«Καταιγίδα» κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ακινήτων από την εφορία: 1.000 την ημέρα μόνο τον Φεβρουάριο. Πέρσι ήταν “μόλις” 140.000…

Συνολικά το πρώτο δίμηνο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 33.933 φορολογουμένους – Η υπερφορολόγηση γονατίζει τους πολίτες: Δημιούργησαν νέες οφειλές 2,6 δισ. ευρώ

Στα όρια τους βρίσκονται λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους δημιούργησαν νέες οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. μόνο το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα καθώς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 33.933 φορολογουμένους με οφειλές άνω των 500 ευρώ, όπως γράφει η Καθημερινή.

Ενδεικτικό της «καταιγίδας» κατασχέσεων είναι το γεγονός ότι μόνο το Φεβρουάριο έγιναν 21.231 που σημαίνει ότι ο ρυθμός ήταν της τάξης των 1.000 την ημέρα, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος.

Αυτό σημαίνει ότι έαν διατηρηθεί ο ρυθμός του πρώτου διμήνου του 2017, τότε οι συνολικές κατασχέσεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2016 που ήταν 140.000, και ενδεχομένως να υψηλότερες έως 45%.

Συνολικά 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν περί τα 94 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους να «σπάσει» και το φράγμα των 100 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα που παρουσιάζουν αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αυτά που προέρχονται από παλαιές οφειλές φορολογουμένων και κατασχέσεις.
Ωστόσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλεόνασμα των 1,07 δισ. ευρώ το οποίο επιτεύχθηκε με καμουφλάζ στους φόρους και άρνηση πληρωμών στο κράτος. 

Στο στόχαστρο όσοι έχουν χρέη πάνω από 500 ευρώ

– Αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, γίνονται δεσμεύσεις ακινήτων 
– Ρεκόρ κατασχέσεων έκανε το Δημόσιο μέσα στους πρώτους μήνες του 2017
– Στο στόχαστρο όλοι όσοι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ

Ανοίγουν λογαριασμοί τραπεζών και αφαιρούνται χρήματα από μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις αποταμίευσης, ενοίκια, ενώ γίνονται και κατασχέσεις ακινήτων.

Ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο σχεδόν 900.000 άνθρωποι.
Ουσιαστικά με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει πέσει στο ναδίρ το κράτος αυτή τη στιγμή προσδοκά σε παλιά έσοδα που έχουν μπει σε ρύθμιση, αλλά και στις κατασχέσεις.

Μόνο τα νέα χρέη που έχουν προστεθεί αγγίζουν τα 2,6 δισεκατομμύρια και έτσι αναμένεται οι ρυθμοί των κατασχέσεων να αυξηθούν.

Είναι περισσότεροι από 4.000.000 οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν κινδυνεύουν καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν όλοι όσοι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και δεν έχουν μπει ούτε στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Πηγές

newsit.grprotothema.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 comments on “«Καταιγίδα» κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ακινήτων από την εφορία: 1.000 την ημέρα μόνο τον Φεβρουάριο. Πέρσι ήταν “μόλις” 140.000…

  1. TO MAΪΟ ΤΟΥ 2014
    Οταν ο Τσίπρας κατήγγειλε το πλεόνασμα Σαμαρά: Είναι με δυστυχία, αίμα, απάτη

    Το γύρο των social media κάνει από χθες (όταν ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο προϋπολογισμός του 2016 εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης του 3,9%), ένα βίντεο για το…. ματωμένο πλεόνασμα, όπως χαρακτήριζε ο Αλέξης Τσίπρας το πλεόνασμα που είχε ανακοινωθεί το 2014 επί Σαμαρά και ενώ ο ίδιος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τότε το πλεόνασμα «πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος», πλεόνασμα «θράσους και απάτης».

    Ελεγε χαρακτηριστικά το Μάρτιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας:

    «Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές όπως ο κ. Σαμαράς.

    Εμείς η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα, για το πλεόνασμά μας σε αγώνες, σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού και το πλεόνασμά μας σε αλήθειες, στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα, ντόπιους και ξένους και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης και πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα στο τραπέζι για να τον εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν για να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι. Και έχουν σκοπό όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξουν. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν το λαό αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του.

    Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το succes story ο πρωθυπουργός δίνοντας τους στις 9 Μαΐου δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δύο τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελληνων επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσει το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει, την αξιοπρέπειά τους; Και πώς μεταχειρίζεται κατ αυτόν τον τρόπο τους ενστόλους που τιμούν την πατρίδα, που έχουν γονατίσει από τις θυσίες, που έχει περικοπεί το 60% και παραπάνω από το μισθό τους με μια συμπεριφορά σαν ανήλικου προς αποπλάνηση; Αφού τους καταδίκασε στη φτώχεια τώρα τους βγάζει και στις εκπτώσεις.

    Μήπως αλήθεια ένας άνθρωπος που έχει την τιμή να φρουρεί την πατρίδα μπορεί να δεχθεί ότι τον θεωρεί η ίδια η κυβέρνηση ανίκανο να περιφρουρήσει την προσωπική του αξιοπρέπεια αλλά και έτοιμο να κάνει κωλοτούμπες μπροστά στον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Αδωνι για μερικά κατοστάρικα εφάπαξ βοήθεια;

    Και αναρωτιέμαι τελικά είναι αυτή εθνική πολιτική; Η θεσμοθέτηση και προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής φιλανθρωπίας, είναι εθνική πολιτική ή πολιτική εξευτελισμού του λαού μας;

    Αλλά προσέξτε όποιος υποτιμά το λαό από το λαό θα το βρει. Και ιδιαιτέρως όποιος υποτιμά την αξιοπρέπεια των ένστολων από αυτούς θα το βρει.

    Να αφήσουμε κατά μέρος τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κ. Στουρνάρα γιατί το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σσχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης», έλεγε χαρακτηριστικά τότε ο σημερινός πρωθυοπουργός.

    http://www.iefimerida.gr/news/332812/otan-o-tsipras-katiggeile-pleonasma-samara-einai-me-dystyhia-aima-apati#ixzz4fGMqe7ur

  2. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

    Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης

    Το 2017 αποδεικνύεται έτος πρωτοφανούς γενοκτονίας του ελληνικού λαού.
    Έως τις 10 Μαρτίου, δηλαδή τις πρώτες 100 ημέρες του 2017, τα στοιχεία των Ληξιαρχείων δείχνουν μια τρομακτική κοινωνική κατάρρευση, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κάθε μέρα πεθαίνουν 395 άνθρωποι στην Ελλάδα. Ρεκόρ από την εποχή του πολέμου. Και κάθε μέρα πεθαίνουν 164 περισσότεροι από τις ημερήσιες γεννήσεις. Ακόμη ένα ρεκόρ από την εποχή του πολέμου.
    Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της γενοκτονίας στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός, ας δούμε δυο διαγράμματα.

    Στο μεν πρώτο καταγράφονται τα στοιχεία για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού στην Ελλάδα από το 1978 έως το 2017. Επίσης καταγράφεται και η διαφορά ανάμεσα στους θανάτους και τις γεννήσεις. Παρατηρούμε την δημογραφική κρίση που αρχίζει και εκδηλώνεται στη δεκαετία του 1980 και μετά την επιβολή άγριας λιτότητας με υπουργό οικονομικών τον Σημίτη στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Οι πολιτικές προετοιμασίας της χώρας για την ΕΕ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ουσιαστικά εκμηδένισε τη φυσική άνοδο του πληθυσμού. Οδήγησε δηλαδή τον πληθυσμό της Ελλάδας σε στασιμότητα με αποτέλεσμα το φαινόμενο της μέσης γήρανσης. Σημείο καμπής υπήρξε το 2011 όπου άρχισε η φυσική εξόντωση του πληθυσμού.
    Προϊόν των μνημονίων ήταν η εκτίναξη των θανάτων, αλλά και η κατάρρευση των γεννήσεων. Με τον τρόπο αυτό η γήρανση του πληθυσμού μετατράπηκε σε απόλυτη μείωση. Κάτι που έχει να γνωρίσει ο ελληνικός λαός από την εποχή του πολέμου.
    Από το 2011 έως το 2016 η φυσική μείωση του πληθυσμού ανήλθε σε 114.789. Με άλλα λόγια, τα πρώτα έξη χρόνια οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις σχεδόν κατά 115 χιλιάδες. Δηλαδή είχαμε κατά μέσο όρο περιόδου γύρω στους 53 θανάτους περισσότερους από τις γεννήσεις κάθε μέρα. Αν προσθέσουμε στα δεδομένα αυτά και την αναγκαστική μετανάστευση, η οποία πάλι από το 2011 και κατόπιν αρχίζει να παίρνει αρνητικές διαστάσεις, τότε η απόλυτη μείωση του πληθυσμού την περίοδο 2011 έως 2016 ήταν σχεδόν 340 χιλιάδες.
    Τα δεδομένα αυτά άλλαξαν δραματικά το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ληξιαρχείων των πρώτων 100 ημερών. Εκτινάχθηκαν οι θάνατοι και κατέρρευσαν ακόμη περισσότερο οι γεννήσεις. Ας δούμε το επόμενο διάγραμμα.

    Το 2016 είχαμε λίγο πάνω από 69 θανάτους περισσότερους απ’ ότι γεννήσεις σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που βασίζονται στη σύγκριση των αντίστοιχων 100 πρώτων ημερών 2016 και 2017, φέτος οι συνολικοί θάνατοι φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τις 144 χιλιάδες. Ενώ οι θάνατοι που υπερβαίνουν τις γεννήσεις θα ξεπεράσουν τις 59 χιλιάδες. Ενώ το 2016 ήταν γύρω στους 25 χιλιάδες.
    Τα στοιχεία αυτά γίνονται ακόμη πιο δραματικά αν τα συγκρίνουμε με τα πληθυσμιακά δεδομένα του πολέμου. Σύμφωνα με τις επίσημες απογραφές του ελληνικού κράτους (Αποτελέσματα της Απογραφής του Πληθυσμού της 7ης Απριλίου 1951, τόμος 1ος, σελ. XLIX) ο πληθυσμός της Ελλάδας το 1940 – όταν εισήλθε στον πόλεμο – ήταν 7.334.860. Το 1946 (με βάση δειγματοληπτική έρευνα) ο πληθυσμός ανερχόταν σε 7.257.000. Δηλαδή από το 1940 έως το 1946 είχε επέλθει δηλαδή φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 87.860.

    Σήμερα η φυσική μείωση του πληθυσμού σε αντίστοιχη χρονική περίοδο φτάνει σχεδόν τις 115 χιλιάδες. Γιατί αυτό; Διότι την εποχή του πολέμου και παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από εκτελέσεις, αντίποινα, πείνα και ασθένειες που επέβαλαν οι κατακτητές στη χώρα, ένα σημαντικό μέρος καλύφθηκε από τις γεννήσεις. Αδιάψευστο δείγμα υψηλού πατριωτικού ηθικού και ελπίδας για έναν μαχόμενο λαό.
    Σήμερα οι κατακτητές Ευρωπαίοι μαζί με τις κατοχικές κυβερνήσεις κατόρθωσαν να σπάσουν το ηθικό και να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν με τα εκτελεστικά αποσπάσματα, τα μπλόκα, τις θηριωδίες, την πείνα και τις ασθένειες κατά τη ναζιστική κατοχή. Βρήκαν πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους εφαρμογής πολιτικών γενοκτονίας.

    Και μάλιστα με τη δική μας συναίνεση. Κι αυτό γιατί χάσαμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας. Γιατί μας έχουν εθίσει στο προσωπικό βόλεμα και στην αδιαφορία για το διπλανό μας. Να γιατί έχει ακόμη, δυστυχώς, πέραση αυτό που λένε οι σημερινοί δωσίλογοι. Ικανοποιώντας τις ορέξεις των κατακτητών και υλοποιώντας τις άνωθεν δεσμεύσεις “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, αργά ή γρήγορα θα γλυτώσουμε από το καθεστώς κατοχής και οι Ευρωπαίοι θα μας χαρίσουν την ελευθερία μας.
    Μόνο που και σήμερα ισχύει αυτό που ίσχυε και στην εποχή του Ε. Ροίδη, ο οποίος όταν άκουγε κάτι τέτοια έγραφε ειρωνικά στον Ασμόδαιο: Τούτο ενθυμίζει ημιν την πρότασην αγαθού τινος Ισπραβνίκου εν Μολαδβία πρός εξόντωσιν των λύκων, ην διετύπωσεν ως ακολούθως: “Ν’ αφεθώσιν οι λύκοι να τρώγωσιν ανενοχλήτως τα πρόβατα, διότι άμα αποφαγωθώσιν όλα τα πρόβατα τότε και οι λύκοι θέλουσιν αποθάνει της πείνης.”

    Έτσι κι εμείς σήμερα. Ας αφήσουμε τους λύκους ανενόχλητους να μας φάνε, εμάς και τα παιδιά μας. Κι όταν μας φάνε όλους, τότε θα μας αφήσουν ήσυχους! Πόση νόσο και πόση μαλακία εν τω λαώ, για να θυμηθούμε το Ευαγγέλιο, κρύβει μια τέτοια σκέψη;

    http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2017/04/2017.html

  3. Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017
    Ακατάλληλο για ελεύθερους επαγγελματίες

    Iστορίες Συριζαίϊκης τρέλας.
    Ο Μένιος είναι φίλος από παλιά και συνάδελφος μηχανικός. Οι δουλειές του μετά το 2010 είναι ελάχιστες, όπως των περισσοτέρων του συναφιού μας, και φυτοζωεί.
    «Ευτυχώς που ζούσα συντηρητικά, δεν έκανα ανοίγματα πάνω από τις δυνάμεις μου, δεν δανείστηκα από το μέλλον κι έτσι κατάφερα να τα βγάλω πέρα ως το 2015 τσοντάροντας από τα έτοιμα» μου είπε όταν συναντηθήκαμε κάπου τα Χριστούγεννα. «Έψαχνα αγωνιωδώς για μια δουλειά στο εξωτερικό και τελικά τη βρήκα. Σε μερικές εβδομάδες θα φύγω για το Κατάρ. Προσλήφθηκα από την… (μεγάλη κατασκευαστική επιχείρηση) ως εργοδηγός σε ένα έργο (κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου) που έχει αναλάβει να υλοποιήσει εκεί για το Μουντιάλ του 2022. Πολύ καλό το πακέτο. 15.000 δολάρια το μήνα. Η διαμονή σε σπίτι πληρωμένο. Και τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν το χρόνο Ντόχα-Αθήνα. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι αν θα πάω για ένα χρόνο ή θα μείνω περισσότερο. Η γυναίκα γκρινιάζει, τα παιδιά με χρειάζονται. Θα δούμε» συμπλήρωσε. Χάρηκα πολύ. Επιτέλους ένας συνάδελφος εργατικός και άξιος, με εμπειρίες και κατασκευαστική τεχνογνωσία, βρήκε ξανά το δρόμο του.
    Την περασμένη εβδομάδα ο Μένιος με πήρε τηλέφωνο να συναντηθούμε. Να τα πούμε. «Καλά, ακόμη εδώ είσαι ή πρόκειται για την πρώτη σου επίσκεψη στο πάτριον έδαφος;» τον ρώτησα. «Θα τα πούμε από κοντά» απάντησε κι ακουγόταν απογοητευμένος και προβληματισμένος.

    Συναντηθήκαμε. Ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη που υπέθεσα ακούγοντας τον. Κι αμέσως άρχισε να μιλά. Να διηγείται. Χείμαρρος ο λόγος του. «Δεν πήγα τελικά στο Κατάρ. Με δική μου απόφαση. Άκου φίλε μου να δείς τι έπαθα. Λίγο πριν την αναχώρηση, η εταιρεία με ενημέρωσε ότι η πρόσληψη μου δεν θα γίνει ως μισθωτού, με συμπερίληψη μου στις μισθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων, αλλά ως ελεύθερου επαγγελματία με έκδοση παραστατικού εδώ στην Ελλάδα. Ως «μπλοκάκια». Θα έπρεπε να εκδίδω κάθε μήνα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για το σύνολο της αμοιβής μου πλέον 24% ΦΠΑ. Τότε θυμήθηκα ότι με τον καινούργιο χρόνο αντί για τα σκάρτα πέντε χιλιάρικα που έδινα στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές, με το νόμο κατρούγκαλου οι εισφορές στον ΕΦΚΑ συνδέθηκαν με το ύψος των απολαβών. Θα με τσακίσουν σκέφτηκα. Και απευθύνθηκα στο λογιστή μου για περισσότερες πληροφορίες».

    «Η απάντηση που πήρα με τσάκισε Γιώργο μου. Ο άνθρωπος έβαλε στο πρόγραμμα τα νούμερα και μου εκτύπωσε ένα υποτιθέμενο εκκαθαριστικό. Σοκαρίστηκα. Θα έπρεπε να πληρώσω στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα εισέπραττα για την χρήση του 2017!!! Το καταλαβαίνεις; Είναι ποτέ δυνατόν; Να δουλεύω για ένα χρόνο 12-13 ώρες τη μέρα, σε θερμοκρασίες 45-50 βαθμών, σε ένα περιβάλλον πνιγηρό από την υγρασία, ανάμεσα σε αμμόλοφους, στη μέση του πουθενά και να μην μου μείνει τίποτε από το κόπο μου, αλλά να θέλουν και παραπάνω από όσα θα βγάλω; Αυτό είναι ανήκουστο. Πρωτοφανές. Καλά έλεγες τόσο καιρό ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετία στην Ευρώπη. Ετούτοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δεν μας επιτρέπουν πλέον ούτε να ζήσουμε. Τα θέλουν όλα για να θρέψουν το κράτος τους».

    «Μένιο είσαι σίγουρος ότι δεν υπερβάλλεις; Εντάξει, γνωρίζω ότι το 2016 θεσπίστηκαν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Σιγά μην περιόριζαν τις δαπάνες οι κρατιστές που μας κυβερνούν. Μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν. Αυξήθηκαν οι συντελεστές, ιδιαίτερα εκείνοι της δήθεν έκτακτης εισφοράς, που έχει γίνει πιο μόνιμη κι από το σπατόσημο της Φρειδερίκης. Και βέβαια αυξάνονται δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά τέθηκε ανώτατο πλαφόν επι του οποίου εφαρμόζονται. Νομίζω είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (586): 5860*12=70.320. Δεν είναι όμως δυνατόν να πληρώσεις παραπάνω από όσα θα πάρεις. Προφανώς υπερβάλλεις. Λογικά, από όσα έχω μελετήσει για τα νέα μέτρα, θα πρέπει οι επιβαρύνσεις σου να φθάσουν κάπου στο 70% του εισοδήματος σου. Που είναι βέβαια εξωφρενικό ποσοστό».

    «Όχι Γιώργο μου, όχι. Δεν υπερβάλλω. Κυριολεκτώ. Να, εδώ έχω και το εικονικό εκκαθαριστικό που μου εκτύπωσε ο λογιστής. Ορίστε: 180.000 δολάρια με την σημερινή ισοτιμία €/$=1,12 αναλογούν σε περίπου 160.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει φόρος 65.000 ακριβώς. Βλέπεις από τις 40.000 και πάνω υπάγεσαι στο συντελεστή 45%. Με βάση τους νέους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, στις 160.000 εισόδημα αντιστοιχεί εισφορά ύψους 11.751 ευρώ. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές είναι 70.320*38,10%=26.792. Αυτά τα τρία μας αθροίζουν 103.543. Πρόσθεσε και τα 650 του τέλους επιτηδεύματος και έχεις 104.143 ευρώ. Επειδή όμως εγώ τα τελευταία χρόνια έχω ελάχιστα εισοδήματα, πέρυσι ας πούμε δήλωσα 8.500, θα υποχρεωθώ να καταβάλλω και 100% προκαταβολή για το 2018, όσο δηλαδή το ύψος του βασικού φόρου. Άθροισε τα τώρα όλα μαζί. 169.143. Αυτό είναι το ποσό που θα κληθώ να πληρώσω με την εκκαθάριση του εισοδήματος του 2017 το καλοκαίρι του 2018. 169.143.
    Ακόμη κι αν δεν ξοδέψω τίποτε εκεί που θα ζώ, ακόμη κι αν δεν αγοράζω ούτε είδη διατροφής, ακόμη κι αν δεν στέλνω στην οικογένεια τίποτε, θα πρέπει να βρώ κι άλλα δέκα χιλιάρικα πέρα από τα λεφτά που θα πάρω. Τρελαίνομαι, το καταλαβαίνεις; Δεν το πιστεύω αυτό που μου συμβαίνει. Μια δουλειά που όλοι θα ήσαν ευτυχείς αν την εύρισκαν, εγώ την αρνήθηκα. Γιατί η ελληνική σοβιετία μου ζητάει να πληρώσω περισσότερα από όσα θα βγάλω. Μου έρχεται να πέσω από το παράθυρο».

    «Εντάξει, καταλαβαίνω, έχεις δίκιο. Αλλά η προκαταβολή δεν συνιστά μόνιμη επιβάρυνση. Είναι μια προσωρινή ταμειακή επιβάρυνση. Δίνεις του χρόνου 169.143 και με την εκκαθάριση του επόμενου χρόνου, είτε θα συμψηφίσεις την προκαταβολή, εφόσον συνεχίσεις στο Κατάρ κι έχεις εισόδημα, είτε θα σου επιστραφεί, εάν επιστρέψεις και δηλώσεις μηδενικό εισόδημα. Συνεπώς με καθυστέρηση ενός χρόνου θα πάρεις πίσω 54.857 ευρώ από τις 160.000, πλέον τα 9.143 που θα πληρώσεις από τη τσέπη σου»

    «Φίλε μου έχω την αίσθηση ότι είτε προσπαθείς να μου χρυσώσεις το χάπι, είτε με ειρωνεύεσαι. Πρώτον στο οικονομικό χάλι που βρίσκομαι πού να βρώ τα επι πλέον 9.143; Δεύτερον πως θα ζήσει η οικογένεια μου κι εγώ μέσα στο 2017; Με ψείρες; Τρίτον, ακόμη κι αν βρεθεί λύση στα δύο προηγούμενα, ξέρεις εσύ να επιστρέφει η εφορία τις προκαταβολές εγκαίρως; Όταν έλθει εκείνη η ώρα, θα μου πούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για επιστροφές και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συμψηφίσουν τυχόν άλλες οφειλές μου. Που δεν έχω. Άσε λοιπόν τις παρηγοριές. Δεν υπάρχει ζωή για μένα, δεν υπάρχει ζωή για τον ελεύθερο επαγγελματία και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική σοβιετία. Μας έχουν ξεγράψει. Μια απορία θα ήθελα μόνο να διατυπώσω: πόσο μικρόνοες μπορεί να είναι εκείνοι που κυβερνούν; Πόσο κοντόφθαλμοι; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για εργασία; Ότι καταστρέφουν κάθε οικονομική δραστηριότητα; Ότι ωθούν στη μαύρη εργασία και στη μαύρη οικονομία τον κόσμο; Πόσα θα χάσει το κράτος από εμένα που δεν πήρα τη δουλειά; 169.143 ευρώ. Πλέον 38.400 από τον ΦΠΑ που θα εισέπραττα και θα απέδιδα. Πάνω από διακόσια χιλιάρικα. Αν ήταν πιο λογικό, θα είχε χαμηλότερους συντελεστές. Αν μου έπαιρνε ένα ογδοντάρι για φόρους και εισφορές και 38 χιλιάρικα από ΦΠΑ, άσχημα θα του ερχόταν; Κι εγώ θα κατάφερνα να ζήσω κι εκείνο θα μπορούσε να πληρώσει 8 υπαλλήλους ή 12 συνταξιούχους. Τώρα που τα έχασε όλα, τι κέρδισε; Αυτό θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος φωστήρας της κυβέρνησης».

    Όταν ο Μένιος σηκώθηκε να φύγει, μετά βίας έσερνε το βήμα του. Φοβήθηκα. Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Κι ετούτη η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πολλούς απελπισμένους. Και το κάνει με χαιρεκακία. Θέλει να δημιουργήσει στρατιές νεόπτωχων. Για να ικανοποιήσει τον ταξικό φθόνο εκείνων που υποβλέπουν την κατσίκα του γείτονα. Για να ικανοποιήσει την αριστερή της ιδεολογία για ισότητα (στον πάτο). Για να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων από τις αποφάσεις της. Νέους πελάτες δηλαδή.

    Κατανοώ ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις των μνημονιακών πολιτικών είναι και η βίαιη σύγκλιση του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας (36%) προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (16%). Αυτό όμως επιτυγχάνεται με την καταστροφή της επαγγελματικής ύλης σειράς επαγγελμάτων. Δεν χρειάζεται και η φορολογική εξόντωση των κατεστραμμένων ελευθέρων επαγγελματιών που «παραδίνουν τα όπλα» και προσέρχονται ικέτες στη μισθωτή εργασία.
    liberal.gr/

    http://ixnos.blogspot.gr/2017/06/blog-post_5.html

  4. Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017
    Ολα στράφι!

    Συγγνώμη που σας απασχολώ από τα φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, αλλά θα ήθελα να σας πω τα εξής:
    Εργάζομαι σε μια επιχείρηση που πτώχευσε, ενώ ο εκδότης παρέμεινε πλούσιος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνω αποζημίωση για 35 χρόνια δουλειάς, αλλά δε μπορώ να τη διεκδικήσω, γιατί άλλο η ΑΕ, άλλο η προσωπική περιουσία του “εχω-τ-αμπάρια-γεμάτα” μπαταχτσή, πιθανώς σε κάποιο ξένο κράτος. Αρα στραφι 35 χρόνια.
    Ο ίδιος καλός άνθρωπος, μου χρωστάει 6 μήνες εργασίας, όπως και σε άλλους 500-600. Επειδή. το κράτος είναι οι τράπεζες, στον πλειστηριασμό που έγινε, το 75% των εσόδων θα πανε σ αυτές.. και απο το υπολοιπο 25% θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο και τα ταμεία. Συνεπώς απο τους 6 μήνες αν παρω έναν, καλά θα είναι. Αρα στραφι και 5 μήνες δουλειάς.
    Ο επόμενος εργοδότης, πήρε την επιχείρηση “καθαρή βαρών”. Αρα είμαι βάρος. Εαν αποφασίσει ότι η εμπειρία μου δεν του είναι αναγκαία, απλά δε θα με ξαναπροσλάβει, χωρίς υποχρέωση να με αποζημιώσει. Αρα στράφι και η εμπειρία.
    Αν όμως δεν μείνω στη δουλειά, πως θα παρω σύνταξη στα 62 με κλεισμένα 40 χρόνια δουλειάς; Και που θα βρω δουλειά στον τομέα που ξέρω και στην ηλικία μου, όταν το ενα μαγαζί κλείνει πισω απο τ αλλο κι οσα απομένουν πληρώνουν ψίχουλα; Αρα στράφι κι η σύνταξη στα 62 και θα πρέπει να περιμένω τα 67 για να παρω τα @@ μου, αφου πλεον θα υπολογίζεται ολος ο εργασιακός βίος.
    Οι νυν εργοδότριες τραπεζες – διαχείριση, ενώ εργαζόμαστε κανονικά, πληρώνουν όποτε το θυμηθούν, ποσά που αντιστοιχούν σε βδομαδιάτικα. Τωρα πληρωθήμαμε την πρώτη εβδομάδα Μαίου. Αρα στραφι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και το επίδομα αδείας, που βλέπω να παίρνω, αν παρω, κατα τον Νοέβριο.
    Η εφορία θα έπρεπε εφέτος, για πρώτη φορά (!), να μου επιστρέψει χρήματα επειδή είχα φορολογηθεί πολύ περισσότερο λόγω των αναμενόμενων δεδουλευμένων, που τελικά δεν καταβλήθηκαν. Ομως αλλαξε λέει η διαδικασία, και λόγω ελέγχων για συμψηφισμούς, θα παρω, αν παρω, την επιστροφή κάποτε στο άγνωστο άπω μέλλον. Αρα στράφι και η επιστροφή της εφορίας.
    Το ταμείο μου που είναι ο ΕΔΟΕΑΠ, παει για λουκέτο, διότι αγγελιόσημο γιοκ, δάνειο μάλλον γιοκ, πόροι γιοκ. Μου χρωστάει 500 ευρώ που έφτιαξα κάτι δόντια (τι τόθελα;) και βέβαια ενα εφάπαξ οταν συνταξιοδοτηθώ (αχαχαχαχα) συν επικούρηση. Αρα στραφι τα δόντια και το εφάπαξ. Και στράφι και η ιατρική περίθαλψη, η δική μου και δύο παιδιών, όπως κι όλων των δημοσιογράφων.

    http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/06/blog-post_711.html

  5. Στην παγίδα των τεκμηρίων χιλιάδες φορολογούμενοι
    Ιούνιος 18, 2017 – 16:11

    http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/edc6b0b54684f8c01c12a7a4f86555a8_XL.jpg?t=-62169984000

    του Κωστή Πλάντζου

    Η Εφορία υπολογίζει από μόνη της ότι είχε εισόδημα 9.580 ευρώ επειδή ο φορολογούμενος και η σύζυγός του -που δεν εργάζεται- διαμένουν σε σπίτι 65 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κυβικών που το αγόρασαν το 2011. Το μοναδικό εισόδημα που είχαν πέρυσι ήταν μόλις 0,19 ευρώ από τόκους στις καταθέσεις που τους είχαν απομείνει, ενώ τους παρακρατήθηκε και φόρος 0,03 του ευρώ. Για το πλασματικό εισόδημα που προκύπτει η Εφορία ζητάει και… προκαταβολή φόρου άλλα 2.107 ευρώ για το 2017! Μαζί ζητάει επιπλέον και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, οπότε ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φέτος φόρο 4.865 ευρώ, ενώ το 2016 δεν είχε εισόδημα ούτε 1 ευρώ!

    Δεν αποτελεί σενάριο φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται από τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν και σε πολλούς φαίνεται ακραίο, φέρνει εικόνες από το κοντινό μέλλον που προμηνύεται χειρότερο για χιλιάδες φορολογουμένους. Η παγίδα των τεκμηρίων αλλάζει με επιστημονικό τρόπο και αυτό θα το διαπιστώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι το 2018, καθώς ήδη «σκάβουν τον λάκκο τους» χωρίς να το γνωρίζουν κάθε φορά που φορτώνουν τις κάρτες τους με δαπάνες για αγορές και πληρωμές λόγω των capital controls και της διάδοσης του πλαστικού χρήματος.

    Εισόδημα… με το στανιό!

    Τα τεκμήρια αποτελούν απομεινάρι άλλων εποχών, όταν χιλιάδες φορολογούμενοι έβγαζαν πολλά, αλλά δήλωναν ελάχιστα στην Εφορία. Στα χρόνια του μνημονίου η κατάσταση αντιστράφηκε, καθώς το πραγματικό εισόδημα καταβαραθρώθηκε αλλά τα τεκμήρια παρέμειναν στο ύψος τους, όπως δηλαδή υπολογίζονταν και στο παρελθόν.

    Η Εφορία λοιπόν χρεώνει αυτομάτως κάθε έγγαμο ζευγάρι με ατομικό τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ ακόμα και αν δεν βγάζει πια ούτε 400 ευρώ τον μήνα, ενώ σε αυτά προσθέτει και 4.000 ή 5.000 ευρώ τον χρόνο για το σπίτι όπου διαμένουν (ακόμα και αν δεν είναι δικό τους ή δεν πληρώνουν καν κοινόχρηστα στην πολυκατοικία όπως και τόσοι άλλοι), καθώς και για το αυτοκίνητο (που όμως μπορεί να το κινούν ελάχιστα επειδή δεν έχουν για να πληρώνουν τα καύσιμα και για τη συντήρησή του). Η τάση υπερφορολόγησης με βάση τα τεκμήρια αποτυπώθηκε και πέρυσι.

    Για το 2015 τα ελληνικά νοικοκυριά φορτώθηκαν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά σχεδόν 7 δισ. ευρώ πλασματικό φορολογητέο εισόδημα από τον υπολογισμό των τεκμηρίων! Και ενώ στο παρελθόν κυριαρχούσε η ιδέα πως τα τεκμήρια στρέφονταν κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, επειδή εκεί ανθούσε περισσότερο η φοροαπόκρυψη, η πραγματικότητα που αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία εκκαθάρισης των δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2015 αποκαλύπτουν ότι θύματα πέφτουν εξίσου ή περισσότερο χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.

    Ακόμα και άνεργος, γραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με εισόδημα μόλις 1 ευρώ, καλείται να πληρώσει φόρο 2.310,88 ευρώ και άλλα τόσα ως προκαταβολή φόρου (σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και για εισόδημα 10.505 ευρώ!) επειδή τον έπιασαν τα τεκμήρια για σπίτι 85 τ.μ. και Ι.Χ. 1.600 κυβικών του 2010.

    Εξανεμίζεται η αποταμίευση

    Μοναδικός τρόπος άμυνας κόντρα στην επιβολή των τεκμηρίων θεωρείται η επίκληση αποταμιεύσεων εισοδημάτων που είχαν δηλωθεί στην Εφορία τα προηγούμενα χρόνια.

    Ωστόσο η νέα παγίδα που προβάλλει στο μέλλον είναι η ευκολία (ή η ανάγκη) που οδηγεί στην υπερφόρτωση δαπανών σε κάρτες, τα στοιχεία των οποίων όμως συλλέγονται από την Εφορία και αποτελούν επίσης τεκμήριο ή, σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτουν πώς ξοδεύτηκε το δηλωθέν εισόδημα της κάθε χρονιάς.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο μετρητής δαπανών με κάρτες και άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, που αποτελεί πλέον διαθέσιμο εργαλείο μέσω του web-banking των ελληνικών τραπεζών, αποτυπώνει ανάγλυφα και δείχνει στον χρήστη (αλλά και στην Εφορία) τη σχέση μεταξύ του ποσού των καταθέσεων-εσόδων και εκείνου των αναλήψεων-πληρωμών που έγιναν στη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, κάποιος με εισόδημα 6.500 ευρώ ως τα μέσα του 2017 (που προοπτικά θα φτάσει στα περίπου 13.000 ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά) θα έπρεπε να καλύψει το 10% των εσόδων του με δαπάνες μέσω τραπεζών, δηλαδή 650 ευρώ ως τα μέσα της χρονιάς και συνολικά 1.300 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Ωστόσο, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δαπάνες 5.667 ευρώ φαίνεται ότι έχει εξοικονομήσει λιγότερα από 900 ευρώ για να καλύψει μελλοντικά τυχόν πρόσθετες διαφορές από τεκμήρια. Αν μάλιστα, σε περίπτωση ελέγχου, επικαλεστεί ότι αποταμίευσε αυτά τα 900 ευρώ στο εξάμηνο (ή π.χ. 1.800 ευρώ ως τα τέλη της χρονιάς), δύσκολα θα πειστεί η Εφορία ότι δεν ξόδεψε και επιπλέον μετρητά. Ουσιαστικά δηλαδή από τα εισοδήματα του 2017 η Εφορία δεν θα δεχθεί κανένα ποσό προς κάλυψη τεκμηρίων στα επόμενα χρόνια.

    Ακόμα χειρότερα, αν η Εφορία διαπιστώσει ότι το ποσό της δαπάνης με ηλεκτρονικές πληρωμές είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, τότε αυτό αποτελεί τεκμήριο ότι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του είναι υψηλότερο, όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες δαπάνες του.

    Εξτρα παγίδα

    Εξτρα παγίδα αποτελεί και το γεγονός ότι σε περιπτώσεις φορολογουμένων μισθωτών, συνταξιούχων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και εισοδηματιών με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στις περιπτώσεις ανέργων, απόρων και περιστασιακά απασχολούμενων, κατά τις οποίες το πραγματικό εισόδημα είναι πάρα πολύ χαμηλό και προκύπτει πολύ πιο υψηλό τεκμαρτό εισόδημα, το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να έχει εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

    Για παράδειγμα, ο άνεργος του ΟΑΕΔ που είχε 1 ευρώ πραγματικό εισόδημα και 10.505 ευρώ τεκμαρτό, πρέπει να εμφανίσει δαπάνες 1.050 ευρώ, τα οποία όμως δεν έχει!
    Αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες, που δεν καλύπτουν τουλάχιστον το 10% του τεκμαρτού εισοδήματος, χάνει την έκπτωση φόρου και απειλείται και με πέναλτι 22% επί των δαπανών που δεν έγιναν (δηλαδή 231 ευρώ επιπλέον φόρο).

    *Αναδημοσίευση από το «Business Stories», 11/06/2017
    http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/325841-stin-pagida-ton-tekmirion-xiliades-forologoumenoi

  6. Pingback: Δείτε γιατί είναι εγκληματικές και ανυπόστατες όλες οι συμφωνίες τους και γιατί θα μπουν φυλακή όλοι μαζί ! | LinkNews.gr

  7. Pingback: Βενετία Κάντζια προς τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης – ΤΟΠΙΚΗ ΑΙΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.