Κυβερνητικός δανεισμός 675 δις το 2015, 563 δις φέτος και το χρέος της γενικής κυβέρνησης 327,6 δις το 2016 ;;;

2017-01-12_144009

Άγνωστο δανεισμό 675 δις € (εξακόσια εβδομήντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ) κατήγγειλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Έκθεσή του για τον Απολογισμό του Κράτους για το έτος 2015.

Εμπλεκόμενοι, εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.Δ.Η.Χ.) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το όσα αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Έκθεσή του (σελίδες 14, 15 και 16)*είναι αποκαλυπτικά και δεν χρειάζονται περεταίρω αναλύσεις:

«Τα πιστωτικά έσοδα (δανεισμός) παρουσιάζουν αύξηση, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κατά € 675.088.655.321,21, ανερχόμενα συνολικά σε €771.074.655.321,21. Η σημαντική απόκλιση των πιστωτικών εσόδων από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.Δ.Η.Χ.), προέβη, κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση οικονομικού έτους, σε (μη προβλεφθείσα στον προϋπολογισμό) σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς με τους φορείς που μετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων», του οποίου η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι συμφωνίες επαναγοράς αποτελούν χρηματοοικονομικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται από τη διοίκηση προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας. Κατά συνέπεια, αποτελεί βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, στον οποίο μετέχουν οι φορείς του Δημοσίου και δεν προσμετράται στο επίσημο χρέος. Για τη χρήση 2015, ως προς τις πράξεις πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς, προϋπολογίστηκε ποσό € 44.000.000.000,00, πλην όμως το ποσό των πράξεων αυτών ανήλθε σε 694.206.470.059,16, έναντι ποσού € 97.153.994.700,95 στη χρήση 2014 (αύξηση κατά 614,54%). Εν προκειμένω, πάντως, δεν προκύπτουν με ακρίβεια ούτε οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον εν λόγω βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ούτε που διοχετεύτηκε η ρευστότητα που προκλήθηκε από τις ανωτέρω πράξεις. Ως προς το πρώτο ζήτημα με το 59488/08.09.2016 έγγραφο της 7ης Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον ΟΔΔΗΧ, ζητήθηκε αναλυτική κατάσταση των φορέων που συμμετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο» και επομένως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά με την 1648/13- 09-2016 απαντητική του επιστολή ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε επαρκή πληροφόρηση.» 

Στις σελίδες 27, 28 και 69 της Εκθέσεως παρατηρούμε τα εξής συγκλονιστικά σχετικά με τους όρους repos (repurchasing agreements), στα Ελληνικά “ρεπός” (δηλ., η συµφωνία επαναγοράς) των πιστωτικών εσόδων (δανεισμού) που, απ΄’ο,τι φαίνεται, έχει λάβει το ελληνικό κράτος χωρίς να το εξαγγείλει πουθενά το ίδιο:

  • εκδόθηκαν και πληρώθηκαν ισόποσα
  • αλλά για να εκδοθούν ρεπος, χρειάζονται αντίκρισμα κι αυτο το αντίκρισμα είναι τα 675 δις που τα βρήκαν μάλλον απο εσωτερικό δανεισμό
  • δηλαδή, πήραν ή αν θέλετε μάζεψαν όλη την περιουσία και όλα τα αποθεματικά όλων των ταμείων και όλων των δήμων/περιφερειών και όλων των οργανισμών και όλων των υπηρεσιών του κράτους…
  • το ποσό αυτό όμως είναι τεράστιο, άρα, δέσμευσαν και κάτι υπερπολύτιμο
  • πιθανόν να δέσμευσαν ίσως ακόμη και τον χρυσό της Ελλάδος που φυλάσσεται στα θυσαυροφυλάκια της Ουάσινγκτον ή ίσως όλο μας τον ορυκτό πλούτο που πλέον όλοι ξέρουμε ότι είναι αξίας πολλών τρις ευρώ…΄

Ολα πρέπει πλέον να τα περιμένει κάποιος απο αύτους….!!!

Πέραν τούτων διαπιστώσαμε ότι στον προυπολογισμό του 2017 οι ανυπολογίστου μεγέθους ανίκανοι και επικίνδυνοι δήθεν πολιτικοί για το έθνος που εμείς ψηφίσαμε για να σώσουν από τους άλλους επίδοξους σωτήρες μας υπολογίζουν να έχουν έσοδα 614 δις ευρώ εκ των οποίων τα 563 δις ευρώ θα είναι από πίστωση σύμφωνα με τα όσα λένε εντός του προυπολογισμού. Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά λάβαμε δάνεια 675 δις ευρώ το 2015 και θα λάβουμε και άλλα δάνεια ύψους 563 δις φέτος και όλα αυτά την στιγμή που το εξωτερικό μας χρέος είναι 320 δις ευρώ…Άραγε υπάρχει άλλη χώρα στην γη που οι πολιτικάντηδες να κοροιδεύουν τόσο πολύ τους πολίτες που τους ψηφίζουν για να τους υπηρετούν και να φροντίζουν τα της πατρίδος;;;;;;

15419612_437773263278317_8565145461636023168_o

Δηλαδή με βάση τα δεδομένα των προυπολογισμών που ευτυχώς δημοσιεύονται εμείς σαν χώρα δανειζόμαστε κάθε έτος το διπλάσιο σχέδον ποσό από ότι είναι το δημόσιο χρέος μας και αυτό παραμένει το ίδιο κύριοι του ύπουργείου οικονομικών;;;;;;

Σκοπεύετε κύριε Τσακαλώτο να δανειστούμε το 2017 επιπλέον 563 δις ευρώ σύμφωνα με τα όσα γράφετε στον προυπολογισμό που καταθέσατε;;;;;Κύριε Τσακαλώτο μπορείτε να μας πείτε πως θα έρθουν αυτά τα χρήματα στην χώρα μας αλλά και τι σκοπεύετε να τα κάνετε 563 δις ευρώ;;;;;;Το 2015 δηλαδή μόλις πριν ένα έτος και κάτι δανειστήκατε κρυφά 675 δις ευρώ και ως συνήθως τα φορτώσατε στις πλάτες μας;;;;;

[ν. 4444 ΦΕΚ Α 234/2016 Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

Κυρώνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός έτους 2017. Τα έσοδα και τα έξοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 ορίζονται στους επισυναπτόμενους πίνακες και κατανέμονται ως ακολούθως:

 

 

Άρθρο 2

Τα έξοδα ανά Υπουργείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφερειακή Υπηρεσία Υπουργείου οικονομικού έτους 2017, ορίζονται ως ακολούθως:

 

Μπορείτε να μας πείτε ποιός είναι άραγε αυτός που δανείζει τέτοια ποσά σε μία δήθεν χρεωκοπημένη χώρα σαν την δική μας που την κυβερνούν άνθρωποι σαν και σας;;;;;Υπάρχει άραγε κάποιος που να μπορεί να μας απαντήσει στα ερωτήματα αυτά ή θα μείνουν και αυτά αναπάντητα κύριε Τσακαλώτο όπως τόσα άλλα τα οποία σας απευθύναμε;;;;;;;; Ως πότε νομίζετε ότι θα κοροιδεύετε τον ελληνικό λαό που κακώς κάκιστα εμπιστεύτηκε το μέλλον του σε σας;;;;;;

-ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ –ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

-ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Με υλικό από lobbystas.gr και greeknewsondemand.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1. 2014 – 2015 : Στο 1 τρισ. € εκτινάχθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος! (Τα eurocommercial papers, ως κρυφό παράλληλο νόμισμα και η εγκληματική διαχείριση του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους. Από τα 129,11 δισ. € των σαμαροβενιζέλων, στα 740,46 δισ. € του Αλέξη Τσίπρα).

2. Τι σημαίνει η τρομακτική αύξηση του βραχυχρόνιου δανεισμού; 

3. Η έκθεση:

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 – 2015

 

 

 

 

 

 

 

22 comments on “Κυβερνητικός δανεισμός 675 δις το 2015, 563 δις φέτος και το χρέος της γενικής κυβέρνησης 327,6 δις το 2016 ;;;

  1. 29.11.2015
    «Κρυφό χρέος» 15,6 δισ. από εγγυήσεις Δημοσίου

    Με ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το μισό δισ. ευρώ επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο Ελληνας φορολογούμενος προκειμένου να πληρώνει το Δημόσιο τα χρέη κρατικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών τα οποία έχει εγγυηθεί. Πρόκειται για τις λεγόμενες «πληρωμές καταπτώσεων εγγυήσεων» του ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος αλλά και πολλές άλλες, ακόμα και ιδιωτικές. Συνολικά, οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε τέτοιους φορείς -χωρίς να υπολογίζονται αυτές που έχουν δοθεί προς τις τράπεζες- ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου στα 15,66 δισ. ευρώ.

    Η όλη υπόθεση αφορά δάνεια που έχουν αντλήσει φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία δεν προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος. Ομως τα χρέη αυτά, όταν οι φορείς αδυνατούν να τα αποπληρώσουν -και αδυνατούν τις περισσότερες φορές, όπως εξηγούν οι επαΐοντες- πληρώνονται από το Δημόσιο. Μάλιστα προϋπολογίζεται σχετική δαπάνη ετησίως. Για το 2014 αυτή ήταν ύψους 587 εκατ., ενώ για φέτος ανέρχεται στα 720 εκατ. σύμφωνα με το προσχέδιο και 818 εκατ. σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις. Αλλα 532 εκατ. καταπτώσεων έχουν προϋπολογιστεί για το 2016. Από το 2008 έως και σήμερα υπολογίζεται πως έχουν πληρωθεί για καταπτώσεις περί τα 5 δισ. ευρώ.

    Ηδη το πρώτο εξάμηνο φέτος το Δημόσιο πλήρωσε 481,96 εκατ. ευρώ για χρέος του ΟΣΕ που είχε εγγυηθεί, 49,37 εκατ. για χρέος της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), 5,62 εκατ. για χρέος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), 2,32 εκατ. για οφειλές της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ), 10 εκατ. για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), 8,1 εκατ. για την Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και άλλα 7,45 εκατ. για καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου για χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αθροίζονται στα 3,2 δισ. όπως και ότι το μισό περίπου από αυτό το ποσό εμφανίζεται να αφορά πληγέντες φυσικών καταστροφών.

    Στη λίστα με τα «κρυφά χρέη», όπως ατύπως αποκαλούνται από πολλούς οικονομολόγους οι εν λόγω εγγυήσεις, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα 5,86 δισ. ευρώ του ΟΣΕ, τα 2,13 δισ. ευρώ της Αττικό Μετρό Α.Ε., αλλά και άλλες εγγυήσεις, όπως του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Ηρακλείου, του ΑΔΜΙΕ και του ΔΕΣΦΑ.

    Διαχειρίσιμο

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, από τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί οι οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν κανονικά από τους δανειολήπτες, καθώς αφορούν κατά βάση υγιείς επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση της Αττικής Οδού και της Αερολιμήν Αθηνών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης, το ελληνικό Δημόσιο είχε εγγυηθεί τόσο το κατασκευαστικό ρίσκο όσο και το κυκλοφοριακό ελάχιστο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι οφειλέτες δεν αναμένεται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έτσι αυτές θα αποπληρωθούν από τον Ελληνα φορολογούμενο.

    Η συσσώρευση ενός τόσο μεγάλου «κρυφού χρέους», που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ (των εγγυήσεων προς τις τράπεζες εξαιρουμένων), αποτελεί δυνάμει δημοσιονομικό κίνδυνο μόνο εφόσον τα βασικά μεγέθη της οικονομίας εξελιχθούν με ένα απρόσμενα δυσμενές σενάριο. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο δρ Πλάτων Μονοκρούσος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. «Για την ώρα, αν και το ύψος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη μέσω των προϋπολογισθεισών καταπτώσεων» εξηγεί.

    Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός πως πληρώνονται χρέη προβληματικών επιχειρήσεων των οποίων η αναδιάρθρωση καθυστερεί επί σειρά ετών. Η πρακτική αυτή των εγγυήσεων και η μη εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος είναι πρακτική που έχει την ευρωπαϊκή έγκριση, όχι όμως και για το ύψος στο οποίο είχαν φθάσει στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό που συνέβαινε στην Ελλάδα ήταν πως το Δημόσιο διά του υπουργείου Οικονομικών επιχορηγούσε έτσι προβληματικές επιχειρήσεις αφενός με χαμηλά ποσά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών τους μεγάλες κρατικές εγγυήσεις για να αντλήσουν κεφάλαια από την τραπεζική αγορά. Το όφελος από τη διαδικασία αυτή ήταν ότι δεν επιβαρύνονταν άμεσα ο προϋπολογισμός και το χρέος, και η εξυπηρέτηση των χρηματοδοτήσεων αυτών γινόταν μόνο μετά την κατάπτωση των εγγυήσεων. Κερδιζόταν δηλαδή χρόνος με κόστος όμως τα επιτόκια δανεισμού.

    Εκρηξη δανείων

    Επί δεκαετίες, τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου χορηγούνταν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της οικονομίας, όχι πάντα με ορθολογικά επιχειρηματικά κριτήρια, για την άσκηση δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80, σημειώθηκε μια εκρηκτική αύξηση στα χρέη των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και των αγροτικών συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο εγγυημένο από το Δημόσιο υπόλοιπο να ανέλθει στο 26% του ΑΕΠ το 1989, ενώ, εκείνη τη χρονιά, χορηγήθηκαν νέες εγγυήσεις ύψους 6% του ΑΕΠ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περίπου οι μισές κατέπεσαν, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής τους, επιβαρύνοντας άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, από το 2000 και κάθε χρόνο, χορηγούνταν νέες εγγυήσεις, ετήσιου ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο κρατικών εγγυήσεων, κυρίως σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ύψους 20 δισ. ευρώ, ή 10% του ΑΕΠ, το 2011. Με τις καταπτώσεις να ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ το 2011…

    Ο πρώην αναπλ. υπ. Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα και όπως εξηγεί στην «Κ», από το 2012 παρατηρείται «μείωση των παρεχόμενων εγγυήσεων ως αποτέλεσμα τόσο της επιβολής -κατ’ αρχήν- μηδενικού ετήσιου ορίου για νέες εγγυήσεις όσο και της θέσπισης, με το Ν. 4151/2013, αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης των δανείων». Αμφότερες οι προβλέψεις αυτές ελήφθησαν βέβαια κατόπιν της ένταξης της χώρας στα μνημόνια και υπό στενή ευρωπαϊκή εποπτεία.

    http://www.kathimerini.gr/840445/article/epikairothta/politikh/kryfo-xreos-156-dis-apo-eggyhseis-dhmosioy

  2. Πότε θα μάθουμε την αλήθεια για την ξέφρενη ανοδική πορεία του κρατικού δανεισμού;
    Posted on Αυγούστου 29, 2015

    Γράφει ο Γεώργιος Βάμβουκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Η σημερινή μας ανάλυση θα εστιαστεί στο θέμα των πιστωτικών εσόδων του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ). Χθες 26.8.2015 το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του ΓΚΠ της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014/2015. Τα στοιχεία είναι φρικιαστικά και πιστοποιούν το πλήρες δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα. Την περίοδο αυτή τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ από 29,5 μειώθηκαν σε 26,9 δις ευρώ (€) ή ποσοστό μείωσης -9,1%. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει η ακόλουθη καίριας σημασίας στατιστική παρατήρηση. Με βάση τους στόχους εκτέλεσης του ΓΚΠ, την περίοδο 2014-2015 προβλέπεται άνοδος των καθαρών εσόδων του ΓΚΠ από 51,4 σε 55,6 δις € ή ποσοστό αύξησης 8,2%.

    Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα έπρεπε να ήταν 32,0 δις και όχι 26,9 δις € που τελικά διαμορφώθηκαν. Άρα, η πραγματικά απόκλιση στα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 έναντι των κυβερνητικών στόχων, ήταν -5,1 δις € ή ποσοστό απόκλισης -17,3% (26,9-32,0=-5,1, -5,1:29,5=-17,3%). Βέβαιο είναι ότι η πτωτική πορεία των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, λόγω της ύφεσης που διέρχεται η εθνική μας οικονομία και των αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο των δημοσιονομικών μεγεθών από την επιβολή των capital controls. Αν η ελληνική οικονομία δεν εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να συρρικνώνονται, τα κρατικά ελλείμματα θα διογκώνονται και κατά προέκταση το δημόσιο χρέος της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνει με ξέφρενους ρυθμούς.

    Ωστόσο, η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, αντανακλάται στην συγκλονιστική ανοδική πορεία των πιστωτικών εσόδων του ΓΚΠ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του ΓΚΠ της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014/2015, δείχνουν ότι τα πιστωτικά έσοδα, δηλαδή ο δανεισμός του ελληνικού κράτους κυρίως μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, από 72,7 εκτινάχτηκε στο εξωπραγματικό ποσό των 469 δις €. Τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας είναι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη και χρεοκοπημένη και κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εύλογα και καθοριστικής σημασίας. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται ο αστρονομικός δανεισμός των 469 δις €; Από ποιες πηγές και μέσω ποίων τραπεζικών μηχανισμών, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε το εξωπραγματικό ποσό των 469 δις €; Οι συντάκτες του ΓΚΠ προέβλεπαν ότι τα πιστωτικά έσοδα το 2015 θα ανέρχονταν σε 96 δις έναντι 156,2 δις € το 2014. Με τον ρυθμό που αυξάνει ο κρατικός δανεισμός, πολύ πιθανό είναι τον Δεκέμβριο του 2015 τα πιστωτικά έσοδα να προσεγγίσουν τα 900 δις €, εκ των οποίων τα 800 δις € θα είναι έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η δραματική αύξηση των πιστωτικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2015; Δοθέντος ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός των εντόκων γραμματίων δεν αθροίζεται στο δημόσιο χρέος της χώρας, με ποιους χρηματικούς πόρους η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο μέλλον το τρομακτικό ποσό των 800 δις €;

    Αναφορικά με την ιλιγγιώδη αύξηση των πιστωτικών εσόδων, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις τηρούν σιγή ιχθύος και δεν μας εξηγούν τους λόγους της αχαλίνωτης ανοδικής τους πορείας. Το θέμα των πιστωτικών εσόδων το έχουμε θίξει αρκετές φορές σε προηγούμενες αναλύσεις μας. Θέτουμε ζωτικής σημασίας ερωτήματα, που ως δυσβάστακτα φορολογούμενοι πολίτες οι κυβερνήσεις όφειλαν άμεσα να μας απαντούσαν και δυστυχώς δεν παίρνουμε καμία απάντηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο παρελθόν αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων, υπέβαλαν επίκαιρες επερωτήσεις στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη, για τις κυβερνητικές αλχημείες που γίνονται στο σκέλος των πιστωτικών εσόδων και οι επερωτήσεις τους ουσιαστικά παρέμεναν αναπάντητες. Τους τελευταίους επτά μήνες που οι ΑΝΕΛ είναι στην κυβερνητική εξουσία, οι συγκεκριμένοι βουλευτές ήπιαν το αμίλητο νερό και έπαθαν αμνησία για τις επερωτήσεις που στο παρελθόν είχαν υποβάλλει στους υπουργούς Οικονομικών. Φαίνεται ότι και αυτοί μπήκαν στο κόλπο της συνειδητής παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τομάρι τους. Δηλαδή, η επανεκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα. Τελικά, θα βρεθούν κάποιοι βουλευτές με φούστες και παντελόνια, για να μάθουμε την αλήθεια για την ξέφρενη ανοδική πορεία των πιστωτικών εσόδων;
    Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην αδέσμευτη εφημερίδα Kontranews (28.8.2015)

    Πότε θα μάθουμε την αλήθεια για την ξέφρενη ανοδική πορεία του κρατικού δανεισμού;

  3. Σε τέσσερα χρόνια (2009-2013), κράτος και τράπεζες έχουν δανειστεί από την τρόικα και άλλα πιστωτικά ιδρύματα 518 δις ευρώ

    Posted on Απριλίου 4, 2014 by gvamvoukas
    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kontranews, 3.4.2014

    Αγαπητοί μου αναγνώστες, στη σημερινή επιφυλλίδα θα διαπιστώσετε το μέγεθος της αναξιοπιστίας και της δουλοφροσύνης της δικομματικής κυβέρνησης των κηνσόρων. Στη Σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα μεταξύ 1 και 2 Απριλίου 2014, αποφασίστηκε η Ελλάδα να λάβει 6,3 δις ευρώ (€) εντός του Απριλίου, 1 δις € τον Ιούνιο και 1 δις € τον Ιούλιο, δηλαδή σύνολο 8,3 δις €. Τα δύο δις ευρώ του Ιουνίου και του Ιουλίου, θα εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση ,ότι, η χώρα μας θα εφαρμόσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που αναγράφονται στις μνημονιακές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, τις επόμενες βδομάδες ή σε μερικούς μήνες, η χώρα μας θα εισπράξει 3,5 δις € από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα 3,5 δις € αφορούν το υπόλοιπο ποσό από τα 30 δις €, που ήταν η συνολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Δηλαδή, το εναπομείναν ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την τρόικα είναι 11,8 δις ευρώ.

    Ωστόσο, οι κουτσαβάκηδες της κυβέρνησης προσπαθούν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα να παραπλανήσουν την ελληνική κοινωνία. Με το ποσό των 11,8 δις €, το συνολικό χρέος προς την τρόικα εκτιμάται σε 240 δις €. Συνυπολογίζοντας το πακέτο των 28 δις το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή και τα 50 δις με το PSI (PrivateSectorInvolvement), προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για την διάσωση των εγχώριων ελληνικών τραπεζών εκτιμάται σε 78 δις €. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν δανειστεί από το Ευρωσύστημα, μέρος του οποίου είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επίσης και από άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, τουλάχιστον άλλα 150 δις €. Επίσης, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, είτε με τη μορφή εντόκων γραμματίων, είτε με την έκδοση ειδικής κατηγορίας ομολόγων, προσδιορίζεται σήμερα γύρω στα 50 δις €. Δηλαδή, μιλάμε για νέο δανεισμό κατά την περίοδο 2009-2013 ύψους 518 δις ευρώ (240+78+150+50=518), και παρ’ όλα αυτά, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο τέλμα της χρεοκοπίας.

    Πώς είναι δυνατόν, την τετραετία 2009-2013, κράτος και τράπεζες να έχουν δανειστεί από την τρόικα και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ιλιγγιώδες ποσό των 518 δις ευρώ και το ελληνικό δημόσιο με τις τράπεζες, ακόμα να μην έχουν πετύχει την οικονομική τους εξυγίανση; Σε ποιες τρύπες και σε ποιες τσέπες πήγαν τα 518 δις €; Οι αχυράνθρωποι του δικομματικού καθεστώτος, μόλις σε τέσσερα χρόνια δανείστηκαν 518 δις €, ο λαός αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανέναν. Πέστε μου έστω και μια χώρα ανά την υφήλιο, που σε χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, δανείστηκε 518 δις ευρώ και η χώρα αυτή να θεωρείται πιο χρεοκοπημένη απ’ ότι τέσσερα χρόνια πριν. Μιλάμε για σχιζοφρενικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιερά και όσια. Ούτε ψυχίατρος δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά τους. Αν όμως ο ψυχίατρος κάνει το μοιραίο λάθος, να επιχειρήσει την ανάλυση των χαλκευμένων στοιχείων της τριανδρίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, χωρίς καμία αμφιβολία θα σαλέψει και ξαφνικά θα βρεθεί για νοσηλεία στο Δαφνί. Ο φοβερόςδανεισμός των 518 δις ευρώ, αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί ενδελεχή ανάλυση, θα επανέλθουμε σε επόμενη αρθογραφία μας.

    Σε τέσσερα χρόνια δανειστήκαμε 518 δις ευρώ και ακόμα δεν σωθήκαμε

  4. Pingback: Action expresses priorities ! Main menu Skip to content Home About Contact Deutsch English Français ICC Appeals Petition Αγωγές Αναρτήσεις Αναφορές Αντιπροσώπευση Αποφάσεις Εspañol ΕΞΩΔΙΚΑ Μηνύ

  5. Pingback: Κυβερνητικός δανεισμός 675 δις το 2015, 563 δις φέτος και το χρέος της γενικής κυβέρνησης 327,6 δις το 2016 ;;; | Τα χω πάρει στο κρανίο

  6. Σχόλιο που λάβαμε με email:

    “Με τα 675 δις γιατί δεν εξόφλησαν το χρέος τους που είναι πολύ μικρότερο (327,6 δις) και με τα υπόλοιπα γιατί δεν στήριξαν την ανάπτυξη ώστε να βγούμε από τη σκλαβιά ;;;”

  7. Τελικά τι εκπροσωπεί ο Τσίπρας; Πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε;
    Η φράση κλειδί: «ή αυτή η Κυβέρνηση θα πετύχει, ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά παγκόσμια».

    ΔΕΥΤΈΡΑ, 6 ΜΑΡΤΊΟΥ 2017

    Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η φράση κλειδί, «ή αυτή η Κυβέρνηση θα πετύχει, ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά παγκόσμια».;
    Είθισται μέχρι τώρα τουλάχιστον, να μεταφράζουμε τα αρχαία Ελληνικά κείμενα στην νέα Ελληνική γλώσσα για να κατανοήσουμε τι λένε. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον, καθώς η νεοΕλληνική γλώσσα, έχει διανθιστεί με πολλά κουάξ κουάξ, βατράχων, όπως η παραπάνω φράση.
    Ετσι λοιπόν προκειμένου να κατανοήσουμε τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής Τσίπρας, θα μεταφράσουμε τα λεγόμενά του, στην αρχαία Ελληνική γλώσσα, & μάλιστα την απλή αρχαία Ελληνιστική γλώσσα, στην οποία είναι γραμμένη η Αποκάλυψη, αφού πρώτα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια κατά το δυνατόν προσέγγιση συνδυαστικά, & με άλλα τεκταινόμενα.
    Εάν λοιπόν δεν επιτύχει αυτή η Κυβέρνηση, θα αποτύχουν τα προγράμματα διάσωσης παγκόσμια. Όμως αυτή η Κυβέρνηση τι θα γίνει; Η Χώρα τι θα γίνει; Δεν λέει πουθενά ότι θα αποτύχει η Κυβέρνηση.
    Μάλιστα, ανεξάρτητα της αξιολόγησης, αυτή η Κυβέρνηση συγκάλεσε Υπουργικό συμβούλιο για την ανάπτυξη. Την έχει σίγουρη την ανάπτυξη.
    Αλλά ας δούμε & άλλα πράγματα που συμβαίνουν.
    Σε έκθεση του Ελεγκτικού συνεδρίου, όπως αποκαλύπτουν δύο δημοσιογράφοι εδώ:,

    Κυβερνητικός δανεισμός 675 δις το 2015, 563 δις φέτος και το χρέος της γενικής κυβέρνησης 327,6 δις το 2016 ;;;


    εμφανίζεται άγνωστος δανειστής, ο οποίος έχει δανείσει την Χώρα με ποσό περί τα 600 δις διπλάσιο δηλαδή από το χρέος.
    Τούτο σημαίνει ότι ξεχρεώνει αυτή η Κυβέρνηση, δίνοντας τα μισά, & της μένουν & τα άλλα μισά για ανάπτυξη.
    Οι οπαδοί του Σώρρα κραυγάζουν εδώ & κάτι μέρες, ότι πρόκειται για τα περιβόητα δικά τους 600 δις που τα πήρε η Κυβέρνηση.
    Πρόσφατα είχα αναρωτηθεί σε ανάρτησή μου τι σχέση έχουν αυτοί οι δυό, ο Σώρρας & ο Τσίπρας εδώ: http://iaktigas.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html΄
    Αν όλα αυτά ισχύουν & σε κάθε περίπτωση, τι σημαίνει ότι θα αποτύχουν τα προγράμματα διάσωσης οριστικά & παγκόσμια; Ότι θα καταρρεύσουν οι τοκογλύφοι; Δηλαδή εμείς θα ζήσουμε; Πως όμως;
    Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναθυμηθούμε & ένα άλλο σενάριο. Αυτό με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του Βαρουφάκη, που το έχει έτοιμο από το 2015, προκειμένου να χρεοπιστώνει τα ΑΦΜ των πολιτών, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει με ποιόν τρόπο τελικά θα φτάνουν τα χρήματα ή η αγοραστική τους αξία στους πολίτες, μια & δεν θα υπάρχουν τράπεζες, αφού θα τις πάρει ο διάολος στην κυριολεξία. Ναι αλλά εμείς έχουμε ανάπτυξη, έχουμε ξεχρεώσει, & έχουμε στην καβάντζα άλλα 300 δις έτσι για τα μικροέξοδα. Ψιλοπράγματα βρε αδερφέ.
    Πολλά κουάξ κουάξ μαζεύτηκαν & άντε τώρα να καταλάβεις εσύ άνθρωπε τι ακριβώς παίζει.
    Να σημειώσουμε ότι πρόκειται να μαζευτούν στην Ρώμη, την επτάλοφο, οι 28 & άλλοι ενδεχομένως.

    Για να πάμε λοιπόν να κάνουμε μια ελεύθερη μετάφραση-παράφραση στην νεοΕλληνιστική γλώσσα της Αποκάλυψης μπας & βγάλουμε καμιά άκρη.

    Αποκάλυψη
    ΙΖ´\ΚΑΙ ἦλθεν εἷς ἐκ τῶν ἑπτὰ ἀγγέλων τῶν ἐχόντων τὰς ἑπτὰ φιάλας, καὶ ἐλάλησε μετ᾿ ἐμοῦ λέγων· δεῦρο δείξω σοι τὸ κρῖμα τῆς πόρνης τῆς μεγάλης τῆς καθημένης ἐπὶ ὑδάτων πολλῶν, 2 μεθ᾿ ἧς ἐπόρνευσαν οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς, καὶ ἐμεθύσθησαν οἱ κατοικοῦντες τὴν γῆν ἐκ τοῦ οἴνου τῆς πορνείας αὐτῆς. 3 καὶ ἀπήνεγκέ με εἰς ἔρημον ἐν πνεύματι. καὶ εἶδον γυναῖκα καθημένην ἐπὶ τὸ θηρίον τὸ κόκκινον, γέμον ὀνόματα βλασφημίας, ἔχον κεφαλὰς ἑπτὰ καὶ κέρατα δέκα. 4 καὶ ἡ γυνὴ ἦν περιβεβλημένη πορφυροῦν καὶ κόκκινον καὶ κεχρυσωμένη χρυσίῳ καὶ λίθῳ τιμίῳ καὶ μαργαρίταις, ἔχουσα ποτήριον χρυσοῦν ἐν τῇ χειρὶ αὐτῆς, γέμον βδελυγμάτων, καὶ τὰ ἀκάθαρτα τῆς πορνείας τῆς γῆς, 5 καὶ ἐπὶ τὸ μέτωπον αὐτῆς ὄνομα γεγραμμένον· μυστήριον, Βαβυλὼν ἡ μεγάλη, ἡ μήτηρ τῶν πορνῶν καὶ τῶν βδελυγμάτων τῆς γῆς. 6 καὶ εἶδον τὴν γυναῖκα μεθύουσαν ἐκ τοῦ αἵματος τῶν ἁγίων καὶ ἐκ τοῦ αἵματος τῶν μαρτύρων ᾿Ιησοῦ. καὶ ἐθαύμασα ἰδὼν αὐτὴν θαῦμα μέγα.
    7 Καὶ εἶπέ μοι ὁ ἄγγελος· διατί ἐθαύμασας; ἐγὼ ἐρῶ σοι τὸ μυστήριον τῆς γυναικὸς καὶ τοῦ θηρίου τοῦ βαστάζοντος αὐτήν, τοῦ ἔχοντος τὰς ἑπτὰ κεφαλὰς καὶ τὰ δέκα κέρατα.
    8 Τὸ θηρίον ὃ εἶδες, ἦν καὶ οὐκ ἔστι, καὶ μέλλει ἀναβαίνειν ἐκ τῆς ἀβύσσου καὶ εἰς ἀπώλειαν ὑπάγειν· καὶ θαυμάσονται οἱ κατοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς, ὧν οὐ γέγραπται τὸ ὄνομα ἐπὶ τὸ βιβλίον τῆς ζωῆς ἀπὸ καταβολῆς κόσμου, βλεπόντων τὸ θηρίον ὅτι ἦν, καὶ οὐκ ἔστι καὶ παρέσται. 9 ῟Ωδε ὁ νοῦς ὁ ἔχων σοφίαν. αἱ ἑπτὰ κεφαλαὶ ὄρη ἑπτά εἰσιν, ὅπου ἡ γυνὴ κάθηται ἐπ᾿ αὐτῶν, 10 καὶ βασιλεῖς ἑπτά εἰσιν· οἱ πέντε ἔπεσαν, ὁ εἷς ἐστιν, ὁ ἄλλος οὔπω ἦλθε, καὶ ὅταν ἔλθῃ, ὀλίγον αὐτὸν δεῖ μεῖναι. 11 καὶ τὸ θηρίον ὃ ἦν καὶ οὐκ ἔστι, καὶ αὐτὸς ὄγδοός ἐστι, καὶ ἐκ τῶν ἑπτά ἐστι, καὶ εἰς ἀπώλειαν ὑπάγει. 12 καὶ τὰ δέκα κέρατα ἃ εἶδες δέκα βασιλεῖς εἰσιν, οἵτινες βασιλείαν οὔπω ἔλαβον, ἀλλ᾿ ἐξουσίαν ὡς βασιλεῖς μίαν ὥραν λαμβάνουσι μετὰ τοῦ θηρίου. 13 οὗτοι μίαν γνώμην ἔχουσι, καὶ τὴν δύναμιν καὶ τὴν ἐξουσίαν αὐτῶν τῷ θηρίῳ διδόασιν. 14 οὗτοι μετὰ τοῦ ἀρνίου πολεμήσουσι, καὶ τὸ ἀρνίον νικήσει αὐτούς, ὅτι κύριος κυρίων ἐστὶ καὶ βασιλεὺς βασιλέων, καὶ οἱ μετ᾿ αὐτοῦ κλητοὶ καὶ ἐκλεκτοὶ καὶ πιστοί.
    15 Καὶ λέγει μοι· τὰ ὕδατα ἃ εἶδες, οὗ ἡ πόρνη κάθηται, λαοὶ καὶ ὄχλοι εἰσὶ καὶ ἔθνη καὶ γλῶσσαι. 16 καὶ τὰ δέκα κέρατα ἃ εἶδες καὶ τὸ θηρίον, οὗτοι μισήσουσι τὴν πόρνην καὶ ἠρημωμένην ποιήσουσιν αὐτὴν καὶ γυμνήν, καὶ τὰς σάρκας αὐτῆς φάγονται, καὶ αὐτὴν κατακαύσουσιν ἐν πυρί. 17 ὁ γὰρ Θεὸς ἔδωκεν εἰς τὰς καρδίας αὐτῶν ποιῆσαι τὴν γνώμην αὐτοῦ, καὶ ποιῆσαι μίαν γνώμην καὶ δοῦναι τὴν βασιλείαν αὐτῶν τῷ θηρίῳ, ἄχρι τελεσθῶσιν οἱ λόγοι τοῦ Θεοῦ. 18 καὶ ἡ γυνὴ ἣν εἶδες ἔστιν ἡ πόλις ἡ μεγάλη ἡ ἔχουσα βασιλείαν ἐπὶ τῶν βασιλέων τῆς γῆς.

    Αυτά με το θηρίο το κόκκινο που είχε το ένα κεφάλι σφαγμένο αλλά έζησε. Εχει & άλλα ας τα διαβάσει ο καθένας μόνος του.
    Σαν πολλά χαρακτηριστικά μαζεύονται.
    Κάποτε είχα γράψει το 2015, όταν ο Τσίπρας ξεπούλησε Ελλάδα & δημοψήφισμα, ότι του έκαναν mind control. Εδώ: http://iaktigas.blogspot.gr/2015/07/blog-post_13.html
    Φαίνεται ότι εκείνη την νύχτα δεν έγινε απλά mind control αλλά κάτι περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση συμφωνία με τον Δράκο έγινε.

    Ιάκωβος Τίγκας

    http://iaktigas.blogspot.gr/2017/03/blog-post_6.html?spref=fb

    • η αποκάλυψη του πρώτου δανεισμού και της σχετικής καταγγελίας του Ελεγκτικού συνεδρίου, έγινε από τον lobbysta στις 7 Ιανουαρίου 2017 και τα υπόλοιπα μαζί με τη σχετική ερμηνεία από τους δυο δημοσιογράφους. Η ανάρτησή μας αποτελείται από αυτά τα δυο κείμενα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και στη πηγή τους όπως αναφέραμε :Με υλικό από lobbystas.gr και greeknewsondemand.com

      • SOMEONE 10 Μαρτίου 2017 @ 19:14
         2
         0

        Η αλήθεια είναι ότι όντως έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ετών 2015,2016 και 2017 ποσά γύρω στα 600 δις ως έσοδα και ενώ έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί γιατί από αυτό προκύπτει ότι ενεγράφησαν έσοδα στον προϋπολογισμό των αναφερομένων ετών, έσοδα τα οποία εγίνοντο είτε ως εγγυήσεις νέων δανείων είτε ως ομόλογα είτε ως μετοχές. Το θέμα είναι ότι αυτά τα έσοδα κατετέθησαν είτε στον ΟΔΔΗΧ,είτε στην ΤτΕ είτε σε κάποιον οργανισμό του εξωτερικού που ελέγχουν οι δανειστές π.χ. στον ΕSM) αλλά δεν είναι γνωστή ούτε η προέλευση τους ούτε πού διετέθησαν.Σύμφωνα με την ερμηνεία του κατ’ εξοχήν αξιόπιστου καθηγητή Γ.Ζουγανέλη μπορεί να συμβαίνουν τα εξής.Έγινε τιτλοποίηση υδρογονανθράκων,υποθηκεύτηκε η ακίνητη περιουσία των πολιτών (το συνδέει με την εφεξής μη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου ή γονικής παροχής,είτε πρόκειται για κρυφό χρέος άνω του 1 τρις βασιζόμενος σε παλαιότερη δήλωση Προβόπουλου. Τα υπέρογκα αυτά ποσά προφανώς δικαιολογούν και τις εξωφρενικές αμοιβές των στελεχών του ΟΔΔΗΧ είτε ως επιβράβευση είτε ως αντάλλαγμα σιωπής. Φυσικά αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τα ομόλογα Σώρρα αλλά είναι κάτι πολύ χειρότερο που όταν το αντιληφθούν οι Έλληνες θα έχουν ήδη αποδεκατισθεί και θα είναι ανήμποροι να αντιδράσουν καθώς δεν θα δύνανται να προσφεύγουν στα Ελληνικά δικαστήρια αλλά στα ξένα που διοικούν οι ίδιοι οι δανειστές. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο,αναλώστε λίγη από την εναπομείνασα φαιά ουσία για επεξεργασία και συνειδητοποιείστε την κρισιμότητα της εθνικής και ατομικής ύπαρξης μας.http://zcode-gr.blogspot.gr/2017/03/2015-700.html καθώς και πρηγούμενη αναφορά σε αυτό https://justiceforgreece.wordpress.com/2017/03/04/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-675-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-2015-563-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CF%86/

        http://katohika.gr/ellada/peri-ton-567-dis-pou-einai-eggegrammena-ston-proipologismo-kai-exoun-trelathei-oi-opadoi-tou-sorra-paraklisi-na-anoiksoun-ta-matia-tous/

  8. Διαβάζω, αντιγράφω, γράφω πολύ προσεκτικά

    Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

    Όταν ψάχνεις βρίσκεις, όταν διαβάζεις κάτι καταλαβαίνεις και μετά, αφήνεσαι στις σκέψεις σου . Απαντήσεις δεν υπάρχουν ποτέ. Για παράδειγμα : Διαβάζω τακτικά το https://justiceforgreece.wordpress.com και ανακαλύπτω θέματα. Όχι εύκολα θέματα. «Δύσκολα». Σκληρά. Πολλές φορές μέχρι και μηνύσιμα. Άλλες φορές τα χρησιμοποιώ με φειδώ και προσοχή γιατί το blog τα λέει πολύ…χύμα και τσουβαλάτα. Άλλες φορές, τα ….ψιλοφοβάμαι. Είναι πολύ «χοντρά πράγματα» που εκτός από τόλμη, χρειάζονται και σχολαστική τεκμηρίωση. Πάντα όμως, ΚΑΤΙ μένει.

    Τώρα δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Πόσες και ποιες καταγγελίες να υιοθετήσω και πόσα ερωτήματα να θέσω. Θα το αντιμετωπίσω κι αυτό προσεκτικά. Έτσι κι εσείς να το διαβάσετε. Λοιπόν:

    « Άγνωστο δανεισμό 675 δις ευρώ» κατήγγειλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Έκθεσή του για τον Απολογισμό του Κράτους για το 2015. Εμπλεκόμενοι, εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.Δ.Η.Χ.) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όσα αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο (σελίδες 14, 15 και 16) είναι αποκαλυπτικά :

    «Τα πιστωτικά έσοδα (δανεισμός) παρουσιάζουν αύξηση, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κατά 675 δις ευρώ, ανερχόμενα συνολικά σε 771 δις. Η σημαντική απόκλιση των πιστωτικών εσόδων από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Ο.Δ.Δ.Η.Χ., προέβη, το 2015 σε (μη προβλεφθείσα στον προϋπολογισμό) σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς με τους φορείς που μετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων», του οποίου η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.»

    Αν κάπου «το χάνετε», ξαναδιαβάστε το. Συνεχίζουμε:

    « Οι συμφωνίες επαναγοράς αποτελούν χρηματοοικονομικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται από τη διοίκηση προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας. Κατά συνέπεια, αποτελεί βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, στον οποίο μετέχουν οι φορείς του Δημοσίου και δεν προσμετράται στο επίσημο χρέος. Για τη χρήση 2015, ως προς τις πράξεις πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς, προϋπολογίστηκε ποσό 44 δισεκατομμυρίων ευρώ , πλην όμως το ποσό των πράξεων αυτών ανήλθε σε 694.206.470.059,16, έναντι ποσού € 97.153.994.700,95 στη χρήση 2014 (αύξηση κατά 614,54%)».

    Δηλαδή; Προυπολογίζουμε να δανειστούμε 44 δις αλλά δανειζόμαστε 694 δις ;

    « Εν προκειμένω, πάντως, δεν προκύπτουν με ακρίβεια ούτε οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον εν λόγω βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ούτε το πού διοχετεύτηκε η ρευστότητα που προκλήθηκε από τις ανωτέρω πράξεις. Ως προς το πρώτο ζήτημα με το 59488/08.09.2016 έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον ΟΔΔΗΧ, ζητήθηκε αναλυτική κατάσταση των φορέων που συμμετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο» και επομένως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά με την απαντητική του επιστολή ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε επαρκή πληροφόρηση.»

    Δηλαδή; Το Ελληνικό Δημόσιο γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και ποιος το δημιούργησε το Συνέδριο;.

    Γράφει το https://justiceforgreece.wordpress.com :

    « Στις σελίδες 27, 28 και 69 της Εκθέσεως παρατηρούμε να αναφέρονται ( με τα ….δικά τους λόγια ελπίζω και όχι τόσο «χοντρά») τα εξής συγκλονιστικά σχετικά με τους όρους των repos ( συµφωνία επαναγοράς – repurchasing agreements των πιστωτικών εσόδων (δανεισμού) που, απ ΄ό,τι φαίνεται, έχει λάβει το ελληνικό κράτος χωρίς να το εξαγγείλει πουθενά το ίδιο:

    – εκδόθηκαν και πληρώθηκαν ισόποσα

    – …….αλλά για να εκδοθούν ρέπος, χρειάζονται αντίκρισμα κι αυτό το αντίκρισμα είναι τα 675 δις που τα βρήκαν μάλλον από εσωτερικό δανεισμό

    – ……δηλαδή, πήραν ή αν θέλετε μάζεψαν όλη την περιουσία και όλα τα αποθεματικά όλων των ταμείων και όλων των δήμων/περιφερειών και όλων των οργανισμών και όλων των υπηρεσιών του κράτους…

    – ——το ποσό αυτό όμως είναι τεράστιο, άρα, δέσμευσαν και κάτι υπερπολύτιμο

    – πιθανόν να δέσμευσαν ίσως ακόμη και τον χρυσό της Ελλάδος που φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια της Ουάσινγκτον ή ίσως όλο μας τον ορυκτό πλούτο που πλέον όλοι ξέρουμε ότι είναι αξίας πολλών τρις ευρώ…΄

    Συνεπώς , εμείς ως χώρα δανειζόμαστε κάθε έτος σχεδόν τα διπλάσια από το συνολικό δημόσιο χρέος μας και αυτό παραμένει το ίδιο ;

    Σκοπεύουν οι κυβερνώντες να δανειστούν το 2017 επιπλέον 563 δις ευρώ ; Πως θα έρθουν αυτά τα χρήματα στην χώρα μας ; Τι σκοπεύετε να τα κάνετε ;Το 2015 δανειστήκατε κρυφά 675 δις ευρώ και; Ποιος τα πλήρωσε;

    Δεν ξέρω ΤΙΠΟΤΑ. Τα αντιγράφω προ-σε-κτι-κά. Θα υπάρξουν εξηγήσεις;

    http://www.konstandaras.gr/corpsite/display/dsp_entity.asp?EN_ID=2930

  9. Οι τιτλοποιήσεις της Ελληνικής περιουσίας προχωρούν απο το 2015 χωρίς να ανοίξει μύτη. Κάθε χρόνο εγγράφονται 700 δις ευρώ επίσημα στον προϋπολογισμό! Όλα τα κόμματα το ξέρουν και δεν έχει ακουστεί τίποτα.

    Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

    ΟΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Απο χρόνια έλεγα ότι θα γίνουν τιτλοποιήσεις των κοιτασμάτων, του ορυκτού πλούτου και όλων των άλλων τίτλων του δημοσίου, τα οποία θα λειτουργούσαν σαν SWAPS. Συνέχεια έλεγα επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται άδειες για έρευνα σε κοιτάσματα υδρογοναθρακων χωρίς αυτά να έχουν τιτλοποιηθεί σωστά, γιατί τα συμβόλαιά τους είτε αν εγίνοντο εγγυήσεις νέων δανείων είτε αν εγίνοντο ομόλογα είτε αν εγίνοντο μετοχές με κάποιο μηχανισμό, θα είχαν μειωμένη αξία.

    Στη συνέχεια, σας παρουσιάζω ένα αντίγραφο σελίδων του προυπολογισμού του 2017 που κατετέθη απο το κ.Τσακαλώτο, αφού μελετήθηκε απο βουλευτές όλων των κομμάτων, που δεν διέκριναν τίποτα ανησυχητικό. Ο ψηφισθείς προυπολογισμός του 2017 μπορεί να ευρεθεί εδώ.

    Παρατηρείστε ότι το 2015 υπήρχαν έσοδα 763 δις ευρώ (απο δάνεια και τίτλους) τα οποία κατετέθηκαν κάπου (το πιθανότερο στον ΟΔΔΗΧ, στη ΤτΕ ή σε κάποιο οργανισμό του εξωτερικού που ελέγχουν οι δανειστές π.χ. στον ΕSM), οπότε έγιναν δαπάνες. Το ίδιο επαναλήφθηκε και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το 2016 και το 2017!

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έπραξε τα δέοντα μετά το 2015 (περίπτωση 1), που επαναλήφθηκε το συμβάν με ανάλογα ποσά (περιπτώσεις 2 και 3), παρότι το 2015 προσπάθησε να αποσπάσει σαφείς απαντήσεις για το θέμα κάνοντας σχετική ερώτηση. Η απάντηση που έλαβε το 2015 δεν ήταν σαφής όπως το ίδιο ομολογεί στην έκθεσή του για τον προϋπολογισμό του 2015 (βλέπετε σχετικά εδώ, σελίδα 17 και μετά).

    Μια δικαιολογία, ότι “το ποσό που αναφέρεται αφορά δημιουργία ΡΕΠΟΣ για εσωτερικό δανεισμό” δεν είναι επαρκής, λόγω του υπέρογκου ποσού. Φαντάζομαι την ίδια άποψη είχε και το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2015. Μιλάμε για ποσό της τάξης των 700 δις ευρώ, που έσκασε απο το πουθενά!!!

    ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

    Πιστεύω ότι το θέμα των γονικών παροχών ενώ δείχνει να αφορά μόνο όσους δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, στο τέλος θα επεκταθεί για όλες τις μεταβιβάσεις και θα αφορά όλους.

    Θα θυμάσθε ίσως το 1,000,000 “χαρτάκια” που είχε στείλει από “λάθος” μια εφορία σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου με ανάλογο θέμα στο παρελθόν. Δεν πρέπει να ήταν τυχαίο, δεδομένου ότι καμμιά απαίτηση των δανειστών δεν μπορεί να προσβληθεί στα Ελληνικά δικαστήρια, κάτι που εμμέσως έθιξε και ο κ.Γιουνκέρ πρόσφατα, μιλώντας για το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάνοντας επίκαιρη τη νομική διάσταση στο θέμα.

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ…

    Αν ο κρατικός προυπολογισμός του 2017 ερμηνευθεί με άλλο τρόπο, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Θα μπορούσα να φαντασθώ ένα τεράστιο κρυφό χρέος, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί στον Ελληνικό λαό, το οποίο είναι πολύ πάνω απο το 1 τρις ευρώ.

    Σε αυτό με οδηγεί και το γεγονός ότι υποτίθεται ότι στο υπερΤαμείο το ποσό που θα εκποιηθεί θα είναι 50 δις μόνο, κατά το μνημόνιο. Στον ΟΔΔΗΧ και στη ΤτΕ είναι άγνωστο τί υπάρχει. Υπενθυμίζω επίσης και τη παλαιότερη αναφορά του πρώην διοικητή της ΤτΕ κ.Προβόπουλου την οποία διέψευσε αργότερα, που μίλησε για 900 δις ευρώ χρέος.

    Προσωπικά, πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι άγνωστο. Ένα κράτος πάντα μπορεί να δανεισθεί περισσότερα απο ένα ιδιώτη, γιατί μπορεί να δώσει μεγαλύτερες εγγυήσεις. Τώρα σκεφτείτε, πόσο κουτοί μπορεί να είσθε.

    Το θέμα της μήνυσης για εσχάτη προδοσία στον Κωστάκη Καραμανλή πάντα παίζει και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί.

    http://zcode-gr.blogspot.gr/2017/03/2015-700.html

    • ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΜΙΛΗΣΕ…

      Γιατί άραγε; Για να βουλώσουν στόματα; Tί συνέβη; Τί χώρα και αυτή. Ριγμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι δικαστές στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη κ.Θάνου να διεκδικήσει τη παραμονή της στη θέση της μέχρι τα 100 της χρόνια. Μάλλον θα το καταφέρει. Τί άλλο να πώ πιά!!!

      http://zcode-gr.blogspot.gr/2017/03/2015-700.html

  10. So, the question is, why does this junk economics continue, decade after decade? The reason is that the loans are made to Greece precisely because Greece couldn’t pay. When a country can’t pay, the rules at the IMF and EU and the German bankers behind it say, don’t worry, we will simply insist that you sell off your public domain. Sell off your land, your transportation, your ports, your electric utilities. This is by now a program that has gone on and on, decade after decade.

    Finance as Warfare: the IMF Lent to Greece Knowing It Could Never Pay Back Debt
    by SHARMINI PERIES – MICHAEL HUDSON

    FEBRUARY 21, 2017

    SHARMINI PERIES: The latest economic indicator showed that the Greek economy shrank by 0.4% in the last three months of 2016. This poses a real problem for Greece, because its lenders are expecting it to grow by 3.5% annually, to enable it to pay back on its bailout loan. Greece is scheduled to make a 10.5 billion euro payment on its debt next summer, but is expected to be unable to make that payment, without another installment from its $86 billion bailout.

    A growing impasse between the International Monetary Fund, and the European Central Bank, Greece’s two main lenders, is threatening to push Greece into default, and pull out of the euro. Meanwhile, the Greece government told its lenders, that we now call “Troika” today, that it will not agree to any more austerity measures. Joining us today, to take a closer look at the Greek situation is Michael Hudson. Michael is a distinguished Professor of Economics, at the University of Missouri, Kansas City. He’s the author of many books, and the latest among them is, J is for Junk Economics: A Guide to Reality in the Age of Deception.

    Thank you so much for joining us today, Michael.

    MICHAEL HUDSON: It’s good to be here. But I take issue with one thing that you said. You said the lenders expect Greece to grow. That is not so. There is no way in which the lenders expected Greece to grow. In fact, the IMF was the main lender. It said that Greece cannot grow, under the circumstances that it has now.

    What do you do in a case where you make a loan to a country, and the entire staff says that there is no way this country can repay the loan? That is what the IMF staff said in 2015. It made the loan anyway – not to Greece, but to pay French banks, German banks and a few other bondholders – not a penny actually went to Greece. The junk economics they used claimed to have a program to make sure the IMF would help manage the Greek economy to enable it to repay. Unfortunately, their secret ingredient was austerity.

    Sharmini, for the last 50 years, every austerity program that the IMF has made has shrunk the victim economy. No jjunkeconausterity program has ever helped an economy grow. No budget surplus has ever helped an economy grow, because a budget surplus sucks money out of the economy. As for the conditionalities, the so-called reforms, they are an Orwellian term for anti-reform, for cutting back pensions and rolling back the progress that the labor movement has made in the last half century. So, the lenders knew very well that Greece would not grow, and that it would shrink.

    So, the question is, why does this junk economics continue, decade after decade? The reason is that the loans are made to Greece precisely because Greece couldn’t pay. When a country can’t pay, the rules at the IMF and EU and the German bankers behind it say, don’t worry, we will simply insist that you sell off your public domain. Sell off your land, your transportation, your ports, your electric utilities. This is by now a program that has gone on and on, decade after decade.

    Now, surprisingly enough, America’s ambassador to the EU, Ted Malloch, has gone on Bloomberg and also on Greek TV telling the Greeks to leave the euro and go it alone. You have Trump’s nominee for the ambassador to the EU saying that the EU zone is dead zone. It’s going to shrink. If Greece continues to repay the loan, if it does not withdraw from the euro, then it is going to be in a permanent depression, as far as the eye can see.

    Greece is suffering the result of these bad loans. It is already in a longer depression today, a deeper depression, than it was in the 1930s.

    SHARMINI PERIES: Yeah, that’s an important… at the very beginning of your answer here, you were making this very important point, is that although the lenders – this is the Eurozone lenders – had set a target of 3.5% surplus as a condition on Greece in order to make that first bailout loan. The IMF is saying, well, that’s not quite doable, 1.5% should be the target.

    But you’re saying, neither of these are real, or is achievable, or desired, for that matter, because they actually want Greece to fail. Why are you saying that?

    MICHAEL HUDSON: Because when Greece fails, that’s a success for the foreign investors that want to buy the Greek railroads. They want to take over the ports. They want to take over the land. They want the tourist sites. But most of all, they want to set an example of Greece, to show that France, the Netherlands or other countries that may think of withdrawing from the euro – withdraw and decide they would rather grow than be impoverished – that the IMF and EU will do to them just what they’re doing to Greece.

    So they’re making an example of Greece. They’re going to show that finance rules, and in fact that is why both Trump and Ted Malloch have come up in support of the separatist movement in France. They’re supporting Marine Le Pen, just as Putin is supporting Marine Le Pen. There’s a perception throughout the world that finance really is a mode of warfare.

    If they can convince countries somehow to adopt junk economics and pursue policies that will destroy themselves, then they’ll be easy pickings for foreign investors, and for the globalists to take over other economies. So, it’s a form of war.

    SHARMINI PERIES: Right. Michael, you were saying that the newly appointed ambassador, Ted Malloch of the Trump administration to the European Union has suggested that Greece should consider leaving the European Union, or the euro in particular.

    What do you make of this, and will this be then consistent with what Greece is suggesting? Because Greece has now said, no more austerity measures. We’re not going to agree to them. So, this is going to amount to an impasse that is not going to be resolvable. Should Greece exit the euro?

    MICHAEL HUDSON: Yes, it should, but the question is how should it do it, and on what terms? The problem is not only leaving the euro. The problem really is the foreign debt that was bad debt that it was loaded onto by the Eurozone. If you leave the euro and still pay the foreign debt, then you’re still in a permanent depression from which you can never exit.

    There’s a broad moral principle here: If you lend money to a country that your statistics show cannot pay the debt, is there really a moral obligation to pay the debt? Greece did have a commission two years ago saying that this debt is odious. But it’s not enough just to say there’s an odious debt. You have to have something more positive.

    I’ve been talking to Greek politicians and Syriza leaders about what’s needed, and what is needed is a Declaration of Rights. Just as the Westphalia rules in 1648, a Universal Declaration that countries should not be attacked in war, that countries should not be overthrown by other countries. I think, the Declaration of International Law has to realize that no country should be obliged to impose poverty on its population, and sell off the public domain in order to pay its foreign creditors.

    The Declaration would say that if creditors make a debt that cannot be repaid, the debt is by definition odious, so there is no need to pay it. Every country has the right not to pay debts that are unpayable except by bankrupting the country, and forcing it to sell off their public domain to foreign countries. That’s the very definition of sovereignty.

    So, I’m hoping to work with politicians of a number of countries to draw up this Declaration of Debtor Rights. That’s what’s been missing. There’s an idea that if you withdraw from the euro, you can devalue your currency and can lower labor standards even further, wipe out the pensions, and somehow squeeze out enough to pay the debt.

    So, the problem isn’t only the Eurozone. True, joining the euro meant that you’re not allowed to run a budget deficit to pump money into the economy to recover – like America has done. But the looming problem is that you have to pay debts that are so far beyond your ability to pay that you’ll end up like Haiti did after it rebelled after the French Revolution.

    France said, sure, we’ll give you your independence, but you’ll have to reimburse us, for the fact that we no longer hold you as slaves. You have to buy your freedom. You can’t say slavery is wrong. You have to make us, the slaveholders, whole. So Haiti took this huge foreign debt to France after it got its independence, and ended up not being able to develop.

    A few years after that, in 1824, Greece had a revolution and found the same problem. It borrowed from the Ricardo brothers, the brothers of David Ricardo, the economist and lobbyist for the bankers in London. Just like the IMF, he said that any country can afford to repay its debts, because of automatic stabilization. Ricardo came out with a junk economics theory that is still held by the IMF and the European Union today, saying that indebted countries can automatically pay.

    Well, Greece ended up taking on an enormous debt, paying interest but still defaulting again and again. Each time it had to give up more sovereignty. The result was basically a constant depression. Slow growth is what retarded Greece and much of the rest of southern Europe.

    So unless they tackle the debt problem, membership in the Eurozone or the European Union is really secondary.

    Michael Hudson is a former Wall Street economist. A Distinguished Research Professor at University of Missouri, Kansas City (UMKC), he is the author of many books, including Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire (new ed., Pluto Press, 2002). His new book is: Killing the Host: How Financial Parasites and Debt Bondage Destroy the Global Economy (a CounterPunch digital edition). Sharmini Peries is executive producer of The Real News Network. This is a transcript of Michael Hudson’s interview with Sharmini Peries on the Real News Network.

    http://www.counterpunch.org/2017/02/21/finance-as-warfare-the-imf-lent-to-greece-knowing-it-could-never-pay-back-debt/

  11. Τεράστιος ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός

    Από Δημήτρης Χαλυβόπουλος – 04/05/2017

    Όπως τα κράτη έτσι και οι επιχειρήσεις, προς το τέλος του έτους συντάσσουν ένα προϋπολογισμό όπου αποτυπώνονται οι προβλέψεις τους για την επόμενη χρονιά. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη (έσοδα, έξοδα, πληρωμές δανείων, τόκων, έκτακτα, κ.ο.κ.) του κράτους ή της επιχείρησης και ο σκοπός του προϋπολογισμού είναι να παρέχει έναν «μπούσουλα» στη διοίκηση για την επόμενη χρονιά. Εν τέλει, ο βασικότερος σκοπός του προϋπολογισμού είναι να προβλέψει τις χρηματοροές του επόμενου έτους, δηλαδή πόσα χρήματα θα μπαίνουν και πόσα χρήματα θα βγαίνουν κάθε μήνα από το ταμείο.

    Είναι λογικό ότι θα υπάρχουν μήνες όπου λόγο κάποιων γεγονότων (χρονική υστέρηση προβλεπόμενων εσόδων, απρόβλεπτη αύξηση εξόδων), να παρουσιαστεί «τρύπα» στον μηνιαίο ταμειακό προγραμματισμό και να απαιτηθεί ένας έκτακτος, μη προβλεπόμενος, δανεισμός που θα καλύψει τη συγκεκριμένη «τρύπα».

    Τέτοιου είδους δάνεια έχουν διάρκεια μερικές μέρες, καθώς χρησιμοποιούνται για έκτακτα γεγονότα. Επίσης, επειδή έχουν υψηλότερο επιτόκιο φροντίζουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώνουν το συντομότερο δυνατό.

    Συγκεκριμένα στο θέμα μας:

    Με βάση τον προϋπολογισμό του 20171 (Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2017, δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2016), το απολογιστικό ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2015 ήταν -4,328 δις € δηλαδή -2,5% επί του Α.Ε.Π. (Πίνακας 3.2.,: Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία European Systems of Accounts (ESA) στη σελίδα 57). Με απλά λόγια, οι ταμειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβησαν την πρόβλεψη κατά 4,328 δις € και τα χρήματα αυτά έπρεπε να «καλυφθούν» με έκτακτο – βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

    Όπως προαναφέρθηκε, τα κεφάλαια αυτά τα δανείζεται το κράτος τμηματικά από τον ιδιωτικό τομέα (πιστωτικά έσοδα) και τα επιστρέφει (ως δαπάνες εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους) μέσα σε λίγες μέρες και εντός του οικονομικού έτους. Με βάση την παραπάνω ανάλυση, εύλογα θα ανέμενε κανείς ότι οι αντίστοιχες δαπάνες του κράτους για εξοφλήσεις του βραχυπρόθεσμου δανεισμού να είναι της τάξεως των 5 δις €.

    Πάλι με βάση τον Προϋπολογισμό του 2017 (http://www.minfin.gr/web/guest/proupologismos ) οι δαπάνες για τις Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμο δανεισμό το 2015 ανήλθαν στα 740,428 δις € (Πίνακας 4.7: Εξοφλήσεις Βραχυπρόθεσμου Χρέους, σελίδα 130). Συγκεκριμένα, μόνο για το 2015, το ελληνικό κράτος κατέγραψε δαπάνες 40,457 δις € για «Έντοκα γραμμάτια ιδιωτικού τομέα» και 699,971 δις € για «Βραχυπρόθεσμους τίτλοι εξωτερικού – Βραχυπρόθεσμα Δάνεια».

    Να σημειωθεί ότι το 2001 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 2,4 δις € και το 2002 έπεσαν στα 1,303 δις €. Από το 2006 και μετά, παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση και φτάνουμε στο 2015 όπου πλέον τα νούμερα είναι εξωπραγματικά. Όλες οι δαπάνες για βραχυπρόθεσμο χρέος από το 2001 έως και το 2015 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα μαζί με τις παραπομπές:

    ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
    ΕΤΟΣ Έντοκα γραμμάτια ιδιωτικού τομέα Βραχυπρόθεσμους τίτλοι εξωτερικού (1) – Βραχυπρόθεσμα Δάνεια (2) ΣΥΝΟΛΟ Πηγή:
    2001

    2.401

    0

    2.401

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2007, Πίνακας 4,8, σελίδα 112
    2002

    1.303

    0

    1.303

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2008, Πίνακας 4,8, σελίδα 124
    2003

    2.178

    50

    2.228

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2011, Πίνακας 8,8, σελίδα 166
    2004

    1.571

    6.060

    7.631

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2012, Πίνακας 4,8, σελίδα 116
    2005

    2.495

    2.590

    5.085

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2014, Πίνακας 4,7, σελίδα 143
    2006

    2.206

    5.885

    8.091

    Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2015, Πίνακας 4,7, σελίδα 178
    2007

    1.692

    23.031

    24.723

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2016, πίνακας 4.7 σελίδα 132
    2008

    1.733

    23.941

    25.674

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2009

    8.902

    28.002

    36.904

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2010

    17.974

    4.627

    22.601

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2011

    33.395

    0

    33.395

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2012

    47.008

    0

    47.008

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2013

    44.703

    0

    44.703

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2014

    40.558

    88.549

    129.107

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2015

    40.457

    699.971

    740.428

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    2016

    40.941

    500.000

    540.941

    Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού του 2017, πίνακας 4.7 σελίδα 130
    (1) Euro Commercial Paper (ECP)

    (2) Από το 2008 περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμες ταμειακές διευκολύνσεις και από το 2014 repos

    Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

    Για ποιο λόγο η Ελλάδα δανείστηκε δεκάδες φορές μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό;
    Ποιο ήταν το κόστος του τεράστιου βραχυπρόθεσμου δανεισμού; (ακόμα και εάν η αποπληρωμή γίνεται σε λίγες μέρες και το επιτόκιο είναι χαμηλό, θα προκύπτει ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο).
    Ποιοι κρατικοί φορείς δανείστηκαν τα κεφάλαια αυτά και σε ποιους φορείς/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα αποπλήρωσαν.
    Το τελευταίο ερώτημα τέθηκε και από την επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2016. (το αρχείο θα το βρείτε εδώ: https://www.elsyn.gr/sites/default/files/book_files/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%97_%CE%9F%CE%99%CE%9A_%CE%95%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A3_2015.pdf)

    Συγκεκριμένα, στις σελίδες 15 και 16, η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου αναφέρει επί λέξη:

    «Για τη χρήση 2015, ως προς τις πράξεις πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς, προϋπολογίστηκε ποσό € 44.000.000.000,00, πλην όμως το ποσό των πράξεων αυτών ανήλθε σε € 694.206.470.059,16, έναντι ποσού € 97.153.994.700,95 στη χρήση 2014 (αύξηση κατά 614,54%). Εν προκειμένω, πάντως, δεν προκύπτουν με ακρίβεια ούτε οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον εν λόγω δανεισμό, ούτε που διοχετεύτηκε η ρευστότητα που προκλήθηκε από τις ανωτέρω πράξεις. Ως προς το πρώτο ζήτημα με το 59488/08.09.2016 έγγραφο της 7ης Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), ζητήθηκε αναλυτική κατάσταση των φορέων που συμμετέχουν στο «κοινό κεφάλαιο» και επομένως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά με την 1648/13-09-2016 απαντητική του επιστολή ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε επαρκή πληροφόρηση.»

    Με απλά λόγια, δεν γνωρίζουμε ούτε τους κρατικούς φορείς που δανείστηκαν τα εξωπραγματικά αυτά ποσά, ούτε γνωρίζουμε από ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανειστήκαμε και σε ποια τα αποπληρώσαμε.

    Εάν λάβουμε υπόψη και τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2016, όπου αναφέρεται σε συνολικές εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμου δανεισμού της τάξεως των 540,941 δις € προκύπτει ένα νούμερο που ξεπερνάει τα 1,28 τρισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια!

    Συμπέρασμα, εκατοντάδες δις € ανακυκλώνονται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς κανείς να γνωρίζει τη διαδρομή τους. Το όλο σκηνικό φαντάζει ως ένα τεράστιο «πλυντήριο παραγώγων» όπου ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «ξεπλένουν» τοξικούς τίτλους όπως: ομόλογα, repos, τίτλοι με σύμφωνα επαναγοράς και διάφορα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

    1 Στη σελίδα του Υπ. Οικ: http://www.minfin.gr πατάμε στο tab Εκδόσεις/Αναφορές> Οικονομικά Στοιχεία έπειτα κλικ αριστερά στον προϋπολογισμό και κατόπιν στο link «Εισηγητική Έκθεση 2017». http://www.minfin.gr/web/guest/proupologismos

    * email συντάκτη: dchalyvopoulos@yahoo.gr

    http://www.iskra.gr/τεράστιος-ο-βραχυπρόθεσμος-δανεισμό/

    • Στα €7.718 εκ. τα έσοδα κράτους
      Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31/03/2017 13:58

      Κατά το 2016, τα συνολικά έσοδα του κράτους ανήλθαν σε €7.718 εκ., εκ των οποίων τα €1.804 εκ. αφορούσαν χρηματοδοτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Δημοσιονομική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος 2016, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε €7.455 εκ., εκ των οποίων τα €1.833 εκ. αφορούσαν Χρηματοδοτικές Δραστηριότητες.

      Η Δημοσιονομική Έκθεση είχε υποβληθεί στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη από τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου στις 15 Μαρτίου 2017 και μέσω πρότασης του υπουργού οικονομικών, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017.

      Για τρίτο συναπτό έτος, οι εισπράξεις από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες ξεπέρασαν τις πληρωμές για Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες. Το πλεόνασμα από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες, που προέκυψε από τις οικονομικές πράξεις που έγιναν το 2016, ανήλθε σε €293 εκ. (2015: Πλεόνασμα €129 εκ.). Μετά τη συμπερίληψη και των καθαρών πληρωμών για Εξυπηρέτηση Δημόσιου Χρέους, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους €208 εκ. (2015: Έλλειμμα €416 εκ.). Λαμβάνοντας υπόψη και τις Αναλήψεις και Αποπληρωμές Δανείων που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2016, προέκυψε πλεόνασμα ύψους €263 εκ. (2015: Έλλειμμα €160 εκ.).

      Η αύξηση του πλεονάσματος από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες σε €293 εκ. από €129 εκ. το 2015 προκύπτει κυρίως λόγω:

      (α) Μειωμένων Δαπανών για Επενδυτικές Δραστηριότητες που οφείλονταν στη μη επαναλαμβανόμενη κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για το 2015 με ποσό ύψους €175 εκ. και

      (β) Αυξημένων Εσόδων από Έμμεσους Φόρους (2016: €2.833 εκ., 2015: €2.693 εκ.).

      Παράλληλα επηρεάζεται αντίστροφα από την αύξηση στις δαπάνες Κοινωνικών Παροχών (2016: €960 εκ., 2015: €822 εκ.).

      Τα Έσοδα από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε €5.914 εκ. (2015: €5.821 εκ.). Τα Έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το 2015 και αποτελούνται κυρίως από Έμμεσους Φόρους 48% (2015: 46%), Άμεσους Φόρους 37% (2015: 37%) και Άλλα Έσοδα 15% (2015: 17%).

      Έσοδα από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες

      Οι Δαπάνες για Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες του έτους ανήλθαν σε €5.622 εκ. (2015: €5.692 εκ.). Αποτελούνται κυρίως από Μεταβιβάσεις 37% (€2.064 εκ.), Δαπάνες Προσωπικού 32% (€1.805 εκ.), Λειτουργικές Δαπάνες 16% (€888 εκ.), Συντάξεις και Φιλοδωρήματα 10% (€577 εκ.) και Κεφαλαιουχικές Δαπάνες 5% (€288 εκ.).

      Οι Μεταβιβάσεις κατά το έτος 2016 ανήλθαν σε €2.064 εκ. (2015: €2.000 εκ.) και αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών του κράτους. Αφορούν κυρίως χορηγίες και συνεισφορές του κράτους σε διάφορους οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα. Οι Κοινωνικές Παροχές αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία Μεταβιβάσεων.

      Οι κυριότερες Κοινωνικές Παροχές είναι οι ακόλουθες:

      (α) Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (2016: €258 εκ., 2015: €221 εκ.),

      (β) Επίδομα Τέκνου (2016: €114 εκ., 2015: €107 εκ.),

      (γ) Χορηγία σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα (2016: €45 εκ., 2015: €57 εκ.),

      (δ) Κοινωνική Σύνταξη (2016: €69 εκ., 2015: €68 εκ.) και

      (ε) Φοιτητική Χορηγία (2016: €50 εκ., 2015: €52 εκ.).

      Το συνολικό ύψος του δανεισμού στις 31 Δεκεμβρίου 2016, περιλαμβανομένου του ενδοκυβερνητικού δανεισμού ύψους €7.663 εκ., ανήλθε σε €26.878 εκ. σε σύγκριση με €26.538 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015, από τα οποία τα €15.311 εκ. είναι Δάνεια Εξωτερικού (2015: €14.459 εκ.).

      Το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων που εκκρεμούσαν στις 31.12.2016 ήταν €2.028 εκ., σε σύγκριση με €3.072 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015, σημειώνοντας μείωση 34% κυρίως λόγω της ακύρωσης ομολόγων ύψους €1.000 εκ. προς την Τράπεζα Κύπρου.

      Το ύψος των δανείων προς τρίτους το οποίο εκκρεμούσε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε €992 εκ. (σε σύγκριση με €1.018 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015), σημειώνοντας μείωση 2,5%.

      «Η έγκαιρη κατάθεση της Δημοσιονομικής Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι χρήσιμη, ως ένα εργαλείο για ενισχυμένη λογοδοσία και διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

      http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=275083

  12. Απίστευτο:Στο 1,28 τρις ο δανεισμός μόνο για 2015-2016!

    Οι κρατικοί φορείς που δανείστηκαν τα εξωπραγματικά αυτά ποσά, δεν είναι γνωστοί αφού δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό, ενώ επίσης δεν είναι γνωστά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία τα δανείστηκαν και τα αποπληρώνουν.

    Μια ομιχλώδης εικόνα σκεπάζει την τερατώδη οικονομική υποδούλωση της χώρας στους δανειστές. Διαφαίνεται ότι, εκατοντάδες δις ευρώ ανακυκλώνονται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς κανείς να γνωρίζει τη διαδρομή τους. Το όλο σκηνικό φαντάζει ως ένα τεράστιο «πλυντήριο παραγώγων» όπου ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «ξεπλένουν» τοξικούς τίτλους όπως: ομόλογα, repos, τίτλοι με σύμφωνα επαναγοράς και διάφορα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. κια η χώρα βουλιάζει σε ένα κολοσσιαίο συνεχώς διογκούμενο χρεός χωρίς τέλος.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Όπως τα κράτη έτσι και οι επιχειρήσεις, προς το τέλος του έτους συντάσσουν ένα προϋπολογισμό όπου αποτυπώνονται οι προβλέψεις τους για την επόμενη χρονιά. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη (έσοδα, έξοδα, πληρωμές δανείων, τόκων, έκτακτα, κ.ο.κ.) του κράτους ή της επιχείρησης και ο σκοπός του προϋπολογισμού είναι να παρέχει έναν «μπούσουλα» στη διοίκηση για την επόμενη χρονιά. Εν τέλει, ο βασικότερος σκοπός του προϋπολογισμού είναι να προβλέψει τις χρηματοροές του επόμενου έτους, δηλαδή πόσα χρήματα θα μπαίνουν και πόσα χρήματα θα βγαίνουν κάθε μήνα από το ταμείο.

    Είναι λογικό ότι θα υπάρχουν μήνες όπου λόγο κάποιων γεγονότων (χρονική υστέρηση προβλεπόμενων εσόδων, απρόβλεπτη αύξηση εξόδων), να παρουσιαστεί «τρύπα» στον μηνιαίο ταμειακό προγραμματισμό και να απαιτηθεί ένας έκτακτος, μη προβλεπόμενος, δανεισμός που θα καλύψει τη συγκεκριμένη «τρύπα».

    Τέτοιου είδους δάνεια έχουν διάρκεια μερικές μέρες, καθώς χρησιμοποιούνται για έκτακτα γεγονότα. Επίσης, επειδή έχουν υψηλότερο επιτόκιο φροντίζουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώνουν το συντομότερο δυνατό.

    Συγκεκριμένα στο θέμα μας:

    Με βάση τον προϋπολογισμό του 2017[1] (Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2017, δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2016), το απολογιστικό ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2015 ήταν -4,328 δις € δηλαδή -2,5% επί του Α.Ε.Π. (Πίνακας 3.2.,: Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία European Systems of Accounts (ESA) στη σελίδα 57). Με απλά λόγια, οι ταμειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβησαν την πρόβλεψη κατά 4,328 δις € και τα χρήματα αυτά έπρεπε να «καλυφθούν» με έκτακτο – βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

    Όπως προαναφέρθηκε, τα κεφάλαια αυτά τα δανείζεται το κράτος τμηματικά από τον ιδιωτικό τομέα (πιστωτικά έσοδα) και τα επιστρέφει (ως δαπάνες εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους) μέσα σε λίγες μέρες και εντός του οικονομικού έτους. Με βάση την παραπάνω ανάλυση, εύλογα θα ανέμενε κανείς ότι οι αντίστοιχες δαπάνες του κράτους για εξοφλήσεις του βραχυπρόθεσμου δανεισμού να είναι της τάξεως των 5 δις €.

    Πάλι με βάση τον Προϋπολογισμό του 2017 (http://www.minfin.gr/web/guest/proupologismos ) οι δαπάνες για τις Εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμο δανεισμό το 2015 ανήλθαν στα 740,428 δις € (Πίνακας 4.7: Εξοφλήσεις Βραχυπρόθεσμου Χρέους, σελίδα 130). Συγκεκριμένα, μόνο για το 2015, το ελληνικό κράτος κατέγραψε δαπάνες 40,457 δις € για «Έντοκα γραμμάτια ιδιωτικού τομέα» και 699,971 δις € για «Βραχυπρόθεσμους τίτλοι εξωτερικού – Βραχυπρόθεσμα Δάνεια».

    Να σημειωθεί ότι το 2001 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 2,4 δις € και το 2002 έπεσαν στα 1,303 δις €. Από το 2006 και μετά, παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση και φτάνουμε στο 2015 όπου πλέον τα νούμερα είναι εξωπραγματικά. Όλες οι δαπάνες για βραχυπρόθεσμο χρέος από το 2001 έως και το 2015 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα μαζί με τις παραπομπές:

    ….

    Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

    Για ποιο λόγο η Ελλάδα δανείστηκε δεκάδες φορές μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό;

    Ποιο ήταν το κόστος του τεράστιου βραχυπρόθεσμου δανεισμού; (ακόμα και εάν η αποπληρωμή γίνεται σε λίγες μέρες και το επιτόκιο είναι χαμηλό, θα προκύπτει ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο).

    Ποιοι κρατικοί φορείς δανείστηκαν τα κεφάλαια αυτά και σε ποιους φορείς/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα αποπλήρωσαν.

    Το τελευταίο ερώτημα τέθηκε και από την επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2016. (το αρχείο θα το βρείτε εδώ: https://www.elsyn.gr/sites/default/files/book_files/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%97_%CE%9F%CE%99%CE%9A_%CE%95%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A3_2015.pdf)

    η συνέχεια εδώ
    http://odosdrachmis.gr/απίστευτο-στο-128-τρις-ο-βραχυπρόθεσμος/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.