Η αποχή είναι η ασφαλέστερη οδός που εφηύρε το σύστημα για να διασφαλίσει τη διαιώνισή του

fasismou

Όπως εξηγήσαμε εδώ, βάσει του συντάγματος και του εκλογικού νόμου, η ψήφος είναι υποχρεωτική και τα ψηφοδέλτια είναι μόνο έντυπα. Όποιο άλλο υποτιθέμενο ψηφοδέλτιο βρεθεί στην κάλπη, είναι ΑΚΥΡΟ. Εξαίρεση αποτελεί το ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ μη έντυπο ψηφοδέλτιο (λευκό) στο οποίο σε έκτακτες περιπτώσεις που σε κάποιο εκλογικό τμήμα δεν υπάρχουν έντυπα ψηφοδέλτια, ο εκλογέας συμπλήρωσε με το χέρι του το όνομα του υποψηφίου που επιθυμεί.

Στην πράξη όμως τι γίνεται;; Η Πολιτεία αντί να εξασφαλίσει σε όλους τους εκλογείς την δυνατότητα εκπλήρωσης του καθήκοντος τους, τους απαλλάσσει με το έτσι θέλω από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τους μοιράζει άκυρα ψηφοδέλτια (μην έντυπα), τα οποία μάλιστα τα μετράει και τα καταγραφεί κιόλας μετά.  

Ορίστε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα :

Α. [16.09.2015] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΣΔΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

– Η ψήφος είναι υποχρεωτική

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων: 

 • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
 • Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
 • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 

Β.1 Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές Ιανουάριος 2015: Λευκά ψηφοδέλτια (!) 34.830 , με συνέπεια, το σύνολο των άκυρων ψηφοδελτίων να φτάσει στο 2,36 %.

Β.2 Ευρωπαϊκές Βουλευτικές Εκλογές, Μάιος 2014: Λευκά ψηφοδέλτια (!) 68.557 Άκυρα ψηφοδέλτια συνολικά: 3,80 %.

Επειδή όμως, η “απαλλαγή” από το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και το μοίρασμα άκυρων (λευκών) ψηφοδελτίων δεν αρκούν αν οι εκλογείς δεν αξιοποιούν αυτά τα “μέσα”, και μάλιστα με το παραπάνω, προεκλογικά αρχίζει η προπαγάνδα της αποχής από την διαμόρφωση του αποτελέσματος των εκλογών είτε μέσω απουσίας από την ψηφοφορία είτε μέσω του έτσι αποκαλούμενου λευκού ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα, αρχίζουν οι προτροπές τύπου “πάμε παραλία”, οι δημοσκόποι μας ρωτούν μεταξύ άλλων αν σκοπεύουμε να απέχουμε ή να ψηφίσουμε λευκό και μετά δημοσιεύουν το αποτέλεσμα ( πρόσφατο παράδειγμα: “Το 25,5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης Prorata δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 12,4% επιλέγει συνειδητά αποχή ή λευκό), εμφανίζονται από πουθενά κινήματα υπέρ της (ανύπαρκτης βάσει του νόμου ) “λευκής” ψήφου, κυκλοφορούν καλέσματα για αποχή με τον ισχυρισμό ότι αν το 51% του εκλογικού σώματος δεν ψηφίζει, η εκλογές θα ακυρωθούν κλπ. Στη πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει και το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι να τιμωρηθούν όσοι αδικαιολόγητα απείχαν και παραβίασαν ετσι το σύνταγμα (Άρθ. 117, ΠΔ 26/2012). Δεν θα συμβεί όμως ούτε αυτό, καθώς κυρίως μέσω της αποχής, το σύστημα κρατά μακριά από τις κάλπες όλους τους δυσαρεστημένους.

Για να καταλάβετε καλύτερα ποια είναι τα επιθυμητά και ταυτόχρονα πραγματικά αποτελέσματα της προπαγάνδας της αποχής, διαβάστε ένα απόσπασμα από κείμενο του δικηγόρου Μάριου Μαρινάκου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2014 και είναι πάντα επίκαιρο:

“… πολλοί από εμάς (μηδέ εμού εξαιρουμένου) είμαστε άθλιοι γνώστες του συστήματος που αντιμαχόμαστε. Πώς γίνεται να αντιμάχεσαι κάτι, αν πρώτα δεν ξέρεις τι είναι αυτό; Κατά την κοινή λογική, δεν είναι δυνατό να αντιστρατεύεσαι ένα σύστημα, αν δεν το μάθεις πρώτα, ώστε να ανακαλύψεις τα ευαίσθητα, τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του.

Ας δούμε λίγο προσεκτικά την αποχή.

1. Η λειτουργία της αποχής

Πέρα από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ο εκλογικός νόμος συναθροίζει την αποχή ΣΕ ΟΛΑ τα κόμματα που καλύπτουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 3%. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η διαδικασία της αναγωγής. Αυτή θα ωθήσει τα ποσοστά των κομμάτων τόσο, ώστε να καλυφθούν όλες οι διατιθέμενες έδρες (είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είτε στην Ευρωβουλή) και να καμαρώνουν κάποιοι το βράδυ των εκλογών, ως νικητές…

Ας δούμε ένα θεωρητικό παράδειγμα, λοιπόν, για να το καταλάβουμε όλοι πόσο άθλια προπαγάνδα και προβοκάτσια σε βάρος του λαού, σε βάρος όλων μας, είναι η αποχή:

Ας υποθέσουμε, ότι σε μια ψηφοφορία 100 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσέρχονται και ψηφίζουν και οι 100. Για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές θα πρέπει να λάβει 51 ψήφους (δηλαδή το 50%+1 ψήφο). Έστω, όμως, ότι η προπαγάνδα περί αποχής πιάνει τόπο και ψηφίζουν μόνο οι 10 εκλογείς. Οι υπόλοιποι 90 επιλέγουν να απέχουν. Αν, λοιπόν, στην ίδια ψηφοφορία προσέλθουν και ψηφίσουν μόλις 10 εγγεγραμμένοι εκλογείς, τότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα λάβει… 6 ψήφους.

Στο παραπάνω παράδειγμα, λοιπόν, η αποχή έδωσε μια ώθηση τουλάχιστον 54 ψήφων! Δηλαδή, ο φαινόμενος ως νικητής των εκλογών, αν και έλαβε μόλις 6 ψήφους (δηλαδή, στο πραγματικό σύνολο του εκλογικού σώματος έλαβε μόλις το 6%!) το βράδυ των εκλογών θα εμφανίζεται στις τηλεοράσεις μας, σαν να έχει ποσοστό 60% (δηλαδή, θα φαίνεται σαν να έχει λάβει 60 ψήφους, ή αλλιώς, θα φαίνεται ότι έλαβε 54 ψήφους παραπάνω από όσες πραγματικά έλαβε)!

Συγχαρητήρια! Με την αποχή, τα άκυρα και τα λευκά καταφέραμε το 6% των πολιτών να αποφασίζει για το υπόλοιπο 94%!

2. Η εκλογική πραγματικότητα, όπως την δημιουργεί η αποχή

Ας δούμε τι έγινε στις τελευταίες εκλογές.

1ο Πραγματικό παράδειγμα: Εθνικές εκλογές, Ιούνιος του 2012.

Επί συνόλου 9.947.876 εκλογέων ψήφισαν μόλις οι 6.216.798 εκλογείς.
Τούτο σημαίνει αποχή της τάξης του 37,51%.
Από αυτούς τους ψηφίσαντες, έγκυρα ψήφισαν οι 6.155.464 εκλογείς, δηλαδή μόλις το 61,88% του εκλογικού σώματος.
Υπήρξαν 35.961 άκυρα ψηφοδέλτια και 25.373 λευκά ψηφοδέλτια.
Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 1.825.497 ψήφους. Δηλαδή έλαβε μόλις το 18,35% του εκλογικού σώματος!
Το Πα.Σο.Κ έλαβε 756.024 ψηφοδέλτια, δηλαδή έλαβε μόλις 7,6% του εκλογικού σώματος!

Και οι δυο μαζί έλαβαν 2.581.521 ψηφοδέλτια, δηλαδή μόλις το 25,95% του εκλογικού σώματος!

Ωστόσο, λόγω της αποχής, το ποσοστό τους εκτινάχθηκε στο 29,66% και 12,28% αντίστοιχα, διότι τα ποσοστά υπολογίζονται μόνο επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αυτά τα δυο προφανώς μειοψηφικά κόμματα, σήμερα, κυβερνούν κανονικά, ψηφίζουν όλους τους νόμους που τους υποδεικνύουν ξένοι τοποτηρητές, βασανίζουν και τυραννούν έναν ολόκληρο λαό. Ποιος; Μόλις το 25,95%! Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι το παίζουν και ισχυρή κυβέρνηση, όλων των Ελλήνων… Είδατε να μπορεί να αποδώσει κάτι ο αντίλογος περί έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης; Πρακτικά, δεν σημαίνει τίποτα…

2ο Πραγματικό παράδειγμα: Ευρωεκλογές 2009

Εγγεγραμμένοι 9.995.992 εκλογείς
Ψήφισαν 5.261.036 ή μόλις το 52,63%
Άκυρα 72.791 ψηφοδέλτια
Λευκά 61.008 ψηφοδέλτια
Έγκυρα ψηφοδέλτια: 5.127.237
Έλαβαν
– ΠαΣοΚ: 1.878.859 ψήφοι. Το Πα.Σο.Κ έλαβε μόλις το 18,80% του εκλογικού σώματος! Η αποχή όμως το εκτόξευσε στο 36,64%.
– Νέα Δημοκρατία: 1.655.636 ψήφοι. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μόλις το 16,56% του εκλογικού σώματος! Η αποχή όμως το εκτόξευσε στο 32,29%.

3. Το υποτιθέμενο μήνυμα της αποχής

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να μου πει, ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αποχή, ως εκλογική σιωπή, για να στείλει κάποιο μήνυμα. Αν και αντιλαμβάνομαι την ισχύ της σιωπής, οφείλω να επισημάνω, ότι τα μηνύματα που στέλνει ο εκάστοτε σιωπών είναι αμφιλεγόμενα και ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Η σιωπή δεν έχει περιεχόμενο και επομένως, δίνει το δικαίωμα στον καθένα να την ερμηνεύει όπως επιθυμεί.

Αφετέρου, με προβληματίζει αυτή καθ’ αυτή η επιλογή σιωπής. Δημοκρατία σημαίνει, ακριβώς, ότι αγωνίζεσαι για να μπορείς να λες την άποψή σου! Ότι κατοχύρωσες το δικαίωμα και κάθε μέρα της ζωής σου ασκείς το δικαίωμα, να εκφράζεσαι ελεύθερα και ελεύθερα να αναπτύσσεις την προσωπικότητά σου, ως πολιτικό ον μιας κοινωνίας. Η σιωπή ταιριάζει απόλυτα σε άλλα είδη εξουσίας αλλά δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρόσφορη μορφή έκφρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Άλλωστε, με την αποχή σου δεν σωπαίνεις! Ας χρησιμοποιήσω άλλη μια φορά τα παραπάνω πραγματικά παραδείγματα για να εξηγηθώ:

Τι καταφέραμε με 47,37% αποχή; Τι μήνυμα δώσαμε;

Είναι τριπλό το μήνυμα:

α. Η αποχή διπλασίασε την ισχύ των συστημικών κομμάτων. Το 18,80% των εκλογέων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ η αποχή το έκανε… 36,64% του αποτελέσματος! Αντίστοιχα, το 16% της ΝΔ το έκανε 32,29%! Αν το είχαμε κάνει σε εθνικές εκλογές θα βγάζαμε κυβέρνηση ξανά τον ΓΑΠ!

β. Ότι μπορεί η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας να τάσσει ως αυτονόητο προαπαιτούμενο της δημοκρατικής νομιμότητας την εκλογική νομιμοποίηση αλλά –κι εδώ είναι το παράδοξο!- αυτή επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα μέσω της αποχής! Η αποχή είναι αυτή που βαθαίνει την δημοκρατική κρίση της χώρας, ισχυροποιεί τα συστημικά κόμματα και τους δίνει κυβερνητικές δυνατότητες.

γ. Ότι ο πολίτης έχει πέσει θύμα τέτοιας προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που νομίζει πως η αποχή του βλάπτει το σύστημα. Στην πραγματικότητα η αποχή είναι ο πιστότερος υπηρέτης του συστήματος! Ενδεχομένως, ο τελών σε σύγχυση πολίτης να έχει καταλήξει να αυτοϊκανοποιείται, ακούγοντας δηλώσεις περί του «ελήφθη το μήνυμα» και βαυκαλίζεται σκεφτόμενος, ότι κάποιοι πήραν κάποιο μήνυμα! Στην πραγματικότητα, βεβαίως, όλοι οι συστημικοί πολιτικοί τρίβουν τα χέρια τους, γιατί βγήκαν ατσαλάκωτοι από το υπόλοιπο 46% του λαού, που δεν πήγε ποτέ να ψηφίσει και θα μπορούσε να τους είχε σαρώσει…

4. Η κατανομή εδρών ως νομιμοποίηση της αποχής

Αυτοί που προπαγανδίζουν την αποχή, επικαλούνται τις κατανομές εδρών λέγοντας, ότι η ψήφος σας μπορεί να καταλήξει να προσμετρηθεί από τη Χρυσή Αυγή μέχρι και το πρώτο κόμμα (εφόσον το κόμμα που θα ψηφίσετε δεν θα μπει στη όποια Βουλή, δηλαδή δεν θα συγκεντρώσει το 3% του ορίου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, τόσο για την ελληνική βουλή όσο και για την ευρωπαϊκή).

Μα και η αποχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν προσμετράται;;;
Η αποχή δεν είναι αυτή που προσαυξάνει τα ποσοστά όλων των κομμάτων, αφού τα εκλογικά αποτελέσματα αφορούν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια;;;
Σημασία έχει αν θα αρνηθούμε να διαπράξουμε το έγκλημα, ή αν θα επιλέξουμε τρόπο τέλεσης του εγκλήματος την πράξη ή την παράλειψη;

5. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι εκλογές

Μου λένε κάποιοι “εμείς κάνουμε κοινωνικούς αγώνες και θέλουμε να κερδίσουμε αυτούς”. Αντιλαμβάνομαι την ισχύ και την αναγκαιότητα του κοινωνικού αγώνα! Ποτέ δεν είπα, ότι πρέπει να παύσει ο αγώνας ή ότι μπορεί να υποκατασταθεί από την ψήφο. Αλλά ο κοινωνικός αγώνας είναι η κοινωνική έκφραση μιας πολιτικής αναζήτησης. Η πολιτική ολοκλήρωση του κοινωνικού αγώνα είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό είναι το μοναδικό δικαίωμα που μας απέμεινε, ως παρεμβατική διαδικασία στο πολιτικό σύστημα, ώστε να διαμορφώνουμε εμείς, όχι μόνο τους συσχετισμούς (φευ! ουδέποτε θα υιοθετούσα τέτοια γραμμική θεώρηση) αλλά κυρίως την πολιτική ατζέντα, δηλαδή να θέσουμε στην κουβέντα τα ζητούμενα των κοινωνικών μας αγώνων!

– Μήπως, όλοι όσοι υποστηρίζουν μονομερώς τους κοινωνικούς αγώνες κατέχουν μια κάποια αυθεντική και εξ αποκαλύψεως αλήθεια, η οποία μου διαφεύγει;
– Μήπως και οι Ισλανδοί κοινωνικό αγώνα δεν έκαναν;;; Την ανατροπή τους με εκλογές και δημοψήφισμα δεν την ολοκλήρωσαν;;;
– Και οι Αργεντινοί, μήπως, επίσης, δεν έκαναν εκλογές για να ολοκληρώσουν την δική τους ανατροπή;;;
– Ο Μαντέλα στη Νότια Αφρική, κοινωνικός αγωνιστής δεν ήταν;;; Αυτός δεν ήταν που ζήτησε και έλαβε την ψήφο των Νοτιοαφρικανών για να τάξει στο οριστικό παρελθόν το Απαρτχάιντ;;;
– Ο Τσάβες στη Βενεζουέλα κοινωνικός αγωνιστής δεν ήταν;;; Δεν τον εξέλεγε ο λαός;;;

6. Η αποχή ως δήθεν απονομιμοποίηση του συστήματος

Ένα άλλο επιχείρημα που ακούω είναι ότι “δεν συμμετέχω για να μην νομιμοποιώ το σύστημα”. Το επιχείρημα αυτό είναι αντίστοιχο του επιχειρήματος που θα μπορούσε να μου αναφέρει ένας μαθητής, λέγοντάς μου «δεν μπαίνω στην τάξη γιατί δεν με εκφράζει το σύστημα του απουσιολόγου».

Βρε, ο απουσιολόγος θα σου βάλει την απουσία και θα χάσεις τη χρονιά, είτε το αποδέχεσαι είτε όχι! Γιατί το σύστημα έχει προβλέψει και προϋπολογίσει την αντίδρασή σου μέσω αποχής (δήθεν άρνηση νομιμοποίησης) και την έχει νοηματοδοτήσει κατά τρόπο που, όχι μόνο δεν το βλάπτει αλλά το ευνοεί!

Αντιλαμβάνομαι ότι όσες φορές και να τα πούμε αυτά, πάντα θα υπάρχει κάποιος αρνητής των πάντων, που θα ποιείται ότι κατέχει κάποια εξ αποκαλύψεως αλήθεια και θα μας παροτρύνει σε κάθε είδους αποστασιοποίηση από την μόνη παρεμβατική διαδικασία που έχει απομείνει: Τις εκλογές. Προφανώς, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μονομερώς «κοινωνικός αγωνιστής», σούπερ-ντούπερ πολίτης και απαξιώνει τις εκλογές, γιατί είναι, λέει, του συστήματος. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι φίλος του συστήματος είναι αυτός που προπαγανδίζει την συνειδητή αποχή.

Ένας φίλος, μου έγραψε κάποτε το εξής, σχολιάζοντας την στάση των συνειδητά απεχόντων: «Στις μέρες μας, το να αρνείται κανείς να λάβει μέρος με οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στην Μνημονιακή Χούντα, είναι σαν να βιάζεται η μητέρα του, μπροστά σε οικογενειακή απαρτία, και εκείνος να αρνείται την…συγγένεια του με το θύμα».”

Διευκρίνιση:

Οι εκλογές διεξάγονται για να πουν οι ψηφοφόροι τι θέλουν ΟΧΙ τι δεν θέλουν. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτικές εκλογές (εθνικές και ευρωπαϊκές), διεξάγονται για να πει ο καθένας ποιον θέλει ως αντιπρόσωπο του στη βουλή των ελλήνων ή αντίστοιχα, των ευρωπαίων. Προς εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος, ο νόμος δίνει σε όλους τους εκλογείς τη δυνατότητα να προτείνουν την όποια υποψηφιότητα θέλουν ή να αυτοπροταθούν, να φτιάξουν συνδυασμό κλπ [ΠΔ 26/2012 Άρθρο 29]. Συνεπώς, ούτε το επιχείρημα “απέχουμε επειδή δεν έχουμε τι να ψηφίσουμε“ δεν στέκει, αφού μόνο όσοι δεν θέλουν δεν έχουν δικό τους υποψήφιο.

Συμπέρασμα ;;;

Όπλο τους η ΑΠΟΧΗ, όπλο μας Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ !

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

– Βουλευτικές εκλογές: Τι συμβαίνει αν τα λευκά ψηφοδέλτια ή η αποχή φτάνουν στο ποσοστό του 51%;

– Βουλευτικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι

 

Advertisements

10 comments on “Η αποχή είναι η ασφαλέστερη οδός που εφηύρε το σύστημα για να διασφαλίσει τη διαιώνισή του

 1. Pingback: Η αποχή είναι η ασφαλέστερη οδός που εφηύρε το σύστημα για να διασφαλίσει τη διαιώνισή του | ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

 2. ΣΧΕΤΙΚΟ :

  Τα πάντα για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 (αποτελέσματα, συμμετοχή, έδρες κλπ)

  απόσπασμα:

  ΕΘΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

  1.Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δεν έγιναν με σταυρό προτίμησης, και έτσι, όλοι οι βουλευτές επιλέχτηκαν με τον ίδιο τρόπο που κανονικά εκλέγονται οι βουλευτές επικρατείας. Συγκεκριμενα, το εκλογικό σώμα υποχρεώθηκε να επιλέξει μια λίστα υποψήφιων την οποία έχουν προτείνει 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων (ή απλά οι αρχηγοί τους). Τους 19 πολιτικούς φορείς μπορείτε να τους δείτε εδώ: Βουλευτικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

  Απο αυτούς τώρα, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έχει προτείνει 57 λίστες που εμπεριείχαν συνολικά περίπου 430 ονόματα. Το ίδιο έκανε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ενώ ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΣ – ΔΗΜΑΡ), ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, περιέλαβαν στις λίστες τους από 320 έως 408 ονόματα. Δηλαδή, όλοι αυτοί (και κάποιοι άλλοι όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ και ανένταχτους της Αριστεράς λόγου χάριν), έχουν προτείνει μια ολόκληρη δική τους βουλή και κάτι παραπάνω.


  4. Η αποχή

  Στις συγκεκριμένες εκλογές οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.840.525 (εκλογικό σώμα). Απο αυτούς, ψήφισαν έγκυρα 5.431.850 ήτοι το 55,2 % του εκλογικού σώματος και δεν ψήφισαν καθόλου ή ψήφισαν άκυρα 4.408.675. Συνεπώς, η πραγματική αποχή ήταν της τάξης του 44,8%.

  Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στη Φλώρινα όπου ξεπέρασε το 65%, ενώ ακολουθούν η Κεφαλονιά και η Λακωνία με πάνω από 60%, η Λέσβος και η Ευρυτανία με περίπου 57% και 56% αντίστοιχα.

  Ενας στους δύο ψηφοφόρους δε συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία και στη Χίο, την Αρκαδία, τη Θεσπρωτία, την Καστοριά, τη Σάμο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο, τη Δράμα, την Κέρκυρα, τις Σέρρες και τα Δωδεκάνησα, περιοχές στις οποίες το ποσοστό της αποχής ξεπέρασε το 50%.

  Ενδεικτικά παραδείγματα:

  Εκλογικη περιφέρεια νομού Φλωρινης (2 έδρες)

  εγγεγραμμένοι 89.666
  ψήφισαν συνολικά 32.270 / 35,99 %
  ψήφισαν έγκυρα 31.244 / 34,84%
  πραγματική αποχή 65,16%

  Σε αυτή την εκλογική περιφέρεια υπήρξαν:

  – 9 λίστες με 34 ονόματα που είχαν προτείνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
  – 6 υποψήφιοι που είχαν προταθεί από : την δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος, τον ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ.), το ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ, την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, την Ο.Κ.Δ.Ε. , την ΟΑΚΚΕ

  Τις έδρες τις πήραν: Ο ΣΕΛΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου ( πρώτος εγγεγραμμένος στην λίστα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου (πρώτος εγγεγραμμένος στην λίστα που πρότεινε η ΝΔ)

  Εκλογηκη περιφέρεια νομού Κεφαλληνιας (1 έδρα)

  Εγγεγραμμένοι 55.921
  Ψήφισαν συνολικά 22.124 / 39,56 %
  Ψηφισαν έγκυρα 21.569 / 38,57%
  Πραγματική αποχή 61,43 %

  Στη Κεφαλονιά υπήρξαν:

  – 11 λίστες με υποψήφιους που πρότειναν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , το Ε.ΠΑ.Μ., η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) Η κάθε λίστα εμπεριείχε 2 με 3 ονόματα.
  – 5 υποψήφιοι που είχαν προταθεί από Ο.Κ.Δ.Ε., ΟΑΚΚΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος, ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ ( από ένας ο καθένας )

  Την έδρα την πήρε ο ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Χρήστου ο οποίος ήταν εγγεγραμμένος πρώτος στη λίστα την οποία είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Εκλογηκη περιφέρεια νομού Λακωνίας (3 έδρες)

  εγγεγραμμένοι 126.886
  συνολικά ψήφισαν 51.376 (40,49 %)
  έγκυρα ψήφισαν 50.175 = (39,54%)
  πραγματική αποχή 60,46 %

  Στη Λακωνία υπήρξαν:

  – 11 λίστες με υποψήφιους που πρότειναν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., – Ε.Ε.Κ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ , η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και η δημιουργία, ξανά! Η κάθε λίστα εμπεριείχε από 2 έως 5 ονόματα.
  – 6 υποψήφιοι που είχαν προταθεί από Ο.Κ.Δ.Ε., ΟΑΚΚΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Ε.ΠΑ.Μ. ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
  – 1 μεμονωμένος υποψήφιος

  Τις έδρες τις πήραν οι πρώτοι εγγεγραμμένοι στις λίστες που πρότειναν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) ήτοι ο ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Παναγιώτη, ο ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου και ο ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Γεωργίου .

  περισσότερα εδώ: https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/09/22/τα-πάντα-για-τις-εκλογές-της-20ης-σεπτεμ/

  • Προεκλογικά, έκαναν δηλώσεις υπέρ της αποχής :

   – Ο Γιώργος Κασιμάτης: ΑΠΟΧΗ Ή ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ! http://ixnos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_346.html

   – Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟ.Σ: Αποχή, από τις στημένες εκλογές!! Μην ψηφίσετε, είναι ο μοναδικός τρόπος να αντισταθείτε σε αυτές τις στημένες εκλογές.
   http://www.alpha1news.gr/2015/09/blog-post_741.html

   – Ο Νίκος Αλικάκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας http://www.syndesmosee.org/alpharhothetarhoomicrongammarhoalphaphiiotaalpha

  • Απίστευτο: Ο Τσίπρας οφείλει τη μεγάλη του νίκη στην… αποχή!

   Την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και κατήγαγε μεγάλη εκλογική νίκη, απώλεσε περίπου 323.000 ψηφοφόρους. Η ΝΔ που αύξησε κατ ελάχιστο το ποσοστό της, έχασε περίπου 195.000 ψηφοφόρους. Και ακόμη, το Ποτάμι παρουσίασε πτώση κατά 152.000 ψηφοφόρους, οι ΑΝΕΛ κατά 37.000. Έως και το ΚΚΕ, έχασε 37.000 ψήφους. Σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου, 774.250 πολίτες αποφάσισαν να μην φτάσουν ως τις κάλπες. Αλλά δεν ήταν όλοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ… Η αποχή κατανεμήθηκε αναλογικά σε όλα σχεδόν τα κόμματα πλην της Ένωσης Κεντρώων που αύξησε θεματικά τις δυνάμεις της.

   http://newpost.gr/politiki/487954/apisteyto-o-tsipras-ofeilei-thn-megalh-toy-nikh-sthn-hellip-apoxh

  • ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
   21/09/2015 /

   απόσπασμα
   …..

   ” Μυθεύματα που κυκλοφόρησαν πολύ τις περασμένες ημέρες του τύπου “τους κάναμε ρόμπα/ρεζίλι των σκυλιών“, “τους φοβίσαμε“, “στείλαμε μήνυμα απαξίωσης“, κ.ά. κατέπεσαν πλήρως διότι ούτε γελοιοποίηση συνέβη (όπως π.χ. η γελοιοποίηση των δημοσκόπων κατά το Δημοψήφισμα της 5-7-2015 η οποία όντως έγινε) ούτε βεβαίως υπάρχει αποδοχή ή έστω συζήτηση σοβαρή (δηλαδή που να μεταφράζεται σε πράξεις που να απορρέουν από αυτήν) της όποιας απαξίας.

   Το επιχείρημα ότι “δεν αναγνωρίζω τις εκλογές απέχοντας όπως δεν αναγνωρίζω τους φόρους μη πληρώνοντας τους” είναι λάθος λογικής διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις που βασίζονται σε εντελώς διαφορετική νομική, Συνταγματική αλλά και ουσιαστική βάση :
           
     Όταν δεν πληρώνεις έναν φόρο διότι δεν τον αναγνωρίζεις (όπως έχουμε όλοι μας πράξει σε μεγάλο βαθμό και εμείς οι Γεριτσίδου δημοσίως και επίσημα), κατ’ αρχάς αποδυναμώνεις τον αντίπαλο διότι του στερείς χρήμα (δηλαδή δύναμη που θέλει να σου την πάρει) το οποίο κρατάς εσύ αν υποθέσουμε ότι το έχεις και κατά δεύτερον διαφυλάσσεις το Δικαίωμα σου να προσβάλλεις τον νόμο που επιβάλλει τον φόρο διότι εμπράκτως, με πράξη που δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς, τον έχεις αμφισβητήσει.
           
     Στις εκλογές εάν δεν δώσεις την ψήφο σου απέχοντας ενδυναμώνεις τον αντίπαλο, δίνοντας του περισσότερη εξουσία και δύναμη (σε αντίθεση με την περίπτωση των φόρων) ενώ η πράξη σου μπορεί να ερμηνευθεί με χίλιους δυό διαφορετικούς τρόπους και ενώ η ερμηνεία της αμφισβήτησης της νομιμότητας λόγω μη συμμετοχής ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.
            
   Δηλαδή, η αμφισβήτηση μέσω άρνησης συμμετοχής στις εκλογές δεν αναγνωρίζεται από τον νόμο ούτε και αν γίνει με συνοδευόμενο έγγραφο.

   Τουλάχιστον στις περιοχές που σημείωσαν αποχή πολύ πιο πάνω από 51% πρέπει να απαιτήσουμε από αυτούς τις ακυρωτικές πράξεις των αποτελεσμάτων που υπόσχονταν και την επανάληψη των εκλογών. ”

   Δειτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

   http://crimesagainstgreeks.com/πρωτοσ-απολογισμοσ-των-εκλογων-τησ-20ης/

 3. Ο Άρειος Πάγος απαντώντας σε μηνύματα αναγνώστριας που είχαν σχέση με το ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ λεει :

  “Αθηνα 19 Σεπτεμβριου 2015

  αριθ. πρωτ. 31 100

  Απαντώντας στα μηνύματα από 2,3,4 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 σας γνωρίζουμε ότι στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και έχουν δικαίωμα του εκλέγειν είτε είναι κάτοικοι Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Οι Έλληνες του εξωτερικού εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 5 000 000.”

  Ο αριθμός αυτός όμως περιλαμβάνει μόνο τους μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού . Υπαρχουν όμως και άλλες κατηγορίες όπως οι Έλληνες που δουλεύουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας που διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό

 4. Το γράφημα απεικονίζει πρόβλεψη βασισμένη στα στοιχεία που υπήρξαν στη μέση της καταμέτρησης. Με την ενσωμάτωση του 100% των εκλογικών τμημάτων φαίνεται όμως ότι τα δεδομένα άλλαξαν, και συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τελικά ψήφισαν έγκυρα 5.431.850 ήτοι το 55,2 % του εκλογικού σώματος και ότι δεν ψήφισαν καθόλου ή ψήφισαν άκυρα 4.408.675.

  21-09-2015 15:13

  εγγεγραμμένοι 9.840.525
  ψήφισαν 5.566.295 / 56,57 %
  έγκυρα 5.431.850 / 55,2 %
  άκυρα 70.061 / 1,26 %
  λευκά 64.384 / 1,16 %
  άκυρα συνολικά 2,42 %

  Αυτά βέβαια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει τώρα το ΥΠΕΣ, γιατί αργότερα ποιος ξέρει ;;

  Για να καταλάβετε τι εννοώ, σημειώστε ότι στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές του 2014, στις 30 Μαΐου 2014 όταν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων καθώς και στις 27 Ιουνίου όταν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ ήταν διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν τώρα.

  αρχικά στοιχεία :

  Εγγεγραμμένοι 9.907.995
  Ψήφισαν 5.942.196 (59,97%)
  έγκυρα 5.716.472
  Ακυρα 158. 796 (2,67%) /Λευκά 66.928 (1.13%)

  τωρινά στοιχεία:

  Εγγεγραμμένοι 10.013.834
  Ψήφισαν 5.941.636 / 59,33 %
  έγκυρα 5.715.985
  Ακυρα 157.094 /Λευκά 68.557 3,80 %

  Σιμώστε επίσης ότι οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την αύξηση του εκλογικού σώματος κατά 105.839 (!), την μείωση εκείνων που ψήφισαν, την μείωση των έγκυρων ψηφοδελτίων κλπ, αλλά και την αύξηση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων. Περισσότερα θα βρείτε στο τελευταίο σχόλιο που μπήκε ΕΔΩ

  • Οι συνδυασμοί που κατέλαβαν έδρες στη βουλή, έλαβαν μαζί 5.083.758 ψήφους και χωριστά από : 1.925.904 , 1.526.205 , 379.581 , 341.390 , 301.632 , 222.166 , 200.423 και 186.457 ψήφους.

   Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) που έλαβε 155.242 ψήφους και δεν μπήκε στη βουλή, ζήτησε ήδη δειγματοληπτικό έλεγχο των ψήφων σε τέσσερις δήμους της Αττικής.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.