5 comments on “Contact

  1. Pingback: 22/02/2010 – 18/01/2013: Οι νομικές κινήσεις των πολιτών και η αδράνεια της δικαιοσύνης … | Στείριδα- el Steiri-Στείρι Βοιωτίας

  2. Pingback: 22.02.2010 – 18.01.2013: Οι νομικές κινήσεις των πολιτών και η αδράνεια της δικαιοσύνης … | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  3. Υπ’ όψιν Κας Χριστίνας Σαλεμή
    (συγγνώμη για την παραποίηση του ονόματος σας στο προηγούμενο μου)

    Δεν βρήκα στα λινκ που ευγενικά μου υποδείξατε το Νο του άρθρου της Συνθήκης της Ρώμης που προβλέπει ότι μια χώρα μέλος σε ανθρωπιστική κρίση μπορεί να σταματήσει ή αναβάλει την εξυπηρέτηση του χρέους της.
    Ελπίζω να μπορέσετε να μου το υποδείξετε
    Γιώργος Βαμβακούσης

    • ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΧΘΕΣ

      – Σχετικά με τη Ρώμη υπάρχουν δυο κείμενα: α) η σύμβαση της Ρώμης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, γνωστή και ως Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και β) το καταστατικό της Ρώμης. Η σύμβαση της Ρώμης είναι ο νόμος βάσει του οποίου δικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου-ΕΔΔΑ και το καταστατικό της Ρώμης είναι ο νόμος βάσει του οποίου ασκούνται οι ποινικές διώξεις και δικάζονται οι υποθέσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ήτοι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου). Κανένα όμως από τα δυο κείμενα της Ρώμης δεν προβλέπει ευθέος ότι μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση μπορεί να σταματήσει ή αναβάλει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Μπορούν όμως χωριστά και σε συνδυασμό να αξιοποιηθούν προς τον σκοπό αυτό.

      [Δείτε σχετικά : Ποια είναι τα Διεθνή και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (4) https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/07/20/ποια-είναι-τα-διεθνή-και-τα-ευρωπαϊκά-δ/, Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/07/20/καταστατικό-της-ρώμης-του-διεθνούς-πο/, Πως και πότε μπορούμε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/04/03/πως-και-πότε-μπορούμε-να-προσφύγουμε-σ/ και Πώς καταρτίζεται, τροποποιείται και λύεται μια διεθνής συνθήκη (Σύμβαση της Βιέννης) https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/11/21/πώς-καταρτίζεται-τροποποιείται-και-λ/%5D

      – Ότι μια χώρα δεν μπορεί να κλείσει τα σχολεία του, τα πανεπιστήμια του και τα δικαστήρια του, να καταργήσει τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να παραδώσει την κοινότητα του στο χάος και στην αναρχία προκειμένου να έχει απλώς χρήματα για να εξοφλήσει τους ξένους ή τους ντόπιους πιστωτές του, το ανέφερε το 1980 ο ΟΗΕ σε Επετηρίδα της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου ( ΕΔΔ, 1980 σελ. 164-167 ). Όσο για τα μέλη του ΟΗΕ, τα άρθρα 103 και 55 προβλέπουν ρητά ότι :

      Click to access UNCHARTERETC.pdf

      “Αν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη και στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία, θα υπερισχύουν οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτόν το Χάρτη.” ( αρθ. 103)

      “Αποβλέποντας στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ευημερίας, οι οποίες είναι αναγκαίες για να υπάρξουν μεταξύ των εθνών σχέσεις ειρηνικές και φιλικές, βασισμένες στο σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιαθέσεως των λαών, τα Ηνωμένα Έθνη θα ευνοήσουν:
            α.    την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, εργασία για όλους και συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής προόδου και αναπτύξεως.
            β.    τη λύση διεθνών προβλημάτων, οικονομικών, κοινωνικών, δημόσιας υγείας και άλλων συναφών, τη διεθνή πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία και
            γ.    τον παγκόσμιο και αποτελεσματικό σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.” (αρθ 55)

  4. KEIMENO AΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ( ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗΣ ΚΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ) ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΟΡΓΙΑ ΕΜΜ. ΨΥΛΛΑΚΗ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Ε.Μ.Π.- ΣΤΙΣ 5.8.2016

    ΘΕΜΑ : ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΕΛΕΣΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ( ΝΟΣΗΜΑΤΑ , ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΩΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΚΛΠ ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ –ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ –ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ( ΑΤΟΜΑ Ή ΦΟΡΕΙΣ) ΠΟΥ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ

    Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του διαδικτύου, το ΠΑΚΟΕ ( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ) πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα σε 153 από τις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική και στους γειτονικούς νομούς που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες Αθηναίους, τουρίστες κλπ. Tα αποτελέσματα των ερευνών αυτών αναρτήθηκαν στις 16.6.2016 στην ιστοσελίδα του ( http://www.pakoe.gr , ΄΄ Η ετήσια έρευνα για τις ακατάλληλες και κατάλληλες παραλίες εντός και εκτός Αττικής΄΄ ). Bάσει των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι 96 είναι οι κατάλληλες παραλίες για κολύμβηση (ποσοστό καταλληλότητας 62,74%) και 53 είναι οι ακατάλληλες (37,26%), σε σύνολο 153 που αναλύθηκαν. Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ – όπως αναφέρει – στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήριά του από τις 1 Μαΐου έως τις 15 Μαΐου 2016 . Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, πολλές παραλίες της Αττικής με εισιτήριο εισόδου (π.χ. πλαζ ακτής Βουλιαγμένης ) , ακόμη και παραλίες που έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία (πλαζ ΕΟΤ Βάρκιζας ) φέρονται να έχουν ύδατα ακατάλληλα για κολύμβηση και επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία με μεγάλο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντεροκόκκων (ευθύνονται για πρόκληση ουρολοιμώξεων, ενδοκαρδίτιδων , ενδοκοιλιακών λοιμώξεων, πυελικών λοιμώξεων , ακόμη και μηνιγγίτιδας) , πάνω από τα επιτρεπτά όρια των 250/100 ml και 100/100ml αντίστοιχα (ΟΔΗΓΙΑ 2006/7/ΕΚ).

    Σε ανάλογες έρευνες και μετρήσεις προβαίνει το ΠΑΚΟΕ ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που αναρτήθηκαν στις 4.6.2014 στην ιστοσελίδα του ( http://www.pakoe.gr , ΄΄ ποιες είναι οι καθαρές παραλίες στην Αττική για το 2014΄΄ ) σε 217 από τις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική και στους γειτονικούς νομούς που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες Αθηναίους, τουρίστες κλπ διαπιστώθηκε ότι 109 είναι οι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση (ποσοστό καταλληλότητας 50,23%) και 108 είναι οι ακατάλληλες (49,77%), σε σύνολο 217 που αναλύθηκαν. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, ακόμη και τότε, πολλές παραλίες της Αττικής με εισιτήριο εισόδου , όπως και παραλίες που είχαν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία , φέρονταν να έχουν ύδατα ακατάλληλα για κολύμβηση και επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία .

    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΠΑΚΟΕ , οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των υπ΄όψιν ακτών κολύμβησης .

    Έχοντας υπ΄όψιν όλα τα ανωτέρω και επειδή έχει υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα – όπως άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατά τα τελευταία έτη – ως προς την επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα πολλών παραλιών σε περιοχές της Αττικής και αναλυτική αναφορά στα αποτελέσματα των ερευνών του ΠΑΚΟΕ που αναρτήθηκαν στις 16.6.2016 στην ιστοσελίδα του ( http://www.pakoe.gr ) χωρίς καμιά μέχρι τώρα ουσιαστική παρέμβαση και διερεύνηση της αλήθειας από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης , απαιτείται :

    Να διερευνηθεί η τέλεση ή μη του αδικήματος της έκθεσης ατόμων σε κίνδυνο καθώς και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος σχετικού με την πρόκληση κινδύνου για την δημόσια υγεία (νοσήματα , κίνδυνος ζωής λουομένων κλπ) και να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες – αν διαπιστωθεί ότι υφίστανται – σε αυτούς ( άτομα ή φορείς ) που ενώ θα έπρεπε να προστατεύσουν την Δημόσια υγεία δεν το έπραξαν .

    Μετά τιμής

    Γοργίας Ψυλλάκης

    ΣΧΕΤΙΚΑ

    Σχετικό 1 : Καθαρές και απαγορευμένες παραλίες (15.6.2016 ,www.zougla.gr)

    Σχετικό 2 : ΄΄ Η ετήσια έρευνα για τις ακατάλληλες και κατάλληλες παραλίες εντός και εκτός Αττικής΄΄ (16.6.2016 , http://www.pakoe.gr)

    Σχετικό 3 :Δείτε με ένα κλικ τις καθαρότερες και τις πιο βρώμικες παραλίες της Αττικής –Οι τοπ για το 2016 (16.6.2016, www. iefimerida.gr )

    Σχετικό 4 : Ακατάλληλες τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ ( 20.7.2016, http://www.huffingtonpost.gr)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.