Βαρείες ποινικές διώξεις σε βάρος 22 προσώπων για το σκάνδαλο της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία»

Κατηγορούνται -κατά περίσταση- για απιστία και ηθική αυτουργία σ ́ αυτήν, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση μάλιστα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σχετικά με τις σκανδαλώδεις διαδικασίες πώλησης το 2013 σε ξένο fund της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία», η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα-φιλέτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews, ανάμεσα στα πρόσωπα που θα βρεθούν πλέον υπόλογοι ενώπιον ανακριτή διαφθοράς είναι:

Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος ΤΧΣ από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκλαβούνης είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, διετέλεσε υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος για την ενότητα της ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2016 από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Ακόμη, ο κ. Σκλαβούνης ήταν μεταξύ των στελεχών της UBS που ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία διαφθοράς. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, είχε πραγματοποιηθεί έφοδος στο σπίτι του στις 4 Ιουλίου του 2016 και είχαν κατασχεθεί υπολογιστές, έγγραφα και σκληροί δίσκοι.

Πέτρος Χριστοδούλου,τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών από 17 Μαϊου μέχρι 5 Ιουλίου του 2012. Μόλις παραιτήθηκε από την Υπουργία ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτριος Δημόπουλος, ήταν ψηλά στην ιεραρχία της ΕΤΕ και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθυνοντα της ΕΤΕ, Αλεξ.Τουρκολιά.

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως τον Ιούλιο 2015

Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας από το 2008 ως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate.

Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Αγγελική Τριανταφύλλου, επί των ημερών της Ελένης Ράικου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της κι αφού της υποβλήθηκε το σχετικό πόρισμα παρήγγειλε την άσκηση της ποινικής δίωξης, είχε βρεθεί η τότε Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με διευθύνοντα σύμβουλο τον επιστήθιο φίλο του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016.

Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο είχε κάνει το Hot Doc.

Όπως είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 40 του περιοδικού Hot Doc:

«Η εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της 241 ακίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα (96%) είναι καταστήματα της ΕΤΕ σε όλη την επικράτεια.

Σκοπός της ΠΑΝΓΑΙΑ -έγραφε τότε το Hot Doc που που επιβεβαιώνεται πλήρως από την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ήταν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος φέρεται να μην τηρήθηκε, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουμε να κάνουμε με ένα ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με χρήματα που το μεγαλύτερο ποσοστό τους προήλθαν από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Λεφτά, δηλαδή, που έδωσαν από το υστέρημά τους οι ίδιοι οι πολίτες.

Η διοίκηση της ΕΤΕ το 2013 αποφάσισε την πώληση του 66% των μετοχών της ΠΑΝΓΑΙΑ στο επενδυτικό κεφάλαιο ισραηλινών συμφερόντων με έδρα στην Ολλανδία, Invel Real Estate, στο οποίο τα νήματα κινεί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Μπένι Στάινμετζ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν χαρακτηριζόταν από… διαφάνεια, κάτι που αποδεικνύεται και από το αντίτιμο που τελικά «κατέβαλε» το συγκεκριμένο fund για τα ακίνητα της ΕΤΕ.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε μία εταιρεία spv (σ.σ. όχημα ειδικού σκοπού), την οποία ήλεγχε 100% το εν λόγω fund. Η εταιρεία – «όχημα» φέρεται να πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 421 εκατ. ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τη μητρική της εταιρεία (Invel Real Estate) για να μπορέσει εν τέλει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΝΓΑΙΑ. Μάλιστα, η διαδικασία δεν έγινε μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Η ΠΑΝΓΑΙΑ πριν την εξαγορά προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μετείχε τόσο η ΕΤΕ εισφέροντας ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ όσο και η Invel Real Estate με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (σ.σ. που υπολείπεται από το συνολικό 66% που εξαγόρασε) έγινε με καταβολή μετρητών εξ ιδίων πόρων της Invel ύψους 160, 50 εκατ. ευρώ, αλλά και με χρηματοδότηση από την spv -την εταιρεία «όχημα» που δανειοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με 421 εκατ. ευρώ- μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, το οποίο ήταν ισόποσο με το δάνειο που έλαβε η θυγατρική της Invel από την Εθνική.

Ενδείκνυται να σημειωθεί πως το δάνειο που πήρε η θυγατρική – «όχημα» εταιρεία ήταν άκρως προνομιακό, αφού ήταν περίπου 3%, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν βγάλει από τις τσέπες τους δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την ανακεφαιλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%.

Εκτός του ότι το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης από αυτή την αγοραπωλησία, η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του ΤΧΣ και της Επιτροπής Ελέγχου, Ανδρέας Μπερούτσος, μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις και διαβουλεύσεις υπέβαλε την παραίτησή του, καταψηφίζοντας τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπετρούτσος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με στελέχη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σώρος, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Οι Ερωτήσεις στη Βουλή

Ερωτήσεις για το ζήτημα κατέθεσαν στη Βουλή οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Επίσης ερωτήσεις είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκος Τσούκαλης, ζητώντας από τον τότε υπουργό Οικονομικών απαντήσεις για τα «σκοτεινά» σημεία της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές θέλησαν να πληροφορηθούν για το λόγο που δεν πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός, όπως επίσης με ποια κριτήρια το ΤΧΣ ενέκρινε αυτή τη συναλλαγή.

Ακολούθησε η απάντηση της επικεφαλής του ΤΧΣ, η οποία υπεραμύνθηκε των επιλογών της, θεωρώντας κερδοφόρα τη συμφωνία στο υπ’ αριθμ. 491/6-12-2014, με τον κ. Στουρνάρα να προωθεί απλά τα απαντητικά έγγραφα των ΤΧΣ, Τράπεζα της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας ως απάντησή του στις Ερωτήσεις των δύο βουλευτών».

Documentonews – Κατερίνα Κατή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την ιστορία, το ξεβράκωμα των απατεώνων και την αποκάλυψη τους, που ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα του Lobbystas.gr στις 02/12/2013: Η ΠΑΝΓΑΙΑ, Η ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ…FBI (κλικ στο link)    

http://lobbystas.gr/βαριεσ-ποινικεσ-διωξεισ-σε-βαροσ-22-προσ/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Advertisements

5 comments on “Βαρείες ποινικές διώξεις σε βάρος 22 προσώπων για το σκάνδαλο της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία»

 1. Εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα μαμούθ με μίζες ο «επενδυτής» της Πανγαίας! ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

  Αναρτήθηκε Νοέμβριος 22, 2013

  ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

  Μήπως ξέρει κάτι για το ντηλ και ο κύριος -υπόδικος- Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Κύριε Σαμαρά, που το βρήκατε αυτό το διαμάντι;

  Η διαπλοκή έκανε διθυραμβικά ρεπορτάζ για το μέγα ντηλ με τον μέγα επενδυτή!

  Αναφερόμαστε βέβαια για το «ντηλ» που βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και αφορά την πώληση της Πανγαίας, θυγατρικής της Εθνικής σε εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινου επενδυτή Beny Steinmetz. Συναλλαγή που φέρεται ότι θα γίνει με δάνειο από την ίδια την Εθνική!

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙΣ όπως έχει καταγγελθεί,
  Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΖΕΣ! Ενώ από τον Απρίλη έχει ξεκινήσει επίσημη δικαστική διερεύνηση!

  ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Υπόθεση «Πανγαία» της Εθνικής, μήπως θα πρέπει να διερευνηθεί με ποιά διαδικασία «γλύκαναν» τους αρμοδίους για να πάρουν αυτή την λεόντειο συμφωνία; Που παραπέμπει σε …Κονγκό;
  Διότι στο Κονγκο η επιχειρησιακή ομάδα του «επενδυτή», κατηγορείται ότι λάδωσε τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας!
  Και η Ελλάδα κύριε;

  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ (τα στοιχεία αδιάσειστα καθότι κυβερνητικών υπηρεσιών όπως πχ Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αγγλίας κλπ )
  ENRC Plc
  25 April 2013
  The Director of the SFO has accepted ENRC Plc. for criminal investigation. The focus of the investigation will be allegations of fraud, bribery and corruption relating to the activities of the company or its subsidiaries in Kazakhstan and Africa.
  MINING SECTOR INVESTIGATIONS SPREAD TO U.K.

  The U.K. Serious Fraud Office said Thursday it has launched a criminal investigation of London-listed mining company ENRC plc.
  ‘The focus of the investigation will be allegations of fraud, bribery and corruption relating to the activities of the company or its subsidiaries in Kazakhstan and Africa,’ the SFO said in a statement.
  The Guardian reported that the probe of ENRC — the Eurasian Natural Resources Corporation, a FTSE 100 company — was first triggered by a whistleblower.
  The chairman of the company, Mehmet Dalman, and the law firm helping him investigate the whistleblower allegations, both resigned this week, the Guardian said.
  Three founders of the company who control 44% of the company were considering taking the company private.
  ‘The possible takeover is thought to have persuaded the SFO to launch an inquiry while the company is still listed in London,’ the Guardian said.
  The founders were identified as Alexander Machkevitch, Patokh Chodiev, and Alijan Ibragimov.
  Another mining company with operations in Africa has been named in an overseas bribery investigation underway in the U.S.
  The DOJ said earlier month that a grand jury is investigating whether BSG Resources — the mining operation of Israeli billionaire Beny Steinmetz — paid bribes to win mining rights in the Republic of Guinea.
  A French citizen was arrested ten days ago in New York and charged with trying to obstruct the federal investigation into BSG.
  Another Israeli tycoon with Africa mining operations has been tied to the U.K.’s ENRC.
  The company’s former partner in the Democratic Republic of Congo, Dan Gertier, has denied that his ‘close relationship with the country’s president, Joseph Kabila, allowed him to buy interests in the country’s mining assets on the cheap,’ the Guardian said.

  DOJ = Υπουργείο δικαιοσύνης (αντίστοιχο)

  Ειδικού συνεργάτη

  https://olympia.gr/2013/11/22/αποκαλυψη-εμπλεκόμενος-σε-σκάνδαλα-μ/

 2. Κρατήστε μικρό καλάθι διότι πολλές ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και στο παρελθόν αλλά τελικά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ! Ενδεικτικό παράδειγμα ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δικάστηκε τελικά μόνο για ένα από τα αδικήματα του (το ελαφρύτερο) και έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο λόγω “προτέρου εντίμου βίου”.

 3. Χριστίνα. Είναι τραγικό να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται κι’ εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτε.

  Σου στέλνω την συνέντευξη που έδωσα στο ΔΙΟΝ ΤΒ πριν λίγες μέρες και αν θέλεις μπορώ να κανονίσω κάποια δική σου παρουσία στην Θεσσαλονίκη.

  Να είσαι καλά και καλή δύναμη.

  1ο μέρος https://www.youtube.com/watch?v=1JcPpFkwb18 &t=447s 2ο μέρος. https://www.youtube.com/watch?v=REePBpWRyLo &feature=youtu.be

 4. ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ BANKSTERS ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ..Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

  Στην κολομβία των Βαλκανίων όπου οι μιζαδόροι πολιτικοί ξεπουλάνε και υφαρπάζουν τον πλούτο της χώρας και τον παραδίδουν σε διεθνή αρπακτικά λαμόγια τέτοια θα βλέπουμε να γίνονται..Ανθρωποι που έχουν διεθνή εντάλματα σύλληψης βρίσκονται σήμερα ιδιοκτήτες κτηρίων όπως αυτού του της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και ο Ελληνικός λαός τους πληρώνει ενοίκια..Αναρωτιέμαι μονάχα που είναι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς να κινήσει διαδικασίες έρευνας μια και η Εθνική πανγαία είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο.

  δείτε και την σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Αχαϊας κύριος Νικολόπουλος

  http://bankstersae.blogspot.gr/2017/09/banksters.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s