Η χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

Όλοι ξέρουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα μέσα χειραγώγησης είναι και οι δημοσκοπήσεις. Στην περίπτωση τους, η χειραγώγηση επιτυγχάνεται διά των ερωτήσεων, δηλαδή από το ποιες είναι οι ερωτήσεις και πως είναι διατυπωμένες αλλά και από τις επιλογές που σου δίνουν οι δημοσκόποι για να απαντήσεις. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την τελευταία δημοσκόπηση που έπεσε στα χέρια μου, την δημοσκόπηση του κ Πάνα για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά όλες ίδιες είναι εδώ και πολλά χρόνια. Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης : 

ΑΝΑΛΥΣΗ : 

1. Η ερώτηση είναι ¨ Εάν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές ΤΙ θα ψηφίζατε ;; “

Μόνο που, επειδή οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη των 300 αντιπροσώπων του έθνους δηλαδή για την ανάδειξη 300 προσώπων που θα καταλάβουν τις αντίστοιχες βουλευτικές έδρες, η σωστή ερώτηση είναι ΠΟΙΟΝ θα ψηφίζατε και όχι ΤΙ  θα ψηφίζατε .  Δηλαδή ανά εκλογική περιφέρεια έπρεπε να υπάρχουν λίστες με ενδεχόμενους υποψήφιους βουλευτές από όπου οι συμμετέχοντες στην έρευνα να επιλέγουν ένα, δυο ή περισσότερα ονόματα.  Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης θα έλεγε τότε ότι στην Β Αθηνών ο Μήτσος έλαβε ποσοστό χ, ο Κώστας ποσοστό ψ και η Μαρία ποσοστό υ, και πάει λέγοντας  για όλες τις περιφέρειες και όλα τα ονόματα. Στην συνέχεια, θα μπορούσε να εξεταστεί και η κομματική τους ταυτότητα ( εάν είχαν) ώστε να εισαχθούν και άλλα συμπεράσματα από την έρευνα. Επειδή η ερώτηση δεν ήταν ΠΟΙΟΝ αλλά ΤΙ και οι ενδεχόμενες απαντήσεις δεν αφορούσαν πρόσωπα αλλά πράγματα, ήτοι κόμματα και λευκά ψηφοδέλτια. Πάλι καλά που δεν έβαλαν και τα άκυρα όπως σε άλλες δημοσκοπήσεις δηλαδή. 

Για την ακρίβεια, από το πινάκα των αποτελεσμάτων είναι φανερό ότι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επιλέγουν μια από τις εξής απαντήσεις : 

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Νέα Μέρα, Νέα Ελλάδα, ‘Αλλο Κόμμα, Λευκό, Αναποφάσιστος και δεν ξέρω δεν απαντώ. 

Δηλαδή, αντί για δημοσκόπηση που να είχε αντικείμενο τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές διεξάχθηκε δημοσκόπηση που μάλλον αφορά ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ κομμάτων και άλλων πραγμάτων, όπου η ΝΔ άρεσε στο 21,6% των συμμετεχόντων, το ΠΑΣΟΚ στο 6%, το λευκό ψηφοδέλτιο στο 3,7%, κάποιο άλλο κόμμα που δεν ξέρουμε αν θα συμμετέχει στα καλλιστεία ή δεν υπήρχε στην λίστα των δημοσκόπων άρεσε στο 5,5% και πάει λέγοντας. 

Εάν αντικείμενο της δημοσκόπησης θα ήταν όντως η βουλευτικές εκλογές, η εκλογή των αντι –προσώπων μας δηλαδή, είναι αυτονόητο ότι μόνο πρόσωπα θα μπορούσαν να “εκλεχθούν” με την εικονική ψηφοφορία της δημοσκόπησης έτσι δεν είναι;;

Το καλύτερη κομμάτι όμως αρχίζει βέβαια μετά την διεξαγωγή της κάθε δημοσκόπησης όταν πλακώνονται όλοι και την διαδίδουν. Άλλωστε ακριβώς γι΄αυτό και διεξάγονται. Για να … κυκλοφορήσουν. Ορίστε το πάρτι που έγινε προς τιμήν της προαναφερόμενης δημοσκόπησης : δεκάδες χιλιάδες αναφορές μόνο στο διαδίκτυο ( βάλτε το google να σας τις βρει).

Αν θα γινόταν όμως σωστά οι δημοσκοπήσεις, πως θα μας προετοίμαζαν για τις πραγματικές “εκλογές” ;

Χωρίς τις δημοσκοπήσεις πως θα διατηρούσαν ζωντανή την ψευδαίσθηση των εκλογών ;; 

Προτιμώ για την ώρα να σταματήσω εδώαλλά θα επανέλθω. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι και πως το κάνουν γιατί αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι.  

Σχετικά με το θέμα τον εκλογών δείτε Βουλευτικές Εκλογές 2012: Έγκυρες ή Άκυρες; ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ! και ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ΕΓΚΥΡΕΣ Ή ΑΚΥΡΕΣ ; (2) 

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, η διαπλοκή είναι πασίγνωστη. Μόνο όποιος δεν θέλει δεν την ξέρει και έτσι, ότι και να του πω εγώ δεν θα αλλάξει γνώμη. Διαβάστε όμως αν θέλετε αυτό Χειραγώγηση μέσω γλωσσικής παραπλάνησης

εικόνες από http://forza-grecia.pblogs.gr/2013/05/deite-thn-dhmoskophsh-toy-e-pana-sto-extra-3-ligo-paraxena-ta-pr.html

update

ορίστε τι εννοώ :

” Ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας;

Μπείτε και ψηφίστε στη μεγάλη δημοσκόπηση του parapolitika.gr

Θόδωρος Καράογλου 

Τάσος Κουράκης 

Μάρκος Μπόλαρης 

Ασημίνα Ξηροτύρη 

Γιώργος Πασχαλίδης 

Απόστολος Τζιτζικώστας 

Άλλος/Άλλη”

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/ψηφοφορια/ποιον-θα-ψηφιζατε-για-περιφερειαρχη-κεντρικης-μακεδονιας

Δηλαδή όπως για περιφερειάρχη η ερώτηση δεν είναι τι αλλά ποιον θα ψηφίζατε, έτσι και για αντιπρόσωπο η ερώτηση πρέπει να είναι ποιον και όχι τι . 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.