Μηνυτήρια αναφορά κατά των οκτώ Υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

06.12.11

Με τη μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλονται οι παράνομες διαδικασίες που κατέληξαν στην υπογραφή της επίμαχης ΚΥΑ στις 4.11.2011, ημέρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι οχτώ Υπουργοί καταγγέλλονται για το αυταπόδεικτο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί δήθεν ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, καταγγέλλεται επιπλέον για την εν γένει παράνομη συμμετοχή του στη διαδικασία, αφού είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ.

Μηνυτήρια αναφορά υδατοκαλλιεργειών by Justice_For_Greece

 

Σχετικη αναρτηση :

Μήνυση κατά Γερουλάνου και άλλων 7 Υπουργών για τη νομιμοποίηση των ιχθυοκαλλιεργειών της οικογενείας του!

5 comments on “Μηνυτήρια αναφορά κατά των οκτώ Υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

  1. Pingback: 22.02.2010 – 18.01.2013: Οι νομικές κινήσεις των πολιτών και η αδράνεια της δικαιοσύνης … | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  2. Όποιος έχει φιλότιμο… παραιτείται
    19/11/2011

    Παραιτήθηκε, την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ομότιμος καθηγητής, Λουδοβίκος Βασενχόβεν, καταγγέλλοντας το ΥΠΕΚΑ, για το ότι στο σχετικό ΦΕΚ για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών γίνεται αναφορά στη “γνώμη” του Συμβουλίου, που ποτέ όμως δεν γνωμοδότησε για το συγκεκριμένο θέμα.

    Σε χθεσινό του e-mail, προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασενχόβεν αναφέρει «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Σας ενημερώνω ότι χθες υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του προέδρου του ΕΣΧΣΑΑ. Περιμένω την απάντηση του κ. Υπουργού Αναπληρωτή. Θα έχετε ασφαλώς μάθει ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Υδατοκαλλιέργειες, στην οποία, και ειδικότερα στα “έχοντας υπόψη”, γίνεται αναφορά σε “γνώμη” του ΕΣΧΣΑΑ», αφήνοντας έκθετη την πολιτική αλλά και την υπηρεσιακή ηγεσία (διεύθυνση χωροταξίας) του ΥΠΕΚΑ) που βιαζόταν στις 4 Νοέμβρη να τελειώνουν με το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.

    Όπως προκύπτει από το μήνυμα του Προέδρου, ο ίδιος και τα μέλη του Συμβουλίου, έμαθαν για τη “γνώμη” του Συμβουλίου από το ΦΕΚ, που αναφέρει ότι στην ΚΥΑ για το χωροταξικό λήφθηκε υπόψιν η με αριθμό 26/4-11-2011 γνώμη, που όμως τέτοια δεν υπάρχει, δικαιώνοντας όλους όσους κατήγγειλαν κατά καιρούς το ΥΠΕΚΑ «για μεθοδεύσεις που δεν θα περάσουν».

    Αυτό που υπάρχει είναι ένα πρακτικό συνεδρίασης, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, τα ο οποίο δεν καθιστά τον κ. Βάσενχόβεν άμοιρο ευθυνών, το εναντίον. Ο ίδιος, που προχθές υπέβαλε την παραίτησή του ενοχλημένος, στις 4 Νοεμβρίου, προφανώς επειδή κάποιοι βιάζονταν να προλάβουν, ονόμασε πρακτικό συνεδρίασης τις ηλεκτρονικές εισηγήσεις που του είχαν σταλεί από κάποια και όχι όλα τα μέλη της επιτροπής και για το οποίο πρακτικό ενημέρωσε τα ηλεκτρονικά τα μέλη του Συμβουλίου, αφού το είχε συντάξει και το είχε στείλει στο ΥΠΕΚΑ.

    Χαρακτηριστικό της σπουδής της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, και όχι μόνο αυτού του υπουργείου, να τελειώνουν όπως όπως με το χωροταξικό, κάνοντας λόγω για γνώμες που δεν υπάρχουν, είναι ότι στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μια δημόσια διοίκηση που Υπουργοί και βουλευτές του δήλωναν από παράθυρο σε παράθυρο ότι έχει παραλύσει, «κατάφερε» το κράτος, και α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, (β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, (γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, (δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και (ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ και τέλος την ίδια μέρα τυπώθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στην Ελλάδα που βούλιαξε και δεν άλλαξε (κατά παράφραση του “αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε” του τ. πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου), όταν κάποιοι βιάζονται όλα λειτουργούν με ρυθμούς που θα ζήλευε και το πιο οργανωμένο κράτος του πλανήτη.

    Τη διαδικασία αυτή κατήγγειλε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι «η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας», ενώ ήδη από προχθές έχει εισαγγελική εντολή για τη χορήγηση αντιγράφων πρακτικών.

    Επίσης, σε χθεσινή ανακοίνωση τους με τίτλο « Το ΥΠΕΚΑ πετάει στα σκουπίδια τις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών Συμβουλίων του» οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς αναφέρουν ότι «το Εθνικό Συμβούλιο είχε επανειλημμένα στο παρελθόν δεχθεί ανοίκειες πιέσεις από πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλοίωση της γνώμης των μελών του σε “καυτά” χωροταξικά σχέδια, όπως αυτό για τον τουρισμό». Τονίζουν, επίσης, στην ανακοίνωση ότι «Τέτοια όμως κατάφωρη αγνόησή του, η οποία δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας, συμβαίνει πρώτη φορά», και καλούν τους Υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Νίκο Σηφουνάκη «να βγάλουν τα προσωπεία δημοκρατικότητας και να δηλώσουν ότι δεν έχουν διάθεση συνεργασίας».

    Να σημειωθεί, επίσης, ότι άγνοια για την διάτρητη πλέον ΚΥΑ είχε η ΚΕΔΕ, η οποία τη Δευτέρα είχε ορίσει συνάντηση εργασίας, στην Αθήνα, μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, νέου εκπροσώπου της Ένωσης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, και Δημάρχων από τις περιοχές που αντιδρούσαν για τα προβλεπόμενα στο σχέδιο της ΚΥΑ, στην οποία συζητήθηκε η θέση που θα έχει η ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τη γνωμοδότηση για τις υδατοκαλλιέργειες.
    Πηγή: karystiapress.gr

    http://www.porosnews.gr/latest-news/όποιος-έχει-φιλότιμο-παραιτείται/

  3. Ήρθε η ώρα της ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών» – 10.3.2015

    21/03/2015

    Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις ενέργειες κατά της άναρχης και περιβαλλοντικά επιβλαβούς λειτουργίας ιχθυοτροφείων σε όλη την Ελλάδα και έχει ταχθεί ανοικτά κατά του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών» (όπως και η συγκυβερνώσα παράταξη των «ΑΝΕΛ») και η ανάθεση των χαρτοφυλακίων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας στους διαχρονικά κοινωνούς των αγώνων κατά της καταστροφικής λειτουργίας ιχθυοτροφείων, κυρίους Π. Λαφαζάνη και Θ. Δρίτσα, σηματοδοτεί την ελπίδα διάσωσης των περιοχών που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας αυτής.

    Επισημαίνουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή που απέστειλε στις 11.1.2012 στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ: μετέχουν 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους, 24 Δήμοι, ενώσεις παράκτιων αλιέων, τουριστικών κλάδων, περιβαλλοντικοί φορείς, οικιστών κ.α.) έχει χαρακτηρίσει την ΚΥΑ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών «παράνομη και πραξικοπηματική» και έχει τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνεί με τους στόχους και τις επιδιώξεις (της ΠΣΕ) και συμπαραστέκεται στους αγώνες της, αλλά και συμπαρατάσσεται. Επίσης, με την ίδια επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι βουλευτές του, κ. Θωδωρής Δρίτσας και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, ως εκπρόσωποί του, να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΠΣΕ κατά του Χωροταξικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενημέρωσε ότι η υπογραφή από τους ίδιους βουλευτές της διακήρυξης της ΠΣΕ και σχετικής ερώτησης στη Βουλή, με την οποία ζήτησαν την ακύρωσή του Χωροταξικού, έγινε εκ μέρους όλου του κόμματος.

    Με δεδομένη την έως σήμερα συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΣΕ, η τελευταία απέστειλε επιστολή στη νέα κυβέρνηση, με την οποία επισημαίνει την ηθική δέσμευσή της να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της αμαρτωλής ΚΥΑ και να ξεκινήσει από μηδενική βάση το διάλογο για την χωροταξική –και όχι μόνον- διευθέτηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, έχοντας πλέον ως ισότιμο συνομιλητή τους αιρετούς εκπροσώπους των θιγόμενων περιοχών και όχι ως μοναδικό συνομιλητή τους ιδιοκτήτες των εταιριών, όπως συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ηθική αυτή υποχρέωση καθίσταται ακόμα περισσότερο επιτακτική, καθώς μια μόλις μέρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως νέας κυβέρνησης, έγινε γνωστή η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του παράνομου και πραξικοπηματικού (ενέχοντος και ποινικά κολάσιμες αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει διαβιβαστεί στη Βουλή σχετική μηνυτήρια αναφορά) Χωροταξικού.

    Τέλος, σε μια περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων, ήρθε η ώρα η νέα κυβέρνηση, καθώς και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, να ελέγξουν με ποια κριτήρια και με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις εταιρίες του κλάδου μη εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια που οδήγησαν σε συνολικές υποχρεώσεις της τάξης του 1 δις ευρώ και με ποια κριτήρια επιχειρείται την τελευταία περίοδο η «εξυγίανση» του κλάδου, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες –και επομένως τον ελληνικό λαό– μετόχους και χρηματοδότες των πλέον ζημιογόνων και νομοτελειακά μη – βιώσιμων εταιριών της ελληνικής οικονομίας.

    http://syntonistikiepitropi.gr/ήρθε-η-ώρα-της-ακύρωσης-του-ειδικού-χω/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.