Συμφωνώ με τον Τσακαλώτο: Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά

ανάπτυξη

Συμφωνώ με τον Τσακαλώτο: Αποτελεσματικό μέτρο δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά η αναπτυξιακή πολιτική.

Η δήλωση Τσακαλώτου :

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι θα πω την προσωπική μου άποψη. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά κάνοντας έκπτωση στο ΦΠΑ στα νησιά. Ο τρόπος είναι κάνοντας μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική»

Μόνο που :

1. Ως μέλος της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ εξουσίας η δουλειά του υπουργού είναι να εφαρμόσει τον νόμο και το σύνταγμα ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ή να “φροντίσει” τους φτωχούς των νησιών εις βάρος των υπόλοιπων φτωχών που η κυβερνητική πολίτικη δημιούργησε μέσω υφεσιακών και άλλων απαράδεκτων μέτρων λιτότητας σε όλη την επικράτεια.

2. Αναπτυξιακή πολίτικη πετυχαίνεις με την γενική μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας ΠΑΝΤΟΥ, την κατάργηση της γραφειοκρατίας (που στοιχίζει στους φορολογούμενους 14 δις ετησίως και αποτρέπει τους όποιους υποψήφιους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα), ανοίγοντας τις τράπεζες που λόγω των capital controls είναι ουσιαστικά κλειστές και δεν είναι εφικτό το άνοιγμα νέων λογαριασμών κλπ

3. Όσο για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές λέει το σύνταγμα ότι “Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.” και ότι Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.” (αρ. 101)

Σας παραθέτω στην συνέχεια ένα παράδειγμα θεμιτής προσωπικής άποψης που εκφράστηκε δημόσια, η οποία άποψη/ συμβουλή σας αφορά κιόλας:  

09132011_Steve_Forbes_article

Ανοικτή επιστολή του Steve Forbes προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον υπουργό οικονομικών

Αγαπητέ πρωθυπουργέ Τσίπρα και υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη:

.

Αν εννοείτε σοβαρά να σώσετε τη χώρα σας και να σώσετε τους ανθρώπους της από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνετε που θα προωθούσαν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας ταυτόχρονα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα -το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. (δηλαδή τους Γερμανούς)- πού… μπορεί να κατέβει.

Ορίστε πώς θα μπορούσατε να βάλετε μια για πάντα στην άκρη το πιατάκι του ζητιάνου:

-Φορολογία: Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ έχουν ενιαίο φορολογικό σύστημα με φορολόγηση του 10% επί των προσωπικών εισοδημάτων. Υιοθετήστε τον δικό σας ενιαίο φόρο 10%. Στη συνέχεια κάντε κάτι καλύτερο και μειώστε τον εταιρικό σας φόρο στο 10%. Και μειώστε τον ΦΠΑ στο 15%, που θα δείξει την προσήλωσή σας στους καταπιεσμένους. Σε ό,τι αφορά τον γελοία υψηλό φόρο μισθωτών υπηρεσιών του 45%, ρίξτε τον και αυτόν στο 10%.

Βέβαια, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα φωνάζουν ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να το κάνετε αυτό. Η απάντησή σας θα είναι ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να μην το κάνετε αυτό. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημική. Το φρικιαστικό φορολογικό σας σύστημα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει μια μεγάλη μαύρη οικονομία.

Για να ενοχλήσετε τους Γερμανούς, επικαλεστείτε το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πούτιν το 2000, το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμα πιο περίπλοκο και διεφθαρμένο από αυτό της Ελλάδας. Ο Πούτιν το ξεκαθάρισε θεσμοθετώντας ενιαίο φόρο 13% στα προσωπικά εισοδήματα και μειώνοντας άλλους συντελεστές φορολόγησης. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν αμέσως λόγω της ευκολίας της επιβολής και της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι φόροι είναι ένα τίμημα και ένα βάρος. Όταν αυξάνεις την τιμή για τέτοια καλά πράγματα όπως η παραγωγική εργασία, η επιτυχία και η ανάληψη ρίσκου, το βάρος γίνεται μεγαλύτερο και τόσο λιγότερο θα πάρεις από τα προαναφερθέντα. Δεν δημιουργούν οι κυβερνήσεις τους πόρους, αλλά οι άνθρωποι.

-Ιδιωτικοποιήσεις: Να μια εύκολη πηγή αξιοσημείωτου χρήματος που θα οδηγούσε σε τεράστια ελάφρυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό σας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έσερναν τα πόδια τους και ήταν ακόμα και απρόθυμες να ολοκληρώσουν μια απογραφή αυτών που έχει στην πραγματικότητα στην κατοχή της η κυβέρνηση και όσων εργάζονται για τις οντότητες αυτές. Αυτό είναι άκρως ανεύθυνο. Και η κυβέρνησή σας έχει περιορίσει δραματικά αυτό που με απροθυμία θα έκαναν οι προκάτοχοί της.

Το 2011 συμμετείχα σε συνέδριο στην Αθήνα, σκοπός του οποίου ήταν να συζητήσουμε το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν αξιωματούχοι από την Πολωνία, που είχαν προχωρήσει σε αρκετές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αξιωματούχοι αυτοί, εκνευρισμένοι, σημείωναν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήθελε καν να συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσει τα μαθήματα που πήρε η Πολωνία αναφορικά με τον σωστό τρόπο για να κάνει κανείς ιδιωτικοποιήσεις. Οι πιστωτές σας μπορούν δικαίως να ισχυριστούν πως το να συνεχίσουν να σας σώζουν όταν αρνείστε να επιδιώξετε ζωηρά μια τέτοια προφανή πορεία μεταρρυθμίσεων είναι γελοίο.

-Σταματήστε να απορρίπτετε τους πρώην κατοίκους της Ελλάδας ή τους Έλληνες από καταγωγή που θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας στη χώρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλωσορίζει τέτοιους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες και όχι με καχυποψία. Επίσης, θα πρέπει να καλέσετε τους ίδιους τους πολίτες σας να μην τους θεωρούν ανεπιθύμητους παρείσακτους.

-Κάντε εύκολη τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ανθρώπων να δημιουργήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, όμως η διαδικασία εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα και προσφέρει ευκαιρίες στους γραφειοκράτες να απαιτήσουν λάδωμα. Χρησιμοποιείστε τη Νέα Ζηλανδία για μοντέλο: χρειάζονται μόνο να πατήσουν μερικά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο για να υποβάλουν αίτηση online για το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης εκεί.

Στο ίδιο θέμα, κάτι που είναι κρίσιμο για μια οικονομία που θα λειτουργεί σωστά, είναι η επιβολή συμβάσεων. Στην κατηγορία αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις χειρότερες χώρες του κόσμου.

Αλλάξτε τους εργασιακούς νόμους που σκοτώνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι αποπνικτικοί νόμοι που διατηρούν φαινομενικά θέσεις εργασίας με τον να καθιστούν δύσκολη και ακριβή την απόλυση υπαλλήλων, καταλήγουν στο να κάνουν τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές να προσλάβουν ή τις ωθούν να καταφύγουν στη μαύρη εργασία. Έχει γίνει κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα, την οποία όμως, παραδόξως, θέλετε να αντιστρέψετε. Τα συνδικάτα θα φωνάζουν, αλλά μία οικονομία σε κατάρρευση με μία εκρηκτική ανεργία δεν είναι καθόλου ευχάριστη προοπτική.

Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ. Οι δραχμές σας, όπως λέει ένα γνωστό κλισέ, δε θα αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο θα τυπώνονται. Οι ίδιοι οι Έλληνες θα τις σνομπάρουν κι έτσι το ευρώ (ή το δολάριο) θα παραμείνει de facto νόμισμα της χώρας. Μία τέτοια κίνηση θα ισοπέδωνε άλλωστε ό,τι έχει απομείνει από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και η οικονομία θα γκρεμιζόταν, έτσι που οι πρόσφατοι δύσκολοι καιροί θα έμοιαζαν με παράδεισο. Και, για όνομα του Θεού, μην το κάνετε σαν την Κύπρο, κι αρχίσετε να κατάσχετε τραπεζικές καταθέσεις.

Όσο για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων: εάν κάνετε τις παραπάνω πραγματικά αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, το κεφάλαιο θα εισρεύσει στην υφεσιακή οικονομία σας.

Αλίμονο, δεν είναι και πολύ πιθανό να λάβετε αυτά τα μέτρα, τα οποία θα σώσουν την οικονομία σας δίνοντάς της πραγματικά μία νέα ώθηση, ειδικά μάλιστα όσα μέτρα αφορούν τους φόρους. Ούτε εσείς ούτε και οι πιστωτές σας φαίνεται να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που κάνει μια οικονομία να ευημερεί. Δεν είστε άλλωστε οι μόνοι. Η σύγχυση είναι παγκόσμια. Όταν οι Η.Π.Α. εκλέξουν έναν νέο πρόεδρο σε δύο χρόνια, αυτό θα αλλάξει, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να γλιτώσει η Ελλάδα περισσότερο αχρείαστο πόνο.

Σας παρακαλούμε όμως: διαψεύσετε όλους εμάς τους αμφισβητίες με το να μετατρέψετε αποφασιστικά τη χώρα σας σε Χονγκ-Κονγκ/Σιγκαπούρη/Ελβετία της Μεσογείου.

Η επιτυχία θα είναι η καλύτερής σας εκδίκηση.

Με εκτίμηση,

Steve Forbes

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1309778/steve-forbes-h-ellada-mporei-na-didaxei-ston-kosm.html

 

stamp-143192_960_720

MAR 3, 2015 @ 10:00 AM 98,450 VIEWS The Little Black Book of Billionaire Secrets

Greece Can Teach The World A Needed Lesson

Steve Forbes , FORBES STAFF

This story appears in the March 23, 2015 issue of Forbes.

DEAR PRIME MINISTER Tsipras and Finance Minister Varoufakis:

You may have won a four-month reprieve of sorts from your creditors, but your situation is desperate, and everyone knows it, most particularly Europe’s paymasters, the Germans. As you just painfully learned, your ability to blackmail your creditors is a fraction of what it once was. Businesses, banks and others have had plenty of time to prepare for the worst-case scenario: Greece’s exit from the euro zone. Your own citizens have no faith in you, as evidenced by the massive cash withdrawals from Greek banks and the exodus of capital from Greece to supposedly safer havens.

read more 

 

Χριστίνα Σαλεμή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

17 comments on “Συμφωνώ με τον Τσακαλώτο: Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά

  1. Ετσι θα έρθει η ανάπτυξη;

    11.11.2015

    Με 315.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα μέλος τους εργαζόμενο, με 500.000 συνανθρώπους μας να αναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση για να εισπράττουν 346 ευρώ τον μήνα και με μέσο όρο μισθούς 815 ευρώ, την ώρα μάλιστα που και οι μισοί συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, ανάπτυξη δεν έρχεται.

    http://www.dimokratianews.gr/content/55255/etsi-tha-erthei-i-anaptyxi

  2. Δημοσιεύθηκε: 08 Ιουνίου 2015 – 07:46

    Φορολογία: Γιατί το κράτος παραβιάζει το Σύνταγμα

    Γράφει ο Νίκος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

    Από τη στιγμή που το Δημόσιο φορολογεί φανταστικό εισόδημα παραβιάζει το Σύνταγμα. Τα μεγάλα λάθη του φορολογικού μηχανισμού και πώς με απλές κινήσεις μπορεί να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Γράφει ο Νίκος Κυριακόπουλος.
    Φορολογία: Γιατί το κράτος παραβιάζει το Σύνταγμα
    Το Σύνταγμα της Ελλάδος αποτελεί το θεμελιώδη νόμο της Πολιτείας, τον καταστατικό χάρτη αυξημένης τυπικής ισχύος, με τον οποίο πρέπει να συμφωνηθούν όλοι οι κανόνες δικαίου της έννομης τάξης. Αντιπροσωπεύει τον πυλώνα του πολιτικού και νομικού μας συστήματος, που εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια δικαίου.

    Η ιστορία του ισχύοντος Συντάγματος ξεκινάει το 1975. Οι αναθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1986, 2001 και 2008, επέφεραν μεταβολές και βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής.

    Στο μέρος δεύτερο, όπου αναφέρεται ποια είναι Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, στο άρθρο 4, παράγραφος 5, αναφέρει «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

    Αυτή είναι η εισαγωγή για το κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδος.

    Από τότε, λοιπόν, που συντάχθηκε αυτό το κείμενο και έγινε Σύνταγμα της Ελλάδος, όλοι οι πολιτικοί, οι δικαστικοί και όσοι έχουν και είχαν εξουσία, δεν το έχουν εφαρμόσει. Συνεπώς, η ηγεσία της Ελλάδας, όποια κι αν ήταν αυτή, ήταν και εξακολουθεί να είναι παράνομη, τουλάχιστον όσον αφορά το άρθρο 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος των Ελλήνων.

    Από τότε, λοιπόν, που φτιάχτηκε ο πρώτος φορολογικός νόμος μετά τη δικτατορία, οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται σε ένα «φανταστικό» εισόδημα. Το ίδιο το κράτος το βάπτισε τεκμαρτό εισόδημα ή εισόδημα με κλίμακα, κ.τλ. Δηλαδή, κάποιος που δημιουργεί ή αποκτά εισόδημα φορολογείται με 11% ή 26% ή 33% ή και περισσότερο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες του. Λαμβάνονται υπόψη εν μέρει και όχι πάντα, με αποτέλεσμα να φορολογούμαστε σε εισόδημα που δεν υπάρχει, αφού έχει καταναλωθεί για βιοποριστικούς λόγους ή και άλλους (σημειωτέον ότι οι έμμεσοι φόροι έχουν πληρωθεί κατά την αγορά των αγαθών και υπηρεσιών).

    http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1338887/forologia-giati-to-kratos-paraviazei-to-syntagma.html

  3. Μάϊος 28 2015 07:54

    Πόση ώρα χρειάστηκα για να στήσω μια επιχείρηση στην Αγγλία

    Υπάρχει στην Αγγλία μια κυβερνητική ιστοσελίδα που έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ που μπορεί να χρειαστεί ένας Άγγλος ή ένας ξένος που ζει εδώ ή που έχει οποιαδήποτε σχέση με την Αγγλία. Πρόκειται για το μαγικό http://www.gov.uk

    Πριν σας πω πόσο γρήγορα καταχώρησα σε αυτή τη σελίδα την επιχείρησή μου (θα την έλεγα startup, αλλά στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τη λέξη με κάτι αντίστοιχο του Αντίχριστου), να σας πω ότι νωρίτερα είχα φροντίσει να αγοράσω ένα domain με €10 και να το βάλω στον server που νοικιάζω ήδη για το stefivos.com. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν περίπου 2-3 μέρες για να στήσω με το WordPress μια ιστοσελίδα (μη ανακοινώσιμη προς το παρόν) και λιγότερο από μισή ώρα για να δημιουργήσω έναν επαγγελματικό λογαριασμό με την Google για υπηρεσίες AdWords και Analytics.

    Αφού λοιπόν είχα έτοιμη τη βιτρίνα της επιχείρησής μου, έπρεπε να φροντίσω για τη νομική της υπόσταση. Μπήκα λοιπόν στο http://www.gov.uk και μου πήρε περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρώσω τη διαδικασία. Καλά διάβασες, 5 (πέντε) λεπτά. Το μόνο που χρειάστηκα ήταν ο αριθμός National Insurance (κάτι μεταξύ ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), τα στοιχεία μου, η διεύθυνση όπου ζω τώρα, αυτή όπου ζούσα πριν και τα στοιχεία της εταιρείας (όνομα και διεύθυνση-ίδια με του σπιτιού μου). Για να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη επιχείρηση που να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στην αντίστοιχη βάση δεδομένων με όλες τις καταχωρημένες επιχειρήσεις στην Αγγλία. Αυτό μου πήρε περίπου 3 δευτερόλεπτα.

    Όλα αυτά είναι διαδικασίες που ολοκληρώνεις στην ίδια ιστοσελίδα και με 10 κλικ το πολύ. Και το πιο σημαντικό: ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί; Γιατί το αγγλικό κράτος θέλει να με βοηθήσει να δημιουργήσω, δε μου στέκεται εμπόδιο, σαν το ελληνικό κράτος, ζητώντας μου 150 χαρτιά για να κάνω έναρξη επαγγέλματος και να πληρώνω φόρους και εισφορές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Και εννοείται ότι το ότι στήνω μια επιχείρηση όντας ήδη εργαζόμενος κάπου δεν επηρεάζει το πού είμαι ασφαλισμένος. Αυτό είναι ήδη λυμένο. Είμαι ασφαλισμένος στο NHS, στο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας που η συντηρητική κυβέρνηση θέλει τώρα να πετσοκόψει και να μοιράσει σε ιδιώτες

    Τι γίνεται από εδώ και πέρα όμως; Η ίδια ιστοσελίδα, λοιπόν, μου προσφέρει πληροφορίες τόσο για το πώς να ξεκινήσω όσο και για το πού να βρω χρηματοδότηση, αλλά και οδηγίες σχετικά με τη φορολόγηση της επιχείρησης, όπως και ένα απλό ηλεκτρονικό εργαλείο που μου λέει πόσο φόρο θα πληρώσω αναλόγως με τα λεφτά που θα βγάλω. Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε;). Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186.

    Και το κράτος ξέρει ότι θα τα πάρει αυτά τα λεφτά, γιατί έχει τέτοιους ελεγκτικούς μηχανισμούς που γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσω να του ξεφύγω για πολύ καιρό, εκτός και αν είμαι πολυεθνική και απλά φοροαποφεύγω έχοντας εταιρεία στο London City. Στη δική μου περίπτωση όμως, δε θα υπήρχε και λόγος να προσπαθήσω να φοροδιαφύγω, αφού και με αυτά που μένουν μπορώ να ζήσω μια χαρά. Άλλωστε, πληρώνοντας το φόρο που σου αναλογεί εδώ, αισθάνεσαι ότι συνεισφέρεις στο σύνολο, γιατί το κράτος προσφέρει (ακόμα) δωρεάν κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, πληρώνοντας φόρους στην Ελλάδα, αισθάνεσαι ότι πληρώνεις έναν νταβατζή που θα σου ζητήσει να ξαναπληρώσεις για οτιδήποτε χρειαστείς.

    Αν υπήρχε λοιπόν και στην Ελλάδα μια τέτοια σελίδα που να σου προσφέρει όλη τη νομοθεσία καθαρογραμμένη σε απλή γλώσσα και, κατ’ επέκταση, τη δυνατότητα να στήσεις μια νόμιμη επιχείρηση μέσα σε λίγα λεπτά, για την οποία θα πληρώνεις φόρο μόνο αναλογικά με το τι και αν κερδίζεις, θα υπήρχε κινητικότητα στην αγορά; Θα παράγονταν χρήμα; Θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας;
    ….

    *Ο Στέφανος Λίβος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ζάκυνθο και ζει στο Λονδίνο. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δουλεύει σαν Learning Coordinator στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας. Τις ώρες που δεν εργάζεται, προσπαθεί να βρει χρόνο για γράψιμο μεταξύ κατσαρόλας, σκούπας και social media. Μεγαλύτερό του άγχος είναι ότι οι μέρες φεύγουν πολύ γρήγορα.

    http://www.newdiaspora.com/el/setting-up-a-bussiness-in-uk/

  4. 19 Μάιος 2016

    Η γραφειοκρατία αδειάζει τις μαρίνες

    Την ώρα που όλα τα γειτονικά κράτη ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν σκάφη αναψυχής, στην Ελλάδα η γραφειοκρατία διώχνει τους επενδυτές από τις μαρίνες, η υπερφορολόγηση μειώνει τη ζήτηση για ελλιμενισμό και οι ισχύοντες περιορισμοί αποτρέπουν τους ξένους tour operators να φέρουν σκάφη για επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι, ο θαλάσσιος τουρισμός της χώρας μας χάνει μερίδια από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία.

    Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας, Σταύρος Κατσικάδης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της, αναφερόμενος στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μαρινών και κατ’ επέκταση ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας

    περισσότερα εδώ και εδώ

  5. 04|04|2016 11:01

    ΕΣΕΕ: Λουκέτο σε 250.000 επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης- Χάθηκαν 475.000 θέσεις εργασίας

    Πηγή: ΕΣΕΕ: Λουκέτο σε 250.000 επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης- Χάθηκαν 475.000 θέσεις εργασίας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/260147/esee-loyketo-se-250000-epiheiriseis-sta-hronia-tis-krisis-hathikan-475000-theseis#ixzz49sDwr9M1

  6. EΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    3.000 Κύπριοι και Βούλγαροι δικηγόροι και λογιστές στην Αθήνα ανοίγουν εταιρίες σε Ελληνες που εγκαταλείπουν την χώρα!

    Η ώρα της μεγάλης φυγής από το κολαστήριο των φόρων και της κατάθλιψης
    17 ΜΑΙΟΥ 2016 22:05

    Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους δύο μήνες σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας δεν έχει προηγούμενο. Καταδεικνύει επίσης την ασχετοσύνη των κυβερνώντων οι οποίοι έκαναν Νόμο του κράτους το Ασφαλιστικό-λεηλασία του Κατρούγκαλου. Τουλάχιστο 3.000 Κύπριοι και Βούλγαροι δικηγόροι και λογιστές πηγαινοέρχονται στην Αθήνα ενώ ένας εξίσου εντυπωσιακός αριθμός έχει καταλύσει σε μεγάλες πολλές της Ελλάδας.

    Τα ραντεβού που κάνουν με Ελληνες δικηγόρους, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατρούς και κάθε είδους ελεύθερους επαγγελματίες δεν τους αφήνουν χρόνο ούτε να αποτελειώσουν τον καφέ τους.

    http://kourdistoportocali.com/news-desk/kp-843/

  7. Αν θα είχε πληρώσει ο κ Τσακαλώτος τους άμεσους και έμμεσους φόρους, τα τέλη, τις εισφορές κλπ που και με δική του ευθύνη ισχύουν τώρα ποια θα ήταν η περιουσία του ;;; Θα ήταν διατετμημένος να παραχωρήσει εξολοκλήρου το εισόδημα του στο κράτος όπως καλούνται να πράττουν σήμερα οι μικρομεσαίοι ;;;

    “Αμιγούς επιθετικής καπιταλιστικής στόχευσης είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του βουλευτή Β’ Αθήνας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με συνολική αξία κτήσης 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών (127.273 ευρώ). Στην κορυφή των προτιμήσεων του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η BlackRock, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου. Στον οικονομικό κολοσσό, που πραγματοποίησε εν μέσω κρίσης την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθέτησε το ποσό των 130.000 ευρώ αγοράζοντας 11.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Στη δήλωση «πόθεν έσχες» του δε, φιγουράρει και το όνομα της JP Morgan με εγγραφή 1.764 μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας στην οποία έχουν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές δυσθεώρητα πρόστιμα, ύψους 13 δισ. δολαρίων, για σκανδαλώδεις αγοροπωλησίες παραγώγων.

    Διαθέτει επίσης ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ όσον αφορά στα επίπεδα ρευστότητας του κ. Τσακαλώτου, σε 17 τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν συνολικές καταθέσεις 291.000 ευρώ. Η περιουσιακή του κατάσταση συμπληρώνεται από δύο κατοικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία ακόμη οικία στην Πρέβεζα.”

    http://www.triklopodia.gr/mono-1-329-600-evro-se-metoches-omologa-ke-katathesis-to-zevgos-papadimouli/

  8. Οι νέες τιμές των διοδίων – Αυξάνονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης

    Αυξάνονται, από την 1η Ιουνίου, οι τιμές των διοδίων λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24%, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους του εθνικού οδικού δικτύου.

    Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, ανακοίνωσε νέες τιμές για τους σταθμούς διοδίων όπου αλλού οι τιμές μένουν ίδιες και αλλού αυξάνονται. Για παράδειγμα, στα διόδια των Αφιδνών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν τα ίδια διόδια (3,25 ευρώ), αλλά οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και μεγαλύτερων οχημάτων θα επιβαρύνονται με πέντε σεντς (από 8,15 σε 8,20 και από 11,45 σε 11,50 ευρώ). Αντιθέτως, στα πλευρικά διόδια του Καπανδριτίου οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν πέντε σεντς περισσότερα, δηλαδή η τιμή αυξάνεται από 1,95 σε 2 ευρώ. Στα πολύ μεγάλα οχήματα η αύξηση είναι 10 σεντς (από 6,90 σε 7 ευρώ).

    Σταθερές μένουν οι τιμές για τα Ι.Χ. στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Μαλακάσας και των Οινοφύτων, ωστόσο αυξημένα διόδια θα πληρώνουν στα μετωπικά διόδια της Θήβας που ανεβαίνουν στα 3,85 (από 3,80 ευρώ) .

    Σταθερή στα 3,80 ευρώ μένει η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας, αλλά αυξάνεται ελαφρώς για τα φορτηγά κ.λπ. Σταθερή στο 1,60 ευρώ μένει και η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Αγίας Τριάδας, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων (Μώλου, Θερμοπυλών, Μαυρομαντήλας, Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας) που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Κεντρική Οδός. Αυξήσεις 5 ή 10 σεντς παρατηρούνται όμως για τα μεγαλύτερα οχήματα.

    http://newpost.gr/ellada/537748/oi-nees-times-twn-diodiwn-ayksanontai-apo-ta-kshmerwmata-ths-tetarths?utm_source=topstories&utm_medium=site&utm_campaign=articles

  9. ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Εις το επανειδείν…

    Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης·Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

    Τον Σεπτέμβριο του 1993 μαζί με τον αδερφό μου Grigoris Papageorgiadis ξεκινήσαμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα, με έδρα την Κατερίνη. Το 1999 αυτή συνέχισε με νέο όνομα, την ΑΦΟΙ Παπαγεωργιάδη ΟΕ. Σήμερα υπέγραψα τα τελευταία χαρτιά για το κλείσιμο της εταιρίας αυτής. Πληρώσαμε κάθε οφειλή, προχωρήσαμε την εκκαθάριση και ως τις 31.03 θα είναι παρελθόν. Γιατί την κρατήσαμε ως τώρα; Μετά το 2011 περισσότερο “για συναισθηματικούς και πατριωτικούς λόγους”…

    Θα σταματήσουμε να δουλεύουμε; Όχι βέβαια! Θα συνεχίσουμε μέσω Ρουμανίας! Θα πληρώνουμε το 1/4 των φόρων που πληρώνουμε στην Ελλάδα, θα ξεχάσουμε ΓΕΜΗ, “Εισφορά / Φόρο Επιτηδεύματος” και άλλα υπέροχα και θα εισάγουμε τα κέρδη της εταιρίας ως μέρισμα στην Ελλάδα με 10% φόρο. Θα μας λείψει ο ΟΑΕΕ με τα 600 Ευρώ / μήνα και χωριστή πληρωμή όλων των γιατρών (“δεν είμαι άλλο συμβεβλημένος”), θα πικραθούμε που δεν θα έχουμε άλλο το άγχος ότι “είμαστε παράνομοι απλώς και μόνο επειδή έχουμε μία εταιρία”, αλλά θα αντέξουμε τις πίκρες και τις κακουχίες. Τι στο καλό, Έλληνες είμαστε και Πόντιοι. Μαθημένοι σε αυτά…

    Δεν παίρνουμε όμως διαζύγιο από την Ελλάδα. Μάλλον περνάμε σε φάση “διάστασης”. Ίσως στο μέλλον η λατρεμένη μου πατρίδα αποφασίσει ότι το επιχειρείν δεν είναι έγκλημα, ότι ο τίμιος φορολογούμενος δεν υφίσταται για να πληρώνει συνταξιούχους των 45 – 55 ετών, ότι η δουλειά, οι ιδέες και οι θυσίες ενός ανθρώπου είναι πολύτιμες για τη χώρα του, για να πλουτίσει και να μεγαλώσει με αυτές. Εμείς θα είμαστε εδώ, εισάγοντας τα κέρδη μας (όταν έχουμε, αν όχι δεν θυμώνει κανείς στη Ρουμανία, υπάρχουν και κακές χρονιές) και στηρίζοντας την Κατερίνη, την Πιερία και την Ελλάδα όπως μπορούμε.

    Με αγάπη

    Ηλίας & Γρηγόρης

    ΥΓ. Γιατί θα εισάγουμε τα κέρδη μας; Για 2 λόγους:
    Α. Πατριωτικούς.
    Β. Ως δίδακτρα, μιας και αφού καταφέραμε να επιβιώσουμε στην Ελλάδα για 23 χρόνια, κάθε άλλη χώρα του πλανήτη φαντάζει “εύκολη” και “οργανωμένη”. Τέτοιο πανεπιστήμιο, που να το ξαναβρείς…

    Η ανάρτηση του κ. Παπαγεωργιάδη έχει ήδη γίνει «viral», με πάνω από 2.200 αναδημοσιεύσεις, συγκεντρώνοντας πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων, με δεκάδες μηνύματα στήριξής τους για το νέο ξεκίνημα. «Καλή επιτυχία αδέρφια!!! Σύντομα θα σας ακολουθήσω…», «Ψάχνω να βρω το κουράγιο να σας ακολουθήσω. Μπράβο που δεν “παραιτηθήκατε”», «Ένας-ένας το διαλάμε κι’ αραιαώνουμε. Καλή επιτυχία», είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.

    http://voria.gr/article/o-kateriniotis-epichirimatias-pou-afini-tin-ellada-gia-ti-roumania
    http://panusis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_43.html

  10. ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ

    Iδιωτικοποίηση είναι η απόδοση ενός δημόσιου αγαθού, οργανισμού, επιχείρησης κλπ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Δείτε τρία τελευταία παραδείγματα δήθεν ιδιωτικοποίησης :

    Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε μόλις 45 εκ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο (με μία μόνη προσφορά και με μαγείρεμα των στοιχείων της εταιρείας. )

    To λιμάνι του Πειραιά πωλήθηκε 370 εκατ. ευρώ στην COSCO η οποία ανήκει στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

    Τα 14 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν στην Fraport της οποίας μεγαλομέτοχοι είναι φορείς του γερμανικού δημοσίου, ήτοι η Περιφέρεια του Έσσε με ποσοστό 31.5%, η κρατική Lufthansa με ποσοστό 8,45% και η Φρανκφούρτη μέσω του δημόσιου φορέα μεταφορών. Το τίμημα είναι άμεση καταβολή 1,234 δισ. ευρώ (τα οποία θα πάνε στο ταμείο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους) και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό αλλά έως τώρα καμία καταβολή δεν έγινε

    Είπατε τίποτα ;;

  11. Οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο. Αυξάνουν τα έσοδα μειώνοντας τους φόρους…

    Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 08:13 – Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 03/01/2016, 22:16

    Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

    – «Έχεις κάποιον γνωστό που να κάνει ιδιαίτερα στα οικονομικά;»

    – «Να το ψάξω. Για ποιον είναι;»

    – «Κάποιοι εφοριακοί με ρώτησαν…»

    – «Αυτοί δεν παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια;»

    – «Δεν υπάρχει σεμινάριο όταν δίνεις εξετάσεις απόλυσης…»

    Όταν η Ρουμανία υπέγραψε τη συμφωνία με τους δανειστές της το 2010, αποδέχθηκε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από 19%) και τη μείωση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και όλων των συντάξεων κατά 25%, εφάπαξ. Οι δανειστές ζήτησαν και την αύξηση του φόρου εισοδήματος, αλλά η Κυβέρνηση προτίμησε να απολύσει 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους τους κλάδους εκτός της Υγείας και της Παιδείας.

    Η χώρα ανέκαμψε πλήρως εντός 2 ετών, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 01.01 και οι αποδοχές επέστρεψαν σταδιακά στο σημείο που ήταν νωρίτερα, ενώ σε κλάδους όπως η Εφορία γίνονται αθρόες προσλήψεις.

    16%. Σταθερά και για όλους

    Από 01.01.2005 ως σήμερα, η Ρουμανία διατηρεί σταθερό τον ίδιο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των εταιριών και των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων: 16%. Οι κυβερνήσεις άλλαξαν, τους φιλελεύθερους διαδέχθηκαν οι δεξιοί και μετά οι σοσιαλιστές, αλλά αυτός ο φόρος παραμένει σταθερός, ως ελάχιστο σημείο αναφοράς για όλους. «Προκαταβολή φόρου» είναι άγνωστη έννοια…

    Με βάση διακομματική συμφωνία, προβλέπεται να μειωθεί στο 14% από 01.01.2018, αλλά και 16% να παραμείνει δεν είναι πρόβλημα…

    (Για την ειδική φορολογία των μικρών εταιριών με 1 – 2 – 3% γράψαμε την περασμένη εβδομάδα).

    IT στη Ρουμανία. Όπως λέμε Ναυτιλία στην Ελλάδα

    Οι Ρουμάνοι δεν έχουν καράβια, όπως εμείς. Έχουν όμως άπειρα κοφτερά μυαλά στον κλάδο του IT (στις εταιρίες πληροφορικής με άλλα λόγια). Εδώ και πολλά χρόνια, παρέχουν δεκάδες απαλλαγές στις εταιρίες ΙΤ που προσλαμβάνουν προσωπικό στη Ρουμανία (από απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών μέχρι δραματική μείωση της φορολογίας κλπ). Αποτέλεσμα: Εντός 8 ετών περισσότεροι από 300.000 Ρουμάνοι προσλήφθηκαν από εκατοντάδες εταιρίες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Μέσος μισθός προγραμματιστή: 1.500 – 2.500 Ευρώ. Οι εταιρίες αυτές νοίκιασαν πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) τ.μ. γραφείων σε όλη τη χώρα, οι υπάλληλοί τους αγόρασαν χιλιάδες σπίτια και μόνο το 2015 αναμένονται άλλες 60 – 70.000 νέες προσλήψεις. Τα οφέλη για την οικονομία είναι δεκάδες.

    Μείωση ΦΠΑ, αύξηση τζίρου

    Παρά τις προειδοποιήσεις των δανειστών (που πλέον έχουν υπογράψει απλά μία συμφωνία προληπτικής στήριξης, η Ρουμανία δανείζεται φθηνά από τις αγορές), η κυβέρνηση μείωσε φέτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα μη αλκολοούχα ποτά από το 24% στο 9%, από 01.06.2015. Αποτέλεσμα: Αύξηση τζίρου κατά 30 – 200% (!), χιλιάδες προσλήψεις, άμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και εξαφάνιση του κύριου λόγου φοροδιαφυγής. Ολόκληροι κλάδοι «άσπρισαν» εντός εβδομάδων.

    Από 01.01.2016 ο γενικός ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 20% και αναμένεται να μειωθεί στο 19% το 2017.

    Παράλληλα, από 01.01.2016 η αγορά κατοικίας στη Ρουμανία θα έχει ΦΠΑ 5% για ακίνητα αξίας ως 101.000 Ευρώ (από 85.000 που ήταν πριν). Οι αγοραπωλησίες οικοπέδων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Ήδη το 2015 η Εφορία εισέπραξε από τον κλάδο των ακινήτων τους υψηλότερους φόρους από καταβολής Ρουμανικού κράτους!

    Μέρισμα 5%

    Από 01.01.2016 το μέρισμα φορολογείται με 5% αντί για 16%. Άρα, σε κέρδη 100 Ευρώ, η Εφορία εισπράττει τα 16. Στα 84 που απομένουν, ο μέτοχος μπορεί να πληρώσει 4,2 φόρο μερίσματος και τα 79,8 Ευρώ είναι δικά του, φορολογημένα.

    Μείωση φόρου καυσίμων και ασφαλιστικών εισφορών

    Από 01.01.2017 ο ειδικός φόρος καυσίμων 0,07 Ευρώ / λίτρο καταργείται. Όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός «επιβάλλαμε τον φόρο, δεν εισπράξαμε ούτε το 20% όσων προϋπολογίσαμε και κάναμε κακό αντί για καλό».

    Παράλληλα ήδη έχουν μειωθεί κατά 5% οι ασφαλιστικές εισφορές και ετοιμάζεται νέο κύμα μειώσεων για τα επόμενα χρόνια.

    Απίστευτη επιδρομή κατά της φοροδιαφυγής = +15% τα έσοδα

    «Πάρτυ στη Ρουμανία», θα πει κάποιος. Ναι, μόνο όμως αν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν. Η Ρουμανική Εφορία κλείνει μαγαζιά για έναν μήνα «αν βρει διαφορές άνω των 70 Ευρώ στο ποσό που υπάρχει στο ταμείο και τις αποδείξεις που έχουν κοπεί». Οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες από «επιχειρηματίες» που συστηματικά δεν απέδιδαν ΦΠΑ αξίας εκατομμυρίων Ευρώ. Μαζί με τους πολιτικούς (που διώκονται απηνώς και ήδη μετρούν εκατοντάδες φυλακισμένους) οι επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν φόρους κυνηγούνται ανηλεώς. «Αν δεν θες να πληρώσεις αυτούς τους χαμηλούς φόρους, δεν σε θέλουμε να επιχειρείς στη χώρα».

    Η Δικαιοσύνη, πρώην μεγάλος ασθενής / νυν ο θεσμός που εμπιστεύονται οι περισσότεροι Ρουμάνοι, έχει αλλάξει ριζικά και πλέον οι υποθέσεις φοροδιαφυγής (μαζί με τη διαφθορά) έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

    Δεν ξέρουν το κόλπο…

    Από τα παραπάνω συνάγεται ξεκάθαρα ότι οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο του πώς εισπράττεις περισσότερα έσοδα, όπως το έχουν διδάξει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Προτίμησαν να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους παρά να πειράξουν τη φορολογία, κυνηγούν τους παράνομους και μειώνουν τους φόρους = το κίνητρο εκλείπει. Παράλληλα, η ίδρυση εταιρίας είναι απλή και το επιχειρείν υποστηρίζεται ειδικά στα πρώτα του βήματα.

    Όχι, η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος. Αλλά με αυτή τη «λάθος συνταγή» μπήκε και βγήκε από το Μνημόνιο εντός 2 ετών, έχει ανεργία 7% (1% στις μεγάλες πόλεις), φέτος έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη (3,5 – 3,8%) και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με 3,5 – 4,5% για την επόμενη τριετία, τουλάχιστον.

    Ήδη χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τα παραπάνω δεδομένα και δραστηριοποιούνται με επιτυχία στη Ρουμανία. Με καλούς συνεργάτες και καλό λογιστή, η χώρα προσφέρει χαμηλούς φόρους και ευκαιρίες για τους σοβαρούς.

    * Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MORE Group, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»).

    ilias@more-group.eu

    http://www.liberal.gr/arthro/21682/apopsi/arthra/oi-roumanoi-den-xeroun-to-kolpo-auxanoun-ta-esoda-meionontas-tous-forous.html

  12. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ 2013 : «Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου…

    Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ κάνουν λάθος».

    Θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν

    Δευτέρα, 26-Σεπ-2016 00:02

    Του Κώστα Στούπα

    Ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε μιλώντας σε διαχειριστές κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, απέδωσε στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα την “ανομβρία” επενδυτικού ενδιαφέροντος. Λίγο ακόμη και θα την “ψωνίσουμε” πως στη Wall Street κοιμούνται και ξυπνούν με τα γραπτά μας…
    Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν κάποιον να του φορτώσουν την ιδεολογική και πολιτική τους χρεοκοπία. Για όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης τα αίτια της αποτυχίας αποδίδονταν στον τύπο.

    Κάποιες κυβερνήσεις απέδιδαν την ευθύνη στον τύπο για λόγους σκοπιμότητας, προκειμένου να αποφύγουν οι ίδιες το πολιτικό κόστος.

    Κάποιες άλλες λόγω των στρεβλώσεων και της σύγχυσης που προκαλούν οι αριστερές προκαταλήψεις τους, ενδεχομένως να πιστεύουν πως για την επενδυτική άπνοια φταίει ο τύπος που περιγράφει πως η οικονομία πάει κατά διαβόλου και όχι η ίδια η πορεία της οικονομίας…

    Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει βραχεία μνήμη. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση για να διώξουν επενδύσεις που υπήρχαν και να αποτρέψουν να γίνουν καινούργιες.
    Για πολλά χρόνια όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα στελέχη και τα μέλη του κυβερνώντος σήμερα κόμματος καταλάμβαναν λιμάνια, έκλειναν εισόδους επιχειρήσεων και εθνικές οδούς, άνοιγαν μπάρες διοδίων. Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός ακόμη και όταν έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε όσους ήθελαν να επενδύσουν στις ιδιωτικοποιήσεις αρπακτικά και προειδοποιούσε πως θα χάσουν τα λεφτά τους.

    Ιδού ένα σχετικό ρεπορτάζ του 2013: “Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου… Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ κάνουν λάθος”. Βλέπε: Ο Αλ.Τσίπρας απειλεί τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους…
    Αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φυσικό να αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο για τη χώρα. Αύξηση του επενδυτικού ρίσκου σημαίνει πως οι επενδυτές αποφεύγουν να επενδύσουν σε αυτήν.
    Αυξημένο επενδυτικό ρίσκο σημαίνει πως ακόμη και όταν βγαίνουν για ιδιωτικοποίηση μονοπωλιακού χαρακτήρα κρατικές επιχειρήσεις και υποδομές, τα τιμήματα που δίνονται είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την πραγματική και δυνητική τους αξία.

    Αύξηση του επενδυτικού ρίσκου σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, άρα λιγότερες θέσεις εργασίας, άρα μεγαλύτερη ανεργία. Όταν αυτοί που δεν έχουν εργασία είναι περισσότεροι, η αυξημένη προσφορά εργασίας μειώνει το μέσο επίπεδο των μισθών και αυτών που έχουν εργασία.

    Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για αριστερίζοντες καθηγητές και συνδικαλιστές που σιτίζονται από το πρυτανείο του δημοσίου.

    Αυτός είναι ο λόγος που όταν μια κυβέρνηση ψηφίσει ένα νόμο που αυξάνει το μέσο ή τον κατώτερο μισθό το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών. Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο οι μισθοί, εκτός της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, είναι η ζήτηση για εργατικά χέρια και μυαλά να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

    Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να προσελκύεις επενδύσεις εξασφαλίζοντας φιλικό περιβάλλον και σταθερούς κανόνες μακροπρόθεσμα.

    Εκτός από το εχθρικό κλίμα που καλλιεργεί για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος η κυρίαρχη αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα, άλλοι λόγοι για τους οποίους η χώρα δεν προσελκύει σοβαρές επενδύσεις τις τελευταίες δεκαετίες είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
    Όλοι οι οικονομικές δείκτες στο πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αρνητικοί. Η οικονομία μετά από μια αναλαμπή το 2014 εμφανίζει ύφεση, οι εξαγωγές μειώνονται, οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται, όπως και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Τσίπρας “λούζεται” τις συνέπειες της άφρονης δημαγωγικής αριστερής πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια.

    Είναι προφανές πως η μνημονιακή του “κωλοτούμπα” το 2015 δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δυνητικών επενδυτών για τη χώρα. Ένα χρόνο μετά τη θεωρητική “κωλοτούμπα” στο ρεαλισμό όχι μόνο δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα αλλά συνεχίζεται η αθρόα φυγή επιχειρήσεων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

    Προσθέστε σε όλα αυτά την υψηλή φορολογία και τις εξωφρενικές για τα δεδομένα της οικονομίας ασφαλιστικές εισφορές και θα έχετε το λόγο που όχι ανάπτυξη δεν πρόκειται να προκύψει, αλλά συνεχίζει να μέτρα αντίστροφα ο χρόνος κατάρρευσης.
    Όταν καταλάβουν στην κυβέρνηση το αδιέξοδο ίσως προσπαθήσουν να δραπετεύσουν μέσω εκλογών. Αν είναι τυχεροί θα τα καταφέρουν… Το πιθανότερο είναι να φορτωθούν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης της χρεοκοπίας της μεταπολίτευσης το οποίο ανήκει στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν κατά τη διάρκειά της. Όπως επισημαίναμε πριν ακόμη ο αριστερός θίασος γίνει εξουσία, εν τη αγνοία τους εκλαμβάνουν την ατυχία τους για τύχη…

    kostas.stoupas@capital.gr

    http://www.capital.gr/story/3156847

  13. Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017
    Ακατάλληλο για ελεύθερους επαγγελματίες

    Iστορίες Συριζαίϊκης τρέλας.
    Ο Μένιος είναι φίλος από παλιά και συνάδελφος μηχανικός. Οι δουλειές του μετά το 2010 είναι ελάχιστες, όπως των περισσοτέρων του συναφιού μας, και φυτοζωεί.
    «Ευτυχώς που ζούσα συντηρητικά, δεν έκανα ανοίγματα πάνω από τις δυνάμεις μου, δεν δανείστηκα από το μέλλον κι έτσι κατάφερα να τα βγάλω πέρα ως το 2015 τσοντάροντας από τα έτοιμα» μου είπε όταν συναντηθήκαμε κάπου τα Χριστούγεννα. «Έψαχνα αγωνιωδώς για μια δουλειά στο εξωτερικό και τελικά τη βρήκα. Σε μερικές εβδομάδες θα φύγω για το Κατάρ. Προσλήφθηκα από την… (μεγάλη κατασκευαστική επιχείρηση) ως εργοδηγός σε ένα έργο (κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου) που έχει αναλάβει να υλοποιήσει εκεί για το Μουντιάλ του 2022. Πολύ καλό το πακέτο. 15.000 δολάρια το μήνα. Η διαμονή σε σπίτι πληρωμένο. Και τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν το χρόνο Ντόχα-Αθήνα. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι αν θα πάω για ένα χρόνο ή θα μείνω περισσότερο. Η γυναίκα γκρινιάζει, τα παιδιά με χρειάζονται. Θα δούμε» συμπλήρωσε. Χάρηκα πολύ. Επιτέλους ένας συνάδελφος εργατικός και άξιος, με εμπειρίες και κατασκευαστική τεχνογνωσία, βρήκε ξανά το δρόμο του.
    Την περασμένη εβδομάδα ο Μένιος με πήρε τηλέφωνο να συναντηθούμε. Να τα πούμε. «Καλά, ακόμη εδώ είσαι ή πρόκειται για την πρώτη σου επίσκεψη στο πάτριον έδαφος;» τον ρώτησα. «Θα τα πούμε από κοντά» απάντησε κι ακουγόταν απογοητευμένος και προβληματισμένος.

    Συναντηθήκαμε. Ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη που υπέθεσα ακούγοντας τον. Κι αμέσως άρχισε να μιλά. Να διηγείται. Χείμαρρος ο λόγος του. «Δεν πήγα τελικά στο Κατάρ. Με δική μου απόφαση. Άκου φίλε μου να δείς τι έπαθα. Λίγο πριν την αναχώρηση, η εταιρεία με ενημέρωσε ότι η πρόσληψη μου δεν θα γίνει ως μισθωτού, με συμπερίληψη μου στις μισθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων, αλλά ως ελεύθερου επαγγελματία με έκδοση παραστατικού εδώ στην Ελλάδα. Ως «μπλοκάκια». Θα έπρεπε να εκδίδω κάθε μήνα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για το σύνολο της αμοιβής μου πλέον 24% ΦΠΑ. Τότε θυμήθηκα ότι με τον καινούργιο χρόνο αντί για τα σκάρτα πέντε χιλιάρικα που έδινα στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές, με το νόμο κατρούγκαλου οι εισφορές στον ΕΦΚΑ συνδέθηκαν με το ύψος των απολαβών. Θα με τσακίσουν σκέφτηκα. Και απευθύνθηκα στο λογιστή μου για περισσότερες πληροφορίες».

    «Η απάντηση που πήρα με τσάκισε Γιώργο μου. Ο άνθρωπος έβαλε στο πρόγραμμα τα νούμερα και μου εκτύπωσε ένα υποτιθέμενο εκκαθαριστικό. Σοκαρίστηκα. Θα έπρεπε να πληρώσω στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα εισέπραττα για την χρήση του 2017!!! Το καταλαβαίνεις; Είναι ποτέ δυνατόν; Να δουλεύω για ένα χρόνο 12-13 ώρες τη μέρα, σε θερμοκρασίες 45-50 βαθμών, σε ένα περιβάλλον πνιγηρό από την υγρασία, ανάμεσα σε αμμόλοφους, στη μέση του πουθενά και να μην μου μείνει τίποτε από το κόπο μου, αλλά να θέλουν και παραπάνω από όσα θα βγάλω; Αυτό είναι ανήκουστο. Πρωτοφανές. Καλά έλεγες τόσο καιρό ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετία στην Ευρώπη. Ετούτοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δεν μας επιτρέπουν πλέον ούτε να ζήσουμε. Τα θέλουν όλα για να θρέψουν το κράτος τους».

    «Μένιο είσαι σίγουρος ότι δεν υπερβάλλεις; Εντάξει, γνωρίζω ότι το 2016 θεσπίστηκαν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Σιγά μην περιόριζαν τις δαπάνες οι κρατιστές που μας κυβερνούν. Μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν. Αυξήθηκαν οι συντελεστές, ιδιαίτερα εκείνοι της δήθεν έκτακτης εισφοράς, που έχει γίνει πιο μόνιμη κι από το σπατόσημο της Φρειδερίκης. Και βέβαια αυξάνονται δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά τέθηκε ανώτατο πλαφόν επι του οποίου εφαρμόζονται. Νομίζω είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (586): 5860*12=70.320. Δεν είναι όμως δυνατόν να πληρώσεις παραπάνω από όσα θα πάρεις. Προφανώς υπερβάλλεις. Λογικά, από όσα έχω μελετήσει για τα νέα μέτρα, θα πρέπει οι επιβαρύνσεις σου να φθάσουν κάπου στο 70% του εισοδήματος σου. Που είναι βέβαια εξωφρενικό ποσοστό».

    «Όχι Γιώργο μου, όχι. Δεν υπερβάλλω. Κυριολεκτώ. Να, εδώ έχω και το εικονικό εκκαθαριστικό που μου εκτύπωσε ο λογιστής. Ορίστε: 180.000 δολάρια με την σημερινή ισοτιμία €/$=1,12 αναλογούν σε περίπου 160.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει φόρος 65.000 ακριβώς. Βλέπεις από τις 40.000 και πάνω υπάγεσαι στο συντελεστή 45%. Με βάση τους νέους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, στις 160.000 εισόδημα αντιστοιχεί εισφορά ύψους 11.751 ευρώ. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές είναι 70.320*38,10%=26.792. Αυτά τα τρία μας αθροίζουν 103.543. Πρόσθεσε και τα 650 του τέλους επιτηδεύματος και έχεις 104.143 ευρώ. Επειδή όμως εγώ τα τελευταία χρόνια έχω ελάχιστα εισοδήματα, πέρυσι ας πούμε δήλωσα 8.500, θα υποχρεωθώ να καταβάλλω και 100% προκαταβολή για το 2018, όσο δηλαδή το ύψος του βασικού φόρου. Άθροισε τα τώρα όλα μαζί. 169.143. Αυτό είναι το ποσό που θα κληθώ να πληρώσω με την εκκαθάριση του εισοδήματος του 2017 το καλοκαίρι του 2018. 169.143.
    Ακόμη κι αν δεν ξοδέψω τίποτε εκεί που θα ζώ, ακόμη κι αν δεν αγοράζω ούτε είδη διατροφής, ακόμη κι αν δεν στέλνω στην οικογένεια τίποτε, θα πρέπει να βρώ κι άλλα δέκα χιλιάρικα πέρα από τα λεφτά που θα πάρω. Τρελαίνομαι, το καταλαβαίνεις; Δεν το πιστεύω αυτό που μου συμβαίνει. Μια δουλειά που όλοι θα ήσαν ευτυχείς αν την εύρισκαν, εγώ την αρνήθηκα. Γιατί η ελληνική σοβιετία μου ζητάει να πληρώσω περισσότερα από όσα θα βγάλω. Μου έρχεται να πέσω από το παράθυρο».

    «Εντάξει, καταλαβαίνω, έχεις δίκιο. Αλλά η προκαταβολή δεν συνιστά μόνιμη επιβάρυνση. Είναι μια προσωρινή ταμειακή επιβάρυνση. Δίνεις του χρόνου 169.143 και με την εκκαθάριση του επόμενου χρόνου, είτε θα συμψηφίσεις την προκαταβολή, εφόσον συνεχίσεις στο Κατάρ κι έχεις εισόδημα, είτε θα σου επιστραφεί, εάν επιστρέψεις και δηλώσεις μηδενικό εισόδημα. Συνεπώς με καθυστέρηση ενός χρόνου θα πάρεις πίσω 54.857 ευρώ από τις 160.000, πλέον τα 9.143 που θα πληρώσεις από τη τσέπη σου»

    «Φίλε μου έχω την αίσθηση ότι είτε προσπαθείς να μου χρυσώσεις το χάπι, είτε με ειρωνεύεσαι. Πρώτον στο οικονομικό χάλι που βρίσκομαι πού να βρώ τα επι πλέον 9.143; Δεύτερον πως θα ζήσει η οικογένεια μου κι εγώ μέσα στο 2017; Με ψείρες; Τρίτον, ακόμη κι αν βρεθεί λύση στα δύο προηγούμενα, ξέρεις εσύ να επιστρέφει η εφορία τις προκαταβολές εγκαίρως; Όταν έλθει εκείνη η ώρα, θα μου πούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για επιστροφές και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συμψηφίσουν τυχόν άλλες οφειλές μου. Που δεν έχω. Άσε λοιπόν τις παρηγοριές. Δεν υπάρχει ζωή για μένα, δεν υπάρχει ζωή για τον ελεύθερο επαγγελματία και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική σοβιετία. Μας έχουν ξεγράψει. Μια απορία θα ήθελα μόνο να διατυπώσω: πόσο μικρόνοες μπορεί να είναι εκείνοι που κυβερνούν; Πόσο κοντόφθαλμοι; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για εργασία; Ότι καταστρέφουν κάθε οικονομική δραστηριότητα; Ότι ωθούν στη μαύρη εργασία και στη μαύρη οικονομία τον κόσμο; Πόσα θα χάσει το κράτος από εμένα που δεν πήρα τη δουλειά; 169.143 ευρώ. Πλέον 38.400 από τον ΦΠΑ που θα εισέπραττα και θα απέδιδα. Πάνω από διακόσια χιλιάρικα. Αν ήταν πιο λογικό, θα είχε χαμηλότερους συντελεστές. Αν μου έπαιρνε ένα ογδοντάρι για φόρους και εισφορές και 38 χιλιάρικα από ΦΠΑ, άσχημα θα του ερχόταν; Κι εγώ θα κατάφερνα να ζήσω κι εκείνο θα μπορούσε να πληρώσει 8 υπαλλήλους ή 12 συνταξιούχους. Τώρα που τα έχασε όλα, τι κέρδισε; Αυτό θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος φωστήρας της κυβέρνησης».

    Όταν ο Μένιος σηκώθηκε να φύγει, μετά βίας έσερνε το βήμα του. Φοβήθηκα. Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Κι ετούτη η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πολλούς απελπισμένους. Και το κάνει με χαιρεκακία. Θέλει να δημιουργήσει στρατιές νεόπτωχων. Για να ικανοποιήσει τον ταξικό φθόνο εκείνων που υποβλέπουν την κατσίκα του γείτονα. Για να ικανοποιήσει την αριστερή της ιδεολογία για ισότητα (στον πάτο). Για να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων από τις αποφάσεις της. Νέους πελάτες δηλαδή.

    Κατανοώ ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις των μνημονιακών πολιτικών είναι και η βίαιη σύγκλιση του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας (36%) προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (16%). Αυτό όμως επιτυγχάνεται με την καταστροφή της επαγγελματικής ύλης σειράς επαγγελμάτων. Δεν χρειάζεται και η φορολογική εξόντωση των κατεστραμμένων ελευθέρων επαγγελματιών που «παραδίνουν τα όπλα» και προσέρχονται ικέτες στη μισθωτή εργασία.
    liberal.gr/

    http://ixnos.blogspot.gr/2017/06/blog-post_5.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.