Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ανατ. Μεσογείου απο μετρήσεις ΜΑD του 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία τεχνική ανίχνευσης υποβρυχίων στο βυθό της θάλασσας στηρίζεται στη μέτρηση των ανωμαλιών του μαγνητικού πεδίου της γής, που προκαλούνται απο αυτά όταν αυτά κινούνται στο βυθό. Σύμφωνα με αυτή, αεροπλάνα ή ελικόπτερα διαγράφουν περιοχές της επιφάνειας της θάλασσας σε σταθερό ύψος και μετρούν τη διαφορά της τιμής του  μαγνητικού πεδίου της γής απο εκείνη που αναμενόταν χωρίς τη παρουσία υποβρυχίου, που υποτίθεται ότι είναι κατασκευασμένο έτσι που να συνεισφέρει στη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της γής.

Oι ανωμαλίες του μαγνητικού πεδίου μετρούνται με τη βοήθεια ειδικών ευαίσθητων μαγνητομέτρων (Μagnetic Anomaly Detectors), που μετρούν το μαγνητικό πεδίο παράλληλα και εγκάρσια πρός τη κίνηση του μέσου που χρησιμοποιείται για να ληφθούν οι μετρήσεις. Στη φωτογραφία αριστερά εξηγείται η μεθοδολογία που εφαρμόζεται.

Η ίδια τεχνική ανίχνευσης που χρησιμοποιείται στην ανίχνευση υποβρυχίων χρησιμοποιείται και στην ανίχνευση κοιτασμάτων κάτω απο το βυθό της θάλασσας π.χ. σιδηρομαγνητικών, τα οποία λόγω της παρουσίας τους μεταβάλλουν την αναμενόμενη τιμή του μαγνητικού πεδίου της γής. H μεθοδολογία μέτρησης είναι η ίδια. Απλά θεωρείστε ότι στο βυθό η θέση του υποβρυχίου καταλαμβάνεται απο ένα πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος κοίτασμα.

Η Κασπία θάλασσα είναι μια περιοχή στην οποία έχουν γίνει πολλές γεωτρήσεις και για το λόγο αυτό την επέλεξα για να σας δείξω την εφαρμογή της μεθόδου που προανέφερα στην ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα οποία σχετίζονται με τη συγκέντρωση μαγνητικών οξειδίων στην περιοχή απο πάνω τους. Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο χάρτες.

Στον αριστερό φαίνονται με λευκές διακεκομμένες γραμμές οι θέσεις των ΑΟΖ των χωρών της περιοχής ενώ με κίτρινες περιοχές που μοιάζουν με νησάκια, οι περιοχές στις οποίες έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Χαμός γίνεται. Σκεφτείτε τι θα γίνει κάποια στιγμή στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όταν και άν τα “πράγματα” το επιτρέψουν.

Στο δεξιό χάρτη φαίνονται οι μαγνητικές ανωμαλίες που έχουν καταγραφεί στη περιοχή το 2007 (υπάρχουν και παλαιότερη χάρτες…). Στις περιοχές του κόκκινου χρώματος οι μαγνητικές ανωμαλίες είναι μεγαλύτερες ενώ στις περιοχές του μπλέ χρώματος είναι οι μικρότερες. Σε πράσινους κύκλους είναι σημειωμένες οι περιοχές στις οποίες αναμένονται με μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η επιτυχία της μεθόδου είναι νομίζω προφανής.

Ο χάρτης που βλέπετε αριστερά προήλθε απο μετρήσεις ΜΑD το 2007 και αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Oι μετρήσεις  ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection Measurements) έγιναν απο αεροπλάνο και αφορούν την μέτρηση της μεταβολής του μαγνητικού πεδίου της γής απο  την αναμενόμενη τιμή του λόγω της παρουσίας υλικών στο υπέδαφος της θάλασσας ή ακόμη και στην επιφάνεια της ξηράς τα οποία μπορούν να μαγνητισθούν.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία νομίζω ότι παίρνετε πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχετε και πιθανόν να διερωτάσθε γιατί απο το 2007 τουλάχιστον η χώρα δεν έκανε τίποτα. Δεν θα ρίξω λάδι στη φωτιά…

Αν γίνονται γεωτρήσεις στην περιοχή της Πάτρας, τώρα ξέρετε το γιατί. Αν δεν γίνονται στο Πρίνο δεν μπορώ να σας απαντήσω με ευγένεια… Η περιοχή  μέχρι τη Χίο και την Ικαρία είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Το τόξο επίσης απο Πελοπόννησο μέχρι Νότια της Κρήτης έχει πολύ ενδιαφέρον. Η περιοχή του Καστελόριζου, η περιοχή μπροστά απο την Αττάλεια, η περιοχή ανάμεσε σε Κύπρο και Λίβανο και φυσικά το σύνολο των περιοχών νότια της Κύπρου είναι μεγάλου ενδιαφέροντος.

Μια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί, όπως και περιοχές στην Ηπειρο, δυτικά της Θεσσαλονίκης και στη δυτική Θράκη.

http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/06/d.html

Σχετικά:

One comment on “Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ανατ. Μεσογείου απο μετρήσεις ΜΑD του 2007

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.