Λαβδιώτης: Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

Γράφει ο Σπυρίδων Λαβδιώτης

Η Ελληνική οικονομική κρίση ξεκίνησε ως κρίση δημοσίου χρέους πριν από εννέα χρόνια και έφθασε στο αποκορύφωμά της τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή του Α’ Μνημονίου. Έκτοτε, παρά τα αυστηρά και άκριτα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν από την τρόικα – ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- με τον ευφημισμό «μεταρρυθμίσεις» για να σωθεί η σπάταλη Ελλάδα από τη χρεοκοπία, ακριβώς το αντίθετο συνέβη. Η οικονομία κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η ανεργία γιγαντώθηκε, η μετανάστευση των νέων θέριεψε και το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε από 126 % (σε σχέση με το ΑΕΠ) το 2009, στο 188 % το 2017.1

Πώς εξηγείται το παράδοξο η οικονομία να ισοπεδώνεται από τα μέτρα λιτότητας, ενώ το δημόσιο χρέος να αυξάνεται εν μέσω πείνας και δυστυχίας; Η επεξήγηση δόθηκε, αρχικώς, πριν ο κόσμος αντιληφτεί τι ακριβώς είχε συμβεί, από τον πρώην επίτροπο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Ολί Ρεν (Olli Rehn): «τα προγράμματα διάσωσης καταρτίστηκαν για να σωθούν οι τράπεζες». Για να το ομολογήσει, μετά την ελληνική τραγωδία, λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας του και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο πολύς Γερούν Νάισελμπλουμ, ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου, όλη αυτή η απρόσμενη συμφορά που έπληξε την ελληνική κοινωνία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη αυτών που την βιώνουν και για τους νεωτέρους που θα τη διδαχθούν, έγινε όχι για να σωθεί η χώρα μας και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά για να σωθούν οι τράπεζες και μαζί, το είδωλο του ευρώ.

Είναι λοιπόν φανερό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με την επιβάρυνση των κολοσσιαίων ζημιών των τραπεζών δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς, απαιτείται μια σημαντική διαγραφή του επαχθούς χρέους για να ξεκινήσει πάλι η ανάπτυξη.

Η εμμονή των ευρωπαϊκών αρχών πλέον – το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους και αποχώρισε από τη χρηματοδότηση του Γ’ Μνημονίου της δανειακής σύμβασης των € 86 δις, τον Αύγουστο του 2015- στην εφαρμογή της αποτυχημένης πολιτικής της «φιλικής προς την ανάπτυξη λιτότητας» αποτελεί εύλογη απορία. Διότι αφενός η χώρα έχει πτωχοποιηθεί, αφετέρου το δημόσιο χρέος, αντί να μειωθεί, έχει δραματικά αυξηθεί και, δεν δικαιολογείται ούτε με βάση τους πραγματικούς, αλλά ούτε τους ηθικούς λόγους.

Παρότι η λύση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι η απαραίτητη συνθήκη για την επίλυση της μακροβιότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ενός ανεπτυγμένου κράτους σε καιρό ειρήνης, ωστόσο, από μόνη της, δεν είναι επαρκής. Όπως η μεταπολεμική εμπειρία επιδεικνύει, είναι ζωτικής σημασίας η κατάρτιση μιας ευρύτερης ατζέντας η οποία ασχολείται με την οικονομική δυσπραγία της Ελλάδος, αλλά και με τις σοβαρές δομικές ατέλειες του ευρώ.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι η διαγραφή του αποκληθέντος και διεθνώς «ελληνικό δημόσιο χρέος». Η διάχυτη ελληνική και διεθνής γνώμη ότι ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους οφείλεται αποκλειστικά στην κρατική ασυδοσία είναι εσφαλμένη, διότι όπως αναφέρθηκε, εμπεριέχει τεράστια χρέη ιδιωτικών τραπεζών που μεταβιβάστηκαν στους προϋπολογισμούς του κράτους. Τα ποσά υπερβαίνουν τα € 240 δις. 3 Το θλιβερό, η πλειονότητα των κονδυλίων δεν εμπεριέχεται καν στο επίσημο δημόσιο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι έχουμε το οξύμωρο, ενώ το δημόσιο χρέος ανήρχετο στα € 299 δις το 2009, αυξήθηκε μόλις στα € 329 δις το 2017! Από την άλλη, απαιτήθηκαν τρία βάναυσα Μνημόνια συνολικού ύψους € 326 δις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία! Δεν είναι εύλογο να τεθεί το ερώτημα, πως έγινε αυτή η μαγεία; Που πήγαν αυτά τα επιπρόσθετα λεφτά και ο κόσμος, γενικά, ζει μέσα σε μια πρωτόγνωρη μιζέρια, ανασφάλεια και, αρκετοί χάνουν και τα σπίτια τους;

Η απάντηση έρχεται όχι από Έλληνες ακαδημαϊκούς, αλλά από Γερμανούς. Η μελέτη με τίτλο «Που Πήγαν τα Χρήματα Διάσωσης της Ελλάδος;» 4 παρουσιάζει τη ροή των κεφαλαίων των δανειακών συμβάσεων του Α’ και Β’ Μνημονίου, συνολικού ποσού € 240 δις. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι μόνο € 9.7 δις ή λιγότερο από 5% από το σύνολο που εκταμιεύτηκαν από τις δύο δανειακές συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της οικονομίας ! Το υπόλοιπο 95.5% πήγε για πληρωμές του χρέους και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Και εμείς το έχουμε κρυφό καμάρι ότι οι τράπεζές μας ήταν εύρωστες, δεν είχαν τοξικά ομόλογα, τιτλοποιημένα προϊόντα και τα εξωτικά, CDOs και CDSs. Καλά να πάθουν «έλεγαν» τότε, οι πολιτικοί και οι ειδήμονες του χρήματος, «ας πρόσεχαν» οι εταίροι μας. Όμως, δεν είχαν αντιληφθεί ότι η Δαμόκλειος Σπάθη είχε ήδη πέσει επί των κεφαλών όλων μας.

παραπομπές:

1 Το ύψος χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2009 ανήρχετο στα € 298.8 δις ή 125, 8 % του ΑΕΠ (€ 237.5 δις), έναντι € 262.3 δις ή 108,7 % του ΑΕΠ (€ 242 δις) το 2008. Σε σύγκριση με € 328.7 δις χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στα τέλη 2017 ή 187.6% του ΑΕΠ (€ 175 δις)· ΥΠΟΙΚ, ΟΔΔΗΧ, Eurostat.

2 Jeroen Dijsselbloem, από την κατάθεση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, την 9η Νοεμβρίου του 2017. Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε τη δήλωση του πρώην Επιτρόπου Ολί Ρεν ότι «τα προγράμματα διάσωσης εκπονήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες», λέγοντας ότι στο πρώτο στάδιο της κρίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες : «χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες· …ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας, πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο». http://newpost.gr/oikonomia/638062 http://news247.gr

3 Με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, κορυφώθηκε ο πανικός της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς η διατραπεζική αγορά «πάγωσε». Λόγω του συστεμικού κινδύνου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και είχαν επίσης δανειοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, ξαφνικά βρέθηκαν εκτεθειμένες με επισφαλή δάνεια και έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Οι ελληνικές τράπεζες με τη σειράς τους, ήταν επίσης εκτεθειμένες σε δάνεια υψηλού κινδύνου ύψους άνω των € 500 δις, ήτοι υπεράνω του 200% του ΑΕΠ (Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα το 2009, Ιούνιος 2010, Ελληνική Ένωση Τραπεζών). Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κάλεσαν την τότε κυβέρνηση να τις διασώσει. Αυτό έγινε με τον Νόμο 3723, ΦΕΚ 250, 9/12/2008 : «Ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης». Τότε δόθηκαν τα πρώτα € 28 δις, εν συνεχεία, ξεπέρασαν τα € 240 δις. Γι αυτό η Ελλάδα, δεν είναι Κύπρος (€ 10 δις), Πορτογαλία (€ 78 δις) ή Ιρλανδία(€ 86 δις).

4 Rocholl J., and Stahmer Α., “Where did the Greek bailout money go?” ESMT White Paper, European School of Management and Technology, Berlin, 16/2/2016 (Ευρωπαϊκό Σχολείο Διοίκησης και Τεχνολογίας).

Μέρος 2ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

Σπύρος Λαβδιώτης, 1 Μαΐου 2018

Σκοπός του αρχικού άρθρου επί του προβλήματος του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους είναι να επιλυθεί ο γρίφος, πώς η ‘μικρή’ Ελλάδα με ένα δημόσιο χρέος ύψους € 263 δις το 2008,1 (109% ως προς το ΑΕΠ) υποχρεώθηκε να υπογράψει τρία Μνημόνια δανειακών συμβάσεων που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των € 326 δις. Ως εκ τούτου, η χώρα τελεί σε καθεστώς μακροχρόνιας χρεοκοπίας και έχει μετατραπεί, δυστυχώς, με τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου σε «κλοτσοσκούφι» των δανειστών, της περιβόητης τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Ωστόσο, η χώρα, όπως ήδη είναι αισθητό και ορατό στα μάτια του κόσμου, υποφέρει επί οκτώ συνεχή χρόνια, άλλοι ως άνεργοι, άλλοι ως συνταξιούχοι με τις δραστικά μειωμένες αποδοχές, άλλοι ως επιχειρηματίες οι οποίοι λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης εξ ανάγκης έβαλαν λουκέτα, άλλοι πάλι έριξαν πέτρα πίσω τους παίρνοντας το δρόμο της ξενιτιάς κι άλλοι, δεν άντεξαν…

Αυτό το πρωτόγνωρο βασανιστήριο θυμίζει τη Θεία Κωμωδία του Dante, όπου οι δανειστές αλυσόδεσαν την Ελλάδα στο έβδομο πάτωμα της κόλασης, ως ένδειξη «αλληλεγγύης», “solidarity” την ονομάζουν. Την καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη -για τους περισσοτέρους η λήξη των δανείων το 2060, αυτό ακριβώς σημαίνει- χρεώνοντάς την με τρία Μνημόνια που υποτίθεται ότι τα € 326 δις εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους. Η κατηγορία, ότι αμάρτησε, ήταν το απολωλώς πρόβατο της Ευρωζώνης, «ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της».

Ατυχώς, πολύς κόσμος στην Ελλάδα αλλά και ορισμένοι πολιτικοί μας έχουν δημόσια ομολογήσει ότι δεν «διάβασαν» τα Μνημόνια- ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί, πιστεύει κανείς ότι τα έχουν διαβάσει; Εάν πράγματι τα είχαν διαβάσει και ενδιαφέρονταν για την ελληνική κοινωνία τότε θα έβλεπαν μπροστά τους τον προάγγελο των δεινών που θα επακολουθούσαν, τα οποία ξεδιπλώνονταν σταδιακά. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του δημοσίου χρέους θα είχαν εύλογα διαπιστώσει ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Φταίει ο λαός, που προγενέστερα τον είχαν εμποτίσει με το «μαζί τα φάγαμε», σ’ αυτή την θλιβερή ιστορία;

Εξάλλου ποτέ ο ελληνικός λαός δεν ενημερώθηκε περί των Μνημονίων. Το ίδιο ακριβώς έγινε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το καλοκαίρι του 1992, όταν όχι μόνο ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται, αλλά ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές γνώριζαν τι ψηφίζουν, αφού δεν τους δόθηκε το κείμενο της Συνθήκης. Εντούτοις, το Μάαστριχτ υπερψηφίστηκε με 286 ψήφους και παραδόθηκε η νομισματική κυριαρχία της χώρας. Έτσι και τα δύο Μνημόνια υπερψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, πλην του κομβικού Α’ Μνημονίου το οποίο – κατά παράβαση του Συντάγματος – δεν πέρασε καν από τη Βουλή!

Μολονότι η ελληνική κοινωνία διαισθάνθηκε ότι έρχονται «μαύρες» μέρες και άρχισε τις μαζικές διαδηλώσεις, δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Μνημόνια. Οι έλληνες πολιτικοί και ο διεθνής Τύπος διαλαλούσαν ότι τα χρήματα δίνονται για να ζωθεί η Ελλάδα από τη δημοσιονομική κραιπάλη που ζούσε επί δεκαετίες. Αυτό όλοι το γνωρίζαμε και ο λαός συνήνεσε ότι εμείς δεν είμαστε «μπαταξήδες», πάνω απ’ όλα, τα χρέη πρέπει να πληρώνονται.

Πλην όμως, δεν έγινε καθόλου αντιληπτό ποιανού χρέη θα πλήρωνε με τα Μνημόνια ο έλληνας πολίτης. Ούτε ότι με την υπογραφή του Α’ Μνημονίου θα ξετυλίγονταν σταδιακά ένα ατελείωτο κουβάρι χρέους που ήταν άσχετο στο μεγαλύτερο μέρος του με την πολυδιαφημισμένη ασωτία του δημόσιου τομέα. Εντούτοις, οι ευρωπαϊκές αρχές με τοποτηρητή το ΔΝΤ, μεταβίβασαν τεράστιες ζημιές του ατελούς νομισματικού μηχανισμού του ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, ήτοι στους φορολογούμενους, σε στάδια, και το πέτυχαν, αλλά στα «μουλωχτά».

Εξ ου και οι «αλληλέγγυοι» εταίροι μας άρχισαν την περιπλοκότητα με τα 88 ή 108 προαπαιτούμενα για να θολώσουν τα νερά, ιδίως να παίζουν με τις λέξεις, όπως στην εποχή του Σόλωνος όταν η αρχαία Αθήνα χρεοκόπησε. Ο σπουδαίος νομοθέτης, για να καταπραΰνει τα δεινά που μάστιζαν την πόλη, ονόμασε τις φυλακές οικήματα, τις φρουρές προστασία και τις ερινύες σεμνές θεές. Παρομοίως η τρόικα, το ιδιωτικό τραπεζικό χρέος το βάφτισε δημόσιο, τη δρακόντεια φορολογία, δημοσιονομική προσαρμογή και τα άκριτα μέτρα λιτότητας, που θα επέφεραν μια τεράστια διαφορά στις ζωές των πολιτών, μεταρρυθμίσεις.

Η εξέχουσα απορία είναι γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές μαζί με το ΔΝΤ, παίξανε αυτό το δόλιο παιχνίδι σε βάρος ενός ολοκλήρου λαού; Γνώριζαν ότι στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 το παγκόσμιο σύστημα κατέρρευσε και η διάσωση των τραπεζών αποτέλεσε την ύψιστη προτεραιότητα των κρατών.2 Διατέθηκαν από τα κράτη, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τρις ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, που είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το εύλογο λοιπόν ερώτημα είναι γιατί στην περίπτωση της Ελλάδος παίχτηκε ένα παιχνίδι «προπετάσματος καπνού και καθρεπτών», αποκρύβοντας το βαθύτερο αίτιο της επιβολής των Μνημονίων; Και το ΔΝΤ αθέτησε το μότο του “No more Argentinas”, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του; 3 Η απάντηση θα έρθει πολύ αργότερα από την ΕΕ «η υλοποίηση των προγραμμάτων απέτρεψε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

παραπομπές

1 Υπουργείο Οικονομικών, ΟΔΔΗΧ, Εκθέσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου, Eurostat- Government statistics. Το 2008, στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης εκτός από την Ελλάδα, διεθνή χρηματοδοτική συνδρομή ζήτησαν άλλες τέσσερις χώρες της ζώνης του ευρώ, η Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και η Κύπρος, και τρεις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, η Λετονία, Ουγγαρία και η Ρουμανία (Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Παρέμβαση στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Κρίση, σελ. 13).

2 Adler Turner, Between Debt and the Devil, Princeton University Press, 2016, p. 74. Ο A. Turner, ήταν πρόεδρος της Βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών όταν ξέσπασε η κρίση του 2008. 3 IMF Office Memorandum, May 9, 2010. Το «άκρως» εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε μέσω της Wall Street Journal, τρία χρόνια μετά το Α’ Μνημόνιο των € 110 δις, αναφέρει ότι η συνδρομή του Ταμείου ήταν € 30 δις. Ήτοι, 32 φορές την ποσόστωση (quota) της Ελλάδος, το μεγαλύτερο ποσό που ενέκρινε το Ταμείο στην ιστορία του! Ειδικά, το έγγραφο κάνει μνεία ότι αναγνωρίστηκαν οι υψηλοί κίνδυνοι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα μέλη, Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, και Ελβετία, πρότειναν να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους πριν την εφαρμογή του προγράμματος. Η πρόταση αποκλείστηκε από τις ελληνικές αρχές! Και οι Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί, υπέδειξαν ότι «οι εμπορικές τους τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στην Ελλάδα και διατηρούσαν τις θέσεις τους». * Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο , 2017, ό.π., Παράρτημα XI, Απαντήσεις της Ε.Επιτροπής, σελ. 141

Μέρος 3 ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

Σπύρος Λαβδιώτης , 6 Μαΐου 2018

Συνεχίζουμε τον δρόμο της εξιχνίασης του δημοσίου χρέους, που δεν είναι ομαλός με ροδοπέταλα στρωμένος αλλά τραχύς με αγκάθια καλυμμένος. Ο προορισμός είναι να φτάσουμε αλληγορικά στην Θήβα, όχι στην αρχαία Θήβα, με τον Οιδίποδα απέναντι στην Σφίγγα για να επιλύσει το αίνιγμα «ποιο όν το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Αλλά τον σύγχρονο γρίφο, πως η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική συντριβή από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, ταυτόχρονα της φόρτωσαν ένα αέναο χρέος εκατοντάδων δις ευρώ, για να την διασώσουν!

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη δημοσίευση (Μέρος 2ο επί του δημοσίου χρέους), το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά παράβαση των κανονισμών του, ενέκρινε τη συμμετοχή του στο οδυνηρό για τη χώρα μας Α’ Μνημόνιο της δανειακής σύμβασης των € 110 δις. Η συνεισφορά του Ταμείου ανήρχετο στα € 30 δις, τουτέστιν 32 φορές την ποσόστωση (quota) της Ελλάδος – το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ενέκρινε το ΔΝΤ στην ιστορία του! Το δε ποσό των € 80 δις της διμερούς χρηματοδότησης θα καλύπτονταν από την ΕΕ.

Η πρόταση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, πριν την εφαρμογή του Μνημονίου, δεν εγκρίθηκε διότι τα Ευρωπαϊκά κράτη- όλα μέλη της Ευρωζώνης, εκτός ενός- την απέρριψαν.1 Επίσης, «αποκλείστηκε από τις ελληνικές αρχές»! Τελικά, παρά τις ηχηρές διαφωνίες, η συμμετοχή του Ταμείου εγκρίθηκε, λόγω υψηλού διεθνούς συστημικού κινδύνου (spillover effects). 

Το επίμαχο σημείο του υπομνήματος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ είναι εάν όντος οι ελληνικές αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους.3 Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Eric Toussaint 4 « αυτοί που διαχειρίζονταν τον φάκελλο της Ελλάδας ‘προσποιήθηκαν’ ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση του χρέους».5 Που γέρνει η ζυγαριά θα το δούμε πιο κάτω. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι οι ελληνικές τράπεζες ήταν βαθιά στο κόκκινο. Οι ζημιές ήταν μεγάλες και απροσδιόριστες από το 2008 και οι έλληνες τραπεζίτες και οι ομόλογοί τους, Γάλλοι, Γερμανοί, Βέλγοι, και Ολλανδοί θεωρούσαν ανάθεμα οιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα.

Η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (BIS) μας ενημερώνει ότι η έκθεση των ξένων τραπεζών σε ελληνικά χρεόγραφα, κατεξοχήν του δημόσιου τομέα, συνολικά ανήρχετο στα € 140 δις στα τέλη του 2009.6 Οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2008 – έτος κορύφωσης του ελληνικού χρέους- διακρατούσαν συνολικά € 128 δις ελληνικού χρέους, το οποίο προσέγγισε ένα χαμηλό των €12 δις το 2013.7 Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ «ξεφόρτωσαν» τουλάχιστον το 90% των ελληνικών χρεογράφων που κατείχαν στους επίσημους πιστωτές μας – την τρόικα – και αυτή, χωρίς ηθική συστολή, στις πλάτες του ανήμπορου να αντιδράσει ελληνικού λαού!

Αυτός είναι ένας σημαίνων λόγος, συν οι τόκοι, που η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία βιώνει μια βαθιά οικονομική ύφεση παρόμοια της Μεγάλης Ύφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεκαετία του 1930. Μεταξύ του κραχ του 1929 και 1933, η συνολική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 27%, ενώ στην Ελλάδα μεταξύ του 2008 και 2016 μειώθηκε ελαφρώς περισσότερο, στο 28%. Μ’ άλλα λόγια, η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση που μαστίζει τη χώρα μας είναι μεγαλύτερη σε εγχώρια δαπάνη και ακριβώς διπλάσια σε χρονική διάρκεια.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2010 με την υπογραφή του Α’ Μνημονίου, αντί η Ελλάδα να σωθεί από τη χρεοκοπία ξεκίνησε η μεταβίβαση του ελληνικού χρέους που κατείχαν κυρίως τράπεζες στους λογαριασμούς του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, χρέος περίπου € 126 δις μετατράπηκε σταδιακά από ιδιωτικές διεθνείς απαιτήσεις σε δάνεια των επίσημων πιστωτών μας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Ούτως, η πολύκροτη «διάσωση» της Ελλάδος μεταμορφώθηκε σε διάσωση κατεξοχήν ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν σε αδύναμη κεφαλαιακή θέση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σε βάρος των φορολογουμένων.8 Τη «νύφη» την πλήρωσαν μόνο οι έλληνες αφού οι τόκοι από την έναρξη των Μνημονίων υπερβαίνουν τα € 70 δις. Όμως, αυτή δεν ονομάζεται αλληλεγγύη, αλλά τοκογλυφία. Το 2011, η ‘μικρή’ Ελλάδα πλήρωσε σε ένα χρόνο € 17 δις τόκους στους δανειστές – μαζί με το ΔΝΤ – για να τεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης! 9

Ας ακολούθως, οι δανειστές σκαρφίστηκαν το περιβόητο PSI του 2012, για να επιμηκύνουν τα δάνεια, να μετατρέψουν το χρέος από το ελληνικό σε ξένο δίκαιο και να αναβάλουν τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων του ΕΜΣ, για 10 και 15 χρόνια, αντίστοιχα, για να μπορούν οι έλληνες να πληρώνουν! Η ραδιουργία είναι παρεμφερής του Α’ Μνημονίου που η Σύμβαση δεν πέρασε από τη Βουλή. Ο λόγος, η Ελλάδα είχε κάνει αίτημα δανειακής διευκόλυνσης, χωρίς αναδιάρθρωση, στην ΕΕ και ΔΝΤ στις 3 Μαΐου 2010. Αυτό καταγράφεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης στο ΦΕΚ 65Α ν. 3845 της 6ης Μαΐου 2010, που εμπεριέχει τους όρους και δεσμεύσεις του Α’ Μνημονίου. Άρα, πριν την 10η Μαΐου όλα είχαν προσυμφωνηθεί. 

παραπομπές:

1 Οι εκτελεστικοί εκπρόσωποι έξι Ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Δανία ) εξέδωσαν κοινή δήλωση στηρίζοντας το Α’ Μνημόνιο (SBA- Stand- By Arrangement). 2 IMF Office Memorandum, strictly confidential, Board meeting on Greece’s request for a an Stand- By Arrangement – May 9, 2010. See also the Press Release No. 10/187, IMF Approves € 30 Billion for Greece, which is part of a cooperative financing package of € 110 billion with the European Union. Η Ελλάδα έγινε μέλος του ΔΝΤ στις 27 Δεκέμβριου 1945, και έχει ποσόστωση (quota), SDR 823.0 εκατ.

3 Η ακριβής φράση του άκρως εμπιστευτικού Office Memorandum της 9ης Μαΐου 2010 είναι : “ Staff pointed out that debt restructuring has been ruled out by the Greek Authorities themselves.”

4 Secret IMF Documents on Greece commented by Eric Toussaint (CADTM), 16 Ιανουαρίου 2017

5 Επιπλέον, ο Eric Toussaint αναφέρει ότι ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επιβεβαίωσε ότι ήταν «επινόημα» ότι οι ελληνικές αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση. Μάλιστα, ο κος Ρουμελιώτης ισχυρίστηκε ότι πιέζονταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί ότι η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μειωθεί το χρέος και ακόμη ότι ο Jean C.Trichet, απειλούσε ότι «θα αποσύρει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας».

6 BIS (Bank of International Settlements), consolidated ultimate risk basis. Τη μεγαλύτερη έκθεση κατά προσέγγιση την είχαν, Γαλλία (€ 58 δις), Γερμανία (€ 30 δις), ΗΠΑ (€ 12 δις), Αγγλία (€ 10 δις), Ολλανδία (€ 10 δις). Ειδικά. οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν ελληνικό χρέος αξίας € 120 δις περίπου. 7 Who’s Still Exposed to Greece, by Silvia Merler, economic analyst, February 3, 2015, Bruegel

8 ΟΔΔΗΧ, Δελτίο Δημοσίου Χρέους. Στα τέλη του 2017 το δημόσιο χρέος ανήρχετο στα € 328.7 δις, εκ των οποίων € 263.3 δις, μη διαπραγματεύσιμα δάνεια (80% δε σχέση με 20% το 2008) και € 65.4 δις, ομόλογα και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι. Εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην Έκθεσή του « Παρέμβαση στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Κρίση, 14/11/ 2017), αναφέρει ότι μέχρι τον Ιούλιο 2017, το σύνολο που εκταμιεύτηκε από την Ευρωζώνη ανήλθε σε € 248.4 δις, ενώ η συνδρομή του ΔΝΤ ήταν € 32.3 δις. Σύνολο: € 280.7 δις. Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό! Μόλις γράφονται αυτές οι λέξεις, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος στις 31.03.2018 ανέρχεται στα € 343.7 δις.

9 Υπουργείο Οικονομικών, Κρατικοί Προϋπολογισμοί, Εισηγητικές Εκθέσεις ετών 2017 -2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 comments on “Λαβδιώτης: Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

 1. Μέρος 4ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους Thursday 24/05/2018

  Σπ. Λαβδιώτης, 24/5/2018

  Μέρος 4ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

  Με το πολιτικό σλόγκαν το αρχαίο «Σώζειν» την Ελλάδα από τη χρεοκοπία η κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράφει – όπως είδαμε στην προηγούμενη δημοσίευση (Μέρος 3ο επί του Δημοσίου Χρέους) – την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης την 10η Μαΐου 2010. Ήτοι, της δανειακής σύμβασης των € 110 δις του Α’ Μνημονίου που είχε προσυμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πριν την επίσημη εφαρμογή του προγράμματος. Έτσι επήλθε η απεμπόληση της εθνικής ανεξαρτησίας, η κατεδάφιση της οικονομίας και η σταδιακή ουσιαστική υποδούλωση και φτωχοποίηση της Ελλάδος.

  Το πρώτο επίσημο έγγραφο της Συμφωνίας της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση που οδήγησε στο Α’ Μνημόνιο είναι η Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 25ης Μαρτίου του 2010.1 Η Δήλωση προσαρτήθηκε στο ν. 3845 της 6ης Μαΐου μεταφρασμένη στα ελληνικά, αλλά το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο κατά μυστηριώδη τρόπο απουσίαζε ολοσχερώς από το νόμο. Αξίζει λοιπόν να προσέξουμε τη μεθόδευση των ελλήνων πολιτικών.

  Ο ίδιος νόμος ενώ εμπεριέχει αυτούσιο το κείμενο της Δήλωσης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδος από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στα ελληνικά και στα Αγγλικά, το αυθεντικό αγγλικό κείμενο της Δήλωσης των Αρχηγών Κρατών δεν υπάρχει στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή! Ο λόγος της μη ενσωμάτωσης του εγγράφου στο ν.3845 είναι σοβαρός, διότι αλλοιώθηκε η έννοια ενός σημαντικού αγγλικού όρου… στη μετάφραση και παραπληροφορήθηκε όχι μόνο η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.

  Το θεμελιώδες πρώτο άρθρο, παράγραφος 1 του ν. 3845 αναφέρει ότι η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος «αποφασίστηκε για την οικονομική και τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρώ-ζώνης». Ωστόσο, το αγγλικό κείμενο της Δήλωσης αναφέρει ότι η χρηματοδοτική στήριξη γίνεται «για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ». Η φράση έχει ως εξής: “for the economic and financial stability in the area”. Είναι εύλογο οι πολιτικοί και οι επίσημες μεταφραστικές υπηρεσίες του κράτους να γνωρίζουν ότι «δημοσιονομική» σημαίνει “fiscal” και «χρηματοοικονομική» “financial”. Ατυχώς, οι έλληνες πολιτικοί σε αυτή την κομβική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας αποδείχτηκαν εκ νέου πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

  Έτσι ξεκίνησε η παραπληροφόρηση ότι η κραιπάλη και η ασωτία του ελληνικού δημοσίου υπήρξε το πρωταρχικό αίτιο του επαχθούς Μνημονίου, η οποία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τύπος και οι Αρχές αποκρύπτουν τα πραγματικά αίτια και ιθύνοντες, τους «πρωταίτιους» του οικονομικού «εγκλήματος» της σύγχρονης Ελλάδος. Και αποδεικνύεται ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά, η χρόνια συμβίωση του πολιτικού συστήματος με το τραπεζικό κατεστημένο. Ο ιστός είναι πλεγμένος σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε, οι ανάλγητοι πολιτικοί μας αποφάσισαν να μηχανορραφήσουν για να διασώσουν τις πολύ μεγάλες (too big to fail) να αποτύχουν τράπεζες και δεν γνώριζαν ότι ήταν too big να διασωθούν και θα θυσίαζαν έναν ολόκληρο λαό!

  Αυτό το γεγονός επαναφέρει στην μνήμη μας την Έκθεση Πόρτερ2 που αφορούσε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδος πριν 70 χρόνια. Και γράφτηκε σαν να ήταν σήμερα : «Απ’ ό,τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμίαν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος…[…….] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσον για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα». 3

  Η ίδια αόρατη εξουσία οδήγησε τους έλληνες πολιτικούς να αλλοιώσουν το σκοπό της «δανειακής διευκόλυνσης» στη χώρα μας και μαζί, τη βασική αιτία του προβλήματος του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους. Και τι σοφίστηκαν χωρίς σύνεση να κάνουν; Να την βαπτίσουν δημοσιονομική από χρηματοπιστωτική! Ίσως η άγνοια να αποτελεί το άλλοθι ότι οι “too big to fail” τράπεζες με έδρα την Ελλάδα και άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν όντως πολύ μεγάλες για να διασωθούν. Τα περιουσιακά τους στοιχεία ( δάνεια και επενδύσεις) το 2009 – ένα χρόνο μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008 – ήταν άνω των € 500 δις, ενώ τα ίδια κεφάλαια (capital) ήταν λιγότερα των € 30 δις!4 Κερδοσκόπησαν με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και έχασαν. Γιατί οι ζημιές της κερδοσκοπίας τους να μεταβιβαστούν στους έλληνες φορολογούμενους;

  Ιδιαίτερα, όταν οι συνολικές υποχρεώσεις των ‘ελληνικών’ τραπεζών την περίοδο 2008-9 υπερέβησαν το 200% του ΑΕΠ της χώρας (ΑΕΠ €243 δις τέλη 2008). Μια σχέση υπερβολική και επικίνδυνη συγκρινόμενη με κριτήριο τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο δανεισμός των αμερικανικών τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ το 2008 ήταν μικρότερος του 100%. 5 Η μεγάλη απορία είναι γιατί οι έλληνες πολιτικοί πέσανε τόσο χαμηλά αποκρύπτοντας τον πραγματικό σκοπό του Α’ Μνημονίου, αυτόν της διάσωσης των τραπεζών και την αποτροπή της διάχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ; Και η αντίφαση, στον ίδιο ν.3845 μπλεγμένο στις φορολογικές διατάξεις Φ.Π.Α είναι ένα δώρο: η παροχή στις τράπεζες €15 δις. Θαυμάστε τους!

  Σπύρος Λαβδιώτης, 24 Μαΐου 2018

  ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

  1 STATEMENT BY THE HEADS OF STATE AND GOVERNMENT OF THE EURO AREA, Brussels, 25 March 2010

  2 Paul Porter (1904-1975). Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός. Επί προεδρίας Φ. Ρούσβελτ υπήρξε πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών στην περίοδο 1944-1946 και διορίστηκε από τον πρόεδρο Χ. Τρούμαν επικεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής στην Ελλάδα. Ο Πόρτερ ήρθε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 1947 και συνέταξε την Έκθεση στις 14/2/1947.

  3 Βικιπαίδεια, Η Έκθεση Πόρτερ ενόψει της οικονομικής βοήθειας του δόγματος Τρούμαν.

  4 Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα το 2009, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ιούνιος 2010. Σύμφωνα με την Έκθεση, το συνολικό ενεργητικό του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανήρχετο στα € 563.3 δις.

  5 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 2008 οι συνολικές υποχρεώσεις των τραπεζών των ΗΠΑ αντιστοιχούσαν στο 94% του ΑΕΠ. Για την Γερμανία οι υποχρεώσεις των τραπεζών ανέρχονταν στο 135% και για την Γαλλία στο 273% (A. Admati & M. Hellwig, The Bankers’ New Clothes, 2013, p.238).

  http://greek-market-research.com/article/μέρος-4ο-το-πρόβλημα-του-ελληνικού-δημ/

  • 1. Όταν λέμε Α Μνημόνιο, εννοούμε το από 3 Μαΐου 2010 «Μνημόνιο Συνεννόησης» («Memorandum of Understanding»), αποτελούμενο από 3 μέρη, ήτοι α) το «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» («Memorandum of Economic and Financial Policies»), β) το «Μνημόνιο στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» («Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality») και γ) το «Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» («Technical Memorandum of Understanding»).

   Στα παρατήματα του νόμου 3845/2010 όμως, δεν υπάρχει το «Μνημόνιο Συνεννόησης» αλλά 2 από τα 3 μέρη του μεταφρασμένα κατά το δοκούν

   2. Το αγγλικό κείμενο του Μνημονίου, περιέχει φράσεις οι οποίες δεν περιέχονται στο μεταφρασμένο κείμενο στα ελληνικά, πχ. βλέπουμε στη σ. 51 (έγγραφο ΔΝΤ):

   “Parliament adopts a reform of the pension system to ensure its medium- and long-term sustainability. It should limit the increase of public sector spending on pensions, over the period 2010‒2060, to under 2.5 percent of GDP

   δηλαδή:

   Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060

 2. Μέρος 5ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

  Tuesday 29/05/2018 21:34 GMT+2 Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης

  Σπ. Λαβδιώτης, 27/5/2018

  Μέρος 5ο : Το Πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

  «Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» λέει η λαϊκή παροιμία, και οι δικοί μας πολιτικοί – όπως είδαμε στην προηγούμενη δημοσίευση επί του δημοσίου χρέους – εν έτι 2010 μετέτρεψαν σε δημοσιονομική κρίση την μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 από την Αμερική και μεταδόθηκε ραγδαίως στις οικονομίες του δυτικού κόσμου.

  Συγκεκριμένα, στην περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2007 και Οκτωβρίου 2008, ο κόσμος έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης τραπεζικής κρίσης που έλαβε χώρα στον βιομηχανικό κόσμο.[1] Οι μεγαλύτερες τράπεζες στα πιο φημισμένα κέντρα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ανεπτυγμένου κόσμου χρεοκόπησαν, πυροδοτώντας μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία προκάλεσε τρις ευρώ ζημιές στις χρηματιστηριακές αγορές κι άλλα τόσα στους προϋπολογισμούς των κρατών που παρενέβησαν για τη διάσωση του συστήματος. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης που επακολούθησε επέφερε την πιο βαθιά ύφεση από τη δεκαετία του 1930 – εξ ου και η περίοδος 2007- 2009 ονομάστηκε η «Μεγάλη Ύφεση».

  Το μέγεθος της καταστροφής του χρηματικού πλούτου που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη και οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών για να διασώσουν τις εθνικές τους τράπεζες και μαζί την κορωνίδα του συστήματος, το ευρώ, απεικονίζεται στο εδάφιο που ακολουθεί : «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικής βοήθειας, ασχολήθηκε με 20 εγγυήσεις τραπεζικού χρέους, 15 ανά- κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και 44 περιπτώσεις ατομικής τραπεζικής βοήθειας».[2]

  Πρέπει να εκλείψει πάσα αμφιβολία ότι η βασική αιτία της σημερινής επώδυνης ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας υπήρξε πρωταρχικώς η χρεοκοπία του ‘γιγάντιου’ για την ελληνική οικονομία τραπεζικού συστήματος. Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε ως κεραυνός εν αιθρία, διότι η τεράστια τραπεζική φούσκα που δημιουργήθηκε στα go-go years της ανέμελης δεκαετίας της πιστωτικής επέκτασης 1998- 2008 έσκασε ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Και οι ‘ελληνικές’ τράπεζες ήταν απροετοίμαστες και υπερβολικά δανεισμένες όταν ξέσπασε η δεύτερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετετράπη σε συστεμική κρίση με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008. [3]

  Στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έλαβε χώρα με τη χρεοκοπία της Lehman πολλές τράπεζες αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο αθέτησης. Τα χρέη των τραπεζών χρηματοδοτούσαν το 97 % των περιουσιακών στοιχείων. [4] Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών ήταν με μορφή βραχυπρόθεσμου χρέους από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω της διατραπεζικής αγοράς ιδίως από αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων (money market funds).[5] Η χρεοκοπία της Lehman προκάλεσε σοβαρή διαταραχή σ’ όλο το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν, οι επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από τα κεφάλαια διαθεσίμων, κι αυτά αρνήθηκαν να ανανεώσουν τα δάνεια προς τις τράπεζες, που με τη σειρά τους σταμάτησαν να δανείζουν η μια την άλλη γιατί δεν ήξεραν ποιά είχε τη «γεροντοκόρη».

  Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας και διασώθηκαν από τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ με την AIG (American International Group) [6] και περνώντας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πρώτα στην Αγγλία με την RBS (Royal Bank of Scotland), Lloyds Banking Group και HBOS (Halifax and Bank of Scotland). [7] Στην Ηπειρωτική Ευρώπη, εξέχουσες περιπτώσεις διάσωσης των κρατών αποτελούν, η Dexia στο Βέλγιο και Γαλλία, η Hypo Real Estate στην Γερμανία, και η UBS στην Ελβετία. [8]

  Το συνολικό ποσό που δόθηκε από τα κράτη -μέλη της ΕΕ στον τραπεζικό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφέρει η Έκθεση της Ειδικής Ομάδας (Task Force), ανέρχεται στα € 4.1 τρις ή στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της ΕΕ. [9] Η Έκθεση επίσης αναφέρει ότι τον Νοέμβριο 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη βοήθεια της κυβέρνησης στις ‘ελληνικές’ τράπεζες υπό μορφή κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών αξίας € 5 δις, € 15 δις σε εγγυήσεις, και την έκδοση κρατικών ομολόγων έναντι τραπεζικού ενεχύρου (collateral). Έτσι γεννήθηκε ο νόμος 3723 της 9ης /12/ 2008 της παροχής € 28 δις στις τράπεζες.

  Συνεπώς, το πρόβλημα προϋπήρχε και ήταν άκρως σοβαρό. Οι τράπεζές μας επλήγησαν και αυτές μέσα στη θύελλα της κρίσης. Τι το μεμπτό όταν όλο το σύστημα κλυδωνίζεται και τρις ευρώ θυσιάζονται για να το διασώσουν, να αναγνωρίσεις με παρρησία το πρόβλημα αντί να το συγκαλύπτεις και δη κατακριτέα και να καταστρέφεις οικονομικώς το λαό που εκπροσωπείς. Σπύρος Λαβδιώτης 27/05/2018

  ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

  1 Mervyn King, The End of Alchemy, Abacus 2017, p.1

  2 Bank State Aid in the Financial Crisis, A CEPS TASK FORCE REPORT, Brussels, October 2010

  3 Όταν η Lehman Bros ανακοίνωσε την χρεοκοπία της είχε ενεργητικό $ 639 δις και χρέος $ 613 δις.

  4 Στην Αγγλία όπου η σχέση του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών με το ΑΕΠ ήταν άνω του 500%, οι τράπεζες κρατούσαν £ 1.25 σε αποθεματικά για κάθε £ 100 αξίας δάνειο την περίοδο της κρίσης. (Where Does MONEY Come From? J. Collins, T. Greenham, R. Warner, A. Jackson, nef, 2011).

  5 Η μορφή βραχυχρόνιου δανεισμού των τραπεζών λόγω μεγάλης μόχλευσης δημιουργεί κινδύνους. Γι αυτό είναι συνήθως μιας μέρας (overnight). Ούτως είναι ευπαθής και να προκληθεί επιδημία, εάν αρνηθούν να ανανεώσουν (rollover) τα δάνεια τους. Αυτό συνέβη με την Bear Stearns και Lehman.

  6 Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, το Federal Reserve χορήγησε $ 85 δις δάνειο να αποτρέψει την χρεοκοπία της.

  7 Η HBOS την 18η Σεπτεμβρίου 2008, με τη μεσολάβηση της Βρετανικής κυβέρνησης εξαγοράστηκε από την Lloyds και στις 13/10/2008 η κυβέρνηση χορήγησε £ 37 δις για τη διάσωση όλων και της RBS.

  8 Η Βελγικό- Γαλλική τράπεζα Dexia ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό θύμα της κρίσης και εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Βελγίου τον Οκτώβριο 2011. Το 2008 οι τρεις κυβερνήσεις, Βέλγιο- Γαλλία- Λουξεμβούργο της χορήγησαν € 150 δις σε εγγυήσεις και € 6 δις σε νέα κεφάλαια. Το 2011 τα ίδια κράτη κατέβαλαν € 4 δις σε νέα κεφάλια και € 90 δις σε εγγυήσεις. Το ενεργητικό της ήταν € 605 δις και το χρέος € 588 στα τέλη 2007. (Spiegel, Belgium Nationalizes Troubled Bank, October, 10 2011; A. Admati & M. Hellwig, The Bankers’ New Clothes, Princeton University Press, 2014, pp. 236-7). Η Hypo Real Estate είχε € 400 δις ενεργητικό και χρέος € 394 δις στα τέλη 2007 και αντιμετώπισε κρίση φερεγγυότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008. Αρχικώς, η Γερμανική κυβέρνηση στήριξε την Hypo με κεφάλαια € 7.4 δις και € 124 δις σε εγγυήσεις. Τελικά την εθνικοποίησε τον Οκτώβριο 2009. Η UBS είχε CHF 2.27 τρις ενεργητικό και CHF 2.23 τρις χρέος τέλη 2007. Στις 16/10/ 2008 η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διέσωσε την UBS με χορήγηση κεφαλαίου CHF 6 δις και πιστωτική γραμμή CHF 60 δις.

  9 Το κόστος ανήλθε στα € 4.5 τρις (Οκτώβριος 2011). European Commission, memo, 6 June 2012.

  http://greek-market-research.com/article/μέρος-5ο-το-πρόβλημα-του-ελληνικού-δημ/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.