Σαν να μην πέρασε μια μέρα: ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ektakto

Κατά ψήφισαν 216 βουλευτές και μόλις ένας ψήφισε υπερ

Αρνητική ήταν η πρώτη απόφαση της νέας Βουλής στο αίτημα των δικαστικών αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Κατά της άρσης του βουλευτή της ΝΔ ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 216 βουλευτών, μόλις ένας ψήφισε υπερ ενώ επτά δήλωσαν «παρών».

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση πολίτη που κατήγγειλε πως ο κ. Γεωργιάδης δεν κόβει αποδείξεις για τις πωλήσεις βιβλίων. Να σημειωθεί ότι και τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας είχαν εισηγηθεί ομόφωνα την μη άρση ασυλίας του βουλευτή ενώ στην αίθουσα της Ολομέλειας παρενέβη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης που αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει ανάλογες εμπειρίες από τον εν λόγω πολίτη που όπως είπε καταθέτει ανυπόστατες μηνύσεις.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα ο βουλευτής της ΝΔ με ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε όσους «έβαλαν τέλος σε μια αθλιότητα».

http://www.protothema.gr/politics/article/454307/kata-tis-arsis-tis-asulias-tou-adoni-georgiadi-psifise-i-vouli/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αγωγή Καρατζαφέρη κατά οικογένειας Γεωργιάδη για οφειλή 42.000 ευρώ

Πρόταση: καταθέστε τις μηνύσεις σας στην Βουλή. ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!!!

9 comments on “Σαν να μην πέρασε μια μέρα: ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

  1. Βουλή: Εμπλοκή στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Ά. Γεωργιάδη

    http://www.naftemporiki.gr/story/919780/bouli-emploki-sti-suzitisi-gia-tin-arsi-asulias-tou-a-georgiadi

    Εμπλοκή υπήρξε στη Βουλή για την συζήτηση και την ψηφοφορία σχετικά με την αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη.

    Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εμπλοκή παρουσιάσθηκε επειδή δεν δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στους προφυλακισμένους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για την άρση ασυλίας.
    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της Βουλής να υπάρξει αναβολή για την Τετάρτη.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφώνησε και είπε ότι «ταλαιπωρείται χωρίς λόγο» και «έχω υποστεί διασυρμό από τον Τύπο», ενώ ισχυρίσθηκε πως αύριο δεν μπορεί να παρίσταται. Μαζί του συμφώνησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που ρώτησε την Πρόεδρο της Βουλής «κατά πόσο θεωρείτε ότι η Βουλή πρέπει να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και οργάνων; Να μας το καθορίσετε αυτό για να σταθμίσουμε και την ψήφο μας».
    «Ο Κανονισμός δεν εξετάζει τους λόγους που απουσιάζει κάθε βουλευτής. Πάντα λείπαμε κάποιοι, πάντα η απόφαση έβγαινε κατά πλειοψηφία των παρόντων», είπε και ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Με την δική σας λογική δεν θα μπορεί αύριο να λειτουργήσει η Βουλή, δεν θα μπορούν να εκλεγούν τα Προεδρεία των Επιτροπών», υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «ανοίγεται μία κερκόπορτα».
    Η κ. Κωνσταντοπούλου διέκοψε την συνεδρίαση για 10 λεπτά.

  2. ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ:

    24/02/2015

    ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

    ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
    ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για την αίτηση άρσης ασυλίας του Βουλευτού κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη. Θα ήθελα να σας θέσω υπ’ όψιν το εξής, το οποίο είναι και ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση έναρξης της συνεδρίασης.

    Μολονότι έχει διαβιβαστεί πρόσκληση στους Βουλευτές-μέλη του Κοινοβουλίου, που είναι κρατούμενοι προσωρινώς, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, από την εισαγγελική αρχή δεν εδόθη άδεια, χωρίς όμως κάποια ειδική αιτιολογία η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.
    Ειδικότερα γίνεται μία μνεία ότι η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο δεν συνιστά έκτακτη και απρόβλεπτη, εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη των προσωρινώς κρατουμένων.

    Με δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα πρακτική της εισαγγελικής αρχής σε ολόκληρη την περίοδο αυτή δεν ήταν η αντιμετώπιση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων ως ήσσονος σημασίας και με δεδομένο ότι ανάλογη ήταν και η διαδικασία στον τελευταίο τουλάχιστον μήνα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού συζητήσαμε το θέμα στο Προεδρείο της Βουλής με τη συμμετοχή όλων των Αντιπροέδρων, αποφασίσαμε ότι αποτελεί αυτό το γεγονός λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης για αύριο, ώρα 18.30΄.

    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα παρακαλώ το λόγο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Επιτρέψτε μου. Θα σας δώσω το λόγο, κύριε Γεωργιάδη.
    Αποφασίσαμε, λοιπόν, ότι αυτό το γεγονός αποτελεί λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης για αύριο ώρα 18.30΄, προκειμένου η σύνθεση του Κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι Βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους κατά τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
    Αυτή είναι η εισήγηση, συνεπώς, συνολικά του Προεδρείου προς την Ολομέλεια και βεβαίως η Ολομέλεια κυριαρχικά θα αποφασίσει για την αναβολή ή μη της συνεδρίασης.

    Κύριε Γεωργιάδη, ως καθ’ ου η διαδικασία έχετε το λόγο.
    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
    Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να παρακαλέσω το Σώμα να αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία για τον εξής λόγο. Για μια υπόθεση –θα εξηγήσω στη συνέχεια περί τίνος πρόκειται- ταλαιπωρούμαι κατά τρόπο ανεπίτρεπτο.
    Κατά την προηγούμενη Σύνθεση της Βουλής λόγω ασθένειας του κ. Μαρκογιαννάκη αναβλήθηκε η συζήτηση για μία εβδομάδα. Μετά, λόγω της διάλυσης της Βουλής εξαιτίας του θέματος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε κατά την ημέρα που έπρεπε να συζητηθεί. Τώρα έρχομαι σήμερα εδώ.

    Όλο αυτό το διάστημα πρέπει να απαντώ σε δημοσιεύματα, σε σχόλια, σε κρίσεις, σε διάφορα τα οποία αφορούν μια υπόθεση η οποία με προσβάλλει προσωπικά. Και αύριο εγώ δεν μπορώ να είμαι εδώ. Θα γίνει η συνεδρίαση χωρίς εμένα διότι έχω κανονίσει υποχρεώσεις, εφόσον με είχατε καλέσει να είμαι παρών σήμερα.
    Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που θέτετε, αλλά θέλω να παρακαλέσω τους κυρίους συναδέλφους να ψηφίσει το Σώμα να συνεχιστεί η διαδικασία.
    Ευχαριστώ πολύ.
    (Θόρυβος στην Αίθουσα)

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κατ’ αρχάς η ψηφοφορία διά βοής γίνεται όταν ξεκινά τέτοια διαδικασία. Οπότε όσοι θέλετε να τοποθετηθείτε διά βοής, αν γίνει διαδικασία τοποθέτησης διά βοής, θα εκδηλώσετε με αυτόν τον τρόπο τη θέση σας.
    Κύριε Γεωργιάδη, αυτά τα οποία εκθέτετε είναι σεβαστά. Ωστόσο οφείλω να πω, και προς το Σώμα συνολικά, ότι αυτή είναι όντως μία υπόθεση που εκκρεμεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Είναι μια υπόθεση η οποία διαβιβάστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2014, επέστρεψε στον εισαγγελέα στις 10 Οκτωβρίου και επανήλθε στις 21 Οκτωβρίου. Από τις 21 Οκτωβρίου, δυστυχώς, η Επιτροπή της προηγούμενης περιόδου συνεδρίασε στις 18 Δεκεμβρίου του 2014, αφού δόθηκε αναβολή στις 10 Δεκεμβρίου του 2014. Διαλύθηκε η Βουλή στις 31 Δεκεμβρίου και διεκόπησαν εντεύθεν οι προθεσμίες οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες -είναι τρίμηνο- πράγμα που σημαίνει ότι και αυτή εδώ η Βουλή είχε πάρα πολύ σύντομα πλαίσια για να ολοκληρώσει μια διαδικασία, αλλά και ότι επίσης οι Βουλευτές αυτής εδώ της κοινοβουλευτικής Συνόδου και Περιόδου για πρώτη φορά καλούνται για το θέμα αυτό.

    Το δε εύλογο ζήτημα που θέτετε και θα σας παρακαλέσω να το επανεξετάσετε με εξάντληση των δυνατοτήτων ευελιξίας σας, είναι άλλης τάξεως και άλλης φύσεως ζήτημα από την ανάγκη το Κοινοβούλιο να λειτουργεί με όλους του τους Βουλευτές, εφόσον επιθυμούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Είναι άλλης φύσεως το ζήτημα το οποίο θέτετε.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ζητώ το λόγο.
    ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε, ζητώ το λόγο.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Έχει ζητήσει το λόγο και άλλος;
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχει ζητήσει το λόγο κι ο κ. Κουτσούκος.
    Παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη, έχετε το λόγο.
    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, όσα αναφέρατε είναι πραγματικά περιστατικά, αλλά θέλω να ενημερώσω τους κυρίους συναδέλφους ότι κανένα δεν είναι από δική μου υπαιτιότητα. Δεν ευθύνομαι για τίποτα απ’ όσα είπατε. Έχω υποστεί διασυρμό από τον Τύπο για μια υπόθεση για την οποία η προηγούμενη αρμόδια Επιτροπή ομοφώνως, πλην της Χρυσής Αυγής που ψήφισε «Παρών», ψήφισε «όχι» στην άρση ασυλίας μου, και έρχομαι εδώ και μου λέτε να αναβληθεί και μάλιστα για αύριο που εγώ δεν θα μπορώ να είμαι παρών;
    Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αν αύριο δηλαδή ο εισαγγελέας πάλι αρνηθεί να έρθουν οι συνάδελφοι της Χρυσής Αυγής θα πρέπει εγώ να συνεχίσω να διασύρομαι;
    Θέλω να παρακαλέσω το Σώμα –το Σώμα είναι το κυρίαρχο- να αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Εγώ δεν είπα να μην ψηφίσουν οι Βουλευτές. Να ψηφίσουν ό,τι θέλουν. Όμως αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εγώ, εκείνο που σας μεταφέρω, κύριε Γεωργιάδη, -και απευθύνομαι σε όλο το Σώμα- είναι η ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, να μην αποδεχθεί η Βουλή μια ad hoc περιστολή της σύνθεσής της.
    Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Κουτσούκος. Κύριε Κουτσούκο, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ζητάτε το λόγο;
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ.
    Επί των ανακοινώσεων σας, κυρία Πρόεδρε, θέλω να σημειώσω ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε και γνωρίζουμε τις αρμοδιότητές σας. Δεν είναι ανάγκη να μας τις υπενθυμίζετε κάθε φορά.

    Θέλω να σας παρακαλέσω να ακολουθήσετε την πρακτική και των προηγούμενων Προέδρων, δηλαδή επί ζητημάτων που αφορούν τον προγραμματισμό των εργασιών να συμβουλεύεστε τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έχει συνέλθει εδώ και ένα μήνα, η Βουλή δεν λειτουργεί, άρα θεωρώ ότι είναι μια υποχρέωσή σας αυτή επί του προγραμματισμού.
    Δεύτερον, επί της ημερήσιας διάταξης της άρσης ασυλίας, κυρία Πρόεδρε, σέβομαι την ευαισθησία σας, όπως επίσης σέβομαι το αίτημα του συναδέλφου ο οποίος καταταλαιπωρείται και ενδεχόμενα κατασυκοφαντείται, διότι όταν γίνονται συζητήσεις περί άρσης ασυλίας, γράφονται διάφορα.
    Εγώ, κυρία Πρόεδρε, θέλω να σας παρακαλέσω να μας πείτε την άποψή σας -για να σταθμίσουμε και την ψήφο μας- κατά πόσον θεωρείτε ότι η Βουλή πρέπει να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών οργάνων κάθε φορά. Διότι αύριο, παραδείγματος χάριν, μπορεί να μην ξαναδώσουν άδεια ή μεθαύριο μπορεί να καταδικαστεί ένας συνάδελφος και να είναι στη φυλακή. Η Βουλή θα είναι δέσμια των αποφάσεων της δικαιοσύνης; Αυτό πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε, για να σταθμίσουμε και την ψήφο μας. Επαναλαμβάνω ότι το λέω με σεβασμό και στην ευαισθησία σας και στο αίτημα του συναδέλφου.
    Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κατ’ αρχάς, κύριε Κουτσούκο, να σας ενημερώσω για κάτι, γιατί ίσως έχει διαλάθει της προσοχής σας, αλλά δεν πειράζει. Καλό είναι, όμως, να μην σπεύδουμε να ρίξουμε ανάθεμα, αν δεν είμαστε ενήμεροι. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων συγκροτείται εκ του Κανονισμού, πέραν του Προεδρείου της Βουλής, από τους Προέδρους των Ειδικών Επιτροπών, οι οποίοι εκλέγονται αύριο, και επίσης από τους Προέδρους Ειδικών Επιτροπών που δεν έχουν εκλεγεί.
    (Θόρυβος – Διαμαρτυρίες από τις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ)
    Συνεπώς, είναι άνευ αντικειμένου η σύστασή σας για τη συμμετοχή και λήψη απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είναι αυτονόητο ότι η Διάσκεψη των Προέδρων με το που συγκροτηθεί θα συνεδριάσει. Ασφαλώς, όμως, φαντάζομαι ότι είναι μακράν της επιθυμίας σας και της σύστασής σας, μέχρι να συγκροτηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, που για πρώτη φορά συγκροτείται τόσο γρήγορα και για πρώτη φορά εκλέγονται Επιτροπές τόσο σύντομα μετά την συγκρότηση της Βουλής, η βούληση να μην λειτουργεί κανένα συλλογικό όργανο στη Βουλή και να μη συνεδριάζει ούτε το Προεδρείο.
    (Θόρυβος – Διαμαρτυρίες από τις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ)
    Εγώ, με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες, μέχρι να συγκροτηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, για όλα τα ζητήματα ενημερώνω τους Αντιπροέδρους της Βουλής και όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων.
    ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ενημερώθηκαν τα Κόμματα για την αναβολή;
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το δικό μας δεν το ενημερώσατε!
    (Θόρυβος στην Αίθουσα)

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ :
    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne20150224.doc

  3. Όταν η Βουλή συμπεριφέρεται ως Καμόρα…

    Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

    Χθες, 25/2, η Βουλή απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι συνιστά ένα γκέτο, μια οργανωμένη μαφία, μια Καμόρα, που προστατεύει ζηλόφθονα τα μέλη της με ένα ιδιαίτερο είδος ομερτά. Και ίσως να μην εκδηλώνεται πουθενά αλλού πιο καθαρά αυτή η ομερτά, παρά στις ψηφοφορίες για την άρση ασυλίας των βουλευτών.

    Το ακαταδίωκτο των βουλευτών

    Το Σύνταγμα ορίζει με βάση το άρθρο 62, παρ. 1 του Συντάγματος ότι “Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.” Επομένως, αν ένας πολίτης κινηθεί δικαστικά εναντίον βουλευτή για αδικοπραξίες που δεν έχουν σχέση με την πολιτική του δράση, τότε ο Εισαγγελέας οφείλει – αφού εξετάσει την υπόθεση – να την στείλει στη Βουλή με αίτηση για άρση της ασυλίας του συγκεκριμένου βουλευτή.

    Μάλιστα το άρθρο 83 του κανονισμού της Βουλής στην παρ. 1 ορίζει: “Oι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Bουλευτή, σύμφωνα με τα άρθρα 61 παρ.2 και 62 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού ελεγχθούν από τον Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου, υποβάλλονται στη Bουλή δια του Yπουργού Δικαιοσύνης και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο κατά τη σειρά της υποβολής τους.”

    Με άλλα λόγια, ο Εισαγγελέας που κάνει αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή, έχει διαπιστώσει ότι συντρέχει βάσιμος λόγος για την άσκηση δίωξης εναντίον του. Και μάλιστα το αίτημά του αυτό έχει ελεγχθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν αυτό διαβιβαστεί στην Βουλή.
    Τι γίνεται όταν τελικά το αίτημα φτάσει στη Βουλή; Σύμφωνα με το άρθρο 83 του κανονισμού προβλέπονται τα εξής:

    2. Oι αιτήσεις αυτές, αμέσως μετά την υποβολή τους, παραπέμπονται από τον Πρόεδρο της Bουλής στην Eπιτροπή Kοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του άρθρου 43A παρ. 1 περ. η΄.

    3. Η Επιτροπή, αφού ακούσει τον Βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας, εφόσον αυτός το επιθυμεί και τον οποίο σε κάθε περίπτωση προσκαλεί προς τούτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας.

    4. H Eπιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά του Bουλευτή και συντάσσει σχετική έκθεση εντός της προθεσμίας που τάσσει το παραπεμπτικό έγγραφο του Προέδρου της Bουλής. Η έκθεση της Επιτροπής είναι αιτιολογημένη.

    Με άλλα λόγια αν η αίτηση άρσης δεν συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του βουλευτή και δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, τότε η Επιτροπή οφείλει να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Επιτροπή, αλλά και η ολομέλεια του σώματος που θα κρίνει τελικά το αίτημα της άρσης, είναι να κρίνει ή να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά του βουλευτή. Υποτίθεται ότι αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης.

    Ύποπτα τα κίνητρα πολίτη όταν μηνύει βουλευτή.

    Στην Βουλή λοιπόν χθες έφτασε μετά από πολλά το αίτημα της Εισαγγελείας πρωτοδικών για άρση της ασυλίας του βουλευτή Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Το αίτημα αυτό έχει σχέση με μυνήσεις που έχει καταθέσει ένας πολίτης επ’ ονόματι Αλαϊάδης Γεώργιος εναντίον του Γεωργιάδη για κατά συρροή παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, για φοροκλοπή και φοροαποφυγή για χρόνια.

    Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αφού έκρινε ότι υφίσταται αδίκημα σχημάτισε δικογραφία και αφού την έλεγξε ως όφειλε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαβιβάστηκε στη Βουλή με το αίτημα της άρσης ασυλίας προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Γεωργιάδη. Πώς αντέδρασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής;

    Στις 18-12-2014 συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας παρόντων των Βουλευτών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη (ΝΔ), Κυριάκου Βιρβιδάκη (ΝΔ), Βασιλείου-Νικολάου Υψηλάντη (ΝΔ), Ευαγγέλου Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστου Γκόκα (ΠΑΣΟΚ), Μαρία Κόλλιας-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ), Πολυβίου Ζησιμόπουλου (ΧΑ), Μαρίας Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Σπυρίδωνος Χαλβατζή (ΚΚΕ) και Παρίση Μουτσινά (ΔΗΜΑΡ) και στη συνεδρίαση αυτή παρέστη κληθείς και ο Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να εκθέσει τους ισχυρισμούς τους οποίους εξέθεσε και ζήτησε να μην γίνει δεκτή η αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.

    «Στη συνέχεια η Επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία με μία ψήφο “παρών” ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία ζητείται από την εισαγγελική αρχή η χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Βουλευτού κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη συντρέχει η περίπτωση η προβλεπόμενη στην παράγραφο 3 του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής και προτείνει τη μη άρση της ασυλίας του». Δηλαδή συνδέεται με την πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα του βουλευτή, ή υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Και παρά το γεγονός ότι απαιτείται αιτιολογημένη έκθεση της Επιτροπής, δεν υπήρξε απολύτως τίποτε.

    Δικαιολογίες για ηλιθίους αντί του προφανούς.

    Στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το αν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Γεωργιάδη ή όχι μίλησε ο Αντώνης Συρίγος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γεώργιος Γεωργαντάς από τη ΝΔ και ο ίδιος ο εναγόμενος. Δείτε τι είπαν:

    “ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, συνοψίζοντας, ο μεν καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι ο Βουλευτής κ. Γεωργιάδης πρέπει να διωχθεί για φορολογικά αδικήματα που του καταλογίζει και γι’ αυτό ζητά η εισαγγελική αρχή την άρση της ασυλίας του. Ο δε καταγγελλόμενος αρνείται τις καταγγελίες. Ισχυρίζεται ότι ο καταγγέλλων έβαλλε εναντίον του με μοναδικό κίνητρο να κάνει ντόρο δηλαδή να αποκτήσει δημοσιότητα, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης και να γίνει γνωστός στρεφόμενος εναντίον του επιδιώκοντας την πολιτική του δίωξη.”

    Η Επιτροπή, όπως ακριβώς και η Καμόρα προστατεύει τους “δικούς της” κι έτσι έκρινε ότι ισχύει ο ισχυρισμός του Γεωργιάδη.

    “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Όταν γίνεται η καταγγελία στον Εισαγγελέα, υπάρχει η διαδικασία που βλέπετε σήμερα. Υπάρχει η δημοσιότητα ενός ζητήματος, το οποίο βεβαίως έχει αρνητική χροιά για τον καταγγελλόμενο αλλά ταυτόχρονα δίνει μια δημοσιότητα στον καταγγέλλοντα. Αν ο καταγγέλλων είναι τριτοκλασσάτο στέλεχος κόμματος, αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, τις οποίες έχει αναγνωρίσει σε τηλεοπτική εκπομπή, αν ο στόχος του είναι να βγει σ’ αυτή την τηλεοπτική εκπομπή και να πει αυτές τις φιλοδοξίες του, αν συγχρόνως έχει κάνει τρεις καταγγελίες κατά του ιδίου Βουλευτή -ο οποίος τυγχάνει μεγάλης δημοσιότητας, οπότε όποια καταγγελία κατά του συγκεκριμένου Βουλευτή θα τύγχανε και μεγάλης δημοσιότητας για τον ίδιο- τότε έχουμε ξεκινήσει και έχουμε βρει το κίνητρο.”

    “Βεβαίως, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της καταγγελίας οποιασδήποτε παράνομης πράξης ή μη νόμιμης ενέργειας διαπιστώνει και βεβαίως όταν το κάνει επωνύμως πρέπει να τύχει και συγχαρητηρίων, αλλά να το κάνει έτσι όπως πρέπει, στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Αν δεν βρει άκρη ή δεν έχει το αποτέλεσμα που νομίζει ότι πρέπει να βρει από τις αρμόδιες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, τότε, ναι, να κάνει την μήνυση στον Εισαγγελέα. Όμως, πολύ εύκολα κάποιοι -και νομίζω ότι ο καθένας από εσάς μπορεί αύριο να το υποστεί αυτό- επιλέγουν αυτήν την οδό, με προφανείς σκοπιμότητες.”

    Τον χαρήκατε τον κ. Γεωργαντά; Αν ο μηνυτής είναι πολίτης και τύχει να είναι τριτοκλασάτο μέλος κάποιου κόμματος, τότε πετάμε στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος για να ζητά την δίωξη του βουλευτή έχει διαπιστώσει ότι υφίσταται αδίκημα. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να επιδιώκει τη δημοσιότητα σε βάρος βουλευτή που κυνηγά με χίλιους τρόπους τη δημοσιότητα ο ίδιος.

    Όπως καταλαβαίνεται δεν μπορεί κανένας πολίτης να μηνύσει, ή με άλλον τρόπο να επιδιώξει την δικαστική δίωξη βουλευτή, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αρθεί η ασυλία του. Πάντα θα ανακαλύπτουν πολιτικά κίνητρα του πολίτη κατά του βουλευτή και δίψα για δημοσιότητα σε βάρος του εθνοπατέρα.

    Θυσία για τον κοινοβουλευτισμό ο Γεωργιάδης

    Ο ίδιος ο Γεωργιάδης γκρίνιαξε ότι έχει καταταλαιπωρηθεί με την υπόθεση αυτή, η οποία είναι τελείως ανυπόστατη μιας και έχει όλα τα παραστατικά να το αποδείξει. Τότε γιατί δεν ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, να ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει περίτρανα την αθωώτητά του; Γιατί ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του, ενώ υποτίθεται ότι διέθετε όλα τα ντοκουμέντα για να κατεδαφίσει τον διώκτη του;

    Να πώς δικαιολογήθηκε ο ίδιος:

    “ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο μόνος λόγος που ζήτησα να μην αρθεί η ασυλία μου, δεν είναι βεβαίως η ουσία της υποθέσεως η οποία είναι για μένα παντελώς αδιάφορη, αλλά διότι θα ήταν σαν να ανοίγαμε ένα παράθυρο και οποιοσδήποτε θα ήθελε να αποκτήσει δημοσιότητα, να κάνει μήνυση σε έναν Βουλευτή ή έναν Υπουργό για να τον βγάλουν τα κανάλια. Κατά τη γνώμη μου, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί θα ανοίξουμε μια κερκόπορτα. Περί αυτού και ό,τι θέλετε ψηφίζετε.”

    Έχετε ακούσει πιο άθλια δικαιολογία; Τι θέλει να μας πει ο κ. Γεωργιάδης; Ότι ενώ η υπόθεση του είναι παντελώς αδιάφορη, θυσιάζεται για τον κοινοβουλευτισμό; Δεν σκέφτεται το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να εικάσει ότι είναι ένοχος και γι’ αυτό θέλησε να αποφύγει την δίωξη του Εισαγγελέα; Ή μήπως τον έπιασε ο πόνος και θέλει να κρατήσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του το μονοπώλιο του σούργελου στα κανάλια;

    Με τον Χαϊκάλη πιο χυδαίο απ’ όλους

    Πάντως ο χειρότερος απ’ όλους ήταν ο γνωστός Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ. Δείτε ο αφιλότιμος με ποιόν τρόπο υπερασπίστηκε τον Γεωργιάδη.

    “ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Δεν είχα κανένα λόγο, κυρία Πρόεδρε, να πάρω το λόγο, αλλά θα τον πάρω και αυτήν τη φορά θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γεωργιάδη. Πρόκειται για ένα άτομο άνευ σημασίας και ο λόγος που έγινε η μήνυση είναι μόνο και μόνο για να γίνει γνωστός. Τον γνωρίζω. Είναι ένα πρόσωπο -να το επαναλάβω άλλη μια φορά- άνευ σημασίας και ο μοναδικός λόγος που έγινε αυτή η πράξη ήταν για να πάρει δημοσιότητα. Όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες της τηλεόρασης, ξέρουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν -ακριβώς όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- διαδικασίες τηλεοπτικού χρόνου, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ατόπημα αυτό το οποίο έγινε στη σημερινή διαδικασία, να ασχοληθούμε δηλαδή με έναν τέτοιο κύριο, κάτι που αν το ξέραμε από πριν, δεν θα είχε ασχοληθεί καν η Επιτροπή. Ευχαριστώ πολύ.”

    Με άλλα λόγια ο κ. Χαϊκάλης, αν καταλάβατε, δεν βρήκε φαιδρό μόνο τον μηνυτή της υπόθεσης Γεωργιάδη, αλλά και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αλλά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που δεν μπόρεσαν ούτε καν να αντιληφθούν ότι η μήνυση δεν έχει κανένα άλλο περιεχόμενο εκτός από την προβολή του ενάγοντος. Είναι τόσο φαιδροί οι εισαγγελείς Πρωτοδικών και Αρείου Πάγου ώστε διαπίστωσαν αδίκημα, στοιχειοθέτησαν κατηγορία και κατόπιν διαβίβασαν τη δικογραφία στη Βουλή με το αίτημα άρσης της ασυλίας για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του βουλευτή Γεωργιάδη για φορολογικές απάτες κατ’ εξακολούθηση.

    Βέβαια, η τοποθέτηση ειδικά του Χαϊκάλη δείχνει επίσης και το ηθικό ανάστημα του ανδρός. Άδραξε την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του μηνυτή επειδή παλιότερα ανήκε στους ΑΝΕΛ και αποχώρησε. Έτσι εκδικείται η κομματική κόζα νόστρα όσους δεν μένουν αφοσιωμένοι σ’ αυτήν.
    Τελικά ποιοί είναι οι φαιδροί στην όλη υπόθεση; Οι Εισαγγελείς που έκαναν τη δουλειά τους; Ή οι βουλευτές που λειτούργησαν όπως ως μέλη της Καμόρα και προστάτευσαν έναν δικό τους για να μην ανοίξει η “κερκόπορτα” όπως είπε ο Γεωργιάδης, που θα επιτρέψει στον οποιοδήποτε απλό πολίτη να διώκει δικαστικά τους εθνοπατέρες μας;

    Ψήφισαν συνολικά 224 Βουλευτές για την υπόθεση του κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη. Υπέρ της άρσεως ασυλίας ψήφισε 1 Βουλευτής. Κατά της άρσεως ασυλίας ψήφισαν 216 Βουλευτές. Ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» 7 Βουλευτές της ΧΑ. Μόνο ένας τόλμησε να ψηφίσει υπέρ του αυτονόητου. Όλοι οι άλλοι σαν μια καλή παρέα, έβαλε πλάτες ο ένας στον άλλο για να αποδείξουν ότι μόνο στις προφάσεις διαφέρουν. Αληθινή Καμόρα.

    http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_27.html

    • Υπενθυμίζω ότι, η βουλευτική ασυλία δεν είναι τίποτα άλλο πάρα μόνον μια ενισχυμένη ελευθερία καλύπτει του λόγου και της έκφρασης του βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, πλην της συκοφαντικής δυσφήμισης. Και αυτό επειδή σε σύγκριση με τρίτους, η ελευθερία έκφρασης έχει ιδιαίτερο βάρος για τον αιρετό εκπρόσωπο του λαού. Ο τελευταίος εκπροσωπεί τους εκλογείς, αναδεικνύει τις αγωνίες των και υπερασπίζεται τα συμφέροντά των. Μέσα σε μια δημοκρατία, το κοινοβούλιο ή τα αντίστοιχα όργανα είναι οι φυσικοί χώροι για την πολιτική αντιπαράθεση. Η επέμβαση επομένως στην άσκηση της ελευθερίας έκφρασης δέν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά μόνο για λόγους υπέρτερους.

      Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία του Συντάγματος και αυτό ισχυρίστηκε και η ίδια η Πολιτεία ενοποιών του Ευρωπαίου Δικαστήριου σε δίκη σχετική με την μην άρση της ασυλίας της Μιλένας Αποστολάκη:

      “35. Η Κυβέρνηση επεσήμανε ότι σκοπός της χορήγησης ασυλίας στους βουλευτές ως προς τις ψήφους και τις απόψεις τους ήταν να διασφαλισθεί ότι οι εκπρόσωποι του λαού απολάμβαναν τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία έκφρασης στην άσκηση των καθηκόντων τους, πέρα των ορίων που επιβάλλονταν στους απλούς πολίτες.” [ΕΔΔΑ 11-02-2010: Υπόθεση Συγγελίδης κατά Ελλάδος (Προσφυγή υπ’αριθ. 24895/07) http://www.ethemis.gr/edda-11-02-2010-ipothesi-singelidis-kata-ellados-prosfigi-iparith-2489507/%5D

      Τα ίδια αναφέρει και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην απόφαση που εξέδωσε στην πολύκροτη υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης του Ανδρικού Παπανδρέου από τον Πάνο Καμμένο (CDS)
      ” η αρχή του ανευθύνου που θεσπίζει το άρθρο 61 παρ.1 του Συντάγματος για τους βουλευτές και η ειδική διαδικασία που ορίζεται από την δεύτερη παράγραφο του ιδίου άρθρου, για την περίπτωση ποινικής ή και αστικής ευθύνης τους, αφορούν σε υποθέσεις σχετιζόμενες με γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους, δηλαδή κατ΄αρχην στην Βουλή και τις Επιτροπές της, και όχι και σε εκδηλώσεις που είναι άσχετες με την άσκηση των βουλευτικών τους  καθηκόντων “ δες την τέταρτη σελίδα εδώ

      Click to access skmbt_c28014060413130.pdf

      Συνεπώς και οι διατάξεις του άρθρου 62 μόνο αυτό το ενισχυμένο δικαίωμα ( και όχι ασυλία όπως συνηθίζουν να λένε παρότι η συγκεκριμένη λέξη δεν αναφέρεται πουθενά στο σύνταγμα σε σχέση με τους βουλευτές) μπορούν να εξασφαλίσουν.

      Έπειτα, στην προκειμένη περίπτωση, εάν διαβάσει κάποιος προσεχτικά το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών ( δες πιο κάτω), προκύπτει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Γεωργιάδη η εναντίον του μήνυση δεν έγινε με σκοπό την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ του. αλλά την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ του μηνυτή ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

      Η ορθή διαδικασία θα ήταν δίκη, αθώωση του βουλευτή και έπειτα μήνυση του για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Αλαϊάδη + αγωγή αποζημιώσεων, ΜΕΓΑΛΩΝ μάλιστα, καθώς το θύμα είναι αντιπρόσωπος του έθνους και η καλή του φήμη έχει μεγάλη σημασία.

  4. ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ:

    24/02/2015

    ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

    ( ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ)

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ:

    Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, θα προσπαθήσω να μην καταχραστώ το χρόνο και, αν μπορέσω, να μην ξεφύγω και από το πεντάλεπτο.
    Όπως όλοι ξέρετε, εισάγεται προς συζήτηση σήμερα ενώπιόν σας, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη, η αίτηση άρσης της ασυλίας του Βουλευτού κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη. Ειδικότερα, αιτείται υπό της αρμοδίας εισαγγελικής αρχής η άρση της ασυλίας του Βουλευτού προκειμένου να ασκηθεί δίωξη κατ’ αυτού για μη έκδοση ή άλλως ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση.
    (Θόρυβος στην Αίθουσα)

    Συγκεκριμένα, φέρεται ότι κατηγορείται ότι στην Αθήνα κατά τα έτη 2011 και 2012 υπό την ιδιότητά του ως νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας «Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ», δεν εξέδιδε ή άλλως εξέδιδε ανακριβή φορολογικά στοιχεία της άνω επιχείρησης.
    Επίσης, εισάγεται –αυτό είναι βασικό και δεν πρέπει να το παραλείψω- η από 20/12/2014 έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας η οποία προτείνει τη μη άρση της ασυλίας του. Θα αναφέρω λεπτομέρειες γύρω απ’ αυτό.

    Αρχικά η υπόθεση διεβιβάσθη στις 9/10/2014, πλην όμως εστάλη πίσω στον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να διευκρινιστεί αν υποβάλλεται αίτημα δίωξης της εισαγγελικής αρχής κατά το άρθρο 62.
    (Θόρυβος στην Αίθουσα)

    Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης έστειλε στις 21-10-2014 το έγγραφό του και διευκρινίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να χορηγηθεί άδεια προς άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 62, παράγραφος 1 του Συντάγματος.
    Τι έχει συμβεί; Στις 24-7-2014 κατετέθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η με ταυτάριθμη ημερομηνία καταγγελία κατά Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη συνοδευόμενη από ένα ισολογισμό της «Ελληνικής Αγωγής ΕΠΕ» και μία αγωγή της «City News ΑΕ» κατά της εταιρίας «Γεωργιάδης Λεωνίδας κ ΣΙΑ», η οποία εκδικάζεται στις 3-6-2015.

    Με την καταγγελία του αυτήν ο καταγγέλλων κ. Αλαϊάδης Γεώργιος του Μιχαήλ και της Βαρβάρας κατήγγειλε τον Βουλευτή κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη ότι δήθεν δήλωσε για το οικονομικό έτος 2012 -χρήση 1-1-2011 έως 31-12-2012- ότι είχε εισοδήματα από άλλη πηγή 32.508,08 ευρώ και ότι σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο ισολογισμό της εταιρείας «Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ» φαίνεται ότι για τις χρήσεις 2011-2012 είχε κόστος πωλήσεων 73.320, 85 ευρώ και 87.235 ευρώ αντίστοιχα.

    Επίσης, του καταλογίζει για κάποιες εκπομπές που έκανε για την «Ελλήνων Έγερση» ότι αυτές είχαν υπερβολικό κόστος -έχετε και εσείς τη μήνυση, μη σας τα αναφέρω- και ότι κατά την άποψή του είναι προφανές ότι ένα έξοδο τόσο μεγάλο της εταιρείας που δεν φαίνεται στους ισολογισμούς -θεωρούσε ότι έπρεπε να φαίνεται στο δημοσιευμένο ισολογισμό- κρύπτει ότι αποδεικνύει πως ή δεν κόβει ή εκδίδει χαμηλότερα τιμολόγια προς το κανάλι που έχει την εκπομπή του ή κάποιος χρηματοδοτεί αυτήν την εκπομπή για λόγους πέραν των πωλήσεων και μάλιστα για εκπομπή που όπως ο ίδιος την εμφανίζει είναι καθαρά για εμπορικούς λόγους –τηλεπώληση- και ζητά να γίνει η διερεύνηση των πράξεων αυτών.

    Στις 18-12-2014 συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας παρόντων των Βουλευτών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Κυριάκου Βιρβιδάκη, Βασιλείου-Νικολάου Υψηλάντη, Ευαγγέλου Αποστόλου, Χρήστου Γκόκα, Μαρία Κόλλιας-Τσαρουχά, Πολυβίου Ζησιμόπουλου, Μαρίας Ρεπούση, Σπυρίδωνος Χαλβατζή και Παρίση Μουτσινά και στη συνεδρίαση αυτή παρέστη κληθείς και ο συνάδελφος κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να εκθέσει τους ισχυρισμούς τους οποίους εξέθεσε και ζήτησε να μην γίνει δεκτή η αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.

    Αναφέρω -διότι πρέπει να αναφερθεί και η άποψη του κ. Γεωργιάδη και σταχυολογώ όσα ανέφερε στα Πρακτικά- ότι δεν γνωρίζει αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος ωστόσο του έχει κάνει τρεις καταγγελίες. Επίσης, είπε ότι η εταιρεία του κόβει τιμολόγια, ότι ο κύριος αυτός του είναι άγνωστος και τον κυνηγάει για λόγους δημοσιότητας στην εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, πως τον θεωρεί ότι είναι όργανο των Εβραίων και διάφορα τέτοια και επίσης τελειώνει λέγοντας ότι αυτά που λέει δεν ισχύουν, όλα είναι κατατεθειμένα, οι ισολογισμοί είναι δημοσιευμένοι, η φορολογική του δήλωση ελέγχεται από την εφορία, οι δε εταιρείες του εν προκειμένω έχουν δεχτεί και φορολογικούς ελέγχους περίπου επτά τον αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και καταλήγει λέγοντας «άρα, δεν ισχύουν αυτά».

    Όσον αφορά τα κίνητρα του καταγγέλλοντος, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε, πρώτον, ότι δεν υπάρχει αντιδικία -τα λέω αποσπασματικά για να διευκολύνω-, υπήρχε μια τηλεοπτική εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου στη Ζούγκλα, όταν ο κύριος τάδε ήθελε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. Παρακάτω αναφέρει ότι το έκανε για λόγους δημοσιότητας στο μέσο της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Είχε εμφανιστεί ως υποψήφιος ανεξάρτητος περιφερειάρχης.
    (Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
    Συγγνώμη, τελειώνω.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Με ανοχή, ούτως ή άλλως.

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν θα τα αναφέρω όλα.
    Συνεχίζει λέγοντας: «Δεν ξέρω. Θεωρώ ότι έγινε περισσότερο για να κάνει φασαρία, για να σας πω την αλήθεια».

    Δηλαδή, γενομένης διαλογικής συζητήσεως η Επιτροπή με ψήφους εννέα έναντι ενός μέλους που δήλωσε «παρών» αποφάσισε να εισηγηθεί τη μη άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη, αποστέλλοντας την από 20-12-2014 έκθεσή του στον Πρόεδρο της Βουλής που έχει ως εξής, όσον αφορά το αποφατικό της:

    «Στη συνέχεια η Επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία ζητείται από την εισαγγελική αρχή η χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Βουλευτού κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη συντρέχει η περίπτωση η προβλεπόμενη στην παράγραφο 3 του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής και προτείνει τη μη άρση της ασυλίας του». Εκτιμώ ότι αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο, δηλαδή αυτή που αφορά στην πολιτική του δίωξη και όχι στην πρώτη που μιλά για το κοινοβουλευτικό έργο.

    Κύριοι συνάδελφοι, συνοψίζοντας, ο μεν καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι ο Βουλευτής κ. Γεωργιάδης πρέπει να διωχθεί για φορολογικά αδικήματα που του καταλογίζει και γι’ αυτό ζητά η εισαγγελική αρχή την άρση της ασυλίας του. Ο δε καταγγελλόμενος αρνείται τις καταγγελίες. Ισχυρίζεται ότι ο καταγγέλλων έβαλλε εναντίον του με μοναδικό κίνητρο να κάνει ντόρο δηλαδή να αποκτήσει δημοσιότητα, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης και να γίνει γνωστός στρεφόμενος εναντίον του επιδιώκοντας την πολιτική του δίωξη.

    Εσείς πλέον θα αποφανθείτε λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
    Συγνώμη αν σας ταλαιπώρησα.

    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν μας ταλαιπωρήσατε.

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η εισήγηση ποια είναι;

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 83, γίνεται αναφορά στα πραγματικά περιστατικά. Θα σεβαστώ αυτό που λέει ο Κανονισμός. Λέει: «Ανά ένα ειδικό αγορητή από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία οι αναφέρονται μόνο στα γεγονότα που μνημονεύονται στην αίτηση άρσης της ασυλίας».

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πρέπει όμως να κάνετε εισήγηση.

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω αυτό.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε τον κ. Συρίγο.
    Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής που ορίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Γεωργαντάς.
    Κι εσείς, κύριε Γεωργαντά, θα έχετε την ίδια ανοχή του χρόνου.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία για το Κοινοβούλιο πράγματι προβλέπεται ότι οι ειδικοί αγορητές αναφέρονται μόνο στα γεγονότα. Στα γεγονότα θα αναφερθώ, αλλά ας μου επιτραπεί να δώσω τη χροιά που νομίζω ότι είναι αναγκαία για να διαπιστώσει ο κάθε συνάδελφος τι ακριβώς έχει συμβεί εδώ.

    Είστε –ο καθένας από εσάς μπορούσε να είναι- ένας νομοταγής πολίτης ο οποίος βλέποντας μια τηλεοπτική εκπομπή και κάνοντας την έρευνά του διαπιστώνει δήθεν φορολογικές παραβάσεις και θέλει αυτές να τις καταγγείλει. Πού θα τις καταγγείλει, όταν μάλιστα έχει αναλάβει την ευθύνη να τις καταγγείλει επωνύμως, με το όνομά του; Νομίζω ότι η πρώτη σκέψη είναι να τις καταγγείλουμε στο ΣΔΟΕ, στην εφορία, σε κάθε περίπτωση στις φορολογικές αρχές. Εδώ δεν γίνεται καταγγελία στις φορολογικές αρχές. Γίνεται στον Εισαγγελέα. Γιατί γίνεται στον Εισαγγελέα; Εδώ τα γεγονότα αποτυπώνουν το κίνητρο αρχικώς του καταγγέλλοντα.

    Υπάρχει όμως και η ουσία. Όταν γίνεται η καταγγελία στον Εισαγγελέα, υπάρχει η διαδικασία που βλέπετε σήμερα. Υπάρχει η δημοσιότητα ενός ζητήματος, το οποίο βεβαίως έχει αρνητική χροιά για τον καταγγελλόμενο αλλά ταυτόχρονα δίνει μια δημοσιότητα στον καταγγέλλοντα. Αν ο καταγγέλλων είναι τριτοκλασσάτο στέλεχος κόμματος, αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, τις οποίες έχει αναγνωρίσει σε τηλεοπτική εκπομπή, αν ο στόχος του είναι να βγει σ’ αυτή την τηλεοπτική εκπομπή και να πει αυτές τις φιλοδοξίες του, αν συγχρόνως έχει κάνει τρεις καταγγελίες κατά του ιδίου Βουλευτή -ο οποίος τυγχάνει μεγάλης δημοσιότητας, οπότε όποια καταγγελία κατά του συγκεκριμένου Βουλευτή θα τύγχανε και μεγάλης δημοσιότητας για τον ίδιο- τότε έχουμε ξεκινήσει και έχουμε βρει το κίνητρο.

    Πέρα από το κίνητρο βεβαίως, πάντα υπάρχει και η ουσία. Τι καταγγέλλει;

    Καταγγέλλει δυο πράγματα.
    Πρώτον, ότι υπήρχε τηλεοπτικός χρόνος αγορασμένος χωρίς τα ανάλογα παραστατικά και μέσα σ’ αυτόν τον αγορασμένο τηλεοπτικό χρόνο υπήρχαν πωλήσεις χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

    Στη δικογραφία που έχει έρθει στα χέρια της Επιτροπής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα ελέγχου φορολογικού που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος μάλιστα –πρέπει να το πούμε αυτό- είναι πάρα πολύ εύκολα ελέγξιμος. Μιλάμε για έναν καταμετρημένο τηλεοπτικό χρόνο. Προσκομίστηκαν από τον καταγγελλόμενο οι συμβάσεις που είχε με τα κανάλια για την αγορά αυτού του τηλεοπτικού χρόνου και βεβαίως και τα ανάλογα παραστατικά.

    Ενώ δεν υπάρχει κανένα έγγραφο από πουθενά από φορολογικές αρχές, γίνεται μια καταγγελία πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2014, συγκεκριμένα το Φεβρουάριου του 2014, με προφανή σκοπό τη δημοσιότητα του καταγγέλλοντα ο οποίος σήμερα μας βλέπει όλους.

    Βεβαίως, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της καταγγελίας οποιασδήποτε παράνομης πράξης ή μη νόμιμης ενέργειας διαπιστώνει και βεβαίως όταν το κάνει επωνύμως πρέπει να τύχει και συγχαρητηρίων, αλλά να το κάνει έτσι όπως πρέπει, στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Αν δεν βρει άκρη ή δεν έχει το αποτέλεσμα που νομίζει ότι πρέπει να βρει από τις αρμόδιες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, τότε, ναι, να κάνει την μήνυση στον Εισαγγελέα. Όμως, πολύ εύκολα κάποιοι -και νομίζω ότι ο καθένας από εσάς μπορεί αύριο να το υποστεί αυτό- επιλέγουν αυτήν την οδό, με προφανείς σκοπιμότητες.

    Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στις 18 Δεκεμβρίου του 2014 σε μια κρίσιμη στιγμή, με ψήφους 9 προς 1, έκρινε ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία του Βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν χρειάζεται να πω ποιος είπε απλά «παρών».
    Ευχαριστώ πάρα πολύ.
    (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Γεωργιάδη, έχετε το λόγο.

    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
    Δεν θα σας κουράσω πολύ, γιατί είμαστε όλοι πάρα πολύ κουρασμένοι. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ένας κύριος –άγνωστος σε μένα- θέλει να αποκτήσει δημοσιότητα. Για να αποκτήσει δημοσιότητα, μου κάνει μηνύσεις και ζητάει από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να τον παρουσιάσει στην εκπομπή του. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τον εμφανίζει στην εκπομπή του και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ανεξάρτητος. Δεν κατέβηκε τελικώς. Δεν προχώρησε η πολιτική του φιλοδοξία. Έκτοτε δεν τον έχω ξανακούσει ούτε τον γνωρίζω.

    Στην ουσία της υποθέσεως, λέω μόνο ένα πράγμα: Όσοι από εδώ κάνουν τηλεόραση γνωρίζουν ότι δεν μπορείς να πάρεις στα κανάλια χρόνο χωρίς να έχεις σύμβαση κατατεθειμένη στην εφορία και φυσικά χωρίς να κόβεις ανάλογα τιμολόγια. Αυτά ελέγχονται και από τις φορολογικές αρχές και από το ΕΣΡ κι απ’ όλους τους άλλους. Κατά συνέπεια, αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά.

    Ο μόνος λόγος που ζήτησα να μην αρθεί η ασυλία μου, δεν είναι βεβαίως η ουσία της υποθέσεως η οποία είναι για μένα παντελώς αδιάφορη, αλλά διότι θα ήταν σαν να ανοίγαμε ένα παράθυρο και οποιοσδήποτε θα ήθελε να αποκτήσει δημοσιότητα, να κάνει μήνυση σε έναν Βουλευτή ή έναν Υπουργό για να τον βγάλουν τα κανάλια. Κατά τη γνώμη μου, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί θα ανοίξουμε μια κερκόπορτα. Περί αυτού και ό,τι θέλετε ψηφίζετε.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που θα ήθελε το λόγο;

    ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Χαϊκάλη.

    ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Δεν είχα κανένα λόγο, κυρία Πρόεδρε, να πάρω το λόγο, αλλά θα τον πάρω και αυτήν τη φορά θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γεωργιάδη.
    Πρόκειται για ένα άτομο άνευ σημασίας και ο λόγος που έγινε η μήνυση είναι μόνο και μόνο για να γίνει γνωστός. Τον γνωρίζω. Είναι ένα πρόσωπο -να το επαναλάβω άλλη μια φορά- άνευ σημασίας και ο μοναδικός λόγος που έγινε αυτή η πράξη ήταν για να πάρει δημοσιότητα. Όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες της τηλεόρασης, ξέρουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν -ακριβώς όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- διαδικασίες τηλεοπτικού χρόνου, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά.

    Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ατόπημα αυτό το οποίο έγινε στη σημερινή διαδικασία, να ασχοληθούμε δηλαδή με έναν τέτοιο κύριο, κάτι που αν το ξέραμε από πριν, δεν θα είχε ασχοληθεί καν η Επιτροπή.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Χαϊκάλη, ότι η Βουλή πρέπει απροσωπόληπτα κι αμερόληπτα να ασχολείται με κάθε αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής που διαβιβάζεται και βεβαίως εντός του πλαισίου του Συντάγματος κρίνει και ο κάθε Βουλευτής αναλαμβάνει και την ευθύνη της ψήφου του.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση θεωρείται περαιωμένη και σας υπενθυμίζω τις διατάξεις τις οποίες θα εφαρμόσουμε στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

    Το άρθρο 62 του Συντάγματος, λοιπόν, ορίζει ότι όσο διαρκεί η Βουλευτική Περίοδος ο Βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται, χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης, δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα Βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και ως την ανακήρυξη των Βουλευτών της νέας Βουλής. Η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες, αφότου η αίτηση του Εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής και δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

    Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής οι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Βουλευτή, σύμφωνα με τα άρθρα 61 παράγραφος 2 και 62 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αφού ελεγχθούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποβάλλονται στη Βουλή διά του Υπουργού Δικαιοσύνης και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο κατά τη σειρά της υποβολής τους.

    Οι αιτήσεις αυτές, αμέσως μετά την υποβολή τους, παραπέμπονται από τον Πρόεδρο της Βουλής στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του άρθρου 43A΄ .
    Η Επιτροπή, αφού ακούσει τον Βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας, εφόσον αυτός το επιθυμεί και τον οποίο σε κάθε περίπτωση προσκαλεί προς τούτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίασή της, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή -ακούστε, σας παρακαλώ, γιατί αυτές είναι οι διατάξεις βάσει των οποίων θα κληθείτε να ψηφίσετε- συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν συντρέχει αυτή η περίπτωση, εισηγείται την άρση της ασυλίας.

    H Επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά του Βουλευτή και συντάσσει σχετική έκθεση εντός της προθεσμίας που τάσσει το παραπεμπτικό έγγραφο του Προέδρου της Βουλής. Η έκθεση της Επιτροπής είναι αιτιολογημένη.

    Υπάρχουν, λοιπόν, οι διαδικασίες έτσι όπως ορίζονται. Ορίζει το άρθρο 83 άλλη διαδικασία ψηφοφορίας δι’ ανατάσεως ή εγέρσεως, ωστόσο έχει επικρατήσει η πρακτική των τελευταίων ετών της ονομαστικής ψηφοφορίας και αυτήν θα εφαρμόσουμε.

    Στο σημείο, λοιπόν, αυτό ξεκινάει η ονομαστική ψηφοφορία.
    Έχει καταρτιστεί και θα σας διανεμηθεί ευθύς αμέσως το ψηφοδέλτιο με το όνομα του συναδέλφου για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας και ο καθένας από τους συναδέλφους που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο θα σημειώνει την ψήφο του δίπλα στο όνομα του κ. Γεωργιάδη.
    Εκείνος ή εκείνη που ψηφίζει υπέρ της άρσης ασυλίας, θα σημειώνει την προτίμηση του δίπλα στο όνομα του Βουλευτή και στη στήλη «ΝΑΙ».

    Εκείνος που ψηφίζει κατά της άρσης ασυλίας, θα συμπληρώνει τη στήλη «ΟΧΙ».
    Εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά, συμπληρώνουν στην ένδειξη «ΠΑΡΩΝ».
    Στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφει κάθε συνάδελφος το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία ανήκει και θα το υπογράφει σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

    Στη συνέχεια και με την εκφώνηση του ονόματός του και του ονόματός της ο κάθε και η κάθε συνάδελφος θα παραδίδουν το ψηφοδέλτιο στους συναδέλφους, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη από το ΣΥΡΙΖΑ και κ. Χρήστο Μπουκώρο από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι θα το μονογράφουν και θα ανακοινώνουν ότι ο Βουλευτής ψήφισε.

    Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων από τους συναδέλφους που προανέφερα και θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση του αποτελέσματος.
    Συμφωνεί το Σώμα με αυτή τη διαδικασία;

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το Σώμα συνεφώνησε ομοφώνως.
    Σας ενημερώνω, επίσης, ότι έχει έρθει στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπία-φαξ συναδέλφου, σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής, με την οποία γνωστοποιείται η ψήφος του. Η ψήφος αυτή θα ανακοινωθεί και θα συνυπολογιστεί στην καταμέτρηση, η οποία θα ακολουθήσει.
    Δεν έχει περιέλθει μέχρι στιγμής κάποια επιστολή πρόθεσης ψήφου.
    Καλούνται επί του καταλόγου οι Βουλευτές κ. Όλγα Γεροβασίλη από το ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτριος Κυριαζίδης από τη Νέα Δημοκρατία.
    Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
    (ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)

    (ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
    (Διαρκούσης της ψηφοφορίας την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ)
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Υπάρχει συνάδελφος ο οποίος δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
    Η επιστολή η οποία απεστάλη στο Προεδρείο από το συνάδελφο κ. Νικόλαο Χουντή, σύμφωνα με το άρθρο 70Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, καταχωρίζεται στα Πρακτικά.
    (Η προαναφερθείσα επιστολή έχει ως εξής:
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κύριους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
    (ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)

    (Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Πρόεδρος της Βουλής κ. ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
    (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –οι ελάχιστοι εναπομείναντες και εναπομείνασες-, θα σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
    Ψήφισαν συνολικά 224 Βουλευτές για την υπόθεση του κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη.
    Υπέρ της άρσεως ασυλίας ψήφισε 1 Βουλευτής.
    Κατά της άρσεως ασυλίας ψήφισαν 216 Βουλευτές.
    Ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» 7 Βουλευτές.
    Συνεπώς, η Βουλή, κατά πλειοψηφία, απορρίπτει την αίτηση άρσης ασυλίας του κ. Γεωργιάδη.
    Επίσης, θέλω να σας ανακοινώσω ότι έχουν περιέλθει στο Σώμα τρεις επιστολές συναδέλφων.
    Με επιστολή του από τις 11 Φεβρουαρίου 2015 ο κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος ζητάει ολιγοήμερη άδεια για τη μετάβασή του στο εξωτερικό, στην Αυστρία, για προσωπικούς λόγους, κατά τις ημερομηνίες 19 έως 23 Φεβρουαρίου 2015. Νομίζω ότι παρέλκει να τη θέσω στο Σώμα, αφού έχει εξαντληθεί το διάστημα.
    Επίσης, επιστολή από τις 11 Φεβρουαρίου 2015 του κ. Σάββα Αναστασιάδη, όπως φαίνεται πρωτοκολλημένη αναφέρει: «Παρακαλώ όπως μου εγκρίνετε άδεια απουσίας στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους, από 15/2/2015 έως 23/2/2015». Επίσης, παρέλκει να τη θέσουμε στο Σώμα.
    Και η επιστολή της κ. Μαρίας Αντωνίου από 18 Φεβρουαρίου 2015: «Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε ολιγοήμερη άδεια για τη μετάβασή μου στο εξωτερικό (Βουλγαρία), για τις ημερομηνίες 20 έως 23 Φεβρουαρίου 2015. Επίσης, παρέλκει να τη θέσουμε στο Σώμα. Εξάλλου, δεν θα έθετα στο Σώμα με τόσο πενιχρή σύνθεση μία τέτοια αίτηση.
    Συνολικά θα ήθελα να ενημερώσω ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία των Βουλευτών στις συνεδριάσεις και να εφαρμόζεται όταν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία. Όταν φυσικά δίνεται η άδεια του Σώματος, τότε δεν λογίζεται ως αδικαιολόγητη η απουσία. Εν προκειμένω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διότι δεν υπήρχαν συνεδριάσεις στα διαστήματα που αναφέρθηκαν.
    Κατόπιν όλων αυτών, παρακαλώ να συναινέσει το Σώμα ώστε να λύσουμε τη συνεδρίαση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
    Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 22.55΄ λύεται η συνεδρίαση.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

  5. 29/05/2013 “Σώθηκε” ο Άδωνις Γεωργιάδης με 102 ψήφους έναντι 80

    O ΑΔΩΝΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ

    Να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, αποφάσισε η Βουλή.

    Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησε, λίγο πριν από την ψηφοφορία, να μην αρθεί η ασυλία του, επικαλούμενος το άρθρο 61 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο “ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο, για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων”.

    Αναφερόμενος στην παρέμβαση που προκάλεσε την εναντίον του μήνυση (είχε χαρακτηρίσει τον κ. Τρίμη «αρχηγό των κουκουλοφόρων») , ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «πριν 1,5 χρόνο ήταν στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, έκανε μια ομιλία, καταγγέλοντας την αστυνομική βία και έφερε ως παράδειγμα της «υπερβάλλουσας αστυνομικής βίας», ότι η Αστυνομία χτυπούσε τον κ. Τρίμη που παρουσιαζόταν εκείνη τη μέρα με ένα μπανταρισμένο χέρι. Και ρώτησε, «είναι κουκουλοφόρος ο κ. Τρίμης»; Πετάγομαι και λέω, «μα είναι ο αρχηγός των κουκουλοφόρων». Είμαι βουλευτής, μιλώ σε άλλον βουλευτή και προφανώς το σχόλιό μου είναι πολιτική κριτική. Δεν είναι προσωπική αντιδικία. Δεν έχω προσωπική αντιδικία με τον κ. Τρίμη, τον οποίον δεν γνωρίζω ούτε και θέλω να γνωρίσω. Είναι ο ορισμός του άρθρου 61 του Συντάγματος. Αν αρθεί η ασυλία μου, προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει βουλευτική ασυλία για κανέναν λόγο. Αιτούμαι την μη άρση της ασυλίας μου», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    http://www.enikos.gr/politics/148205,BINTEO-O_Adwnis_gia_th_voyleytikh_toy_as.html

  6. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
    ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΓ΄
    Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην

    ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
    ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών κ.κ. Παναγιώτη Καμμένου, Νικολάου Καραθανασόπουλου και Χρήστου Κέλλα.

    Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνον αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.

    Υπενθυμίζω ότι την Παρασκευή εκδόθηκε Ημερήσια Διάταξη για τις δύο πρώτες αιτήσεις άρσεις ασυλίας και την Τρίτη, προχθές, εκδόθηκε συμπληρωματική Ημερήσια Διάταξη, αφού έγινε και η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαραλαμπίδου που προεδρεύει της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και προστέθηκε και η τρίτη αίτηση άρσης ασυλίας, η οποία αφορά τον κ. Κέλλα.

    Η πρώτη υπόθεση αφορά τον συνάδελφο κ. Παναγιώτη Καμμένο. Ο κ. Καμμένος έχει αποστείλει ένα αναλυτικό υπόμνημα είκοσι μία σελίδων υπ’ όψιν των Βουλευτών. Θα διανεμηθεί. Ήδη αναπαράγεται από τις υπηρεσίες και θα σας διανεμηθεί.
    (Στο σημείο αυτό καταχωρίζεται στα Πρακτικά το προαναφερθέν υπόμνημα, το οποίο έχει ως εξής:

    ΚΕΝΟ ( ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ )

    Η δεύτερη υπόθεση αφορά το συνάδελφο, κ. Νικόλαο Καραθανασόπουλο και η τρίτη υπόθεση αφορά το συνάδελφο κ. Χρήστο Κέλλα.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
    Η υπόθεση για την οποία συζητούμε σήμερα, σχετικά με την άρση ασυλίας μου, αφορά το 2010, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος. Δεν θα την κατανοήσουν οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων, οι οποίοι δεν έχουν περάσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι αφορά παράβαση καθήκοντος για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λάρισα, όμως η υπόθεση έχει εκδικαστεί και έχω αθωωθεί.
    Έχω καταθέσει την απόφαση του δικαστηρίου στην Επιτροπή. Έγινε το δικαστήριο στη Λάρισα στις 27 Οκτωβρίου 2014. Προφανώς, εκ παραδρομής έχουν εκδικαστεί οι δέκα από τις δεκατέσσερις μηνύσεις που έκανε η αστυνομία. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο.
    Ευχαριστώ.

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τον κ. Καμμένο η εισήγηση ποια είναι, κυρία Πρόεδρε;
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το είπα πριν, κύριε Οικονόμου. Δεν παρακολουθείτε, γιατί μιλάτε μεταξύ σας. Αν παρακολουθείτε το Προεδρείο, δεν θα έχετε απορίες.
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μας ξέφυγε κάτι.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία σας έχει διανεμηθεί -και θα ήθελα να πω ότι σε αυτή την Περίοδο διανέμουμε και τα πρακτικά της Επιτροπής, για να είναι σαφές τι ακριβώς έχει συζητηθεί- για τον κ. Πάνο Καμμένο η πρόταση της Επιτροπής είναι «όχι» ομοφώνως, για τον κ. Νικόλαο Καραθανασόπουλο η πρόταση της Επιτροπής είναι «όχι» κατά πλειοψηφία και για τον κ. Χρήστο Κέλλα η πρόταση της Επιτροπής είναι «ναι» κατά πλειοψηφία. Αυτές είναι οι προτάσεις της Επιτροπής. Δεν δεσμεύεστε από τις προτάσεις της Επιτροπής. Τις λαμβάνετε υπόψη σας.

    ….
     
    Για την υπόθεση του συναδέλφου κ. Παναγιώτη (Πάνου) Καμμένου:
    Υπέρ της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 16 Βουλευτές.
    Κατά της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 174 Βουλευτές.
    «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν 16 Βουλευτές.
    Συνεπώς, η αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής απορρίπτεται.

    Για την υπόθεση του συναδέλφου κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου:
    Υπέρ της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 15 Βουλευτές.
    Κατά της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 189 Βουλευτές.
    «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν 2 Βουλευτές.
    Συνεπώς, η αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής απορρίπτεται.

    Για την υπόθεση του συναδέλφου κ. Χρήστου Κέλλα:
    Υπέρ της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 147 Βουλευτές.
    Κατά της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 49 Βουλευτές.
    «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν 10 Βουλευτές.
    Συνεπώς, η αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής έγινε δεκτή.

    Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
     
    Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 13.55’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.
     

    • Η Επιτροπή, που εξέτασε την υπόθεση της μήνυσης δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ και την υπόθεση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις του κ. Καραθανασόπουλου, για τις οποίες διαβιβάστηκαν δικογραφίες στη Βουλή, αποφάσισε ομοφώνως να μην αρθεί η ασυλία του κ. Καμμένου, όπως επίσης και εκείνη του βουλευτή του ΚΚΕ (με τη διαφοροποίηση της ΝΔ και της ΧΑ).
      Η εξέταση της υπόθεσης του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα, που αφορά τη θητεία του ως δήμαρχου, αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=684691

  7. Pingback: Ανακοινώθηκαν στη βουλή άλλες 8 ποινικές δικογραφίες ( 2 για έσχατη προδοσία) | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ / UNICS - Kyriakos Kokkinos & assoc. Law Firm

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.