Εξώδικο σε Τσίπρα και Τσακαλώτο για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development,

1/6/2016

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των

Γλέζου Μανώλη, π. Βουλευτή Επικρατείας και π. Ευρωβουλευτή

Χουντή Νίκου, Ευρωβουλευτή

Ασημακόπουλου Βασίλη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Βαγγελάτου Ειρήνης, μέλους Δ.Σ. Δήμου Γλυφάδας, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Βαταβάλη Φερενίκης, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Γαλετσέλη Παναγιώτη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Γιαννακόπουλου Κωνσταντίνου, γενικού γραμματέα Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας

Δάνου Ανδρέα, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Δερμενάκη Παύλου, οικονομολόγου, ερευνητή

Ηλιόπουλου Θανάση, μέλους ΔΣ Δήμου Γλυφάδας

Ιατρίδου Μαριλένας, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Καλογρίδη Λιάνας, μέλους του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας

Καλομοίρη Γρηγόρη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Καμπούρη Γιούλης μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Καστρινάκη Ελένης, δικηγόρου

Κεφάλα Σοφίας, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Κίνια Σπύρου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Κουρή Ευάγγελου, δικηγόρου, π. μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Κρητικού Μάριου, αντιπροέδρου Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Κυρίτση Αγλαϊας, π. βουλεύτριας Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Μαντά Ασημάκη, περιφερειακού συμβούλου Περιφέρειας Αττικής

Μαούνη Αντώνη, προέδρου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής

Μπελαντή Δημήτρη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Μπόλαρη Μαρίας, πρώην βουλεύτριας Α΄ Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ

Μπουρούσα Αφροδίτης, δικηγόρου

Μπουσουλέγκα Αλέξανδρου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Πάνου Δημήτρη, δικηγόρου

Παπαδημητρίου Βασίλη, δικηγόρου

Παππά Γρηγορίου, αντιπροέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας

Πετρόπουλου Δημήτρη, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλους Αντιπροσωπίας ΤΕΕ

Πορτάλιου Ελένης, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Πρασσά Δημήτρη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Σκλαβούνου Γεράσιμου, μέλους του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας

Σωτηρίου Ελένης, π. βουλεύτριας νομού Αττικής ΣΥΡΙΖΑ

Τότσικα Παναγιώτη, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Τσακούλια Παναγιώτας, επ. δικηγόρου

Φώσκολου Ιωάννας, μέλους Forum Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Φωτιάδου Αθανασίας, μέλους Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας

Χαρίση Γεωργίου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Χριστοπούλου Αθανασίας, μέλους Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας

ΠΡΟΣ

τον Πρωθυπουργό Ελλάδας κ. Αλέξιο Τσίπρα

τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: Παράνομη, επιβλαβής για το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς κανένα πραγματικό δημοσιονομικό όφελος η υπογραφή από την κυβέρνηση Μνημονίου Κατανόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development, και η ψήφιση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.

Η έγκριση της σύμβασης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή εκθέτει το Ελληνικό κράτος σε πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία σε περίπτωση μη ικανοποίησης κάποιας εκ των εννέα αναβλητικών αιρέσεων που διέπουν την σύμβαση, εκ των οποίων οι τρείς αφορούν δικαστικές αποφάσεις.

Η αποδοχή ενός παράνομου καταχρηστικού, απεχθούς και επονείδιστου χρέους – όπως διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή για το Χρέος της Ελληνικής Βουλής – εκ μέρους της χώρας οδήγησε στην υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων, την επιβολή της δέσμευσης του συνόλου της περιουσίας του λαού (Δημόσιας και Ιδιωτικής) και την απογύμνωση από όλες τις ασυλίες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μεταξύ των απεχθέστατων για τη ζωή των Ελλήνων, προβλεπομένων στην Γ’ Δανειακή Σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής και των τριών μνημονίων και η μετατροπή του γνωστού πλέον σε όλους ΤΑΙΠΕΔ σε νέο Υπερταμείο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού λαού. Μιας περιουσίας της οποίας είμαστε διαχειριστές, οφείλουμε να αξιοποιούμε και να παραδίδουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές.

Ο δυσμενέστατος και παράνομος όρος της Σύμβασηςαυτής αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για την λειτουργία του οποίου αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης – ΕΜΣ (γνωστός ως ESM) που μπορεί να απαιτεί, κατά την διακριτική του ευχέρεια, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού λαού, καθώς και παροχή άλλων δικαιωμάτων που θα κρίνει αναγκαία για την αποπληρωμή του παράνομου, καταχρηστικού, απεχθούς και επονείδιστου χρέους. Με βάση τα παραπάνω απεχθή για τη κοινωνία μας, αυτές τις μέρες επιχειρείται η επικύρωση της πώλησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης για το χαμηλό τίμημα της παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A. , που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ενώ εξετάζεται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά σχετικά με τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλη τη διαδικασία παραχώρησης, με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των «δανειστών» και πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την εταιρεία και να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την παραχώρηση του Ελληνικού, συναινώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Η σύμβαση αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε», η οποία συνοδεύεται με παραχώρηση δικαιωμάτων επιφανείας για 99 χρόνια και δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής κατά 30% εξ αδιαιρέτου επί καθαρής εκτάσεως 6.008.075 τμ, η οποία επιμερίζεται ως εξής α) πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.249.873 τμ, β) παράκτιο μέτωπο: 758.202 τμ. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 6.205.677 τμ, περιλαμβανομένων αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστοι χώροι.

1. Ιδιοποίηση του ακινήτου από τη Lamda Development

Ο νόμος 3986/2011- ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ – εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία την έννοια της «Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας επί Δημόσιων Κτημάτων», δηλαδή το δικαίωμα σε ένα ιδιώτη να εκμεταλλεύεται για μια χρονική περίοδο 5 – 50 ετών ένα κτήμα που παραμένει δημόσιο. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε με αδιανόητο περιεχόμενο. Έτσι, με βάση την υπ’ αριθμ. 225/7.1.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β 15/10.1.2013) έχουν μεταβιβαστεί και περιέλθει χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ : το δικαίωμα επιφανείας του ακινήτου του Ελληνικού για χρονική περίοδο 99 ετών και 30% ποσοστό εξ αδιαιρέτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Κατ’ ουσίαν η εταιρεία έχει σκανδαλωδώς ιδιοποιηθεί το Δημόσιο Ακίνητο.

2. Μια νέα εσωστρεφής πόλη 27.000 κατοίκων και δόμησης 3 – 3,6 εκατ. τ.μ. εμφυτεύεται στην περιοχή

Το Σχέδιο Foster&Partners που συνοδεύει τη σύμβαση αφορά σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιλαμβάνει κατοικία και συμπληρωματικές χρήσεις εξυπηρέτησης, τουριστικά καταλύματα, καζίνο και συνοδές χρήσεις, κτίρια γραφείων, λιανικό εμπόριο και τεράστια πολυκαταστήματα, κτίρια υγείας-πρόνοιας, ιδιωτικό πανεπιστημιακό συγκρότημα, άλλα κτίρια εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού. Εγκλείει αυτούς που θα κατοικήσουν εκεί, παρέχοντας όλες τις δυνατές εξυπηρετήσεις μέσα σ’ αυτή τη νέα πόλη και, ταυτόχρονα, στα σημεία που γειτνιάζει με ενεργές οικονομικά παρακείμενες περιοχές, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτές, καθώς δημιουργεί νέες εκτεταμένες ζώνες γραφειακών χώρων, πολυκαταστημάτων κ.λπ. Πρόκειται για μία ιδιωτική πόλη η οποία θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, επί ποινή μάλιστα αποζημίωσης (βλ παρακάτω).

3. Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Στο κορεσμένο οικολογικά Λεκανοπέδιο όπου η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι απαγορευτική, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Παρισιού, σε νέα δόμηση και στην καρδιά των παράκτιων δήμων, όπου υπάρχει ήδη τεράστια φούσκα ακινήτων, θα δημιουργηθεί μια νέα εσωστρεφής πόλη, πολλαπλά βλαπτική για την Αττική και τους κατοίκους της.

Πολύ απλά, η «επένδυση» της Lamda Development θα καταστρέψει οικονομικά και θα τραυματίσει οικολογικά την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τη μνημονιακή στρατηγική καταστροφής όχι μόνο της εργατικής αλλά και της μικροαστικής και μεσαίας αστικής τάξης. Οι κάτοικοι της εσωστρεφούς πόλης θα εξυπηρετούνται από τις συνοδές χρήσεις της οικιστικής για όλες τις ανάγκες τους, επομένως δεν θα αιμοδοτούν οικονομικά τις περιβάλλουσες περιοχές. Αντιθέτως, η νέα πόλη θα προσελκύσει για ορισμένες, προσιτές οικονομικά λειτουργίες, καταναλωτές από τους κατοίκους των πέριξ δήμων και όλο το λεκανοπέδιο, πλήττοντας τις ήδη συρρικνωμένες οικονομικές δραστηριότητες της Αττικής. Τα νέα κτίρια γραφείων, τα malls και λοιπά καταστήματα στον άξονα της Βουλιαγμένης και το πλήθος των κατοικιών του σχεδίου Foster θα οδηγήσουν σε οριστικό μαρασμό τη σημερινή αγορά ακινήτων και σε πτώχευση τις σχετικές επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση των έργων θα δημιουργήσει ένα τεράστιο εργοτάξιο για δεκαετίες, δημιουργώντας μόνιμη επιβάρυνση τόσο στις λειτουργίες της πόλης όσο και στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών.

4. Η καταστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων

Το Ελληνικό περιλαμβάνει έναν υφιστάμενο και εν δυνάμει πολύ ευρύτερο του σημερινού αρχαιολογικό χώρο – καθώς η εκποιούμενη έκταση ανήκε στο παρελθόν στους δήμους Αλιμούντος (Αλίμου), Ευωνύμου (Ελληνικού-Αργυρούπολης), Αιξωνής (Γλυφάδας) – ο οποίος μπορεί ν’ αποτελέσει ένα ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο. Αντιθέτως, με τη σύμβαση παραχωρείται για πρώτη φορά ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος σε ιδιώτη, μέσω της αγοράς δημοσίου ακινήτου στο οποίο αυτός βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, η επιτρεπόμενη δόμηση στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά καταστρέφει τη δυνατότητα επέκτασης του σημερινού, πολύ περιορισμένου αρχαιολογικού χώρου.

Στο υπογραφέν σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, διαφαίνεται ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι αποκλεισμένη από τον χώρο κατά την υλοποίηση του σχεδίου της εν λόγω εταιρείας, καθώς αποκλείεται εμπράκτως και παρανόμως η συνεχής παρουσία της σ’ αυτόν. Επισημαίνεται ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ενημερώνεται μόνο όταν η εταιρεία το κρίνει απαραίτητο και θα εξαναγκάζεται να εργάζεται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες και πιέσεις, δεδομένου ότι προβλέπονται ρήτρες αποζημίωσης της εταιρείας από το δημόσιο για τις όποιες καθυστερήσεις προκύψουν από τις ανασκαφικές εργασίες. Επίσης, ρήτρες προβλέπονται εάν μειωθεί η δόμηση κατά ποσοστό άνω του 3% λόγω ανασκαφικών ευρημάτων (βλ παρακάτω).

5. Οι παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας

1.1 Τη χορήγηση άδειας καζίνο που δεν προβλεπόταν από την προκήρυξη του διαγωνισμού (στοιχείο νii αναβλητικών αιρέσεων σύμβασης), 1.2 Την απαλλαγή της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» από οποιονδήποτε φόρο σχετικό με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία του ακινήτου, (παρ. 6, αρθρ.42, ν.3943/2011), Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι, με πρόσφατη απόφαση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση στην Cosco,

Όλη η διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού είναι σκανδαλωδώς παράνομη. Όπως επισημαίνει σχετική αναφορά που κατατέθηκε από μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραβιάζονται : 1. Το άρθρο 107 και επόμενα της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε) γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων υπέρ του «επενδυτή» υπό την έννοια της παροχής πλεονεκτήματος στον τελευταίο διά της ευνοϊκής μεταχείρισής του κατά τη διαδικασία της επιλογής/διαγωνισμού, όπως:

1.3 Την υποχρέωση μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες βρίσκονται στο ακίνητο και την ανάληψη της προκύπτουσας δαπάνης από το Δημόσιο (βλ. και άρθ. 7 και 8 του ν4062/2012),

1.4 Τη σύσταση διοικητικού φορέα με εξουσία για τη αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων (στοιχείο vi αναβλητικών αιρέσεων σύμβασης),

1.5 Την καταβολή ανταλλάγματος στον ανάδοχο για τις υπηρεσίες του Δημοσίου κ.λπ. που θα στεγαστούν στο ακίνητο (βλ. και άρθ.8 του ν.4062/2012),

1.6 Την αλλαγή ουσιώδους όρου του διαγωνισμού μετά την αποχώρηση άλλων ενδιαφερομένων πλην ενός, της Lamda Development S.A. Όρος ο οποίος απαλείφθηκε και βάσει του οποίου το Δημόσιο θα διατηρούσε το 30% της αξίας της έκτασης των 6.205,677 στρεμμάτων, των κτιρίων και άλλων υποδομών μέσα στο πρώην αεροδρόμιο.

2. Η διεθνής σύμβαση του Aarchus για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (Κανονισμός ΕΚ αριθ. 1367/2006. 3. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προώθηση της προστασίας των τοπίων, την διαχείριση και τον σχεδιασμό τους και την οργάνωση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίου.

4. Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ που αναδεικνύει τα λιβάδια Posidonia oceanica ως οικότοπο προτεραιότητας και της Συνθήκης της Βαρκελώνης που αναφέρει την Posidonia oceanica ως κινδυνεύον είδος. 5. Η οδηγία 2001/42/ΕΚ κατά την έκδοση του Νόμου 4062/2012 με θέμα: «αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού & Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ…», επειδή η διαδικασία και τα προαπαιτούμενα της εν λόγω Οδηγίας δεν τηρήθηκαν πριν την έκδοση του σχετικού νόμου. Δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκαν η εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ), η διεξαγωγή διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κοινό και η συνεκτίμηση της περιβαλλοντικής μελέτης και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 εξεδόθη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αριθ. υπόθεσης C 453/14) που αφορούσε σε ερώτημα του ΣτΕ σχετικά με την υποχρέωση ή μη της εφαρμογής της Οδηγίας 2001/42 πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 187/2011/ΦΕΚ Δ’ «Περί μέτρων προστασίας της περιοχής όρους του Υμηττού….». Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μη εφαρμογή της Οδηγίας 2001/42 θεωρείται ότι ενέχει θέση δεδικασμένου και στην περίπτωση του ν.4062/2012. Για τους παραπάνω λόγους ζητείται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να ακυρωθεί κάθε πράξη που συντελέστηκε σε συνέχεια του νόμου καθώς και του σχεδίου σύμβασης.

6. Πολεοδομικές υπερβάσεις της πρότασης Foster που συνοδεύει τη σύμβαση σε σχέση με τον ν4062/2012.

Πρόσθετα νομικά προβλήματα εγείρει το γεγονός ότι η πρόταση Foster της οποίας προβλέπεται η έγκριση (Αρ. 2.2 ii) προβλέπει την κατασκευή επτά ουρανοξυστών αντί δύο που επιτρέπει ο ν4062/2012, συντελεστές δόμησης πού κατά κανόνα αφ’ ενός υπερβαίνουν τους επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης από τον ν.4062/2012 στις περισσότερες ζώνες πολεοδόμησης, αφ’ ετέρου υπερβαίνουν τους κατά παρέκκλιση επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης σε κάποιες ζώνες ανάπτυξης, ιδίως σε αυτήν στην οποία προτείνεται η ανέγερση του καζίνο.

7. Το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, συνιστά ευθεία παραβίαση των δημοσιονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου

Το τίμημα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ – πλασματικό όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια- είναι 915 εκ. € από το οποίο κατά την ημερομηνία μεταβιβάσεως των μετοχών θα καταβληθούν μόνο 300 εκ . Εν συνεχεία σε 3 χρόνια θα καταβληθούν 45 εκ €, σε 4 χρόνια 45 εκ. €, σε 5 χρόνια 45 εκ. €, σε 6 χρόνια 40 εκ. €, σε 7 χρόνια 220 εκ. € και σε 10 χρόνια 220 εκ. €.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με βάση το επιτόκιο προεξοφλήσεως που θεώρησε το ΤΑΙΠΕΔ (12%), το τίμημα σε παρούσα αξία που θα πρέπει να καταβάλει η επενδύτρια εταιρεία είναι περίπου 576 εκ. €, κατά 15 εκ. € μεγαλύτερο του εκτιμητικού αποτελέσματος της “American Appraisal Hellas Ltd.” (559,792 εκ. € με συντελεστή προεξόφλησης 14,5 %).

Ούτε όμως αυτό το ποσόν είναι πραγματικό. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης της «3ΝΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί», την οποία εξέτασε ο πραγματογνώμων κ. Αναματερός, το κόστος μετεγκατάστασης των εγκατεστημένων σήμερα δημοσίων υπηρεσιών είναι υποτιμημένο. Μολαταύτα το ποσό που υπολογίζεται σε 135 εκ. € είναι ήδη αρκετά σοβαρό και πρέπει να αφαιρεθεί από τα 576 εκ. €. Επίσης, πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, που εξ όσων γνωρίζουμε θα καλυφθεί από το δημόσιο, η αξία (αν μπορεί να υπάρξει οικονομική αποτίμηση!) των μνημείων και διατηρητέων κτιρίων, η αξία της υψηλών προδιαγραφών μαρίνας και των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εν ολίγοις, αν όλα τα παραπάνω αφαιρεθούν θα πρόκειται για ένα τίμημα maximum περί τα 400 εκ. €.

Οι επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό μηδενισμού του τιμήματος, δεν σταματούν εδώ. Το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας εντός του ακινήτου δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, παρομοίου επιπέδου με αυτές που παρέχονται σε δήμους όμορους του ακινήτου. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των 99 ετών το Δημόσιο θα συντηρεί το Πάρκο και τους ελεύθερους χώρους, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα.

Επίσης, η μελέτη ΕΜΠ 2010 εκτιμά ότι, αν προχωρήσουν τα μεγάλα τεχνικά έργα σύνδεσης του ακινήτου Ελληνικού με το Αεροδρόμιο, το δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει επιπλέον περίπου 2 δις €.

Τον Οκτώβριο του 2014 το ΤΕΕ εκτίμησε ότι η επενδυτική αξία του Ελληνικού είναι 3 δις €, με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης και τη μελέτη της «Ελληνικό ΑΕ», βάσει της οποίας έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης, με έγγραφό του στις 13/11/2014 ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ).

Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναματερού, εκτιμά ότι το τίμημα των 576 εκ. € είναι τουλάχιστον κατά δυόμιση φορές μικρότερο, με τη σημερινή αξία του Ελληνικού να υπολογίζεται στο 1,5 δις €. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Μελά, ο οποίος αποφαίνεται ότι η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν είναι κάτω από 2,3 δις €, δηλαδή την υπολογίζει τέσσερεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία τελικά πωλείται. Η Σύμβαση προβλέπει (βλ. άρθρα 3.2 έως 3.6) και δικαιώματα του ΤΑΙΠΕΔ επί αποδόσεων, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Έργου (το λεγόμενο “Earn- out” διεθνώς). Τα κέρδη αυτά δεν τα έλαβε υπ’ όψιν ούτε η “American Appraisal Hellas Ltd”. Πάντως, κατά την κρίση του πραγματογνώμονος κ. Αναματερού, αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολα, από τη στιγμή μάλιστα που η ελάχιστη αποδεκτή απόδοση της επενδύτριας εταιρείας έχει ορισθεί στο 15%.

8. Οι περίφημες επενδύσεις είναι δανεισμός από τράπεζες

Η αναλογία Χρέους/Εισφορών μετόχων (δηλαδή τα δανειζόμενα από Τραπεζικά Ιδρύματα κεφάλαια προς τα ίδια κεφάλαια) δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν την αναλογία 3:1 (βλ. άρθρο 9.1 (ii)). Βέβαια, στην εποχή της εκποίησης/υφαρπαγής της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας, όπου οι «επενδυτές» δεν επενδύουν σχεδόν τίποτα αλλά δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα, τα παραπάνω είναι πλέον καθεστώς. Αρκεί να θυμηθούμε πώς πουλήθηκαν ο ΟΠΑΠ και τα 28 Ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, για τα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Επισημαίνουμε ότι η ασυλία από ποινικές ευθύνες για τα 28 Ακίνητα που ζήτησαν οι «δανειστές» καταργεί την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον φυσικό δικαστή, είναι παρέκκλιση από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και αντιβαίνει στο jus cogens, άρα θα επιφέρει ακυρότητα στην οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη.

Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση των αγορών από τους επενδυτές έγινε με τραπεζικό δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες (που κατά τα άλλα δεν έχουν χρήματα για να δώσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγούν, λόγω και της ασφυξίας ρευστότητας, στο κλείσιμο).

9. Οι αναβλητικές αιρέσεις

Η συμφωνία διέπεται από έντεκα αναβλητικές αιρέσεις, μετά την εκπλήρωση των οποίων θα ισχύσει η Σύμβαση και θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών και η πληρωμή της α ́ δόσης. Εάν Κυβέρνηση και Βουλή αποδεχθούν τη σύμβαση, ο αγοραστής μπορεί να απαιτήσει αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποια από αυτές δεν υλοποιηθεί. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες απαιτεί ο αγοραστής και για τις οποίες δεσμεύεται το Ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά χωρίς άμεσο δημοσιονομικό όφελος εφόσον ο αγοραστής θα πληρώσει την πρώτη δόση αφού ικανοποιηθούν όλες οι αναβλητικές αιρέσεις.

Η αγοραπωλησία των πωλούμενων μετοχών βάσει της σύμβασης, τελεί υπό τον όρο πλήρωσης των παρακάτω αναβλητικών αιρέσεων (άρθρο 2.2) ί) την κύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δημοσίευση του κυρωτικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλαμβανομένης, με την επιφύλαξη των διατάξεων και όρων του ν. 2687/1953 και του δικαίου της ΕΕ, της υπαγωγής της επένδυσης για την αξιοποίηση των ακινήτων στις διατάξεις του ν. 2687/1953, ii) την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης των ακινήτων με προεδρικό διάταγμα, όπως προβλέπεται στο ν. 4062/2012, ουσιωδώς στη μορφή του ενδεικτικού σχεδίου γενικής διάταξης της προσφοράς του επενδυτή, iii) τη θέση σε ισχύ των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) ή οποιασδήποτε άλλης πράξης τυχόν προβλέπεται από την εφαρμοστέα νομοθεσία περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών και περί ρύθμισης των θεμάτων των ακινήτων που προβλέπονται στο ν. 4062/2012,

ίν) τη διανομή των ακινήτων σύμφωνα με διάγραμμα διανομής που θα συμφωνηθεί μεταξύ του επενδυτή, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ως άνω ΚΥΑ ή άλλες πράξεις, βάσει της οποίας η εταιρεία θα αποκτήσει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των ακινήτων, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας που εφάπτονται σ’ αυτά,

ν) τη μεταβίβαση στη Lamda Development S.A των ως άνω εμπράγματων δικαιωμάτων σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ως άνω διοικητικές πράξεις, νί) τη θέση σε ισχύ νομοθετικής πράξης με την οποία θα συστήνεται φορέας επιφορτισμένος με τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινοχρήστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός των ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικώς και μη περιοριστικώς, της διοίκησης λειτουργιών, της συνήθους, τακτικής και έκτακτης συντήρησης αυτών, και κάθε άλλης σχετικής υπηρεσίας) και με την αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων,

vii) σε περίπτωση που το σχέδιο γενικής διάταξης του επενδυτή προβλέπει ζώνη ανάπτυξης με επιτρεπόμενη χρήση τουρισμού/αναψυχής που επιτρέπει την εγκατάσταση καζίνο στο ακίνητο, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 περ. α του ν. 4062/2012, τη θέσπιση από το Ελληνικό Δημόσιο γενικού νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας καζίνο και τη χορήγηση, εντός του εν λόγω πλαισίου, μέσω δημόσιου διαγωνισμού της αναγκαίας άδειας λειτουργίας, περιλαμβάνοντας όρο που να επιβάλλει στον κάτοχο της άδειας λειτουργίας την υποχρέωση να εκκινήσει τη λειτουργία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τεχνικές προδιαγραφές του σχεδίου γενικής διάταξης,

viii) την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες να απορρίπτουν οριστικά τις περιοριστικά αναφερόμενες στο σχέδιο αιτήσεις ακυρώσεως, ix) τη μη ύπαρξη εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης κατά οποιασδήποτε εκ των διοικητικών πράξεων που αναφέρονται στα σημεία iii, iv, ν, vi, με εξαίρεση τα προεδρικά διατάγματα,

χ) τη μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή τη μη επέλευση γεγονότος ανωτέρας βίας, που να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δομήσιμης επιφάνειας των ακινήτων κατά ποσοστό άνω του 5%, και χi) με την επιφύλαξη του άρθρου 8 παράγραφος 1 περ. στ του ν. 4062/2012, την παράδοση στην Lamda Development SA των ακινήτων ελεύθερων από κατοχή τρίτων στο σύνολό τους, δυνάμει πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας, εκτός συγκεκριμένης έκτασης που περιγράφεται στο άρθρο 7 παρ. 1 περ. γ του ν. 4062/2012, η οποία θα εκκενωθεί εντός 10 μηνών από την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών, και της μαρίνας των ακινήτων (άρθρο 2.2 του σχεδίου).

10. Παράλογα και χαριστικά δικαιώματα της εταιρείας για αποζημίωση

A. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης «Γεγονός Αποζημίωσης» για το οποίο η επενδύτρια εταιρεία θα δικαιούται αποζημίωση νοείται : (i) Η εύρεση αρχαιοτήτων (είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρχαιότητες σύμφωνα με την μελέτη της αρχαιολόγου κας Καζά, κ.ά.)

(ii) Δικαστικές αποφάσεις ή διοικητικές πράξεις

(iii) Ο χαρακτηρισμός τμήματος του Ακινήτου ως δάσος (iv) Η μόλυνση του εδάφους (αυτή είναι πολύ πιθανή λόγω της επί 50 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου που επισώρευσε λάδια, χημικά φορτία κάργκο, βαρέα μέταλλα από φθορά ελαστικών, κλπ.). Ο Αγοραστής θα δικαιούται αποζημίωση εάν κάποιο από τα ανωτέρω γεγονότα αποζημίωσης έχει ως αποτέλεσμα : α) τη μείωση της Δομήσιμης Επιφανείας κατά ποσοστό άνω του 3% σε κάθε ένα από (i) το Πρώην Αεροδρόμιο και/ή (ii) την Παράκτια Ζώνη. β) την αδυναμία συνέχισης των απαιτούμενων εργασιών για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου εάν από την αδυναμία αυτή θίγεται ποσοστό άνω του 3% της Δομήσιμης Επιφάνειας σε κάθε ένα από (i) το Πρώην Αεροδρόμιο και/ή (ii) την Παράκτια Ζώνη (βλ. άρθρα 6.4 και 20.1 έως 20.6),

B. Ο Αγοραστής θα αποζημιώνεται για τα έξοδα που προκύπτουν από την καθυστέρηση του έργου σε περίπτωση (βλ. άρθρο 11.2) : α) Μη πλήρους λειτουργίας του γραφείου Ελληνικού (βλ. άρθρο 11.1 (α)) β) Αναστολής της εκτέλεσης ή ακύρωσης, βάσει διοικητικής πράξεως, οικοδομικής άδειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ζημία της Εταιρείας ή την καθυστέρηση των εργασιών πέραν των 90 ημερών, (βλ. άρθρο 11.1 (β))

γ) Μη έγκαιρης παροχής νερού, αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, (βλ. άρθρο 11.1 (γ))

δ) Εύρεσης αρχαιοτήτων και καθυστέρησης της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία εντός προθεσμίας 60 ημερών οφείλει να υποδείξει μεθόδους για την συνέχιση των εργασιών (βλ. άρθρα 11.1 (δ) και 9.7) ε) Μη κατασκευής και λειτουργίας εντός του Ακινήτου δημοσίων υπηρεσιών και παροχών κοινής ωφέλειας παρομοίου επιπέδου με αυτές που παρέχονται σε δήμους όμορους του ακινήτου (βλ. άρθρο 11.1 (ε)).

στ) Μη διασφάλισης ότι o φορέας που θα διαχειρίζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο και τους ελεύθερους χώρους (βλ. άρθρο 2.2 (vi)) θα έχει τους επαρκείς πόρους και χρηματοδότηση (βλ άρθρο 11.1 (στ))

Το άρθρο 11.1 προβλέπει «Ότι οι ελεύθεροι χώροι δημοσίας χρήσεως και οι χώροι και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας εντός του ακινήτου (συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου όπως ορίζεται στον ν4062 και των λοιπών ελεύθερων χώρων δημοσίας χρήσεως, κοινωφελών κτιρίων και υπηρεσιών, δρόμων κοινοχρήστων πολεοδομικών έργων και υποδομών, θα διαχειρίζονται, θα λειτουργούν και θα συντηρούνται από ειδικό διοικητικό φορέα που θα ιδρυθεί σύμφωνα με το άρθρο 2.2. (vi) (η από τρίτο πρόσωπο που θα διοριστεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού και θα αμείβεται από τον φορέα αυτόν ο «Διαχειριστής Πάρκου και Ελεύθερων Χώρων»). Το άρθρο αυτό πάσχει από αντισυνταγματικότητα καθώς προβλέπει παραχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιώτες επί κοινοχρήστων πραγμάτων.

Γ. Σε περίπτωση που προκύψει καθυστέρηση των εργασιών εξ αιτίας ψηφίσεως νόμου που τροποποιεί τον ν. 4062/2012, ή αυξάνει τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της «Ελληνικό Α.Ε.» (εκτός αυτών που επιβάλλονται βάσει Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης), το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώνει τον Αγοραστή (βλ. άρθρα 11.3 (β) και 11.4).

11. Μετεγκατάσταση της Υ.Π.Α.

Το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπει στην επενδύτρια εταιρεία να μετεγκαταστήσει με δικά της έξοδα το Κέντρο Ελέγχου της περιοχής Αθήνας – Μακεδονίας (εντός του Ακινήτου) υπό τον όρο ότι αυτή ἡ μετεγκατάσταση δεν θα προκαλέσει οιαδήποτε αδικαιολόγητη διατάραξη κ.λπ. της Υ.Π.Α. (βλ. άρθρο 11.11).

12. Καταγγελία της Σύμβασης από τον Αγοραστή

Καταγγελία της Σύμβασης από τον Αγοραστή θα μπορεί να γίνει και στην περίπτωση Γεγονότος Εκτεταμένης Ανωτέρας Βίας (πχ λόγω της μόλυνσης του εδάφους από χημικά όπως κηροζίνη, εξ αιτίας της λειτουργίας του Πρώην Αεροδρομίου), που έχει ως συνέπεια τον μόνιμο περιορισμό της ανάπτυξης κατά ποσοστό μεγαλύτερο τού 30% της συνολικής Δομήσιμης Επιφάνειας του πρώην Αεροδρομίου ή/και του παράκτιου μετώπου, όπως αυτή θα έχει εγκριθεί βάσει των ΚΥΑ του άρθρου 2.2. Ως «μόνιμος» περιορισμός της ανάπτυξης, θεωρείται οιαδήποτε αδυναμία υλοποίησης των αντιστοίχων τμημάτων του ΕΣΧΑΔΑ για περίοδο επτά συνεχόμενων μηνών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ως άνω απόφασή σας και σας καλούμε να απέχετε από περαιτέρω ως προς αυτά ενέργειες δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση συντρέχουν ευθύνες των εμπλεκομένων στην παρούσα αγοραπωλησία οργάνων (ποινικές, αστικές, πειθαρχικές) και ως προς αυτές επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα σε αυτούς που απευθύνεται προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 1/6/2016

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος Μπελαντής Δημήτρης

Click to access elliniko_exodiko_ston_prothypoyrgo_1.pdf

 

ΣΧΕΤΙΚΑ – 1

H ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΟΠΟΛΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε εδώ

Tο ΦΕΚ B 1472/25.05.2016 “Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.” εδώ

Το Μνημόνιο Συνεννόησης (MEMORANDUM OF UNDERSTANDING BETWEEN THE EUROPEAN COMMISSION ACTING ON BEHALF OF THE EUROPEAN STABILITY MECHANISM AND THE HELLENIC REPUBLIC AND THE BANK OF GREECE) εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ- 2

 

14 comments on “Εξώδικο σε Τσίπρα και Τσακαλώτο για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development,

  1. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Αρ. Τροπολογίας: 469/31 2.6.2016 (ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ)

    Περιγραφή: 1. Τροποποίηση παρ.8 του άρθρου 3 του ν. 4354/2015 (όπως αυτό ισχύει μετά το άρθρο 70 του ν. 4389/2016), σχετικά με τις συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. 2. Μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) και των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και τα διαχειρίζεται. 3. Κατάργηση της υποχρέωσης της υποβολής των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων και του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή.

    η τροπολογία εδω:

    Click to access 9606689.pdf

    Η τροπολογία κατατέθηκε ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ στο σχέδιο νόμου

    «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) ΑΡΙΘ.Α-1424 [MIOS] μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργού Άμυνας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αυστρίας, και του Υπουργού Άμυνας του Βασιλείου του Βελγίου και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Κροατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και του Υπουργείου Άμυνας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Ολλανδίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Ισπανίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας και του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σχετικά με το «MIOS», τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού- Military Implementation of Single European Sky Air Traffic Management Research Programme)».
    http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=29f12ed0-127e-4242-b13a-a61200f0c3cb

  2. Τι αφορά το ΦΕΚ B 1472/25.05.2016 “Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.”

    Την αξιοποίηση των ακόλουθων περιουσιακών στοιχείων:

    1) Δεκατέσσερα (14) Περιφερειακά Αεροδρόμια

    2) Ελληνικό [Πρώην Αεροδρόμιο Αθηνών, μια παραθαλάσσια ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 6,000,000 τ.μ.]

    3) Αστέρας Βουλιαγμένης [Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Αστήρ Παλλάς ΑΕ, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής διαχειρίστριας της μαρίνας[

    4) Αφάντου Ρόδος [Γήπεδο Γκολφ και τουριστική ανάπτυξη σε δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου]

    5) ΔΕΣΦΑ [ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, θυγατρική της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 100% και κατέχει και λειτουργεί το δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα]

    6) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΛΙΜΕΝΟΣΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΟΛΠ) [Ο μεγαλύτερος Οργανισμός Λιμένος της Ελλάδας, η ΟΛΠ ΑΕ, έχει μια μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του λιμένα έως το 2052 και είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών]

    7) ΟΛΘ [ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΛΙΜΕΝΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,Ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός λιμένος της Ελλάδας, η ΟΛΘ ΑΕ, έχει μια μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του λιμανιού έως το 2051 και είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών]

    8) ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ(ROSCO) [H ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, την ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, εκτός πόλης και διεθνών σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων καθώς και την παροχή υπηρεσιών εφοδιασμού πάσης φύσεως
    Η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. είναι μια νεοσύστατη εταιρεία (2013). Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ. Η ΕΕΣΣΤΥ παρέχει υπηρεσίες συντήρησης τροχαίου υλικού και υπηρεσίες διαθεσιμότητας τροχαίου υλικού σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών σιδηροδρομικής έλξης]

    9) ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ [Ο ΔΑΑ είναι το κύριο αεροδρόμιο της Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα. Ο ΔΑΑ ιδρύθηκε το 1996 ως σύμπραξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη βάση μίας σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 30 ετών που παρέχει στον ΔΑΑ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το χώρο του αεροδρομίου για σκοπούς «σχεδιασμού, χρηματοδότησης, κατασκευής, ολοκλήρωσης, θέσης σε λειτουργία, συντήρησης, λειτουργίας, διαχείρισης και ανάπτυξης του αερολιμένα» έως το 2026]

    10) Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα [Ηλεκτρονική δημοπρασία VI (11 ακίνητα): πώληση 10 οικοπέδων και κτηρίων στη Μύκονο, Πήλιο, Ηλεία, Εύβοια, Αχαΐα, Σέρρες και Λέσβος και μίσθωση 50 ετών ενός κτηρίου στη Ρόδο. Άλλα μικρά ακίνητα =Ακίνητα που θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ μετά από συμφωνία]

    11) Μαρίνες [ Μαρίνα Πύλου]

    12) ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ [ Ο κατασκευασμένος και εν λειτουργία αυτοκινητόδρομος μήκους 648 χιλιομέτρων περίπου, με διόδια, στη Βόρεια Ελλάδα, που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα Τουρκικά σύνορα και οι επί του αυτοκινητοδρόμου τρεις Κάθετοι Άξονες]

    13) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) [ Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι η κορυφαία εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λειτουργεί τρία διυλιστήρια, στη νότια και τη βόρεια Ελλάδα, που καλύπτουν περίπου τα 2/3 της δυναμικότητας διύλισης της χώρας]

    14) ΟΤΕ [Η Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε., είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην ελληνική αγορά και, μαζί με τις θυγατρικές του, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ΟΤΕ είναι μια από τις τρείς μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίησή του, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο ΟΤΕ είναι επίσης εισηγμένος και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE)]

    15) ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΔΕΗ) [Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι ο κυριότερος φορέας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ κατέχει περιουσιακά στοιχεία σε ορυχεία λιγνίτη, στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Το τρέχον χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ αποτελείται από συμβατικές θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια, καθώς και από μονάδες ΑΠΕ]

    16) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΥΑΘ) [ Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω 30ετούς σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, με ισχύ από το 2001]

    17) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ (ΕΥΔΑΠ)

    18) ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) [ Η ΔΕΠΑ Α.Ε. είναι ο κυριότερος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου. Προμηθεύεται φυσικό αέριο από έναν αριθμό προμηθευτών μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας και παρέχει περίπου το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη χώρα.]

    19) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ(ΕΛΤΑ) [Η Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. είναι ο κορυφαίος πάροχος ταχυδρομικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά και μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.]

    Click to access ADP%20-%20TAIPED%20BoD%20approved%2026042016_Greek.pdf

  3. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα βρεθεί κατηγορούμενη αν νομιμοποιήσει το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο – Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός του Ελληνικού

    19/03/2014 – 15:43

    Η Lamda Development του ομίλου Λάτση που χρωστάει 2,5 δισεκ. στην Eurobank δικαιούνται να συμμετέχει σε διαγωνισμούς;

    Προκλητικές είναι οι εξελίξεις για τον διαγωνισμό του Ελληνικού καθώς η Lamda Development, κατέθεσε προσφορά που δεν ικανοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ.
    Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα βρεθεί κατηγορούμενη αν νομιμοποιήσει το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.

    Ένα από τα καλύτερα φιλέτα, ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής κατά τρόπο προκλητικό.
    Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η Lamda Development η μόνη που συμμετέχει στην διαδικασία κατέθεσε προσφορά που δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό πρέπει να ακυρωθεί για δύο βασικούς λόγους.
    1)Γιατί η Lamda Development και συγκεκριμένα ο βασικός μέτοχος της εταιρίας ο όμιλος Λάτση χρωστάει 2,5 δισεκ. στο ελληνικό κράτος και στην Eurobank.
    2)Γιατί η προσφορά της Lamda ήταν απαράδεκτα χαμηλή.

    Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να κατανοήσει ότι θα βρεθεί κατηγορούμενη αν νομιμοποιήσει το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.

    http://bankingnews.gr/bank-insider/item/136343-η-διοίκηση-του-ταιπεδ-θα-βρεθεί-κατηγορούμενη-αν-νομιμοποιήσει-το-μεγαλύτερο-οικονομικό-και-ηθικό-σκάνδαλο-–-να-ακυρωθεί-ο-διαγωνισμός-του-ελληνικού.html

  4. 1.Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό

    Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό

    2.Ελληνικό: επένδυση ή κάτι άλλο;

    3. Επικαιροποιημένη μελέτη του Πολυτεχνείου για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού – See more at: http://left.gr/news/i-epikairopoiimeni-meleti-toy-polytehneioy-gia-palio-aerodromio-toy-ellinikoy#sthash.SKaTwVrT.dpuf

    Μελέτη του Πολυτεχνείου για το Ελληνικό by Christos Sideris

    Ομιλία κ. Νίκου Μπελαβίλα για το Ελληνικό by Christos Sideris

  5. Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

    Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το Ελληνικό

    Κύριε Πρωθυπουργέ

    Η κυβέρνησή σας προωθεί την παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια δημόσιας έκτασης 6.204 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και στην παραλία Αγίου Κοσμά προσπαθώντας παράλληλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει τους όρους της παραχώρησης.

    Είμαστε αντίθετοι με αυτή την επιλογή επειδή θεωρούμε ότι σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών, δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και την αειφόρο ανάπτυξη, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τη προσθήκη 3,700.000 τ.μ. μπετό και καθιστώντας σε λίγα χρόνια την Αθήνα μη βιώσιμη πόλη.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, έχει καταγγελθεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησης σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς τον ίδιο ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

    Όσο μας αφορά, μένουμε σταθερά στη θέση μας ότι το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί για την περιβαλλοντική ανάταξη της Αθήνας παραμένοντας δημόσια περιουσία, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με παράλληλες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

    Αλλά ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι υποχρεώνονται από τους δανειστές της χώρας στην ιδιωτικοποίησή του, δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι αυτή γίνεται μέσα από μια διαδικασία διάτρητη (καταπάτηση της βασικής συνθήκης ΣΛΕΕ της Ε.Ε. και άλλων συνθηκών) και με σοβαρότατες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, οι οποίες δεν εξετάστηκαν κατά την έκδοση του Νόμου 4062/12.

    Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η χώρα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, μια αποικία όπου αγνοείται κάθε έννοια πρόνοιας, δικαίου, δημόσιου συμφέροντος και νομιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

    Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης (που δεν έγινε ποτέ ως οφειλόταν) κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
    Θεωρούμε ότι η Μελέτη του ΕΜΠ αποτελεί μια επαρκή βάση για εκκίνηση της συζήτησης αυτής.

    Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί η άποψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση, αντίθετα την μεταθέτει επικίνδυνα στις επόμενες γενιές.

    Πιστεύουμε ότι το Ελληνικό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως δημόσια περιουσία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    http://parkoellinikou.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html

  6. 03/06/2016

    HDB – AG

    Μητρική Γερμανική Κυρίαρχη Εταιρεία διασυνοριακού ομίλου στον Ε.Ο.Χ. Number: HRB 68648, USt-ID: DE 285941183 – USt-ID: EL 999166589, διεύθυνση Hüttenstrasse 3, 40215 Düsseldorf, Deutschland, «ειδικοί επενδυτές»: ΟΔΗΓΊΑ 2003/71/ΕΚ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, 26-02-2014, “ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, ε) “ειδικοί επενδυτές” η) “εκδότης”: νομική οντότητα που εκδίδει ή προτίθεται να εκδώσει κινητές αξίες·3. Υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 4, ο εκδότης, ο προσφέρων ή το πρόσωπο που ζητεί την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά δύναται να καταρτίζει το ενημερωτικό δελτίο ως ενιαίο έγγραφο ή υπό μορφή χωριστών εγγράφων. Το ενημερωτικό δελτίο που απαρτίζεται από χωριστά έγγραφα περιλαμβάνει ένα έγγραφο αναφοράς, ένα σημείωμα εκδιδόμενου τίτλου και ένα περιληπτικό σημείωμα. Το έγγραφο αναφοράς περιέχει τις πληροφορίες που αφορούν τον εκδότη. Το σημείωμα εκδιδόμενου τίτλου περιέχει τις πληροφορίες για τις κινητές αξίες που αποτελούν το αντικείμενο δημόσιας προσφοράς ή εισαγωγής προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά. α) μη μετοχικές κινητές αξίες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων επιλογής (warrants) οποιασδήποτε μορφής, που εκδίδονται στο πλαίσιο προγράμματος προσφοράς·

    θ) “πρόσωπο που πραγματοποιεί προσφορά” (ή “προσφέρων”): νομικό ή φυσικό πρόσωπο που προσφέρει κινητές αξίες στο κοινό· : κινητές αξίες που προσφέρονται, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex:32003L0071 Άρθρο 2 i) νομικές οντότητες που υπάγονται σε ρυθμιστικό καθεστώς ή έχουν άδεια λειτουργίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μεταξύ των οποίων: πιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις επενδύσεων, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με άδεια λειτουργίας ή υπαγόμενα σε ρυθμιστικό καθεστώς, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και οι εταιρείες διαχείρισής τους, συνταξιοδοτικά ταμεία και οι εταιρείες διαχείρισής τους, διαπραγματευτές βασικών εμπορευμάτων καθώς και οντότητες χωρίς άδεια λειτουργίας ή μη υπαγόμενες σε ρυθμιστικό καθεστώς, των οποίων ο εταιρικός στόχος είναι αποκλειστικά οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, πρόσωπα ή οντότητες τα οποία περιγράφονται στο παράρτημα II τμήμα I σημεία 1 έως 4 της οδηγίας 2004/39/ΕΚ http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32004L0039 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Για ασφάλεια δικαίου σε κράτος δικαίου και για λογαριασμό της Johanna Cornelia van der Eijk με τους από κοινού προτείνοντάς με εμάς από τις 11/10/2011 όπως νόμιμα εκπροσωπούνται από την εταιρεία μας, από τις 24/07/2012 ημερομηνία συστάσεως μας «μητρική επιχείρηση»: η επιχείρηση που ελέγχει μία ή περισ­σότερες θυγατρικές επιχειρήσεις. «Πράξη για την Ενιαία Αγορά» οδηγίας 2004/25/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004. Δικαιοκτητική ικανότητα δικαίου ως αυτοτελές υποκείμενο διασυνοριακής οικονομικής, νομικής δράσεως (ικανότητα δικαίου υπό ευρεία έννοια) αρχής της ανοιχτής αγοράς (Arm’s Length Principle)- (transfer pricing) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για λογαριασμό συνδεδεμένων εταιρειών μας – φυσικών προσώπων στην αλλοδαπή Ελλάδα, υποκείμενο δίκαιου της λήπτριας εταιρείας, στην νέα γερμανική νομική οντότητα από 24/07/2012 ως απορροφούσα, στην έννομη γερμανική τάξη, θύματα αντιποίνων εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή δράση στην ελληνική επικράτεια, κατά παράβαση των κανόνων αναγκαστικού δικαίου (iuscogens).

    Πλειοδότρια εταιρεία – Δημόσιες προσφορές μας,ΟΔΗΓΙΑ 2004/25/EK Άρθρο 2

    Ορισμοί 1. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, νοούνται ως:

    α) «δημόσια προσφορά εξαγοράς» ή «προσφορά»: δημόσια προσφορά (εκτός προσφοράς εκ μέρους της ίδιας της υπό εξαγορά εταιρείας) απευθυνόμενη στους κατόχους τίτλων μιας εταιρείας για την απόκτηση του συνόλου ή μέρους των τίτλων αυτών, ανεξάρτητα αν η προσφορά είναι υποχρεωτική ή εθελούσια, υπό την προϋπόθεση ότι έπεται της απόκτησης ελέγχου της υπό εξαγορά εταιρείας ή ότι αποσκοπεί σε αυτήν, βάσει του εθνικού δικαίου·

    β) «υπό εξαγορά εταιρεία»: η εταιρεία οι τίτλοι της οποίας αποτελούν αντικείμενο προσφοράς·

    γ) «προσφέρων»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που προβαίνει σε προσφορά·

    δ) «πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση»: τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συνεργάζονται με τον προσφέροντα ή με την υπό εξαγορά εταιρεία, βάσει ρητής ή σιωπηρής, προφορικής ή γραπτής συμφωνίας, η οποία έχει ως σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της υπό εξαγορά εταιρείας ή τη ματαίωση της επιτυχούς έκβασης της προσφοράς·

    ε) «τίτλοι»: οι κινητές αξίες που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου σε μια εταιρεία·

    στ) «μετέχοντες στην προσφορά»: ο προσφέρων, τα μέλη του συμβουλίου του προσφέροντος, εάν ο προσφέρων είναι εταιρεία, η υπό εξαγορά εταιρεία, οι κάτοχοι τίτλων της υπό εξαγορά εταιρείας και τα μέλη του συμβουλίου της υπό εξαγορά εταιρείας, καθώς και τα πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση με τους μετέχοντες·

    ζ) «τίτλοι με δικαίωμα πολλαπλής ψήφου»: οι τίτλοι που περιλαμβάνονται σε διακριτή και ξεχωριστή κατηγορία και που έκαστος δίνει δικαίωμα σε περισσότερες της μιας ψήφους.
    Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο δ) τα πρόσωπα που ελέγχονται από άλλο πρόσωπο κατά την έννοια του άρθρου 87 της οδηγίας 2001/34/ΕΚ(12), θεωρούνται ως πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση τόσο με αυτό το άλλο πρόσωπο όσο και μεταξύ τους.
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32004L0025 με το διακριτικό τίτλο “Ελλήνων Πολιτεία” δυναμικό σύστημα αγορών (άρθρo 33 Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, άρθρο 15 Οδηγίας 2004/17/ΕΚ), (11/10/2011 και 26/02/2014) στο φόρουμ κράτος δανειολήπτη, πλειοδοτική προσφορά εξαγοράς 10.000 μετοχών της Ελληνικό ΑΕ (διεθνές καταπίστευμα γίνονται δεκτοί στο σύστημα όλοι οι προσφέροντες, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής και έχουν υποβάλει ενδεικτική προσφορά), χρηματοπιστωτικό με διασυνοριακή διάσταση, υπέρ των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διεθνούς αγοράς, κρατικών υπερεθνικών χρεογράφων ιδιωτικού δικαίου, ενεργητικό ελληνικού δημοσίου χρέους, δίκαιης εύλογης ενσώματης αξίας 11,8 δις ευρώ, με ελάχιστο προσφερόμενο δημοσιονομικό οικονομικό αντάλλαγμα, τίμημα απόκτησης αυτών 21,8 δις ευρώ, υπέρ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    Από τις 24/07/2012 έννομος σκοπός συστάσεως μας μητρικής εταιρείας , διασυνοριακού γερμανικού ομίλου, υπέρ της διασφάλισης έννομου ενεργού κατά νόμο εταιρικού σκοπού μας, εφαρμογής ανεθνικών διαδικαστικών κανόνων (CCI, LCIA, AAA, LCMA) εξαγοράς 10.000 μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, σε πλειοδοτικές προσφορές εξαγοράς κρατικών χρεογράφων Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, Διεθνές Ιδιωτικό Eταιρικό Χρηματοοικονομικό Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (competitive advantage) ολοκληρωμένο Προσωποπαγές διεθνές πνευματικό Δικαίωμα,προς το διαχειριστή και κρατικό φορέα “Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ”, της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπό την ονομασία “Ελλήνων Πολιτεία” δημόσια πρόσφορα μας (26/02/2014) ΕΔΩ

    Α) 2011-2015 Διασφάλιση ( εθνικες και διεθνείς ενέργειες της εταιρείας μας) από ελληνικά κεκτημένα συμφέροντα οικειοποίηση – αλλοτρίωση ενεργητικού χρέους διεθνούς ιδιωτικού δικαίου, δημοσιονομικά ευρωπαϊκά διεθνή κρατικά χρεόγραφα, μετοχών της “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” ελάχιστης δίκαιης εύλογης ενσώματης αξίας 11,8 δις ευρώ(6,250 στρέμματα πρώην διεθνές αεροδρόμιο ελληνικού Ελλάδα), 2011- 2016 διακυβερνητική απόφαση Eurogroup, μακροχρόνιο γεγονός από ακυρωθείσα παράνομη σύμβαση του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. με την “Lamda Development S.A” (δεν παράγει εθνική ελληνική σύμβαση παραχώρησης, έννομα αποτελέσματα στην διεθνή έννομη τάξη), υποθήκη ενεργητικό χρέους ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, κράτους δανειολήπτη της Ε.Ε., διάθεση από δόλο ακάλυπτων μετοχών με μηδενική αξία στην διεθνή αγορά 08/12/2011. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.»

    όπως εμφαίνεται και στο από EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE GENERAL ECONOMIC AND FINANCIAL AFFAIRS Athens, 21 December 2015 Report on Greece’s compliance with the second set of milestones of December 2015

    Αθέμιτη σύμπραξη εις βάρος μας στην Ελλάδα , από την υποκείμενη συναλλαγή στο forum δανειολήπτη, αξιώσεις από αδικοπραξία και άλλες ενοχές εκ του νόμου. Κανόνες ερμηνείας του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι κωδικοποιήθηκαν στα Άρθρα 31 και 32 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, Οδηγός του ICCA για την Σύμβαση της ΝΥ 145 Άρθρο 2 Α. Διεθνής προέλευση και γενικές αρχές (όπως υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στη τριακοστή ένατη συνεδρίαση του 2006).

    η συνέχεια εδώ :
    http://www.hdb-ag.de/?page_id=2613&lang=gr

  7. Πώς χάρισαν το Ελληνικό στη Lamda Development
    14/04/2016

    Έρευνα – επιμέλεια: Μιχάλης Σιάχος
    Αποκλειστικά στα dikaiologitika.gr ολόκληρη η πραγματογνωμοσύνη που διέταξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποδεικνύει ότι το ακίνητο πουλήθηκε τουλάχιστον 2,5 φορές κάτω από την πραγματική του αξία – Άρθρα της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Ελένης Πορτάλιου και του οικονομολόγου, Παύλου Δερμενάκη – Η Ευρωβουλή ξεκινά διερεύνηση σχετικής αναφοράς

    Σε τιμή τουλάχιστον δυόμιση φορές μικρότερη, με «ανορθόδοξες» εκτιμήσεις και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις, αλλά και με ανοιχτά τεράστια ζητήματα νομιμότητας πουλήθηκε, ή σωστότερα χαρίστηκε, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το παράκτιο μέτωπο στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του μηχανικού Γιώργου Αναματερού, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα αποκλειστικά τα dikaiologitika.gr.

    Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό (το 2014, με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) και τα τότε δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης, με έγγραφό του στις 13/11/2014 ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ). Στόχο της πραγματογνωμοσύνης, ήταν να διερευνηθεί αν ήταν εύλογο το τίμημα (559.792.000 εκατ. ευρώ) που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της LamdaDevelopment και το οποίο βασίστηκε στην εκτίμηση του οίκου AmericanAppraisalHellasLtd.

    Οι δύο πραγματογνωμοσύνες παραδόθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα το Σεπτέμβριο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλεί ερωτηματικά η -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- απόφαση του κ. Δραγάτση, να αναθέσει στη συνέχεια σε άλλους πραγματογνώμονες να εκπονήσουν δύο νέες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν είναι γνωστό αν έχουν ολοκληρωθεί.

    Εκτός από το τίμημα, τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται αφορούν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια και όχι για 50, ενώ η Lamda αποκτά το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας, κάτι που σημαίνει ότι ιδιοποιείται δημόσιο ακίνητο. Επίσης, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τα σαφώς οριζόμενα, δεν έχει γίνει, ενώ η δόμηση μιας περίκλειστης – φυτευτής πόλης περίπου 27.000 κατοίκων στο κορεσμένο Λεκανοπέδιο και σε μια περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα γίνει με «υπερβάσεις» σε συντελεστές δόμησης και χρήσεις (Δείτε και το άρθρο της Ελένης Πορτάλιου).

    Πορίσματα κόλαφος
    Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναμετερού, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα αποκλειστικά τα dikaiologitika.gr αναδεικνύει πληθώρα ζητημάτων στη συμφωνία πώλησης του Ελληνικού στη LamdaDevelopment, με κυριότερο ότι το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ είναι τουλάχιστον κατά δυόμιση φορές μικρότερο, με τη σημερινή αξία του Ελληνικού να υπολογίζεται στο 1,5 δισ. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Μελά, ο οποίος αποφαίνεται ότι η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν είναι κάτω από 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή, την υπολογίζει τέσσερεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία τελικά πουλήθηκε.

    Και τα δύο πολυσέλιδα πορίσματα αποτελούν κόλαφο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση του Ελληνικού. Πέρα της καθαρά διαγωνιστικής διαδικασίας (που άρχισε με εννέα διαγωνιζομένους και κατέληξε με έναν, τη LamdaDevelopment), στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων βρέθηκαν τα πεπραγμένα της εταιρείας εκτιμήσεων AmericanAppraisalHellas, που εκπόνησε την εκτίμηση βάσει της οποίας ορίστηκε το τίμημα της σύμβασης, τα πεπραγμένα της τεχνικής εταιρείας Δέκαθλον, που ήλεγξε τη συμβατότητα του επιχειρηματικού σχεδίου σε σχέση με όσα επιτρέπει ο νόμος (όσον αφορά σε χρήσεις γης, επιτρεπόμενα ύψη, συντελεστές δόμησης κ.λπ.), καθώς και τα πεπραγμένα του Νομικού Τμήματος του ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά τη σύμβαση.

    Ο κ. Αναματερός στην πραγματογνωμοσύνη του εκφράζει έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο πρέπει η αξία του ακινήτου να ταυτιστεί με την επενδυτική αξία του σεναρίου Foster&Partners (δηλαδή του επενδυτικού σχεδίου της «LamdaDevelopment), από τη στιγμή, μάλιστα, που το δικαίωμα «earn-out» που δίνεται στο Δημόσιο, είναι μάλλον αμελητέο (δικαίωμα 30% επί αποδόσεων, αν ο επενδυτής πιάσει την εξωπραγματική απόδοση του 15%). Η American Appraisal Hellas στην εκτίμησή της όχι μόνον δεν εκτιμά αξία γης (πράγμα που όπως η ίδια ομολογεί, οδηγεί σε χαμηλότερο τίμημα, αφού τα κενά οικόπεδα πωλούνται στην παρούσα φάση πολύ πιο εύκολα), αλλά επιλέγει και να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο που χρησιμοποιείται μόνον σε εν λειτουργία επιχειρήσεις με επαρκή οικονομικά στοιχεία (π.χ. ξενοδοχεία): τη «μέθοδο των προεξοφλημένων ταμιακών ροών». Το πράγμα έχει και συνέχεια. Ενώ η εν λόγω μέθοδος χρησιμοποιείται το πολύ σε βάθος 15ετίας και με ένα συντελεστή προεξοφλήσεως της τάξεως του 9-10%, όταν το ρίσκο είναι μεσαίο, η American Appraisal την εφαρμόζει σε βάθος 100ετίας και με ένα συντελεστή προεξοφλήσεως της τάξεως του 14,5%! Ο πραγματογνώμονας, λοιπόν, δικαίως αναρωτιέται πώς δικαιολογείται η υιοθέτηση ενός τέτοιου συντελεστή υψηλού ρίσκου, δεδομένων των παραδοχών της εκτίμησης που αντιστοιχούν το πολύ σε ένα μεσαίο ρίσκο: ολοκλήρωση του project από την πλευρά της Lamda σε βάθος 25ετίας(!), project που απευθύνεται σε ένα αγοραστικό κοινό διεθνές και δη υψηλών εισοδημάτων κ.λπ. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, ο συντελεστής έπρεπε να είναι το πολύ 10% και ως εκ τούτου το τίμημα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (δείτε και το άρθρο του Παύλου Δερμενάκη).

    Η πραγματογνωμοσύνη Μελά Ο κ. Μελάς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγει να αγνοήσει πλήρως το επενδυτικό σχέδιο της LamdaDevelopment και εκπονεί το δικό του ενδεικτικό σενάριο αξιοποίησης (πάντα κατά τον Ν. 4062/2012), σύμφωνα με το οποίο πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές οικόπεδα με προκαθορισμένες χρήσεις γης, τα οποία αναλαμβάνουν αυτοί να αξιοποιήσουν με δικές τους δαπάνες, ενώ το κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή των υποδομών. Το project έχει βάθος το πολύ δεκαετίας (και όχι 25ετίας!). Από εκτιμητικής απόψεως η λύση που προτείνει ο δεύτερος πραγματογνώμονας είναι πιο ορθή, καθώς η αξία ενός ακινήτου είναι αυτή που αντιστοιχεί στην βέλτιστη αξιοποίησή του και όχι στην αξία του σχεδίου που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο εκάστοτε επενδυτής. Αλλά και από πρακτική άποψη η λύση αυτή θεωρείται πιο ρεαλιστική, καθώς θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεγαλύτερα κέρδη για το Δημόσιο, καθώς στην κρίση τα κενά οικόπεδα είναι περιζήτητα, αλλά και σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς δεν θα γίνει από έναν επενδυτή, αλλά από πολλούς. Σύμφωνα με το πόρισμά του, η εμπορική αξία του ακινήτου, ακόμη και με συντηρητικές προβλέψεις, δεν είναι σήμερα κάτω από 2,3 δισ. ευρώ.Ο κ. Μελάς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ο επενδυτής καταφέρει, χρησιμοποιώντας «παραθυράκια» της σύμβασης να τροποποιήσει το τελικό σχέδιο και να πουλήσει τα οικόπεδα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» (δηλαδή, του μήκους 3,5 χλμ. παράκτιου μετώπου), τρέχουσας αξίας περί τα 600 εκατ. ευρώ), έχει μεμιάς κάνει απόσβεση της επένδυσής του.

    Πραγματογνωμοσύνη Αναματερού Στην πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναματερού υπάρχει ενδελεχής συγκριτική μελέτη της υπογραφείσας σύμβασης, της σχετικής με την αξιοποίηση του ακινήτου νομοθεσίας, της εκτίμησης της American Appraisal Hellas, καθώς και της έκθεσης της Δέκαθλον. Πολλά και ενδιαφέροντα είναι όσα αποκαλύπτονται στο πόρισμα, εκτός από όσα προαναφέρθηκαν για το τίμημα της υπογραφείσας σύμβασης. Για παράδειγμα: – Δεδομένου του ότι η Σύσταση του Δικαιώματος Επιφανείας 100 ετών δεν έχει ακόμα υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επενδυτή, ο επενδυτής μπορεί να απαιτήσει δικαίωμα αποζημιώσεως για τα κτίρια που θα ανεγείρει στην έκταση του Ελληνικού (παρ. ζ του άρθρου 20 του νόμου ΤΑΙΠΕΔ -3986/2011). – Η Δέκαθλον θα έπρεπε είτε να έχει δώσει αρνητική γνώμη, είτε να έχει εκφράσει έντονες αμφιβολίες για αρκετά σημεία του επενδυτικού σχεδίου της Lamda. Για παράδειγμα, για τη μη σύνταξη αναλυτικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,για την πρόταση κατασκευής επτά ουρανοξυστών αντί δύο που επιτρέπει ο νόμος 4062/2012, για την πρόταση υπέρβασης του κατά κανόνα επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης στις περισσότερες ζώνες πολεοδόμησης, για την πρόταση υπέρβασης και του κατά παρέκκλιση επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης σε κάποιες ζώνες αναπτύξεως, ιδίως σε αυτήν στην οποία προτείνεται η ανέγερση του καζίνο. Επιπλέον, οπραγματογνώμονας υπενθυμίζει ότι αν λόγω διοικητικών ή άλλων πράξεων επέλθει μείωση της δομήσιμης επιφάνειας πάνω από 3%, τότε ο επενδυτής δικαιούται αποζημίωσης.

    «Τσακαλώτος: Μην έχετε άγχος» «Έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες για να μην έχετε άγχος με το θέμα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν μερικές μέρες στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, σε ερώτηση για το αν προχωρά ή όχι η παραχώρηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά στην εταιρεία LamdaDevelopment. Σύμφωνα με τον υπουργό η επικαιροποίηση της αρχικής σύμβασης θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, που είναι (όπως διατείνεται ο κ. Τσακαλώτος) αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη «προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών». Από την απάντηση του υπουργού απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο συμφωνηθέν τίμημα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με χωροταξικά θέματα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε μόνο στην άδεια καζίνο. Υπογραμμίζουμε ότι Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που επιβάλλεται από τον «νόμο του Ελληνικού», δηλαδή τον ν. 4062/2012) δεν έχει καν γίνει. Και από τους ένθερμους υποστηρικτές του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ακούγεται ότι η εταιρεία «πιέστηκε» για να φτιάξει μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, αλλά η απάντηση εκ των πραγμάτων είναι σαφής: Το πάρκο δεν είναι μια… ευγενική προσφορά του ομίλου Λάτση, αλλά προαπαιτούμενο από το «νόμο του Ελληνικού» (4062/2012, άρθρο 2, παρ. 3). Είναι προφανές ότι και στο θέμα του Ελληνικού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, όπως ακριβώς έκανε και με τον ΟΛΠ και όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν δρομολογηθεί, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά διακήρυττε, κατακεραυνώνοντας τότε την κυβέρνηση για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ειλημμένες αποφάσεις «συμβιβασμού» σε όλα τα επίπεδα, κάτι που εκτός των άλλων αποδεικνύεται και από το κλίμα που καλλιεργείται για το θέμα και μέσω της δημοσκόπησης της PublicIssue για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσίευσε πριν περίπου δυο μήνες η«Αυγή», σχετικά με το αν οι πολίτες θέλουν να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού ή όχι και στην οποία το αποτέλεσμα ήταν (τι άλλο;) θετικό.

    Δείτε εδώ ολόκληρη την πραγματογνωμοσύνη του Γ. Αναματερού για την αξία του Ελληνικού

    http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/102868/pos-xarisan-to-elliniko-sti-lamda-development

  8. OKE: Παράνομη η παραχώρηση του Ελληνικού, λόγω ζητήματος Εθνικών Γαιών‏

    Tuesday, 19 April 2016
    Last Updated on Saturday, 23 April 2016

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, που θα πρέπει να προστατεύεται από τις Κυβερνήσεις χάριν του Ελληνικού Λαού

    Το ΣτΕ έχει κρίνει ότι απαγορεύεται η διάθεση των ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ, για κερδοσκοπικούς σκοπούς

    Φρένο βάζει το Μικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, δηλαδή η κοινή Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλαξίμου Περιουσίας, στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, για την εκχώρηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, σε εξευτελιστική τιμή, σε ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα. Και αυτό γιατί με βάση το Σύνταγμα και τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας από τον Οθωμανικό ζυγό, η περιοχή των Τραχώνων, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και εκτάσεις του πρώην Αεροδρομίου, σύμφωνα και με την Γνωμοδότηση είναι Δημόσιες διαχειριστικά… πρόκειται δηλαδή για Εθνικές Γαίες, που αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Λαού.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι απαγορεύεται γενικώς η διάθεση των Εθνικών Γαιών, σε τρίτους, για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Συνεπώς είναι αδύνατη και η διάθεση για κερδοσκοπικούς σκοπούς του Ελληνικού και του παραθαλάσσιου μετώπου του Αγίου Κοσμά. Η Γνωμοδότηση αυτή, που «αράχνιαζε» στα συρτάρια Υπουργείων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει άμεση σχέση με την πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), η οποία από τον Απρίλιο του 2014, με Δελτίο Τύπου και στη συνέχεια με δημοσίευμα του Site της «ο Ιχνηλάτης», είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της ύπαρξής της, πριν από οποιαδήποτε κίνηση παραχώρησης και έγινε, τελικά, αποδεκτή, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

    Η ΟΚΕ, από την πρώτη στιγμή, που τέθηκε το ζήτημα, είχε προτείνει την διενέργεια Δημοψηφίσματος καθώς η έκταση όπως και πολλές άλλες που έχουν ήδη τεθεί παράτυπα σε Δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ανήκουν στην κατηγορία των Εθνικών Γαιών και επομένως αποτελούν Εθνικό Καταπίστευμα και κληροδότημα στις επόμενες γενιές, Κάτι που κατοχυρώθηκε όχι μόνο από την Ιδρυτική Πράξη Σύστασης του νεότερου Ελληνικού Κράτους αλλά και από τα σχετικά πρωτόκολλα, που την συνοδεύουν. Για τους λόγους αυτούς, για να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση απαιτείται η λαϊκή συναίνεση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αφού δεν πρόκειται για Δημόσια Περιουσία, με τη στενή έννοια αλλά για Εθνική Περιουσία, που οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μπορούν να την διαχειρίζονται και να την προστατεύουν, μόνον χάριν του Ελληνικού Λαού, η δε προηγούμενη χρήση της εξυπηρετούσε πράγματι κοινωφελή σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι Κρατικοί Φορείς, όπως προβλέπουν οι Νόμοι, οφείλουν να ελέγξουν, εξονυχιστικά, τους τίτλους ιδιοκτησίας, της παραπάνω έκτασης, όπως και όλων των άλλων, που ετοιμάζονται ή που ήδη έχουν βγάλει στο σφυρί.

    Αξίζει να επισημανθεί, ότι η ΟΚΕ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας, που στο Καταστατικό της, που κατέθεσε στις 16-2-2011 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προβλέπει ότι: «Οι Εθνικές Γαίες αποτελούν απευθείας κληροδότημα στον Ελληνικό Λαό, από τους απελευθερωτικούς αγώνες και από τις επιμέρους συνθήκες, που τις ακολούθησαν, είναι μια εθνική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και συνδέονται με την ίδια τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους». Στο ίδιο Καταστατικό τονίζεται πως: «Οι τίτλοι για τις Εθνικές Γαίες είναι αυτές καθ’ εαυτές οι Συνθήκες και από αυτές προέρχεται και το Μαχητό Τεκμήριο του Δημοσίου». Προκειμένου δε: «να προστατευτεί, λοιπόν, αυτή η κοινοκτημοσύνη του Ελληνικού Λαού, θα πρέπει να ιδρυθεί ένας Ενιαίος Ανεξάρτητος Φορέας, που θα αποκαλύπτει, θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται τις Εθνικές Γαίες, ενόψει μάλιστα και της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου».

    Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, Βασίλης Αναστασόπουλος επισημαίνει ότι «Η ΟΚΕ θα παραμείνει, απαρέγκλιτα, στον δρόμο, που έχει χαράξει, κατά της προσπάθειας ξεπουλήματος, έναντι ευτελούς τιμήματος του Εθνικού μας πλούτου, με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων». Όπως προσθέτει ο ίδιος: «Στις σπάνιες περιπτώσεις, που υπάρχει αναγκαιότητα εκχώρησης Εθνικής περιουσίας για επενδυτικούς σκοπούς, αυτό θα πρέπει να γίνεται, μόνο με την απόδοση, στο Δημόσιο Ταμείο, από τους επενδυτές, ποσοστού επί των καθαρών ετησίων κερδών, βάσει εκθέσεως ορκωτών λογιστών».

    http://ixnilatis.org/component/content/article/224-ggg.html

    OKE = Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης

  9. Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό

    ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

    Προς τον Εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, συνεπίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Δραγάτση / ΘΕΜΑ: Διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ

    Η πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ, με την αξιολόγηση μίας μόνο προσφοράς στην τελική φάση του διαγωνισμού, πρέπει να εξεταστεί επισταμένως από την δικαιοσύνη.

    Και αυτό γιατί τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν πως καθόλου τυχαία και φυσιολογική δεν είναι η ακύρωση ή η αποχώρηση από τον σχετικό διαγωνισμό άλλων επενδυτικών ομίλων, καθώς και η επιλογή του συγκεκριμένου ομίλου εντέλει.

    Δύο θέματα προκύπτουν και τα οποία χρήζουν άμεσης διερεύνησης:

    α. Οι πράξεις και οι πιθανές παραλείψεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που σχετίζονται με όλες τις φάσεις διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.

    β. Η πιθανή βλάβη που θα υποστεί τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων και κυρίως λόγω του εκ των πραγμάτων εξοστρακισμού των ενδιαφερομένων πράγμα που μηδένισε τον ανταγωνισμό στη διαδικασία.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα βασικά περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μου:

    1. Στο ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, είχε διοριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος έως τις 10 Αυγούστου 2012 ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Ο ως άνω Διευθύνων Σύμβουλος, όπως προκύπτει και από τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το ισχύον καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και σας εγχειρίζω, διηύθηνε τις σχετικές διαδικασίες πώλησης των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

    Ήτοι την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, την ενημέρωση των επενδυτών, την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων κατά την α’ φάση του διαγωνισμού (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και τέλος την σύνταξη του τελικού και δεσμευτικού καταλόγου των επενδυτικών ομίλων που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην β’ φάση (δεσμευτικές προσφορές)

    2. Όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωσης της 17.04.2012 του ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψε «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εννέα συνολικά επενδυτικών ομίλων». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών ήταν και όμιλοι με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και εμπειρία. Φημολογείται δε ότι μεταξύ αυτών ήταν ο γνωστός επενδυτής D. Trump, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια στη διαδικασία.

    Στην ίδια ανακοίνωση με δήλωση του κ. Κ. Μητρόπουλου, επισημαίνεται ότι: «Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου».

    Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι «σύντομα θα ανακοινώσει τα ονόματα των ενδιαφερομένων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για την δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας».

    3. Με απόφασή του μετά από έναν περίπου μήνα, απέκλεισε τους 5 από τους 9 ενδιαφερόμενους. Μεταξύ αυτών που απέμειναν είναι η Qatari Diar, η οποία τελικώς απεχώρησε στη συνέχεια, αλλά και η Lamda Development εταιρεία του ομίλου Λάτση.

    Παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια έγινε ο αποκλεισμός των 5 άλλων ομίλων, καθώς και η κατάληξη ένστασης η οποία φημολογείται ότι κατετέθη κατά της εταιρείας του ομίλου Λάτση, διότι δεν πληρούσε τον σχετικό όρο του διαγωνισμού για εμπειρία κατασκευής έργου προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.

    4. Σημαντικό θέμα είναι η διερεύνηση της προγενέστερης θέσης του κ. Κ. Μητρόπουλου πριν τον διορισμό του στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ιδιαίτερα στο κεντρικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ενδεχομένως δε και της πιθανής παράλληλης εργασιακής του θέσης με αυτήν του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, ο κ. Κ. Μητρόπουλος ήταν υψηλόβαθμο κεντρικό στέλεχος των εταιρειών του ομίλου Λάτση.

    Πιο συγκεκριμένα, πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG.

    Υπήρξε ο ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της KANTOR Α.Ε., εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην οποία ο ομίλος Λάτση διαθέτει το 35% των μετοχών.

    5. Η πιθανή ολοκλήρωση της ως άνω διαγωνιστικής διαδικασίας με έναν εν τέλει «προσφέροντα» δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά προς διερεύνηση, όταν την ίδια χρονική περίοδο αντίστοιχη εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση μετέχει και στην διαγωνιστική διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», από την οποία όμως απεχώρησε τελικώς πριν την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, παρόλο που είχε επιλεγεί. Ο ενδελεχής έλγχος πρέπει να γίνει με βάση σχετικές διαρροές γα «αμοιβαίες αποχωρήσεις» από τους δύο διαγωνισμούς, τόσο του Ελληνικου όσο και του Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Η έρευνα οφείλει να διερευνήσει τις όποιες ενδεχόμενες κοινές επιχειρηματικές σχέσεις των δεκάδων funds που ανακηρύχθηκαν τελικώς ως «προτιμητέων επενδυτών» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και αντίστοιχων funds που αποχώρησαν από την τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του Ελληνικού.

    6. Τέλος, σημαντικό στοιχείο της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι το προσφερόμενο εν τέλει τίμημα. Το Ελληνικό Δημόσιο πωλεί περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πρώτα εκχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για να εισπράξει το βέλτιστο τίμημα, ώστε να αποπληρώσει μέρος του δημοσίου χρέους.

    Άρα και η όλη διαδικασία πώλησης πρέπει να κατατείνει στο υψηλότερο δυνατό τίμημα. Οποιαδήποτε διαδικασία, που από αμέλεια ή δόλο, υπονομεύει αυτό το στόχο, αντιβαίνει απολύτως στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    Σημειώνω εδώ ότι με δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, μετά από σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων, διατυπώθηκε η είσπραξη 5 δις ευρώ από την πώληση του Ελληνικού.

    Κύριε Εισαγγελέα,

    Ζητώ την επείγουσα έρευνα των πιο πάνω διαδικασιών, καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισαν οι εταιρείες και κυρίως τα από το νόμο καθοριζόμενα πρόσωπα.

    Ιδιαίτερα οι πράξεις και παραλείψεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που από το νόμο οφείλει να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον.

    Ταυτόχρονα και οι πράξεις ή παραλείψεις των δημοσίων αρχών που εκ του νόμου οφείλουν να εποπτεύουν το ΤΑΙΠΕΔ για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

    ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    http://www.zonews.gr/index.php?showbody=1&articleid=12883

    Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό

    ΣΧΕΤΙΚΑ

    Ἡ Ἑλλάδα δὲν πουλιέται· χαρίζεται.

    Ἡ Ἑλλάδα δὲν πουλιέται· χαρίζεται.

    Ξεπούλησαν τον Αστέρα…Τώρα Χαρίζουν το Ελληνικό!

    Ξεπούλησαν τον Αστέρα…Τώρα Χαρίζουν το Ελληνικό!

    Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ

    Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα 28 δημοσίων κτιρίων μέσω ΤΑΙΠΕΔ

    Το μέγα σκάνδαλο που επιχειρείται στο Ελληνικό

    Το μέγα σκάνδαλο που επιχειρείται στο Ελληνικό

  10. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΜΕ ΜΕΤΟΧΟ ΑΠΟ ΤΑ CAYMAN, ΜΕ
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΛΙΣ 31.000€, ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!

    Πολύ ωραία τα video που παρουσιάζονται για το Ελληνικό, για τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και του κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, αλλά δεν έχει απαντηθεί το κύριο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα επενδύσουν το ποσό των 8 δις ευρώ και το κυριότερο πως θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια.

    Αν πιστέψει κανείς την εφημερίδα ΑΥΓΗ, την συμφωνία υπέγραψε κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda Development , η επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει μόνο την Lamda Development, ενώ η ανακοίνωση της Lamda Development, αναφέρει πως την συμφωνία υπέγραψαν εκτός από την ίδια την εταιρεία και η εταιρεία «HELLINIKON Global I. S.A.»

    HELLINIKON Global I. S.A.
    Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως η συμφωνία για την πώληση των μετοχών της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.» έχει υπογραφεί, από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, την «HELLINIKON Global I. S.A.» η οποία ιδρύθηκε στις 4-1- 2014 με μοναδικό μέτοχο την «Sete Holdings S.à r.l (Λουξεμβούργο)» και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 31.000€.

    Η «Sete Holdings S.à. r.l.» ιδρύθηκε στις 29-12-2011 με μοναδικό μέτοχο την εταιρεία «AUREA FINANCE COMPANY SA» και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 50.000€.
    Η εταιρεία «AUREA FINANCE COMPANY SΑ» με έδρα το Λουξεμβούργο ιδρύθηκε στις 25-2-1994. Για την συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται αναφορά στα Panama papers.
    Το Διοικητικό Συμβουλίου της «Hellinikon Global I S.A.» αποτελείται από τους:
    Emmanuel Bussetil Evgenia Paizi David Barrett

    Ο Emmanuel Bussetil αποτελεί Chief Financial Officer του Latsis Group ενώ συμμετείχε και στο Δ.Σ. της Lamda Development μέχρι τις 5-6-2014.
    Η Evgenia Paizi αποτελεί Director of Business Planning the SETE Family Office στη Geneva και συμμετέχει σήμερα στο Δ.Σ. της Lamda Development.
    Butterfield Bank (Cayman) Limited

    Στις 6 Φεβρουάριου 2012 και τις 500 μετοχές, αξίας 50.000€ της εταιρείας «Sete Holdings S.à.r.l», εξαγόρασε από την εταιρία «Aurea Finance Company», η εταιρεία «Butterfield Bank (Cayman) Limited» της οποίας τα στοιχεία είναι τα παρακάτω:
    Ονομασία εταιρίας: Butterfield Bank (Cayman) Limited
    Αριθμός μητρώου εταιρείας: 15657
    Διεύθυνση έδρας: 68, Fort Street, Grand Cayman KY1-1107, Cayman Islands
    Διευθυντής εταιρείας: Alexandre MARGUET

    Δηλαδή μία εταιρεία από τα Cayman, είναι ο μέτοχος της εταιρείας που υπέγραψε την σύμβαση για το Ελληνικό.

    Για να βρεθεί το ποιοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας από τα Cayman, θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας.

    Η μόνη πηγή πληροφόρησης που υπάρχει για την εταιρεία «Butterfield Bank (Cayman) Limited», προέρχεται από το Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει υπηρεσίες, εταιρικών και τραπεζικών εργασιών, στις Βερμούδες, Μπαρμπάντος, τα νησιά Κέιμαν, αλλά και διεθνώς. Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής είναι ο Michael McWatt. Πιθανότατα η εταιρεία αποτελεί μέλος του ομίλου Butterfield Group με έδρα τα νησιά Cayman.
    Στις 31-3-2014 η Lamda Development εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
    «H Lamda Development S.A. ενημερώθηκε σήμερα, 31.3.2014, από το ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.. Με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνεται μια σύνθετη διαγωνιστική διαδικασία διαρκείας 27 μηνών.
    Η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group (το οποίο απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και λοιπά ευρωπαϊκά κεφάλαια) που υποστηρίζει την πρόταση της εταιρίας …»
    Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ,τις 31-3-2014, με την οποία ανακηρύχτηκε ο προτιμητέος επενδυτής, γίνεται αναφορά για επενδυτικό σχήμα, που στηρίζει την προσφορά της Lamda Development, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε ποιους συμμετέχουν στο σχήμα. Στην ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό, δεν γίνεται καμία αναφορά στο «Global Investment Group» παρά μόνο για την εταιρεία «HELLINIKON Global I. S.A.».

    CONSOLIDATED LAMBDA HOLDINGS S.A(Liechtenstein)
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lamda Development, στις 16-3-2016 το 51% των μετοχών της, το κατέχει η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, «CONSOLIDATED LAMBDA HOLDINGS S.A.»

    Η CONSOLIDATED LAMBDA HOLDINGS S.A. ιδρύθηκε στις 2-7-1999 με κύριο μέτοχο την CONSOLIDATED LAMBDA VENTURES FOUNDATION με έδρα το Liechtenstein. Η εταιρεία αυτή κατείχε τις 1999 μετοχές αξίας 199.900 USD ,ενώ ο Dr. Johannes Burger κατείχε 1 μετοχή αξίας 100 USD.

    Στο αρχικό διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν ως διευθυντές οι:
    Cheikh Rayaz Uddin Ahmed Photios S. Antonatos Jacques Schroeder
    O Photios S. Antonatos είναι σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Lamda Development και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας: :
    «Ο κ. Φώτιος Αντωνάτος, κάτοικος Γενεύης, είναι νομικός σύμβουλος και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε διάφορες εταιρείες συμμετοχών και εταιρείες με λειτουργικό αντικείμενο, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και μέλος του International Board of Advisors του Πανεπιστημίου Tufts.»
    Μετά την ίδρυση της εταιρείας έγινα αρκετές μεταβολές, με αυξομειώσεις του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και της σύστασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
    Στις 29 Αυγούστου 2005 το Δ.Σ. της εταιρείας αποτελούσαν οι Spiro J. Latsis
    Apostolos Tamvakakis Peter Kalantzis Emmanuel Bussetil Fotis S. Antonatos Michel Bourrit 

    Το ποιο πρόσφατο Δ.Σ. της εταιρείας όπως συστάθηκε στις 28-12-2011, αποτελείται από τους:
    Spiro J. LATSIS Peter KALANTZIS Emmanuel BUSSETIL Fotis S. ANTONATOS Michel BOURRIT
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Lamda Development αποτελείται από τους: Αναστάσιος Γιαννίτσης
Ευάγγελος Χρόνης
Οδυσσέας Αθανασίου
    Φώτιος Σ. Αντωνάτος Γιώργος Γεράρδος Οδυσσέας Κυριακόπουλος Ευγενία Παΐζη
    Δημήτρης Πολίτης
    Akshay Shah
    Η ιστορία με τα 28 ακίνητα αποδεικνύει περίτρανα, πως την τρόικα, δεν την ενδιαφέρει να πάρει πίσω τα λεφτά της, αλλά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρότι οι εισαγγελείς έχουν κινηθεί νομικά ενάντια των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τρόικα δεν ασχολείται καθόλου με την ουσία της υπόθεσης, το γεγονός δηλαδή της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο των 580 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία πρακτικά θα έπρεπε να καταλήξουν στους δανειστές, ενώ εντυπωσιακό είναι πως η δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί για να εξετάσει πιθανό στήσιμο του διαγωνισμού από τους εμπλεκόμενους.
    Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στην τρίτη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά και τελικά αποκλείστηκε, την DOLPHIN CAPITAL REIT LTD…
    Και στην περίπτωση του Ελληνικού, την τρόικα δεν την ενδιαφέρει το τίμημα, αλλά να υπογραφεί βιαστικά η σύμβαση, ενώ γνωρίζει πως υπάρχει μία μόνο προσφορά, με τίμημα εξαιρετικά μικρό.

    Η υπόθεση των 28 ακινήτων έχει πολλά κοινά με την υπόθεση του Ελληνικού.
    Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Γνωρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ, ποιά είναι τα φυσικά πρόσωπα, μέτοχοι των εταιρειών:
    Butterfield Bank (Cayman) Limited και CONSOLIDATED LAMBDA VENTURES FOUNDATION (Liechtenstein);
    Ο πολυπράγμων και λαλίστατος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, θα δημοσιοποιήσει τη σύμβαση που υπέγραψε;
    Ο κ. Πιτσιόρλας πριν δύο μέρες, στη δήλωση του: «…Υπάρχουν βεβαίως τα προβλήματα της φορολογίας που δημιουργούν θέματα…» μήπως εννοεί τις δύο offshore που τελικά είναι αυτές που ουσιαστικά υπέγραψαν τον συμφωνία για το Ελληνικό;

    Από την δεύτερη φάση του διαγωνισμού γιατί τρεις όμιλοι αποχώρησαν και δεν έδωσαν προσφορές, δεν ήταν φορολογικοί οι λόγοι;
    Για τον Τσίπρα δεν χρειάζεται να αναφερθεί τίποτα, τσάμπα του έστειλε εξώδικο ο Μανώλης Γλέζος. Ο Τσίπρας έχει διαλέξει τον δικό του δρόμο, ο Πρόεδρος όμως της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωνε προχθές στον Χατζηνικολάου πως « κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση για να αλλάξει η σύμβαση για το Ελληνικό αλλά δεν μπορούσαμε να καταγγείλουμε την σύμβαση», πως θα φέρει στην Βουλή για έγκριση μια σύμβαση που υποτίθεται αφορά μία επένδυση 8 δις από μία εταιρεία με κεφάλαιο μικρότερο από ενός μπακάλικου, μόλις 31.000 ευρώ;
    Η πρώτη έρευνα που θα διατάξει η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, θα αφορά το Ελληνικό;

    http://lobbystas.gr/εταιρεια-με-εδρα-το-λουξεμβουργο-με-με/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.