Ανεξάρτητη δικαιοσύνη : Η κυβέρνηση ΔΙΟΡΙΣΕ τον καινούργιο πρόεδρο του Άρειου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Επιτρόπο Επικρατείας

papoulias-koutromanos-aggelaras

Δηλαδή η εκτελεστική εξουσία εκτέλεσε …την δική της εντολή και διόρισε τους επικεφαλής της ανεξάρτητης κατά τα άλλα δικαιοσύνης. Και τι έγινε που το σύνταγμα λέει ότ το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι η κυβερνητική μονοκρατορία και ότι η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια οι αποφάσεις των οποίων εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού και όχι της κυβέρνησης ;;;

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μορφή του πολιτεύματος
Άρθρο 1και 26
1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, ΔΗΛΑΔΗ η νομοθετική λειτουργία από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εκτελεστική από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και η δικαστική από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Νέοι Πρόεδροι Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Επιτρόπου Επικρατείας

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση του, επέλεξε τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, στον Άρειο Πάγο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από σχετική εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Α.Π κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος.
Για τη θέση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ κ. Νικόλαος Αγγελάρας.
Για τη θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχαήλ Ζυμής.
Στο βαθμό των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου οι Αρεοπαγίτες κ.κ Βιολέττα Κυτέα, Βασιλική Θάνου, Γεώργιος Γεωργέλλης και Παναγιώτης Ρουμπής.
Στο βαθμό των Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι Σύμβουλοι κ.κ Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Νικόλαος Μηλιώνης και Αννα Λιγωμένου.

Μετά τον διορισμό της, εννοείται ότι η νέα ηγεσία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης έγινε δεκτή και από τον Κ. Παπούλιας, πρόεδρος της δήθεν δημοκρατίας μας….

Η είδηση από την naftemporiki

“Τους νέους ανώτατους δικαστές δέχθηκε σήμερα (09 Σεπτεμβρίου 2014) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Αφού τους συνεχάρη τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης. «Νομίζω ότι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι βασικό σημείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την αξιοσύνη τους. «Είμαι βέβαιος ότι είσθε άξιοι δικαστές και κάνετε αυτό που επιττάσει το καθήκον σας. Να υπηρετήσετε τους δημοκρατικούς θεσμούς, προστατεύοντας τους αδυνάμους και γενικότερα να συμβάλλετε στη μάχη για να βγούμε από τη κρίση με δίκαιες αποφάσεις».

Τον νέο πρόεδρο, τους αντιπρόεδρους του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο Επικρατείας συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.” (–> ο οποίος ήταν Αρεοπαγίτης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Διορισμένος δηλαδή και εκεί … )

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Eπιστολή Βαξεβάνη στον υπουργό Δικαιοσύνης (δήλωση πόθεν έσχες),

Η μαύρη βίβλος της Δικαιοσύνης

Εισαγγελέας Διαφθοράς κατά των υπουργών δικαιοσύνης και οικονομικών

Παπαδημούλης για Αθανασίου: Δεν πείθουν τα χοντροκομμένα ψέμματα

3 comments on “Ανεξάρτητη δικαιοσύνη : Η κυβέρνηση ΔΙΟΡΙΣΕ τον καινούργιο πρόεδρο του Άρειου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Επιτρόπο Επικρατείας

  1. Ο Αθανασίου κατάργησε τη διάταξη για τον παράνομο πλουτισμό των πολιτικών! [έγγραφα]

    ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2014 από directNEWS.gr

    Της Μαντρόνας Κατσαλή

    Με διάταξη που έφερε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, απαλλάσσονται…

    όσοι βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, εκδότες κ.λ.π. έχουν κατηγορηθεί για παράνομο πλουτισμό, με βάση το νόμο για το πόθεν έσχες!

    Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως αποκαλύπτει σήμερα το directnews.gr, σημειώθηκε κατά την ψήφιση του περίφημου νόμου 4524/2014 που έχει τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 7 Απριλίου.

    Συγκεκριμένα, στη σελίδα 82 του νόμου, με επικεφαλίδα «ΙΕ20: ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και στο εδάφιο 10 περιέχονται οι εξής εννέα λέξεις «Τα άρθρα 4 και 5 του ν.3213/2003 (Α΄ 309) καταργούνται»!!!

    Τι προέβλεπε όμως το άρθρο 4 το ν.3213\2003, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ν.3849/2010 και επιγράφεται «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων», δηλαδή το πόθεν έσχες;

    Το άρθρο 4 όριζε σαφώς και κατηγορηματικώς ότι:

    «1. Υπόχρεος σε δήλωση, ο οποίος επωφελούμενος από την ιδιότητά του αποκτά ή προσπορίζει σε τρίτον αθέμιτο περιουσιακό όφελος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

    2. Ο υπαίτιος των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες (1.500.000) ευρώ:

    (α) αν το αποκτηθέν ή προσπορισθέν αθέμιτο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ, ή

    (β) αν ενεργεί κατ’ επάγγελμα ή είναι υπότροπος.

    3. Με τις ποινές των παραγράφων 1 και 2 τιμωρούνται και οι τρίτοι που πορίζονται το αθέμιτο όφελος που προκύπτει από τα αδικήματα των παραγράφων 1 και 2 εν γνώσει της τέλεσης αυτών από τον υπόχρεο σε δήλωση.

    4. Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται, εφόσον η πράξη του υπόχρεου σε δήλωση ή του τρίτου δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

    Με άλλα λόγια, οι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες για τους οποίους προέκυπτε ότι αύξησαν με αθέμιτα μέσα την κινητή ή ακίνητη περιουσία τους, χωρίς όμως να μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινικά το αδίκημα της δωροληψίας, τιμωρούνταν με βάση αυτή την παραπάνω διάταξη.

    Θα πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί, ότι το αναθεωρημένο άρθρο 4 που κατάργησε ο κ. Αθανασίου, ψηφίστηκε και συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το πόθεν έσχες, μόλις τον Απρίλιο του 2010.

    Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και αντίστοιχα στην τιμώρηση συναφών συμπεριφορών εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών στοχεύουν βέβαια πολλές από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές του 12ου κεφαλαίου του ΠΚ, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του ν.1608/50. Ωστόσο, λείπει από τον Ποινικό Κώδικα μια διάταξη που να καλύπτει σφαιρικά το φαινόμενο του αθέμιτου πλουτισμού κρατικών λειτουργών, μέσω πρακτικών που συνιστούν κατάχρηση της ιδιότητάς τους.

    Οι σχετικές καταχρηστικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν συνδέονται αναγκαστικά με μία (ορατή ή ευχερώς αποδείξιμη) περιουσιακή βλάβη της δημόσιας περιουσίας ή της περιουσίας τρίτου, μπορεί να συνίστανται κατά περίπτωση όχι μόνο σε μια αντικανονική άσκηση των θεσμικών αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στον κρατικό λειτουργό, αλλά και σε μια αθέμιτη εκμετάλλευση των πραγματικών δυνατοτήτων που διανοίγονται σ’ αυτόν λόγω της θέσης του για παρεμβάσεις και χειραγωγήσεις διαδικασιών ακόμη και σε τομείς που δεν ανήκουν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του. Όσο πιο νευραλγική είναι η θέση του κρατικού λειτουργού τόσο περισσότερες είναι μάλιστα οι παραπάνω πραγματικές δυνατότητες.

    Στην αντιμετώπιση κυρίως τέτοιων περιπτώσεων αποβλέπει ήδη η διάταξη του άρθρου 4 του ν.3213/2003. Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η αναδιατύπωση της εν λόγω διάταξης και η αναμόρφωση των απειλουμένων πλαισίων ποινής, με εισαγωγή και διακεκριμένων παραλλαγών σε βαθμό κακουργήματος όταν συντρέχουν ορισμένες επιβαρυντικές περιστάσεις. Η διαμόρφωση των επιβαρυντικών αυτών περιπτώσεων είναι απολύτως επιβεβλημένη για την αποκατάσταση της αρχής της αναλογικότητας, η οποία προσβάλλεται όταν τιμωρείται με κάθειρξη ο πολίτης που τελεί μια απλή κλοπή ή απάτη με αντικείμενο μεγαλύτερο των 73.000 ευρώ, παραμένει όμως πλημμέλημα ο αθέμιτος πλουτισμός, κατά το ίδιο ποσό, εκείνου που υποχρεούται σε δήλωση “πόθεν έσχες”».

    Οι εννέα λέξεις του κ. Αθανασίου που κατάργησαν το άρθρο 4

    http://directnews.gr/politics/49371-o-athanasiou-katarghse-th-diataksh-gia-ton-paranomo-ploutismo-ton-politikon-eggrafa.html

    • ΠΡΟΣΟΧΗ !

      ΤΟ ΦΕΚ 85/7.04.2014 ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4254 “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις.” ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ν. 4524/2014

      ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΙΕ.20.: ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ “ΙΕ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ”

      Για του λόγου το αληθές http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b1a33699-f268-4d4a-84f5-8da6898eaddd

      ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΛΟΓΟ ΟΜΩΣ, ΠΑΝΤΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ 4254/2014 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ 4524/2014(ΦΕΚ Α ́85/7-4- 2014).

      ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: ΑΔΑ: ΒΙΗΜΗ-9Φ0 – TAXnews
      files.taxnews.info/200022422-1a3f81b383/1059649-2014.pdf

      ΑΠΟΦΑΣΗ
      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ
      Έχοντας υπόψη :

      5. Τις διατάξεις του άρθρου πρώτου της παραγράφου Ε του Ν. 4524/2014 (ΦΕΚ Α ́85/7-4- 2014), 1.α. περί συγχώνευσης της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογίας και της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης ∆ημοσίων Εσόδων της Γ.Γ.∆.Ε. σε μία Γενική ∆ιεύθυνση η οποία φέρει τον τίτλο «Γενική ∆ιεύθυνση Φορολογικής ∆ιοίκησης».

      περισσότερα εδώ :

      Μηνυτήρια αναφορά για το σκάνδαλο της αθώωσης των καταχραστών του Δημοσίου

      Μηνυτήρια αναφορά για το σκάνδαλο της αθώωσης των καταχραστών του Δημοσίου

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.