Σε τρεις (3) Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά Στεφανή για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο !!

———– Προωθημένο μήνυμα ———-
Από: 
PETI Secretariat <
peti-secretariat@europarl.europa.eu>
Ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2018 – 10:47 π.μ.
Θέμα: RE: Σε συνεχεια αναφορας μου με δικο σας αριθμο 1085/2017
Προς: Nikos Stefanis <
nstanos@gmail.com>

Αγαπητέ κύριε Στεφανή,

Σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας.

Η αναφορά σας κρίθηκε παραδεκτή και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει μία ανακοίνωση προς τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών σχετικά με την αναφορά. Το έγγραφο αυτό θα σας αποσταλεί όταν είναι διαθέσιμο.

Παράλληλα η αναφορά σας εστάλη προς ενημέρωση και σε άλλες δύο αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβετε σχετική ενημερωτική επιστολή με το ανωτέρω περιεχόμενο. Θα σας τηρούμε ενήμερο για κάθε περαιτέρω εξέλιξη στην αναφορά σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών”

Η ενημέρωση έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα του αποστολέα, το οποίο είχε σταλεί τη προηγούμενη μέρα:

From: Nikos Stefanis [mailto:nstanos@gmail.com]
Sent: 05 March 2018 20:11
To: PETI Secretariat <petisecretariat@europarl.eur opa.eu>
Subject: Σε συνεχεια αναφορας μου με δικο σας αριθμο 1085/2017

Παρακαλώ ενημερώστε για την πορεία της .Ευχαρηστω 

Η αναφορά ΕΔΩ

 

6 comments on “Σε τρεις (3) Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά Στεφανή για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο !!

 1. όπως ομόλογη ο Ε.Παναγιωτάκης, προς ξεπούλημα και η εθελούσια έξοδος εργαζομένων στη ΔΕΗ, προσδοκά τα έσοδα των μονάδων, Α.Ε. ΝΑ είναι 1 δισ. Δλδ το 50% του κόστους της Μονάδας Πτολεμαιδα 5 και τα σωματεία,εργαζόμενοι και λαος δεν κάνει τίποτα Μπράβο μας

  Παναγιωτάκης
  Προς εθελούσια στη ΔΕΗ, 1 δισ. η προσδοκία για έσοδα από την πώληση των μονάδων, Α.Ε. το Αμύνταιο.

  Πέμπτη, 08/03/2018
  Σε τρία θέματα αναφέρθηκε και μάλιστα εκτενώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης.1) Συζητεί το ενδεχόμενο εθελουσίας στη ΔΕΗ, αλλά και η δυνατότητα η Επιχείρηση να κάνει προσλήψεις στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 50 έτη και όπως είπε χρειάζεται ανανέωση. Η εθελούσια θα ξεκινήσει από τις προς πώληση μονάδες. 2) Από την αποεπένδυση αναμένει έσοδα 1 δισ. ευρώ να εισρεύσουν στα ταμεία, ενώ οι προμήθειες προς τις τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ. 3) Σχετικά με το Αμύνταιο είπε ότι συζητεί την πρόταση εκείνη που λέει να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχείρηση, καλώντας τον κ. Ε. Μυτιληναίο να σκεφτεί την πρόταση αυτή.

  https://oataktos.wordpress.com/2018/03/09/όπως-ομόλογη-ο-ε-παναγιωτάκης/

 2. Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για την καταστροφή στο Αμύνταιο η ΔΕΗ

  Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απόφασης να μην ασφαλίζει τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία βρίσκεται μετά την καταστροφή του ορυχείου στο Αμύνταιο η ΔΕΗ

  Θοδωρής Παναγούλης
  Ιουνίου 13 2017 09:05

  Η ΔΕΗ εκτιμά διαχρονικά (ή τουλάχιστον εκτιμούσε) ότι το υψηλό κόστος της ασφάλισής τους είναι ασύμφορο σε σχέση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα, πλην των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων, τα υπόλοιπα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης να μην έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη.
  Μάλιστα, η επιλογή της μη ασφάλισης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ γίνεται εν γνώση του ρίσκου που αυτή συνεπάγεται, καθώς εντοπίζεται ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους και αβεβαιότητες που απειλούν την επιχείρηση και που, υπό συνθήκες, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους.

  Η καταστροφή στο Αμύνταιο, όμως, δεν περιορίζει απλά τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα επιφορτίζει την επιχείρηση και με το κόστος της αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς. Ένα κόστος που πλέον καλείται να σηκώσει μόνη της.
  Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι τελικά η ζημιά στο Αμύνταιο θα περιοριστεί σε μεγέθη διαχειρίσιμα και σαφώς μικρότερα αυτών που προέβλεπαν οι πρώτες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
  Η μη ασφάλιση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, αποτελεί διαχρονική επιλογή των διοικήσεων της επιχείρησης.
  Σε σχέση με τον κίνδυνο που ενέχει η μη ασφάλιση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ για το 2016 αναφέρονται τα εξής:

  «Ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι των συνήθων κινδύνων, που σχετίζονται με τους σταθμούς παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα ιδιόκτητα ακίνητά του και τον εξοπλισμό. Ασφαλίζονται μόνο τα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα υλικά και τα ανταλλακτικά καθώς και για υποχρεώσεις έναντι τρίτων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκτιμώμενο υψηλό κόστος που συνδέεται με την ασφάλιση κατά των κινδύνων αυτών σε σύγκριση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών σε περίπτωση που κάποιοι από τους υπόψη κινδύνους συμβούν και το διεσπαρμένο δίκτυο σταθμών παραγωγής Η/Ε. Επιπλέον ο Όμιλος δεν ασφαλίζεται για υποχρεώσεις έναντι τρίτων σε σχέση με τα δίκτυα διανομής Η/Ε. Τα έργα υπό κατασκευή (εκτός των δικτύων) ασφαλίζονται από τους εργολάβους για το διάστημα υλοποίησής τους. Τα ποσά μετρητών στα Καταστήματα Πώλησης της Εμπορίας ή χρηματαποστολές αυτών, ασφαλίζονται έναντι κλοπών, καθώς επίσης ασφαλίζεται και η μεταφορά υγρών καυσίμων.
  Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά σε βασικούς σταθμούς παραγωγής Η/Ε, ή σε πάγια μεταφοράς και διανομής ή εξοπλισμό ορυχείων ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας. Επιπλέον, διακοπές λειτουργιών που συμβαίνουν λόγω εργατικών διαφορών, απεργιών, σεισμών, πυρκαγιών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσαν ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους, να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους».

  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/xwris-asfalistikh-kalypsh-gia-thn-katastrofh-sto-amuntaio-h-deh.4718634.html

  + Ετήσια Οικονομική Έκθεση (1 Ιανουαρίου 2016 – 31 Δεκεμβρίου 2016 (pdf) https://www.dei.gr/Documents2/ΟΙΚΟΝ%20ΑΠΟΤ%202016/FINANCIAL%20REPORT%20GR%20FY2016.pdf

 3. Pingback: Η αναφορά μου εγκρίθηκε απο ΡΕΤΙ (αυτό ήταν το δύσκολο….)..22.4.2018 | Ο Άτακτος

 4. Με μήνυση κατά του Ν. Στεφανή, η ΔΕΗ επιχειρεί να φιμώσει την κριτική

  Από antigoldgreece – 4 Ιουνίου 2018 12:30 0

  Για ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας έχει μηνύσει η ΔΕΗ Α.Ε. ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Νίκο Στεφανή, πρώην μηχανικό επί 25 χρόνια στα ορυχεία της. Αιτία (ή αφορμή) της μήνυσης είναι η μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη μεγάλη κατολίσθηση της 10-6-2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, την οποία κατέθεσε ο Ν. Στεφανής στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δημοσιεύσαμε και στο antigoldgr.org.

  H μηνυτήρια αναφορά που ζητούσε από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες της ίδιας της επιχείρησης για την καταστροφική αστοχία που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον οικισμό των Αναργύρων και τους κατοίκους του, χαρακτηρίζεται από την ΔΕΗ «ψευδής και συκοφαντική». Και αυτό διότι – κατά την ΔΕΗ – θα έπρεπε οι πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Στεφανή, να έχουν αποδεχθεί ως απολύτως αληθείς και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης τις διαβεβαιώσεις της οτι «δεν είχε δοθεί καμία ένδειξη» για μια κατολίσθηση τόσο μεγάλης κλίμακας και οτι «είχαν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού» – αλλά όχι των κατοίκων του παρακείμενου οικισμού τους οποίους καθησύχαζε οτι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

  Βεβαίως τα όποια μέτρα ελήφθησαν απεδείχθησαν τραγικά ανεπαρκή γιατί οι μηχανικοί και οι τεχνικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ έπεσαν τρομακτικά έξω στις προβλέψεις τους, παρ’οτι το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρισκόταν σε εξέλιξη από μέρες και παρακολουθούνταν. Η εταιρεία που τώρα εγκαλεί και διαμαρτύρεται δεν «είδε» την κατάρρευση που ερχόταν. Την είδε και την προείπε, δυο εβδομάδες πριν, ο μηχανικός μεταλλείων της ΔΕΗ κ. Μάριος Λεονάρδος αλλά δεν εισακούστηκε.

  Για την στήριξη της αξίωσής της να γίνονται δεκτοί ως «ευαγγέλιο» οι ισχυρισμοί της, η ΔΕΗ επικαλείται την «υπεύθυνη επιχειρησιακή της στρατηγική» και τη μακρόχρονη εμπειρία της στην εξόρυξη λιγνίτη. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, είναι γνωστή εταιρεία η ΔΕΗ. Είναι γνωστές και οι προηγούμενες αστοχίες στα ορυχεία και η τακτική της να αποποιείται τις ευθύνες της αλλά και οι χειρισμοί της στο ζήτημα της μετεγκατάστασης οικισμών. Στη μήνυσή της προς το Ν. Στεφανή, η εταιρεία τονίζει οτι «προέβη σε απερίφραστες δεσμεύσεις προς τους κατοίκους του οικισμού των Αναργύρων οτι θα πράξει, εφ’οσον χρειαστεί, ο,τι περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού» – κατόπιν εορτής βέβαια και αφού μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Έστω κι έτσι, καλή είναι η δέσμευση. Μόνο που όπως διαβάζουμε, η εταιρεία τώρα αρνείται να αναλάβει το κόστος ενοικίου για τους υπόλοιπους κατοίκους (πέραν των 35 οικογενειών που απομακρύνθηκαν από την «κόκκινη ζώνη» αμέσως μετά την καταστροφή) γιατί «με βάση το πόρισμα δεν φταίει για την κατολίσθηση».

  Φταίει ο… Χατζηπετρής για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου. Το πόρισμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά φέρεται να μην αποδίδει στη ΔΕΗ καμμία υπαιτιότητα. Το πιθανότερο – και το πλέον συνηθισμένο σε ανάλογες περιπτώσεις – είναι να κρύβονται οι ευθύνες πίσω από προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις. Έτσι ώστε από τη μια κανείς να μη μπορεί να ισχυριστεί οτι το πόρισμα μεροληπτεί ή δεν είναι επιστημονικά σωστό και από την άλλη η διακριτική ασάφεια της διατύπωσης των κρίσιμων σημείων του να μην επιτρέπει τη δικαστική απόδοση ευθυνών στην εκμεταλλευτρια εταιρεία. Αλλά τα πορίσματα για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο (δύο πορίσματα, ένα της επιτροπής που συνέστησε η ΔΕΗ και ένα της επιτροπής του Υπουργείου) έμειναν απόρρητα και δεν υπήρξε δυνατότητα κριτικής τους ανάγνωσης από ανεξάρτητους ειδικούς, γεγονός που από μόνο του εγείρει υποψίες.

  Πάντως ο καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτικός μηχανικός και μεταλλειολόγος Κωνσταντίνος Λουπασάκης, είναι σαφής: και τα δύο καταστροφικά φαινόμενα, η κατολίσθηση του ορυχείου και οι εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων ευθύνεται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και του καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρου Τσάπανου: Ευθύνεται η ΔΕΗ.

  Μετά από όλα αυτά, της ΔΕΗ της φταίει ο Στεφανής που είπε τα πράγματα με το όνομά τους; Θεωρούμε οτι η μήνυση αυτή είναι μια προσπάθεια φίμωσης της δικαιολογημένης κριτικής προς την εταιρεία που ακούγεται από πολλές πλευρές. Και ως τέτοια, μας αφορά όλους. Εννοείται οτι ο συναγωνιστής μας Νίκος Στεφανής θα μας έχει δίπλα του στο δικαστήριο.

  Μήνυση by Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δημητρίου Υψηλάντη on Scribd

  https://antigoldgr.org/blog/2018/06/04/me-minysi-kata-tou-n-stefani-i-dei-epicheirei-na-fimosei-tin-kritiki-skouries/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.