Η μεγάλη απάτη με τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας !


1) Που πάνε τα 4 δις ευρώ το χρόνο από τις εισπράξεις σε διόδια και τέλη κυκλοφορίας;

Από πρόχειρους υπολογισμούς για ένα χιλιόμετρο ενός τμήματος εθνικού δρόμου πλάτους 20m, το κόστος για την κατασκευή του ανέρχεται στο ποσό του 8.000.000 ευρώ, δηλαδή με απλά λόγια το κόστος κατασκευής είναι 100ευρώ/m2 , αν υπολογίσουμε για γεφυρώσεις αρδευτικά κλπ ένα διπλάσιο κόστος ανοιγμένο σε m2 τροποποιείται σε 200ευρώ/m2.

Αν διπλασιάσουμε το συνολικό κόστος για απρόβλεπτα και διάφορα ειδικά έργα το συνολικό κόστος τροποποιείται σε 400 ευρώ/m2.

Αυτό σημαίνει ότι για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου απαιτείται κόστος 400Χ20Χ1000=8.000.000 ευρώ /km.

Επίσης από πρόχειρους υπολογισμούς τα έσοδα σε ετήσια βάση από τις εισπράξεις των διοδίων ανέρχονται σε περίπου 2.177.000.000 ευρώ.

Τα τμήματα του εθνικού μας δικτύου που μπορούν να ενώσουν ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια είναι:

1. ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ = 220km (εισπράξεις 50.000Χ6Χ366=110.000.000 ευρώ)

2. ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ= 250km (εισπράξεις 20.000Χ8Χ366=58.000.000 ευρώ)

3. ΠΑΤΡΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ=150km (εισπράξεις 20.000Χ4Χ366=30.000.000 ευρώ )

4. ΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ=225km (εισπράξεις 40.000Χ18Χ366=263.000.000 ευρώ)

5. ΕΓΝΑΝΤΙΑ( ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΛΕΞ/ΛΗ) = 566km (εισπράξεις 100.000Χ6Χ366=219.000.000 ευρώ)

6. ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ = 502km (εισπράξεις 150.000Χ23Χ366=1.262.000.000 ευρώ)

7. ΛΑΡΙΣΣΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ= 189km

8. ΛΑΜΙΑ-ΑΝΤΙΡΙΟ=170km

9. ΧΑΝΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ=202km

10. ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ=45km (εισπράξεις 200.000Χ4Χ366=235.000.000 ευρώ)

Το συνολικό μήκος του παραπάνω δικτύου είναι 2.519km

Αν δεχθούμε ότι στη χώρα μας τα ΙΧ επιβατηγά και φορτηγά που κυκλοφορούν είναι περίπου 8.000.000 με ένα μέσο όρο 200 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν για τέλη κυκλοφορίας , το κράτος εισπράττει 8.000.000Χ200=1.600.000.000 δίς ευρώ.

Με τους παραπάνω υπολογισμούς συγκεντρώνονται περίπου 3,77 δίς ευρώ το χρόνο για την «συντήρηση» των δρόμων.

Αν δεχθούμε ότι δαπανάται ένα ποσόν περίπου 20% για την συντήρηση και την λειτουργία των δρόμων, δηλαδή 770.000.000 ευρώ περισσεύουν 3δίς ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1.Για την κατασκευή ολοκλήρου του εθνικού δικτύου εκ του μηδενός απαιτούνται 2.519Χ8.000.000=20.152.000.000 ευρώ.

2.Με τις παραπάνω εισπράξεις σε 7 χρόνια έχει ανακατασκευαστεί το εθνικό δίκτυο εξ, ολοκλήρου.

3.Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες συνέχισης των δρόμων και ανακοινώνουν προγράμματα ΕΣΠΑ για την συνέχιση τους;

4. Γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές στα διόδια;

5.Γιατί με την κατάργηση διοδίων η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμο σε εργολάβους 7.000.000 ευρώ, και πως υπολογίστηκε η ανταποδοτικότητα;

6. Πόσα χρήματα έβαλαν οι εργολάβοι για την κατασκευή των οδών που ελέγχουν;

7. Γιατί το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών;

8.Ποιος θα πληρώσει την ζημιά για την κακοτεχνία στο τμήμα ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ που δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια και ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ σαν κόστος και άλλα 100 εκατομμύρια περίπου από στέρηση εσόδων από τα διόδια, δηλαδή συνολικά 300.000.000 ευρώ…;

9.Πού πήγαν οι εισπράξεις περίπου 15.000.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία που δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου ενώ αυτές γίνονται κανονικά;

10. Πόσα χρήματα πρέπει να προσθέσουμε στα παραπάνω που έχουν εισπραχθεί από την Ευρώπη από εθνικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ κλπ;

11. Πόσο μήκος δρόμου έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και με ποιό κόστος;

Με πληροφορίες από Π. Παναγιωτόπουλο (Πολιτικός Μηχανικός) και ΕΣΥΠΡΟΤΑ (Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων)

Επιπρόσθετα:

Η χρήση των ελβετικών αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας υπόκειται για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα σε υποχρέωση πληρωμής διοδίων. Για μηχανοκίνητα οχήματα με μέχρι 3,5 t (ΕΙΧ, μοτοσικλέτες και τροχόσπιτα) υπάρχει υποχρέωση ειδικού σήματος βινιέτας).Πριν από τη χρήση αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας πρέπει να …αγοραστεί μία βινιέτα, η οποία ισχύει για απεριόριστες διαδρομές σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ταξίδεψαν αυτή την εβδομάδα στο εξωτερικό, βρέθηκαν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελβετία και αγόρασαν μια vignette.Το κόστος της; 31 Ευρώ για όλο το χρόνο, δηλαδή 365 ημέρες με τη δυνατότητα χρήσης απεριόριστων διαδρομών, εννοείται και των πολυάριθμων τούνελ της ορεινής χώρας.Δηλαδή, ο Ελβετός πολίτης πληρώνει 31 ευρώ το χρόνο και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ελεύθερα ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας του. Ο Έλληνας πολίτης, π.χ. ο κάτοικος Κατερίνης που εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχεται καθημερινά, πληρώνει 1.392 Ευρώ μόνο γι αυτή τη διαδρομή και μόνο για 20 εργάσιμες Χ 12 μήνες Χ 5,80 και ΟΧΙ για 365 μέρες !! (Πληρώνει όμως και τέλη κυκλοφορίας ενώ ο Ελβετός αγοράζει μόνο τη βινιέτα…)

cretadrive.gr

http://didymoteicho.net/forum/64–/4927————.html

Επισήμανση: Το άρθρο γράφτηκε το Μάιο του 2012 ! Κάντε αναπροσαρμογή ποσών για να τρελαθείτε εντελώς. 

 

2) Τι συμβαίνει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα λεγόμενα «διόδια» στους Ελληνικούς δρόμους
.

Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω τα παρακάτω, επειδή παρατηρώ ότι : 

α) Υπάρχουν ακόμη Έλληνες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τη δύναμη που τους δίνει το «Σύνταγμα της Ελλάδος» (ΣτΕ) καθώς και ο «Ποινικός Κώδικας» (Π.Κ) και άλλα Διατάγματα και Κανονισμοί του Κράτους. 

β) Συστηματικά υπάρχει στη κοινωνία μια προπαγανδιστική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των πάντων, σε εξωφρενικά επίπεδα, έτσι ώστε να μπερδέψουν τους Έλληνες πολίτες, να τους φοβίσουν… και τελικά να τους φτάσουν σε σημείο να αηδιάσουν, και να παρατήσουν κάθε προσπάθεια αλλαγής της εις βάρος τους κατάστασης. 

Λοιπόν για να τελειώνουμε άπαξ και δια παντός με κάποια πράγματα, αποφάσισα να σας αποκαλύψω τι συμβαίνει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα λεγόμενα «διόδια» στους Ελληνικούς δρόμους, τι προβλέπεται, ποια είναι τα δικαιώματα μας και φυσικά ποιες είναι οι προβλεπόμενες ενέργειες σε περίπτωση που συμβεί, εις βάρος μας κάποια παρανομία και αυθαιρεσία, από οποιονδήποτε (τονισμένο διότι ο Έλληνας πλέον πρέπει να μάθει σιγά σιγά να αποφεύγει και να αποκρούει τις κατ’ επανάληψη παρανομίες και αυθαιρεσίες των «αστυνομικών οργάνων», εκτός από αυτές των ιδιωτικών εργολαβικών εταιριών). 

Λοιπόν..  

(1) Καταρχάς οι δρόμοι της χώρας είναι Εθνικοί, που σημαίνει ότι χαρακτηρίζονται έτσι επειδή για τη κατασκευή και τη συντήρηση τους, έχουμε δώσει όλοι οι Έλληνες (εκτός από τα γνωστά λαμογια) χρήματα από το υστέρημα μας. Για αυτό εξάλλου αποτελούν μέρος της λεγόμενης «Δημόσιας Περιουσίας», διότι είναι περιουσία όλων των Ελλήνων. 

Όλα αυτά προβλέπονται στο Νόμο 3155/55 (http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=108&lang=en) , όπου μεταξύ άλλων προβλέπει και ορίζει τι είναι «εθνικοί οδοί», ποιος τις κατασκευάζει, ποιος τις συντηρεί και ποιος τις ανακαινίζει. Σωστά μαντέψατε! Το Κράτος με τις προβλεπόμενες υπηρεσίες του! Και με τι χρήματα; Όπως προβλέπει ο παραπάνω νόμος, για τη συντήρηση τους, προβλέπεται ένα ποσό 50% επί των δασμών των καυσίμων και 50% επί των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων κλπ. Δηλαδή, με τα χρήματα μας από τους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας, πρέπει το Κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του να συντηρούν και να κατασκευάζουν τους Εθνικούς δρόμους. Αυτό ακριβώς επεξηγεί, αποδεικνύει και καταδεικνύει το γιατί οι Εθνικοί δρόμοι, είναι Δημόσια και Εθνική περιουσία, δηλαδή περιουσία όλων μας. 

Κατά συνέπεια, οι αιτιάσεις των ιδιωτικών εταιριών που δήθεν «έχουν δικαίωμα λειτουργίας» επί των Εθνικών Οδών, ότι αυτές τους παραχωρηθήκαν νόμιμα και όχι παρατύπως, καταρρίπτονται πανηγυρικώς. Η Δημόσια περιουσία, δεν παραχωρείται, ούτε μπορεί να δοθεί, χάριν σύμβασης σε ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό το κέρδος (διόδια). Και φυσικά όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο (πολιτικοί, μεγαλοεργολάβοι, διαπλεκόμενα ΜΜΕ με τους προηγούμενους κλπ), ψεύδεται, και το κάνει για προπαγανδιστικούς λόγους και για να εξυπηρετήσει τα σκοτεινά του συμφέροντα. 

Η Δημόσια Περιουσία λοιπόν της χώρας, ούτε «παραχωρείται», ούτε «εκμεταλλεύεται», ούτε «λειτουργείται», ούτε υπάρχουν «εταιρικά όρια ευθύνης» πάνω σε αυτή, όπως διατείνονται, είτε από δόλο, είτε από άγνοια οι μεγαλοεργολαβικες ιδιωτικές εταιρίες. Οι Εθνικοί Δρόμοι, ως Δημόσια περιουσία, ανήκουν στους Έλληνες πολίτες και ως εκ τούτου αυτές οι εταιρίες, δεν έχουν κανένα δικαίωμα «ιδιοκτησίας» ή «εκμετάλλευσης» ή «λειτουργίας», ή «ευθύνης» ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα που εσφαλμένα και εκ του πονηρού θεωρούν ότι έχουν, επί αυτών. Το γεγονός αυτό (το ότι οι Εθνικοί Δρόμοι είναι περιουσία του Ελληνικού λαού), δεν αλλάζει, ούτε τροποποιείται, ούτε ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ενώ το δικαίωμα των Ελλήνων επί της περιουσίας του, δεν παραχωρείται, ούτε «συμβατοποιείται», όπως εκείνοι επιθυμούν, ή θα επιθυμούσαν, όποια «σύμβαση», ή «συμφωνία» και να επικαλούνται. 

(2) Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, καταβάλλονται από τους Έλληνες οδηγούς για να κυκλοφορούν ελεύθερα τα οχήματα τους, στους Ελληνικούς Δημόσιους δρόμους οι οποίοι όπως είδαμε, συντηρούνται και κατασκευάζονται από τα χρήματα αυτά. Τα τέλη κυκλοφορίας οι Έλληνες πολίτες κάτοχοι οχήματος, τα καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες, πριν οι ιδιωτικές εργολαβικές κοινοπραξίες, διασπείρουν τους «σταθμούς διοδίων» στις οδούς, για να εισπράττουν τη «διέλευση» ή τη «χρήση». Οπότε, το ερώτημα παραμένει: για ποιο λόγο οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν τα παράνομα «διόδια» τους, αφού ούτως ή άλλως, αποδίδουν τα νόμιμα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κράτος, προκειμένου να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλους τους (κατασκευασμένους ήδη και συντηρημένους από το ΤΕΟ, από τα χρήματα αυτά) Δημόσιους Ελληνικούς δρόμους; Έκτος και εάν πονηρά, αυθαίρετα και προκλητικά, υπονοούν ότι δεν είναι Δημόσιοι δρόμοι, οπότε προσβάλλουν την νοημοσύνη μας και μετά το θέμα «παραπέμπει» αλλού και οι αιτιάσεις τους πλέον χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.. 

(3) Κοινή «παράβαση» είναι γενικά, η μη τήρηση των διατάξεων κάποιου νόμου καθώς και η πράξη των αντίθετων από εκείνα που αυτός ορίζει ή προβλέπει. Αρμόδιος για τη βεβαίωση της όποιας τέτοιας παράβασης, είναι το αστυνομικό όργανο, που την εντοπίζει στα πλαίσια των καθηκόντων του. Ο νόμος 3605/2007 που κατ’ επανάληψη παραπέμπουν και γράφουν στα διάφορα εσωτερικά έντυπα τους «αδυναμίας πληρωμής» δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημοσιοποίηση της κύρωσης από τη Βουλή της «σύμβασης» που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο. Φυσικά μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν πλήρη γνώση και εντοπίζουν τις παρανομίες τους και τις αυθαίρετες «πρακτικές τους» για την είσπραξη των «τελών διοδίων» και δεν πληρώνουν τα χαράτσια στα «διόδια» τους, ενώ παράλληλα ισχύει και η λεγόμενη «τροπολογία του Ρέππα», που καθιστά τη μη πληρωμή τέλους διοδίου ως «παράβαση» του ΚΟΚ. Ωστόσο όπως ο ίδιος ο ΚΟΚ ορίζει, η «παράβαση» βεβαιώνεται αυτοπροσώπως από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα (άρα συμβάντα του στυλ: μας σταματαει η τροχαία 500 μέτρα μετά τα διόδια, αφού μας έχει «δώσει» κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος των διοδίων, που επικοινωνεί με το περιπολικό σε περίεργες μη αστυνομικές συχνότητες, είναι παντελώς παράνομα και παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία της περιοχής, και ζητάμε να μας προστατέψει από επίορκους αστυνομικούς υπαλλήλους, που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος και παράβαση του Π.Κ και του ΚΟΚ). Από την άλλη πάλι, οι υπάλληλοι των εταιριών δεν είναι ούτε αστυνομικά όργανα ούτε ανακριτικοί υπάλληλοι γενικά (ένστολοι ή όχι) και όσο αφορά τη τακτική τους, να έχουν την απαίτηση (!) να ζητούν τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών, (κατά παράβαση του άρθρου 175 του Ποινικού Κώδικα), που δεν πληρώνουν τα «διόδια», να γνωρίζετε όλοι ότι διαπράττουν το βαρύτατο αδίκημα της αντιποίησης δημόσιας αρχής καθώς τούτο το δικαίωμα (του ελέγχου στοιχείων ταυτότητας και αναλόγως των καθηκόντων και τις ιδιότητας και του συμβάντος) το έχουν μόνο οι ένστολοι (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί) και μη (λοιποί), ανακριτικοί υπάλληλοι. 

(4) Είναι φανερό λοιπόν ότι «ποντάρουν» στην αμάθεια και την άγνοια των πολιτών περί των δικαιωμάτων τους και περί των υφιστάμενων νόμων, για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. 

(5) Γενικά: 

α. Σαν ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν εντός Ελληνικής Επικρατείας, υπόκεινται στους Ελληνικούς νόμους και στο Ελληνικό Σύνταγμα και για όποιες παρανομίες κάνουν είναι υπόλογοι έναντι στην δικαιοσύνη. 

β. Οι δρόμοι τους οποίους εκ του πονηρού η εταιρείες τους αυθαίρετα ισχυρίζονται ότι «κατασκεύασαν» και «συντηρούν», προϋπήρχαν και κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. 

γ. Οι δρόμοι που αυθαίρετα η εταιρείες αυτές ισχυρίζονται ότι είναι «κομμάτι ευθύνης» των, είναι Δημόσιοι Εθνικοί δρόμοι, δηλαδή ανήκουν στο Ελληνικό λαό, επομένως δεν έχουν κανένα δικαίωμα «ευθύνης», «λειτουργιάς» και επιβολής κανενός «αντιτίμου χρήσης». 

δ. Τα κακόγουστα κτίσματα που αποκαλούνται «σταθμοί διοδίων» είναι αυθαίρετα, καθώς δεν έχουν τις προβλεπόμενες οικοδομικές άδειες από τις αρμόδιες αρχές (Πολεοδομία κλπ), δεν τηρούν τις προβλεπόμενες περιβαλλοντολογικές διατάξεις και γενικά αποτελούν τα πλέον επικίνδυνα και παρανόμως τοποθετημένα εμπόδια όσο αφορά τη τήρηση της ασφάλειας της ζωής, των συγκοινωνιών, της κυκλοφορίας και της μετακίνησης των Ελλήνων πολιτών. Είναι δε κατασκευασμένα και τοποθετημένα, κατά παράβαση του άρθρου 286-1, του Ποινικού Κώδικα. 

ε. Οι μπάρες που έχουν τοποθετήσει στους προαναφερόμενους «σταθμούς διοδίων», είναι παράνομες, καθώς εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση και τη συγκοινωνία στους δρόμους, των Ελλήνων οδηγών (κατά παράβαση του άρθρου 290 του Ποινικού Κώδικα) και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τους, ενώ παράλληλα με τη πράξη τους αυτή (τοποθέτηση μπαρών- εμποδίων), διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (παράβαση του άρθρου 325, του Ποινικού Κώδικα). Επιπλέον στις περιπτώσεις παρεμπόδισης με μπάρες, της διέλευσης Στρατιωτικών οχημάτων σε φάλαγγα ή μεμονωμένα, διαπράττουν το αδίκημα της παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχήματος Στρατιωτικών Αρχών. Επιπλέον στις περιπτώσεις παρεμπόδισης με μπάρες, των οχημάτων των Αστυνομικών Αρχών, διαπράττουν το αδίκημα της παρεμπόδισης του αστυνομικού έργου γενικά (και ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 288, τμήμα 1, του Ποινικού Κώδικα). 

στ. Οι κάμερες που έχουν τοποθετήσει στους προαναφερόμενους «σταθμούς διοδίων», κατά παράβαση του άρθρου 9α του Συντάγματος είναι αυθαίρετες, διότι η εταιρεία τους, δεν έχει εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη άδεια χρήσης οπτικοαουστικών μέσων από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ούτε έχουν τη ρητή συγκατάθεση των πολιτών που καταγράφονται, όπως νόμος ορίζει), και ούτε πρόκειται να λάβουν ποτέ τέτοια άδεια καθώς σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η χρήση μέσων βιντεοσκόπησης επιτρέπεται μόνο για θέματα που άπτονται τη Δημόσια Ασφάλεια, την Εθνική Άμυνα και τη φύλαξη δημοσίων χώρων. Άρα οι Αρχές που έχουν το δικαίωμα βάση νόμου να χρησιμοποιούν κάμερες είναι οι Στρατιωτικές και Πολιτικές (ΕΛΑΣ, Υπουργεία κλπ) και για τους προαναφερόμενους λόγους. Εκείνοι ως ιδιωτικές εταιρίες, για την απόδειξη των διάφορων ισχυρισμών τους, όχι (άρθρο 19, τμήμα 3, του Συντάγματος). 

ζ. Σε κανέναν Νόμο, Κώδικα, Διάταγμα κλπ δεν προβλέπεται η ύπαρξη εμποδίων στους δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και στις Εθνικές οδούς (μπάρες διοδίων) και ως εκ τούτου, οι εταιρείες τους και οι υπάλληλοι τους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το ανέβασμα και το κατέβασμα της μπάρας, είναι υπόλογοι έναντι των Ελληνικών νόμων και της Δικαιοσύνης, αφού παραβαίνουν καθημερινά και συστηματικά τα άρθρα 292 και 431 του Ποινικού Κώδικα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη εκκρεμούν υποθέσεις καταστροφής ιδιωτικής περιουσίας (ΙΧ αυτοκίνητο), Δημόσιας περιουσίας (περιπολικό Αστυνομίας) κλπ, στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές. 

η. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τις παρανομίες τους, σαν νόμιμες ενέργειες και γενικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα περί τήρησης της νομιμότητας, παραβαίνοντας το άρθρο 420, του Ποινικού Κώδικα. 

θ. Κάνουν χρήση απειλής ψυχολογικής βίας, (χαρακτηρίζοντας τη μη καταβολή του «τέλους διοδίων» ως «παραβατική συμπεριφορά», και απειλές περί νομικών διαδικασιών) και εκφοβισμού, κατά παράβαση του άρθρου 7 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 190 του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ιδιωτικά οικονομικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις ζωές που χάνονται καθημερινά στις καρμανιόλες που αυτοί ονομάζουν δρόμους «μελετημένους- κατασκευασμένους και συντηρημένους» από την εταιρεία τους.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

.

Σημειώστε παρακαλώ και ότι όλα τα τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, με τα τέλη κυκλοφορίας υποτίθεται ότι αγοράζουμε το δικαίωμα να κυκλοφορήσουμε “ελεύθερα”  στις εθνικές οδούς της Ελλάδας χωρις να πληρώνουμε διόδια. Αγοράζουμε δηλαδή το συνταγματικό μας δικαίωμα  για “ελεύθερη” μετακίνηση στην χώρα

Άρθρο 5

Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ:
.

Τέλη κυκλοφορίας 2014: Τιμές και οδηγίες απόκτησης του εντύπου

τέλη κυκλοφορίας: Το 7% έχει πληρώσει, 35.000 πολίτες κατέθεσαν πινακίδες …

προσοχη πολιτικη απατη / καλπη-κο “κινημα” – κομμα “δεν πληρωνω”

ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ /ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ | ΜΕΤΩΠΟ …

Γραπτή ερώτηση – Έρευνα OLAF για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη-Καλαμάτα & τον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη…

Έρευνα διεξάγει ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), αν ήταν εσκεμμένη εκ μέρους των Δημοσίων Υπηρεσιών, η «πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων» του έργου Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα & Λεύκτρο Σπάρτη, εξ αιτίας της οποίας προκλήθηκε «αναβολή της ημερομηνίας παράδοσής του αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος».

24 comments on “Η μεγάλη απάτη με τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας !

  1. Διεκδικούν 57,8 εκατ. για τα διόδια που δεν λειτουργούν
    11/12/2013

    Δεν έχουν τέλος οι απαιτήσεις των εργολάβων από το Δημόσιο. Λίγες ημέρες μετά την περίφημη συμφωνία, που περιλαμβάνει αποζημιώσεις 360 εκατ. ευρώ για καθυστερήσεις με υπαιτιότητα του Δημοσίου και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 1,2 δισ. ευρώ, αποκαλύπτεται ότι διεκδικούν και διαφυγόντα έσοδα από σταθμούς διοδίων που δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία! Συγκεκριμένα, οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την είσπραξη των διοδίων στο χρυσοφόρο τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας, της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, διεκδικούν από το Δημόσιο 57,8 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους, γιατί δεν τους επέτρεψε να θέσουν σε λειτουργία δύο νέους σταθμούς, στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, όπως προβλέπει η σύμβαση του 2007!

    Η αποκάλυψη γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη σε απάντηση προς τους βουλευτές Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη (ΑΝ.ΕΛΛ.) που ζητούσαν εξηγήσεις για την υπέρογκη αύξηση των τιμών διοδίων στους ήδη λειτουργούντες σταθμούς, που ειδικά στις Αφίδνες οι αυξήσεις φτάνουν το 61%!

    Στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, πέρα από την εγγύηση του Δημοσίου για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έως και 200 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο άνοιξε τα άδεια ταμεία και έδωσε στους εργολάβους πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές εργασίες κοντά στην Αρχαία Κόρινθο. Σε μία ημέρα (9/12/2013) ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε πέντε αποφάσεις για αποζημιώσεις που αφορούν διάφορα μικρά έργα για την προστασία των αρχαιοτήτων που δεν προβλέπονται από την αρχική σύμβαση.

    http://www.efsyn.gr/?p=158437

  2. Έχοντας ξεχάσει το πορτοφόλι μου, ταξίδεψα περνώντας από τα διόδια με αδυναμία, μέχρι που έφτασα στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, όπου έκπληκτος άκουσα την υπάλληλο στο γραφείο (ο προϊστάμενος πρόλαβε και κρύφτηκε, άγνωστο γιατί), να λέει ότι παλιά δέχονταν να κόψουν αδυναμία, αλλά όχι τώρα, κι ότι ο δρόμος της γέφυρας είναι ιδιωτικός!!! Ζήτησα τα λεγόμενά της εγγράφως και ενυπόγραφα, κι όταν αρνήθηκε, κάλεσα την Αστυνομία να βεβαιώσει το περιστατικό. Κι ενώ ο ένστολος της επιβεβαίωσε το νομίμως πρακτέο, συνέχισε μπροστά του να ισχυρίζεται ότι πρέπει να κρατήσει αντίγραφο από την άδεια οδήγησης και την ταυτότητά μου, για να εκδώσει το Έντυπο Αδυναμίας. Όταν ζήτησα εισαγγελέα υπηρεσίας, το έκδωσε με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία του ένστολου. Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Το έργο θα έχει και συνέχεια και μάλιστα πολύ σκληρή για την κοινοπραξία, που εκφοβίζει τους ανυποψίαστους πελάτες της, λέγοντάς τους ό,τι απερισκεψία, νομικά ελεγχόμενη, της κατέβει. Έτσι, για να δούνε, τι ωραία που θα διορθώσουμε τη χώρα, απλά, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους.

    https://www.facebook.com/dimitris.spyrakis.9

  3. Καταγγελία εισπράκτορα διοδίων, στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης….

    Έχω την εμπειρία σχετικά πρόσφατα να έχω εργαστεί για λίγο διάστημα ως εισπράκτορας διοδίων, στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δω τα πράγματα από μία άλλη σκοπιά και να σχηματίσω μία σφαιρική άποψη γύρω από την υπόθεση των διοδίων. Στις επόμενες γραμμές θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω κάποιες από τις εμπειρίες μου και με επιχειρήματα θα υποστηρίξω την άποψη μου, πως τα διόδια αποτελούν μία μορφή αρπαχτής ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος του Ελληνικού λαού, που δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και απαξιώνουν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση.

    Ας ξεκινήσουμε σχετικά με το πώς πήγα εκεί. Μία αγγελία τοπικής εφημερίδας ήταν η αφορμή. Ζητούσαν εισπράκτορες διοδίων με τυπικά προσόντα που εγώ είχα, για πενθήμερες οκτάωρες βάρδιες και με το φάντασμα της ανεργίας να απειλεί, απέστειλα με mail το βιογραφικό μου. Φάνταζε σαν την ιδανική περίπτωση μέσα στην εργασιακή ξηρασία που μαστίζει την περιοχή μου, παρότι γνώριζα εκ των προτέρων αν με παίρνανε, πως θα διένυα για να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά μου περίπου 100χλμ ημερησίως με έξοδα δικά μου. Ενδεικτικά χρειαζόμουν ένα ρεζερβουάρ ανά 4 ημέρες περίπου χώρια τη φθορά του αυτοκινήτου γιατί συγκοινωνία δεν εξυπηρετούσε. Για αρκετές ημέρες δεν είχα καμία ανταπόκριση, σε βαθμό που έπαψα να ελπίζω, ώσπου μια ημέρα χτυπάει το τηλέφωνο μου. Ήταν από τα κεντρικά και με καλούσαν για συμμετοχή σε ένα τεστ δεξιοτήτων, τεστ που εστίαζε στο πόσο καλή «μηχανή» υπολογισμού και ταχύτητας είσαι. Εκείνο που δεν εξέταζαν όμως ήταν για πόση ώρα συνεχόμενα θα μπορούσες να διατηρείς μία στάνταρ απόδοση. Όλος χαρά, πήρα το τρένο και ταξίδεψα 165χλμ τη συμφωνημένη ώρα και μέρα για να συμμετέχω στη διαδικασία.

    Πράγματι έτσι κι έγινε και ύστερα από μερικές μέρες μου τηλεφωνούν για να περάσω από συνέντευξη, αφού όπως μου ανακοίνωσαν είχα επιτύχει στη διαδικασία. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τον τομεάρχη και τα πράγματα έμοιαζαν ιδανικά. Εν ολίγοις με ειδοποίησαν πως προσλαμβάνομαι και ξεκινάω να εργάζομαι άμεσα. Δεν μου άρεσε το γεγονός πως ενώ πήγα εκεί μετά από δική τους πρόσκληση με έβαλαν και πλήρωσα τα διόδια κανονικά. Είχαν σύστημα, οι εργαζόμενοι να πληρώνουν καθημερινά διελεύσεις για να πάνε στη δουλειά τους, χρήματα που τα επέστρεφαν, πάντα όμως καθυστερημένα, πολλές φορές και ύστερα από 2+ μήνες. Επιπλέον σε άλλη εταιρεία ανήκαν τα διόδια και άλλη εταιρεία με προσέλαβε. Στην ουσία ήμουν ενοικιαζόμενος εργαζόμενος και αυτό γινόταν για να μη μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιας μορφής υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους για αυτό μοίραζαν τους εργαζόμενους. Η πρόσληψη μου ήταν σύμβαση πεντάμηνης διάρκειας με προοπτική ανανέωσης και ο μισθός μία κοροϊδία και μισή για τα χρήματα που τους βγάζαμε και για τις αντιξοότητες του αντικειμένου. Στα συν πως ήταν τακτικοί στη πληρωμή.

    Μου έδωσαν ένα βιβλίο με κανονισμούς που έπρεπε να το μάθω σε 24 ώρες. Ίσως νόμιζαν πως είμαι «παιδί θαύμα». Από τα πρώτα πράγματα που μου είπαν, ήταν πως η εταιρεία έχει γραφείο τύπου και δεν πρέπει να απαντήσω σε καμία ερώτηση δημοσιογράφου και αν ποτέ έρθουν δημοσιογράφοι και με ρωτήσουν οτιδήποτε, τους παραπέμπω εκεί. Εδώ να σας θυμίσω πως στο πρόσφατο συμβάν με τα Τέμπη που έκοψε την Ελλάδα στα δυο, το γραφείο τύπου εταιρίας διοδίων ανακοίνωσε πόρισμα πως για το συμβάν «φταίει ο Θεός». Όλο αυτό το αναφέρω και ας μη με αφορά άμεσα απλώς για να σας δείξω πως σκέφτονται. Πληρώνουμε δημοσιογράφους για να φτιάχνουν την εικόνα μας προς τα έξω και να «διυλίζουν» οποιαδήποτε πληροφορία μας αφορά.

    Το εργασιακό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερο και αντικατοπτρίζει την ανθρωποφαγία που υπάρχει στην κοινωνία μας. Υπήρχαν «αγαπημένοι» εργαζόμενοι που ζούσαν σε έναν μικρόκοσμο και νόμιζαν πως έκαναν το ποιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, ενώ συνέχεια δημιουργούσαν προβλήματα στους υπόλοιπους με συμπεριφορές υπονόμευσης. Σε αντάλλαγμα τύχαιναν της καλύτερης μεταχείρισης από τη διοίκηση, πολλές φορές εις βάρος των υπολοίπων. Ενδεικτικά στο σταθμό των διοδίων ήταν εργαζόμενοι από δυο νομούς, η άνοδος στην ιεραρχία όμως είχε ξεκάθαρη προτίμηση αφού περιελάμβανε εργαζόμενους μόνον από τον έναν νομό. Οι υπόλοιποι φαίνεται ήταν εκτός «προτιμήσεων».

    Οι άδειες δίνονταν επιλεκτικά και αν δεν ήσουν μέλος της κλίκας, σου έδιναν άδεια υποχρεωτικά όποτε ήθελαν. Αξίζει να σημειώσω πως το πενθήμερο έγινε οκταήμερο και το οκτάωρο μόνον οκτάωρο δεν ήταν αφού η εταιρεία δεν είχε όλα τα εφόδια για να μπορείς να παραδώσεις την είσπραξη σου, δημιουργώντας έναν άτυπο ανταγωνισμό ανάμεσα στους υπαλλήλους σχετικά με το ποιος θα μπει πρώτος στην αίθουσα καταμέτρησης. Οι επόπτες προϊστάμενοι ήταν γεμάτοι ειρωνεία και αγένεια, ενώ μετέφεραν μέρος των ευθυνών τους στους υφιστάμενους τους. Παράλληλα δημιουργούσαν προβλήματα και δυσκολίες στη συνεργασία, ενώ με τις ασάφειες τους δημιουργούσαν προστριβές με το κοινό και παρεμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία της εργασίας. Τέλος θέλω να πω πως το τι εισέπνεες κάθε μέρα από το καυσαέριο όταν ήσουν στο κουβούκλιο δεν περιγράφεται. Τα ρούχα και τα πνευμόνια γίνονταν μαύρα στην κυριολεξία.

    Για να είμαι σωστός πρέπει να αναφέρω πως υπήρχαν και εξαιρέσεις με επόπτες που έκαναν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό, όπως και συνάδερφοι που πραγματικά ήταν ακέραιοι χαρακτήρες και είχα την τύχη να γνωρίσω. Θα ήθελα να τους ευχηθώ ολόψυχα να βρουν κάτι καλύτερο και να γλιτώσουν από εκεί, ενώ για τους περισσότερους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών αξίζει να αναφέρω πως είμαι εντυπωσιασμένος από την συμπεριφορά τους και τον επαγγελματισμό τους.
    Μελανό σημείο αποτελεί η παιδεία κάποιων οδηγών, που θέλοντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για το ότι πλήρωναν διόδια, μετέτρεπαν με τη συμπεριφορά τους σε εξιλαστήρια θύματα τους απλούς εισπράκτορες και η δυσαρέσκεια τους αυτή δεν έφτανε ποτέ στους πραγματικούς αποδέκτες αντίθετα πλήγωνε παιδιά των 700 ευρώ.

    Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα ήταν πως τα διόδια μόλις παραχωρήθηκαν σε αδηφάγους εργολάβους τοποθέτησαν μπάρες και έκλεισαν τους παράδρομους. Όπου δεν το έχουν κάνει θα το πράξουν σύντομα. Η ακόρεστη απληστία τους είναι τόσο μεγάλη που δεν πρέπει να μας ξεφύγει κανείς. Τοποθέτησαν πρώτα τις μπάρες και μετά φρόντισαν για τη σωστή σήμανση με αποτέλεσμα κατά το διάστημα παραμονής μου εκεί να δω άπειρα ατυχήματα ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, αλλά με πολλά σπασμένα παρμπρίζ.

    Μία άλλη σημαντική αλλαγή που έλαβε χώρα μόλις τα διόδια ιδιωτικοποιήθηκαν ήταν στο μέτρημα του ύψους των οχημάτων. Όσο τα διόδια ήταν στο δημόσιο η μέτρηση γινόταν από την αρχή του τροχού, από το σημείο δηλαδή κοντά στην άσφαλτο. Αυτό άλλαξε και η μέτρηση ξεκινάει από τη μέση της ρόδας. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο αλλά τους εξασφαλίζει το πλεονέκτημα αυτών των πόντων ούτως ώστε να κάνουν ορισμένα αυτοκίνητα να πληρώνουν 2-3 ευρώ παραπάνω σε κάθε διέλευση, αφού τα κατατάσσουν σε ανώτερη κατηγορία.

    Η ακόρεστη όρεξη τους δεν σταμάτησε μόνον εκεί αλλά έβαλαν στο μάτι και τους τζαμάδες. Όλοι θα έχετε δει πως πολλοί επαγγελματίες της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν φορτηγάκια με καρότσα σαν τα αγροτικά αλλά για να μη σπάσουν τα τζάμια που μεταφέρουν έχουν μία ειδική μεταλλική κατασκευή στην καρότσα τους, το γνωστό τρίγωνο. Αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη κατασκευή κατατάσσει τα οχήματα τους σε υψηλότερη κατηγορία. Έτσι παρατήρησα το οξύμωρο ο επαγγελματίας για να περάσει ένα τζάμι να πρέπει να δώσει το μισό μεροκάματο στα διόδια αλλά ο ιδιοκτήτης πολυτελούς σκάφους που το μεταφέρει με τρέιλερ να πληρώνει κατηγορία απλού ΙΧ.

    Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε η αντιμετώπιση τους στα αυτοκίνητα με την ένδειξη Α.Μ.Ε.Α. όπου προσπαθούσαν να βρουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην απαλλάξουν το όχημα από τη διέλευση. Χωρίζουν δε τους ανθρώπους αυτούς σε παραπληγικούς και τυφλούς. Κάποιος θα τους έχει πει φαίνεται, πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης είναι ποιο προνομιούχοι από τους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από την παραπληγία και πρέπει να πληρώνουν διόδια. Κατήργησαν εντελώς την ανθρώπινη ιδιότητα. Και μη φανταστείτε πως οικονομικά αξίζει τον κόπο, γιατί μιλάμε για 2-3 περιπτώσεις ανά βάρδια στις χίλιες.

    Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η αντιμετώπιση των οχημάτων που κινούνται για την πυρόσβεση. Όλοι θυμάστε την περυσινή πυρκαγιά στην Αττική. Το λεκανοπέδιο χρειάζονταν βοήθεια σε υδροφόρες και άλλα οχήματα. Προς τιμήν τους πολλοί ήταν οι ιδιώτες εθελοντές που κατέβηκαν στην Αθήνα με τα οχήματα τους. Όλοι μα όλοι πλήρωσαν διόδια. Η πυροσβεστική υπηρεσία παρέλαβε κάποια καινούρια οχήματα από Γερμανία και όταν αυτά πέρασαν πλήρωσαν κανονικά διόδια.

    Όταν κάποιος δεν έχει χρήματα για τη διέλευση δημιουργείται σκόπιμα μεγάλο πρόβλημα από ορισμένους επόπτες. Η διαδικασία προβλέπει πως πρέπει να κατέβουν κάτω και να κόψουν ένα έντυπο, την «αδυναμία πληρωμής», όμως επιδιώκουν να δημιουργηθεί ουρά καθυστερώντας επίτηδες, για να έρθει ο οδηγός σε δύσκολη θέση μήπως και πληρώσει. Μήπως και οι υπόλοιποι οδηγοί τον αναγκάσουν με τις φωνές τους να πληρώσει. Με άλλα λόγια επιδιώκουν την ανθρώπινη ταπείνωση, τον ανθρώπινο εξευτελισμό.

    Υποτίθεται πληρώνουμε διόδια για να συντηρούνται οι δρόμοι, να κλείνουν λακκούβες, να απομακρύνονται εμπόδια. Μία ημέρα στο σχόλασμα είδα όπως έφευγα με το αμάξι μου ένα σκυλί χτυπημένο. Στη στάση μου για να πληρώσω τη διέλευση μου το ανέφερα στη συνάδερφο για να στείλουν συνεργείο να το μαζέψουν. Η συνάδερφος το έδωσε το συμβάν εκεί που έπρεπε το σκυλί όμως έμεινε στην άσφαλτο για τις επόμενες τρεις ημέρες.

    Τα τελευταία χρόνια τα διόδια έχουν πολλαπλασιαστεί. Εάν παρατηρήσετε εκμεταλλεύονται σε πολλές περιπτώσεις κάποιες προσθήκες σε δρόμους που προϋπήρχαν για να εγκαταστήσουν σταθμούς διοδίων. Πόσο δίκαιο είναι αυτό; Για δρόμους που έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός κάποιοι να κλείνουν συμβόλαια για να ξαναπληρωθούν αυτοί οι δρόμοι για τα επόμενα 30-40 χρόνια; Αν κάποιος κατά λάθος πάρει λάθος δρόμο και πάει να γυρίσει πίσω τα διόδια δεν τον αφήνουν αν δεν ξαναπληρώσει. Μα ένα κουστούμι δοκιμάζει κανείς και αν δεν του αρέσει το αφήνει δεν τον υποχρεώνει κανείς να το πληρώσει.

    Επιπλέον να σας πω πως όποιος έδινε χαρτονόμισμα των 100 ευρώ φακελωνόταν χωρίς να το γνωρίζει. Έπρεπε να καταγραφεί η πινακίδα του και να αντιστοιχηθεί με τον αριθμό του χαρτονομίσματος καθώς και η ώρα που πέρασε. Επίσης στους μόνιμους κατοίκους των γύρω περιοχών κόβονταν παράβαση. Εκείνοι δεν το γνώριζαν αλλά αυτή ήταν η λογιστική κίνηση που καταχωρούνταν. Δεν είχαν φροντίσει να εφοδιάσουν το λογισμικό τους με μία εξαίρεση νόμιμη για τους ανθρώπους αυτούς. Γιατί άραγε μήπως γιατί θα τους βάλουν να πληρώνουν και αυτούς; Για να μην πω για τους ψηφιακούς πομποδέκτες. Κάθε εταιρία έβγαλε τον δικό της με σκοπό να αποσπά μαζεμένα χρήματα και δεν αναγνωρίζει η μία τον πομποδέκτη της άλλης.

    Τελειώνοντας εκτίμηση μου είναι πως τα διόδια θα αποτελέσουν όπλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Κάτι σαν σταθμούς ελέγχου για αυτό και θα τα βάλουν και στις εισόδους των χωριών και των πόλεων. Έτσι θα φακελώνεται κάθε όχημα και κάθε μετακίνηση. Στους σταθμούς διοδίων έχουν γίνει όλα ψηφιακά και καταγράφονται τα πάντα.
    Η λύση είναι μία και έχει ξεκινήσει από απλούς πολίτες. Μένει μόνο να πάρει μαζικές διαστάσεις κάτι το οποίο τρέμουν. Αγνοήστε τα, μην τα πληρώνετε. Κάντε την αρχή τώρα, αν δεν το έχετε τολμήσει ακόμα! Αφήστε τους στα κρύα του λουτρού γιατί αυτό τους πονάει. Σκεφτείτε το κι αλλιώς. Ποιοι είναι αυτοί που θα μου ζητήσουν να πληρώσω για να μετακινηθώ ελεύθερα στην Ελληνική επικράτεια.

    Πηγή: http://www.parakato.gr/2011/01/blog-post_07.html#ixzz2nbCFWgyZ

  4. Πακτωλός δισ. προς τους εργολάβους

    18/11/2013
    Λεόντειες θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα ώς το τέλος του μήνα, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα. Τα κείμενα και των τεσσάρων έργων βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Υποδομών ευελπιστεί πως θα επικυρωθούν χωρίς σημαντικές αλλαγές, ώστε να κατατεθούν στη συνέχεια στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να αποσταλούν και πάλι στις Βρυξέλλες.

    Στην ουσία πρόκειται για πακτωλό δισ. ευρώ που θα δοθεί στους εργολάβους, με στόχο να παραδοθούν τα βασικά έργα στο τέλος 2015 ώστε να μην υπάρξει νέα εμπλοκή, αυτή τη φορά με τους όρους χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Εκτός του χρονικού ορίου θα είναι ένα κομμάτι κοντά στην Πάτρα, καθώς και η περιοχή της Κλόκοβας, κοντά στο Αντίρριο, όπου οι μελέτες προβλέπουν διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου, αλλά κερδίζει έδαφος η σήραγγα που θα ανεβάσει το κόστος των έργων κατά 100 εκατ. ευρώ.

    Με δανεισμό

    Το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, που υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί με παρακράτηση πόρων από άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και κυρίως με το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η πρώτη δόση των 350 εκατ. εξασφαλίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Πάνω από ένα δισ. θα καταβάλουν οι άγρια φορολογούμενοι οδηγοί. Με βάση τις συμβάσεις, η συμβολή του Δημοσίου στα έργα των 7 δισ. θα ήταν 1,6 δισ., από τα οποία έχουν δοθεί 960 εκατ. παρά το ότι τα έργα έχουν υλοποιηθεί γύρω στο 50%. Εχουν επίσης εισπράξει από διόδια σχεδόν δύο δισ. ευρώ. Επιπλέον οι εργολάβοι απαιτούν αποζημιώσεις 720 εκατ. για καθυστερήσεις με ευθύνη του Δημοσίου, από τα οποία εξασφάλισαν τα 350 εκατ. με τη συμφωνία του Απριλίου και θα διεκδικήσουν μέσω δικαστηρίων τα υπόλοιπα έχοντας σχεδόν βέβαιη τη δικαίωση!

    Παρ’ όλα αυτά και με βάση ενημερωμένες πηγές, το Δημόσιο έχει συμφωνήσει να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό αλλά και το χρηματοδοτικό ρίσκο όλων των αυτοκινητόδρομων. Προβλέπεται τριετής επέκταση, ώς το 2041 (!), του χρόνου παραχώρησης των διοδίων στους εργολάβους σε δύο ενδεχόμενα:

    • Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου κάτω από το προβλεπόμενο από τα μοντέλα των αρχικών συμβάσεων του 2007. Είναι ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι» με τους αριθμούς, αφού σήμερα το ίδιο το υπουργείο αποδέχεται ότι υπάρχει μείωση έως και 50%, ενώ η αποδεκτή απόκλιση έφτανε ώς το 27%. Οι εργολάβοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα μειώσεις της κυκλοφορίας κατά 17-30% σε σχέση με τα μεγέθη του 2008.

    • Απόδοση κάτω του 6% στα ίδια κεφάλαια των εργολάβων. Στον χρηματοδοτικό τομέα έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, καθώς έχουν αποχωρήσει 6-7 ξένες τράπεζες και το μερίδιό τους προβλέπεται να αναλάβουν οι ελληνικές. Για να φανεί το μέγεθος της επιβάρυνσης που αναλαμβάνει το Δημόσιο, με τις συμβάσεις του 2007 προβλέπονται αποζημιώσεις στους εργολάβους για μειωμένη κυκλοφορία για την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και τον νέο αυτοκινητόδρομο δυτικής Θεσσαλίας, τον γνωστότερο ως Ε-65. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση το ύψος της αποζημίωσης ήταν 2 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το κόστος των έργων!

    Η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων έχει ουσιαστικά σταματήσει από τα τέλη του 2010, με εξαίρεση τις σήραγγες των Τεμπών και την Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας που συνεχίστηκαν με αργούς ρυθμούς, για διαφορετικούς λόγους στο καθένα. Παρ’ όλα αυτά το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες εναντίον των εργολάβων και τον Απρίλιο αποδέχτηκε να τους δώσει και αποζημιώσεις για καθυστερήσεις με ευθύνη του Δημοσίου. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, τους κάλυψε και για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, παρ’ όλο που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των αναδόχων, αναφέροντας ότι είναι πάγια αρχή των δανειοδοτών να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους όταν κρίνουν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα!

    Οι δύο «άσοι»

    Οι εργολάβοι στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις προσήλθαν με δύο «άσους»:

    • Την αποζημίωση των 2,2 δισ. που δικαιούνται σε περίπτωση αποχώρησης από τα έργα με ευθύνη του Δημοσίου, ενώ ακόμη και αν χαρακτηρίζονταν οι ίδιοι υπαίτιοι θα λάμβαναν 980 εκατ. ευρώ.

    • Την καθυστέρηση για άλλα δύο έτη σε ενδεχόμενο κατάργησης των συμβάσεων και προκήρυξης νέων διαγωνισμών, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επείγεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Από την πλευρά του το Δημόσιο τοποθέτησε χαμηλά τον πήχη. Από τις συμβάσεις του 2007 προβλέπεται ότι, μετά την ολοκλήρωση των έργων και σε διαφορετικό χρόνο για κάθε αυτοκινητόδρομο, θα εισπράττει μέρος από τα έσοδα των διοδίων. Το ποσό τότε υπολογιζόταν σε 22 δισ. ευρώ και ήταν το αισιόδοξο σενάριο. Τώρα υιοθετεί το πιο απαισιόδοξο και μειώνει τα έσοδά του στα 8 δισ. ευρώ. Εκτός και αν έχει συμπεριλάβει και άλλες παροχές προς τους εργολάβους.

    http://www.efsyn.gr/?p=150916

  5. 1300 μέχρι στιγμής κατάθεσαν πινακίδες μόνο στην Δ.Ο.Υ Πύργου!

    Δεκάδες κάτοικοι του νομού Ηλείας εγκαταλείπουν τα ΙΧΕ αυτοκίνητά τους λίγο πριν τελειώσει το 2013 και καταθέτουν λόγω ανέχειας τις πινακίδες στην Εφορία Πύργου.Στόχος φυσικά να μην καταβάλουν τα τσουχτερά τέλη, τους φόρους της επόμενης χρονιάς – ειδικά αν πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού γιατί ο φόρος πολυτελείας είναι υπέρογκος – και φυσικά τα έξοδα συντήρησης τους.

    Εξαιτίας λοιπόν της κρίσης κατόπιν ώριμης σκέψης, είναι πολλοί εκείνοι που πήραν την απόφαση να καταθέσουν τις πινακίδες του Ι.Χ. τους και να το θέσουν σε ακινησία με προφανή στόχο να αποφύγουν το…χαράτσι.

    Καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από το αρμόδιο γραφείο της Δ.Ο.Υ Πύργου και εκτιμάται ότι την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, θα υπάρχει όπως ακριβώς και πέρυσι το αδιαχώρητο, αν και μπορεί να δοθεί σιωπηρή παράταση …

    http://www.makeleio.gr/?p=40249, 19/12/2013

  6. Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 1ης Ιανουαρίου

    Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 1ης Ιανουαρίου ανακοινώνουν οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους…

    Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας γνωστοποίησε σήμερα αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά και αναπροσαρμογές των διοδίων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, επισημαίνοντας πάντως ότι τελούν υπό την έγκριση του υπουργού Υποδομών.

    Συγκεκριμένα, στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους πληρώνουν μετρητά και ανέρχονται σε 0,040 ευρώ/χλμ , με τις νέες τιμές να διαμορφώνονται ως εξής: 2,40 ευρώ για τις μοτοσικλέτες, 3,50 ευρώ για ΙΧ, 8,7 ευρώ για μικρά φορτηγά, 12,2 ευρώ για νταλίκες. Και στο Μοσχοχώρι 2,8 ευρώ για μοτοσικλέτες, 4 ευρώ για ΙΧ, 10,10 ευρώ για φορτηγά και 14,10 ευρώ για νταλίκες.

    Στους υπόλοιπους σταθμούς, γίνονται αναπροσαρμογές. Στις κατηγορίες 1 και 2 (μοτοσικλέτες και ΙΧ) επέρχεται μείωση που δεν είναι ορατή, λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και της στρογγυλοποίησης, ενώ στις κατηγορίες 3 και 4 (μικρά φορτηγά και νταλίκες), η αναπροσαρμογή επιφέρει μειώσεις, και αυτό οφείλεται στον αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Για όλους τους ηλεκτρονικούς χρήστες (όλων των κατηγοριών οχημάτων) που διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και το Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα.

    Μέσα στο 2014 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία πλευρικά διόδια στον κόμβο της Γλύφας με την τιμή να είναι ίδια με εκείνη των διοδίων της Πελασγίας. Εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθούν σε λειτουργία και τα πλευρικά διόδια του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο νομό Λαρίσης, λίγο πριν το Μακρυχώρι, ενώ έως τα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει κι ο πλευρικός σταθμός διοδίων στον Πλαταμώνα.

    Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013
    http://planet-greece.blogspot.com/2013/12/1_20.html

  7. ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ – ΒΙΝΤΕΟ

    Εκατοντάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές στις εφορίες με σκοπό να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων του, αφού όπως δηλώνουν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

    http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5966.html

  8. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 428/2005 ΑΠ (370004)

    4. Από τις διατάξεις των άρθρων 12,13 και 15 του ν.δ 2637/1953 « περί τίτλων κυριότητας και φορολογίας αυτοκινήτων», που διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά το ν.δ 1146/1972 « περί τρόπου μεταβιβάσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών» και της από 2.3.1953 εισηγητικής του νόμου αυτού εκθέσεως, προκύπτει ότι τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικών τελών, δεν είναι φόροι, και επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συγκάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου τούτου. Επομένως, τα εν λόγω τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη, ανεξάρτητα από το αν το όχημα κυκλοφορεί ή έχει τεθεί συνεπεία μηχανικής βλάβης ή τροχαίου ατυχήματος σε αχρησία, εκτός αν στην τελευταία αυτή περίπτωση έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 428/2005 ΑΠ (370004)

  9. Pingback: Η μεγάλη απάτη με τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας ! | ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

  10. Pingback: Μαζικό φαινόμενο η κατάθεση πινακίδων | JusticeForGreece

  11. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 :

    “4. Για να κυκλοφορούμε στους ελληνικούς δρόμους, πρέπει να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, διόδια, φόρους και ΦΠΑ στη βενζίνη και μερικοί από εμάς έκτακτο τέλος εάν το αμάξι μας τυχαίνει να έχει “πολλά” (!) κυβικά. Αναλυτικά:

    Προσωπικά, για ένα Ford Focus ST που αγοράσαμε 32.000 ευρώ το 2006 ( αξίας τότε 24.000 ευρώ στη Γερμανία ) , και το οποίο είναι το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο, κληθήκαμε ο σύζυγός μου και εγώ να πληρώσουμε προκαταβολικά για το 2012, 880 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας και εισφορά “αντικειμενικής ” δαπάνης του αυτοκινήτου, 395 ευρώ για το 2010 και 600 ευρώ για το 2011. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν είχαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και καταθέσαν τις πινακίδες . Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 220.000 http://pisoporta.wordpress.com/2012/01/13/220-000-φορολογούμενοι-κατέθεσαν-πινακίδες

    Περαιτέρω, άμα θέλουμε να κινήσουμε το αυτοκίνητο, πρέπει να πληρώνουμε 1,85 ευρώ το λίτρο βενζίνης, 500 ευρώ τουλάχιστον για την υποχρεωτική, απλή ασφάλεια αυτοκινήτου και διόδια ( toll post), που στην περίπτωση μας, στοιχίζουν από τον τόπο διαμονής ( Χαλκίδα ) μέχρι στην Αθήνα τουλάχιστον 4 ευρώ (μπορεί όμως να στοιχίζουν πολύ παραπάνω ανάλογα με το προορισμό ), μέχρι στο αεροδρόμιο 10 ευρώ και μέχρι στη Θεσσαλονίκη 40 ευρώ Οι αντίστοιχες αποστάσεις είναι 64 km, 80 km και 450 km.”

    Καταγγελία Σαλεμή στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ (ICC)

    Διευκρίνιση: ΤΩΡΑ ΠΙΑ, ΠΑΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ …. ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ .

  12. Pingback: Η μεγάλη απάτη με τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας | mykonospress.gr

  13. 1,3 δισ. εισέπραξαν οι εθνικοί εργολάβοι από τα διόδια!

    Πέμ, 06/02/2014 – 18:05 –

    Το τεράστιο ποσό των 1,3 δισ. έχουν εισπράξει από τα διόδια οι εθνικοί εργολάβοι, που αυξάνουν τα διόδια και το αντίτιμο, ενώ ζητούν (και παίρνουν) και άλλα χρήματα χωρίς να έχουν τελειώσει τα έργα! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αφορούν την περίοδο 2008 – Οκτώβριος 2013.
    Την ώρα που αυξάνονται οι τιμές των διοδίων
    Ειδικότερα οι εταιρείες διοδίων εισέπραξαν:

    * Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα): 435.623.473,07 ευρώ.
    * Νέα Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα, Αθήνα – Μαλιακός και Σχηματάρι – Χαλκίδα): 441.841.638,94 ευρώ.
    * Μορέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη): 149.249.153,61 ευρώ.
    * Κεντρική Οδός (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65): 31.508.913,30 ευρώ.
    * Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός- Κλειδί): 315.362.259,74 ευρώ.

    Ο υπουργός, στη γραπτή απάντησή του στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, αναφέρεται στο κόστος κατασκευής των δρόμων και υποστηρίζει ότι “η Ελλάδα και η Ισπανία εμφανίζουν το χαμηλότερο μέσο κόστος (περίπου 7 εκατ. δολάρια ανά χιλιόμετρο, δηλαδή περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο)”.

    http://www.alfavita.gr/arthron/13-δισ-εισέπραξαν-οι-εθνικοί-εργολάβοι-από-τα-διόδια

  14. Με πολλά διόδια δρόμος…

    Οι εθνικοί μας εργολάβοι θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τα διόδια αλλά θα παραδώσουν 30% λιγότερο έργο. Η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε ποτέ τις ρήτρες των καθυστερήσεων για τα οδικά έργα που δεν είχαν προχωρήσει από το 2011, αλλά φρόντισε, πριν εκπνεύσει το 2013, να ψηφίσει τον Ν. 4219, με τον οποίο η συμμετοχή του Δημοσίου στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων αυξήθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ – με το επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει ποινικές ρήτρες, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε το δικαίωμα στους εργολάβους να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα διόδια από 1/1/2014 και αύξησε την περίοδο εκμετάλλευσης των αυτοκινητόδρομων από τους ιδιώτες…

    Ακόμη και τα δελτία ειδήσεων που θέλουν να παρουσιάζονται ως φιλολαϊκά και, χάριν της τηλεθέασης, αρέσκονται να χτυπούν την πλάτη του πολύπαθου Έλληνα, ακόμη κι αυτά έχουν τα όριά τους. Ο Νίκος Ευαγγελάτος και το πάνελ του στον ΣΚΑΪ, για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, έδωσαν χίλια δίκια στο δήμαρχο Ωρωπού Γιάννη Οικονομάκο και τους δημότες του, που είδαν τις αυξήσεις των διοδίων να τους απαγορεύουν την πρόσβαση στην Αθήνα. Αλλά προς θεού, «όχι και να κλείσετε τους δρόμους, θα την πληρώσουν κι άλλοι», τους φώναζαν, θα μας βρείτε απέναντι. «Σας το λέω εγώ, ο Νίκος Ευαγγελάτος»!

    Ναι, πιθανότατα την πληρώνουν κι άλλοι, όταν οι πολίτες αποφασίζουν να αντιδράσουν, αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε γίνει τόσο προχωρημένο κράτος, ώστε να αρκεί να φορέσει κανείς μαύρο περιβραχιόνιο κι αμέσως η κυβέρνηση να εγκύπτει στα αιτήματά του. Ούτε μου φάνηκε να σκέφτηκε ο Νίκος Ευαγγελάτος ότι οι πολίτες που θα «την πληρώσουν» με την αύξηση των διοδίων σε όλη τη χώρα θα είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που θα «την πληρώσουν» αν κλείσουν τους δρόμους οι κάτοικοι του Ωρωπού.

    Την επόμενη ημέρα και στο πάνελ της Παρασκευής, πάλι, ξεκίνησαν να καταδικάζουν συλλήβδην όσους δεν πληρώνουν διόδια, αναπτύσσοντας τη γνωστή λογική ότι όποιος δεν πληρώνει στο κράτος 1,50 ευρώ είναι απατεώνας – πόσο μάλλον όταν αυτά τα λεφτά προορίζονται για την αποπληρωμή του εργολάβου για έργο που δεν έχει κάνει, ε, τότε, προσθέτουμε εμείς, ο «τζαμπατζής» διαπράττει εσχάτη προδοσία! Προφανώς δε, είναι χειρότερος απατεώνας από τους μεγαλοφειλέτες του δημοσίου – θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το ρητό «αν χρωστάς χίλια ευρώ στην τράπεζα, έχεις πρόβλημα, αν χρωστάς 1 εκατ. ευρώ, έχει πρόβλημα η τράπεζα» έχει εφαρμογή και στα δημόσια ταμεία.

    Βέβαια, υπάρχουν απλές απαντήσεις, βγαλμένες από τη ζωή, μόνο που δεν τις σκέφτεται το πάνελ του Ευαγγελάτου που -προφανώς- ζει κάπου αλλού. Γι’ αυτό και το απλό και λογικό επιχείρημα που διατύπωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους άφησε άφωνους: «Υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στη χώρα σου» ξεκίνησε η βουλευτής και συνέχισε: «Τι περιμένετε να κάνει κάποιος όταν για τα μεταβεί στη δουλειά του, καλείται να πληρώσει περισσότερο από το μεροκάματό του». Σιγή ασυρμάτου το πάνελ. Λογικά, ακόμη ψάχνονται…

    Το ζήτημα, φυσικά, δεν πρόκειται να λυθεί με την ατάκα ενός βουλευτή, όσο κι αν μοιάζει απόλυτα λογική. Το πρόβλημα θα λυθεί με τους πομπούς! Το είπε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (που επάξια πλέον λαμβάνει τον τίτλο «Ταμήλος του ΠΑΣΟΚ»), όταν κάλεσε τον δήμαρχο Ωρωπού να σταματήσει τις διαμαρτυρίες και να προμηθεύσει τους δημότες του με ειδικούς πομπούς. Να μου το θυμηθείτε, αυτός δεν διάβαζε το Μνημόνιο, γιατί μελετούσε επιστημονικά συγγράμματα της NASA. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός συνέχισε σε αυστηρό τόνο δηλώνοντας ότι «οι αυξήσεις στα διόδια προβλέπονταν από τις συμβάσεις του 2007» και «όποιος δεν πληρώνει διόδια κλέβει τον ελληνικό λαό και θα διωχθεί ποινικά και αστικά». Όχι, δεν μιλούσε ούτε για τον Βαρδινογιάννη, ούτε για τον Μελισσανίδη, ούτε για κανέναν από τους επιχειρηματίες που χρωστούν υπέρογκα ποσά στο χρεοκοπημένο δημόσιο. Μιλούσε για τον μεροκαματιάρη, για τον ίδιο για τον οποίο μιλούσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου…

    Πριν φτάσουμε στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών, στο τεύχος 25 του UNFOLLOW αποκαλύπταμε ότι τα έργα των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων («Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ιόνια Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και «Ολυμπία Οδός») σταμάτησαν το 2011, με αποκλειστική υπαιτιότητα των κατασκευαστικών ομίλων, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το δανεισμό τους από τις τράπεζες. Στο διάστημα αυτό το ελληνικό δημόσιο δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει προσφέροντας νέα κεφάλαια από τα χρήματα του ελληνικού λαού και το ΕΣΠΑ, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή και άρα και το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο των ιδιωτών στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. Αναφέραμε επίσης ότι πρόκειται για άλλη μια προκλητική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που ήρθε για να εξασφαλίσει τα έσοδα των ιδιωτικών ομίλων και να ενδυναμώσει τις διαπλεκόμενες σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και τα γνωστά συμφέροντα της χώρας. Τους εθνικούς μας εργολάβους, δηλαδή.

    Πλέον με τις αυξήσεις, το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται στα 58 ευρώ (με επιστροφή) μόνο για την καταβολή διοδίων και κανονικά ο ΣΔΟΕ πρέπει να βγει στις εθνικές οδούς, να συλλαμβάνει τους αυτοκινητιστές και να ζητά επί τόπου φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Διότι αν είσαι μικρομεσαίος, το Αθήνα-Θεσσαλονίκη καλύτερα να το κόψεις με τα πόδια…

    http://unfollow.com.gr/web-only/10092-diodia/

  15. • αντισυνταγματικότητα των τελών κυκλοφορίας :
    http://syntagma120.blogspot.gr/p/blog-page_1290.html

    • περί αξιοπιστίας δρόμων και οχημάτων :
    http://syntagma120.blogspot.gr/p/www.html

    • αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που ορίζουν τις ποινές για την μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας:
    http://syntagma120.blogspot.gr/p/36-209392.html

  16. Τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμο, φόρος πολυτελούς διαβίωσης – Απόφαση αναστολής της εκτέλεσης και σχόλια

    Η απόφαση 39/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου µε την οποία ανεστάλη η εκτέλεση των ταμειακών βεβαιώσεων που αφορά τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμο επ’ αυτών και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το έτος 2013 – Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι η βλάβη του αιτούντος από την λήψη αναγκαστικών εναντίων του  μέτρων είσπραξης παρίστατο ανεπανόρθωτη. Κατόπιν τουτού και σταθμίζοντας περαιτέρω, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 202 παρ. 3 περ. β του ΚΔΔ, την βλάβη αυτή προς το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι η αίτηση αναστολής έπρεπε να γίνει επί μέρους δεκτή.

    Διαβάστε εδώ https://justiceforgreece.wordpress.com/2014/07/22/τέλη-κυκλοφορίας-πρόστιμο-φόρος-πολυ/

  17. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Πωλείται η δημόσια Εγνατία σε μεγαλοεργολάβους!
    Η διοίκηση της Εγνατίας Οδού προκηρύσσει διαγωνισμό γαι τα 20 διόδιά της

    24-09-2014
    Ποιοι επωφελούνται από το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού; Και κυρίως, ποιοι στόχευαν εξαρχής να τη δώσουν σε ιδιωτικά χέρια, κερδοσκοπώντας εις βάρος του ελληνικού λαού;

    Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα, καθώς κάποιοι φαίνεται ότι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και ξεπουλούν το μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, με τον τεράστιο στρατηγικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο για όλη την Βόρειο Ελλάδα, σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους!

    Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Εγνατίας οδού προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού, εφόσον η σύμβαση με την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαχειρίζεται μέχρι σήμερα τους σταθμούς των διοδίων, λήγει στο τέλος του χρόνου. Λογικό μέχρι εδώ.

    Μάλιστα, όλοι θυμόμαστε την κατεπείγουσα τροπολογία που «πάσχιζε» να περάσει ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τοποθέτηση διοδίων από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο. Προφανώς για να δώσει «προίκα» ένα έργο με τους 20 συνολικά σταθμούς διοδίων στους «γνωστούς» μεγαλοεργολάβους.

    Γιατί τους αποκαλούμε «γνωστούς»; Θα καταλάβετε, όταν μάθετε ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα του αναδόχου…

    – Η χρηματοοικονομική επάρκεια, καθώς θα πρέπει να έχει μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2011-2013.

    – Τραπεζικές βεβαιώσεις συνολικής ευχέρειας τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.

    – Προηγούμενη τριετή εμπειρία σε υπηρεσίες που αφορούν στην λειτουργία τουλάχιστον 30 λωρίδων κυκλοφορίας ανά έτος.

    Στην Ελλάδα ξέρετε πολλές εταιρείες – κολοσσούς που μπορούν να “παίξουν” σε αυτό τον διαγωνισμό;

    Όπως αποκαλύπτει το pentapostagma.gr, τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 40ετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης, ενώ όλοι οι κύριοι άξονες της θα είναι ιδιωτικοποιημένοι και «φορτωμένοι» με διόδια πολύ υψηλού τιμήματος για τους πολίτες!

    Αλλά ποιος νοιάζεται, οι μεγαλοεργολάβοι να είναι καλά και ο κοσμάκης ας πληρώνει…

    http://www.thessaliatv.gr/news/6831/apokalypsh-sok-pwleitai-h-dhmosia-egnatia-se-megaloergolaboys/#sthash.ZvAw1mKv.dpuf

  18. Οι νέες τιμές των διοδίων – Αυξάνονται από τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου 2016

    Αυξάνονται, από την 1η Ιουνίου, οι τιμές των διοδίων λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24%, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους του εθνικού οδικού δικτύου.

    Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, ανακοίνωσε νέες τιμές για τους σταθμούς διοδίων όπου αλλού οι τιμές μένουν ίδιες και αλλού αυξάνονται. Για παράδειγμα, στα διόδια των Αφιδνών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν τα ίδια διόδια (3,25 ευρώ), αλλά οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και μεγαλύτερων οχημάτων θα επιβαρύνονται με πέντε σεντς (από 8,15 σε 8,20 και από 11,45 σε 11,50 ευρώ). Αντιθέτως, στα πλευρικά διόδια του Καπανδριτίου οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν πέντε σεντς περισσότερα, δηλαδή η τιμή αυξάνεται από 1,95 σε 2 ευρώ. Στα πολύ μεγάλα οχήματα η αύξηση είναι 10 σεντς (από 6,90 σε 7 ευρώ).

    Σταθερές μένουν οι τιμές για τα Ι.Χ. στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Μαλακάσας και των Οινοφύτων, ωστόσο αυξημένα διόδια θα πληρώνουν στα μετωπικά διόδια της Θήβας που ανεβαίνουν στα 3,85 (από 3,80 ευρώ) .

    Σταθερή στα 3,80 ευρώ μένει η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας, αλλά αυξάνεται ελαφρώς για τα φορτηγά κ.λπ. Σταθερή στο 1,60 ευρώ μένει και η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Αγίας Τριάδας, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων (Μώλου, Θερμοπυλών, Μαυρομαντήλας, Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας) που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Κεντρική Οδός. Αυξήσεις 5 ή 10 σεντς παρατηρούνται όμως για τα μεγαλύτερα οχήματα.

    http://newpost.gr/ellada/537748/oi-nees-times-twn-diodiwn-ayksanontai-apo-ta-kshmerwmata-ths-tetarths?utm_source=topstories&utm_medium=site&utm_campaign=articles

  19. Διόδια: Απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου που διατάζει την αναστολή εκτέλεσης της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων

    Στις 24/11/2011 συνήλθε ως Συμβούλιο το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου για να κρίνει την αίτησή μου με αίτημα να ανασταλούν α) η πράξη βεβαίωσης παράβασης με επιβολή προστίμου διακοσίων ευρώ (200,00€) για την ΔΗΘΕΝ παράβαση της άρνησης πληρωμής διοδίων τελών, β) η απόφαση του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας με την οποία αποφασίστηκε η αφαίρεση για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών της άδειας ικανότητας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός μου και γ) της απόφασης του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Κορινθίας με την οποία απορρίφθηκε η διοικητική (ιεραρχική) προσφυγή μου, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ασκηθείσας προσφυγής μου.

    Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και ανέστειλε την απόφαση για την αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός μου, κρίνοντας πλην των άλλων, ότι η προσφυγή μου δεν είναι απορριπτέα ως προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη. Μένει έτσι στο κλάουντ, αγωγή κατά της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της δύσμοιρης τούτης χώρας, για την περιουσιακή ζημία που θα μου προκαλούσε η εκτέλεση της απόφασης αφαίρεσης (παρεμπίπτων έλεγχος της διοικητικής πράξης από τα πολιτικά δικαστήρια).

    Η απόφαση με την οποία διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης δημοσιεύεται εδώ.

    Δημοσιεύω επίσης την Προσφυγή, την Αίτηση αναστολής εκτέλεσης και το Υπόμνημα, έτοιμα για δικαστική χρήση.

    Το Ιστορικό έχει ως εξής:

    Την 17η Μαρτίου του έτους 2011, ημέρα Πέμπτη, εκινούμην με το ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας μου στην καρμανιόλα Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση από Κόρινθο προς Πάτρα, οπότε προσέγγισα το σταθμό διοδίων Ζευγολατιού Κορινθίας και εισερχόμενος στο σημείο πληρωμής διοδίων, δήλωσα αυτονόητα άρνηση πληρωμής. Από την οδηγία 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1999, με την οποία καθορίζονται και αναλύονται επ’ ακριβώς οι έννοιες των όρων «αυτοκινητόδρομος» και «διόδια» συνάγεται ότι για καρμανιόλες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσπραξη διοδίων.

    Κατέφθασε αμέσως περιπολικό, οπότε εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 840300117001πράξη βεβαίωσης «παράβασης» με επιβολή προστίμου 200 ευρώ του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας με το αιτιολογικό ότι δεν κατέβαλα το δίοδο τέλος… Στην προκείμενη περίπτωση κατακρατήθηκα παρανόμως χωρίς τη συναίνεσή μου, από ώρα 16:58:58 έως 17:29:12 ήτοι για 30λεπτά και 14 δευτερόλεπτα (ηθική αυτουργία σε παράνομη κατακράτηση μεταξύ των άλλων του πρώην υπουργού των Υποδομών με πρωτοβουλία του οποίου εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή το άρθρο 17 του υπ’ αριθ. 3920/2011 νόμου, τον οποίο στην Αθήνα την 28η Φεβρουαρίου του 2011 ψήφισε και συνυπέγραψε στο σύνολό του).

    Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2518/2/1/69α/21.03.2011 απόφαση του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας που υπογράφει ο διοικητής Ευάγγελος Φωτόπουλος με την οποία διατάχτηκε η αφαίρεση για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών της άδειας ικανότητας οδήγησης και τηςάδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός μου λόγω μη καταβολής του προβλεπόμενου διοδίου τέλους.

    Επί της ως άνω απόφασης εμπροθέσμως υπέβαλα διοικητική προσφυγή, ενώπιον ιεραρχικώς προϊσταμένου και συγκεκριμένα στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στο Διοικητή της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας. Η ανωτέρω προσφυγή έγινε με εξώδικη διαμαρτυρία με δήλωση και πρόσκληση των αστυνομικών σε Ανυπακοή κατά το άρθρο 21 ΠΚ (βλ. αναλυτικά σε αυτό το ποστ).

    Όπως ήταν αναμενόμενο οι ανωτέρω αντιρρήσεις μου κριθήκαν αβάσιμες με αποτέλεσμα η ιεραρχική προσφυγή μου να απορριφθεί, όπως αυτό προκύπτει από την με αριθμό 2518/2/1/69-γ’απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας και ειδικότερα του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Κορινθίας που υπογράφει ο διοικητής Ευάγγελος Φωτόπουλος.

    Άσκησα αμέσως Προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κορίνθου καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης με την οποία ζητώ να ακυρωθούν και να ανασταλούν οι ως άνω πράξεις. Περαιτέρω, με την αίτηση αναστολής ζήτησα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστέλλουσα την εκτέλεση των προσβαλλόμενων αποφάσεων, μέχρις εκδόσεως τελεσίδικης απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής.

    Την 01/07/2011 συζητήθηκε ενώπιον του Δικαστή Υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κορίνθου η υπόθεση της αίτησης προσωρινής διαταγής, οπότε εκδόθηκε απόφαση με την οποία διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης των ανωτέρω πράξεων (πλην του προστίμου), ωσότου εκδοθεί απόφαση για την αίτηση αναστολής κατά των ανωτέρω πράξεων που κατατέθηκε στο ίδιο Δικαστήριο.

    Παραθέτω εδώ το Υπόμνημα που υπέβαλα.

    Έβαλε όμως και το Δημόσιο Υπόμνημα… Και τι Υπόμνημα! Ούτε λέξη για την ουσία. Άχνα για την οδηγία 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1999, με την οποία καθορίζονται και αναλύονται οι έννοιες των όρων «αυτοκινητόδρομος» και «διόδια». Τσιμουδιά για το αν η πράξη της «με οποιοδήποτε τρόπο άρνησης ή αποφυγής πληρωμής διοδίων τελών» που χαρακτηρίστηκε με την αιτιολογική έκθεση ως πράξη που προκαλεί κωλυσιεργία (παρακώλυση) και επηρεάζει την ασφάλεια της συγκοινωνιακής εγκατάστασης, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 290 (Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών) και 292 (Παρακώλυση συγκοινωνιών) του Ποινικού Κώδικα…

    Παραβλέποντας αερολογίες και συνήθεις ενστάσεις όπως αοριστίες και συνδρομές λόγων δημοσίου συμφέροντος, μοναδικός ισχυρισμός του Δημοσίου είναι ότι οι τράπεζες, ανέστειλαν λέει προσωρινά τη χρηματοδότηση, στις 4 από τις 5 παραχωρήσεις, επικαλούμενες την κρίση, η οποία επέφερε σχετική μείωση ροών άρα και μείωση εσόδων, όπως και το κίνημα κατά των διοδίων (!!!).Η Κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να σταματήσουν την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων γιατί δεν υπάρχει κανένας ουσιώδης λόγος. Το ελληνικό Κράτος προσπαθεί ενόψει και της σημερινής πρωτοφανούς δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας τα έργα οδοποίας να μην σταματήσουν αλλά να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις υπογραφείσες δεσμεύσεις. Η μη πληρωμή όμως των διοδίων οδηγεί σε ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ (!!!).

    Απολαύστε ολόκληρο το Υπόμνημα του Ελληνικού Δημοσίου εδώ

    Το Υπόμνηματης Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας λέω να μην το αναλύσω.

    Το μυστήριο εδώ της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ, αυτή τη φορά όχι απλώς με ενόχλησε, αλλά μου έστειλε και επιστολή υπενθύμισης οφειλής!!! Με θυμήθηκε τώρα, όταν ούτε και γω ξέρω πόσες φορές έχω περάσει αρνούμενος να πληρώσω τη καρμανιόλα… Σα συνεννοημένοι μου φαίνονται…

    Στις 24/11/2011 εκδικάστηκε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου η αίτηση αναστολής με αίτημα να ανασταλούν οι α) η πράξη βεβαίωσης παράβασης με επιβολή προστίμου διακοσίων ευρώ (200,00€) για την “παραβαση” της άρνησης πληρωμης διοδίων τελών , β) η απόφαση του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας με την οποία αποφασίστηκε η αφαίρεση για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών της άδειας ικανότητας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός μου και γ) της απόφασης του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Κορινθίας με την οποία απορρίφθηκε η διοικητική (ιεραρχική) προσφυγή μου, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ασκηθείσας προσφυγής μου. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή μου και ανέστειλε την απόφαση για την αφαίρεση για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών της άδειας ικανότητας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός μου, κρίνοντας πλην των άλλων, ότι η προσφυγή μου δεν είναι απορριπτέα ως προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη.

    Υπάρχουν βεβαίως Δικαστές… Που για όποιον το ξεχνά, έχουν προς το παρόν την απόλυτη εξουσία να κρίνουν…

    περισσότερα εδώ

    http://alampasis.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html

  20. To Eθνικό Οδικό Δίκτυο, του Θ.Σ. Αξιωματικού Ειδικών Δυνάμεων

    ΤΡΊΤΗ, ΜΑΡΤΊΟΥ 27, 2018

    Εκτός από στρατιωτικούς σκοπούς ένα καλό οδικό δίκτυο θα βοηθήσει μια χώρα να αυξήσει το εμπόριο της αλλά και την ασφάλεια των μεταφορών της. Για παράδειγμα βλέπουμε πολλά Τουρκικά φορτηγά να μεταβαίνουν στην κεντρική Ευρώπη όχι μέσω Βουλγαρίας αλλά μέσω Ελλάδος-ΠΓΔΜ και Σερβίας. Γιατί; Διότι το Βουλγάρικο οδικό δίκτυο είναι απαράδεκτο και πολύ επικίνδυνο. Έτσι χιλιάδες Τούρκοι που διαμένουν στην Ευρώπη ή Τούρκοι φορτηγατζήδες προτιμούν να κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα με ασφάλεια.

    Τα τελευταία χρόνια επιτέλους φτιάχτηκαν σύγχρονοι δρόμοι στην Ελλάδα. Άμεσα είδαμε τα αποτελέσματα με μειώσεις 65-80% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μειώσεις νεκρών και τραυματιών και μείωση του χρόνου ταξιδιού (πχ η απόσταση Αθήνας –Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά 1 ώρα). Για αυτό το λόγο αναπτύχθηκε άμεσα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αμέσως μόλις συνδέθηκε με την Εγνατία οδό. Συνεχώς βλέπουμε εργοτάξια κυρίως στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Πελοπόννησο που εκτός από θέσεις εργασίας μας βοηθούν να έχουμε ένα ευχάριστο, άνετο και ασφαλές ταξίδι. Όμως έτσι αναπτύσσεται και το εμπόριο και μπορούν να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα που μπορούν να βοηθήσουν και σε μειώσεις τιμών και πληθωρισμού.

    Όμως στην Ελλάδα γίνονται αυτά τα έργα αλλά πρέπει να δούμε κάποια πραγματάκια για να κάνουμε την κατάσταση καλύτερη. Αυτά που πρέπει να δούμε είναι:

    Διόδια. Στην Ελλάδα πληρώνουμε τα υψηλότερα διόδια τα οποία έχουν γίνει ακόμα πιο ακριβά με τις αυξήσεις των κόμιστρων και τις πολλές εγκαταστάσεις διοδίων. Για παράδειγμα προσωπικά για να πάω στην εργασία μου κάθε μέρα πληρώνω € 6,6 δηλαδή περί τα € 132 το μήνα ενώ πριν 5 χρόνια το κόμιστρο ήταν €2,2 την ημέρα δηλαδή περί τα €44 ευρώ το μήνα, μια διαφορά €88. Την ίδια στιγμή ένα φορτηγό για να πάει Αθήνα- Θεσσαλονίκη χρειάζεται πάνω από €200 το οποίο αντανακλάται στις τιμές των προϊόντων. δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγιναν οι αυξήσεις στα διόδια ανέβηκαν και οι τιμές των προϊόντων. Έτσι πρέπει τα διόδια να μειώσουν τα κόμιστρα. Λένε οι κατασκευαστικές ότι έτσι χρηματοδοτούν τα έργα. Μα αφού τα έργα χρηματοδοτούνται απευθείας από το κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά ακόμα και έτσι γιατί δεν γίνονται πιο δίκαια. Για παράδειγμα στην Αττική Οδό μπαίνει κάποιος από την έξοδο Κύμης και βγαίνει στην Έξοδο Κηφισίας δηλαδή μια έξοδο διαφορά και πληρώνει €2,8 το ίδιο κόμιστρο που πληρώνει ένας που μπήκε Ελευσίνα και βγήκε στο Κορωπί!!!! Στην Ιταλία, Σερβία, Γαλλία έχουν διόδια στην είσοδο των εθνικών οδών και στην έξοδο. Έτσι ο κάθε οδηγός πληρώνει βάση των χιλιομέτρων που διανύει. Θεωρώ ότι είναι πολύ δίκαιο σύστημα. Επίσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Τσεχία, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Σλοβακία) έχουν το vienete ένα αυτοκόλλητο που ο χρήστης το αγοράζει για όσο διάστημα επιθυμεί (ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, τριμηνιαίο, εξαμηνιαίο και ετήσιο). Το κόστος του ετησίου στην Αυστρία € 100!!!. Έτσι εγώ πληρώνω €1500 ευρώ για να πάω στη δουλειά μου ενώ ο Αυστριακός για απεριόριστη χρήση εθνικών οδών πληρώνει €100 το έτος!!!! Με αυτά τα λεφτά και οι κατασκευαστικές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα αλλά θα μειωθεί και το κόστος μεταφοράς κατά πολύ που θα φανεί άμεσα στην τσέπη μας.

    Εγγυήσεις ποιότητας. Μου κάνει εντύπωση ότι οι ίδιες κατασκευαστικές εταιρίες που κάνουν τους Ελληνικούς δρόμους κατασκευάζουν και τους δρόμους στην Σερβία. Όμως οι δικοί μας μετά από ένα διάστημα πλημμυρίζουν, κάνουν λακκούβες κ.α. Στην Σερβία όμως δεν έχουν αυτά τα θέματα. Ο λόγος είναι ότι οι Σέρβοι ζητούν εγγύηση ποιότητας. Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, μια ηλεκτρική συσκευή κ.α. μας δίδεται μια εγγύηση κάποιου χρονικού διαστήματος. Έτσι και η Σερβία όπως πολλά κράτη (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία, Κροατία κ.α.) ζητούν από τους κατασκευαστές τουλάχιστον 5 χρόνια εγγύηση. Στην Ελλάδα δεν το κάνουμε ενώ συνήθως δεν δίδεται το έργο στην πιο συμφέρουσα προσφορά αλλά στην πιο φθηνή. Όμως το αποτέλεσμα είναι κακοτεχνίες και στο τέλος τα πληρώνουμε διπλά και τριπλά τα έξοδα του οδικού μας δικτύου.
    Τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Δυστυχώς εδώ έχουμε σημαντικό θέμα αφού δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μη τήρησης του ΚΟΚ στο οδικό μας δίκτυο. Ο ίδιος ο υπουργός δημοσίας τάξεως κ Τόσκας είπε ότι δεν υπάρχουν κάμερες ταχύτητας στο οδικό δίκτυο. Έτσι η αστυνομία με τα λίγα περιπολικά που έχουν τα τμήματα τροχαίας προσπαθεί να είναι παντού. Όμως στο εξωτερικό (Σερβία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.α.) όχι μόνο υπάρχουν παντού κάμερες που πιάνουν τους παραβάτες ταχύτητας αλλά και περιπολικά με πολιτική εμφάνιση και συμβατούς αριθμούς πινακίδας που περιπολούν τις εθνικές οδούς. Τέλος τα πρόστιμα ταχύτητας που ο κ Τόσκας τα μείωσε. Φανταστείτε ότι η ΠΓΔΜ που είναι ένα πάμφτωχο κράτος έχει υψηλότερα πρόστιμα για παραβίαση ταχύτητας από ότι η Ελλάδα.

    Αν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω και δεν μείνουν σε προεκλογικά λόγια (βλ κα Δούρου που έλεγε ότι θα καταργήσει τα διόδια, οι κκ. Καμμένος και Σουφλίας που θα ζητούσαν εγγυήσεις ποιότητας κ.α.) τότε θα φτιάξουμε ένα πολύ καλό, ασφαλές και άνετο οδικό δίκτυο που θα μειώσει τις αποστάσεις , θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τα έξοδα στο κρατικό αλλά και στο δικό μας ετήσιο προϋπολογισμό, θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα και θα αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Θ.Σ. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

    http://www.smashpoint.gr/guest-hour/to-eθνικό-οδικό-δίκτυο/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.