Για το Σύνταγμα

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους που καθορίζει τη μορφή του πολιτεύματος, την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία των κρατικών φορέων καθώς και  τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.  Από το Συνταγμα  πηγάζουν όλοι οι άλλοι νόμοι και μαζί σχηματίζουν την νομοθεσία, η οποία όμως στηρίζεται και εμπεριέχει υποχρεωτικά, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τις διατάξεις των διεθνών Συμβάσεων που η χώρα επικύρωσε.  Οι Νόμοι είναι οι θεσμοθετημένοι γραπτοί κανόνες δικαίου που στηρίζονται στο Σύνταγμα και ρυθμίζουν υποχρεωτικά τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, καθώς και των πολιτών με το κράτος, και ορίζουν διάφορες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία του κράτους. 

Από την εμφάνισή του, το σύνταγμα εξετάστηκε και αναλύθηκε σε αντίθεση με την απολυταρχία, ως ένα σημείο ορίου για την άσκηση της αυθαίρετης εξουσίας.

Με απλά λόγια, το Σύνταγμα είναι ένα δεσμευτικό σύνολο γραπτών κανόνων που πρέπει σε ένα κράτος  να τηρούνται από όλους χωρίς εξαίρεση, ως εγγύηση της δημοκρατίας και μην άσκηση αυθαίρετης  εξουσίας. 

Από το ιστολόγιο της βουλής : Σύνταγμα,  Συνταγματική Ιστορία

Για να διαβάσετε τα κείμενα κάντε κλικ στον τίτλο που σας ενδιαφέρει. Αν σας ενδιαφέρει η δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 η οποία εμπεριέχεται στην συνταγματική ιστορία (πολίτευμα), διαβάστε και ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 2001 – La loi c’est moi*

Σχετικό :  Ολόκληρο το Σύνταγμα της Ελλάδας σε μια σελίδα    

εικόνα από arxaiaithomi.gr

2 comments on “Για το Σύνταγμα

  1. Pingback: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.