Σε δίκη για κακούργημα ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου (διόγκωση του ελλείμματος του 2009)

gew

Σύμφωνα με την 1331/2016 απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, αναιρείται το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου σχετικά με την κατηγορία αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων του 2009, που χρησιμοποιήθηκαν για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο του 2010.

Η ανατροπή στην υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 ήλθε μετά την αναίρεση που άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με το βαθμό της αντεισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σήμερα είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) κατά του υπ’ αρίθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας.

Το συγκεκριμένο βούλευμα παρέπεμπε τον πρώην πρόεδρο της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Με την άσκηση της αναίρεσης η κα. Ξένη Δημητρίου ζήτησε να δικαστεί ο Ανδρέας Γεωργίου και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 «με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο μνημόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη  της ΕΛΣΤΑΤ, οι Κωνσταντίνος  Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη παραπέμφθηκαν, με το βούλευμα υπ. Αριθμ 1149/2015, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, προκειμένου να δικαστούν μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα για πλήρη απαλλαγή τους.

Το συγκεκριμένο αδίκημα σχετίζονταν με το γεγονός ότι, ενώ ανέλαβε Πρόεδρος της ΕΛΤΑΤ, δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια, κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει την υποχρεωτική, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του Προέδρου στην ΕΛΣΤΑΤ.

Mε το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από την πολιτική αγωγή, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, από τους οποίους είχε αρχίσει η δικαστική έρευνα για την πιθανότητα να έχει υπάρξει τεχνική διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών, «ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη», και πως “ακόμη και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν ως αναληθής και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».

http://www.bankwars.gr/Παραπέμπεται-σε-δίκη-ο-πρώην-Πρόεδρος/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Advertisements

5 comments on “Σε δίκη για κακούργημα ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου (διόγκωση του ελλείμματος του 2009)

 1. Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

  (Η μηνυτήρια αναφορά του ΔΣΑ υπάρχει στα σχετικά)

 2. Ανδρέας Γεωργίου (1960)
  Γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Πραγματοποίησε[1] σπουδές στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες στο Amherst College όπου απεφοίτησε Summa Cum Laude, Phi Beta Kappa. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ[1] των οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Την περίοδο 1989 – 2010 υπήρξε στέλεχος[1] του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 2 Αυγούστου 2010 ανέλαβε πρόεδρος της νεοσύστατης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημιουργήθηκε προς αντιμετώπιση της επί μακρόν αναξιοπιστίας των επισήμων στατιστικών της Ελλάδας.[2] [3] [4]

  Το έργο της Αρχής κατά την περίοδο της πενταετούς θητείας του, η οποία έληξε στις 2 Αυγούστου 2015, περιγράφεται αναλυτικά στο δημοσίευμα[5] Αναφορά στο Έργο της ΕΛΣΤΑΤ, Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2015.

  https://el.wikipedia.org/wiki/Ανδρέας_Γεωργίου_(οικονομολόγος)

  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

 3. Οι πονηρές μυστικές συνεργασίες της Eurostat για να διογκώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας http://zoe-georganta.co.uk/wp-content/uploads/2013/12/New-Europe_-Gr_hospital-expenditures2-2005_2009.pdf

  Το άρθρο αυτό είναι μετάφραση στα Ελληνικά του άρθρου Eurostat’s crafty ways of collaboration with government officials to swell Greece’s public deficit and debt for the period 2005-2009 New Europe print edition, 15 Δεκεμβρίου 2013 (βλ. ολόκληρη την εφημερίδα στα Αγγλικά παραπάνω)

  Το άρθρο αυτό, όπως και το προηγούμενο άρθρο της New Europe (10 Νοεμβρίου 2013), απηχούν πλήρως τις καταγγελίες μας (εμού και των κ.κ. Ν. Λογοθέτη και Ν. Στρόμπλου) για το πώς διογκώθηκε ψευδώς το δημόσιο έλλειμμα του 2009 από την Eurostat και την μονοπρόσωπη προεδρική ΕΛΣΤΑΤ με αποτέλεσμα την σημερινή καταστροφή της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών.

  http://zoe-georganta.co.uk/?p=681

 4. ΜONDAY, JANUARY 23, 2012

  ΕΛΣΤΑΤ και στατιστικά απίθανες συμπτώσεις

  Είναι απίθανο να μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια γύρω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το πραγματικό έλλειμα, τουλάχιστον όμως μπορούμε να δούμε κάποιες απίθανες συμπτώσεις γύρω από τα άτομα που τη στελεχώνουν.

  Ας αρχίσουμε με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Συμπτωματικά, είναι απόφοιτος όχι μόνο του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά και του ίδιου Αμερικάνικου πανεπιστημίου όπου σπούδασαν οι Παπανδρέου και Σαμαράς:

  “…Ο κ. Γεωργίου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του πανεπιστημίου Αμχερστ της Μασαχουσέτης, στο οποίο ως γνωστόν σπούδασαν και οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς. Μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ…”

  Ίσως το όνομα του Ανδρέα Γεωργίου να μην είχε έρθει στην επιφάνεια με τέτοια σφοδρότητα αν δεν είχαν προηγηθεί οι αλληλομηνύσεις για την καταγγελία του Γεωργίου ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ του παραβίασε τον υπολογιστή. Φαίνεται όμως ότι ο Γεωργίου δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για την περίεργη διπλοθεσία του:

  “Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την… ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

  Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ. Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

  Η σημερινή αποκάλυψη της «Ε» έρχεται τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής, περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4 προς τη Eurostat με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

  Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του ’10 μέχρι τον Ιανουάριο του ’11 Σουηδό Snorrason. Σ’ αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

  Καθήκοντα
  Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου». Η ανάγκη αυτή αναφορικά με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου τονίζεται ήδη από την πρώτη παράγραφο. Ο πρόεδρος της Αρχής φέρεται -από το περιεχόμενο του e-mail- να έχει ενημερώσει για τις προτάσεις τροποποίησης τόσο τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και το γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Και μάλιστα, αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin.

  Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

  «Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011», λένε τώρα κάποια από τα μέλη του Δ.Σ., που καταγγέλλουν ευθέως ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.”

  Τα περίεργα συμβάντα της ΕΛΣΤΑΤ δε σταματούν εδώ:

  “Σύμφωνα με την καθηγήτρια η Αρχή βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου στενό φίλο του πρωθυπουργού με προ-υηπηρεσία στο ΔΝΤ και ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες.

  Αντί όμως οι επιστολές της Ζωής Γεωργαντά να λάβουν την αρμόζουσα προσοχή από την ηγεσία της χώρας ουσιαστικά λίγο χρονικό διάστημα αργότερα ξεκίνησε μία μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της επιτροπής της Αρχής.

  Πάντως όπως η ίδια δήλωσε σε μία άλλη συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, «ο Ραντερμάχερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία”, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πραγματικό έλλειμμα του 2009».”

  Οι συμπτώσεις όμως δε σταματούν στο πρόσωπο του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά συνεχίζονται στο πρόσωπο της Ζωής Γεωργαντά:

  “Το βιογραφικό της όπως είχε αναρτηθεί στο site της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

  Ζωή Γεωργαντά, Καθηγήτρια της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας…

  …Διετέλεσε Επιστημονική Ερευνήτρια ΚΕΠΕ, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, Ερευνήτρια του διεθνούς κύρους Κέντρου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER), Επιστημονική Σύμβουλος στον ΣΒΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας), στον ΟΟΣΑ, στο τ. Υπουργείο Ανάπτυξης, και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Cambridge Econometrics και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πολύ προσφάτως Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cambridge του ΗΒ…

  …Έγγαμη 20 χρόνια με τον αείμνηστο Εμπειρογνώμονα της UNIDO, τον φιλέλληνα Ριχάρδο Στέφανο Λίσσακ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν ένας από τους πιο κοντινούς και διεισδυτικούς συμβούλους του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Θυμάμαι με αγάπη την συνεργασία που είχα με τον σύζυγό μου για να δεί η Ελλάδα καλλίτερες μέρες.
  Τώρα έγγαμη με τον σπουδαίο ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, David Warner Hewitt, με τον οποίο διεκπεραίωσα σημαντική μελέτη για τις δεξιότητες μάθησης των Ελλήνων φοιτητών.”

  Πολυάσχολη και η Γεωργαντά, και κατά περίεργη σύμπτωση σχετιζόμενη με την οικογένεια Παπανδρέου, και φέρεται μάλιστα να δηλώνει:

  “Είμαι φίλη των Παπανδρέου, ας μην με αναγκάσουν να βγάλω στοιχεία που θα τους βλάψουν….”

  Ποιές είναι άραγε οι πιθανότητες στην ίδια υπηρεσία, τη χρονική στιγμή που αυτή αποκτά στρατηγική σημασία για τη χώρα, να έχουμε:

  – έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που εκτελεί ταυτόχρονα χρέη Προέδρου της ΕΛΣΤΑ, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άνεργοι Έλληνες επιστήμονες και σίγουρα κάποιοι ανάμεσά τους θα μπορούσαν να είχαν στελεχώσει άξια τέτοιες υπηρεσίες; Και ο υπάλληλος του ΔΝΤ να έχει περάσει από το ίδιο σχολείο και το ίδιο πανεπιστήμιο με τους Παπανδρέου και Σαμαρά;

  – κάποια που σχετίζεται στενά με την οικογένεια Παπανδρέου, πιθανότατα για δεκαετίες;

  Πώς γίνεται σε μία χώρα που οι άνεργοι επιστήμονες αναγκάζονται να γίνονται μετανάστες οι διάφορες θέσεις να καλύπτονται με τα ίδια πρόσωπα που με κάποιο τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους;
  POSTED BY EDU_GR AT MONDAY, JANUARY 23, 2012

  http://educationingr.blogspot.gr/2012/01/blog-post_23.html

 5. ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ!

  Posted by olympiada στο Μαΐου 26, 2017

  Εν όψει δίκης που έχει ο Γεωργίου την Δευτέρα, σήμερα ημέρα Παρασκευή διέρρευσε το αποτέλεσμα διάσκεψης συμβουλίου εφετών, που τον θέλει να μην παραπέμπεται για την κατηγορία αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων!

  Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες του Ολυμπία, η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια στην εισήγηση της αρμόδιας εισηγήτριας, που πρότεινε την παραπομπή του! Αλήθεια, πόσες παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε όπου η απόφαση αντίκειται στην εισήγηση;

  Το κυριότερο όμως είναι ο χρόνος – ρεκόρ στον οποίον εξεδόθη (;) η απόφαση, που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Όλως τυχαίως για να παρουσιάσει ο Γεωργίου ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για την δίκη της Δευτέρας;

  https://olympia.gr/2017/05/26/πρωτοφανησ-μεθοδευση-για-τον-γεωργιο/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s