Tο πολυνομοσχέδιο με την αύξηση φόρων και τις τροπολογίες για Κόφτη και Εισόδημα Αλληλεγγύης

Εμπεριέχει φόρος μερισμάτων, αύξηση ΕΦΚ σε Καύσιμα, φόρος σε συνδρομητική, αύξηση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, φόρος σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, νέα ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, νέο ΤΑΙΠΕΔ με ξένη διοίκηση κλπ.

Συνεδρίαση των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, στις 19 Μαϊου, 2016

ΦΩΤΟ από συνεδρίαση των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, στις 19 Μαϊου, 2016

Μοιράστηκαν στους βουλευτές οι περίπου 7000 σελίδες του πολυνομοσχεδίου “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις” που τίθεται σε ψηφοφορία την Κυριακή. 

Οι βουλευτές καλούνται μέσα σε λίγες ώρες να το διαβάσουν, κατανοήσουν, αποκωδικοποίήσουν και να αποφασίσουν αν θα το στηρίξουν ή όχι. Όπως μάλιστα υπολόγισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόκειται για: 535 σελίδα/ώρα μόνο για ανάγνωση χωρίς ύπνο.

[Το σχέδιο νόμου συνοδεύουν και οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και δυο τροπολογίες που ανεβάζουν για την ώρα τον αριθμό των σελίδων που έλαβαν οι βουλευτές σε περίπου 8000!]

1.ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

 

ΕΝΦΙΑ: Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκαλύπτει στην έκθεσή του πόσο θα στοιχίσουν στις τσέπες των φορολογουμένων. [Αναλυτικά οι αλλαγές σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιοΈως και τριπλάσιος ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση στις αντικειμενικές! 

Είναι σαφές όμως ότι ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος έως το 2015 αφορούσε μόνο όσους είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφεξής θα αφορά ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυξάνονται (πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ), τα κλιμάκια αλλάζουν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), όταν έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με διπλασιασμό των κλιμακίων (από 12 σε 25) και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία (οι συντελεστές ξεκινούν πλέον από το 0,0037 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι των 2 ευρώ που ίσχυαν έως σήμερα) αλλά αυξημένους έως και 25% συντελεστές στα «ρετιρέ».

Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.

Χαράτσι έρχεται και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητα, τα οποία παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις., ενώ στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31/12/2014 μέχρι και την 29/7/2016, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997, ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά περίπτωση.

ΦΠΑ: Από την 1η Ιουνίου, το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί και καύσιμα, έως τον κλάδο της εστίασης, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Νησιά: Από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.[ Οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α. από 1.6.2016 στα νησιά με πίνακες]

Ξενοδοχεία: Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για αυτά με τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,50 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016, σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

Τυχερά παιχνίδια: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Μπίρες: Καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στην μπίρα καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Τέλη ταξινόμησης Ι.Χ.: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης είναι:

– 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ

– 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

– 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

– 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

– 32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Στη συνέχεια μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%, ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

– 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

– 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια

– 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο

– 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

– 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

– 100% για εκπομπές ρύπων άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως), ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.

Αλλαγές στον φόρο πολυτελείας: Επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%), κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).

Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Καύσιμα: Αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου οι φόροι στα καύσιμα, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που αυξάνει από τις 15 Οκτωβρίου του 2016. Στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από το 1,35 στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επενδύσεις: Το πολυνομοσχέδιο φέρνει ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επενδύσεων, καθώς αυξάνεται η φορολόγηση ενεργητικού για εταιρίες επενδύσεων, αμοιβαία και ΑΕΕΑΠ.  

Αναλυτικά όλες οι φορολογικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου ΕΔΩ

Σχόλιο: Μην ξεχνάτε ότι μείωση εισοδημάτων διά της αύξησης της φορολογίας έγινε και μέσω του “Ασφαλιστικού” (ΦΕΚ A 85/12.05.2016το οποίο ήδη αλλάζει μέσω ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ τροπολογίας). Δείτε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ασυνεπειών του “ασφαλιστικού” ΕΔΩ (και στα σχόλια αυτής της ανάρτησης). Παραδείγματα προηγούμενων ετών ΕΔΩ Σχετικό: Όλες οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό

 .

2. Στο πολυνομοσχέδιο και το Υπερταμείο (το νέο ΤΑΙΠΕΔ) με ξένη διοίκησηΤι θα διαχειριστεί

Στο νέο υπερταμείο, που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και εποπτεύεται ασφυκτικά από την Κομισιόν, μεταβιβάζονται σταδιακά σχεδόν όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ ΟΑΣΑ, ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ κλπ) και το μεγαλύτερο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (70.000 ακίνητα).

 

3.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής (Σημερινή μορφή)

Τίτλος
Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις.
Τύπος
Σχέδιο νόμου
Υπουργείο
Οικονομικών
Επιτροπή
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας
20/05/2016
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν
δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν
ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις

Click to access 9587995.pdf

Click to access 9590337.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9588000.pdf   

Click to access 9587981_1.pdf

Click to access 9587986_1.pdf

Click to access 9587988_1.pdf

Click to access 9587989_1.pdf

Click to access 9587990_1.pdf

Click to access 9587991_1.pdf

Click to access 9587992_1.pdf

Click to access 9587999_1.pdf

Click to access 9589575.pdf

Click to access 9587996.pdf

Click to access 9587997.pdf

Click to access 9588002.pdf

Αιτιολογική Έκθεση & Λοιπές Συνοδευτικές Εκθέσεις

Click to access e-epidiat-eis-synolo.pdf

Ημ. Κατάθεσης
18/05/2016
Εισηγητές
Κωνσταντίνος Σπαρτινός 
Χρήστος Σταϊκούρας 

Σχετικές Συνεδριάσεις Επιτροπής
20/05/2016 10:00
20/05/2016 10:00
20/05/2016 14:00
20/05/2016 14:00
20/05/2016 18:00
20/05/2016 18:00
20/05/2016 18:00
19/05/2016 13:00
19/05/2016 13:00
19/05/2016 13:00

Τροπολογίες

Αρ. Τροπολογίας: 435/79 18.5.2016 [εκπρόθεσμη]
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.
Αρ. Τροπολογίας: 437/81 20.5.2016 [εκπρόθεσμη]
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Συμπλήρωση-τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016 περί Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας.

 

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε εδώ το σχέδιο νόμου σε word και εδώ την αιτιολογική έκθεση σε word 

 

Πηγές 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

14 comments on “Tο πολυνομοσχέδιο με την αύξηση φόρων και τις τροπολογίες για Κόφτη και Εισόδημα Αλληλεγγύης

  1. Αγης Βερούτης :

    1. Αν κάποιος μου έλεγε χθες ότι θα έπρεπε να εξηγήσω γιατί είναι επιζήμιο για την οικονομία το να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα σε μια υφεσιακή οικονομία, θα τον ειρωνευόμουν. Προφανώς όμως θα έκανα λάθος.

    2. Είσαι νέα κοπέλα με σπουδές και έχεις μισθό 18.000. Αλλά, ψήφισες ΟΧΙ

    1. Tο μεγάλο μου λάθος ( Η Ρουμανία του Τσαουσέσκου και η Β Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ )

    Αν κάποιος μου έλεγε χθες ότι θα έπρεπε να εξηγήσω γιατί είναι επιζήμιο για την οικονομία το να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα σε μια υφεσιακή οικονομία, θα τον ειρωνευόμουν. Προφανώς όμως θα έκανα λάθος. Πάμε λοιπόν:

    – η οικονομία σου χάνει ΑΕΠ λόγω υπερφορολόγησης

    – παίρνεις (λέμε τώρα) μια σειρά αναπτυξιακών μέτρων που απελευθερώνουν κομματια της οικονομίας, δίνεις φορολογικά κίνητρα σε ξένες επενδύσεις, και προσπαθείς να κρατάς ισοσκελισμένο το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που περιέχει το εμπορικό ισοζύγιο.

    – στόχος σου είναι να κρατήσεις τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σου σταθερό, αυξάνοντας τον παρονομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ

    – Η ανάπτυξη σου επιτρέπει να αναχρηματοδοτήσεις τους τόκους δανειζόμενος στις διεθνείς αγορές, χωρίς να τους πληρώσεις από φόρους, διότι οι φόροι προκαλούν υφεσιακή πίεση στην οικονομία σου με πολλαπλασιαστή 1,5-1,75 από όσο είναι οι φόροι.

    -επίσης, όταν μαζεύεις φόρους και πληρώνεις τόκους εξωτερικού χρέους, επιβαρύνεις το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ισόποσα προς τις πληρωμές, άρα προκαλείς μείωση της ρευστότητας της οικονομίας σου, και την επιβραδύνεις

    – όταν έχεις υφεσιακή οικονομία, τα υψηλά πλεονάσματα επιτείνουν την ύφεση, όπως γνωρίζει πολύ καλά η ΠΦΑ που πανηγύριζε την αποδοχή από τους εταίρουςτης μείωσης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2% για το ’16 στο 0,5%

    .
    ΆΡΑ: πρωτογενές πλεονασμα 5,4 δις ως το 2035 ισοδυναμεί με υφεσιακή πίεση προς την Ελληνική Οικονομία 5,4 δις x 19 χρόνια x 1,5πολλαπλασιαστή = 153,9 δις στη 19ετία

    Ελπίζω να ήμουν ξεκάθαρος.

    Η οικονομία ενός κράτους δεν λειτουργεί όπως ένα μαγαζί!

    Ένα κράτος έχει προοπτική επιβίωσης αέναα, και άρα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τους τόκους των δανείων του με νέα δάνεια, εφόσον η ανάπτυξή του είναι υψηλότερη από τους τόκους, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ να παραμένει σταθερός.

    Το σκεπτικό είναι φυσικά ότι ο πληθωρισμός τρώει τα κεφάλαια δανεισμού, ενώ η ανάπτυξη αυξάνει την δυνατότητα της οικονομίας να εξυπηρετεί το χρέος της, δηλαδή να δανείζεται αξιόπιστα και με χαμηλό επιτόκιο.

    Οι μόνες χώρες που αποπληρώσανε το δανεισμό τους με φόρους ήταν Η Ρουμανία του Τσαουσέσκου, και η Βόρειος Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η επίδραση αυτής της οικονομικής προσέγγισης είναι γνωστή.

    Το τέταρτο μνημόνιο ουσιαστικά βάζει την Ελλάδα σε μα τροχιά Τσαουσεσκοποίησης της οικονομίας.

    Θεός φυλάξει!

    2. Είσαι νέα κοπέλα με σπουδές και έχεις μισθό 18.000. Αλλά, ψήφισες ΟΧΙ

    Eίσαι μια νέα κοπέλα. Έξυπνη, εργατική, ικανή. Σπούδασες 4 χρόνια, απέκτησες πολύτιμη εμπειρία, προσπαθείς πάντα να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Μπορείς να βγάζεις 1.500 ευρώ προ φόρων και εισφορών τον μήνα ως ελεύθερη επαγγελματίας (πχ δικηγόρος), ή 18.000 ευρώ το χρόνο, δουλεύοντας 9-12 ώρες την ημέρα, καμιά φορά και Σάββατο. Ξυπνάς στις 6:30 κάθε πρωί, και μέσον όρο δουλεύεις 55 ώρες τη βδομάδα. Με αυτά τα 18 χιλιάρικα το χρόνο, που είναι το προϊόν της εργασίας σου, θα μπορούσες να ζεις μια μετρημένη και αξιοπρεπή ζωή.

    Θα έδινες 300-400 ευρώ το μήνα για ένα μικρό διαμέρισμα σε μια ασφαλή γειτονιά, 200 ευρώ λογαριασμούς (φως-νερό-τηλέφωνο κλπ), άλλα 200 για τρόφιμα, 200 ευρώ δάνειο-βενζίνες-ασφάλεια για ένα μικρό αμάξι, και θα σου έμεναν διαθέσιμα και 500 ευρώ για να ντυθείς, να βγεις έξω τα Σάββατα, να πας καμιά εκδρομή το χειμώνα και δυο βδομάδες διακοπές το καλοκαίρι.

    Όμως οι κρατήσεις σου είναι 1.100,55 ευρώ το μήνα. Σου μένουν 399,45 ευρώ. Γι’αυτό ζεις με τους γονείς σου στα τριαντακάτι, και σου τσοντάρει ο μπαμπάς από κάτι νοίκια αν καθυστερήσει κανένας πελάτης σου να σε πληρώσει.

    —-

    Η ξαδέρφη σου δεν σπούδασε και μπήκε στο Δήμο από την Υπηρεσία Καθαριότητας, χωρίς εξετάσεις, και μετά από 6 μήνες αποσπάστηκε στο ληξιαρχείο. Κανόνισε ποιες μέρες θα πηγαίνει με τις υπόλοιπες κυρίες εκεί, ώστε να εργάζεται 8:00-13:30 δυο φορές τη βδομάδα. Καμιά φορά περνάει και άλλες μέρες και παίρνει ένα χαρτί στο χέρι και κάνει γύρω-γύρω τα γραφεία του δημαρχείου για να περάσει η ώρα. Δουλεύει όμως χαλαρά 11 ώρες τη βδομάδα.

    Τώρα έχει ήδη 12,5 χρόνια προϋπηρεσίας και καθαρό μισθό 900 ευρώ. Μαζί με τις κρατήσεις παίρνει μικτά πάνω από 1.100,45 ευρώ το μήνα.

    Όταν βγεις στη σύνταξη εσύ, σε 33 χρόνια από τώρα (έστω είσαι 34), θα παίρνεις 364 ευρώ εγγυημένα, συν ίσως κανένα 100στάρικο ακόμα. Ίσως.

    Η ξαδέρφη σου θα βγει με 25ετία σε 12,5 χρόνια από τώρα, και θα παίρνει πάνω από χιλιάρικο σύνταξη, γιατί είναι αντισυνταγματικό να μικρύνει η σύνταξή της.

    Στις προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, “Όχι”, και μετά πάλι ΣΥΡΙΖΑ. Για να ζεις αξιοπρεπώς ρε γαμότο!

    Ερώτηση: Ποιος ακριβώς πιστεύεις πως πληρώνει το μισθό της ξαδέρφης σου;;;;;;;;;

  2. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 3 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ …..

    Αρ. Τροπολογίας: 439/83 20.5.2016
    Αρχείο: .pdf
    Περιγραφή: Διατάξεις σχετικά με α. την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης β. τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής για δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχουν οι ΦΚΑ για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ γ. την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος τμήματος ή συνόλου ΕΚΑΣ. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9591527.pdf

    Αρ. Τροπολογίας: 440/84 20.5.2016
    Αρχείο: .pdf
    Περιγραφή: Αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9591528.pdf

    Αρ. Τροπολογίας: 441/85 20.5.2016
    Αρχείο: .pdf
    Περιγραφή: Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4111/2013 σχετικά με την απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ και την απορρόφησή του από την Ελληνική Εταιρεια Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού (ΕΕΣΤΥ ΑΕ) http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9591538.pdf

    • Και τέταρτη εκπρόθεσμη τροπολογία:
      Αρ. Τροπολογίας: 449/93 21.5.2016
      Αρχείο: .pdf http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9591906.pdf
      Περιγραφή: Κατάργηση των άρθρων 14 έως 33 του ν. 4269/2014, αναφορικά με τις κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης.

      Έπειτα, και ως συνήθως, υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από όσους χρειαζόταν για να γίνει νόμος του κράτους

      Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2247493/iperpsifistike-to-polinomoschedio

    • Νέο ολόκληρο «νομοσχέδιο» οι «νομοτεχνικές βελτιώσεις»
      ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

      Με αυτόνομο νομοθέτημα ισοδυναμούν οι αλλαγές που επιφέρουν υπουργοί στο υπό ψήφιση κρισιμότατο και γεμάτο σκληρά μέτρα πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η μέθοδος είναι παραπλανητικά «απλή»: κατατίθενται με τη μορφή «νομοτεχνικών βελτιώσεων», αλλά πολλές εξ αυτών αποτελούν ουσιαστικά νέες ρυθμίσεις.

      Είχε ήδη μιλήσει ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας – ένδειξη ότι η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία βρισκόταν λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της και οι εν λόγω «νομοτεχνικές» απαριθμούσαν 23 σελίδες γεμάτες από 130 αλλαγές-τροποποιήσεις, αθώες ή και «ύποπτες», ενώ δεν έλειψαν ως γνωστόν και μείζονος σημασίας «Παραρτήματα», με λίστες υπό «αξιοποίηση» δημοσίων φορέων. (Μεταξύ των «υπόπτων»; Η πρόβλεψη για επίσπευση του χρόνου υλοποίησης φορολόγησης αγαθών ή προϊόντων, όπως η μπύρα και η χρήση Ιντερνετ). Μάλιστα, είχε μιλήσει ο κ. Κουτσούμπας όταν ο υπουργός Οικονομικών σε νέα του παρέμβαση ανακοίνωνε και νέες «νομοτεχνικές βελτιώσεις», ακόμα και στην … αιτιολογική Εκθεση του σχεδίου νόμου.

      Σύμφωνα με την εκδοχή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια (σε παρέμβασή του, στις 15:45) οι νομοτεχνικές βελτιώσεις ήταν πλέον περισσότερες από 160.

      Καταγράφονται ενδεικτικά παραδείγματα του περιεχομένου αυτών των αλλαγών, που εκτός των άλλων καταδεικνύουν άλλοτε προχειρότερα κατά την νομοθέτηση στην πρώτη φάση της, και άλλοτε διάθεση να μην υπάρχει σαφήνεια ως προς τι «μεταρρυθμίζεται»-αντικαθίσταται-τροποποιείται:

      «Το τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο και ένατο εδάφιο της τροποποιούμενης με την παράγραφο 3 του άρυρου 170, της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.4369/2016 (Α’33), τροποποιούνται ως εξής» (ακολουθεί ολόκληρο άρθρο).

      «Στην περίπτωση ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 189, οι λέξεις «για κάθε ανάθεση που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή» αντικαθίστανται με τις λέξεις «που συνάδει με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως ερμηνεύονται από τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ και την ερμηνευτική ανακοίνωση της Επιτροπής της 1.8.2006 (ΕΕ C 179/2)».

      «Στην παράγραφο 2 του άρθρου 213 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Οι ανωτέρω εξαιρούνται από κάθε άλλή διάταξη που εφαρμόζεται σε νομικά πρόσωπα που έχουν ταξινομηθεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης».

      «Στο τέλος της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 33, η φράση «της περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 16 του παρόντος», αντικαθίσταται με τη φράση «της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του παρόντος». Και, ακόμα:

      «Η παράγραφος 3 του άρθρου 61 αναριθμείται σε παράγραφο 4 και προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Η περίπτωση ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, όπως προστέθηκε με το άρθρο έκτο του ν. 4379/2016 (Α’ 63), καταργείται από τότε που ίσχυσε».

      Και επειδή, προφανώς, νομοτεχνικές βελτιώσεις σε άρθρα είναι κάπως συνηθισμένο, προωθήθηκαν και νομοτεχνικές βελτιώσεις επί νομοτεχνικών βελτιώσεων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

      «Στην υπ’αριθμ. 59 νομοτεχνική βελτίωση του Υπουργείου Οικονομικών στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ (ΑΡΘ. 196 ΠΑΡ.7) – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΙΠΕΔ, στον αύξοντα αριθμό 1, στο ΟΝΟΜΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ/Διεύθυνση η φράση «ΕΡΤ ΠΕΡΑΙΑ» αντικαθίσταται με τη φράση «ΕΡΤ-ΠΕΡΑΙΑ-ΜΙΚΡΑ», στο ΑΒΚ προστίθεται η φράση «3206 & ΕΡΤ» και στο ΔΗΜΟΣ / Περιοχή ή φράση «Περαία» αντικαθίσταται με τη φράση «Περαία – Μίκρα».

      http://www.kathimerini.gr/860797/article/epikairothta/politikh/neo-oloklhro-nomosxedio-oi-nomotexnikes-veltiwseis

  3. Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων

    20.5.2016 | 15:59

    Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στις επιτροπές συνεχίζεται επί των άρθρων, ενώ αύριο, Σάββατο 21 Μαϊου, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαϊου.

    http://www.lifo.gr/now/politics/101329

    Σχόλια:
    – Η “αντιπολίτευση” δεν ψήφισε απλά και μόνο επειδή δεν χρειαζόταν. Αλλιώς …..
    – μετά την έγκριση του νομοσχεδίου εννοείται ότι συνεχίστηκε η κατάθεση τροπολογιών

  4. ΑΣΥΛΙΑ στα καρτέλ των εργολάβων

    Μια ντροπιαστική διάταξη η οποία ουσιαστικά «βγάζει λάδι» τις συμμορίες των εργολαβικών καρτέλ που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και ακύρωσαν οποιαδήποτε έννοια ανταγωνισμού, πέρασε η κυβέρνηση.
    Η διάταξη έρχεται την ώρα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατηγορεί τους εργολάβους για καρτέλ και ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες και να επιβάλει πρόστιμα, και σε αυτήν προβλέπεται «διαδικασία διευθέτησης των διαφορών» και εξάλειψη των ποινικά κολάσιμων πράξεων.

    Αναλυτικότερα, στα άρθρα 105 και στο 106 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (18 Μαΐου 2016), η κυβέρνηση φέρνει διάταξη για τη διαδικασία διευθέτησης διαφορών ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία προβλέπεται η μείωση του προστίμου, η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του και η εξάλειψη των ποινικά κολάσιμων πράξεων.

    Σημειώνεται ότι η νομοθετική διάταξη αυτή μόνο τυχαία δε θεωρείται από παράγοντες της αγοράς, λόγω ακριβώς της χρονικής στιγμής που έρχεται, καθώς ήρθε στο «παρά πέντε» των κλήσεων των στελεχών διαφόρων κατασκευαστικών εταιρειών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διερευνά εδώ και χρόνια (από το 2013) την υπόθεση.

    Το ereportaz πληροφορείται ότι το υλικό που έχει συλλεχθεί είναι συγκλονιστικό.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, κατασχέθηκαν υπολογιστές, ανοίχτηκαν emails και εντοπίστηκαν οι συνεννοήσεις των εταιρειών κολοσσών (μερικές από αυτές έχουν και πρόσβαση στον τομέα των media) που έστηναν καρτέλ για να πάρουν τα έργα και να μοιραστούν τα δις.

    Την ίδια στιγμή, έρευνα των Εισαγγελέων διαφθοράς έχει καταδείξει τον τρόπο δράσης του καρτέλ, ενώ Εισαγγελικό πόρισμα έχει σταλεί στην Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, με τους δικαστικούς λειτουργούς να περιμένουν με τη σειρά τους το πόρισμα της Επιτροπής για να προχωρήσουν σε κλήσεις υπόπτων.

    diataksi kartel

    Συγκεκριμένα στο άρθρο 105 αναφέρονται τα εξής:

    1. Μετά το άρθρο 25 του ν. 3959/2011 προστίθεται άρθρο 25α ως εξής:

    «Άρθρο 25α

    Διαδικασία διευθέτησης διαφορών

    Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία λαμβάνεται σε Ολομέλεια, μπορεί να θεσπιστεί διαδικασία διευθέτησης διαφορών για τις επιχειρήσεις που παραδέχονται τη συμμετοχή στην αποδιδόμενη σε αυτούς οριζόντια σύμπραξη κατά παράβαση του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με την απόφαση αυτή ρυθμίζονται ιδίως τα εξής θέματα:

    α) Οι όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης.

    β) Το στάδιο της διαδικασίας ελέγχου, κατά το οποίο μπορεί να υποβληθεί αίτημα του ελεγχομένου να υπαχθεί σε διαδικασία διευθέτησης, το αργότερο μέχρι την κατάθεση από το μέρος του πρώτου υπομνήματος μετά την κοινοποίηση της εισήγησης.

    γ) Η διαδικασία που ακολουθείται, προκειμένου να επιτευχθεί η διευθέτηση της διαφοράς. Στη διαδικασία αυτή θα προβλέπεται υποχρεωτικά η παραδοχή από τον ελεγχόμενο της αποδιδόμενης σε αυτόν παράβασης ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση της διαφοράς.

    Εάν τελικά η διευθέτηση δεν επιτευχθεί, τότε η τυχόν δήλωση του ελεγχόμενου περί παραδοχής της παράβασης, όπως περιλαμβάνεται στις παρατηρήσεις που υπέβαλε, θεωρείται ανακληθείσα και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ούτε από την Επιτροπή ούτε από τα δικαστήρια.

    δ) Η πρόσβαση των συμμετεχόντων στη διαδικασία διευθέτησης στα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διευθέτησης και η δυνατότητα ή μη αξιοποίησης των δηλώσεων και αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν από τα μέρη κατά τη διαδικασία αυτή, με την επιφύλαξη των σχετικών ενωσιακών διατάξεων.

    ε) Η δυνατότητα ή μη χωριστής διευθέτησης, σε περίπτωση περισσότερων ελεγχομένων, εκ των οποίων μόνο μερικοί συναινούν στη διευθέτηση.

    στ) Η δυνατότητα της Επιτροπής, σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς, να μειώσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Η μείωση που θα προβλεφθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του προστίμου που θα επιβαλλόταν σε περίπτωση μη διευθέτησης της διαφοράς, όπως αυτό το πρόστιμο θα διαμορφωνόταν ύστερα και από τυχόν μείωση κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 25.

    ζ) Ζητήματα διαχρονικού δικαίου.

    η) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    Σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση κατ’ απλοποιημένη διαδικασία, στην οποία, μεταξύ άλλων, βεβαιώνεται η τέλεση της αποδιδόμενης παράβασης, καθώς και το γεγονός της διευθέτησης της διαφοράς, και επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις».

    2. Στην περ. ιδ΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3959/2011 προστίθεται υποπερίπτωση εε) ως εξής:

    «εε) Τον καθορισμό της διαδικασίας, των όρων και των προϋποθέσεων της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών κατά το άρθρο 25α».

    Άρθρο 106:

    Ποινικές διατάξεις

    Η παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

    «3. Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 25 και 25α, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα».

    http://www.ereportaz.gr/diataxi-ntropi-katharizi-ta-kartel-ton-ergolavon/

    • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ

      Του Γιώργου Φλωρά

      Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές Την επόμενη ημέρα που ανακοινώνεται ότι το καρτέλ των κατασκευαστικών κατέκλεψε τη χώρα επί 26 χρόνια, κατατίθεται Νόμος από το Υπουργείο Οικονομίας που, με βάση τις αλλαγές, οι ποινικές ευθύνες των καθαρμάτων που ληστεύουν τον ελληνικό λαό διαγράφονται αμέσως μόλις πληρώσουν το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

      Σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο της 18ης Μαΐου:

      Άρθρο 106

      Ποινικές διατάξεις

      Η παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

      «3. Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 25 και 25α, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα».

      Ούτε ο Χατζηδάκης, ο πλέον σοβαρός υποστηρικτής των καρτέλ δεν τόλμησε τέτοια παρέμβαση και την τολμάει η κυβέρνηση που ήρθε για να ξεκαθαρίσει με το παλιό. Μια φράση μόνο. Αίσχος και προδοσία!

      Για να γίνει κατανοητό.

      Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ λήστευε επί 16 χρόνια τους Έλληνες και είχε μικτά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ. Της καταλογίστηκε πρόστιμο 30.000.000 ευρώ. Θα το πληρώσει και οι εγκληματίες που μας λήστεψαν δεν θα έχουν καμία ποινική ευθύνη.

      Το καρτέλ των κατασκευαστικών μας λήστευε επί 26 χρόνια. Θα τους καταλογιστεί ένα ελάχιστο πρόστιμο μπροστά στα μυθικά τους κέρδη (αφού το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς), θα το πληρώσουν και θα γελάνε στα μούτρα μας αφού δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ποινικά (πρόβλεψη ποινής φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών).

      Και για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν εξαλείφονται μόνο οι ποινές που ορίζει ο Ν. 3959/2011 Περί Ανταγωνισμού, που είναι αστείες ούτως ή άλλως, αλλά εξαλείφονται και οι ποινές που επισείει ο Νόμος για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, εντός του οποίου εμπίπτουν οι παραβιάσεις της εναρμονισμένης πρακτικής. Ο μόνος νόμος δηλαδή που μπορεί να φέρει πίσω τα λεφτά που έκλεψαν τα καρτέλ.

      Άρα η κυβέρνηση δίνει το μήνυμα στα καρτέλ, κλέψτε, ληστέψτε, διαλύστε τους πάντες και όταν κάποτε η ανίκανη Επιτροπή Ανταγωνισμού σάς συλλάβει και σάς τιμωρήσει, θα πληρώσετε το πρόστιμο και καθαρίσατε.

      Η πολυετής εμπειρία μου με τα καρτέλ λέει ένα πράγμα. Όποιος δεν τα χτυπάει είναι μαζί τους. Δεν είναι δυνατόν στο νομοσχέδιο που τσακίζει τον Έλληνα με αβάσταχτους φόρους να χαρίζουν στα καρτέλ και στα λαμόγια που μας ληστεύουν τις ποινικές τους ευθύνες. Αδιανόητο από την κυβέρνηση που θα διαλύσει το παλιό. Ούτε ο Χατζηδάκης δεν το τόλμησε.

      http://www.ereportaz.gr/oute-o-chatzidakis-den-tolmise-na-dosi-asilia-sta-kartel-ke-to-kani-o-stathakis/#_

  5. K. Kόλλιας: Οι νέοι φόροι είναι αυτοί που τελικά θα ενεργοποιήσουν τον κόφτη

    Την εκτίμηση, ότι οι αυξήσεις της φορολογίας και η επιβολή νέων φόρων, αυτή τη φορά έμμεσων, θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιστολής δαπανών – του γνωστού κόφτη -, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

    Για το θέμα της φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια ακόμη επίθεση στο επιχειρείν.

    Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε και στο θέμα των κόκκινων δανείων, τονίζονταν την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων για τα άνω των 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητα, τα οποία και αυτά προστατεύονται μόνο για ενάμιση χρόνο, ενώ επανέφερε και την πρόταση του Επιμελητηρίου για συνολική ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

    http://www.oe-e.gr/news/grafeio-tupou/deltia-tupou/k-kollias-oi-neoi-foroi-einai-autoi-pou-telika-tha-energopoiisoun-ton-kofti/523

    • Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

      Βουλή 20-5-2016
      Κυρίες και κύριοι υπουργοί,
      Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

      Το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα, είναι ένα νομοσχέδιο υφεσιακό.
      Τα φορολογικά μέτρα, που περιλαμβάνει, αφορούν – στη συντριπτική τους πλειονότητα – σε αυξήσεις έμμεσων φόρων, που θα οδηγήσουν μαθηματικά σε πτώση της κατανάλωσης, και – κατ’ επέκταση – σε μείωση εσόδων.
      Δηλαδή, στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό, που επιδιώκει η Κυβέρνηση με την επιβολή των μέτρων αυτών.
      Πολύ απλά, θα οδηγήσουν σε διπλή μείωση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.
      Τόσο γιατί μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αγγίζουν μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, άρα οδηγούν σε υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος…
      …Όσο και διότι η βέβαιη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων στα έσοδα, θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, που ονομάζουμε κόφτη, και αγγίζει – μεταξύ άλλων – δυστυχώς, μισθούς και συντάξεις.
      Αρκεί να θυμίσω την εμπειρία του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Όσες φορές έχουμε μειώσει έμμεσους φόρους (όπως στα καύσιμα και στην εστίαση), τα έσοδα αυξήθηκαν. Διότι, όπως είναι γνωστό, η φορολογία όταν ξεπεράσει ένα συγκριμένο επίπεδο – και το επίπεδο αυτό εμείς το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού – μειώνουν και δεν αυξάνουν τα έσοδα. Το ποιοι πλήττονται περισσότερο από όλα αυτά, είναι γνωστό και δεδομένο:
      Τα μεσαία εισοδήματα, ή – μάλλον – όσα έχουν απομείνει από αυτά. Όσα υποτίθεται ότι δε θέλουν να αγγίξουν όλες οι κυβερνήσεις… Αλλά, τελικά, όλες το κάνουν…
      Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
      Τα φορολογικά μέτρα είναι πολλά.
      Θέλω, όμως, να σταθώ σε τρία συγκεκριμένα.

      1. Στον ΕΝΦΙΑ: Οι προωθούμενες αλλαγές φορολογούν, πλέον,σχεδόν κάθε κομμάτι γης, ενώ εντάσσουν, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, ακόμα περισσότερες περιουσίες στο συμπληρωματικό φόρο. Και επιπλέον, φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα και παύουν να απαλλάσσονται. Και ξέρετε αυτό συνιστά ακόμα μια επίθεση στο επιχειρείν.
      2. Στον συντελεστή του ΦΠΑ: Πέραν της αύξησης κατά μία ακόμη μονάδα του υψηλού συντελεστή, στο 24%, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά θα έπρεπε να εξαιρεί, όπως έχουμε προτείνει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, αυτά τα νησιά, που πλήττονται από το κύμα προσφύγων, εδώ και μήνες.
      3. Στο τέλος διανυκτέρευσης: Μιλάμε για το πιο δυνατό asset της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό, πάνω στον οποίο πρέπει να βασιστεί και το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αντί, όμως, να το στηρίζουμε και να το ενισχύουμε, το φορολογούμε. Δηλαδή, πολύ απλά, το τιμωρούμε, επειδή πηγαίνει καλά.

      Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και το θέμα της διαχείρισης και πώλησης τέτοιων δανείων από τις τράπεζες σε επενδυτικά fund και εταιρείες, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
      Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, που θα προστατεύονται, είναι έως και τα 140.000 ευρώ και μάλιστα μόνο για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, για την πρώτη κατοικία. Εδώ σαφέστατα λείπει η πρόβλεψη κάποιου εισοδηματικού κριτηρίου, για τα ακίνητα αντικειμενικής άνω αυτού του ορίου, ώστε να προστατεύονται δανειολήπτες, όπως χρόνια άνεργοι.
      Για τις ίδιες κατηγορίες δανειοληπτών, είναι απαραίτητη η περίοδος χάριτος.
      Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να δίνεται το λεγόμενο δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη. Δηλαδή, η τράπεζα, πριν προχωρήσει στην πώληση του δανείου στον επενδυτή, να καλεί τον πελάτη της και να του προτείνει την αναδιάρθρωση του δανείου και την αποπληρωμή του με το αντίστοιχο κούρεμα με αυτό, που διαπραγματεύεται στην πώληση χαρτοφυλακίου.
      Η αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να γίνει χωριστά από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δανειοληπτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

      Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει εδώ και πολύ καιρό προτείνει τη θέσπιση συνολικής ρύθμισηςτων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στις τράπεζες, την οποία και επαναφέρω σήμερα από αυτό το βήμα.
      Στα επιχειρηματικά δάνεια, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να ρυθμίζουν τα δάνειά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απειλείται η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, επ’ ωφελεία της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της ανάτασης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

      Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, να επενδύσουν και να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους.
      Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί και τρόπος επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών μέσω της παροχής κινήτρων ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.
      Τέλος, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας, αρμόδιος για την τήρηση των μητρώων των οικονομολόγων και των λογιστών φοροτεχνικών, θεωρεί αυτονόητο ότι με τη τεχνογνωσία που διαθέτει, πρέπει να ορισθεί ως ο αρμόδιος Φορέας για την πιστοποίηση του επαγγέλματος του Διαχειριστή Αφερεγγυότητας, σε ό,τι αφορά τους οικονομολόγους. Να προχωρήσει γρήγορα σε κατάρτιση και πιστοποίηση των προσόντων τους με στόχο να τρέξει γρήγορα αυτή η διαδικασία.
      Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις, χαιρετίζουμε τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στο συντονισμό της εφαρμογής μιας εθνικής ψηφιακής πολιτικής.
      Κύριε Υπουργέ, για το δια ταύτα, αλλάξτε επιτέλους αυτή την πολιτική της συνεχούς αύξησης των φόρων άμεσων και έμμεσων. Καταλάβετε επιτέλους ότι οι επιπλέον φόροι δεν φέρνουν νέα έσοδα. Φέρνουν νέους φόρους.

      Click to access k-kollias-oi-neoi-foroi-einai-autoi-pou-telika-tha-energopoiisoun-ton-kofti.pdf

  6. ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ

    Καμμένος: Η Ελλάδα δεν πωλείται

    Σκουρλέτης: Δεν θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κινησης

    Τσίπρας για ΦΠΑ και έμμεσους φόρους

    Καμμένος: Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί ποτέ!

  7. Θα το ψηφίσουν χωρίς να το διαβάσουν;

    Τρίτη, 24 Μάιος 2016

    ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΕΙ

    Ένα πολυνομοσχέδιο- μαμούθ το οποίο αλλάζει άρδην τη ζωή μας θα κληθούν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν οι 300 της Βουλής, χωρίς καν να το έχουν διαβάσει! Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα πάει στη Βουλή να το συζητήσει και να πει ότι συμφωνεί, ή όχι, με ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων, χωρίς να ξέρει τι γράφει σε αυτές, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον αυτού του λαού και αυτής της χώρας.

    Αλλά, επειδή εύκολα θα μπορέσει κάποιος εθνοπατέρας να μιλήσει για «υπερβολές» και «λαϊκισμό», ας δούμε την (πικρή) αλήθεια στη γλώσσα των αριθμών: Από την ώρα που έφτασε στα χέρια του (ή της, αντίστοιχα) το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, ένας βουλευτής, είχε μπροστά του 72 ώρες για να το διαβάσει και να το «ξεψαχνίσει». Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να διαβάζει 104 σελίδες (και κάτι) την ώρα, χωρίς ανάσα. Δίχως δηλαδή, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, να κάνει ούτε ένα διάλλειμα για τουαλέτα, φαγητό, ή και φυσικά για ύπνο. Αν και πρακτικά αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος υπεράνθρωπος τα καταφέρνει να «βγάλει» 104 σελίδες ανά ώρα και πάλι θα είναι «αδιάβαστος». Γιατί, σε χιλιάδες από τις σελίδες του πολυνομοσχεδίου, υπάρχουν παραπομπές σε άλλα νομοσχέδια και νόμους, τα οποία θα πρέπει να ψάξουν, διαβάσουν (επίσης) και συγκρίνουν, ώστε να είναι πλήρως καταρτισμένοι, πριν το κρίνουν.

    Κακό προηγούμενο

    Με αυτά λοιπόν, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως οι Έλληνες υποθηκεύουν το μέλλον τους με την ψήφο των βουλευτών, οι οποίοι απλά, δεν έχουν γνώση με λεπτομέρεια, των ρυθμίσεων των οποίων θα προωθήσουν, ή μπλοκάρουν, αντίστοιχα. Έτσι, οι περισσότεροι θα στηριχθούν στην «κομματική γραμμή», σε ό,τι τους πουν δηλαδή οι επικεφαλής του κόμματος στο οποίο ανήκουν, ή θα κάνουν μια γρήγορη (κάθετη) ανάγνωση των πιο σημαντικών (άραγε υπάρχει κάτι ασήμαντο) άρθρων του πολυνομοσχεδίου, ώστε να μπορούν να εκφράσουν άποψη επί συγκεκριμένων θεμάτων και να μη φανούν «αδιάβαστοι».

    Βέβαια, αν σε εμάς προκαλεί ποικίλα συναισθήματα αυτή η πρακτική, για τη Βουλή δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ούτε και πρωτοφανές. Για παράδειγμα, το 2012, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε γίνει το «θέμα των ημερών», όταν είχε παραδεχθεί πως δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο «επειδή είχα και άλλες δουλειές».

    Εκείνες τις μέρες μάλιστα, στο Twitter, το hashtag “De_diavasa_ to_mnimonio_ giati” έγινε η δημοφιλέστερη φράση στον πλανήτη! Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε πως το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε με τη διαπραγμάτευση το θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής.

    Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου (αν όχι το σύνολό του) και τότε, όπως και τώρα, δεν ήξερε τι ακριβώς περιείχε το Μνημόνιο, την υπογραφή του οποίου ψήφισε στη Βουλή, με τις γνωστές συνέπειες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Απλά λίγοι, είχαν το θάρρος να το παραδεχθούν.

    Ένας εξ αυτών και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι «δεν είχα την πολυτέλεια να διαβάσω το Μνημόνιο αναλυτικά,γιατί χανόταν η Ελλάδα», αλλά και η Λούκα Κατσέλη, η οποία αποκάλυψε ότι «το μνημόνιο το είδαμε για τρεις ώρες ένα Σάββατο πρωί…». Η ίδια, διευκρίνισε ότι «οι συνθήκες ήταν τέτοιες και η πίεση τόσο μεγάλη, που δεν υπήρχε περιθώριο για κάτι περισσότερο»…

    …Αλλά όταν έχουν χρόνο, βαριούνται να πάνε στη Βουλή!

    Αν θα μπορούσαμε (;) να δικαιολογήσουμε τους βουλευτές για το γεγονός πως δεν έχουν εκ των πραγμάτων χρόνο για να διαβάσουν κρίσιμα νομοσχέδια, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τη γενικότερη εικόνα του Κοινοβουλίου. Οι «κοπάνες», ή οι τυπικές απλά παρουσίες, είναι κάτι συνηθισμένο, παρότι όλοι γνωρίζουν πως ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Στην κυριολεξία, δεν έχει υπάρξει Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος να μην έχει «γκρινιάξει» για την απροθυμία των βουλευτών να κάθονται στα έδρανα, με χαρακτηριστικότερη τη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αναγκάστηκε να εισάγει σύστημα ηλεκτρονικού απουσιολογίου. Βάσει αυτού, όποιος βουλευτής απουσιάζει για περισσότερες από πέντε φορές (αδικαιολόγητα) από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα χάνει το Ό της βουλευτικής του αποζημίωσης όπως προβλέπεται από το νόμο (ο οποίος ωστόσο, δεν εφαρμόζεται).

    Μάλιστα, η Διάσκεψη των Προέδρων έχει πολλάκις επισημάνει το πρόβλημα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναβληθεί συνεδριάσεις, επειδή το Σώμα… απουσίαζε. Για παράδειγμα, συνεδρίαση στην οποία επρόκειτο να συζητηθούν 11 επίκαιρες ερωτήσεις οι οποίες είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, κράτησε μόλις 15 λεπτά, καθώς απουσίαζαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ παρών, εκτός από το Προεδρείο, ήταν… ένας μόλις βουλευτής. Όλως τυχαίως, ήταν Παρασκευή. Οι εθνοπατέρες μας ήταν για τριήμερο…

    Δεν υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικά εμπόδια μόνο στο να κάνει ένας βουλευτής τη δουλειά του και να την κάνει σωστά. Υπάρχει και απροθυμία…

    http://www.press-time.gr/index.php/reportage/item/5709-tha-to-psifisoun-xoris-na-to-diavasoun#.V1ACYlfy-hM

  8. Διεθνή εγκληματική οργάνωση με σκοπό το κέρδος συνέταξε την δανειακή σύμβαση. Θα επιληφθεί εισαγγελέας;

    Του Γιώργου Παπαγεωργίου

    Σύσταση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το κέρδος, καρτέλ κατά οικονομίας κράτους μέλους της Ε.Ε, και του ευρώ συνιστούν την ευρωαπάτη που έχουν στήσει οι “δανειστές”.
    Υπάρχει, διακρατική υπερεθνική διεθνής ζημία εις βάρος των πιστωτών και ειδικότρεα των Ευρωπαίων φορολογουμένων αφού απόκρυψαν την αξία του ενεργητικού, δηλαδή την αξία της υποθήκης του κρατικού χρέους. Η καταχρηστική αποξένωση από ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα, σε συνταγματική εθνική παραχωρημένη αρμοδιότητα….

    (2002 ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ-126(9)-136 ΣΛΕΕ ), από από τις 8/05/2010, απόκρυψη καθαρής περιουσίας αξίας ως ενεργητικού, υψίστου αγαθού της, ζωής 10 εκτμ Ελλήνων (ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΞΙΑ 2,5 ΤΡΙΣ) και της ιδιωτικής περιουσίας αυτών εγγεγραμμένων ως ενέχυρο εντός της δανειακής συνθήκης ως εξωτερικό χρέος σε αγγλικό δίκαιο! Βίαιη αποκοπή από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΑΜΑ και τον Κοινοτικό Χάρτη των θεµελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, του ελληνικού Λαού.

    Η εγκληματική βουβή και βίαιη οικονομική αποκοπή από εθνικά συνταγματικά-ευρωπαϊκά δικαιώματα, απόκρυψη από δόλο της ενεχυρίασης αυτού ως Λαού, ως εξωτερικό χρέος, μηδενικής αξίας της Ζωής του (δικαίωμα στην ζωή) 10 εκτμ Ελλήνων (ελάχιστης αξίας ελληνικού λαού 2,5 τρις ευρώ, ως ύψιστο αγαθό, δεν αποτιμάται), και της ιδιωτικής περιουσίας αυτού, παράνομη φορολόγηση ελληνικού πληθυσμού επί ενεχυριασμένων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, ενέχυρο εις χείρας τρίτου, σε παραχωρημένη συνταγματική αρμοδιότητα ιδιωτικής περιουσίας αυτού, ενεχυριασμένη αυτή ως ιδιωτική περιουσία, σε αγγλικό δίκαιο από το 2010 σε διεθνή συνθήκη.

    Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

    Παραβίαση διεθνών – ευρωπαϊκών λογιστικών, τύπων [Δημοσιονομικά – Χρηματοοικονομικά Πρότυπα (ΔΧΛΠ) στέρηση,αυτοδιάθεσης,κατάχρηση δημοκρατικών αρχών, υποκείμενο ως λαός, σε δικαΐκες διατάξεις, δικονομικό πλαίσιο, υπερεθνικού χαρακτήρα, απόκρυψη με δόλο, πληροφόρησης, αυτού (ελληνικού λαού) εγγραφής του, ως εξωτερικό χρέους και υποκείμενο ως ενέχυρο εις χείρας τρίτου! διαθέσιμος προς χρήση των δανειστών-ενεχυροδανειστή]. Καρτέλ κατά κράτους της Ε.Ε, και της αξίας του νομίσματος του ευρώ, απόκρυψη, καθαρής περιουσίας αξίας, στρατηγικών οικουμενικών κρατικών έννομων αγαθών στρατηγικού χαρακτήρα, διακρατική υπερεθνική ζημία.

    Η από 3/5/2010 προσυμφωνημένη ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΙΣΤΩΤΩΝ, καρτέλ, υπέρ του Γερμανικού Κράτους, Ευθύνη του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, οφέλη αυτής της διακρατικής συμφωνίας υπέρ κρατικού γερμανικού συμφέροντός παραβίαση οικονομικης συλλογικότητας, εις βάρος του ευρώ, στην συνθήκη Δανειακής Διευκόλυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (Διακρατική σύμβαση (εθνικό δίκαιο) που ναι μεν διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αλλά τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει επιπροσθέτως να σέβονται και το ενωσιακό τηρούμενης της Αρχής της Υπεροχής Καταχρηστικό όταν κράτος εφαρμόζει το εθνικό του δίκαιο, δεν συνάδει με το σύστημα του δικαίου της Ένωσης),εις βάρος του ΕΥΡΩ, (Παραβίαση Συλλογικότητας, καταχρηστική Ευρωπαϊκή Θεσμική Συμπεριφορά, κατά κράτους, υπερ κράτους, η Ελληνική Δημοκρατία δεν συμβάλλεται) διεθνούς χαρακτήρα (συνθήκη ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ), αιτία η αποξένωση από συλλογικά ευρωπαϊκά όργανά από τις 8/10/2010 με ευθύνη ευρωπαϊκών θεσμών, πολιτειακών παραγόντων, κρατών μελών για ζημίες τις οποίες υπέστησαν ιδιώτες λόγω παράβασης του δικαίου της Ένωσης.

    Στρέβλωση από δόλο οικονομικών πραγματικών γεγονότων, αριθμητικών δεδομένων, των όρων της ελεύθερης διεθνούς αγοράς εντός της εσωτερικής αγοράς,Θεσμικών Ευρωπαϊκών – Κρατικών λειτουργών.

    17.2.2014 ΓΝΩΜΟ∆ΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ , όσον αφορά τη διερευνητική έκθεση σχετικά µε τον ρόλο και τις δραστηριότητες της Τρόικας (ΕΚΤ, Επιτροπή και ∆ΝΤ) όσον αφορά τις χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής (2013/2277(INI)) 11. τονίζει ότι τα θεσµικά όργανα της Ε.Ε.δεσµεύονται πλήρως από το δίκαιο της Ένωσης και ότι υποχρεούνται όταν ενεργούν στο πλαίσιο της Τρόικας να τηρούν τα θεµελιώδη δικαιώµατα, τα οποία ισχύουν ανά πάσα στιγµή σύµφωνα µε το άρθρο 51 του Χάρτη των Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να θίξει την ιδιαιτερότητα του δικαίου της Ένωσης να ισχύει πλήρως και ενιαία σε ολόκληρη την επικράτειά της.

    Το οικονομικό σύνταγμα ανταποκρίνεται σε μια θεμελιώδη και συνολική απόφαση της πολιτικής κοινότητας που ισχύει ως κανόνας δικαίου και ορίζει το πρότυπο και τις αρχές λειτουργίας της οικονομικής διαδικασίας σε σχέση μάλιστα με το καίριο πρόβλημα των μορφών και των ορίων των κρατικών παρεμβάσεων στην λειτουργία της αγοράς, στην καταπολέμηση κάθε μορφής διασυνοριακής εγκληματικότητας, και, αντίστοιχα, την εγκληματολογική και ποινική μελέτη – της διεθνούς διάστασης της αντιεγκληματικής πολιτικής. 1.Α+(1.Α.8). Διεθνής Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα,Στέρηση Δικαιώματος αυτοδιάθεσης,

    Οι λαοί καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό καθεστώς τους (εάν έχει ενημέρωση) και εξασφαλίζουν ελεύθερα την οικονομική και μορφωτική ανάπτυξή τους, για να επιτύχουν τους σκοπούς αυτούς όλοι οι λαοί μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τον πλούτο και τους φυσικούς πόρους τους, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή οικο­νομική συνεργασία που στηρίζεται στην αρχή του αμοιβαίου συμφέροντος και του διεθνούς δικαίου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ένας λαός να στερηθεί από τα δικά του μέσα επιβιώσεως.

    Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν να εγγυηθούν ότι τα δικαιώματα που περιέχονται σ’ αυτό θα ασκούνται χωρίς οποιαδήποτε διάκριση φυλής, χρώματος, γένους, γλώσσας, θρησκεύματος, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γεννήσεως ή κάθε άλλης καταστάσεως.

    Παραβίαση Αρχών Οικονομικης Νομιμοτητας, Δεθνη εγκληματική οργάνωση με σκοπό το κέρδος,

    ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
    Οι Κρατικοί Σχηματισμοί Διέπονται από δύο Ύψιστες Οργανωτικές Αρχές: Κράτος Δικαίου («rule of law») και την Δημοκρατία. η άμεση ισχύς του δικαίου της Ένωσης, βάσει της οποίας οι διατάξεις του δικαίου της ΕΕ ισχύουν πλήρως και ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη και ιδρύουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη αλλά και τους πολίτες τους, Άρθρο 5. –
    1. Καμιά διάταξη του Συμφώνου αυτού δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι υπονοεί όπως έχει δικαίωμα ένα Κράτος, μια ομάδα ή ένα άτομο να επιδοθεί σε μια δραστηριότητα ή σε ενέργεια πράξεως που αποβλέπει στην καταστροφή των αναγνωριζομένων με το Σύμφωνο αυτό δικαιωμάτων ή ελευθεριών ή σε περιορισμούς μεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονται με το Σύμφωνο.
    2. Είναι απαράδεκτος οποιοσδήποτε περιορισμός ή παρέκκλιση από τα βασικά δικαιώματα του αν­θρώπου που είναι αναγνωρισμένα ή ισχύουν σε οποιαδήποτε χώρα με νόμους, συμβάσεις, κανονισμούς ή έθιμα, με το πρόσχημα ότι το Σύμφωνο αυτό δεν αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα ή τα αναγνωρίζει σε μι­κρότερα βαθμό. Αιτία χειραγώγηση της ελληνικής οικονομίας απόκρυψης Καθαρής περιουσίας εις γνώση των Θεσμικών Ευρωπαϊκών – Πολιτειακών Οργάνων. Εμπορία επιρροής, στον Ε.Ο.Χ. επί σκοπού ευρωπαϊκού κοινωνικού μείζονος ενδιαφέροντος για πολίτες, πιστωτές της Ένωσης και του ΔΝΤ.

    http://nyxtobaths.blogspot.gr/2015/03/blog-post_76.html?m=1

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.