ΑΠΑΙΧΤΟ! Ένας επιχειρηματίας εξηγεί γιατί έφυγε από την Ελλάδα

s6ihzuYO2o20UMDkp2hX

Εις το επανειδείν…

Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης·Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Τον Σεπτέμβριο του 1993 μαζί με τον αδερφό μου Grigoris Papageorgiadis ξεκινήσαμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα, με έδρα την Κατερίνη. Το 1999 αυτή συνέχισε με νέο όνομα, την ΑΦΟΙ Παπαγεωργιάδη ΟΕ. Σήμερα υπέγραψα τα τελευταία χαρτιά για το κλείσιμο της εταιρίας αυτής. Πληρώσαμε κάθε οφειλή, προχωρήσαμε την εκκαθάριση και ως τις 31.03 θα είναι παρελθόν. Γιατί την κρατήσαμε ως τώρα; Μετά το 2011 περισσότερο “για συναισθηματικούς και πατριωτικούς λόγους”…

Θα σταματήσουμε να δουλεύουμε; Όχι βέβαια! Θα συνεχίσουμε μέσω Ρουμανίας! Θα πληρώνουμε το 1/4 των φόρων που πληρώνουμε στην Ελλάδα, θα ξεχάσουμε ΓΕΜΗ, “Εισφορά / Φόρο Επιτηδεύματος” και άλλα υπέροχα και θα εισάγουμε τα κέρδη της εταιρίας ως μέρισμα στην Ελλάδα με 10% φόρο. Θα μας λείψει ο ΟΑΕΕ με τα 600 Ευρώ / μήνα και χωριστή πληρωμή όλων των γιατρών (“δεν είμαι άλλο συμβεβλημένος”), θα πικραθούμε που δεν θα έχουμε άλλο το άγχος ότι “είμαστε παράνομοι απλώς και μόνο επειδή έχουμε μία εταιρία”, αλλά θα αντέξουμε τις πίκρες και τις κακουχίες. Τι στο καλό, Έλληνες είμαστε και Πόντιοι. Μαθημένοι σε αυτά…

Δεν παίρνουμε όμως διαζύγιο από την Ελλάδα. Μάλλον περνάμε σε φάση “διάστασης”. Ίσως στο μέλλον η λατρεμένη μου πατρίδα αποφασίσει ότι το επιχειρείν δεν είναι έγκλημα, ότι ο τίμιος φορολογούμενος δεν υφίσταται για να πληρώνει συνταξιούχους των 45 – 55 ετών, ότι η δουλειά, οι ιδέες και οι θυσίες ενός ανθρώπου είναι πολύτιμες για τη χώρα του, για να πλουτίσει και να μεγαλώσει με αυτές. Εμείς θα είμαστε εδώ, εισάγοντας τα κέρδη μας (όταν έχουμε, αν όχι δεν θυμώνει κανείς στη Ρουμανία, υπάρχουν και κακές χρονιές) και στηρίζοντας την Κατερίνη, την Πιερία και την Ελλάδα όπως μπορούμε.

Με αγάπη

Ηλίας & Γρηγόρης

ΥΓ. Γιατί θα εισάγουμε τα κέρδη μας; Για 2 λόγους:

Α. Πατριωτικούς.

Β. Ως δίδακτρα, μιας και αφού καταφέραμε να επιβιώσουμε στην Ελλάδα για 23 χρόνια, κάθε άλλη χώρα του πλανήτη φαντάζει “εύκολη” και “οργανωμένη”. Τέτοιο πανεπιστήμιο, που να το ξαναβρείς…

[Η ανάρτηση του κ. Παπαγεωργιάδη έχει ήδη γίνει «viral», με πάνω από 2.200 αναδημοσιεύσεις, συγκεντρώνοντας πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων, με δεκάδες μηνύματα στήριξής τους για το νέο ξεκίνημα. «Καλή επιτυχία αδέρφια!!! Σύντομα θα σας ακολουθήσω…», «Ψάχνω να βρω το κουράγιο να σας ακολουθήσω. Μπράβο που δεν “παραιτηθήκατε”», «Ένας-ένας το διαλάμε κι’ αραιαώνουμε. Καλή επιτυχία», είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.]

http://voria.gr/article/o-kateriniotis-epichirimatias-pou-afini-tin-ellada-gia-ti-roumania 

http://panusis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_43.html 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Advertisements

7 comments on “ΑΠΑΙΧΤΟ! Ένας επιχειρηματίας εξηγεί γιατί έφυγε από την Ελλάδα

 1. Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

  Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά ολόκληρο το καθεστώς κατοχής

  Του Δημήτρη Καζάκη

  Το μέσο νοικοκυριό σήμερα στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο έχει ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από τα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το όριο της απόλυτης φτώχειας στα 12.500 ευρώ ετήσια για το μέσο νοικοκυριό. Δηλαδή με ένα ετήσιο εισόδημα αυτής της τάξης το μέσο νοικοκυριό που αποτελείται από περίπου 2,5 μέλη στην Ελλάδα σήμερα με έναν εργαζόμενο, είναι αδύνατον να επιβιώσει.

  Πόσες είναι οι βασικές ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες, που οφείλει να κάνει το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα σήμερα για να συντηρηθεί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ ανέρχονται πάνω από τις 27.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Με άλλα λόγια το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού, πριν καν πληρώσει εφορία, ασφαλιστικές εισφορές και χρέη, έχει ένα ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 7.000 ευρώ για να καλύψει τις βασικές καταναλωτικές δαπάνες του.

  Ο λόγος είναι απλός. Η πολιτική της εξουθένωσης και φτωχοποίησης μετέφερε το έλλειμμα από τα….δημοσιονομικά του κράτους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κι αυτό το έλλειμμα έχει φτάσει σχεδόν στο 26% του προϋπολογισμού ανά νοικοκυριό.

  Όμως το μέσο νοικοκυριό δεν έχει μόνο καταναλωτικές υποχρεώσεις. Έχει και φορολογικές υποχρεώσεις. Πόσους φόρους καλείται να πληρώσει αυτό το μέσο νοικοκυριό; Σε ετήσια βάση γύρω στις 10.000 ευρώ. Από αυτούς τους φόρους τα 4.450 ευρώ είναι άμεσοι φόροι κι επομένως προστίθενται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  Για την ασφάλιση το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο καταβάλει περί τα 3.700 ευρώ σε ετήσια βάση. Κι αυτά οφείλουν να προστεθούν στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  Πόσα χρωστά το μέσο νοικοκυριό στις τράπεζες σήμερα; Κοντά στα 25.000 ευρώ το 2015. Για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους πρέπει το μέσο νοικοκυριό να καταβάλει στις τράπεζες ετήσια κατ’ ελάχιστο 2.500 ευρώ. Οφειλή που κι αυτή προστίθεται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  Επομένως σήμερα στην Ελλάδα το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο διαθέτει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις του διαμορφώνονται ως εξής:

  Για τις ετήσιες βασικές καταναλωτικές δαπάνες: 27.000 ευρώ.
  Για την ετήσια άμεση φορολογία: 4.450 ευρώ.
  Για τις ετήσιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: 3.700 ευρώ.
  Για την ετήσια εξυπηρέτηση των δανείων στις τράπεζες: 2.500 ευρώ.
  Σύνολο των ετήσιων ανελαστικών υποχρεώσεων του μέσου νοικοκυριού, 37.650 ευρώ. Δηλαδή οι ετήσιες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το ετήσιο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού κατά 17.650 ευρώ. Με άλλα λόγια οι ετήσιες υποχρεώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από το ετήσιο εισόδημα.

  Τι άλλο πρέπει να πούμε; Τι μπορεί να ελπίζει κανείς από μια τέτοια κατάσταση; Ειλικρινά, πόσο αφελής, ή ανόητος μπορεί να είναι κανείς ώστε να νομίζει ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα από μια τέτοια κατάσταση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς συνεχίζεται αυτή η ολέθρια πραγματικότητα, όλο και περισσότερο θα γίνονται δυσθεώρητα τα χρέη των νοικοκυριών προς την εφορία και την ασφάλιση, θα αυξάνουν τα “κόκκινα δάνεια” και θα περιορίζεται δραστικά η κατανάλωση.

  Κι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε μια τέτοια τριτοκοσμική κατάσταση. Η απόλυτη ανέχεια και τα επακόλουθά της, όπως η πορνεία, η εγκληματικότητα, το δουλεμπόριο, κοκ, θα γίνεται όλο και περισσότερο το μοναδικό μέσο επιβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

  Μπορεί να αλλάξει, ή έστω να βελτιωθεί η κατάσταση του μέσου νοικοκυριού; Ναι, αρκεί να εξαφανιστούν τα χρέη και να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα για να καλύπτονται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αν ξαφνικά σβήσουν τα χρέη του μέσου νοικοκυριού, πόσο πρέπει να αυξηθεί το εισόδημά του για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του; Πρέπει να αυξηθεί ετήσια στα 32.000 ευρώ για να τα βγάζει πέρα το μέσο νοικοκυριό. Από 20.000 που είναι σήμερα.

  Για να έρθει λοιπόν ίσα βάρκα, ίσα νερά το μέσο νοικοκυριό πρέπει μέσα σ’ ένα χρόνο να διαγραφούν τα χρέη του και να του δοθεί αύξηση εισοδήματος της τάξης του 160%. Κι έτσι μόνο είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η κοινωνία και η οικονομία από το καταστροφικό αδιέξοδο και τη χρεοκοπία.

  Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν ανατραπεί το καθεστώς μνημονιακής κατοχής; Αν δεν σβήσουν τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη; Αν το κράτος δεν αποκτήσει το δικαίωμα δημιουργίας χρήματος, ώστε να διαθέσει άμεσα, εδώ και τώρα, το επιπλέον εισόδημα στα νοικοκυριά; Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά, όσο μένουμε στο ευρώ και την ΕΕ;

  Καταλαβαίνουμε λοιπόν την απειλή που ήδη μας συνθλίβει; Καταλαβαίνουμε πόσο εγκληματική είναι η επιλογή να περιορίζεται ο κάθε κλάδος στα δικά του; Καταλαβαίνουμε πόσο κοινοί απατεώνες είναι όσοι επιμένουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις πρέπει να περιοριστούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό;

  Είναι σαν τους νταβατζήδες που ζητούν από τις πόρνες να περιοριστούν στο αντίτιμο και τη διάρκεια παροχής των υπηρεσιών τους. Ως πότε θα επιτρέπουμε στους νταβατζήδες της πολιτικής και του συνδικαλισμού να μας συμπεριφέρονται σαν πόρνες προς έκδοση;

  Ο ωχαδερφισμός, η φοβία, η αποχή μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ομαδική αυτοκτονία. Ήδη το ολοκαύτωμα έχει ξεκινήσει. Κάθε χρόνο έχουμε ιστορικά ρεκόρ θανάτων από την εποχή του πολέμου, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται δραστικά. Αληθινή γενοκτονία.

  Ένας είναι ο τρόπος. Να ξεσηκωθούμε. Να ξεσηκωθούμε με όρους όχι μιας τζούφιας απεργίας ώστε να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, αλλά μετατρέποντας την απεργία της Πέμπτης (4/2) ως αφετηρία μαζικής παλλαϊκή κινητοποίησης όλων των κλάδων, όλων των επαγγελμάτων, όλου του πληθυσμού εναντίον του καθεστώτος.

  Ας μην κάνουμε φορολογική δήλωση τώρα που μας τη ζητάνε. Δεν θα πάθουμε τίποτε. Το χειρότερο, ένα ελάχιστο πρόστιμο για την μη έγκυρη κατάθεση φορολογική δήλωσης.

  Ας κατέβουμε την Πέμπτη το πρωί στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κοραή (στάση Πανεπιστημίου) για να δώσουμε εμείς τον παλμό της παλλαϊκής κινητοποίησης και για να συντονιστούμε ώστε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση.

  Τώρα είναι η ώρα. Ας μην την χάσουμε. Για τη ζωή τη δική μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας.

  http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_3.html

 2. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ…ΤΑ ΠΑΡΑΤΑ: ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΚΛΕΙΝΩ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ. ΧΡΩΣΤΑΩ 50.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ….ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΩ;

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
  25 Ιουλίου 2016

  «Πόσα χρωστάω στον ΟΑΕΕ; 50 χιλιάρικα. 50.000 ευρώ αγαπητέ μου. Από το 2009 έχω να καταβάλλω εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο. Και πρέπει να πληρώσω και εφορία…άλλες 4.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να αποπληρωθούν με τίποτα. Την ΔΕΗ την πληρώνω με δόσεις, το νερό επίσης. Τελειώνει ο μήνας και κάνω διαρκώς υπολογισμούς για να καταλήξω στο ποσό που θα βάλω στην δόση…Το μαγαζί μου το κλείνω οριστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το διατηρήσω ανοιχτό. Σε ένα μήνα το πολύ…μπαίνει λουκέτο. Έρχομαι με…τρόμο στην επιχείρηση μου. Που; Μέσα στο ίδιο μου το μαγαζί μου!

  Ακόμη και τώρα που σου μιλάω αισθάνομαι φόβο, ένα σφίξιμο στο στομάχι λες και έχω καρφιά μέσα μου. Άντε μετά, να δουλέψεις και να έχεις «χαραγμένο» και ένα χαμόγελο για τους πελάτες….Ποιους πελάτες δηλαδή; Κανείς δεν βγαίνει για ψώνια. Όλοι είναι πανικόβλητοι, τρομοκρατημένοι. Και πρέπει να αντιμετωπίσω και τις ανησυχίες του παιδιού μου για το μέλλον του…Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν «τραβάει» άλλο. Ειδικότερα τον χειμώνα ζούμε ένα δράμα. Μόνο το πετρέλαιο ή το αέριο που πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι φτάνει για να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Τα ρούχα έχουν καταστεί για αυτούς είδος υπερπολυτελείας. Δεν περισσεύει ευρώ για ψώνια. Και εγώ πως να πληρώσω τους λογαριασμούς μου; Την ώρα που ο τζίρος μου έχει μειωθεί πάνω από 60%, οι υποχρεώσεις μου προς το κράτος…πολλαπλασιάστηκαν.

  Το ύψος των εισφορών μου προς τον ΟΑΕΕ έχει τριπλασιαστεί. Είναι σοβαροί; Βάλε και τον ΕΝΦΙΑ σε όλα αυτά. Αυτό το χαράτσι πως να το πληρώσω; Έχω κάνει και τα χαρτιά μου για να μπω στον νόμο Κατσέλη. Δυστυχώς η ζωή μου…σταμάτησε με το μαγαζί αυτό. Με «τρώει» το άγχος και η ταλαιπωρία. Ανοίγω το πρωϊ και δεν ξέρω τι χαρτί θα μου έρθει, τι λογαριασμό θα μου φέρει ο ταχυδρόμος. Όλοι οι συνάδελφοι είναι σε απόγνωση. Και την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένουν στον κόσμο τους…Το δικό μου το ενοίκιο δεν «έπεσε» παρά το γεγονός ότι η δουλειά μου, όχι απλά «έπεσε», αλλά «κατρακύλησε» στον πάτο. Δεν βλέπουν, δεν αντιλαμβάνονται ότι τα μαγαζιά τους διαρκώς ενοικιάζονται και ξενοικιάζονται μέσα σε λίγους μήνες; Γιατί δεν προσαρμόζονται στα δεδομένα που ισχύουν; Αν είχα δουλειά, ευχαρίστως να πλήρωνα. Όταν δεν έχω όμως, τι μπορώ να κάνω;

  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βγει στην «σέντρα». Ήταν, είναι και θα είναι τα θύματα αυτής της κρίσης. Και κάποιοι δυστυχώς κυνηγάνε Pokemon…» εξομολογείται με πίκρα στο bangladeshnews.gr, η Εύη Γιαννιτοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων.

  ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ «ΣΤΕΡΕΨΕΙ». Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΣ. ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ…
  «Eλπίδα από πουθενά. Δεν μας πρόδωσε μόνο ο Παπανδρέου. Όλοι οι πολιτικοί μας «βούλιαξαν». Ήταν προσχεδιασμένο. Ήθελαν να «ξεκληρίσουν» την χώρα μέσω φόρων, λιτότητας και άλλων τέτοιων «ωραίων» πραγμάτων. Συμπεριφέρονται όπως οι κατακτητές στην Κατοχή. Εκείνοι χρησιμοποιούσαν όπλα για να πάρουν αυτό που ήθελαν, αυτοί χρησιμοποιούν όλα τα «κόλπα» ενός βρώμικου οικονομικού πολέμου. Mετά από 35 χρόνια εργασίας στο συγκεκριμένο μαγαζί, αισθάνομαι σαν ένα…σαλιγκάρι που του έχεις «ξεκολλήσει» το σπίτι. Αισθάνομαι σαν έχουν «ξηλώσει» κάτι από μέσα μου, κάτι από πάνω μου…Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, έχω κουραστεί. Θέλω να ξεκουραστώ. Δεν την αντέχω άλλο αυτή την ζωή…».

  http://www.bangladeshnews.gr/eleftheri-epangelmatias-ta-parata-ton-epomeno-mina-klino-oristika-to-magazi-mou-chrostao-50-000-efro-ston-oaee-ke-stin-eforia-gia-pio-logo-na-to-kratiso/

 3. 11|10|2016
  ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση «γονατίζει» την οικονομία

  Οι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας δοκιμάζονται από την επικρατούσα τάση υπερφορολόγησης, όπως αποτυπώνεται στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν που αναφέρονται στην έκθεση του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

  Στο μηνιαίο δελτίο του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία σημειώνει ότι το γεγονός αυτό αποτυπώνεται επίσης στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις 78,8 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης φόρων ύψους 2,51 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει τους τελευταίους αρκετούς μήνες στα χαμηλά επίπεδα των μέσων του 2013, πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

  Την ίδια ώρα, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα εξακολουθούν να διαφαίνονται μεικτές τάσεις σε διάφορες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, αν και πολλά από αυτά αφορούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 και η σύγκριση σε ετήσια βάση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, όταν η οικονομία δεχόταν το μεγάλο σοκ από την επιβολή των capital controls.

  Συνεπώς, οι μεταβολές σε πολλές περιπτώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι όποιες προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής, των πωλήσεων, των εξαγωγών, της ανεργίας και γενικότερα του οικονομικού κλίματος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στα αρνητικά του οικονομικού κλίματος, επισημαίνει την υποχώρηση του σχετικού δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2016 (στις 91,4 μονάδες από 92,5 μονάδες τον Αύγουστο), ως αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των προσδοκιών στις κατασκευές και τις υπηρεσίες.

  Παρά τις καλές επιδόσεις ως προς την απασχόληση, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2016 παρέμεινε περίπου σταθερό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (στους 973,6 χιλ.), ενώ οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά 50.600. Ταυτόχρονα, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας κατά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ήταν αρνητικό τον Αύγουστο του 2016 (-16.128 θέσεις), εμφανίζοντας την εποχική εξασθένηση της δυναμικής της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή σχετίζεται με την αντιστροφή των καθαρών προσλήψεων που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες (+237,8 χιλ. θέσεις το διάστημα Ιαν.-Αυγ. 2016) στο πλαίσιο μιας τελικά επιτυχημένης τουριστικής περιόδου.

  Πηγή: ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση «γονατίζει» την οικονομία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/293784/sev-i-yperforologisi-gonatizei-tin-oikonomia#ixzz4XoEOLOTF

 4. 30.01.2017
  Μαζική φυγή εταιρειών και επαγγελματιών για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όγκος που, σύμφωνα με εφοριακούς, δεν έχει προηγούμενο. Η φορολογική εγκατάλειψη της χώρας αποτελεί την έσχατη λύση που επιλέγουν πολλοί πολίτες της χώρας στο πλαίσιο της φοροασφαλιστικής καταιγίδας που θυμίζει …πόλεμο!

  Εκτός από την αλλαγή φορολογικής έδρας, εταιρικά σχήματα στα οποία μεταφέρονται περιουσιακά στοιχεία, εικονικά διαζύγια για φορολογικούς λόγους, αναζήτηση έμμεσων τρόπων αμοιβής, δημιουργία Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό των επίσημων συναλλαγών περιλαμβάνονται στις λύσεις που προσφέρονται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ως «καταφύγια» στο ασφαλιστικό «τσουνάμι» που ισχύει από 1.1.2017.

  Επιπλέον, πολλοί διακόπτουν δραστηριότητες, κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα να διατηρούν εργασίες από τις οποίες ποσοστό 60% καταλήγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο κράτος.

  Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται εκατοντάδες ραντεβού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων παρέχουν λύσεις για την καλύτερη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και φορολογικών υποχρεώσεων. Και εκεί που γίνονται «χρυσές» δουλειές είναι οι υπηρεσίες προς ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν σχετικά υψηλά εισοδήματα και οι οποίοι βρίσκονται με μια τρομακτική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τέσσερα στα δέκα ραντεβού αφορούν την αναζήτηση φορολογικών και ασφαλιστικών λύσεων.

  Δεκάδες στελέχη

  Πρόκειται για εταιρείες συμβούλων στελεχωμένες με εξειδικευμένους δικηγόρους, πρώην τραπεζικά στελέχη με υπηρεσία στο private banking, πρώην στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο φάσμα λύσεων: επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών (τεχνολογία, διαχείριση κεφαλαίων, τέχνη, μηχανικοί, γιατροί κ.ά.) μπορούν με μικρό κόστος να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι άλλης χώρας, να αποκτήσουν εταιρείες σε ξένες χώρες και να μεταφέρουν δραστηριότητες στο εξωτερικό μειώνοντας αντίστοιχα τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα. Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία αποτελούν βασικές επιλογές για πολλούς επαγγελματίες.

  Γιατρός που έγινε φορολογικός κάτοικος Κύπρου δέχεται στο γραφείο του στην Κύπρο ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα και το υπόλοιπο διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες, χωρίς παραστατικά, σε στενό κύκλο παλαιών ασθενών του.

  Το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών έχει οδηγήσει σε απόγνωση εταιρείες και ελεύθερούς επαγγελματίες. Θυγατρική τράπεζας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αγορών έχει ειδοποιήσει από το τέλος του 2016 ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, μόνον αν διαθέτουν ΙΚΕ. Ο λόγος; Το 20%, τμήμα της ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει υποχρεωτικά να το καλύπτει ο εργοδότης για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν έναν ή μέχρι δύο εργοδότες.

  Χιλιάδες αιτήσεις

  Η γραφειοκρατία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τους φόρους που επιβάλλονται σε ετήσια βάση, έχουν ωθήσει πολλούς πολίτες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού είναι αρκετές χιλιάδες, σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, η γραφειοκρατία, ο υπερβάλλων ζήλος, στα όρια της καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των εφοριακών δημιουργούν προσχώματα στους φορολογουμένους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα. Στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι εφοριακός «έκοψε» φορολογούμενο επειδή του έλειπε μία ημέρα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος είναι 182 ημέρες σε τρίτη χώρα, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή του και τα δικαιολογητικά. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει εάν κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του έδρα (εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου) σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν οι ημέρες παραμονής σε αυτή. Σημειώνεται ότι η ελληνική νομοθεσία δημιουργεί ακόμη και σε αυτό το θέμα τεράστια προβλήματα σε όσους επιθυμούν να «μεταγραφούν» φορολογικά σε άλλο κράτος.

  Πάντως, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους εγκαταλείποντας τη χώρα και αδιαφορώντας για τις φορολογικές συνέπειες. Κάτι που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση ελέγχων. Για παράδειγμα, διατηρούν το φορολογικό τους προφίλ στην Ελλάδα, εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τις αμοιβές αυτές στο ελληνικό Δημόσιο. Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να εντοπισθούν από τις ελληνικές αρχές, αφετέρου συνεχίζουν να φορολογούνται για τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό άνω των 183 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει στο μητρώο της ΔΟΥ τη μεταβολή της κατοικίας τους και τη χώρα όπου πλέον κατοικούν. Επίσης, πρέπει να ορίσουν στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο.

  Λογαριασμοί στο εξωτερικό

  Δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει σοβαρή υπόσταση, η οποία δεν έχει δημιουργήσει βάσεις εκτός Ελλάδος. Οχι μόνο για φορολογικούς λόγους, αλλά και για να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες κρίσεις, όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 με το πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι ο βασικός λόγος που οι επιχειρήσεις δεν κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2015 και οι επιπτώσεις των capital controls αποδείχθηκαν ηπιότερες ήταν ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είχε προετοιμαστεί για το κακό ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργώντας θυγατρικές και μεταφέροντας εμπορικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Βουλγαρία και Ρουμανία αποτελούν αξιόπιστα καταφύγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, όταν η χώρα μας φλέρταρε με τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη και οι καταθέσεις σημείωσαν νέα βουτιά 23%, στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%. Στο διάστημα 2008 – Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στο μισό (-46,1%), ενώ στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 74,2% και στη Ρουμανία +50,5%.

  http://www.kathimerini.gr/893760/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mazikh-fygh-etaireiwn-kai-epaggelmatiwn-gia-na-apofygoyn-thn-yperforologhsh

 5. Κ. Μακρή: Η υπερφορολόγηση διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα

  «Το κοινωνικό επίδομα είναι πολύ σημαντικό γιατι υπάρχει κόσμος που περιμένει αυτά τα λεφτά για να ζήσει» σχολίασε η Κάτια Μακρή την σχετική είδηση, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

  Όμως, όπως πρόσθεσε, σημαντικότερο είναι να δημιουργηθούν δουλειές, ώστε οι άνθρωποι να μην περιμένουν τα προνοιακά επιδόματα αλλά να εργάζονται κανονικά και να έχουν τον μισθό τους. «Με τα δεδομένα πάντως που έχουν δημιουργηθεί, αυτό είναι πολύ δύσκολο» επισήμανε.

  Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή, το 2016 είχαμε τελικά πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ από τους φόρους μας, δηλαδή από την υπερφορολόγηση. Το 25% το πλήρωσαν οι επιχειρήσεις, οι οποίες σε φόρους έδωσαν 3,9 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2015.

  Πώς έγινε αυτό το άλμα:

  – Από την αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

  – Την αύξηση συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%

  – Και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% , καθώς πολλές επιχειρήσεις την απορρόφησαν και επιβαρυνθήκαν.

  «Μιλάμε για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, όσες έχουν απομείνει , τις όποιες τις έχουν ξεζουμίσει. Αυτό εξηγεί γιατι μετακομίζουν σωρηδόν στη Βουλγαρία και στην Κύπρο και επίσης εξηγεί γιατι δεν υπάρχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια χώρα που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη» τόνισε η σχολιάστρια του Star.

  http://www.star.gr/politiki/355530/k-makrh-h-forologia-diwxnei-tis-epixeirhseis-apo-thn-ellada

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗ ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s