Spiegel για εξοπλιστικά και Σαμαρά

 

SPIEGEL ONLINE

«Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος»

Για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»; Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «πέφτει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία ‘της ελπίδας’, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό». Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι ‘θετικοί απολογισμοί’ από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους». Οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος». Όπως επισημαίνεται, όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε».

Η Αθήνα αρνήθηκε δικαστική συνδρομή από το Μόναχο 

«Η Εισαγγελία του Μονάχου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με πιθανή δωροδοκία στην υπόθεση προμήθειας των 170 Leopard 2 στην Ελλάδα το 2000» γράφει ο αρθρογράφος της Spiegel. «Αφορμή η ομολογία του πρώην ανώτατου στελέχους στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, Αντώνιου Κάντα, ότι έδωσε 600.000 ευρώ στον έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος από τη δεκαετία του 80 συνεργάζεται στενά με την εξοπλιστική εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann (KMW)». Και σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «οι ανακριτές από το Μόναχο εδώ και χρόνια βρίσκονται πίσω από τα ίχνη της εταιρείας για τις δωσοληψίες με την Ελλάδα. Μάλιστα στις 8 Νοεμβρίου του 2004 ο τότε επικεφαλής της εισαγγελίας ΄Αουγκουστ Στερν απέστειλε στην Ελλάδα αίτημα δικαστικής συνδρομής, υπ. αριθμόν 562 AR 67291/04. Μεταξύ άλλων με το ερώτημα εάν υπάρχουν στοιχεία για τυχόν πληρωμές από την εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann. Η Αθήνα τότε αρνήθηκε να δεχθεί τη δικαστική συνδρομή».

πηγή Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Leopard 2: Deutsche Justiz überprüft Panzerdeal mit Griechenland ( Spiegel)

Δωροδοκίες από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων – Aπόρρητα έγγραφα

SIEMENS: Απόρρητη έκθεση από την Εισαγγελία του Μονάχου και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής

Αγωγή για τις παρανομίες στα εξοπλιστικά και μια μίζα $432,000.00

KATΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΥΦΑΝΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ -ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Η αγωγή του Δημήτρη Πλατή κατά Ελληνικού Δημοσίου, HDW και TKMS για τα υποβρύχια Εμπεριέχει το πλήρες κείμενο απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου 

Advertisements

2 comments on “Spiegel για εξοπλιστικά και Σαμαρά

 1. Άλλα σχετικά

  Υπόθεση Siemens: Μετά από 6 χρόνια θυμήθηκε η Δικαιοσύνη τον Κάντα
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/09/23/μετά-από-6-χρόνια-θυμήθηκε-η-δικαιοσύνη/

  Κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών με τα 13,7 εκατ. δολάρια
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/12/19/κρίθηκε-προφυλακιστέος-ο-πρώην-αναπλ/

  ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ SIEMENS ;
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/08/25/τι-σχεση-εχει-ο-α-σαμαρασ-με-την-siemens/

  Πριν τις εκλογές του 2009, ζητήθηκαν από 700 πολίτες ασφαλιστικά μέτρα κατά της Siemens για παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2012/07/30/πριν-τις-εκλογές-του-2009-ζητήθηκαν-από-700-π/

 2. Στις καλένδες η αποζημίωση της Siemens

  Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

  Ήρθαν, πήραν όλες τις δουλειές στην Ελλάδα με διαδικασίες εξπρές, μοίρασαν «ζεστό» και μαύρο πολιτικό χρήμα, τα «βρήκαν» με το ελληνικό πολιτικό status quo και τη γλίτωσαν με το ευτελές ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ…
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρά το γεγονός (;) ότι υποσχέθηκαν να δώσουν τα χρήματα αυτά στη χώρα μας υπό μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια.

  Η αλήθεια όμως είναι πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ!

  Όπως μάλιστα αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ της Real, αν και από τα λεφτά αυτά έπρεπε για παράδειγμα τα 36 εκατομμύρια να πάνε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το καταπληκτικό της ιστορίας είναι πως για την διαχείριση αυτών των χρημάτων είχε συσταθεί ειδική τετραμελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών!

  Εδώ και δυόμιση χρόνια το έργο της επιτροπής είναι μηδενικό, αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η επιτροπή δεν μπορεί να καταλήξει στο πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

  Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι μετά την παρέλευση 5ετίας, αν δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, τότε τα λεφτά χάνονται! Σταματάει δηλαδή η υποχρέωση της Siemens να καταβάλει αυτά τα χρήματα!

  Ο χρόνος πιέζει διότι προκειμένου να πάρει τα χρήματα ο εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα πρέπει τα χρήματα να περάσουν από προγράμματα τα οποία θα διαχειριστεί κάποιος διεθνής φορέας όπως ο ΟΗΕ, ή η παγκόσμια τράπεζα ή το Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Αν αυτοί οι οργανισμοί δε δώσουν τα χρήματα με απευθείας ανάθεση, αλλά επιλέξουν το δρόμο του διεθνούς διαγωνισμού (που είναι και το πιο πιθανό), είναι σχεδόν βέβαιον ότι τα λεφτά θα χαθούν, αφού για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα περάσουν τα 5 χρόνια!

  Λέτε όλα αυτά να είναι τυχαία; Τόσες πολλές συμπτώσεις μαζεμένες μαζί; Αυτό πραγματικά είναι για ρεκόρ γκίνες!

  Να τη γλιτώσει η γερμανική εταιρεία χωρίς να δώσει ούτε μισό ευρώ. Αυτό θα είναι άλλη μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά της…

  http://www.newsbomb.gr/politikh/story/494967/stis-kalendes-i-apozimiosi-tis-siemens

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.