Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “επανεκκίνησης” της οικονομίας με αύξηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και ρύθμιση ανύπαρκτων οφειλών …

Important2

Σε “πλήρη ακολουθία”  με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί προστασίας του Δημόσιου πλούτου με παύση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας, η παραχώρηση του συνόλου των δημοσίων ακινήτων της ΕΤΑΔ και κυρίως των ΠΑΡΑΛΙΩΝ της Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να πληρωθούν οι δανειστές και να εξοφληθεί το απεχθές δάνειο που θα διέγραφε μερικώς με το που θα ανέλαβε την εξουσία.

Συγκεκριμένα: Εχθές δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση (που θα κρατήσει έως την 16 Μαρτίου 2015, 14:00) το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Πως θα γίνει η επανεκκίνηση;;;; Με την καταβολή σε 100 δόσεις των “ οφειλών ” που έχουν προκληθεί κυρίως λόγω υπέρογκης και αντισυνταγματικής φορολογίας, με την κατάργηση και εκκαθάριση της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο που είχε συσταθεί για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και με την συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ! Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ σας θυμίζω ότι ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να «αξιοποιηθεί» η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Η διάρκεια του ταμείου έχει οριστεί, αρχικά, στα έξι(6) έτη. Ο ιδρυτικός του νόμος 3986/2011, περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:

1. Με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πληρώνονται αποκλειστικά οι δανειστές. (άρθρο 1, παράγρ. 2)
2. Το Δημόσιο παραιτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από την ιδιωτική περιουσία του και τα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 5)
3. Ότι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. (άρθρο 2, παράγρ. 7)
4. Μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε εμπράγματα δικαιώματα τρίτων (π.χ. ιδιωτών) αν κρίνονται αναγκαία για ένα επενδυτικό σχέδιο. Τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης τη πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο επενδυτής (άρθρο 2, παράγρ. 8) κλπ κλπ

Πέραν της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου που σύμφωνα με τον νόμο 3986/2011 θα μεταβιβαζόταν σταδιακά μέχρι το 2015, με τον νόμο 4038/2012 (γνωστό ως πολυνομοσχέδιο-Ιανουάριος 2012), στο άρθρο 7, αποφασίσθηκε να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΑ τα υπόλοιπα ακίνητα στην χώρα, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή σε δημόσιες επιχειρήσεις που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ: ΤΑΙΠΕΔ – Το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας Δημοσίου που ξεπουλάει την Ελλάδα

Τώρα δείτε από περιέργεια το ΜΗΤΡΩΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων ακινήτων (ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου) περιλαμβάνει ένα σύνολο εβδομήντα μίας περίπου χιλιάδων περιουσιακών στοιχείων, όπως συνοπτικά ταξινομούνται στον πίνακα που ακολουθεί:

Είδος Ακινήτου Αριθμός Έκταση*
Αστικά 11.937 56.622.815
Αγροτικά 23.928 1.227.927.641
Παράκτια 2.187 161.968.315
Γήπεδα 7.373 127.161.163
Νησιά 597 233.088.958
Δάση 632 556.800.718
Αρχαιολογικοί χώροι 538 6.229.914
Οικισμοί 209 987.769
Λοιπά 24.058 1.057.084.202
Σύνολο 71.459 3.427.871.494
(*) Σε m2

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται τόσο από την ιστορική και πολιτιστική τους αξία όσο και από το φυσικό τους κάλλος. Σε αρκετά από αυτά είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα, που αποτελούν την κρυμμένη δυναμική του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Χώρας.

Είδος Ακινήτου Αριθμός
Μεγάλες εκτάσεις * 27
Μαρίνες 7
Ξενοδοχεία Ξενία 31
Τουριστικά Περίπτερα 26
Ιαματικές πηγές 20
Campings 12
Χιονοδρομικά κέντρα 3
Συνοριακοί σταθμοί 2
Λοιπές εκτάσεις/Αιγιαλοί 136
Μνημεία 2
Νησίδες 6
Σπήλαια 1
Αρχοντικά 4
Σύνολο 277
(*) Με επιφάνεια > 100.000 m2

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Πρόκειται για ένα σύνολο 12 από τα 23 συνολικά συγκροτήματα, τα οποία κατασκευάστηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ΑΕ είναι οι εξής:

Ονομασία Ακινήτου Εμβαδόν
γηπέδου*
1. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας 44
2. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου 757
3. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου 1.029
4. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου 306
5. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά 2.002
6. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων 79
7. Κέντρο Γραπτού Τύπου 14
8. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου 93
9. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή –
10. Παμπελοποννησιακό Στάδιο 152
11. Παγκρήτιο Στάδιο 198
12. Πανθεσσαλικό Στάδιο 126
Σύνολο 4.800
(*) Στρέμματα

 

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ  μπορείτε να δείτε το χαρτοφυλάκιο του, ποιες ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη , πόσα λεφτά  “κονόμησαν” έως τώρα κλπ 

 

ΤΕΛΟΣ,

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη ​και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ​καλ​ούν​ όλους τους πολίτες και κάθε κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχουν ​από σήμερα ​στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 14:00​,​ προκειμένου​ να ​συμβάλλ​ουν​ στη​ βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

– Το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ και η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ! Δείτε τι έδωσαν με μια διυπουργική απόφαση στο ΤΑΙΠΕΔ (Τι ;; Εν ενεργεία στρατόπεδα και στρατιωτικά αεροδρόμια, τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ πριν την κατάργηση της, Ανταλλάξιμα Ακίνητα κλπ)

– Tag Archives: Ιδιωτικοποιήσεις

 Φορολογία 2014 – Ληστεία μετά φόνου σε εξέλιξη (χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερφορολόγησης) [το δεύτερο μέρος εδώ]

Οι φόροι στην περιουσία είναι καραμπινάτη ληστεία !

– Μαθήματα Φορολογικής Πολιτικής 2010-2015 /Αγωγή αδικαιολογήτου πλουτισμού του δημοσίου

– Υπερφορολογική γενοκτονία

24 comments on “Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “επανεκκίνησης” της οικονομίας με αύξηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και ρύθμιση ανύπαρκτων οφειλών …

  1. Σημειώστε σας παρακαλώ και το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2013 οι εκπρόσωποι εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΥΛΙΑ

    Από την “Μαύρη Βίβλος της Ντροπής” της διακυβέρνησης Σαμαρά που συνέταξε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ

  2. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Άρθρο 24 – Κατάργηση / Εκκαθάριση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»

    1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α’ 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
    β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.
    2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).
    3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

    • Μερικά σχόλια από την δημόσια διαβούλευση :

      13 Μαρτίου 2015, 19:22 | Βασιλική β

      ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ – ΠΑΡΑΚΤΙΟ είναι φορείς που ιδρύθηκαν σε εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στο ότι δεν καταργούνται και οι τρεις, όπως θα έπρεπε. Δεν είναι πολύς ο καιρός που έχει περάσει για να ξεχάσουμε την σφοδρή κριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση στο ΤΑΙΠΕΔ για τους στόχους που αυτό καλείται να εξυπηρετήσει. Οι υπάλληλοι σε αυτούς τους φορείς προσλήφθηκαν όταν χιλιάδες άλλοι έμπαιναν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απόλυση, και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αυτοδιοίκηση, το υπουργείο πολιτισμού, περιβάλλοντος, κλπ, κλπ. Οι πολίτες έχουμε δικαίωμα να πληροφορηθούμε τον τρόπο πρόσληψης και το καθεστώς εργασιακών σχέσεων σε αυτούς τους φορείς.

      3 Μαρτίου 2015, 14:14 | Ελισάβετ Κουτσούκη

      Ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης της εταιρείας «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» ήταν η απόλυτη προστασία-κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίησή της προς όφελος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας. Η εταιρεία δεν είχε διακίωμα να πουλήσει δημόσια γη. Αντίθετως, θα την αξιοποιούσε. Θα διαχειριζόταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στη Μεσόγειο, την αναδιαμόρφωση του παραλιακού Αττικού Μετώπου από το ΣΕΦ έως το Σούνιο, γνωστού και ως «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Πέρα από την αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων που μέχρι τώρα είναι αφημένες στην τύχη τους και ριμάζουν (βλέπε camping Βούλας και Β’ ακτή Βούλας) ή π.χ. στην τύχη ιδιωτών που μίσθωσαν φιλέτα με την υπογραφή του τότε κραταιού Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με τον κ.Μαντωνανάκη (βλέπε Λαγονήσι), πέρα από την ανάπτυξη που θα γνώριζε η περιοχή, πέρα από τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν, πέρα από τη ρητή δέσμευση του ιδρυτικού της νόμου για την κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα και για τον πλήρη σεβασμό – εφαρμογή των υφιστάμενων πολεοδομικών, περιβαλλοντικών κλπ διατάξεων, η εταιρεία έδινε δουλειά και σε 34 ανθρώπους (20 προσλήφθηκαν μετά από ανοιχτό διαγωνισμό με κριτήρια ΑΣΕΠ και 14 με συμβάσεις), μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κινδυνεύουν τώρα να την χάσουν, γιατί χωρίς καμία ανακοίνωση, χωρίς καμία ενημέρωση, με ένα άρθρο κι ένα νόμο -ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ- βάζουν λουκέτο στην εταιρεία. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και απολύτως λανθασμένη, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Το Κράτος μόνο κερδισμένο θα έβγαινε από την ύπαρξη και τη διατήρηση της εταιρείας (ανάπτυξη, κέρδη στο ταμείο του και όχι στο χρέος, καταπολέμηση της ανεργίας).

      13 Μαρτίου 2015, 13:36 | Κ.Ρ

      Το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί μέρος του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου συνεχίζει να υπάρχει, ενώ η εταιρεία που συστάθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων προς όφελος των εθνικών προϋπολογισμών καταργείται και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο με ένα άρθρο, ενός νόμου.

      13 Μαρτίου 2015, 05:25 | ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

      ΝΤΡΟΠΗ σας. Εσείς που θα κουρεύατε 70% του χρέους, περνάτε στον ΤΑΙΠΕΔ
277 ακίνητα της ΕΤΑΔ. Χάρισμα στους δανειστές. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, αλλιώς πάψτε να μας επικαλείστε, επειδή κάναμε το λάθος και σας πιστέψαμε.
ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

    • 14 Μαρτίου 2015, 16:51 | Δήμος Γεωργίου

      Να αποσυρθεί το άρθρο 24 παρ. 2.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔΔελτίο Τύπου 13/3/2015Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ – στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων και η περιουσία του ΕΟΤ – απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ.
      Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.
      Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
      Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2 .

      14 Μαρτίου 2015, 15:22 | Μαίρη Β.

      «Δε μπορώ να σας υποσχεθώ πως θα εμποδίσουμε το ΤΑΙΠΕΔ γιατί πολύ απλά την άλλη μέρα των εκλογών δε θα υπάρχει ΤΑΙΠΕΔ,υποσχόταν ο πρωθυπουργός και το συγκεκριμένο ζήτημα της διακοπής της εκποίησης της χώρας ήταν ο βασικότερος λόγος που σας τιμήσαμε με την ψήφο μας.
      Το να μας δίνετε σε διαβούλευση την κατάργηση της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ και την γιγάντωση του ΤΑΙΠΕΔ που όχι μόνο δεν καταργείται αλλά παίρνει προίκα και το ΕΤΑΔ, χωρίς να λέτε τι θα κάνετε μετά και θεωρώντας πως δεν έχουμε ξεσκονίσει αρκετοί από μας τόσο τον ιδρυτικό του ΤΑΙΠΕΔ όσο και το μεσοπρόθεσμο του ’11, είναι τουλάχιστον υποτίμηση της νοημοσύνης των ενεργών πολιτών που θα θέλατε να έχετε υποστηρικτές στο δύσκολο αγώνα που διεξάγετε

    • 15 Μαρτίου 2015, 10:20 | Βαρβάρα Χρόνη

      ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΡΑ… Κανείς πολίτης δεν έδωσε το δικαίωμα σε καμιά κυβέρνηση για σύσταση, συνέχιση και πολύ περισσότερο εμπλουτισμό του ΤΑΙΠΕΔ. «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, αλλιώς πάψτε να μας επικαλείστε, επειδή κάναμε το λάθος και σας πιστέψαμε». Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είχατε προαναγγείλει και γι’ αυτό είστε εκεί που είστε, αλλιώς θα ήσασταν μαζί με τους άλλους. Να αποσυρθεί το άρθρο ΧΘΕΣ! Αυτή η γραμμή είναι εξαιρετικά κόκκινη για να την πάρετε πίσω…

      15 Μαρτίου 2015, 10:31 | Δ.Ε

      Αναρωτιέμαι πώς ακριβώς το κλείσιμο μιας εταιρείας που οραματιζόταν καλύτερες παραλίες για τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της, έργα ανάπλασης και ανάπτυξης στο παράκτιο μέτωπο που θα απευθύνονταν σε όλους μας ανεξαιρέτως (η ανάπλαση και δημιουργία πάρκου στο Φαληρικό Όρμο ήταν ένα από αυτά) και που θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των αντίστοιχων έργων βοηθάει στο παραμικρό την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επιπλέον, πώς ακριβώς εντάσσεται η απόλυση οποιωνδήποτε εργαζομένων στα πλαίσια αριστερής φιλολαϊκής πολιτικής και πολιτικής καταπολέμησης της ανεργίας; Το να αυτοαποκαλείσαι αριστερός είναι πολύ εύκολο, το να είσαι πραγματικά όμως φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Να υπενθυμίσω λοιπόν σε όσους προτείνουν και πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα όλων μας και δε μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τους εργαζόμενους στην ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ από αυτούς στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Είναι όλοι τους ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία. Απολύοντας λοιπόν τους εργαζόμενους μιας εταιρείας που τα έσοδά της πήγαιναν απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό και που οι ίδιοι ήταν ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο τους θεωρείς ουσιαστικά το «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως, όντας κυβέρνηση, γιγαντώνεις μια εταιρεία (και δεν αναφέρομαι στο απασχολούμενο προσωπικό, αλλά στη συγκέντρωση του συνόλου της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ) που ως αξιωματική αντιπολίτευση τις πράξεις της, τις χαρακτήριζες εκποίηση του δημόσιου πλούτου στα χρόνια της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Τι έχει αλλάξει λοιπόν από τότε μέχρι σήμερα και πώς ακριβώς εφαρμόζεται με πράξεις η λεγόμενη αντιμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης;

    • 15 Μαρτίου 2015, 18:36 | Δ.Κ

      Η ΕΤΑΔ δεν ιδρύθηκε με την αναφερόμενη ΚΥΑ το 2011! Από το 1998 με το νόμο 2636 έχει ιδρυθεί σαν Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. Απλά με την ΚΥΑ απορρόφησε την ΚΕΔ και μετονομάστηκε. Τι νόημα έχει η αναφορά στο ν. 3429/2005?? αφού, σε εκτέλεσή του η ΚΕΔ ήδη καταργήθηκε, ενώ υποτίθεται ότι σκοπός του υπό ψήφιση νόμου είναι το ενιαίο της διαχείρισης των ακινήτων. Πως όμως μια εταιρία (ΤΑΙΠΕΔ), με κατά πολύ μικρότερο κεφάλαιο από αυτό της ΕΤΑΔ, με διάρκεια που εκπνέει, χωρίς καμμιά γι΄αυτό αναφορά στη διάταξη, με προσωπικό απείρως μικρότερο από την ΕΤΑΔ και άλλη εντελώς οργανωτική δομή,με μοναδικό σκοπό την αποκρατικοποίηση και καμιά άλλη δραστηριότητα και συναλλαγές (πέραν της ανάθεσης έργου σε πληθώρα Συμβούλων), κρίνεται ορθολογικό να απορροφά την ΕΤΑΔ?? Η οποία μάλιστα δεν επιχορηγείται (ενώ το ΤΑΙΠΕΔ επιχορηγείται για τα λειτουργικά του έξοδα)και πρόσφατα έδωσε στο Δημόσιο μέρισμα 9 εκατομμύρια ευρώ??? Τι σκοπό θα έχει το ΤΑΙΠΕΔ??

      Πως θα συνυπάρξουν εντελώς διαφορετικές λειτουργίες (μισθώσεις, παραχωρήσεις, Υποκαταστήματα κλπ.). Πως από τη μια «στήθηκε» το ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να δρά εντελώς αποδεσμευμένο, με ακίνητα στα οποία έχει κυριότητα και από την άλλη, τώρα, θα έχει υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις της ΕΤΑΔ?? Οι εξουσιοδοτικές διατάξεις είναι πολύ γενικές και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα και νομιμότητας και ουσιαστικό, γιατί πολλά δεν ρυθμίζονται.
Σχετικά με την ΠΑΡΑΚΤΙΟ, πολύ συζήτηση για ένα σχήμα που όλοι ξέρουν γιατί «στήθηκε» και τι εξυπηρετούσε. Ουδέν προσέφερε, κι αυτό όπως και το ΤΑΙΠΕΔ στις «πλάτες» της ΕΤΑΔ στηρίχθηκε για να λειτουργήσει. Και κανείσ δεν αναφέρει, ότι η ΕΤΑΔ ήταν η πρώτη που εφάρμοσε διαδικασίεσ αποκρατικοποιήσεων, είναι αυτή που έχει συνεισφέρει στην αξιοποίηση και ωρίμανση των ακινήτων, έχει δώσει πολλά στους Δήμους, έχει εκτελέσει σημαντικά έργα, πρόσφατα την ανακαίνιση του Χιονοδρομικού του Παρνασσού και άλλα, για να έρχονται κάποιοι άλλοι να εισπράττουν την υπεραξία αυτής της δουλειάς, αλλά και των δαπανών! Μήπως η ΕΤΑΔ δεν βοηθά και το ΤΑΙΠΕΔ στα ακίνητα????

      Κάποιοι σκόπιμα το μόνο που κάνουν είναι να παρουσιάζουν μια διαστρεβλωτική εικόνα της ΕΤΑΔ γιατί έτσι βολεύει, να ακούγεται μόνο η δήθεν…. «αμαρτωλή», για να αποσιωπάται και το έργο και η προσπάθεια των ανθρώπων της, που έχουν τεχνογνωσία μετά από τόσα χρόνια τριβή με τα προβλήματα. Ας λάβουν όλα τα παραπάνω υπόψη αυτοί που αποφασίζουν….

    • 16 Μαρτίου 2015, 10:31 | Κυριακὴ Μόνιμος Σύνδεσμος

      Δυστυχῶς, ἄν καὶ ἄλλα λέγατε στὶς προεκλογικές σας ἐξαγγελίες, ἀποδεικνύεστε κατώτεροι τῶν περιστάσεων. Ὄχι μόνον ἐξακολουθεῖτε τὸ πρόγραμμα τοῦ ξεπουλήματος τῶν περιουσιακῶν στοιχείων τοῦ Ἕλληνος, ἀλλὰ τὸ ἐνισχύετε.
      Καὶ μόνον ἡ ὑπαναχώρησίς σας, ὡς κυβερνήσεως, στὸ θέμα τῆς ΜΗ καταργήσεως (πλέον) τοῦ ΤΑΙΠΕΔ, ἄν καὶ ἄλλως εἴχατε δεσμευθεῖ, ἀποδεικνύει τὸ ἦθος σας, τὶς στοχεύσεις καὶ τὸ ὅ,τι κι ἐσεῖς παραμένετε ἁπλῶς ἕνα ἀκόμη γρανάζι στὶς μεθοδεύσεις γιὰ τὴν δουλοποίησιν τῆς Πατρῖδος μας.
      Λυπᾶμαι καὶ θλίβομαι…
      Ὄχι διότι ἤλπιζα κάτι διαφορετικό, ἀλλὰ διότι πουλήσατε πολὺ ἐλπίδα καὶ δυστυχῶς, πολλοί, πάρα πολλοί, συμπατριῶτες μας, θὰ ἀπογοητευθοῦν γιὰ ἀκόμη μίαν φορά.
      Πάντως νὰ θυμᾶστε κάτι πολὺ σημαντικό.
      ΟΥΔΕΜΙΑ σας ὑπογραφὴ ἀναγνωρίζουμε.
      ΟΥΔΕΜΙΑ σπιθαμὴ ἑλληνικοῦ ἐδάφους σᾶς χαρίζουμε.
      ΟΥΔΕΜΙΑ περίπτωσις ὑπάρχει νὰ ἐπιτύχετε…
      (Ὅσο κι ἐὰν θέλετε νὰ πιστεύετε τὸ ἀντίθετον!!! Σᾶς διαβεβαιῶ!!!)

      Λυπᾶμαι… Ὄχι γιὰ ἐσᾶς… Ἐσεῖς ἔχετε τὶς …«συμφωνίες» σας.
      Γιὰ τὸν Ἕλληνα. Μόνον.

    • 16 Μαρτίου 2015, 12:03 | Μαρία Κασόλα (αρχιτ.μηχ.) Μόνιμος Σύνδεσμος

      Το ΤΑΙΠΕΔ, πότε θα καταργηθεί, όταν εκκαθαρίσει την περιουσία του Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού;
      Εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες εξαγγελίες και για το ΤΑΙΠΕΔ, και όχι με λευκή επιταγή συνέχισης ή δόμησης επάνω στο σάπιο καθεστώς των μνημονίων του ξεπουλήματος και της υποτέλειας.
      Ότι κάθε εργαλείο μπορεί να γίνει όπλο στα λάθος χέρια είναι γνωστό. Ότι κάθε όπλο όμως (όπως το ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να γίνει εργαλείο πολλώ δεν μάλλον «κοινωνικής πολιτικής» δεν συνεπάγεται.
      Το ΤΑΙΠΕΔ είναι βόμβα στα σπλάχνα του δημοσίου, δεν υπάρχουν βόμβες για ειρηνικούς σκοπούς.
      Ας βρει άλλους τρόπους η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον δημόσιο πλούτο
      (με πρώτο και κύριο το σταμάτημα της απαξίωσης του).

      Επ’ ευκαιρίας, το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΑΟ. Να καταργηθούν πάραυτα και τα δύο.
      Ας βρει επίσης άλλο τρόπο -χωρίς το ΚΕΑΟ- να εισπράξει ασφαλιστικές οφειλές μέσα από τα ταμεία, έχουν προσωπικό που πληρώνεται, γιατί πρέπει να πληρώνουν τρίτους, με ποσοστά από τις όποιες εισραξεις, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των ταμείων, όταν τα ίδια δεν παρέχουν βασικά στους ασφαλισμένους τους;
      Το ΚΕΑΟ υποτίθεται ότι φτιάχτηκε αρχικά για το ΙΚΑ (εργοδοτικές εισφορές)και κατέληξε να διευρύνεται και στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ, στον ΟΓΑ,να κυνηγάει τους πάντες και τα πάντα, τους υπόλοιπους αυτασφάλιστους που δεν έχουν πια στον ήλιο μοίρα και ενώ τα ταμεία συστηματικά δεν απέφευγαν να φτιάξουν σοβαρό σύστημα είσπραξης ασφαλιστικων εισφορών όταν υπήρχαν ακόμα λεφτά [Το όριο ένταξης χωρίς επιστροφή στο ΚΕΑΟ ήταν πρώτα 5000, μετά από πολύ αγώνα πήγε στις 10000ευρώ (που για τους μηχανικούς σημαίνει 1,5-2 έτη ασφάλισης σε καιρό απόλυτης ανεργίας), ενώ τώρα παραμονεύει;].
      Για την αδυναμία είσπραξης ευθύνονται οι διοικήσεις των ταμείων και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που διόριζαν τις διοικήσεις. Δεν θα πληρώνουμε εσαεί τα σπασμένα του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και των ημετέρων που είχαν ασυλία και παρέμεναν στο απυρόβλητο.
      Το ασφαλιστικό σύστημα δεν το κατέστρεψαν οι ασφαλισμένοι.
      Το δημόσιο πλούτο δεν τον απαξίωσαν οι πολίτες (βλέπε Ολυμπιακά ακίνητα)
      Το δημόσιο χρέος είναι επαχθές. Να γίνει άμεσα Λογιστικος Έλεγχος.

      Δημοκρατία με μπαμπούλες δεν γίνεται.
      Να διασφαλίσει η νέα κυβέρνηση ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί δεν μπορούν να γίνονται όπλα κατά των πολιτών με αλλαγή πολιτικής και σε λάθος χέρια.

      ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ και το ΚΕΑΟ.

      Σημειώνω από τη Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
      Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα

      ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
      Άρθρο 1.-
      1. Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως. Σύμφωνα με το δικαίωμα αυτό καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό καθεστώς τους και εξασφαλίζουν ελεύθερα την οικονομική και μορφωτική ανάπτυξή τους.
      2. Για να επιτύχουν τους σκοπούς αυτούς όλοι οι λαοί μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τον πλούτο και τους φυσικούς πόρους τους, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή οικονομική συνεργασία που στηρίζεται στην αρχή του αμοιβαίου συμφέροντος και του διεθνούς δικαίου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ένας λαός να στερηθεί από τα δικά του μέσα επιβιώσεως.

      http://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=26231&Itemid=33

    • 16 Μαρτίου 2015, 12:44 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Μόνιμος Σύνδεσμος

      Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου το σύνολο των εσόδων χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, κατ’ απαίτηση των δανειστών, διογκώνεται αφού συγκεντρώνει το σύνολο των Δημοσίων Ακινήτων αλλά και των Τουριστικών Δημοσίων Ακινήτων, το ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ το οποίο διαφυλάσσει την δημόσια περιουσία, λειτουργεί με γνώμονα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, και αναλαμβάνει δράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προσθέτοντας έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!

      
Να σημειωθεί δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργείτο την επομένη των εκλογών την ίδια στιγμή που οι κυβερνόντες θα έσκιζαν και το μνημόνιο!
Πρέπει να τους αναγνωριστεί όμως συνέπεια στην απόλυτη ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ!!!

      6 Μαρτίου 2015, 13:43 | Λουκία Κουτσελίνη Μόνιμος Σύνδεσμος

      Με τα προτεινόμενα μέτρα στο άρθρο 24 η Κυβέρνηση όχι μόνο καθίσταται ανακόλουθη σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον ιδεολογικό της πυρήνα για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

      Κατά πρώτον, η κυβερνώσα παράταξη εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα καταργούσε το ΤΑΙΠΕΔ, ασχέτως εάν αυτό ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολα υλοποιήσιμο εκ του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το πράξει μονομερώς. Αντί αυτού όμως, της κατάργησης δηλ. του ΤΑΙΠΕΔ, πάμε στο άλλο άκρο του εκκρεμούς με την απόλυτη ενδυνάμωση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δια της απορροφήσεως της ΕΤΑΔ Α.Ε. διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προς εκποίηση ακινήτων με χιλιάδες επιπρόσθετα παράκτια ακίνητα, ξενοδοχεία ξενία, μαρίνες, ιαματικές πηγές, χιονοδρομικά κέντρα κλπ.

      
Κατά δεύτερον, η κυβερνώσα παράταξη εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα προχωρούσε «μονομερώς» στο κούρεμα του δημοσίου χρέους, ασχέτως εάν και αυτό πάλι εντασσόταν και εντάσσεται στη σφαίρα του σουρεαλισμού… Αντί αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ με την απόκτηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι δεσμευμένο να διοχετεύσει τις όποιες επιπρόσθετες προσόδους προκύψουν από την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δηλ. να τις δώσει απευθείας στους δανειστές. Με τον τρόπο αυτό αποστερεί δηλ. από τα δημόσια ταμεία, κατά την εξαιρετικά αυτή κρίσιμη συγκυρία, από πολύτιμους πόρους προκειμένου να σπεύσει να αυξήσει τα ποσά που δίνονται προς τους διεθνείς δανειστές για την απομείωση του χρέους.

      
Το ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε., το οποίο εκ του συστατικού του νόμου δεν μπορεί να προβεί σε εκποίηση, παρά μόνο σε αξιοποίηση μισθώνοντας ακίνητα, και του οποίου οι πρόσοδοι επιστρέφουν ως έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους και δεν προωθούνται στους δανειστές μας, δηλ. έχει καταστατικούς σκοπούς που συνάδουν απόλυτα με την πολιτική και τον προεκλογικό λόγο της κυβερνώσας παράταξης, αντί να ενδυναμώνεται, καταργείται!

      
Κατά τρίτον, η κυβερνώσα παράταξη εξελέγη με τη σημαία, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο θα επαναπροσλάβει πλήθος κόσμου και ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα προβεί σε απολύσεις. Όπως διαφαίνεται υιοθετεί μια άκρως ελιτίστικη στάση σε σχέση με την προστασία «του δικαιώματος στην εργασία», όπου οι εργαζόμενοι στο ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ή στις Σκουριές έχουν μια δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε σχέση με κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων…

  3. Παραβίαση Αρχών Δημοκρατίας, Σύσταση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το κέρδος, Καρτέλ κατά κράτους μέλους της Ε.Ε, κατά της αξίας του νομίσματος του ευρώ, Ευρωαπάτη (διακρατική υπερεθνική ζημία απόκρυψη αξίας ενεργητικού ) υποθήκης κρατικού χρέους η από 3/5/2010 προσυμφωνημένη ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΙΣΤΩΤΩΝ, καρτέλ κατά οικονομίας Κράτους μέλους εις βάρος του ευρώ, υπέρ Κράτους, Ευθύνη ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ οφέλη αυτής της διακρατικής συμφωνίας, υπέρ Γερμανικού κρατικού συμφέροντός, εις βάρος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, στην δανειακή σύμβαση πιστωτών του ελληνικού δημοσίου χρέους, 8/5/2010 πρώτη Συνθήκη Δανειακής Διευκόλυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (Διακρατική σύμβαση (εθνικό δίκαιο) που ναι μεν διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αλλά τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει επιπροσθέτως να σέβονται και το ενωσιακό τηρούμενης της Αρχής της Υπεροχής Καταχρηστικό όταν κράτος εφαρμόζει το εθνικό του δίκαιο, δεν συνάδει με το σύστημα του δικαίου της Ένωσης), μελών της ζώνης του ευρώ εις βάρος του ΕΥΡΩ, (Παραβίαση Συλλογικότητας, καταχρηστική συμπεριφορά, κατά κράτους, η Ελληνική Δημοκρατία δεν συμβάλλεται) διεθνούς οικονομικού χαρακτήρα συνθήκη, αιτία η αποξένωση από συλλογικά ευρωπαϊκά όργανά από τις 8/10/2010,

    (11/4/2010 ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ) μη βιωσιμότητα προγραμμάτων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, αλλοτρίωση έννομων οικουμενικών Αγαθών, αξία Ζωής, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ- κρατικών οικουμενικών δημοσίων αγαθών , δημόσιας περιουσίας, κράτους μέλους απόκρυψη αξιας αυτών από δόλο, εις βάρος της ζώνη ΟΝΕ – ΕΥΡΩ. Απόκρυψη από δόλο ελάχιστης τιμής αξίας Ζωής 10 εκτμ Ελλήνων (ελάχιστη αξία 2,5 τρις ύψιστο αγαθό δεν αποτιμάται) ως εξωτερικό χρέος, ιδιωτικής περιουσίας αυτών όπως τα διεθνή – ευρωπαικα λογιστικά Χρηματοοικονομικά Πρότυπα (ΔΧΛΠ) , καθαρής περιουσίας Κ.Π αξίας ΤΑ..Ι.ΠΕ.Δ.) έννομου αγαθού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

    Μάαστριχτ Παράγωγο κοινοτικό δίκαιο: Όλες οι πράξεις των κοινοτικών οργάνων εις βάρος υποκειμένων δικαίου (ελληνικου λαου) που αφορούν τον διοικούμενο που είναι οικονομικά ενεργός (στην κοινότητα ο «μεγάλος εχθρός» δεν είναι ο διοικούμενος αλλά τα εθνικά όργανα, το κοινοτικό δίκαιο βοηθά τον διοικούμενο (ως µοχλό για την επιβολή του κοινοτικού κανόνα) να βρει το δίκιο του

    Αίτημα Έκδοσης Εισαγγελικής Διασυνοριακής Παραγγελίας (18/02/2015)
    Ελληνική Δημοκρατία
    Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Υπόψιν: Εισαγγελέα Διαφθοράς, Κο Ιωάννη Δραγάτση

    Αίτημα: της “Hellenic Development Beteiligungs AG” με Αρ. Μητρώου HRB 68648,

    εδρεύουσας επί της οδού Huttenstrasse 3, Ντίσελντορφ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

    http://www.hdb-ag.de/?cat=14&lang=gr

    Σχετικά:

    1/ Συμφωνία πιστωτών, 08/05/2010 ΕΔΩ

    2/ Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, 08/05/2010 ΕΔΩ

    3/ Αλληλογραφία με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Angela Merkel:

    α/ Η από 26/04/2012 ηλεκτρονική απάντησή τους ΕΔΩ και β/ Η από 04/05/2012 απάντησή μας και καταγγελία μου ΕΔΩ

    4/ Έκθεση 28/02/14 Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( ΤΡΟΙΚΑ -ΕΚΤ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ) ΕΔΩ

    5/ Λόγοι παρέμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο στην Ελληνική Δημοκρατία ΕΔΩ

    6/ Ν6 Παραβίαση Οικονομικού Συντάγματος Μάαστριχτ – HDB AG ΕΔΩ

    7/ Ν1.4.F Εταιρικό Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα G.HDBOND ΕΔΩ

    8/ Δημόσια προσφορά μας “Ελλήνων Πολιτεία” ΕΔΩ

  4. «Όχι» από 161 θεσμικούς φορείς στην πώληση των αεροδρομίων

    Την ακύρωση της άκρως επιζήμιας για την οικονομία, όπως λένε, δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αερολιμένων, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του θεσμικού του ρόλου και την άμεση αναβάθμιση των Περιφερειακών Αερολιμένων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους ζητούν με ψήφισμά τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων».

    Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες, βρίσκονται στις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.

    Παράλληλα τονίζουν ότι είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.

    Οι 161 φορείς υπογραμμίζουν ακόμα ότι είναι επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών.

    Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καταχωρήθηκε σε κοινοπραξία με βασικό μέτοχο το γερμανικό κράτος και συγκεκριμένα την εταιρεία Fraport AG. Η παραχώρηση θα είναι για 40 χρόνια με το εφάπαξ τίμημα σε 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα ανέρχεται 23 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες που υπογράφουν το ψήφισμα είναι οι εξής:

    1. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος

    2. Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

    3. Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

    4. Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

    5. Δήμος Χανίων

    6. Δήμος Θήρας

    7. Δήμος Αποκορώνου

    8. Δήμος Καντάνου – Σελίνου

    9. Δήμος Κισσάμου

    10. Δήμος Πλατανιά

    11. Δήμος Σφακίων

    12. Δήμος Γαύδου

    13. Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος

    14. Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς

    15. Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής

    16. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου

    17. resis ΤΑΙΠΕΔ Θεσσαλονίκης

    18. Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή

    19. Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας

    20. Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος Θεόδωρος Χαλικιάς

    21. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιοτόπουλος

    22. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Αλέκος Μιχαλάς

    23. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Διονύσης Στραβοράβδης

    24. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Διονύσης Τσούκας

    25. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Γιάννης Φοντάνας

    26. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ Σπύρος Γαλιατσάτος

    27. Αντιδήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός

    28. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Μορφίδης Κώστας

    29. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Λασκαρίδης Παντελής

    30. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Τουρτούρης Σπύρος

    31. Περιφ Σύμβ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση

    32. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σταθακιός Αλέξανδρος

    33. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νικολάρα Μαρία

    34. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νίκος Ταναϊνης

    35. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Άννα Μαυρουδή

    36. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Πελοποννήσου Πατσαρινός Νίκος

    37. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Πελοποννήσου Κοζομπόλη Παναγιώτα

    38. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Πελοποννήσου Αλευράς Παναγιώτης

    39. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Θεσσαλίας Στέλιος Αναστασόπουλος

    40. Περιφ. Σύμβ. Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής

    41. Έπαρχος Ιθάκης Τσιντίλας Σπύρος

    42. Δημοτικός Σύμβ. Καβάλας Βέρρος Αριστείδης

    43. Δημοτικός Σύμβ. Καβάλας Ιωαννίδης Ηλίας

    44. Δημοτικός Σύμβ. Καβάλας Σωτηριάδης Σωτήρης

    45. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Νέστου Αμπεριάδης Περικλής

    46. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Παγγαίου Μπόνος Θεόδωρος

    47. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Θάσου Παπαφιλίππου Βασίλης

    48. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Ζακύνθου Δημήτρης Μαρίνος- Κουρής

    49. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Ζακύνθου Θεόδωρος Ζήβας

    50. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Ζακύνθου Μανώλης Λιβέρης – Κροκάς

    51. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Ζακύνθου Χαράλαμπος Μαυρίας

    52. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Μυκόνου Καμμή Άννα

    53. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Μυκόνου Δημήτρης Ρουσουνέλος

    54. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Κω Ιωάννης Ζερβός

    55. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Μακάρης Μανώλης

    56. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Σταματόπουλος Στάθης

    57. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Φαββάτας Δημήτρης

    58. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Μπεχράκης Σταμάτης

    59. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Θεοφιλόπουλος Ιωάννης

    60. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Γεωργακίλας Κώστας

    61. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Καλαμάτας Βεργινάδη Μαρία

    62. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Λέσβου Στράτος Γεωργούλας

    63. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Λέσβου Γιώργος Πάλλης

    64. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Λέσβου Δαμιανός Πέτρου

    65. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Λέσβου Χρυσούλα Ζωγράφου Στεριανού

    66. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Σάμου Τάσος Κοζώνης

    67. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Χίου Τσαρδάκα Δέσποινα

    68. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Χίου Ερμιόνη Φρεζούλη

    69. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Αλμυρού Τσανής Νίκος

    70. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Αλμυρού Τσούτσας Δημήτρης

    71. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Σκοπέλου Λεμονής Σπύρος

    72. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Σκοπέλου Λεμονής Ρηγίνος

    73. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Μαργαρίτης Πατσιαντάς

    74. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Νίκος Κανελλής

    75. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης

    76. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός

    77. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Αλέκος Δούρας

    78. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Βόλου Ελένη Ανδρέου-Μεϊκοπούλου

    79. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Κώστας Γαργάλας

    80. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Βόλου Φωτεινή Κοκκινάκη

    81. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Γιάννης Μολοχίδης

    82. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Βόλου Νίκος Χαυτούρας

    83. Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Ιατρόπουλος Κώστας

    84. Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Ανδρίτσος Βασίλης

    85. Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Πατσιαντα Ευγενία-Ελένη

    86. Δημοτική Σύμβ. Δήμου Νοτίου Πηλίου Τσερκέζη Κατερίνα

    87. Δημοτική σύμβουλος Ζαγοράς-Μουρεσίου Σαμαρά Μαρία

    88. Δημοτικός Σύμβ. Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Παύλος Χρυσαφίδης

    89. Πρόεδρος ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος

    90. Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας

    91. Σωματείο Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας ΚΑΚ “Ι. Καποδίστριας”

    92. Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑ Σάμου

    93. Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων

    94. Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

    95. Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

    96. Εργατικό Κέντρο Χανίων

    97. Εργατικό Κέντρο Ρόδου

    98. Αντιπρόσωπος εργαζομένων ΟΤΕ στο Εργ. Κέντρο Πρέβεζας Παγκράτης Σπύρος

    99. Κίνηση πολιτών Σύρου

    100. Κίνηση Πολιτών Κεφαλλονιάς Μελάμπους

    101. Πρωτοβουλία Πολιτών Κεφαλλονιάς

    102. “Κίνηση κατοίκων Καλαμάτας ενάντια στην πώληση ακίνητων από το ΤΑΙΠΕΔ”

    103. Επιτροπή Αγροτών Γαργαλιάνων Μεσσηνίας

    104. Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Χανίων

    105. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κέρκυρας

    106. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κεφαλλονιάς

    107. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Δυτ. Κρήτης

    108. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Βορείου Αιγαίου

    109. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου

    110. Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων

    111. Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης

    112. Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας

    113. Οικονομικό Επιμελητήριο Κέρκυρας

    114. Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

    115. Εμπορικός Σύλλογος Χίου

    116. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Αργοστολίου

    117. Εμπορικός Σύλλογος Κράνη

    118. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων

    119. Αντιπρόεδρος ΟΕΒΕ Χίου Κριμιζής Μικές

    120. Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

    121. Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου

    122. Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισσάμου

    123. Σύνδεσμος εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου

    124. Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κέρκυρας

    125. Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (HATTA) Κέρκυρας

    126. Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων

    127. Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ν. Χανίων «ΑΠΤΕΡΑ»

    128. Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων

    129. Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης

    130. Ένωση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Καμαρίου

    131. Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτ. Κρήτης

    132. Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων Σάμης

    133. Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Κυκλάδων (πρώην ΣΥΝΑΝΚ)

    134. Σωματείο Εργαζομένων «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ)

    135. Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου

    136. Σύλλογος Nηπιαγωγών και Δασκάλων Βόνιτσας

    137. Σωματείο Οικοδόμων Αργοστολίου

    138. Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας

    139. Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας

    140. Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων

    141. Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης

    142. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Χανίων

    143. Σύλλογος Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Χανίων

    144. Ένωση Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων

    145. Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Θήρας

    146. Σύλλογος Καταστηματαρχών – Επιχειρηματιών Πλατανιά «Ο Ιάρδανος»

    147. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

    148. Πρωτοβουλία ενάντια στην εκποίηση των Αλυκών Λευκίμμης

    149. Κίνημα ενάντια στην εκποίηση του Ερημίτη Κασσιώπης Κέρκυρας

    150. Σύλλογος Προστασίας Υλαϊκού Λιμένα Κέρκυρας

    151. Αλιευτικός Σύλλογος Αμβρακικού

    152. Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης

    153. Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Χανίων

    154. Σύλλογος Εστίασης Χανίων

    155. Αθλητικός Σύλλογος “Ίκαρος” Καλαμάτας

    156. Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων

    157. Σύλλογος Λογιστών Ν. Χανίων

    158. Φαρμακευτικός Σύλλογος Σάμου

    159. Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας

    160. Ε.Λ.Μ.Ε. Χίου

    161. Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας

    http://www.topontiki.gr/article/121111/ohi-apo-161-thesmikoys-foreis-stin-polisi-ton-aerodromion

    ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ :

    Την Τρίτη 17-03-15 στις 12:30 στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών [Ακαδημίας 60] θα δοθεί η κοινή Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της πανελλαδικής Πρωτοβουλίας. Τη Συνέντευξη θα ανοίξει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση ψηφισμάτων.

    ΨΗΦΙΣΜΑ
    της
    “Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων”

    17 Μαρτίου 2015

    Κατατεθέν
    στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα
    στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζ. Κωνσταντοπούλου
    στον Υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη
    στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη
    στον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά
    στον Υπουργό Επικρατείας για το Συντον. του Κοινοβουλ. ‘Εργου Α. Φλαμπουράρη στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ’ Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

    See more at: http://left.gr/news/tin-triti-173-synenteyxi-typoy-stin-athina-tis-koinis-protovoylias-enantia-stin-idiotikopoiisi#sthash.isybjugm.80zsLvv5.dpuf

  5. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

    Δελτίο Τύπου 13/3/2015

    Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ – στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων και η περιουσία του ΕΟΤ – απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.

    Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

    Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2 .

    Πληροφορίες :

    Πορτάλιου Ελένη, 2107512560, portel@central.ntua.gr
    Τότσικας Πάνος, 6979145366, ptots@tee.gr

    http://krisseis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_519.html

  6. “ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας”,

    Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου για το ΤΑΙΠΕΔ από το ίδρυμα Μαραγκοπούλου με τίτλο “ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας”, η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναλύει στο ρ/σ “στο ΚΟΚΚΙΝΟ” τις επιπτώσεις των μαζικών εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    “Η βασική αρχή του Νόμου 3986/2011 που προβλέπει την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η μεταβίβαση σε μια Ανώνυμη Εταιρεία της κυριότητας όλων των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, στην οποία ανώνυμη εταιρεία δίνεται και το δικαίωμα γενικού ξεπουλήματός τους κατά την κρίση της, αποτελεί τερατώδη μετάθεση κυβερνητικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε αυτό το θεσμικό κατασκεύασμα” αναφέρει η Α. Μαραγκοπούλου.

    “Η λειτουργία του κουρελιάζει ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία και οδηγεί την Ελλάδα σε πλήρη πτώχευση και σε απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορούσε να τη βοηθήσει αργότερα στην ανάκαμψη της, το οποίο, όμως, σήμερα αναγκάζεται να εκπατριστεί και να εγκατασταθεί σε ξένες – κυρίως, πολύ μακρινές – χώρες”.

    Ο αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ και πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης είπε ότι ο νόμος για την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός αλλά και επικίνδυνος. Το θέμα, σημείωσε, συνδέεται με την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία.

    Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 FM στο Κόκκινο» Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα προτεκτοράτο και υποστήριξε ότι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου στρατηγικού σχεδίου. Επιπλέον, τόνισε ότι και στον χώρο των ΜΜΕ συμβαίνουν τα ίδια, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απλά μια πράξη λογοκρισίας, αλλά το θέμα ήταν να δοθούν τα δίκτυα της τηλεόρασης στην Digea.

    Ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή» Νίκος Φίλης αναρωτήθηκε -με αφορμή το ακρωνύμιο του ΤΑΙΠΕΔ- αν είναι ιδιωτική περιουσία η ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι ακτές κλπ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ηθελημένη ανακρίβεια. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν αποτελεί αξιοποίηση το λουκέτο σε επιχειρήσεις και το ξεπούλημα δημοσίων περιουσιακών στοιχείων.
    Μάλιστα, όπως τόνισε, η δημόσια περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία των κρατικών υπηρεσιών, και για τα θέματα της διαχείρισής της λογοδοτούμε στις επόμενες γενιές. Τέλος ο κ. Φίλης χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ «σκάνδαλο που μπορεί να σταματήσει μόνο με ανατροπή της σημερινής πολίτικης κατάστασης». ( ΚΑΛΟ ΕΕΕΕΕ ;;;;;)

    Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Βάλια Μπαζού, υποστήριξε ότι εκτός από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η χώρα χάνει, ουσιαστικά, το δικαίωμα του πολεοδομικού της σχεδιασμού. Επιπλέον, τόνισε ότι «το ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι πιο επικίνδυνο από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα μέτρα αλλάζουν με μια τροπολογία, η δημόσια περιουσία (γη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτοκινητόδρομοι, ακτές, λιμάνια, αεροδρόμια) αν ξεπουληθεί δεν θα επανέλθει με κανένα τρόπο».

    Συγγραφείς του βιβλίου είναι η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του ΙΜΔΑ, Αντώνης Μπρεδήμας, η σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Μαρία Καραμανώφ, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, ο λέκτορας του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακρίτας Καϊδατζής, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Αριστοτέλης Κοσκινάς.

    • ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

      Εισήγηση της Ελένης Πορτάλιου, στην παρουσίαση του βιβλίου: «ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας», στον Ιανό (16/12).

      Α. Οι παγκόσμιες τάσεις υφαρπαγής της δημόσιας γης καθώς και της μικρής ατομικής και της κοινής ιδιοκτησίας (αγροτική γη, κατοικία) αποτελούν σήμερα τη μεγάλη, ήδη πραγματοποιούμενη, απειλή για τη χώρα μας. Όπως αναφέρει ο Κωστής Χατζημιχάλης στο πρόσφατο βιβλίο του «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης» : «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες βασίζονται σε προηγούμενη μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας, το δημόσιο (με τους δήμους, τα ΝΠΔΔ και τους εποπτευόμενους οργανισμούς) υποστηρίζει ότι το 60% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας είναι δημόσια γη εκτός ή εντός συναλλαγής (περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, βουνοκορφές, λιμάνια, κλπ). Η κοινή διεκδίκηση από δημόσιο και εκκλησία/ιδιώτες του 10% της συνολικής έκτασης της χώρας, δηλαδή 13.000 τετρ. χιλ. , όσο υπερβολική και αν φαντάζει, είναι ενδεικτική για το μέγεθος του προβλήματος της δημόσιας γης στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υφαρπαγή γης.»

      Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με τον Ν 3896/2011 και σταδιακά έχουν περιέλθει στην κατοχή του πλήθος ακίνητα διαφόρων κατηγοριών : λιμάνια αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, εθνικοί οδοί, τουριστικά οικόπεδα στα οποία περιλαμβάνονται προστατευόμενες περιοχές, δημόσια κτίρια, αλλά και φορείς ιδιοκτησίας/διαχείρισης κοινών αγαθών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Επίσης η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΔΙΕ και ο ΟΠΑΠ. Με πρόσχημα την είσπραξη εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους, η δημόσια περιουσία υφαρπάζεται και αποδίδεται σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής, με καταστρατήγηση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με αδιαφανείς σκανδαλώδεις διαδικασίες.

      Να σημειώσουμε πάντως, ότι χάρις στις κοινωνικές αντιστάσεις, τις δικαστικές προσφυγές αλλά και τις γραφειοκρατικές εμπλοκές πολύ λίγα ακίνητα έχει καταφέρει να εκποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως ο αγώνας συνεχίζεται.

      Β. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

      ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

      Από τη δεκαετία του 2000 τα κινήματα για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων – με μαζικότητα, παναττική δικτύωση και συντονισμό – έχουν θέσει το αίτημα της δημιουργίας 3 Μητροπολιτικών Πάρκων στην Αττική : το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισσίων, το οποίο θεσμοθετήθηκε μεν αλλά δεν έχει υλοποιηθεί επί εδάφους, το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δυτική Αττική με κέντρο τον Ελαιώνα- εδώ διασώθηκε από την οικοδόμηση η μεγάλη έκταση που διεκδικούσαν ο επιχειρηματίας Βωβός και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός – και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

      Οι συγκρούσεις για το τελευταίο ξεκίνησαν ήδη από το 2007 όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς εξήγγειλε τη δημιουργία μιας πόλης, με τις ελάχιστες εκτιμήσεις 10.000 κατοίκων, ένα επιχειρηματικό, εμπορικό, τουριστικό, πολιτιστικό, αθλητικό κέντρο με ακριβή κατοικία, το οποίο περιελάμβανε και νέες μεταφορικές υποδομές – ελικοδρόμιο, μαρίνα, νέα περιφερειακή Υμηττού.

      Τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν και η περιοχή των 6.200 στρ. πέρασε στην Ελληνικό Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε το 2011 (το τέως αεροδρόμιο πέρασε το 2011 και η παραλιακή ζώνη Αγίου Κοσμά το 2012). Τα σχέδια της Ελληνικό Α.Ε. αφορούσαν στην εκποίηση του 70% της γης. Στη συνέχεια παραχωρούνται οι μετοχές της στο ΤΑΙΠΕΔ και αργότερα το δικαίωμα της επιφάνειας για 99 χρόνια επί της συνολικής έκτασης, πράγμα που ισοδυναμεί με κυριότητα για τον χρόνο αυτό. Επίσης, αργότερα παραχωρείται και το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας. Χαρακτηριστικό των σταδιακών αυτών διαφοροποιήσεων είναι ότι η Α’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση/εκποίηση του ακινήτου σε ιδιώτη αναφερόταν στο 70% της έκτασης ενώ στη συνέχεια εκποιήθηκε το 100%.

      Η εκποίηση της δημόσιας γης του Ελληνικού είναι χαριστική, γίνεται με σκανδαλώδεις αδιαφανείς διαδικασίες και παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

      Β1. Εκποίηση έναντι πινακίου φακής

      Με λογιστικές αλχημείες εμφανίζεται το τίμημα που δίνει η εταιρεία να είναι 915 εκατ. ευρώ. Εάν όμως αφαιρέσουμε τους τόκους που δεν καταβάλλονται, καθώς σήμερα θα δοθεί μόνο το 1/3 του ποσού και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου, προκύπτει ότι θα καταβληθούν τελικά μόλις 426 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι μόνο τα Ολυμπιακά Ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χώρο έχουν εκτιμηθεί σε 343 εκατ. €. Το σκάνδαλο όμως δεν σταματά εδώ. Γιατί, καθώς το δημόσιο μπορεί να χρηματοδοτήσει με δημόσιο χρήμα την «επένδυση» και ο «επενδυτής» μπορεί να πουλήσει μέρος της έκτασης, είναι σίγουρο ότι η Lamda Development θα βγάλει τελικά το πενιχρό τίμημα που θα πληρώσει για την αγορά του Ελληνικού.

      Β2. Αδιαφανείς σκανδαλώδεις διαδικασίες

      Σύμφωνα με το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που με την 197/2014 Πράξη του έκρινε ότι «κωλύεται η υπογραφή του ελεγχόμενου σχεδίου σύμβασης» γιατί α) η προκήρυξη του διαγωνισμού έπρεπε να απευθύνεται και σε φυσικά και όχι μόνο σε νομικά πρόσωπα και β) η προκήρυξη προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (στην οποία ανήκει το 100% των δικαιωμάτων επιφανείας και το 30% των δικαιωμάτων κυριότητας έκτασης 6.203 στρεμμάτων και των επ’ αυτών εγκαταστάσεων) ενώ τελικά παραχωρείται το 100% των μετοχών της Εταιρείας, έχουμε αλλαγή των όρων διακήρυξης από τη μια φάση στην άλλη του διαγωνισμού.

      Να σημειώσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προσέφυγε στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν εξέδωσε αρχικά την πλήρη απόφασή του αλλά απόσπασμα αυτής με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 19/12 δικάζεται στο Ακροατήριο η αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής που έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα του Ελληνικού, καθώς και άλλων προσφευγόντων.

      Β3. Παραβίαση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας

      Η παραβίαση του Ελληνικού συντάγματος αφορά στην πώληση κοινοχρήστων πραγμάτων που ανήκουν στη δημόσια κτήση : μαρίνα, δάσος. Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά είναι ο μοναδικός λιμένας που παραχωρείται κατά κυριότητα.

      Η παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αφορά στην παραβίαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, δηλαδή στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης παραβιάζεται η διεθνής σύμβαση AARCHUS για την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα. 5 σημεία συνιστούν παραβιάσεις του άρθρου 107 και των επόμενων της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή. Συγκεκριμένα : χορήγηση άδειας καζίνο, απαλλαγή από κάθε φόρο σχετικό με εκμετάλλευση και ιδιοκτησία ακινήτου, υποχρέωση δημοσίου ν’ αναλάβει τη δαπάνη μετεγκατάστασης των εγκατεστημένων σήμερα υπηρεσιών, σύσταση διοικητικού φορέα για την αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων, καταβολή ανταλλάγματος στη Lamda Development για τις υπηρεσίες του δημοσίου που θα παραμείνουν.

      Να σημειώσουμε ότι η εύνοια του Ελληνικού κράτους στην επιχειρηματική οικογένεια Λάτση είναι καθεαυτή σκανδαλώδης. Θυμίζουμε ότι οφείλει στο δημόσιο 2 δις από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και ότι η εμπλοκή της Lamda Development στο Ελληνικό γίνεται για την ενίσχυση της μετοχής της. Πρόκειται για μια εταιρεία με καθόλου καλά οικονομικά σε σχέση με την επένδυση που ισχυρίζεται ότι θα πραγματοποιήσει. Αυτό βεβαίως το ευχόμαστε – να μην οικοδομήσει δηλαδή τον χώρο εάν τελικά της παραχωρηθεί – σε κάθε περίπτωση όμως θα ενισχύσει τη δυναμικότητά της με μια τεράστια έκταση γης υψηλής χρηματιστηριακής αξίας.

      Γ. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

      Σύμφωνα με την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος (ΕΑΠ) ΕΜΠ, το Ελληνικό μπορεί να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με μια πολύ χαμηλού κόστους επένδυση, όπως έγινε με τα παραδείγματα των αεροδρομίων σε Βερολίνο (Γερμανία) και Κίτο (Εκουαδόρ). Μπορούν, επίσης, να αξιοποιηθούν περίπου 350 κτίρια τόσο για τις σημερινές χρήσεις όσο και για νέες οι οποίες αφορούν στην πρόταση που ακολουθεί. Τα έξοδα λειτουργίας του χώρου θα καλυφθούν από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας – τη μαρίνα δηλαδή του Αγίου Κοσμά, η οποία είναι διεθνών/υψηλών προδιαγραφών.

      Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που θα λειτουργεί, για 8 τουλάχιστον μήνες το χρόνο, ως εστιακό σημείο για τον πολιτιστικό και φυσιολατρικό τουρισμό στην παράκτια ζώνη, από το ΣΕΦ μέχρι το Λαύριο και τα νησιά του Σαρωνικού. Το Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα αιμοδοτείται από καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές διοργανώσεις ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας (εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, κλπ.), όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις οι οποίες επένδυσαν ανάλογα, κυρίως στον πολιτισμό.

      Η Αθήνα διαθέτει στο παράκτιο μέτωπο σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού που προσελκύουν τοπικό, υπερτοπικό και διεθνές ενδιαφέρον. Οι ήπιες περιβαλλοντικά και σημαντικές πολιτισμικά δράσεις θα αιμοδοτήσουν, με τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, την τοπική οικονομία (μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης, ανενεργά διαμερίσματα στις γύρω περιοχές λόγω της φούσκας ακινήτων κ.λπ.) και θα στηρίξουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα ομάδων από όλους τους τομείς των τεχνών. Ταυτόχρονα θα διατηρήσουν ανοιχτή την παράκτια ζώνη και το Μητροπολιτικό Πάρκο για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής.

      http://rproject.gr/article/yfarpagi-tis-dimosias-gis-stin-ellada-o-egklimatikos-rolos-toy-taiped

    • Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιαν 2015
      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ την Β’ ΈΚΔΟΣΗ, πλήρως ενημερωμένης του βιβλίου του ΙΜΔΑ με τίτλο ΤΑΙΠΕΔ – ΟΡΓΑΝΟ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    • Ο Γιώργος Κασιμάτης για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ 20-1-2015

      Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιαν 2015
      ΠΗΓΗ: ΕΟΣ (Ενωση Οπαδων της ΣΥΡΙΖΑ)
      ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

    • Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εργαλείο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας

      20.01.2015

      Πρώτιστη απόφαση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές οφείλει να είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του εργαλείου υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας. Το αίτημα αυτό εκφράζεται από συλλογικότητες και πολίτες που αντιστάθηκαν στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και με τον αγώνα τους (μέσω και προσφυγών στο ΣτΕ) κατάφεραν να “ελαχιστοποιηθεί” ο αριθμός των μεταβιβάσεων σε ιδιώτες.

      Όπως επεσήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την κατάργησή του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό δημιουργήθηκε με τον μνημονιακό Ν. 3986/2011 σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και η κατάργησή του με νόμο πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης, όπως και η επιστροφή στο κράτος των ήδη μεταβιβασθέντων σε αυτό περιουσιακών στοιχείων.

      Το 1,5% κατευθείαν σε συμβούλους
      Εγκληματικό οργανισμό, που έχει συσταθεί κατά παράβαση του Συντάγματος, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ ο Γ. Κασιμάτης, συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκποίηση της έκτασης του Ελληνικού “συνοδεύει” το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το τίμημα είναι εξευτελιστικό, ενώ δεν προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός, αλλά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμπλήρωσε ο ομιλητής. Από το Επιμελητήριο, ο Γ. Χριστοφορίδης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί το μέσον για τη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους.
      Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το κράτος προσδοκά από πωλήσεις και διαγωνισμούς να εισπράξει 1,5 δισ., εκ των οποίων το 1,5% ή 18,5 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε διάφορους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ…

      Εκποιήσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας
      Η Ελένη Πορτάλιου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών, συνόψισε επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η κατάργησή του ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ αυτών:
      * Η λειτουργία του, κατά το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, προσβάλλει τις διεθνείς συμβάσεις και τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκποιήσεις διενεργούνται κατά παράβαση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η εκμετάλλευση των εκποιούμενων ακινήτων γίνεται με όρους ειδικών καθεστώτων εξαίρεσης. Σε άλλες χώρες, αυτές δεν γίνονται μέσω φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ. Στην Ιρλανδία απαιτείται θέσπιση ειδικού νόμου για την υλοποίηση κάθε αποκρατικοποίησης, ενώ στην Ιταλία, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτείται απόφαση της Βουλής.
      * Το τίμημα των ακινήτων στις εν εξελίξει εκποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, ή αυτές που ήδη προχώρησαν, είναι εξευτελιστικό, π.χ. η εκποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, καθώς και η ελεγχόμενη από το δικαστήριο -για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ως προς το τίμημα- διαδικασία εκποίησης του Ελληνικού.
      * Στο ΤΑΙΠΕΔ περιέρχονται ακίνητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς της εθνικής κυριαρχίας και της βιώσιμης ανάπτυξης (άμυνα, ασφάλεια, ουσιώδη στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βασικές ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές κ.λπ.) ή εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς και την αναγκαία υποδομή για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτήρια κ.λπ.).

      Παρεμβάσεις στη χθεσινή συνέντευξη έκαναν οι: Δ. Μπελαντής νομικός, Γ. Καρδαράς (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά), Γ. Βρέλλος (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά), Λ. Ντούσικος (εκ μέρους του αντι-ΤΑΙΠΕΔ κινήματος των περιφερειακών αεροδρομίων και των επιτροπών κατά της εκποίησης δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα), Χρ. Κορτζίδης (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού), Η. Γιαννίρης (Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ελεύθερων Χώρων), Α. Παπασαράντης (Επιτροπή Κατοίκων Φιλοπάππου), Γ. Σχίζας (οικολόγος, συγγραφέας), Π. Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων), Δ. Κουτσούμπα (περιφερειακή σύμβουλος Αττικής), Ορ. Κολοκούρης (Οικολόγοι Πράσινοι), Παν. Πολιτόπουλος (Άμεση Δημοκρατία).

      http://www.avgi.gr/article/5234497/na-katargithei-to-taiped-ergaleio-ufarpagis-tis-dimosias-periousias

  7. Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)

    «Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.»

  8. Οικονομικά Αποτελέσματα: Από τον Ιανουάριο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2014 το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε ζημίες ύψους € 3,4 εκατ. ευρώ

    Το ΤΑΙΠΕΔ την χρήση Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014 κατέγραψε ζημίες ύψους €454 χιλ. έναντι ζημιών € 2,0 εκατ. της χρήσης 2012-13.

    Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014, το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε ζημίες ύψους € 945,6 χιλ. έναντι κερδών € 248 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20140630-hradf-financial-statements-ifrs-notes-el.pdf ( σελ. 9)
    http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/hradf-2014.q1.report-2014.09.30-el.pdf (σελ. 2)

    • Αιτιολογική έκθεση
      Στο σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας”.

      Προς τη Βουλή των Ελλήνων

      Α. Επί της Αρχής :
      Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προτείνονται ρυθμίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων για ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα.

      …..

      Με τις διατάξεις του άρθρου 24 προβλέπεται ότι το «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ» θα συγκεντρώσει το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησής τους.

      Click to access AITIOLOGIKH_NEW.pdf

  9. Αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση η κ Βαλαβανη δήλωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο * με την ψήφιση του δηλαδή) δημιουργείται νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας, ότι τα έσοδα που θα προκύπτουν δεν θα πηγαίνουν πια στους δανειστές αλλά για τη στήριξη του κοινωνικού συστήματος του κράτους και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής και ότι το ΤΑΙΠΕΔ τελειώνει !!!!

    ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ;;;;;

    δείτε σχετικά την ανάρτηση με τίτλο “Απίστευτο – Συνεχίζεται το ξεπούλημα αλλά τώρα τα λεφτά θα τα φάμε εμείς, λέει η Βαλαβάνη”

    Απίστευτο – Συνεχίζεται το ξεπούλημα αλλά τώρα τα λεφτά θα τα φάμε εμείς, λέει η Βαλαβάνη

  10. ΨΗΦΙΣΜΑ : Απόσυρση άρθρου 24 παρ 2 ν/σχεδιου «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» για το ΤΑΙΠΕΔ

    Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» η κυβέρνηση ενσωματώνει το άρθρο 24, στην παρ. 2 του οποίου εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ η ΕΤΑΔ ΑΕ. Στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου – συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων – καθώς και η περιουσία του ΕΟΤ. Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους. Τούτων δεδομένων, η ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου ισοδυναμεί με υφαρπαγή τους από τους δανειστές χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2.

    Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 16, 2015

    https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_Aposyrsi_arth24_par_2_nshedioy_Rythmiseis_Epanekkinisis_tis_Oikonomias/?wgiwdab

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.