Ευρωεκλογές 2014 – Απόπειρα εξαπάτησης εκλογέων

Αυτό είναι προεκλογικό Σποτ Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών 2014. 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή οι ευρωβουλευτές, εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία κάθε 5 χρόνια και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο ασκεί τη νομοθετική εξουσία, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“το Συμβούλιο”).

Οι κύριες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τρεις:

– συζητά και θεσπίζει ευρωπαϊκούς νόμους, μαζί με το Συμβούλιο,
– ελέγχει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες άλλων οργάνων της ΕΕ, ιδιαίτερα της Επιτροπής, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία,
– συζητά και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο.

ΤΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΝΔ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΛΠ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σποτ βασίζεται σε ισχυρισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.  

Ενδεικτικά και μόνο:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η μονταζιέρα μοντάρει μέχρι και τον Ομπάμα

Στο «επικό» προεκλογικό σποτάκι της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να δηλώνει πως «οι Έλληνες βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ» – Ο Μπάρακ Ομπάμα, βέβαια, δεν δήλωσε ποτέ κάτι τέτοιο

.
Στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ είναι πολλά αυτά που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Ας μείνουμε, όμως, στα όσα φέρεται να δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την χώρα, και μάλιστα πολύ πριν το πρωτογενές πλεόνασμα (!) και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το ThePressProject το έψαξε λίγο περισσότερο…

Στο 0,55”, λοιπόν, ο Ομπάμα εμφανίζεται να δηλώνει αισιόδοξος πως οι Έλληνες έχουν αρχίσει πια «να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».

Ανατρέχοντας, ωστόσο, στις πραγματικές δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2013, ανακαλύπτει κανείς πως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι και ο Ομπάμα δεν δήλωσε ποτέ αυτό που του αποδόθηκε.

Αντίθετα, οι δημιουργοί του σποτ, με μακρά εμπειρία ως φαίνεται στο «μοντάζ», έκοψαν μια φράση του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ολόκληρη η πρότασή του είχε τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.

Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε το κείμενο (απομαγνητοφώνηση) των δηλώσεων των Ομπάμα και Σαμαρά, ενώ στο βίντεο το επίμαχο σημείο είναι περίπου στο 2ο λεπτό.

Αυτή, λοιπόν, είναι ολόκληρη η πρόταση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ:

And I think Prime Minister Samaras is committed to taking the tough actions that are required, but also, understandably, wants to make sure that the Greek people see a light at the end of the tunnel.

«Και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις «σκληρές» ενέργειες που απαιτούνται, και φυσικά πως επιθυμεί να διασφαλίσει πως οι Έλληνες θα δουν το φως στην άκρη του τούνελ».

Καμία σχέση, δηλαδή.

Για το τέλος, έχει ενδιαφέρον πως λίγο πιο πριν ο Μπάρακ Ομπάμα είχε προχωρήσει σε μια ήπια κριτική στην πολιτική της άγριας λιτότητας που επιβλήθηκε στην χώρα, αναφέροντας πως δεν είναι σημαντικό μόνο να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της, αλλά πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την εργασία.

«Γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία πως οι χώρες με υψηλούς δείχτες εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας – οι πολίτες των οποίων νιώθουν πως η οικονομία της χώρας προχωράει μπροστά – περιορίζουν πολύ πιο εύκολα το χρέος τους, από εκείνες που οι πολίτες τους νιώθουν απελπισμένοι», δήλωνε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, σημειώστε παρακαλώ και το γεγονός ότι ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ δεν είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές και ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δεσμεύονται από κομματικές ή άλλες οδηγίες ούτε από επιτακτικές εντολές. Όπως και στην ελληνική βουλή δηλαδή, όπου οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Ότι το κόμμα μπορεί να τους διαγράψει μετά δεν έχει καμία σημασία γιατί από την βουλή δεν φεύγουν …

Άρθρο 60 Σ

Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.
Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν ανακαλείται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΠΟΙΝΙΚΩΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΙΙ. Εγκλήματα κατά τις εκλογές

Άρθρο 161 Βία κατά εκλογέων

Όποιος με βία ή με απειλές βίας παρεμποδίζει κάποιον εκλογέα από την ενάσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή επιβάλει την ενάσκησή του ή την ψηφοφορία υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου σε εκλογές βουλευτών ή νομαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών αρχών τιμωρείται με φυλάκιση.Το δικαστήριο μπορεί εκτός από τη ποινή να επιβάλλει και στέρηση των αξιωμάτων και των θέσεων του άρθρου 63, αριθμ. 1.

Άρθρο 162 Εξαπάτηση εκλογέων

Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή.

– Εθνικές εκλογές 2012 – Προεκλογικό spot της ΝΔ (Εδώ βέβαια μιλάμε για ΕΕ και ευρώ …. )

Website to fact-check EU election campaign claims

 ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 4255/11-04-2014 – Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις 

– ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 58 – Ορισμός ημέρας διεξαγωγής και διάρκειας της ψηφοφορίας
για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

11 comments on “Ευρωεκλογές 2014 – Απόπειρα εξαπάτησης εκλογέων

  1. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

    Αυτό που θέλω να σας πω ξεκάθαρα είναι ότι πιστεύουμε στην κατεύθυνση αυτή Όχι άλλους φόρους Όχι άλλες μειώσεις Όχι άλλες απολύσεις και σε αυτό είμαι ξεκάθαρος ότι είναι η δικιά μας η θέση η οποία θα είναι κοφτή θέση από εδώ και πέρα σε όλα τα ζητήματα Και νομίζω ότι οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι είναι όχι απλά μάταιο αλλά μπαίνει λιγάκι και στο αστείο Παράδειγμα: Να αυξάνεις τους φόρους και με το που τους αυξάνεις αντί το κράτος να έχει μεγαλύτερα έσοδα να έχει λιγότερα έσοδα Το είδαμε με το ΦΠΑ το είδαμε με κάθε φόρο που μπήκε Το κράτος αντί να κερδίσει έχασε Σαν άνθρωπος που πιστεύει ότι η αγορά και ο ιδιώτης μπορεί να δώσουν την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, να φύγουμε πια από αυτό το σπάταλο κράτος σας το λέω ότι το μόνο τρόπο είναι μέσω του ιδιωτικού τομέα Και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να έχει μια φορολογία που τον πνίγει. Ούτε μπορείς εσύ να ασφυκτιάς από φόρους όταν δίπλα η Βουλγαρία και η Τουρκία, σήμερα ήμουν με τον βούλγαρο τον πρωθυπουργό δίπλα μου, έχει φόρους το εν τέταρτο της Ελλάδας. Θα φύγουν οι επιχειρήσεις από εδώ πέρα και θα πάνε δίπλα. Και Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις.

    “Το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Αποκλείω κάθε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Συγκυβέρνηση θέλουν τριών ειδών συμφέροντα. Πρώτο την θέλει την συγκυβέρνηση το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για να πέσουν στα μαλακά για να μην ψάξουμε τις τεράστειες ευθύνες τους που μας έφεραν στο μνημόνιο. Νομίζουν οτι θα γλυτώσουν αλλά δεν θα γλυτώσουν. Δεύτερον, την συγκυβέρνηση την θέλουν ολα εκέινα τα συμφέροντα και όλες εκείνες οι συντεχνείες,που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα και όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στα πράγματα, ακόμα και με δεύτερο ρόλο στην κυβέρνηση, έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Τρίτον, την συγκυβέρνηση την θέλουν όλες οι δυνάμεις, μέσα ή έξω απο την την Ελλάδα, που θέλουν μια κυβέρνηση αδύναμη και ελενχόμενη. Δεν μπορούμε φίλες και φίλοι απο την ύφεση να βγούμε μαζί με εκείνους που μας έφεραν στην ύφεση. Δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια στον λαό, μαζί με εκείνους που κορόιδεψαν τον λαό. ‘Οσοι θέλουν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι για να μην αλλάξει τίποτα. Για να διασωθεί αυτό που χρεωκόπησε και για να σωθούν εκείνοι που μας χρεωκόπησαν.”

    Σήμερα, δηλαδή σχεδόν δυο χρόνια μετά τις εκλογές όπου συμμετείχαν χωριστά και τέσσερις μήνες από τότε που κυβερνούν οι αρχηγοί τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν την προγραμματική τους συμφωνία !!! Δείτε τα 43 σημεία της .

    Για τα πρακτικά – Γ Κασιμάτης: Έγινε πραξικόπημα, Σαμαράς : τα ξέρω όλα

    Για τα πρακτικά: Σαμαράς για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και χρεοκοπία της χώρας

  2. ΕΞΙΣΟΥ “ΣΧΕΤΙΚΕΣ” ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ! Συλλέγουμε υλικό και επανερχόμαστε

    Προεκλογικό Σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές 2014

  3. Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι με βάση τα πιό πάνω στοιχεία κατέθεσα σήμερα στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και στην Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μέσω ηλεκτρονικού μου μηνύματος αίτηση ελέγχου της πιό πάνω παραπλανητικής διαφημίσεως ζητώντας τις ενέργεις των ανωτέρων νομικών προσώπων με σκοπό την διακοπή μετάδοσης της και με επόμενο στόχο μου την υποβολή αναφοράς και ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για απόδοση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.

    ακολουθεί το κείμενο της αιτήσεως και του ηλεκτρονικού μηνύματος γνωστοποίησης του θέματος προς το ΣΕΕ και την ΕΔΕΕ

    From: Pantelis Giamarellos [mailto:pantelisg@gmail.com]
    Sent: Friday, May 09, 2014 6:02 PM
    To: info@see.gr; edee@edee.gr; pantg@otenet.gr
    Subject: RE: ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΣ ΝΔ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014 “ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

    Αγαπητή κυρία Χατζηνικολαϊδη,

    Σε συνέχεια της σημερινής μας τηλεφωνικής επικοινωνίας θα ήθελα να σας υποβάλλω την συνημμένη αίτηση ελέγχου της πολιτικής διαφημίσεως του κόμματος «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» στην οποία έχουν παραποιηθεί δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα με σκοπό την παραπλάνηση εκλογέων.

    Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνηση και παρακαλώ για τις ευγενικές σας ενέργειες.

    Με τιμή

    Ο αναφέρων και αιτών
    Παντελής Γιαμαρέλλος
    Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού 862
    Τ.Θ. 9501
    19015 Ωρωπός Αττικής
    Τηλ. 22950 37637
    Τηλ. 22950 31818
    Κινητό 6944 579911
    e-mail: pantg@otenet.gr

    Προς
    Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας
    Την Πρωτοβάθμια Επιτροπή
    Αστροναυτών 19, 151 25 Μαρούσι
    τηλ.: 210-6899.331-2,
    E-mail: info@see.gr

    Μαρκόπουλο Ωρωπού Αττικής 9 Μαϊου 2014
    ΑΙΤΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
    1. Αιτών τον έλεγχο: Γιαμαρέλλος Παντελής του Ιωάννη
    Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού 862
    19015 Ωρωπός Αττικής
    Τηλ. 22950 37637, κινητό 6944 579911, e-mail: pantg@otenet.gr

    2. Ελεγχόμενος: πολιτικό κομμα ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    3. Ελεγχόμενη επικοινωνία*:
    Α. Τίτλος: «Σταθερά βήματα μπροστά»
    Β. ημερομηνία 1ης εμφάνισης: 7 Μαϊου 2014
    Γ. διάρκεια: από δύο λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό και εικοσι τρία δευτερόλεπτα, ανάλογα με την έκδοσή του
    Δ. μέσο που εμφανίζεται: Τηλεόραση και διαδίκτυο
    4. Προϊόν στο οποίο αφορά η επικοινωνία: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
    5. Εισαγωγή:
    Aπό τις 6 Μαϊου 2014, ημερομηνία που επιβεβαιώνεται και από σχετικό άρθρο της εφημερίδος «ΤΑ ΝΕΑ» στην διαδικτυακή της έκδοση (βλ. σχ. http://www.tanea.gr/news/ekloges2014/article/5116775/stoys-thleotpikoys-dektes-to-prwto-proeklogiko-spot-ths-nd/ ) , προβάλεται στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης όπως και έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο διαφημιστικό σποτ του κόμματος «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» το οποίο περιέχει με παραποιημένες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ με σκοπό την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών/ψηφοφόρων.

    6. Αναφορά συγκεκριμένου υπό κρίση ισχυρισμού: Αντί της πλήρους προτάσεως του κ. Ομπάμα, με την ιδιότητά του ως Προέδρου των ΗΠΑ, «And I think Prime Minister Samaras is committed to taking the tough actions that are required, but also, understandably, wants to make sure that the Greek people see a light at the end of the tunnel.» δηλαδή σε μετάφραση «Και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις «σκληρές» ενέργειες που απαιτούνται, και φυσικά πως επιθυμεί να διασφαλίσει πως οι Έλληνες θα δουν το φως στην άκρη του τούνελ».
    Η πιό πάνω δήλωση του κ. Ομπάμα έγινε από το δεύτερο λεπτό και τριακοστό δευτερόλεπτο (02:30) έως το δεύτερο λεπτό και τεσσαρακοστό τρίτο δευτερόλεπτο (02:43) της κινηματογράφησης των δηλώσεων των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο στην συνάντησή τους στις 8 Αυγούστου 2013.
    ΟΜΩΣ…..
    Στο πιό πάνω διαφημιστικό σποτ, είτε στην σύντομη είτε στην μακράς διαρκείας έκδοσή του εμφανίζεται ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ η δήλωση του κ. Ομπάμα με εκείνον να αναφέρει μόνον το τελευταίο τμήμα της με εντελό διαφορετικό νόημα προτάσεώς του και πιό συγκεκριμένα: «the Greek people see a light at the end of the tunnel.» και σε μετάφραση «οι Ελληνες βλέπουν φως στην άκρη του τούννελ»

    7. Αιτιολογία αμφισβήτησης ισχυρισμού, άρθρα που προσβάλλονται:
    Είναι προφανές ότι η παραποίηση των δηλώσεων του κ. Ομπάμα είναι σοβαρότατη και με την αποκοπή του πρώτου τμήματος της προτάσεώς του αλλάζει εντελώς το νόημά της. Πράγμα που οδηγεί σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα τον αποδέκτη του διαφημιστικού σπότ και φυσικά τον παραπλανεί.
    8. Άλλα σχόλια: –
    9. Υπογραφή

    Παντελής Γιαμαρέλλος

    * Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της διαφήμισης / η καταχώρηση / το link
    Link της διαφημίσεως όπως μεταδόθηκε στις 6 Μαϊου 2014 και ώρα 19.55
    http://planet-greece.blogspot.com/2014/05/blog-post_4586.html
    (στο πιό πάνω link υπάρχει η μακράς διαρκείας έκδοση όπως προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την πιό πάνω αναφερομένη ημέρα και ώρα)

    Link της διαφημίσεως όπως μεταδόθηκε και άλλες ημέρες και βρίσκεται πλέον αναρτημένη στο youtube:

    Link των δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα και του κ. Σαμαρά από την επίσημη διαδικτυακή πύλη του «Λευκού Οίκου» στο youtube

    From: SEE [mailto:info@see.gr]
    Sent: Friday, May 09, 2014 5:55 PM
    To: pantg@otenet.gr
    Subject:

    • Μια που το κάνατε, βάλτε και τα υπόλοιπα παραπλανητικά στοιχεία ( δείτε ενδεικτικά τα 2 λινκ που είναι ενσωματωμένα στο κείμενο) και βάλτε και το ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι ευρωεκλογές και το καινούργιο ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν καμία σχέση με την κατάργηση της ΕΡΤ. Μην ξεχνάτε όμως ούτε το ΚΚΕ που μας λέι ( για εσωτερική κατανάλωση) τι κακός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μέλη της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία μάλιστα πρότεινε τον Α. Τσίπρα ως νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

      Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καλός για το ΚΚΕ, δεν θα ανήκαν στο ίδιο ευρωκοινοβουλευτηκο κόμμα.

      Η συγκεκριμένη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα λέγεται “Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών” και την σύνδεση της θα την βρείτε εδώ σύνδεση

      http://www.guengl.eu/group/delegations

      Εδώ δείτε τι λέει το ΚΚΕ

      Παραπλάνηση δεν είναι και αυτή ;;; Οι καταναλωτές δεν πρέπει να προστατευθούν ;;; Πρέπει. Ορίστε:

      Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

      Διαφήμιση

      Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη διαφήμιση
      Προκειμένου να προστατευθείτε από τον καταιγισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων και τις αθέμιτες συνέπειές τους, η πολιτεία έχει ορίσει κανόνες. Συγκεκριμένα η διαφήμιση ρυθμίζεται από το άρθρο 9 σε συνδυασμό με τα άρθρα 9δ και 9ε του  Ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Με αυτές τις διατάξεις επήλθε η προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2006/114/ΕΚ για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση.
Η νομοθεσία αυτή αποσκοπεί στο να επιτρέψει τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης προς όφελος των καταναλωτών, των ανταγωνιστών και γενικά του κοινού. Πέραν τούτου, ορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι νόμιμη η συγκριτική διαφήμιση.
Με δυο λόγια:
-          παραπλανητική διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία και σας παραπλανά ή ενδέχεται να σας παραπλανήσει έτσι ώστε, για παράδειγμα, να επηρεάσει την επιλογή σας μεταξύ των προϊόντων ή/και των υπηρεσιών που επιθυμείτε να αγοράσετε, και άρα για τους λόγους αυτούς, βλάπτει έναν ανταγωνιστή.
-          συγκριτική διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που κατονομάζει ρητά ή υπονοεί έναν ανταγωνιστή ή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από έναν ανταγωνιστή.
      
Για τον καθορισμό του παραπλανητικού χαρακτήρα μιας διαφήμισης λαμβάνονται υπόψη:
•        τα χαρακτηριστικά των αγαθών ή των υπηρεσιών•
•        η τιμή τους•
•        οι όροι προμήθειας του αγαθού ή της παροχής υπηρεσιών•
•        η ιδιότητα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα δικαιώματα του διαφημιζομένου.
      
Είναι επίσης απαραίτητη η θέσπιση κριτηρίων ώστε να προσδιορισθεί εάν μια συγκριτική διαφήμιση είναι νόμιμη ή όχι.
Η συγκριτική διαφήμιση επιτρέπεται εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
•        δεν είναι παραπλανητική•
•        συγκρίνει αγαθά ή υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ίδιες ανάγκες ή έχουν τους ίδιους στόχους•
•        συγκρίνει κατά τρόπο αντικειμενικό χαρακτηριστικά που είναι ουσιώδη, συναφή, επαληθεύσιμα και αντιπροσωπευτικά των εν λόγω αγαθών ή υπηρεσιών, στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η τιμή•
•        δεν δημιουργεί στην αγορά σύγχυση μεταξύ του διαφημιζόμενου και ενός ανταγωνιστή•
•        δεν έχει ως συνέπεια τη δυσφήμιση ή την υποτίμηση των σημάτων, των εμπορικών επωνυμιών ή άλλων διακριτικών σημείων ενός ανταγωνιστή•
•        για προϊόντα με ονομασία προέλευσης, αφορά προϊόντα με την ίδια ονομασία προέλευσης•
•        δεν επωφελείται αθέμιτα από τη φήμη σήματος ή άλλων διακριτικών σημείων ενός ανταγωνιστή•
•        δεν παρουσιάζει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία ως απομίμηση ή αντίγραφο αγαθού ή υπηρεσίας που φέρουν σήμα κατατεθέν ή εμπορική επωνυμία.

      Πρέπει να σημειωθεί ότι μια διαφήμιση μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητική τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη παρουσίασης του μηνύματος. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν λαμβάνετε ένα διαφημιστικό έντυπο του οποίου η γενική παρουσίαση σας αφήνει να πιστεύετε ότι κερδίσατε ένα ποσό ή ένα δώρο, ενώ στην ουσία δεν κερδίσατε τίποτα.
Όταν διαπιστωθεί ότι μία διαφήμιση είναι παραπλανητική μπορεί όποιος έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει δικαστική προστασία. Παράλληλα, έννομη προστασία, συλλογική, ζητά κάθε ένωση καταναλωτών για λογαριασμό των μελών της.
Αρμόδια αρχή για τη διαφήμιση είναι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Όταν διαπιστωθεί παράβαση των πιο πάνω διατάξεων του Νόμου 2251/94 μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από Ευρώ 1.500 μέχρι Ευρώ 1.000.000, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται.
      Στο θέμα της διαφήμισης σε τηλεόραση και ραδιόφωνο εμπλέκεται επίσης και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

      Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι από την πλευρά των επιχειρήσεων έχουν θεσπιστεί κανόνες αυτοπεριορισμού και αυτοελέγχου των παραπλανητικών διαφημίσεων μετά από πρωτοβουλία των πιο κάτω φορέων:
- Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ)
- Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ)
- Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ)
Αστροναυτών 19, 151 25 Μαρούσι
τηλ.: 210-6899.331-2,
E-mail: info@see.gr

      Το τελευταίο ανέλαβε από τον Δεκέμβριο του 2003, την τήρηση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας και τη λειτουργία του συστήματος αυτοδέσμευσης, που ιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2863/2000 (άρθρο 9). Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει ιδρυθεί από την ΕΔΕΕ και τον ΣΔΕ, και σταδιακά στη μετοχική δομή του Συμβουλίου προστίθενται και όσα ΜΜΕ επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό, όπως προβλέπει ο νόμος. Στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνεται η διασφάλιση της τήρησης του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας, η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων για τη βελτίωση του Κώδικα, η σύσταση Επιτροπών για την εφαρμογή του και η συμμετοχή σε ενώσεις στο εξωτερικό για την προώθηση της αυτοδέσμευσης και την τήρηση της δεοντολογίας στην επικοινωνία.

      Βλέπε επίσης συνοπτικές πληροφορίες για την Διαφήμιση και χορηγία προϊόντων καπνού, που είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

      http://www.efpolis.gr/el/diasfalisi-oikonomikon-symefronton-katanaloton/37-cat-exasfalisi-asfalon-synallagon/57-diafimisi.html

      Και αν εντοπίσετε και άλλους περιποιήστε τους και αυτούς επειδή η παραπλάνηση είναι παραπλάνηση από όπου και αν προέρχεται.

      ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ! Δώστε βάση γιατί εκεί είναι το ζουμί  

  4. Αγαπητο justiceforgreece,

    δυστυχώς η εμπειρία (και γνωρίζετε ότι αυτή υπάρχει) έχει αποδείξει ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα όταν αυτή ζητείται από πολίτες καθυστερεί πολύ και οι υπάλληλοι (όχι οι Λειτουργοί) της Δικαιοσύνης την εκθέτουν κατά συρροή και μάλλον ανεπανόρθωτα. Οσο για τις καταγγελίες και για άλλες περιπτώσεις παραποίησης δηλώσεων ή παραπλάνησης είτε στην ίδια διαφήμιση είτε σε άλλες διαφημίσεις και άλλων κομμάτων ας δούμε το αποτέλεσμα της πρώτης αίτησης έρευνας που κατέθεσα και αν όντως υπάρξει η ανταπόκριση και οι ενέργειες που επιβάλλονται τότε προχωράμε και στις επόμενες.

    Εμείς σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε με τα στοιχεία που μας παρουσιάζετε και για την έμπρακτη προσφορά σας στην Πατρίδα ΜΑΣ για την τιμωρία των ανθρώπων που καταχράσθηκαν την εμπιστοσύνη, την άγνοια ή και την αδιαφορία των Ελλήνων πολιτών για τα κοινά.

    Με τιμή
    Παντελής Γιαμαρέλλος

    • απαντώ με παροιμίες

      1. SCRIPTA MANENT! (Και στην περίπτωση μας, έστω και μόνο για ιστορικούς λόγους όλα έχουν την αξία τους.)

      2. “Ο σιωπών δοκεί συναινείν” και συνεργείν….

      και τέλος η αγαπημένη μου :

      3. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη …

  5. Pingback: ΕΠΕΙΓΟΝ !!! Ευρωεκλογές 2014: Αίτηση εξαίρεσης υποψηφίων ΝΔ, Χ.Α., ΕΛΙΑΣ και παντός υπόπτου έσχατης προδοσίας ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ! « *****************

  6. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ :

    Αγαπητέ κύριε Οικονόμου,

    Ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του αρχείου 10H SYNEDRIASH σε μορφή .tif με αντίγραφο των πρακτικών της 10ης συνεδριάσεως του Συμβουλίου με θέμα την με αρ. Πρωτ/λου σας 930/9-5-2014 καταγγελία μου την οποία και χειρίζεστε. (συνυποβάλω ως συνημμένο το αρχείο το οποίο σήμερα μου στείλατε και επάνω στο οποίο βασίζω το πιό κάτω αίτημα θεραπείας επ’ αυτών, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα 18/6/2014 δεν έχω ακόμη λάβει σε έντυπη μορφή καμμία άλλη απάντηση από το ΕΣΡ)

    Παρακαλώ όπως λάβετε το ακόλουθο αίτημα θεραπείας και επανεισαγωγής της καταγγελίας μου προς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συζήτηση του στην επομένη συνεδρίαση του ΕΣΡ επανερχόμενος στο θέμα της παραπλανητικής πολιτικής διαφημίσεως το οποίο δεν αναφέρθηκε καν στο σκεπτικό της ανωτέρω αποφάσεως όσο και σε νέο θέμα της προσβολής της προσωπικότητας φυσικού προσώπου και μάλιστα του Προέδρου των ΗΠΑ λόγω της παραπλανητικής παρουσίασης των δηλώσεών του από την καταγγελομένη από τον υπογράφοντα πολιτική διαφημίση και τον δημιουργό αλλά και τον εντολέα παραγωγής και μεταδόσεως αυτής.

    Το αίτημα θεραπείας αυτό θα κοινοποιήσω και σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε Ευρωβουλευτές, στην ΕΣΗΕΑ και πιθανώς και στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για δικές τους ενέργειες και πιθανώς προτείνοντάς τους ως μάρτυρες μου ενώπιον του Συμβουλίου σας, αν αυτό χρειαστεί προς απόδειξη των ισχυρισμών μου.

    Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΕΣΡ για το ακόλουθο αίτημα θεραπείας το οποίο σας υποβάλω μαζί με το μήνυμα αυτό. Η’ σε περίπτωση που το αίτημα θεραπείας μου συσχετισθεί με τον ήδη υπάρχοντα αρ. Πρωτ/λου 930/12-5-2014 της αρχικής μου καταγγελίας παρακαλώ όπως επιβεβαιώσετε αυτό με απαντητικό e-mail ή εγγράφως με επιστολή στην ταχυδρομική μου διεύθυνση.

    Με τιμή
    Παντελής Γιαμαρέλλος

    Ωρωπός Αττικής, 18 Ιουνίου 2014

    Προς
    ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
    Aμερικής 5 & Πανεπιστημίιου
    Αθήνα 10564
    Τηλ. 213 1502300

    ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    σχετ. : καταγγελία Παντελή Γιαμαρέλλου 930/12-5-2014 και πρακτικά συνεδρίασής σας 10/13-5-2014 επί και αυτής.
    Συν.: απόσπασμα πρακτικών συνεδριάσεως ΕΣΡ 10/13-5-2014.

    Δια της παρούσης υποβάλω αίτημα θεραπείας καθώς η θέση και τελικώς η κρίση του Συμβουλίου σας κατά την συνεδρίαση 10/13-5-2014 κατ΄ουδένα τρόπο άπτονται της καταγγελίας μου 930/12-5-2014.
    Η καταγγελία μου αφορά συγκεκριμένα θέμα παραπλανητικής διαφήμισης ως αποτέλεσμα της παρουσίασης αποσπάσματος δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται εντελώς διαφορετική εντύπωση προς τον αποδέκτη του πολιτικού διαφημιστικού μηνύματος. Αυτό συνιστά εξαπάτηση των δεκτών του πολιτικού διαφημιστικού μηνύματος αλλά και εκλογέων, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται καν στην παρουσίαση της καταγγελίας μου ενώπιον του Συμβουλίου σας, στο σκεπτικό του αλλά και στην τελική του κρίση όπως έχουν αποτυπωθεί στο απόσπασμα των πρακτικών της συνεδριάσεως 10/13.5.2014.

    Η παραπλανητική αυτή διαφήμιση δημιουργεί και ποινικές ευθύνες για τον εντολέα της παραγωγής και παρουσίασής της μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων τα οποία εποπτεύει το Συμβούλιό σας, για προστασία του Ελληνα πολίτη και όχι των πολιτικών κομμάτων. Και αυτό γιατί το παραπλανητικό αυτό διαφημιστικό μήνυμα οδηγεί σε εξαπάτηση εκλογέων κάτι που είναι ποινικά κολάσιμο σύμφωνα με τον αρ. 133 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει:
    Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα, με αποτέλεσμα αυτός να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να ψηφίσει άκυρα ή να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα του άρθρου 132, τιμωρείται με φυλάκιση ως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

    Η σκόπιμη και με δόλο παραποίηση δηλώσεων με παράλειψη μέρους τους είναι κάτι το οποίο αποτελεί σαφή παραβίαση κάθε μορφής κανόνων δημοσιογραφικής, εμπορικής, διαφημιστικής αλλά και πολιτικής δεοντολογίας αλλά είναι επίσης και ποινικά κολάσιμη ενέργεια ιδίως όταν αυτή καταγγέλεται επωνύμως όπως εν προκειμένω.

    Στην πιό πάνω απόφασή του το Συμβούλιό σας αναφέρει στην αρχή του αποσπάσματος των πρακτικών της 10ης συνεδριάσεώς του:
    «Κατά το άρθρο 2 παρ. 4 της Οδηγίας 5 της 6ης .5.2014 «περί τηλεοπτικής καλύψεως της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 25ης Μαϊου 2014 για την ανάδειξη των Ελλήνων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατά την μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»…. (τα κεφαλαία ως επισήμανση του κειμένου από τον υπογράφοντα)

    Ως εκ τούτου είναι ΣΑΦΕΣ ότι τα διαφημιστικά μηνύματα υποχρεωτικά πρέπει:
    1. να ακολουθούν τούς κοινά αποδεκτούς κανόνες δεοντολογίας. Η παραπλανητική παρουσίαση μέρους ή τμήματος δηλώσεων και όχι του συνόλου αυτών αποτελεί παράβαση των κανόνων δεοντολογίας,
    2. να είναι σύμφωνα με με την κειμένη νομοθεσία και εν προκειμένω η προσπάθεια παραπλάνησης εκλογέων γίνεται σκοπίμως και με δόλοπρος εξαπάτησης αυτών οπότε υπάρχει θέμα παραβάσεως τουλάχιστον του άρθρου 133 του Ποινικού Κώδικα.

    Το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ραδιοτηλεοπτικό σήμα, μήνυμα, εικόνα, κείμενο, εκπομπή ή διαφημιστικό εμπορικό ή πολιτικό μήνυμα προβαλλόμενο από τα ραδιοτηλεοπτικό μέσα παραβαίνει οποιονδήποτε κανόνα δεοντολογίας ή διάταξη της κειμένης νομοθεσίας ή του Π.Κ.

    Επειδή εν προκειμένω από το απόσπασμα των πρακτικών της συνεδριάσεως 10 του Συμβουλίου σας στις 13 Μαϊου 2014 καθίσταται σαφές ότι το Συμβούλιό σας δεν ασχολήθηκε με το καταγγελόμενο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα της ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ παρουσίασης τμήματος δηλώσεων ξένου πολιτικού προσώπου

    Επειδή η τμηματική και παραπλανητική παρουσίαση τμήματος δηλώσεων οποιουδήποτε προσώπου αποτελεί και προσβολή της προσωπικότητας του προσώπου αυτού, ακόμη δε περισσότερο όταν το πρόσωπο αυτό είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κάτι το οποίο πέραν του αντιδεοντολογικού του χαρακτήρα και του ποινικά κολασίμου του δημιουργεί προϋποθέσεις για εμπλοκές και αρνητικές εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο με την σύμμαχο και φίλη αυτή χώρα,

    Επειδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει ως σκοπό, καθήκον και υποχρέωσή του την προστασία του Ελληνα Πολίτη από παραβάσεις των κανόνων δεοντολογίας, της νομιμότητας και του ορθού τρόπου παρουσίασης και των διαφημιστικών μηνυμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπως και την προστασία της ορθής λειτουργίας των Δημοκρατικών θεσμών άρα και τον έλεγχο των πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων όπως αυτά προβάλλονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα,

    Επειδή στην καταγγελία μου πουθενά δεν έθεσα θέμα εύκολης αναγνωρισιμότητας ή διακριτότητας του εν λόγω διαφημιστικού μηνύματος, ούτε προσβολής άλλου πολιτικού κόμματος αλλά αποκλειστικά και μόνον το θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης αποσπάσματος δηλώσεων του Προέδρου ξένης χώρας με σκοπό την εξαπάτηση των Ελλήνων εκλογέων, θέμα το οποίο ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται στο σκεπτικό σας όπως αυτό αναπτύχθηκε στο απόσπασμα των πρακτικών της συνεδριάσεως δέκα (10) του Συμβουλίου σας στις 13 Μαϊου 2014,

    Επειδή με την σκόπιμη παραποίηση των δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ προσβάλλεται η προσωπικότητα του συγκεκριμένου αυτού προσώπου, τόσο σε ατομικό του επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό, και ως εκ τούτου εγείρεται και νέο θέμα το οποίο και δια της παρούσης καταγγέλω συμπληρωματικά ενώπιον του Συμβουλίου σας,

    Επειδή το Συμβούλιό σας έχει υποχρέωση να εξετάζει τις καταγγελίες των Ελλήνων πολιτών και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΚΟ Η’ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ακόμη και σε υπευθύνους πολιτικών κομμάτων όταν υπάρχει θέμα παρανόμων ή αντιδεοντολογικών ενεργειών τους, αλλιώς τα μέλη του Συμβουλίου σας συνδράμουν ή καλύπτουν τους παρανομούντες ευρισκόμενα πλέον και εκείνα ενώπιον ποινικών ευθυνών για τις ενέργειές τους αυτές, και διατηρώ κάθε δικαίωμά μου να τις αναφέρω ενώπιον κάθε Εισαγγελικής ή στην περίπτωσή μας και Διπλωματικής Αρχής για δικές της πλέον ενέργειες σε περίπτωση μην ενεργοποίησης της Αρχής σας κατά τα νομίμως προβλεπόμενα,

    Για τους πιό πάνω λόγους

    Και για όσους επιφυλάσσομαι να εκθέσω ενώπιον του Συμβουλίου σας,

    Αιτούμαι την επανεισαγωγή της καταγγελίας μου ενώπιον του Συμβουλίου σας έτσι ώστε αυτή να κριθεί για το θέμα το οποίο αφορά και το οποίο δεν συζητήθηκε καν κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως σας της 13ης Μαϊου 2014 προς επιβολή των νομίμων κυρώσεων κατά των παραβατών της ισχυούσης νομοθεσίας και κωδίκων δεοντολογίας.

    Με τιμή
    Παντελής Γιαμαρέλλος
    Τ.Θ. 9501
    Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού 862
    19015 Ωρωπός

  7. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 930/12-5-2014 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (Παντελής)

    Αγαπητή κυρία Μαραζίδου,

    Σας υποβάλλω το συνημμένο υπόμνημα, σε μορφή αρχή word, σχετικά με την καταγγελία μου υπ. αρ. πρωτ/λου σας 930/12-5-2014 και το αίτημα θεραπείας που έχω υποβάλει κατά της αποφάσεως 10 του Συμβουλίου της 13-5-2014.

    Παρακαλώ για την ενημέρωσή μου με τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπομνήματος αυτού όσο το δυνατόν συντομότερα και εντός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρας η οποία ορίσθηκε κατά την διάρκεια της προφορικής συζητήσεως του αιτήματος θεραπείας ως ημέρα υποβολής του.

    Ευχαριστώ για τις ευγενικές και άμεσες ενέργειές σας.

    Με τιμή
    Παντελής Γιαμαρέλλος
    Τηλ. 22950 37637
    Τηλ. 22950 31818
    Κινητό 6944 579911

    ακολουθεί το κείμενο :

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Α. Ιστορικό
    Στις 9-5-2014 υπέβαλα την με αρ. πρωτ/λου σας 930/12-5-2014 καταγγελία μου σχετικά με την προβολή παραπλανητικής πολιτικής διαφήμισης. Στις 13-5-2014 υπέβαλα και αίτημα επίσπευσης της διερεύνησης της καταγγελίας μου το οποίο και έλαβε αρ. πρωτ/λου 1058/14-5-2014 και κατόπιν συσχετίσθηκε με την αρχική μου καταγγελία.
    Η καταγγελία μου συζητήθηκε στην υπ’ αρ. 10 συνεδρίαση του Συμβουλίου σας στις 13-5-2014 το οποίο, χωρίς να ασχοληθεί με την ουσία της καταγγελίας μου, κατέληξε στο ότι επειδή η καταγγελομένη διαφήμιση είναι « αναγνωρίσιμη και σαφώς διακριτή από το συντακτικό περιεχόμενο του προγράμματος» «οι υπό κρίση πολιτικές διαφημίσεις, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, είναι νόμιμες».
    Οπως είναι προφανές, το σκεπτικό του Συμβουλίου σας δεν ασχολήθηκε καθόλου με την πραγματική ουσία της καταγγελίας μου με θέμα την προβολή κατ’ αποκοπή τμήματος δηλώσεων πολιτικού προσώπου παγκοσμίου εμβελείας με τρόπο τέτοιο ώστε να οδηγεί τον αποδέκτη του διαφημιστικού μηνύματος σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Σκοπός της πολιτικής διαφημίσεως ήταν προφανώς η διαμόρφωση συγκεκριμένης γνώμης και άποψης, μεταβάλλοντας έτσι την επιλογή του ψηφοφόρου στις εκλογές που θα πραγματοποιούντο εντός των επομένων ημερών.
    Για τον λόγο αυτό, μετά την κοινοποίηση προς εμέ της αποφάσεως 10/13-5-2014 υπέβαλα αίτημα θεραπείας για το οποίο και έλαβα κλήση σας να εμφανιστώ ενώπιον του Συμβουλίου σας στις 29/7/2014 και κατόπιν, λόγω θέματος μη υπάρξεως απαρτίας και μη νομίμου συγκροτήσεώς του, εκλήθην εκ νέου να παρουσιαστώ ενώπιόν σας στις 9/9/2014, οπότε και εξέθεσα εκ νέου προφορικώς τις θέσεις μου επί της ουσίας της καταγγελίας μου.

    Β. Αίτημα εξαίρεσης Προέδρου και μελών
    Προ της συζητήσεως και του παρόντος υπομνήματος παρακαλώ, σε σχέση με το θέμα της νομιμότητας της σύστασης και στελέχωσης του Συμβουλίου σας και προς αποφυγή κήρυξης και της αποφάσεώς του αυτής ως παρανόμου, όπως στην συζήτηση αυτής της καταγγελίας και στην λήψη της σχετικής αποφάσεως δεν συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ι. Λασκαρίδης και τα μέλη Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστας καθώς με την απόφαση 3515/2013 της Ολομελείας του ΣτΕ έχει κριθεί ότι η παρουσία τους ως Προέδρου και μελών αντιστοίχως οδηγεί σε μη νόμιμη συγκρότηση του Συμβουλίου του ΕΣΡ λόγω της υπέρβασης του συνταγματικώς ανεκτού ευλόγου χρόνου παράτασης της θητείας τους.

    Γ. Λόγοι αίτησης θεραπείας
    Μετά το πιό πάνω αίτημα εξαίρεσης των προαναφερθέντων μελών και Προέδρου του Συμβουλίου σας παρακαλώ όπως λάβετε τα επί της ουσίας σχόλια και θέσης του υποβάλλοντος το παρόν υπόμνημα σχετικά με την καταγγελία και το αίτημα θεραπείας της από 13/5/2014 αποφάσεως 10 του Συμβουλίου σας.
    Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 και 2 του Ν. 2863/2000, αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι και ο έλεγχος της εφαρμογής των όσων ορίζονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους σε όσα προβάλλονται ή μεταδίδονται από κάθε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο εντός της Ελληνικής Επικρατείας. Κατά συνέπεια, ακόμα και εάν το ίδιο το ΕΣΡ δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκήσει την κυρωτική του αρμοδιότητα βάσει των υφιστάμενων κωδίκων δεοντολογίας τηλεοπτικών διαφημίσεων, είναι υπεύθυνο να ενεργοποιηθεί προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε άλλη Δημοσία Αρχή για την διερεύνηση του θέματος των ευθυνών των συντελεστών δημιουργίας αλλά και εκπομπής μέσω των τηλεοπτικών μέσων και κάθε διαφημιστικού μηνύματος, εμπορικού ή πολιτικού, το οποίο παραβαίνει κανόνες δεοντολογίας αλλά και τον νόμο. Οφείλει επίσης το ΕΣΡ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου στις πολιτικές διαφημίσεις.
    Σύμφωνα με το Άρθρο 162 περί «Εξαπάτησης εκλογέων» «Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή.»

    Θεωρώ ότι η σκόπιμη παραποίηση δηλώσεων μέσω συρραφής ή κατ’ αποκοπή μετάδοση ή αναμετάδοση δηλώσεων με σκοπό την παραπλάνηση των τηλεθεατών αποτελεί ενέργεια που εμπίπτει στο ως άνω άρθρο. Τονίζω δε ότι με την μετάδοση του παραπλανητικού αυτού μηνύματος θίγεται η αξιοπρέπεια όχι ενός απλού φυσικού προσώπου αλλά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, χώρας φίλης και συμμάχου της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό, οι εμπνευστές της διαφήμισης όχι μόνον εκθέτουν την Πατρίδα Μας ως χώρα όπου ο καθένας μπορεί να παραποιεί τις δηλώσεις ακόμη και του Προέδρου των Η.Π.Α. αλλά οι ενέργειές τους αυτές μπορεί να δημιουργήσουν και θέμα το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί σοβαρά από τις αρμόδιες Αρχές, άρα και το ΕΣΡ, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι το οποίο επίσης αποτελεί και παράβαση του άρθρων 141 του Π.Κ. το οποίο προβλέπει τα εξής:

    «Άρθρο 141
    Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.»

    Για τους πιό πάνω λόγους

    καλώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τα οποία νόμιμα στελεχώνουν και συγκροτούν σε σώμα το Συμβούλιο όπως θεραπεύσουν την από 13-5-2014 απόφασή τους αρχικά ως άκυρη λόγω της μη νόμιμης παρουσίας σε αυτό του Προέδρου και των δύο μελών και όπως αποδεχθούν την θεραπεία της αποφάσεως 10/13-5-2014, όπως αρμόζει σε μία Δημόσια Ελεγκτική Αρχή, κρίνοντας την καταγγελία μου ως βάσιμη και όπως προβούν στην άμεση διαβίβαση της προς την αρμόδια Δικαστική ή άλλη Αρχή προς διερεύνηση των ποινικών ή και άλλων ευθυνών των δημιουργών του καταγγελομένου τηλεοπτικού μηνύματος αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν αυτό.
    Δηλώνω ρητά ότι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ την ποινική ή άλλη δίωξη των υπευθύνων του πολιτικού κόμματος καθώς φρονώ ότι δεν φέρουν την ευθύνη δημιουργίας του διαφημιστικού αυτού μηνύματος.

    Με την βεβαιότητα ότι τα νόμιμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα σταθούν επάξια στο ύψος του καθήκοντός τους για την προάσπιση της νόμιμης και κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, τους Ελληνικούς Νόμους και την Νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων λειτουργίας του Συμβουλίου το οποίο υπηρετούν εξ ονόματος και για την προστασία και την ευημερία των Ελλήνων Πολιτών.

    Με τιμή

    Ο καταγγέλων

    Παντελής Γιαμαρέλλος

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.