7,2% η μείωση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 Τι λέει ο Στουρνάρας ;

Μείωση 7,2% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,3%.

Η στατιστική υπηρεσία διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου πρώτο τρίμηνο 2005 – δεύτερο τρίμηνο 2012 είναι αναθεωρημένες λόγω της αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2006-2011 (Σεπτέμβριος 2012).

Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προσωρινούς δείκτες και υπόκεινται σε αναθεώρηση για την παραγωγή των προσωρινών αποτελεσμάτων (7 Δεκεμβρίου 2012), όταν επιπλέον στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, σημειώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252565

Στα επίπεδα του 2001 επέστρεψε το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 7,2% το γ΄ τρίμηνο έναντι 6,3% το προηγούμενο τρίμηνο. 

Σε σταθερές τιμές το τριμηνιαίο ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα 44,6 δισ. ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το 2001 (43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο). 

Πριν την ύφεση, το γ΄ τρίμηνο του 2007, το ΑΕΠ είχε φτάσει τα 55 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις αναλυτικές μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. 

Η στατιστική αρχή δεν δίνει στοιχεία για τους παράγοντες που οδήγησαν στην όξυνση της ύφεσης. Ωστόσο, οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό αναφέρουν ότι ισχυρότερες είναι οι πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Το τελικό αποτέλεσμα αμβλύνεται από τη μεγάλη συρρίκνωση των εισαγωγών.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 3ο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 7,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2011.

Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2005 – 2ο τρίμηνο 2012 είναι αναθεωρημένες λόγω της αναθεώρησης των ετησίων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2006- 2011 (Σεπτέμβριος 2012), αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προσωρινούς δείκτες και υπόκεινται σε αναθεώρηση για την παραγωγή των προσωρινών αποτελεσμάτων (7 Δεκεμβρίου 2012), όταν επιπλέον στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ είναι μη εποχικά διαρθρωμένα.

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικά :Στο 25,4% η ανεργία τον ΑύγουστοΣυνεχίζεται η στάση πληρωμών προς το εσωτερικό με “φέσια” 9 δισ. ευρώ προς ιδιώτεςΗ Ελλάδα πτώχευσε αλλά το χρέος έμεινε! (βίντεο)Ελλάδα: H τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία ( Ιούλιος 2012) , Οικονομικά 

ΚΑΙ 

13/11/2012 Γ. Στουρνάρας: «Πλησιάζουν στο τέλος οι θυσίες του λαού … (!!!!!)

Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Νοεμβρίου.

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητικό το χτεσινό Eurogroup.

Όπως είπε, είχε απευθύνει έκκληση να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Η δήλωση ικανοποίησε και τις δύο μου αυτές απαιτήσεις» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ο κ. Στουρνάρας είπε, σε δραματικούς τόνους, ότι θα υπάρξει χρεοκοπία και αφερεγγυότητα, που θα έχει αντίκτυπο πέραν της Ελλάδας.
Αν και όπως είπε, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλότατος, γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ.

«Ακόμη και μισή μονάδα του ΑΕΠ ανάπτυξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν το ελληνικό ΑΕΠ είναι κατά 0,5% υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας, το 2020 η διαφορά στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να φτάσει έως και τις 15 ποσοστιαίες μονάδες» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιμήκυνσης και των όρων της σύμβασης ο κ. Στουρνάρας είπε: «Μακάρι οι πιστωτές μας να ήταν περισσότερο γενναιόδωροι και να μας έδιναν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο οι όροι που είναι καλοί και διαπραγματευόμαστε για καλύτερους. Σε αντάλλαγμα για τους καλούς όρους μας έχουν βάλει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το  αν τα χρήματα θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στην ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην ΤτΕ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής, η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι σε κάθε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις θα έρχονται νέα μέτρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη ιδιαίτερα προς τον ευρωπαϊκό νότο και πρόσθεσε: «Περιμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. Την περιμένει όλος ο ελληνικός λαός».

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=236190

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.