Ελληνική πραγματικότητα: Λάθος ΦΕΚ, νόμοι κοκτέιλ και άλλα ευτράπελα

Mpanania_03

Ως γνωστό, οι βουλευτές:

1) Δεν διαβάζουν τα σχέδια νόμου …αλλά τα ψηφίζουν 

Ενδεικτικά παραδείγματα :

α) Τι δήλωσαν βουλευτές αφού ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο: 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδηςτότε βουλευτής Β’ ΑΘΗΝΩΝ και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (μετά Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αργότερα πάλι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη).

 «δεν διάβασα το Μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά» 

Γιώργος Καρατζαφέρης: τότε βολετής Β’ Αθηνών και πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ που μετά στήριξε την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 

«δεν είχα την πολυτέλεια να διαβάσω το Μνημόνιο αναλυτικά, γιατί χανόταν η Ελλάδα» 

Λούκα Κατσέλη, τότε βουλευτής Β’ Αθηνών και υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και έπειτα Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά Πρόεδρος του κόμματος “Κοινωνική Συμφωνία” και νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). 

«το μνημόνιο το είδαμε για τρεις ώρες ένα Σάββατο πρωί…».

β) Τι δήλωσαν βουλευτές αφού ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο στις 22/05/2016 και συγκεκριμένα, τι είπαν για τις διατάξεις του αρθ. 178 που επέτρεπε την ύπαρξη offshore εταιρειών για πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς

Γιώργος Δημαράς 

«Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα. Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας» 

Παπαχριστόπουλος

«Έχουνε δίκιο οι βουλευτές σε αυτό που λένε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μελετάμε τα νομοσχέδια. Εγώ δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκανα αγώνα για το άρθρο 106, που ξέρετε τι σήμαινε, και για το ΕΚΑΣ. Αυτό (το 178) δεν το πήρα χαμπάρι». 

2) Ψηφίζουν εν γνώση τους αντισυνταγματικούς νόμους. Δείτε ένα και μόνο ενδεικτικό παράδειγμα:

Ο Π. Καμμένος ομολόγησε ότι ψήφισε εγκληματική και αντισυνταγματική  διάταξη. Θα συλληφθεί ;;; 

3) Κατά παράβαση του Συντάγματος, ψηφίσουν απίθανους νόμους κοκτέιλ, οι διατάξεις των οποίων δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους (δείτε λεπτομέρειες εδώ: ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ «ΚΟΚΤΕΙΛ»)

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι και ο νόμος 4396 /8.06/2016, Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα :

 • Η τριετής φοίτηση στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) άρχεται από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και καταλαμβάνει τους εισαχθέντες στις ΑΣΣΥ κατά το ως άνω ακαδημαϊκό έτος. (Άρθρο τρίτο)
 • Αλλάζουν οι κανόνες αναφορικά με α) τα υπόχρεα προς δήλωση πόθεν έσχες πρόσωπα, το περιεχόμενο της δήλωσης, τα όργανα ελέγχου κ.λπ β) το πλαίσιο απαγορεύσεων συμμετοχής συγκεκριμένων υπόχρεων προσώπων στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (Άρθρο τέταρτο)
 • Καταργείται το άρθρο 178 του Ν. 4389/2016 (Α ́97) από τότε, που τέθηκε σε ισχύ. ( Άρθρο τέταρτο)

4) Τις προτάσεις που είναι άσχετες με το περιεχόμενο του νόμου, τις ψηφίζουν παρότι, κατά κάνονα, κατατίθενται εκπρόθεσμα. Ενδεικτικά παραδείγματα εκπρόθεσμων τροπολογιών : 20 Δεκ. 2014 Οι 2 απίστευτες τροπολογίες της ημέρας: Σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Τ.Χ.Σ. με ΠΝΠ και ανενόχλητη η προεκλογική προπαγάνδα δημοσκόπων, 1 Δεκ 2015 Οι δύο εκπρόθεσμες τροπολογίες του Υπ. Παιδείας. Τι αφορούν7 Μαΐ 2016 Νέα «βροχή» εκπρόθεσμων τροπολογιών στη Βουλή 

Να όμως που δεν είναι μόνο οι βουλευτές εκείνοι που δεν διαβάζουν και δεν ελέγχουν τι υπογράφουν (ψηφίζουν) αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το επιτελείο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικό παράδειγμα το ΦΕΚ Α 111/8-6-2016 όπου δημοσιεύθηκε ο προαναφερόμενος νόμος 4396 /8.06.2016, με τον οποίο (δες το προαναφερόμενο άρθρο 4), καταργήθηκε το άρθρο 178 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α ́97) από τότε, που τέθηκε σε ισχύ. Μόνο που ο νόμος 4389/2016 δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α ́97 αλλά στο ΦΕΚ Α ́94 που κυκλοφόρησε νωρίτερα Δείτε:

ΦΕΚ 97/Α/30-5-2016 (NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 4391) Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τη Συνεργασία στον τομέα των Θαλασσίων Υποθέσεων και άλλες διατάξεις. Ημερομηνία κυκλοφορίας 01.06.2016 Σελίδες 12 (6523 – 6534)

ΦΕΚ 94/Α/27-5-2016 (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4389) (ΦΕΚ 94/Α/27-5-2016) : Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις. Ημερομηνία κυκλοφορίας 31.05.2016 Σελίδες 3768 (2657 – 6424)

Άρθρο 178 του ν.4389 /27-5- 2016 

Το άρθρο 8 του ν. 3213/2003, όπως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 1 παρ. 5 του ν. 3849/2010 (Α ́ 80), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8
Συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα
σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος

1. Στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικη- τές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ ́ και ι ́ της παραγράφου 1 του άρ- θρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α ́ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί βάσει της ως άνω διά- ταξης και ισχύουν κάθε φορά.

2. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει ως έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

– Tο πολυνομοσχέδιο με την αύξηση φόρων και τις τροπολογίες για Κόφτη και Εισόδημα Αλληλεγγύης  (τωρινός νόμος 4389/ 2016)

– ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Η κυβέρνηση αποσύρει λέει την διάταξη για τα offshore των πολιτικών  

Η εκπρόθεσμη τροπολογία 462/10 – 1.6.2016 για την κατάργηση του άρθρου 178 του νόμου 4389/27-5-2016 

Advertisements

6 comments on “Ελληνική πραγματικότητα: Λάθος ΦΕΚ, νόμοι κοκτέιλ και άλλα ευτράπελα

 1. Pingback: Ελληνική πραγματικότητα: Λάθος ΦΕΚ, νόμοι κοκτέιλ και άλλα ευτράπελα - Triklopodia

 2. Συνεχίζονται οι άσχετες τροπολογίες | Ρυθμίζονται θέματα … διπλωμάτων οδήγησης σε νομοσχέδια αμυντικών διακρατικών συμβάσεων

  Η πρακτική των άσχετων τροπολογιών συνεχίζεται, όπως απέδειξε σήμερα (22/6) η συζήτηση νομοσχεδίων στην ολομέλεια και στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.
  Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία (μόνο με διατύπωση άποψης από τα κόμματα που διαφωνούν) τρεις διακρατικές συμβάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου άμυνας σχετικά με την συνεργασία σε θέματα αμυντικού υλικού με την Φινλανδία, την σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ν.Α Ευρώπης και το πρόγραμμα αμυντικών μεταφορών ATHENA. Στην δεύτερη σύμβαση ενσωματώθηκαν δύο τροπολογίες η πρώτη σχετικά με την παράταση της θητείας μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τυπικού χαρακτήρα, αλλά και μία τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών «σχετικά με την εκτέλεση του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών».
  Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας την δεύτερη τροπολογία επισήμανε πως «όσον αφορά τις άλλες δύο τροπολογίες, θα ήθελα να προτείνω, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κομμάτων – είναι μια ευκαιρία, πιστεύω, για τη Βουλή – στην τροπολογία για τα διπλώματα αυτοκινήτων, που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό λόγω των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί, να εξετάσουμε και να ζητήσουμε το όριο ηλικίας της χορήγησης διπλώματος από τα 18 έτη να πάει στα 17 έτη, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και ενήλικος στο αυτοκίνητο, όταν θα οδηγεί ο ανήλικος». Το θέμα αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών.
  Επίσης σε νομοσχέδιο που συζητείται στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την λειτουργία των Α.Ε κατατέθηκε τροπολογία σχετικά με την δυνατότητα δήμων να διεκδικήσουν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τροποποίηση του νόμου για τους δήμους (Καλλικράτης) δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές αρχές της Ρόδου, της Καλαμάτας και της Ελευσίνας να συστήσουν Α.Ε, όρο απαραίτητο για την κατάθεση σχετικής αίτησης.
  Τόσο στην ολομέλεια της Βουλής όσο και στην επιτροπή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολλοστή φορά επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική. Χαρακτηριστικά εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι «για μία ακόμη φορά φέρνετε εντελώς άσχετες τροπολογίες με τα νομοσχέδια που συζητούνται, πέρα από τη διαδικασία που προβλέπεται, με αποτέλεσμα να μην συζητούνται στις Επιτροπές και να μην υπάρχει η ενημέρωση των βουλευτών. Είναι πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο, δεν μπορεί να συνεχιστεί».
  Γεράσιμος Λιβιτσάνος

  http://www.vouliwatch.gr/συνεχίζονται-οι-άσχετες-τροπολογίες/#.V2_w1Ffy-Th

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s