Εξώδικη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 4/8/2011(πολυνομοσχέδιο)

 

Προς την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας 

Κύριο Πρόεδρο Κάρολο Παπουλια 

Κύριε Πρόεδρε 

Είμαι Έλληνας πολίτης και ασκώ το δικαίωμα μου να αναφέρομαι. 

Σας γνωρίζω ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφησε το πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (( περί τροποποίησης της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας κλπ επίσημα πρακτικά Ρ Β 4/8/2011)) ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τροπολογία ώστε αναδρομικά να μην υπάρχει ποινικό αδίκημα από το 1997 έως και σήμερα για τον Υπουργό Οικονομικών για τις παράνομες καταθέσεις στις Ιδιωτικές τράπεζες των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου παρά τις ΝΟΜΙΜΕΣ διαφωνίες των υπηρεσιακών αρμοδίων υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Στο άρθρο 18 του εν λόγο νομοσχεδίου πρόσθεσε τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ως παράγραφος 10 του άρθρου 18. 

Η προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), έχει ως εξής 
«Όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου». 
Η παράγραφος αυτή επιβεβαιώνει απόλυτα τις μηνυτήριες αναφορές μου ότι οι καταθέσεις των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν ΝΟΜΙΜΕΣ. 

Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1997 που προβλέπει η τροπολογία αυτή υποδηλώνει ότι έγινε για συγκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν κάνει σε βάρος του ελληνικού λαού οι Υπουργοί Οικονομικών από το 1997 έως και σήμερα και η Δικαιοσύνη μετά από αναφορά μου ερευνά από 16/7/2011. 

Σας ζητώ 
σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος να αναπέμψετε στην βουλή τον νόμο αυτόν που σας απέστειλε ο κ. Πρόεδρος της Βουλής να τον υπογράψετε και να τον δημοσιεύσετε. 

Κύριε Πρόεδρε στις ομιλίες σας πάντα μιλάτε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να γίνονται καταλογισμοί σε αυτούς που παραβιάζουν τον νομό . 
Δεν πιστεύω ποτέ ότι θα επιτρέψετε να σας χρησιμοποιήσουν ως μέσον συγκάλυψης 

Παρακαλώ λάβετε γνώση των σχετικών αιτημάτων μου από 16/7/2011 στην Ελληνική Δικαιοσύνη. 

4/8/2011 
Προς 
Κύριο Εισαγγελεα την 16/7/11 σας υπέβαλα την ποιο κάτω αναφορά. 

((ΑΝΑΦΟΡΑ 16/7/11 

ΠΡΟΣ 
Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 

ΚΑΤΑ 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Βενιζέλου. 
Διοικητή Τραπέζης Ελλάδος κ. Προβοπουλου 
Αναπλήρωση Υπ. Οικονομικών κ. Σαχινιδη 
Γεν. Γραμμ. Δημοσ/κης Πολιτικής του ιδίου Υπουργείο κ.Πενταζο 
Και κατά παντός άλλου υπευθύνου. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κυρίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΚΕΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ. 

Την 14 Ιούλιου 2011 ημέρα Πέμπτη, η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού προεβη σε έκτατη τοποθέτηση ύψος 100.000.000 Ευρω στην τράπεζα ………..από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου . 
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατόπι εντολής του Υπουργού Οικονομικών μέσω του Γεν. Γραμμ. Κ. Πανταζου προς την εν λογω Διεύθυνση, κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Κατόπιν τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΕΤ 1,2 ΚΑΙ 3. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ 49 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΗΝ 14/7/2011 ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ διαφωνώ για τους λόγους που αναφέρονται κατωτερω. 
Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ . διαφωνώ για τους ίδιους λόγους που ανάφερε ο Δ/ντης της Δ 49 

Διαφωνώ για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή. 
Α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης ( 50% των ιδίων κεφαλαίων ) που έχει θεσπιστεί κατά Ε 92 εκατ. Ευρω. 
Β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε των Ε 65 εκατ. Λήξης 14/7 ενώ μας ειδοποίησε για αντικειμενικής αδυναμίας επιστροφής ποσού από τοποθέτησης ύψος Ε 70 εκατ λήξης 15/7/11 . 
Γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγο τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσφατη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ε.Δ . περαιτέρω. Υπογραφή 14/7/11. 
Με απλά λόγια οι αρμόδιοι Υπάλληλοι δεν εγκρίνουν να δοθούν χρήματα 100.000.000ΕΥΡΩ σε μια τράπεζα που την ιδία ημέρα αδυνατούσε να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσια 70. Εκατ. Ευρω. 
Όμως με πολιτική πράξη του κ. Βενιζέλου δίνονται τα χρήματα αυτά με κίνδυνο να χαθούν. 
Καταθέτω λίστα και με άλλες τράπεζες που τοποθετήθηκαν από 5/7/11 έως και13/7/11 ποσόν 156.605.000.000,00 δις ευρω !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σχετ 4. 
Παρακαλώ λάβετε γνώση. 

Με τιμή 
Δημήτρης Γεωργακόπουλος 
Πρόεδρος ΣΕΑ 
Κοιν. ΧΑΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΑΓΟΡΑΣ , ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ )) 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 
ΜΗΝΥΩ 
ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΓΚΑΛΥΨΗ. 
ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΨΗΨΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ 
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ. 
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ. 
Με τιμή 

Δημήτρης Γεωργακόπουλος 
Πρόεδρος ΣΕΑ 

Κοιν. Κ. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έχει το λόγο. 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, φοβούμαι ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση επείγοντος και κινδύνου που πρέπει να κυριαρχεί στη χώρα. 

Ελπίζω ότι όλοι είστε ενήμεροι για τα βασικά ειδησεογραφικά δεδομένα. Η Ευρωζώνη υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μία οργανωμένη επίθεση στον πυρήνα της. Αυτή τη στιγμή, μεγάλες χώρες, χώρες που κυριαρχούν όχι απλώς στην ευρωπαϊκή, αλλά στην παγκόσμια οικονομία, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, χώρες που ανήκουν στις μεγαλύτερες οκτώ οικονομίες του κόσμου υφίστανται μία πρωτοφανή μεταχείριση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού τους εκτινάσσεται και αυτό συνάπτεται απολύτως με την υπό εφαρμογή απόφαση της 21ης Ιουλίου, που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, για να δώσει μία οριστική απάντηση στις αγορές σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου η ελληνική περίπτωση και στη συνέχεια η πορτογαλική και η ιρλανδική να μην λειτουργούν ως όχημα ή ως πρόσχημα για τη γενίκευση και την επίταση αυτής της επίθεσης. 

Σας είπα χθες ότι απαιτεί επαγγελματισμό, προσοχή, ευθύνη, επινοητικότητα η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ότι αυτή τη στιγμή έχει κινητοποιηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός που περιλαμβάνει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα βασικά κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τέτοιο και όλο τον ιδιωτικό τομέα, όλες τις τράπεζες του κόσμου, τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, το IIF, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατέχουν ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σας είπα χθες ότι για ένα αρκετά μακρύ διάστημα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πρέπει αυτό το βρέφος που έχουμε βάλει μέσα στη θερμοκοιτίδα να το προσέξουμε, να το φροντίσουμε, προκειμένου να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. 

Ένας βασικός παράγοντας αυτού του συστήματος είναι οι ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες κομίζουν μεγάλο αριθμό ομολόγων, μαζί με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, και η αγωνία όλων μας ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες η διασφάλιση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Αυτό αφορά πρωτίστως τις έξι μεγάλες τράπεζες που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία του συστήματός μας, αλλά και τις μικρότερες τράπεζες, ακριβώς γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συστημική ευστάθεια. 

Έχουν καταλάβει οι επενδυτές, πρωτίστως έχουν καταλάβει οι καταθέτες, ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ότι αυτό που λέω δημόσια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, γιατί είναι θωρακισμένο πολλαπλώς και θεσμικά και χρηματοοικονομικά, ισχύει. Μετά από χρόνια, για πρώτη φορά μετά το 2008 και αφού έχουμε χάσει από τις τράπεζές μας περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια καταθέσεων, αρχίζει δειλά-δειλά η αντίστροφη πορεία, αρχίζουν οι καταθέτες να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. 

Η συστημική ευστάθεια αφορά μικρούς και μεγάλους, αφορά τα νομικά πρόσωπα, τα πιστωτικά ιδρύματα. Είμαι βέβαιος πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι είναι άλλο πράγμα η τράπεζα, άλλο πράγμα οι μέτοχοι, άλλο πράγμα οι βασικοί μέτοχοι, άλλο πράγμα οι διοικούντες, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, εκτελεστικά και μη εκτελεστικά, άλλο πράγμα οι εργαζόμενοι, άλλο πράγμα το καταθετικό κοινό και φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι η νομική οντότητα, το νομικό πρόσωπο, η ευστάθεια του νομικού προσώπου κάθε τράπεζας. 
Τις τελευταίες τρεις ημέρες μία συγκεκριμένη εφημερίδα, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αποδύεται σε μία επίθεση συστηματική, όχι απλά και μόνο κατά μιας μικρής τράπεζας που ο βασικός μέτοχός της αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, αλλά κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά. 

Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης επιχειρηματικά, δεν θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις ορισμένων επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αυτό το τραπεζικό σύστημα είναι που κρατάει στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, εσείς που συγκροτείτε τη Βουλή των Ελλήνων και εγώ που αυτή τη στιγμή επιτελώ τα δυσβάσταχτα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, δεν απειλούμεθα και δεν εκβιαζόμαστε, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα. Ο καθένας σας μπορεί να κάνει τη δήλωση αυτή, την κάνω εκ μέρους του, την κάνω πρωτίστως στο δικό μου όνομα. Δεν απειλούμαι, δεν εκβιάζομαι, κάνω τη δουλειά μου στο όνομα του Έθνους. 
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών) 
Θα διακρίνουμε εδώ μέσα τα ελάσσονα από τα μείζονα. Κανείς δεν θα παίξει κανένα παιχνίδι εις βάρος της χώρας είτε για να εξυπηρετήσει πολύ μικρά συμφέροντά του -πολύ μικρά και επείγοντα- είτε γιατί θέλει να απολαύσει να καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Δεν θα γίνει αυτό. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως με έχει ενημερώσει η ίδια και μια εμπορική τράπεζα, η οποία διεξήγαγε συναλλαγές με ένα συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που είναι βασικός μέτοχος στην PROTON BANK με ενημέρωσαν, όπως όφειλαν, την Αρχή Διαφάνειας, της οποίας προεδρεύει ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για ορισμένες συναλλαγές του Μαρτίου και Απριλίου του 2010, όχι τωρινές συναλλαγές, όχι της περιόδου αυτής, όχι των ημερών αυτών. Όχι πάντως της περιόδου, μετά την ανάληψη των δικών μου καθηκόντων, στις 17 Ιουνίου. 

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η προϊσταμένη της οποίας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία και διενεργείται, όπως με ενημέρωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τη στιγμή αυτή. Άρα, ερευνάται η πιθανή τέλεση αδικημάτων από συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, από το βασικό μέτοχο μιας μικρής τράπεζας και τα απελθόντα ήδη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αυτής. 

Η Κυβέρνηση δεν ασκεί την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, την εποπτεία την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση, όμως, έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σημείωσαν με ικανοποίηση ότι μόλις διαβιβάστηκαν τα έγγραφα αυτά από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή στον Εισαγγελέα, τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της τράπεζας αυτής που ελέγχονται, παραιτήθηκαν και τις σχετικές εκτελεστικές αρμοδιότητες ανέλαβαν πρόσωπα άσχετα που δεν μετείχαν στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία ασκούν εδώ και λίγες ημέρες τη διοίκηση, έχοντας μεγάλη τραπεζική εμπειρία. 
Το καταθετικό κοινό αντιδρά με πάρα πολύ μεγάλη ωριμότητα και ψυχραιμία και ως προς την τράπεζα αυτή. 

Το ελληνικό δημόσιο σε συνδυασμό με τη διατραπεζική αγορά τοποθετεί τα διαθέσιμά του έτσι ώστε να διευκολύνεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Είναι γνωστό ότι η ρευστότητα αυτή εξαρτάται πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα. Είναι επίσης γνωστό ότι η ρευστότητα των τραπεζών δεν συνδέεται μόνο με τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και με την κάλυψη των περιοδικών δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες δεν καλύπτονται μόνο με την έκδοση ομολόγων, αλλά καλύπτονται και με την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου. 

Τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διακυμαίνονται ανάλογα με τις ληκτότητες των ομολόγων και ανάλογα με τις ληκτότητες άλλων υποχρεώσεων που έχει το ελληνικό δημόσιο. Όταν όμως και όσο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα το ελληνικό δημόσιο οφείλει να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος γιατί αυτό είναι αναπτυξιακά και κοινωνικά ζωτικό για τη χώρα, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά. 
Τα σχετικά ζητήματα δεν ρυθμίζονται σε επίπεδο νόμου. Ρυθμίζονται με μια υπουργική απόφαση του 1997 που είχε εκδοθεί μέσα στις τότε συνθήκες και που συνδέει τη διάθεση των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου με ένα αυτονόητο στοιχείο που είναι η φερεγγυότητα των τραπεζών. 

Σκεφτείτε λίγο λογικά και υπεύθυνα, όπως πάντα στην Αίθουσα αυτή. Είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να θεωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα νομίμως λειτουργούσε τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα; Μπορεί να καταλήξει ένα μεσημέρι, όταν διαμορφώνονται οι λογιστικές και ταμειακές εικόνες, ότι δεν επιλέγει για κατάθεση μια τράπεζα γιατί αυτή η τράπεζα δεν είναι φερέγγυα; Όλες οι τράπεζές μας είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο, από την Τράπεζα της Ελλάδας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η συγκεκριμένη μικρή τράπεζα που διαθέτει καταθέσεις που έχουν εμπιστευτεί καταθέτες 1,8 δισεκατομμυρίων, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά και κυρίως το 2008 και το 2010, με 300 εκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο, με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, ειδικών ομολόγων και εγγυήσεων που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ελληνικό δημόσιο είναι από το 2008 προνομιούχος μέτοχος αυτής της τράπεζας και συγκροτεί μόνο του την ειδική γενική συνέλευση των προνομιούχων μετόχων. Το ελληνικό δημόσιο από το 2008, επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του στην τράπεζα αυτή που παρακολουθεί τις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου και είναι ο ίδιος. 

Το ελληνικό δημόσιο έχει στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα διότι έχει επενδύσει πολλά χρήματα -έτσι τα βρήκα εγώ- στην τράπεζα αυτή και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, διότι υπάρχουν καταθέτες. Αυτούς τους καταθέτες τους κοιτάζουμε στα μάτια και τους λέμε ότι είναι ασφαλείς και το ξέρουν, το νιώθουν, το βλέπουν μέσα από τις ρυθμίσεις και τις πρακτικές. 

Δεν υπάρχει καμία κανονιστική πράξη η οποία να λέει ότι υπάρχει ένα όριο στην τοποθέτηση των διαθεσίμων, όπως αυτό που επικαλέστηκαν ο τμηματάρχης και ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτό που επικαλούνται ως δήθεν κανόνα ότι πρέπει τα διαθέσιμα να τοποθετούνται μέχρι το όριο του 50% των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, είχε αποφασιστεί σε μια προηγούμενη συνεδρίαση της ίδια επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο αναπληρωτής Υπουργός και μετέχει ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου. 

Η ίδια Επιτροπή μπορούσε στην επόμενη συνεδρίαση να πει αυτό που είπε. Δεν υπήρχε κανένας κανόνας, ούτε χρειάζεται πράγματι να προστεθεί και μάλιστα αναδρομικά μια ρύθμιση στην απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη το 1997. 

Αλλά όταν εγώ βλέπω ότι πριν ανακοινωθεί ότι διενεργείται προκαταρτική εξέταση, στις 14 Ιουλίου, τα χαρτιά αυτά έχουν κυκλοφορήσει, είναι αντικείμενο δημοσιογραφικής αξιοποίησης και έχει υποβληθεί και μήνυση από «Αγανακτισμένους» πολίτες, δεν μπορώ και δεν οφείλω να υποθέσω ότι υπάρχει ένα σχέδιο από κάποιους, που αφορά τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος; Και θα κάθομαι να κάνω συζήτηση περί του πώς θα ερμηνεύονται οι νόμοι; Η Βουλή δεν έχει υποχρέωση να αντιδράσει, να συμπαρασταθεί στον Υπουργό και να ρυθμίσει ρητά και κατηγορηματικά το ζήτημα λέγοντας τι; Ότι το ελληνικό δημόσια σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και ακολουθώντας τα δεδομένα και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς στηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Το κάνουμε για τις τράπεζες, οι τράπεζες το κάνουν για μας. Ένα ενιαίο σύστημα είναι υπέρ της εθνικής οικονομίας, υπέρ των επιχειρήσεων. 

Ποια άποψη υιοθετούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης; Εάν έχει ακουστεί εδώ μέσα η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και είμαι βέβαιος ότι έχει ακουστεί η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η θέση αυτή; Τι λένε; Τι προτείνουν; Τι θα έκαναν στη θέση μου, αν ασκούσαν αυτή την αρμοδιότητα και είχαν αυτή την ευθύνη; 
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάθε μέρα υπάρχει ένας πόλεμος. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνονται εκατοντάδες αποφάσεις. Κάθε μέρα πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι. Στεκόμαστε και θα στεκόμαστε όρθιοι χάρη σε σας. Και δεν απευθύνομαι μόνο στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή στους Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που στήριξαν και στηρίζουν και πρέπει να είναι υπερήφανοι για την ψήφο τους και να μην νιώθουν ενοχές γιατί ψήφισαν το Μάιο του 2010 υπέρ του πρώτου Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου. Υπάρχουν και συνετές τάσεις στην αντιπολίτευση, σε μια αντιπολίτευση που είναι ταξική και σκληρή, όπως αυτή που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά λέμε όχι στην επιπολαιότητα, όχι προχειρότητα όχι στα μη μετρημένα λόγια. 
Ο κ. Παπαδημούλης… 

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είμαστε υποτακτικοί, δηλαδή; 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Εάν Βουλή σημαίνει επιπολαιότητα, προχειρότητα και μη μετρημένα λόγια, εντάξει, θεωρώ ότι Βουλή σημαίνει υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μετρημένα λόγια. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει να έχεις θέσεις. 
Μην μας αποκαλείται επιπόλαιους… 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Αναγνωρίσατε τον εαυτό σας; 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Μαρκόπουλε, σας παρακαλώ, δεν έχετε το λόγο. 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Συνεχίζω. 
(Θόρυβος-διαμαρτυριές από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ! Μην διακόπτετε χωρίς λόγο! 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα το πάθει και αυτό ο κ. Κεφαλογιάννης! Δεν θα αμφισβητηθεί και από τον κ. Μαρκόπουλο ότι δεν έκανε καλά τα καθήκοντά του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Αυτό δεν θα το δεχθώ με τίποτα. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ δεν θα δεχθώ αυτά που λέτε εσείς! 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Ξέρουμε ότι είστε ο πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αλλά και ο κ. Κεφαλογιάννης είναι επαρκέστατος. Δεν θα το δεχθώ! 
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ηρεμήστε, κύριε Υπουργέ! Προσγειωθείτε! 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως εδώ οι νουθεσίες! 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ ψυχραιμία! 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών): Συνεχίζω, λοιπόν, λέγοντας ότι είμαι βέβαιος ότι εάν σταθμίζουν οι συνάδελφοι όλα αυτά, θα καταλάβουν ότι ενήργησαν με ένα τρόπο ο οποίος ήταν πιο βιαστικός από ό,τι έπρεπε. Αυτό αφορά και πολύ παλιό μου φίλο και πραγματικά αγαπητό, τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος με το πρώτο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», πριν περιμένει την απάντησή μου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή 
Δεν άφησε περιθώριο ούτε μιας ώρας να διαβάσει την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού. Υιοθέτησε αμέσως το δημοσίευμα. Πολύ ωραία, είναι και αυτό μία μέθοδος. Την ίδια μέρα είχαμε συζήτηση στη Βουλή και την επομένη είχαμε και στην Ολομέλεια και στη διαρκή επιτροπή και με είχατε χθες μετά την κατάθεση της προσθήκης αυτής τέσσερις ώρες στη διαρκή επιτροπή και μπορούσατε να μου κάνετε όλες τις ερωτήσεις, πολιτικές και τεχνικές. Γιατί δεν το κάνατε, κύριοι συνάδελφοι; Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε μεταξύ του χθεσινού απογεύματος και του σημερινού πρωινού; 

Ας στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι πορευόμαστε επί τη βάσει ενός σχεδίου, ότι είμαστε ασφαλείς χρηματοοικονομικά και τραπεζικά, ότι εν μέσω ενός κυκεώνα διεθνούς και εν μέσω μιας γενικευμένης ευρωπαϊκής κρίσης, εμείς με αυτό το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος και αυτή τη δημοσιονομική περιπέτεια που ζούμε μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Και πιστεύω ότι η Βουλή πρέπει να δώσει μία απάντηση και νομοθετικά και πολιτικά σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό σας καλώ και σας παρακαλώ να κάνετε, γνωρίζοντας ότι αυτό που κάνετε πιάνει τόπο, ότι είναι για το καλό της πατρίδας. 
Είναι πραγματικά κρίμα μετά από είκοσι χρόνια να θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι θεσμικά αθωράκιστη, ότι δεν έχουμε αποκτήσει ούτε τη θεσμική, ούτε την προσωπική ευθύνη που απαιτείται. Αυτήν την άποψη έχουν ορισμένοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης για τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας ή άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης και για τα μέλη της Κυβέρνησης; Μετά μας φταίνε αυτοί που έχουν αναλάβει επαγγελματικά την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, αυτοί που απαξιώνουν και λοιδορούν τον πολιτικό κόσμο; Όταν εμείς οι ίδιοι διατυπώνουμε εδώ έτσι ευκαίρως, ακαίρως τέτοιου είδους κατηγορίες και υπαινιγμούς; 
Σκεφθείτε λίγο, γιατί ο στοχασμός είναι αυτός ο οποίος τελικά θα σώσει τη χώρα. Έτσι έχει πει ο εθνικός ποιητής. Και μόνο όταν στοχαστούμε κάπως γιατί φθάσαμε εδώ, το πώς φθάσαμε εδώ και πώς θα φύγουμε από εδώ, μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση. Αλλά επειδή ο κόσμος θέλει απαντήσεις, οι οποίες έχουν πρακτικό χαρακτήρα, η πρακτική απάντηση είναι πως ναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του είναι ασφαλές και θωρακισμένο. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ 
Μανζαγριωτακη 55 Καλλιθέα ΤΚ 176 76 
Τηλ. 210 9523901 6944 547773 
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ 
ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ 
Email: sea2010dg@ih.gr 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΑ 7/8/11 

Διαβάστε την απάντηση στην βουλή του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ για το σκάνδαλο με τις Τράπεζες 

Με τιμή 

Δημήτρης Γεωργακόπουλος 
Πρόεδρος ΣΕΑ

http://politikokafeneio-com.anatolikos.net/Forum/viewtopic.php?p=201772&sid=d9ed2b89f6837c448f3aa2c75c416766

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.