Αναφορά Στεφανή στο ευρωκοινοβούλιο για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

 

Update

———- Προωθημένο μήνυμα ———-
Από: PETI Secretariat <
peti-secretariat@europarl.europa.eu>
Ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2018 – 10:47 π.μ.
Θέμα: RE: Σε συνεχεια αναφορας μου με δικο σας αριθμο 1085/2017
Προς: Nikos Stefanis <
nstanos@gmail.com>

 

Αγαπητέ κύριε Στεφανή,

Σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας.

Η αναφορά σας κρίθηκε παραδεκτή και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει μία ανακοίνωση προς τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών σχετικά με την αναφορά. Το έγγραφο αυτό θα σας αποσταλεί όταν είναι διαθέσιμο.

Παράλληλα η αναφορά σας εστάλη προς ενημέρωση και σε άλλες δύο αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβετε σχετική ενημερωτική επιστολή με το ανωτέρω περιεχόμενο. Θα σας τηρούμε ενήμερο για κάθε περαιτέρω εξέλιξη στην αναφορά σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών

5 comments on “Αναφορά Στεφανή στο ευρωκοινοβούλιο για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

 1. Pingback: Αναφορά Ν.Δ.Στεφανή στο ευρωκοινοβούλιο για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο 10.12.2017 | Ο Άτακτος

 2. περιμένω οπου να ναι την επίσκεψη και επί τόπου επιθεώρηση της επιτροπής ,ακολούθως μια ακροαματική συζήτηση στο Κοινοβουλίο

 3. 9.3.2017

  Aνθρωποψυγεία: μια βρώμικη «οικογενειακή» υπόθεση της ΔΕΗ

  Στέφανος Πράσσος

  Πολύς ντόρος έγινε τελευταία για τα «ψυγεία της ΔΕΗ», με αφορμή τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε για τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις και τις επερχόμενες «απολύσεις» εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης.
  Παρόλα αυτά, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, αλλά και δεν μπορεί να βρει πληροφορίες αφού η υπόθεση αυτή αποτελεί, για χρόνια, ταμπού και «οικογενειακή υπόθεση» της ΔΕΗ.

  Η περίπτωση των εργασιακών «ψυγείων» είναι ένα από τα πολλά ηθικά, πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που εξελίσσονται τα τελευταία σαράντα τουλάχιστον χρόνια στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ χωρίς να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ στα σοβαρά ούτε ο έντυπος, ούτε ο ηλεκτρονικός Τύπος.

  Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, «ψυγείο» σημαίνει «παροπλισμός», δηλαδή αδρανοποίηση στελεχών που δεν μπορεί να τους γίνει υποβάθμιση θέσης γιατί προστατεύονται από το νόμο.
  Αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να διατηρούν το βαθμό τους, τις μισθολογικές τους αμοιβές, να έχουν ένα γραφείο, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τηλέφωνο και όσον αφορά τα υψηλόβαθμα στελέχη διαθέτουν και μια υπάλληλο που ασκεί καθήκοντα γραμματέα.
  Το μόνο που δεν έχουν είναι ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, γιατί τυπικά και απ’ αυτό έχουν.
  Η στάθμη των στελεχών που «ψυγειοποιούνται» συνήθως ξεκινάει από το επίπεδο των Γενικών διευθυντών, των διευθυντών Σταθμών, Ορυχείων και άλλων μονάδων και φτάνει μέχρι τη στάθμη Τομεαρχών και Υποτομεαρχών, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και απλοί μηχανικοί έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία.

  ……..

  Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  Αναφέρουμε παρακάτω δυο χαρακτηριστικές, κραυγαλέες περιπτώσεις «ψυγειοποίησης» μηχανικών στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

  Στεφανής Νίκος, μηχανολόγος μηχανικός: Η ΔΕΗ τον τιμώρησε και τον «έριξε στο ψυγείο» γιατί θεώρησε προσβλητικές τις επιστημονικές του μελέτες, για τις οποίες όμως η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε!

  Αναλυτικότερα, ο Νίκος Στεφανής δημοσίευσε δυο μελέτες, η μία αφορούσε την προληπτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ορυχείων και η άλλη την εξοικονόμηση ενέργειας από τη μείωση κατανάλωση ρεύματος που θα γινόταν με κάποιες αλλαγές στους περιστροφείς (ράουλα).
  Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ράουλα που περιστρέφονται καθημερινά στο ΛΚΔΜ, οπότε και η παραμικρή βελτίωση φέρνει αυτόματα μεγάλη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.

  Όμως, η ιεραρχία της ΔΕΗ θεώρησε ότι αυτό τους…προσέβαλε και αφού τον τιμώρησαν με έξι μέρες αργία, κινητοποίησαν και τη «διαδικασία ψυγειοποίησης» του.
  Του δώσανε ένα γραφείο, που για να μπεις έπρεπε να περάσεις μέσα από δυο τουαλέτες, γιατί ήταν δίπλα στην καντίνα του ΣΕΤΥ/ΒΜ, οπότε τις χρησιμοποιούσαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι (γραφείο-ψυγείο-wc), του αφαιρέσανε και το αντικείμενο εργασίας, ελπίζοντας ότι έτσι ο άνθρωπος θα λαλούσε, θα κατέρρεε…

  Λίγο αργότερα η Ακαδημία Αθηνών, εκτιμώντας σαν πολύ σοβαρή και χρήσιμη αυτή τη δουλειά του συγκεκριμένου μηχανικού, κάλεσε τον Νίκο Στεφανή σε μια ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας που έγινε στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τις δυο μελέτες για τις οποίες η ΔΕΗ τον τιμώρησε.

  Αφού ξεσηκώθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης και έφτασε το θέμα στη βουλή, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να ανακαλέσει την τιμωρία, αλλά ποτέ δεν επανέφερε τον μηχανικό στη θέση του.
  Ο Νίκος Στεφανής, μόλις συμπλήρωσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έφυγε, πικραμένος και «τραυματισμένος» από όλον αυτόν τον αήθη πόλεμο που υπέστη αυτά τα χρόνια.

  Ο «έτερος Καπαδόκης» είναι ο Αθανάσιος Λιάβας, μεταλλειολόγος μηχανικός, που «έσυρε» τη διεύθυνση της ΔΕΗ στα πολιτικά δικαστήρια απαιτώντας να βγει από το «ψυγείο» και να επανέλθει στη θέση του για να δουλέψει.

  Ο Λιάβας που πριν ήταν υπεύθυνος προϊστάμενος σε σημαντικά συνεργεία του Ορυχείου, υπέπεσε σε δυσμένεια γιατί «σκάλιζε» τις συμβάσεις (ήταν βέβαια υποχρεωμένος να το κάνει αφού αφορούσαν εργολαβίες που επέβλεπε ο ίδιος) και απαιτούσε από τους εργολάβους να τηρηθούν.
  Ατόπημα;
  Κι όμως είναι, αφού οι εργολάβοι, ίσως καλυπτόμενοι από «υψηλά ιστάμενους», ήταν και είναι «κράτος εν κράτει».
  Έτσι, δεν διέθεταν τα μηχανήματα που προβλεπόταν από τη σύμβαση (βυτιοφόρα, γκρέιντερ, προωθητές) και για τις απαραίτητες εργασίες καλυπτόταν από μηχανήματα της ΔΕΗ.
  Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι για δουλειές που πληρωνόταν ο εργολάβος, τις έκανε η ΔΕΗ.
  (Να σημειώσω και κάτι ακόμα που αφορά τον «ανταγωνισμό»: αν ο διαγωνισμός της συγκεκριμένης εργολαβίας δεν προέβλεπε τα συγκεκριμένα μηχανήματα έργου, πιθανά να την έπαιρνε άλλος εργολάβος και φθηνότερα).

  ……

  https://www.eyedoll.biz/single-post/2017/03/09/Aνθρωποψυγεία-μια-βρώμικη-«οικογενειακή»-υπόθεση-της-ΔΕΗ

 4. Pingback: Σε τρεις Επιτροπές του Ε.Κ. Η αναφορά Στεφανή για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο!!!! | Ο Άτακτος

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.