ΤΑΙΠΕΔ – Το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας Δημοσίου που ξεπουλάει την Ελλάδα

logo_1_gr

“Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ ή HRADF ιδρύθηκε με το νόμο 3986/2011. Ας δούμε τώρα ποιός είναι ο σκοπός του και τι πρέπει να κάνει σύμφωνα με το νόμο και τι άλλο το έβαλαν να κάνει. Θα δούμε αν οι νόμοι που το διέπουν είναι Συνταγματικοί, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ (άρθρο 4 καταστατικού του) είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και περιουσιακών στοιχείων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ όπως ορίζεται στην §1 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011.

Ας δούμε τα παράδοξα-περίεργα και πονηρά που έχει ο ν. 3986/2011. Από το σκοπό (και τον τίτλο) του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται η αξιοποίηση της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του Δημοσίου.

Τί λέμε όμως ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου;

Δεν υπάρχει ορισμός της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Άρα δια της αναγωγής ό,τι δεν εμπίπτει στη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία του δημοσίου είναι η ΙΔΙΩΤΙΚΗ περιουσία του.

Ο ορισμός περιέχεται (όσο και να φαίνεται περίεργο) στον “Νόμο περί διακρίσεως κτημάτων” της 21 Ιουνίου (3 Ιουλίου) 1837! (νόμος Όθωνος, βασικό Δίκαιο)

page001

Στο νόμο αυτό διακρίνονται τα κτήματα σε δημόσια ή ιδιωτικά (άρθρο 13). Δημόσια κτήματα είναι όσα ανήκουν στην επικράτεια (άρθρο 14). Οι δρόμοι και παράδρομοι (αγυιαί=διάβαση σημασμένη με στήλη, εκείνη την εποχή – κατ’ άλλους όρμοι ή ακρωτήρια, νοηματικά όμως απορρίπτεται αυτή η εκδοχή), οι ποταμοί με τις όχθες τους, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια, οι όρμοι και εν γένει όλα τα μέρη της επικράτειας όσα δεν δύνανται να γίνουν ιδιωτική ιδιοκτησία, θεωρούνται δημόσια κτήματα. (άρθρο 15). Ιδιωτικά κτήματα είναι αυτά που ανήκουν σε ένα η περισσότερα άτομα ή σε κάποια κοινότητα (άρθρο 19).

page002
Ο νόμος περί διακρίσεως κτημάτων προέρχεται από το σύγγραμμα “Ο Νόμος των Υποθηκών μετά σημειώσεων και ο Νόμος περί Διακρίσεως Κτημάτων” εκδ 1938, από την ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη Παν/μίου Κρήτης http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/9/0/7/metadata-39-0000583.tkl

.
Βλέπουμε ότι δρόμοι, λιμάνια, αιγιαλοί, ακτές κλπ. ανήκουν στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και όχι στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ περιουσία του Δημοσίου.

Μετά τη διεκρίνηση και αφού μάθαμε ποιά είναι η δημόσια περιουσία, δηλαδή αυτή που δεν ¨αξιοποιείται” από το ΤΑΙΠΕΔ, ας δούμε τι λέει και το περιβόητο άρθρο 5 §1 του ν. 3986/2011

1. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και κατά προτίμηση, με:
α) Πώληση.
β) Σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δικαιωμάτων οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας.
γ) Μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων οποιασδήποτε φύσης επί αυτών.
δ) Εκμίσθωση.
ε) Παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους.
στ) Ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.
ζ) Εισφορά τους σε ανώνυμες εταιρείες και στη συνέχεια πώληση των μετοχών που προκύπτουν.
η) Τιτλοποίηση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από τον επιχειρηματικό ή μη χαρακτήρα τους, σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 14 του ν. 3156/2003

Και ποιά είναι τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ;

Αυτά αναφέρονται στο άρθρο 2 του ν 3156/2003. Επειδή το άρθρο αυτό αναφέρει γενικά στοιχεία, παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο και τα Μνημόνια, ας δούμε τι λέει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ότι του έχει ΉΔΗ μεταβιβαστεί:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

– ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος): Διαχειριστής Σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.), Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, Συντήρηση Τροχαίου Υλικού και Σιδηροδρομικού Εξοπλισμού (ROSCO)
– το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
– τα Τοπικά Αεροδρόμια
– 4 αεροσκάφη τύπου Airbus 340 – 300
– την Εγνατία Οδό
– την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε. (εταιρεία εκμετάλλευσης μεγάλων αυτοκινητοδρόμων)
– την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)
– την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.)
– 12 λιμάνια ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης
– Μικρά λιμάνια και μαρίνες
– Τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
– Την Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»
– Τις Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας (Φάσμα Συχνοτήτων (900-1800 MHZ)
Βλέπουμε δηλαδή ότι έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα γιατί η δυνητική της πώληση αντιβαίνει στο άρθρο 5 §4 περί ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών ανά την επικράτεια (σε περίπτωση ιδιοκτησίας δρόμων, λιμένων κλπ αυτό περιορίζεται και καθορίζεται από το νέο ιδιοκτήτη) και κάτι το οποίο επίσης ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ από το άρθρο 1 το ίδιου του ν 3869/2011 (παραχώρηση ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ).

Πώς όμως δικαιολογείται αυτό από αυτούς που ψήφισαν και εξακολουθούν να ψηφίζουν νόμους και διατάγματα για παραχώρηση της περιουσίας του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ;

Ισχυρίζονται ότι δεν παραχωρείται η γη, αλλά το χαρτοφυλάκιο Οργανισμών που είναι ΝΠΙΔ. Εν τούτοις η έννοια “κτήμα” δεν αφορά μόνο τη γη, αλλά ο,τιδήποτε μπορεί να είναι αντικείμενο δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας (άρθρο 1 νόμου περί διακρίσεως κτημάτων).

page003

Τα κτήματα μπορεί να είναι ενσώματα ή ασώματα, αντικαταστατά ή αναντικατάστατα, κινητά ή ακίνητα (άρθρο 2).

Ενσώματο είναι ο,τιδήποτε μπορούμε να το καταλάβουμε με τις αισθήσεις, ασώματα είναι τα άυλα κτήματα (άρθρο3).

Αντικαταστατό είναι το κτήμα που μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο της ίδιας ποσότητας και ποιότητα, αυτά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν λέγονται αναντικατάστατα (άρθρο 4) Αυτά τα κτήματα που μπορούν να μεταφερθούν από τόπου εις τόπον λέγονται κινητά και εκείνα που δεν μεταφέρονται ακίνητα (άρθρο 5). Τα κινητά κτήματα που αποτελούν παρακολούθημα ακινήτου λογίζονται ως ακίνητα (άρθρο 6). Παρακολούθημα λέγεται ο,τιδήποτε συνδέεται με κάποιο κτήμα και δεν μπορεί να ξεχωριστεί, αλλά και οτιδήποτε το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει χρήση του κυρίου κτήματος, ακόμη και υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του (άρθρο 7).

Εύλογα προκύπτει η ερώτηση. Και καλά πρέπει να ανατρέχουμε σε νόμο του Όθωνα, δεν έχουν αλλάξει αυτά;. Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν έχουν αλλάξει αυτά. Ο συγκεκριμένος νόμος, μαζί με τον νόμο περί υποθηκών και τον εμπορικό νόμο αποτελούν το λεγόμενο “Βασικό Δίκαιο” ή “Διατάξεις βασικού δικαίου”, οι οποίες είναι αναλλοίωτες και πάνω σ’ αυτούς τους ορισμούς διέπεται ολόκληρο το Ελληνικό Δίκαιο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκαν παράνομα (αντίθετα με το άρθρο 1 του ν3869/2011) δημόσια κτήματα – δημόσια περιουσία. Είναι προφανές πχ. ότι o ΟΛΠ είναι παρακολούθημα της ακτής, του λιμανιού και των λοιπών υποδομων, οι οποίες είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Ο ΟΛΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά. Άρα ο ΟΛΠ είναι ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, μαζί με την ακτή, το λιμάνι κλπ. Άρα ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και όχι ΙΔΙΩΤΙΚΗ

Άρα οποιαδήποτε πράξη γίνει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ (την Ιδιωτικού Δικαίου Εταιρεία) είναι άκυρη γιατί περιλαμβάνει επέμβαση επί ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ, του οποίου η Ιδιωτική Εταιρεία είναι παρακολούθημα άρα ΑΚΙΝΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και το δημόσιο κτήμα δεν επιτρέπεται να παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκ του ιδίου του νόμου ίδρυσής του. ΜΥΛΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.

Τα πάντα είναι αίωλα και υπό αμφισβήτηση.

Συνεπώς δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου; Ποιά είναι η η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου;

Ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου υπάρχει και είναι τεράστια.

Πρώτα-πρώτα στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ανήκουν όλα τα κτήματα (με τον ορισμό που δίνουμε παραπάνω) που έχουν προέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου από τρίτους είτε μέσω αγοράς, κληροδοτήσεως, δωρεάς κλπ. Επίσης στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου ανήκουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως πχ. τα Κρατικά Λαχεία, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Οι περισσότερες όμως από αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, άρα αποτελούν παρακολουθήματα δημόσιας περιουσίας (πχ ΔΕΗ, Ελληνικό, η Κασιώπη της Κέρκυρας στην περίπου μισή της έκταση (λίμνη, αιγιαλός ακτές), η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, κλπ). Αυτές μορούν να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μόνο ως προς την εταιρική τους μερίδα, δηλαδή την επιχειρηματική εκμετάλλευση και όχι την πλήρη κυριότητα των δημόσιων κτημάτων. Φυσικά αυτό δεν ισχύει και για το λόγο αυτό η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3896/2011 (νόμος ίδρυσης ΤΑΙΠΕΔ).

Περίεργα και μυστήρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτει το νόμο εκποίησης – πώλησης δημόσιας περιουσίας, η οποία γίνεται μετά από αποτίμησή του από δημόσια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ και Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου) και στη συνέχεια πλειοδοτική δημοπρασία. Αντ΄αυτού το ΤΑΙΠΕΔ που ΔΕΝ αποτελείται από δημόσιους λειτουργούς, ορίζει ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ιδιωτική εταιρεία, η οποία συμβάλλει (με το αζημίωτο) στην αποτίμηση της περιουσίας καθορίζοντας “εμπορική αξία” και τρόπο “αποκρατικοποίησης“. Παρκάμπτεται δηλαδή το δημόσιο συμφέρον προς όφελος των ενδιαφερομένων.”

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012 στο anapodia.wordpress.com. Από τότε όμως όχι μόνο ότι στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν πολλά άλλα πράγματα, αλλά μάθαμε και κάποια που δόθηκαν χωρίς να το πάρει κανείς είδηση, οπως λχ εν ενεργεία στρατόπεδα και στρατιωτικά αεροδρόμια. Δείτε σχετικά την ανάρτηση: ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ! Δείτε τι έδωσαν με μια διυπουργική απόφαση στο ΤΑΙΠΕΔ. Επειδή όμως, όπως θα δείτε και στην προαναφερόμενη  ανάρτηση, πολλές παραχωρήσεις έγιναν βάσει κάποιου κωδικού, κανείς δεν ξέρει ακόμα τι έχει πάρει ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αποπληρωμή ενός δανείου που δεν ζητήσαμε και δεν πήραμε εμείς. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Εξώδικο περιφερειάρχη σε ΥΠΕΘΑ, Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και ΤΑΙΠΕΔ για το Ναυτικό Οχυρό [Εμπεριέχει όλες τις νομικές κινήσεις που έγιναν με σκοπό την ακύρωση της πώλησης του από το ΤΑΙΠΕΔ Εδω θα ανακαλύψετε πως το ΤΑΙΠΕΔ καθορίζει και την αμυντική γραμμή της χώρας ] 

Εξώδικο και κύρια παρέμβαση της Hellenic Development Beteiligungs AG κατά ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

Ἡ Ἑλλάδα δὲν πουλιέται· χαρίζεται.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ! Δείτε τι έδωσαν με μια διυπουργική απόφαση στο ΤΑΙΠΕΔ

Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Άναψε το “πράσινο φως” και για την πώληση της ΔΕΗ. [ 7 Μαρτίου 2014]

GUARDIAN. Διαμαρτυρίες καθώς η Ελλάδα ξεπουλάει την πολιτιστική της κληρονομιά.

περισσότερα εδώ: Ιδιωτικοποιήσεις

12 comments on “ΤΑΙΠΕΔ – Το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας Δημοσίου που ξεπουλάει την Ελλάδα

  1. Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να «αξιοποιηθεί» η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Η διάρκεια του ταμείου έχει οριστεί, αρχικά, στα έξι(6) έτη. Ο ιδρυτικός του νόμος 3986/2011, περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:

    1. Με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πληρώνονται αποκλειστικά οι δανειστές. (άρθρο 1, παράγρ. 2)
    2. Το Δημόσιο παραιτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από την ιδιωτική περιουσία του και τα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 5)
    3. Ότι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. (άρθρο 2, παράγρ. 7)
    4. Μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε εμπράγματα δικαιώματα τρίτων (π.χ. ιδιωτών) αν κρίνονται αναγκαία για ένα επενδυτικό σχέδιο. Τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης τη πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο επενδυτής (άρθρο 2, παράγρ. 8)
    5. Αν σε κάποιο Δημόσιο ακίνητο υπάρχει ήδη μισθωτής, τότε λύνεται μονομερώς η σύμβαση, λαμβάνει τρία(3) μισθώματα και παραχωρεί το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 9)
    6. Κάθε μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ απαλλάσσεται από φόρους στο Δημόσιο, από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά από κάθε αμοιβή υπέρ οποιουδήποτε. (άρθρο 2, παράγρ. 11)
    7. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να κρατάνε μυστική κάθε πληροφορία που το αφορά, ακόμα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους. (άρθρο 3, παράγρ. 16)
    8. Τρία(3) μέλη από τα επτά(7) που αποτελούν το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο γνωμοδοτεί για κάθε ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύονται από τη τρόικα (άρθρο 4, παράγρ. 1)
    9. Αν χρειαστεί μπορεί να μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα Ρυθμιστικά Σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και άλλα σχέδια χρήσεων γης, εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων. (άρθρο 12, παράγρ. 5)
    10. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. (άρθρο 14, παράγρ. 1)

    Πέραν της ιδιωτική περιουσίας του Δημοσίου που σύμφωνα με τον νόμο 3985/2011 θα μεταβιβάζονταν σταδιακά μέχρι το 2015, με τον νόμο 4038/2012 (γνωστό ως πολυνομοσχέδιο-Ιανουάριος 2012), στο άρθρο 7, αποφασίσθηκε να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΑ τα υπόλοιπα ακίνητα στην χώρα, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή σε δημόσιες επιχειρήσεις που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

    ΕΣΟΔΑ

    3986/2011 (2011-07-01)

    17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

    α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
    β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
    γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες ΤΟΥ
    δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

    4254/2014 (2014-04-07)

    17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

    α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
    β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
    γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.
    δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

    http://www.taxheaven.gr/laws/law/compprevrevision/law/3986/year/2011/article/2/paragraph/17/startparaid/71379

  2. ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑΙΠΕΔ ΚΛΠ :

    Άλλες μηνυτήριες αναφορές κατά ΤΑΙΠΕΔ και παντός άλλου υπευθύνου

    Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κατά ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ 16 Απριλίου 2014

    ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ για διερεύνηση παράνομων πράξεων στην διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης – 02/12/2013

    Μηνυτήρια αναφορά Νίκου Γαλανού για το Ελληνικό

    Εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά για το σκανδαλώδες ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ

    Στην εισαγγελέα διαφθοράς η πώληση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ [ Τα παραχωρούν αντί 261 εκατ. και θα πληρώσουμε 600 εκατ. για να τα νοικιάσουμε ΚΑΙ για το Κερανη : είσπραξη 10εκ.€, δαπάνες 123εκ.€ περίπου.

    Hellenic Development Beteiligungs AG κατά ΤΑΙΠΕΔ, υπουργών οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδας για Χειραγώγηση/Κερδοσκοπία επί του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

    Εξώδικο περιφερειάρχη σε ΥΠΕΘΑ, Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και ΤΑΙΠΕΔ για το Ναυτικό Οχυρό 2 Οκτωβρίου 2014 Εμπεριέχει όλες τις νομικές κινήσεις που έγιναν για το ίδιο θέμα.

    ΣΤΕ

    Αίτηση ακύρωσης πράξης μεταβίβασης των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ 11/03/2013

    Προσφυγή κατά των Υπουργων Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και του Υπουργου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητου στην απαγορευμένη Ζώνη του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου 04/11/2013

    περισσότερα εδώ

  3. ΤΙ ΧΑΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟ 2011:

    ΦΕΚ Β΄2061/16 – 09-2011 και ΦΕΚ 2501 Β/ 4-11-2011

    Μετοχές των εταιριών :

    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε., ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. κλπ

    – Δικαίωματα που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ , των οποίων η οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση ανήκει στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    – 35 ΑΚΙΝΗΤΑ

    – Τα ακόλουθα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών:

    α) Το προβλεπόμενο δικαίωμα στο άρθρο 4.2 της από 31.07.1995 συμβάσεως, μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών Hochtief Aktiengesellschaft vorm. Helfamann, ABB Calor Emag Schaltanlagen AG, H. Krantz−TkT GmbH και Flughafen Athen − Spata Projektgesellschaft mbH,
    β) Το δικαίωμα του Δημοσίου, που αφορά στην παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και γενικώς διαχείριση των κρατικών λαχείων,
    γ) Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει, μέχρι την 31/12/2027, από την εκχώρηση,.. του Κανονισμού Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και των ειδικότερων σχετικών διατάξεων, σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών.

    – Τα οικονομικής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, υφιστάμενα και μελλοντικά, που απορρέουν από τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης:
    (γα) την από 31/1/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ..
    (γβ) την από 19/12/2006 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, …
    (γγ) την από 24/7/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ..
    (γδ) την από 28/6/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ..
    (γε) την από 31/5/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ..

    – Το δικαίωμα του Δημοσίου, που σχετίζεται με τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης, για περαιτέρω παραχώρηση, για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, και για έως 25 χρόνια:

    (δα) η από 3/1/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, που κυρώθηκε με το νόμο 2395/1996 (ΦΕΚ 71 Α/24.4.1996 – Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης και τριμερούς Συμφωνίας του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης και εκμετάλλευσης της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, καθορισμός περιβαλλοντικών όρων και ρύθμιση συναφών θεμάτων http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=1f9ad28a-9271-4e31-b668-4250b12c71db

    (δβ) η από 23/5/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, που κυρώθηκε με το νόμο 2445/1996

    και άλλα …

  4. ΤΟ 2012:

    ΦΕΚ 1363Β/26-04-2012

    ΑΠΟΦΑΣΗ 206/25.4.2012

    Μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, αποφασίζει:

    1. Η περίπτωση Α της παραγράφου 1 της υπ’ αριθμ. 185/06.09.2011 απόφασης ΔΕΑΑ (ΦΕΚ Β ́ 2061/16.09.2011) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Α. Κατά πλήρη κυριότητα, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, 4.592.422 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 98,44% επί του μετοχικού της κεφαλαίου

    2. Μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες εταιρειών, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 − 2015 (Ν. 3985/2011, ΦΕΚ Α ́ 151):

    α) 12.759.440 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 51,038% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

    β) 5.137.554 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,968% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

    γ) 7.318.318 μετοχές της εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

    δ) 36.245.240 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,033% επί του μετοχικού
    της κεφαλαίου.

    ε) 12.348.000 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,017% επί του μετοχικού
    της κεφαλαίου.

    στ) 728.864 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στο 13,697% του μετοχικού της κεφαλαίου,
    όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες αποφασίσθηκαν στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας της 22.11.2011 και της 28.02.2012. και οι οποίες αναλύονται ως εξής:
    − 72.887 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,56% όπως αυτό ήταν διαμορφωμένο πριν από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας της 22.11.2011 για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και στο 1,51%, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη συγκεκριμένη αύξηση,
    − 170.068 μετοχές οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν της από 22.11.2011 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 3,514%, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη συγκεκριμένη αύξηση, και
    − 485.909 μετοχές οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν της από 28.02.2012 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 9,131%, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη συγκεκριμένη αύξηση.

    3. Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» συμβάσεις, με τις οποίες η τελευταία θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από την ιδιότητα του Δημοσίου ως κυρίου, των μετοχών των κατωτέρω αναφερομένων εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης εκάστης εταιρείας, όπως αυτή περιγράφεται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 − 2015 (Ν. 3985/2011, ΦΕΚ Α ́ 151):

    3.1 Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 80,97% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 714.879 μετοχές.
    3.2 Για την εταιρεία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 25,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 7.500.000 μετοχές.
    3.3 Για την εταιρεία ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 17,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 39.440.000 μετοχές.
    3.4 Για την εταιρεία ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 34,043% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 96.841.396 μετοχές.
    3.5 Για την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 92,684% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 1.622.850.094 μετοχές.

    4. Η περίπτωση Α της παραγράφου 1 της υπ’ αριθμ. 187/06.09.2011 απόφασης ΔΕΑΑ (ΦΕΚ Β ́ 2061/16.09.2011) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Α. Κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες εταιρειών, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 − 2015 (Ν. 3985/2011, ΦΕΚ Α ́ 151):

    α) 9.000.000 μετοχές της Εταιρείας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
    β) 108.430.304 μετοχές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,477% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
    γ) 15.000 μετοχές της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
    δ) 7.686.362 μετοχές της Εταιρείας «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.»

    ΦΕΚ 2996Β/12-11-2012

    Μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, αποφασίζει:

    1. Την άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (εφεξής: το «Ταμείο») κατά πλήρη κυριότητα των μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου των παρακάτω εταιρειών, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, και έχουν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποι− ήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 − 2015 (ν. 3985/2011, Α ́ 151) όπως αυτό επικαιροποιήθηκε και περιελήφθη στο Παράρτημα IV του ν. 4046/2012 (Α ́ 28):

    1.1 «Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε.»
    1.2 «Οργανισμός Λιμένα Βόλου Α.Ε.»

    1.3 «Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε.»

    1.4 «Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.»
    1.5 «Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.»
    1.6 «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.»

    1.7 «Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε.»

    1.8 «Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου Α.Ε.»

    1.9 «Οργανισμός Λιμένα Πάτρας Α.Ε.»
    
1.10 «Οργανισμός Λιμένα Ραφήνας Α.Ε.»

    – Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει από την εκχώρηση σε τρίτους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και, ιδίως, τις διατάξεις του ν. 4070/2012 (Α ́ 82) και του Κανονισμού Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Β ́ 748/21.06.2006),

    α) του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλ− λευσης των ραδιοσυχνοτήτων 790−862 MHz («Ψηφιακό Μέρισμα»), για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινη− τής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών και
    β) των ραδιοσυχνοτήτων 2.500 − 2.690 MHz για όποιο σκοπό αυτές διατεθούν.

  5. Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρ 2013

    Ακόμα και σοκαριστικά θα μπορούσαν να αποκληθούν τα καταγγελλόμενα από Έλληνα επιχειρηματία του χώρου των ακινήτων αναφορικά με το περίφημο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχριζαν ακόμα και της παρέμβασης των υπερδραστήριων οικονομικών εισαγγελέων!!

    Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί σε άλλο καθεστώς από αυτό των απλών καθημερινών Ελλήνων που έχουν ένα περιουσιακό στοιχείο. Η εταιρία έχει στην κατοχή της ακίνητα τα οποία εκχωρήθηκαν χωρίς καν να γίνει αποτίμηση από διεθνείς εκτιμητές και να καθοριστεί μια αξία γι’ αυτά. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η μη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο σύμφωνα με τον επιχειρηματία ανέρχεται σε αξία τετραπλάσια με πενταπλάσια του ελληνικού χρέους!

    Την ίδια στιγμή, η ελληνική πολιτική εξουσία εισέφερε 80.000 ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ τα οποία εντελώς αυθαίρετα αποτιμήθηκαν σε μόλις 25 δισεκατομμύρια ευρώ! Και όλα αυτά τη στιγμή που η συγκεκριμένη έκταση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Μονακό!

    Την ίδια στιγμή, η πρόταση του συγκεκριμένου επιχειρηματία στο ελληνικό Δημόσιο με βάση νέο – για την Ελλάδα – μοντέλο, μόνο για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού είναι μεγαλύτερη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ!

    Όλα αυτά είναι σχέδια που έχουν κατατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο και τα υπουργεία και, τι έκπληξη! Κανείς δεν ασχολήθηκε, όχι να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά να την αξιολογήσει και αν εξηγήσει για ποιον λόγο «δεν βγαίνει».

    Το αστείο είναι ότι η πρόταση έχει γίνει δεκτή με τελείως διαφορετικό «μάτι» στο εξωτερικό, όπου η οπτική των θεσμικών επενδυτών είναι επαγγελματική και όχι αυτή των Ελλήνων πολιτικών που μετατράπηκαν…….σε μεσίτες και λειτουργούν με τη νοοτροπία επαίτη στο εξωτερικό.

    Το ακίνητο-«φιλέτο», ο χώρος του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό, με μια έκταση τριπλάσια αυτής του Μονακό για την οποία έχει κατατεθεί πρόταση αξιοποίησης με εγγυημένα έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα και περιέργως όλοι κωφεύουν……ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;

    Οι καταγγελίες που έκανε ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Δ. Γούτος είναι σοκαριστηκές!! Ακόμα πιο φοβερό είναι ότι ένας άνθρωπος της αγοράς, επιτυχημένος, ανεξάρτητος οικονομικά, ο οποίος υποστηρίζει δεσμεύοντας την αξιοπιστία του, ότι η χώρα μπορεί να ξεχρεωθεί και μόνο από την ακίνητη περιουσία της και κανείς δεν δίνει σημασία!

    Πήγε στη Γερμανία και προχώρησε στη σύσταση εταιρίας με αντικείμενο αυτή ακριβώς την αξιοποίηση της περιουσίας, όπου διαπίστωσε ότι η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα, όχι στους δανειστές: «Αυτοί που τα χαρίσανε δεν μπορούν να τα διαχειριστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά με καταφανή αγανάκτηση και προσθέτει ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο.

    Οι δανειστές ενδιαφέρονται για τις υπεραξίες ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και αυτές δεν δημιουργούνται με την τακτική που ακολουθεί σήμερα η χώρα μας…

    Στο βίντεο που ακολουθεί αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τα πρώτα 20 λεπτά, όπου όσα λέγονται είναι κυριολεκτικώς απίστευτα και αξίζει να μας προβληματίσουν!!

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι, αν η κυβέρνηση έχει λόγους να έχει τα αυτιά της κλειστά, αφού όσα καταγγέλλονται είναι εγείρουν σοβαρότατα ερωτήματα για την ικανότητα του μηχανισμού του οποίου προΐσταται, ΠΟΥ είναι η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, η οποία υποτίθεται αναζητά πραγματικά θέματα που καινε για να αρθρώσει πραγματικά εναλλακτικό πολιτικό λόγο και να μας πείσει ότι έχει βιώσιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση;;

    http://www.kifisiapress.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3009.html#more

  6. Pingback: Για τα πρακτικά: Το Μνημόνιο ΙΙΙ που δεν ξέρουμε | ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ

  7. Pingback: Για τα πρακτικά: Το Μνημόνιο ΙΙΙ που δεν ξέρουμε | Idisis.eu

  8. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    του Προκόπη Παυλόπουλου
    Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
    (στην εφημερίδα Real News της 22/7/2012)

    Ιδίως κατά την παρούσα φάση της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα παρίσταται, μεταξύ άλλων, εξαιρετικά επιτακτική η ανάγκη αφενός ιδιωτικοποιήσεων. Ήτοι ευρείας υιοθέτησης μεθόδων και πρακτικών ιδιωτικής οικονομίας και, συνεπώς, ιδιωτικού δικαίου
    και στο πεδίο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του Δημοσίου. Και, αφετέρου, αποκρατικοποιήσεων. Ήτοι εκχώρησης σε εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα δράσεων, οι οποίες ανήκαν ως τώρα στο Δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως όμως είναι ευνόητο κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις, ακριβώς επειδή σηματοδοτούν ουσιαστική αποξένωση των κρατικών οργάνων από αρμοδιότητες που σήμερα ασκούν, πρέπει να διεκπεραιωθούν lege artis. Δηλαδή πρωτίστως σύμφωνα με τους κανόνες, τους οποίους θεσπίζουν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
    I. Το ισχύον Σύνταγμα, από πλευράς «θεσμικής ιδεολογίας» ως προς το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι, υιοθετεί το πρότυπο του, κευνσιανής προέλευσης, λελογισμένου κρατικού παρεμβατισμού, ο οποίος:

    Α. Πρώτον, δρομολογείται μόνο κατ’ εξαίρεση. Και ειδικότερα όταν και όπου τούτο απαιτείται προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, εφόσον αυτή έχει διαταραχθεί ουσιωδώς από στρεβλώσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστικές είναι οι διατάξεις του άρθρου 106 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες «η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας».

    Β. Δεύτερον, e contrario αντιτίθεται στις περί «αυτορρύθμισης» αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού, του οποίου οι εφαρμογές στην πράξη οδηγούν στην ανεξέλεγκτη δράση –και, τελικώς, στην επικυριαρχία- των αγορών. Άρα, κατ’ αποτέλεσμα, στην περιθωριοποίηση της οιασδήποτε κρατικής εποπτείας επί της οικονομίας.

    II. Ο πυρήνας της προαναφερόμενης «θεσμικής ιδεολογίας» του λελογισμένου κρατικού παρεμβατισμού συνάγεται, κατά βάση, από:

    Α. Αυτό τούτο το Σύνταγμα. Αντιπροσωπευτικός προς μια τέτοια κατεύθυνση είναι ο συνδυασμός των διατάξεων των άρθρων 2 παρ. 1 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου), 5 παρ. 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας) και 23 παρ. 2, 29 παρ. 3, 106 παρ. 3, οι οποίες καθιερώνουν καθεστώς ειδικής προστασίας των «επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

    Β. Από τη νομολογία, ιδίως δε από εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ερμηνεύει τις προμνημονευόμενες συνταγματικές διατάξεις. Αναφέρω ενδεικτικώς τα Πρακτικά Επεξεργασίας 158, 159/1992, 32-34, 38, 242/1998, 355/2006 και τις αποφάσεις 3818/1997, 1934/1998, 1999/2000, 866, 1512, 2166/2002, 1212/2012. Η νομολογία αυτή:

    1. Από τη μια πλευρά προσδιορίζει ποια είναι τα κατά το Σύνταγμα ζωτικής σημασίας αγαθά για το κοινωνικό σύνολο, των οποίων η διασφάλιση, κατά συνέπεια, συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία (π.χ. ενέργεια, ύδρευση, επικοινωνίες, αστικές συγκοινωνίες).

    2. Και, από την άλλη, διευκρινίζει ότι, λόγω της κατά τ’ ανωτέρω εξαιρετικά κρίσιμης για το κοινωνικό σύνολο φύσης των δημόσιων αυτών υπηρεσιών, το Δημόσιο δεν μπορεί να τις παραχωρήσει άνευ ετέρου σε ιδιώτες, παρά μόνον εφόσον διατηρεί ουσιαστική εποπτεία επ’ αυτών. Εποπτεία η οποία εγγυάται την εύρυθμη, με βάση το δημόσιο σκοπό που υπηρετούν, οργάνωση και λειτουργία τους.

    III. Κατά λογική συνέπεια, από τις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομολογία συνάγονται και τ’ ακόλουθα:
    Α. Οι οικονομικές δραστηριότητες του Δημοσίου διακρίνονται σε:
    1. Κοινές. Δηλαδή σε δραστηριότητες οι οποίες δεν συνδέονται αναποσπάστως με τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

    2. Και σε ζωτικές. Δηλαδή σε δραστηριότητες που, από την ίδια τη φύση τους, είναι δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, επειδή έχουν μέγιστη σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

    Β. Επέκεινα, οι ζωτικές αυτές δραστηριότητες, οι οποίες συνιστούν έτσι τον πυρήνα συνταγματικώς κατοχυρωμένων δημόσιων υπηρεσιών και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες:

    1. Πρώτον, δεν είναι δυνατό να εκχωρηθούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, πλήρως σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

    2. Δεύτερον, και όλως αντιθέτως, πάντοτε θα τελούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπό την ευθύνη του Δημοσίου, προκειμένου τα lato sensu όργανα του τελευταίου να διασφαλίζουν τουλάχιστον τις εξής τρεις αρχές ομαλής λειτουργίας των κατά περίπτωση δημόσιων υπηρεσιών, που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου:

    α) Της ισότητας. Ήτοι της ισότιμης πρόσβασης των μελών του κοινωνικού συνόλου στις ζωτικής σημασίας παροχές τους.

    β) Της συνέχειας. Ήτοι της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, έτσι ώστε ν’ αποφεύγονται οι αρρυθμίες σε καίριας ευαισθησίας τομείς της κοινωνικής ζωής.

    γ) Της ποιότητας. Ήτοι της εγγύησης εκείνου του επιπέδου παροχής αγαθών, το οποίο αντιστοιχεί στο στοιχειωδώς απαραίτητο, σύμφωνα με την αξία του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, status του εν γένει κοινωνικού κράτους.

    Γ. Συμπερασματικώς, είναι αδύνατη η πλήρης αποκρατικοποίηση των ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο δημόσιων υπηρεσιών. Κατά λογική ακολουθία:
    1. Το Δημόσιο οφείλει ν’ ασκεί πάντοτε επ’ αυτών τον απαιτούμενο έλεγχο, με τα χαρακτηριστικά που εκτέθηκαν προηγουμένως.
    2. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να έχει τη μορφή:
    α) Είτε της απ’ ευθείας διαχείρισης, μέσω κεντρικής ή αποκεντρωμένης κρατικής μονάδας ή ανεξάρτητης αρχής.
    β) Είτε της εποπτείας επί του προς τούτο ιδρυόμενου νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    γ) Είτε της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της σύμβασης αυτής έχει κανονιστικό περιεχόμενο. Γεγονός που επιτρέπει στο Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο επί της δημόσιας υπηρεσίας και να παρεμβαίνει, ακόμη και μονομερώς, όποτε τούτο κρίνεται απαραίτητο για την απρόσκοπτη άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

    3. Όταν η ζωτικής σημασίας δημόσια υπηρεσία οργανώνεται με τη μορφή δημόσιου νομικού προσώπου ή μέσω σύμβασης παραχώρησης, η εποπτεία του Δημοσίου είναι πλήρης. Δηλαδή το Δημόσιο, πάντοτε κατά τις κείμενες διατάξεις, μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικώς και κατασταλτικώς και ν’ ασκεί όχι μόνον έλεγχο νομιμότητας αλλ’ ακόμη και έλεγχο σκοπιμότητας. Και τούτο διότι ο συνταγματικός περιορισμός της εποπτείας αποκλειστικώς σε κατασταλτικό έλεγχο νομιμότητας αφορά μόνο τα ΑΕΙ και τους ΟΤΑ, όπως σαφώς προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 16 παρ. 5 και 102 παρ. 4 του Συντάγματος αντιστοίχως.

    Επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τις ως άνω εγγυήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις κινείται, αμέσως ή εμμέσως, και σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως τούτο συντίθεται ιδίως από τους κανόνες του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αρκετών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας.
    Εν τέλει δε υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτούς τους θεσμικούς όρους εξελίχθηκε το ευρύτατο (ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου) πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο εφάρμοσε η Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή μεταξύ 2004-2009

    http://zouzouniblog.blogspot.com/2012/07/blog-post_3378.html

  9. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 5.04.2013

    Να κλείσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ και να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα μεταβιβασθέντα σ’ αυτό κρατικά περιουσιακά στοιχεία

    Ι.

    Έχουμε και άλλοτε εκφράσει τους φόβους μας για τις συνέπειες που θα έχει το γενικό ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην άθλια οικονομική κατάσταση μας. Προπαντός μας φόβισε το γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν τα πάσης φύσεως δικαιώματα του κράτους σε κάθε είδους περιουσιακά του στοιχεία, στο ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο έχει συσταθεί με το αρ.1 του Κεφ.1 του Ν. 3986/2011 – και το οποίο στη συνέχεια θα διαχειρίζεται το ξεπούλημά τους.

    Το παρόν άρθρο γράφεται επειγόντως, γιατί αναγγέλθηκε το άμεσο ξεπούλημα μερικών μεγάλης αξίας ακινήτων μας στο εξωτερικό και μάλιστα σε τιμές σκανδαλωδώς μικρές για την πραγματική αξία των πωλουμένων. Σημειωτέον ότι το μεν τίμημα θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο για την εξόφληση του εξωτερικού χρέους μας και η Ελλάδα, εφόσον θελήσει να διατηρήσει την χρήση τους, θα πληρώνει ενοίκιο στο νέο ιδιοκτήτη (leaseback). Πληροφορηθήκαμε επίσημα ότι άνοιξαν οι σχετικές προσφορές, άρα οι πωλήσεις είναι προ των πυλών, και το τίμημα είναι σκανδαλωδώς χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων αυτών, αν και μάλιστα το ένα, η Έγκωμη της Λευκωσίας, δεν θα έπρεπε να πωληθεί ούτε έναντι οιουδήποτε τιμήματος.

    Το ακίνητο αυτό, η Έγκωμη, έκτασης 8 στρεμμάτων, βρίσκεται στην καλύτερη τοποθεσία της Λευκωσίας και επ’ αυτού βρίσκονται, εκτός από την πρεσβεία μας, διάφορα άλλα κτήρια, όπως μεγάλες επιχειρήσεις και κατοικίες πολυτελείας. Θα πρέπει να είμαστε αφελής, εάν δεν προβλέψουμε ότι θα σπεύσει να το αγοράσει η Τουρκία πίσω από άλλο όνομα, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα εγκατάστασης στρατιωτικών υπηρεσιών στην καρδιά της ελεύθερης Κύπρου.

    Για τα άλλα ακίνητα παρατηρούμε τα εξής:

    Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στο Λονδίνο και κατά την επίσημη περιγραφή: «πρόκειται για μια διατηρητέα μονοκατοικία, 810 τ.μ., στο πολυπόθητο σημείο της νότιας πλευράς του Holland Park». Το HollandPark είναι το ωραιότερο πάρκο της αγγλικής πρωτεύουσας και συνορεύει με τα ανάκτορα του Buckingham. Η τιμή που ορίστηκε ως ελάχιστη ανέρχεται στα 22 εκ λίρες. Και ρωτάμε, αν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και μετά την πώληση, τι νοίκι θα υποχρεωθούμε άραγε να πληρώσουμε στον αγοραστή;

    To τρίτο ακίνητο βρίσκεται στις Βρυξέλλες και κατά την επίσημη περιγραφή: «πρόκειται για ένα εννιαόροφο κτήριο, 3.000 τ.μ., που βρίσκεται στο Quartier Leopold των Βρυξελλών, στην οδό Montoyer. Το Quartier Leopold είναι ο τόπος στέγασης των Ευρωπαϊκών Θεσμών και αποτελεί μέρος του κέντρου της». Το ελάχιστο τίμημα ορίστηκε στα 3,24 εκ ευρώ.

    Τέλος, το ακίνητο του Βελιγραδίου κατά την επίσημη περιγραφή «βρίσκεται σε κεντρικό μέρος της πόλης και συγκεκριμένα στο δήμο Vracar και πρόκειται για ένα τετραώροφο κτήριο που αποτελείται από ένα ισόγειο και τέσσερεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 2.387 τ.μ. και με το ελάχιστο ορισθέν τίμημα να ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ».

    Συνοπτικά και τα τέσσερα αυτά κτήρια είναι αληθινά διαμάντια που πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή, το δε ένα εξ αυτών, η Έγκωμη, δεν θα πρέπει να πωληθεί σε καμία περίπτωση, διότι είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει για την Τουρκία θησαυρό για τους εκφρασμένους κατακτητικούς σκοπούς της σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.

    Επομένως, μόνο ως τρέλα θα πρέπει να θεωρηθεί η επ’ απειλούμενη εκποίηση τους.

    ΙΙ.

    Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μοναδικά και πρωτοφανή στο κόσμο. Παρά την οξεία οικονομική κρίση που διέρχονται και άλλες χώρες στην Ευρώπη σε καμία δε δημιουργήθηκε ΤΑΙΠΕΔ του δικού μας τύπου, δηλαδή, ένας θεσμός στον οποίο μεταβιβάζονται όλα τα προς εκποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία το οποίο τα διαχειρίζεται και τα εκποιεί κατά τη βούληση και κρίση του και πάρα ταύτα, σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις εναντίον μεμονωμένων εκποιήσεων που σχεδιάζονται σε αυτά τα κράτη, όπως για το νερό και άλλες βασικές κοινωφελείς υπηρεσίες .

    Συγκεκριμένα στις παρακάτω χώρες ισχύουν τα εξής σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις:

    Στην Ιρλανδία απαιτείται θέσπιση ειδικού νόμου για την υλοποίηση κάθε αποκρατικοποίησης. Η Ιρλανδική Κυβέρνηση έχει συστήσει δύο όργανα τα οποία έχουν μόνο συμβουλευτική αρμοδιότητα για την υπό αποκρατικοποίηση περιουσία και τις γενικότερες επενδύσεις της κρατικής περιουσίας.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιρλανδία πέτυχε τμήμα των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναπτυξιακών έργων και όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.

    Στην Ιταλία υπάρχει ειδικό τμήμα αποκρατικοποιήσεων εντός του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας το οποίο βάσει του ιταλικού νόμου υπ’ αριθμ. 474/1994 είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύει έκθεση για κάθε σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση την οποία υλοποιεί με απόφασή της η Κυβέρνηση.

    Στην Ισπανία κάθε αποκρατικοποίηση διέρχεται από διάφορα όργανα μέχρι την τελική της έγκριση από την Ισπανική Βουλή.

    Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την Κυβέρνηση με τον πρωταρχικό ρόλο επί των αποκρατικοποιήσεων να ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

    Ειδικά στην Κύπρο, ασκούνται ανήκουστες πιέσεις για να υπογράψει μνημόνιο με το οποίο προσπαθούν να την υποδουλώσουν οικονομικά. Η πρόφαση είναι ότι οι τράπεζές της ξεπλένουν μαύρο χρήμα. Μπορούν να μας πουν ποιες μεγάλες τράπεζες του κόσμου δεν το πράττουν; Απλούστατα εννοούν να της καταστρέψουν την οικονομική άνθιση που είδαν ότι δημιούργησε η εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και να εξυπηρετήσουν έτσι τα απροκάλυπτα πλέον σχέδια της Τουρκίας η οποία ζήτησε πρόσφατα ρητά την κυριαρχία της επί του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου του οποίου ο πληθυσμός προσφυγοποιήθηκε και από 180.000 Έλληνες, έγινε 160 άτομα. Και αυτά παράλληλα με τη ρητή δήλωσή της περί νομικής ανυπαρξίας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας! Με αυτό το μνημόνιο ασφαλώς θα αρχίσει και η ιστορία των ξεπουλημάτων κρατικής περιουσίας.

    ΙΙΙ.

    Ειδικά για το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ του οποίου την προεδρία ανέλαβε τέταρτος κατά σειρά Πρόεδρος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά και αφαντάστως πολυέξοδο. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και οι σύμβουλοι που προσλαμβάνει έκαστος από αυτούς εισπράττουν αμοιβές τερατωδώς υψηλές για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητατης χώρας μας. Συνολικός ξεκάθαρος λογαριασμός, πάντως, δεν δόθηκε.

    Τα διαβιβασθέντα στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι:

    πρώτον, τα απαραιτήτως αναγκαία για τη λειτουργία ενός κράτους που διατηρεί ακόμη εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί του εδάφους του, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ΕΛΤΑ κ.ά.Αλλά και νησίδες που είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει για κατακτητικές εξορμήσεις εναντίον μας η Τουρκία, η οποία έχει μάλιστα συντάξει γεωγραφικό χάρτη 40 νησίδων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Δεύτερον, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, οι οποίοι περιέχουν έργα τέχνης που είναι τα τελειότερα της υφηλίου και για την Ελλάδα η μεγάλη δόξα της, τρίτον, οι πλέον κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛ.Τ.Α κ.ά., τέταρτον, ακίνητα τα οποία είναι απολύτως χρήσιμα για τη στέγαση υπηρεσιών μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα οποία αναφέρουμε στο Κεφάλαιο Ι και πέμπτον, πολλές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται πρώτης ανάγκης αγαθά, όπως το νερό, οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά., για τα οποία είχαν γίνει μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για την απελευθέρωσή τους από ξένες εκμεταλλευτικές εταιρείες (ULEN, POWER, Εταιρεία Λίμνης Κωπαΐδας).

    Έτσι, η Ελλάδα, αφενός καταργεί την εθνική κυριαρχία της, αφετέρου, όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να ορθοποδήσει οικονομικώς, αλλά είναι προφανές ότι θα φτωχύνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιπλέον η Ελλάδα φτωχαίνει και σε ανθρώπινο υλικό, διότι, επειδή αυξάνει η ανεργία (27%), ιδίως των νέων (58,4%), εξαναγκάζονται οι νέοι μας σε αθρόα μετανάστευση αποκλείοντας έτσι και τη μελλοντική ανόρθωσή της χώρας μας. Με δυο λόγια, φτωχαίνουμε και οικονομικά και σε ανθρώπινο υλικό, ώστε να καθίσταται αδύνατη και η μελλοντική αναγέννηση της Ελλάδας.

    Χρήσιμο θεωρούμε να προσθέσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα της πρώτης εκποίησης ελληνικού ακινήτου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας με την αιτιολογία ότι το πρώτο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι «η εθνική ασφάλεια που διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία».

    ΙV.

    Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, ζητάμε:

    Πρώτον, να σταματήσουν επειγόντως οι εκποιήσεις των πολυτιμότερων ακινήτων μας, αρχίζοντας από αυτά του εξωτερικού.

    Δεύτερον, να καταργηθεί δίχως καμία αναβολή, το ΤΑΙΠΕΔ, και να υποχρεωθεί να επιστρέψει στο κράτος τα ήδη μεταβιβασθέντα σε αυτό πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία.

    Τρίτον, αντ’ αυτού να ιδρυθεί ανώτατη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων εντός του Υπουργείου Οικονομικών υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού. Η τελική, όμως, έγκριση, θα πρέπει να δίνεται από τη Βουλή.

    Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, εν γνώσει των σοβαρότατων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, να κάνουν μια γενναία στροφή από τη μακρά πολιτική των υποχωρήσεων που ακολουθήθηκε ως τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή και να ανακόψουν τη μοιραία πορεία τους προς το ρόλο του νεκροθάφτη της Ελλάδας. Τα κόμματα είναι ώρα να παύσουν να ασχολούνται με τις μικροπολιτικές αντιπαλότητές τους, στο εσωτερικό τους και μεταξύ τους, γιατί αλλιώς σκάβουν το λάκκο τους.

    Οφείλουμε να επωφεληθούμε των δηλώσεων του μεγάλου κύρους πολιτικού Juncker και των θαρραλέων δηλώσεων των εξεχόντων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Blanchard και Leigh, που χαρακτήρισαν την πολύ πιεστική απέναντι της Ελλάδος πολιτική αυτού του Ταμείου ως εσφαλμένη και άδικη.

    Αγωνιζομένη στα πλαίσια του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά της ετοιμαζόμενης διάλυσης της ένδοξης Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2006, προέβλεπα ότι οδηγείτε ο κόσμος σε διεθνή οικονομική κρίση με κατευθυντήρια γραμμή την καθυπόταξη Κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στους διεθνείς υπέρπλουτους που μεθοδεύουν συστηματικά την απορρόφηση από αυτούς του διεθνούς πλούτου, την πτώχευση των μεσαίων και την εξόντωση των φτωχών, γραμμή που υπογράμμισε σε πρόσφατο άρθρο του για τις ιδιωτικοποιήσεις και ο Krugman (βραβείο Νόμπελ Οικονομίας).

    Καιροί ου μενετοί.

    *Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» της 5ης Απριλίου 2013, υπό τον τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ – Να κλείσει τώρα αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ», σελ. 20-21.

    http://www.mfhr.gr/parembaseis/articles-giwtopoyloy/131-parembasi-apo-tin-aliki-giotopoyloy-maragkopoyloy-na-kleisei-tora-amesos-to-taiped-eleytherotypia-5-04-2013.html

  10. Pingback: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “επανεκκίνησης” της οικονομίας με αύξηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και ρύθμιση ανύπαρκτων οφειλών … - Kefalonias

  11. 2 Οκτωβρίου 2015
    Δικαστική βόμβα: Οι πραγματογνωμοσύνες “δείχνουν” ξεπούλημα του Ελληνικού

    Του Πέτρου Κουσουλού
    Λάθος μεθόδους και εκτιμητικές προσεγγίσεις αλλά και αρκετές γκρίζες ζώνες που τελικά οδήγησαν σε… ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «διέγνωσαν» οι πραγματογνώμονες της εισαγγελίας που εξετάζουν την διαβόητη πώληση του Ελληνικού.

    Στα πολυσέλιδα πορίσματά τους τα οποία αποκαλύπτει το ereportaz οι δυο ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκταση-φιλέτο παραχωρήθηκε από δυόμιση μέχρι και πέντε φορές φθηνότερα από ότι θα έπρεπε ή πραγματικά αξίζει! Ουσιαστικά αδειάζουν εντελώς τα πεπραγμένα της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ καθώς εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα έκαναν όλα λάθος!

    Συγκεκριμένα, η πρώτη πορισματική αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία εκτιμά ότι το Ελληνικό θα έπρεπε να είχε μεταβιβασθεί έναντι 1.5 δις ευρώ, ενώ η δεύτερη έναντι 2.3 δις ευρώ. Το προσεχές διάστημα αναμένονται δικαστικές εξελίξεις καθώς ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, έχει πλέον ένα ισχυρό οπλοστάσιο στα χέρια του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εισαγγελικό γραφείο θα παρελάσουν μάρτυρες αλλά και πρόσωπα τα οποία θα καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου.
    Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στο εάν και κατά πόσο έχει τελεστεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και στην μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda έναντι 916 εκ. Ευρώ αλλά σε βάθος δεκαετίας! Σε παρούσα αξία το ποσό αυτό πέφτει κάτω από τα 600 εκ. Ευρώ.

    Elliniko-5701-800×480

    Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δυο πραγματογνωμοσύνες είναι ότι το Ελληνικό παραχωρήθηκε έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Στα πολυσέλιδα έγγραφα περιγράφονται μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα η αποκρατικοποίηση να καταλήξει σε… επένδυση με ανύπαρκτο ρίσκο. Το περιεχόμενο τους αποδομεί την εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. ανατέθηκε στην Αmerican Appraisal Hellas Ltd) σε δυο βασικά σκέλη: Στον συντελεστή προεξόφλησης που χρησιμοποιήθηκε αλλά και στην εκτιμητική μέθοδο που ακολουθήθηκε. Και τα δύο είχαν ως αποτέλεσμα –σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες- να πέσει η τιμή του ακινήτου και να ευνοηθεί ο επενδυτής.

    Χρησιμοποίησαν λάθος μέθοδο!

    Στην πραγματογνωμοσύνη του ο κ. Ιωάννης Μελάς, απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στο Manchester της Αγγλίας, μέλος του ΤΕΕ με πολύ μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις μείζονος σημασίας και ιδιαίτερου δημοσίου συμφέροντος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό έπρεπε να μεταβιβασθεί έναντι 2.3 δις ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση που συνετάχθη η τιμή παραχώρησης ήταν πολύ μικρότερη επειδή:

    1) χρησιμοποιήθηκε λάθος εκτιμητική μέθοδος και

    2) τέθηκε ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής προεξόφλησης με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του ακινήτου.

    Στην πραγματογνωμοσύνη επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαθεμένα χρησιμοποίησε την εκτιμητική μέθοδο των χρηματοροών καθώς αυτή εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με επαρκή οικονομικά στοιχεία και χρησιμοποιείται κυρίως για την επένδυση κεφαλαίων.

    Αντίθετα, λέει ο πραγματογνώμονας, θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υπολειμματικής αξίας που χρησιμοποιείται για την αξιοποίηση κενών οικοπέδων όπως δηλαδή του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες στην μελέτη αναφέρεται ότι το ακίνητο του Ελληνικού έχει ήδη μεγάλη άυλη αξία λόγω της θέσης αλλά και της υψηλής αξίας των όμορων δήμων, την μαρίνα του Ελληνικού αλλά και τον Άγιο Κοσμά. «Δεν είναι σαν να πάει κάποιος και να επενδύσει στην έρημο. Πρόκειται για περιοχή φιλέτο», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς.

    Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη η αξία των οικοπέδων που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά αποτιμάται –με μετριοπαθείς υπολογισμούς- σε 600 εκατομμύρια ευρώ όσο δηλαδή κόστισε η αγορά του Ελληνικού. Έτσι λοιπόν και εφόσον ο επενδυτής χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο «παραθυράκι» της σύμβασης και πουλήσει τα παράκτια οικόπεδα, τότε καλύπτει τα έξοδα για την αγορά του ακινήτου. Όπως επισημαίνουν μεσίτες και γνώστες της αγοράς τα κενά οικόπεδα είναι κάτι σαν το τζακ-ποτ: παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ και πολύ λίγα έξοδα συντήρησης.
    aerodromio-panoramiki_0

    Επιπλέον στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι ο συντελεστής προεξόφλησης θα έπρεπε να τεθεί στο 8% τη στιγμή που η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ τον έθεσε στο 14,5%. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό πωλήθηκε φθηνά, καθώς είναι γνωστό όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης τόσο μικρότερα είναι τα προσδοκώμενα κέρδη για τον επενδυτή με αποτέλεσμα η αξία του ακινήτου να αποτιμάται χαμηλά. Αντίθετα όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης τόσο πιο ακριβά αποτιμάται η αξία του ακινήτου για τον πολύ απλό λόγο ότι το περιθώριο κέρδους του επενδυτή είναι μεγάλο. Στην πραγματογνωμοσύνη του ο κ. Μελάς εκτιμά ότι η επένδυση του Ελληνικού δεν εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς τα οικόπεδα μπορεί να πωληθούν ακόμη και στα πρώτα στάδια αποφέροντας μεγάλα κέρδη στην Lamda Development. Αυτό ουσιαστικά καταγράφεται και στην εκτίμηση της American Appraisal για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς αναφέρεται ότι το ακίνητο θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία εάν χωριζόταν σε οικόπεδα. Επιπλέον ο κ. Μελάς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποιήθηκε «απαράδεκτο» μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προβλέπει 25ετη κατασκευή και 99 χρόνια για την αξιοποίηση την στιγμή που το σύνηθες μοντέλο αξιοποίησης είναι για 10 με 15 έτη. Επιπλέον η μελέτη ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την κατασκευή επτά ουρανοξυστών ενώ ο Νόμος επιτρέπει μόλις δύο…

    Δόθηκε δυόμιση φορές υποτιμημένο

    Η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα κ. Δραγάτση, υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Αναματερό. Ο κ. Αναματερός είναι μελετητής οικοδομικών αδειών και πραγματογνώμονας για τα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιέγης, ερευνητής σεισμικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στο Εθνικό Εργαστήριο Πολιτικού Μηχανικού της Πορτογαλίας. Ο μελετητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό πωλήθηκε τουλάχιστον κατά 2.5 φορές υποτιμημένο από την πραγματική του αξία καθώς στην εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ:

    Σχετίσθηκε η εμπορική αξία του Ελληνικού με την επενδυτική αξία του επιχειρηματικού σχεδίου της Lamda,
    Για την εκτίμηση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος προεξοφλημένων ταμειακών ροών που κανονικά χρησιμοποιείται για υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έσοδα,
    Χρησιμοποιήθηκε συντελεστής προεξόφλησης 14,5% ενώ θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί 10%. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα το Ελληνικό είναι μια επένδυση μέτριου ρίσκου η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τόσο υψηλό συντελεστή προεξόφλησης,
    Καταστρατηγήθηκε η αρχική προκήρυξη η οποία προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα παραχωρούσε το πλειοψηφικό πακέτο και όχι το 100% της Ελληνικό Α.Ε. με αποτέλεσμα να μπορούσε να καρπωθεί την υπεραξία που θα δημιουργούνταν από την ανάπτυξη,
    Επιπλέον ο κ. Αναματερός φέρεται να εντόπισε μερικές ακόμη “παραφωνίες” στην σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Lamda Development, καθώς ο επενδυτής μπορεί να αλλάξει το τελικό εγκεκριμένο σχέδιο κατόπιν συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ (!), ενώ παράλληλα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τα κτήρια που θα κτίσει μετά το πέρας της 100ετίας.

    Η απόσυρση των ενδιαφερόμενων και τα ερωτήματα

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ελληνικού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διαγωνιστική διαδικασία που τελικά κατέληξε στην υποβολή μιας και μόνο πρότασης.

    Σημειώνεται ότι αρχικά για το φιλέτο της Αττικής εξεδήλωσαν ενδιαφέρον εννιά υποψήφιοι επενδυτές, ενώ στον δεύτερο γύρο προκρίθηκαν (την 11η Σεπτεμβρίου 2012) οι εξής τέσσερις: “London & Regional Properties (L&R)”, “Qatari Diar”, “Elbit Imaging Ltd.” καὶ ἡ “Lamda Development A.E.”.

    Στη συνέχεια όμως η “Qatari Diar” αποσύρθηκε από̀ τὴν διαδικασία (στις 26-11-2013) και έτσι τὸ Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ στις 6-12-2013 απεύθυνε στους υπόλοιπους τρεις την τελική πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την απόκτηση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. Όμως η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά μέσω του επιχειρηματικού της σχεδίου, του σεναρίου Foster, ἦταν ἡ “Lamda Development A.E.”. H πρώτη προσφορά κατατέθηκε στις 27-2-2014 αλλά δεν έγινε δεκτή. Η δεύτερη υποβλήθηκε στις 26-3-2014 και λίγο καιρό αργότερα μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οποία καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ουσιώδη ερωτήματα.

    http://www.ereportaz.gr/dikastiki-vomva-i-pragmatognomosines-dichnoun-xepoulima-tou-ellinikou/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.