Επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος από τη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών και την αντίδραση της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

“Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος.

Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι με ένα νεώτερο νόμο μπορεί να  παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ και να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα. Όφειλε να περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης, να τη διαβάσει προσεκτικά και να συμμορφωθεί πλήρως, όπως επιτάσσει το άρθρο 95 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και παρακαλάει για το τέταρτο, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε το μνημόνιο συνταγματικό!

Η κυβέρνηση που υπερασπίστηκε με πάθος το PSI στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποκλίνεται στο PSI με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και παρακαλάει να τις δοθούν τα δευτερεύοντα συμπληρωματικά μέτρα του PSI ώστε να τα εμφανίσει ως επιτυχία της σε σχέση με το χρέος, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε συνταγματικό το κούρεμα του χρέους το  2012 και δεν άφησε να οδηγηθεί η χώρα σε ασύντακτη χρεοκοπία!

Η κυβέρνηση που προκάλεσε βλάβη δεκάδων δισεκατομμυρίων στην οικονομία, δήθεν οδύρεται για τα 85 εκατομμύρια των υπερθεματιστών, όταν ένας νόμιμος διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα. Έλεος. Ας τεθεί ένα όριο στις αντιφάσεις, τα ψέμματα και τον αυτοδιασυρμό.

Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί στην ανοικτή θεσμική κρίση και σε νέα παιχνίδια με την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας μέσα στη ευρωζώνη.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη και αδίστακτη ομάδα που δεν σέβεται ούτε τη νομιμότητα ούτε το εθνικό συμφέρον.   

Για όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση της εθνικής και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, οι αντισυνταγματικότητες του λεγόμενου νόμου Παππά ήταν κραυγαλέες και αθεράπευτες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφύλαξε τον θεσμικό του ρόλο, την παράδοση και τη συνέχεια της νομολογίας του. Και με την απόφασή του είπε το αυτονόητο. Έσφαλαν δραματικά όσοι προσπάθησαν να το επηρεάσουν και μάλιστα με τρόπο  βάρβαρο.  

Επειδή είχα προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις αυτές, τώρα οφείλω να διατυπώσω καθαρά την πρόβλεψη μου για τη συνέχεια. Η  κυβέρνηση θα ακολουθήσει με φόρα  τον κατήφορο χωρίς όριο συνταγματικό, οικονομικό, εθνικό. Δεν δραματοποιώ. Απλώς διαπιστώνω.

Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την σταθερή πορεία της Πατρίδας μας να αντιδράσουν  στο όνομα του Συντάγματος.”

http://www.protothema.gr/politics/article/623012/venizelos-episimi-anaggelia-katalusis-tou-sudagmatos-i-dilosi-gerovasili/ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

και 

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ “ΜΝΗΜΟΝΙΟ” ! Μια νέα δανειακή δηλαδή με τους επαχθούς όρος της ! 

ΣΕΒ: Απώλειες 1,7 δισ σε βάθος δεκαετίας από το«μαύρο» στα κανάλια … 

 

9 comments on “Επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος από τη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη

 1. Όλγα Γεροβασίλη 09.10.2015: Με τη διαδικασία του επείγοντος τα προαπαιτούμενα

  http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/styles/inner_top_full_width/public/gerovasili_olga_2_0.jpg?itok=qc3sdsG1

  Με την διαδικασία του “επείγοντος” και όχι του “κατεπείγοντος” θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο στο Ρ/Σ 105,5 στο Κόκκινο.

  Σήμερα, είπε, ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των ρυθμίσεων που απαιτούνται και θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα επιμέρους νομοθετήματα συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

  Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι στις 15 έως 17 του μηνός και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση. «Το κάθε κόμμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το ποια θεωρεί αρνητικά, ποια θεωρεί θετικά και να πάρει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι έχουν ψηφίσει τη συμφωνία του καλοκαιριού που καθορίζει και τα βήματα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα κριθεί και η στάση της πάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η αποδοχή του νέου προγράμματος έχει ψηφιστεί και από άλλα κόμματα με κριτήριο να αποτραπούν για τη χώρα τα χειρότερα, δηλαδή, η άτακτη χρεοκοπία. «Μ΄ αυτή τη λογική λοιπόν και τα άλλα κόμματα έχουν μερίδιο της ευθύνης πάνω τους, να βγάλουμε τη χώρα γρήγορα και αποτελεσματικά από τα αδιέξοδα. Εν πάση περιπτώσει, θα γίνει ένας διεξοδικός διάλογος, για να δούμε αν πραγματικά αυτό το οποίο εννοούσαν και προεκλογικά, ως «συναίνεση», «ευρείες πλειοψηφίες» στη Βουλή, «συνεργασίες» κ.λπ., έχει κάποιο αντικείμενο ή αν ήταν λόγια τα οποία δεν είχαν κανένα περιεχόμενο», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ήθελε να υπερψηφιστούν κάποια ή όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου και από την αντιπολίτευση.

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει αιτήματα που προβάλλουν τα κόμματα, όπως αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, είπε ότι αποτελεί υποκρισία, κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα και έφτιαχναν πλειοψηφικούς νόμους, να αναφέρονται σε αυτό το θέμα. «Δεν μπορεί σήμερα, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για απλή αναλογική. Γιατί δεν την έχει κάνει φέρει τόσα χρόνια; Πάγιο αίτημα της Αριστεράς ήταν η απλή αναλογική και η Αριστερά ήταν αυτή που στάθηκε απέναντι σε όλους αυτούς τους σκληρά πλειοψηφικούς νόμους με το κατάπτυστο σχέδιο του bonus των 50 εδρών. Αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, δεν μπορεί να έρχεται αίτημα και μάλιστα με τη μορφή της απόγνωσης και της απελπισίας τύπου «τι πράγματα είναι αυτά;». Εμείς είμαστε, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι θα μεταρρυθμίσουμε και σε αυτό το επίπεδο, τη χώρα. Και βεβαίως, τα θέματα τα έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, στις προγραμματικές δηλώσεις, και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει ευρύς διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Αναφερόμενη στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι μπροστά μας εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και τα εργασιακά θέματα, τα οποία εκκρεμούν για τον επόμενο μήνα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και από την Επιτροπή των Σοφών το πόρισμα και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με σκοπό το Ασφαλιστικό να ψηφισθεί το Νοέμβριο.

  «Είναι, ξέρετε, από τα θέματα τα οποία είχαν μείνει ανοικτά και διεκδικήσαμε για να μείνουν ανοικτά, προκειμένου να κλείσουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και στο κομμάτι του Ασφαλιστικού και στο κομμάτι των εργασιακών, τα οποία είναι επόμενα βήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η κ. Γεροβασίλη αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεθνοποίησε το θέμα, υπογράμμισε ότι όσο πιο καλά και όσο πιο γρήγορα γίνει μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κατά την άποψη της Κυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο χρέος, τόσο περισσότερο θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από τα βάρη των μνημονίων. «Επομένως το θεωρούμε σημαντικό, το θεωρούμε κεντρικό ζήτημα, το θεωρούμε εθνικό ζήτημα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε πως γι΄αυτό έχουν δεσμευθεί τα μέρη.

  «Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ έχει τους όρους του, ότι αν κάποιο χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο, δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατηρώντας ότι ακόμη και ο Σόιμπλε έχει πει πως το θέμα του χρέους θα πρέπει να συζητηθεί.

  http://www.dimokratianews.gr/content/54000/olga-gerovasili-me-ti-diadikasia-toy-epeigontos-ta-proapaitoymena

 2. Γεροβασίλη: Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες σε τίποτα

  ΑΘΗΝΑ 20/07/2015

  «Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά ότι πάνω από 120 βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα.

  Προσθέτει όμως, πώς «το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δυο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα.

  Ωστόσο, ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί. Αλλά σίγουρα οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».

  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε πολύ σκληρό δίλημμα αναφέρει η κα Γεροβασίλη και σημειώνει ότι οι αντιδράσεις σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές.

  “Διότι πιθανόν όλοι δεν εκτιμούμε στον ίδιο βαθμό το άμεσο και το αναγκαίο και το επιτακτικό. Αυτό όμως πιστεύω ότι και οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» εξηγεί η κυρία Γεροβασίλη και προσθέτει:

  «Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους τουλάχιστον και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία, νομίζω θα αποτυπωθεί και τώρα. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στρίψουμε λίγο πριν τον γκρεμό και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε η άτακτη χρεοκοπία με grexit και όλα όσα συνεπάγεται τα οποία, νομίζω, ήταν μη διαχειρίσιμα. Επομένως ήταν υποχρεωτικό βήμα και μία απάντηση σε ένα πολύ σκληρό και εκβιαστικό δίλημμα…

  Κατά την άποψή μου χρήσιμη πολιτική και αριστερή πολιτική είναι αυτή η οποία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού οποιοδήποτε βήμα και αν χρειαστεί να κάνεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος».

  Πηγή: ΑΠΕ

  http://www.nooz.gr/greece/gerovasili-oi-ekloges-den-einai-xrisimes-se-tipota

 3. Όλγα Γεροβασίλη: Ηττώνται οι φωνές που ήθελαν την Ελλάδα αποικία χρέους
  07.12.2015

  http://www.kontranews.gr/sites/default/files/styles/teaser_cropped_400x300_/public/field/image/11δ23.jpg?itok=ZtfREpll

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την προσπάθεια για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, εθνικό θέμα μεγάλης σημασίας και στόχο που η κυβέρνηση προσεγγίζει με μεγάλο κόπο και σκληρή διαπραγμάτευση, στόχο στον οποίο θα βάλει όλες τις δυνάμεις της. «Γι΄αυτό καλέσαμε τα άλλα κόμματα προκειμένου να χαράξουμε μαζί την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση και προσπαθεί και έχει βρει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα.

  Όσο πιο κοντά φτάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο εντείνονται και οι πιέσεις, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για το δημοσίευμα της Die Welt, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό «Έψιλον».

  Τον τελευταίο καιρό, όπως και στην προηγούμενη διαπραγματευτική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των δημοσιευμάτων των οποίων οι πηγές δεν κατονομάζονταν, ως μέσο πίεσης προς τη χώρα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως το Grexit δεν έχει φύγει από μυαλό κάποιων που δεν δέχονται ότι απέτυχαν στο σχεδιασμό τους. «Το σενάριο Ελλάδα-αποικία χρέους, είναι καλά ριζωμένο στο μυαλό κάποιων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη αυτές οι φωνές ηττώνται και είναι δυσάρεστο την ανταπόκριση που βρίσκουν τέτοιες φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας. Είναι λυπηρός ο τρόπος που αναπαράγονται αυτά τα σενάρια από μερίδα του Τύπου, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την προσπάθεια για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, εθνικό θέμα μεγάλης σημασίας και στόχο που η κυβέρνηση προσεγγίζει με μεγάλο κόπο και σκληρή διαπραγμάτευση, στόχο στον οποίο θα βάλει όλες τις δυνάμεις της. «Γι΄αυτό καλέσαμε τα άλλα κόμματα προκειμένου να χαράξουμε μαζί την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση και προσπαθεί και έχει βρει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα. «Το χαρακτηρίζουμε εθνικό θέμα γιατί πρέπει και η νεολαία να αναπνεύσει», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και για τις επόμενες γενιές. «Οφείλουμε να το λύσουμε εμείς σήμερα», είπε για το μέλλον του ασφαλιστικού και υπογράμμισε ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ένα μέτρο που έχει στόχο να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

  Το σχέδιο που έχουμε θέσει προς διαπραγμάτευση και σε λίγο θα είναι και στη δημοσιότητα ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, περίπου μετά από μία εβδομάδα, δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ για τις επικουρικές είπε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει μικρή μείωση. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην θιγούν οι συνταξιούχοι του σήμερα και του μέλλοντος είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το 0,6% του ΑΕΠ, για το οποίο έχει βρεθεί λύση, δεν θα φύγει από τις συντάξεις ενώ για το 0,4% η κυβέρνηση κάλεσε σε διάλογο και συνεννόηση τα κόμματα. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι μια σκέψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού είναι μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ενώ αναζητώνται και άλλοι τρόποι.

  https://left.gr/news/olga-gerovasili-ittontai-oi-fones-poy-ithelan-tin-ellada-apoikia-hreoys

 4. Ό. Γεροβασίλη: Έχουμε τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα

  Σάββατο 27 Αυγούστου 2016,

  Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει την «πιο κρίσιμη καμπή» του προγράμματός της, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά». «Τα μέτρα βρίσκονται πλέον πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, επισημαίνει ότι αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης», με δύο σημεία-σταθμούς: την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και «με τη δίκαιη συμμετοχή και στις υποχρεώσεις και στα οφέλη όλων των Ελλήνων πολιτών».

  Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει τη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου «ένα ακόμη βήμα» προς τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας και αναφέρει ότι υπάρχει «εμφανής πλέον ρωγμή στην ιδεοληψία που επικράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης εντός της ΕΕ». Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παραλείπει να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για την «αμφίσιμη στάση» της στο ζήτημα των εργασιακών.

  Επιπλέον, σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι οριστικός και χαρακτηρίζει τη διαδικασία «πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αδιάβλητη μέθοδο», που θα αποτελέσει μοντέλο για παρόμοιας σημασίας μελλοντικούς διαγωνισμούς.
  Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η γείτονα χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη. «Το ενδεχόμενο παραβίασης της συμφωνίας περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου», δηλώνει. Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει σταματήσει να ενισχύει τις δομές φιλοξενίας και τονίζει ότι από εδώ και πέρα, σημασία έχει να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης. «Κάτι που, επίσης, αναμένεται να συμβεί, όσο αυξάνονται οι πιέσεις και η αποφασιστικότητα της ΕΕ απέναντι στις χώρες που καθυστερούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», καταλήγει.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  http://www.liberal.gr/arthro/73415/politiki/2016/o-gerobasili-echoume-tirisei-to-proeklogiko-mas-programma-.html

 5. Γεροβασίλη: Προκαλεί χιλιάδες εργαζόμενους με δηλώσεις για το «μαύρο» στα κανάλια
  04/09/2016

  Παρομοιάζει τα κανάλια με αυθαίρετα κτίσματα σε δασική έκταση – «Κάποιος άλλος πετά στους δρόμους τους εργαζόμενους και όχι η κυβέρνηση» τονίζει

  Στο «μαύρο» στα κανάλια επιμένει με δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, παρομοιάζοντάς το με τα αυθαίρετα στις δασικές εκτάσεις.

  «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτήν μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;» αναφέρει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η άποψη περί «μαύρου» στην ιδιωτική τηλεόραση απέχει παρασάγγας από την αλήθεια, σχολιάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει «η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται;

  Αν, απ’ την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο;

  Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει;»

  Τέλος, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της διαδικασίας υπογράμμισε: «ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε.

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξή της παρουσιάζει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη όπως λέει της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη τα οποία θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ,

  Σταθμοί στην πορεία αυτή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης και η παραγωγική ανασυγκρότηση, «εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου “συμφωνία αλήθειας”, υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες των φοροελαφρύνσεων σε κατ’ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις, με ακοστολόγητες υποσχέσεις, παροχολογία και αριθμητικές αλχημείες, και ενδύεται με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

  Αντίθετα, για την κυβέρνηση, για το έργο που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει και για τα όσα έχει δεσμευθεί στις προηγούμενες ΔΕΘ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις», καθώς «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015».

  Αναφερόμενη στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο των χωρών του Νότου που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής».

  Η Όλγα Γεροβασίλη ερωτάται και απαντά επίσης για τον ΕΝΦΙΑ, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τη στάση της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

  Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων

  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ έχοντας διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών διότι πχ αντί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ήρθε βαρύτερος για πολλούς. Αυτή η κριτική δεν έχει καμία βάση;

  Έχει βάση -σαθρότατη μεν, πολύ κρίσιμη δε- για δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πως το 65% είναι πολύ μεγαλύτερο από το 35%. Στη δεύτερη αυτοί που παλεύουν να βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με αριθμούς άσχετους με την πραγματικότητα και να την πείσουν, απεγνωσμένα, γι’ αυτό. Μόνο σε τέτοιας εγκυρότητας «αλήθειες» στηρίζεται η στείρα μικροπολιτική αντιπολιτευτική τους πρακτική.

  Μόνο μέσα από παραποίηση της πραγματικότητας ή τεχνητή απόκρυψή της μπορεί να οικοδομηθεί το πολιτικό τους αύριο. Χωρίς να νοιάζονται για το ότι, με τέτοιους τρόπους, αποκαλύπτεται η βάση της πολιτικής τους αντίληψης. Που δεν είναι άλλη απ’ την ποδηγέτηση και απαξίωση του κοινού νου. Που δεν είναι άλλη από την υποτίμηση της κρίσης των πολιτών και την περιφρόνηση για την αλήθεια, κάθε φορά που αυτή δεν συμφέρει τις επιδιώξεις τους για την, με κάθε τρόπο, κατάληψη της εξουσίας.

  Η αλήθεια, όμως, ιδίως όταν αφορά μετρήσιμα στοιχεία, δεν εξαρτάται από αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, αφοπλίζει την προπαγάνδα και δεν κρύβεται. Έτσι, στην περίπτωσή μας, τα πραγματικά δεδομένα είναι πως για 4.131.487 συμπολίτες μας (64%) ο φόρος θα είναι μειωμένος ή ίδιος σε σχέση με το 2015, το 25% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα έχουν αύξηση από 0,01 ευρώ ως 10 ευρώ και με ποσό μεγαλύτερο των 10 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, θα επιβαρυνθεί ένας στους δέκα ιδιοκτήτες.

  Δεύτερη αλήθεια είναι πως όσοι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για την επέκταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι ακριβώς οι ίδιοι που τον εμπνεύστηκαν, τον θεσμοθέτησαν, μας τον κληροδότησαν ως δεσμευτικό φόρο και πριν τις τελευταίες εκλογές στην ψήφιση της συμφωνίας με του εταίρους υπερψήφισαν το να συμπεριληφθεί στον κλάδο των εσόδων του προϋπολογισμού του 2016.

  Ακόμη μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον ΕΝΦΙΑ. Κι όπως ακριβώς τηρήσαμε τη δέσμευση, για φέτος, να τον κάνουμε δικαιότερο, να τον συνδέσουμε με τις αντικειμενικές αξίες και να πετύχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μια φορολόγηση που θα έχει για κύριο χαρακτηριστικό την ταξική αναλογικότητα.

  Η αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα. Να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό κάποια αντίστοιχη συγκεκριμένη εξαγγελία στη ΔΕΘ για τις αλλαγές στη φορολογία των πολιτών;

  Ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου «συμφωνία αλήθειας», υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα. Έτσι, μία εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις. Ακοστολόγητες υποσχέσεις, ανέξοδα κλεισίματα ματιών, χωρίς φυσικά να περιγράφει από πού θα κλείνει το οικονομικό ισοζύγιο. Μάλλον, βέβαια, δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ να προχωρήσει σε τέτοια ανάλυση, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο εξασφάλισης κρατικών εσόδων. Οριζόντιες μειώσεις, απολύσεις, προστασία της αυτορρύθμισης της αγοράς, ισχυροποίηση των ισχυρών σε βάρος των πολλών.

  Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σε παροχολογία θα προχωρήσει (το έχει κάνει ήδη) και σε αριθμητικές αλχημείες. Στο όνομα του αντιλαϊκισμού ο κ. Μητσοτάκης ήδη λαϊκίζει και θα λαϊκίσει ακόμη περισσότερο, ενδυόμενος φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τα νεοφιλελεύθερα και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

  Μακριά από βερμπαλισμούς, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα διατυπώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας.

  Με ποιο αφήγημα θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ; Υπάρχουν περιθώρια για κάποιες κοινωνικές παροχές;

  Αν και χρήσιμο, κανένα αφήγημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική πολιτική. Από την πρώτη ήδη ημέρα, αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα και όλες της τις δεσμεύσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι αρέσκονται στις αναφορές στις προηγούμενες ΔΕΘ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015. Επιγραμματικά αναφέρω μερικές. Το 2014 δεσμευτήκαμε για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Ισχύει για 212.000 πολίτες και 90.000 οικογένειες. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εφαρμόζεται ήδη για 22.000 δικαιούχους. Η ειδική κάρτα μετακίνησης μακροχρόνια ανέργων, μεταφράστηκε στην πραγματικότητα σε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων στα ΜΜΜ. Δεσμευτήκαμε τότε για πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβαίνει ήδη εδώ και μήνες για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Δεν θα σας κουράσω με όλη τη λίστα των δεσμεύσεων στις ΔΕΘ του 2014 και του 2015, οι οποίες είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται σήμερα. Προστασία πρώτης κατοικίας στο 94% των περιπτώσεων, επίσπευση ελέγχων λιστών μαύρου χρήματος, ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (και μάλιστα με 19 δισ. λιγότερα από τις προβλέψεις). Αυτά είναι λίγα από όσα εξήγγελλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το 2014 και 2015 και έχουν γίνει πράξη. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε κάνει ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, τη φετινή χρονιά «voucher» λαμβάνουν όλα τα παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας και όλα τα παιδιά με αναπηρία, 56.000 στο σύνολό τους. Ένα ακόμη παράδειγμα, το μειωμένο κατά 17% τιμολόγιο της ΔΕΗ για συνεπείς καταναλωτές.

  Κανένα αφήγημα λοιπόν. Η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις.

  Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει. Αλλά έχετε δηλώσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία της κυβέρνησης;

  Εκεί ακριβώς που στηρίζαμε την έως τώρα βεβαιότητα για την επίτευξη βήμα-βήμα των στόχων και την εντός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και έγκαιρα. Κάτι μάλιστα που προκάλεσε αμηχανία στις πιο «σκληρές» ομάδες των εταίρων και τη ματαίωση όλων των προσδοκιών της αντιπολίτευσης για την αποτυχία του προγράμματος. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η πρόοδος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει εντός στόχων. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία της ύφεσης που ρηχαίνει σταδιακά. Ένα επιπλέον αισιόδοξο δεδομένο είναι η συνεχής αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών παρουσιάζεται μείωση. Πέραν του ότι πρακτικά είναι ήδη εξασφαλισμένο το πλεόνασμα του 2016, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τόσο το πρόγραμμα προσαρμογής όσο και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

  Ως αντιπολίτευση είχατε επισημάνει ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μια και δεν έχουμε δει ιδιαίτερες επιδόσεις στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

  Ουδέποτε υπερασπιστήκαμε την οδό της υπερφορολόγησης την οποία επέβαλαν τα μνημόνια εξαντλητικής λιτότητας, οδηγώντας την οικονομία σε μία αντίστοιχη πολεμικής περιόδου ύφεση, της τάξης του 25%. Επιπροσθέτως, η κατ’ επανάληψη χαρακτηρισμένη ως αποτυχημένη (από εκείνους που την επινόησαν) συνταγή της περασμένης πενταετίας, ισοπέδωσε το κοινωνικό κράτος. Η προσαρμογή των δημόσιων δαπανών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας. Κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπές ήταν προφανώς αδιανόητη. Η φορολογία παραμένει υψηλή, αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον καταπολεμηθούν οι αιτίες που την κρατούν ψηλά. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αναζήτηση του μαύρου χρήματος, στο λαθρεμπόριο και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που αποστερούν πολύτιμα έσοδα, βελτιώνονται με εκθετικό ρυθμό. Και κάθε σύγκριση με το παρελθόν, όταν οι λίστες μαύρου χρήματος κρύβονταν σε συρτάρια, είναι συντριπτική.
  Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης είναι θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη βουλή.

  Τι θα είναι το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας- Βρυξελλών;

  Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη από την προηγούμενη. Αυτό που εύστοχα αποκαλείτε «κόκκινο τηλέφωνο» δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μία άμεση επικοινωνία σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να γίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις από όλα τα μέρη. Μία ακόμη πρόνοια ώστε να τηρηθούν με άνεση τα χρονοδιαγράμματα.

  Η κυβέρνηση πώς εκτιμά την πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ; Πρόκειται για παρέμβαση που στόχο έχει να μην αμφισβητηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2010; Ή για στήριξη στον κ. Γεωργίου που υπαγορεύτηκε εκ των έσω;

  Όπως ακριβώς πρότεινε στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κομισιόν και η Eurostat μπορούν και οφείλουν να καταθέσουν τα επιστημονικά τους στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη. Κάθε παρέμβαση από πλευράς μας στη Δικαιοσύνη είναι προφανώς αδιανόητη. Πόσο μάλλον να υποδείξουμε την απόφαση. Απορώ μάλιστα, εφόσον είναι τόσο ξεκάθαρο από θεσμικής πλευράς, γιατί η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται τόσο πολύ να ψελλίσει οτιδήποτε για ένα ζήτημα που αφορά χρονική περίοδο που η ίδια κυβερνούσε;

  Ποια θα είναι η ατζέντα της Συνόδου του Νότου; Υπάρχουν προσδοκίες για την αλλαγή συσχετισμών ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για το ελληνικό χρέος;

  Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και επιστέγασμα της προσπάθειας συνεννόησης των χωρών με παρόμοια οικονομικά προβλήματα στην περιφέρεια της ΕΕ, η οποία καρποφορεί. Με την Ελλάδα μάλιστα στο επίκεντρο των διεργασιών. Τα πρώτα δείγματα αλλαγής συσχετισμών έχουν ήδη διαπιστωθεί. Οι ευρωπαϊκές φωνές ενάντια στην δημοσιονομική ασφυξία ενισχύονται και η «σχολή Σόιμπλε» έχει αναγκαστεί σε υπαναχωρήσεις. Το μη αναμενόμενο Brexit τερμάτισε τον εφησυχασμό των ισχυρών οικονομιών του Βορρά, τη στιγμή που πληθαίνουν και οι ενδείξεις ανόδου της ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΕΕ. Το σπάσιμο του δογματισμού είναι αναγκαίο για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων οδηγείται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης. Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής.

  Πέρα όμως από τα οικονομικά ζητήματα, στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

  Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πότε να περιμένουμε να ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή;

  Μέχρι το τέλος του μήνα θα συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες, ακόμη και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

  Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ποιοι πολιτικοί λόγοι επέβαλαν αυτή τη στάση;

  Δύο απ’ τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής μας αντίληψης. Η τήρηση του Συντάγματος κι η θεσμοθέτηση κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και νομιμότητας στη χρήση των δημόσιων αγαθών. Εξαιτίας της περίπου τριαντάχρονης προκλητικής αγνόησης των παραπάνω απ’ τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σταδιακά μια στρεβλή, προβληματική κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτή αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή με παράγοντες της πολιτικής ζωής. Μιας και πολλά ιδιωτικά μέσα δεν υπήρξαν ποτέ βιώσιμα με όρους αγοράς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονταν και ευνοούνταν πολιτικά, προέκυψαν και τα θαλασσοδάνεια. Αυτά τα ξέρουν οι συμπολίτες μας, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, τα έχουν περιγράψει πολιτικοί από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας.

  H κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση»;

  Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπήρξε πράγματι πολύ ικανοποιητικό. Ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Επίσης, ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο, για τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά βιώσιμους, που θα λειτουργούν σε θεσμοθετημένο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα.

  Όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ’ την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί; Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτήν μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας; Αν, απ’ την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο; Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει; Σίγουρα όχι τον ελληνικό λαό, που με ενθουσιασμό υποδέχτηκε πρωτίστως τους κανόνες που μπαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και δευτερευόντως το μεγάλο τίμημα που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

  Η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι άδειες για τους περιφερειακούς σταθμούς να δοθούν από το ΕΣΡ. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μεταχείρισή τους από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας;

  Τίποτα δεν τη διαφοροποιεί ως προς την αρχή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος για τις άδειες προέβλεπε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Ήταν η αντιπολίτευση, με πρώτη τη ΝΔ, που μπλόκαρε τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση, να υπερασπιστεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να αποτρέψει την χορήγηση νόμιμων αδειών. Κάτι που ασφαλώς δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση.

  Ελπίζουμε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και το πρωτοφανές οικονομικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει η αντιπολίτευση τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ώστε αυτό να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.

  http://www.protothema.gr/politics/article/607618/gerovasili-to-mauro-sta-kanalia-einai-san-ta-authaireta-stis-dasikes-ektaseis/

 6. Για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί τη ΝΔ η Όλγα Γεροβασίλη
  Για σειρά παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, παρεμβάσεις τις οποίες εντάσσει μάλιστα, στην «τρίτη πράξη του απονενοημένου σχεδίου ‘αριστερής παρένθεσης’».

  ΕΘΝΟΣ On Line
  22:04, 21/10

  Αλλά, όπως όμως εκτιμά στη γραπτή δήλωσή της, «όπως και στις προηγούμενες, δεν θα τους βγει!».
  Αναλυτικά, «ο υπουργός Δικαιοσύνης έπραξε το αυτονόητο θεσμικό του καθήκον και παρήγγειλε τόσο πειθαρχική έρευνα για το λεπτό ζήτημα της ανάδειξης δικαστικών όσο και ποινική διερεύνηση. Αυτό το έπραξε όταν η υπόθεση έγινε πάνδημα γνωστή, μετά από το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και τη σχετική ερώτηση βουλευτή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου», επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη, που προσθέτει: «Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση ασκεί, ως οφείλει, τα καθήκοντά της με πλήρη σεβασμό στη διάκριση των λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, και του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου. Αντιθέτως, είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που επιδιώκει με κάθε τρόπο τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης», υποστηρίζει παραθέτοντας σειρά γεγονότων, κατά την άποψη της κυβέρνησης.
  «Το έπραξε όταν ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε κατά Ανώτατου Δικαστικού από κομματική συνεδρίαση της ΝΔ. Το έπραξε όταν ο κ. Φορτσάκης από το βήμα της Βουλής στράφηκε κατά του ΣτΕ κάνοντας λόγο για «διακοπές των δικαστικών», «υπεράσπιση στενών συμφερόντων» και «αυτοκτονικές τάσεις». Το πράττει όταν ο κ. Μητσοτάκης οικειοποιείται και παραποιεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων προκειμένου να την εκμεταλλευτεί πολιτικά.
  Η πρακτική των παρεμβάσεων και εκβιασμών στη Δικαιοσύνη αποτελεί αποκλειστικότητα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς ώστε κάθε έκφραση ανεπιθύμητης σε εκείνους γνώμης, να θεωρείται προϊόν επηρεασμού», αναφέρει στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, που καταλήγει στο πολιτικό «δια ταύτα»:
  «Πρόκειται για την τρίτη πράξη του απονενοημένου σχεδίου ‘αριστερής παρένθεσης’. Αλλά όπως και στις προηγούμενες, δεν θα τους βγει! Ο ελληνικός λαός έχει δώσει εντολή για μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η μάχη συνεχίζεται».

  http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/gia_parembaseis_sto_ergo_tis_dikaiosynis_katigorei_ti_nd_h_olga_gerobasili-64590283/

 7. 27/10/16
  Κύριε Τσίπρα, Μαδούροι στην Ελλάδα δεν περνάνε!

  Η κυβέρνηση παρανόμησε. Το ίδιο και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Γνωρίζοντας και το Σύνταγμα και την ερμηνεία του από το ανώτατο δικαστήριο, επιχείρησαν να υφαρπάξουν τις αρμοδιότητες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που το Σύνταγμα έχει ρητά αφαιρέσει από την κυβέρνηση, για να στήσουν τη δική τους διαπλοκή και να μετατρέψουν ένα (άναρχο και αρρύθμιστο σκηνικό με πολλές αμαρτίες), σε ένα ακόμα χειρότερο.
  Σε ένα κλειστό καρτέλ και ολιγοπώλιο, με το οποίο θα ήλεγχαν -ήλπιζαν- την ενημέρωση των πολιτών. Το έκαναν όμως με τρόπο τόσο προκλητικό και ερασιτεχνικό που την πάτησαν. Πιάστηκαν κυριολεκτικά με τη γίδα (το κανάλι των βοσκοτοπιών με λεφτά από την Τράπεζα Αττικής), στην πλάτη. Όταν ξεσκεπάστηκαν άρχισαν μια άθλια επιχείρηση απόπειρας εξαγοράς και εκβιασμού της δικαιοσύνης. Υποσχέσεις για αυξήσεις στους ανώτατους δικαστές, συζήτηση για αντισυνταγματική παράταση της θητείας τους, διώξεις ανεπιθύμητων (περίπτωση Ντογιάκου, Τσατάνη) και αποκορύφωμα επιχείρηση εκβιασμού ανώτατου δικαστή με ροζ υποκλοπές και συνεργούς στη δίωξη και τη δημοσιοποίηση το (φαλιρισμένο) κομματικό όργανο και τον ίδιο τον υπουργό δικαιοσύνης.

  Για τη συνέχεια Liberal

  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/10/blog-post_288.html

 8. Εμφυλιακό Μήνυμα Πολάκη στο Facebook για την Απόφαση του ΣτΕ ,τον Ρούμπωσε Απαντώντας του ο Κερκυραίος Σπύρος Πρίφτης!

  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες με ανάρτησή στο προφίλ του στο Facebook.
  Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

  Παυλος Πολακης

  ·
  Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα .
  Όπως και με το διώξιμο των εργολάβων που έβγαλε το ΣΤΕ παράνομο και ψηφίσαμε αλλο νόμο που το επεκτείναμε σε όλο το δημοςιο τομέα ,όπως με το Γιαννοπουλο που τον ξαναγύρισαν στο Κεελπνο και τον ξανά διώξαμε ,ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ .
  Εμεις ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ

  Υγ1 Δηλαδη μας λένε οι αξιότιμοι δικαστές ότι ειναι συνταγματικό να εκπέμπουν τα βοθροκαναλα χωρίς άδεια και αντισυνταγματικό να πάρουμε 4000 στα νοσοκομεία και 15000 παραπάνω στους παιδικούς σταθμούς απο τα χρήματα του διαγωνισμού ;!;!;!;!
  Υγ2 όταν μιληςα για το πρόβλημα της Δικαιοσυνης πριν δυο τρεις μήνες στο Περιστέρι , μου την έπεσαν με «ιερή αγανάκτηση» όλα τα συστημικά μέσα και οι εκπρόσωποι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ποτάμι για «ασέβεια » .Κατι ήξεραν για το ποιος θα προστατέψει το σύστημα εξουσίας και διαπλοκής!!!
  Υγ3 ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ !!

  Για να πάρει την Απάντηση που του Αρμόζει απο τον Κερκυραίο Σ.Πρίφτη στο Facebook <>
  Spyros Prifths
  Spyros Prifths Το Πρώτο Πραξικόπημα ήρθε με την αλλοίωση στο Δημοψήφισμα,που το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού έγινε ΝΑΙ! Το Δέυτερο Πραξικόπημα ήρθε με την υπογραφή του 3ο Μνημονίου! Ακολουθούν κι άλλα πραξικοπήματα όπως Π.Χ. διατηρηση του ΕΝΦΙΑ, Αύξηση του ΦΠΑ ,Αποκρατικοποιήσεις,και αλλα πολλά…και όλα αυτά Πολάκη για την διατήρηση της Καρέκλας στην Εξουσιά! Τι θα ήταν καλύτερα…αν υπάρχει φιλότιμο και αξιοπρέπεια….ένα Συριζα του 3% χωρίς όλα αυτα,η ένα Συριζα του 35% με όλα αυτα! Εγω θα προτιμούσα το Πρώτο…..Εσείς διαλέξατε το δεύτερο…..για την Καρέκλα της Εξουσιας…..κάνοντας Πραξικόπημα στην ιδια την ιδεολογια του Σύριζα!
  Αρθρο Σπυρος Πριφτης
  email: spyros.priftis76@yahoo.gr

  http://www.triklopodia.gr/εμφυλιακό-μήνυμα-πολάκη-στο-facebook-για-την/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.