Θίχτηκε από ένα δημοσίευμα η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και υπέβαλε τη παραίτηση της αφήνοντας αιχμές για «παράκεντρα εξουσίας»

Αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου – Η απάντηση του «Documento»

Την παραίτηση της υπέβαλε σήμερα αιφνιδιαστικά η εισαγγελέας Ελένη Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αφήνοντας αιχμές για «παράκεντρα εξουσίας» που που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis

Στην παραίτηση που υπέβαλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η Ελένη Ράικου τονίζει ότι δεν θα μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου αλλά και κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, βρίσκονται πίσω από την κλιμακούμενη επίθεση εναντίον της. Προσθέτει ότι στόχος τους είναι τελικά να μπλοκάρουν την έρευνα που διενεργεί για τη Novartis.

Συνδέει, μάλιστα, ευθέως τη χρονική στιγμή της στοχοποίησής της με τον εντοπισμό, στο πλαίσιο της έρευνας, «τροφοδότη» λογαριασμού που αποκαλύπτει μίζες 28 εκατ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων διοικητές μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, γιατροί κι άλλοι. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κ.Ράικου επιχείρησε να συγκαλύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνακο.

Αναφερόμενη στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», η κ.Ράικου υποστηρίζει ότι κατόπιν δικών της ερευνών σχηματίστηκαν και εστάλησαν 6 δικογραφίες στη Βουλή που αφορούσαν στον κ. Παπαντωνίου και ότι στον γνωστό επιχειρηματία όλες οι διώξεις ασκήθηκαν από την ίδια.

Ολόκληρη η επιστολή της

«Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως <δώρο> στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειές και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η όποια αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ´ επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα.

Συγκεκριμένα όλως <τυχαίως και συμπτωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτασημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον όποιο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο < Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο>.

Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας . Αρκεί μόνο τούτο , ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας ,εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε «Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας <έστησαν> μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου.»

Και καταλήγει η Κ. Ράικου: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.»

Η απάντηση του «Documento»

Ακολουθεί η απάντηση της εφημερίδας «Documento» όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της:

«Η κ. Ράικου ανήκει στο club εκείνο, που αρέσκεται να απαντά σε δημοσιεύματα πριν ακόμα κυκλοφορήσουν…

Έτσι, τουλάχιστον, έκπληξη προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Documento, επίθεση που συνοδεύτηκε και από την υποβολή παραίτησης, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο ανακρίτρια την έχει καταγγείλει επισήμως, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αποκάλυψη του Documento είναι συκοφαντική και υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα (!), επειδή ΘΑ ασκούσε διώξεις για το σκάνδαλο της Novartis!

Εν ολίγοις η κ. Ράικου, καταγγέλλει ότι το Documento, το οποίο με σειρά δημοσιευμάτων αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, με συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, υπηρετεί, τώρα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την άσκηση διώξεων!

Ο αλλοπρόσαλλος ισχυρισμός, είναι εμφανές, ότι αποσκοπεί στο να μην απαντήσει η κ. Ράικου στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το Documento για το γεγονός ότι η εισαγγελέας… ξέχασε να αποστείλει στην ανακρίτρια περί τις 250.000 έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου και τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων.

Όσον αφορά στις κορώνες περί συμφερόντων τα οποία θέλουν να την αποτρέψουν από την άσκηση διώξεων κατά της Novartis, η κ. Ράικου εκ της θέσεώς της θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν καταγγέλλουν συμφέροντα ανωνύμως. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να λένε τα πράγματα με το ονοματεπώνυμό τους και να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες. Οι εισαγγελείς, δεν είναι σχολιαστές αλλά λειτουργοί που έχουν την ευθύνη να ασκούν διώξεις.

Παρά την μακροσκελή επιστολή παραίτησής της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ράικου δεν απαντά στα ερωτήματα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Documento και συγκεκριμένα:

-Γιατί δεν παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ευθύς αμέσως, όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν για την ερευνώμενη υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια ελικοπτέρων NH90, που αφορά στους Παπαντωνίου, Λιακουνάκο.

-Γιατί όταν η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα διαπίστωσε τις ελλείψεις και παρατυπίες και ζήτησε εγγράφως τα στοιχεία που έλειπαν, η προϊσταμένη της Ελένη Ράικου και ο εποπτεύων εισαγγελέας στον οποίο ανέφερε το συμβάν το θεώρησαν ανάξιο λόγου!

-Γιατί τα, περίπου, 250.000 έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από υπολογιστές του Θ. Λιακουνάκου, δεν είχαν ανοιχθεί και ερευνηθεί κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους, όπως πιστοποίησαν ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και τέλος. Καλό θα ήταν η κ. Ράικου να απαντήσει και για το μέγα σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για ποιο λόγο όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της συζύγου του κ. Στουρνάρα ενώ άσκησε δίωξη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε στη δίωξη τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη και έδωσε εντολή για νέα έρευνα.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε.»

https://www.thepressproject.gr/article/109210/Aifnidiastiki-paraitisi-tis-eisaggeleos-kata-tis-Diafthoras-Elenis-Raikou

Advertisements

17 comments on “Θίχτηκε από ένα δημοσίευμα η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και υπέβαλε τη παραίτηση της αφήνοντας αιχμές για «παράκεντρα εξουσίας»

 1. Σάλος από την παραίτηση-“βόμβα” της Ελένης Ράικου

  Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, που έσκασε σαν “βόμβα” στους κόλπους της πολιτικής, της οικονομίας και της δικαιοσύνης.

  Παραίτηση …. “φαρμάκι”

  Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ζήτησε την αντικατάστασή της, υποστηρίζοντας ότι την στοχοποιούν παράκεντρα εξουσίας, που την πιέζουν με ψευδή και ανυπόστατα -κατά την ίδια – δημοσιεύματα, έχοντας ως τελικό στόχο να μην προχωρήσει η έρευνα με επίκεντρο την εταιρεία Νovartis. Όπως λέει η κα Ράικου, τελική επιδίωξη είναι να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία-“φωτιά” που έχει αποκαλύψει η έρευνά της.

  Η Ελένη Ράικου εξηγεί ότι: «Καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας, γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ».

  «Με στοχοποιούν»

  Η Εισαγγελέας παραιτήθηκε μετά την προβολή διαφημιστικού τρέιλερ της εφημερίδας Ντοκουμέντο, στο πρωτοσέλιδο της οποίας αναφέρεται ότι υπάρχει αναφορά σε βάρος της από ανακρίτρια πως σκοπίμως δεν έχει περιλάβει στην έρευνα της για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο .

  Για άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο δημοσίευμα κάνει λόγο η Ελένη Ράικου, συνδέοντας το με την έρευνα της για την υπόθεση Novartis, που χαρακτηρίζει ως κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

  «Αρκεί μόνο τούτο», τονίζει η κα Ράικου, «ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη από ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών».

  Η απάντηση Βαξεβάνη

  «Εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Documento, που επιμένει ότι η κα Ράικου απέκρυψε 250.000 έγγραφα της δικογραφίας για τα εξοπλιστικά.

  « Όσον αφορά στις κορώνες περί συμφερόντων τα οποία θέλουν να την αποτρέψουν από την άσκηση διώξεων κατά της Novartis, η κ. Ράικου εκ της θέσεώς της θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν καταγγέλλουν συμφέροντα ανωνύμως. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να λένε τα πράγματα με το ονοματεπώνυμό τους και να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες. Οι εισαγγελείς, δεν είναι σχολιαστές αλλά λειτουργοί που έχουν την ευθύνη να ασκούν διώξεις», προσθέτει η εφημερίδα.

  «Δεν θα γίνω “Ιφιγένεια”»

  Η Ελένη Ράικου τονίζει, μέσω της επιστολής της ότι παραιτείται αρνούμενη, όπως αναφέρει, να γίνει «Ιφιγένεια» για τα συμφέροντα που την έχουν στοχοποιήσει μέσω παράκεντρων εξουσίας, τα οποία, όπως υποστηρίζει, επιδιώκουν μανιωδώς να σταματήσει κάθε έρευνα της.

  Η κα Ράικου σημειώνει πως: «Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας “έστησαν” μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου. Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

  Σάλος αντιδράσεων

  Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς και οι μύδροι που εξαπολύει έχουν προκαλέσει σάλο, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να την καλούν πάντως να δώσει αποδείξεις και ονόματα και την ΝΔ να ζητά απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

  Κυβερνητικές πηγές: να δώσει ονόματα η Ράικου

  «Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος», διαμηνύουν οι κυβερνητικές πηγές.

  ΝΔ: να απαντήσει η Κυβέρνηση για τα παράκεντρα

  «Η σημερινή παραίτηση–βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», τονίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

  Να προστατεύσουν την Ελένη Ράικου ζητούν από την Κυβέρνηση και τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και τα υπόλοιπα κόμματα.

  Δημοκρατική Συμπαράταξη: κάποιοι επιδιώκουν τις “σκιές”

  «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

  Το Ποτάμι: ποιους ενοχλεί η κυρία Ράϊκου;

  «Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου» υπογραμμίζει το Ποτάμι.

  Χρυσή Αυγή: να δώσει τώρα τα ονόματα

  «Αν δεν κατονομάσει τώρα τα… “μεγάλα συμφέροντα” που δήθεν την καταδιώκουν, συγκαλύπτει τους εγκληματίες και τους ληστές του δημοσίου χρήματος» εκτιμά η Χρυσή Αυγή.

  http://www.ant1news.gr/news/Society/article/469298/salos-apo-tin-paraitisi-bomba-tis-elenis-raikoy

 2. Παραιτήθηκε η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

  Δημοσίευση
  24.03.2017 | 14:21
  Ανανέωση
  24.03.2017 | 16:06

  Την παραίτηση της Ελένης Ράικου, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, προκάλεσε το διαφημιστικό τρέιλερ για το πρώτο θέμα του Documento που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο και αποκαλύπτει την αναφορά -καταγγελία ανακρίτριας ότι η κ.Ράικου δεν της παρέδωσε σημαντικά στοιχεία για δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

  Πριν καν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με έγγραφο αίτημά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζητά την αντικατάσταση της για να μην μετατραπεί, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων”.

  Συνδυάζει μάλιστα την “επίθεση” σε βάρος της , που όπως υποστηρίζει στηρίζεται σε παράκεντρα, με την έρευνα της για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της αποκάλυψης του Documento, το οποίο, αντιθέτως, με μια με σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του, έχει εισφέρει πολύτιμα στοιχεία στην υπό εξέλιξη έρευνα για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται από πίσω. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ίδια η εφημερίδα είναι αυτή που έχει δεχθεί απειλές και συκοφαντίες από πρόσωπα που προφανώς και θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

  Σε ό τι αφορά όμως στο περιεχόμενο της επώνυμης σε βάρος της καταγγελίας, από μια ανακρίτρια διαφθοράς, την οποία χαρακτηρίζει “ανεξήγητη κίνηση”, η κ. Ράικου δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά αντίθετα επιτίθεται στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως λέει, δεν της έδωσε θεσμική κάλυψη.

  Ερωτηματικά μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Ράικου, παρά τα όσα καταγγέλλει ότι διαδραματίζονταν σε βάρος της με αφορμή τις έρευνές της για την Novartis, δεν είχε προχωρήσει σε καμία κίνηση και κοινοποιεί τώρα ένα “”παρασκήνιο” το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αποκάλυψη που την οδηγεί στην παραίτηση. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, πάντως, στην οποία απευθύνεται η επιστολή παραίτησης, βρίσκεται στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις επιστρέψει θα αναπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την αντικατάσταση της εισαγγελέως διαφθοράς.

  Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολυσέλιδη επιστολή της η κ. Ράικου αναφέρεται πρώτα στην υπόθεση της Novartis όπου υποστηρίζει ότι “καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς”.

  Ακόμα, στην ίδια επιστολή, επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ.

  Και ενώ -συνεχίζει – τα πράγματα είχαν έτσι όλως “τυχαίως και συμπτωματικώς”, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά , αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο “Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο”. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας” . Ακόμα, η κυρία Ράικου φαίνεται να επισημαίνει ότι “ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου,ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

  Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νομού για το πόθεν έσχες.”

  “Κυρία εισαγγελέα, καταλήγει -ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

  Και καταλήγει : “Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.”

  http://www.documentonews.gr/article/paraiththhke-h-eisaggeleas-diafthoras-elenh-raikoy-meta-tis-apokalypseis-toy-documento

 3. Novartis-gate: Σάλος από τις αποκαλύψεις στο Documento που κυκλοφορεί για τη χορηγία 200 εκατ. ευρώ ΝΔ – Αβραμόπουλου

  Δημοσίευση
  15.01.2017 | 12:05

  Ανανέωση
  15.01.2017 | 12:07

  Τριγμούς προκαλούν τα νέα στοιχεία για το Novartis-gate που παρουσιάζει το Documento που κυκλοφορεί σήμερα.

  Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, δεν είναι μια πρακτική διεφθαρμένων γιατρών, αλλά ένα παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος με επιλογές πολιτικών προσώπων που κατείχαν θέσεις μέσα από τις οποίες έπρεπε να προστατεύουν το δημόσιο χρήμα.

  Η Ελβετική πολυεθνική, η οποία αποδεικνύεται η Siemens του φαρμάκου στην Ελλάδα, από το 2006, επί κυβερνήσεων ΝΔ και υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας ανάθεση, προκειμένου (θεωρητικά πάντα) να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό από τον ιό του AIDS , την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C, διενεργώντας μοριακό έλεγχο του αίματος σε τιμές πενταπλάσιες των πραγματικών.

  http://www.documentonews.gr/article/novartis-gate-salos-apo-tis-apokalypseis-sto-documento-poy-kykloforei-gia-th-xorhgia-200-ekat-eyrw-nd-abramopoyloy

 4. Αυτό είναι το δημοσίευμα που οδήγησε τη Ράικου στην παραίτηση

  Την Παρασκευή, αιφνιδίως, η Εισαγγελέας Διαφθοράς ανακοίνωσε την παραίτησή της καταγγέλλοντας συμφέροντα από «το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας που επιχειρούν να τη στοχοποιήσουν», ισχυριζόμενη πως ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και άλλες εταιρείες φαρμάκου. Η Εισαγγελέας αναφερόταν σto δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο «ξέχασε» να συμπεριλάβει σημαντικά στοιχεία στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν το σκάνδαλο με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

  Οι παραλήψεις της Ελένης Ράικου προκύπτουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την έρευνα της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία ανέλαβε τη διασταύρωση του υλικού που είχε κατασχεθεί και παραδοθεί στην Εισαγγελία με αυτό που τελικά συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Η κ. Ζαμανίκα είναι αυτή που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις δύο υποθέσις. Μάλιστα η καταγγελία της ανακρίτριας αν και έχει διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ο επόπτης των ανακριτών, Εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την έρευνα.

  Υπενθυμίζεται πως οι δύο υποθέσεις αφορούν τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια των ελικοπτέρων NH90 για τις οποές έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου. Οι δύο δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί και στο κοινοβούλιο προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γ. Παπαντωνίου. Η δικογραφία για τις φρεγάτες στάλθηκε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ αυτή για τα ελικόπτερα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

  Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Documento, μετά την παράδοση των δικογραφιών από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Ζαμανίκα διαπιστώθηκε πως έλειπαν από το σύνολο των εγγράφων βασικά αποδεικτικά στοιχεία και συγκεκριμένα δύο υπολογιστές με έγγραφα. Αυτό προέκυψε κατά την αντιπαραβολή των πρακτικών έρευνας και κατάσχεσης των στοιχείων που βρέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία Λιακουνάκου με το υλικό που παραδόθηκε στο ανακριτικό γραφείο. Το ανακριτικό γραφείο άρχισε να αναζητά το υλικό αυτό στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά δεν υπήρχε καμιά απάντηση για το που βρίσκεται.

  Τελικά στις 24 Ιανουαρίου του 2017 η κ. Ζαμανίκα απέστειλε επίσημο έγγραφο στην κ. Ράικου, η οποία τελικά, όπως γράφει η εφημερίδα, «αναγκάστηκε να στείλει το υλικό στην ανακρίτρια». Από τους υπολογιστές του Λιακουνάκου αντλήθηκαν περίπου 250.000 έγγραφα τα οποία δεν είχαν διαβιβαστεί. Το ακόμη σοβαρότερο είναι πως ότι από την ανάλυση των αρχείων αυτών προέκυψε πως ουδέποτε είχαν ανοιχθεί για να διαβαστεί και να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους.

  Στην αναφορά της προς τον επόπτη ανακριτών, εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλο, αναφορά πως από τα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς και προσωπικά η κ. Ράικου προχώρησαν σε υποτυπώδη έρευνα για τις ευθύνες του Θ. Λιακουνάκου και κατ’ επέκταση του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου. Όπως επισημαίνει «όχι μόνο δεν εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα απέκρυψαν από την ανάκριση αλλά κατέληξαν και σε έρευνα αδικημάτων τα οποία δεν είναι ούτε τα μόνα αλλά ούτε και τα πιο σημαντικά».

  Δηλαδή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της η εισαγγελία διαφθοράς προσανατολίστηκε στην έρευνα του «ελαφρού» αδικήματος της απιστίας, το οποίο για τον Γ. Παπαντωνίου έχει ήδη παραγραφεί, και όχι των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η ανακρίτρια διαπιστώνει ακόμη πως ερευνήθηκαν μόνο οι βασικές συμβάσεις για την αγορά των οπλικών συστημάτων και όχι οι συμβάσεις που αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Σημειώνεται πως οι εν λόγω συμβάσεις, βάσει εμπειρίας από άλλα σκάνδαλα, είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για να περάσουν μέσα από εταιρείες συμβούλων οι μίζες έργων τα οποία ουδέποτε έγιναν στην πραγματικότητα.

  tvxs.gr

  http://agonaskritis.gr/αυτό-είναι-το-δημοσίευμα-που-οδήγησε-τ/

 5. Θολώνει το τοπίο γύρω από την παραίτηση Ράικου
  25.03.2017, 10:16

  Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

  Παράξενη τροπή έχει πάρει η υπόθεση παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

  Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης -σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του- την είχε διαβεβαιώσει ότι θα έχει πλήρη στήριξη σε κάθε προσπάθεια διαλεύκανσης του μεγάλου σκανδάλου της Novartis και κάθε άλλης υπόθεσης, μοιάζει ανεξήγητη η απόφασή της να παραιτηθεί και μάλιστα μόλις δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.

  Επιπλέον η ίδια κάνει λόγο στην επιστολή της για υποβολιμαία δημοσιεύματα πριν ακόμα δημοσιευτούν, όπως σημειώνει στη χθεσινή απάντησή της η εφημερίδα «Documento».

  Όμως, όπως προκύπτει σήμερα που κυκλοφόρησαν οι κυριακάτικες εφημερίδες, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα -όσο και όπως κι αν είναι υπερβολικά «χρωματισμένα»- στηρίζονται σε έγγραφες επώνυμες καταγγελίες άλλης εισαγγελέως του τομέα διαφθοράς για παραλείψεις υποβολής εγγράφων σε συγκεκριμένη υπόθεση (Λιακουνάκου – Παπαντωνίου).

  Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα που από χθες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, υπόλογος για τις παραλείψεις που αφορούν την υπόθεση Λιακουνάκου – Παπαντωνίου φέρεται να είναι και δικαστικός που ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν αφορούσαν ουσιώδη στοιχεία ενώ ο ίδιος δεν ακολούθησε την Ελ. Ράικου στον δρόμο της παραίτησης λόγω ευθιξίας.

  Σε κάθε περίπτωση η Ελένη Ράικου είναι εύλογο ότι θα πρέπει όχι μόνο να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησης αλλά και κυρίως ποιοι και πώς από το μεγάλο κύκλωμα της φαρμακευτικής διαφθοράς την πίεσαν ή και την απείλησαν.

  Η πορεία της κ. Ράικου στα δικαστικά δρώμενα είναι και γνωστή και διάφανη, όμως οι απορίες και οι ανησυχίες που δημιούργησε πρέπει να πάψουν να αιωρούνται και πολύ σωστά της ζητήθηκε να μιλήσει με ονόματα και όχι με αόριστες καταγγελίες περί ηθικής εξόντωσης από μεγάλα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα.

  Είναι ήδη γνωστό ότι στην υπόθεση Novartis εμπλέκονται πολλοί (φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί, επώνυμοι) και μπήκαν ιλιγγιώδη ποσά σε τσέπες ως αντάλλαγμα για μεγάλες επιβαρύνσεις που υπέστη το Δημόσιο.

  Όσο για τη Ν.Δ., που ζητάει από την κυβέρνηση απαντήσεις για τους λόγους που ζήτησε αντικατάσταση η εισαγγελέας Διαφθοράς, απλώς συνεχίζει τη γνωστή τακτική «για ό,τι συμβαίνει φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όπως πάντα καθόλου δεν την αφορά η διαλεύκανση μεγάλων σκανδάλων, ειδικά όταν τα περισσότερα στο τέλος αποδεικνύονται… ανύπαρκτα!

  Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποδεικνύεται σωστή ανεξάρτητα με το αν θα οδηγήσει σε ενιαίο αποτέλεσμα η απόφαση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το μεγάλο φαγοπότι στην υγεία.

  Αν μη τι άλλο ο πολίτης εκεί θα μπορεί, αν θέλει, να παρακολουθήσει τις εξηγήσεις και τις καταθέσεις των μαρτύρων στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

  http://www.efsyn.gr/arthro/tholonei-topio-gyro-apo-tin-paraitisi-raikoy

 6. Τι το έκανες το CD εισαγγελεύ Ελένη Ράικου;

  Η ζωή μου έχει αποδείξει περισσότερο από μία φορά ότι έχει τους τρόπους της για να εκδικείται, να διαλύει τους μύθους περί αδιάφθορων καλή ώρα σαν και της κυρίας Ελένης Ράικου Εισαγγελεύ Διαφθοράς, να εξευτελίζει υπερφίαλους ψεύδους και αλαζόνες όπως τον κάθε Πάνο Καμμένο, να επιβάλλει τον ρεαλισμό της στις διάφορες «αυταπάτες» περί αδέκαστης Δικαιοσύνης μέχρι και στον τελευταίο Καστανά.

  Τι Το Έκανες Το CD Εισαγγελεύ Ελένη Ράικου; Μέρος α by ANTI300 on Scribd

  http://theodorovias.blogspot.gr/2017/03/cd.html

 7. Διπλή έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Ράικου
  28/03/2017

  Ο Άρειος Πάγος ξεκινά διπλή έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμάνικα για απόκρυψη και μη αξιοποίηση στοιχείων σε υποθέσεις εξοπλιστικών από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τους ισχυρισμούς της τελευταίας που περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησης της.

  Γράφει: η Δέσποινα Μπρούσαλη

  Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της κ. Ράικου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

  Με αϕορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαϕθοράς και της αναϕοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής όπως τονίζεται στο έγγραφο της κυρίας Θάνου :

  1) Σύμϕωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαϕθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποϕασίσει επί του εν λόγω θέματος.

  2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαϕθοράς, γίνεται με απόϕαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποϕασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

  3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραϕο της αναϕοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναϕερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαϕθοράς.

  http://www.fmvoice.gr/index.php/epikairotita/koinonia/item/163413-dipli-erevna-apo-ton-areio-pago-gia-tis-kataggelies-raikou

 8. Τι το έκανες το CD εισαγγελεύ Ελένη Ράικου; Μέρος Β’

  Το «έφαγε» το CD η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Το CD που «έφαγε» η Εισαγγελεύ Διαφθοράς Ελένη Ράικου περιείχε στοιχεία για εγκληματίες με «μεγάλα ονόματα» και πολλούς από τους μπροστινούς αυτών, που εξυπηρετούν, συμμετέχουν και απαρτίζουν το Δίκτυο Εγκληματικής Οργάνωσης που ξεπλένει μαύρο χρήμα.

  Τι Το Έκανες Το CD Εισαγγελεύ Ελένη Ράικου; Μέρος β Το «Έφαγε» Το CD η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου by ANTI300 on Scribd

  http://theodorovias.blogspot.gr/2017/03/cd-cd.html

 9. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ «ΤΡΩΚΤΙΚΟ» ροκάνισε CD με αποδεικτικά στοιχεία …σήμερα παριστάνει και την «αδιάφθορη». ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από ΠΑΝΑΜΑ

  DESCRIPTION

  Η Εισαγγελέας Διαφθοράς ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ, ο Υπουργός ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ και άλλοι που ενεπλάκησαν, παρέχοντας προστασία σε τεράστιου μεγέθους εγκληματική δράση, στην αποσιώπησή των εγκλημάτων, στην προστασία των εγκληματιών, καταστρέφοντας τα αποδεικτικά στοιχεία με σκοπό το προσωπικό τους όφελος, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ στους Ελληνες, διότι το έγκλημα που διάρπαξαν σε βάρος όλων των Ελλήνων είναι μεγάλο, όπως και το άδικο.
  Η Εισαγγελέας ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ και ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, καθώς και όλοι γνωστοί Εισαγγελείς και Υπουργοί της χώρας που παραπαίει στον βούρκο της διαφθοράς, αποδεδειγμένα, και ενώ γνώριζαν, καθότι είχαν στα χέρια τους το CD που «έφαγαν» και περιείχε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για το μεγαλύτερο Δίκτυο Εγκληματικής Οργάνωσης με δράση στην χώρα.
  ]ΦΩΤΟ]
  Αργότερα όλοι αυτοί είπαν ψέματα στους Ελληνες, με αποτέλεσμα σήμερα οι Ελληνες να πληρώνουν με αίμα την μεγάλη ληστεία σε βάρος τους, μαζί πληρώνουν και όλους τους κλέφτες που μοίρασαν τα λάφυρα στον Παναμά και αλλού.
   ΕΔΩ: https://www.scribd.com/document/340094402
   ΕΔΩ: https://www.scribd.com/document/340579525
  Πρόκειται για το CD που ενώ είχε στα χέρια της αργότερα «εφαγώθην» από την ίδια την «αδιάφθορη» Εισαγγελέα Ελένη Ράικου, και τον βρώμικο-άτιμο Πάνο Καμμένο και από πολλούς άλλους γνωστούς Εισαγγελείς και Υπουργούς όπως αποκάλυψα και δεν έχουν λόγια για να απαντήσουν, και κρύφτηκαν…
   ΕΔΩ: https://www.scribd.com/document/343429149
   ΕΔΩ: https://www.scribd.com/document/343210770
  ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, παρότι αυτή βγάζει μάτια, ΕΙΔΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ με αποτέλεσμα να «φαγωθεί» το CD με τα στοιχεία για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ με δράση στην χώρα μας.
  Ειδικότερα η Εισαγγελέας ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ υπεύθυνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας, ενώ γνώριζε με λεπτομέρεια την δράση των εγκληματιών και ενώ κάποιοι από αυτούς παριστάνουν τους εκατομμυριούχους ήταν υπάλληλοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης που πληρώνονταν από του Ελληνες φορολογούμενους, με Γενικό Γραμματέα τον Μιχάλη Αγγελόπουλο πολιτευτή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και σημερινό Δήμαρχο Σάμου, την ίδια ώρα οι υπάλληλοι είχαν OFFSHORE εταιρείες και επιχειρηματικές δραστηριότητες εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ στον ΠΑΝΑΜΑ, στα νησιά Marshall κα., όπως είχε ο έμπορος ναρκωτικών Escobar, και αργότερα προσπάθησαν να συνεργαστούν και με ανθρώπους του Escobar…!!!
  Όλοι οι «αδιάφθοροι» «είδαν» ΜΟΝΟ τον φουκαριάρη ΚΑΣΤΑΝΑ, και αυτό διότι από αυτόν δεν είχαν να πάρουν για να μοιράσουν τίποτα. Άλλοι είχαν κλέψει τα εκατομμύρια ευρώ, και με αυτούς μοίρασαν…!!!

  [ΦΩΤΟ]
  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΡ
  ΑΥΤΟΣ είναι ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ της Περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ΘΡΑΚΗΣ με OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ στον ΠΑΝΑΜΑ, στα νησιά Marshall και αλλού, και με ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα, στοιχεία που περιείχε το CD που είχε λάβει η Εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ο Υπουργός Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και άλλοι, το οποίο χάθηκε…!!!
  ΛΑΜΟΓΙΑ
  ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗ
  «ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ»
  [ΦΩΤΟ]

  CORONA DEVELOPMENT S.A.
  Αυτή είναι η εταιρεία του «υπάλληλου» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΓΓΕΡ.
  Η Εταιρεία του «υπάλληλου» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΓΓΕΡ στον ΠΑΝΑΜΑ με την επωνυμία «CORONA DEVELOPMENT S.A.» κατά το ΠΑΝΑΜΕΖΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και τα επίσημα έγγραφα τον ίδιο Μιλτιάδη Βάγγερ παρουσιάζει και ως διαχειριστή, μαζί με την Χρυσούλα Ζαββού και την Σοφία Κωνσταντίνου. Όλοι τους έχουν δηλώσει ότι είναι Ελληνες πολίτες και για κατοικία τους όλοι δήλωσαν το Δικηγορικό Γραφείο του Γιώργου Λαζαράτου Πλάτωνος 7, ΤΚ 185 35 ΠΕΙΡΑΙΑ.
  ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  ΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  Που προστάτευσε η Εισαγγελέας ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ και ο Υπουργός ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ με σκοπό το προσωπικό όφελος.
  [ΦΩΤΟ]

  «Εισαγγελέας Τρωκτικό» Ροκάνισε CD Με Αποδεικτικά Στοιχεία Για Δίκτυο Εγκληματικής Οργάνωσης, Σήμερα Παριστ… by ANTI300 on Scribd

  http://theodorovias.blogspot.gr/2017/03/cd_31.html

 10. Ο Λιακουνάκος υποδείκνυε, η Εισαγγελία Διαφθοράς… ακολουθούσε
  Δημοσίευση
  5.04.2017

  Νέα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα για το αν οι εισαγγελείς κινούσαν τα νήματα ή ο υπόδικος έμπορος όπλων είχε στήσει «ραντάρ» στη Δικαιοσύνη

  Ερευνα -Ρεπορτάζ

  Κώστας Βαξεβάνης

  Τι συμβαίνει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να διερευνήσει τώρα η ίδια η Δικαιοσύνη, αφού η αποκάλυψη του Documento για την προϊσταμένη της συγκεκριμένης Εισαγγελίας Ελένη Ράικου συμπληρώνεται πλέον από νέα στοιχεία που τη συνδέουν με περίεργες συμπεριφορές στον χειρισμό δικογραφιών του επιχειρηματία και εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου. Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ότι η κ. Ράικου αλλά και η Εισαγγελία που διευθύνει επιχείρησαν να πάρουν κατάθεση μάρτυρα ο οποίος θα ενοχοποιούσε άλλο άτομο από τον Θ. Λιακουνάκο. Το συγκεκριμένο άτομο λάμβανε οδηγίες από τον Λιακουνάκο, ο οποίος εμφανιζόταν ως υποβολέας των κινήσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Το βέβαιο είναι (και αποδεικνύεται από μηνύματα του ίδιου του Λιακουνάκου) ότι ο επιχειρηματίας, παρότι βασικός ύποπτος στην υπόθεση για τα οπλικά συστήματα, γνώριζε πλήρως τις κινήσεις της Εισαγγελίας, η οποία επέμενε να συναντήσει στο εξωτερικό τον συγκεκριμένο μάρτυρα που θα απάλλασσε τον Λιακουνάκο.

  Ο Peter Coleridge, Βρετανός υπήκοος που ζει στο Μονακό, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις offshore εταιρείες μέσω των οποίων ο Λιακουνάκος κινούσε χρήματα προς εκείνους που δωροδοκούσε. Στις 28 Νοεμβρίου, ο Coleridge, κατηγορούμενος και ο ίδιος για την προμήθεια των ιπτάμενων συστημάτων ραντάρ Ericsson, καταθέτει στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ένα απολογητικό σημείωμα. Σε αυτό παραδέχεται ότι έως το 2003 πραγματοποιούσε συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών οι οποίες ανήκαν στον εφοπλιστή Γιάννη Τοπούζη και τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο. Έκτοτε διέκοψε τις επαφές με τους δύο, αλλά το 2014 επικοινώνησε μαζί του ο Ιάκωβος Ιωαννάτος, συνεργάτης του υπόδικου επιχειρηματία, και του είπε ότι ο Λιακουνάκος ήθελε να τον συναντήσει. Στις 3 Απριλίου 2014 ο Coleridge, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάντρα, συνάντησε τον Λιακουνάκο στο Παρίσι.

  Εισαγγελέας σε… υπηρεσία

  Στη συνάντηση αυτή ο Λιακουνάκος ενημέρωσε τον Coleridge πως έχει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και του ζήτησε να καταθέσει ότι όσες συναλλαγές έκανε μέσω των εταιρειών αφορούσαν όχι τον ίδιο αλλά τον Γ. Τοπούζη. Ο εφοπλιστής είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ύστερα από μια περίεργη ληστεία και δεν ήταν σε θέση να αναιρέσει όσα θα του φόρτωναν. Ολα αυτά θα γίνονταν με κατάθεση σε εισαγγελέα, ο οποίος θα μετέβαινε στο εξωτερικό συνοδευόμενος από τον Λιακουνάκο για να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη κατάθεση.

  Γράφει συγκεκριμένα στο υπόμνημά του: «Μου ζήτησε να ξανασυναντηθούμε σε μεταγενέστερη ημερομηνία στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μου υποβάλλονταν συγκεκριμένες ερωτήσεις από νομικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στη συνάντηση ήθελε να απαντήσω σχετικά με υπηρεσίες που είχα παράσχει προς εκείνον ότι αφορούσαν τις υποθέσεις του κ. Τοπούζη […] ο οποίος είχε καταστεί ανίκανος προς επικοινωνία».

  Από όσα καταθέτει ο Coleridge προκύπτει αρχικώς πως η συνάντηση με τον «νομικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης» για κατάθεση θα γινόταν με τη συνοδεία του Λιακουνάκου, ενώ θα ήταν «συγκεκριμένες οι ερωτήσεις», προφανώς για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενοχοποίησης του Τοπούζη και «αθώωσης» του Λιακουνάκου.

  Ο Coleridge, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, αρνήθηκε την ανήθικη πρόταση και δεν μετέβη τελικώς στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2014 για να καταθέσει υπέρ της αθώωσης του Λιακουνάκου. Οπως όμως καταθέτει, στις 10 Ιουνίου 2014 έλαβε ένα μήνυμα από το τηλέφωνο 69445900** το οποίο ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο. Στο μήνυμα αυτό ο υπόδικος επιχειρηματίας επικρίνει τον Coleridge γιατί δεν κατέθεσε και του προτείνει άλλες συναντήσεις με την Εισαγγελία, εμφανιζόμενος ως υποβολέας. Το μήνυμα το οποίο κατέθεσε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη γράφει:

  «Αγαπητέ Πήτερ

  Είναι κρίμα που η συνάντηση ακυρώθηκε.

  Αν δεν είχε ακυρωθεί, το θέμα θα είχε κλείσει τώρα.

  Πρέπει να μιλήσεις σε εμάς, για μια ακόμη φορά και να μας αφήσεις να σου εξηγήσουμε την κατάσταση.

  Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές.

  Πρώτον, η Αθήνα σου στέλνει μία επίσημη πρόσκληση, να καταθέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις που θα σου θέσει σε συνάντηση στις 16 Ιουνίου σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού (Παρίσι ή Νίκαια ή Μασσαλία).

  Η δεύτερη επιλογή είναι να του κάνεις μια τηλεφωνική κλήση και να τον αφήσεις να σου εξηγήσει την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, να κλείσει τους φακέλους, ύστερα από συνάντησή του μαζί σου (σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού) και λαμβάνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του, χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση για κατάθεση.

  Συνιστούμε σφόδρα ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η πιο συμφέρουσα. Το όνομά του είναι Αντώνιος Ελευθεριάνος, μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, και μπορείς να μιλήσεις σε εκείνον στο 00302106404554 που είναι το Τμήμα της Εισαγγελίας στην Αθήνα.

  Πήτερ σε παρακαλώ κάνε μας μία κλήση προκειμένου να μιλήσουμε για το θέμα

  Χαιρετισμοί

  Θωμάς»

  Ο Λιακουνάκος εμφανίζεται με το μήνυμά του να ορίζει τις συναντήσεις του Coleridge με την Εισαγγελία, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως θα γίνουν όπου ο ίδιος επιλέξει και σημειώνοντας την αρμοδιότητα του εισαγγελέα «να κλείσει τους φακέλους». Από τις 10 Ιουνίου γνωρίζει ακριβώς πότε θα ορίσει την επόμενη συνάντηση η Εισαγγελία Διαφθοράς, σαν να μην είναι ο πλέον ύποπτος για την υπόθεση αλλά εισαγγελέας ο ίδιος. Εμφανίζεται μάλιστα να παρέχει εναλλακτικές λύσεις σαν να διευθύνει την Εισαγγελία και φυσικά το όνομα του εισαγγελέα που θα ασχοληθεί.

  Γνώριζε την ημερομηνία προτού οριστεί

  Μήπως το μήνυμα του Λιακουνάκου προς τον Coleridge ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για να τον χειραγωγήσει; Όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, περιγράφει πραγματικά γεγονότα, ενώ από τις 10 Ιουνίου γνωρίζει ότι στις 16 Ιουνίου θα γίνει νέα προσπάθεια συνάντησης, όταν η ίδια η Εισαγγελία Διαφθοράς το γνωστοποιεί δύο μέρες μετά.

  Ας δούμε όμως τα γεγονότα και τα έγγραφα. Ο Λιακουνάκος από τον Απρίλιο αναφέρει στον Coleridge τη συνάντηση με εισαγγελέα τον Ιούνιο. Πραγματικά, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καλύψει έξοδα για μετάβαση του εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνου στο Παρίσι στις 9 Ιουνίου. Το αίτημα εγκρίνεται και ορίζεται παραμονή τριών ημερών στο Παρίσι. Όταν αποτυγχάνει η συνάντηση με τον Coleridge, η Ελένη Ράικου, στις 12 Ιουνίου, κάνει νέο αίτημα στο υπουργείο (ώρα 12.30 το μεσημέρι) με το οποίο ζητά να μεταβεί ο εισαγγελέας Ελευθεριάνος εκτάκτως στο Παρίσι από 15 Ιουνίου 2014 έως 18 Ιουνίου 2014. Την ίδια μέρα ο εισαγγελέας στέλνει στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι ενημέρωση ότι στις 16 Ιουνίου 2014 θα υπάρξει ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Peter John Coleridge.

  Δηλαδή ο Θωμάς Λιακουνάκος μιλά από τις 10 Ιουνίου στον Coleridge για κατάθεση στις 16 Ιουνίου και τον προετοιμάζει, όταν η ίδια η Εισαγγελία Διαφθοράς φαίνεται να την αποφασίζει στις 12 Ιουνίου. Ή πρόκειται για μαντεία ή ο κατηγορούμενος έμπορος όπλων Λιακουνάκος ήταν υποβολέας των κινήσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

  Η Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίζεται πολύ φιλότιμη στο να καταθέσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας αθώωσης του Λιακουνάκου και τα χρονοδιαγράμματά της ταιριάζουν απολύτως με όσα περιγράφει εκ των προτέρων ο υπόδικος επιχειρηματίας.

  Στις 28 Νοεμβρίου 2015 την ημέρα που ο Peter Coleridge καταθέτει τελικώς στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη το υπόμνημά του με όσα αφορούν την υπόθεση, καταθέτει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Τελικώς η κατάθεση του τόσο αναζητούμενου και με τέτοιο άγχος μάρτυρα περιορίζεται σε μόλις δύο δακτυλογραφημένες σελίδες.

  http://www.documentonews.gr/article/o-liakoynakos-ypodeiknye-h-eisaggelia-diafthoras-akoloythoyse

 11. Ολόκληρη η αναφορά της ανακρίτριας που «αδειάζει» τη Ράικου

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
  06 Απριλίου 2017 15:16

  Ολα τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν αδιαμφισβήτητα το περιεχόμενο και η βαρύτητα της καταγγελίας της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα για τα στοιχεία που δεν της είχαν αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, τα οποία αφορούσαν δικογραφίες με κεντρικά πρόσωπα τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο, αποκαλύπτει το Documento.

  της Κατερίνας Κατή

  Οπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο της ανακρίτριας προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και από την αναφορά της για το θέμα στον επόπτη ανακριτών, εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλο, τα επίμαχα στοιχεία που δεν είχαν καν διαβαστεί και αξιολογηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα Διαφθοράς, αλλά παρέμειναν αναξιοποίητα περίπου έναν χρόνο στα συρτάρια του, είχαν κατασχεθεί σε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Τhales Internationale Grèce.

  Η ανάγνωση της ταυτότητας της εταιρείας που εκπροσωπεί ο Λ. Ρωμανός καταδεικνύει και την αναγκαιότητα διερεύνησης των εν λόγω στοιχείων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Πρόκειται για τη γαλλοολλανδική εταιρεία που αποτελούσε διαχρονική προμηθεύτρια του ελληνικού δημοσίου και φρόντιζε για τον… εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών. Πρώην στέλεχός της μάλιστα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η εν λόγω εταιρεία οπλικών συστημάτων είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών. Συγκεκριμένα, είχε κάνει λόγο για σχετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της εταιρείας στην Ελλάδα.

  Χωρίς ενδελεχή έρευνα

  Σύμφωνα όμως με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τη σύμβαση που αφορά τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία υπογράφηκε (6.2.2003) μεταξύ της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ ως κύριου αναδόχου (με υποκατασκευαστή την εταιρεία Thales Nederland B.V.) και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες μόνο για το αδίκημα της απιστίας, όχι όμως για δωροδοκία ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Οπως όμως ομολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς στην απάντησή της προς την ανακρίτρια Διαφθοράς η οποία εντόπισε την παράλειψη από τις εκθέσεις κατασχέσεως που υπήρχαν στη δικογραφία, τα ευρήματα των δύο φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και του εξωτερικού δίσκου του Λ. Ρωμανού, που είχαν μετατραπεί σε αναγνώσιμη μορφή, δεν είχαν ερευνηθεί.

  Συγκεκριμένα, στο από 27.1.2017 έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς την κ. Ζαμανίκα αναφέρεται: «Σας διαβιβάζουμε τα αντικείμενα που απαριθμώνται στις εκθέσεις κατασχέσεως και σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε προβεί σε νομική αξιολόγηση του περιεχομένου τους και ως εκ τούτου δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη σύνταξη του πορίσματος και την άσκηση της ποινικής δίωξης».

  Από την πλευρά της η ανακρίτρια στο έγγραφο που απέστειλε προς αναζήτηση των επίμαχων στοιχείων επισημαίνει: «Η αξιολόγησή τους κρίνεται από εμάς απολύτως αναγκαία στα πλαίσια της ανάκρισης που διενεργούμε, τόσο για τη δικογραφία που αφορά τις φρεγάτες όσο και για τη δικογραφία για τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα».

  Τα έγγραφα

  Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή, όπως ξερά και χωρίς αξιολογήσεις προκύπτουν από τα σχετικά επίσημα έγγραφα. Αυτά απαντούν και στους χαρακτηρισμούς της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) περί «στρατευμένων» αποκαλύψεων, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης προς την κ. Ράικου αλλά «αδειάσματος» επί της ουσίας για την ανακρίτρια (στην αναφορά της οποίας στηριζόταν το δημοσίευμα), χωρίς όμως να γνωρίζει –όπως επισήμαινε η ΕΔΕ– τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών.

  Με έγγραφό της προς την εισαγγελέα Διαφθοράς στις 24.1.2017 η κ. Ζαμανίκα ανέφερε: «Από την μελέτη της ανακριτικής δικογραφίας που μας αποστείλατε προκύπτει ότι:

  * Στις 18.3.2014 διενεργήθηκε κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση στην οικία του Λουκά Ρωμανού, προέδρου της εταιρείας Thales Internationale Grece, με βάση διάταξη (του 2014) του ανακριτή του τέταρτου ανακριτικού τμήματος Αθηνών, σε εκτέλεση σχετικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής των γαλλικών αρχών.

  Σύμφωνα με την έκθεση έρευνας και κατάσχεσης κατασχέθηκαν: δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος.

  Ο τέταρτος τακτικός ανακριτής στη συνέχεια με το από 10.7.2014 έγγραφό του απέστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τα προαναφερόμενα κατασχεθέντα αντικείμενα με την εντολή να αντιγραφούν τα δεδομένα.

  Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προχώρησε σε αντιγραφή του περιεχομένου των πειστηρίων και υπέβαλε στις 30.9.2014 τα αντίγραφα στον ανακριτή, τα οποία διαβιβάστηκαν με το υπ’ αριθμόν 30.9.2014 έγγραφο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

  Η τελευταία στις 16.7.2015 αιτήθηκε δια του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελευθεριάνου από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να αποτυπώσει όλα τα αποθηκευμένα αντίγραφα σε συμβατή μορφή ανάγνωσης και να της τα αποστείλει εκ νέου σε συμβατή μορφή ανάγνωσης προς επεξεργασία, προκειμένου τα ψηφιακά έγγραφα να αναγνωστούν και εκτυπωθούν. Και προς τούτο η Εισαγγελία Διαφθοράς με το από 24.9.2015 έγγραφό της προς την ΔΕΕ της απέστειλε κι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

  Αυθημερόν η ΔΕΕ σάς απέστειλε εξωτερικό σκληρό δίσκο στον οποίο είχε αποθηκεύσει σε αναγνώσιμη μορφή όλα τα ευρήματα.

  Ωστόσο στην ποινική δικογραφία που μας διαβιβάσατε δεν περιέχεται οποιοσδήποτε ψηφιακός δίσκος που να περιέχει τα ανωτέρω κατασχεθέντα ψηφιακά αρχεία και επιπλέον από το περιεχόμενο του από 14.7.2016 πορίσματος του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου δεν γίνεται οποιαδήποτε μνεία σε έγγραφο ψηφιακής μορφής που κατασχέθηκε από την οικία του κ. Ρωμανού».

  Ανακρίτρια: «Απολύτως αναγκαία η αξιολόγηση»

  «Επειδή –συνεχίζει η ανακρίτρια στο έγγραφό της– η αξιολόγηση όλων των ανωτέρω κατασχεθέντων εγγράφων κρίνεται από εμάς απολύτως αναγκαία στα πλαίσια της ανάκρισης που διενεργούμε, τόσο για τη δικογραφία που αφορά τις φρεγάτες όσο και για τη δικογραφία για τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, ζητούμε:

  Να μας γνωστοποιήσετε εάν έχετε προβεί σε επεξεργασία και αξιολόγηση του περιεχομένου των ως άνω σκληρών δίσκων, εάν έχει επεξεργαστεί το περιεχόμενό τους ειδικός επιστήμονας κι αν στην από μέρους σας διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση λήφθηκε υπόψη το περιεχόμενο των ως άνω σκληρών δίσκων που σας διαβιβάστηκαν από την ΔΕΕ για την σύνταξη του πορίσματος και την άσκηση της ποινικής δίωξης και ζητούμε να μας αποστείλετε σε αναγνώσιμη μορφή κάθε έγγραφο ψηφιακής μορφής από την ως άνω κατάσχεση που δεν μας έχει μέχρι σήμερα διαβιβαστεί».

  Μετά την απάντηση που έλαβε στις 27 Ιανουαρίου, η κ. Ζαμανίκα υπέβαλε αναφορά προς τον επόπτη ανακριτών κ. Δασκαλόπουλο, στο οποίο είχε επισυνάψει τη σχετική αλληλογραφία.

  Προσθέτει μάλιστα ότι μετά το ερώτημα που απηύθυνε προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας όχι των ιδίων αλλά του γραμματέα κ. Βασιλείου Αθανασόπουλου και της ανακρίτριας, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος της γνωστοποίησε τα στοιχεία.

  Και καταλήγει η ανακρίτρια Διαφθοράς: «Η εν λόγω αναφορά σκοπεύει αποκλειστικά στην ενημέρωσή σας ως επόπτη επιθεωρητή της ανάκρισης για τα ανωτέρω θέματα».

  Ερευνάται από τον Αρειο Πάγο

  Τον λόγο έχουν τώρα τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου, καθώς ύστερα από παρέμβαση της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου θα διενεργηθεί έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας τόσο η καταγγέλλουσα λειτουργός της Θέμιδας όσο και ο επόπτης ανακριτών, εισαγγελέας Εφετών Στ. Δασκαλόπουλος, που είχε παραλάβει την αναφορά και την αξιολόγησε ως μη σημαντική, καλούνται να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σε αυτήν παραλείψεις.

  Παράλληλα θα ελεγχθούν και οι καταγγελίες τής υπό παραίτηση επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Ράικου για «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που επιζητούσαν –όπως υποστηρίζει στο αίτημά της να αντικατασταθεί– να παρεμποδίσουν την έρευνά της για το σκάνδαλο της Novartis.

  Μετά την αποκάλυψη πάντως του θέματος από το Documento, κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς υποστήριζαν ότι η μη αποστολή των στοιχείων δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα, καθώς αρκετές φορές λόγω του μεγάλου όγκου των δικογραφιών που διερευνούν πολλά στοιχεία αποστέλλονται εκ των υστέρων και αξιολογούνται στο στάδιο της ανάκρισης. Τόνιζαν δε ότι τα εν λόγω στοιχεία αναφέρονταν στις εκθέσεις κατασχέσεως που είχαν διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς.

  http://www.koutipandoras.gr/article/oloklhrh-h-anafora-ths-anakritrias-poy-adeiazei-th-raikoy

 12. 09/04/2017
  Ο πρώην υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς αποκαλύπτει:
  Υπάρχουν άλλα τρία πορίσματα για τη Novartis !
  Αφορούν χρηματισμό γιατρών και φαρμακοποιών

  Υπάρχουν άλλα τρία πορίσματα για τη Novartis, εκ των οποίων τα δύο αφορούν χρηματισμούς γιατρών και φαρμακοποιών στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που γίνονταν επί τέσσερα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει τιμωρηθεί.

  Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας, επί κυβερνήσεων ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, στην εκπομπή του Kontra «Επί του Πιεστηρίου» και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στη χώρα μας θεσμικό πλαίσιο ώστε να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις, είτε είναι εισηγμένες είτε όχι στο ελληνικό ή στα ξένα χρηματιστήρια, που χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους για να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, δε, ανέφερε πως η Novartis πλήρωσε το 2016 στην Τουρκία 390 εκατ. ευρώ για παρόμοιες πρακτικές, ακριβώς επειδή υπάρχει σχετική νομοθεσία, ενώ, όπως τόνισε, εδώ δεν έχει γίνει τίποτα και η κάθε Novartis κάνει… πάρτι. Είναι, πάντως, αδιανόητο τόσα χρόνια να μην έχουμε κάνει τίποτα για το θέμα αυτό. Όπως είπε ο κ. Σαλμάς, «αν βρεθεί ότι η εταιρεία «λάδωνε» 4.500 δημόσιους λειτουργούς, δεν θα μπορούμε να τους κάνουμε τίποτα. Θα τιμωρηθούν ενδεχομένως οι υπάλληλοι, αλλά όχι η εταιρεία. Και στη Θεσσαλονίκη ο γιατρός καταδικάστηκε, όχι η εταιρεία. Μετά, όμως, αθωώθηκε».

  Στη συνέχεια ο Μ. Σαλμάς τόνισε ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές για να στεβλώνουν τον ανταγωνισμό και η Novartis ήδη έχει συλληφθεί να το κάνει στην Κορέα, τις ΗΠΑ και την Κίνα, όμως τα σοβαρά κράτη έχουν θεσμικό πλαίσιο για να παίρνουν λεφτά, εμείς δεν έχουμε. Και φυσικά οι πολυεθνικές «κυνηγάνε» τις χώρες που δεν έχουν την απαιτούμενη νομοθεσία για να κάνουν τις «λαδιές» τους, γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμιά συνέπεια.

  Καταλήγοντας, ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, τη σύσταση της οποίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σίγουρα είναι επιβεβλημένο να γίνει κάτι τέτοιο για να έρθουν όλα στο φως. Γιατί η εξεταστική δεν θα ασχοληθεί μόνο με τη Novartis αλλά και με όλα τα θέματα του χώρου της Υγείας.

  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=99696&colid=37&catid=34&dt=2017-04-09

 13. Εγγραφο-βόμβα «μπλέκει» τον Βενιζέλο (και το ΙΟΒΕ επί Στουρνάρα)

  17/02/2018

  H «δημοκρατία» σήμερα αποκαλύπτει έγγραφο της Novartis που περιλαμβάνει τον κ. Βενιζέλο και άλλα πολιτικά πρόσωπα σε “προωθητικές ενέργειες”. Μάλιστα η εταιρεία προϋπολογίζει και συγκεκριμένο μπάτζετ!!!

  O κ. Βενιζέλος αντί να ζητήσει εξηγήσεις από τη Novartis ή να διαψεύσει την αυθεντικότητα του εγγράφου, απαντά ότι την επίμαχη περίοδο είχε αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών και ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή… ακόμα χειρότερα.

  Κατά τα άλλα μιλά για “καρνάβαλους της πολιτικής και της δημοσιογραφίας” και υποστηρίζει ότι “κούρεψε ομόλογα των φαρμακευτικών με το PSI”. Ξέχασε όμως ότι κατέστρεψε τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία…

  Στους καρνάβαλους δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του. Προφανώς λόγω μεγαλομανίας διεκδικεί μόνο το ρόλο του βασιλιά καρνάβαλου.

  Εγγραφο-βόμβα «μπλέκει» τον Βενιζέλο (και το ΙΟΒΕ επί Στουρνάρα)

  Τι κρύβει (;) το επίσημο μπατζετ της Novartis για το 2012

  Ο Κουτρουμάνης, η Δρέττα, άλλα πολιτικά πρόσωπα και καθηγητές Ιατρικής βρίσκονται στη λίστα που κατασχέθηκε από τα γραφεία της εταιρίας έπειτα από έφοδο. Πρέπει τώρα να εξηγήσουν για ποιον λόγο αναφέρονται επωνύμως

  http://xn--mxabhm3av4a.gr/index.php/site/article/eggrafo-bomba-mplekei-ton-benizelo-kai-to-iobe-epi-stoyrnara

 14. Τετάρτη, 04-Απρ-2018 13:50
  Μήνυση Στουρνάρα κατά δύο ανώνυμων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis

  Έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, για τις αξιόποινες πράξεις της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως αυτές προβλέπονται και τιμωρούνται αντιστοίχως από τα άρθρα 224, 229 και 363 του Ποινικού Κώδικα, υπέβαλε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για τις ψευδείς καταθέσεις αυτών ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, αρμόδιας για τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας επίσης υπέβαλε ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθ’ ύλην αρμοδίου για την εποπτεία των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Αίτηση-Αναφορά, όπου του εκθέτει ότι η Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, με την οποία επέτρεψε στους ανωτέρω μάρτυρες να καταθέσουν ανωνύμως, και η έγκρισή της από τον ως άνω ανώτατο Εισαγγελικό Λειτουργό είναι αμφότερες άκυρες ως αντίθετες προς την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  http://www.capital.gr/epikairotita/3284135/minusi-stournara-kata-duo-anonumon-marturon-stin-upothesi-novartis

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.