Μήνυση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την Ειδομένη

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, όπως επίσης στο Κιλκίς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην αναφορά, που έρχεται ως συνέχεια ανάλογων μηνύσεων που έχουν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα από κατοίκους της Ειδομένης, το δήμαρχο Παιονίας κ.ά., ο Απ. Τζιτζικώστας θέτει κυρίως τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, όπως επίσης τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδας- ΠΓΔΜ εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται.

Σε δηλώσεις του κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (κι αφού προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Αποστόλου), ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε για άλλη μία φορά από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση της Ειδομένης και στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» επισήμανε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή απραξία. «Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, (η κυβέρνηση) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα» είπε, ενώ αναφέρθηκε στον πολυήμερο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και τις συνέπειες για την οικονομία.

«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα ασφαλείας και υγείας και γι’ αυτό το λόγο σήμερα, εφόσον όλο το προηγούμενο διάστημα δεν βλέπω από την κυβέρνηση να θέλει να δώσει μία λύση σ’ αυτό το ζήτημα, αναγκάστηκα να έρθω στη Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης και να ζητήσω την παρέμβαση της Δικαιοσύνης» σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. «Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, απάντησε: «Έχουμε φτάσει στο τελευταίο επίπεδο παρεμβάσεων που μπορούμε. Μετά τις συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για την έλλειψη από πλευράς τους οποιασδήποτε δράσης είμαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι εκείνη θα πράξει το καθήκον της».

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/107417/minysi-gia-tin-katastasi-stin-eidomeni-katethese-o-tzitzikostas

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=274150

youtube.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ειδομένη: Μηνύσεις Κατοίκων, Αστυνομικών και Δημάρχου Παιονίας για την κατάσταση στην περιοχή

Advertisements

5 comments on “Μήνυση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την Ειδομένη

 1. Μήνυση για τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη

  20|05|2016 21:32

  Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον δίμηνο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης.

  Στην αναφορά, την οποία υπογράφει ο ίδιος, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες πλήττει τα μέγιστα τις εξαγωγικές δραστηριότητες, προξενώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στους εξαγωγείς-μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας του νομού Κιλκίς.

  Ως εκ τούτου, ο κ. Τονικίδης ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την τιμωρία κάθε υπεύθυνου για παρακώλυση συγκοινωνιών.

  http://www.iefimerida.gr/news/267986/minysi-gia-ton-apokleismo-tis-sidirodromikis-grammis-stin-eidomeni#ixzz49Ght6rVK

  http://policenet.gr/article/μήνυση-για-τον-αποκλεισμό-της-σιδηροδρομικής-γραμμής-στην-ειδομένη

 2. Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
  Του Τονικίδη Παύλου του Σπυρίδωνα, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ», το οποίο εδρεύει επί της οδού Στενημάχου αρ. 1 στο Κιλκίς και εκπροσωπείται νόμιμα.

  ΠΡΟΣ
  Τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.
  Κιλκίς 19-05-2016

  Δυνάμει του αρ. 227 ΠΚ ορίζεται ότι:

  «1. Όποιος παρεμποδίζει ή διαταράσσει σε μεγάλη έκταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα τη λειτουργία των κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων, και ιδίως σιδηροδρόμου, πλοίου, αεροπλάνου ή λεωφορείου, τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.

  2. Αν ο δράστης της πράξης της προηγούμενης παραγράφου είναι νόμιμος εκπρόσωπος συγκοινωνιακής εγκατάστασης ή επιχείρησης ή μέλος της διοίκησης ή υπεύθυνος της ασφάλειας αυτής ή εργαζόμενος ή συνεργάτης αυτής ή τελεί την πράξη κατ’ επάγγελμα ή αποβλέπει να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος επιβάλλεται φυλάκιση από τρία ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.

  3. Αν από την πράξη προκλήθηκε κατάσταση κοινής ανάγκης, επιβάλλεται κάθειρξη ως δέκα έτη.

  4. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή χρηματική ποινή.».

  Καθώς, ήδη μέχρι σήμερα, η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης τελεί σε καθεστώς κατάληψης και αποκλεισμού, για χρονικό διάστημα πέραν των τριάντα ημερών, από πρόσφυγες-μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από τον παρακείμενο άτυπο καταυλισμό, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών.

  Επειδή, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου Κιλκίς, δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών, εξυπηρετούμενες από την ως άνω σιδηροδρομική γραμμή και ως εκ τούτου, ο αποκλεισμός της από τα παραπάνω άτομα, πλήττει τα μέγιστα τις εξαγωγικές δραστηριότητες, προξενώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημία και στις εν λόγω επιχειρήσεις και στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας του Νομού Κιλκίς.

  Επειδή, οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν ποινικώς κολάσιμη πράξη, αυτεπαγγέλτως διωκόμενη,

  ΓΙ’ ΑΥΤΟ

  Παρακαλώ, όπως προβείτε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

  Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ
  Παύλος Σπ. Τονικίδης
  Πρόεδρος ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  &
  Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

  http://kilkiswebtv.blogspot.gr/2016/05/blog-post_561.html

  REPLY

 3. ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στα 2,5 εκατ. οι ζημίες της λόγω του κλεισίματος της Ειδομένης
  2,75 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε το 2015 για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, για τις περίπου τελευταίες 70 ημέρες αποκλεισμού της Ειδομένης από τους πρόσφυγες οι ζημίες της εταιρείας ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, εκτιμάται πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και τα δρομολόγια θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

  Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθεωρεί τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της και ο στόχος είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να δρομολογούνται επτά από τα εννέα τρένα που έκαναν δρομολόγια πριν ξεκινήσει ο αποκλεισμός και διακοπούν.

  Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επέκταση και ενίσχυση τού φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην Ειδομένη εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, κόστους 40.000 ευρώ, την οποία έφτιαξε με δικά της έξοδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια, καθώς και να διασφαλιστεί πως η γραμμή δεν θα ξανακλείσει.
  Το ειδικό μηχάνημα πέρασε και τοποθέτησε τους στύλους για την περίφραξη στο τμήμα από τον σταθμό της Ειδομένης έως τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί φράχτης συνολικού μήκους περίπου 1.000 μέτρων, κατά μήκος της γραμμής σε απόσταση πέντε μέτρων από τον άξονά της.
  Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η διοίκηση, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός της 20ης Ιουνίου αποβεί άγονος, έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Στις προτεραιότητές της είναι η βελτίωση της εμπορευματικής λειτουργίας με νέο τροχαίο υλικό, η δημιουργία διαμεταφορικής εταιρείας, η πρόσληψη 113 μηχανοδηγών, η δημιουργία νέου οργανογράμματος κ.ά.
  (Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/26/oikonomia-sidirodromikos-stathmos_n_10137916.html?utm_hp_ref=greece

 4. Το δικαίωμα να φηφίσουν (ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε 250.000 μετανάστες!
  Το πιο μεγάλο κόλπο για να παραμείνουν στην εξουσία
  27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 23:07

  Το δικαίωμα ψήφου σε πάνω από 250.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

  Φυσικά όλοι τους θα ψηφίσουν δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης ακόμη κι αν είναι πρώτος πολύ δύσκολα θα έχει αυτοδυναμία.

  Αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο κόλπο του Τσίπρα να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Ηδη από τώρα συγκεκριμένες ΜΚΟ δουλεύουν σ΄αυτή την κατεύθυνση…

  http://kourdistoportocali.com/news-desk/dikeoma-na-fifisoun-syriza-etimazete-na-dosi-kyvernisi-se-250-000-metanastes/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.