Γιώργος Προβόπουλος

 

 

Ο Γεώργιος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά και ήταν για 6 χρόνια Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (20.06.2008 -19.06.2014). Σήμερα είναι Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής Τράπεζας του ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD (Postbank), όπου διορίστηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015.

Πριν από τον διορισμό του ως επικεφαλής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανώνυμης εταιρίας με επωνυμία Τράπεζα της Ελλάδοςο Γεώργιος Προβόπουλος ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1990-1993), αντιπρόεδρος στο συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ (1996 – 2004) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank (1994 -2004), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (όπου κατά το 2006 επέβλεψε την εξαγορά της τράπεζας στην Credit Agricole), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (Οκτώβριος 2006 – Μάιος 2008) και από τον Οκτώβριο του 2007 ήταν και Πρόεδρος Δ.Σ. των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και Αίγυπτο κλπ Περισσότερα εδώ και εδώ.

Σύμφωνα με το Reuters, τον Σεπτέμβρη του 2007 ο Γιώργος Προβόπουλος αγόρασε 219.911 μετοχές της τράπεζας Πειραιώς με δάνειο 5.024.812 ευρώ από την ίδια την τράπεζα και τον Δεκέμβριο άλλες 23.250. Τις μετοχές τις πούλησε με ζημιά τρεις μήνες αργότερα.
Τον Ιούνιο του 2008, αποχώρισε από την Πειραιώς όπου είχε δικαίωμα σε καθαρό μισθό 580.000 ευρώ, έξοδα και μπόνους, για να αναλάβει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Reuters, κατά την αποχώρηση του έλαβε αποζημίωση γύρω στα 3,4 εκ. ευρώ, από τα οποία του έμειναν στο χέρι μετά τους φόρους κλπ, γύρω στα 2,8 εκ.

Υπό τη διοίκηση του, στις 5 Οκτωβρίου 2009, η ΤτΕ άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 από το 3 που ήταν, τις ημέρες για να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών. Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του διακανονισμού δημιούργησε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Δείτε σχετικά Αφιέρωμα: Τ3/Τ10 Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling). Έξη μήνες αργότερα, ομάδα 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις αλλαγές που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2009 και αφού έλαβαν την απάντηση, κατηγόρησαν τον Γιώργο Προβόπουλο ότι παραπληροφορεί τη Βουλή.

Στις 3 και 8 Μαΐου 2010 και προς εκτέλεση μιας απόφασης ξένων κρατών και όχι κάποιου ελληνικού νόμου, ο Προβόπουλος ως διοικητής της ΤτΕ υπέγραψε αυτοβούλως όλα τα έγγραφα τα οποία απαιτούνταν (μνημόνιο συνένωσης με τους δανειστές, δανειακή σύμβαση) για να χορηγηθεί στην Ελληνική Δημοκρατία ένα δάνειο μαμούθ, το οποίο η ίδια δεν ζήτησε ποτέ. Το δάνειο ύψους 110 δις εύρω, προσφέρθηκε ως οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα (κράτη ζώνης εύρω και κράτη μέλη ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, η πρώτη δόση του οποίου, κατατέθηκε στις 12 και στις 18 Μαϊου 2010 (5,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 14,5 δισ. ευρώ από κράτη της ευρωζώνης και την επενδυτική τράπεζα ΚfW). Όπως αποδείχτηκε μετά, σκοπός του δανείου ήταν η διάσωση των τραπεζών από τους Έλληνες πολίτες που καλούνται να το εξοφλήσουν.

Υπό την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, υπέγραψε και άλλα παρόμοια με τα προαναφερόμενα έγγραφα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έγκριση της πώλησης της Proton Bank στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στη κατάρρευση της Marfin και του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, καθώς και στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.

Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας όμως, έκανε μεταξύ άλλων και μια καλή πράξη: το 2012 υπέγραψε νέα επιχειρησιακή σύμβαση η οποία οδήγησε στη μείωση του μέσου μισθού από 81.224 ευρώ στα 77.251 ευρώ και στη μείωση του μισθολογικού κόστους της τράπεζας από τα 157,9 εκ ευρώ το 2012 στα 146,7 εκ ευρώ το επόμενο έτος.

Το 2010 ο Γ. Προβόπουλος κλήθηκε από την επιτροπή της Βουλής για να εξηγήσει γιατί η κεντρική τράπεζα δεν επέβαλε έγκαιρα κυρώσεις στη Marfin, ενώ τον Μάρτιο του 2014, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για υπόθεση που αφορούσε τη Συνεταιριστική της Λαμίας. Αργότερα, εκλήθη ως ύποπτος για την πώληση της Proton Bank στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και διώχτηκε ποινικά για “δόλια κακοδιαχείριση” από την ΤτΕ αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία εξαιτίας των χειρισμών του θεματοφύλακα τους έχασαν εκατομμύρια. 

 

Μερικές από τις υπόλοιπες μηνύσεις που εκκρεμούν:

09/04/2010 Οικονομολόγος και δικηγόρος κατά των κερδοσκόπων και των Ελλήνων και αλλοδαπών συνεργών τους, για χειραγώγηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος και πρόκληση τεράστιας ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες πολίτες και στα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπαΜηνυτές και πολιτικώς ενάγοντες είναι ο Κυριάκος Ντόμπρας, οικονομολόγος – ασφαλιστής και ο Γεώργιος Νούλας δικηγόρος- πολιτευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι κατήγγειλαν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τους Κερδοσκόπους και των συνεργών τους, Ελλήνων και Αλλοδαπών, οι οποίοι, εκτελώντας οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, χειραγώγησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την αγορά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και Ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και, όλους εμάς, τους Έλληνες Πολίτες. Η Ζημία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 13 δις ευρώ και, λόγω της έκτασης και του μεγέθους της, έχει ήδη υποθηκεύσει την Εθνική Οικονομία, το μέλλον των επομένων γενεών και την ίδια την Εθνική Κυριαρχία. Οι μηνυτές ζητούν να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, όλοι οι δράστες και οι συνεργοί τους, ιδιαίτερα δε όσοι Έλληνες Πολίτες ξεπούλησαν την Ελλάδα και την υποδούλωσαν σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα Πολιτικά και Οικονομικά Οφέλη. Η αρχική μήνυση έλαβε Αριθ. Πρωτ. 2744. Αργότερα και ως τον Μάρτιο του 2012, κατατέθηκαν περισσότερα υπομνήματα και προστέθηκε καινούριο αποδεικτικό υλικό. Σύμφωνα με τον Ντόμπρα οι βασικοί πυλώνες των καταγγελιών είναι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 τα παιχνίδια με τα CDS, η Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling) διά της μετατροπής του Τ3 σε Τ10  και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει από την αγορά τα 15 δις που της είχαν προσφερθεί και τα οποία κάλυπταν τις δανειοληπτικές κυβερνητικές ανάγκες έως το καλοκαίρι του 2011. (Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΔΩ)

16/07/2011 Πρόεδρος ΣΕΑ κατά Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Διοικητή Τραπέζης Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη κλπ για παράνομη χρηματοδότηση της τράπεζας ΠΡΟΤΟΝ με 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου την ίδια ημέρα που η τράπεζα αδυνατούσε να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο 70. εκατ. ευρώ ΚΑΙ επιπρόσθετα, για χρηματοδότηση άλλων τραπεζών με το ποσό των 156.605.000.000,00 δις ευρώ από 05/07/2011 έως και13/07/2011. Μηνυτής είναι ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος πρώην αστυνομικός, δημοσιογράφος και πρόεδρος της εν λόγω ΜΚΟ .

25/11/2011 Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για την διαχείριση των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Οι μηνυτές καταγελούν την Τράπεζα της Ελλάδος διότι ως διαχειριστής ξένης περιουσίας – και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις – ενέργησε κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του (πελάτη) ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του και τούτο χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του Ταμείου. Κατόπιν αυτών των ενεργειών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές.

17/05/2012 Σωματείο “Ελληνες Φορολογούμενοι” κατά διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας για παράνομο δανεισμό πολιτικών κομμάτων Οι μηνυτές καταγελούν μέλη της διοίκησης της ΑΤΕ για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των μετόχων της, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Έλληνες Φορολογούμενοι, διότι προέβησαν στην κατάρτιση σύμβασης δανείου με ενώσεις προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, δηλαδή τα κόμματα ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) και ΝΔ (Νέα Δημοκρατία), δίχως να φροντίσουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της ΑΤΕ, παραλείποντας να ζητήσουν κατ’ εφαρμογή των κανόνων χρηματοδότησης αξιόπιστη και επαρκή εξασφάλιση της επιστροφής του πιστωθέντος κεφαλαίου και των πιστωθησόμενων τόκων, όπως την προσημείωση ακίνητης περιουσίας. Φερόμενη ζημία ΑΤΕ: 481 εκατομμύρια κατά το 2009, 395 εκατομμύρια κατά το 2010 και 1.030 εκατομμύρια έως το Σεπτέμβριο του 2011. Η μήνυση (Γ2012/1722) και ΕΔΩ ή ΕΔΩ (το πρωτότυπο) 

11/06/2012 Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) κατά της Τράπεζας της Ελλάδας για την κακή διαχείριση και απώλεια μεγάλου τμήματος των αποθεματικών των ταμείων τους (PSI) Οι μηνυτές καταγγέλλουν την Τ.τ.Ε, όπου είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να καταθέτουν τα αποθεματικά τους, ότι χωρίς καμία απολύτως έγκριση ή έστω και απλή ενημέρωση των δικαιούχων για τον τρόπο που επένδυε τα χρήματα τους, έβλαψε συστηματικά τα συμφέροντα τους παρότι ο νόμος την υποχρεώνε να τα διασφαλίζει. Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κάνει προηγουμένως το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, το ΕΕΘ κλπ ( δείτε την μήνυση τους ΕΔΩ ) 

20/07/2012 Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) κατά της Τράπεζας της Ελλάδος διότι κατά παράβαση διάταξης του άρθρου 326, παράγραφος 5, του νόμου 4072/201, οι υπεύθυνοι της Τράπεζας ρευστοποίησαν διαθέσιμο ποσό – ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ – που είχε κατατεθειμένο το ίδρυμα στην συγκεκριμένη τράπεζα. Σύμφωνα με τους μηνυτές, με την ενέργεια αυτή, ευνοήθηκε ιδιωτική εταιρεία με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της τράπεζας να έχουν διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση αφορά την διαδικασία κουρέματος των ομολόγων, από την οποία φαίνεται να ωφελήθηκε ιδιώτης, εις βάρος των αποθεματικών του ΤΕΙ.

09/10/2012 Δικηγόρος και επιχειρηματίας/δημοσιογράφος κατά όσων ενέχονται στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας Μηνυτές είναι η Μαρία Εξαρχουλάκου και ο Οδυσσέας Τηλιγάδας, οι οποίοι στρέφονται KΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥ και εμπλεκομένου-διά κοινής δράσης και κοινού δόλου- αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού που εμπλέκονται στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. σε συγκεκριμένα συμφέροντα, λόγω τέλεσης πληθώρας εγκλημάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου και προσβολής των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού, μέσω της προκλητικής διασπάθισης της Δημόσιας Περιουσίας. 

24/09/2013 Πολίτης κατά τεσσάρων τραπεζών (ΕΘΝΙΚΗ, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς), διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεωργίου Προβόπουλου, διευθυντών της Δ/νση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ και παντός άλλου υπευθύνουΜηνυτής είναι ο ιατρός Δημ. Αντωνίου, ο οποίος κατήγγειλε ενώπιον του Εισαγγελέα Χαλκίδας : 

τις 4 συστημικές τράπεζες για Απάτη (ΠΚ 386), Εκβίαση (ΠΚ 385), Απειλή (ΠΚ 333), Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε βαθμό ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ (ν. 3932/2011 και ν.3691/2008) και Σύσταση Εγκληματικής Οργάνωσης (ΠΚ 187) διότι απαιτούν από τους οφειλέτες των και για δεύτερη φορά, παράνομα ΟΛΟ το ποσόν των οφειλών για το οποίο έχουν πλήρως αποζημιωθεί δια της  ανακεφαλοποίησής των! ήτοι συνολικά 45 δισ ευρώ! (για την Εθνική 6+9.756 δις, την Alpha 3+4.571 Eurobank 3.5+5.839 δις  και Πειραιώς 5.5+7.335 δις. σε δύο δόσεις τα ποσά αυτά)

τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για συνέργεια στα παραπάνω κακουργήματα των τραπεζών, δια της πλημμελούς άσκησης των εποπτικών του καθηκόντων (παράβαση των άρ. 2δ, 55A του Καταστατικού της ΤτΕ) και μην υποβολής υπέρ του Δημοσίου τις κατά των τραπεζών προβλεπόμενες ποινές (αρ. 55 του καταστατικού της ΤτΕ) (Απιστία περί την Υπηρεσία, ΠΚ 256). 

την Δ/ντρια Β. Ζάκκα και την Υπ/ντρια Κυριακή Φλεσιοπούλου της Δ/νση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για συνέργεια στα κακουργήματα των τραπεζών δια της πλημμελούς εποπτείας των τραπεζών. 

παντός άλλου φυσικού ή/και ηθικού αυτουργού στα παραπάνω εγκλήματα. To κείμενο της μήνυσης διαβιβάσθηκε ως αναφορά στην ECB και στο υπουργείο οικονομικών από τον Μάρτιο του 2013. Ο υπουργός Γ. Σουρνάρας στην συνέχεια, με το αρ.πρωτ. Β.871/12-06-2013 έγγραφό του, διαβίβασε την αναφορά στις αρμόδιες αρχές για να ελέγξει η καθεμιά, κατά τις αρμοδιότητές της, τα καταγγελλόμενα σε αυτή και μεταξύ αυτών, και στον εισαγγλέα Χαλκίδος. Με αυτόν τον τρόπο και πάντα σύμφωνα με τον μηνυτή, ο υπουργός κατέστησε εαυτόν συνμηνυτή στην μήνυση του ιατρού. Η μήνυση και ΕΔΩ.

21/01/2014 Πολίτης κατά Γεωργίου Προβόπουλου (Δ/τη της Τράπεζας της Ελλάδος-ΤτΕ), ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Νικολάου Μαράντου, εκκαθαριστή της ΑΤΕ, Συμβουλίου της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ (ΕΠΑΘ), Συμβουλίου της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕ) και Παντός Υπευθύνου για την εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς

Μηνυτής είναι ο ιατρός Δημήτρης Αντωνίου ο οποίος ζητά την ποινική δίωξη των μηνυόμενων για α) Απιστία και Απάτη κατά της ΑΤΕ ΑΕ, β) Καταδολίευση Δανειστών (ΤΧΣ ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου), γ) Καταχραστών του Δημοσίου (ν.16081950), δ) ηθική αυτουργία στα παραπάνω εγκλήματα. Αναλυτικότερα: Ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ Ν. Μαράντος, το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΠΑΘ, ΕΜΕ), επέτρεψαν και η Πειραιώς δέχτηκε, την μεταβίβαση (πώληση) περιουσιακών στοιχείων της ΑΤΕ στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ΑΤΕ ΑΕ και το ΤΧΣ ΑΕ (και τον δανειστή του τελευταίου, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο) με τους εξής τρόπους: Α) Την ΑΤΕ ΑΕ i) με το ευτελέστατο αντίτιμο των 95 εκατομ. ευρώ της πώλησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων της στην Πειραιώς (Απιστία κατά ΑΕ) και ii) διότι, παρότι η ΑΤΕ κατέστη πλήρως εξυγιανθείσα και βιώσιμη (με το δάνειο των 7.5 δις. ευρώ από το ΤΧΣ), οι παραπάνω δολίως την κατέταξαν ως μη-βιώσιμη (διότι επισήμως δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε), της αφήρεσαν την άδεια λειτουργία της και την έθεσαν σε εκκαθάριση, Β) Το ΤΧΣ ΑΕ (και το Ελληνικό Δημόσιο ως δανειστή του ΤΧΣ) δια της αποστερήσεών των από όλες τις ενέγγυες εμπράγματες ασφάλειες που είχε (-αν), για το χορηγούμενο δάνειό τους των 7.5 δις. προς την ΑΤΕ, επί των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων της ΑΤΕ, δια της μεταβίβασης αυτών (των ενέγγυων ασφαλειών) στην Πειραιώς. Και η τελική ζημία του ΤΧΣ ΑΕ και του Ελληνικού Δημοσίου είναι βεβαία χωρίς τις εμπράγματες ασφάλειες της ΑΤΕ, διότι τα εναπομείναντα «κόκκινα» ληξιπρόθεσμα δάνεια στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, είναι ουσιαστικά ανείσπρακτα και κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να αποζημιώσουν το ΤΧΣ για τα 7.5 δις. του δανείου που χορήγησε στην ΑΤΕ.

27/10/2014 Δημοσιογράφος κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, του πρόεδρου της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλου και του εισαγγελέα Εφετών Μωραϊτάκη για την υπόθεση της Marfin Μηνυτής είναι ο Κώστας Βαξεβάνης. ο οποίος αποκαλούμενος νέα στοιχεία που προέκυψαν για την υπόθεση της Marfin και του Ανδρέα Βγενόπουλου, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης και να ερευνηθούν εκτός των άλλων, οι ευθύνες του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου γιατί απέκρυψε στοιχεία για την υπόθεση της Marfin, αλλά και του εισαγγελέα Ιωάννη Μωραϊτάκη, ο οποίος έθεσε στο αρχείο την υπόθεση δανειοδότησης της Μονής Βατοπεδίου από τη Marfin Bank με 175 εκατομμύρια ευρώ, βασιζόμενος στους ισχυρισμούς του Προβόπουλου, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι όλα έγιναν καλώς. Η μήνυση εμπεριέχει και μια γενική περιγραφή του τραπεζικού συστήματος και προβλημάτων που δημιούργησε η οποία έχει ως εεξής : “Τα τελευταία τρία χρόνια, έχω πραγματοποιήσει πληθώρα ερευνών σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών έχουν δημοσιοποιηθεί και σε πολλές των περιπτώσεων έχουν προκαλέσει εισαγγελικές παρεμβάσεις και έρευνες. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως τις περισσότερες φορές, αυτές οι εισαγγελικές έρευνες είτε δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος και των υπευθύνων, είτε ακυρώνονται με νομικισμούς και καταθέσεις ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι και όχι μάρτυρες. Οι εισαγγελείς δηλαδή καλούν τους υπό έλεγχο να καταθέσουν ως μάρτυρες αντί να αναζητήσουν τις ευθύνες τους και το ρόλο τους, όχι απλώς σε αδικήματα, αλλά σε αυτό που είναι η κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος.

Αυτό που πρακτικά συνέβη, είναι πως οι ελληνικές Τράπεζες, με ευθύνη αυτών που τις διοίκησαν και των τραπεζιτών, δημιούργησαν σκάνδαλα, καταχράστηκαν χρήματα μέσω off shore εταιρειών και εικονικών δανείων τα οποία διαγράφησαν ως χρέη, έφαγαν χρήματα των καταθετών χωρίς να ελεγχθούν από τα θεσμικά όργανα ελέγχου. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αυτές οι «μαύρες τρύπες» στις τράπεζες, εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της κρίσης και ανακεφαλαιοποιήθηκαν για να μην καταρρεύσουν οι Τράπεζες. Οι θεσμικοί παράγοντες, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ), δια του Διοικητή της, φρόντισε να ενισχύσει αυτή την εικόνα πως οι ελληνικές Τράπεζες ήταν θύματα της κρίσης και των Ελληνικών Ομολόγων που κουρεύτηκαν. Απ’ ό,τι μπορείτε να διαπιστώσετε, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, ερευνούν πολλές υποθέσεις που συνδέουν τους Τραπεζίτες με αυτή τη λειτουργία. Δηλαδή τα σκάνδαλα τα ερευνούν οι εισαγγελείς, αλλά δεν τα έχει ελέγξει η ΤΤΕ, πριν εξελιχθούν ως σκάνδαλα. Ακόμη όμως και στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, στελέχη της ΤΤΕ, τα οποία δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε, παίζουν συγκαλυπτικό ρόλο.”

13/05/2015 Γιάννης Σιάτρας – Μηνυτήρια Αναφορά κατά Τραπεζών Μήνυση ΚΑΤΑ Των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών “Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ”, “Alpha Bank ΑΕ”, “Τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ”, “Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ”, “Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΕ” και “Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ”, της περιόδου από 20 Οκτωβρίου 2009 έως και 31η Δεκεμβρίου 2012, Του Γεωργίου Προβόπουλου, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ίδια περίοδο και Παντός άλλου υπευθύνου, λόγω των ανυπολόγιστων ζημιών που προκάλεσαν τόσο στις τράπεζες, όσο και στην χώρα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι ζημίες οδήγησαν στην αναγκαστική εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς και στην ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών με χρήματα που δανείστηκε το Κράτος και τα οποία τελικά επιβάρυναν το δημόσιο χρέος και άλλα τινά. Επίσης, ως μια από τις κυριότερες αιτίες ζημιών, αναφέρεται και η αγορά ομολόγων του Δημοσίου από ξένες τράπεζες που προσπαθούσαν να τα “ξεφορτωθούν” λίγο πριν το PSI, η οποία οδήγησε σε απόλυες ύψους € 20,1 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και σε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία, επειδή τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν τα ομόλογα έφυγαν από την πραγματική οικονομία και βάθυναν ακόμη περισσότερο την κρίση. Ο μηνυτής ζήτα την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου και την παραδειγματική τιμωρία του. (η μήνυση και εδώεδώ και εδώ)

21/03/2016 Δικηγόρος στον ΑΠ για παρανομίες τραπεζών και Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο Δημοκρατίας κλπ με σκοπό την γνωστοποίηση περιεχομένου μηνυτήριας αναφοράς για παρανομίες τραπεζών και όχι μόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ