ΕΣΕΕ: Ιδού οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του ΦΠΑ

600800p528EDNmainlogo.

23 Μαϊ 2016

Η ΕΣΕΕ αποτυπώνει τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τη νέα αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% 

Κατηγορία: ΕΣΕΕ, Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις

Η απόφαση αναπροσαρμογής του υφιστάμενου και μόλις προ 10 μηνών ψηφισθέντος πλαισίου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον επιβαρύνσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μέσω του ερευνητικού της Ινστιτούτου (ΙΝΕΜΥ), επιχειρεί να αποτυπώσει τα επιπλέον έσοδα αλλά και τις συνεπαγόμενες επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό, που προσδοκάται πως θα αποφέρει η μετάταξη του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. Παρουσιάζεται αναλυτικά σε πίνακες, η δημοσιονομική απόδοση από την 6η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία έξι χρόνια στους κλάδους: Εμπόριο, Τουρισμός, Εστίαση και Μεταφορές.

Ο κλάδος του Εμπορίου αναμένεται να δεχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα μετά το «σοκ» του προηγούμενου Ιουλίου (μετάταξη πληθώρας προϊόντων με συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%), εξαιτίας της αύξησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, από 1ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η σωρευτική δημοσιονομική απόδοση της νέας αύξησης ΦΠΑ στους κλάδους του Χονδρικού, Λιανικού Εμπορίου αλλά και σε εκείνον των Αυτοκινήτων για το τρέχον έτος προσεγγίζει τα 389 εκ. ευρώ σε σύνολο 437 εκ. για όλο το 2016  συνυπολογιζομένης βεβαίως και της επίδρασης των ήδη εφαρμοσθέντων μέτρων του προηγούμενου Ιουλίου. Το μεγαλύτερο βάρος θα κληθεί να σηκώσει το Χονδρικό Εμπόριο (+222 εκ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα επιζήμιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση χιλιάδων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα συσκευασμένα προϊόντα και τρόφιμα  (κυρίως σε Supermarkets), τα καύσιμα, η ένδυση και υπόδηση και μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως οι ιατρικές, καλλιτεχνικές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, η επιλεχθείσα πρακτική της αδιάκριτης και  οριζόντιας επιβάρυνσης εκτιμάται πως θα δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς όχι μόνο θα οξυνθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αλλά ταυτόχρονα θα οδηγηθούν σε μαρασμό χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ο εμπορικός κόσμος έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, δηλώνει τον έντονο προβληματισμό του σε οποιοδήποτε εισπρακτικό μέτρο έμμεσης φορολογίας. Τούτων δοθέντων, οι επικείμενες επιβαρύνσεις λόγω αυξημένου ΦΠΑ τόσο στον κλάδο του Τουρισμού (436 εκ. ευρώ συνολικά έσοδα από ΦΠΑ το 2016) όσο και σε εκείνον της Εστίασης (μετάταξη στο 24% και είσπραξη επιπλέον 36 εκ. ευρώ την περίοδο 2016/2015), θα οδηγήσουν στην απεμπόληση πληθώρας εθνικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και στην ασύμμετρη επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή. 

Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% αναμένεται πως θα προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο και στο κόστος των οδικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Είναι δεδομένο πως η αύξηση του σχετικού φόρου  θα μετακυλιστεί αποκλειστικά και μόνο στο επιβατικό κοινό (+40 εκ. ευρώ επιβαρύνσεις το 2016), προκαλώντας μείωση της ζήτησης και απώλεια των επιπρόσθετων προσδοκώμενων κρατικών φορολογικών εσόδων.  Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως ο συντελεστής ΦΠΑ στα μεταφορικά μέσα αυξήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο  από 13% σε 23%, με συνέπεια την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής των επιβατικών εισιτηρίων.

Μία παράμετρος που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς συνδέεται με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την εξομοίωσή του με εκείνο της υπόλοιπης Επικράτειας. Μετά τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη  Σκιάθο που απώλεσαν τον προηγούμενο Οκτώβριο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακλουθούν, από 1ης Ιουνίου, τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος. Οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα βιώσουν μία δραματική συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο συγκριτικά  αυξημένο, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Η σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή αναπτυξιακών κινήτρων και όχι στην απομύζηση ολοένα και περισσότερων πόρων, από τους οικονομικά ασθενέστερους. Η τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης (ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των δηλωθέντων στοιχείων, λογισμικά ανίχνευσης και πάταξης της φοροδιαφυγής ιδίως στο ΦΠΑ, η διασύνδεση των ταμειακών με τη ΓΓΠΣ κ.α.) εκτιμάται πως  θα συνεισφέρει ουσιωδώς στην εξασθένιση του κινήτρου της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση της στοιχειώδους φορολογικής συνείδησης που πρέπει να διακρίνει το σύνολο των υπόχρεων φυσικών προσώπων.  Δυστυχώς τα θεσπισθέντα φορολογικά μέτρα, με σημείο αναφοράς την μετάταξη του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση με τις ανάγκες της Αγοράς. Η διόγκωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση του κόστους προμήθειας πρώτων υλών, θα εντείνει την αγωνία για επιβίωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, επαναφέροντας στο προσκήνιο την προοπτική της επιχειρηματικής μετανάστευσης.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επιτελώντας το θεσμικό της ρόλο και επιδεικνύοντας το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, επισημαίνει πως η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αποκατάσταση των υφιστάμενων στρεβλώσεων. Η τόνωση των κρατικών φορολογικών εσόδων δεν θα προέλθει από την αδιάκριτη και χωρίς κανέναν ίχνος λογικής αύξηση των ήδη υψηλών συντελεστών. Τουναντίον, θα επιτελεστεί τόσο μέσω της εξυγίανσης, της αναβάθμισης  και του εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης όσο και της προσέλκυσης επενδύσεων που θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία να εξέλθει από το τέλμα που έχει περιέλθει.

Δείτε συνημμένα τους πίνακες με τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ πιο κάτω 

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τον ΦΠΑ:

«…Ο μεγαλύτερος λογαριασμός του «Πολυνόμου» και του «Υπερμνημονίου» έρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 437 εκατ. ευρώ. Η αδύναμη οικονομικά Ελλάδα με 24% ΦΠΑ θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί την Γερμανία και την Κύπρο με ΦΠΑ 19%, την Γαλλία και τη Βρετανία με 20%, την Ισπανία με 21%, την Ιταλία με 22% και τις γείτονες χώρες  Βουλγαρία και  Ρουμανία με 20%.  Κανείς άραγε δεν είπε στους δανειστές ότι από τα 87 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών  στο Δημόσιο το 19% δηλαδή, τα 17 δις ευρώ προέρχονται από ανείσπρακτο ΦΠΑ; Κανείς δεν είδε ότι όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 19% το κράτος εισέπραττε 16,3 δις ευρώ, όταν ήταν 21% εισέπραττε 14,4  δις  ευρώ και με 23% το ποσό έπεσε στα 13, 7 δις ευρώ; Δεν γνωρίζει η Κομισιόν ότι το «VAT GAP» στην Ελλάδα ανέρχεται στο 33% με «ετήσιο κενό ΦΠΑ» 6,7 δις ευρώ, ενώ ο μέσος όρος  στην ΕΕ των 28 είναι 16%;  Ο εφιάλτης του ΦΠΑ δυστυχώς συνεχίζεται αυξητικά και αναπαράγεται αναποτελεσματικά.   

Αρχεία προς λήψη

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ – ΠΙΝΑΚΕΣ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

 

5 comments on “ΕΣΕΕ: Ιδού οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του ΦΠΑ

  1. Πόσα χάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το ¨ασφαλιστικό¨

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μία από τις κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από το νέο ασφαλιστικό

    Έτσι εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας αποκτήσει καθαρό κέρδος (προ φόρων) 50.000 ευρώ θα του μείνουν μετά από άμεσους φόρους και εισφορές τα ίδια σχεδόν χρήματα από ότι αν έχει καθαρό κέρδος 70.000 ευρώ.

    Ενδεικτικά κάποιος που θα βγάλει 70.000 ευρώ καθαρό κέρδος θα δει να του μένουν στην τσέπη μόλις 16.304 ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. (ούτε 1.500 ευρώ το μήνα) και μάλιστα χωρίς να λάβουμε υπόψη τυχόν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις πχ ΕΝΦΙΑ και βέβαια τους έμμεσους φόρους σε βενζίνη, πετρέλαιο, κλπ.

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο και αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και παρουσίασε το Mega.

    Περίπτωση 1

    Οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ.
    Ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές: (26,95%) 3.234,00 ευρώ
    Φόρος εισοδήματος: 1.928,52 ευρώ
    Προκαταβολή φόρου: (100%) 1.928,52 ευρώ
    Τέλος επιτηδεύματος: 650,00 ευρώ
    Εισφορά αλληλεγγύης: 0,00 ευρώ
    Τελικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα: 4.258,96 ευρώ
    Ποσοστό εισοδήματος που μένει έναντι του αρχικού: 35,49%
    Περίπτωση 2

    Οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό κέρδος: 24.000 ευρώ
    Ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές: (26,95%) 6.468,00 ευρώ
    Φόρος εισοδήματος: 3.857,04 ευρώ
    Προκαταβολή φόρου: (100%) 3.857,04 ευρώ
    Τέλος επιτηδεύματος: 650,00 ευρώ
    Εισφορά αλληλεγγύης: (5%) 121,68 ευρώ
    Τελικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα: 9.046,24 ευρώ
    Ποσοστό εισοδήματος που μένει έναντι του αρχικού: 37,69%
    Περίπτωση 3

    Οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό κέρδος: 36.000,00 ευρώ
    Ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές: (26,95%) 9.702,00 ευρώ
    Φόρος εισοδήματος: 6.226,13 ευρώ
    Προκαταβολή φόρου 6.226,13 ευρώ
    Τέλος επιτηδεύματος 650,00 ευρώ
    Εισφορά αλληλεγγύης 490,83 ευρώ
    Τελικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα 12.704,91 ευρώ
    Ποσοστό εισοδήματος που μένει έναντι του αρχικού 35,29%
    Περίπτωση 4

    Οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό κέρδος 50.000,00 ευρώ
    Ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές (26,95%) 13.475,00 ευρώ
    Φόρος εισοδήματος 9.713,59 ευρώ
    Προκαταβολή φόρου (100%) 9.713,59 ευρώ
    Τέλος επιτηδεύματος 650,00 ευρώ
    Εισφορά αλληλεγγύης 1.099,99 ευρώ
    Τελικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα 15.347,83 ευρώ
    Ποσοστό εισοδήματος που μένει έναντι αρχικού 30,70%
    Περίπτωση 5

    Οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρός κέρδος 70.000,00 ευρώ
    Ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές (26,95%) 18.865,00 ευρώ
    Φόρος εισοδήματός 16.009,64 ευρώ
    Προκαταβολή φόρου (100%) 16.009,64 ευρώ
    Τέλος επιτηδεύματος 650,00 ευρώ
    Εισφορά αλληλεγγύης 2.160,91 ευρώ
    Τελικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα 16.304,81 ευρώ
    Ποσοστό εισοδήματός που μένει έναντι αρχικού 23,29%
    Ανάλογη είναι η εικόνα και όσων έχουν υψηλότερο καθαρό κέρδος καθώς ανεβαίνουν και οι επιβαρύνσεις. σε όλες τις περιπτώσεις περίπου το 65% του εισοδήματος καταλήγουν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    http://newpost.gr/oikonomia/533112/posa-xanoyn-oi-eleytheroi-epaggelmaties-me-to-asfalistiko-kai-to-forologiko

  2. Ο Π. Καμμένος ομολόγησε ότι ψήφισε εγκληματική διάταξη. Θα συλληφθεί ;;;

    Ο Πάνος Καμμένος είναι ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Μιλώντας σήμερα από τη Σύρο, ομολόγησε πως η αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά αποτελέι μία πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική. Πάρα ταύτα όμως την ψήφισε και παραβίασε έτσι εν γνώση του το Σύνταγμα που ορκίστηκε ότι θα υπακούσει (Άρθρο 59Σ) και διέπραξε αδίκημα. ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ;;;

    Ο Π. Καμμένος ομολόγησε ότι ψήφισε εγκληματική διάταξη. Θα συλληφθεί ;;;

  3. Δημοσιεύθηκε: 04 Μαρτίου 2015 – 14:33

    Steve Forbes: Η Ελλάδα να διδάξει στον κόσμο ένα απαραίτητο μάθημα

    Διαψεύστε όσους από εμάς σας αμφισβητούμε και κάντε την Ευρώπη να… τρίβει τα μάτια της, γράφει σε ανοικτή επιστολή σε Τσίπρα και Βαρουφάκη ο εκδότης του Forbes. Οι προτάσεις για φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικότητα και εργασιακά.

    Αγαπητέ πρωθυπουργέ Τσίπρα και υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη:

    Μπορεί να κερδίσατε μια τετράμηνη αναβολή από τους πιστωτές σας, όμως η κατάστασή σας είναι απελπιστική και όλοι το γνωρίζουν, ιδιαίτερα οι ταμίες της Ευρώπης, οι Γερμανοί. Όμως μόλις μάθατε με επώδυνο τρόπο ότι η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ένα κλάσμα αυτής που κάποτε ήταν. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν άφθονο χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι πολίτες σας δεν έχουν καμία πίστη σε εσάς, όπως απέδειξαν οι μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτίθεται πιο ασφαλή καταφύγια.

    Έχετε κάποιο δίκιο στην αντίρρησή σας ως προς την αύξηση του ήδη τρομακτικού ΦΠΑ 23%. Και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό. Όμως οι ιδέες σας -υψηλότερη φορολογία στους «πλούσιους», περισσότεροι κρατικοί γραφειοκράτες, ουσιαστικά καμία ιδιωτικοποίηση, υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί- είναι χειρότερες.

    Αν εννοείτε σοβαρά να σώσετε τη χώρα σας και να σώσετε τους ανθρώπους της από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνετε που θα προωθούσαν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας ταυτόχρονα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα -το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. (δηλαδή τους Γερμανούς)- πού… μπορεί να κατέβει.

    Άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίον η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επεκταθεί. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, την ΠΓΔΜ. Προφανώς έχουν προβλήματα, όμως οι επιδόσεις τους είναι λαμπρές σε σύγκριση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει μονίμως η Ελλάδα να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.

    Ορίστε πώς θα μπορούσατε να βάλετε μια για πάντα στην άκρη το πιατάκι του ζητιάνου:

    -Φορολογία: Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ έχουν ενιαίο φορολογικό σύστημα με φορολόγηση του 10% επί των προσωπικών εισοδημάτων. Υιοθετήστε τον δικό σας ενιαίο φόρο 10%. Στη συνέχεια κάντε κάτι καλύτερο και μειώστε τον εταιρικό σας φόρο στο 10%. Και μειώστε τον ΦΠΑ στο 15%, που θα δείξει την προσήλωσή σας στους καταπιεσμένους. Σε ό,τι αφορά τον γελοία υψηλό φόρο μισθωτών υπηρεσιών του 45%, ρίξτε τον και αυτόν στο 10%.

    Βέβαια, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα φωνάζουν ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να το κάνετε αυτό. Η απάντησή σας θα είναι ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να μην το κάνετε αυτό. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημική. Το φρικιαστικό φορολογικό σας σύστημα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει μια μεγάλη μαύρη οικονομία.

    Για να ενοχλήσετε τους Γερμανούς, επικαλεστείτε το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πούτιν το 2000, το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμα πιο περίπλοκο και διεφθαρμένο από αυτό της Ελλάδας. Ο Πούτιν το ξεκαθάρισε θεσμοθετώντας ενιαίο φόρο 13% στα προσωπικά εισοδήματα και μειώνοντας άλλους συντελεστές φορολόγησης. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν αμέσως λόγω της ευκολίας της επιβολής και της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

    Οι φόροι είναι ένα τίμημα και ένα βάρος. Όταν αυξάνεις την τιμή για τέτοια καλά πράγματα όπως η παραγωγική εργασία, η επιτυχία και η ανάληψη ρίσκου, το βάρος γίνεται μεγαλύτερο και τόσο λιγότερο θα πάρεις από τα προαναφερθέντα. Δεν δημιουργούν οι κυβερνήσεις τους πόρους, αλλά οι άνθρωποι.

    -Ιδιωτικοποιήσεις: Να μια εύκολη πηγή αξιοσημείωτου χρήματος που θα οδηγούσε σε τεράστια ελάφρυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό σας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έσερναν τα πόδια τους και ήταν ακόμα και απρόθυμες να ολοκληρώσουν μια απογραφή αυτών που έχει στην πραγματικότητα στην κατοχή της η κυβέρνηση και όσων εργάζονται για τις οντότητες αυτές. Αυτό είναι άκρως ανεύθυνο. Και η κυβέρνησή σας έχει περιορίσει δραματικά αυτό που με απροθυμία θα έκαναν οι προκάτοχοί της.

    Το 2011 συμμετείχα σε συνέδριο στην Αθήνα, σκοπός του οποίου ήταν να συζητήσουμε το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν αξιωματούχοι από την Πολωνία, που είχαν προχωρήσει σε αρκετές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Οι αξιωματούχοι αυτοί, εκνευρισμένοι, σημείωναν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήθελε καν να συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσει τα μαθήματα που πήρε η Πολωνία αναφορικά με τον σωστό τρόπο για να κάνει κανείς ιδιωτικοποιήσεις. Οι πιστωτές σας μπορούν δικαίως να ισχυριστούν πως το να συνεχίσουν να σας σώζουν όταν αρνείστε να επιδιώξετε ζωηρά μια τέτοια προφανή πορεία μεταρρυθμίσεων είναι γελοίο.

    -Σταματήστε να απορρίπτετε τους πρώην κατοίκους της Ελλάδας ή τους Έλληνες από καταγωγή που θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας στη χώρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλωσορίζει τέτοιους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες και όχι με καχυποψία. Επίσης, θα πρέπει να καλέσετε τους ίδιους τους πολίτες σας να μην τους θεωρούν ανεπιθύμητους παρείσακτους.

    -Κάντε εύκολη τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ανθρώπων να δημιουργήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, όμως η διαδικασία εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα και προσφέρει ευκαιρίες στους γραφειοκράτες να απαιτήσουν λάδωμα. Χρησιμοποιείστε τη Νέα Ζηλανδία για μοντέλο: χρειάζονται μόνο να πατήσουν μερικά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο για να υποβάλουν αίτηση online για το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης εκεί.

    Στο ίδιο θέμα, κάτι που είναι κρίσιμο για μια οικονομία που θα λειτουργεί σωστά, είναι η επιβολή συμβάσεων. Στην κατηγορία αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις χειρότερες χώρες του κόσμου.

    Αλλάξτε τους εργασιακούς νόμους που σκοτώνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι αποπνικτικοί νόμοι που διατηρούν φαινομενικά θέσεις εργασίας με τον να καθιστούν δύσκολη και ακριβή την απόλυση υπαλλήλων, καταλήγουν στο να κάνουν τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές να προσλάβουν ή τις ωθούν να καταφύγουν στη μαύρη εργασία. Έχει γίνει κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα, την οποία όμως, παραδόξως, θέλετε να αντιστρέψετε. Τα συνδικάτα θα φωνάζουν, αλλά μία οικονομία σε κατάρρευση με μία εκρηκτική ανεργία δεν είναι καθόλου ευχάριστη προοπτική.

    Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ. Οι δραχμές σας, όπως λέει ένα γνωστό κλισέ, δε θα αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο θα τυπώνονται. Οι ίδιοι οι Έλληνες θα τις σνομπάρουν κι έτσι το ευρώ (ή το δολάριο) θα παραμείνει de facto νόμισμα της χώρας. Μία τέτοια κίνηση θα ισοπέδωνε άλλωστε ό,τι έχει απομείνει από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και η οικονομία θα γκρεμιζόταν, έτσι που οι πρόσφατοι δύσκολοι καιροί θα έμοιαζαν με παράδεισο. Και, για όνομα του Θεού, μην το κάνετε σαν την Κύπρο, κι αρχίσετε να κατάσχετε τραπεζικές καταθέσεις.

    Όσο για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων: εάν κάνετε τις παραπάνω πραγματικά αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, το κεφάλαιο θα εισρεύσει στην υφεσιακή οικονομία σας.

    Αλίμονο, δεν είναι και πολύ πιθανό να λάβετε αυτά τα μέτρα, τα οποία θα σώσουν την οικονομία σας δίνοντάς της πραγματικά μία νέα ώθηση, ειδικά μάλιστα όσα μέτρα αφορούν τους φόρους. Ούτε εσείς ούτε και οι πιστωτές σας φαίνεται να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που κάνει μια οικονομία να ευημερεί. Δεν είστε άλλωστε οι μόνοι. Η σύγχυση είναι παγκόσμια. Όταν οι Η.Π.Α. εκλέξουν έναν νέο πρόεδρο σε δύο χρόνια, αυτό θα αλλάξει, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να γλιτώσει η Ελλάδα περισσότερο αχρείαστο πόνο.

    Σας παρακαλούμε όμως: διαψεύσετε όλους εμάς τους αμφισβητίες με το να μετατρέψετε αποφασιστικά τη χώρα σας σε Χονγκ-Κονγκ/Σιγκαπούρη/Ελβετία της Μεσογείου.

    Η επιτυχία θα είναι η καλύτερής σας εκδίκηση.

    Με εκτίμηση,
    Steve Forbes

    http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1309778/steve-forbes-h-ellada-mporei-na-didaxei-ston-kosm.html

    MAR 3, 2015 @ 10:00 AM 98,450 VIEWS The Little Black Book of Billionaire Secrets

    Greece Can Teach The World A Needed Lesson

    Steve Forbes , FORBES STAFF

    This story appears in the March 23, 2015 issue of Forbes.

    DEAR PRIME MINISTER Tsipras and Finance Minister Varoufakis:

    You may have won a four-month reprieve of sorts from your creditors, but your situation is desperate, and everyone knows it, most particularly Europe’s paymasters, the Germans. As you just painfully learned, your ability to blackmail your creditors is a fraction of what it once was. Businesses, banks and others have had plenty of time to prepare for the worst-case scenario: Greece’s exit from the euro zone. Your own citizens have no faith in you, as evidenced by the massive cash withdrawals from Greek banks and the exodus of capital from Greece to supposedly safer havens.

    read more
    http://www.forbes.com/sites/steveforbes/2015/03/03/greece-can-teach-the-world-a-needed-lesson/#6f0881e178a9

  4. ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,4% η ύφεση το α’ τρίμηνο 2016 σε ετήσια βάση

    Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε -0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=803713

  5. Οι νέες τιμές των διοδίων – Αυξάνονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης

    Αυξάνονται, από την 1η Ιουνίου, οι τιμές των διοδίων λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24%, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους του εθνικού οδικού δικτύου.

    Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, ανακοίνωσε νέες τιμές για τους σταθμούς διοδίων όπου αλλού οι τιμές μένουν ίδιες και αλλού αυξάνονται. Για παράδειγμα, στα διόδια των Αφιδνών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν τα ίδια διόδια (3,25 ευρώ), αλλά οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και μεγαλύτερων οχημάτων θα επιβαρύνονται με πέντε σεντς (από 8,15 σε 8,20 και από 11,45 σε 11,50 ευρώ). Αντιθέτως, στα πλευρικά διόδια του Καπανδριτίου οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν πέντε σεντς περισσότερα, δηλαδή η τιμή αυξάνεται από 1,95 σε 2 ευρώ. Στα πολύ μεγάλα οχήματα η αύξηση είναι 10 σεντς (από 6,90 σε 7 ευρώ).

    Σταθερές μένουν οι τιμές για τα Ι.Χ. στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Μαλακάσας και των Οινοφύτων, ωστόσο αυξημένα διόδια θα πληρώνουν στα μετωπικά διόδια της Θήβας που ανεβαίνουν στα 3,85 (από 3,80 ευρώ) .

    Σταθερή στα 3,80 ευρώ μένει η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας, αλλά αυξάνεται ελαφρώς για τα φορτηγά κ.λπ. Σταθερή στο 1,60 ευρώ μένει και η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Αγίας Τριάδας, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων (Μώλου, Θερμοπυλών, Μαυρομαντήλας, Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας) που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Κεντρική Οδός. Αυξήσεις 5 ή 10 σεντς παρατηρούνται όμως για τα μεγαλύτερα οχήματα.

    http://newpost.gr/ellada/537748/oi-nees-times-twn-diodiwn-ayksanontai-apo-ta-kshmerwmata-ths-tetarths?utm_source=topstories&utm_medium=site&utm_campaign=articles

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.