Το οικονομικό πρόβλημά μας περνάει μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού ! Προτάσεις

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Χαλκιδική [ Ιερισσός 07/03/13 – Έχουμε πόλεμο;;; ] σας παρουσιάζουμε μια πρόταση του μπλογκ stravon.wordpress.com.

Ακολουθεί απόσπασμα από άρθρο με τίτλο   “Ποῖος ἐπιχειρεῖ στὶς Σκουριές;”

Πολλοί έχουν πάει στην Χαλκιδική. Οι περισσότεροι στο πρώτο πόδι, πάρα πολλοί στο δεύτερο ακόμη ολιγότεροι στο τρίτο. Οι περισσότεροι δηλαδή δεν γνωρίζουν ότι το ομορφότερο πόδι της Χαλκιδικής είναι το τρίτο. Μέσα στο πράσινο με άγρια ομορφιά, πεντακάθαρο και με απίστευτη θέα. Κι όμως το 3ο πόδι έχει τον μικρότερο τουρισμό, παρόλο που μέσω Εγνατίας μπορεί κάποιος πλέον να φθάσει στο Σταυρό πολύ γρήγορα.

Είναι αλήθεια τυχαίο ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι προϊστορικό;
Ότι οι διεθνείς συνδέσεις είναι ελάχιστες;
Ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί;
Ότι ο ΟΣΕ έπαψε να κάνει διεθνή ταξίδια και μάλιστα δεν πάει ούτε μέχρι την Φλώρινα παρά μονάχα μέχρι την Έδεσσα;

Είναι τυχαίο αλήθεια ότι η Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκης), η οδός δηλαδή που διέρχεται από ΟΣΕ – 12 Αποστόλους – Άγιο Δημήτριο – Πανεπιστήμια – Καυταντζόγλου έχει το μαύρο της το χάλι και αντί να είναι το κόσμημα της Ελλάδος, είναι ένας δρόμος παρατημένος σε Πακιστανούς, Γεωργιανούς, Τουρκογύφτους;
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εάν υπήρχε μια οδός τόσο κομβικής σημασίας, θα την είχαν στρωμένη με χρυσά πεζοδρόμια. Εμείς την έχουμε στο μαύρο χάλι.Το πρόβλημα δηλαδή της Χαλκιδικής δεν είναι πρόβλημα της Χαλκιδικής. Ο τουρισμός της διέρχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την Θεσσαλονίκη. Μια Θεσσαλονίκη παρατημένη στην μαύρη απελπισία δεν αποτελεί το κομβικό εκείνο σημείο που απαιτείται προκειμένου να φέρει και άλλο κόσμο στην Χαλκιδική.

Μήπως λοιπόν όλα αυτά γίνονται σκοπίμως;
Ξέρει ο αναγνώστης πού βρίσκεται η Σχολή του Αριστοτέλους;
Ξέρει μήπως ποία ήταν η πατρίς του Μεγίστου των διδασκάλων;
Ξέρουμε μήπως πού είναι η Αμφίπολις;
Ποῦ το Δίον; Πού τα χρυσωρυχεία του Φιλίππου;
Πού μεγάλωσε ο Αλέξανδρος ο Μακεδών;

Το οικονομικό πρόβλημά μας περνάει μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς που εμπλέκονται στην δόμηση. Δεν έχουμε πρόβλημα χρυσού. Αυτόν θα τον βγάλουμε κάποτε μόνοι μας.
Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν ξέρουμε να πουλάμε τον εαυτό μας. Ξέρουμε μόνον να τον ξεπουλάμε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Όλοι έχουμε αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο, ένα αυτοκίνητο.
Τι κάνει λ.χ. η ΝΟΚΙΑ;
Το μοντέλο 1 σου λέει έχει έγχρωμη οθόνη αλλά δεν έχει ράδιο.
Το άλλο μοντέλο έχει ράδιο αλλά δεν έχει μπλού τούθ.
Αν θέλεις ένα τηλέφωνο που να τα έχει όλα θα πληρώσεις 2000 ευρώ.
Αν πάρεις το άλλο με το μπλού τούθ δε θα έχεις γουάι φάι…κλπ.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πακετοποίησις των τουριστικών προορισμών. Πωλείται λ.χ. το ταξίδι του Αλεξάνδρου 10.000 ευρώ. Αν δεν θέλεις να πάρεις όλο το ταξίδι και πάρεις μόνον τις Αιγές τότε 1.000€ (τυχαία τα ποσά).  Ποσά τέτοια δηλαδή που επειδή αθροιστικά υπερβαίνουν το πακέτο, σε οδηγούν να πάρεις όλο το πακετάκι.

Τί; Θέλεις τουρίστα και λίγο από Αριστοτέλη;
Λυπούμαστε αλλά δεν ανήκει αυτό το πακέτο αλλά στο πακέτο Μετασωκρατικοί  φιλόσοφοι. Αν θέλεις να πάρεις μόνον λίγο από Αριστοτέλη θα το πληρώσεις λιγουλάκι ακριβά αλλά σε συμφέρει να πάρεις και όλο αυτό το πακέτο κλπ.

Κούρασα, το ξέρω, αλλά το μυστικό είναι να πουλάς τον τουρισμό όπως ένα αυτοκίνητο. Αν θέλεις θερμενομένους καθρέφτες, πλήρωνε την φούλ έκδοση εκτός εάν θέλεις να περιμένεις.

Η Χαλκιδική ανήκει σε διάφορα τουριστικά  πακέτα. Το ένα αφορά την Αρχαία Ελλάδα της εποχής του Φιλίππου. Πακέτο Μηδικοί Πόλεμοι. Πακέτο εκκλησιαστικό (Άγιος Δημήτριος, δεν τον ανέφερα τυχαία), Άγιο Όρος κλπ. Πακέτο Ηρακλείδες (μαζί με Ήπειρο (βλ. Πύρρος, βάζουμε και λίγη Σικελία) μαζί με Μυκήνες.

Πας τουρίστα στην Σικελία για τον Πύρρο; Αμα θέλεις να κάνεις το ταξίδι «Σικελική Εκστρατεία» θα πρέπει να μπεις σε άλλο πακέτο το οποίο περιλαμβάνει και την Αθήνα και την Σπάρτη και την Κέρκυρα. Αν θέλεις να δεις όλον τον Πελοποννησιακό πόλεμο τότε…άλλο πακέτο.
Θέλεις το πακέτο «αρχαία Ελληνική διπλωματία»;  Έχουμε και τέτοια.
Θέλεις ξεναγό στα Αγγλικά; Θα πλερώ
Θέλεις στα Σουηδικά; Έχουμε και τέτοιο. Θα πληρώσεις όμως.
Ό,τι θέλει ο τουρίστας. Άσπρα να έχει και ό,τι θέλει.
Όχι όμως με τους ηλεκτρονικούς ξεναγούς τύπου ATM. Τι να τους κάνουμε αυτούς τους ηλεκτρονικούς;
Μας πουλάει ηλεκτρονικός πωλητής τις Μερσεντές και τα Φόρντ; Για τσάμπα και για να μην πληρώνουμε ξεναγούς; Μα δεν δίνουμε τσάμπα. Θα πληρώσεις Αμερικάνε-Γερμανέ-Άγγλε μέχρι και για το κατούρημα σου. Με την λέξη θα πληρώνεις, με το δευτερόλεπτο. Αν δεν σου αρέσει, πήγαινε να δεις τους ουραγκοτάγκους στην Αφρική. Εδώ τσάμπα δεν έχουμε. Εδώ έχουμε πολιτισμικό μονοπώλιο και σε όποιον αρέσει.

Τρόπους να θέλουμε να τους γδύσουμε τους τουρίστες. Χιλιάδες.
Σε συνεργασία με την Ιταλία;
Σε συνεργασία με την Τουρκία;
Τι να κάνουμε; Δεν έχουμε πιά Ελληνιστικά βασίλεια ούτε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ούτε Οθωμανική. Έχουμε όμως απίστευτα ταξίδια. Ούτως ή άλλως όπου και να πάει ο περιηγητής (τουρίστας),είτε στην Τουρκία είτε στην Σικελία είτε στην Ιταλία…Ελληνικά θα βλέπει, είτε αντίγραφα είτε κλεμμένα.

Κανένας όμως δεν θα θέλει να έρθει για να δει την Π.Ε.Χ. Α.Ε. να σκάβει το χώμα.
Τα μεταλλεία δεν είναι αξιοθέατο. Και το κυριότερο: τα ευρώ που κερδίζουμε από τις όποιες «επενδύσεις» δεν είναι αξίες. Είναι απλά χαρτάκια. Χρήσιμα μεν, χαρτάκια δε. Χρήσιμα με τις σημερινές συμβάσεις. Αύριο μπορεί να είναι παντελώς άχρηστα.
Ο χρυσός όμως και η γη είναι πραγματικές αξίες. Μπήκε όμως κανένας στο κόπο να ετυμολογήσει γιατί ο κλάδος που με αντικείμενο την Γαία λέγεται πραγματικής περιουσίας (real estate); Γιατί η νομισματική περιουσία είναι ανύπαρκτη, ανυπόστατη. Μόνον οι πραγματικές αξίες έχουν σημασία. Και εμείς έχουμε ιστορικά την περιοχή με την μεγαλύτερη πραγματική αξία στο κόσμο.

Αυτά βεβαίως χωρίς να είμαι ειδικός. Τις σκέψεις μου γράφω. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή: http://stravon.wordpress.com

Σχετικά:

– Save the homeland of Aristotle and the getaway to the Holy Mountain – Υποστηρίξτε την καμπάνια «Σώστε την πατρίδα του Αριστοτέλη και την πύλη του Αγίου Όρους από τα μεταλλεία». Υπογράψτε τώρα.

– Καταγγελία Σαλεμή στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ (ICC) ….

… τον Σεπτέμβρη του 2009, όταν προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές,  η Ελλάδα είχε κάποια οικονομικά προβλήματα, όπως οι περισσότερες χώρες άλλωστε εκείνη τη περίοδο, αλλά πολύ μικρότερα από ότι ο κ. Παπανδρέου έλεγε και η πλειοψηφία πίστευε. 

.. εκτός των άλλων, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες δυτικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν ακόμα μεγάλη δημόσια περιουσία, ανεκμετάλλευτο πλούσιο υπέδαφος,  πολύ κερδοφόρες κοινωφελείς εταιρείες στην ιδιοκτησία του κράτους (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ) και έχει σημαντικούς τομείς στην Οικονομία της (τουρισμός, ναυτιλία, ποιοτικά γεωργικά προϊόντα), οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά το φόβο του μισθολογικού ανταγωνισμού εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών (Κίνα, Ινδία, Ρωσία κλπ) – όπως συμβαίνει με τις γερμανικές και άλλες βιομηχανίες. Συνεπώς, όπως ισχυρίστηκα, εύκολα μπορούσε κανείς να κάνει θαύματα εκμεταλλευόμενος αυτά και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα της χώρας, τα οποία μάλιστα ενισχύονται περαιτέρω και από τα προνόμια που η Ευρωζώνη παρέχει (ελεύθερη διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων, κοινό νόμισμα, κονδύλια από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία κλπ) και όχι να χρεοκοπήσει, όπως έλεγε συνεχώς ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, από την αρπαγή της εξουσίας και έπειτα.

Σε κάθε περίπτωση όμως,

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 

μόνο η αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής της κληρονομίας, ήταν  υπεραρκετή  και ικανή, να βγάλει την Ελλάδα από τα όποια οικονομικά προβλήματα, πραγματικά ή φανταστικά, και απαγόρευε στον καθένα να συζητήσει περί της αναπόφευκτης χρεοκοπίας της. Ο κ. Παπανδρέου όμως, όχι μόνο ότι “αγνόησε “  και αυτό το πλεονέκτημα, αλλά με τη πολιτική του  έβλαψε και αυτόν τον θησαυρό.  Πόσο στοίχισε η δυσφήμηση της χώρας και όλα τα υπόλοιπα κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει, αλλά υπάρχουν και πιο “χειροπιαστά”  αποτελέσματα : 

Μεγάλη κλοπή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας ! http://www.mpetskas.gr/2012/02/blog-post_8525.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ, 18/2/2012  http://www.sea.org.gr/press/pages/viewpress.aspx?PressID=100

Και μια που μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, δεν μπορώ να μην αναφέρω πόσο οδυνηρό ήταν για μας, να βλέπουμε από την μία, ολόκληρο αμερικάνικο λαό να τιμά την τεράστια προσφορά της Ελλάδας γιορτάζοντας από το 1987 και έπειτα, την εθνική μας γιορτή ως δική του, και από την άλλη, τον ” Έλληνα” πρωθυπουργό να προδίδει εμάς, τη χώρα, τη δημοκρατία και όλα τα ιδανικά μας και να μην μπορούμε ούτε να τον εμποδίσουμε ούτε να τον  τιμωρήσουμε. Τραγικό. 

Δείτε το σχετικό αμερικανικό νόμο Celebration of Greek and American Democracy εδώ: http://www.scribd.com/doc/60077840/PUBLIC-LAW-99-532-OCT-27-1986  και πιο κάτω την πρώτη  προκήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ, με την οποία ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ως ημέρα Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

“Proclamation 5623 — Greek Independence Day: A National Day of Celebration of Greek and American Democracy, 1987

March 24, 1987

By the President of the United States

of America

A Proclamation

Among Greece’s most cherished and revered contributions to mankind are the ideals of freedom and democracy. Because these ideals have played a central role in the history of our Nation, it is most fitting that we observe a day in celebration of Greek independence and of our shared love of democracy.

One hundred and sixty-six years ago, inspired by the legacy of liberty and democracy left them by their ancestors, the Greek people began a long struggle in which they regained freedom. The same legacy has inspired many peoples throughout history. Those who framed our Declaration of Independence, and the Constitution whose bicentennial we celebrate this year, drew upon the political and philosophical experience of the ancient Greeks and their followers through the centuries.

By joining in the independence celebration of the Greek people, we pay special tribute to the democratic values that we in the United States, together with our friends and allies such as Greece, are committed to defend.

The Congress, by Public Law 99 – 532, has designated March 25, 1987, as “Greek Independence Day: A National Day of Celebration of Greek and American Democracy” and has authorized and requested the President to issue a proclamation in observance of this event.

Now, Therefore, I, Ronald Reagan, President of the United States of America, do hereby proclaim March 25, 1987, as Greek Independence Day: A National Day of Celebration of Greek and American Democracy, and I urge all Americans to join in appropriate ceremonies and activities to salute the Greek people and Greek independence.

In Witness Whereof, I have hereunto set my hand this twenty-fourth day of March, in the year of our Lord nineteen hundred and eighty-seven, and of the Independence of the United States of America the two hundred and eleventh.

 

Ronald Reagan

[Filed with the Office of the Federal Register, 3:06 p.m., March 25, 1987]”   

– Hillary’s remark about Greece

– Δείτε και ένα παράδειγμα  αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομίας  Vangelis: Mythodea — Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.