Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ JFG: Τη “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν την υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ (FYROM), αλλά δυο άτομα που συμπεριφέρθηκαν ως ιδιοκτήτες των δυο χωρών. Όταν λέμε διακρατική συμφωνία Ελλάδας – FYROM, ή οποία μάλιστα εμπεριέχει συνταγματική αλλαγή, παραχώρηση κρατικών, ιστορικών και λοιπών δικαιωμάτων, εννοούμε συμφωνία που υπογράφουν οι Αρχηγοί των δυο κρατών (Πρόεδροι Δημοκρατίας) με την έγκριση των κοινοβουλίων, δηλαδή συμφωνία των δυο κυρίαρχων λαών διά των αντιπροσώπων και των αρχηγών τους.Όσο για τα μέλη της κυβέρνησης, δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας, αυτοί μπορούν μόνο να εκτελέσουν νόμους και τίποτα άλλο. 

Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 36 : 1 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τήρηση οπωσδήποτε των ορισμών του άρθρου 35 παράγραφος 1, εκπροσωπεί διεθνώς το Κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν. 2. Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει. 3. Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά. 4. Η κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το άρθρο 43 παράγραφοι 2 και 4. 

Στη περίπτωσή μας, σε ότι αφορά τους Προέδρους των δυο Δημοκρατιών, ο ένας δεν φαίνεται ενοχλημένος που κάποιοι άλλοι ασκούν τα καθήκοντά του, ενώ ο άλλος, απειλεί με φυλάκιση όσους επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, λόγω έλλειψης της σχετικής λαϊκής εντολής

Σκοπιανό: Τα 19 μαύρα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών

Απάντηση σημείο προς σημείο στους ισχυρισμούς Κοτζιά για το Σκοπιανό- Τα λάθη στη διαπραγμάτευση, τα έωλα επιχειρήματα του υπουργού Εξωτερικών και η κυβερνητική προπαγάνδα

Με μια βαρυσήμαντη ομιλία του στη Βουλή (στις 16 Ιουνίου), ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε με μαχητικό τρόπο όλη του την επιχειρηματολογία για να δικαιώσει τη συμφωνία που την επομένη θα υπέγραφε με τον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του. Επειδή στην πολιτική σκηνή η αντίκρουση επιχειρημάτων έχει κατά κανόνα υποκατασταθεί από αφορισμούς και ατάκες, σε αυτό το άρθρο θα σχολιάσουμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Νίκου Κοτζιά.

1 Η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποτραπεί η μετάλλαξη του αλβανικού εθνικισμού σε ισλαμικό φονταμενταλισμό.
Είναι αληθές ότι η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην Ε.Ε. θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά τον υπαρκτό αυτό κίνδυνο. Προφανώς, ο κίνδυνος ενδιαφέρει και την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως τους Σλαβομακεδόνες, επειδή αφορά την ασφάλεια και την επιβίωση του κράτους τους. Ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς και όχι αντιστρόφως.

2 Η συμφωνία κλείνει το μέτωπο με τα Σκόπια και μας επιτρέπει να αφιερωθούμε στον εξ ανατολών κίνδυνο.

Προφανώς, η Ελλάδα έχει συμφέρον να μην έχει κανένα άλλο μέτωπο ανοιχτό. Μια κακή λύση, όμως, στο Μακεδονικό λειτουργεί αντιστρόφως. Ενισχύει την εντύπωση της Αγκυρας ότι, αφού η Αθήνα κάνει υποχωρήσεις σε απαιτήσεις των αδύναμων Σκοπίων, αν πιεστεί ασφυκτικά θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο έναντι των απαιτήσεων της πολύ ισχυρότερης Τουρκίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι, αν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – «Βόρειας Μακεδονίας» εξελιχθούν εποικοδομητικά, θα συρρικνωθούν τα περιθώρια της Τουρκίας να πουλάει προστασία στο γειτονικό κράτος και να το χρησιμοποιεί ως μοχλό διπλωματικής πίεσης. Και αυτό θα είναι αναμφιβόλως θετικό.

3 Ο Κοτζιάς υπονόησε ότι οι επικριτές της συμφωνίας διαπνέονται από «εθνικό σοβινισμό», ότι νιώθουν υπέρτεροι και δεν σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό των γειτόνων.
Φτηνό επιχείρημα, αντάξιο του άλλου δικού του, ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από εθνικιστές και ακροδεξιούς. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι Ελληνες σέβονται την Ιστορία και τον πολιτισμό των Σλαβομακεδόνων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί, παρότι μία από τις εθνότητες που κατοικούν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, μονοπωλούν το όνομα και σφετερίζονται όλα όσα αυτό σημαίνει.

4 Δεν είναι μικρό πράγμα ένα κράτος να αλλάζει το όνομά του.

Προφανώς, δεν είναι μικρό πράγμα. Το όνομα «Μακεδονία», όμως, όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα της περιοχής, αλλά και ενέγραφε -έστω και φαντασιακές- επεκτατικές υποθήκες σε βάρος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Κατά συνέπεια, το «Βόρεια Μακεδονία» συνιστά προσαρμογή στην πραγματικότητα και όχι εθνική υποχώρηση των Σλαβομακεδόνων.

5 Ο Κοτζιάς υπερηφανεύτηκε στη Βουλή, επειδή πρώτα θα ολοκληρώσουν οι γείτονες την αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά θα επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία.
Δεν πρόκειται για ελληνική διπλωματική επιτυχία. Θα ήταν ανόητο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αν η Ελλάδα συμφωνούσε να ενταχθεί η «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ με την ψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Θα υπήρχε ο κίνδυνος το δημοψήφισμα να είναι αρνητικό, η συμφωνία να ακυρωθεί, αλλά η ΠΓΔΜ να έχει ήδη ενταχθεί στη Συμμαχία.

6 Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς πάρε-δώσε.
Είχε κρίσιμη σημασία η διαπραγμάτευση να είχε εκκινήσει από μία θέση αρχής, από την πραγματικότητα στην περιοχή, και κατ’ επέκταση αυτή να καθορίσει τις εκατέρωθεν θεμιτές κόκκινες γραμμές. Ο Κοτζιάς, όμως, δεν λειτούργησε έτσι, και γι’ αυτό έχασε ένα κρίσιμο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Πολύ περισσότερο που η ίδια η σλαβομακεδονική ηγεσία είχε προσφέρει στην ελληνική διπλωματία το καταλυτικό επιχείρημα: και ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έχουν ομολογήσει δημοσίως ότι είναι Μέρος και δεν μπορούν να μονοπωλούν το Ολον. Γι’ αυτό και αποδέχθηκαν το «Βόρεια Μακεδονία» ως όνομα του κράτους τους. Γιατί, λοιπόν, οι Τσίπρας και Κοτζιάς δέχθηκαν οι Σλαβομακεδόνες να μονοπωλούν το όρο «Μακεδόνες» και τον όρο «μακεδονική» για τη γλώσσα τους; Η απάντηση είναι ότι ο Κοτζιάς διαπραγματεύτηκε με λογική ανατολίτικου παζαριού: θα πάρω το «erga omnes» και θα δώσω τη «μακεδονική» ταυτότητα. Γι’ αυτό και εξαρχής υπέκυψε στην κόκκινη γραμμή του Ντιμιτρόφ να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης η ταυτότητα, δηλαδή η Ελλάδα να αναγνωρίσει «μακεδονική» ταυτότητα. Προφανώς, σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει πάρε-δώσε, αλλά όχι ανατολίτικο παζάρι που διασπά την ενότητα των όρων και των εννοιών.

7 Η διαπραγμάτευση γίνεται για συμφωνία-πακέτο και όχι σημείο προς σημείο.
Ο Κοτζιάς είναι που έσπασε τη διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας» θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και όχι «Βορειομακεδόνες».

8 Ο Κοτζιάς είπε ότι διαπραγματεύτηκε με βάση αυτά που βρήκε και για τα οποία ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι ακριβές ότι είχε δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο σε πολιτικό επίπεδο και από το γεγονός ότι διεθνώς μιλούσαν για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» και από αυτά που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεσμικά, όμως, δεν υπήρχε τετελεσμένο. Ως εκ τούτου, ο Κοτζιάς μπορούσε να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση. Ολα τα άλλα που λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

9 Ο Ιβανόφ και το VMRO λένε ότι με τη συμφωνία ο Ζάεφ τα παρέδωσε όλα στην Ελλάδα.
Πράγματι, αυτά λένε. Οι Σλαβομακεδόνες εθνικιστές δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τους υποχρεώσει, αλλά μπορεί να τους αφήσει εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβίωση του κράτους τους. Και επειδή ακριβώς το τίμημα της άρνησής τους είναι πολύ βαρύ, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν μια κυβέρνηση που θα έθετε το πραγματικό δίλημμα. Το γεγονός ότι στα Σκόπια υπάρχουν εθνικιστές που τα θέλουν όλα δικά τους δεν σημαίνει ότι η συμφωνία δεν δίνει στους Σλαβομακεδόνες περισσότερα από όσα δικαιούνται και όσα μπορούσαν, με βάση τον διπλωματικό συσχετισμό δυνάμεων, να πάρουν.

10 Υπάρχουν δύο στρατόπεδα: αυτοί που θέλουν λύση και όσοι δεν θέλουν, οι οπαδοί της αδράνειας, οι φοβικοί που θεωρούν την Ελλάδα Ψωροκώσταινα.
Ενας ακόμα φθηνός προπαγανδιστικός αφορισμός. Ουσιαστικά ο Κοτζιάς είπε ότι όσοι δεν συμφωνούν με τη δική του λύση είναι εναντίον της λύσης! Αποκρύπτει επιμελώς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μία καλύτερη λύση και εν πάση περιπτώσει να αφήσει τα Σκόπια στη διπλωματική μέγγενη μέχρι να αποδεχτούν αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν στην περιοχή.

11 Οσα προβλέπει η συμφωνία είναι καλύτερα από όσα ίσχυαν μέχρι την υπογραφή της.
Την ίδια λογική χρησιμοποίησε και ο Τσίπρας όταν δήλωσε ότι το «Μακεδόνας / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είναι προτιμότερο από το σκέτο «Μακεδόνας» που αναγραφόταν μέχρι τώρα στα διαβατήρια των γειτόνων μας. Η λογική αυτή εκκινεί από μια σύγκριση: τι ίσχυε πριν από τη συμφωνία και τι θα ισχύσει μετά την εφαρμογή της. Η σύγκριση αυτή, ωστόσο, είναι άκρως παραπλανητική, γιατί παρακάμπτει την κρίσιμη ειδοποιό διαφορά: αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα δεν είχε τη σφραγίδα της Ελλάδας, ενώ αυτό που θα ισχύσει μετά την εφαρμογή της συμφωνίας θα την έχει. Οσοι, όπως ο πρωθυπουργός, θεωρούν ότι η σφραγίδα της Ελλάδας δεν έχει και μεγάλη σημασία, θα έπρεπε να αναρωτηθούν γιατί τότε έγιναν οι διαπραγματεύσεις και γιατί τα Σκόπια έκαναν τις όποιες υποχωρήσεις. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, ακόμα κι αν είχαμε συμφωνήσει στο όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» μόνο για διεθνή χρήση, και πάλι θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι (!), επειδή είναι συγκριτικά καλύτερο από το σκέτο «Μακεδονία». Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι διαφορετική από το ρητορικό αυτό τέχνασμα. Κανείς δεν υποτιμάει τη σημασία που έχει το γεγονός ότι 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Από την άλλη πλευρά, όμως, το κλειδί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην Ε.Ε. το κρατάει η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είχε το πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, αφού ήταν τα Σκόπια που επείγονταν να φτάσουν σε συμφωνία με την Αθήνα.

12 Ο Κοτζιάς επικαλέστηκε το γεγονός ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί στις διαπραγματεύσεις το «Μακεδονία-Σκόπια» και μάλιστα μόνο για διεθνή χρήση. Εσωτερικά θα ίσχυε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών είναι ακριβή και αποδεικνύονται από τα σχετικά διπλωματικά έγγραφα. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί κριτική για τις ηγεσίες που διαπραγματεύτηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο, χωρίς όμως να υπογράψουν, επειδή τα Σκόπια δεν αποδέχονταν τότε ούτε το «Μακεδονία-Σκόπια». Δεν αποτελεί δικαιολογία για τον Κοτζιά, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση.

13 Το «Ανω Μακεδονία» δεν το προτίμησε η Αθήνα επειδή οι αρχαιολόγοι είπαν ότι έτσι αποκαλούσαν περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας.
Το επιχείρημα θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Ξαφνικά ο Κοτζιάς έκανε κριτήριό του μια παρατήρηση των αρχαιολόγων. Το «Ανω Μακεδονία» δεν πέρασε επειδή οι Σλαβομακεδόνες προτίμησαν το «Βόρεια Μακεδονία». Και η ελληνική πλευρά το δέχτηκε παρότι έχει αρνητική σημειολογία: παραπέμπει σε διαμελισμένο για πολιτικούς λόγους έθνος (παλαιότερα Βιετνάμ, σήμερα Κορέα). Το γεγονός, μάλιστα, ότι το «Βόρεια Μακεδονία» συνδυάζεται με «Μακεδόνες» και «μακεδονική» γλώσσα το καθιστά τοξικό, με την έννοια ότι εμμέσως επιβεβαιώνει το φαντασιακό ιδεολόγημα των Σλαβομακεδόνων περί «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας».

14 Με τη συμφωνία δεν αναγνωρίσαμε μακεδονική εθνότητα.
Πράγματι, δεν υπάρχει ρητή αναγνώριση. Η συμφωνία, όμως, κάνει κάτι χειρότερο. Αναγνωρίζει τους πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας» ως «Μακεδόνες» και έτσι θα αναγράφονται στα διαβατήρια. Είναι προφανές ότι το συμπλήρωμα «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» δεν πρόκειται να εκφέρεται. Η αναγνώριση αυτή, σε συνδυασμό με το όνομα «μακεδονική γλώσσα», εμμέσως πλην σαφώς ορίζει και την εθνότητα ως «μακεδονική» και έτσι ανοίγει την κερκόπορτα του Μακεδονισμού.

15 Η ιθαγένεια ορίστηκε «Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» για να συμπεριλάβει και τους Αλβανούς, τους Βλάχους, τους τουρκογενείς.
Πρόκειται για αστεία δικαιολογία. Πολύ πιο εύκολα θα μπορούσαν οι Αλβανοί κ.λπ. να αποδεχτούν ως ιθαγένεια τον εθνικά ουδέτερο όρο «βορειομακεδονική/Βορειομακεδόνες». Παντού στον κόσμο η ιθαγένεια ορίζεται από το όνομα του κράτους. Με βάση αυτό τον κανόνα έπρεπε οι πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας» να ονομάζονται «Βορειομακεδόνες» και όχι «Μακεδόνες». Οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επέμειναν να διατηρήσουν το όνομα «Μακεδόνες», επειδή ακριβώς θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το εθνικό ιδεολόγημά τους, τον «Μακεδονισμό». Γιατί, όμως, οι Τσίπρας και Κοτζιάς παραβίασαν τον διεθνή κανόνα; Γιατί ενώ ισχυρίζονται ότι απαλείφουν τον αλυτρωτισμό επικύρωσαν τον πυρήνα του; Επ’ αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών το μόνο που είπε είναι ότι έπρεπε να πάρουν κάτι και οι Σλαβομακεδόνες. Ιδού το ανατολίτικο παζάρι.

Οι Σλαβομακεδόνες πονηρά μπερδεύουν την εθνότητα με την ιθαγένεια. Επειδή αυτοί επιζητούν αναγνώριση από την Ελλάδα «μακεδονικής» εθνότητας, το επιτυγχάνουν αφενός μέσω της γλώσσας («μακεδονική»), αφετέρου μέσω της ιθαγένειας. Γιατί στα διαβατήρια αναγράφεται η ιθαγένεια, όχι η εθνότητα. Τώρα διεθνώς θα βλέπουν κράτος «Βόρεια Μακεδονία» και πολίτες «Μακεδόνες». Οπως προαναφέραμε, πρόκειται για τοξικό συνδυασμό, ο οποίος μετατρέπει σε παγίδα και τη σύνθετη κρατική ονομασία. Ετσι όπως τα έκανε ο Κοτζιάς, ο συνειρμός που θα κάνουν τρίτοι είναι ότι υπάρχει και μια Νότια Μακεδονία με Μακεδόνες, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς επικυρώνεται το ιδεολόγημα της «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας».

16 «Μακεδονική γλώσσα» είχαν αναγνωρίσει οι κυβερνήσεις της Δεξιάς.
Τα όσα σχετικά έχει αναφέρει ο Κοτζιάς είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβή, αλλά δεν αποτελούν δικαιολογία για τον ίδιο. Αφού λέει πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό» έθνος, γιατί αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα, όταν το ένα προσδιορίζει το άλλο; Και αφού τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική, γιατί δεν δέχτηκαν να την ονομάσουν σλαβομακεδονική; Εστω Makedonski αμετάφραστο. Δεν υπήρχε θέμα που δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

17 Αναφερόμενος στο όνομα της ιθαγένειας, ο Κοτζιάς επικαλέστηκε, όπως και ο Τσίπρας, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων.
Πρόκειται για προπαγανδιστική πονηριά. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στο Διεθνές Δίκαιο είναι ατομικό. Αφορά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να ορίζει ποια είναι η εθνική του συνείδηση. Δεν σημαίνει ότι ένας λαός μπορεί να επιλέγει χωρίς περιορισμούς όποιο όνομα θέλει για τον εαυτό του, για το κράτος και τη γλώσσα του. Επειδή η ονομασία ενός κράτους και ενός έθνους συμπυκνώνει την ταυτότητά του, η ελευθερία επιλογής ονόματος σταματάει εκεί που αρχίζει να θίγει άλλους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν ίσχυε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε αυτό το επίπεδο, γιατί οι Τσίπρας και Κοτζιάς απαίτησαν από τους γείτονες να αλλάξουν το όνομα του κράτους τους; Θα έπρεπε να αποδεχθούν το σκέτο Μακεδονία, όπως επίσης θα όφειλαν να αποδεχτούν ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι τουρκική. Η ιθαγένεια, άλλωστε, είναι η νομική σχέση του πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει. Δεν έχει να κάνει με τη συνείδηση του ατόμου.

18 Δεν μπορούσε να γίνει η αλλαγή των εγγράφων αμέσως. Η πενταετής μεταβατική περίοδος είναι τεχνικά αναγκαία.
Ακόμα κι αν δεχτούμε το επιχείρημα του Κοτζιά, γιατί έπρεπε η αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων να διασυνδεθεί κατ’ αντιστοιχία με το άνοιγμα των 35 κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων; Γιατί έπρεπε να διασυνδεθεί με μια διαδικασία την οποία δεν ελέγχει η Ελλάδα; Εάν η πορεία αυτή για διάφορους λόγους κολλήσει ή καθυστερήσει πολλά-πολλά χρόνια, η «Βόρεια Μακεδονία» θα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά τα εσωτερικά έγγραφά της δεν θα αλλάξουν και σε αυτά θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί δυνητικά να παραβιαστεί το «erga omnes». Εκτός αυτού, άλλωστε, είναι προφανές ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εγκατάλειψη του σημερινού συνταγματικού τους ονόματος. Αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό μιας νοοτροπίας, μιας άρνησης να αποδεχτούν ακόμα και τον ευνοϊκό γι’ αυτούς συμβιβασμό που αποτυπώνει η συμφωνία.

19 Η πρόσκληση για ένταξη που θα απευθύνει το ΝΑΤΟ στη «Βόρεια Μακεδονία» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Ετσι είναι, αλλά έχει φροντίσει άραγε ο υπουργός Εξωτερικών καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να μη σπεύσει να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» πριν το κυρώσει η Ελλάδα; Από θεσμικής άποψης, για να ολοκληρωθεί η ένταξη πρέπει να το κυρώσει και η Ελλάδα. Από πολιτικής άποψης, όμως, θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό τετελεσμένο εάν πριν από το δημοψήφισμα χώρες-μέλη (με πρώτη την Τουρκία) σπεύσουν να το κυρώσουν.

https://www.protothema.gr/politics/article/800717/ta-19-maura-simeia-tis-sumfonias-gia-ta-skopia/

ΣΧΕΤΙΚΑ

13 comments on “Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ

  1. Γιατί θα ξαναπάω στο συλλαλητήριο

    Του Σάκη Μουμτζή

    Ο προχθεσινός μονόλογος του Ν.Κοτζιά στην κρατική τηλεόραση, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την παρουσία όλων μας στα σημερινά συλλαλητήρια. Ακούγοντας τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, -με το αλαζονικό του ύφος που είναι απόρροια ενός «θεϊκού συνδρόμου»- δεν καταλάβαινα τίνος τα συμφέροντα υπερασπιζόταν. Της Ελλάδας ή της FYROM;

    Αυτή δε η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός πως ο Ν.Κοτζιάς έχει μια διαφορετική αντίληψη για το εθνικό συμφέρον, από την αντίληψη που έχει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Η αντίληψη του Ν.Κοτζιά ορίζεται από τις ιδεολογικές του αρχές και την ιστορική του διαδρομή. Στις δημοκρατίες επιτρέπεται και αυτό.

    Όμως ούτε ο Ν.Κοτζιάς ούτε ο Ν.Βούτσης ούτε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να δεσμεύσουν την χώρα με την υπογραφή τους σε αυτό το εθνικό θέμα, την ώρα μάλιστα που καταρρέουν. Μια διεθνής συμφωνία δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις και γι΄αυτό απαιτεί νωπή λαϊκή εντολή.

    Συνεπώς, με την παρουσία μας στα συλλαλητήρια θα διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρουν.

    Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος, εξίσου σοβαρός. Τα σημερινά συλλαλητήρια είναι η βαλβίδα μέσα από την οποία ξεπηδά η οργή των πολιτών για την εξαπάτηση που υπέστησαν από τον Α.Τσίπρα και την παρέα του. Στα σημερινά συλλαλητήρια εκφράζεται ο θυμός μας για την υπερφορολόγηση, τις περικοπές για τους πολλούς και τις σπατάλες για τους «ημέτερους».

    Το 2008 η τότε κυβέρνηση έφτασε πολύ κοντά στην συμφωνία με την FYROM. Εκείνη η συμφωνία προέβλεπε την σύνθετη ονομασία με κάποιον προσδιορισμό στην λέξη «Μακεδονία.» Και το γνωρίζαμε αυτό.

    Είδατε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας; Ακούσατε κραυγές αγανάκτησης; Όχι. Γιατί; Διότι ο Ελληνικός λαός γνώριζε πως ο Καραμανλής και η Μπακογιάννη υπηρετούσαν τα εθνικά συμφέροντα και δεν ήταν οι πλασιέ των επιχειρημάτων των γειτόνων μας. Το 2008 υπήρχε εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του τόπου, που ήταν και άρτι εκλεγείσα.
    Συγχρόνως, το 2008 δεν υπήρχε συσσωρευμένος θυμός και οργή για την τότε κυβέρνηση, εξαιτίας των πεπραγμένων της στον οικονομικό τομέα, που θα έβρισκε διέξοδο στα συλλαλητήρια. Όπως συμβαίνει σήμερα.

    Και αυτήν την λαϊκή οργή τρέμει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πλατείες σήμερα συμπλέκεται η αντίθεση στους χειρισμούς της στο εθνικό θέμα, με την διαμαρτυρία για τα όσα πράττει στην οικονομία. Η κατακραυγή είναι καθολική και πρέπει να εκφραστεί.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος. Ακόμα και ο συγκυβερνήτης του τον έχει εγκαταλείψει, έτσι ώστε να είναι αμφίβολη πλέον η ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι μόνοι που προστρέχουν σε βοήθεια του είναι κάποια περιτρίμματα της πολιτικής. Πολιτικοί χωρίς μέλλον, που φοβούνται την λαϊκή ετυμηγορία γιατί γνωρίζουν πως θα πάνε από εκεί που ήρθαν. Στο πουθενά.

    Είναι καθήκον μας σήμερα, να γεμίσουμε τις πλατείες για να αντιληφθούν οι κυβερνώντες πως, λίγο προ του τέλους τους, δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν την πατρίδα μας με μιαν εξευτελιστική συμφωνία.

    ΥΓ. Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Ζάεφ δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα μιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό. Δικαιωνόμαστε όσοι υποστηρίζαμε πως «διαφώνησαν» λόγω των συλλαλητηρίων.

    https://www.liberal.gr/arthro/207218/apopsi/s-moumtzis/giati-tha-xanapao-sto-sullalitirio.html

    • Θεσσαλονίκη: Με ήλιο και βροχή, η Μακεδονία είναι Ελληνική 🇬🇷✌️

      Takis Moussas
      Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουν 2018

      Μέγα Πάθος, μέγα πληθος στη Θεσσαλονίκη απόψε για τη Μακεδονία μας
      ΖΗΤΩ το ΕΘΝΟΣ κάτω οι προδότες και η προδοτική συμφωνία με τα Σκόπια 🇬🇷✌️
      🇬🇷✌️Θεσσαλονίκη: Με ήλιο και βροχή, η Μακεδονία είναι Ελληνική
      🇬🇷✌️Οι εξεγερμένοι Έλληνες για το ξεπούλημα Τσίπρα Καμμένου!
      Μακεδονία μας !
      Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ! ✌️ 🇬🇷
      Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 🇬🇷 ✌️
      ✌️🇬🇷 Έλληνες Κοινοποιήστε!!!

      Την ώρα που η ΕΡΤ και τα αλλά κανάλια δεν δείχνουν τίποτα από την μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ο λαός καταδικάζει την προδοτική συμφωνία με τα Σκοπιά και επιτίθεται σε Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά.
      Ο ΛΑΟΣ δεν θα αφήσει τους Συριζοτζιχαντιστες να ξεπουλήσουν τη

      Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !
      Ο ΙΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !🇬🇷✌️
      ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !🇬🇷✌️

    • ΚΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ …..

      –Δασάκι, Ανοιχτό Θέατρο Αριδαίας, 28 Ιουνίου στις 19:00.
      – Στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, 28 Ιουνίου στις 19.30.
      -Τίμιος Σταυρός Σαντορίνη, 1 Ιουλίου στις 19:00.
      -Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου Γιαννιτσά, 2 Ιουλίου στις 19:00 .
      -Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, 5 Ιουλίου στις 20:00.
      -Πλατεία Αγοράς Χανιά, 8 Ιουλίου στις 19:00.
      – Βεργίνα (ακόμη δε γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία) 9 Ιουλίου στις 19:30.

      http://www.triklopodia.gr/και-η-σαντορινη-στη-μαχη-για-τη-μακεδον/

    • ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ -Άγριες αποδοκιμασίες κατά Κουρουμπλή στις Σέρρες (vid)

      «Προδότη, για 30 αργύρια πουλήσατε την Μακεδονία» φώναζε ο κόσμος
      Επεισοδιακή ήταν η υποδοχή του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στις Σέρρες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης. Τόσο κατά την άφιξή του στον Καθεδρικό Ναό, όσο και κατά την κατάθεση στεφάνου, δεκάδες άτομα όλων των ηλικιών φώναζαν ρυθμικά «προδότες! προδότες!», «φύγετε!».

      «Προδότη, η συντριβή έρχεται Κουρουμπλή» φώναζαν στον υπουργό και την ώρα που κατευθυνόταν στην εξέδρα. Εκείνος προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να σταθεί κανονικά στην εξέδρα των επισήμων δίπλα στις τοπικές Αρχές.

      Αλλά και οι δηλώσεις που έκανε έγιναν υπό το «Μακεδονία ξακουστή». Ο ίδιος πάντως, προκάλεσε τους πάντες να μάθουν την ιστορία της οικογένειάς του, ενώ μίλησε και εκείνος για «ομάδες» που προκαλούν αυτό το κλίμα. Χωρίς να τις κατονομάσει.

      http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2018/06/vid.html

  2. ΒΑΦΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

    Θυμίζω ότι βάσει του συντάγματος, το πολίτευμα μας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και ότι το θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία και όχι η “υπεύθυνη” παραβίαση της λαϊκής βούλησης
    Άρθρο 1Σ
    1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

    Α.Τσίπρας Για Την Εκχώρηση Της Μακεδονίας: «Είναι Απαραίτητο Να Πάμε Ενάντια Στην Πλειοψηφία Ονομάζεται Υπευθυνότητα»!

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: κανείς δεν το πίστευε» στο γαλλικό περιοδικό Le Point προχώρησε σε μια δήλωση-σοκ όταν ρωτήθηκε γιατί υπέγραψε την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας παρά την πλειοψηφική αντίδραση του ελληνικού λαού:

    «Είναι απαραίτητο να πάμε ενάντια στην πλειοψηφία…τούτο ονομάζεται υπευθυνότητα»!

    Όσον αφορά το δημοψήφισμα του 2015 και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου λέει ότι «αυτό που με οδήγησε μέχρι τέλους ήταν ο φόβος για ένα Grexit. {…}Το Grexit ήταν για μένα η κόκκινη γραμμή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, τελικά όμως ήταν υπέρ των πιο ευάλωτων. Μερικές φορές πρέπει να ξέρει κανείς να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, κόντρα στα στερεότυπα επίσης».

    Μιλώντας για τη συμφωνία για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «προτίμησα να κοιτάξω πιο μακριά: σκέφθηκα το καλό της περιοχής» απαρριθμώντας στη συνέχεια μια σειρά νομοθετημάτων όπως αυτοί για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή τη χορήγηση ιθαγένειας σε νέους μετανάστες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα λέγοντας ότι «μερικές φορές όμως είναι απαραίτητο να πάμε ενάντια στην πλειοψηφία…τούτο ονομάζεται υπευθυνότητα».

    Ομολογεί τέλος ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup για τα υψηλά πλεονάσματα «το βάρος εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αλλά εφικτό και θα ανακτήσουμε λίγο αέρα το 2019 και το 2020. Καταφέραμε να σταματήσουμε την κατάρρευση της οικονομίας και επιστρέφουμε σε μια πολιτική ανάκαμψης».

    Το γαλλικό περιοδικό κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελλάδα, η Αναγέννηση» και 32 σελίδες αφιερωμένες στην Ελλάδα.

    Την τετρασέλιδη συνέντευξη στις εσωτερικές σελίδες συνυπογράφουν η Ετιέν Ζερνέλ και ο Ρομέν Γκιμπέρ που προλογίζουν δίνοντας τον τόνο: «Επιστροφή στη χάρη». Θαυμαστής του Τσε Γκουεβάρα, ο πρωθυπουργός έθεσε σε εφαρμογή ένα θεαματικό σχέδιο λιτότητας. Εξηγήσεις και εκμυστηρεύσεις».

    Με το πρώτο ερώτημα, οι συντάκτες συνοψίζουν: «Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις σας πέτυχαν και δεν έχετε ανάγκη για άλλο διορθωτικό πρόγραμμα, η οικονομική ανάπτυξη έφθασε το 2% και θα μπορέσετε εκ νέου να δανεισθείτε στις αγορές. Είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος ;

    «Ευτυχισμένος… είναι δύσκολο να το πει κανείς, πάντως σίγουρα ευτυχέστερος απ’ ότι πριν» απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι η χώρα μου πάει καλύτερα και ότι οι δύσκολες επιλογές των τελευταίων χρόνων δίνουν τους καρπούς. Οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο για να αποκαλύψουν την αξία τους. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και νάμαστε εκ νέου στην κανονικότητα. Αλλά, αν κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται».

    Με αναφορά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και την αλλαγή της πολιτικής με την υπογραφή μιας συμφωνίας μια εβδομάδα αργότερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Πριν το δημοψήφισμα, η χώρα μου ήταν σε παγίδα. Οι πιστωτές δεν μας άφηναν κανένα περιθώριο (…) μου ζητούσαν τεράστιες θυσίες, εκπληκτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς χρήματα. Αποφασίσαμε την οργάνωση του δημοψηφίσματος για να επιστρέψει η Ελλάδα στα πράγματα και να ανακτήσει μια δύναμη στη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα επέτρεψε σε όλους να συνειδητοποιήσουν τις πιέσεις. (…) Να σας υπενθυμίσω ότι ουδέποτε είπα ότι ήθελα να δω την Ελλάδα εκτός ευρώ. Έκανα έναν συμβιβασμό με δύσκολους όρους για την Ελλάδα, αλλά κερδίσαμε αρκετό χρόνο και χρήματα για να κάνουμε τις προσαρμογές με πιο ομαλό τρόπο. Και ήμουν σε θέση να επιστρέψω στο λαό προσφέροντάς του μια προοπτική».

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «υπήρξαν μερικές φορές δυσάρεστοι» μαζί του γιατί δεν περίμεναν όλα αυτά… «Στο τέλος όμως όλοι κατάλαβαν, οι πιστωτές και οι ίδιοι οι Έλληνες. Γιατί έπρεπε να ειπωθεί η αλήθεια στο λαό. Εάν δεν κάναμε τίποτα, θα είχαμε πτώχευση. Τελικά αυτό το δημοψήφισμα είχε πολλές αρετές:

    από τη μια έπαιξε το ρόλο της δημοκρατικής βαλβίδας ασφάλειας, γιατί οι Έλληνες εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη επέτρεψε να βρεθεί μια καλύτερη συμφωνία προς όφελος όλων» υποστήριξε.

    Στην παρατήρηση ότι επί της ουσίας δεν είχε εκλεγεί για να κάνει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε: «Οι Έλληνες κατανόησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μας επέτρεπαν να προσδιορίσουμε μια προοπτική, ένα μέλλον, ενώ είμαστε σε κατάσταση πτώχευσης. Σε αυτές τις στιγμές, ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση. Ο χρόνος και η αλήθεια.

    Το 2015 η Ελλάδα δεν είχε πλέον καμία γεωπολιτική πίστη. Σήμερα, τρία χρόνια μετά απαλλαχθήκαμε από αυτήν την κατάσταση. Είμαστε εκ νέου ένας πυλώνας σταθερότητας». Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης, δεν είναι πλέον «το» πρόβλημα» δήλωσε.

    Στην παρατήρηση ότι για κάποιον που δηλώνει αριστερός, οι μεταρρυθμίσεις ήταν μάλλον ριζοσπαστικές, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Βρισκόμουν σε ένα μόνιμο δίλημμα, ανάμεσα στην προστασία των πιο αδύναμων και την πραγματικότητα των δημόσιων λογαριασμών. Αυτό όμως που με οδήγησε μέχρι τέλους ήταν ο φόβος για ένα Grexit. Θα ήταν η σίγουρη καταστροφή για τους πιο αδύναμους.

    Σε μια πτώχευση, οι πλούσιοι μπορούν πάντα να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι σε ασφάλεια. Οι πιο αδύναμοι όμως κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα. Το Grexit ήταν για μένα η κόκκινη γραμμή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, τελικά όμως ήταν υπέρ των πιο ευάλωτων. Μερικές φορές πρέπει να ξέρει κανείς να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, κόντρα στα στερεότυπα επίσης».

    Σαν παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων κόντρα στο κύμα, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε την τελευταία του απόφαση για την ονομασία «Βόρειος Μακεδονία». Εξήγησε ότι «Πολλές εθνικιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν την απόφαση αυτή. Θα ήταν εύκολο να παίξει κανείς με τα συναισθήματα των Ελλήνων. Το αρνήθηκα όμως, προτίμησα να κοιτάξω πιο μακριά: σκέφθηκα το καλό της περιοχής.

    Πήγα κόντρα στον άνεμο, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κοινωνικά ζητήματα, πέρασα νόμους για τα δικαιώματα LGTB ή για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε ορισμένους νέους μετανάστες που γεννήθηκαν στο έδαφός μας. Φυσικά και αυτές τις μεταρρυθμίσεις προσκρούουν στις πεποιθήσεις μεγάλου μέρους των Ελλήνων. Μερικές φορές όμως είναι απαραίτητο να πάμε ενάντια στην πλειοψηφία…τούτο ονομάζεται υπευθυνότητα».

    Στο ερώτημα σχετικά με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για ένα υψηλό πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός απάντησε:

    «Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να διατηρήσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% και να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους. Ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση. Μειώσαμε τις άσκοπες δημόσιες δαπάνες. Επίσης, καταπολεμήσαμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αυξήσαμε την απασχόληση. Το βάρος εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αλλά εφικτό και θα ανακτήσουμε λίγο αέρα το 2019 και το 2020. Καταφέραμε να σταματήσουμε την κατάρρευση της οικονομίας και επιστρέφουμε σε μια πολιτική ανάκαμψης».

    Σε άλλο ερώτημα για το εάν υποστηρίζει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, απάντησε: « Φυσικά! Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Μερικοί είναι σκεπτικοί, ειδικά οι Γερμανοί. Η Ευρώπη όμως θα είναι καλύτερα όταν οι φίλοι μας Γερμανοί συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και άλλα Κοινοβούλια στην Ευρώπη ικανά να εκφραστούν όπως το γερμανικό Κοινοβούλιο. Βεβαίως το πολιτικό κόστος είναι σημαντικό, αλλά το να είσαι επικεφαλής απαιτεί την αποδοχή αυτού του κόστους για το καλό των λαών της Ευρώπης».

    http://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/695857_atsipras-gia-tin-ekhorisi-tis-makedonias-einai-aparaitito-na-pame

  3. ΣτΕ: Aίτηση αναστολής και ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών
    Αθήνα, 28/6/2018

    ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Αίτηση Αναστολής

    Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που εδρεύει στα Γιαννιτσά, οδό Δημάρχου Στάμκου 1, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Γεώργιο Τάτσιο, κάτοικο Ν. Πετριτσίου Σερρών, ΑΦΜ 997231140 ΔΟΥ Γιαννιτσών.

    2. . Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ που εδρεύει 149 Whitestone, NY 11357 USA όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Δημήτρη Φιλιππίδη του Αθανασίου.

    3. Της Συντονίστριας Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου που εδρεύει 25 Rogers Street, Dover NH 03820 USA Κατερίνας Γκατζούλη, ατομικά.

    4. Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, που εδρεύει 470 Queens Parade, Clifton Hill, Vivtoria, 3068, Australia, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Παναγιώτη Ιασωνίδη του Γεωργίου.

    5. Παμμακεδονικής Ένωσης Δυτικής Αυστραλίας που εδρεύει Greek Macedonian Center, Corner of Wordsworht Avenue and Homer Streets, Inglewood, Western Australia 6062, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Παύλο Αφκο ΟΑΜ του Δημητρίου.

    6. Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης/Βικτωρίας που εδρεύει 470 Queens Parade Clifton Hill, Victoria Australia 3068, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Ανδρέα Μπαλλή του Αντωνίου.

    7. Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αυστραλίας που εδρεύει 94 Henley Beach Road, Mike End, SA 5031, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Ευάγγελο Τσιαπάρη του Βασιλείου.

    9. Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας που εδρεύει 140 P.O. Box, Earlwood NSW 2206 όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νικόλαο Φασσούλα του Χρήστου.

    10. Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, που εδρεύει στο Μόντρεαλ Καναδά, 10 Βonacres Avenue, Sacreborough, Ontario, M1C2P7, Canada, όπως νόμιμα εκροσωπείται από τον πρόεδρό της Χρήστο Καράτζιο του Αργύρη.

    11. Παμμακεδονικής Ομοσπονδία Καναδά που εδρεύει 406 Danforth Ave, Toronto, ON, M4K-12, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Γεώργιο Παπαδάκη.

    13. Παμμακεδονικής Ένωσης N. Αφρικής, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ Ν. Αφρικής, cnr Wychwood Rd & Lobelia Rd, Germiston, Gauteng, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Αμύντα Παπαθανασίου,.

    14. Παμμακεδονικής Ένωσης Κουησλάνδης Αυστραλίας, που εδρεύει στην Κουησλάνδη, P..BOX 5204 West End Qld 4101 Australia, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Δημήτριο Παπαγιάννη του Διαμαντή.

    κατά

    Υπουργού Εξωτερικών

    Α. Με την καθ’ ης η παρούσα αίτηση πράξη ο Υπουργός Εξωτερικών συνεβλήθη με την πΓΔΜ για την επίλυση διαφορών μεταξύ αυτής και της Ελλάδος ως προς διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο κρατών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πΓΔΜ δεν αναφέρεται στην εν λόγω συμφωνία με το όνομα με το οποίο είναι αναγνωρισμένη ως υποκείμενο του δημοσίου διεθνούς δικαίου αλλά με παραπομπή στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με την οποία αναγνωρίσθηκε ως υποκείμενο του δημοσίου διεθνούς δικαίου με την «προσωρινή» ονομασία της. Με την εν λόγω υπογραφή, ο Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε ως οριστική ονομασία για το γειτονικό κράτος το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», απεμπόλησε το δικαίωμα σε χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» αφού επέτρεψε την χρήση του από τους γείτονες, αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και έθνους και παρέπεμψε ως προς τις οικονομικές συνέπειες αυτής της αναγνωρίσεως στο μέλλον. Σε εκτέλεση δε της συμφωνίας αυτής εξεδόθησαν και οι «επιστολές» προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Β. Κατά της καθ’ ης η παρούσα πράξεως ασκήσαμε απολύτως εμπροθέσμως και παραδεκτώς αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου Σας που έχει ως προς το περιεχόμενο της ως εξής:

    ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Αίτηση Ακυρώσεως

    των

    1. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, που εδρεύει στα Γιαννιτσά, οδό Δημάρχου Στάμκου 1, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Γεώργιο Τάτσιο, κάτοικο Ν. Πετριτσίου Σερρών, ΑΦΜ 997231140 ΔΟΥ Γιαννιτσών.

    2. . Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ που εδρεύει 149 Whitestone, NY 11357 USA όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Δημήτρη Φιλιππίδη του Αθανασίου.

    3. Της Συντονίστριας Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου που εδρεύει 25 Rogers Street, Dover NH 03820 USA Κατερίνας Γκατζούλη, ατομικά.

    4. Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, που εδρεύει 470 Queens Parade, Clifton Hill, Vivtoria, 3068, Australia, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Παναγιώτη Ιασωνίδη του Γεωργίου.

    5. Παμμακεδονικής Ένωσης Δυτικής Αυστραλίας που εδρεύει Greek Macedonian Center, Corner of Wordsworht Avenue and Homer Streets, Inglewood, Western Australia 6062, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Παύλο Αφκο ΟΑΜ του Δημητρίου.

    6. Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης/Βικτωρίας που εδρεύει 470 Queens Parade Clifton Hill, Victoria Australia 3068, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Ανδρέα Μπαλλή του Αντωνίου.

    7. Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αυστραλίας που εδρεύει 94 Henley Beach Road, Mike End, SA 5031, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Ευάγγελο Τσιαπάρη του Βασιλείου.

    9. Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας που εδρεύει 140 P.O. Box, Earlwood NSW 2206 όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νικόλαο Φασσούλα του Χρήστου.

    10. Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, που εδρεύει στο Μόντρεαλ Καναδά, 10 Βonacres Avenue, Sacreborough, Ontario, M1C2P7, Canada, όπως νόμιμα εκροσωπείται από τον πρόεδρό της Χρήστο Καράτζιο του Αργύρη.

    11. Παμμακεδονικής Ομοσπονδία Καναδά που εδρεύει 406 Danforth Ave, Toronto, ON, M4K-12, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Γεώργιο Παπαδάκη.

    13. Παμμακεδονικής Ένωσης N. Αφρικής, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ Ν. Αφρικής, cnr Wychwood Rd & Lobelia Rd, Germiston, Gauteng, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Αμύντα Παπαθανασίου,.

    14. Παμμακεδονικής Ένωσης Κουησλάνδης Αυστραλίας, που εδρεύει στην Κουησλάνδη, P..BOX 5204 West End Qld 4101 Australia, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Δημήτριο Παπαγιάννη του Διαμαντή.

    κατά

    Υπουργού Εξωτερικών

    για την ακύρωση:

    1. της από 17-6-2018 διοικητικής πράξεως υπογραφής από τον Υπουργό Εξωτερικών της «Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των μερών» [όπου αναφερόμενο μέρος η Ελληνική Δημοκρατία και μη αναφερόμενο, αλλά περιγραφόμενο, μέρος η «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (πΓΔΜ)]

    2. κάθε άλλης, αμέσως ή εμμέσως, συναφούς προγενεστέρας ή μεταγενεστέρας πράξεως ή παραλείψεως, καθώς και πράξεως εκτελέσεως και ιδίως:

    α. της κατατεθείσας στη Βουλή διοικητικής πράξεως με τη μορφή επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι συναινεί στην ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία

    β. της κατατεθείσας στη Βουλή διοικητικής πράξεως με τη μορφή επιστολής προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.

    Προσβάλλεται πράξη του Υπουργού Εξωτερικών με την οποία συνάπτει συμφωνία με την πΓΔΜ. Λόγοι για τους οποίους η παρούσα είναι παραδεκτή. Προβάλλεται παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, παράβαση νόμου και ιδίως σωρείας συνταγματικών διατάξεων και κακή χρήση της διακριτικής ευχερείας.

    Ι. Με την προσβαλλόμενη ο Υπουργός Εξωτερικών συνεβλήθη με την πΓΔΜ για την επίλυση διαφορών μεταξύ αυτής και της Ελλάδος ως προς διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο κρατών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πΓΔΜ δεν αναφέρεται στην εν λόγω συμφωνία με το όνομα με το οποίο είναι αναγνωρισμένη ως υποκείμενο του δημοσίου διεθνούς δικαίου αλλά με παραπομπή στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με την οποία αναγνωρίσθηκε ως υποκείμενο του δημοσίου διεθνούς δικαίου με την «προσωρινή» ονομασία της. Με την εν λόγω υπογραφή, ο Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε ως οριστική ονομασία για το γειτονικό κράτος το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», απεμπόλησε το δικαίωμα σε χρήση του επιθέτου «μακεδονικός», αφού επέτρεψε την χρήση του από τους γείτονες, αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και έθνους και παρέπεμψε ως προς τις οικονομικές συνέπειες αυτής της αναγνωρίσεως στο μέλλον. Σε εκτέλεση δε της συμφωνίας αυτής εξεδόθησαν και οι «επιστολές» προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    η συνέχεια εδώ

    ΣτΕ: Αίτηση αναστολής και ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

  4. Ἀνακοίνωση τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος Ἁγίου Ὄρους περί τοῦ θέματος τῆς Μακεδονίας

    Καρυαί τη 13η/26η Ιουνίου 2018
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
    ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους μετά πολλής συνοχής καρδίας και θλίψεως επληροφορήθη την, παρά τας αντιδράσεις συσσώμου του ελληνικού λαού, συνυπογραφήν της Συμφωνίας των Πρεσπών περί της ονομασίας της γείτονος χώρας των Σκοπίων.
    Ασφαλώς ως χριστιανοί οφείλομεν να επιδιώκωμεν με όλας τας δυνάμεις μας την ενότητα όλων των Ορθοδόξων, την θεραπείαν των σχισμάτων, την ειρηνικήν κατάστασιν και την παντί τρόπω αποφυγήν δημιουργίας εστιών θρησκευτικού και εθνοφυλετικού φανατισμού και μίσους. Ούτως η επίλυσις του χρονίζοντος προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων και η πλήρης αποκατάστασις των σχέσεων των δύο χωρών είναι επιθυμητή, πολλώ μάλλον καθώς το Αγιώνυμον Όρος επισκέπτονται κατ’ έτος πολλοί προσκυνηταί εκ της γείτονος χώρας, οι οποίοι ευρίσκουν εις αυτό πνευματικήν ανάπαυσιν, εις ατμόσφαιραν γνησίας πνευματικής ενότητος και αγάπης.
    Εν τούτοις, δεν είναι δυνατόν, εν ονόματι των ως άνω αγαθών στόχων, η επίλυσις αυτού του μείζονος εθνικού προβλήματος να επιχειρήται με προχείρους, αδιαφανείς και συνοπτικάς διαδικασίας, με την υιοθέτησιν θέσεων αντιθέτων προς την επιστημονικήν αλήθειαν, την ιστορικήν πραγματικότητα και την ιστορικήν μνήμην, με τρόπον ο οποίος προσβάλλει την εθνικήν συνείδησιν του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να υιοθετώνται υπό της Ελληνικής Πολιτείας δεσμευτικαί διεθνείς συμφωνίαι, αι οποίαι, όπως αποδεικνύουν και αι συνεχιζόμεναι και κλιμακούμεναι λαϊκαί αντιδράσεις, δεν είναι αποδεκταί υπό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

    Ειδικώτερον, ως Αγιορείται μοναχοί, φορείς και φύλακες μιας υπερχιλιετούς ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως και κληρονομίας, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθώμεν την εκχώρησιν της μακεδονικής ταυτότητος εις γλώσσαν και εις έθνος ουδεμίαν σχέσιν έχοντα προς την αρχαίαν ελληνικήν μακεδονικήν διάλεκτον και το ελληνικόν φύλον των αρχαίων Μακεδόνων.
    Αδυνατούμεν να κατανοήσωμεν ότι είναι δυνατόν Έλληνες πολιτικοί, κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, μεταξύ αυτών δε Καθηγηταί Πανεπιστημίου, να συνυπογράφουν την εκχώρησιν της μακεδονικής γλώσσης και ιθαγενείας εις λαόν αποδεδειγμένως σλαβικής, ως επί το πλείστον, γλώσσης και εθνικής καταγωγής! Καλούμεν το Ελληνικόν Κοινοβούλιον και την Ελληνικήν Κυβέρνησιν να σεβασθούν την βούλησιν του ελληνικού λαού και την ιστορικήν αλήθειαν.
    Το Άγιον Όρος, ως εν ανεκτίμητον πνευματικόν και ιστορικόν κέντρον της Μακεδονίας και της πατρίδος μας, ένθα από αρχής της συστάσεως αυτού συνυπάρχουν ειρηνικώς Ορθόδοξοι διαφορετικής γλώσσης και εθνοφυλετικής καταγωγής, θεωρεί ως περιφρόνησιν της ιστορίας και της αληθείας και ως προδοσίαν της εθνικής συνειδήσεως του Ελληνισμού, την αναγνώρισιν «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας.
    Είθε η Έφορος του Αγίου Όρους Υπεραγία Θεοτόκος να φωτίση τους κρατούντας, ώστε να συνειδητοποιήσουν τα σφάλματά των, να προβούν εις την διόρθωσίν των και να επιτευχθή εν τέλει μία συμφωνία, η οποία θα σέβεται την αλήθειαν και θα αποτελέση την βάσιν δια την ενότητα και την ειρηνικήν συμπόρευσιν των δύο ομοδόξων λαών, εντός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
    Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι
    των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.

    http://hristospanagia3.blogspot.com/2018/06/blog-post_667.html

  5. Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 00:22

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται (και) με τη συμφωνία των Πρεσπών
    Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

    Η σκηνή της υπογραφής της προκαταρκτικής συνθήκης μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών στην ελληνική πλευρά της όχθης της λίμνης της Πρέσπας κοντά στο Ποσίδερι μου θύμισε -όχι μόνο κατ’ εικόνα- τη συνθήκη του Τιλσίτ.

    Η συνθήκη του Τιλσίτ καταρτίστηκε μεταξύ του αυτοκράτορα της Γαλλίας Μεγάλου Ναπολέοντα και του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλεξάνδρου Α’ τον Ιούλιο του 1807 και τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο. Η συνάντηση των δύο αυτοκρατόρων και η υπογραφή της συνθήκης έγινε σε σκηνή, που στήθηκε σε νησίδα του ποταμού Νέμαν, που χώριζε την Πρωσία από την Πολωνία κοντά στην προσωπική πόλη Τιλσίτ.

    Για τη συνάντηση αυτή υπάρχει πλούσια εικονογράφηση με πίνακες διάσημων ζωγράφων της εποχής και χαρακτικά, που αν εξαιρέσει κάποιος τις μεγαλοπρεπείς στολές νομίζει ότι βρίσκεται στη λίμνη Πρέσπα κατά την πρόσφατη υπογραφή της συνθήκης. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκε η λίμνη της Πρέσπας για την υπογραφή της συνθήκης, το πιθανότερο λόγω της αστικής παιδείας του κ. Κοτζιά η εικόνα της υπογραφής της συνθήκης του Τιλσίτ να είχε εντυπωθεί στο υποσυνείδητό του • οι άλλοι παράγοντες της συνάντησης μάλλον είχαν εικόνες από ταινίες του Αγγελόπουλου.

    Οι δύο παραπάνω συνθήκες, εκτός από το σκηνικό που στήθηκε στην Πρέσπα για να παρουσιασθεί ως θρίαμβος εκατέρωθεν, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επέλυσαν.

    Η συνθήκη του Τιλσίτ κράτησε μόνο πέντε χρόνια και μετά ο Μ. Ναπολέων εισέβαλε στη Ρωσία και καταστράφηκε. Η συνθήκη των Πρεσπών, εάν επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα, δεν θα κρατήσει τόσο, γιατί αντικειμενικά εξεταζόμενη είναι ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδας, όχι μόνο στην ονομασία, που είναι το έλασσον, αλλά στους λοιπούς 14 όρους, που κάποιοι απ’ αυτούς είναι λίαν επαχθείς για τη χώρα μας όταν εφαρμοσθούν.

    Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, ότι δεν πήραμε τίποτε, αλλά και δεν δώσαμε τίποτα. Αυτή είναι μια σύνθετη ομολογία, που είναι αληθής κατά το πρώτο μέρος, διότι δεν πήραμε τίποτα. Αλλά όχι κατά το δεύτερο επειδή κάναμε τόσες παραχωρήσεις, που τις συνέπειές τους δεν μπορεί να υπολογίσει από τώρα κανένας και όταν κάποτε ζητηθεί ο λογαριασμός η απάντηση θα είναι “είχαμε άλλη μια αυταπάτη”.

    Δεν γνωρίζω εάν η συνθήκη έχει μυστικούς όρους ή εάν οι μεγάλοι μας σύμμαχοι, που παρενέβησαν πιεστικά υπέρ της λύσεως υποσχέθηκαν κάποια οικονομικά ανταλλάγματα, όπως έξοδος στις αγορές, ελάφρυνση και επιμήκυνση του χρέους κλπ

    Προανέφερα ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ σαν Βόρεια Μακεδονία είναι το έλασσον, καθώς το παιχνίδι είχε χαθεί, ήδη, λόγω της επί μακρόν μη επιλύσεως του ζητήματος και της αναγνωρίσεως από 140 κράτη των Σκοπίων ως Μακεδονία. Όχι, όμως, λόγω του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, που επικαλούνται μερικοί, επειδή το 32ο\ο του εδάφους δεν μπορεί να επικρατήσει του 68ο\ο, που είναι η ελληνική Μακεδονία.

    Είναι, όμως, πολύ επικίνδυνο να αναγνωρίζονται σε μειονότητες ίσα δικαιώματα, όπως έγινε με τη συνθήκη της Ζυρίχης για την Κύπρο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Τρεις είναι οι πλέον επικίνδυνοι συμφωνηθέντες όροι:

    Πρώτον, η αναμόρφωση της ιστορίας των τελευταίων χρόνων κυρίως στα σχολικά βιβλία. Η αρχαία ιστορία παρά τις γελοιότητες των αγαλμάτων και ονοματοδοσιών, δεν αμφισβητείται με παράλειψη τον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Παύλος Μελάς θεωρείται και κατανομάζεται από τους Σκοπιανούς στα σχολικά τους βιβλία ως αρχιεγκληματίας, ενώ εμείς τον θεωρούμε -και είναι- εθνικός ήρωας και τον έχομε τιμήσει παντοιοτρόπως. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω, ότι η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά καταρρέει ακατοίκητη χωρίς ούτε η κυβέρνηση ούτε άλλος αρμόδιος φορέας να έχει επιτύχει μέχρι τώρα να την συντηρήσει.

    Δεύτερον, η μακεδονική γλώσσα, που κατά τη γνώμη εγκύρων γλωσσολόγων και με απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει, αλλά είναι παρακλάδι της βουλγαρικής

    Τρίτον, το μακεδονικό έθνος είναι τεχνικό κατασκεύασμα χωρίς ιστορικές καταβολές και κατά την παραπάνω απόφαση του Α.Π. δεν υπάρχει. Υπάρχουν και κάποιες άλλες εκκρεμότητες, όπως οι εμπορικές επωνυμίες που μπορεί να επιλυθούν με καλή θέληση. Γεγονός όμως είναι ότι έχομε μακρύ δρόμο μπροστά μας, που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ακόμα και πολιτικές.

    * Ο κ. Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
    http://www.capital.gr/arthra/3300229/i-istoria-epanalambanetai-kai-me-ti-sumfonia-ton-prespon

  6. Καλώ λοιπόν και σήμερα τον ΠτΔ να πει στον ελληνικό λαό αν έχει εμπλακεί με αυτή τη συνθήκη

    Όπως είναι γνωστό, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, αφαιρέθηκαν κάποιες εξουσίες από τον ΠτΔ και δόθηκαν στον πρωθυπουργό, μετατρέποντας το πολίτευμα σε πρωθυπουργοκεντρικό.

    Έτσι, από τότε άρχισε να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ΠτΔ είναι απλά ένας τυπικός θεσμός. Αυτό δεν είναι αλήθεια και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Πάντως αυτή η εντύπωση βόλεψε τόσο τους εκάστοτε πρωθυπουργούς για να αισθάνονται πανίσχυροι, όσο και τους εκάστοτε ΠτΔ για να αποφεύγουν να εμπλέκουν το όνομά τους στα πολιτικά πράγματα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα με τη σύναψη της «Συνθήκης των Πρεσπών».

    Πριν το 1986 ο ΠτΔ ήταν πανίσχυρος και ουσιαστικός αρχηγός της κυβέρνησης και του κράτους. Αν μάλιστα εκλεγόταν και από το λαό, τότε το πολίτευμά μας θα ήταν ημιπροεδρική δημοκρατία, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ρωσίας κ.λ.π.

    Συγκεκριμένα είχε, μεταξύ των άλλων και τις εξής πανίσχυρες εξουσίες:

    1) Συνήπτε διεθνείς συνθήκες (36 παρ 1 και 2 Σ. 1975)
    2) Συγκαλούσε μόνος του το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του (38 παρ. 3 Σ. 1975).
    3) Συγκαλούσε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας (35 παρ. 2 εδ. γ Σ. 1975)
    4) Ανέπεμπε ψηφισμένους νόμους (42 παρ. 3 Σ. 1975)
    5) Διέλυε της Βουλή αν υπήρχε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα (41 παρ. 1 Σ. 1975)
    6) Προκήρυσσε δημοψηφίσματα (44 παρ. 2 Σ. 1975)
    7) Απηύθυνε ελεύθερα διαγγέλματα (44 παρ. 3)
    8) Υπέγραφε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (44 παρ. 1)

    Όπως βλέπουμε όλοι, με αυτές τις αρμοδιότητες ο ΠτΔ ήταν ουσιαστικός Πρόεδρος της χώρας.

    Όμως, όπως είπα πιο πάνω, δεν του αφαιρέθηκαν όλες οι εξουσίες κάποιες από αυτές παρέμειναν στα χέρια του. Συγκεκριμένα παρέμειναν οι εξουσίες υπ. αρ. 1, 4 και 8. Δηλαδή από τις ανωτέρω οκτώ βασικές εξουσίες που είχε, παρέμειναν στα χέρια του οι ανωτέρω τρεις.

    Μεταξύ των εξουσιών που παρέμειναν στα χέρια του ΠτΔ είναι και αυτή της σύναψης διεθνών συνθηκών (όπως είναι η πολύ σημαντική Συνθήκη των Πρεσπών) κατά το άρθρο 36 του Συντάγματος, το οποίο άρθρο ισχύει το ίδιο ακριβώς και στο ισχύον αναθεωρημένο Σύνταγμα.

    Επομένως ο ΠτΔ είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος κατά το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με το άρθρο 35 παρ. 1 που απαιτεί και συνυπογραφή από τον υπουργό των εξωτερικών και στην περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 μόνο και κύρωση από τη Βουλή.

    Επειδή λοιπόν η «Συνθήκη των Πρεσπών» είναι μια συναφθείσα τυπική κανονική συνθήκη που περιέχει διατάξεις τόσο της παραγράφου 1 όσο και της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του Συντάγματος, με την αναβλητική αίρεση της ολοκλήρωσης των προβλεπομένων από την ίδια διαδικασιών, αρμόδιος να την συνάψει είναι ο ΠτΔ.

    Το νομικό τέχνασμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι την διαχειρίζεται ως απλή κυβερνητική πράξη, η οποία ως τέτοια έχει ασυλία έναντι δικαστικής προσβολής, ενώ πρόκειται περί μιας συναφθείσας οριστικής τυπικής συνθήκης με ρήτρα αναβλητικής αίρεσης, με τη διαφορά ότι είναι άκυρη συνθήκη γιατί δεν συνήφθη από το αρμόδιο κρατικό όργανο που είναι ο ΠτΔ. Γι’ αυτό και ο ΠτΔ θα πρέπει να μιλήσει για ποιο λόγο παρακάμφθηκε και δεν συμμετέχει ο ίδιος στη σύναψή της.

    Καλώ λοιπόν και σήμερα τον ΠτΔ να πει στον ελληνικό λαό αν έχει εμπλακεί με αυτή τη συνθήκη, αν την εγκρίνει, αν έδωσε εξουσιοδότηση στον κ. Κοτζιά να πάει να την υπογράψει και σε κάθε περίπτωση να δηλώσει ως καθ’ ύλην αρμόδιος αν συμφωνεί ή όχι με τις διαδικασίες σύναψης και το περιεχόμενο της συνθήκης.

    Πέτρος Χασάπης

    http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2018/06/blog-post_215.html
    http://hassapis-peter.blogspot.com/2018/06/blog-post_255.html

  7. Επιπτώσεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στα Βαλκάνια: Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία
    Posted on 27 June 2018

    Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
    Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 26 Ιουνίου 2018

    Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλώνοντας ρητά όμως ότι δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» ή «μακεδονική γλώσσα». Παρέμεινε έκτοτε σταθερή σ’ αυτήν την της άποψη. Αποδίδω το ότι στέκεται βουβή από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι σήμερα στο ότι σέβεται τους διεθνούς της ρόλους. Είναι προεδρεύουσα της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2018, διάστημα στο οποίο ξεκαθάρισε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο πΓΔΜ της διεθνούς αναγνώρισης της ΕΕ και όχι το όνομα της δικής της αναγνώρισης. Σε λίγες ημέρες λήγει η θητεία της και θα δούμε τι σκέπτεται. Για την Βουλγαρία υπάρχουν ορισμένα θετικά, για παράδειγμα δεν έχει αντίρρηση με το «Βόρεια Μακεδονία», ακριβώς διότι σπάει την Μακεδονία σε κομμάτια με ελληνική υπογραφή, και μπαίνει και η Βουλγαρία στο μοίορασμα. Ταυτόχρονα όμως έχει και πολύ μεγάλα αρνητικά, παρόμοια με τα δικά μας, για διαφορετικούς λόγους: εθνότητα, γλώσσα, αλλά και διεθνή σήματα ΜΚ και MKD, παραπέμπουν στην Μακεδονία εξ ολοκλήρου και όχι απλά σε ένας μέρος της.

    Η συμφωνία δεν αφήνει αδιάφορη την Σερβία. Εφόσον η πΓΔΜ ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία», ενώ στην πραγματικότητα ακόμα και η «ευρεία Μακεδονία» με βάση όποιον ορισμό θέλουν οι ψευδο-μακεδόνες δεν περιλαμβάνει τις εκτάσεις της βόρειας πΓΔΜ (αλήθεια, πώς θα ονομάζονται αυτές; «βόρεια Βόρεια Μακεδονία»;), οι Σέρβοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον προσδιορισμό του συνόλου της έκτασης των Σκοπίων / πΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία», διότι αυτομάτως συμπεριλαμβάνονται και εκτάσεις που παραδοσιακά ανήκαν στην Σερβία ή που τέλος πάντων δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με την Μακεδονία. Όχι ότι έχουν επιθετικές βλέψεις, αλλά παραγράφεται η δική τους Ιστορία εντασσόμενη στην Ιστορία μίας δήθεν «ευρείας Μακεδονίας» μέχρι εκεί.

    Ούτε η Αλβανία είναι αδιάφορη για την υπόθεση. Υπάρχουν 4 Αλβανικά κόμματα στα Σκόπια, δύο εκ των οποίων στην κυβέρνηση Ζάεφ με Αλβανό αντιπρόεδρο, ενώ εντός του 2018 η αλβανική κατέστη επίσημη γλώσσα. Αν συγκριθεί αυτή η κατάσταση με το 1991, όταν οι Αλβανοί πολιτικά ήταν ανύπαρκτοι, εύκολα προβλέπει κανείς ότι ακύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε αναζήτηση ουδετεροεθνούς ονόματος με δύο διακριτές εθνικές συνιστώσες: «Σλαβομακεδόνων» και «Αλβανών». Ξεχνάμε ότι οι Αλβανοί, όσο δεν θεωρούν τον εαυτό τους Σλάβους, άλλο τόσο δεν τον θεωρούν «Μακεδόνες». Δεν θα τους αρέσει λοιπόν στα διαβατήριά τους να αποκτήσουν εθνικότητα «Μακεδονική / κάτοικοι της Βορείου Μακεδονίας». Θα προτιμούσαν να είναι «Αλβανοί / κάτοικοι …» μίας χώρας με όνομα που δεν θα παράγεται ούτε από τους «Σλαβομακεδόνες», ούτε από τους Αλβανούς.

    Συμπέρασμα: Η Ελλάδα χάνει τα πάντα αναγνωρίζοντας εθνότητα «Μακεδόνων», η Βουλγαρία επίσης δυσαρεστημένη με εθνικότητα/γλώσσα/σήματα, η Σερβία δυσαρεστημένη για τις βόρειες περιοχές των Σκοπίων, η Αλβανία δυσαρεστημένη που υποχρεώνονται οι Αλβανοί να ονομάζονοται εθνικά Μακεδόνες. Ένας μόνο ωφελημένος. Ο εθνικισμός των Σκοπίων.

    Έτσι, καταρρίπτεται και ένας ακόμη μύθος, ότι δήθεν οι Αμερικάνοι πίεζαν για την συγκεκριμένη λύση. Μέγα λάθος. Οι Αμερικάνοι ίσως πίεζαν για λύση. Για μία λύση. Όχι κατ’ ανάγκην για την συγκεκριμένη, η οποία ήρθε λόγω δικής μας υποχωρητικότητας ή επίμονης άρνησης ότι οι εθνικές ταυτότητες παίζουν ρόλο. Οι Αμερικάνοι δεν θα επέβαλλαν μία λύση που αφήνει τέσσερις γείτονες δυσαρεστημένους και μόνο έναν ευνοημένο.

    http://www.antibaro.gr/article/19626

  8. Κρις Σπύρου: «Μαϊμού» δημοψήφισμα από ένα… «μαϊμού» κράτος

    02/10/2018, 22:49

    Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην «Δημοκρατία των Σκοπίων», στην ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, ήταν ένα ύπουλα κατασκευασμένο πολιτικό ψεύδος. Ένα δημοψήφισμα μαϊμού.

    Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του κυρίου Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργού της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στο κράτος του, είχε κάποια σχέση με την πρόσφατη «Συμφωνία» που έγινε μεταξύ του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, και με το κράτος το οποίο, η αποκαλούμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει ως το «Δεύτερο Μέρος».

    Στο δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζόραν Ζάεφ, ζητούσε από τον λαό της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», να απαντήσει στην ερώτηση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι την Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;»

    Ποια «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έχει συνάψει «Συμφωνία» με την «Δημοκρατία της Ελλάδας»; Πότε, και που, έγινε αυτή η Συμφωνία, μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», και της «Δημοκρατίας της Ελλάδας»; Η οποία, αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων την αποδεχόταν, θα ενέτασσε την πρώην Γιουγκοσλαβική Διοικητική Περιφέρεια, την ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;

    Στην «Συμφωνία των Πρεσπών», δεν αναγράφεται πουθενά, ονομασία κράτους, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ούτε αναγράφεται η φράση, «συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

    Μήπως υπάρχει κάποια άλλη «Συμφωνία» που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η οποία έχει υπογραφεί, μεταξύ της «Δημοκρατίας της Ελλάδας», και της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991, «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Την οποία εάν ο λαός της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» θα αποδεχόταν με την ψήφο του, την περασμένη Κυριακή, θα είχε ψευτο-εντάξει την «Δημοκρατία των Σκοπίων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;

    Το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει με σαφήνεια, τα δύο συμβαλλόμενα κράτη που διαπραγματεύτηκαν, και υπέγραψαν, την «Συμφωνία». Τα δύο κράτη που η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ότι έχουν συνυπογράψει, είναι: «Το πρώτο μέρος, η Ελληνική Δημοκρατία (το «Πρώτο Μέρος») και το δεύτερο μέρος, που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993 (το «Δεύτερο Μέρος»), αναφερόμενα από κοινού ως «τα Μέρη».»

    Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει επίσης, ότι τα δύο άτομα που συνυπέγραψαν την «Συμφωνία», είναι ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Και ότι «παρέστη ως μάρτυρας σύμφωνα με τις αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) ο Matthew Nimetz.»

    Ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψε την «Συμφωνία» ως «ο Εκπρόσωπος» του «Πρώτου Μέρους», («Ελληνική Δημοκρατία»). Και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, την υπέγραψε, ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους», («που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993»).»

    Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι σαφής για την ονομασία του κράτους που αποκαλείται «το Πρώτο Μέρος». Είναι η «Ελληνική Δημοκρατία». Η «Συμφωνία των Πρεσπών» όμως, δεν αναφέρει την ονομασία του κράτους που στην «Συμφωνία» αποκαλείται ως «το Δεύτερο Μέρος». Γιατί;

    Ποιο είναι το κράτος που η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ως «το Δεύτερο Μέρος»; Πως ονομάζεται; Ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Εάν ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε γιατί ο Νικολά Ντιμιτρόφ, δεν υπέγραψε την «Συμφωνία των Πρεσπών», ως «ο Εκπρόσωπος» της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», και την συνυπέγραψε ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους»;

    Και εάν το «Δεύτερο Μέρος», είναι το κράτος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε γιατί το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει ότι τα κράτη που συνέβαλλαν στην «Συμφωνία», είναι η «Ελληνική Δημοκρατία» («το Πρώτο Μέρος») και «το Δεύτερο Μέρος», «που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993»; Και όχι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

    Το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει το εν λόγω κράτος, ως «το Δεύτερο Μέρος», διότι, στις 8 Απριλίου 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν αναγνώρισε την τότε αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία Διοικητική Περιφέρεια, την «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 8 Απριλίου 1993, αναγνώρισε την ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος, και ενέταξε το κράτος αυτό στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα. Αυτό είναι το κράτος που η «Συμφωνία των Πρεσπών» περιγράφει ως «το Δεύτερο Μέρος».

    Στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι πολιτικοί ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις για την «Συμφωνία των Πρεσπών», τις έκανε ο Υπουργός των Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», Νικολά Ντιμιτρόφ.

    Εάν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και έχει Υπουργό των Εξωτερικών, με το όνομα Νικολά Ντιμιτρόφ, τότε γιατί ο κύριος Νικολά Ντιμιτρόφ, δεν υπέγραψε την «Συμφωνία των Πρεσπών», ως ο Υπουργός των Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Αλλά την συνυπέγραψε ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους»;

    Μαϊμού κράτος είναι η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Μαϊμού δημοψήφισμα διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην «Δημοκρατία των Σκοπίων».

    Μαϊμού ερώτηση έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στον λαό της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

    Και μαϊμού αποτέλεσμα παρήγαγε το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018.

    Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, μια για πάντα! Δεν υπήρξε ποτέ, και δεν υπάρχει σήμερα, ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο, και ενταγμένο ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ή με ονομασία, η οποία εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Σε οποιαδήποτε μορφή. Δεν υπάρχει ούτε ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε ως Δημοκρατία της Νότιας Μακεδονίας. Ούτε ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Ούτε ως «προσωρινή» «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Και ούτε με ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM», με ρήτρα μηνιαίας ανανέωσης της ονομασίας. Δεν υπάρχει κανένα!

    Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη, απαρτίζονται από 193 ανεξάρτητα κράτη. Κανένα από τα 193 ανεξάρτητα κράτη, που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία του, σε οποιαδήποτε μορφή. Κανένα.

    Η τότε αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία «Δημοκρατία των Σκοπίων», η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έκανε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, στις 22 Ιανουαρίου 1993, να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κατεξοχήν υπεύθυνο για την αναγνώριση νέων κρατών μελών στα Ηνωμένα Έθνη, στις 7 Απριλίου 1993, ψήφισε ομόφωνα να απορρίψει την αίτηση της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος, με ονομασία που εμπεριείχε τη λέξη «Μακεδονία». Και ψήφισε ομόφωνα να προτείνει την ένταξη της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» στα Ηνωμένα Έθνη, ως ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.

    Παρέπεμψε δε, την επίλυση της διαφοράς που είχε προκύψει για το όνομα του νέου κράτους, στην «Επιτροπή Συντονισμού του Διεθνούς Συνεδρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Στην οποία, συμπροέδρευε ο τότε πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Σάιρους Βανς.

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την «Απόφαση 47/225 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Απριλίου 1993», απόφαση, η οποία αναφέρεται στο «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναγνώρισε την «Δημοκρατία των Σκοπίων», ως ανεξάρτητο κράτος, και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.

    Ορίστε πως δημιουργήθηκε το κράτος που περιγράφεται στο «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ως το «Δεύτερο Μέρος».

    Συγκεκριμένα, η «Απόφαση 47/225 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Απριλίου 1993» αναφέρει:

    «Έγκριση συμμετοχής στα Ηνωμένα Έθνη κράτους του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147

    Η Γενική Συνέλευση,

    Έχοντας λάβει τις συστάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 Απριλίου 1993 ότι το Κράτος του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147 θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών,

    Έχοντας εξετάσει την αίτηση που εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147,

    Αποφασίζει να γίνει αποδεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών το Κράτος του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147, αυτό το Κράτος να αναφέρεται για κάθε σκοπό εντός των Ηνωμένων Εθνών ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», εν αναμονή της διευθέτησης της διαφοράς που έχει προκύψει γύρω από το όνομα του συγκεκριμένου κράτους.»

    Από τις 8 Απριλίου 1993, έως και σήμερα, 25 χρόνια μετά, οι εκπρόσωποι της «Επιτροπής Συντονισμού του Διεθνούς Συνεδρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία», ο Σάιρους Βανς, από το 1993 έως το 1999, και ο Μάθιου Νίμιτς από το 1999 έως και σήμερα, κάνουν προσπάθειες να διευθετήσουν «την διαφορά που είχε προκύψει γύρω από το όνομα του συγκεκριμένου κράτους.»

    Η «Δημοκρατία των Σκοπίων», η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παραμένει χωρίς ονομασία, χωρίς όνομα, έως και σήμερα. 25 χρόνια αργότερα.

    Ιδού και η αιτία που προκάλεσε να υπογραφεί η «Συμφωνία των Πρεσπών» από τους πολιτικούς ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» και του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Είναι ξεκάθαρο. Η «Συμφωνία των Πρεσπών», έχει έναν, και μόνο έναν, σκοπό. Να δώσει στο ψευδο–σλαβο-μακεδονικό κρατικό μόρφωμα, στην «Δημοκρατία των Σκοπίων», στην ψευδο-αυτό-ονομασθείσα, το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κρατική ονομασία, με το όνομα «Μακεδονία». Και να δώσει στους κατοίκους της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, χωρίς όνομα, «Μακεδονική» εθνική ταυτότητα.

    Το 1992-1993, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, οργανώθηκε σε σφοδρή αντίθεση, στην αναγνώριση της τότε αποσχισθείσας από την Γιουγκοσλαβία, «Δημοκρατίας των Σκοπίων», της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με ονομασία, η οποία θα εμπεριείχε την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Σε οποιαδήποτε μορφή.

    Στις 2 Οκτωβρίου 1992, ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Άρκανσω, Μπιλ Κλίντον, σε δημόσια δήλωση που έκανε προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, έδωσε την υπόσχεση, ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα αναγνωρίσει την αποσχισθείσα Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, με ονομασία που θα εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία».

    Στις 5 Νοεμβρίου 1992, ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη ο 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την «Απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 7ης Απριλίου 1993». Απόφαση, η οποία αναφέρεται στην «Συμφωνία των Πρεσπών», ψήφισε ομόφωνα, να προτείνει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την αναγνώριση, της ψευδο-αυτό- ονομασθείσας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως νέο ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 7 Απριλίου 1993, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το δικαίωμα άσκησης βέτο, εξασφάλισε να μην αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος η αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία «Δημοκρατία των Σκοπίων», με ονομασία που θα εμπεριείχε την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Κρατώντας πλήρως την υπόσχεσή του προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

    Στις 9 Απριλίου του 1993, μια μέρα μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να επικυρώσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκίνησε ένας αναληθής μύθος, για την δήθεν ύπαρξη ανεξάρτητου κράτους, με ονομασία η οποία εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία». Μύθος, που προωθείται με έντονο πείσμα, ακόμη και σήμερα.

    Πως ξεκίνησε αυτός ο αναληθής μύθος;

    Μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, της 8ης Απριλίου 1993, να εντάξει, ως ανεξάρτητο κράτος και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, την ψευδο-αυτό- ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς όνομα, ο τότε Πρόεδρος της ψευδο-αυτό- ονομασθείσας Δημοκρατίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, ανακοίνωσε, ψευδώς στον λαό του, ότι η αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία Δημοκρατία του, αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ξεκίνησε να εκδίδει, ταυτότητες «Μακεδόνων πολιτών». Πιστοποιητικά και διαβατήρια, με την σφραγίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και να ζητά αναγνώριση, και διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη, υπογράφοντας με την ψευδή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Γεγονός που οι πολιτικοί ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», δεν έχουν πάψει να πράττουν έως και σήμερα.

    Ταυτόχρονα, για προσωπικούς πολιτικούς λόγους, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε, επίσης ανακριβώς, ότι η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είχε ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ως ανεξάρτητο κράτος, με την «προσωρινή» ονομασία, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Έτσι ο μύθος της ύπαρξης κράτους με ονομασία, η οποία εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία», εμπλουτίστηκε, με περισσότερα ψεύδη. Και σήμερα, βιώνουμε όλοι, τα αποτελέσματα του ψευδο-Μακεδονικού μύθου που ξεκίνησε το 1993.

    Ο Μάθιου Νίμιτς, έχει την δυνατότητα, χωρίς την «Συμφωνία των Πρεσπών», να λάβει από την πολιτική ηγεσία της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αίτηση αναγνώρισης προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία».

    Εάν και όταν ο Μάθιου Νίμιτς, φέρει πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη, με όποια αιτιολογία, να αναγνωριστεί η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία», υπόσχομαι εν ονόματι της σημαντικής πλειονότητας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ότι θα παραταχθούμε οργανωμένοι με πολιτική αντίσταση στα Ηνωμένα Έθνη, ανώτερη και από αυτή του 1993.

    Ήδη έχω αρχίσει να κτίζω τα θεμέλια της νέας αντίστασης, της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Και φεύγω την ερχόμενη Παρασκευή για τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσω τα θεμέλια του νέου ξεσηκωμού, των Ελλήνων της ξενιτιάς, που επιβάλλουν οι καταστάσεις.

    Στον κύριο Ζάεφ, στέλνουμε το μήνυμα από την Κοινότητα των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για το όνομα «Μακεδονία». Μολών Λαβέ!

    https://www.protothema.gr/world/article/826146/kris-spurou-maimou-to-dimopsifisma-ton-skopianon/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.