Ποινικές διώξεις σε Έλληνες και Γερμανούς για μίζες από προμήθειες οχημάτων

Daimler_logo

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μίζες που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος επτά προσώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, Γερανοί υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της DAIMLER στην Ελλάδα (Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος).

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργείας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γίαννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER. Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενω χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.
Σε βάρος των επτά κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για:
– Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης.
– Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου.
– Νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα.

Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και μέσα απο στοιχεία που έλαβαν oι Εισαγγελείς μέσω δικαστική σε συνδρομής από τις άρχισε των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες. Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη. Χαρακτηριστικά μάλιστα στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι επίμαχες συμβάσεις συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αφορούν:
– Την προμήθεια 2000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. Ευρώ.
– Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. Ευρώ.
– Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/kakoyrghmatikes-diwkseis-se-ellhnes-kai-germanous-aksiwmatouxoys-gia-mizes-apo-promhtheies-oxhmatwn.3435881.html

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Spiegel: BMW, Mercedes-Benz and Opel Investigated for Tax Fraud in Greece / Spiegel: Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες υπό έρευνα για φορολογική απάτη στην Ελλάδα Δεκέμβριος 2013 

Μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Βουλής (μίζες στα εξοπλιστικά)

“Σκάνδαλο” εκατομμυρίων στο Αιγαίο με τις αεροδιακομιδές! Τι αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος

Advertisements

One comment on “Ποινικές διώξεις σε Έλληνες και Γερμανούς για μίζες από προμήθειες οχημάτων

  1. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση χάρισε 1 δις σε Motor Oil και ΕΛΠΕ

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά την ερχόμενη εβδομάδα για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, ενώ κατήγγειλε επίσης πως η κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασε στις 13 Μαρτίου χάρισε στη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ 1 δις ευρώ.

    «Το ποιοι είναι πίσω από αυτές τις εταιρείες το γνωρίζουμε όλοι», είπε μιλώντας σε εκπομπή τους Action24, ύστερα από προτροπή του Ανδρέα Παπαμιμίκου, που ήταν επίσης καλεσμένος, «να δώσει ονόματα».

    Επιπλέον ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να ελεγχθεί και το πόθεν έσχες όσων ενέκριναν τα «κόκκινα δάνεια» προς επιχειρηματίες.

    http://tvxs.gr/news/ellada/koyroymplis-i-kybernisi-xarise-1-dis-se-motor-oil-kai-elpe

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.