Ατιμωρησίας συνέχεια: Στη Βουλή για ενταφή καινούριες δικογραφίες για τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Παπαχριστόπουλο (αυτή τη φορά…)

O υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθαν. Παπαχριστόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία, που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, σχετίζεται με τη φερόμενη καταγραφή συνομιλίας του, η οποία αναρτήθηκε στις 10-12-14 στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για ηχητικό απόσπασμα 5 λεπτών, κατά την αναπαραγωγή του οποίου, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να λέει σε δικαστικό λειτουργό: «Πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ…». Η εν λόγω προτροπή φέρεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την απολογία τους.

Η δεύτερη δικογραφία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα και αφορά μήνυση εταιρείας πετρελαιοειδών εναντίον του, ως υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2013-’14, κατά του πρώην γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, του Ιωάννη Κωστόπουλου, πρώην διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ και κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, επικεφαλής της Motor Oil.

Στη μήνυση γίνεται αναφορά για μεγάλη ζημία του Δημοσίου από τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στην Motor Oil.

Η τελευταία δικογραφία αφορά μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, που κατά τον μηνυτή τελέστηκε στις 29-4-16, όταν στη διάρκεια εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.ert.gr/sti-vouli-dikografies-gia-tous-samara-stournara-ke-papachristopoulo/

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Advertisements

7 comments on “Ατιμωρησίας συνέχεια: Στη Βουλή για ενταφή καινούριες δικογραφίες για τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Παπαχριστόπουλο (αυτή τη φορά…)

 1. Πλυντήριο σκανδάλων η Βουλή με το καθεστώς ατιμωρησίας που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

  Οι κυβερνώντες προχωρούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις ποινικών μητρώων «δικών τους» παιδιών που λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που ψηφίζουν νόμους για να κατάσχουν συντάξεις και τραπεζικούς λογαριασμούς για μικρά χρέη στην εφορία, βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών, φυλακίζουν μικρούς επαγγελματίες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα κάθε λογής χαράτσια. Αυτή είναι η δικαιοσύνη που εκπροσωπούν.

  Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου και του Παναγιώτη θεοδωρόπουλου – «Unfollow»

  Ανάμεσα στα επαγγέλματα που απελευθέρωσε η λαομίσητη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συγκαταλέγεται πλέον και το προσοδοφόρο επάγγελμα του μιζαδόρου. Κρατικοί αξιωματούχοι που «λαδώνονται» ή στελέχη πολυεθνικών που «λαδώνουν» μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού η κυβέρνηση μετέτρεψε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Με διάταξη που περιέλαβαν στο νέο μεσοπρόθεσμο, ανοίγει ο δρόμος για τη παραγραφή και το κουκούλωμα εκατοντάδων ποινικών υποθέσεων διαφθοράς και δωροδοκίας, που σχετίζονται με διακίνηση μαύρου χρήματος πολλών εκατομμύριων ευρώ.

  Οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα όπως οι μίζες της Siemens, το φαγοπότι με τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι ατασθαλίες από τη διαχείριση των οικονομικών σε Δήμους και Περιφέρειες, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4254/2014 μπορούν πλέον να νιώθουν ανακούφιση, αφού απολαμβάνουν καθεστώς ατιμωρησίας τόσο για τις κομπίνες του παρελθόντος, όσο και για τις δουλειές που θα στήσουν στο μέλλον! Το πολιτικό και επιχειρηματικό κατε-στημένο της διαπλοκής, της μίζας και της διαφθοράς, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

  Παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα, η κυβέρνηση θέσπισε το ακαταδίωκτο από ποινική ή άλλη ευθύνη για υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που χρηματίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε αμνηστία και σε εμπλεκόμενους σε ποινικές διαδικασίες που είτε έχουν τελεσιδικήσει, είτε βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της δικαστικής έρευνας. Η κυβερνητική μεθόδευση καθοδηγήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Αθανασίου. Φέρει όμως την υπογραφή όλων των υπουργών της κυβέρνησης, αφού εντάχθηκε στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο – με τα «προαπαιτούμενα» της Τρόικας και ψηφίστηκε από τους γαλαζοπράσινους βουλευτές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως ήταν αναμενόμενο, το προκλητικά ευνοϊκό νομικό καθεστώς ατιμωρησίας για υποθέσεις χρηματισμού, δεν πέρασε ούτε στα «ψιλά» ως είδηση από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

  Πλημμέλημα οι μίζες

  Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στις 28 Μαρτίου 2014 στη Βουλή. Την επομένη ξεκίνησε η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Την Κυριακή 30 Μαρτίου το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σύνολο 288, 152 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 135 βουλευτές ψήφισαν κατά, και υπήρξε 1 «παρών».
  Εν μέσω της φαστ-τρακ διαδικασίας, ο υπουργός Χ. Αθανασίου άδραξε την ευκαιρία να εισαγάγει στο πολυνομοσχέδιο αυτούσιες τις διατάξεις ενός σχεδίου νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση της διαφθοράς». Αυτό το σχέδιο ήταν έτοιμο εδώ και καιρό από τους κυβερνώντες που αναζητούσαν την κατάλληλη συγκυρία για να το καταθέσουν. Εντάσσοντας αυτές τις διατάξεις μέσα σ’ ένα πολυνομοσχέδιο 797 σελίδων, που ήρθε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή (συζήτηση και ψήφιση μέσα σε 48 ώρες), η κυβέρνηση στόχευε να περιορίσει τις κοινοβουλευτικές αντιδράσεις και να αιφνιδιάσει το δικαστικό και νομικό σώμα.

  Με μια απλή ματιά, οι αμαρτωλές διατάξεις δεν ξεχωρίζουν: προβλέπεται απλώς η κατάργηση δύο παραγράφων στα άρθρα 235 και 236 του Ποινικού Κώδικα. Κι όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: αυτές οι δύο απλές διατάξεις (υποπαραγράφος ΙΕ 6 και ΙΕ 7 της παραγράφου ΙΕ του πρώτου άρθρου του Ν. 4254) αλλάζουν τον ορισμό και την περιγραφή των ποινικών αδικημάτων της «δωροδοκίας» και της «δωροληψίας». Ως τώρα, ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ότι η δωροδοκία και η δωροληψία τιμωρούνταν ως κακουργήματα όταν υπήρχε περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν το «δώρο» δόθηκε για πράξη που ανάγεται στα καθήκοντα του υπαλλήλου (δωροδοκία για νόμιμες πράξεις) ή για πράξη που αντίκειται στα καθήκοντα του υπάλληλοι (δωροδοκία για παράνομες πράξεις). Προβλεπόταν επίσης ότι το αδίκημα της δωροληψίας ήταν κακούργημα ανεξαρτήτως ποσοι αν ο δράστης ήταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

  Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν! Με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση της διαπλοκής, τα αδικήματα αυτά μετατρέποντα σε… πλημμελήματα ανεξαρτήτως ποσού (!), αν δεν αποδειχθεί ότι η πράξη για την οποία δόθηκε το «δώρο» (δηλαδή η μίζα) αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου. Αν δηλαδή ο υπάλληλος πήρε μίζα για να εκτελέσει τα καθήκοντά του, τότε είναι απλό πλημμέλημα! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κατηγορούμενοι για μίζες άνω των 120.000 ευρώ, καθώς και κατηγορούμενοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να επικαλεστούν τις νέες διατάξεις και να απαλλαγούν για τις παρανομίες τους χωρίς να δικαστούν, αφού ο χρόνος παραγραφής των πλημμελημάτων είναι τα 5 έτη, κατά πολύ συντομότερος από τα 20 έτη που προβλέπεται για τα κακουργήματα.

  Μάλιστα, στο αρχικό σχέδιο νόμου η μετατροπή σε πλημμέλημα αφορούσε και τη δωροληψία και τη δωροδοκία. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου εισήγαγε τελικά μια «νομοτεχνική βελτίωση», που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις «ωφελήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» η πράξη χαρακτηρίζεται ως κακούργημα, μόνον όμως για την περίπτωση της δωροληψίας (όχι της δωροδοκίας) και μόνον για τους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι η πρεμούρα της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώσει καθεστώς προστασίας κυρίως γι’ αυτούς που έδιναν τις μίζες. Δηλαδή τη Siemens και τα μεγαλοστελέχη της, τις εταιρείες που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά και άλλους πολλούς…

  Στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκε, επίσης, μια παράγραφος που περιόριζε ακόμη περισσότερο το αξιόποινο της δωροδοκίας – δωροληψίας, με την εισαγωγή του όρου «αθέμιτο ωφέλημα». Τι θα πει αυτό; Ότι αν αξιόποινα είναι τα αθέμιτα ωφελήματα, αντιστοίχως τα θεμιτά (;) ωφελήματα δεν ποινικοποιούνται. Ναι, καλά διαβάσατε, για τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση του, υπάρχουν και μίζες που μπορεί να θεωρούνται «θεμιτές»!

  Εκεί όμως που η κυβέρνηση ξέφυγε από κάθε όριο συνταγματικότητας ήταν με την ένταξη στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου της υποπαραγράφου ΙΕ 12, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο αυτό καθορίζει ποιοι θεωρούνται «υπάλληλοι» κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί δωροδοκίας και δωροληψίας. Στη νέα μορφή του άρθρου 263Α, εμφανίστηκε άλλη μια λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά: απαλείφθηκε η αναφορά σε υπαλλήλους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες. Δηλαδή εξαιρέθηκαν οι υπάλληλοι και τα στελέχη των περισσότερων Οργανισμών του δημοσίου, με αποτέλεσμα εκκρεμείς υποθέσεις χρηματισμού να ετοιμάζονται να μπουν στο αρχείο ή να παραγραφούν.

  Οι εκτρωματικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν και, οκτώ μέρες μετά, στις 7/4/2014, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 85/Α και απέκτησαν ισχύ νόμου του ελληνικού κράτους.

  Το «λαθάκι» πλυντήριο των σκανδάλων

  Οι διατάξεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών που είχαν αναλάβει τη διαλεύκανση υποθέσεων μαύρου χρήματος. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία (αρ. 1463/73/6-5-2014) σε άσχετο σχέδιο νόμου τοι υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με αυτήν επανέφερε τη σχετική ρύθμιση που αφορούσε τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, «από παραδρομή παραλείφθηκε κατά τη μεταφορά του άρθρου αυτού».

  Κι όμως, αυτό το «λαθάκι» του κου Αθανασίου είναι αυτό που θα ξελασπώσει καμπόσους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα. Ως γνωστόν στο δίκαιο εφαρμόζεται πάντα ο ευνοϊκότερος για τον κατηγορού-μενο νόμος. Δηλαδή, αν ένας νόμος αντικατασταθεί από κάποιον ευνοϊκότερο και στη συνέχεια αλλάξει από κάποιον λιγότερο ευνοϊκό, ο μέχρι εκείνη τη στιγμή κατηγορούμενος δικάζεται με την ευνοϊκότερη για αυτόν διάταξη. Από τη στιγμή που η ευνοϊκότερη διάταξη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, όσοι έκλεψαν λεφτά του Δημοσίου, θα δικαστούν -και φυσικά θα αθωωθούν- με βάση τον «εκ παραδρομής» νόμο, παρότι τέθηκε σε ισχύ για λίγες μόνο μέρες.

  Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για παραγραφές

  Η κυβέρνηση άνοιξε τη νομική οδό για να παραγραφούν σωρεία ποινικών υποθέσεων διαφθοράς, που αφορούν μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Αρκεί να κριθεί από τα δικαστήρια ότι η πράξη για την οποία δόθηκαν οι μίζες «δεν αντίκειται στα καθήκοντα του υπάλληλοι απλώς ανάγεται σε αυτά»! Με απλά λόγια: η μίζα μπορεί κατά τ: δοκούν να βαφτιστεί και «καθήκον».
  Τώρα είναι η σειρά των εμπλεκόμενων σε σκάνδαλα να πάρουν τη ρεβάνς. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνες σε υποθέσεις διαφθοράς «κλείνουν», ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν ιην αποφυλάκιση τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα ιης εφημερίδας «Καθημερινή», τέτοια είναι η περίπτωση του «πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων. (…) Εκμεταλλευόμενος προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη η οποία εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία), κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης, θεωρώντας πως κακώς κρατείται».

  Οι κρατικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι δεκάδες. Όσα και τα ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες. Σε μια σειρά από ποινικές υποθέσεις όπως οι συμβάσεις των εξοπλιστικών, η Siemens, εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν ατασθαλίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών, ή άλλες που έχουν τελεσιδικήσει, θα αρκεί η πράξη για την οποία δόθηκε η μίζα να ενέπιπτε στη «διακριτική ευχέρεια» εκείνου που την έλαβε, ώστε να οδηγηθούν στην παραγραφή ή να υποβιβασθούν σε πλημμελήματα με πολύ μικρές ποινές.

  Μήπως ήρθε η ώρα να αποφυλακιστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένοι για υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα;

  Τηρουμένων των αναλογιών, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δρα σαν μια κατοχική κυβέρνηση που, εγκαταλείποντας την κατεχόμενη χώρα, εξαφανίζει αρχεία και υποθέσεις που την εκθέτουν.

  Οι κυβερνώντες προχωρούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις ποινικών μητρώων των «δικών τους» παιδιών που λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που ψηφίζουν νόμους να κατάσχουν συντάξεις και τραπεζικούς λογαριασμούς για μικρά χρέη στην εφορία, βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών, φυλακίζουν μικρούς επαγγελματίες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα κάθε λογής χαράτσια.

  Αυτή είναι η δικαιοσύνη που εκπροσωούν. Το αν θα μείνουν ατιμώρητοι ή όχι δεν περνά πλέον αποκλειστικά από τα χέρια της δικαιοσύνης, αλά κυρίως από την εκδήλωση της λαϊκής οργής.

  http://vathikokkino.gr/archives/82583

 2. Θ. Παπαχριστόπουλος: Δεν θα μείνουμε μόνο στις έξι δικογραφίες των εξοπλιστικών για τον Παπαντωνίου

  Τα 1,3 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως και η καταδίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για το πόθεν έσχες του 2009, επίσης συνδέονται με την διερεύνηση των έξι δικογραφιών για τα εξοπλιστικά, με την Βουλή να αποφασίζει σήμερα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

  Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανή απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου στην προμήθεια αρμάτων Leopard, ελικοπτέρων Apache και NH90 και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

  Η πρόταση κατατέθηκε από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρώτη την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

  Μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ότι αρχικά η πρόταση αφορά τις έξι δικογραφίες που επεστράφησαν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, καθώς αφορούν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και προμήθειες που αποτελούν μεγάλο μέρος του τότε Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ), αλλά «δεν θα μείνουν μόνο εκεί».

  Ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει επίσης η υπόθεση του 1,3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ θύμισε ότι ο κ.Παπαντωνίου έχει επίσης καταδικαστεί για παράνομο πόθεν έσχες του 2009, «είναι πράγματα που συνδέονται», όπως υπογράμμισε.

  Σημείωσε επίσης ότι η προανακριτική επιτροπή έχει μεγάλες αρμοδιότητες, όντας «ένα βαθμό πάνω από την εξεταστική» και μπορεί να ζητήσει ποινικές διώξεις.

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000055982/Papaxristopoulos-Den-tha-meinoume-mono-stis-eksi-dikografies-ton-eksoplistikon-gia-ton-Papantoniou

 3. Κοντονής: Διαβίβασε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν τους Σαμαρά, Παπαχριστόπουλο και Στουρνάρα

  28/03/2017 – 16:05

  Χθες (27/3/2017) είχε διαβιβαστεί στη Βουλή δικογραφία για υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν
  Τρεις δικογραφίες που αφορούν σε πολιτικά και μη πρόσωπα, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, Αθανάσιος Παπαχρηστόπουλου (ΑΝΕΛ) και ο Γιάννης Στουρνάρας, διαβίβασε σήμερα (28/3/2017) στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά τη χθεσινή αποστολή στην Βουλή της δικογραφίας για υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν με την οποία εξετάζεται η διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Άδωνι-Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Μαυρουδή Βορίδη.
  Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη δικογραφία αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σχετίζεται με τη φερόμενη καταγραφή συνομιλίας του, η οποία αναρτήθηκε στις 10-12-14 στο διαδίκτυο.
  Πρόκειται για ηχητικό απόσπασμα 5 λεπτών κατά την αναπαραγωγή του οποίου φέρεται να λέει “πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ@μ@σει”.
  Η εν λόγω προτροπή φέρεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής ενόψει της απολογίας τους.
  Αναλυτικότερα στην περίπτωση αυτή, το διερευνώμενο αδίκημα είναι της πρόκλησης τέλεσης πλημμελήματος και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους δικαστικού λειτουργού.
  Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία πολίτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία όμως αναφερόταν το αδίκημα της παραβίασης ου απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, θέτοντας ζητήματα για την ασφάλεια της χώρας από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού.
  Ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι πρέπει η Βουλή να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού, ενώ δεν κατέστη δυνατόν στο πλαίσιο της έρευνας να εντοπιστεί ο δράστης της καταγραφής.
  Η δεύτερη δικογραφία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα και αφορά μήνυση εταιρείας πετρελαιοειδών εναντίον του ως υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2013-14, κατά του πρώην γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και κατά του Ιωάννη Κωστόπουλου, πρώην δ/ντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ και κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη επικεφαλής της Motor Oil.
  Στη μήνυση γίνεται λόγος για μεγάλη ζημία του Δημοσίου από τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στην Motor Oil.
  Η τρίτη και τελευταία δικογραφία αφορά μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αθανάσιου Παπαχρηστόπουλου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, που κατά τον μηνυτή τελέστηκε στις 29-4-16 όταν σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης καταφέρθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.

  http://www.bankingnews.gr/πολιτική/item/299614-kontonhs-diabibase-sth-boylh-dikografies-poy-aforoyn-toys-samara,-papachristopoylo-kai-stoyrnara.html

 4. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Ποινική δίωξη κατά Σαμαρά για τις εντολές προφυλακίσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής! Σε πανικό η παράγκα της ΝΔ – Απόλυτη δικαίωση του Λαϊκού Συνδέσμου

  28 Μαρτίου 2017

  Οι εντολές του αρχιεγκληματία Σαμαρά στον επίορκο Ντογιάκο για τις παράνομες φυλακίσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οδήγησαν επιτέλους την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην άσκηση δίωξης σε βάρος της εγκληματικής οργάνωσης της ΝΔ.
  Με αφορμή το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε στη βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης στις 10 Δεκεμβρίου 2014, σήμερα – 2,5 χρόνια μετά – ζητείται η ποινική δίωξη του Σαμαρά για πρόκληση σε τέλεση εγκλήματος.
  Όπως αναφέρουν ακόμα και οι καθεστωτικές ιστοσελίδες: «Η δικογραφία αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμάρα και συγκεκριμένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 10 Δεκεμβρίου 2014. Σε αυτό το ηχητικό απόσπασμα ακούγεται η φράση “πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ@…σει”. Η εν λόγω προτροπή φαίνεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής ενόψει της απολογίας τους και φέρεται να αποδίδεται στον πρώην Πρωθυπουργό.
  Για το ζήτημα κατατέθηκε καταγγελία από πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία αναφερόταν ως διερευνόμενο αδίκημα αυτό της παραβίασης απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και έθετε ζητήματα για την ασφάλεια της χώρας από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού. Ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι πρέπει η Βουλή να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού, ενώ δεν κατέστη δυνατόν στο πλαίσιο της έρευνας να εντοπιστεί ο δράστης της καταγραφής. Το διερευνόμενο αδίκημα είναι της πρόκλησης τέλεσης πλημμελήματος και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους δικαστικού λειτουργού».

  Η απόλυτη δικαίωση της Χρυσής Αυγής είναι γεγονός. Η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει επισήμως τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που παρουσιάσαμε ενώπιον του Ελληνικού Λαού και καταρρίπτουν με πάταγο την στημένη σκευωρία σε βάρος του Λαϊκού Συνδέσμου. Το «βίντεο Μπαλτάκου» και το «ηχητικό Σαμαρά» αποτελούν πλέον νόμιμα αποδεικτικά μέσα: θα χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση της αθωότητός μας στην περιβόητη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την καταδίκη των εγκληματιών της μνημονιακής συμμορίας της ΝΔ.
  Η σκευωρία της παράγκας «Σαμαρά – Αθανασίου – Δένδια» έχει καταπέσει. Η ώρα της ποινικής καταδίκης των σκευωρών έχει φτάσει.
  Απομένει να δούμε αν ο Σύριζα θα αφήσει ελεύθερη την Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις στους σκευωρούς ή θα παρέχει ασυλία στο βρώμικο κύκλωμα της Νέας Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την στήριξή του στο μνημονιακό ξεπούλημα της χώρας.

  http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/poinikh-diwjh-kata-samara-gia-tis-entoles-profulakisewn-twn-bouleutwn-ths-c#ixzz4cmpzAhsC

 5. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι:

  Βίος και Πολιτεία του Γιάννη Στουρνάρα

  Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος 2013

  Όσοι έχουν γνωρίσει τον Γιάννη Στουρνάρα από κοντά συμφωνούν στο εξής: «Δεν τον λες ευφυή και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί ποτέ να διαχειριστεί πληροφορίες και αναλύσεις πέραν από εκείνες που του υποδεικνύουν. Επίσης ενώ έχει κάνει καλές σπουδές στα οικονομικά, δεν διαθέτει αυτό που λέμε οικονομική σκέψη».

  Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δείχνει να μισεί θανάσιμα τον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να λάβει το βραβείο του «Δημοσίου Υπαλλήλου της 30ετίας». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης και αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, τοποθετείται εδώ και περίπου 30 χρόνια μόνο σε δημόσιες θέσεις από τις οποίες λαμβάνει παχυλούς μισθούς. Τόσο παχυλούς, ώστε μπορεί να διαμένει σε έπαυλη στην Κηφισιά, αλλά και να διαθέτει πολυτελέστατη βίλα στη Σύρο, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

  Και μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις, σε όλες του τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο, μπορεί να φέρει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον Κώστα Σημίτη για το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάχθηκε ανέτοιμη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να απειλείται με την απόλυτη καταστροφή, αλλά πάντοτε φρόντιζε να κάνει σωστή διαχείριση της δικής του οικονομικής κατάστασης. Εξάλλου, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ή πόσοι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως είναι ο ίδιος, μπορούν και ζουν με πολυτελέστατο τρόπο, μπορούν και τρώνε σούσι και μπορούν ενώ φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, αφού νωρίτερα συμβουλεύουν τις κόρες τους να μην αγοράσουν σπίτι στο εξωτερικό, αλλά να περιμένουν ενδεχομένως να πέσουν κι άλλο οι τιμές.

  Όμως, δεν μένει σε αυτά ο «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Ο άνθρωπος που αμφισβήτησε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού, ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι πολλές οικογένειες έχουν μείνει χωρίς θέρμανση αυτόν τον χειμώνα, ο εκτελεστής του σχεδίου αρπαγής των ιδιόκτητων οικημάτων από εδώ και πέρα, αρθρώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τρόπο προκλητικό, πολιτικό λόγο. Το βέβαιο είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί μοναδική περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου: Επαύλεις, υψηλές γνωριμίες, κουμπαριές, σούσι, αποταμιεύσεις και πολυτελής ζωή.

  Μια ζωή στο δημόσιο

  Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μακρά παρουσία στο ελληνικό δημόσιο. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής. Το γεγονός ότι το 1989 το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, δεν επέφερε ουσιαστικά μεγάλες μεταβολές στη σχέση του με τον δημόσιο τομέα, αφού με απόφαση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Δημήτρη Χαλικιά, τοποθετήθηκε σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, ένα χρόνο μόλις μετά, το 1994 ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε το πόστο του προέδρου του ΣΟΕ, του βασικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση του ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τη δεκαετία του 1970 είχε φοιτητή τον Γιάννη Στουρνάρα, κατηύθυνε, από το 1994 έως το 2001 την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η οποία έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή. Φυσικά έβαλε το χεράκι του και ο Γιάννης Στουρνάρας αφού επί μία επταετία εκπροσωπούσε το υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπότε ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει, ποια είναι η μεγάλη ευθύνη του Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα συνεπάγεται την καταστροφή ενός ολόκληρου λαού.

  Η «καταστροφή» της Εμπορικής

  Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού έγινε κουμπάρος με τον Γιάννο Παπαντωνίου, έβαλε ως στόχο να γίνει μέλος του «κύκλου» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Όλη αυτή η παρέα, ενέταξε προφανώς για λογαριασμό των γερμανικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, την χώρα μας στην ευρωζώνη. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός. Ο Κώστας Σημίτης εκτίμησε πολύ την προσήλωση του Γιάννη Στουρνάρα προς το πρόσωπό του και τελικά τον διόρισε στην Εμπορική Τράπεζα. Για να αντιληφθεί κανείς το … μέγεθος των ικανοτήτων του σημερινού υπουργού Οικονομικών πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ενώ παρέλαβε την δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα, όταν αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου η Εμπορική βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής, με αποτέλεσμα να πουληθεί στην γαλλική Credit Agricole. Ακόμη και σήμερα πολλοί διερωτώνται αν ο Γιάννης Στουρνάρας εκτέλεσε συνειδητά κάποιο σχέδιο καταστροφής της εμπορικής τράπεζας. Το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι υποψιάζονται ότι την τύχη της Εμπορικής θα έχει και η Ελλάδα.

  Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

  Η «φούσκα του χρηματιστηρίου» φέρει την υπογραφή της διακυβέρνησης Σημίτη. Πρόσφατα ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Νικήτας Κακλαμάνης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός για τον Γιάννη Στουρνάρα θυμίζοντάς τον ρόλο που είχε διαδραματίσει την περίοδο που τη χώρα κυβερνούσε ο Κώστας Σημίτης: «Πρόχειρα στο μυαλό μου έχω τουλάχιστον 30 σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1996 έως το 2004, με πιο χαρακτηριστικά δύο. Το “μαγείρεμα” των στοιχείων για να μπούμε στο ευρώ και το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Αν κάποιοι λοιπόν έχουν επιλεκτική μνήμη, ο ελληνικός λαός δεν έχει. Θυμάται και πολύ καλά μάλιστα». Ποιος θυμάται; Μα ο Γιάννης Στουρνάρας φυσικά, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Παπαντωνίου είναι εκλεκτά μέλη της παρέας της Σύρου. Εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε και συνεργάτης της χρηματιστηριακής «Κάππα» για την οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν ουκ ολίγα αναφορικά με την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας.

  Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2003, όπου μπορεί ο κάθε ένας να διαβάσει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας «διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ». Νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωση με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2004 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ». Τον Απρίλιο του 2000 και ενώ η κρίση του χρηματιστηρίου είχε ξεσπάσει ήδη από το 1999 ο Γιάννης Στουρνάρας, υποτίθεται ότι είχε κινητοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του κράτους με στόχο να επιτευχθεί η συγκράτηση της πτώσης του χρηματιστηρίου. Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για χειραγώγηση.

  Η παρέα της Σύρου

  Στη Σύρο, όπου διατηρεί την εξοχική του βίλα (όπως εξάλλου ο κάθε δημόσιος υπάλληλος) ο Γιάννης Στουρνάρας ήρθε σε απευθείας επαφή με τον γαλλικό παράγοντα, ο οποίος μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό του. Δίπλα στις βίλες των Παπαντωνίου και Στουρνάρα στην περιοχή τρία Λαγκόνια του νησιού, βρίσκεται άλλη μια βίλα, εκείνη της Κλοντίν Ριπέρ, πρώην συζύγου του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ. Καλεσμένοι της ήταν το 2010 ο Φρανσουά Ολάντ και η Βαλερί Τριερβελέρ, το σημερινό προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, και την παρέα ένωσε στο σπίτι του ο Γιάννος Παπαντωνίου.

  Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «είδε μπροστά» τότε και έκανε αυτό που έχει μάθει να κάνει καλύτερα: Κόλλησε σαν τσιμπούρι στην παρέα των Γάλλων, τους οποίους άρχισε στη συνέχεια να συναντά και στην Αθήνα. Άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, υποστηρίζουν ότι η διαχρονική επαφή που έχει με τους τους Γάλλους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη στρατηγική που ακολούθησε ως διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα να περάσει στα χέρια της γαλλικής Credit Agricole. Από τότε τον συνοδεύει ένα παρατσούκλι: Κοπερφιλντ. Για ποιο λόγο; Διότι έχει τη μοναδική, μαγική ικανότητα να εξαφανίζει τράπεζες. Κάπως έτσι λένε σήμερα, ότι αν παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας θα εξαφανίσει και μια χώρα, την Ελλάδα.

  Οι δουλειές της συζύγου

  Όλες οι σύζυγοι των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να κάνουν «χρυσές δουλειές»; Μάλλον όχι. Όμως, η περίπτωση της οικογένειας Στουρνάρα είναι ξεχωριστή. Ανaδημοσιεύουμε όσα έγραφε το newsbomb.gr, το οποίο είχε στηριχθεί στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» πριν από λίγο καιρό:

  «Πολυεθνικοί κολοσσοί στο χώρο του φαρμάκου οι χορηγοί της Λίνας Νικολοπούλου. Τα ιατρικά συνέδρια και οι συζητήσεις για την επιμέλεια ιατρικών εκδόσεων. Σίγουρα πολλοί θα απορούν τι σχέση μπορεί να έχει η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών με τον χώρο των φαρμάκων και ακόμη περισσότερο πώς οι υψηλές γνωριμίες του συζύγου της αποτέλεσαν το χρήσιμο “εργαλείο” της… Η κ Λίνα Νικολοπούλου λοιπόν είναι όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Παραπολιτικά” γενική διευθύντρια της εταιρείας Mindwork Business Solutions (που εδρεύει στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στην Κηφισιά) και στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της βρίσκεται η διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων και συζητήσεων ανά την Ελλάδα, καθώς και η επιμέλεια σχετικών εκδόσεων. Η ίδια έχει σπουδάσει Βιολογία και μάλιστα είχε φύγει για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο από τότε διατηρούσε σχέση. Και μην νομίζετε ότι η Mindwork Business Solutions είναι μια μικρή εταιρεία η οποία απλά επιβιώνει στο χώρο αλλά πρόκειται για έναν πραγματικό κολοσσό! Μεταξύ άλλων δουλεύει συστηματικά για την προώθηση, αλλά και τη γενικότερη οργάνωση των εκδηλώσεων του “Forum για την Υγεία και τις πολιτικές Υγείας” ενώ ασχολείται καθημερινά και με τη διαχείριση της ιστοσελίδας του. Κάθε χρόνο μάλιστα πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν πολιτικοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί επιστήμονες του υγειονομικού συστήματος καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων του υγειονομικού τομέα. Εκτός από τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός φαίνεται πως… πονοκεφαλιάζει και για τις δουλειές της γυναίκας του εν μέσω κρίσης».

  Ο άνθρωπος που δεν έκανε καμία σωστή εκτίμηση

  Τον περασμένο Οκτώβριο το Periodista υπενθύμιζε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο, η παρουσία του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον ελληνικό λαό.

  Ορίστε τι γράφαμε στις 11 Οκτωβρίου 2012:

  Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση τα οικονομικά ζητήματα και πρέπει να είναι ανήσυχος διότι στη θέση του “Τσάρου” της Οικονομίας βρίσκεται το αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, Γιάννης Στουρνάρας. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών. Διότι είναι προφανές ότι αν η χώρα είχε, μία κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιζόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατον ένας πρωθυπουργός να εμπιστευόταν σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του. Κι, όμως, στην Ελλάδα του 2012, μπορεί και χειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις ένας τεχνοκράτης σαν τον Γιάννη Στουρνάρα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί πως ο πρωθυπουργός ενός … κυρίαρχου κράτους εμπιστεύθηκε τον Γιάννη Στουρνάρα για μία τόσο κρίσιμη θέση. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Θα υπενθυμίσουμε αρχικά το περιεχόμενο της συνέντευξης, την οποία είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα “Τα Νέα” τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν σημείωνε ότι η κρίση τελειώνει και ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 9,5%-9,8%.

  Το ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του, δεν χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο. Άλλωστε το αποδεικνύει το γεγονός ότι στη συνέχεια έγινε … υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία για να σχηματιστεί συμμάχησαν όλα τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τα οποία απομυζούν τη χώρα μας και οδηγούν σε κοινωνική γενοκτονία τον ελληνικό λαό. Στην Ελλάδα του 2012, όπου η κυβέρνηση ξεπουλά τα πάντα, δεν χρειάζεται να έχει κανείς επάρκεια οικονομικών, ώστε να γίνει υπουργός των Οικονομικών υποθέσεων. Αρκεί να ταυτίζεται με τις θέσεις του Βερολίνου και να έχει κάνει καλές παρέες στο παρελθόν. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε για το θέμα της ανεργίας υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο μέτρο η επιδότηση των επιχειρηματιών. Καλό είναι να θυμηθεί κανείς τι εντόπιζε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών: “Την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας των συνεπειών βασικών προβλημάτων από το κοινό, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες λύσεις”(!!!).

  Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριζε ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να συναινεί στην καταστροφική για τον ίδιο πολιτική. Ταυτόχρονα, πλήρως ευθυγραμμισμένος, με τα γερμανοτραφή εγχώρια συστήματα, τα οποία απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, πριν προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε “η πιο ρηξικέλευθη πρόταση για την οικονομία σχετίζεται με την επίτευξη συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης”. Και δεν είναι μόνο τα όσα είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Αργότερα στις 23 Ιουλίου του 2011 σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega Channel, σε ερώτηση για το πότε “βλέπει” ότι η χώρα θα γυρίσει στην ανάπτυξη, είχε απαντήσει το εξής αξιομνημόνευτο: “μέσα στον επόμενο χρόνο”, δηλαδή στο έτος 2012, δηλαδή στο έτος που διανύουμε. Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς ν είναι αναγκαίο να προσφύγει σε κάποια μαζική πληροφόρησης, μόνο σε τροχιά ανάπτυξης δεν έχει τεθεί η χώρα.

  Ο κύκλος της Οξφόρδης

  Την ιστορία την γράφουν οι παρέες , υποστηρίζουν κάποιοι. Στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα αυτό «ταιριάζει γάντι». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα του «Βήματος» στον σημερινό υπουργό Οικονομικών:

  «Η ακαδημαϊκή ζωή του στην Οξφόρδη ήταν μια άλλη μάχη. Ο κύριος ανταγωνιστής του στην άμιλλα της σχολής ήταν ο Τσαρλς Κόλινς, σήμερα υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, με τον οποίο διατηρεί στενή επαφή. Τα χρόνια της Οξφόρδης διαμόρφωσαν τον Στουρνάρα και ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία του. Στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο βρέθηκε μαζί με τη σύντροφό του από τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα, τη Λίνα Νικολοπούλου. Εκείνος έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα Οικονομικά, εκείνη διδακτορικό στη Βιολογία.

  Μόλις το ΠαΣοΚ θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο, το 1981, κατέβηκαν στο Λονδίνο, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι, «με ένα νοικιασμένο Renault που χάλασε στον δρόμο», και παντρεύτηκαν στο προξενείο. Γύρισαν με oτοστόπ. Σήμερα έχουν δύο κόρες, τη Μυρτώ και τη Νεφέλη. Στην Οξφόρδη ο Στουρνάρας συνδέθηκε με μέλη της ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου. Εκεί δίδασκε ήδη ο Λουκάς Τσούκαλης (σήμερα καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος έχει τελειώσει το διδακτορικό του σε ηλικία μόλις 25 ετών. Συνομήλικος, συμφοιτητής και συγκάτοικος του Στουρνάρα στην εστία ήταν ο Γιώργος Ζανιάς, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο «μικρός της παρέας» ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο καθηγητής Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ίδια εποχή τις προπτυχιακές σπουδές του σε έναν κύκλο σπουδών μοναδικό στην Οξφόρδη: Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

  “Ημασταν όλοι προοδευτικά παιδιά” θυμάται ο Τσούκαλης. «Μιλάγαμε συνέχεια πολιτικά. Ως λίγο μεγαλύτερος, είχα ίσως μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση. Οι άλλοι ήταν πιο ριζοσπαστικοί. Κουβαλούσαν μια επαναστατικότητα που είχε έρθει από τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ιδεολογία της παρέας ήταν από σοσιαλδημοκρατία και πέρα προς τα Αριστερά και ο Στουρνάρας είχε το πρόβλημα πώς θα προσαρμόσει τις αριστερές ιδέες με τα παραδοσιακά οικονομικά». Η παρέα της Οξφόρδης ήταν πολυσυλλεκτική. Στις συζητήσεις συμμετείχε με τα δικά της επιχειρήματα και η Ελένη Λουρή, σήμερα υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έκανε από το 1982 το διδακτορικό της στο φημισμένο πανεπιστήμιο».

  Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο χειρίζεται όλους τους φακέλους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ξεχωριστή θέση έχει ο Αλέξης Παπαχελάς, με τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας συνδέεται με ισχυρή φιλία. Εξάλλου η εφημερίδα «Καθημερινή» ταυτίζεται με τις απόψεις του κυρίου Στουρνάρα και τον έχει στηρίξει πάρα πολύ.

  Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εξής: Όλα τα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται παραπάνω κατείχαν θέσεις σε τράπεζες. Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή.

  Ο ταλαντούχος κύριος Στουρνάρας

  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δρόμος της Αριστεράς”, η οποία πριν από καιρό έγραφε τα ακόλουθα:

  Η τοποθέτηση του κ. Ι. Στουρνάρα, ως υπουργού Οικονομίας, στην τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.-ΔΗΜΑΡ αποτελεί την επιβράβευση της συνεπούς εξυπηρέτησης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων από το συγκεκριμένο στέλεχος. Ενώ, όμως, είναι γνωστά και έχουν σχολιασθεί, ας δούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά «επιτεύγματά» του:

  1. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε το κλείδωμα της ισοτιμίας μετατροπής της δραχμής σε ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα γερμανικά (κυρίως) εμπορικά συμφέροντα.

  2. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα σε ντόπια και ξένα συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας) και στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων» (δηλαδή, στην απορρύθμιση και τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους), δημοσιεύοντας μελέτη που «εκτιμούσε» ότι με το «άνοιγμα» θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια. Μια μελέτη που προκάλεσε θυμηδία ακόμη και μεταξύ των υπερασπιστών των μνημονίων.

  Υπάρχει, όμως, μια «επιτυχία» του κ. Ι. Στουρνάρα που δεν προβλήθηκε όσο της άξιζε, ούτε όταν πραγματοποιήθηκε, ούτε και σήμερα. Η επιτυχία αυτή αφορά την περίοδο που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα (2000-2004). Το 1999 η Εμπορική τράπεζα πούλησε το μερίδιό της στην Ιονική Τράπεζα (αγοράστρια η Alpha Bank) έναντι του ποσού των 226 δισεκατομμυρίων δρχ. (περίπου 663 εκατ. ευρώ), παρά την αντίθεση των διεθνών συμβούλων (που είχε η ίδια προσλάβει) και πρότειναν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία μιας τράπεζας ισοδύναμης της Εθνικής. Η τότε διοίκηση της Εμπορικής είχε ετοιμάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα χρηματοδοτείτο από το τίμημα πώλησης της Ιονικής και θα ισχυροποιούσε σημαντικά την τράπεζα.

  Όμως ο κ. Ι. Στουρνάρας είχε άλλα σχέδια. Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των χρήσεων 2000 και 2001, τα κεφάλαια της τράπεζας που είχαν επενδυθεί σε μετοχές εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ αυξήθηκαν από 109,2 δισ. δρχ. (320,6 εκατ. ευρώ) το 1999 σε 195,2 δισ. δρχ. (572,8 εκατ. ευρώ) το 2000 και σε 200,4 δισ. δρχ. (588,1 εκατ. ευρώ) το 2001. Είναι, άραγε, «σύμπτωση» ότι το 2000 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, οριακά, τις εκλογές με κύριο επιχείρημα την άνοδο του Χρηματιστηρίου; Η ζημιά θα αποκαλυφθεί το 2002 με τη ψήφιση του Ν. 2992/2002 που έδωσε τη δυνατότητα στις εισηγμένες να αποτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους στις τρέχουσες τιμές αγοράς και όχι, όπως γινόταν μέχρι τότε, στις τιμές κτήσης. Στον ισολογισμό της χρήσης 2002, η αποτίμηση των μετοχών έχει καταρρεύσει σε 216,4 εκατ. ευρώ (73,7 δισ. δρχ.), δηλαδή μειώθηκε κατά 63%. Όπως αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές της τράπεζας, «ποσό 542,40 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν απ’ ευθείας σε μείωση του λογ/σμού «Ειδ. Αφορολ. Αποθ.

  Από Χρεόγραφα» που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό Ιδίων Κεφαλαίων «Αποθεματικά». Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια, η διοίκηση του κ. Ι. Στουρνάρα «απώλεσε» στο ΧΑΑ το 82% του τιμήματος που εισέπραξε από την πώληση της Ιονικής τράπεζας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας από 2 δισ. ευρώ το 2001 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2002. Ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις; Όχι ακριβώς. Κατά την ίδια χρήση η διοίκηση Στουρνάρα θα επιλέξει να μην αναπροσαρμόσει την αξία των ιδιόκτητων παγίων της τράπεζας (Ν. 3091/2002) ώστε να μετριάσει τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Τα μειωμένα ίδια κεφάλαια της τράπεζας θα «διευκολύνουν» την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό της κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της Εμπορικής τράπεζας (στην οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια ο πολύς κ. Γ. Προβόπουλος).

  Η κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας, η διευκόλυνση εξαγοράς της Εμπορικής τράπεζας από το ξένο κεφάλαιο ή η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων αποτέλεσαν τα κριτήρια για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Ι. Στουρνάρα;

  http://www.periodista.gr/apokalypseis/article/2098/bios-kai-politeia-tou-gianni-stournara

 6. ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ! 1,2 δις φοροδιαφυγή!

  Δημοσίευση
  4.04.2017

  Γεράσιμος Λιβιτσάνος

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διευκόλυνε τριγωνικές συναλλαγές των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, σύμφωνα με δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή

  Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Χάρη Θεοχάρη δείχνει ως…υπεύθυνους για την αποφυγή φόρων της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις εταιρείες ΕΛΠΕ (όταν είχε τη διαχείριση ο όμιλος Λάτση) και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ομίλου Βαρδινογιάνννη) την περίοδο 2010-2014 πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα.

  Η φοροαποφυγή σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς έγινε μέσω αγορών-πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και διαμεσολάβησης εταιρειών του εξωτερικού και offshore, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ως όφειλαν λόγω της ερμηνείας που έδωσε στην υφιστάμενη νομοθεσία ο Χάρης Θεοχάρης και τροπολογίας του Γιάννη Στουρνάρα που μετέτρεπε σε «μαχητές τριγωνικές συναλλαγές» και μάλιστα αναδρομικά.

  Η δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος από την εταιρεία ΚΜΟΙΛ ΑΕ Πετρελαιοειδών, η οποία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, και κατά του Χάρη Θεοχάρη, νυν βουλευτή, για την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης κατά του Ι. Κωστόπουλου, μέλους του ΔΣ των ΕΛΠΕ, και του Β. Βαρδινογιάννη, μέλους του ΔΣ της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (Ελλάς).

  Σχετικά με τα δύο πρώτα πολιτικά πρόσωπα, για τον Γ. Στουρνάρα η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται από το κοινοβούλιο και το αν θα υπάρξει η περαιτέρω διαδικασία εκκίνησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τον Χ. Θεοχάρη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και ανάλογα με την έκβασή της η μηνυτήρια αναφορά μπορεί να προωθηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί αν θα αρθεί η ασυλία του.

  Οι κατηγορίες κατά του Γ. Στουρνάρα

  Όσον αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα, στη δικογραφία γίνεται λόγος για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, πέτυχε μετά από εισήγησή του την ψήφιση της με αριθμό 1251/67 τροπολογίας προκειμένου να διαγραφούν βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, ωφελώντας τις εταιρείες ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με ταυτόχρονη απώλεια φορολογικών εσόδων από το δημόσιο ταμείο».

  Επίσης σημειώνεται ότι «αν και γνωρίζει από προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών το θέμα των ανωτέρων τριγωνικών συναλλαγών, που βάσει εγκυκλίων και νόμων θα έπρεπε τουλάχιστον να τις κρίνει ως ύποπτες και να εποπτεύσει τις τράπεζες μέσω των οποίων έγιναν οι ανωτέρω συναλλαγές, δεν προέβη στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή, η μετανάστευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, η ζημιά της Εθνικής Οικονομίας».

  Να υπενθυμίσουμε ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου του 2014 και είχε αναδρομική ισχύ. Στη δικογραφία επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών επίμονα επιχειρούσε την ψήφιση τροπολογίας, επεμβαίνοντας ουσιαστικά στο έργο της δικαστικής εξουσίας αφού επιχείρησε και πέτυχε τη διαγραφή βεβαιωμένων φόρων που αποτελούσαν δημόσια έσοδα». Μάλιστα σημειώνεται ότι από την αναδρομικότητα της διάταξης «οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί στους οποίους ήδη είχαν επιβληθεί και βεβαιωθεί φορολογικά πρόστιμα». Σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτονται στη δικογραφία, τα ακριβή ποσά των προστίμων επιμερίζονται σε 660 εκατομμύρια ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια και σε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και μάλιστα αυτά αφορούν μόνον τη φορολογική χρήση του 2010.

  Οι καταγγελίες για τον Χ. Θεοχάρη

  Για τον Χ. Θεοχάρη αναφέρεται ότι λειτούργησε «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» αφού «στις 28/8/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε μεταξύ άλλων να ερμηνεύσει κατά τέτοιον τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις χρήσεις 2010 και 2011 που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών».

  Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται λόγος για «ζήλο» του Χ. Θεοχάρη προκειμένου «να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι των εταιρειών ΕΛΠΕ δήθεν για να μην μείνει η χώρα χωρίς πετρέλαιο, γιατί τα πρόστιμα στα δύο διυλιστήρια θα τα οδηγούσαν στο κλείσιμο, θεωρώντας μάλιστα ότι οι τριγωνικές συναλλαγές στον νόμο 3482/10 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, θεωρώντας προφανώς ότι πρέπει να επιτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές».

  Επίσης επισημαίνεται πως «η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας διαγράφηκαν τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Τέλος, σημειώνεται πως ο Χ. Θεοχάρης γνώριζε «ότι οι τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες συνδέονται με παράνομες, αντισυμβατικές χρεώσεις κατά το δοκούν, με την “εξοικονόμηση” αφορολόγητων πόρων που λειτουργούν και ως στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού».

  Εφημεριδα Documento
  http://www.documentonews.gr/article/foroapofygh-12-dis-eyrw-me-eythynh-giannh-stoyrnara
  https://olympia.gr/2017/04/04/δικογραφια-κολαφοσ-στην-βουλη-για-τον/

 7. «Όχι» στην άρση ασυλίας για τρεις βουλευτές (Βασίλης Λεβέντης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης)

  26/04/2017 – 16:57

  Να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για τρεις υποθέσεις που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασή της, την Τετάρτη.
  Η μία υπόθεση αφορά μήνυση πολιτευτή της Ένωσης Κεντρώων κατά του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη, για εξαπάτηση εκλογέων, επειδή ο κ. Λεβέντης είχε δεσμευτεί για την ανά εξάμηνο εναλλαγή των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με επιλαχόντες.
  Η δεύτερη υπόθεση αφορά μήνυση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, σε βάρος του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάση Παπαχριστόπουλου, για δηλώσεις του δεύτερου, σε τηλεοπτική εκπομπή, για τον κ. Γεωργιάδη.
  Η τρίτη υπόθεση αφορά μήνυση αστυνομικών σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, για δημοσιοποίηση στοιχείων αστυνομικών με πολιτικά.

  https://www.eklogika.gr/news/«Oxi»-sthn-arsh-asulias-gia-treis-vouleutes–26-04-2017

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.