Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα 28 δημοσίων κτιρίων μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Εξώδικο 5 μελών της «Ανοικτής Πόλης» που θα προχωρήσουν σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για την αντισυνταγματική παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 δημοσίων κτιρίων στις εταιρείες «Εθνική Πανγαία» και «Eurobank Properties» 

Το δελτίο Τύπου των 5 μελών της «Ανοικτής Πόλης» (πρόκειται για τις: Πορτάλιου Ελένη, Καζαντζάκη Λήδα, Κατερίνη Τόνια, Βαίου Κωνσταντίνα, Καραμεσίνη Μαρία):

“Στις 24-12-2013 τα 5 μέλη της ανοικτής πόλης, που υπογράφουμε και το παρόν δελτίο τύπου, αποστείλαμε στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. και Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. εξώδικο με αντικείμενο την πώληση των 28 ακινήτων του δημοσίου, τα 8 εκ των οποίων περιλαμβάνονται στα όρια του δήμου Αθηναίων. 

Έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε παράνομη , αντισυνταγματική, αδιαφανή και επιβλαβή για την Εθνική Οικονομία την παραχώρηση των 28 ακινήτων για τους λόγους που αναφέρουμε αναλυτικά στην επισυναπτόμενη εξώδικη πρόσκληση:

– Τα 28 ακίνητα είναι ιδιόχρηστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και ως εκ τούτου είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα και εκτός συναλλαγής.  

– Θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγοράζουν άλλες θυγατρικές τους. Γι αυτό η συναλλαγή είναι σκανδαλώδης, επισείουσα τις σχετικές ευθύνες. 

– Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο  

– Η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτιρίων.

– Τα ανωτέρω 28 ακίνητα αποτελούν ζωτικές υποδομές για τη στέγαση δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών, κατά συνέπεια η πώληση τους με τους περιγραφόμενους ανωτέρω όρους αποτελεί υφαρπαγή από το κοινωνικό σύνολο σημαντικών πόρων οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. 

Για το μείζον αυτό θέμα θα προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.”

http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2013/12/blog-post_6415.html

ΣΧΕΤΙΚΑ:  

– Πως να αξιοποιήσετε την περιουσία σας

Έχετε  ένα ακίνητο στο οποίο κατοικείτε και θέλετε να το αξιοποιήσετε.

Επειδή εσείς δεν είστε ειδικός για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση προσλαμβάνετε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο τον οποίο πληρώνετε προκαταβολικά και ο οποίος σας προτείνει τα παρακάτω .

Ο ίδιος αυτός σύμβουλος να “αγοράσει ” το ακίνητό σας  αντί 100.000 ευρώ με τους παρακάτω όρους :

1. Επειδή αυτός δεν διαθέτει ρευστό θα τον δανείσετε εσείς 100.000 άτοκα χωρίς χρονικό όριο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα σας τα επιστρέψει.

2. Εσείς αναλαμβάνετε την υποχρέωση ότι θα πληρώνετε ( εγγυημένο ενοίκιο ) 1250 ευρώ το μήνα με τιμαριθμική προσαρμογή ανά χρόνο , επί 20 χρόνια. ( Χωρίς να υπολογίσουμε τις ετήσιες αυξήσεις σε 20 χρόνια θα έχετε καταβάλλει στον ” αγοραστή ”  1250 x 12 x 20 = 300.000 ευρώ  )

3. Εσείς αναλαμβάνετε την συντήρηση του ακινήτου.

4. Ο ” αγοραστής ” απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης φόρο ιδιοκτησίας φόρο εισοδήματος ΦΑΠ χαράτσια κλπ .

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι αστεία πράγματα και πρέπει να είστε μεγάλο κορόϊδο μόνο και μόνο να συζητάτε όχι να αποδεχτείτε κάτι τέτοιο.
Και όμως το Ελληνικό δημόσιο ακριβώς αυτό αποδέχτηκε  .

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι εταιρείες του Λάτση , αγοραστής είναι η EYROBANK  του Λάτση , ακίνητο είναι 28 δημόσια ιδιόχρηστα κτίρια  270.460 τ.μ. που πέρασαν στη κατοχή του Λάτση στακτίρια στεγάζονται πέντε υπουργεία (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης), γενικές γραμματείες, 13 ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα αρχηγεία της Αστυνομίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ. 

Οπως καταγγέλουν  πέντε καθηγήτριες Πανεπιστημίου,   (Ελένη Πορτάλιου, Λήδα Καζαντζάκη, Τόνια Κατερίνη, Κωνσταντίνα Βαϊου και Μαρία Καραμεσίνη) με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σε βάρος των υπευθύνων του Ταμείου ξεπουλήματος περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο  Λάτσης ” αγοράζει ” 28 δημόσια ιδιόχρηστα κτίρια  261.310.000 ευρώ, με χρήματα του δημοσίου ( εκτός από την ανακεφαλαίωση μόνο τον τελευταίο χρόνο η EYROBANK έλαβε 11.614.000.000. ευρώ ) και το δημόσιο θα καταβάλει ενοίκια 2.500.000 ευρώ το μήνα επί 20 χρόνια συνολικά 2.500.000 x 12 x 20 = 600.000.000 ευρώ.

Το ενοίκιο θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ,   ο ” αγοραστής ” απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης φόρο ιδιοκτησίας φόρο εισοδήματος ΦΑΠ χαράτσια κλπ , το δημόσιο θα είναι υπεύθυνο για την συντήρηση των ακινήτων.

Στο ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν  τρεις εκπρόσωποι της τρόικα η οποία με τους νταβατζήδες και τους εφοπλιστές δεν έχει κανένα πρόβλημα, με το λαό έχει.

Απίστευτο έ ;

Για να δούμε τι θα πει ή δικαιοσύνη .

– ΤΑΙΠΕΔ: Στο σφυρί 28 κρατικά κτήρια

– ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ για διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης

– Μηνυτήρια αναφορά κατά της εκποίησης του Αστέρας Βουλιαγμένης καταθέτει η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης

– Πωλούνται ΚΑΙ αρχαία Μνημεία / Καθορισμός της αμυντικής γραμμής της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ

– ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΑΙΠΕΔ

– Το μέγα σκάνδαλο που επιχειρείται στο Ελληνικό

– Tι είναι, κυρία, το ΤΑΙΠΕΔ;

Ιδιωτικοποιήσεις

8 comments on “Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα 28 δημοσίων κτιρίων μέσω ΤΑΙΠΕΔ

  1. Η ΠΑΝΓΑΙΑ, Η ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ…FBI.

    by lobbystas on 2 December 2013

    H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε(1) την πώληση- μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας Α.Ε.Ε.Α.Π.» στην εταιρία Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι.
    Εταιρεία με αυτή την ονομασία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!. Σύμφωνα με το Bloomberg (2) την αγορά την έκανε η εταιρεία «Invel Real Estate Partners» και η οποία στην ιστοσελίδα της (3) όντως ανακοινώνει την αγορά της ΠΑΝΓΑΙΑΣ (4). Η εταιρεία όμως αυτή ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοροπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της ΠΑΝΓΑΙΑΣ!!! Καμία άλλη.
    Επίσης η εταιρεία φέρεται να έχει προσωπικό 5 ατόμων τους : Chris Papachristophorou – Managing Partner/Founder, Alistair Dixon – Senior Advisor, Luv Shah – Senior Advisor, Beatrice Mazzolani – Italy Country Manager, Julien Abello – Senior Associate.Τα τρία πρώτα στελέχη της INVEL ήταν στο πρόσφατο παρελθόν μεγαλοστελέχοι του τμήματος real estate της Deutsche Bank καθώς και της RREEF Opportunistic Investments (5) η οποία είναι θυγατρική της Deutsche Bank.
    Η διεύθυνση της Invel Real Estate στο Λονδίνο είναι: Invel Real Estate Partners
    7 Old Park Lane, Mayfair,
    London W1K 1QR, United Kingdom
    T: +44 (0) 20 7529 6605
    Στην ίδια όμως διεύθυνση (9) στο Λονδίνο- με σχεδόν παραπλήσιο τηλεφωνικό αριθμό-υπάρχει η εταιρεία Onyx Financial Advisors UK Ltd, η οποία είναι εκπρόσωπος της BSGR στο Λονδίνο:
    Onyx Financial Advisors UK Ltd

    7 Old Park Lane, Mayfair
    London W1K 1QR United Kingdom Tel: +44(0)20 7529 6600 http://www.onyxfa.com
    Η BSGR προφανώς όμως είναι η μητρική της εταιρείας BSG Real Estate (Netherlands) II B.V. η οποία έχει παραπλήσιο τίτλο με αυτό της ανακοίνωσης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η οποία εταιρεία ανήκει στον όμιλο του μεγιστάνα Beny Steinmetz με την ονομασία BSG Resources Ltd (6). Η εταιρεία αυτή ασχολείται κυρίως με μεταλλευτικές δραστηριότητες.
    Η εταιρεία αυτή ελέγχεται από το FBI για διαφθορά στην Γουινέα!!!(7).
    Σύμφωνα με την εφημερίδα GUARDIAN υπήρξαν συλλήψεις τον Απρίλιο του 2013 γιατί ένα βουνό στην αφρικανική Γουινέα, φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα με αποτίμηση περίπου 10 δισ. δολάρια, ο Beny Steinmetz, απέκτησε τα δικαιώματα για να εξαγάγετε το ήμισυ του μεταλλεύματος με τη δέσμευση να επενδύσει μόλις $ 165 εκ. Λίγο αργότερα όμως, πούλησε το μισό της συμμετοχής του για £ 2,5 δις!!!
    Υπήρξαν αναφορές για μια σειρά από πολυτελή δώρα και πληρωμές σε συγγενείς και συνεργάτες του πρώην δικτάτορα της Γουινέας Λανσάνα Κοντέ. Η παραπάνω αγοροπωλησία έχει χαρακτηριστεί σαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς του αιώνα(8). Στην όλη ιστορία εμπλέκεται και ο γνωστός George Soros, ο οποίος είναι αυτός που το έψαξε το θέμα…
    Τραγική σύμπτωση είναι πως στην Γουινέα δραστηριοποιείται και το γνωστό ΔΝΤ για να μειώσει-όπως και αλλού βέβαια-το δημόσιο χρέος της χώρας…
    Για την αγοροπωλησία της ΠΑΝΓΑΙΑΣ έχουν γραφτεί διάφορα αποκαλυπτικά (10), (11), (12).
    Το ΕΡΩΤΗΜΑ όμως είναι γιατί η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσαν την συναίνεση τους για το deal, χωρίς να ψάξουν το παρελθόν της Invel αλλά κυρίως της BSG Resources.
    Αν αρχίσει να τους κυνηγάει, όλους μαζί το FBI, που θα βρουν μέρος να κρυφτούν;
    *Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ πριν λίγες μέρες υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά blog για ανάρτηση με τίτλο «Πανικός για κούρεμα καταθέσεων στην Εθνική».
    Η ΕΤΕ κατηγορεί το blog για τα εξής αδικήματα:
    α) διασποράς ψευδών ειδήσεων ή φημών (άρθρο 191 Π.Κ) β) απάτης (άρθρο 386 Π.Κ)

    γ) κλονισμού της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα (άρθρο 191 Π.Κ)
    δ) χειραγώγησης τιμής χρηματοπιστωτικού μέσου και κεφαλαιαγοράς (νόμος 3340/2005)
    Lobbystas, λες να τολμήσουν να υποβάλουν μήνυση και σε σένα;
    (1) http://www.nbg.gr/wps/portal/el/the-group/press-office/press- releases/content/press-releases/pangaia-25-11-2013
    (2) http://www.bloomberg.com/news/2013-11-25/invel-to-buy-pangaea-in-largest- greek-real-estate-deal.html
    (3) http://www.invelrealestate.com/
    (4) http://www.invelrealestate.com/invel-signs-agreement-on-largest-ever-greek-
    real-estate-transation/
    (5) http://www.rreef.com/about/history.jsp
    (6) http://www.bsgresources.com/
    (7) http://www.theguardian.com/world/2013/apr/16/fbi-arrest-bribery-10bn- mountain
    (8) http://www.independent.co.uk/news/world/africa/the-corruption-deal-of-the- century-how-guinea-lost-billions-of-pounds-in-simandou-mining-licensing-8662534.html
    (9) http://www.bsgresources.com/contact-us
    (10) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=401013
    (11) http://www.avgi.gr/article/1304953/-mulos-to-txs-gia-tin-polisi-tis-pangaia-stin- invel
    (12) http://www.newmoney.gr/article/29643/paraskinio-toy-deal-tis-ethnikis-gia-tin- pangaia-ki-i-paraitisi-toy-mperoytsoy-apo
    Υ.Γ 1. Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι σχόλιο αναγνώστη. Το Copyright όμως, στην προκείμενη περίπτωση – λόγο της σοβαρότητας των καταγγελιών – ανήκει στο Lobbystas.gr, για κάθε νόμιμη χρήση έναντι οποιασδήποτε κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας ή της νομίμου εκπροσώπησης του Lobbystas.gr σε κάθε κρατική αρχή.
    Υ.Γ 2. Ευχαριστώ θερμά τον αναγνώστη. Κάνω τον διαχωρισμό σχετικά με την «πατρότητα» αφ ενός για την προστασία των φίλων του Lobbystas.gr (από κάθε άποψη) και αφετέρου φέρνοντας την υπογραφή του Lobbystas.gr, δείχνοντας στο «σύστημα» όσο πιο καθαρά γίνεται, ότι τα ρεπορτάζ φέρνουν την σφραγίδα των ντοκουμέντων και όχι την «σφραγίδα» που εφαρμόζουν οι περισσότεροι στη πιάτσα. Ο νοών…νοείτω.

    Για το Lobbystas.gr Νίκος Πάσχος.

    http://lobbystas.gr/η-πανγαια-η-γουινεα-και-τοfbi/

    ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ :

    Όλο το ιστορικό της σκανδαλώδους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

    ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ σε περιγραφή Πόρτα – Πόρτα

    Σας παραθέτω ένα ιστορικό από την πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα φαινόμενα διαπλοκής της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK για την απόκτηση των παραπάνω ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με όρους δυσμενείς για το Ελληνικό Δημόσιο, εν γνώση της τρόικας, το χρονικό των συνεχών παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τις ενέργειες μελών της Κυβέρνησής σας, το τελευταίο χρόνο με την παροχή εγγυήσεων (σχεδόν άτοκα) προς τις συστημικές τράπεζες συνολικού ποσού 27.859.500.000€, από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€.

    η συνέχεια ΕΔΩ ή ΕΔΩ

    • Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016
      ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΝΓΑΙΑ !!!
      ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΟΡΟΥΣ
      Η Πανγαία μαζί και 240 ακίνητα της τράπεζας αγοράστηκαν από την Invel Real Estate με χαμηλότοκο δάνειο που έδωσε η ίδια η Εθνική Τράπεζα και με εγγύηση του δανείου τα ενοίκια που θα πληρώνει η ίδια η Εθνική στην Invel !!!
      Η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων που πούλησε και πληρώνει πλέον ετήσια ενοίκια 70.000.000 ευρώ στην Invel !!!

      Στα «χαρτιά» και στις δηλώσεις υπουργών φαίνεται ότι θα μείνει η διακηρυχθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει την υπόθεση της Εθνικής Πανγαία, εταιρείας ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πουλήθηκε με σκανδαλώδεις όρους από την προηγούμενη διοίκηση Τουρκολιά σε γκρουπ ισραηλινών-πολυεθνικών συμφερόντων. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την MIG Real Estate με την οποία συγχωνεύθηκε, η Πανγαία μπήκε στο χρηματιστήριο, η μετοχική της σύνθεση άλλαξε για τρίτη φορά και το παζλ της υπόθεσης γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο, δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε απόπειρα διερεύνησης.

      Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚΧρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate, η οποία ανήκει στο γκρουπ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz. Κατά φοβερή σύμπτωση(;) σχεδόν όλα τα στελέχη της προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank…

      Η Invel κατέχει 63,4% των μετοχών, ενώ μέσω άλλων χαρτοφυλακίων το γκρουπ του Steinmetz ελέγχει μικρότερα ποσοστά, εξασφαλίζοντας καταστατική πλειοψηφία.Η Εθνική μένει μέτοχος μειοψηφίας, αν και αύξησε το ποσοστό της, αποκτώντας 2,1% μέσω της θυγατρικής Ανθος Properties, ιδιοκτήτριας του κτιρίου κεντρικών γραφείων της πρώην Proton Bank.

      Eδωσε τα χρήματα για να την… αγοράσουν

      Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η εταιρεία της Εθνικής- και μαζί 240(!) ακίνητα της τράπεζας – δόθηκαν στην Invel Real Estate, η οποία συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό, για να αποκτήσει δηλαδή τα ακίνητα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

      Στα τέλη του 2013, επί διοικήσεως Τουρκολιά, το 66% της Πανγαία Εθνική πουλήθηκε στην Invel έναντι τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 73,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με εισφορά εις είδος (ακινήτων). Το υπόλοιπο τίμημα πληρώθηκε με δανεικά. Αυτό είναι σύνηθες στα μεγάλα deals και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο.

      Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι η Invel πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!). Η τράπεζα έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνεια και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της.

      Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται μάλιστα ότι εγγύηση για αυτό το δάνειο θα είναι τα… ενοίκια που θα πληρώνει η τράπεζα για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παραχωρούμενα ακίνητα.

      Χωρίς κεφάλαια και με ρίσκο μηδέν

      Η Εθνική πήρε 580 εκατ. ευρώ – τα δικά της 421 εκατ. που έδωσε ως δάνειο και άλλα 160 εκατ. που δανείστηκε η Invel από ξένες τράπεζες. Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωληθέντων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί πληρώνοντας πλέον ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ στην Invel…

      Ουσιαστικά η εταιρεία του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από δικά της κεφάλαια, ενώ η Εθνική πήρε ελάχιστα, χωρίς να ενισχύσει τη ρευστότητα της, που ήταν (και) τότε ο πρωταρχικός της στόχος:

      Ετσι το ισραηλινό-πολυεθνικό γκρουπ πήρε όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, χωρίς να διαθέσει δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

      Σκανδαλώδεις ήταν και οι όροι του δανείου που χορήγησε η Εθνική στην Invel: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%. Λίγους μήνες αργότερα, η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%…

      Επενδυτικές κινήσεις

      Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Το γκρουπ του Ισραηλινού ιδιοκτήτη της Beny Steinmetz μπορεί εύκολα να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράτοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.

      Προν το παρόν η διοίκηση της Πανγαίας και τα στελέχη της μητρικής Invel κινούνται για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξιοποιώντας ευκαιρίες στην καθημαγμένη ελληνική αγορά. Την περασμένη χρονιά αγοράστηκαν τα κτίρια του Ινστιτούτου Θερβάντες επί της οδού Μητροπόλεως και της εταιρείας Φωκάς στην Ερμού, καθώς και τέσσερα ακίνητα του ομίλου Μαρινόπουλου σε Μαρούσι, Ίλιον, Αγρίνιο και Κατερίνη.

      Τα πρόσωπα και οι συμπτώσεις

      Ιθύνων νους της εταιρείας είναι o Διεθύνων Σύμβουλός της Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών στο τιμόνι της και παλαιότερα ήταν στέλεχος της Eurobank Properties. Ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος. Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου κατέχει ο επικεφαλής της InvelΧριστόφορος Παπαχριστοφόρου, o οποίος προέρχεται από την PREER Opportunistic Investment της Deutsche Bank. όπως και ο Arnaud Plat, που είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ.

      Μπορεί να μην είναι σύμπτωση το ότι σε εταιρείες της Deutsche Bank έχουν θητεύσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Invel (Θανάσης Καραγιάννης, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani, Francesco Molinari κλπ).

      http://www.sofokleousin.gr/archives/275750.html

    • ETΣΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8200 € ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ

      http://bankstersae.blogspot.gr/2016/06/et-8200.html

      Η υπόθεση της Εθνικής Πανγαίας μιας εταιρείας η οποία ανήκε στην Εθνική τράπεζα και με σκανδαλώδη τρόπο μεταβιβάστηκε με δάνειο που πήρε από την ίδια την τράπεζα ο γνωστός επενδυτής Benny steinmetz ο οποίος έχει διεθνή ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για απάτες στην Νέα Γουινέα.
      Εκείνη την εποχή είχαμε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις του εν λόγω μετόχου με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματική μεταβίβαση ακινήτων της Εθνικής τράπεζας αλλά και των κτηρίων που ανήκανε στο Ελληνικό δημόσιο

      http://1ki1newsamth.blogspot.gr/2013/12/418-3-invel.html

      Η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται στην γνωστή υπόθεση μεταβίβασης 14 ακινήτων του Ελληνικού δημοσίου επί κυβερνήσεως Σαμαρά και η οποία σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην εισαγγελία Αθηνών. Ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας είναι ο γνωστός εργατοπατέρας πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος πρωτόπαπας.
      Τότε είχαμε δεχτεί απειλές για τις αποκαλύψεις μας από τον εν λόγω κύριο εξ ου και τα σχετικά δημοσιεύματα

      http://www.logiosermis.net/2013/11/blog-post_4222.html#.V26pw2iLTIU

      Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η εν λόγω εταιρεία είχε καταγγελθεί από τον πρώην υπουργό Υγείας κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κύριο κουρουμπλή μια και πλήρωνε υπέρογκα ποσά ως μίσθωμα για ένα κτήριο που ενώ ανήκε στο Ελληνικό δημόσιο μεταβιβάστηκε στην εν λόγω εταιρεία και χρονομισθώθηκε για 25 έτη.

      http://www.dimokratianews.gr/content/40448/pio-megalo-kolpo-me-28-ktiria-toy-dimosioy

      Παρότι η εν λόγω εταιρεία ελέγχεται από την δικαιοσύνη για τις μεθοδεύσεις πώλησης δημοσίων κτηρίων συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς και τους κερδίζει. Χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση αυτή της Στέγασης του Ανοιχτού πανεπιστημίου όπου υπέγραψε σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία έναντι μηνιαίου μισθώματος ύψους 8200 ευρώ.

      Δείτε και την σχετική απόφαση

  2. Τριπλά νοίκια θα πληρώσει το Δημόσιο για 28 ακίνητα που πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής και της Eurobank

    Ελλάδα Για 20 χρόνια θα πληρώνει ενοίκια το ελληνικό Δημόσιο, για να χρησιμοποιεί 28 κτίρια που του ανήκαν και τα οποία πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, το 2013, για να ταΐσει τη μαύρη τρύπα του χρέους. Το τελικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θ’ αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, σχεδόν το τριπλάσιο του ποσού που εξασφάλισε, μέσω της πώλησης, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για τους δανειστές! Σημειωτέον, τα κτίρια πουλήθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες δύο τραπεζών -της Εθνικής και της Eurobank- των οποίων δύο άλλες θυγατρικές συμβούλευαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. κατά τη συναλλαγή! Ενώ, αν το δημόσιο θελήσει να κρατήσει τα κτίρια μετά τα 20 χρόνια, θα πρέπει να τα αγοράσει ξανά, στην τότε αγοραία τους αξία!

    Διαβάστε στο ρεπορτάζ του «105.5 Στο Κόκκινο», τα στοιχεία μιας υπόθεσης που πέρασε στα ψιλά και σήμερα έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

    Της Γεωργίας Ανάγνου

    «Πρόκειται για 28 κτίρια- «φιλέτα», που πουλήθηκαν κατά τη γνώμη μας έναντι πινακίου φακής. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι πρόκειται περί ενός μεγάλου σκανδάλου!», δηλώνει στο Κόκκινο ο κ.Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος μας υποδέχτηκε στο δικηγορικό του γραφείο στον Πειραιά.

    Ο κ. Καρδαράς γνωρίζει την υπόθεση των 28 ακινήτων όσο λίγοι. Μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του, τους κ.κ. Ευάγγελο Τσουρούτη και Γιάννη Βρέλλο, όλοι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έχουν καταθέσει προσφυγή στον Άρειο Πάγο για να διερευνηθεί ποινικά η σκανδαλώδης, όπως λένε, εκποίησή τους.

    «Βέβαια είναι σκάνδαλο, αν δει κανείς τα στοιχεία», υπογραμμίζει ο κ. Καρδαράς. «Τα κτίρια πουλήθηκαν με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης, για 20 χρόνια -από το 2013 έως το 2033. Σε αυτό το διάστημα, αν υπολογίσει κανείς ότι τα μισθώματα που θα πληρώνει το δημόσιο είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως, επί 20 χρόνια, ένας απλός υπολογισμός μας βγάζει 600 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο από την πώληση έχει λάβει 261 εκατ. ευρώ. Εύλογο είναι να απορεί κανείς πώς αποφάσισαν αυτή τη σύμβαση!», καταλήγει ο κ. Καρδαράς.

    Η λίστα των 28 ακινήτων

    Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, μπήκαμε στην ιστοσελίδα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όπου στα χρόνια των μνημονίων είδαμε να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα «ασημικά» της χώρας. Εκεί, υπό τον τίτλο «Sale&Repo 28 Κτήρια», μπορεί να βρει κανείς τον φάκελο της πώλησης των 28 κτιρίων, ανάμεσα στις τελειωμένες δουλειές.

    Στη λίστα που είχε δημοσιεύσει το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ προς άγρα αγοραστών, βρίσκει κανείς:

    – κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών)

    – κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες , μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη

    -κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

    -αλλά κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι Καπναποθήκες Κεράνη

    Στο σύνολό τους, 28 αστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταβιβάστηκαν το 2011 από το ελληνικό Δημόσιο στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. , το οποίο τα χώρισε σε 2 χαρτοφυλάκια των 14 ακινήτων, με σκοπό κάθε χαρτοφυλάκιο να δημοπρατηθεί ενιαία.

    Η πώληση σε Εθνική Πανγαία και Εurobank Properties

    Τα ακίνητα πουλήθηκαν τελικά, με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης (sale &lease back), με οικονομικό αντάλλαγμα 261,31 εκατ. ευρώ.

    Το Α’Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Εθνική Πανγαία, τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έναντι 115.5 εκατ. ευρώ και το Β’ Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Eurobank Properties, θυγατρική της Eurobank, έναντι 145,81 εκατ. ευρώ.
    Το συνολικό ποσό των 261 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την αγοραπωλησία, όπως κάθε «προϊόν αξιοποίησης» από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, κατατέθηκε για την «αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας»…

    Την ίδια στιγμή, το συνολικό επιμίσθιο που πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των 28 αυτών κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του, προσδιορίστηκε ετησίως περίπου στο 10% της τιμής πώλησης -25.590.240,00 ευρώ- για 20 χρόνια, συν ορισμένα έξοδα συντήρησης και ασφάλισης.

    Καταλήγουμε λοιπόν ξανά, στους πρωθύστερους υπολογισμούς του κ. Καρδαρά και την εύλογη τοποθέτησή του, εκ του αποτελέσματος, περί ενός μεγάλου σκανδάλου!

    Sale & lease back …κατά παρέκβαση των συναλλαγματικών πρακτικών

    «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο για πολλαπλούς λόγους», συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Βρέλλος, έταιρος εκ των δικηγόρων που έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο και συναντήσαμε μαζί με τον κ. Καρδαρά.

    Ο κ. Βρέλλος, όπως μας λέει, ασχολείται επί 35 χρόνια με περιπτώσεις συμβάσεων πώλησης και επαναμίσθωσης, μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών, ως αντικείμενο της δικηγορίας του. «Είναι μία διαδικασία που συνηθίζεται στον ιδιωτικό τομέα, όταν μια εταιρεία είναι πραγματικά στο τελευταίο σκαλί πριν τη χρεοκοπία», εξηγεί στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος.

    «Sale & lease back σημαίνει ότι εγώ που είμαι κύριος του ακινήτου, το πουλάω σε κάποιον αγοραστή για να πάρω κάποιο ποσό αμέσως, με σκοπό να το ρίξω στη δουλειά μου, να αρχίσω να έχω κάποιο κέρδος και από εκεί να αποπληρώνω και τα νοίκια. Γιατί με την πώληση», σημειώνει ο κ. Βρέλλος, «υπογράφεται ταυτόχρονα και η επαναμίσθωση, δηλαδή μένω μέσα στο ακίνητο ως μισθωτής. Στην ουσία δηλαδή, δανείζομαι το ποσό που μου δίνει ο αγοραστής και το ποσό του μισθώματος που καταβάλλω δεν είναι παρά δόσεις επανακτήσεως του ακινήτου στο μέλλον».
    Γιατί, όπως εξηγεί στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος, «στις συμφωνίες sale &lease back προβλέπεται ότι στο τέλος της σύμβασης, με ένα συμβολικό τίμημα, το ακίνητο ξαναγίνεται δικό μου. Αν πχ ένα ακίνητο κάνει 10 εκατ. ευρώ, θα δώσω 10.000 ευρώ, το 1% και θα το ξαναπάρω».

    «Εν προκειμένω», συνεχίζει ο κ. Βρέλλος ρίχνοντας φως σε ακόμα μία πτυχή της σύμβασης για τα 28 ακίνητα, «το δημόσιο για να πάρει πίσω τα ακίνητα, θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος της 20ετίας την τότε αγοραία αξία τους!».

    Τον ισχυρισμό του κ. Βρέλλου επιβεβαιώνει αναφορά σε σχετικό κείμενο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα έχει στην περίπτωση των 28 ακινήτων «δικαίωμα προαίρεσης για αγορά του μισθίου στην αγοραία αξία του κατά το χρόνο λήξης της μίσθωσης». Άλλωστε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ έκανε λόγο για επαναγορά των ακινήτων σε αγοραία τιμή.

    «Αυτό είναι κατά παρέκβαση από τη συνήθη συναλλαγματική πρακτική!», υπογραμμίζει στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος. «Αν αυτός ο όρος ετίθετο σε ένα ιδιωτικό συμβόλαιο, θα μπορούσε να πάει το αδύναμο μέλος, που πούλησε το ακίνητο, στο δικαστήριο και να ζητήσει να ακυρωθεί ο όρος ως καταπλεονεκτικός!»

    Απορριπτική η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για λόγους αδιαφάνειας

    Το καίριο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, σε κάθε άνθρωπο με κοινό νου και στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών -κατά πόσο η σύμβαση αυτή εξυπηρέτησε τελικά πραγματικά το δημόσιο συμφέρον;- απασχόλησε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την έγκριση του οποίου δε μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη καμία πράξη αγοραπωλησίας του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

    Και η απόφαση 275-2013 του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε πράγματι φρένο στην πώληση των 28 ακινήτων, καταλήγοντας πως «κωλύεται η υπογραφή των συμβάσεων».

    Στο σκεπτικό της απόφασης, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και συνακόλουθα η απόφαση του ΔΣ του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιοποίησης, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες, ως προς το αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο.

    Πολλώ δε μάλλον, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι στη διαδικασία παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας, καθώς «σε όλα τα στάδια της ελεγχόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας μετείχαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ οι εταιρείες NBG Securities SA και Eurobank Equities Investment Firm A.E., θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Eurobank Ergasias αντίστοιχα, οι οποίες όφειλαν να απέχουν από τη διαδικασία καθόσον τελούσαν σε ιδιαίτερες σχέσεις με εταιρείες που μετείχαν ως διαγωνιζόμενοι».

    Θυμίζουμε πως τα δύο χαρτοφυλάκια των 28 ακινήτων πουλήθηκαν τελικά σε 2 θυγατρικές εταιρίες της Εθνικής και της Eurobank. «Δηλαδή, θυγατρικές των δύο τραπεζών που πέτυχαν στο διαγωνισμό ήταν αυτές που συμβούλευσαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ ότι ο διαγωνισμός ήταν σωστός και το αποτέλεσμά του συμφέρον για το δημόσιο!», σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Βρέλλος στο Κόκκινο 105.5

    Τελική κύρωση της πώλησης

    Τα επιχειρήματα αυτά δε συμμερίστηκε πάντως το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μετά από αίτηση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, κύρωσε τελικά τις συμβάσεις (απόφαση 1204/2014).

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας απόφασης, και καθώς όπως αναφέρεται δεν παρουσιάστηκαν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία, το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «δεν διαπιστώνεται αλλά ούτε και τεκμαίρεται παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας, μόνο με τη συμμετοχή συμβουλευτικών εταιρειών και διαγωνιζομένων επενδυτών, που ανήκουν και ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο εταιρειών, στην ίδια διαγωνιστική διαδικασία».

    Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «θα αντέβαινε στη νομική αυτοτέλεια και την επιχειρηματική δράση των εν λόγω εταιρειών, που θεσμοθετείται και προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος».

    Ως προς το ζήτημα της ωφέλειας του ελληνικού δημοσίου, το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι το επωφελές και συμφέρον της συναλλαγής άπτονται οικονομικών ζητημάτων που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και αμιγώς τεχνικές κρίσεις, οι οποίες δε μπορούν να ελεγχθούν στην ουσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
    «Σε κάθε δε περίπτωση, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι σαφώς και επαρκώς αιτιολογημένη σε σχέση με τον επωφελή και συμφέροντα χαρακτήρα της ελεγχόμενης συναλλαγής», σημειώνεται.

    Στην Εισαγγελέα Διαφθοράς η υπόθεση

    Σήμερα πάντως, με την επιμονή των τριών δικηγόρων που προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Αγγελικής Τριανταφύλλου. «Τον Δεκέμβριο του 2014 μας κάλεσε να καταθέσουμε το τελευταίο υπόμνημα και τώρα περιμένουμε», δήλωσε στο Κόκκινο 105.5 ο κ.

    «Σε επίπεδο νομικό δε μπορούμε εμείς να ανατρέψουμε αυτή την πώληση», σημειώνει ο κ. Βρέλλος και συνεχίζει: « Η άμεση λύση είναι να έρθει αυτός που έχει το έννομο συμφέρον, το ίδιο το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ ή το Δημόσιο και να πει με συγχωρείτε, αυτό που έγινε είναι σκάνδαλο, οι συναλλαγές που έγιναν είναι σε βάρος του Δημοσίου. Και να στραφεί στα real estates των τραπεζών και να πει, ή επαναδιαπραγματευόμαστε τους όρους, ή σας πάω στο δικαστήριο να ακυρώσω το σύνολο των συναλλαγών αυτών».
    Γιατί, όπως λέει ο κ. Βρέλλος στο Κόκκινο 105.5, αυτές οι συναλλαγές «είναι καταπλεονεκτικές κατά των χρηστών ηθών, έξω από κάθε αίσθημα δικαίου και λογικής του μέσου ανθρώπου! Αν μη τι άλλο, περιμένουμε να κληθούν κάποιοι ως κατηγορούμενοι να εξηγήσουν για ποιο λόγο εζημίωσαν έτσι -γιατί είναι προφανές ότι το ζημίωσαν- το ελληνικό Δημόσιο!».

    «Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Καρδαράς στο Κόκκινο 105.5. «Αν η σημερινή κυβέρνηση θελήσει να ανοίξει το θέμα αυτό και προχωρήσει και το ποινικό μέρος, η σύμβαση μπορεί να ανατραπεί. Είναι θέμα δικαστικού αγώνα που πρέπει να αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο και το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό», καταλήγει ο κ. Καρδαράς.

    stokokkino.gr | 15 Απριλίου 2015

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000007597/Tripla-noikia-tha-plirosei-to-Dimosio-gia-28-akinita-pou-poulise-to-TAIPED

  3. Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ
    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ…(*)
    by lobbystas on 24 July 2015

    Του “ΑΛΙΕΩΣ”.

    Το sale & lease back, των ΠΑΝΓΑΙΑ-GRIVALIA, αποτελεί την “κορυφή του παγόβουνου”, σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή. Κι αυτό γιατί συνδέεται άμεσα με το πέρασμα της Εθνικής-/Πανγαία- Grivalia, περίπου την ίδια χρονική περίοδο, αφ ́ενός στη ισραηλινή Invel αφ ́ ετέρου στην καναδέζικη Fairfax (βασικό μέτοχο ? της Eurobank). Ο φάκελλος Πανγαία-Invel, μαθαίνουμε πως βρίσκεται ήδη κάτω από το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης αλλά και της νέας διοίκησης της Εθνικής για τους όρους με τους οποίους το 66% της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ κατέληξε στα χέρια του Μπένι Στάινμετζ.

    Το τίμημα (?) ήταν 653 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 419 από δανεισμό της ΕΤΕ και από τα 234 εκατ. ίδια κεφάλαια, τα 161 μετρητά και τα 73 εκατ. με εισφορά ακινήτου στην Ιταλία (την θυμόσαστε την έρευνα του lobbystas για το… μουσαντένιο ακίνητο στην πλατεία Duomo, στο Μιλάνο…).

    Επίσης όταν “έτρεχε” το project του ΤΑΙΠΕΔ, ο Prem Watsa έριχνε 164 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το ποσοστό της Fairfax στην (τότε ) Eurobank Properties από 19% στο 42% του μ.κ.

    Για να δούμε 2-3 λεπτομέρειες, καθώς η σημαντικότερη αποκρατικοποίηση ακινήτων του Ταμείου έφερε έσοδα (?) 261,3 εκατ. ευρώ αλλά έδωσε πολύ περισσότερα στους αναδόχους.

    Με βάση τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και τις δύο ΑΕΕΑΠ, το συνολικό επιμίσθιο που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο προσδιορίστηκε ετησίως στα 26% (αναπροσαρμοζόμενο με βάση τον ευρωπαικό δείκτη τιμών καταναλωτή), για 20 χρόνια, δηλαδή στο 10% της τιμής πώλησης (δλδ των 261,3 εκατ. ευρώ) συν τα έξοδα συντήρησης και ασφάλισης. Από αυτό προκύπτουν 520 εκατ. ευρώ (!), αφαιρούμενων δαπανών εκσυγχρονισμού (που βαρύνουν τους αναδόχους), βγάζοντας μία απόδοση 9-9,8% (όταν στις ευρωπαικές αγορές δεν ξεπερνά το 5,6%-5,8%).

    Κοντολογίς τα ετήσια έσοδα της Πανγαίας από μισθώσεις φτάνουν τα 11,5 εκατ. ευρώ και της Grivalia στα 14,5 εκατ. ευρώ.

    Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν πως το τίμημα ήταν μικρό, οι δε 2 συμβάσεις… χαριστικές καθώς οι ΑΕΕΑΠ θα έκαναν απόσβεση ΣΧΕΔΟΝ στη ΜΙΣΗ περίοδο της μίσθωσης. Και με εξασφαλισμένα έσοδα από μισθωτές του Δημοσίου (λ.χ. ΓΑΔΑ, ΕΛΣΤΑΤ, Γενικό Χημείο, υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας κ.λ.π).
    Αλήθεια με το mega deal της εισόδου της Πανγαίας στο ΧΑ (είτε αυτόνομα είτε μέσω MIG Real Estate) που εκκρεμεί εδώ κι ένα χρόνο, τι γίνεται…?

    (*) να περιμένουμε, Πάσχο μου, κάποια “όχληση” από την V+O, για το θέμα? Κι μια, που η κουβέντα η V+O εξακολουθεί να έχει την ευθύνη επικοινωνίας και επαφών με τα ΜΜΕ, για το ΤΑΙΠΕΔ?

    http://lobbystas.gr/ο-διαολοσ-κρυβεται-στισ-λεπτομερειεσ/

  4. Eπανεξετάζεται η εκποίηση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ

    ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ

    μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

    Η υπόθεση της εκποίησης των 28 κτιρίων του δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Αγγελική Τριαντάφυλλου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τους δικηγόρος Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τα 28 κτίρια, μεγάλης οικονομικής αξίας, ομαδοποιούνται σε δύο χαρτοφυλάκια και αφορούν σημαντικές κυβερνητικές/δημόσιες υπηρεσίες και βασικά υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης).

    Η υπογράφουσα το άρθρο και η Μαριλένα Ιατρίδου, πολιτικός μηχανικός, μέλη και οι δύο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, καταθέσαμε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς σχετικό φάκελο – προσωπικά έδωσα και ένορκη κατάθεση. Θέσαμε υπ’ όψιν της τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία που, κατά την κρίση μας, θεμελιώνουν εύλογες αιτιάσεις για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα η πώληση να είναι εξαιρετικά επαχθής για το δημόσιο.

    Α. Το θέμα είχε τεθεί με εξώδικη πρόσκληση στο ΤΑΙΠΕΔ, την οποία είχα συνυπογράψει, στις 22/12/2013 και είχε τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

    Τα βασικά σημεία του εξώδικου είναι τα παρακάτω :

    Τα προς πώληση ακίνητα είναι εκτός συναλλαγής βάσει του Συντάγματος.
    Τα κτίρια αυτά είναι ιδιόχρηστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και ως εκ τούτου είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα και εκτός συναλλαγής, όπως προκύπτει ερμηνευτικά από τον συνδυασμό των ακολούθων συνταγματικών ρυθμίσεων και αρχών (από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας κατά τη διάταξη του αρθ.5 παρ.1 Συντ., από την πρόσφατα εισαχθείσα ρητώς αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το αρθ.25 παρ.1 εδ. α΄ Συντ., εν τέλει και από την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αρθ.1 παρ. 2 Συντ.).

    Επομένως η σκοπούμενη πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

    Θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγόρασαν άλλες θυγατρικές τους.
    Το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013 ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων. Παρ’ όλ’ αυτά στις 11 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι μόνο τρείς εταιρίες : η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Dolphin Capital Reit Ltd κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και στις 19 Οκτωβρίου ανακήρυξε τις δύο πρώτες πλειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια.

    Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, ταυτόχρονα δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα.

    Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€, ποσό που δίδεται κατ’ ευθείαν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000€ τον χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά 600.000.000€ συν τις προσαυξήσεις και επιπλέον θα καταβάλει το κόστος της τακτικής συντήρησής τους.
    Η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων γιατί παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτιρίων.
    Β. Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας που αφορούν στην «παράνομη και χαριστική πώληση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ σε εταιρία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα».

    H Εθνική Τράπεζα στις 25 Νοεμβρίου 2013 ανακοίνωσε την πώληση – μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ» στην εταιρία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.». Το τίμημα που ορίστηκε είναι 650 εκατ. €. Από τα 650 εκατ. η Invel θα καταβάλει μόνο 160 εκατ. και θα εισφέρει σε είδος 70 εκατ. (ακίνητά της στην Ιταλία). Για τα υπόλοιπα 420 εκατ. εγκρίθηκε δάνειο από την Εθνική με επιτόκιο euribor τριμήνου συν 2,5 μονάδες, δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα 2,72%, τη στιγμή που μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 7-9% (Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ.). Η χρηματοδότηση από την ίδια την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσει η Invel την Πανγαία είναι μια περίεργη τραπεζική πρακτική, όπως επίσης και η αποπληρωμή του δανείου που θα πραγματοποιηθεί από τα εξασφαλισμένα μισθώματα 70 εκ. που θα καταβάλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της.

    Σε κάθε περίπτωση, εταιρία με την ονομασία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.» δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το Bloomberg την αγορά έκανε η εταιρία «Invel Real Estate Partners», η οποία στην ιστοσελίδα της όντως ανακοινώνει την αγορά της Πανγαίας. Η εταιρία όμως αυτή ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοραπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της Πανγαίας. Καμία άλλη !

    Η διεύθυνση της «Invel Real Estate Partners» στο Λονδίνο είναι ίδια με τη διεύθυνση της εταιρίας «Onyx Financial Advisors UK Ltd», εκπροσώπου της BSGR στο Λονδίνο. Η BSGR είναι μητρική της εταιρίας «BSG Real Estate (Netherlands) II B.V.» η οποία ελέγχεται για πλήθος σκανδάλων διαφθοράς στην Αφρικανική Γουινέα σε συνεργασία με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς της χώρας.

    Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται η Εθνική Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσαν τη συναίνεσή τους για την πώληση – μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ» με τόσο προκλητικά χαριστικούς οικονομικούς όρους και χωρίς να ερευνήσουν το παρελθόν της Invel αλλά κυρίως της BSGR.

    Με την ανάληψη της νέα κυβέρνησης τα υπουργεία που τα ίδια ή υπηρεσίες τους εντάσσονται στα 28 κτίρια βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο της απώλειας της ιδιοκτησίας τους αλλά και της υποχρέωσης να μισθώνουν «βρέξει, χιονίσει» τα εκποιηθέντα ακίνητα, καταβάλλοντας 30 εκατ. € ετησίως.

    Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση δεν θεωρείται λήξασα. Υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες που αφορούν τόσο στο τίμημα όσο και στη νομιμότητα της πώλησης, η οποία θα μπορούσε να ανακληθεί. Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επιμείνουμε !

    http://www.presspublica.gr/ston-isagelea-h-ekpoiish-28-akinioton-tou-dimosiou-apo-to-taiped-nea-stoixeia-gia-thn-polisi-tis-pangais/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.