Αποτελέσματα τις διάσωσης: μεγαλύτερη η μείωση του ΑΕΠ, κάτω η ανταγωνιστικότητα

Α) Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,3% δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, έναντι της προηγούμενης αρχικής εκτίμησης για ύφεση 6,2%.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η ύφεση για ολόκληρο το έτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 6,5-6,9%.

Β)  Εξι θέσεις υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα

Στην 96η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, επί συνόλου 144 χωρών που αξιολογήθηκαν στην ετήσια σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF – Global Competitiveness Report) υποχώρησε η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι η λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία της Ευρώπης, υποχωρώντας 6 ακόμη θέσεις σε σχέση με την περυσινή έκθεση και 13 θέσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Χαμηλές επιδόσεις

Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στο ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον (το χειρότερο στον κόσμο στην κατάταξη!), την ελλιπή πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου και την ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το WEF, γνωστό για τα ετήσια συνέδρια που φιλοξενεί στο Νταβός της Ελβετίας, η Ελλάδα διαθέτει επαρκώς καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει γρήγορα τα επόμενα χρόνια, εφόσον προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Επιχειρείν

Οι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν το επιχειρείν, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, είναι (κατά σειρά προτεραιότητας), η γραφειοκρατία, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, το περίπλοκο φορολογικό πλαίσιο και η διαφθορά. Σημειώνεται ότι εκτός από τους τυπικούς δείκτες μέτρησης ανταγωνιστικότητας (κόστος εργασίας), η έκθεση προσμετρά και δεκάδες άλλους παράγοντες, προκειμένου να καταλήξει στην τελική κατάταξη, από τις υποδομές, μέχρι την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και την προσβασιμότητα των αεροδρομίων και τη χωρητικότητα των λιμένων.

Κορυφή

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη. Παρά την κρίση χρέους, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να θεωρούνται εξαιρετικά ανταγωνιστικές, καταλαμβάνοντας τις 5 από τις πρώτες δέκα θέσεις (Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι διευρύνεται το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, με τα κράτη της περιφέρειας να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ισπανία βρίσκεται στην 36η θέση, η Ιταλία στην 42η και η Πορτογαλία στην 49η. Η Εκθεση αποδίδει το χάσμα αυτό στην κρίση χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο, η οποία τροφοδοτείται από επάλληλους φαύλους κύκλους: τα μεγάλα ελλείμματα οδηγούν σε απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών, φυγή κεφαλαίων και ύφεση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πτώση των φορολογικών εσόδων και ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα.

Ανακεφαλαιοποίηση

Προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του Νότου, η έκθεση θεωρεί αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών συστημάτων τους, τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

* Η έκθεση είναι ελεύθερα διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:
http://www3.weforum org/docs/WEF-GlobalCompetitivenessReport-2012-13.pdf

Για να πετύχουν τα παραπάνω και να μας σώσουν  

· «Στεγνώνουν” την αγορά από μετρητό με την αφαίμαξη μισθών και συντάξεων και την επιβολή απάνθρωπης φορολογίας στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

· Υπερχρεώνουν την χώρα

· Αποκλείουν την παραγωγή νέου πλούτου

· Εξασθενίζουν την άμυνα της χώρας κάνοντάς την ευάλωτη σε «εκβιασμούς».

· Οδηγούν σε εξαθλίωση τους πολίτες (πλην εκείνων που ανήκουν στην δική τους αριστοκρατία του πλούτου)

· Διαλύουν τις κοινωνικές δομές

· «Σβήνουν» το γένος των Ελλήνων, με την αύξηση των θανάτων και της υπογεννητικότητας.

· Αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση με τις αθρόες εισόδους και ελληνοποιήσεις λαθρομεταναστών

· Υποβαθμίζουν την Παιδεία και την γνώση

· Αλλοιώνουν την Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό

· Κάμπτουν κατά το δοκούν το Σύνταγμα και τους νόμους

· Οδηγούν τους Έλληνες σε ψυχολογική κατάπτωση, ώστε να καμφθεί τα ηθικό τους.

Παράλληλα δημιουργούν γύρω τους μία αριστοκρατία χρήματος καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, προστατεύουν τα ξένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, μαζί και το ίδιον συμφέρον.

Αντίθετα η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα του 1978, των μεσαίων εισοδημάτων στα επίπεδα του 1980 και η καταγεγραμμένη ανεργία ξεπερνά το 24%, (στοιχεία από την ετήσια έκθεση ΙΝΕ/ΓΕΣΕΕ), ενώ έχουμε μπροστά μας και τις απολύσεις των εποχιακών του Τουριστικού Τομέα.

πηγές news.kathimerini.gr, makeleio.gr, inegsee.gr, weforum.org