Αγωγή του Ιατρού Σταύρου, πρώην Δημάρχου Κερατέας κατά Πάγκαλου

 

23 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

Του Ιατρού Σταύρου του Πλάτωνος, πρώην Δημάρχου Κερατέας, κατοίκου Κερατέας Βας. Σοφίας 33

ΚΑΤΑ

Του Θεόδωρου Πάγκαλου του Γεωργίου, τέως αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κατοίκου Αθήνας, οδός Πειραιώς, αρ. 16-18.

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Είμαι πτυχιούχος Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και Μηχανικός Περιβάλλοντος και διατελώ ελεύθερος επαγγελματίας, με ειδίκευση στους τομείς πληροφορικής, περιβάλλοντος και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διατηρώ δε τεχνικό γραφείο στην Κερατέα, όπου γεννήθηκα και διαμένω. Μεταξύ άλλων, έχω πλούσια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στην Κερατέα και την Ανατολική Αττική, όσο και ευρύτερα. Η θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε με την εκλογή μου το 1982 ως Δημοτικός Σύμβουλος Κερατέας και έκτοτε έχω εκλεγεί και διατελέσει κατά καιρούς, Δημοτικός Σύμβουλος Κερατέας, Δήμαρχος Κερατέας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής. Περαιτέρω και ενδεικτικά, όλα αυτά τα χρόνια, έχω εκπροσωπήσει τους Δήμους και Κοινότητες της Αττικής σε διάφορους φορείς, έχω διαρκή συμμετοχή στις θεματικές επιτροπές της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Ε.Ν.Α.Ε. (συλλογικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης) από το 1992 έως σήμερα, από τις οποίες έχω αντλήσει πλούσια εμπειρία και έχω παρέμβαση σε σημαντικά προβλήματα της Κερατέας και της Αττικής. Έχω διατελέσει πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων στην Κερατέα και την Αττική, καθώς και μέλος επιστημονικών επιτροπών, ενώ έχω δημοσιεύσει άρθρα – μελέτες για τα οικιστικά και αναπτυξιακά προβλήματα της Αττικής κι έχω συμμετοχή με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τέλος και ενδεικτικά έχω διατελέσει σύμβουλος πολλών Δήμων της περιοχής (Καλύβια, Λαύριο, Άγιος Κωνσταντίνος, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παιανία, Κουβαράς) σε ζητήματα μηχανοργάνωσης Δήμων, ΒΙΟΠΑ, οικιστικής και τοπικής Ανάπτυξης.

Ακολούθως, από το έτος 1996 έως και σήμερα συμμετέχω ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης χωματερής στην Κερατέα. Στην Επιτροπή συμμετείχα δε και θεσμικά κατά τα έτη 2007- 2010, που διατελούσα Δήμαρχος Κερατέας, αλλά και στο παρελθόν ως Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος.

Η προαναφερόμενη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε από την ευρύτερη κοινωνία της Κερατέας, με συμμέτοχο και αρωγό – μεταξύ πολλών άλλων φορέων, σωματείων, συλλόγων, γειτονικών Δήμων κλπ.- το Δήμο Κερατέας, όταν ο χώρος της περιοχής «Οβριόκαστρο» στην Κερατέα επελέγη από την Πολιτεία για ΧΥΤΑ-ΟΕΔΑ, καίτοι η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στη ζώνη Λαυρεωτικής που έχει κηρυχθεί ως «Αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ΦΕΚ 852Β/3-9-1980, και ενώ τμήμα αυτού του χώρου θεωρήθηκε ως Α’ Ζώνη Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου, δυνάμει του ΦΕΚ 1070/29-12-1995. Συνεπεία των προαναφερθέντων, σύσσωμη η κοινωνία της Κερατέας ξεσηκώθηκε και αντιστάθηκε στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, διαδηλώνοντας ειρηνικά, συστηματικά και μαζικά επί έτη, με τη γνώση ότι η επιλογή αυτή του Οβριοκάστρου για ΧΥΤΑ-ΟΕΔΑ είναι παράνομη -αφού ο χώρος προστατεύεται ως Αρχαιολογικός, αλλά και από την ίδια την νομοθεσία διαχείρισης απορριμμάτων και το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις για τα ακίνητα κατοίκων της περιοχής – και με τη σαφή θέληση της προστασίας τόσο του φυσικού κάλλους του τόπου όσο και της υγείας των κατοίκων του.

Η δικαίωση του αγώνα της κοινωνίας της Κερατέας από την Ελληνική Δικαιοσύνη επήλθε κατόπιν προσφυγής σε αυτήν μέσω της υποβολής αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από 37 κατοίκους της περιοχής του Οβριόκαστρου για την προστασία της νομής τους, η άσκηση της οποίας διαταράχθηκε από την κατασκευαστική κοινοπραξία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΠΡΟΕΤ Α.Ε. –EDRACO Α.Τ.Ε.» που ανέλαβε την κατασκευή ΧΥΤΑ Κερατέας στην ως άνω θέση, αρχικά με την υπ’ αριθμό 190/2010 απόφαση τουΕιρηνοδικείου Λαυρίου και στη συνέχεια επί εφέσεως κατά της αποφάσεως αυτής με την υπ’ αριθμό 2983/2011 τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών – η οποία μεταξύ άλλων διέταξε τα ακόλουθα, ήτοι : (α) την παύση κάθε είδους εργασιών επί των επίδικων ακινήτων όλων των κατοίκων-αιτούντων, (β) την απομάκρυνση από το χώρο όλων των μηχανημάτων (εκσκαφέων κλπ) αλλά και (γ) την απαγόρευση εισόδου μελλοντικά στα επίδικα ακίνητα με την απειλή χρηματικής ποινής δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για κάθε προσβολή. Η δικαίωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του πολυετούς και ανυποχώρητου αγώνα των κατοίκων της περιοχής, με τη δημοκρατικά αποφασισμένη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής Κερατέας.

Στο δίκαιο αυτό αγώνα, όπως αποδείχθηκε και από τις ανωτέρω επικαλούμενες δικαστικές αποφάσεις, συμμετείχα κι εγώ θεσμικά, ως Δήμαρχος της περιοχής, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη, αλλά και ενεργά ως απλός πολίτης με αίσθημα σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο, στη φύση και στον πολιτισμό, προασπιζόμενος αφενός το υπέρτατο αγαθό της ΥΓΕΙΑΣ της δικής μου και της οικογένειάς μου, αφετέρου την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ και το ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ του τόπου μου. Αρκεί να αναφέρω, ότι πέραν του ότι η περιοχή αποδεδειγμένα έχει μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον (για το λόγο αυτό άλλωστε θεωρήθηκε ως Α’ Ζώνη Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου), η Λαυρεωτική είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας μας σε ορυκτό πλούτο. Επιπλέον, η περιοχή διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα (ΦΕΚ 852Β/3-9-1980). Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του τόπου μου, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλοι οι κάτοικοι της Κερατέας που κινητοποιήθηκαν, αντιληφθήκαμε ότι όλη αυτή η πολύπλευρη ομορφιά της περιοχής ετέθη σε άμεσο κι επικείμενο κίνδυνο από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν τα σκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων και παρέμεναν εκεί παρανόμως! Επίσης, γνωρίζαμε ότι η χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε έναν ακατάλληλο τόπο έθετε σε άμεσο και επικείμενο κίνδυνο την ΥΓΕΙΑ όλων των κατοίκων της περιοχής. Η απάντηση στην ανωτέρω παράνομη ενέργεια των εργολάβων ήταν μονόδρομος: άμυνα, παθητική αντίσταση, ειρηνική διεκδίκηση του δικαιώματος όλων μας στην υγεία και στον πολιτισμό, με μοναδικό στόχο την προστασία του ατόμου, του τόπου και του πολιτισμού! Προσωπικά διαδήλωσα ειρηνικά για το σκοπό αυτό με το σύνολο της κοινωνίας της Κερατέας.

Έτσι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι τη νύχτα της 11ης Δεκεμβρίου 2010, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια της Αττικής, μετά την αλλαγή Δημοτικής Διοίκησης και μόλις 20 ημέρες πριν αναλάβει η νέα διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Λαυρεωτικής, όπου ανήκει πλέον η Κερατέα, αποφάσισαν να στείλουν στην περιοχή εργολάβους συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αποστέλλοντας σαφές μήνυμα ότι το έργο θα υλοποιηθεί με κάθε μέσο όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων τόσο της Κερατέας όσο και των γύρω περιοχών. Λίγους μήνες μετά και ενώ εξακολουθούσε αυτή η ιδιότυπη και υπό μορφή κατοχής παραμονή των δυνάμεων καταστολής στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα το βράδυ της 16ης Μαρτίου 2011, ο εναγόμενος πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, βρισκόταν μαζί με έντεκα ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ταβέρνα σε κεντρικό σημείο της περιοχής των Καλυβίων που αποτελεί και την εκλογική του περιφέρεια. Με δεδομένη την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης να εμπλακεί σε μία διαδικασία διαλόγου τόσο με τους κατοίκους όσο και με την ίδια τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να εκτονωθεί σταδιακά η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, αλλά και με ακόμη πιο προφανείς τις πολιτικές ευθύνες που βάραιναν προσωπικά τον εναγόμενο σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος της δημιουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριοκάστρου – λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι ο κ. Πάγκαλος διατελούσε εκείνη την περίοδο πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων – αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του εναγομένου στην περιοχή, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τετρακόσιους περίπου κατοίκους των περιοχών της Κερατέας, των Καλυβίων, του Μαρκόπουλου και της Παιανίας, αυθόρμητη συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ταβέρνα όπου δειπνούσε, προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του και να διαμαρτυρηθούν για την στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η εν λόγω κινητοποίηση, αναμεταδόθηκε από όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια των ειδησεογραφικών τους δελτίων, ενώ υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο με φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπωνόταν η σκηνή στην οποία κάποιος εκ των συμμετεχόντων εκσφενδόνισε προς το μέρος του εναγομένου ένα γιαούρτι.

Την επομένη ακριβώς των γεγονότων, ήτοι την 17.3.2011 και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Πάγκαλος εξέδωσε μία ανακοίνωση – δελτίο τύπου, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής : «Χθες το βράδυ, (16.3.2011) ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως κάνει κάθε χρόνο, είχε καλέσει 11 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να φάνε και να συζητήσουν, σε μία ταβέρνα της εκλογικής του περιφέρειας που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο των Καλυβίων. Οι γνωστοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προωθούν τη στρατηγική των επιθέσεων και του προπηλακισμού του βουλευτών και των υπουργών του κυβερνώντος κόμματος για να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου, άδραξαν την ευκαιρία…… Πράγματι, ήρθαν έξω από την ταβέρνα και επί δύο και πλέον ώρες έβριζαν, χυδαιολογούσαν και έκαναν αισχρές χειρονομίες προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τη σύζυγό του η οποία συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο παρακείμενο Δημαρχείο και ήρθε μόλις πληροφορήθηκε τα επεισόδια. Επειδή ο κύριος Τσίπρας ζητάει με επιθετικό ύφος ονόματα προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση, αυτή τη φορά θα αναφέρουμε τους πρωταγωνιστές ώστε να μην τσακώνονται μετά στα διάφορα blogs για το ποιος είναι πιο μεγάλος “λαïκός αγωνιστής”. Διοργανωτής των επεισοδίων όπως και όλων των προηγούμενων τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μελέτης Πόγκας και ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του διαβάζουμε τα κάτωθι : «Παρά τις ύβρεις και τις χυδαιότητες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήλθε τρεις φορές για να προσπαθήσει να μιλήσουν με όσους είχαν διάθεση να συζητήσουν. Και τις τρεις φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατηύθυναν την όλη επιχείρηση, διέκοπταν τη συζήτηση με οργανωμένες κινήσεις, ύβρεις και απειλές. Όταν αυτά δεν πτόησαν τον αντιπρόεδρο, έκαναν χρήση του εξοπλισμού πουείχαν φέρει μαζί τους. Πλην των γιαουρτιών που αποτελούν διαχρονική αξία, έγινε ένα βήμα προς μία βιαιότερη πρακτική. Ένας τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε μία σπασμένη καρέκλα με στόχο τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον χτύπησε στον δεξί ώμο του προκαλώντας του μώλωπες….. Η συστηματική και οργανωμένη στράτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της ανομίας, της αυθαιρεσίας και της τρομοκράτησης των οπαδών της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος οδηγεί μοιραία σε αντιδράσεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Σε μιαν εποχή βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης, όπου το μέγιστο ζητούμενο είναι ο Κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία να αντέξουν και να αποδείξουν ότι μπορούν να δώσουν τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τακτικές και μεθοδεύσεις που θυμίζουν έντονα όσα έκαναν οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού εναντίον της Δημοκρατίας της Βαïμάρης. Εκείνος που τελικά κέρδισε τότε, ήταν ο φασισμός και οι ναζί».

Η τακτική του κ. Πάγκαλου να επιτίθεται λεκτικά και φραστικά σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους των οποίων οι πολιτικές πρακτικές ενοχλούν κατά καιρούς τον ίδιο – η κόντρα εξάλλου του εναγομένου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και έχει προβληθεί και αξιοποιηθεί επανειλημμένως τόσο από την ίδια την Κυβέρνηση όσο και από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. – έχει υιοθετηθεί σε αρκετές περιπτώσεις με απώτερο στόχο την κομματικοποίηση και διαμέσου αυτής την περιθωριοποίηση και την απομόνωση κάθε αναπτυσσόμενου κοινωνικού αγώνα και ιδιαίτερα μέσα στη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει άμεσα και με πρωτοφανή αγριότητα τους έλληνες πολίτες. Αντίστοιχα κατά τη γνώμη μας επιχειρήθηκε και στην περίπτωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, εκ μέρους του εναγομένου. Η χρήση εκ μέρους του κ. Πάγκαλου βαρύτατων χαρακτηρισμών, όπως τραμπούκοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διασπορά ψευδών ισχυρισμών, περί τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας, ύβρεων, απειλών και οργανωμένων κινήσεων που διακρίνονται από την προσπάθεια της τρομοκράτησης των οπαδών της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος κ.ο.κ., απώτερο στόχο έχουν, πέρα από την προφανή αμετροέπεια που τους διακρίνει, την υποτίμηση και τη συκοφάντηση του ανυποχώρητου αγώνα που επί χρόνια δίνει ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Κερατέας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο ο κ. Πάγκαλος δεν δίστασε μέσω των δηλώσεών του να στοχοποιήσει και συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικότερα, κατονομάζει ευθέως τον κ. Μελέτη Πόγκα και εμένα και αφού μας αποδίδει την ιδιότητα του στελέχους ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, ήτοι του ΣΥΡΙΖΑ, μας εμφανίζει ψευδώς ως εμπνευστές και διοργανωτές των επεισοδίων της νύχτας της 16ης Μαρτίου 2011, αλλά και όπως εντελώς αόριστα και ανυποστήριχτα αναφέρει στην από 17.3.2011 ανακοίνωσή του και όλων των προηγούμενων τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας. Ειδικότερα, μας παρουσιάζει εμμέσως πλην σαφώς ως μηχανισμούς προώθησης μίας στρατηγικής επιθέσεων και προπηλακισμού των Βουλευτών και των Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος, ως πολιτικούς υπερασπιστές βίαιων και τραμπούκικων εις βάρος τους πρακτικών, ως φορείς υλοποίησης χυδαίων και αισχρών χειρονομιών, ως πρωταγωνιστές εν τέλει μίας επιχείρησης την οποία κατευθύναμε με οργανωμένες κινήσεις, ύβρεις και απειλές κατά τη διάρκεια της οποίας και επί δύο και πλέον ώρες υβρίζαμε και χυδαιολογούσαμε κάνοντας αισχρές χειρονομίες προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τη σύζυγό του, εκσφενδονίζοντας γιαούρτια και καρέκλες με απώτερο στόχο τον εναγόμενο, σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την επομένη των γεγονότων.

Η αντίδρασή μου στα όσα υποστήριξε ο τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μέσω την ανακοίνωσής του σχετικά με τη συμμετοχή μου στα προαναφερθέντα επεισόδια αλλά και τον υποτιθέμενο ρόλο που διαδραμάτισα σε αυτά ήταν άμεση. Σε σχετικό δελτίο τύπου – απάντηση στην ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου, αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Μαρτίου 2011, διευκρίνισα ότι παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του εναγομένου, δεν ήμουν παρών σε αυτά, δεδομένου ότι την ημέρα και την ώρα των συγκεκριμένων επεισοδίων ταξίδευα παρουσία μαρτύρων για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρευρεθώ στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Οβριόκαστρο – Οι άνθρωποι του Οβριοκάστρου» στα πλαίσια του 13ουΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συνεπώς ούτε μπορούσα να τα διοργανώσω αλλά πολύ περισσότερο ήταν αντικειμενικά αδύνατο να τα κατευθύνω ή να πρωταγωνιστήσω σε αυτά, όπως μου καταλογίστηκε. Συγχρόνως, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκω πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και παίρνοντας απόσταση από τα γεγονότα, καταγγέλλοντάς μάλιστα κατηγορηματικά και απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας, υπογράμμισα ότι όλη μου τη ζωή υπηρέτησα και συνεχίζω τον τόπο μου με απόλυτη σοβαρότητα και με γνώμονα μόνο το κοινό καλό και κάλεσα τον εναγόμενο να ξανασκεφτεί και να ανασκευάσει τα όσα ανακριβή και αλόγιστα ψεύδη μου καταλόγισε μέσω της ανακοίνωσής του καθώς οι αβάσιμες αυτές κατηγορίες συνιστούσαν αφ’ ενός απόπειρα προσωπικής μου δυσφήμησης, αφ’ ετέρου προσπάθεια υποτίμησης μίας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας η οποία επί χρόνια εναντιώνεται στα σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων να μετατρέψουν την περιοχή σε μία ακόμη χωματερή.

Ωστόσο και παρά τις όποιες διευκρινίσεις μου σχετικά με τα επίδικα επεισόδια τόσο μέσω του δελτίου τύπου που απέστειλα στη δημοσιότητα, όσο και μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, εθνικής εμβέλειας και μεγάλης ακροαματικότητας, όπως στην εκπομπή της κας Στάη στη Net, στο ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL, στο Newsit, στο newstoday.gr και αλλού, με έκπληξη διαπίστωσα τις ημέρες που ακολούθησαν τα γεγονότα, ότι ο κύριος Πάγκαλος συνέχισε με αμείωτη ένταση την ασυλλόγιστη και προπαγανδιστική του επίθεση τόσο εναντίον πολιτικών χώρων, όσο και εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, εμού συμπεριλαμβανομένου. Χαρακτηριστικά και ενώ επανέλαβα ρητά και κατηγορηματικά τόσο την απουσία μου από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, όσο και την κάθετη και ξεκάθαρη αντίθεσή σε οποιαδήποτε μέθοδο βίας, θεωρώντας τέτοιες πρακτικές πολιτικά καταδικαστέες και απαράδεκτες, πολύ περισσότερο όταν υιοθετούνται από θεσμικούς παράγοντες, ο κ. Πάγκαλος επανήλθε με νέες δηλώσεις υβριστικού και συκοφαντικού περιεχομένου, με προφανή πλέον στόχο τον προσωπικό μου διασυρμό και την κατασυκοφάντησή μου.

Όπως προκύπτει εκ των σχετικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε ο εναγόμενος στο τηλεοπτικό κανάλι γεγονότα της 16ης Μαρτίου 2011, αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά και επί λέξει τα εξής:

Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Εκατό άτομα είναι λαός; Εκατό άνθρωποι, ανάμεσά στους οποίους είναι και καμιά εικοσαριά Αλβανοί οι οποίοι πληρώνονται από συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ της Κερατέας και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι οι Αλβανοί ήταν και από τους χυδαιότερους από αυτούς που επιτίθεντο και βρίζανε, γιατί ήθελαν να τους δει το αφεντικό τους και να δει ότι κάνανε καλά τη δουλειά τους».

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Εδώ καταγγέλλετε δηλαδή μία συνωμοσία τερατώδη ας πούμε».

Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Δεν είναι καμία συνωμοσία, αυτό γίνεται κάθε μέρα στα μπλόκα. Οι Αλβανοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι στις πρωτοπορίες των μαχητών».

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: «Τους νοικιάζουνε δηλαδή;»
Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Τους νοικιάζει ο συγκεκριμένος τύπος, τους

πληρώνει για να κάνουν επεισόδια».

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: «κ. Πάγκαλε, έναν συγκεκριμένο τύπο που αναφέρατε τον κ. Ιατρού αν δεν κάνω λάθος, τον πρώην δήμαρχο των Καλυβίων… Βγήκε χθες στο MEGA και είπε ότι έλειπε στη Θεσσαλονίκη και ότι δεν είχε καμία σχέση».

Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ : «Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος απατεώνας είναι, διότι εγώ δεν είπα ποτέ ότι ήταν εκεί ο Ιατρού. Το γεγονός ότι ήταν στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι δεν τα οργανώνει;»

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ : «Όχι, όχι, αυτός αρνήθηκε ότι τα οργανώνει.» Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ : «Ε, λοιπόν το αρνήθηκε, εγώ λέω ότι τα οργανώνει και το επαναλαμβάνω».

Σημειωτέον, ότι οι ανωτέρω υβριστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του εναγομένου, προεβλήθησαν από αυτόν ενώπιον δεκάδων χιλιάδωντ ηλεθεατών, δεδομένου ότι η τηλεθέαση του εν λόγω τηλεοπτικού καναλιού και ιδιαίτερα της συγκεκριμένης εκπομπής και λόγω του χαρακτήρα της αυτής ως πρωινής ενημερωτικής είναι αρκετά υψηλή σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο.

Ήτοι, ο εναγόμενος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με τις ανωτέρω ποινικώς κολάσιμες πράξεις του συνειδητά και εν πλήρη γνώση του εξυβριστικού και συκοφαντικού περιεχομένου των ανωτέρω δηλώσεών του ενώπιον του προαναφερόμενου τηλεοπτικού καναλιού, επεδίωξε τον προσωπικό μου διασυρμό και τη συκοφάντησή μου. Είναι δε προφανές από τις περιστάσεις εκδήλωσης της εν λόγω συμπεριφοράς του αντιδίκου αλλά και της επιμονής με την οποία καταφέρεται εναντίον μου παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να έρθω σε επαφή με τον ίδιο προκειμένου να ανασκευάσει τα όσα ψευδή έχει κατά καιρούς ισχυριστεί εναντίον μου, ότι τόσο οι ανωτέρω απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί («Απατεώνας») όσο και οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν οργανώνω γενικώς και αορίστως επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας συμπεριλαμβανομένων και των γεγονότων της 16ης Μαρτίου 2011 όπως εκτέθηκε αναλυτικά ως άνω, υπονοώντας μάλιστα ότι για τον σκοπό αυτό «νοικιάζω» – «πληρώνω», μετανάστες αλβανικής καταγωγής προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτά, φανερώνουν σκοπό εξύβρισης και συκοφάντησής μου, δηλαδή καταφρόνησής μου, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων τηλεθεατών πανελλαδικά.

Όμως οι ύβρεις και οι συκοφαντίες δεν σταματούν.

Στις 7/5/2012 στο Βήμα FM δήλωσε τα εξής: “έτσι λοιπόν κι εγώ δέχτηκα απ’τον κύριο Τσίπρα και από τους τραμπούκους του με τη μρφή του ξυλοδαρμού, μου πέταξαν καρέκλα, μου πέταξαν γιαούρτι και ήταν μπροστά τα στελέχη του και καθοδηγούσαν τους τραμπούκους. Δυο δήμαρχοι του ήταν επικεφαλής στα γεγονότα που άρχισαν τον κύκλο των τραμπουκισμών και μετά συνοδεύτηκαν αυτά τα γεγονότα από πλήθος τραμπουκισμών εναντίον πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω πώς είναι δυνατό κάποιοι να λένε πως εμείς επιτεθήκαμε στον κύριο Τσίπρα»

Στις 23-10-2012 στο Βήμα FM δήλωσε τα εξής: «είναι Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ μαζί χέρι-χέρι. Στα οδοφράγματα της Κερατέας ήταν χέρι-χέρι. Όταν μου πετάξανε εμένα το γιαούρτι σε οργάνωση οργανωμένη από δυο Δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία όλων των ανωτάτων στελεχών της περιοχής, η οποία επιδοκιμάστηκε η επίθεση αυτή με τα γιαούρτια από τον κ.Τσίπρα, από την κα Δούρου και από σειρά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν ότι δεν βαριέσαι τώρα το γιαουρτάκι είπε κάποιος από αυτούς, το γιαουρτάκι κάνει καλό στην επιδερμίδα και καλαμπούρισε. Ας πούμε λες και εγώ δεν είμαι πρόσωπο, είμαι απλή επιδερμίδα. Αυτό το πράγμα έγινε σε μια συνδυασμένη επίθεση που οι τραμπούκοι ήταν μαζί Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ»

Την προηγουμένη ακριβώς ημέρα, Κυριακή 21-10-2012 στην εφημερίδα το Βήμα σε άρθρο του με τίτλο «Λεφτά υπάρχουν, μυαλό δεν υπάρχει» πάλι αναφέρεται στο πρόσωπό μου φωτογραφίζοντας με «Είναι δυνατόν σε μια χώρα που θέλει να μετέχει ισότιμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση εδώ και 30 χρόνια να είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος των στερεών και υγρών αποβλήτων της Αττικής, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, η στάση του ενός ή του άλλου βλαχοδημάρχου;»

Επειδή οι εν λόγω αξιολογικές κρίσεις και οι ανωτέρω συκοφαντικού περιεχομένου ισχυρισμοί του αντιδίκου αποτελούν κατά την κοινή αντίληψη αντικειμενικά υβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά και ενέχουν καταφρόνηση ως προς το πρόσωπό μου, προσβάλλουν δε την προσωπικότητά μου, ήτοι τα αγαθά που συνδέονται αναπόφευκτα με το πρόσωπό και συγκροτούν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ατομικότητα του ανθρώπου, δεδομένου ότι τυγχάνω πολίτης αξιοπρεπής και ευυπόληπτος, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένος, ενώ όπως έχει αναφερθεί αναλυτικά πιο πάνω έχω μακρόχρονη θητεία σε εκλεγμένες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρετώντας πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου μου και των κατοίκων του.

Επειδή ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα μεγάλη η απαξία της παράνομης, ήτοι εξυβριστικής και συκοφαντικής συμπεριφοράς του εναγομένου εις βάρος μου, συνιστάμενη στη δημόσια και εκ μέρους ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) αμφισβήτηση και προσβολή της προσωπικότητάς μου, της τιμής και της υπόληψής μου.

Επειδή ο εναγόμενος ισχυρίστηκε τα ανωτέρω εν γνώσει της αναλήθειας του περιεχομένου τους γεγονός που μαρτυρά τη σαφή πρόθεσή του να με διασύρει, δεδομένου ότι με επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου τόσο μέσω αποστολής δελτίων τύπων στα Μ.Μ.Ε. όσο και μέσω δηλώσεων μου σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, αποκατέστησα την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας την απουσία μου από τα επίδικα περιστατικά, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στη διοργάνωση και την καθοδήγηση αυτών, παίρνοντας μάλιστα σαφή θέση ενάντια σε οποιαδήποτε μέθοδο βίας μπορεί να υιοθετήθηκε από οποιονδήποτε εκ των συμμετεχόντων στην εν λόγω κινητοποίηση.

Επειδή δε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο εναγόμενος προέβη στην ενέργεια αυτή μέσα στα πλαίσια άσκησης νομίμου δικαιώματός του, ούτε και από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, εν πάση δε περιπτώσει, τόσο από τον τρόπο εκδήλωσης των καταγγελλόμενων πράξεων, όσο και από τις περιστάσεις, προκύπτει σαφής σκοπός συκοφάντησής μου.

Κατά δε το άρθρο 57 ΑΚ «όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.» Κατά δε το άρθρο 59 του ίδιου Κώδικα «στις περιπτώσεις των άρθρων 57 και 58 το Δικαστήριο με απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί». Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε ο,τιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

Με τις διατάξεις αυτές προστατεύεται το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο αποτελεί το πλέγμα των αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση ενός προσώπου, με το οποίο αναπόσπαστα είναι συνδεδεμένα. Η προστασία που παρέχει η διάταξη προϋποθέτει προσβολή από τρίτο, πρέπει δε αυτή (η προσβολή) να αφορά οποιοδήποτε από τα αγαθά τα οποία συνθέτουν ή αποτελούν έκφανση της προσωπικότητας του ατόμου και να συνεπάγεται μειωτική διαταραχή αυτής σε ένα από αυτά. Παράνομη είναι η προσβολή όταν γίνεται χωρίς δικαίωμα, ή σε ενάσκηση δικαιώματος μικρότερης σπουδαιότητας ή κάτω από περιστάσεις που κάνουν καταχρηστική την άσκησή του ( ΕΑ 10504/86 ΕλΔ 28, 1315, Βαθρακοκοίλης Αναλυτ. Ερμ. Νομολ. Αστ. Κωδ. Α ́τόμος Γ’ έκδοση 1994, σελ.98,99 ).

Εξαντλητική απαρίθμηση των αγαθών που συνθέτουν το περιεχόμενο του δικαιώματος της προσωπικότητα δεν είναι δυνατή. Γίνεται πάντως δεκτό, ότι τα κυριότερα από τα αγαθά που εμπίπτουν στην προστασία του άρθρου 857 είναι α) τα σωματικά αγαθά ( η ζωή, η υγεία, η σωματική ακεραιότητα κτλ), β) τα ψυχικά αγαθά (ψυχική υγεία, συναισθηματικός κόσμος), γ) η τιμή κάθε ανθρώπου η οποία αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη και την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι για αυτόν, δ) η ελευθερία και ειδικότερα η ελευθερία για ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, στ) η αναπαράσταση της εικόνας, της φωνής και γενικώς της ζωής του ανθρώπου ζ) το άσυλο της κατοικίας.

Επειδή ο αντίδικος με τη συγκεκριμένη παράνομη συμπεριφορά του προσέβαλε την τιμή (δηλαδή την ηθική μου αξία) και την υπόληψή μου, δηλαδή την κοινωνική μου αξία η οποία αντικατοπτρίζεται στην εκτίμηση και στην αξία που αποδίδεται σε ένα πρόσωπο από τους συνανθρώπους του (Α.Π.788/2000, ΕφΑθ 6277/1999, Ελλ.Δ/νη 41, σ. 143, ΕφΑθ 5297/2001, ΔΕΕ 8-9/2002, σ. 870) και καθορίζεται από τη σκοπιά ενός αντικειμενικού αμέτοχου παρατηρητή (Βλ. σχετ. Ι. Καράκωστας, Προσωπικότητα και Τύπος. Εκδ. Αντ. Σάκκουλα 2002, σ. 70), αλλά και τον συναισθηματικό μου κόσμο.

Επειδή η τιμή και η υπόληψη προστατεύονται και από τις διατάξεις των άρθρων 361-364 Π.Κ. κι ο εναγόμενος – κατά τ’ ανωτέρω- έχει διαπράξει το αδίκημα της εξύβρισής μου (361ΠΚ) καθώς και αυτό της συκοφαντικής μου δυσφήμισης (363 ΠΚ), αφού όπως προκύπτει με σαφήνεια από τα ανωτέρω παρατεθέντα πραγματικά περιστατικά, προκύπτει σαφώς ο ειδικός σκοπός εξύβρισής μου εκ μέρους του ενάγοντος, καθόσον οι εκφράσεις που αυτός χρησιμοποίησε υπερέβησαν κατά πολύ το αναγκαίο μέτρο για απόδοση όσων πίστευε και όσων ήταν αντικειμενικά απαραίτητα για την υπεράσπιση των απόψεών του, ήτοι ο εναγόμενος σκόπευε ειδικώς όχι μόνο στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής μας, με την αμφισβήτηση της κοινωνικής και ηθικής μου αξίας, αλλά επιπλέον και στην περιφρόνησή μου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 914 ΑΚ όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 932 ΑΚ σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του αποζημίωση για ηθική βλάβη. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της τιμής, της υγείας ή της αγνείας του ή στερήθηκε την ελευθερία του.

Επειδή τόσο οι προαναφερόμενοι αναληθείς και δυσφημιστικοί πραγματικοί ισχυρισμοί (γεγονότα) όσο και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του εναγομένου εις βάρος μου αποτελούν παράνομες, υπαίτιες και αξιόποινες πράξεις (αδικοπραξίες) που προσέβαλαν ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά μου και την τιμή μου ως ατόμου κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένου ενώ παράλληλα μου προκλήθηκε ισχυρό ψυχικό άλγος και στενοχώρια, καθόσον η προεκτεθείσα προσβολή είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική μου γαλήνη και ισορροπία, με αποτέλεσμα να δικαιούμαι ευλόγου αποζημιώσεως για την ηθική μου βλάβη, πρέπει ο εναγόμενος να υποχρεωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου σας να άρει την προσβολή και να παύσει αυτή στο μέλλον και επιπλέον λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση του δόλου, τον ψυχικό πόνο που βίωσα, το είδος και το μέγεθος της προσβολής που υπέστην, τις συνθήκες τέλεσής της και ιδίως το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιήθηκε δημόσια μέσω δελτίων τύπων αλλά και στα πλαίσια συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας και μεγάλου κύρους, τη δημοσιότητα την οποίο έλαβε το θέμα, την ιδιότητα τη δικιά μου αλλά και του εναγομένου, την οικονομική κατάσταση των μερών να μου καταβάλει το ποσό των δυο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ ως εύλογη αποζημίωση για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης την οποία έχω υποστεί.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1047 παρ. 1 ΚΠολΔ, προσωπική κράτηση μπορεί να διαταχθεί και για απαιτήσεις από αδικοπραξίες.

Επειδή ενόψει της βαρύτητας της πράξης, του πταίσματος του εναγομένου, του μεγέθους της ζημίας που υπέστην πρέπει να διαταχθεί η προσωπική κράτηση του εναγομένου για ένα (1) έτος λόγω της προπεριγραφόμενης αδικοπραξίας του.

Επειδή η παρούσα μου είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή και το Δικαστήριό Σας αρμόδιο καθ’ ύλη και κατά τόπο για την εκδίκαση αυτής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΣ

Και όσα πρόκειται να προσθέσω κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η αγωγή μου.
Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος, για τις αιτίες που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας : α) να άρει την προσβολή των νομίμων δικαιωμάτων μου και να παύσει αυτή στο μέλλον και β) να μου καταβάλει το συνολικό ποσό των ΕΥΡΩ δυο εκατομμυρίων (2.000.000) με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της παρούσας μέχρι εξοφλήσεως.
Να διαταχθεί η προσωπική κράτηση του εναγομένου για ένα (1) έτος λόγω της προπεριγραφόμενης αδικοπραξίας.
Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί.
Να καταδικαστεί ο εναγόμενος στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2012

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.