Γεώργιος Παπανδρέου

 

Ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1952 στο Σαιντ Πωλ (St Paul) της Μινεσότα (Minnesota), Η.Π.Α., όπου ο πατέρας του, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κατείχε πανεπιστημιακή έδρα. Είναι επίσης εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη (Massachusetts), την περίοδο 1970-1975, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, Ηνωμένο Βασίλειο (1975-1977). Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Από τα 29 του (1981) είναι στην Ελληνική Βουλή και από τα 33 σε κυβερνητικές θέσεις. Συγκεκριμένα : Ξεκίνησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού (Ιούλιος 1985 – Φεβρουάριος 1987) στην κυβέρνηση του πατέρα του και μέχρι το 1996 συνέχισε ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 – 1989), Υφυπουργός Εξωτερικών (Οκτώβριος 1993 – Ιούλιος 1994) και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιούλιος 1994 – Σεπτέμβριος 1996).

Όταν αρρώστησε ο πατέρας του και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει τον καινούργιο πρωθυπουργό και στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών αυτών, στήριξε με την ομάδα του ( Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος κλπ) τον Κώστα Σημιτη, ο οποίος είχε ως αντίπαλο τον Άκη Τσοχατζόπουλο , εκλεκτό του Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργού κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού. Την στήριξη του στον κ. Σημίτη προσέφερε και στο Συνέδριο για την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούνιο του 1996. Ο νέος πρωθυπουργός τον διατήρησε υπουργό Παιδείας, και αργότερα τον μετέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτή υπουργό αρχικά και ως υπουργό στη συνέχεια.

Μόλις πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών και έχοντας προφανώς το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε να διευρύνει τις επαφές του και στο εσωκομματικό πεδίο. Πολλώ δε μάλλον από τις 19 Φεβρουαρίου 1999, όταν προβιβάστηκε σε υπουργό διαδεχόμενος τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος αντικαταστάθηκε λόγω ολιγωρίας στην υπόθεση Οτσαλάν.

Μετά τις εκλογές τις 9 Απριλίου 2000 διατήρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και όταν άνοιξε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, άρχισε τακτικές συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και ήταν ο μόνος υπουργός που δεν είχε βρεθεί «στα όπλα» με την ηγεσία της Εκκλησίας. Γενικότερα όμως, όπως έλεγαν τότε οι αντίπαλοί του, oυδείς ξέρει ποιες είναι οι απόψεις του για τα θέματα της επικαιρότητας. Ποια είναι η θέση του για το ασφαλιστικό, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ- αριστεράς; Ακόμη κι όταν είναι υποχρεωμένος ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, επιλέγει «στρογγυλές» θέσεις που δεν στενοχωρούν κανέναν έλεγαν. Κάπου στην μέση της δεύτερης αυτής θητείας του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού και λίγους μόνο μήνες από την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2001, ο υπουργός εξωτερικών άρχισε να δηλώνει ενδιαφέρον για την αρχηγία του κόμματος και κατ ́ επέκταση και για την πρωθυπουργία. Μέχρι τα μέσα του 2003 το θέμα επανερχόταν στην δημοσιότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά μετά τα σενάρια διαδοχολογίας έγιναν πιο έντονα παρότι ο κ. Σημίτης είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει άλλωστε, αφού απολάμβανε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό. Έχοντας υπόψιν ότι στις ίδιες δημοσκοπήσεις η ΝΔ φερόταν ως πρώτο κόμμα, πάει να πει ότι τα όποια προβλήματα του ΠΑΣΟΚ δεν χρεωνόταν στο πρόσωπο του αρχηγού του.

Τον Δεκέμβριο, πριν το τέλος της δίκης της 17 Νοέμβρη και την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο υπουργός εξωτερικών δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του ( !!!) και αρχίζει να κάνει αντιπολίτευση, περιοδείες και αρχηγικές εμφανίσεις, προκαλώντας πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος και στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στις δημοσκοπήσεις τέθηκε τότε και ένα πρωτοφανές ζήτημα: τι θα γινόταν στις εθνικές εκλογές εάν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο υπουργός εξωτερικών και όχι ο πρωθυπουργός ; Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Η ΝΔ συνέχιζε να έχει το προβάδισμα, ο Κ. Σημίτης συνέχιζε να είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και όσον αφορά τον ” καινούργιο παίχτη “, τα αποτελέσματα έδειχναν σαφέστατη υπεροχή του κ. Σημίτη σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το προβάδισμα ήταν ακόμα πιο μεγάλο. Ενδεικτικά : “Η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,3% στη μία (της «Κάπα Research» για το «Βήμα») και κατά 7,8% στην άλλη (της RASS για την «Καθημερινή»). Ο Κ. Σημίτης προηγείται του Κ. Καραμανλή και στις δύο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Κατά 1,2% στην πρώτη και κατά 1,8% στη δεύτερη.” “Όταν τίθεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ερώτημα «με ποιον αρχηγό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ», το 59,6% απαντά με τον Κ. Σημίτη και το 34,4% με τον Γ. Παπανδρέου. ” Παρόλα αυτά, ούτε οι φημολογίες, ούτε οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό δεν σταμάτησαν αλλά αντιθέτως έγιναν πιο έντονες και κάποιοι του ζήταγαν εκ νέου και επίμονα, να ξεκαθαρίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες πλησιάζαν. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από περίεργο, αφού εκτός από τις δημοσκοπήσεις, υπήρχε καθημερινό μπαράζ δηλώσεων όλων των ηγετικών στελεχών ότι ο κ. Σημίτης θα ηγηθεί και πάλι του κόμματος στις εκλογές, μέχρι τότε ούτε ένας βουλευτής δεν είχε ζητήσει δημοσίως από τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει και ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους από την αρχή, ότι αυτός θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές και ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως κάποιοι ισχυρίζονταν), για χάρη της οποίας θα εγκατέλειπε την πρωθυπουργία. Αποφασισμένος «να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των σεναριογράφων» φαίνεται ο Κώστας Σημίτης σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία και στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Βουλή, όταν οι πιέσεις είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Γεγονός είναι ότι το γαϊτανάκι συνεχίστηκε και τελικά ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον εγκαλούμενο-μηνυόμενο στις 6 Ιανουαρίου για να συζητήσει την ομαλή πολιτική διαδοχή.

Την επόμενη μέρα με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, την διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004 και την μέχρι τότε παραμονή του στην πρωθυπουργία. Τέλος, είπε ότι οι αποφάσεις του αυτές προωθούν αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους Έλληνες. “Ο Κώστας Σημίτης έκανε, κάνει μια πράξη που χαρακτηρίζεται από το ήθος, τη γενναιότητα και το αίσθημα ευθύνης”, είπε ο εγκαλούμενος μηνυόμενος έξω από το Μέγαρο Μάξιμου και η ΕΡΤ βασισμένη σε δημοσκόπηση της ”Κάπα Research” μας ανακοινώνει αμέσως τα καλά νέα : Η διαφαινόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου μειώνει μειώνει πολύ την απόστασή του από τη ΝΔ στην ”παράσταση νίκης” (μόνο) και αρχίζει έτσι μια νέα φρενίτιδα. Σύσσωμος ο τύπος και οι δημοκοπικές εταιρίες ασχολούνται ανελλιπώς με τις κινήσεις και τις πιθανότητες του καινούργιου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Όλα καλά και ευνοϊκά μέχρι τις κάλπες, όπου έχασε με 5 μονάδες διαφορά.

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, έκανε δεκτή την παραίτηση Σημίτη και με συνοπτικές διαδικασίες ρύθμισε τα της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος στις 8 Φεβρουαρίου βάση ψηφοφορίας και προκήρυξε έκτακτο συνέδριο για την 6η Φεβρουαρίου, για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο της ψηφοφορίας και για τη συμμετοχή σ’ αυτήν των μελών αλλά και των φίλων του ΠΑΣΟΚ . Αμέσως μετά, ο υπουργός εξωτερικών με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, επισημοποίησε την υποψηφιότητα του για την θέση του πρόεδρου. Την ίδια ημέρα στην Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τροποποιεί και κυρώνει την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο και την πώλησή τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, του Ομίλου Μπόμπολα και του κ. Δημήτρη Κούτρα. Δυο μέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, πριν ακόμη εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός εξωτερικών ξεκινά την πορεία του προς τις εθνικές εκλογές, με προσκύνημα στη γενέτειρα του παππού του, το Καλέντζι. Από τότε και μέχρι στις εκλογές δεν σταμάτησε τις περιοδείες και τις ομιλίες.

Μετά τη διαδοχή, οι σχέσεις των δύο αρχηγών του Κινήματος – νυν και πρώην- άρχισαν να χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικότητα και καχυποψία, όμως και οι δύο φρόντιζαν με αραιές συναντήσεις τους να διαλύουν κάθε σύννεφο. Πάντα θέμα τριβής ήταν το αν και κατά πόσο ο εγκαλούμενος – μηνυόμενος υποστήριζε το κυβερνητικό έργο του Κ.Σημίτη, Στις 22 Ιανουαρίου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε περιοδεία στην Πρέβεζα, Λευκάδα και Άρτα, έσκασε η υπόθεση του «Πόρτο Καρράς» που αφορούσε τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης . Ο Κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός δεν παρενέβη, αλλά αντέδρασε ο εγκαλούμενος- μηνυόμενος, βγάζοντας από τις λίστες του κόμματος εννιά βουλευτές του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και μέλη της κυβέρνησης (Χ. Πάχτας) και έστειλε έτσι σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός κάνει κουμάντο. Αργότερα όμως είπε ότι “Ο Χρήστος Πάχτας υπέστη το 2004 μια συκοφαντική επίθεση, για κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αποτελούσε ανύπαρκτο σκάνδαλο” Στις 25 Ιανουαρίου, το θολό τοπίο για τα πρακτικά ζητήματα του επερχόμενου συνεδρίου δεν είχε πλήρως ξεκαθαρίσει, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύαν. Έλεγε τότε η Ελευθεροτυπία : “Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα εκλέξει τον Γ. Παπανδρέου πρόεδρο, θα καθοριστούν αύριο από τα δύο επιτελεία που λειτουργούν σήμερα στο κόμμα: Του Λευτ. Κατσικαρέλλη απ’ τη Χαρ. Τρικούπη και της Ρεγγίνας Βάρτζελη (διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου) απ’ την οδό… Μαυρομιχάλη όπου θα στεγαστούν οι (νέοι) άνθρωποι του (νέου) ηγέτη.” στο συνέδριο ” “Απ’ όλη την Ελλάδα θα φτάσουν 4.500 «σύντροφοι», μέλη νομαρχιακών, τομεακών και περιφερειακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, γραμματείς όλων των τοπικών οργανώσεων, νυν και πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτές, ευρωβουλευτές, το Κεντρικό Συμβούλιο νεολαίας και όλα τα στελέχη τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.”, οι κάλπες θα στηθούν ” στους 1.000 δήμους και τις 100 κοινότητες της χώρας κι όχι στα 1.300 «πράσινα» τοπικά γραφεία, ώστε να δώσει χαρακτήρα ευρύτερου δημοψηφίσματος κι όχι κομματικής σύναξης.” “Το βράδυ της Κυριακής, πάντως, μαζί με το νέο ηγέτη του, το ΠΑΣΟΚ θα έχει και… αρκετά χρήματα στο ταμείο του. Η μαζική ψηφοφορία κρίθηκε πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εμφανιστούν τα -νέα- ειδικά κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, που διακινεί ο Κ. Γείτονας.”

Στις 3 Φεβρουαρίου, με αίτησή του, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Kίνημα ζήτησε να εγκρίνει η Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Xαρακτήρα την τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων μελών και φίλων του κόμματος που πρόκειται να δημιουργηθεί εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, που θα λάβει χώρα την 8-2-2004 με σκοπό την εκλογή του προέδρου του κόμματος και στο οποίο θα καταχωρηθούν τα στοιχεία των μελών και φίλων του κόμματος που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Στις 5-2-2004 η Aρχή έκρινε ότι η δημιουργία αρχείου προσώπων που δεν είναι μέλη του κόμματος δεν είναι νόμιμη και επομένως δεν χορηγείται την αιτούμενη άδεια για τη συγκρότηση του προαναφερόμενου αρχείου. (εγγρ. 2)

Στις 6 Φεβρουαρίου διεξήχθη το έκτακτο συνέδριο και ομόφωνα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και διά ανατάσεως της χειρός, ενέκρινε την πρόταση του εγκαλούμενου – μηνυόμενου για την αλλαγή του καταστατικού του κινήματος, ώστε η εκλογή του αρχηγού να μην γίνεται πια από το συνέδριο αλλά μέσω ανοιχτής διαδικασίας ψηφοφορίας από τους πολίτες, πράγμα που σήμαινε ότι ο ίδιος ως μοναδικός υποψήφιος δεν χρειαζόταν καν να ψηφιστεί και ότι ήταν ήδη πρόεδρος. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι γραμματείς των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και δεν έγιναν ως συνήθως εκλογές στις οργανώσεις της χώρας για την ανάδειξη των συνέδρων (αντιπροσώπων), επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν πιο αντιπροσωπευτική αυτή η σύνθεση και έπρεπε κιόλας να αποφευχθούν τυχόν κόντρες, συγκρούσεις και εσωστρεφείς διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο. «Αυτή η διαδικασία εκλογής του προέδρου ενός κόμματος είναι «μη εκλογή» και ταυτόχρονα αυτό το εμφανιζόμενο ως έκτακτο συνέδριο είναι «μη συνέδριο», δήλωσε αυθημερόν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2004 ο εγκαλούμενος – μηνυόμενος, έγινε και επίσημα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, μετά από την περίφημη ψηφοφορία, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν 1.020.145 πολίτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλη και μη του κόμματος. ” Τον Γιώργο Παπανδρέου ψήφισαν 1.017.085, ενώ βρέθηκαν και 3.060 ψηφοδέλτια λευκά και άκυρα. Το ποσοστό που έλαβε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 99,9%!” (!!!) μετέδωσε η Φώφη Γεννηματά από τα γραφεία της εταιρείας «Κάππα Research», που είχε αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων, σε απευθείας σύνδεση με το Κιλελέρ και με τον υπουργό εξωτερικών ο οποίος περιόδευε εκεί. Την ίδια ήμερα, η εφημερίδα Το Βήμα δημοσίευσε στην κυριακάτικη έκδοσή της, άρθρο με τίτλο «Μετά την αλλαγή ηγεσίας ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί» και υπότιτλο ” H συνταγματική τάξη δεν ανέχεται καθεστώς διαρχίας, έστω και περιορισμένης κατά χρόνον. Ο απωλέσας την αρχηγία πρωθυπουργός υποχρεούται αμέσως να παραιτηθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα οφείλει μέσα σε τρεις ημέρες να προτείνει ως πρωθυπουργό τον μόλις επιλεγέντα στην αρχηγία του κόμματος. ” Ο κ. Σημιτης όμως δεν παραιτήθηκε. Στις 7 Μαρτίου ήρθε η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και την άνοιξη του ίδιου έτους σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγιναν οι πρώτες αιχμές Σημίτη, ότι δεν προβάλλεται το κυβερνητικό έργο της οκταετίας του. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζει την έντονη δυσφορία του κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του: «Η δύναμη μιας παράταξης είναι το έργο της. Να μην το χαρίζει σε άλλους. Αν το χαρίζει, θα αναζητεί την πρόοδο χωρίς πυξίδα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο εν δυνάμει πρωθυπουργός εκφράζει και αυτός με τη σειρά του τη δυσφορία του με μια λακωνική φράση: «Κοιτάζω μπροστά…». Τον Μάρτιο του 2007, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμά του εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ασκεί ευθέως κριτική στο κοινωνικό πρόσωπο των κυβερνήσεων Σημίτη, λέγοντας ότι υπήρχε σοβαρό έλλειμμα και οι ανισότητες μεγάλωσαν. Πάνω σε αυτό τον καμβά έχτισε έκτοτε την πολιτική του επιχειρηματολογία. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Σημίτης δημοσιοποιεί ότι τηλεφώνησε στον Παπανδρέου και του εξέφρασε τη δυσφορία του για δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Γ. Παπανδρέου θα τον αξιοποιήσει σε κυβερνητική θέση αν κερδίσει τις εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και την επομένη ο υποψήφιος πρωθυπουργός αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να τον καλέσει μαζί του στην εξέδρα της τελευταίας προεκλογικής ομιλίας του στην Αθήνα, στο Πεδίον του Άρεως. Στις 16 Σεπτεμβρίου ήρθε και η δεύτερη εκλογική ήττα και την ευθύνη της Κυβέρνησης την ανέλαβε πάλι ο Κώστας Καραμανλής, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παρότι η κυβέρνηση του ήταν πολύ κάτω των περιστάσεων στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού και παρόλα τα σκάνδαλα ( ζαρντινιέρα, πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα κλπ). Το ίδιο βράδυ ο εγκαλούμενος μηνυόμενος ανήγγειλε την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του για να προχωρήσει σε αλλαγές. «Θα είμαι παρών» δήλωσε αμέσως ο Ευάγ. Βενιζέλος και μια μέρα αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός τον δέχτηκε στο γραφείο του. Η στάση του θεωρείται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εχθρική και συνεργάτες του μιλάγαν για «συμφωνημένη κίνηση» πριν από τις εκλογές. Ένα μήνα αργότερα ο κ. Σημίτης κοντράρει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον πρόεδρο, όταν εκείνος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και όλοι πια στο «Παπανδρεϊκό» μπλοκ μονολογούν ότι ο ρόλος Σημίτη κατά του Παπανδρέου αποκαλύφθηκε. Έπειτα, στις 23 Οκτωβρίου, από το Λονδίνο, μιλώντας μετά το τέλος της διάλεξής του στη Σχόλη Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), προέβαλε τις ενστάσεις του για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην εκλογή πρόεδρου στο ΠAΣOΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις παρευρισκόμενων, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη (unacceptable) η υφιστάμενη διαδικασία εκλογής πρόεδρου του κινήματος με τη συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος επειδή είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις τα μέλη από τους φίλους, και αφού ο καθένας μπορεί να ψηφίσει, δεν είναι βέβαιο εάν ορισμένοι απ ́αυτούς που ψηφίζουν ενδιαφέρονται να εκλεγεί ο καλύτερος ή ο χειρότερος υποψήφιος. Στις 11 Νοεμβρίου η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά και ο εγκαλούμενος-μηνυόμενος με 427.021 ψήφους επί του συνόλου των 769.156, κηρύχτηκε νικητής . Παρέμεινε έτσι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και εν δυνάμει πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια . Όχι πολύ αργότερα, στις 12 Ιουνίου 2008, έθεσε τον Κ. Σημίτη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μέσω μιας επιστολής που δημοσιοποίησε στον τύπο. Δήλωσε τότε : «δεν είμαι υπέρ των διαγραφών, αλλά δεν θα αφήσω να συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει μπροστά συντεταγμένο». (Τα γεγονότα τον διαψεύδουν όμως καθώς είχαν προηγηθεί ο Κίμων Κουλούρης και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου ενώ αργότερα ακολούθησαν πολλοί άλλοι – Μαντάς, Παπαχρήστος, Βαλλιανάτος , Δημαράς, Οικονόμου, Σακοράφα και 105 στελέχη που στήριξαν αντάρτες στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές -2010)

Την ίδια περίοδο περίπου, το καλοκαίρι του 08 δηλαδή, η διεθνής αγορά είχε μπει στη δίνη της οικονομικής κρίσης και ο εγκαλούμενος μηνυόμενος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε να ζητάει εκλογές με αφορμή την οικονομία. Μετά κήρυξε πτώχευση ο αμερικανικός κολοσσός Lehman Brothers, η παγκόσμια οικονομική κρίση έγινε πολύ πιο έντονη ενώ στην Ελλάδα είχαμε και άλλα προβλήματα: άρχισε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, μετά δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος και ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά κλπ. Με την αρχή του καινούργιου χρόνου έγινε ανασχηματισμός, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι και ο αρχηγός του, με αφορμή την επερχόμενη εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι επιθυμεί μεν την ανανέωση της θητείας του κ. Κάρολου Παπούλια, όμως θα την καταψηφίσει κατά την προεδρική εκλογή ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και εν συνεχεία να την υπερψηφίσει στη Βουλή που θα προκύψει. Η σύνδεση της επιδίωξης πρόωρων εκλογών με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως την είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , συνιστά τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και σφετερισμό αρμοδιότητας της Βουλής, απεφάνθη τότε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κασιμάτης σε συνέντευξή του στο «Παρόν». Έντονα απορριπτικός υπήρξε και ο επίσης συνταγματολόγος καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», χαρακτηρίζοντας έναν τέτοιο χειρισμό ως συνταγματικό περίγελο. Οι σκληρές αυτές απορριπτικές θέσεις στις σχετικές προθέσεις του κ. Παπανδρέου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι και οι δύο υπήρξαν κορυφαίες προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ. Οι τόσο έντονες αρνητικές τοποθετήσεις των δύο ανδρών όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που ήταν να γίνει έγινε. Ο νόμιμος πρωθυπουργός της χώρας αναγκάστηκε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής των Ελλήνων και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όταν ερωτηθήκαν σχετικώς, στελέχη της κυβέρνησης όπως ο κ Γιάννης Ιωαννίδης που εγώ άκουσα, δήλωσαν ότι οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ είχαν παραλύσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν μπορούσαν να εκτελέσουν πια τα καθήκοντά τους . «Χρειάζεται νέα πορεία και νέα κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, θα ξαναδώσει ελπίδα και σιγουριά και θα στηριχθεί στη συμμαχία των αδύναμων και δημιουργικών δυνάμεων», έλεγε ο εγκαλούμενος μηνυόμενος για να δικαιολογήσει την κίνησή του. Σε γενικές γραμμές, η τότε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν περίπου αυτή : το συνολικό εξωτερικό μας χρέος συγκρινόμενο με το ΑΕΠ ήταν 167% και η Ελλάδα βρισκόταν πολύ πίσω στην παγκόσμια αλλά και στην Ευρωπαϊκή κατάταξη -όπου προηγούνταν η Ιρλανδία με περίπου 1000%, Ολλανδία με περίπου 470%, Βρετανία με 416% και Πορτογαλία με 223%.

Τα Spread των ελληνικών ομολόγων ήταν στο χαμηλότερο η κοντά στο χαμηλότερο της χρονιάς στις 130 μονάδες περίπου, η ανεργία στο 5.3% και σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης βρισκόταν στο 8% . Οι εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου και ο εγκαλούμενος- μηνυόμενος συμμετείχε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και γι ́αυτό υποψήφιος πρωθυπουργός και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας. Ως γνωστόν, η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχτηκε κυρίως στις προσωπικές του δεσμεύσεις ότι έχει λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς να παγώσει τους μισθούς, χωρίς να αυξήσει τους φόρους στην μεσαία τάξη, χωρίς την αύξηση του ΦΠΑ κλπ επειδή όπως έλεγε αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης. Δέσμευση μας: κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και όλα αυτά ήταν εφικτά επειδή όπως έλεγε, λεφτά υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο και, λεφτά υπάρχουν όταν υπάρχει η πολιτική βούληση . Περαιτέρω, έλεγε μεταξύ άλλων ότι και το ́93 επί Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ παραλάβαμε μια χώρα που δεν ήταν ίσως σε τόσο επικίνδυνη θέση όσο είναι σήμερα, αλλά ήταν και πάλι κοντά στη χρεοκοπία από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι γι ́αυτο έχουν πείρα και ξέρουν τι να κάνουν, ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοσθεί ακόμη και με μεγαλύτερο έλλειμμα και θα γίνει δεκτό από την ΕΕ γιατί είναι αξιόπιστο, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων, ικανή να πρωταγωνιστεί και ότι απογραφή, σαν αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ποτέ δεν θα γίνει ” Γιατί εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας” και τέλος, έλεγε ότι όλα αυτά είναι αυτονόητα και στις 4 του Οκτώβρη, γίνονται πράξη. “Γι’ αυτό, είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής μας, από τις 5 του Οκτώβρη.” Και έτσι έγινε πρωθυπουργός, παρότι το 69,67% του εκλογικού σώματος δεν τον ψήφισε. 

Αμέσως μετά την παραλαβή της εξουσίας, έγιναν τα εξής : η Τράπεζα της Ελλάδος άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας σε 10 από 3 που ήταν, τις ημέρες για να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών, σχηματίστηκε κυβέρνηση και ο ίδιος έγινε και υπουργός εξωτερικών, ξεκίνησε μια περίεργη διαδικασία προσλήψεων μέσω διαδικτύου η οποία καθηστέρησε πάρα πολύ λόγω συλλογής βιογραφικών , συνεντεύξεων και συζητήσεων επί συζητήσεων με ειδικούς από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός άρχισε να μιλάει στους πάντες και παντού αλλά κυρίως στο εξωτερικό που συχνά βρισκόταν, για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, για το τεράστιο έλλειμμα και το υπερβολικό χρέος, για την κρισιμότητα της στιγμής και για τις αιτίες που έφεραν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήτοι η συστημική διαφθορά από την κορυφή ως το πάτο, η τεράστια φοροδιαφυγή και η εγκληματική συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία απέκρυψε από τους εταίρους μας τα πραγματικά στοιχειά της ελληνικής οικονομίας. Λίγο πολύ τα ίδια είπε και στις προγραμματικές δηλώσεις στις 16 Οκτωβρίου όταν μας ενημέρωσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει η θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ ( δηλαδή το 12,7% του ΑΕΠ) ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη απογραφή με τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος και όταν ταυτόχρονα εξήγγειλε σειρά φιλολαϊκών μέτρων όπως 30 ευρώ αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ αναδρομικά, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ώς το τέλος του χρόνου κλπ Έπειτα ενημερώθηκε και η EUROSTAT ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 δεν θα είναι 6% όπως ήταν η τελευταία προεκλογική εκτίμηση και ότι έγινε επίσης και διόρθωση του ελλείμματος του 2008 κατά 2%. Μπήκαμε έτσι υπό επιτήρηση. Μια που προεκλογικά ο εγκαλούμενος – μηνυόμενος είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 100 ημερών για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την υλοποίηση βαθιών τομών στη λειτουργία του κράτους, έχει σημασία το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο ίδιος εργάστηκε περίπου 30 ημέρες , από τις οποίες δύο άκουσε τα κάλαντα, τρεις ήταν στην Δομινικανή Δημοκρατία στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μία στο συνέδριο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, μία σε εορταστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο και δύο σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και αντί να ασχοληθεί με το υποσχόμενο σχέδιο «εθνικής ανάτασης» που θα εφαρμοζόταν τότε με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την διάγνωση των προβλημάτων της οικονομίας της Ελλάδας και την προβολή των σχετικών απόψεων του κυρίως στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου 2009, αφού πρώτα άφησε άναυδους τους συναδέλφούς του με τις αποκαλύψεις ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη και αυτή είναι η αιτία όλων των οικονομικών δεινών της χώρας (Mr Papandreou shocked his colleagues by admitting that Greece was riddled with corruption ECONOMIST) στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, προχώρησε σε λεπτομερή ανάλυση της θεωρίας του και είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μέσων Ενημέρωσης κι έτσι είχε την ευκαιρία, στο κεφάλαιο για την οικονομία, να φέρει αυτός το ζήτημα της χώρας μας, με αποφασιστικότητα και με πολύ συγκεκριμένη στόχευση, ότι τους είπε ότι αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το τεράστιο έλλειμμα, το τεράστιο χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επειδή τα νοσοκομεία έχουν τεράστια διαφθορά, επειδή έχουμε συστημική διαφθορά που θεωρούμε φυσιολογική, πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία, τεράστια σπατάλη του δημοσίου χρήματος και είπε τελικά ότι θα πάρει σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά και την σπατάλη , όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη και στον συνταξιούχο και στον μισθωτό.

Μετά από όλα αυτά, τα Spread των ελληνικών ομολόγων άρχισαν μια γρήγορη ανοδική πορεία, στον διεθνή τύπο εμφανίστηκε σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και συγκεκριμένα, 21.260 σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήρθαν άρον άρον στην Αθήνα για προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές, οι Γερμανοί μας είπαν να πουλήσουμε τα νησιά μας για να καλύψουμε τα χρέη, οίκοι αξιολόγησης ένας μετά τον άλλον υποβάθμισαν την ελληνική οικονομία και τα ομόλογά μας κατατάχτηκαν τελικά στην κατηγόρια των σκουπιδιών. Η εξωφρενική άνοδος των Spread των ελληνικών ομολόγων είχε ξεκινήσει κάπου στα μέσα Νοεμβρίου και το γεγονός προκαλούσε ανησυχία ακόμα και στο μικρότερο χωριό της χώρας, αφού όλοι είχαμε μάθει από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με «τη νέα άνοδο ή πτώση των spreads των ελληνικών ομολόγων», ότι η άνοδος τους ήταν κακό σημάδι για την οικονομία και σήμαινε ακριβό δανεισμό. Έπειτα, μάθαμε και τα CDS, τα ασφάλιστρα των ομολόγων δηλαδή και αποκτήσαμε καινούργια ψύχωση με την παρακολούθησή τους, γιατί μας είχαν εξηγήσει ότι αυτά είναι ακόμα πιο σημαντικά από τα Spread επειδή δείχνουν εάν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι. Στις 3 Μαρτίου λαμβάνονται μέτρα «σωτηρίας» : Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης, οριζόντια περικοπή των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως και άλλα τέτοια. Η αγορά δεν ανταποκρίνεται, κάθε άλλο μάλιστα, τα επιτοκία δανεισμού συνεχίζουν να ανεβαίνουν, συνεχίζουν βεβαίως και τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τότε ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για την επίλυση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους πως να χειριστούν το θέμα της Ελλάδας και την κατρακύλα του ευρώ. Η κίνηση του αυτή χαρακτηρίστηκε ως «εκβιαστική» από την Ευρωζώνη, με τη Γερμανία να διαχωρίζει τη θέση της, εμφανίζοντας για πρώτη φορά τις ηγετικές της φιλοδοξίες. Γεγονός είναι ότι εκείνη την περίοδο όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με ” κομμένη την ανάσα” την “υπεράνθρωπη” προσπάθεια σωτηρίας της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τελικά στις 25 Μαρτίου, με τη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, αποφασίστηκε για την οικονομική και τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, η δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και στις 11 Απριλίου αποφασίσθηκε η ενεργοποίησή του με την κατάρτιση κοινού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ελληνικές αρχές. Το ύψος του πακέτου στήριξης συγκεκριμενοποιήθηκε σε 30 δις €, τα οποία όμως η χώρα μας θα έλαβε από τα άλλα κράτη και το ΔΝΤ μόνο σε περίπτωση ανάγκης, δηλαδή μόνο εάν υπήρχε φόβος χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω αδυναμίας δανεισμού από τις διεθνείς αγορές για την εκπλήρωση των υποχρώσεών της.

Ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, στις 23 Απριλίου 2010 δηλαδή, από το ακριτικό Καστελόριζο, μέσω ενός δραματικού τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο ΓΑΠ ανακοίνωσε ότι η χώρα προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι το έλλειμμα της χώρας μας για το 2009 ήταν 13,6% του ΑΕΠ. Εκείνη την περίοδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 δηλαδή και σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα με συνολικό χρέος 532 δισ. δολαρίων κατατασσόταν στην 16η θέση παγκοσμίως μετά την ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστραλία, Καναδάς, Σουηδία Αυστρία, Χόνγκ Κόνγκ και Δανία. (εγγρ.14) Στο ίδιο πνεύμα ήταν αργότερα και η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) – η τράπεζα των τραπεζών δηλαδή – η οποία έλεγε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη (δημόσιο και ιδιωτικό), συγκριτικά με την πλειοψηφία των «δυτικών» χωρών και ότι για το λόγο αυτό, η “κρίση δανεισμού” της Ελλάδας, είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. Πάρα ταύτα, ο εγκαλούμενος – μηνυόμενος μας είπε ότι κινδυνεύαμε να χρεοκοπήσουμε και ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στο διάγγελμα του, αφού έκανε πρώτα σφοδρή επίθεση στην ΝΔ, υπογράμμισε ότι “όλοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί” αλλά τώρα θα το “ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά” και ότι «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. » Λίγο μετά έλαβε την πασίγνωστη πια απάντηση από αναγνώστη της Ναυτεμπορικής : «Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Γ. Παπανδρέου ότι και ο Οδυσσέας ήξερε το δρόμο για την Ιθάκη αλλά του πήρε 10 χρόνια για να φθάσει… ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, οι άλλοι πέθαναν στην διαδρομή.»

Μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία τον κάλεσε και συμφώνησαν ότι, η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία έκλεισε στις 3 Μαΐου με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου με την σύναψη της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για 80 δις εύρω από κράτη τις ευρωζώνης και 30 δις ευρώ από ΔΝΤ για το χρονικό διάστημα 9 Μαΐου 2010 έως και 8 Μαΐου 2013.

Το Καστελόριζο ακολουθήσαν καινούργιες αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, έκτακτες εισφορές, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μείωση δημόσιων επενδύσεων και ένα χρόνο μετά, η χώρα βρέθηκε δέκα θέσεις κάτω στην παγκόσμια κατάταξη στην ανταγωνιστικότητα και 8 στην επιχειρηματικότητα, η ανεργία έφτασε στο 22% και βούλιαζε τα ταμεία, το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο κατά 30 δις εύρω, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όλοι μιλάγαν πάλι για την χρεοκοπία της Ελλάδας και την προσπάθεια σωτήριάς της μέσω νέων δανείων και μνημονίων.

Στις 9 Νοεμβρίου 2011, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση, ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε μαζί με την κυβέρνησή του, αφού πρώτα βρήκε ως αντικαταστάτη και συνεχιστή της πολιτικής του, τον σύμβουλό και υπάλληλο του γραφείο του, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο. Με την συνδρομή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δύο αρχηγών κομμάτων της “πενταμελούς” βουλής και του προέδρου της Δημοκρατίας, στις 11.11.2011 ο αντίκλητος του Γ. Παπανδρέου, διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας και η 48μελής Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011 ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα. Στην κυβέρνηση αυτή, ο Γ. Παπανδρέου τοποθέτησε  38 στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησής του και οι άλλοι δυο αρχηγοί, 10 στελέχη:  έξι ο Α. Σαμαράς από τη Νέα Δημοκρατία και τέσσερα ο Γ.Καρατζαφέρης από το ΛΑΟΣ. Όλα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα (107-110 τις 9 και 11 Νοεμβρίου) στο ΦΕΚ A 243/2011 

Περισσότερα εδώ wikipedia, Γ. Παπανδρέου – Πως έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έπειτα πρωθυπουργός, Άρθρο Βόμβα: Ποιος είναι ο “Γιώργος” Α. Παπανδρέου; Το προφιλ ενός ψεύτη και προδότη Πρωθυπουργού., Για τα πρακτικά: Άθλοι της οικογένειας Παπανδρέου

 

 

ΕΥΘΗΝΕΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο μέχρι στις 29.11.2013 είχαν διαβιβαστεί στη βουλή πάνω από 100 δικογραφίες κατά του διδύμου Γιώργο Παπανδρέου – Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά του Γ. Παπανδρέου είχαν διαβιβαστεί δικογραφίες μεταξύ των οποίων εσχάτη προδοσία, πρόκληση οικονομικής ζημιάς στην χώρα, εξαπάτηση εκλογέων, απάτης για το «λεφτά υπάρχουν», μεταφοράς ψευδών ειδήσεων για επαπειλούμενο πραξικόπημα αλλά και η αναφορά του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη μετά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκε το μνημόνιο.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

09/04/2010 Οικονομολόγος και δικηγόρος κατά των κερδοσκόπων και των Ελλήνων και αλλοδαπών συνεργών τους, για χειραγώγηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος και πρόκληση τεράστιας ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες πολίτες και στα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μηνυτές και πολιτικώς ενάγοντες είναι ο Κυριάκος Ντόμπρας, οικονομολόγος – ασφαλιστής και ο Γεώργιος Νούλας δικηγόρος- πολιτευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι κατήγγειλαν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τους Κερδοσκόπους και των συνεργών τους, Ελλήνων και Αλλοδαπών, οι οποίοι, εκτελώντας οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, χειραγώγησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την αγορά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και Ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και, όλους εμάς, τους Έλληνες Πολίτες. Η Ζημία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 13 δις ευρώ και, λόγω της έκτασης και του μεγέθους της, έχει ήδη υποθηκεύσει την Εθνική Οικονομία, το μέλλον των επομένων γενεών και την ίδια την Εθνική Κυριαρχία. Οι μυητές ζητούν να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, όλοι οι δράστες και οι συνεργοί τους, ιδιαίτερα δε όσοι Έλληνες Πολίτες ξεπούλησαν την Ελλάδα και την υποδούλωσαν σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα Πολιτικά και Οικονομικά Οφέλη. Η αρχική μήνυση έλαβε Αριθ. Πρωτ. 2744. Αργότερα και ως τον Μάρτιο του 2012, κατατέθηκαν περισσότερα υπομνήματα και προστέθηκε καινούριο αποδεικτικό υλικό. Σύμφωνα με τον Ντόμπρα οι βασικοί πυλώνες των καταγγελιών είναι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, τα παιχνίδια με τα CDS, η Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling) διά της μετατροπής του Τ3 σε Τ10 και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει από την αγορά τα 15 δις που της είχαν προσφερθεί και τα οποία κάλυπταν τις δανειοληπτικές κυβερνητικές ανάγκες έως το καλοκαίρι του 2011. (Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΔΩ)

27/05/2010 Πολίτες κατά της Κυβέρνησης Παπανδρεου για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου οικονομικής συνεργασίας, κατά βουλευτών για την επικύρωση αυτού, και κατά ΔΝΤ, Ευρωπαικής Επιτροπής, ΕΚΤ, Προέδρου της Δημοκρατίας, ΤΧΣ, ΤΤΕ κλπ  (εσχάτη προδοσία) Η μήνυση συντάχτηκε από τον ιατρό Δημήτρη  Αντωνίου και έχει κατατεθεί εκτός από τον ίδιο, από τον Παντελή Γιαμαρέλλο και τουλάχιστον άλλους 3 πολίτες. Με την καταγγελία τους οι μηνυτές ζητούν την  ποινική δίωξη α) των βουλευτών που ψήφισαν τον νόμο 3845/06-05-2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα Κράτη Μέλη της ζώνης του ευρώ και το ∆ιεθνές Νομισματικό Ταμείο» την 06-05-2010 στην Ελληνική Βουλή και ζητείται η ποινική δίωξη τους για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας σύμφωνα με το άρθρο 134 παρ.1Ββ, παρ. 2α,β, άρθρο 134α , εδ. γ,ε,στ,η και άρθρο 135 παρ.1-4 του ΠΚ., για τον λόγο ότι αυτοί παρέβησαν τα άρθρα 1, 28, 52, 60 παρ.1, 73 παρ.1,2, 82 του Συντάγματος. β) των μελών το ΔΣ του ΔΝΤ, με έδρα την Νέα Υόρκη, η ποινική δίωξη των οποίων ζητείται για συνέργεια στην εσχάτη προδοσία των ελλήνων βουλευτών, λόγω παράβασης των παραπάνω άρθρων του Συντάγματος, αλλά και για διάπραξη αυτουσίως του εγκλήματος της εσχάτης προδοσία των μελών του ΔΣ αυτού, κατά της χώρας μας, κατά το άρθρο 134 παρ. 1-Α, παρ.2β, σε συνδυασμό με το άρθρο 134α, εδ. γ,,δ,,ε,στ,η. γ) των μελών της Ευρωπαικής Επιτροπής και το ΔΣ της Ευρωπαικής Τράπεζας, τα οποία συναποτελούν την «Τρόικα» που έχει υποδουλώσει την Ελλάδα, διότι οι παραπάνω οργανισμοί παραβίασαν το άρθρο 126 παρ.6-13 της Συνθήκης της Λισσαβώνας (Ευρωπαικό Σύνταγμα). Στις 27/01/2014, με την ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ του, ο μηνυτής Δημήτρης Αντωνίου στράφηκε και κατά των: α) Λουκά Παπαδήμο (πρωθυπουργό της Ελλάδος), β) Αντώνιο Σαμαρά (Πρωθυπουργό Ελλάδος, γ) Ευάγγελο Βενιζέλο (υπουργό οικονομικών), δ) Γιάννη Στουρνάρα (υπουργόν Οικονομικών), ε) Γεώργιο Προβόπουλο  (Δ/την της ΤτΕ), στ) όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου των παραπάνω δύο κυβερνήσεων Λουκά Παπαδήμου και Αντώνιου Σαμαρά, ζ) όλων των βουλευτών που υπερψήφισαν την 2η Δανειακή Σύμβαση (ν .4060 /20-03-2012, ΦΕΚ Α` αρ. 240, 12-12-2012  και ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α` αρ. 18/25-01-2013), η) Νομικό  Συμβούλιο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών, θ) Νομικό  Σύμβουλο του ΤΧΣ, για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε Εσχάτη Προδοσία ι) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που υπέγραψε όλους τους προδοτικούς νόμους, για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε Εσχάτη Προδοσία. (ΠΟΡΕΙΑ: Η αρχική μήνυση διαβιβάστηκε κάποια στιγμή πριν τις 3 Νοεμβρίου 2011 στην βουλή, ανακοινώθηκε σε δημόσια συνεδρίαση και από τότε αναπαύεται εν ειρήνη στο “ναό της δημοκρατίας”. Τα περί της διαβίβασης μπορείτε να τα δείτε εδώ: τέταρτη σελίδα, ένατο σημείο : Διαβίβαση μήνυσης κατά μελών της Κυβέρνησης και βουλευτών (αριθ. πρωτ. 86373/3-10-2011) Υπάρχει και ηλεκτρονική αίτηση συλλογής υπογραφών εδώ (3650 υπογράφοντες)

29/07/2010 Πολίτες κατά βουλευτών και παντός υπευθύνου για εσχάτη προδοσία και άλλα αδικήματα, λόγω πραξικοπηματικής αναθεώρησης του συντάγματος διά της οποίας προσφέρθηκε στα μελή των κυβερνήσεων όλων των εποχών το δικαίωμα να εγκλιματίσουν κατά το δοκούν Μηνυτές και πολιτικώς ενάγοντες είναι ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς (βιοτέχνης) και η Χριστίνα Σαλεμή (MSc) και αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματος το 2001 και το εκτελεστικό νόμο περί της (μην) ποινικής ευθύνης υπουργών και λιπών μελών των κυβερνήσεων όλων των εποχών 3126/19.03.2003, τα οποία παρείχαν ουσιαστικά σε μερίδα Ελλήνων πολιτών το δικαίωμα να εγκλιματίσουν στο μέλλον και άφεση αμαρτιών σε όσους το έκαναν στο παρελθόν. Πρόκειται για τα μέλη των κυβερνήσεων όλων των εποχών που απέκτησαν έτσι την δυνατότητα να βλάπτουν την χώρα και τους Έλληνες ανενόχλητοι χωρίς να έχει πια καμία αξία ούτε ο όρκος που έδωσαν κατά την παραλαβή καθηκόντων. Η μήνυση στρέφεται κυρίως  κατά των Ελλήνων Βουλευτών της Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων (περίοδος Απρίλιος 2000 – Μάρτιος 2004) και παντός άλλου υπευθύνου λόγω παραβίασης πληθώρας ελληνικών και διεθνών κανόνων δικαίου, οι οποίες προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες βλάβες  στο δημόσιο και το ατομικό συμφέρων των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών και στην χώρα. Ζητήθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς να ενεργήσουν σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος, ανάλογα και με την νόμιμη εξουσία που έχουν με σκοπό α) την παραδειγματική τιμωρία όλων των Ελλήνων Βουλευτών της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, είτε επειδή ψηφίσαν την εν λόγω διαδικασία είτε επειδή δεν εμπόδισαν με κάθε μέσο την κατάλυση του Συντάγματος. β) την άμεση αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματός μας όπου η κυριαρχία ανήκει στον Λαό και όλες οι εξουσίες  ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα και όχι κατά το δοκούν γ) την άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών αρχών και θεσμών που έχουν καταλυθεί, αλλοιωθεί ή απενεργοποιηθεί και τέλος δ) να υποχρεωθούν / αναγκαστούν οι ένοχοι να καταθέσουν στον «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους» ο οποίος υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος με κωδικό 26132462, το συνολικό πόσο των 60.000.000.000 εύρω ως μερική αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από το 2001 μέχρι σήμερα αλλιώς  να δημευτεί όλη η περιουσία τους.

Η μήνυση έχει ΑΒΜ Ζ10/614, παράβολα πολιτικής αγωγής 4159298 – 5109947-8 και παράβολα δημοσίου 5109943-44-5109945-46. Στις 12.08.2010 διαβιβάστηκε στην ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ η οποία ήρθε σε επαφή με τους μηνυτές για να μάθει τα στοιχεία επικοινωνίας ενός προτεινόμενου μάρτυρα τον οποίο κάλεσαν μετά για κατάθεση. Από τότε και έπειτα, η τύχη της δικογραφίας αγνοείται, παρότι στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης οι μηνυτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν εγγράφως για τις εξελίξεις στην υπόθεση καθώς και για τα περαιτέρω δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. ΠΡΟΣΩΠΑ : Ανάμεσα στους 300 μηνυόμενους βουλευτές περιλαμβάνονται οι δυο μετέπειτα πρόεδροι της δημοκρατίας Παπούλιας Κάρολος Γρηγορίου και Παυλόπουλος Προκόπιος Βασιλείου, οι πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Καραμανλής και Παπανδρέου Γεώργιος Ανδρέα καθώς και πληθώρα ατόμων που μετά την κατάθεση της μήνυσης κατέλαβαν υπουργικές θέσεις, όπως Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Κυριάκου, Καμμένος Παναγιώτης (Πάνος) Ηλία, Πάγκαλος Θεόδωρος Γεωργίου, Ευάγγελος Βενιζέλος. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Λαφαζάνης Γεωργίου Παναγιώτη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ιωάννης Ανδρέα Δραγασάκης. Υπομνήματα κατατέθηκαν στις 11 Μαΐου 2011 (στην εισαγγελία) και στις 22 Ιουνίου 2011 (στην ανακρίτρια). Στις 11/05/2011 κατατέθηκε και μηνυτήρια αναφορά για υπόθαλψη εγκληματία, παρασιώπηση εγκλημάτων, σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν, παρακώλυση της δικαιοσύνης και έσχατη προδοσία ή έσχατη προδοσία κατά συρροή [ΑΦΟΡΑ πράξεις που τελέστηκαν μετά την κατάθεση της από 29/07/2010 μήνυση και πιο συγκεκριμένα, πράξεις που τελέστηκαν με αφορμή την τροποποίηση του νόμου 3126/19.03.2003 οι οποίες αποδεικνύουν κιόλας την βασιμότητα της αρχικής μήνυσης. Μεταξύ άλλων, εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου (Ι. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας , Ευάγ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος , Π. Γερουλάνος , Χρ. Παπουτσής κλπ) , μέλη της ολομέλειας της όπου συμμετείχαν από το 2009 καινούργιοι βουλευτές όπως  ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ, ο Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ,  ο Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ , η Ε. ΠΑΝΑΡΙΤΗ, ο Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κλπ]

Η σύνθεση της ολομέλειας Ι’ Περιόδου (09/04/2000 – 11/02/2004) εδώ, Η σύνθεση της ολομέλειας ΙΓ΄ Περιόδου (04/10/2009 – 11/04/2012) εδώ

09/08/2010 Δικηγόρος κατά 170 Βουλευτών & Ανώτερων Κρατικών Υπαλλήλων για μαζική απόδοση ιθαγένειας και ψήφο αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές  Μηνυτής – πολιτικώς εναγών είναι ο Ανδριόπουλος Ιωάννης ο οποίος εγκάλεσε κυρίως τους βουλευτές που ψήφισαν επί της αρχής στην ονομαστική ψηφοφορία της Συνεδρίασης ΠΑ’ της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 10.03.2010 το νομοσχέδιο τότε & νυν Νόμο 3838 (ΦΕΚ Α’ 49) Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις, του οποίου η ισχύς με το άρθρο 31 άρχισε με τη δημοσίευση & κυκλοφορία αυθημερόν του ΦΕΚ στις 24.03.2010. Σταραφικε όμως και κατά ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.), ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ με την ευρεία έννοια του υπαλλήλου, που δίνει το άρθρο 13 Π.Κ., που εκτέλεσαν & εκτελούν κατά παράβαση του καθήκοντος τους τον ανωτέρω νόμο & που παρότρυναν & παροτρύνουν ή ανέχτηκαν & ανέχονται την παράβαση καθήκοντος υφισταμένων τους με την εκτέλεση του Ν. 3838/2010 ΚΑΘΟΣ ΚΑΙ κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η μήνυση μπήκε στο αρχείο παρότι το ΣτΕ έκρινε Αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς (350/2011) [ Απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας (Ολομ.) 460/2013 – Ιθαγένεια, ψήφος αλλοδαπών κλπ] και ως γνωστόν, οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι πρωθυπουργοί και οι λοιποί υψηλόβαθμοι και μην δημόσιοι υπάλληλοι, ορκίζονται κατά την παραλαβή των καθηκόντων τους ότι θα τηρήσουν το σύνταγμα. πράγμα που σημαίνει και ότι το γνωρίζουν. Ανάμεσα στους 170 μηνυόμενους περιλαμβάνονται βέβαια και πληθώρα υπουργών αλλά και δυο πρωθυπουργοί , ήτοι ο Παπανδρέου Γιώργος και ο Τσίπρας Αλέξιος. [Μερικά ονόματα υπουργών: Πάγκαλος Θεόδωρος, Γερουλάνος Παύλος, Βενιζέλος Ευάγγελος, Μπεγλίτης Παναγιώτης, Σαχινίδης Φίλιππος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Πετσάλνικος Φίλιππος, Κουρουμπλής Παναγιώτης κλπ] Σχετικά: Αίτηση προς διαπίστωση μη συμμόρφωσης με την υπ’ αριθμόν 460/2013 απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ, Ανδριόπουλος Ιωάννης: Aίτηση Ακυρώσεως και Αίτηση Αναστολής κατά μαζικής απόδοσης ιθαγένειας και ψήφου αλλοδαπών

18/10/2010 Πολίτης κατά διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για αθέτηση προεκλογικών εξαγγελιών και διαμαρτυρία κατά εισαγγελέα επειδή δήλωσε αναρμόδιος για την παραλαβή καταγγελιών και έστειλε την καταγελούσα να πει τα παράπονα της στη κυβέρνηση (αρ. πρωτ. 11791, Α.Β.Μ. Μ11-116 ). Μηνύτρια είναι η Στεφανία Λυγερού, η οποία ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κυβερνητική εξουσία, επειδή το κυβερνόν κόμμα εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό και πράττει με τρόπο εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτόν που την εξουσιοδότησε ο λαός. Έπειτα, και επειδή μετά από 6 μήνυες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ακόμα “εξέταζε” την καταγγελία της χωρίς να πράττει τίποτα, στις 06/04/2011 η μηνύτρια προσέφυγε στον προïστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών που προΐσταται της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά, κατέθεσε πρόσθετες αποδείξεις και ζήτησε εκ νέου την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση της δικαιοσύνης διότι η παράνομη πράξη εξακολουθούσε να τελείται, και βάσει νόμου έπρεπε η διαδικασία να κινηθεί αυτεπάγγελτα.

24/12/2010 Πολίτης κατά κυβέρνησης Παπανδρέου λόγω υπογραφής Διεθνής Σύμβασης χωρίς έγκριση από την βουλή και κατά βουλευτών που ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο (ν. 3845/6-5-2010) Μηνυτης είναι ο ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ , η μήνυση έλαβε ΑΒΜ Γ2010/7723 και το καταγγελλόμενο αδίκημα είναι ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ α) της κυβέρνησης διότι υπέγραψε Διεθνή Σύμβαση μη προσκομισθείσα και επικυρωθείσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και β) των βουλευτών διότι ψήφισαν το καθ’ ολοκληρία αντισυνταγματικό νόμο 3845/6-5-2010 και τις συναφείς με αυτόν διατάξεις, κατά σφετερισμό της ιδιότητάς των ως οργάνων του Κράτους. (Στις8 Μαρτίου  2011 κατατέθηκε διευκρινιστικό υπόμνημα, στις 11 Απριλίου 2011 με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών η μήνυση αρχειοθετήθηκε, στις 9 Ιουνιου 2011 ο μηνυτής προσέφυγε κατά της με αριθμ ΕΓ147-2011/315/32_/2011διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στις 26 Σεπτεμβριου 2011 έγινε  αρχειοθέτηση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στις 7 Νοεμβριου 2011  – ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΥΡΣΗΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΡΘΡΟ 48 ΚΠΔ) ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ και την διαβίβαση της στην Βουλή  κατ’ άρθρο 86 του Συντάγματος και συσχέτισης  της με την ήδη υποβληθείσα στη Βουλή δικογραφία με ΑΒΜ : ΙΔ 2010/19473 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επί παρόμοιας μηνύσεως του ιατρού κ. Δημητρίου Αντωνίου η οποία  υπεβλήθη στη Βουλή από τον Κο Κατσιρώδη Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αριθμ πρωτ. 3088/20-9-2011.

25/02/2011 Πολίτης κατά του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη και παντός άλλου υπευθύνου λόγω μην αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και του Έλληνα (για το αδίκημα της απιστίας) Μηνύτρια και πολιτικώς ενάγων είναι η φαρμακοποιός Ρεβέκκα Κοροβίλα η οποία εγκαλεί τους 3 ως υπαίτιους που ο σχετικός πλούτος δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι την κατάθεση της έγκλισης μήνυσης. Πιο συγκεκριμένα, τους κατηγορεί  ότι ως έχοντες τιμηθεί με το να τους ανατεθούν τα ως άνω αξιώματα, οι εγκαλούμενοι είχαν την υποχρέωση να μεριμνήσουν μέσω και της αξιοποποίησης του ορυκτού πλούτου, για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, την ευημερία του Ελληνικού λαού και την θωράκιση της Ελλάδος, πλην όμως δεν ανταποκρίθηκαν στις εν λόγω υποχρεώσεις τους, και για τον λόγο αυτόν έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της απιστίας. Η μη εκμετάλλευση του εν λόγω πλούτου  έχει επιτείνει το πρόβλημα του δανεισμού της Ελλάδος από το εξωτερικό, γεγονός που σε συνδυασμό αφ’ ενός, με τον στραγγαλισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) και στον δευτερογενή τομέα (βιομηχανία), και αφ’ ετέρου, με την διαφθορά, έχει δημιουργήσει την φτώχεια που υπάρχει σήμερα.

25/02/2011 Δικηγόρος κατά του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και παντός άλλου υπευθύνου λόγω ατιμωρησίας του επαγγελματία πολιτικού  Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει πλουτίσει παράνομα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (παράβαση καθήκοντος, άρθρ. 259 ΠΚ) Μηνυτής είναι ο Παύλος Αλτίνης ο οποίος εγκαλεί τον πρωθυπουργό διότι είχε την δυνατότητα και την υποχρέωση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά δεν το έκανε. Συγκεκριμένα, τον κατηγορεί κυρίως ότι παρέχοντας ασυλία στον Απόστολο – Αθανάσιο (Άκης) Τσοχατζόπουλο, τ. Βουλευτή και τ. Υπουργό: α) Έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, επειδή προσφέρθηκε χρόνος στον Τσοχατζόπουλο να «εξαφανίσει» περιουσιακά του στοιχεία, μέσω καταδολιευτικών μεταβιβάσεων χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρίες και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε κίνδυνος ματαιώσεως της ικανοποίησης των αστικών αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του Τσοχατζόπουλου β) Εθεσε σε κίνδυνο την δημόσια τάξη και ασφάλεια, και το ίδιο το πολίτευμα λόγω του ότι με την ατιμωρησία και ασυλία που παρέχει ο εγκαλούμενος στον Τσοχατζόπουλο εκτός άλλων ενθαρρύνονται  διά του παραδειγματισμού  οι πολίτες να μην πειθαρχούν και οι ίδιοι στο Σύνταγμα και στους Νόμους. γ) Προκάλεσε βλάβη στην Ελλάδα και στους Έλληνες στις διεθνείς σχέσεις, όπου εμφανίζονται ως διεφθαρμένοι (όπως οι πολιτικοί τους που μπορούν να κλέβουν χωρίς να τιμωρηθούν), με αποτέλεσμα να καθίσταται απείρως δυσκολότερη η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. (η μήνυση και εδώ)

22/03/2011 Πολίτης κατά πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και κυβερνήσεως του (Θ.Παγκάλου, Ι.Ραγκούση, Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ.Δρούτσα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ε,Βενιζέλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ,Μπιρμπίλη, Ά.Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππα, Λ.Κατσέλη, Α. Λοβέρδου, Κ.Σκανδαλίδη, Χ. Καστανίδη, Χ,Παπουτσή, Π. Γερουλάνου, Δ. Διαμαντίδη, Χ,Παμπούκη, Γ,Πεταλωτή, για παράβαση άρθρων 134, 134 α, 135 ,138, 139, 141, 144, 146, 151 και 162 ΠΚ ) Μηνύτρια /πολιτικώς ενάγων είναι η Όλγα Γεριτσίδου (Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος) η οποία κατηγορεί τους προαναφερόμενους και παντός άλλο υπεύθυνο για κατάχρηση εξουσίας, προσβολή του πολιτεύματος και της διεθνούς κρατικής εξουσίας, κυρίως ΕΠΕΙΔΗ έχουν τελέσει και συνεχίζουν να τελούν δηλώνοντας πρόθεση να συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον κατά συρροή τα αδικήματα της Εσχάτης Προδοσίας, της εξαπάτησης εκλογέων καθώς και πολλαπλές προπαρασκευαστικές πράξεις Εσχάτης Προδοσίας, επιβουλής της διεθνούς ειρήνης και της ειρήνης της Χώρας, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατάχρηση πληρεξουσιότητας, προσβολή των συμβόλων του Ελληνικού Κράτους, συνεχή τρομοκρατία των Πολιτών προς παρέμβαση και χειραγώγηση παντός είδους εκλογικής συμπεριφοράς από το επίπεδο της Βουλής έως το επίπεδο του Λαού, ΕΠΕΙΔΗ εγγράφως και υπευθύνως έχουν προσυπογράψει και δηλώσει την πρόθεση μερικής ή πλήρους κατάλυσης της Εθνικής Κυριαρχίας άνευ των Συνταγματικώς επιβαλλομένων συνθηκών και όρων, ΕΠΕΙΔΗ έχουν παραβεί κανόνες και νόμους του Διεθνούς Δικαίου που ανάγονται σε εγκλήματα κατά του συνόλου του Ελληνικού Λαού και άρα σε επίπεδο γενοκτονίας και ΕΠΕΙΔΗ επιδιώκουν προσπορισμός πολλαπλών οφελών οικονομικής και εξουσιαστικής φύσεως προς τρίτα ημεδαπά και αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα εις βάρος της Εθνικής, Κρατικής και Λαϊκής ακεραιότητας και βιωσιμότητας και στοιχειώδους Ελευθερίας και αυτοδιάθεσης. Πορεία: Μπήκε στο αρχείο. Η μήνυση και εδώ

24/03/2011 Πρώην συνδικαλιστής κατά κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρεου και κάθε συνενόχου εντός και εκτός Κοινοβουλίου επί εσχάτη προδοσία και δόλια παραπλάνηση του λαού και της χώρας, για την υπογραφή/ψήφιση του μνημονίου Καταγγέλλον είναι ο Γιώργος Γρυμπογιάννης ο οποίος ταυτόχρονα με την κατάθεση της καταγγελίας του ζήτησε από τους Εισαγγελείς να τοποθετηθούν προσωπικά βάσει του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος  (120Σ) , διότι όπως είναι ευνόητο , δεν επιτρέπεται οι καταγγελλόμενοι να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους ως Εισαγγελείς … Μετά την προκαταρκτική εξέταση (κατάθεση του μηνυτή ως μαρτύρα 2-8-2011) η μήνυση του – ΑΒΜ Γ 2011/3306 – διαβιβάστηκε από Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατ’ άρθρο 86 Συντάγματος και κατ΄άρθρο 1 παρ. 1 Ν 3126/2003 με αριθμό εξερχομένου 150017/30-12-2011 προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.Στη συνέχεια ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένου 78/24-1-2012. Στη Βουλή ανακοινώθηκε η ύπαρξη της δικογραφίας στις 14-2-2012, αλλά δεν υπήρξαν οι 30 υπογραφές που θα στήριζαν την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης, οπότε σύμφωνα με υπάλληλο της βουλής, το θέμα παρέμεινε ανοιχτό για τη Βουλή που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές της 17-6-2012. Στις 2-8-2011 όταν παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή, ο μηνυτής κατέθεσε και ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ενώπιον Εισαγγελέα  Αρείου  Πάγου, Προέδρου Αρείου Πάγου, και Προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου α) Επιστολή Γρυμπογιάννη προς Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο Εξεταστικής μνημονίωνβ) ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Γρυμπογιάννη για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση παραμερισμού του άρθρου 86 Σ και γ) Νεο αίτημα άμεσης διερεύνησης δικογραφιών εσχάτης προδοσίας από την τακτική δικαιοσύνη

04/05/2011 Πολίτης κατά πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για κατάλυση του συντάγματος διά της μαζικής εξαπάτησης εκλογέων και παράνομης απόκτησης εξουσίας. Η καταγγέλλουσα Στεφανία Λυγερού, στηριζόμενη στις προεκλογικές δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και στις δηλώσεις Σρτος Καν περί της προσφυγής στο ΔΝΤ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καταπάτησε το άρθρο 1 (παρ. 1, 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος καθώς ξεγέλασε τον λαό για να κερδίσει τις εκλογές και να λάβει την εξουσία διακυβέρνησης της χώρας και ζήτησε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε και στον ίδιο τον καταγγελλόμενο με αρ πρωτ. πρωθυπουργού Κ2443/4-5-11

18/06/2011 Πολίτης κατά του πολίτη Γ. Α Παπανδρέου για συκοφαντική δυσφήμηση, εσχάτη προδοσία, εξαπάτηση εκλογέων, προδοσία της χώρας κλπ Μηνύτρια/πολιτικώς εναγών είναι η Χριστίνα Σαλεμή η οποία εγκάλεσε τον Γ. Α Παπανδρέου ως απλός πολίτης διότι ανέλαβε με πραξικοπηματικό τρόπο την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικόυ Κίνηματος (ΠΑΣΟΚ) και το μετέτρεψε σε ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό κόμμα, διότι ως μη νόμιμος αρχηγός κόμματος συμμετείχε σε βουλευτικές εκλογές και έγινε βουλευτής και πρωθυπουργός εξαπατώντας τους εκλογείς, διότι μεθόδευσε την αναρρίχηση του στην εξουσία και ανέλαβε πραξικοπηματικά τα ηνία της Ελλάδας με μοναδικό σκοπό τη καταστροφή της χώρας και τον αφανισμό των Ελλήνων, διότι δυσφήμισε την Ελλάδα και τους Έλληνες στο εξωτερικό, διότι προκάλεσε τεχνητά την κρίση και την “ανάγκη” λήψεως του μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία, διότι έβλαψε τους Έλληνες και την χώρα με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Επειδή σύμφωνα με τη καταγγελία της, ο Γ. Α. Παπανδρέου είναι ένας άκρως επικίνδυνος εγκληματίας ο οποίος έριξε δύο κυβερνήσεις, μία του κόμματός του το 2004 και μία της ΝΔ το 2009, για να αναλάβει αυτός με παράνομο τρόπο πρώτα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετά τα ηνία της Ελλάδας, η μηνυτριαζήτησε εκτός άλλων α) την αμεσότατη ποινική δίωξη και παραδειγματική τιμωρία του, έτσι ώστε αφενός να προσφερθεί η αιτούμενη έννομη προστασία και αφετέρου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 120 του Συντάγματος κατά του οποίου, όλοι οι Έλληνες, συνεπώς και οι δικαστικοί λειτουργοί, έχουν υποχρέωση να εμποδίσουν με κάθε μέσο την κατάλυση του Συντάγματος και β) να υποχρεωθεί ο εγκαλούμενος να επιστρέψει έντοκα όλες τις αμοιβές που εισέπραξε ως πολιτικός από τον Ιανουάριο του 2004 και έπειτα και να δεσμευτεί αμέσως όλη η περιουσία του γ) να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την ίδια και τον Ελληνικό λαό. Τέλος, επειδή εκείνη τη στιγμή η μη νόμιμη κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμαζόταν να πάρει καινούργια μέτρα λιτότητας, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, παρότι είχε αποδειχτεί πια και εμπράκτως ότι μόνο κακό κάνουν, συμπεριλήφθηκε στην μήνυση και η προειδοποίηση ότι θα συμβεί το αυτονόητο: οι τραγικές συνέπειες της ως τότε ασκούμενης πολιτικής θα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου λογαριθμικά, καθώς οι παρενέργειες ήταν αλυσιδωτές και χρειαζόταν κάποιο χρόνο να εκδηλωθούν σε όλο το μεγαλείο τους , ότι αν λαμβανόταν και τα καινούργια μέτρα λιτότητας  θα είχαμε να κάνουμε με ολοκαύτωμα και ότι αν δεν εμποδιζόταν άμεσα, ο κ. Παπανδρέου και η πολιτική του, θα μας κατάστρεφαν ολοσχερώς. (Παράβολο πολιτικής αγωγής 2910414, 2910415, 2910416)

23/08/2011 Πολίτης κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και κατά βουλευτών για την επικύρωση αυτού,  αίτηση παραπομπής της δικογραφίας στην Τακτική Δικαιοσύνη, έκδοσης διαταγής από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης διότι η Εσχάτη Προδοσία ως Διαρκές Πολιτικό Έγκλημα εκδικάζεται αρμοδίως από τα Τακτικά Δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος και ΟΧΙ σύμφωνα με το άρθρο 86 Συντ. και τον ν. 3126 /2003 «περί ευθύνης υπουργών». Η καταγγελία/ αίτηση/ υπόμνημα συμπληρωματικών στοιχείων, α) αφορά τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην υπόθεση του μηνυτή Δημήτρη  Αντωνίου και πιο συγκεκριμένα 1) την ΑΒΜ ΙΔ` 2010/19473/15-10-2010 ΜΗΝΥΣΗΣ του στην Εισαγγελία Αθηνών εναντίον των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, για Εσχάτη Προδοσία κατά της Ελλάδος 2) Το με αριθμ. Πρωτ. 171492/15-07-2011 διαβιβαστικό της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σχετικα: Διεθνής Συνθήκη, Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο, Αρχή της Αποκλειστικής και Μόνιμης Εθνικής Κυριαρχίας των Κρατών επί των Φυσικών των Πλουτοπαραγωγικών πηγών, Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδος Παράρτημα: Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ. και β) ΑΠΟΤΕΛΛΕΙ έμμεση μεν αλλά σαφέστατη δε ΚΑΤΑΓΕΛΕΙΑ των δικαστικών λειτουργών που ευθύνονται για την μη παραπομπή της υποθέσεις στην τακτική δικαιοσύνη όπως το σύνταγμα διατάζει. Τέλος, η καταγγελία έγινε ενώπιον του αντεισαγγελέα του ΑΠ Αθανασιου Κατσιροδη.

03/11/2011 Δικηγόρος κατά του πρωθυπουργού  Γ.Α. Παπανδρέου για προδοσία της χώρας Μηνυτής/πολιτικώς εναγών είναι ο Ιωάννης Μυταλούλης ο οποίος εγκαλεί τον πρωθυπουργό για το αδίκημα του άρθρου 141 ΠΚ, διότι με πρόθεσή του, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους κατοίκους του σε κίνδυνο αντιποίνων και διατάραξε τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με ξένα κράτη (δημοψήφισμα).

09/02/2012 3 πολίτες κατά πολιτικών, τραπεζιτών, προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κλπ  για εσχάτη προδοσία, απιστία, υπεξαίρεση λόγω διόγκωσης του δημοσίου χρέους με ιδιωτικά χρέη τραπεζών ύψους 233 δισ ευρώ Μηνυτές είναι ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης (ασφαλιστής) , ο Γιώργος Σαρρής (επιχειρηματίας) και ο Μιχάλης Αρβανιτίδης οι οποίοι στις 15/10/2015 κατέθεσαν ένα πρώτο υπόμνημα. Η καταγγελία τους αφορά α) το αυταπόδεικτο ψέμα του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου περί κρίσης δανεισμού, β) τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους και γ) την μεταφορά 233 δις από το κράτος σε ιδιώτες (τράπεζες) με την απαίτηση να τα πληρώσει ο λαός εμφανίζοντας τα σαν δημόσιο χρέος ΚΑΙ το υπόμνημα τις 15/10/2015 αφορά κυρίως τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της ΕΕΤ περί υγειούς τραπεζικού συστήματος, τις ψευδείς δηλώσεις των πολιτικών περί αδυναμίας δανεισμού της Χώρας την περίοδο προ μνημονίου, τους πραγματικούς λόγος καταπάτησης του Συντάγματος και την οικονομική εικόνα της εκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχίας. Η αρχική καταγγελία έχει κοινοποιηθεί δυο φορές σε όλα τα κόμματα, στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτου σχηματίστηκαν 2 δικογραφίες, μια για τα πολιτικά πρόσωπα και μια για τα μη πολιτικά, δηλαδή τραπεζίτες κλπ. Η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα είχε σταλεί εις τον Άρειο Πάγο και από εκεί δια μέσου του υπουργείου δικαιοσύνης στις 14 Οκτωβρίου 2014 διαβιβάστηκε στην Βουλή με κατηγορία Εσχάτης Προδοσίας. Η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα είχε σταλεί στο Εφετείο όπου και την ανέλαβε Εισαγγελέας. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ  Στην συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 31 07 2015, οι μηνυτές που μετά από τόσο καιρό δεν είδαν φως στην υπόθεση και το σωματείο τους ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ , στράφηκαν και εναντίον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διά την περιφρόνηση των θεσμών και της δικαστικής διαδικασίας και την παρεμπόδιση απονομής δικαιοσύνης εκ μέρους της.

06/07/2012 Τέως εισαγγελέας, δικηγόρος Αθηνών και 376 πολίτες κατά υποψήφιου βουλευτή και μετέπειτα πρωθυπουργού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ευρωβουλευτή και μετέπειτα υπουργού οικονομικών ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, υποψήφιων βουλευτών, βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, κατά πρωθυπουργού ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑ ΔΗΜΟΥ και μελών της κυβέρνησης του και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για Εξαπάτηση Εκλογέων και Εσχάτη ΠροδοσίαΟι μηνυτές εγκαλούν τους υποψήφιους βουλευτές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, τα στελέχη του κόμματος, τους μετέπειτα βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ περιόδου Οκτωβρίου 2009 – Απριλίου 2012, τους δυο πρωθυπουργούς εκείνης της εποχής και τα μέλη των κυβερνήσεων τους για τα εγκλήματα των άρθρων 134 2α΄ – 2β΄και 162 του Ποινικού Κώδικα. Η μήνυση έλαβε ΑΒΜ Α 2012/2593 και στις 24.09.2012 διαβιβάστηκε στην βουλή (διαβιβαστικό υπ ́αριθμ.Πρωτ.3144/2012, παραλαβή με Αριθ.Πρωτ.2379/10.10.2012). Στις 28 Οκτωβρίου 2012, διά υπομνήματος, η έγκλιση μήνυση εμπλουτίστηκε με καινούρια στοιχεία και αποδείξεις που αφορούσαν έκτος άλλων και την προσφυγή στο ΔΝΤ η οποία όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία αλλά ήταν και καταστροφική, δεδομένου ότι όπως ήταν αναμενόμενο αλλά αποδείχτηκε κιόλας εκ των πραγμάτων, η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και οι πολίτες σε εξόντωση αφού πρώτα θα έχουμε εξαθλιωθεί. Δείτε το συμπληρωματικό υπόμνημα ΕΔΩ  Διευκρίνιση: Αρχικά οι μηνύσεις (οι μηνυτές δηλαδή που κατέθεσαν το κείμενο της καταγγελίας ) ήταν 282 αλλά με το υπόμνημα προστέθηκαν άλλες 94 μηνύσεις (μηνυτές). Η μήνυση και στο scribd, το υπόμνημα και ΕΔΩ Σχετικά:Η σύνθεση της κυβέρνησης Γεωργίου Α. Παπανδρέου,εδω Η σύνθεση της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου εδώ, Η σύνθεση της ολομέλειας ΙΓ΄ Περιόδου (04/10/2009 – 11/04/2012) εδώ και Στατιστικά Στοιχεία ΙΓ’ Περιόδου, ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ εδώ Επισήμανση: Παρότι ο Γ.Α.Παπανδρέου και πολλοί άλλοι έχουν καταγγελθεί και για εγκλήματα που τέλεσαν ως απλοί πολίτες που συμμετείχαν σε μια εκλογική αναμέτρηση ή επηρέασαν τα αποτελέσματα της χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι σε αυτήν κλπ, οι εισαγγελικές και γενικά οι δικάστηκες αρχές δεν εξέτασαν τα καταγγελλόμενα εγκλήματα τους όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν και με αυτόν τον τρόπο εντελώς αυθαίρετα, παράνομα και καταχρηστικά τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας παρότι είχαν παραβιάσει το σύνταγμα και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών.

27/07/2016 Δημοτικός σύμβουλος κατά όσων διετέλεσαν Πρωθυπουργοί (7), Υπουργοί Οικονομικών (10) και πρόεδροι ή διευθύνων σύμβουλοι τραπεζών από 2008 και έπειτα, για την τραπεζική απάτη που διέλυσε την Ελλάδα Μηνυτής είναι ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Αγανικόλας Παράσχος και μηνυόμενοι είναι: οι πρωθυπουργοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ, οι υπουργοί οικονομικών ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ και οι προέδροι και οι διευθύνων σύμβουλοι των τραπεζών: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ALPHA BANK Α.Ε., EUROBANK ERGASIAS ΑΕ, ATTICA BANK A.T.E., ΠΑΝΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και των υπολοίπων τραπεζών, που έλαβαν εγγυήσεις – ομόλογα σύμφωνα με τους νόμους ν.3723/2008, ν.3845/2010, ν.3864/2010, ν.3872/2010, ν.3965/2011, ν.4031/2011, ν.4056/2012, ν.4079/2012.

Όλοι οι παραπάνω καταγγέλθηκαν διότι με τις πράξεις τους σχεδίασαν, οργάνωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή απάτη – κακούργημα, με σκοπό την υφαρπαγή τόσο της κρατικής, όσο και της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

13/09/2016 Βουλευτής Αχαΐας, Γραμματέας Κινήματος και πολίτες, κατά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία Μηνυτές είναι ο βουλευτής Αχαΐας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, ο Δικηγόρος Αθηνών – Ειδικός Γραμματέας του Κινήματος Υπέρβαση, Λεωνίδας Στάμος και άγνωστο αριθμό πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τον πρώην πρωθυπουργό διότι παραβίασε συγκεκριμένη, δεσμευτική θεσμική διαδικασία, καθώς αυθαίρετα ανακοίνωσε το ελλείμμα της χώρας για το οικονομικό έτος 2009, έξι μήνες νωρίτερα από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κώδικα Δημόσιου Λογιστικού, ο Πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δηλαδή, όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά αντιθέτως δεσμεύεται ρητά από μία συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία, που αφορά στην επίσημη δημοσιοποίηση των οικονομικών του Κράτους, να έπεται αυτής. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, όμως, την παραβίασε συνειδητά καθώς έσπευσε στις 23 Απριλίου του 2010 στο Καστελλόριζο ν’ ανακοινώσει το έλλειμμα της χώρας, που έγινε επισήμως γνωστό το…. Νοέμβριο! Ο βουλευτής κάλεσε τους πολίτες να συνυπογράψουν την μήνυση αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόσοι έχουν ανταποκριθεί ή έχουν καταχέσει την μήνυση ξεχωριστά.) Σχετικό:Μήνυση Νικολόπουλου σε Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία

περισσότερες μηνύσεις εδώ 

Επίσης, ο Γ Παπανδρέου έχει καταγγελθεί (μαζί με πολλούς άλλους και παντός υπευθύνου) στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία των Ελλήνων σε εξέλιξη. Δείτε τις καταγγελίες 1.Γεριτσίδου  A και Γεριτσίδου B (Yeritsidou & Geritsidou) 2Σαλεμή  (Salemi -supported by 25 people)  3. Sarah Luzia Hassel-Reusing Για τα ίδια εγκλήματα, καταγγέλθηκαν και οι ακόλουθοι : Christine Madeleine Odette Lagarde, Angela Dorothea Merkel, Wolfgang Schäuble, José Manuel Durão Barroso, Herman Achille Van Rompuy, Πωλ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, από Τράγκας ,Κωνσταντάρας, Τζένος και Πρέκας (Tragkas, Konstantaras, Tzenos, Prekas), Κουίκ ( Kouik) και Reusing

Δείτε εδώICC Appeals όλες τις πληροφορίες και εδώ το σχετικό ψήφισμα στήριξης των καταγγελιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.