ΔΝΤ : «Τα σκατώσαμε με την Ελλάδα, είναι τελειωμένη υπόθεση!»

%ce%b4%ce%bd%cf%84

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

«Τα σκατώσαμε με την Ελλάδα» είπε η Λαγκάρντ αδιάφορα κι έβαλε τον φάκελλο «Ελλάδα» στο αρχείο. Είχε δρομολογήσει  πια τους ‘Ελληνες προς το «πυρ το εξώτερον» και δεν εύρισκε τον τρόπο να αναστρέψει έστω και λίγο αυτή την πορεία χωρίς να στενοχωρήσει τους φίλους της τους Ευρωπαίους. Άρα, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο πιαπαρά να πάψει να ασχολείται με αυτή την μπελαλίδικη κουκίδα στο χάρτη…

Θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίζει έτσι το παραμύθι, που θα λέμε αργότερα στα εγγόνια μας. Μόνο που, αλίμονο, δεν είναι παραμύθι. Είναι αληθινήιστορία! Διότι, ναι, ομολόγησαν το έγκλημά τους! Ομολόγησαν τη συνωμοσία τους σε βάρος μιας ολόκληρης χώρας κι ενός λαού, που τον φόρτωσαν με ένα κόστος κοντά στα 600 δις ευρώ μόνο και μόνο για να διασωθούν οι αγορές, οι τράπεζες και το ευρώ!

Μέχρι την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, όλοι μιλούσαν για λάθη.  Τώρα αποδεικνύεται ότι πρόκειται για συνωμοσία, κι όχι για λάθος. «Μαγειρεύτηκε» το έλλειμμα από την ΕΛΣΤΑΤ, άλλαξε το ΔΝΤ το καταστατικό του «εν μια νυκτί» για να το παραβιάσει,προκειμένου όχι μόνο να διασωθούν οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης και το ευρώ, αλλά και να φορτωθεί το κόστος αυτής της διάσωσης ο Έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος.

Και ιδού τα συμπεράσματα της έκθεσης του ίδιου του ΔΝΤ:

 • Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτήθηκε από την Ελλάδα χαρακτηρίζεται πρωτοφανές για τα διεθνή, αλλά και για όλα τα ιστορικά δεδομένα.
 • Υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε σκληρήδημοσιονομική προσαρμογή, εξαιρετικά ασυνήθιστη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
 • Όχι μόνο η υπόθεση που έκαναν τα στελέχη του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές στα μέσα του 2012 ήταν λάθος, αλλάκαι έγιναν υπερβολικά λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
 • Από την αρχή ήξεραν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος ήταν περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, στο ΔΝΤ το τροποποίησαν 18 μήνες αφότου αντιλήφθηκαν ότι δεν οδηγεί πουθενά.
 • Έγιναν αδικαιολόγητες υποχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων, ειδικά σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, που τελικά οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε συρρίκνωση μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί.
 • H αθροιστική ύφεση που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής για τις χώρες στις οποίες έχει δανείσει το ΔΝΤ.

Κανείς από τους δανειστές – ούτε η Λαγκάρντ, ούτε ο Γιούνκερ, ούτε η Μέρκελ – δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της έκθεσης. Κανείς! Το μόνο που είπαν είναι ότι η διάσωση του ευρώ ήταν προτεραιότητα  καικοινός στόχος όλων. Και της Ελλάδας (!).

Συγκεκριμένα, η  Λαγκάρντ παραδέχτηκε ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα βοήθησε στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη κερδίζοντας  χρόνο ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί προστασίας της Ευρωζώνης και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Έχουμε, λοιπόν, μία σειρά … ηθελημένων λαθών και παραλείψεων, που αποδείχθηκε ότι δεν στόχευαν στη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά του δημιουργήματος της Ευρωζώνης, που στην ουσία προκάλεσε και τα προβλήματα….Κι όλα αυτά έγιναν εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων….

Κουβέντα για την καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα λόγω αυτής της “τεράστιας προσαρμογής”. Κουβέντα για το γεγονός ότι η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο χωρίς καμιά προοπτική, χωρίς σήμερα ή αύριο, πράγμα επιβεβαιωμένο από το τρίτο – και μακρύτερο – μνημόνιο, όπου δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για έξοδο από το τούνελ και για ανάπτυξη. Πώς μπορεί να υπάρξει, άλλωστε, με τέτοιο χρέος και έλλειψη εσόδων μετά το ξεπούλημα όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας;

«Και, πώς τελειώνει η ιστορία, παππού;» θα ρωτήσουν τα εγγόνια μας.

Τώρα,υπάρχουν δύο εκδοχές για το τέλος. Η πρώτη έχει ως εξής:

«Κι όταν όλοι πια οι «φίλοι»-δανειστές είχαν ομολογήσει το σκόπιμο λάθος, δηλ. το βρώμικο παιχνίδι που είχαν παίξει στην πλάτη της Ελλάδας, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. ‘Ολοι κουνήσαμε το κεφάλι συγκαταβατικά, λες και όλα αυτά ήταν φυσιολογικά. Και αδιαφορήσαμε. Δεν υπήρχε ούτε η θέληση ούτε καν η διάθεση να μπούμε σε διεκδικήσεις και φασαρία με τους υπαίτιους της καταστροφής, που φάνταζαν τόσο ισχυροί απέναντί μας. Εξάλλου, ξεχάσαμετους προγόνους, που είχαν χύσει όχι μόνο ιδρώτα αλλάκαι αίμα γι’ αυτόν τον τόπο, αφού δεν ζούσαν πια κι έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να μας κοιτάξουν στα μάτια. Όσο για τους νέους, νομίζαμε ότι θα βολευτούν μιας και είχαν και νιάτα και μόρφωση. Όμως, οιμισοί ξενιτεύτηκαν σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, όπου ντρεπόντουσαν να πουν ότι ήταν ‘Ελληνες, αφού τα εκεί ΜΜΕ είχαν διαδώσει ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες  και διεφθαρμένοι και ζουν με δανεικά από αυτούς. Οι άλλοι μισοί παρέμειναν στον τόπο τους όπου συνέχισαν να ζουν σαν μετανάστες, αφού είχαν χάσει κάθε ιδιοκτησία και δούλευαν σαν σκλάβοι, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι άμοιροι μετανάστες που είχαν εισβάλει στο ξέφραγο αμπέλι – εκεί που κάποτε ήταν η Ελλάδα. Βλέπετε, τα κανάλια συνέχεια μας έλεγαν ότι  έπρεπε να κάνουμε θυσίες για το ευρώ.»

Και εδώ η δεύτερη:

 «Κι όταν όλοι πια οι «φίλοι»-δανειστές είχαν ομολογήσει το σκόπιμο λάθος, δηλ. το βρώμικο παιχνίδι που είχαν παίξει στην πλάτη της Ελλάδας, ακόμα και ο πιο αδαής αντιλήφθηκε τι υπερόπλο είχε αποθέσει το ίδιο το ΔΝΤ στα χέρια μας. Ομολογία ενός οργανισμού σαν το ΔΝΤ ότι έγινε συνωμοσία εναντίον κράτους-μέλους του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων; Ότι το ζητούμενο δεν ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά των ευρωπαϊκών τραπεζών και του ευρώ; Φαντάζεστε τι σκάνδαλο ξέσπασε; Τι σάλος; Όλος ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, στις πλατείες, έξω από τα υπουργεία, τις τράπεζες, τις εφορίες, τον Άρειο Πάγο. Η δικαιοσύνη αναγκάσθηκε να κινηθεί αυτεπάγγελτα εναντίον όσων κυβερνήσεων είχαν συμπράξει. Η πληρωμή του χρέους και η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων πάγωσαν, διότι ήταν προϊόντα συνωμοσίας. Μήπως μπορούσε η Μέρκελ ή η Λαγκάρντ ή ο Γιούνκερ να αναχαιτίσουν αυτή την έκβαση μετά από συνωμοσία συνομολογημένη από τους ίδιους; Ήταν εύκολο πια να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Υπήρχε η ομολογία τωνενόχων, αυτών πουείχαν διαπράξει έγκλημα εναντίον  του λαού μας, άρα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και, επομένως, η χώρα είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές και την λεηλασία, που είχε υποστεί από τους δανειστές. ‘Ολες δε οι κυβερνήσεις των μνημονίων κάθισαν στο σκαμνί για εσχάτη προδοσία και σφετερισμό εξουσίας. Επέστρεψε η δικαιοσύνη. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια. Επέστρεψαν οι ξενιτεμένοι νέοι μας. Επέστρεψε το χαμόγελο στα χείλη και στην ψυχή μας».

Από μας εξαρτάται σήμερα ποιο τέλος θα έχει η ιστορία, που θα λέμε στα εγγόνια μας στο μέλλον…

Advertisements

6 comments on “ΔΝΤ : «Τα σκατώσαμε με την Ελλάδα, είναι τελειωμένη υπόθεση!»

 1. Πολύ αξιόλογο άρθρο που κάνει απολύτως ορθές διαπιστώσεις. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια προσπάθησα, με τη σειρά μου, να υποστηρίξω ότι ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ. Ειδικά, για τη φανερή, την αδιαμφισβήτητη συνωμοσία ΔΝΤ και ΕΕ εναντίον μας, για να διασωθούν τράπεζες και ευρώ, είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε το….”λάθος του”, όχι μία, αλλά περισσότερες φορές και σε διάφορες χρονικές στιγμές. Αλλά, το πρόβλημα είναι η δική μας αδιανόητη συμπεριφορά: δεν κουνήθηκε φύλλο, ουδείς δικός μας “γνώριζε κάτι για το “λάθος”!!! Το “λάθος” απλώς δεν μας αφορούσε!!!! Ενώ, εύλογος θα ήταν ένας γενικός ξεσηκωμός, που απλώς να έθετε την ερώτησ稔Ωραία, λοιπόν, αναγνωρίζετε το “λάθος” το οποίο κατέστρεψε μια ολόκληρη χώρα μέλος της ΕΕ. Τι θα κάνετε τώρα;;; Τι ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;;;;

  Από τη γερμανοκρατούμενη ΕΕ η παραπάνω οικτρή συμπεριφορά, πιθανόν, να μην αποτελούσε έκπληξη, ειδικότερα και για όσους έζησαν τη φρίκη της γερμανικής κατοχής.
  Αλλά, όμως, ακατανόητη, ανεξήγητη, εγκληματική είναι η στάση των δικών μας και στην υπόθεση αυτή. Εντάξει, φοβούνται….Εντάξει, θέλουν να τα έχουν καλά με τους δυνάστες μας….Εντάξει, ελπίζουν στη…..μεγαλοψυχία των δανειστών!!!! Αλλά, πως τόλμησαν να παίξουν τις τύχες του Έθνους, ενός ολόκληρου λαού, πολλών γενιών, ουσιαστικά στα “ζάρια”;;;Και πως συνεχίζουν να ΤΟΛΜΟΥΝ να διαπράττουν αυτό το κατά συρροή εθνικό έγκλημα, με τη σιωπή τους, με το εγκάρδιο σφίξιμο των χεριών των κατακτητών της πατρίδας μας, με τα χαμόγελα, με την ισοπέδωση (που αντανακλά και αυτήν ενός ολόκληρου λαού), με τη συνέργεια στα αποτρόπαια εγκλήματα των μνημονίων.

  Η λύση στο ελληνικό δράμα ήταν, είναι και θα είναι μία και μοναδική: ΡΗΞΗ! Αλλά αυτή θα πρέπει να αποκλειστεί από την παρούσα, όσο και από την προσεχή ελληνική κυβέρνηση. Και συνεπώς……αν θέλουμε να σωθούμε, εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια-δισέγγονα-τρισέγγονα, η ΡΗΞΗ πρέπει να γίνει από όλους εμάς.

  • μήνυμα με email:
   Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε και εκτιμήσατε το άρθρο μου. Θετικά σχόλια από το πρόσωπό σας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα.
   Ειρήνη Αντωνίου

 2. Έκθεση-κόλαφος για την αποτυχία των Μνημονίων ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το τρίτο και μακρύτερο!
  28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 19:07

  -Τα σκατώσαμε με την Ελλάδα…Η χώρα είναι πλέον τελειωμένη. Μετά από 6 χρόνια μνημόνια εφαρμόζει κουτσά-στραβά την ίδια συνταγή της φορομπηχτικής ληστείας που οδηγεί στην απόλυτη φτωχοποίηση και στον διαμελισμό της Ελλάδας-ακόμη κι αν μπουκάρει ο διαλυμένος τουρκικός στρατός…

  Αυτή είναι η μετάφραση-σοκ Εκθεσης Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης που ερεύνησε για λογαριασμό του ΔΝΤ τους λόγους που απέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα.

  Την αποκάλυψη κάνει ο Μιχάλης Ιγνατίου στον ιστότοπό του (mignatiou.com) μόνο που πουθενά από τις Εκθέσεις, εάν εξαιρέσεις την πιπίλα της ανάγκης κουρέματος του χρέους, δεν καταγράφεται εκτίμηση εάν και το τρίτο και μακρύτερο μνημόνιο έχει κάποια ελπίδα επιτυχίας. Απίδια μάντολες μια και δεν ακουμπάει το βαθύ, χυδαίο, πελατειακό κράτος. Οσα κουρέματα του χρέους και να γινόντουσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε χρόνο dt θα επανέφεραν το χρέος στο μισό τρις ευρώ που είναι σήμερα.

  Η συγκεκριμένη Εκθεση το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί σε απελπισία τους Ελληνες πολίτες μια και με επίσημη σφραγίδα αντιλαμβάνονται ότι τα προγράμματα απέτυχαν και πως από στιγμή σε στιγμή ο ασθενής θα καταλήξει.

  Εάν η Εκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου ήταν προιόν σοβαρής έρευνας πάνω στα αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας δεν θα μπορούσε παρά να καταγράψει στα συμπεράσματά της την θανάσιμη συνεισφορά του πελατειακού κράτους στην εθνική τραγωδία. Αλλωστε ο Ρέντσι δεν χρειάστηκε καμμία παρόμοια Εκθεση για να αποφασίσει να διώξει με τις κλωτσιές τους δημοσίους υπαλλήλους και να κλείσει τους δημοσίους οργανισμούς της χώρας του.

  Το ελληνικό κράτος είναι μια χαμένη υπόθεση και οι τσαρλατάνοι υπουργοί με τον φορολογικό συντελεστή στο 97% θα καταγραφούν στην ματωμένη ελληνική ιστορία σαν οι υπουργοί της αριστερής κυβέρνησης που παρακολουθούσαν με τα μαντηλάκια στα κοστούμια τους τον τουρκικό στρατό να κάνει ντου στη Θράκη και απόβαση στα ελληνικά νησιά.

  Μπλέξαμε με άθλιες πελατειακές κυβερνήσεις οι οποίες αποτέλεσαν την κορωνίδα του χυδαίου και διεφθαρμένου πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης. Τώρα έφτασε η ώρα να πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Κι όλα αυτά για να διασωθεί το ελληνικό δημόσιο ώστε κάθε λαικιστής πρωθυπουργός που βρίσκεται στο Μαξίμου να αισθάνεται πανίσχυρος μανατζαρέος επειδή του κάνουν την τιμή και τον επισκέπτονται οι βαρόνοι του εγχώριου υποκόσμου.

  Ο μαλάκας λαός ας ετοιμασθεί για τα χειρότερα!

  Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτυχαν να προβλέψουν την ελληνική κρίση στο πραγματικό μέγεθος της, τους μήνες πριν από τον Μάιο του 2010, με αποτέλεσμα να γίνουν σοβαρότατα λάθη και «παρανομίες», και να παραβιαστεί και αυτό το καταστατικό του ΔΝΤ με αφανείς και περίεργες διαδικασίες, για να ενταχθεί η Ελλάδα στον σκληρό μηχανισμό του Ταμείου και των Ευρωπαίων.

  Η έκθεση του του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office-IEO), είναι μία ισχυρότατη απόδειξη πως η χώρα μας οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, αντί να ενεργοποιηθούν άλλες διεργασίες που θα έσωζαν την οικονομία και θα τερμάτιζαν μία οικονομική κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Συνοδεύεται από 14 άλλα κείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στην ελληνική οικονομική τραγωδία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι πριν ακομη αποφασιστει επίσημα η συμμετοχη του Ταμείου στο λεγόμενο Ελληνικό Πρόγραμμα, οι αξιωματούχοι του ειχαν καταληξει στο πολύ ορθό συμπέρασμα οτι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιωσιμο. Αναφέρουν ακόμα ότι «διέγνωσαν» τη μεγαλη πιθανοτητα να μην είναι βιώσιμο ακομη και αν η τοτε κυβέρνηση εφαρμοζε κατα γραμμα το προγραμμα, το οποίο βεβαίως τότε χαρακτηρίστηκε «ελαφρύ».
  Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν ασφυκτικη πιεση Από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αποφασισει οτι δεν θα προχωρουσαν σε αναδιαρθρωση του χρεους. Σημειώνουμε ότι με τη θέση αυτή ταυτίστηκε και η τότε ελληνική κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία δεν ζήτησε -ως όφειλε- την αναδιάρθρωση του χρέους. Μετά τα παραπάνω, το Ταμειο, του οποίου ηγείτο ο Ντομινικ Στρος Καν, αποφάσισε επιλέγοντας αδιαφανείς διαδικασίες να τροποιποιήσει το δευτερο απο τα τέσσερα κριτήρια που προεβλεπαν την δυνατοτητα παροχης ειδικης χρηματοδοτησης. Οι συντάκτες της εκθεσης γράφουν ότι η διαδικασια τροποιησης των κανονισμων του ΔΝΤ παρεκλινε σημαντικα απο τις συνηθεις πρακτικες του Διεθνούς Οργανισμου.

  Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, επρόκειτο περί μίας απάτης για να παραβιαστεί το Καταστατικό και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα. Στην επίμαχη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου που φαίνεται να «μαγείρεψε» την απάτη, εκτελώντας βεβαίως εντολές. Απουσίασε ο Στρος Καν, ενώ πρόηδρευσε ο τότε αντιπρόεδρος Τζον Λίπσκι. Σύμφωνα με την έκθεση, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ανέφεραν στους ερευνητές του IEO ότι η τροποποίηση αυτή ηταν κρυμμενη μεσα σε μια προταση για να μην γινει ευκολα αντιληπτη.
  Διαβάζοντας ο αναγνώστης την έκθεση εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η γενική διεύθυνση του Ταμείου και τα στελέχη που γνώριζαν δεν ενημερωσαν με επάρκεια τα μέλη του Δ.Σ. για τους πραγματικους κινδυνους που θα προεκυπταν απο την απουσία του βασικού στοιχείου των προγραμμάτων, που είναι η βιωσιμτητα του χρέους. Σε αυτό το πλαισιο -και με την λογικη οτι ο μονος τροπος για να τετραγωνιστη ο κυκλος ηταν η ειδικη χρηματοδοτηση- εγκριθηκε η συμμετοχη του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, με ποσό μεγαλυτερο που εχει δοθει ποτε σε χωρα σε σχεση παντα με το ποσοστο συμμετοχης του στο Ταμειο. Ηταν τοτε, που οπως αναφερεται χαρακτηριστικα στην έκθεση, το τραίνο της αναδιάρθρωσης είχε ηδη αναχωρησει. Σημειώνουμε ότι το παιγνίδι για την Ελλάδα χάθηκε από τη στιγμή που το Ταμείο δέχθηκε να καλύψει τους Ευρωπαίους στο θέμα της αναδιάρθρωσης και ο κ. Παπανδρέου σιώπησε φοβούμενος τους Γερμανούς της κ. Μέρκελ και τους Γάλλους του κ. Σαρκοζί.
  Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης και μέσω αυτού το ΔΝΤ, καταγράφει για πρώτη φορά λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2010 όταν η Ελλάδα όδευε (υποτίθεται) στην χρεοκοπία, και προς το Μνημόνιο. Επίσης καταγράφονται και δημοσιοποιούνται τα λαθη που έγιναν για την αντιμετωπιση της ελληνικης κρισης χρέους το 2010, και από τα οποία φαίνονται οι λάθος εκτιμησεις, προβλεψεις, και υποθεσεις. Γίνονται αναφορά στις αδικαιολόγητες υποχωρησεις που έγιναν εναντι των Ευρωπαιων ειδικά σε σχεση με την αναδιάρθρωση του χρεους που τελικά οδηγησαν την ελληνικη οικονομια σε συρρικνωση μεγαλυτερη απ’ ότι μπορουσε κανεις να φανταστει. ‘Ηταν μία σειρά ηθελημένων λαθών και παραλείψεων, που αποδείχθηκε ότι δεν στόχευαν στη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά του δημιουργήματος της Ευρωζώνης, που στην ουσία προκάλεσε και τα προβλήματα.

  Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκαρντ, που τότε ήταν η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ουσιαστικά παραδεχεται οτι η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα της Ευρωζώνης είχε περιορισμένη επιτυχία. Επισης παραδεχεται ξακάθαρα οτι η συμμετοχη του Ταμειου στο Ελληνικο Προγραμμα βοηθησε στην αποτροπη διαχυσης της κρισης σε άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ, και επίσης δέχεται ότι κερδήθηκε χρόνος για να δημιουργηθούν οι μηχανισμοι προστασίας της Ευρωζωνης και το θεσμικο πλασιο αντιμετωπισης τετοιων καταστασεων. Με λίγα λόγια, όλα αυτά έγιναν στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

  Παραδέχεται επίσης ότι η Ελλαδα ηταν ειδικη περιπτωση, σημειώνει οτι οι αρχικοί στόχοι αναφορικά με την αναπτυξη και την «ιδιοκτησια» του προγραμματος, αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι, και τονίζει οτι το Προγραμμα χαρακτηριστηκε από πολλαπλές πολιτικές κρίσεις, απο παρεμβασεις οργανωμένων συμφέροντων και από σοβαρότατα προβλήματα εφαρμογής. Επιρρίπτει, δηλαδή, τις μεγαλύτερες ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις, τα συνδικάτα, αλλά και σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ολα αυτά, τονίζεται, σε συνδυασμό με την τεραστια κριση εμπιστοσυνης και τα συνεχη σεναρια Grexit, τελικά οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη. Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι το ΔΝΤ εχει κανει πολλαπλες εσωτερικες αξιολογησεις και εχει πια προσαρμοσει τα προγραμματα του αναλογως. Αναφέρει την αλλαγη των δημοσιονομικων πολλαπλασιαστων.

  Επίσης σημειώνει ότι το Ταμείο αντιμετωπιζει με μεγαλυτερο ρεαλισμο την δυνατοτητα και τον ρυθμο των διαρθρωτικων αλλαγων. Με βάση την έκθεση του ΙΕΟ, τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, και τα 14 συνοδευτικά κείμενα, τα συμπεράσματα είναι τα εξής: Υπερεκτιμήθηκε η δυνατοτητα της Ελλαδος να προχωρησει σε σκληρη δημοσιονομικη προσαρμογη, την οποία οι συντακτες της εκθεσης χαρακτηριζουν ασυνηθιστη, σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα. Η υπόθεση που έκαναν τα στελέχη του Ταμείου ότι η Ελλαδα θα μπορουσε να επιστρεψει στις αγορες στα μεσα του 2012 αποδειχθηκε λανθασμενη. Σημειώνεται ότι υποτιμηθηκαν οι βαρυτατες συνεπειες της εσωτερικης υποτιμησης, αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας ο στοχος για την αποδοτικοτητα των ιδιωτικοποιησεων, ενω και η προσαρμογη δεν κατανεμηθηκε ισομερως και δικαια σε ολα τα στρωματα της κοινωνιας.

  Τα στελέχη του ΔΝΤ παραδέχονται εκ των υστέρων οτι αν οι υποθεσεις τοτε ηταν πιο ρεαλιστικες μπορει να ειχαν γινει χειροτερες οι προβλεψεις για το χρεος αλλα θα ειχε ανοιξει ο δρομος για την παροχη εναλλακτικων λυσεων. Οι συντακτες της έκθεσης αναφερουν οτι το προγραμμα απο την αρχη ειχε τεραστιο ρισκο, η προκληση ηταν τιτανια και η αποφαση για συμμετοχη στο Ελληνικο Προγραμμα ήταν για ΔΝΤ μια περιπετεια διχως προηγουμενο. Από την αρχή εσωτερικα εγγραφα του Ταμειου αποκαλύπτουν οτι το Προγραμμα ηταν εύθραυστο και περιορισμένες οι πιθανοτητες επιτυχιας. Παρ’ όλα αυτα στο ΔΝΤ προχωρησαν σε τροποποιηση του προγραμματος 18 μηνες απο την εναρξη του και όχι απο την πρωτη στιγμη όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν οδηγεί πουθενά.

  ‘Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι το μεγεθος της δημοσιονομικης προσαρμογης που απαιτηθηκε απο την Ελλαδα χαρακτηριζεται πρωτοφανες για τα διεθνη αλλα και για ολα τα ιστορικα δεδομενα. H αθροιστική ύφεση που καταγραφηκε στην Ελλαδα ηταν πρωτοφανής για τις χώρες στις οποιες εχει δανεισει το ΔΝΤ αλλα και οι λαθος εκτιμησεις για την αναπτυξη ηταν υπερβολικα μεγαλες.

  ΕΔΩ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
  IMF-REPORT-GREECE-IRLAND-PORTUGAL IEO IMF-REPORT-GREECE-IEO IMF-LIVING-WITH-RULES

  http://kourdistoportocali.com/news-desk/ta-skatosame-tin-ellada-ine-teliomeni-ypothesi-o-erntogan-tha-tis-vali-tafoplaka/

  Living with Rules: The IMF’s Exceptional Access Framework and the 2010 Stand-By Arrangement with Greece
  https://mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/07/IMF-LIVING-WITH-RULES.pdf

  THE IMF AND THE CRISES IN GREECE, IRELAND, AND PORTUGAL: AN EVALUATION BY THE INDEPENDENT EVALUATION OFFICE
  http://www.ieo-imf.org/ieo/files/completedevaluations/EAC__REPORT%20v5.PDF

 3. Το σενάριο δεν ολοκληρώνεται με το ” ‘Όλες δε οι κυβερνήσεις των μνημονίων κάθισαν στο σκαμνί για εσχάτη προδοσία και σφετερισμό εξουσίας.”
  Τελικά τους εκτελέσανε ή τη γλιτώσανε σαν τον Παπακωνσταντίνου??
  Ιδού το ερώτημα!!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s