ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ για διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης

 

ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Χαλκίδος 17 Πειραιάς
Τηλ.: 6950352636

Αθήνα 02/12/2013

ΜΥΝΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης – Μικρό Καβούρι»

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Μετά από διαδικασίες μηνών βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ο διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης Μικρό Καβούρι. Έχουν ήδη κατατεθεί 4 δεσμευτικές προσφορές, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Κατά την διάρκεια συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, για την έγκριση Περιβαλλοντικής Μελέτης για την αλλαγή χρήσης 39.600 στρεμμάτων, και μπροστά στους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, αποκάλυψα την κατάφωρη παραβίαση των όρων του διαγωνισμού.

Κάλεσα τους κ.κ. εκπροσώπους να απαντήσουν για τις διαδικασίες που μεθοδεύονται, διότι αυτές αποτελούν δόλια ενέργεια σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλη οικονομική βλάβη.

Οι κ.κ. Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, αρνήθηκαν να απαντήσουν. Αντίθετα κατά παράβαση κάθε νόμου της διαδικασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός υιοθέτησε τις μεθοδεύσεις αυτές και με τις διαδικασίες που επέβαλε, κατέστησε γεγονός τη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν την από κοινού πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης Μικρό Καβούρι. Στους όρους της διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, πέραν των άλλων, έθεσαν ρητά την δυνατότητα του επενδυτή να οικοδομήσει πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων έως 8.600 τ.μ. ως κατοικίες.

Επισημαίνω ότι με βάση τους όρους για τις χρήσεις γης, που καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 1/3/2004, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε χρήση γης ως κατοικία στην ως άνω προστατευόμενη ζώνη. Για να γίνει η αλλαγή χρήσης γης ενδεχομένως, και παρά τις σαφείς διαφωνίες του αρμόδιου Δήμου αλλά και την σαφή τοποθέτηση του Συμβουλίου Επικρατείας, που έχει κυρώσει το ως άνω Προεδρικό Διάταγμα, έπρεπε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή η αλλαγή των όρων χρήσης μετά από γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου,

σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος από τον Αρμόδιο Υπουργό και εν τέλει κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τίποτα από όλα αυτά δεν προηγήθηκαν του διαγωνισμού πώλησης, που βρίσκεται τώρα στην φάση της ολοκλήρωσης και παραβιάζει σαφέστατα το Π.Δ. της 1/3/2004 και την ισχύουσα νομοθεσία.

  1. Ενώ οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κλήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετέχουν στο διαγωνισμό με τον όρο, ότι μπορούν να κτίσουν 8.600 τ.μ. για κατοικίες κατά παράβαση του Π.Δ. στην ως άνω έκταση και αφού από τους 13 ενδιαφερόμενους έδωσαν δεσμευτικές προσφορές 4, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ συντάσσουν εκ των υστέρων Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το Ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης και το Μικρό Καβούρι.

    Η ως άνω ΣΜΠΕ έρχεται εκ των υστέρων να τροποποιήσει το Π.Δ. 1/3/2004 και να δώσει το δικαίωμα στον επενδυτή, που θα επιλεγεί, να οικοδομήσει και κατοικίες. Δεν σταματούν όμως εδώ οι παράνομες πράξεις. Με την έγκριση της εκ των υστέρων υποβληθείσας ΣΜΠΕ αποφασίζεται η δυνατότητα οικοδόμησης 39.600 τ.μ. ως αμιγείς κατοικίες παρόλο που στους όρους του διαγωνισμού αναφέρονταν κατά παράβαση του Π.Δ. 8.600 τ.μ.

    Η ως άνω παράνομη μεθόδευση γίνεται αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

  2. Είναι προφανές ότι για να καταστεί η ως άνω εγκληματική δραστηριότητα αποτελεσματική, κάποιοι από τους επενδυτές ενδεχομένως να έχουν προνομιακή ενημέρωση.
    Αυτό πρέπει να ερευνηθεί από την αρμόδια Εισαγγελία που επιλαμβάνεται την ενδεχόμενη τέλεση οικονομικών εγκλημάτων.

    Το ως άνω ερώτημα έθεσα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου δημοσίως προς τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να λάβω καμία απάντηση, ούτε καν αρνητική.

    Οι συνέπειες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου είναι προφανείς. Μία έκταση 700 περίπου στρεμμάτων από τις πιο προνομιούχες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πουληθεί εν τέλει με ένα εξευτελιστικό ποσό. Ενώ ο αγοραστής θα μπορέσει να οικοδομήσει 39.600 τ.μ. ως κατοικίες και να ωφεληθεί από τις τεράστιες υπεραξίες, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξουν ένα ευτελές τίμημα, αφού η διακήρυξη καθορίζει (έστω και παρανόμως) 8.600 τ.μ. οικοδομήσιμα ως κατοικίες.

    Από αυτή την μεθόδευση προκύπτει ότι με τις παράνομες πράξεις και αποφάσεις τους οι αρμόδιοι της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΑΙΠΕΔ, και η Περιφέρεια Αττικής προκαλούν τεράστια οικονομική βλάβη στην Εθνική Τράπεζα και στο Δημόσιο.

page2image20536

Κύριε Εισαγγελέα,
Ζητώ την άμεση και από τον νόμο επιβεβλημένη κατεπείγουσα έρευνα ώστε:

  • Να αποτραπούν τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου.
  • Να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των υπευθύνων που με τις πράξεις και παραλείψεις τους προκαλούν μεγάλη οικονομική βλάβη σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου. Η διενέργεια αυτής και από τον νόμο επιβεβλημένης έρευνας είναι κατεπείγουσα διότι, σε διαφορετική περίπτωση, εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθούν οι εγκληματικές πράξεις και η οικονομική βλάβη θα καταστεί ανεπανόρθωτη.

    Με Τιμή

    Γαλανός Νίκος
    Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής 

 

http://www.tovima.gr/files/1/2013/12/02/ΑΣΤΕΡΑΣ.pdf

5 comments on “ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ για διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης

  1. Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013, ο/η E. BILLIS έγραψε:

    «Διώξτε τους πριν να είναι πολύ αργά»

    Κύριοι Βουλευτές,

    Δεν «ιδιωτικοποιείται» ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Χαρίζεται όλη η χερσόνησος για να γίνει «βίλλες».

    Η κατάσταση θυμίζει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο με τις «βίλλες» που έγιναν εκεί από τους τούρκους..

    Η χερσόνησος της Βουλιαγμένης ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους τουρίστες που

    επισκέπτονται την Ελλάδα.

    Έχει δίκαιο να φωνάζει και ο γνωστός για την αγάπην του στη Βουλιαγμένη, δήμαρχος Κασιδόκωστας.

    Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει.

    Η χερσόνησος Βουλιαγμένης δεν είναι «αμπέλι» του κ. Σαμαρά.

    Που όσον γρηγορότερα παραιτηθεί τόσον το καλύτερο για την Ελλάδα .

    Πρέπει να τεθεί τέρμα στο ξεπούλημα της Ελλάδας και του εθνικού πλούτου από άρρωστους εγκεφάλους.

    Ή για άλλους άγνωστους λόγους υπηρέτες της Μέρκερλ.

    Οι «επενδύσεις» ξεπουλήματα του Σαμαρά δεν αποτελούν καμία λύση για τα 4.000.000 πραγματικούς ανέργους.

    Ούτε λύνουν κανένα πρόβλημα χρέους κτλ.

    Είναι μόνον σχεδιασμένα ξεπουλήματα.

    Όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα αεροδρόμια, οι εθνικοί δρόμοι, τα αεροδρόμια, τα πάντα, που με το αίμα του τα έφτιαξε ο Ελληνισμός, που «δωρίζονται» από τους άρρωστους κυβερνώντες νεοταξικούς εγκεφάλους.

    Είναι μόνον ξεπουλήματα.

    Με το χρέος να παραμένει τερατώδες όπως επίτηδες το έκαναν τα τελευταία 4 χρόνια της κατοχής της πατρίδας μας οι νεοναζί της ΕΕ.

    Για να μπορέσουν να «ιδιωτικοποιήσουν» ξεπουλήσουν-δημεύσουν τα πάντα.

    Λύση είναι η άμεση παραίτηση Σαμαρά και Βενιζέλου και ο σχηματισμός μιας πραγματικά Εθνικής κυβέρνησης.

    Για να ελευθερώσει την Ελλάδα, να γλυτώσει τους Έλληνες από την εξόντωση και από την πιθανή απώλεια εθνικών εδαφών.

    Και από την δωρεάν του εθνικού μας πλούτου και των Ελληνικών υδρογονοανθράκων στους απατεώνες.

    Που με τη βοήθεια των ημετέρων σκλάβωσαν την Ελλάδα.

    Διώξτε τους πριν να είναι πολύ αργά.

    Ευριπίδης Μπίλλης

    Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

  2. «Και ξεπουλάνε και μας δέρνουν…»

    Την Τρίτη 26.11.2013 ένα από τα προς συζήτηση θέματα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η απόφαση για τη μελέτη περιβάλλοντος, που αφορά στην πώληση ολόκληρης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης από το Λαιμό μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου και του Αστέρα, συνολικής έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων. Το περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τη πώληση και εκτός των άλλων παρατάξεων στη ίδια λογική ήταν και η παράταξη του Περιφερειάρχη Σγουρού και η παράταξης της Ν. Δημοκρατίας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

    Πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Σγούρος, συγκάλεσε τρεις μέρες μετά εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πρόθεση πλέον να συνταχθεί ΥΠΕΡ αυτή τη φορά του ξεπουλήματος της χερσονήσου και μάλιστα έναντι πινακίου φακής.

    Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή θεωρείται το καλύτερο σημείο της Μεσογείου.
    Αυτή τη φορά είχε τη στήριξη και της παράταξης της Ν. Δημοκρατίας.
    Παρ’ όλες τις εκκλήσεις από τους κατοίκους της περιοχής, το Δήμαρχο της Βουλιαγμένης και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, τέθηκε ξανά το θέμα σε ψηφοφορία. Όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

    Αυτό εκνεύρισε τον κ. Περιφερειάρχη, προφανώς επειδή οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξής του έλειπαν τη συγκεκριμένη στιγμή, και για άλλη μια φορά έχασε την ψυχραιμία του, πράγμα που συμβαίνει συχνά, όταν βρίσκεται κάτω από πίεση και δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόθεση του να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία σαν να είναι ιδιοκτησία του, με αποτέλεσμα να κατέβει από το προεδρείο και να προπηλακίζει όσους είχαν αντίθετη γνώμη με αυτόν.

    Ανέβηκε στην κορυφή του αμφιθεάτρου, που ελάμβανε χώρα η συνεδρίαση, και μου επιτέθηκε σπρώχνοντας και απειλώντας με. Έχει μπερδέψει προφανώς την ιδιότητα του ως Περιφερειάρχη με την ιδιότητα του παλαίμαχου αρσιβαρίστα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αδυνατεί να αποκρύψει την αυταρχική νοοτροπία και πρακτική του.
    Η ουσία του θέματος δεν είναι η απαράδεκτη για θεσμικό παράγοντα της αυτοδιοίκησης συμπεριφορά του Περιφερειαρχή, αλλά ότι μετά τον Αστέρα ο Περιφερειάρχης θα πάρει κι άλλη εντολή από την κυβέρνηση και την ΤΡΟΙΚΑ να ξεπουλήσει το Ελληνικό και τέλος να παραδώσει στους Ιδιώτες όλο το παράκτιο μέτωπο.

    Από το πρωί γυρίζει στα κανάλια και ψεύδεται ασυστόλως, θέλοντας να αποκρύψει την ουσία του ζητήματος και να το περιγράψει ως επεισόδιο που ξεκίνησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η εικόνα που προβλήθηκε από τα μέσα και δείχνει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη να προπηλακίζεται, διαψεύδει τον περιφερειάρχη. Αξίζει να αναφερθεί πως και εγώ και οι συνάδελφοι μου, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, παρευρισκόμασταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ιδιότητα μας των εκλεγμένων από το 2010 περιφερειακών συμβούλων της περιφέρειας Αττικής.

    Ο κ. Σγουρός εδώ και τρία χρόνια απλά εκτελεί εντολές. Έχοντας καταλάβει ότι ο λαός του λεκανοπεδίου στις επόμενες περιφερειακές εκλογές θα τον αποδοκιμάσει, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη στήριξη από τα αλλότρια Συμφέροντα!
    Ο Ελληνικός Λαός έχει φτάσει στα όρια του, έχει κατανοήσει ότι μετά το σχέδιο εξαθλίωσής του, επόμενος στόχος είναι το ξεπούλημα όλης της Ελλάδας κατ’ εντολή των ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ, με εντολοδόχους την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν.
    Δεν φτάνει που ξεπουλάνε τα πάντα, μας δέρνουν κιόλας!!!!!!

    Το γραφείο τύπου

    http://www.dimitristsoukalas.gr/action-m/periphery/291-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD%E2%80%A6.html

    Πολιτικό Γραφείο
    Δημήτρη Τσουκαλά
    Βουλευτή Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
    _________
    Βουκουρεστίου 28
    106 71 Αθήνα
    Τηλ. 210 3387211
    Fax. 210 3387342
    http://www.dimitristsoukalas.gr

  3. Astir Palace goes to AGC Equity Partners

    11 February 2014

    The sale of “Astir Palace Hotels of Vouliagmeni”, an area of more than 110 thousand square meters, will be transformed by AGC Equity Partners consortium into a luxurious resort development.

    The deal was approved yesterday by the governing council of National Bank of Greece. The plot was finally sold to Jermyn Real Estate Fund IV L.P. after the written consent of the Hellenic Financial Stability Fund.

    The “jewel of Southern Attica”, which lies in the southern suburb of Vouliagmeni in Attica, just a few kilometers from the city center, is a small paradise and a weekend getaway for many Athenians

    AGC Equity Partners is an Arab fund, which has offices in the Middle East and gets its funding from two very powerful state funds from Abu Dhabi and Kuwait. Partners in this fund are also some of the most influential and rich families of the Middle East.

    Moreover, a junior partner of this fund is the Turkish Group, Dogus. Dogus Group is one of Turkey’s largest conglomerates, active in eight business lines – financial services, automotive, construction, media, tourism and services, real estate, energy and entertainment – operating 193 companies and has a workforce of over 33,000 persons.

    But what did AGC really get?

    First of all AGC acquired the “Arion Resort and Spa”, with 123 rooms that were fully refurbished in 2004, 58 bungalows, a spa, a conference center and banquet halls.
    It also acquired “The Westin Hotel Athens” with 162 rooms, with large banquet halls, another conference center, which was also refurbished in 2004.

    Through a capital increase, TAIPED, the Hellenic Republic Asset Development Fund, will offer the third building, known as “Aphrodite Hotel” along with its surrounding grounds. These include a hotel building of more than 20,000 square meters and its grounds of approximately 90,000 square meters.

    The hotel includes 165 rooms, but of course needs to be refurbished, since it hasn’t been used for quite some years.

    This whole area of approximately 110,000 square meters belong to the National Tourism Organization (EOT), with the National Bank of Greece and a company called “Astir Palace” which have the right of receiving a rent for the use of this land until the end of 2029.

    Moreover, Astir Palace has the right of use of Astir Beach, right next to the hotel, until the year 2022 and a contract for the use of the nearby marina until the year 2052.

    AGC will have the right to develop and use the three hotels and the surrounding grounds, always for tourism purposes, since there is a law protecting the use of land in this area only for recreation and tourism purposes and must not build anything on 50 percent of the surrounding area, or 160 stremmas. It can demolish any or even all the hotel buildings and may instead build luxurious summer houses and villas in their place. However, what is mandatory from the deal reached, is to have at least one hotel of 17 thousand square meters or more and of a capacity of 265 beds.

    This deal paves the way for other tourism development the Hellenic Asset Development Fund is trying to sell. Is Rhodes next? Will the Arabs give the signal of more foreign funds to invest in Greek tourism?

    http://www.newgreektv.com/index.php/greece/item/3434-astir-palace-goes-to-agc-equity-partners

  4. Πωλούνται ΚΑΙ αρχαία Μνημεία / Καθορισμός της αμυντικής γραμμής της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ

    Να σημειώσουμε ότι στη χερσόνησο, ανάμεσα στα άλλα, βρίσκονται η πλαζ της Βουλιαγμένης, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, ο Ναυταθλητικός Όμιλος, η μαρίνα και η δασική έκταση του “Ορφανοτροφείου”, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, για την οποία γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην προκήρυξη για συνεκμετάλλευση.

    Στη χερσόνησο βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, που προορίζεται κι αυτός για εκποίηση. Για πρώτη φορά εκποιείται στη χώρα μας αρχαιολογικό μνημείο!”

    η συνέχεια εδώ

    Πωλούνται ΚΑΙ αρχαία Μνημεία / Καθορισμός της αμυντικής γραμμής της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.