Ευρωεκλογές 2014: Όλοι οι υποψήφιοι και χρήσιμες πληροφορίες

ekloges2014

Στις 25 Μαΐου 2014, ημέρα Κυριακή στη χώρα μας, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες). 
Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απριλίου 2014.

Στις ευρωεκλογές μπορούν να προτείνουν υποψηφίους και να συμμετέχουν μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Τα  ψηφοδέλτια μπορούν να συμπεριλαμβάνουν έως 42 υποψηφίους, το διπλάσιο του αριθμού των συνολικά εκλεγομένων, κάθε φορά, μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα βάσει του πληθυσμού της. Το εκλογικό σύστημα θα είναι η απλή αναλογική, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα. Η Ελλάδα στις εκλογές αυτές χάνει έναν ευρωβουλευτή, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών.

Οι κύριες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τρεις:

 • συζητά και θεσπίζει ευρωπαϊκούς νόμους, μαζί με το Συμβούλιο,
 • ελέγχει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες άλλων οργάνων της ΕΕ, ιδιαίτερα της Επιτροπής, εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία,
 • συζητά και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο.

Ευρωεκλογές: Τι αλλάζει φέτος

[ update: ΕΔΩ όλοι οι υποψήφιοι σε μια σελίδα ]

 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2014:

 

Κάντε κλικ στα λινκ για να δείτε τους υποψήφιους (ψηφοδέλτιο) 

 Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ)

 ΠΑΕΚΕ Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος  – Μιλτιάδης Τσαλαζίδης

– Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, (συνασπισμός) 

– Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό, Δ. Κολλάτος

– ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) 

– ΑΣΚΕ (Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) 

– Γέφυρες Δημιουργία Ξανά και Δράση (συνασπισμός κομμάτων). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο κόμμα «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ΑLDE)

– ΔΗΜΑΡ Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Δραχμή,  (συνασπισμός των κομμάτων Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα -Θεόδωρος Κατσανέβας και Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα)

Εθνικό Μέτωπο, Εμμ. Κώνστας

– Ελευθερία, Μάριος Παπαϊωάννου

–  Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες-Πρωτοβουλία Χατζημαρκάκη

– Έλληνες Οικολόγοι (πρώην Ένωση Οικολόγων)  Πρόεδρος του Κόμματος είναι ο Δημοσθένης Βεργής

– Ελιά ( ΠΑΣΟΚ) – Το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει με δικό του ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές. Συνεργαζόμενο με οκτώ κόμματα και άλλες πολιτικές δυνάμεις, συγκρότησαν από κοινού την «Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη». Η «Ελιά», έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, [Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Ανδρ. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Εμμ. Επιτροπάκης (Δυναμική Ελλάδα), Ν. Μπίστης (Μεταρρυθμιστική Αριστερά), Ι. Ράπτης (Νέοι Μεταρρυθμιστές), Ι. Τούντας (Πολιτεία 2012) και Ν. Διακουλάκης (Πρωτοβουλία Β΄)]

– Ελπίδα Πολιτείας, Πρόεδρος – Δημ. Αντωνίου

– Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), Πρόεδρος – Δημήτρης Καζάκης

– Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό,  συμμετέχει στις εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το «Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης – ΠΑΤΡΙΔΑ» του Παναγ. Ψωμιάδη.- Συνασπισμός κομμάτων

– Ένωση Κεντρώων, Πρόεδρος – Βασίλης Λεβέντης

– Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)

– Ευρωπαϊκή Ελεύθερη ΣυμμαχίαΟυράνιο Τόξο, Κομμα της μακεδονικής μειονότητας (!) Συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 

– ΚΕΑΝ (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης), Πρόεδρος Ιπποκράτης Σαββούρας

– Κοινωνία – Μιχάλης Ηλιάδης

 Κοινωνία Αξιών

 Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 

Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας – Αλή Τσαούς Μουσταφά

– ΚΚΕ Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 

– ΛΑΟΣ – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο κόμμα «Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας» (MELD).

– ΛΕΥΚΟ (Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων)

 ΜΛ ΚΚΕ (Μαρξιστικό- Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), 

 Νέα Δημοκρατία ( ΝΔ)

– ΟΑΚΚΕ (Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), 

– Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών

– ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας)

– Παναθηναϊκό Κίνημα

– Πατριωτική Ένωση- Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛΛΑΣ), συνασπισμός των κομμάτων: Αν. Κότσιαλος (Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας-ΚΕΣΩ), Οδ. Τηλιγάδας (Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός – ΕΛΑΣ), Κ. Γκέκας (Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας – ΚΙΠΑΛ)

– Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία (νέο κόμμα του Οικολογικού και Κοινωνικού Κινήματος, στο οποίο εκ των ιδρυτών του, είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.)

– Σοσιαλιστικό Κόμμα, ( νέο κόμμα που ιδρύθηκε από τον Στ. Τζουμάκα)

– Συνασπισμός Ριζοσπαστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ)

– Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας 

– Σχέδιο Β’ Αλέκος Αλαβάνος & σια 

 Το Ποτάμι – συστάθηκε με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, ενόψει ευρωεκλογών.

 Χρυσή Αυγή (Λαϊκός Σύνδεσμός- Χρυσή Αυγή ). Η Εθνική Αυγή αποσύρθηκε. 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Απορρίφθηκε από τον ‘Αρειο Πάγο η δήλωση Ι. Κουλούρη, ο οποίος ήθελε να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος (Αξιοκρατική Πολιτεία), ενώ ζητούσε παράλληλα να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο εκλογικός νόμος που δεν επιτρέπει την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές μεμονωμένων πολιτών. 

Απορρίφθηκε και η αίτηση εξαίρεσης υποψηφίων ΝΔ, ΧΑ, ΕΛΙΑΣ και παντός υπόπτου έσχατης προδοσίας

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 

 

Ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελείται από εθνικά κόμματα και από μεμονωμένα πρόσωπα ως μέλη, και εκπροσωπείται σε αρκετά κράτη μέλη. Όπως αναφέρεται στις Συνθήκες, «τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ένωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης».

 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): Αποτελεί το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα με τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ε.Κ, τους περισσότερους αρχηγούς Κρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ. Εξέλεξε ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τη ΝΔ

Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES): Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε δύναμη ευρωβουλευτών στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο και εναλλάσσεται στην ηγεσία της Ε.Ε, με το ΕΛΚ. Απαρτίζεται από σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα της Ε.Ε. Εξέλεξε ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον μέχρι τώρα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ΕΛΙΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΑLDE): Στο Ευρωπαϊκό Κόμμα συμμετέχουν τα φιλελεύθερα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης που δεν είναι ενταγμένα στο ΕΛΚ. Στις επικείμενες εκλογές, ανέδειξε ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δράση και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες.

Κόμμα Ευρωπαίων Πρασίνων στο οποίο συμμετέχουν οκτώ οικολογικά και περιβαλλοντικά κόμματα που είχαν εκλέξει ευρωβουλευτές στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι : Οικολόγοι Πράσινοι και «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» με τον Νίκο Χρυσόγελο.

Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας ( MELD): Από την Ελλάδα συμμετείχαν ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς -GUE/NGL): Εκπροσωπεί ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμμετέχουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ Πρότειναν  ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αλέξη Τσίπρα. 

Alliance of European Conservatives and Reformists

Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει κόμματα και εκπροσώπους που επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο δημοκρατική και ενοποιημένη και πιο κοντά στους πολίτες.

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Συγκεντρώνει 40 προοδευτικά εθνικιστικά, αυτονομιστικά κόμματα, καθώς και κόμματα που υποστηρίζουν την περιφερειακή προσέγγιση, τα οποία προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ και εκπροσωπούν έθνη χωρίς πατρίδα, περιφέρειες και παραδοσιακές μειονότητες.

Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (EAF) είναι μία πανευρωπαϊκή συμμαχία που αποτελείται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με εθνικούς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς και κόμματα, ενωμένους στο πλαίσιο μίας πολιτικής πλατφόρμας, που αιτείται εθνικής ελευθερίας και δημοκρατίας, αντί του κεντρικού και υπερεθνικού ελέγχου.

AEMN-logo

Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων Το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, στις 24 Οκτωβρίου 2009, από έναν αριθμό εθνικών κομμάτων και κινημάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα Το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM) είναι μια πολιτική ένωση χριστιανο-δημοκρατικών κομμάτων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα πολιτικά επίπεδα στην Ευρώπη.

Δημοκράτες της ΕΕ Η EUD είναι μια πανευρωπαϊκή συμμαχία επικριτών και αντιτιθέμενων στην ΕΕ και στη συμμετοχή στην ΕΕ. Η EUD αντιτίθεται στην περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας στις Βρυξέλλες και επιδιώκει οι εξουσίες να μεταφερθούν και πάλι στα εθνικά και τοπικά κοινοβούλια και οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες.

Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα (PPEU), στο οποίο συμμετέχουν τα Πειρατικά κόμματα χωρών της Ευρώπης, με έμφαση στην Ψηφιακή Επανάσταση και την υπεράσπιση του διαδικτύου ως Κοινό και Δημόσιο αγαθό. Εξέλεξε και υποστηρίζει ως υποψηφια για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την μέχρι τώρα πρόεδρο του Amelia Andersdotter. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

 

πηγές:  ypes.gr,  eklogika.gr, elections2014.eu

 

Σχετικά: 

Ευρωεκλογές 2014 – Απόπειρα εξαπάτησης εκλογέων

Ευρωεκλογές – Η ψήφος είναι υποχρεωτική, έχεις επιλογή, πες ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ

6 comments on “Ευρωεκλογές 2014: Όλοι οι υποψήφιοι και χρήσιμες πληροφορίες

 1. Οπως παντα μια απο τις ενημερωτικότερες αναρτησεις περι των εκλογων βρισκεται στο JFG..
  Θυμαμαι και την αντιστοιχη στις προηγουμενες εθνικες εκλογες.
  Μπραβο Χριστίνα.

  ΥΓ Φυσικα θα αναρτηθει

 2. Pingback: Ευρωεκλογές 2014 [Ελληνικά κόμματα - Υποψήφιοι - Ευρωπαϊκά Πολιτικά κόμματα] | topakas

 3. ΜΕΡΙΚΑ ΣΠΟΤ:

  ΑΝΤΑΡΣΙΑ


  Ανεξάρτητοι Έλληνες & σία


  «Γέφυρες» Δημιουργία Ξανά και Δράση

  Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

  Ελπίδα Πολιτείας

  Ένωσης Κεντρώων  ΕΠΑΜ

  ΚΚΕ

  Κοινωνία Άξιων

  ΝΔ

  (δείτε σχετικά Ευρωεκλογές 2014 – Απόπειρα εξαπάτησης εκλογέων https://justiceforgreece.wordpress.com/2014/05/09/ευρωεκλογές-2014-απόπειρα-εξαπάτησης-εκ/ στα σχόλια υπάρχει σχετική καταγγελία )

  Οικολόγοι Πράσινοι & Κόμμα Πειρατών

  Πατριωτική Ένωση (ΕΛΛΑΣ)

  Πράσινοι

  Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας

  ΣΥΡΙΖΑ

  Το Ποτάμι

  Χρυσή Αυγή

 4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

  Νόμος 1180/81 για την εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Νόμος 1427/84 για την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων από Έλληνες που κατοικούν στην ΕΕ.

  Νόμος 1443/1984 «Οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και άλλες, διατάξεις» (ΦΕΚ 73 Α΄) για την ψηφοφορία κλπ.

  Νόμος 2196/94: επικύρωση Οδηγιών 93/81 και 93/109 του Συμβουλίου

  Νόμος 3023/02: χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών» (ΦΕΚ 146 Α΄),

  Νόμος 3216/03: επικύρωση της Απόφασης του Συμβουλίου η οποία τροποποιεί τον τρόπο εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  Ν. 3671/2008 «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις» (ΦΕΚ 129 Α΄)

  Ν. 4090/2012 «… σχετικά με την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση …» (ΦΕΚ 218 Α΄)

  π.δ. 96/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (ΦΕΚ 57 Α΄)

  π.δ 133/1997 «’Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι … από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ….» (ΦΕΚ 121 Α΄) για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 94/80/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.