Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αντισυνταγματική η περικοπή συντάξεων μετά το 2019

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο γνωμοδότησε επί των επικείμενων περικοπών κρίνοντας ότι είναι αντίθετες με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η γνωμοδότηση απόφαση προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που κρίθηκαν εκ των προτέρων αντισυνταγματικά.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, γνωμοδότησε σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Η Ολομέλεια η οποία εκλήθη κατά το σύνταγμα και το νόμο να γνωμοδοτήσει επί των μελλοντικών περικοπών απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη με ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπές μετά από δύο χρόνια χωρίς αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση- γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σκόπελο τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει καθώς δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματική μας τάξη να ψηφιστούν μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το σύνταγμα.

Κύκλοι Μαξίμου: Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει επισήμως στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυβερνητικά στελέχη ωστόσο σχολίασαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική καθώς είναι πάγια η θέση τους σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τόνισαν επίσης ότι το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι με το νόμο Κατρούγκαλου.

http://www.skai.gr/news/greece/article/346046/adisudagmatiki-i-perikopi-sudaxeon-meta-to-2019/

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 comments on “Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αντισυνταγματική η περικοπή συντάξεων μετά το 2019

 1. Άλλα 5 χρόνια Μνημόνια και βλέπουμε : Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα

  Στη δημοσιότητα ήρθε η λίστα με τα 140 επώδυνα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι δανειστές να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μετά την νέα συμφωνία και χτυπάνε μισθωτούς, συνταξιούχους και σχεδόν κάθε φορολογούμενο. Αύξηση των εισφορών σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους και μείωση συντάξεων σε περίπου 1,1 συνταξιούχους είναι τα χαρακτηριστικότερα μέτρα που θα επιβάρυνουν κι άλλο τον ελληνικό λαό.

  Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας : Draft Preliminary Agreement – 2 May 2017 / Supplemental Memorandum of Understanding: Greece

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ 140 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

  Όλες οι δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την χώρα μέχρι και το 2021, με τα μέτρα να αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δικαιοσύνη και την ενίσχυση της αυτονομίας των Ανεξάρτητων Αρχών.
  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν νέες απώλειες στο εισόδημα τους λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο (της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις) περιορίζεται ρητά για το 2018 – παρότι στο υπουργείο Εργασίας χθες υποστήριζαν πως θετικές «παρεμβάσεις» ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.

  Στον τομέα των εργασιακών-ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών, η έκπτωση 15% της νέας διευρυμένης βάσης υπολογισμού των εισφορών θα ισχύσει μόνο το 2018, ενώ από το 2019 δεν θα υπάρξει καμία μείωση.
  Πλέον οι περικοπές των συντάξεων θα γίνονται και με τον νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται «σε μόνιμη βάση» καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8δις ευρώ το 2019.

  Στα υπόλοιπα μέτρα που έρχονται:
  Προβλέπεται η μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ, ενώ αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να δημοσιοποιεί τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος που αφορούν τον αριθμό των συνταξιούχων και το ύψος των δαπανών, ανά μήνα.

  Τα εργασιακά που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο πολλές φορές, αλλάζει πλέον το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθώς ορίζεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να νομοθετηθεί η τροποποίηση του νόμου ώστε το ισχύον πλαίσιο της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία γνωστοποίησης, η οποία δεν θα συνεπάγεται προ-έγκριση του αρμόδιου υπουργού.
  Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η Τρόικα επιμένει να καθοριστεί με νόμο ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος . Όσον αναφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, οι δανειστές ζητούν τον εκσυγχρονισμό του και άλλων σχετικών διατάξεων, με στόχο την επανεξέταση του καταλόγου των δικαιολογημένων λόγων απόλυσης συνδικαλιστών και τον εξορθολογισμό των λεγόμενων «συνδικαλιστικών προνομίων».

  Τα χτυπήματα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους καθώς καταργούνται μια σειρά από παροχές. Ειδικά για το 2018 με αιχμή τις σχετικές συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να καταργηθούν παροχές που αλληλοκαλύπτονται με το ΚΕΑ όπως επιδόματα τέκνων, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018, μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, να μειωθούν δημοσιονομικές δαπάνες κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018 και να καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.
  Στα αντίμετρα προγραμματίζονται στοχευμένες παροχές κοινωνικής μέριμνας (επίδομα στέγασης, επιδόματα τέκνων, σχολικά γεύματα, μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα) συνολικού κόστους 0,7% καθώς και προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επενδύσεις (0,3% του ΑΕΠ).

  Φόροι και δημοσιονομικά
  Η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει το πακέτο μέτρων και παράλληλα να διαπραγματευτεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δείχνει να παραμένει ανοικτό.

  Μέσα στο 2018 θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχει η συμφωνία για πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 (σ.σ. κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών (121 εκατ. ευρώ), κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου (68 εκατ. ευρώ), ενώ μπαίνει και μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης (58 εκατ. ευρώ), την ίδια στιγμή που καταργούνται επιδόματα που ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (10 εκατ. ευρώ), εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ).
  Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να παραμείνουν στο ύψος του 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2021-2022 ενώ μειώνεται σε μόνιμη βάση το αφορολόγητο για να υπάρχει εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ.

  Το 0,3% κενό του ΑΕΠ το 2018 προβλέπεται να κλείσει με εξορθολογισμό των δαπανών υγείας που θα αποφέρουν 259 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back θα μπουν στα ταμεία το 2017 και 188 εκατ. το 2018.
  Θα υπάρξει φορολόγηση των ενοικιάσεων Airbnb που θα αποφέρει 48 εκατ. ευρώ, ενώ από τον εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου θα έρθουν 33 εκατ. ευρώ και επτά εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και με νέο εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό.

  Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων αλλά και να επεκτείνει την εθελοντική συμμετοχή της ναυτιλίας και για το 2018. Παράλληλα θα επανεξετάσει τον νόμο εταιρικής φορολόγησης σε ότι αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές.

  Παράλληλα οι φορολογικές αρχές καλούνται να παρουσιάζουν την στρατηγική τους απέναντι στο λαθρεμπόριο αλλά και ένα σχέδιο δράσης για την διευκόλυνση του εμπορίου.

  Ο ρόλος των τραπεζών και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια καθώς και τη ρύθμιση για την νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, είναι από τα ζητήματα που πρέπει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση.

  Την ίδια στιγμή οι δανειστές φαίνεται να επιθυμούν την λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.
  Στα Ενεργειακά θα νομοθετηθούν άμεσα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο.

  https://www.thepressroom.gr/oikonomia/ayta-einai-ta-140-proapaitoymena-poy-tha-perasei-i
  http://www.protothema.gr/economy/article/677745/auta-einai-ta-140-proapaitoumena-tou-neou-mnimoniou/

  • Απίστευτη εξέλιξη – MoU: Γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα κριθούν αντισυνταγματικές!

   Το κείμενο, εκτός του γεγονότος ότι αφήνει παράθυρο για εφαρμογή του «κακού σεναρίου» που προβλέπει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το ίδιο έτος, από το 2019, ζητά δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τα νέα μέτρα λιτότητας.
   Αποκαλυπτικό για τα δεινά της διετίας 2019 – 2020 που βρίσκονται καθοδόν είναι το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας της Ελλάδας μες τους δανειστές που κατατέθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.
   Το κείμενο, εκτός του γεγονότος ότι αφήνει παράθυρο για εφαρμογή του «κακού σεναρίου» που προβλέπει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το ίδιο έτος, από το 2019, και όχι με διαφορά φάσης ενός έτους, ζητά δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τα νέα μέτρα λιτότητας.

   Και να’ ταν μόνο αυτό.
   Σύμφωνα με το κείμενο:
   Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντίμετρων είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα. Αντίστοιχη νομική γνωμοδότηση ζητείται για τις περικοπές στις συντάξεις ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

   Το κείμενο του νέου Μνημονίου προβλέπει ακόμη:

   – Οδικό χάρτη από την Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών για την χαλάρωσης των capital controls.
   Τα βήματα θα συνδέονται με μετρήσιμα σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αγορά και των συνθηκών ρευστότητας, καθώς και της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών.

   – Διατήρηση των πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022.

   – Μεγάλες περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών.
   Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.
   Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018.

   – Νέο καθεστώς στους φορολογικούς ελέγχους και τα πρόστιμα τα οποία θα μειώνονται κατόπιν ελέγχων, εφόσον ο φορολογούμενος – ελεγχόμενος συνεργάζεται, επανεξέταση των εκπτώσεων και φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις με στόχο την κατάργηση όσων κρίνεται πως δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν.

   – Αν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018 το οποίο προβλέπεται να κλείσει με, εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), φορολόγηση ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και 7 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας κ.α.

   – Εφόσον επιτυγχάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι η χώρα μπορεί να προχωρήσει –σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος, στο ύψος της υπεραπόδοσης.
   Τα μέτρα που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2020 που προβλέπεται αν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
   Τα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν επίσης αν εκτιμηθεί από όλους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.

   Mάριος Χριστοδούλου
   http://www.bankingnews.gr

   http://bankingnews.gr/οικονομία/item/305597-apisteyth-exelixh-mou-graptes-eggyhseis-apo-thn-kybernhsh-oti-oi-perikopes-stis-syntaxeis-den-tha-krithoyn-antisyntagmatikes.html

 2. Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ
  Δημοσίευση: 11 Μαΐου 2017 13:12

  Το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τις παρατάσεις των συμβάσεων, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο

  Οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές, αποφάσισε ομόφωνα κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου.

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με πλειοψηφία 17 – 14 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

  Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  http://www.avgi.gr/article/10813/8141369/elenktiko-synedrio-antisyntagmatike-e-monimopoiese-ton-symbasiouchon-ton-ota

 3. Επιστημονική Επιτροπή Βουλής: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια


  H απόφαση αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια στις 04:00 τα ξημερώματα

  Αντισυνταγματικές έκρινε τις περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια που προβλέπει ο νόμος 4387/2016 η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μητρόπουλο η απόφαση αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια λίγο μετά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

  «Μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από πολύωρη συνεδρίαση κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, συντάξεις και φορολογικά», είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Μητρόπουλος.

  http://www.protothema.gr/economy/article/680034/epistimoniki-epitropi-voulis-adisudagmatikes-oi-meioseis-se-sudaxeis-kai-eidika-misthologia/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.