Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο !

Επειδή κάθε μέρα ακούμε για συλλήψεις πολιτών για χρέη προς το Δημόσιο, σκεφθήκαμε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου η οποία έχει κρίνει αντισυνταγματική τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας των οφειλετών. Η εκτέλεση της απόφασης είναι υποχρεωτική και οι παραβάτες πρέπει να τιμωρηθούν.

Η υπόθεση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ λόγω των αντίθετων αποφάσεων που εξέδωσαν για το ζήτημα αυτό οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΑΠ είχε κρίνει ότι είναι συνταγματική, ενώ αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με συντριπτική πλειοψηφία 24 προς 3 έκρινε ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επιβολή του επαχθούς μέτρου, ακόμη κι όταν ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρέη του και δεν τα αποπληρώνει. Ειδικότερα, κρίθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.  Της απόφασης αυτής  είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ.

πηγές: antinews.gr, pressgr.com

.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ by ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

4 comments on “Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο !

  1. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις εφορίες και τα Τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινές φυλάκισης:

    α) έως δώδεκα μήνες, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ,

    β) τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ,

    γ) τουλάχιστον 12 μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ,

    δ) τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

    Μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς των ύψος των οποίων αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

    Πηγή:www.capital.gr

  2. Για εύκολη αντιγραφή η απόφαση και εδώ :
    ΑΕΔ 1/2010 : Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο https://justiceforgreece.wordpress.com/δικαστικές-αποφάσεις/αεδ-12010-αντισυνταγματική-η-προσωποκράτ/

    ΣΧΕΤΙΚΑ :
    Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο

    Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο


    Σ.τ.Ε 1032/2013: Αντισυνταγματική η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε (Συμφώνησε και η ολομέλεια –ΣΤΕ ΟΛ 3316-2014 )

    Σ.τ.Ε 1032/2013: Αντισυνταγματική η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε


    Τρ Πλημμ/κείο Κατερίνης 196/2014: Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που χαρακτηρίζουν τη μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα και υπάγουν την εκδίκασή του στην αυτόφωρη διαδικασία (άρθρο 3 ν. 3943/11)

    Τρ Πλημμ/κείο Κατερίνης 196/2014: Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που χαρακτηρίζουν τη μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα και υπάγουν την εκδίκασή του στην αυτόφωρη διαδικασία (άρθρο 3 ν. 3943/11)


    ΣτΕ. Άκυρη η κατάσχεση από το δημόσιο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών- META, Το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)(7μελής σύνθεση), με την υπ΄ αριθμ. 2080/2014 αμετάκλητη απόφασή του, έκρινε ότι μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις, λόγω οφειλών, χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης.
    http://www.odigostoupoliti.eu/ste-akiri-kataschesi-apo-dimosio-trapezikon-logariasmon-ofileton/

  3. Ποιες φορολογικές παραβάσεις οδηγούν σε ποινές φυλάκισης
    Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 16:30

    Ποινές φυλάκισης, οι οποίες υπερβαίνουν τα δύο χρόνια, για τη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής, προβλέπουν οι νέες διατάξεις του ποινολογίου της εφορίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
    Όποιος αποκρύβει φορολογητέα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία άνω των 100.000 ευρώ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ όσον αφορά τον ΦΠΑ, η διετής φυλάκιση προβλέπεται ακόμη και για μικρότερα ποσά, της τάξης των 50.000 ευρώ.
    Συγκεκριμένα, η φοροδιαφυγή ως προς τον φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων τιμωρείται:

    Νέες αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί, υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ
    Με ποινή κάθειρξης, εφόσον, κατά τα ως άνω, το ποσό του φόρου υπερβαίνει, τις 150.000 ευρώ.
    Η φοροδιαφυγή ως προς τον ΦΠΑ:
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ και
    Με ποινή κάθειρξης, εφόσον κατά τις ως άνω ίδιες προϋποθέσεις, το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
    Η φοροδιαφυγή ως προς τον φόρο Κύκλου Εργασιών, τον φόρο Ασφαλίστρων και τον Παρακρατούμενο ή Επιρριπτόμενο φόρο:
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, σύμφωνα με τα ανωτέρω και κατά περίπτωση, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ και
    Με ποινή κάθειρξης εφόσον, κατά τις ανωτέρω ίδιες προϋποθέσεις, το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
    Η φοροδιαφυγή ως προς τον φόρο Πλοίων:
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον, κατά τις ως άνω προϋποθέσεις, το εν λόγω ποσό φόρου υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ και
    Με ποινή κάθειρξης, εφόσον, κατά τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, το εν λόγω ποσό φόρου υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 150.000 ευρώ.
    Η φοροδιαφυγή ως προς τις περιπτώσεις έκδοσης – αποδοχής φορολογικών στοιχείων και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων:
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, (ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης αξίας συναλλαγής).
    Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και
    Με ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
    Oλόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ http://www.naftemporiki.gr/documents/1149915/nees-austires-poines-gia-ti-forodiafugi

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1149905/poies-forologikes-parabaseis-odigoun-se-poines-fulakisis

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.