Απίστευτο – Συνεχίζεται το ξεπούλημα αλλά τώρα τα λεφτά θα τα φάμε εμείς, λέει η Βαλαβάνη

2_tromaktiko1430_media_feedgator_images_monthly_2015_03_thumb_medium350_0

last update on March 19, 2015, 23:35

Αυτές φέρονται να είναι οι δηλώσεις Βαλαβάνη σύμφωνα με πληθώρα χθεσινοβραδινών δημοσιευμάτων:

Στην κοινωνική πολιτική τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 τελευταία ενημέρωση  21:59

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τα έσοδα που θα συγκεντρώσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω της αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σήμερα, κατά την ακρόαση από την επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης των κ.κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και Αντώνη Λεούση ως προτεινόμενων για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, αντίστοιχα του ΤΑΙΠΕΔ.

«Ηδη στο νομοσχέδιο (σ.σ.: για τις 100 δόσεις) το οποίο θα κατατεθεί αύριο υπάρχει άρθρο που ορίζει ότι το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο διαλύεται και επιστρέφουν στην ΕΤΑΔ τα περιουσιακά στοιχεία του, αλλά και ότι η ΕΤΑΔ ΑΕ απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ. Με τις δύο αυτές πράξεις δημιουργείται νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του κοινωνικού συστήματος του κράτους και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής. Το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι όπως το ξέραμε, τελειώνει»σημείωσε.”

ΜΟΝΟ ΠΟΥ :

Πουθενά στο νομοσχέδιο Βαλαβάνη – Στρατούλη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι το ΤΑΙΠΕΔ τελείωσε, αλλά αντιθέτως υπάρχει πρόβλεψη ότι ενισχύεται περαιτέρω με την αφομοίωση της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αποτελείται από 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου όπως Νησιά, Δάση και Αρχαιολογικοί χώροι. 

Η μόνη αναφορά στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται στο άρθρο 24 το οποίο λέει επακριβώς: 

Άρθρο 24 – Κατάργηση / Εκκαθάριση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»

1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α’ 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.

2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).

3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

Όσο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), σας θυμίζω ότι ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να «αξιοποιηθεί» η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Η διάρκεια του ταμείου έχει οριστεί, αρχικά, στα έξι(6) έτη και ο ιδρυτικός του νόμος 3986/2011, περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:

1. Με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πληρώνονται αποκλειστικά οι δανειστές. (άρθρο 1, παράγρ. 2)
2. Το Δημόσιο παραιτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από την ιδιωτική περιουσία του και τα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ. (άρθρο 2, παράγρ. 5)
3. Ότι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. (άρθρο 2, παράγρ. 7)
4. Μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε εμπράγματα δικαιώματα τρίτων (π.χ. ιδιωτών) αν κρίνονται αναγκαία για ένα επενδυτικό σχέδιο. Τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης τη πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο επενδυτής (άρθρο 2, παράγρ. 8) κλπ κλπ
5. Τρία(3) μέλη από τα επτά(7) που αποτελούν το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο γνωμοδοτεί για κάθε ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύονται από τη τρόικα (άρθρο 4, παράγρ. 1)

Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη όμως, εκ του θαύματος και όχι διά νόμου, τα έσοδα από την πώληση της παλιάς και της καινούργιας προίκας του ΤΑΙΠΕΔ θα “τα φάμε” εμείς και όχι οι δανειστές οι οποίοι απλά θα βάλουν αφιλοκερδώς 3 μέλη στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων να βοηθήσουν κατά δύναμιν το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης. 

Για να το πω διαφορετικά, στο εξής το κράτος θα συνεχίζει να πουλήσει εν ενεργεία στρατιωτικές εγκαταστάσεις [όπως το στρατόπεδο των καταδρομών στην Κάλαθο και το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο ΒΚ 2653 όπου λειτουργούν η σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) Πάτριοτ], υποδομές, δάση, προστατευόμενες περιοχές NATURA, αρχαιολογικοί χώροι και γενικά όλη την δημόσια περιουσία ανεκτίμητης αξίας … για να μας ταΐσει! 

Όχι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφού όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών στο μειλ του προς το eurogroupτα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάνε στους δανειστές, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό νομίζει η κυβέρνηση ότι είναι το όραμα μας για την Ελλάδα;;; Να πουλήσουμε μπιρ παρά όλα τα ασημικά για να έχουμε λχ δημόσια ασφάλιση για την οποία έχουμε πληρώσει χρόνια τώρα τις εισφορές μας στα ταμεία ;;;  Να διατηρηθεί η κρίση και να μετατραπούμε σε κράτος αναπήρων που τρώει από τα έτοιμα ;;; Πότε το ζητήσαμε και δεν θυμάμαι ή για την ακρίβεια, πότε και σε ποιους δώσαμε τέτοια εντολή προς εκτέλεση ;; 

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, είναι ξεκάθαρο ότι οι δηλώσεις Βαλαβάνη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή με την υπάρχουσα νομοθεσία και την καινούργια νομοθεσία που η ίδια πρότεινε (αρθ 24). Και τότε γιατί είπε όσα είπε ;; Επειδή κάνει μάλλον μια ύστατη προσπάθεια να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εδώ και τώρα (γιατί άραγε ;;;), ακριβώς όπως είναι, παρά την θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν πριν καν φτάσει η πρόταση στην βουλή. Δείτε ενδεικτικά μερικά σχόλια που έγιναν στο συγκεκριμένο άρθρο κατά την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, η οποία  ολοκληρώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν τις δηλώσεις Βαλαβάνη. 

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα :  

13 Μαρτίου 2015, 13:36 | Κ.Ρ

Το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί μέρος του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου συνεχίζει να υπάρχει, ενώ η εταιρεία που συστάθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων προς όφελος των εθνικών προϋπολογισμών καταργείται και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο με ένα άρθρο, ενός νόμου.

13 Μαρτίου 2015, 05:25 | ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

ΝΤΡΟΠΗ σας. Εσείς που θα κουρεύατε 70% του χρέους, περνάτε στον ΤΑΙΠΕΔ
277 ακίνητα της ΕΤΑΔ. Χάρισμα στους δανειστές. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, αλλιώς πάψτε να μας επικαλείστε, επειδή κάναμε το λάθος και σας πιστέψαμε.
ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

14 Μαρτίου 2015, 16:51 | Δήμος Γεωργίου

Να αποσυρθεί το άρθρο 24 παρ. 2.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Δελτίο Τύπου 13/3/2015

Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ – στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων και η περιουσία του ΕΟΤ – απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.
Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2 .

16 Μαρτίου 2015, 12:44 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου το σύνολο των εσόδων χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, κατ’ απαίτηση των δανειστών, διογκώνεται αφού συγκεντρώνει το σύνολο των Δημοσίων Ακινήτων αλλά και των Τουριστικών Δημοσίων Ακινήτων, το ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ το οποίο διαφυλάσσει την δημόσια περιουσία, λειτουργεί με γνώμονα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, και αναλαμβάνει δράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προσθέτοντας έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!


Να σημειωθεί δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργείτο την επομένη των εκλογών την ίδια στιγμή που οι κυβερνόντες θα έσκιζαν και το μνημόνιο!
Πρέπει να τους αναγνωριστεί όμως συνέπεια στην απόλυτη ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ!!!

16 Μαρτίου 2015, 10:31 | Κυριακὴ

Δυστυχῶς, ἄν καὶ ἄλλα λέγατε στὶς προεκλογικές σας ἐξαγγελίες, ἀποδεικνύεστε κατώτεροι τῶν περιστάσεων. Ὄχι μόνον ἐξακολουθεῖτε τὸ πρόγραμμα τοῦ ξεπουλήματος τῶν περιουσιακῶν στοιχείων τοῦ Ἕλληνος, ἀλλὰ τὸ ἐνισχύετε.

Καὶ μόνον ἡ ὑπαναχώρησίς σας, ὡς κυβερνήσεως, στὸ θέμα τῆς ΜΗ καταργήσεως (πλέον) τοῦ ΤΑΙΠΕΔ, ἄν καὶ ἄλλως εἴχατε δεσμευθεῖ, ἀποδεικνύει τὸ ἦθος σας, τὶς στοχεύσεις καὶ τὸ ὅ,τι κι ἐσεῖς παραμένετε ἁπλῶς ἕνα ἀκόμη γρανάζι στὶς μεθοδεύσεις γιὰ τὴν δουλοποίησιν τῆς Πατρῖδος μας.
Λυπᾶμαι καὶ θλίβομαι…

Ὄχι διότι ἤλπιζα κάτι διαφορετικό, ἀλλὰ διότι πουλήσατε πολὺ ἐλπίδα καὶ δυστυχῶς, πολλοί, πάρα πολλοί, συμπατριῶτες μας, θὰ ἀπογοητευθοῦν γιὰ ἀκόμη μίαν φορά.
Πάντως νὰ θυμᾶστε κάτι πολὺ σημαντικό.
ΟΥΔΕΜΙΑ σας ὑπογραφὴ ἀναγνωρίζουμε.
ΟΥΔΕΜΙΑ σπιθαμὴ ἑλληνικοῦ ἐδάφους σᾶς χαρίζουμε.
ΟΥΔΕΜΙΑ περίπτωσις ὑπάρχει νὰ ἐπιτύχετε…
(Ὅσο κι ἐὰν θέλετε νὰ πιστεύετε τὸ ἀντίθετον!!! Σᾶς διαβεβαιῶ!!!)

Λυπᾶμαι… Ὄχι γιὰ ἐσᾶς… Ἐσεῖς ἔχετε τὶς …«συμφωνίες» σας.
Γιὰ τὸν Ἕλληνα. Μόνον.

ΑΥΤΑ! 

 

ΥΓ Μίλησε η κύρια Βαλαβάνη για ξεπούλημα ;;; Όχι, αλλά από όλα τα εδώ αναφερόμενα, προκύπτει ότι εφόσον πουλάνε υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους κλπ, μόνο περί ξεπουλήματος ( και εξευτελισμού) μπορεί να μιλήσει κάποιος, ασχέτως αντικτύπου. Και αυτό επειδή δεν επιτρέπονται τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις από το σύνταγμα και επειδή για εκείνες που επιτρέπονται, όσα και να πάρεις τώρα (που δεν θα πάρεις λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, της υπό καταρρεύσεις οικονομίας που παρασύρει και τις τιμές, του περίπλοκου και αποτρεπτικού φορολογικού συστήματος, της γραφειοκρατίας  κλπ), μακροπρόθεσμα χαμένος θα βγεις. 

ΥΓ2  Τι γίνεται αλλού ;;; Για παράδειγμα στην Ιρλανδία, απαιτείται θέσπιση ειδικού νόμου για την υλοποίηση κάθε ιδιωτικοποίησης, ενώ στην Ιταλία για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται απόφαση της Βουλής.

 

Χριστίνα Σαλεμή

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

 ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΑΙΠΕΔ,  Ιδιωτικοποιήσεις σε Εξέλιξη,  Επικείμενες Ιδιωτικοποιήσεις 

 ΜΗΤΡΩΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ της ΕΤΑΔ Α.Ε.

 Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “επανεκκίνησης” της οικονομίας με αύξηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και ρύθμιση ανύπαρκτων οφειλών … ( δείτε οπωσδήποτε και τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση) 

 “ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας”,

c4ef3ccb-5940-4385-b30e-286338e93015_1

Συγγραφείς του βιβλίου είναι η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του ΙΜΔΑ, Αντώνης Μπρεδήμας, η σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Μαρία Καραμανώφ, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, ο λέκτορας του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακρίτας Καϊδατζής, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Αριστοτέλης Κοσκινάς.

 Μόνο η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ εκτιμάται σήμερα από ειδικούς επιστήμονες του ΟΣΕ σε πάνω από 13 δισ. ευρώ

ΤΑΙΠΕΔ – Το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας Δημοσίου που ξεπουλάει την Ελλάδα

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ! Δείτε τι έδωσαν με μια διυπουργική απόφαση στο ΤΑΙΠΕΔ ( Εν ενεργεία στρατόπεδα και στρατιωτικά αεροδρόμια, τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ πριν την κατάργηση της, Ανταλλάξιμα Ακίνητα κλπ)

– Τεμαχισμός της χώρας με “αθώους” νόμους

 Η αξιοκρατία στο απόσπασμα: Η «ελπίδα» ήρθε να υπηρετήσει το πελατειακό σύστημα ακριβώς όπως και οι προηγούμενοι

 

ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!

update 

Η παρούσα δημοσίευση έγινε 17 March, 2015 @ 6:38:14

Η ανανέωση έγινε March 18, 2015, 16:13

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

Το άρθρο 24 του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε και κατά την κατάθεση του στην βουλή  είχε ως εξής: 

Άρθρο 24

Κατάργηση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»

1α. Η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 4146/2013 με την οποία ιδρύεται η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» καταργείται.
1β. Η ακίνητη περιουσία της εταιρίας «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» μεταβιβάζεται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

2. Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ ΑΕ) που συνεστήθη με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779) κατ’ επίκληση του αρ. 14Β του ν. 3429/2005 (Α’ 314) απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες που αφορούν την απορρόφηση αυτή.

3. Στόχος του Ταμείου που θα δημιουργηθεί μετά την απορρόφηση, είναι η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας προς όφελος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο. 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Τίτλος
  Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τύπος
      Σχέδιο νόμου

Υπουργείο
     Οικονομικών

Επιτροπή
     Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Φάση Επεξεργασίας
     Κατατεθέντα

Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας
     17/03/2015

Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν
ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση, Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης ΝόμουΈκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Ειδική Έκθεση (άρθρο 75 παρ 3 του Σ)Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης 

Ημ. Κατάθεσης
     17/03/2015

Εισηγητές
Ευστάθιος Γιαννακίδης
Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης

Σχετικές Συνεδριάσεις Επιτροπής
19/03/2015 14:00
19/03/2015 14:00

new update on March 19, 2015, 23:35

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων “Τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις η Νάντια Βαλαβάνη προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, αναδιατύπωσε παράγραφο του άρθρου 24 που αφορά τα έσοδα και τις γενικότερες αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στην τελική μορφή της παραγράφου προστέθηκε η λέξη «κυρίως» και έχει ως εξής: «τα έσοδα θα αξιοποιούνται κυρίως 🙂 για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης».dimokratiki.gr

Εδώ το καινούργιο λινκ για το σχέδιο νόμου ( χωρίς όμως την χειρόγραφη διόρθωση Βαλαβάνη !) το οποίο παρεμπιπτόντως, θα συζητηθεί αύριο με κατεπείγουσα διαδικασία !!! ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΕΕ ;;; Πόσο να αντέξει το εμπάργκο των ΜΜΕ για το σοβαρότατο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο παρότι “τελειώνει” αύριο, μόλις απέκτησε καινούργια διοίκηση και μετά την ψηφοφορία θα αποκτήσει και ένα ακόμα  κομμάτι της Ελλάδας !  Ετοιμάσατε κόλλυβα ;;; 

14 comments on “Απίστευτο – Συνεχίζεται το ξεπούλημα αλλά τώρα τα λεφτά θα τα φάμε εμείς, λέει η Βαλαβάνη

  1. Ὁ/ἡ Φιλονόη ἐκ Πόντου 17 Μαρτίου 2015

    Ὁ βασικός τους ἰσχυρισμὸς εἶναι πὼς τὰ ἔσοδα θὰ διατεθοῦν πρὸς τὸ δημόσιον συμφέρον.
    Ἡ παρουσία τοῦ Πιτσιόρλα καὶ μόνον,

    Διὰ τὸν Σοσιαλισμόν, μὲ τὸν ΣΥΡΙΖΑιο-ΠΑΣΟΚο Πιτσιόρλα στὸ ΤΑΙΠΕΔ!!!

    σὲ αὐτὴν τὴν ὑπόθεσιν, συνιστᾶ σκάνδαλον!!!

    Οἱ ἀποκρατικοποιήσεις καὶ ἡ TREUHAND.

    Ἐὰν συνυπολογίσουμε πὼς ἔχουν ἐνταχθεῖ στὸ πρόγραμμα «ἐκποιήσεως» ἀκόμη καὶ …στρατόπεδα, τότε τὸ πρόβλημα ἀνάγεται στὸ πῶς θὰ «βαπτίσουν» τὴν λεηλασία καὶ ὄχι σὲ ποιὸ σημεῖο θὰ φθάση ἡ λεηλασία.

  2. ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ; ΤΟ ΤΑΪΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ;

    Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*

    Στο το άρθρο 24 παραγραφος 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαβάζουμε :

    «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.)»

    Πρόκειται για τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα, τις παραλίες, τα σπήλαια κ.α. ουσιαστικά για ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας που ενώ ήταν εκτός ΤΑΙΠΕΔ τώρα μεταφέρεται σ’ αυτό.

    Η κίνηση αυτή είναι χωρίς επιστροφή διότι ο συστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ορίζει ότι αυτά που μεταβιβάζονται στο ταμείο δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο και ότι τα ποσά από την εκποίησή τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό των δανειστών.

    Βεβαίως μπορεί να υπάρξει ο ισχυρισμός ότι «θα διαλύσουμε και το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσοντας το σε ένα άλλο ταμείο με άλλο συστατικό νόμο που θα καταθέσουμε».

    Τίθενται επ’ αυτού δύο ζητήματα:

    Αν όντως πρόκειται να καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ τότε γιατί να το φορτώσουμε – πριν την κατάργησή του – με το σύνολο, σχεδόν, της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου;

    Πόσο απέχει από τη συγκέντρωση όλης αυτής της περιουσίας σε ένα μελλοντικό ταμείο η σκέψη της τιτλοποίησης της και «αξιοποίησης» της ως ενέχυρο για νέο δανεισμό με κίνδυνο να βρεθεί, δι αυτού του δρόμου, στα χέρια των δανειστών;

    Η παραπάνω διατύπωση του άρθρου 24 πρέπει να αποσυρθεί! Τυχόν υπερήφισή της θα είναι απολύτως ανακόλουθη με τους αγώνες που έχουν δοθεί από έναν κόσμο και από τους ίδιους τους υπογράφοντες το Σ/Ν υπουργούς.

    * Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19895:badogiannis-taiped&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

  3. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3986

    Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ∆ημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ́
    ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι∆ΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ

    ΦΕΚ Α 152/2011

  4. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 24 του σχεδιου νόμου καταργείται το αρθρο 16 του ν. 4146/2013 ( Α΄90), το οποίο έχει ως εξής :

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ́
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    Άρθρο 16
ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.

    1. Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑ− ΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία»), με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη.

    α) Η Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέ− ροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστι− κότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
    β) Η Εταιρεία διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α ́ του ν. 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ)» (Α ́314) όπως ισχύει, και για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται ρητά από τους νόμους αυτούς, από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 (Α ́144) «Περί Ανωνύμων Εται− ρειών», ενώ εξαιρείται από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για την επιλογή προσω− πικού και ρύθμιση θεμάτων Διοίκησης» (Α ́28).

    2. Σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτι− ρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ν.Π.Δ.Δ., που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου (στο εξής η «Υπό Αξιοποίηση Περιοχή») και που:
    α. παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές υπουρ− γικές αποφάσεις της επόμενης παραγράφου ή
    β. μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβαση και λοιπά, εξαι− ρουμένων ρητώς των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττι− κής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας, με σκοπό την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή τους ή την εγκατάσταση και λειτουργία των γραφείων της.

    3. Η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων που ευρίσκονται εντός της Υπό Αξιοποίηση Περιοχής, καθώς και κτιρίων και εγκαταστάσεων με τα παραρτήματα και τα συστατικά τους, περιέρχονται στην Εταιρεία με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυ− ξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμό− διων Υπουργών. Με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, τα παραπάνω ακίνητα, καθώς και τα επ’ αυτών κτίρια, παραρτήματα και συστατικά τους περιέρχονται από τον δικαιούχο στην εταιρεία, η οποία δικαιούται να ενεργεί κάθε σχε− τική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης για λογαριασμό της εταιρείας και στο όνομα αυτής. Από την ίδια ημερομηνία η εταιρεία υπεισέρχεται αυτοδι− καίως σε τυχόν ισχύουσες συμβάσεις μίσθωσης, παρα− χώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ως άνω ακινήτων και κτιρίων, καθώς και των παραρτημάτων και συστατικών τους.
    Η Εταιρεία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ’ οιονδήπο− τε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που παραχωρούνται κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    4. Η Εταιρεία δικαιούται να προβαίνει σε κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλ− λευσης για δικό της λογαριασμό και στο όνομά της.

    5. Η Εταιρεία, με απόφαση του Διοικητικού της Συμ− βουλίου, μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα ή/και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται εντός ή πλησίον της εκτάσεως της Υπό Αξιοποίηση Περιοχής, με σκοπό τη διοίκηση, αξιοποίηση και εν γένει συνολική εκμετάλλευση αυτών.

    6. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, διαιρούμενο σε χίλιες (1.000) ονομαστικές μετοχές, ονο− μαστικής αξίας της καθεμιάς πεντακοσίων (500) ευρώ, αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλεται το αργότερο μέσα σε έξι (6) μήνες
    από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

    
7. Η εταιρεία διέπεται από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/ 1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών, όπως ισχύει, καταχω− ρίζεται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανά− πτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εποπτεία του νομικού προσώπου ασκεί ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τα δικαιώματα του μετόχου Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Το καταστατικό της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεών του, οι οποίες ρυθμίζονται κατά περιε− χόμενο και από τις διατάξεις του νόμου αυτού, μπορεί να εγκρίνεται, να τροποποιείται και να κωδικοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του μετόχου της Εταιρείας.

    8. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας απαρτίζεται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, που ορίζονται με από− φαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    9.α) Με κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφο− ρών και Δικτύων, ύστερα από εισήγηση του Διοικητι− κού Συμβουλίου, εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Εταιρείας, με τον οποίο καθορίζονται η διάρθρωση της Εταιρείας, οι θέσεις προσωπικού, τα αναγκαία προσόντα για την πρόσληψη στη θέση και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Στο παραπάνω προσωπικό περιλαμβάνονται και τρεις (3) θέσεις νομικών συμβού− λων της εταιρείας με πάγια αντιμισθία, καθώς και μία (1) θέση εσωτερικού ελεγκτή, οι οποίες καλύπτονται με σχέση έμμισθης εντολής.
    β) Η Εταιρεία, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές προσδιορίζονται στον Κανονισμό Λειτουρ− γίας της, προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση ερ− γασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, το οποίο κατέχει τα προσόντα που ορίζονται στον Κανο− νισμό Λειτουργίας της, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, κατόπιν προκήρυξης την οποία εγκρίνει το Διοικητικό της Συμβούλιο και εκδίδει ο Υπουργός Ανά− πτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
    γ) Η πρόσληψη δικηγόρων από την εταιρεία με σχέση έμμισθης εντολής θα γίνεται με απόφαση του Διοικητι− κού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρ− θρου 11 του ν. 1649/1986, όπως ισχύει σήμερα.
    δ) Η κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας σε προ− σωπικό μπορεί να γίνει και με μεταφορά και ένταξη ή απόσπαση προσωπικού που ήδη υπηρετεί σε φορείς του Δημοσίου, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α ́ και Β ́βαθμού ή σε νομικά πρόσωπα, το μετοχικό κεφά− λαιο των οποίων ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο
    άμεσα ή έμμεσα, ή σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α ́ 28), το οποίο κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης για την οποία προορίζεται, χωρίς να απαιτείται η κατάληψη αντίστοιχης θέσης με αυτή του φορέα προέλευσης. Η μεταφορά και ένταξη πραγ− ματοποιείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυ− ξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μεταφερόμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στους φορείς προέ− λευσης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην Εταιρεία. Η απόσπαση προσωπικού διενεργείται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότη− τας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, χωρίς να απαιτείται γνώμη του φορέα από τον οποίο αποσπάται. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται μέχρι δύο χρόνια και μπορεί να παραταθεί με απόφαση των ίδιων Υπουργών μία ή περισσότερες φορές για ίσο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασθέντων στην Εταιρεία υπαλλήλων θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε συνέπεια. Η δαπάνη μισθοδοσίας των αποσπασθέντων υπαλλήλων βαρύνει την «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑ− ΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.».

    10. Με κανονισμό που καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζονται οι όροι και οι δι− αδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαι− ώματος επί ακινήτων.

    11. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγω− νιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» μπορεί να επιδοτείται για την πραγμα− τοποίηση του σκοπού της από τον Κρατικό Προϋπολο− γισμό, στο βαθμό που επιτρέπεται από τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.

    http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL8APWkZGPL1bntIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijOMg8Vry31DPbmJ8TpdHJ8LUZ_vRrwUg-YX8FuRjM9QY

  5. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
    Δελτίο Τύπου 17/3/2015

    Στο Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας στις 13/3/2015 ζητούσαμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 24 παρ. 2, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας», γιατί συγκεντρώνει στο ΤΑΙΠΕΔ πλην των εκατοντάδων δημοσίων ακινήτων τα οποία ήδη διαθέτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα).

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Βαλαβάνη και ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κος Πιτσιόρλας, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, προέβησαν σε δηλώσεις οι οποίες είναι νομικά και πολιτικά αβάσιμες για τους ακόλουθους λόγους :

    1. Για ποιόν λόγο δεν καταργείται πρώτα το υπάρχον ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί όχημα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας; Γιατί δεν δημιουργείται με νόμο ένα ταμείο που δεν θα μεταβιβάζει κυριότητα όσον αφορά στη δημόσια περιουσία του κράτους και θα προχωρά σε βραχύβιες μορφές αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του, αποδίδοντας τα έσοδα σε κοινωνικές ανάγκες; Γιατί να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ πρωθύστερα τα δημόσια ακίνητα;

    2. Στο δίκαιο και στην πολιτική δεν επενδύουμε στις υπαρκτές, πιθανόν καλές, προθέσεις αλλά σε θεσμικές εγγυήσεις. Τίποτε δεν διασφαλίζει ότι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα «αξιοποιηθούν» με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εφαρμόζει το ΤΑΙΠΕΔ και τον οποίο έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει. Τι μας διαβεβαιώνει, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης από τους δανειστές, και την τρόικα και ασφυξίας των δημοσίων εσόδων ότι δεν θα υποχρεωθούμε να πουλήσουμε όλα τα παραπάνω στα «κοράκια» που περιμένουν; Υπενθυμίζουμε : ό,τι μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ κατά το άρθρο 2 παρ. 7 του ν. 3986/2011 δεν μπορεί να αναμεταβιβασθεί ποτέ στο Δημόσιο ! Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό;

    3. Ο κ. Πιτσιόρλας ήδη δήλωσε – όσον αφορά αυτό το νέο ταμείο – ότι «δεν θα είναι τα πάντα προς πώληση», δηλαδή ότι θα είναι απολύτως ανοιχτό σε λογικές μεταβίβασης/εκποίησης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να λυθεί το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ «στην τούρλα του Σαββάτου» με τροπολογίες σε νομοσχέδια άσχετου περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι καταργούνται με τροπολογίες ίσως αγνοεί τις δεσμεύσεις της χώρας από τις οποίες δεν μπορούμε να απεμπλακούμε επικοινωνιακά.

    Η σύγκρουση κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας θα είναι μεγάλη. Όσοι/ες αγωνιστήκαμε αυτά τα χρόνια και, «κρατώντας καθυστέρηση», έχουμε διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία θέλουμε ο αγώνας να συνεχιστεί με καθαρά χαρτιά. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 24 παρ. 2.

    http://etheroploos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_17.html

  6. Επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό: Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να καταργηθεί

    12:07 | 18.03.2015

    «Ο αγώνας για το Ελληνικό δεν είναι αγώνας μόνο για την ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ. Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ και για την κατάργηση του απαράδεκτου Ν.4062/2012 για την περιβόητη ‘αξιοποίηση’ του Ελληνικού με ξενοδοχεία, mall, καζίνο, γκόλφ και πολυτελείς κατοικίες. Ο αγώνας για το Ελληνικό δεν είναι αγώνας μόνο για την απόδοσή του στους κατοίκους της Αθήνας ως ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου.

    Ο αγώνας για το Ελληνικό είναι αγώνας για τη δημόσια γη και τους κοινούς πόρους της χώρας μας. Είναι αγώνας για το δημόσιο πλούτο γενικά, ως στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχθεί λόγω της περιβαλλοντικής του σημασίας και να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών όλων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σε συντονισμό με φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του μνημονιακού φορέα που συστάθηκε για να αποστερήσει από τον ελληνικό λαό τον δημόσιο πλούτο που του ανήκει – παραλίες, δάση, μνημεία, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, το νερό, ενεργειακά δίκτυα κτλ – και να τον παραδώσει στο μεγάλο εγχώριο και διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο.

    Η ‘Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό’ έχει διατυπώσει επανειλημμένα το αίτημα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, που συστάθηκε για να λεηλατήσει το δημόσιο πλούτο της χώρας. Σήμερα, μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και για το μέλλον του Ελληνικού, η Επιτροπή Αγώνα αντιτίθεται με όλες της τις δυνάμεις στην παρ.2 του Άρθρου 24 «Κατάργηση / Εκκαθάριση της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ Α.Ε.» που έχει μπει εμβόλιμα στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μεταβιβάζεται πρακτικά σε αυτό το σύνολο της δημόσιας γης της χώρας.

    Η παρ.2 του Άρθρου 24 δεν μπορεί να διορθωθεί με φράσεις που δηλώνουν καλές προθέσεις. Ζητάμε να αποσυρθεί! Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί και έρθει ως έχει στη Βουλή, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν το Άρθρο 24.

    Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση ενός νέος νόμου που θα καταργεί το ΤΑΙΠΕΔ και θα αποκαθιστά όσα απαράδεκτα επιβλήθηκαν μέσω αυτού από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

    Ελληνικό, 17/3/2015»

    https://left.gr/news/epitropi-agona-gia-mitropolitiko-parko-sto-elliniko-taiped-prepei-na-katargithei

  7. Χωρίς την κατάργηση του συστατικού νόμου (3986/2011) του ΤΑΙΠΕΔ, η αθέμιτη κιόλας διάταξη της τρίτης παραγράφου του άρθρου 24, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα που θα προκύπτουν (από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ανεκτίμητης αξίας) θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, είναι ανυπόστατη (ή άκυρη) όπως και το καινούργιο ταμείο που υποτίθεται ότι κάπως, κάποτε θα συσταθεί.

  8. Pingback: Αντιθετος ο Κοδελας στις εξελιξεις με το ΤΑΙΠΕΔ.Καμμια εμπορευματοποιηση της δημοσιας περιουσιας. | Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ

  9. Βόμβα στο παράκτιο μέτωπο, με μεταβίβαση τριών «φιλέτων» στο ΤΑΙΠΕΔ
    Οι «ρωγμές» στην Αττική Ριβιέρα και ποια άλλα μεταφέρθηκαν στο Ταμείο

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2014 06:00

    Τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά περί οργανωμένης αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου της Αττικής από το Φάληρο ως το Σούνιο ακύρωσε η διυπουργική επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία μεταβίβασε νευραλγικά «φιλέτα» γης της πρωτεύουσας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αντί στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που είχε συσταθεί για τον ίδιο λόγο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τρία κομβικά ακίνητα για την οργανωμένη αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου.

    η συνέχεια εδώ http://www.tovima.gr/society/article/?aid=602439

  10. Ν. Βαλαβάνη: Ξεπουλιούνται απαλλαγμένα από ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (VIDEO)

    Την απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα, που με σύμβαση παραχώρησης βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η Νάντια Βαλαβάνη, την στιγμή που με το προκείμενο νομοσχέδιο βαρύνεται ακόμη 6,5 φορές περισσότερο η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία σε σχέση με την φορολόγηση προ κρίσης. Η εν λόγω απαλλαγή είναι διάταξη ευρισκόμενη στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, που τίθεται σε ψηφοφορία αύριο τα μεσάνυχτα.

    Στην τοποθέτησή της, νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “δεν φτάνει που απαλλάσσει από τον φόρο όλα τα ακίνητα με σύμβαση παραχώρησης, που έχουν κυρωθεί από την Βουλή -και παρακαλώ τον κ. Υπουργό να μας διευκρινίσει σε ποιες συμβάσεις αναφέρεται-, ορίζει την φθηνότερη κλίμακα με συντελεστή 0,003 ανεξάρτητα από αξία σε ότι αφορά τους καινούργιους πελάτες”.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι καινούργιοι πελάτες είναι αυτοί στους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουλάει την δημόσια περιουσία “τους επενδυτές με ΕΣΧΑΣΑ, δηλαδή αυτούς που υπαγορεύουν στο Δημόσιο τους όρους της πρακτικά ιδιωτικής πολεοδόμησης και χωροταξίας που χρειάζονται”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
    Με ειδική αναφορά της στις εκποιήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας, η Νάντια Βαλαβάνη αναφέρθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης λέγοντας πως αφού κατοχυρώθηκε σε funds τουρκικών και αραβικών συμφερόντων η ξενοδοχειακή επιχείρηση μαζί με την χερσόνησο ‘”Μικρό Καβούρι” και τον Ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα, δόθηκε η δυνατότητα στους επενδυτές “από 6500 τμ, που προβλεπόταν αρχικά, να οικοδομηθούν 39.500 τμ πολυτελών ατομικών κατοικιών σκανδαλωδώς φορο-ελαφρυμένες στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ”.

    http://www.avgi.gr/article/1534878/n-balabani-xepouliountai-apallagmena-apo-enfia-ta-akinita-tou-taiped-video-

  11. Παραιτήθηκε η Νάντια Βαλαβάνη

    Tην παραίτησή της ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η παραίτηση της κ. Βαλάβανη έρχεται λίγη ώρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία διαψεύδει ότι η ίδια είναι η υπουργός που προέβη σε ανάληψη 200.000 ευρώ πριν από το κλείσιμο των τραπεζών, με αφορμή την γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο αν «υπάρχει υπουργός της κυβέρνησής σας που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες», ενώ ζητεί να γίνει άμεση διερεύνηση και έλεγχος των τραπεζικών κινήσεων όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β΄ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο) όλων των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια, ακόμη και μελών της κυβέρνησης που αποτελούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Σύμφωνα με κ. Βαλαβανη η επιστολή του κ. Αυγενάκη την “φωτογραφίζει”, καθώς «στηριγμένος σε δημοσίευμα site της Αττικής, ως τον «ιδιαίτερα προβεβλημένο (sic) υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. …».

    Η κ. Βαλαβάνη ισχυριζόμενη σε ανακοίνωση ότι πρόκειται περί λασπολογίας σημειώνει ότι αισθάνεται υποχρεωμένη ν’ αποδείξει ότι «δεν είμαι ελέφαντας» και δηλώνει τα εξής:

    «- Δε διαθέτω λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα στο Ηράκλειο Κρήτης.

    – Ο μοναδικός λογαριασμός που διαθέτω στην «Εθνική» είναι στην Αθήνα, στο υποκατάστημα της στη Βουλή, και αφορά τη μισθοδοσία μου ως βουλευτή. Ο λογαριασμός αυτός ουδέποτε περιείχε προθεσμιακή ή άλλη κατάθεση. Σήμερα έχει μέσα την τελευταία βουλευτική μου αποζημίωση.

    – Έχω χρόνια να μιλήσω με Διευθυντή υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας στο Ηράκλειο. Στην Αθήνα δεν έχω μιλήσει ποτέ.

    – Όπως αναγκάστηκα να δηλώσω και στο παρελθόν μετά από συκοφαντικά δημοσιεύματα, ό,τι χρήματα διαθέτω είναι στην Ελλάδα. Και σήμερα είναι «μπλοκαρισμένα», όπως όλου του κόσμου, λόγω τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίου.

    – Ο Πρωθυπουργός γύρισε εντελώς αιφνιδιαστικά για όλους, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο εκβιασμός μέσω παγώματος του ELA κατά την κυριακάτικη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που επέβαλλε την τραπεζική αργία σε προεκλογική περίοδο δημοψηφίσματος, φαινόταν υπερβολικός ακόμα και για τους «θεσμούς». Η τραπεζική αργία ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 29.6.2015. Οι πολίτες που «άδειαζαν» λογαριασμούς τους στις τράπεζες τις προηγούμενες μέρες το έκαναν υπό το φόβο που καλλιεργούνταν κι όχι λόγω χρήσης πρωθύστερων «εμπιστευτικών πληροφοριών» και «κατάχρησης θέσης» οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης».

    http://www.kathimerini.gr/823664/article/epikairothta/politikh/paraith8hke-h-nantia-valavanh

    Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, διαθέτει 20 βιβλιάρια καταθέσεων, ύψους 885.000 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 452.885 ευρώ και 364.000 λίρες Αγγλίας(432.967 ευρώ). Οσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της γνωστής συγγραφέως και οικονομολόγου, περιορίζεται σε εγχώριο αμοιβαίο κεφάλαιο με αξία κτήσης 24.500 ευρώ.

    http://www.triklopodia.gr/mono-1-329-600-evro-se-metoches-omologa-ke-katathesis-to-zevgos-papadimouli/

    http://www.protothema.gr/politics/article/339568/alexis-ponokefalos-oi-megalometohoi-tou-suriza/

    4. Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια: 15 ακίνητα,
    http://www.7imeres.gr/μια-πόλη-που-τη-λένε-συριζα-37-βουλευτέ/

  12. Η λίστα της “Bild” για την προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ

    Τρι 21 Ιουλίου 2015 16:00

    Με τίτλο «Η μεγάλη λίστα των ελληνικών πωλήσεων» η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, παρουσιάζει έναν κατάλογο με χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, που όπως αναφέρει, θα αποτελέσουν την προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ, ο κουμπαράς του οποίου όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές μπορεί να φθάσει ως τα 50 δις ευρώ.
    Μάλιστα η λίστα της Bild δημοσιεύεται την ίδια ημέρα που το Spiegel που γράφει ότι «οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους για να βρουν λεφτά».
    Στον μακρύ κατάλογο της Bild περιλαμβάνονται από μαρίνες και λιμάνια μέχρι το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, χιλιάδες κτήρια και δεκάδες χιλιάδες αγροτεμάχια του Δημοσίου, παραλίες φιλέτα, αεροδρόμια και ιαματικές πηγές που όπως αναφέρει η εφημερίδα «θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τους Γερμανούς φορολογούμενους» για την βοήθεια τους προς την Ελλάδα.
    Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, στην προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
    -Μαρίνες, πχ. της Επιδαύρου ή της Ύδρας
    -Λιμάνια, π.χ. ΟΛΠ και ΟΛΘ (€600 εκ.)
    -Παραλίες, πχ. Ερμιόνης στην Αργολίδα
    -14 περιφερειακά αεροδρόμια, πχ. Ρόδου, Κέρκυρας, Κω (€1,3 εκ. ευρώ)
    -Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αθλητικά κέντρα, πχ. ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
    -2 κυβερνητικά αεροσκάφη Airbus (€10 εκ.)
    -2.500 κτήρια του Υπ. Πολιτισμού και του ΟΣΕ
    -Κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, πχ. στις ΗΠΑ
    -Πάνω απο 77.000 στρέμματα δημόσιας γης
    -Ιαματικές πηγές
    -Η πρώην αμερικανική βάση στο Ηράκλειο Κρήτης
    Από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που κατέγραψε η Bild, οι συντάκτες της εφημερίδας εκτιμούν ότι μπορούν να βρεθούν άμεσα 1,3 δις ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά αν όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προστεθούν περίπου 6.000 νησιά τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει προς πώληση η Ελλάδα.
    Πηγή: antenna.gr

    http://www.fthis.gr/article/417583/i-lista-tis-bild-gia-tin-proika-toy-neoy-taiped

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.