Ανοιχτή επιστολή προς τους εισαγγελείς ΑΠ Ξένη Δημητρίου και Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο

Με αφορμή την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αττική η οποία σκότωσε τουλάχιστον 81 άτομα, τραυμάτισε άλλα τουλάχιστον 187, κατέστρεψε περισσότερες από 2.500 κατοικίες αλλά και αμέτρητα αυτοκίνητα, καταστήματα, υποδομές κ.α. , θέτω υπόψιν σας προς αξιοποίηση , μερικές πληροφορίες που έχω συλλέξει από το διαδίκτυο και ενδέχεται να βοηθήσουν την έρευνά σας :

Μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι

Η κ. Μαρία, μόνιμη κάτοικος ενός διαμερίσματος δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, είδε ξαφνικά τη φωτιά μπροστά της και πρόλαβε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της κι έπεσαν στη θάλασσα. «Παρότι γνωρίζαμε την ακτή δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε, λόγω του καπνού και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Όσο πλησίαζε η φωτιά, από την πολλή ζέστη και τον καπνό νιώθαμε σαν να είμαστε μέσα σε ηφαίστειο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, έγινε αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε φλεγόμενο προς τη θάλασσα και τελικά έπεσε στα βράχια. Ακόμη, η κ. Μαρία επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζοντάς της ολιγωρία.

Η Ροζμαρι :

Ο μόνος συντονισμός ήταν το περιπολικό που εκλισε τον δρόμο στο 15ο χλμ της Μαραθώνος οδός Ακροπόλεως και τους έστελνε προς τα κάτω Αυτός ήταν ο μόνος συντονισμός … ο κόσμος καιγόταν μέσα στα αμάξια δίπλα μας Καταλαβαίνετε ;; Τρία μέτρα απο την θάλασσα τι να σας πω; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός δεν ακούσαμε ποτέ καμία πυροσβεστική τίποτα Εγώ μπορούσα να φεύγω προς τα πάνω: 20 μέτρα είναι το σπίτι μου Δεν άφηναν τον κόσμο… Μας στείλαν και μας έκαψαν σαν τα ποντίκια Ημασταν μέσα στη θάλασσα, καιγόμασταν μέσα στη θάλασσα και πνιγόμασταν καταλαβαίνετε ;; Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, τι να σας πω τι να σας πω; Δεν ξέραμε τι μας γίνεται, να εκσφενδονίζονται πράγματα.. Τα παιδιά μου τα είδα μετά από 7 ώρες και κάποια στιγμή που ρώτησα τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ ρε παιδιά τι γίνεται, στείλατε στο Κόκκινο Λιμανάκι Τι γίνεται εκει πέρα; Δεν ξέρουμε έλεγαν Και υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά Μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια μόνο αυτό εχω να σας πω. Δεν υπήρχε λόγος να καούμε δεν υπήρχε λόγος, έπρεπε να μας αφήσουν να φύγουμε προς τα πίσω

Απαιτούν διόδια από τον κόσμο που προσπαθεί να σωθεί απ’ την ΦΩΤΙΑ

Την στιγμή που καίγεται η Αττική την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάνθρωποι μας προσπαθούν να φύγουν προκειμένου να σωθούν από την φωτιά η Ολυμπία Οδός και η διοίκηση της απαιτούν από τον κόσμο να πληρώνει διόδια στην Εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου. 

Μέλη της ομάδας ΓΟΝΕΙΣ στο facebook αλλά και αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας σελίδας καταγγέλουν συνεχώς από το απόγευμα την απαράδεκτη στάση της Ολυμπίας Οδού. Λίγη ώρα πρίν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε το νομό Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γεγονός που καθώς φαίνεται στο βωμό του κέρδους αφήνει αδιάφορη τη διοίκηση της Ολυμπίας Οδού.

Καταγγελία – σοκ από τον γιο γυναίκας που χάθηκε στη φωτιά – «Είχαν κλείσει την Μαραθώνος και έστελναν τα αυτοκίνητα σε αδιέξοδα – Η μητέρα μου κάηκε αβοήθητη»

25 Ιουλίου 2018

  • Η ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην οδό Χρυσανθέμων
  • Πέθανε στο Θριάσιο 84χρονος με βαριά εγκαύματα
  • Στους 80 είναι οι καταγεγραμμένοι νεκροί σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της πυροσβεστικής
  • Στους 81 σύμφωνα με τον ανεπίσημο
  • Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100
  • Tραυματίες είναι 71 ενήλικες οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται
  • 9 είναι οι διασωληνωμένοι και 11 παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Παίδων.
  • Αλαλούμ με τους αγνοούμενους…

Πόνος, θάνατος και καταστροφή στην Ανατολική Αττική. Η λίστα των νεκρών μεγαλώνει ώρα με την ώρα ενώ εξακολουθεί να επικρατεί αλαλούμ με τους αγνοούμενους από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ο νέος απολογισμός της πυροσβεστικής κάνει λόγο για 79 νεκρούς. Όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, αφού οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, περιοχή η οποία επλήγη βάναυσα από τις πυρκαγιές είπε ότι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα γνώριζε για 40 αγνοούμενους. Μάλιστα, είπε ότι τον ενημέρωσαν και για άλλους νεκρούς που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας. Την ίδια ώρα συγγενείς και φίλοι ψάχνουν τους δικούς τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια.

Σοκάρει μια ακόμη μαρτυρία κατοίκου της ανατολικής Αττικής, ενός άνδρα που έχασε τη μητέρα του από τη φωτιά της Δευτέρας. Η άτυχη γυναίκα, η Αγγελική Γιαννοπούλου 88 ετών, βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. «Η μητέρα μου κάηκε αβοήθητη επειδή υπήρξε ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε ο γιος της λίγη ώρα αφού άνδρες της ΕΜΑΚ είχαν βρει τη μητέρα του νεκρή. Όπως είπε, η σορός της μητέρας του δεν μπορούσε να αναγνωριστεί. Κατήγγειλε, κάνοντας μάλιστα λόγο για «βλακεία των αστυνομικών», πως όταν έκλεισε η αστυνομία τη Μαραθώνος, η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν προς αδιέξοδους δρόμους και γι΄αυτο και πέθανε ο κόσμος !

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του

Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγη ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές περιοχές.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης.

Επίσης, στη σύσκεψη συμμετέχουν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι δημάρχοι των πληγεισών περιοχών, Ραφήνας – Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα.

Ακόμα και σήμερα φουσκωτά σκάφη του Λιμενικού ερευνούν τις ακτές αναζητώντας σορούς ανθρώπων που είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν κολυμπώντας στη θάλασσα ενώ κλιμάκια της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών ελέγχουν τα σπίτια. Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους συγγενείς να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν.

Αλέξη, απάντα, γιατί ο Αδαλής, απειλεί να τα κάνει όλα πουτ@ν@.

George Adalis BΕχεις ξαναδει ποτέ φωτιά στην οποία να μην συμμετέχει ο Στρατός???‬

George Adalis BΜιλαω για πεζοπόρα και υδροφόρες! Πρώτη φορά απουσίαζε ο στρατός από πυρκαγια!!!‬

George Adalis BΠου ξαναείδατε ρε ταγάρια να “αρρωσταίνει” ολάκερος αρχηγός ενός από τους 25 καλύτερους στρατούς παγκοσμίως έτσι στα ξαφνικά και να είναι σε καταστολή χωρίς να λέει κανείς τι έπαθε? ‬Και λίγες μέρες μετά, αφού τον αντικαταστήσατε λες και πάσχει από καμιά ανίατη ασθένεια, να γίνεται η “φάση” με τα πρακτοριλίκια των ΡΩΣΩΝ και αμέσως μετά να έχουμε εκατόμβη νεκρών? 

ΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΡΕ ΡΕΜΑΛΙΑ ???

 George Adalis BΠάντως τώρα η Ραφήνα έγινε μια πρώτης τάξης περιοχή για απόβαση!‬

 George Adalis BΠροεόρτια είναι αυτά! Οπως το 2007 με τις φωτιές έφεραν την δηθεν χρεοκοπια έτσι και τώρα θα φέρουν κάτι “άλλο” !!!!‬

 George Adalis BΣε όλες τις φωτιες της Αθηνας από το 1974 μεχρι σημερα, συμμετείχε ΠΑΝΤΑ ο Στρατός! ‬

Και συγχωρέστε με αλλά στο Χαιδάρι, στην Κόρινθο και στο Μεγάλο Πευκο ΔΕΝ υπηρετούν τα πλουσιόπαιδα! 

Για άλλους λόγους απαγόρευσαν.

ΠΡΩΤΗ φορά απαγόρεψαν στον στρατό να συμμετεχει σε κατάσβεση! 

Οταν θα ερθει η ωρα θα γράψω άρθρο!

https://www.facebook.com/adalisgeo/posts/1954949607895220

Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της βουλής : Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν κρύβεται

Εθνική τραγωδία, ποινική ευθύνη και δημοκρατικό καθήκον

Της Ζωής Κωνσταντοπούλου

24/07/2018

Για τις εθνικές τραγωδίες δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ευθύνες προσωπικές, πολιτικές και ποινικές.

Σε αυτούς που οργανώνουν φιέστες και φωτογραφίζονται βραβευόμενοι, την ώρα που έχουν αφήσει τη χώρα στο έλεος του καιρού και τους πολίτες εγκαταλελειμμένους και αβοήθητους.

Για τους σημερινούς νεκρούς και για την ανείπωτη καταστροφή υπάρχει ευθύνη.

Που δεν κρύβεται.

Στην Κυβέρνηση και στην Περιφέρεια, που μετά την τραγωδία στη Μάνδρα και την περιβαλλοντική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας των αθώων συνανθρώπων μας και της χώρας μας, γιατί ασχολούνταν να γιορτάζουν την δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια και να κάνουν δημόσιες σχέσεις.

Και σε μια σειρά ιθυνόντων, που αντί να πράττουν το καθήκον τους έναντι των πολιτών και της πατρίδας, ασχολούνταν με το να κάνουν τα υπεσχημένα έναντι των δανειστών και των πάσης φύσεως πατρόνων.

Τα περί ασύμμετρων απειλών αποτελούν πρόκληση στην κοινή λογική. Τα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών είναι από πολλού χρόνου γνωστά και αντιμετωπίσιμα, με τη δέουσα οργάνωση, πρόβλεψη, σχέδιο και εποπτεία, με την ορθή κατανομή των δημοσίων δαπανών και των ανθρώπινων πόρων. Εκείνοι που είχαν προτεραιότητα την αυτοπροβολή τους, την εξαπάτηση των πολιτών και την παράδοση της χώρας, ας μην παριστάνουν τα θύματα.

Μόλις χθες, ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε ανέμελα ταξίδια στο εξωτερικό για να βραβευτεί, ο Υπουργός Εξωτερικών παρίστανε το λιοντάρι σε μια αυτοσχέδια σκιαμαχία με αφηγήματα περί πρακτόρων στο Μακεδονικό, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ασχολείτο με το πώς θα προστατεύσει τους παράνομους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους παράνομους ΧΥΤΑ, η Περιφερειάρχης συμμετείχε στις κομματικές φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Άμυνας εμπορευόταν όπλα και συνολικά τα κονδύλια των δημοσίων δαπανών κατασπαταλούνταν, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες, σε σκοπούς διαφορετικούς από την θωράκιση της χώρας μας και την προστασία των πολιτών της.

Δεν αρκεί λοιπόν καμμία ακύρωση Προεδρικής Δεξίωσης, δεν αρκούν ούτε οι επικοινωνιακές επιτελικές συσκέψεις, ούτε η μεσίστια σημαία της Βουλής, ούτε η καθυστερημένη Εισαγγελική έρευνα. Δεν αρκούν τα ψεύτικα λόγια πάνω από τους νεκρούς και τις στάχτες.

Και δεν ξεγελιέται κανείς από την ξετσίπωτη επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβερνητικής τηλεόρασης -εκεί κατάντησαν την ΕΡΤ- που στην ολονύχτια αναμετάδοση ειδήσεων κοπτόταν να φιλοτεχνήσει το προφίλ του Πρωθυπουργού και όχι να ενημερώσει για την τραγωδία, επιχειρώντας προκλητικά να υποβαθμίσει την τραγωδία, όπως έκανε χοντροκομμένα και η κυβερνητική ΑΥΓΗ, που κυκλοφόρησε σήμερα με πρωτοσέλιδο αποπροσανατολισμού, με αναφορά σε 2 νεκρούς- με ψιλά γράμματα.

Σχέδιο Ξενοκράτης: Όταν αφήνεις 100άδες πολίτες να θαλασσοδέρνονται επί 4 ώρες!!!

Μηνάς Τσαμόπουλος

Εκ του τραγικού αποτελέσματος προκύπτει ότι τις κρίσιμες ώρες δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» που είναι το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Όταν βλέπεις να σπεύδουν εθελοντές για να βοηθήσουν, παρακινούμενοι από μία αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση, οι οποίοι όμως, εθελοντές, δεν είναι εκπαιδευμένοι με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή, τότε αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι δεν λειτούργησε τίποτα.

Δεν υπήρξε κεντρικός συντονισμός. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, κάηκαν ζωντανοί προσπαθώντας να διαφύγουν με το αυτοκίνητό τους εγκλωβισμένοι σε…μποτιλιάρισμα, ή με τα πόδια τρέχοντας προς τη θάλασσα ή μέσα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης όλα τα υπουργεία καταρτίζουν ειδικά σχέδια τα οποία τα στέλνουν προς έγκριση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το κάθε υπουργείο χαράζει τη δική του στρατηγική ανάλογα με τις αρμοδιότητές του. Είδατε να γίνεται συντονισμένη κινητοποίηση;

Και φθάνουμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Οι γνώστες μας εκμυστηρεύτηκαν τι πήγε στραβά.

-Καταρχήν έπρεπε να κινητοποιηθούν τα πλωτά του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή από όπου φόρτωναν νερό τα αεροπλάνα που συμμετείχαν στην πυρόσβεση για να απομακρύνουν, για λόγους ασφαλείας, όσα σκάφη βρισκόντουσαν εκεί.

-Από τη στιγμή που ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στις παραλίες σύμφωνα με το σχεδιασμό θα έπρεπε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση όλων των πλωτών και χερσαίων μέσων που έχει στη δικαιοδοσία του το Λιμενικό με σκοπό να συνδράμουν στην έρευνα-διάσωση και μεταφορά όσων βρίσκονταν στη θάλασσα.

– Αντί για αυτό, άφησαν συμπολίτες μας να κολυμπάνε επί τέσσερις ώρες στη θάλασσα, να παρασύρονται από τα ρεύματα και κάποιοι να πνίγονται μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά. Να το χαρακτηρίσω; Όχι. Το αφήνω σε σας.

– Άφησαν να κυλήσει ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Και ο χρόνος σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Έπρεπε να κινηθούν πιο γρήγορα και όχι να αφήσουν να πέσει η νύχτα.

– Δεν πέταξαν ελικόπτερα να ρίξουν φωτιστικές φωτοβολίδες για να εντοπιστούν όσοι αγνοούνταν στη θάλασσα.

– Έπρεπε να σταλούν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού με φουσκωτά να περισυλλέξουν όσους βρίσκονταν στη θάλασσα.

– Υπήρχαν δεκάδες ιδιωτικά σκάφη χωρίς να τα συντονίζει κάποιος αρμόδιος, που προσπαθούσαν να βρουν ναυαγούς μέσα στο σκοτάδι και με κίνδυνο να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν άθελά τους εκείνους που πήγαν να σώσουν.

– Ηρωϊκή η προσπάθεια των πληρωμάτων τριών επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων με επικεφαλής τους πλοιάρχους Γιώργο Δήμου του Speedrunner, Θανάση Χαλά του Superferry της Golden Star ferries και Γιάννη Βουτσελάκο του Τera Jet της Seajets.

Η ναυτοσύνη τόσο των ίδιων όσο και των πληρωμάτων τους, έσωσε δεκάδες ανθρώπους από τη θάλασσα. Οι περιγραφές σου κόβουν την ανάσα. Μέσα στο σκοτάδι ακινητοποίησαν τα πλοία για να μην σκοτώσουν κάποιον με την προπέλα ή με την ταχύτητα του σκάφους και προσπαθούσαν να εντοπίσουν «ναυαγούς» από τις φωνές-κραυγές τους. Τραγική στιγμή όταν ο καπετάν Γιάννης Βουτσελάκος με μέλη του πληρώματος ανέσυρε το άψυχο κορμί ενός 14χρονου κοριτσιού.

Αν δεν υπήρχαν οι έλληνες ναυτικοί, με την ψυχραιμία και την ικανότητά τους, ο αριθμός των θυμάτων στη θάλασσα θα ήταν δυστυχώς μεγαλύτερος.

Δικαιολογίες θα βρεθούν πολλές για το τι πήγε στραβά. Καμία όμως δεν μπορεί να φέρει πίσω τους νεκρούς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΚ! «Καθαρή δολοφονία! Πώς μας έστειλαν στο θάνατο. 300 οι νεκροί…»

επιστολή στην χρήστρια Εβίτα (Evitelous Epitelous):

 «Εβίτα μου μας κάψανε. Μας σκότωσαν. Αντί να κρατήσουν πάσει θυσία ανοικτή τη Μαραθώνος να φεύγει ο κόσμος προς Αθήνα την έκλεισαν και οδήγησαν χιλιάδες αυτοκίνητα στον … λαιμό του μπουκαλιού. Αφησαν μονο έναν δρόμο ανοικτό, αυτόν που οδηγεί στο Μάτι. Έκαναν σχέδιο που ούτε ο πιο άσχετος δεν θα έκανε. Εγώ, μόλις είδα να κλείνουν τη Μαραθώνος, άνοιξα τα μπέκ του πηγαδιού , φόρτωσα την οικογένεια και τα ζώα μου στο τζίπ και έφυγα μέσα απ το βουνό προς Λούτσα. Δεν ειμαι ειδικός αλλα αμέσως κατάλαβα πως αν η φωτιά καβαλήσει τη Μαραθώνος θα γίνει μεγάλο κακό. Θα δεις πως οι νεκροί θα περάσουν τους 300. Είναι ΑΜΕΑ, γέροι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τα aircondition. Όλα τα σπίτια έχουν μέσα νεκρούς. Τέσσερεις εκκλησίες έχουμε, ας κτύπαγαν τις καμπάνες. Ολοι θα άκουγαν, θα καταλάβαιναν. Και βρε Εβίτα , ξέρουν πως κάθε χρόνο καίγεται ο Βουτζάς, να μην έχουν ένα δυο τρία σχέδια σωτηρίας του κόσμου? Είναι δυνατόν? Ούτε πυροσβέστης είμαι ούτε ειδικός. Μεσίτης της περιοχής ήμουνα και ξέρω τους δρόμους. Γι αυτό σώθηκα. Εβίτα, ήταν καθαρή δολοφονία. Πρέπει να δικαστούν ολοι αυτοί. Να καταδικαστούν. Για τα μωρά που χάθηκαν, για τις ψυχές που έφυγαν με τέτοιο βασανιστικό θάνατο…

Καί σαν να μην έφτανε το ηλίθιο σχέδιο τους , ήρθαν και δυο καράβια και τα άφησαν να αδειάσει τον κόσμο στο λιμάνι της Ραφήνας. Σου μιλάω για πανηλίθιους , ανοργάνωτους, ανίκανους εγκληματίες.

Οχι μη δώσεις χρήματα. Δεν έχουν καμία οργάνωση. Θα εξαφανιστούν απο τους επιτήδειους!!!»

Τον έψαχνα ολη μέρα χθές και το τηλέφωνο του ήταν κλειστό. Ειχα αρχισει να ανησυχώ και τον πήρα πρωί πρωί για να μου επιβεβαιώσει οτι όλοι οσοι έχουμε πάει έστω και μια φορά στην περιοχή , σκεπτόμαστε. Έλλειψη σχεδίου, συντονισμού, κοινής λογικής. Σχέδιο … Καρανίκα …

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εκκενώθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας

Έλλειψη συντονισμού κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εκκενώθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας, καθώς δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. «Έπαιρνε άπειρα τηλέφωνα στον δήμο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική και κανένας δεν της έλεγε τι να κάνει. Το πρώτο πυροσβεστικό εμφανίστηκε 11:30 τα μεσάνυκτα. Το κτίριο σώθηκε από τις φωτιές από 3 τεχνικούς υπαλλήλους με δική τους πρωτοβουλία και κίνδυνο τη ζωή τους. Άφαντοι οι αρμόδιοι» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Κέντρο Υγείας εκκενώθηκε στις 6:30 μ.μ. και κανείς δεν γνωρίζει τι θα είχε συμβεί άν η διευθύντρια-συντονίστρια δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το εκκενώσει. «Απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στη Λ. Μαραθώνος. Με δική της ευθύνη και αυτοθυσία γύρισαν πίσω οι τρεις τεχνικοί (υδραυλικός, ψυκτικός, ηλεκτρολόγος), πήραν τις μάνικες και έσωσαν το Κέντρο Υγείας» τονίζει.

«Μάχη» δόθηκε στα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων.

Πολλοί από τους εργαζόμενους έχασαν περιουσίες στην πύρινη λαίλαπα και κινδύνεψαν δικοί τους άνθρωποι. Όμως, όλοι προσέτρεξαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και πρόσφεραν βοήθεια σε τραυματίες και εγκαυματίες, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοοκομεία.

«Πήγαν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Οι ίδιοι περιγράφουν εικόνες φρίκης και καταστάσεις μπάχαλο, χωρίς κανέναν συντονισμό. Περιέθαλψαν 92 εγκαυματίες και τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις πιο σοβαρά διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ σε εφημερεύοντα νοσοκομεία» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων, γιατροί και νοσηλευτές περιέθαλψαν 25 εγκαυματίες και τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο πιο σοβαρά διακομίσθηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία και σύμφωνα με την Ομοσπονδία «αρκετοί εργαζόμενοι που είναι κάτοικοι της περιοχής έχασαν τα σπίτια τους και κινδύνεψαν συγγενείς τους, περιγράφουν εικόνες φρίκης και παντελή έλλειψη συντονισμού με το δημαρχείο και τις άλλες αρμόδιες αρχές».

«Θρηνούμε μία συνάδελφο που χάθηκε στις φωτιές με τα δύο παιδιά της και τη μητέρα της»

Όμως, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και σε μία τραγική ιστορία που αφορά τον θάνατο μίας συναδέλφου, εργαζόμενης στον τομέα της Υγείας: «Δυστυχώς, από επίσημη ενημέρωση που έχουμε, μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και συνάδελφος Τεχνολόγος-Ακτινολόγος με τα δύο παιδιά της και τη μητέρα της, που αναγνωρίστηκαν σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα (αναγνωρίστηκε το παιδί της και βρέθηκε η τσάντα με την ταυτότητά της). Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η άτυχη συνάδελφός μας, παρουσιάστηκε για πρώτη ημέρα τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας με τρίμηνη μετακίνηση από το ΓΟΝΚ που υπηρετούσε. Μονογονεϊκή οικογένεια, που πέρυσι στο ίδιο σπίτι χάθηκε και ο πατέρας της (σκοτώθηκε στο πηγάδι του σπιτιού)».

Απίστευτη καταγγελία: Η κυβέρνηση έκρυβε επίτηδες τον αριθμό των νεκρών

Εκτός από τους ανθρώπους και τις περιουσίες που χάθηκαν στη βιβλική πυρκαγιά της Δευτέρας που έσπειρε τον θάνατο στην ανατολική Αττική και την Κινέτα, «κάηκε» και η επίσημη ενημέρωση…

…καθώς στο υπουργείο Υγείας είχε πέσει «σιγή ασυρμάτου» ύστερα από την αλλοπρόσαλλη εντολή Μαξίμου «Μη δίνετε νεκρούς»!

Μια εντολή που προκάλεσε οργή τόσο σε εργαζομένους του υπουργείου Υγείας όσο και στους εκπροσώπους του Τύπου, που προσπαθούσαν έως τα ξημερώματα της Τρίτης να διασταυρώσουν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το ΕΚΑΒ αλλά και το γραφείο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τις πληροφορίες που έφταναν για δεκάδες νεκρούς.

Ομως ουδείς από το υπουργείο τις επιβεβαίωνε, παρά μόνο τους δύο νεκρούς που είχε δώσει το ΕΚΑΒ τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «υπήρχε κεντρική απόφαση να μη μιλήσουν για νεκρούς, μέχρι να βγει ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης να κάνει επίσημη ενημέρωση». Η εκτίμηση που έδωσαν πηγές στο υπουργείο Υγείας, που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την ασυνεννοησία και το αλαλούμ που επικράτησε στο υπουργείο, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν ότι «στην κυβέρνηση δεν είχαν εικόνα για τον αριθμό των νεκρών και για να μην τους κατηγορήσουν ότι δεν γνωρίζουν, θεώρησαν σωστό να μην επιβεβαιώνουν τους νεκρούς. Οι άνθρωποι έχουν το σύνδρομο καταδίωξης»…

Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου, Ευάγγελε Αποστολάκη, ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Γράφει η Καλλιόπη Σουφλή

Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου, ναύαρχε Ευάγγελε Αποστολάκη, ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Γιατί δεν έδωσες ΑΜΕΣΑ εντολή, από την πρώτη στιγμή που τα τηλεοπτικά κανάλια έκαναν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα, στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΡΑΦΗΝΑΣ, να μεταβεί και να τους συλλέξει; (έπρεπε να τα ξέρει όλα πριν από τα κανάλια 
2. Γιατί δεν συννενοήθηκες ΑΜΕΣΑ με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να πλεύσουν στις ακτές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, πλοία του Εμπορικού Ναυτικού που κάνουν δρομολόγια, προκειμένου να  περισυλλέξουν τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να βρουν σωτηρία στη θάλασσα.
3. ΓΙΑΤΙ, δεν έδωσες ΑΜΕΣΑ εντολή στη ΒΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, προκειμένου να μεταβούν ελικόπτερα να περισυλλέξουν τους κατοίκους από την θάλασσα;;;
Τα “ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”, όπως ονομάζονται οι πιλότοι των ελικοπτέρων SIKORSKY, έχουν βραβευθεί για τις διασώσεις και τις αεροδιακομιδές τους, καθώς έχουν σώσει εκατοντάδες ανθρώπων. 

4. ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ;;;


Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΙ, ΟΤΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ, Ο κ. ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ, ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ

 

Δείτε ποιος και τι ακριβώς φταίει για την εκατόμβη των νεκρών και τις βιβλικές καταστροφές

Σταύρος Καλεντερίδης*

Το πολιτικό σύστημα διατείνεται πως αποτελεί καθήκον του η προστασία των δασών της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ισχυρίζονται πως συνέταξαν το άρθρο 117 του Συντάγματος και συγκεκριμένα την παράγραφο 3, σύμφωνα με την οποία:

«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».

Το Σύνταγμα της χώρας, εμπράκτως, δεν προστατεύει κανέναν και τίποτα, και συνεπώς κάθε φορά που αναφέρεται σε προστασίες και εγγυήσεις, οφείλουμε να αναλύουμε βαθύτερα για να ξεδιαλύνουμε την αναμενόμενη πολιτική απάτη. Επί της ουσίας το Σύνταγμα λειτουργεί ως πολιτικό συγχωροχάρτι, και τα άρθρα του ως τυπικές δηλώσεις νομιμοποίησης της πολιτικής ασυδοσίας εναντίον των πολιτών και της χώρας. Έτσι συμβαίνει και εν προκειμένω, και εξηγώ:  

Το Δασολόγιο είναι το σύστημα καταγραφής όλων των δασών της χώρας μας. Για την ολοκλήρωση του απαιτείται η σύνταξη και κύρωση επίσημων Δασικών Χαρτών από την πολιτεία. Επί της ουσίας, οι Δασικοί Χάρτες είναι αυτοί οι οποίοι ορίζουν και οριοθετούν τα δάση της χώρας μας με απόλυτο και νόμιμο τρόπο, ενώ αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την προστασία τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 24§1 του Συντάγματος «η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους». Οι υποχρεώσεις βέβαια του κράτους, ειδικά αυτές που προβλέπονται στο Σύνταγμα προκαλούν μάλλον κλαυσίγελο παρά έννομα αποτελέσματα. Το κράτος λοιπόν, πιστό στον ρόλο του ως αντίπαλος της κοινωνίας και των πολιτών δεν έχει καταρτίσει τους αναγκαίους δασικούς χάρτες της χώρας μας, ενώ πρόσφατα η ολοκλήρωση τους μετατέθηκε για το 2021!! Το κράτος δηλαδή δεν έχει ουσιαστικά ορίσει τα όρια των δασών, άρα και ποιες περιοχές θεωρούνται και αναγνωρίζονται ως δάση. Αν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω χάρτες, οι περιοχές που εμείς γνωρίζουμε ως δάση, και οι δασικές εκτάσεις για τις οποίες κόπτονται οι πολιτικοί ταγοί, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες από το κράτος. 

Δίχως τους δασικούς χάρτες δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ το άρθρο 24§1 του Συντάγματος για «την προστασία των δασών» και το άρθρο 117§3 του Συντάγματος για την «υποχρεωτική αναδάσωση και απαγόρευση διάθεσης για άλλο προορισμό», μιας και όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν οριστεί επακριβώς ποια είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν στα δασαρχεία δασικοί χάρτες, οι οποίοι δεν είναι ακριβείς, ακριβώς για να δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε δασάρχη να προβαίνει σε αποχαρακτηρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με τις ευλογίες λοιπόν του ισχύοντος νομικού πλαισίου, παρατηρούμε δάση τα οποία καταστρέφονται από πυρκαγιές να λεηλατούνται από οικοπεδοφάγους ή στην καλύτερη περίπτωση να παραχωρούνται σε εταιρίες και ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος πάντα του περιβάλλοντος και της χώρας. 

Αξίζει να αναφερθεί πως οι μνημονιακές συμβάσεις ήταν αυτές που επέβαλαν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να σταματήσει το φαγοπότι και να καταρτίσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εθνικού δασολογίου, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατέστη ακόμα δυνατό, διότι προκύπτουν διάφορα «κωλύματα», «διαφωνίες» και λοιπές δικαιολογίες συμφερόντων.

Από το 1975 μέχρι σήμερα, το κράτος, δηλαδή σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και οι πολιτικοί, δεν όρισαν ποτέ τα όρια των δασών της χώρας μας. Έτσι, τα δάση της Ελλάδας παραμένουν από τότε απροστάτευτα και στο έλεος της καταστροφής. Μια κατάσταση που δυστυχώς παραμένει εν ισχύ και σήμερα και για την οποία κανείς δεν τολμάει να μας ενημερώσει.

Η ζοφερή πραγματικότητα όμως είναι πως ολόκληρη η Ελληνική πολιτεία λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο το κράτος μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο τακτικών πολιτικής εξαπάτησης, νομικών παραθύρων, δικαιοφάνειας και παρανομίας. 

*Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος – Επικοινωνιολόγος

 

 

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ 

37 comments on “Ανοιχτή επιστολή προς τους εισαγγελείς ΑΠ Ξένη Δημητρίου και Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο

  1. 26/7/18
    Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον αυριανισμό και να δώσει απαντήσεις στα επτά ερωτήματα για τις τεράστιες απώλειες της πυρκαγιάς
    Aμεση Ανάλυση: Επτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

    Χρήστος Μπάρλας
    Είναι προφανές ότι η τραγωδία στο Μάτι έχει αιτίες, οι οποίες ήδη διερευνώνται αλλά πάνω από όλα ευθύνες. Οι πλάτες και οι καρέκλες κάποιων καβαλάνε στην πλάτη τους ήδη τουλάχιστον 81 νεκρούς σε μια σπιθαμή γης.
    Σε κάθε μεγάλη καταστροφή ανακαλύπτουμε την… «πυρίτιδα» και την επιβεβλημένη ανάγκη να δράσουμε για να μην μας ξαναβρεί το κακό. Την επομένη μέρα καταστρώνουμε σχέδια επί χάρτου που «καίγονται» εύκολα και ήσυχα στην λήθη, στο βόλεμα, στην ανικανότητα και στον ωχαδελφισμό μιας πολιτείας αδύναμης να επιβάλει κανόνες και να προστατεύσει ζωές, περιουσίες αλλά και το περιβάλλον. Σχέδια, συστήματα και υπηρεσίες που δεν λειτουργούν και που σαπίζουν ανενεργές σε υπόγεια ή σε ανάγεια εγκεφάλων αρμοδίων και ανεύθυνο – υπεύθυνων.
    Έχουμε και λέμε:
    1) Λειτουργεί και αν όχι γιατί το σύστημα «Engage»;

    Για την ηλεκτρονική απεικόνιση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα και των διαθέσιμων ποσοτήτων υγρού κατάσβεσης και ύδατος σε πραγματικό χρόνο. (Είχε δρομολογηθεί την περίοδο 2013 – 2014 επί υπουργίας Δένδια.)

    2) Το σύστημα «Evita» υπάρχει;

    Η εγκατάσταση του Συστήματος Δημιουργίας Σχεδίου Εκκένωσης με τη χρήση γεωγραφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων, της διάταξης των μετώπων της πυρκαγιάς, των διαθέσιμων οδικών προσβάσεων και άλλων παραμέτρων, το οποίο έχει τη δυνατότητα υπόδειξης δρομολογίων εκκένωσης, αλλά και υπόδειξης ασφαλών περιοχών.

    3) Έχει προβλεφθεί ή είναι σε λειτουργία η δυνατότητα αποστολής SMS στους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις υπό εκκένωση περιοχές; (Με εντοπισμό τους μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.)

    4) Είναι σε χρήση το συστήματος AVL του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος; Με τη μετάδοση εικόνας από το σημείο της πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών σε πυροσβεστικά οχήματα κλπ. έτσι ώστε να υπάρχει εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο όλων των παραμέτρων.

    5) Ενοποιήθηκαν τα επιχειρησιακά κέντρα; Λειτουργεί το 112 και ως αριθμός για αντίστοιχες έκτακτες καταστάσεις αλλά και ως επιχειρησιακό κέντρο;

    6) Η ομάδα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και οι 50 μοτοσικλέτες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον εντοπισμό των βέλτιστων διόδων στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και για τη βοήθεια προς τους πολίτες σε περίπτωση εκκένωσης είναι ενεργή και στελεχωμένη; (Είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας Δένδια.)

    7) Είναι αλήθεια ότι ο Αρχηγός αλλά και ο επιχειρησιακός Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος είναι από τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς καμία εμπειρία, γνώση ή επιχειρησιακή τριβή με τον Νομό Αττικής; Και αν είναι έτσι, παίζει κάποιο ρόλο;

    Εν αναμονή απαντήσεων…

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/07/blog-post_954.html

  2. Αυτή η φωτογραφία μπορεί καλύτερα απ ολες να περιγράψει τον όλεθρο που έζησαν οι συνάνθρωποι μας στο Μάτι, την Ραφήνα,το Κόκκινο Λιμανάκι και τις γύρω γειτονιές….

  3. Συγκλονίζει η ανάρτηση δακρυσμένου πυροσβέστη στις φωτιές στο Μάτι
    «Καλό παράδεισο ψυχούλες»

    Γράφει ο πυροσβέστης Νίκος Ρουκούδης:

    «Μάτι Αττικής 23-25 Ιουλίου 2018.
    Αυτήν την ώρα είμαι στο υπηρεσιακό λεωφορείο και επιστρέφω στην οικογένεια και το σπίτι μου. Θα δω ξανά την κόρη και την γυναίκα μου. Θα τους αγκαλιάσω όπως ποτέ ξανά… Θα κάνω ένα μπάνιο και θα προσποιηθώ πως επιστρέφω σιγά σιγά στην ρουτίνα μου….
    Δεν είναι τίποτα ίδιο όμως…
    Δεν το εξηγείς ούτε με λόγια ούτε με φωτογραφίες…
    Άλλωστε πώς να εξηγήσεις κάτι που, ούτε εσύ το έχεις χωνέψει;
    Πόση λύπη και τραγωδία να χωρέσει σε λίγα στρέμματα…;
    Πόσες ψυχούλες χαμένες …Άδικα και γρήγορα…
    Πόσες περιουσίες στάχτη…
    -«Είστε όλοι καλά;», ρωτούσα ανθρώπους που έβρισκα στον δρόμο να μαζεύουν ότι τους έχει απομείνει…
    -«Πώς να είμαστε καλά αγόρι μου;» η πιο συνηθισμένη απάντηση…
    Πώς να είναι οι άνθρωποι καλά ρε μαλάκα, όταν έχασαν συγγενείς, φίλους, γείτονες, περιουσία και ελπίδα;
    -«Τουλάχιστον είστε ζωντανοί»…. προσπαθούσα να τους ηρεμήσω… Μάταια πολλές φορές…
    Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω όλο αυτό, δεν μπορώ να το περιγράψω και δεν ξέρω εάν χρειάζεται…
    Να μην ξεχάσω….
    Δεν γίνεται να μετρήσεις πόσοι άνθρωποι ήρθαν για βοήθεια. Πόσοι μας ρώτησαν αν θέλουμε νερό και φαγητό… Αν χρειαζόμαστε το οτιδήποτε… Και ακόμα πηγαίνουν. Και θα συνεχίσουν. Υπέροχοι, απλοί άνθρωποι, χωρίς όνομα, χωρίς αντάλλαγμα δίνουν ελπίδα και βοήθεια, απλόχερα. Μια ομορφιά μέσα στη φρίκη και την μαυρίλα… Σεβασμός και συγκίνηση…
    Κανένας πυροσβέστης δε θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Δεν θέλει να γίνει ήρωας… Θέλει να βοηθήσει, να σώσει, δηλαδή να κάνει την δουλειά του σωστά και με το παραπάνω, και να επιστρέψει σπίτι του… Κι αν είναι ήρωες οι πυροσβέστες, σούπερ – ήρωες είναι οι εθελοντές, οι πολίτες που έδωσαν το παρόν, τα σπίτια, τα ρούχα, τα χρήματα και τον χρόνο τους να βοηθήσουν… Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι αστυνομικοί…Υπέροχοι και υπεράνθρωποι συνεργάτες».

    Μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του Star, o Νίκος Ρουκούδης, δεν έκρυψε πόσο βαθιά των συγκλόνισαν οι εικόνες που αντίκρισε στο Μάτι, όταν έφτασε εκεί τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Μακεδονία.

    “Ήταν ένας εφιάλτης, οι εικόνες που αντίκρισα ήταν πάρα πολύ σκληρές δεν μπορώ να τις περιγράψω με λόγια. Η ψυχή μου έσπασε όταν έφτασα έξω από ένα σπίτι και είδα καμένα παιδικά παιχνίδια. Φοβήθηκα ότι θα μπω μέσα και θα δω κάτι που απευχόμουν. Είδα και τον σκύλο της οικογένειας φοβισμένο και σκέφτηκα ότι μπορεί να τους βρω εκεί νεκρούς. Λίγο μετά είδα όλη την οικογένεια ζωντανή και καλά και χάρηκα σαν να ήταν δικοί μου άνθρωποι”, είπε.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους εθελοντές και τους απλούς ανθρώπους που έσπευσαν για να συμπαρασταθούν στους πληγέντες.

    “Ερχόντουσαν συνέχεια απλός κόσμος και μας ρωτούσαν αν χρειαζόμαστε κάτι, αν θέλουμε βοήθεια, αν μπορούν να κάνουν κάτι για να μιας διευκολύνουν. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε ήρωες. Σούπερ ήρωες είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έτρεξαν για να βοηθήσουν”, είπε.

    https://www.star.gr/eidiseis/ellada/430813/h-sygkinhtikh-anarthsh-pyrosbesth-sto-facebook#.W1nGY8ibJZA.twitter

  4. «Αυτό που έζησα εγώ και πώς έγινε…»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου Δημήτρη Βασιλόπουλου

    Όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα από έναν άνθρωπο που ξέρει καλά την περιοχή και γι’ αυτό απέφυγε τον κίνδυνο που τον βρήκε να κολυμπά στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.
    Μια από τις πλέον γλαφυρές αφηγήσεις για τα όσα έγιναν με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα, είναι εκείνη που ανέβασε στο Facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βασιλόπουλος…

    «Επειδή ακούω γύρω μου του κόσμου τις βλακείες και διαβάζω ακόμη μεγαλύτερες από ανθρώπους που ούτε έχουν ιδέα από την περιοχή και κυρίως από την ιδιομορφία που έχει το Μάτι…

    Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το Μάτι ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στον Δήμο Ραφήνας, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό μέρος του, στην είσοδό του, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Κόκκινο Λιμανάκι. Το Μάτι διοικητικά ανήκε πάντα στον Δήμο Νέας Μάκρης (η παραλιακή γραμμή Ζούμπερι, Άγιος Ανδρέας, Μάτι είναι η προέκταση της Νέας Μάκρης), ο οποίος Δήμος Νέας Μάκρης ενώθηκε πλέον με τον Δήμο Μαραθώνα, άρα δηλαδή το Μάτι ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα. Κοινώς ο Δήμος Ραφήνας και λόγω του λιμανιού που έχει, φορτώθηκε από μόνος του (και πολύ καλά έκανε φυσικά σε τέτοιες στιγμές), ένα φορτίο που ΔΕΝ του αναλογούσε. Για το τι έκανε ο Δήμαρχος Μαραθώνα και πού βρισκόταν το 24ωρο της μεγάλης πίεσης, ας το αναλογιστούν αυτοί που τον ψήφισαν. Ίσως είχε να φροντίσει ένα νέο μπότοξ, ίσως την βίλα του στην Καλλιτεχνούπολη, ίσως ήταν στην Μύκονο και πού να τρέχει τώρα, πάντως εκεί δεν εμφανίστηκε!

    Αυτοί που απορούν με τον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων, το κάνουν από άγνοια για το πώς ήταν διαμορφωμένη η περιοχή. Μιλάμε για μια εντελώς κλεισμένη περιοχή από παντού, με μια μόνο κεντρική αρτηρία, κοντά στην παραλία (αλλά όχι ακριβώς παραλιακή, δεν “βλέπει” θάλασσα ο κεντρικός δρόμος, καθώς είναι χτισμένα η ακτή και τα βράχια της από σπίτια, μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες κι ένα μεγάλο ξενοδοχείο), μια απίστευτα λοιπόν στενή οδική κεντρική αρτηρία που κινείται παράλληλα με την ακτογραμμή και που στα περισσότερα σημεία της δεν χωρούν δύο αυτοκίνητα να περάσουν και πρέπει να σταματήσει το ένα που πάει, για να περάσει το άλλο που έρχεται, και η μισή διαδρομή αυτής της αρτηρίας είναι στροφές και ταυτόχρονα ανηφόρα ή κατηφόρα, ανάλογα με την κατεύθυνση του καθενός.
    Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια κάθετη οδός επίσης στενή, που βγάζει στην λεωφόρο Μαραθώνος και στενάκια πολλά, που ή δεν βγάζουν πουθενά γιατί οδηγούν σε αδιέξοδο ή βγάζουν σε άλλα κάθετα στενάκια, που με την σειρά τους οδηγούν πάλι σε αυτή την κεντρική στενή αρτηρία ή στην κεντρική στενή κάθετη οδό. Και όλα αυτά μέσα σε δέντρα! Στον πανικό δεν έχεις καμία διέξοδο, παρά μόνο να κινηθείς προς την θάλασσα και αυτό έκαναν οι άνθρωποι όταν η φωτιά άρχισε να τους κλείνει από παντού!

    Με βάση αυτή την περιγραφή, καταλαβαίνει πλέον κανείς και τον εγκλωβισμό τόσων αυτοκινήτων. ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ και το έζησα όλο αυτό! Κάναμε μπάνιο δίπλα στον Άγιο Ανδρέα και βλέποντας πλέον ότι η φωτιά έχει ανέβει στην κορυφή του Βουτζά, αποφασίζουμε να φύγουμε. Το σπίτι μου είναι από την άλλη μεριά της Ραφήνας, προς την Αρτέμιδα, όμως είχαν κλείσει ήδη τη λεωφόρο Μαραθώνος. Έπρεπε λοιπόν να διασχίσω το Μάτι για να πάω σπίτι και μπήκα μέσα στο Μάτι για να περάσω από εκεί.
    Φτάνοντας όμως στο ύψος του ξενοδοχείου και βλέποντας το μποτιλιάρισμα που ήδη έχει δημιουργηθεί και όλα αυτά τα αυτοκίνητα μπροστά μου, να μην μπορούν να προχωρήσουν και να έχουν ακινητοποιηθεί, αντιλαμβάνομαι ότι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα έρθουν κι άλλα αυτοκίνητα από πίσω μου και θα εγκλωβίσουν κι εμάς σε μια ακινησία. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη έκανα μανούβρα επί τόπου στον στενό αυτό δρόμο, αναστροφή και γύρισα πίσω προς τη Νέα Μάκρη. Μέχρι να κάνω την αναστροφή, ήδη είχαν έρθει άλλα 3-4 αυτοκίνητα από πίσω μου! Ο ένας από αυτούς επίσης του έκοψε και έκανε αναστροφή. Από όλα αυτά τα αυτοκίνητα μόνο 6-7 κάναμε αναστροφή και φύγαμε. Οι υπόλοιποι ήδη είχαν εγκλωβιστεί, δεν μπορούσαν να γυρίσουν! Τι απέγιναν, δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί ανατριχιάζω!
    Και μέχρι να βγω από τον Άγιο Ανδρέα στην κλειστή πλέον Λ. Μαραθώνος (ούτε 3 λεπτά με το αυτοκίνητο) ήδη η φωτιά την είχε διασχίσει και είχε μπει μέσα στο Μάτι! Ήταν μπροστά μου η φωτιά και την έβλεπα! Για τέτοια ταχύτητα μιλάμε!

    Τέλος, αυτοί που λένε την εξυπνάδα, γιατί δεν ειδοποιήθηκε ο κόσμος να φύγει, ούτε αντιλαμβάνονται με τι ταχύτητα έφτασε η φωτιά κάτω, ούτε έχουν ιδέα από το Μάτι. Ας ξεκινήσουν σήμερα αυτοί οι εξυπνάκηδες να περάσουν από κάθε σπίτι για να “ειδοποιήσουν” τους ανθρώπους που είναι μέσα, σε ολόκληρη την περιοχή και σε όλα αυτά τα τόσο στενά δρομάκια και στα άλλα που οδηγούν σε αδιέξοδο, οπότε με το που θα φτάνουν στο τέλος σε κάποιο σπίτι, θα γυρνάνε μετά πάλι πίσω (και όλο αυτό με κλειστούς τους δρόμους από αυτοκίνητα) κι αν τελειώσουν του χρόνου το καλοκαίρι την “ειδοποίηση”, ας πάνε να το πουν και στους “χαζούς” που δεν σκέφτηκαν να το κάνουν!
    Ακόμη και από την τηλεόραση να το έλεγαν (για όσους έβλεπαν τηλεόραση φυσικά και δεν έκαναν μπάνιο στην θάλασσα ή την βόλτα τους ή δεν έπιναν τον καφέ τους και την μπύρα τους), πάλι ο ίδιος εγκλωβισμός θα γινόταν σε αυτά τα δρομάκια! Δεν υπήρχε διέξοδος! Το “γιατί” χτίστηκε έτσι πριν δεκαετίες αυτή η περιοχή, είναι ένα άλλο θέμα… Αλλά αυτοί που κάποτε έδιναν τις άδειες για να χτιστεί έτσι αυθαίρετα και κλειστοφοβικά το Μάτι, δημιουργώντας αυτή την εφιαλτική ρυμοτομία, έχουν φύγει προ πολλού από τον μάταιο τούτο κόσμο!

    Αυτά και καλημέρα σας! Η αλληλεγγύη που δείχνει τόσος κόσμος σε αυτές τις μαύρες ώρες, βγάζει αυτή την καλημέρα από τα χείλη μας!»

    * ορισμένα σημεία bold-αρίστηκαν με δική μας πρωτοβουλία

    http://m.popaganda.gr/pop-news/pirkagia-martyria-dimitris-vasilopoulos/

  5. 25/07/2018@17:47
    Τι έγραψε στα social media
    Συγκλονιστική μαρτυρία του καθηγητή Διαμαντόπουλου: «Βούτηξα στη θάλασσα να σωθώ»

    Αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έγινε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος.

    Μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε, καθώς βρέθηκε στον πυρήνα της πύρινης λαίλαπας, όπου μαζί με άλλους βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν πριν τους περισυλλέξουν τα σωστικά συνεργεία.

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε: «Βρέθηκα στον πυρήνα της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, εγκατέλειψα στην οδό Ακροπόλεως το αυτοκίνητο που κάηκε, βούτηξα με πολλούς άλλους στη θάλασσα (Αργυρή παραλία), απ’ όπου βαρκούλες μας περισυνέλλεξαν μετά τετράωρο. Έχω ένα κάταγμα στο πλευρό, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι σχετικά καλά. Επειδή είχα δέσμευση για κάποιες διαλέξεις σήμερα, ενημερώνω πως δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους οργανωτές, γιατί έχασα κινητό και επαφές. Μπορεί κάποιος αν είναι εξαιρετική ανάγκη να με καλέσει στο 694…».

    Εν συνεχεία έκανε και νέα ανάρτηση αναφέροντας «Χθες βράδυ στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι Αττικής κρατούσα επί ώρες αγκαλιά δύο παιδάκια, τον Μιχαλάκη και τον Κωνσταντίνο (με πρόβλημα υγείας), μόνιμους κάτοικους Ματιού. Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορούσε να με πληροφορήσει για το κατά πόσον είναι υγιή και ασφαλή, καθώς και για τη μητέρα τους Κα Ιωάννα που ήμασταν μαζί, αλλά και για τον σύζυγό της και πατέρα των παιδιών που είχε μείνει σπίτι».

    http://www.matrix24.gr/2018/07/sigklonistiki-martiria-tou-kathigiti-diamantopoulou-voutixa-sti-thalassa-na-sotho/

  6. Συγκλονίζει η μαρτυρία βελγίδας τουρίστριας από την πύρινη λαίλαπα: Πίστευα ότι ήρθε το τέλος (εικόνα)
    ΕΛΛΑΔΑ
    Δημοσιεύθηκε στις 26-07-2018 – 15:52μμ

    Τη φρίκη της πύρινης κόλασης στην Ανατολική Αττική δεν έζησαν μόνο έλληνες κάτοικοι και παραθεριστές, αλλά και πολλοί τουρίστες που επέλεξαν την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Τη συγκλονιστική μαρτυρία μιας 72χρονης βελγίδας τουρίστριας που διασώθηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Soir».

    «Πίστευα ότι ήρθε το τέλος, ότι επρόκειτο να πεθάνουμε όλοι», έχει τίτλο το ρεπορτάζ της «Soir», στο οποίο 72χρονη Βελγίδα, Josiane, περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε και που συνεχίζει να τη στοιχειώνει.

    Η Josiane μιλά για τον πανικό που επικράτησε εκείνες τις ώρες που ο κόσμος έτρεχε να σωθεί από τις φλόγες, για το φόβο που ένιωσαν όλοι, για τις τεράστιες φλόγες και τον φοβερό άνεμο, για τις ώρες που έμειναν στο νερό, για τις κραυγές αγωνίας και τις απελπισμένες προσπάθειες εντοπισμού σωστικών συνεργείων, για τη βοήθεια που έφθασε μόλις μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και για την υποστήριξη που έλαβαν από όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, στο οποίο -όπως χαρακτηριστικά λέει- βγάζει το καπέλο, αφού κατάφεραν να σώσουν και το ξενοδοχείο και τους πελάτες. Η 72χρονη δηλώνει τέλος αποφασισμένη, παρότι φοβάται πολύ και δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόμο που έζησε, να ολοκληρώσει τις διακοπές της στην Ελλάδα και να συνεχίσει να έρχεται κάθε χρόνο, όπως κάνει τα τελευταία 27 χρόνια.

    Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα εστιάζει «στον βαρύ απολογισμό» των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στους «δυο Βέλγους πολίτες που εντοπίστηκαν σώοι», από τους πέντε Βέλγους που αγνοούνται. Αναφέρεται επίσης, στην ανακοίνωση της τουριστικής εταιρείας TUΙ, ως προς τον επαναπατρισμό όσων Βέλγων τουριστών διέμεναν στο ξενοδοχείο Ramada Attika και εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν.

    Η «Soir» αναφέρεται, τέλος, στις δηλώσεις του γραφείου του βέλγου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες, η βελγική κυβέρνηση πρόσφερε στις ελληνικές Αρχές τις υπηρεσίες της, προκειμένου να παρέχει βοήθεια για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών και να δεχθεί στα βελγικά νοσοκομεία κάποιους με βαριά εγκαύματα.

    https://www.altsantiri.gr/ellada/sygklonizei-i-martyria-velgidas-toyristrias-apo-tin-pyrini-lailapa-pisteya-oti-irthe-to-telos-eikona/#ixzz5MMwcKFfr

  7. Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε πώς ήταν πριν και μετά την καταστροφή το Μάτι (video)

    26 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:13 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:14 πμ

    Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας βρίσκει το Μάτι σχεδόν εξαφανισμένο από το χάρτη.

    Σε ότι αφορά το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι που τόσο ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πλέον εξαφανίστηκε από το χάρτη, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

    Συνολικά σε Νέο Βουτζά, Ραφήνα, Μάτι, κάηκαν 12.760 στρέμματα.
    6.934 στρέμματα ήταν οικιστική ζώνη.
    2.018 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
    1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης κατακάηκαν.
    Σύμφωνα με το Copernicus, στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι. Στην περιοχή δηλαδή που πέρασε η φωτιά έμεναν πάνω από 3.500 άνθρωποι των οποίων η ζωή τέθηκε σε κίνδυνο.
    Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα του Ματιού και η εικόνα από το Κόκκινο Λιμανάκι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαν οι περιοχές αυτές ως το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Το Μάτι, παρά τα προβλήματα που και οι ίδιοι οι κάτοικοι παραδέχονται, με την παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου και τους δρόμους-φιδάκια, καθώς φτιάχτηκαν αφού χτίστηκαν τα σπίτια, ήταν ένας παράδεισος. Τα πεύκα έφθαναν ως τη θάλασσα, το πράσινο συναντούσε το μπλε. Από ψηλά έμοιαζε με ένα χρωματιστό, καλοκαιρινό πίνακα.

    Η εικόνα μετά τις φονικές πυρκαγιές έχει αλλάξει για πάντα τα τοπίο: Στάχτες και αποκαΐδια, κρανίου τόπος είναι χαρακτηρισμοί που δεν έχουν καμία υπερβολή. Τα πάντα έχουν καεί, είναι κατάμαυρα και η γκρι στάχτη έχει καλύψει τα πάντα. Σκηνικό αποκάλυψης.

    https://neaselida.gr/ellada/sygklonistiko-vinteo-deite-pos-itan-prin-kai-meta-tin-katastrofi-to-mati-video/

  8. μα έχει δίκιο ο λεγάμενος ! με τέτοιες συνθήκες, δηλαδή καύσωνα και έντονο αέρα ξεσπάνε πυρκαγιές ;;;; Οχι βέβαια. Χειμώνα και με βροχή γίνονται αυτά.

  9. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
    Θράσος του Καμμένου σε πληγέντα από τις πυρκαγιές: Μόνο ο Πορτοσάλτε τα λέει αυτά!

    Η τρομερή κίνηση των εργαζομένων του MEGA στα θύματα της πυρκαγιάς Η τρομερή κίνηση των εργαζομένων του MEGA στα θύματα της πυρκαγιάς

    «Από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ ξεκίνησε η πυρκαγιά» – Αποκάλυψη από τον δήμαρχο Πεντέλης «Από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ ξεκίνησε η πυρκαγιά» – Αποκάλυψη από τον δήμαρχο Πεντέλης

    Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιτέθηκε λεκτικά σε πολίτη που με δάκρυα στα μάτια του περιέγραφε την κατάσταση από τις πυρκαγιές.

    Οι πολίτες κλαίγοντας έλεγαν στον κ. Καμμένο πως δεν υπήρχε οργάνωση στην περιοχή, ούτε συντονισμός για να σωθεί ο κόσμος από τις πυρκαγιές, ενώ ο ίδιος τόνιζε πως είναι διατεθειμένος να δώσει και μέτρα από το οικόπεδό του για να βελτιωθεί η ρυμοτομία της περιοχής.

    Από πλευράς του ο Πάνος Καμμένος αγνοώντας την οργή αλλά και την αγανάκτηση των πληγέντων αντί να ζητήσει συγγνώμη για την ολιγωρία της πολιτείας και να φανεί ταπεινός απέναντι στο δράμα, «επιτέθηκε» λεκτικά λέγοντας πως «μόνο ο Πορτοσάλτε και εσύ τα λέτε αυτά»!

    Γυναίκα σε Καμμένο: «Μας αφήσατε να καούμε! Γιατί κλείσατε τη Μαραθώνος;»
    Χαρακτηριστικά είναι επίσης όσα του είπε με αναφιλητά η κ. Κατερίνα Σαμιώτη. «Πήγαμε ανάποδα την Μαραθώνος για να σωθούμε. Γιατί κλείσατε την Μαραθώνος; Μας αφήσατε στο έλεος! Δεν ήρθε πυροσβεστικό. Τίποτα! Μας αφήσατε να καούμε! Κάντε κάτι έχει καεί κόσμος! Οι κατασκηνώσεις πως εκκενώθηκαν; Δεν έπρεπε! Κάηκε ο κόσμος τζάμπα!»

    https://www.eleftherostypos.gr/ellada/270885-thrasos-tou-kammenou-se-pligenta-apo-tis-pyrakagies-mono-o-portosalte-ta-leei-afta/

  10. Το «σκάνδαλο 112»: πώς χάθηκαν άδικα τόσες ζωές

    Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στην Ανατολική Αττική θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιηθεί για την πυρκαγιά και να είχαν φύγει εγκαίρως από την περιοχή εάν δεν υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου συστήματος 112 – μία οδύσσεια που ήδη μπαίνει στον έβδομο χρόνο παλινωδιών. Η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 που -ανάμεσα σε άλλα- θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού σε πολίτες οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, δημοσιεύτηκε το 2011. Αν και το έργο δρομολογήθηκε το 2014, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, με στόχο να παραληφθεί το 2016, οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που ξεκίνησαν να εμφανίζονται περί τα τέλη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί ακόμα. Στην διακήρυξη του 2011 περιγραφόταν αναλυτικά και λεπτομερώς τι θα μπορούσε να κάνει το εκσυγχρονισμένο 112 και, συγκεκριμένα, η λειτουργία του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, για να ενημερώσει τους πολίτες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ώστε να προλάβουν εγκαίρως να αντιδράσουν. Μέσα από τις περιγραφές των λειτουργιών αυτών, όπως η αποστολή μαζικών SMS και οδηγιών με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, αλλά και μέσω email ή ακόμα και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το σύστημα στις πρόσφατες πυρκαγιές όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι. Πηγή:https://www.protagon.gr/themata/fakelos-112-44341663444

    #1 Πώς δουλεύει το σωτήριο σύστημα
    #2 Οι εγκληματικές καθυστερήσεις
    #3 Ευρώπη εγκαλεί Ελλάδα

    Χάθηκαν τόσες ζωές επειδή δεν υπήρχε σχέδιο;

    «Εvita», «112» και «Εngage» είναι συστήματα επέμβασης, προειδοποίησης και εκκένωσης περιοχών που προμηθεύτηκε η Πυροσβεστική το 2013 επί Δένδια και είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ είτε χρησιμοποιήθηκαν λάθος
    ….
    Ένα από τα σημαντικά νέα εργαλεία ήταν το «Evita», ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο, σε ελάχιστο χρόνο, παράγει σχέδια εκκένωσης περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιά. Το «Evita», αφού τροφοδοτηθεί με τις παραμέτρους της περιοχής, δηλαδή τα τρέχοντα μετεωρολογικά στοιχεία όπως από πού φυσάνε οι άνεμοι, τα στοιχεία της πυρκαγιάς, και κυκλοφοριακά στοιχεία για τις οδικές αρτηρίες, καταστρώνει σχέδιο εκκένωσης ώστε να εφαρμοστεί από τους υπευθύνους. Αναφερόμενος στο «Evita», o κλαδάρχης, στην παρουσίαση του 2013, είχε πει: «τo σχέδιο σκιαγραφεί τις διαδικασίες εκκένωσης μιας περιοχής στην περίπτωση εκδήλωσης καταστροφικής πυρκαγιάς». Το πολύτιμο αυτό εργαλείο αγοράστηκε από τις υπηρεσίες, παραδόθηκε, ενώ σύμφωνα με πηγές, έγινε και μία προσομοίωση λειτουργίας του. Εκτοτε παραμένει άγνωστη η τύχη του. Όμως δεν ήταν μόνο το πρόγραμμα «Evita» αυτό που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκκένωση περιοχών κατά τις χθεσινές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τόσοι συμπολίτες μας.
    ….
    https://www.protagon.gr/themata/44341662243-44341662243

  11. Αλέκα Παπαρήγα πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ : «Στρίψαμε όπως μας είπαν και πέσαμε ακριβώς μέσα στη φωτιά»

    https://www.protothema.gr/greece/article/807626/i-aleka-papariga-itan-sti-fotia-sto-mati-glutosame-sto-para-pede/

    Διάχυσις καὶ ἀποποίησις εὐθυνῶν μεταθέτει ἐγκλήματα στὶς πλάτες τῶν …θυμάτων!!!
    26 ἸΟΥΛΊΟΥ 2018 ἈΠῸ ΤῸΝ/ΤῊΝ ΔΙΚΑΊΑΡΧΟΣ

    (Καὶ ὕστερα ἄρχισαν νὰ μιλοῦν γιὰ …«ἀσύμμετρες ἐπιθέσεις» καὶ «κακὴ ῥυμοτομία»…!

    Ἔχουν ἐπιστρατεύση μίαν, προφανῶς συριζαία, ἐπιθεωρήτρια νὰ μιλήσῃ περὶ περὶ μανδρῶν ποὺ δῆθεν ἔκλεισαν τὴν πρόσβαση τῶν θυμάτων στὴν θάλασσα. Αὐτὰ εἶναι ἀνακρίβειες καὶ σκοπουμένη διάχυσις εὐθυνῶν.

    Ὁ παραλιακὸς δρόμος τοῦ Ματίου ὑφίσταται ἀπὸ τὸ 1963 ποὺ παιδάκι ἔκαναν διακοπὲς οἱ δικοί μου στὸ Μάτι, στὸ διπλανὸ σπίτι ποὺ ἐνοικίαζε ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου μὲ τὴν Margaret καὶ τὰ παιδιά τους, διαγωνίως ἀπέναντι ἀπὸ τὸ ξενοδοχεῖο Cabo Verde.

    Οἱ ἀκτὲς τοῦ Ματίου μέχρι τὴν Ῥαφήνα εἶναι ἀπόκρημνες μὲ ἐξαίρεση κάποιες παραλίες πρὸς τὶς ὁποῖες ὑπάρχει πρόσβασις λόγω τοῦ νόμου ἐλευθέρας προσπελάσεως. Τὰ σπίτια, ποὺ εὑρίσκονται ἐκεῖ, τοὐλάχιστον πρὶν τὸ 1976, ὅπως καὶ πολλὰ οἰκόπεδα, εὑρίσκονται ἐπάνω ἀπὸ γκρεμὸ σὰν αὐτὸν ποὺ σκοτώθηκε ἡ κοπελλίτσα πηδώντας στὸ κενό. Δὲν παρεμποδίζουν κάποιαν δίοδο στὴν θάλασσα. Ἐκτὸς ἐὰν κάποιος θέλῃ νὰ αὐτοκτονήσῃ. Ἐδῶ ἡ φωτιὰ ἔγλειψε τὸ ξενοδοχεῖο Cabo Verde καὶ τὸ Aquamarina ἀπὸ τὰ ὁποία ὑπάρχει πρόσβασις στὴν παραλία καὶ μάλιστα τὴν διευκολύνουν.

    Ὅλα τὰ ἄλλα εἶναι διάχυσις εὐθυνῶν καὶ ἀκόμα χειρώτερα, μετάθεσις εὐθυνῶν στὰ θύματα: Ἀφοῦ ἔκαναν παρατυπίες, καλὰ νὰ τὰ πάθουν.

    K.N.
    Τὸ βεβαιώνει καὶ ἡ Ἀλεκα Παπαῤῥῆγα…
    Στὸ τσὰκ τὴν γλύτωσε…

    Ἀντιγράφω ἀπὸ Ἀντώνη Λιᾶνο:

    Θύμα τῆς πυρκαϊᾶς λίγο ἔλειψε νὰ γίνῃ ἡ βουλευτὴς καὶ τέως γενικὴ γραμματεὺς τοῦ ΚΚΕ, Ἀλέκα Παπαρήγα, ἡ ὁποία περιόδευσε στὰ καμμένα μαζὺ μὲ τοὺς βουλευτὲς Ἰωάννη Γκιόκα καὶ Χρῆστο Κατσώτη.
    Ἡ κ. Παπαῤῥῆγα ἀνέφερε στὸ Ἀθηναϊκὸ – Μακεδονικὸ Πρακτορεῖο Εἰδήσεων ὅτι χθὲς τὸ ἀπόγευμα ἐκινεῖτο μὲ τὸν ὁδηγὸ καὶ ἕναν συνεργάτη της στὴν λεωφόρο Μαραθῶνος, ἡ ὁποία ἦταν κλειστὴ λόγῳ τῆς πυρκαϊᾶς καὶ τῆς ἐζητήθη ἀπὸ τοὺς ἀστυνομικοὺς νὰ συνεχίσουν μέσα ἀπὸ τὸ Μάτι. Τὸ ὄχημα ἐγκλωβίσθηκε μαζὺ μὲ ἄλλα αὐτοκίνητα στὸ ὕψος τῆς Ἀργυρᾶς Ἀκτῆς, ἐνῶ στὸ μεταξὺ ἡ φωτιὰ εἶχε περάση τὴν λεωφόρο καὶ κατευθύνετο μὲ καταστροφικὴ μανία πρὸ τὴν παραλία.
    Εὐτυχῶς, ὁ ὁδηγὸς βρῆκε διέξοδο σὲ παρακείμενο δρόμο καὶ τὸ ὄχημα ἀπεγκλωβίσθη. Ὅπως ἀνέφερε ἡ ἰδία, εἰδοποιήθηκε ἀργότερα ὅτι ἡ φωτιὰ ἔφθασε στὴν συγκεκριμένη ἀκτὴ μετὰ ἀπὸ 3-4 λεπτὰ καὶ προκάλεσε τὸν ὄλεθρο.

    Ἀντιγράφω ἀπὸ Γιῶργο Ἀλαϊάδη:

    Ῥὲ Καμ(μ)ένε, ποὺ τὸ ἔχεις κάψη…
    Ἐὰν πήγαινες στὸν Κορασίδη ἢ στὸ ΠΛΑΙΣΙΟ θὰ μποροῦσες νὰ ἀγοράσῃς δεκάδες Drons, ἀπὸ 100 ἔως 1000 €, πρὶν ἀπὸ τὶς φωτιὲς ὅμως καὶ δὲν θὰ χρειαζόταν νὰ ζητήσῃς βοήθεια ἀπὸ τὰ ἀμερικανικὰ Drons ἐκ τῶν ὑστέρων, γιὰ νὰ εὕρουν τοὺς ὑπαιτίους.
    Πῶς δηλαδή; Μέσῳ ταξειδίου στόν χρονοχῶρο;
    Τί νομίζεις ὅτι εἴμαστε; Μ@λάκες σάν κι ἐσᾶς καί μᾶς δουλεύεις;

    Τεράστιες εὐθῦνες!!!

    Ὑπετίμησαν τὴν πυρκαϊὰ τοῦ Νέου Βουτζᾶ!
    Ἄφησαν τὴν φωτιὰ νὰ περάσεῃ τὴν Λεωφόρο Μαραθώνος καὶ νὰ κατακαύσῃ ἀνεξέλεγκτή τους παραλιακοὺς οἰκισμούς!
    Ἡ πυροσβεστικὴ ἦταν πίσω ἀπὸ τὸ μέτωπο τῆς φωτιᾶς, ἀνήμπορη νὰ πλησιάσῃ καὶ νὰ βοηθήσῃ τὸν κόσμο!!!
    Παραίτησις οὐδὲ μία!!!
    Μόνον λόγια λυπήσεως καὶ προσπάθεια ἐπικοινωνιακῆς διαχειρίσεως μὲ φούμαρα!
    Δὲν ἀνακοινώνουν τὸν ἀριθμὸ τῶν ἀγνοουμένων !
    Τὸν κεντρικὸ Συντονισμὸ εἶχαν ὁ Σκουρλέτης καὶ ὁ Τόσκας!
    Ἔβλεπαν τοὺς ἀνθρώπους νὰ εἰσπνέουν γιὰ τέσσερεις ὧρες καπνὸ στὴν παραλία κι αὐτοὶ ἔξυναν τὰ ἀχαμνά τους…
    Εὐτυχῶς ποὺ ἐκινητοποιήθησαν ἰδιῶτες μὲ τὰ φουσκωτά τους καὶ τὶς ψαρόβαρκες….

    Ποιό σχέδιο ἐκκενώσεως;
    Αὐτοὶ ἦσαν ἀνίκανοι ἀκόμη καὶ γιὰ τὰ στοιχειώδη καὶ τὰ αὐτονόητα….

    Κατὰ τὰ ἀλλὰ ἡ «κακὴ ῥυμοτομία» μᾶς ἐμάρανε…

    Σοφὴ διαπίστωσις!!!

    Ἀντιγράφω ἀπὸ Δημήτρη Πίστη:

    Ἔθνος ἀνευθύνων

    Πολλὰ θὰ ἀκουσθοῦν καὶ θὰ γραφοῦν. Κυβερνητικὰ θὰ εὑρεθοῦν «ἐχθροί», λαϊκιστὲς θὰ ἀποδώσουν τὰ πάντα σὲ ἐλλειπῆ ὀργάνωση καὶ κακοδιαχείρηση.

    Θὰ σημειώσω ἁπλὰ τὰ ἑξῆς:

    Α. Τὴν Δευτέρα ἀνεμένετο ἡ πιὸ ὑψηλὴ θερμοκρασία τοῦ καλοκαιριοῦ μὲ πολὺ ἐντόνους ἀνέμους. Ὁποιαδήποτε πολιτικὴ προστασία θὰ ἔπρεπε ὄχι ἁπλᾶ νὰ εἶναι σὲ ἐπιφυλακὴ ἀλλὰ ἕτοιμη γιὰ κάθε ἐνδεχόμενο.

    Β. Ἡ κρατικὴ μηχανὴ ἦταν δολοφονικὰ ἄχρηστη ἀφοῦ ἔδωσαν ὅλο τὸ βάρος στὴν φωτιὰ τῆς Κινέττας καὶ παραμέλησαν τὴν ἀκόμη πιὸ ἐπικίνδυνη φωτιὰ στὴν Πεντέλη.

    Γ. Ἡ ἔλλειψις ἐνημερώσεως λειτούργησε δολοφονικὰ (ἀναμενόμενο) ἀφοῦ οἱ ἄνθρωποι δὲν ἐγνώριζαν τὴν συνολικὴ εἰκόνα τὴν ἐπικινδυνότητα καὶ τοὺς δρόμους διαφυγῆς.

    Δ. Ἡ κρατικὴ μηχανὴ δὲν ἐγνώριζε τὴν πραγματικὴ εἰκόνα οὔτε ἀκόμη τὸ ἀπόγευμα τῆς Τρίτης ἀργὰ καὶ ἀποδεικνύεται αὐτὸ ἀπὸ τὴν ἀνεκδιήγητη δήλωση ἀπὸ τὴν Βοσνία τοῦ ΠΘΥ.

    Ε. Ἡ πρόληψις καὶ ὁ σχεδιασμὸς ἀκόμη καὶ τὸ 2018 γιὰ τὴν Ἑλλάδα εἶναι ἔννοιες ἀφηρημένες γιὰ τὸ κράτος, τὴν τοπικὴ αὐτοδιοίκηση ἀλλὰ καὶ τοὺς ἰδιῶτες. Ὅλοι εἶναι ὑπεύθυνοι καὶ περισσότερο οἱ πολίτες ποὺ δημιούργησαν αὐτὸ τὸ ἀναποτελεσματικὸ κράτος καὶ δομὲς καὶ συνεχίζουν νὰ τὸ συντηροῦν μὲ ἐγκληματικὸ τρόπο μὴ σκεπτόμενοι οὔτε τὰ παιδιά τους.

    Τὸ κακὸ ποὺ ἔγινε εἶναι λυπηρὸ ἀλλὰ πιὸ λυπηρὴ εἶναι ἡ νοσηρότης τῆς καταστάσεως. Γιὰ ὅλα φταίει πάντα κάποιος ἄλλος. Σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδα.
    Ἕνα ἔθνος ἀνευθύνων.

    *~*~*~*~*~*~*~*~*

    Μία ἁπλῆ ἀπόδειξις τῆς ἐλλειποῦς προλήψεως, σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδα.

    Τὸ μέτωπον ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι προστατευμένο, γιὰ νὰ μὴν θρηνήσουμε θύματα, εἶναι τῆς τάξεως τοῦ ἑνὸς χιλιομέτρου.
    Ἡ κίτρινη γραμμὴ εἶναι ἕνα χιλιόμετρο καὶ ἡ φόρα τῆς φωτιᾶς, μὲ δυτικὸ ἄνεμο, θὰ ἦταν σίγουρα αὐτή.

    Θλιβερό. Τόσο ἁπλᾶ…

    Ἀπὸ Σταμάτη Σεκλιζιώτη:

    Φονεύουν ἀτιμώρητοι καλύπτοντας ἐργολάβους καὶ ἀνικάνους!!

    Μποῦρδες ἔλεγε ὁ Μάργαρης.
    Ἀποκαλοῦσε τὸ πεῦκο ὡς «παράσιτο» ἀγνοώτας ὅτι αὐτὸ προϋπῆρχε τοῦ ἀνθρώπου στὴν Ἀττικὴ καὶ ἦταν ἀκριβῶς αὐτὸ ποὺ διεμόρφωσε τὸ λεγόμενον «ἀττικὸ κλίμα».
    Οἱ πευκοβελόνες δὲ εἶναι αὐτὲς ποὺ ἰονίζουν καὶ καθαρίζουν τὴν ἀτμόσφαιρα.
    Ἁπλῶς μὴν κτίσῃς δίπλα του, ἀν τὶ νὰ τὸ ξεῤῥιζώσῃς…

    Ρῶσσοι πράκτορες ἀγόρασαν μαντρὶ στὸ Νταοῦ Πεντελης γιὰ νὰ ὑποδυθοῦν τοὺς βοσκοὺς-ἐμπρηστὲς πρὸ κείμενου νὰ ἀποσταθεροποιήσουν τὸν Τσίπρα γιὰ χάριν τοῦ Κούλη καὶ τῆς Ντορας…
    Στὸ κόλπο κι ὁ πράκτορας ποὺ ἔστελνε παραπλανητικὲς διαταγὲς στοὺς τροχονόμους, ὑποδυόμενος Τόσκες καὶ Σκουρλέτηδες….

    Εἶχε λοιπόν κι ἄλλες φορὲς 5000 αὐτοκίνητα τὸ Μάτι;
    Πῶς εὑρέθησαν ὅλοι αὐτοί ἐκεῖ;

    Δύο ὧρες πρίν, βλέποντας τὴν φωτιὰ νὰ ἔρχεται ἀπὸ τὸ Νταοῦ πρὸς τὰ κάτω, ἤξερα ὅτι θὰ τὴν καβαλλήση τὴν Μαραθῶνος, αὐτὴν τὴν φορά….
    Κι ὅσο ἀκόμα ἡ διασταύρωσις πρὸς Ῥαφῆνα ἦταν πηγμένη, ἔπαιρνα τηλέφωνα φίλους νὰ βγάλουν τὶς κουρτίνες ἀπὸ τὰ παράθυρά τους…
    Καὶ ξαφνικά, δείχνει ἡ τιβὶ τὴν Μαραθῶνος ἄδεια…
    Ἐκεῖ ξεκίνησε ἡ ἀντιστροφὴ μέτρησις….

    Ἀπὸ πρῶτο χέρι διήγησις ἐθελοντοῦ ἀπὸ Νταοῦ Πεντέλης….:

    «Σβήναμε θάμνους, μᾶς ξέφυγε, δὲν εἴχαμε βοήθεια ἀπὸ ἀέρα, ἔκανε κύκλο, παραλίγο νὰ κάψῃ καὶ ἐμᾶς»….

    Καί, ἀπὸ ἐκεῖ καὶ μετά, ὁ χρόνος μέτραγε ἀντίστροφα…Μεσολάβησε ὅμως περισσότερο ἀπὸ μιάμιση ὥρα μέχρι νὰ γίνῃ τὸ κακό, μὲ τὸ πέρασμα ἐπάνω ἀπὸ τὴν Μαραθῶνος.

    Ἅπαξ καὶ ξέφυγε τὸ μέτωπο στὸ Νταοῦ, ἔπρεπε νὰ βαρέσῃ συναγερμὸς λόγῳ δυτικῶν ἀνέμων καὶ ὄχι βορειοανατολικῶν ὅπως συνήθως…
    Ἀκόμη καὶ μικρὸ παιδί, θα καταλάβαινε τὴν συνέχεια… Πόσο μᾶλλον τὸ ἑλικόπτερο τῆς Πολιτικῆς Προστασίας ποὺ πετοῦσε ἐπάνω ἀπὸ τὸ μέτωπο…..

    Εἶναι λοιπὸν στοιχειῶδες…
    Ἅπαξ κι ἀφήσῃς τὴν φωτιὰ νὰ φθάσῃ ἐκεῖ, θὰ ἐνισχυθῆ μὲ τοὐλάχιστον τρία (3) ἀκόμη μποφόρ, ἀπὸ τὸ θερμικὸ ῥεῦμα τῆς ῥεματιᾶς τοῦ Βουτζᾶ. Δὲν ἔπρεπε νὰ τὴν ἀφήσουν νὰ φθάσῃ ἐκεῖ.
    Ἔστᾦ κι ἐὰν ἐξαναγκάζοντο νὰ ῥίξουν νερὸ ἀκόμη καὶ σὲ κατοικημένες περιοχή, μὲ ἐναέρια μέσα.

    Μόνο μὲ Καναντὲρ βέβαια θὰ μποροῦσαν νὰ κάνουν κάτι, στὴν ἀρχή….
    Στὸ Νταοῦ, εἴδατε ἐσεῖς ἔστω καί Ἐρικσον; Ἔγω τὸ εἶδα πολὺ μετά, νὰ πιτσιλᾷ τὴν Μαραθῶνος.
    Σκατὰ συντονισμός, ἀρίστη συγκάλυψις…

    Ἀντιγράφω ἀπὸ τὸν Ἰάσονα Μπαγγέρη:

    Εἶσθε γελοῖοι.
    Στέλεχός σας ἔμενε στὸ Μάτι καὶ ἔμμεσα κατηγορεῖτε τὸν κόσμο ὅτι ἔκτισε αὐθαίρετα, ἐνῶ τὸ παράβολο νομιμοποιήσεως ἀπὸ 500 τὸ πήγατε 250 εὐρῶ.
    Ἔγω νὰ δεχθῶ ὅτι κάποιοι μάζευαν τὶς πευκοβελόνες καὶ πρόσεχαν τὰ σπίτια τους…
    Νὰ δεχθῶ ὅτι ἡ περιοχὴ Μάτι δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ ὑπάρχῃ κἂν μέσα σὲ δασικὴ ἔκταση…
    Νὰ δεχδῶ καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι ἤλθατε καὶ εὑρήκατε μίαν κατάσταση.

    Σχέδιο Ἐκκενώσεως γιατί δέν εἴχατε;;;
    Μέσα στό Σαββατοκύριακο γιατί δέν πῆγαν δυνάμεις στίς ἐπικίνδυνες ζῶνες;;;
    Γιατί δὲν ὑπῆρξε ἐκ τῶν προτέρων κινητοποίησις καὶ ἐνημέρωσις τῶν πολιτῶν;;;
    Ἡ Πολιτικὴ Προστασία ὑπάρχει γιά ποιόν λόγο;;;
    Ἡ Περιφέρεια δέν ἤξερε τόν καιρὸ ἀπό τήν Παρασκευή;;;;
    Γιατί δὲν ὑπῆρξε συντονισμὸς καί ἐπικοινωνία μεταξύ περιφερείας, Δήμων καί κατοίκων;;;
    Καὶ ἀφοῦ δὲν ὑπῆρξαν ὅλα αὐτά γιατί τά πλοῖα δέν ἐστάλησαν πιό γρήγορα;;;;
    Μιλᾶμε σοβαρά;;
    Εἶσθε δολοφόνοι τόσο τοῦ ἐργαζομένου ἑλληνικοῦ λαοῦ, ἀλλὰ καὶ τῶν προσφύγων.
    Χῶρα γκετοποιημένων προσφύγων, πλημμυροπαθῶν, πυροπαθῶν, ἀστέγων, ἐξαθλιωμένων ποὺ ψάχνουν τὰ σκουπίδια. Χώρα ποὺ ἀνθίζει κυκλῶμα κάθε λογής, ἐργαζομένων ποὺ δὲν πληρώνονται. Χῶρα βομβαρδισμένο τοπίο χωρὶς θεσμούς, πολίτες ἀπροστάτευτοι, ποὺ ὅλα στηρίζονται στὸ φιλότιμό μας.

    Ὅλο αὐτὸ τὸ χάλι μαζεύεται, ἀλλὰ προϋποθέτει ριζικὲς τομὲς στὴν ἐσωτερικὴ οἰκονομικὴ καὶ κοινωνικὴ πολιτική, ἀλλὰ καὶ σὲ ἐπίπεδο ἐξωτερικῆς πολιτικῆς.
    Ὡς πολίτες πληρώνουμε τὴν ἀνικανότητα καὶ τὴν συνειδητὴ ταξικὴ ἐπιλογὴ τοῦ κράτους νὰ ἀπαξιώνῃ τὶς ζωές μας, τις δομὲς τῆς χώρας, τὸ φυσικὸ καὶ τεχνητὸ (δομημένο περιβάλλον).
    Καὶ ἡ συνείδησις, ἡ νοοτροπία τοῦ μέσου πολίτου δὲν ἀλλάζει μόνον ἀπὸ τὰ κάτω, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὰ ἐπάνω.

    Διάχυσις καὶ ἀποποίησις εὐθυνῶν μεταθέτει ἐγκλήματα στὶς πλάτες τῶν …θυμάτων!!!

  12. ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ Βράζει πλέον ο κόσμος! Αγανακτισμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν στον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Μαραθώνα – Ανταπέδωσε στο χτύπημα!

  13. Τον Ιούνιο κόμπαζαν για την ετοιμότητα στην πυρόσβεση, τον Ιούλιο καήκαμε

    Στις 7 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδινε διαβεβαιώσεις στη Βουλή πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν – Υποστήριζε, μάλιστα, ότι στην Πορτογαλία είχαν καεί πέρσι 45 άνθρωποι γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας»

    Διαβεβαιώσεις για την εξαιρετική δυνατότητα που έχει ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός ειδικά στην Αττική και σε περιοχές με περιαστικά δάση, όπως στο Μάτι και την Ραφήνα, έδινε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στις 7 Ιουνίου 2018 σε επιτροπή της Βουλής. Υποστήριζε δε ότι οι πυρκαγιές του Οκτωβρίου 2017 στην Πορτογαλία οδήγησαν στο θάνατο 45 ανθρώπους γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας».

    Στην ίδια συνεδρίαση όπου πολιτική ηγεσία, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική κλήθηκαν για να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωνε πως επιδίωξη «είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο» και πως «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων (σ.σ. βαρέα ελικόπτερα κλπ) θα είναι στην Αττική».

    Ωστόσο, η τραγική κατάληξη της πρώτης πυρκαγιάς στην Αττική με τους τουλάχιστον 84 νεκρούς στο Μάτι οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ήταν ψευδείς είτε οι άνθρωποι που κλήθηκαν να συντονίσουν τον «εξαιρετικό μηχανισμό» εγκληματικά ανεπαρκείς.

    Ειδικότερα, ο κ. Καπάκης ξεκινώντας την εισήγησή του αμέσως μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει μια μεγάλη φωτιά ανέφερε με ύφος στα όρια του κομπασμού πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν».

    «Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο «μαύρα» τα πράγματα. Δεν το λέω αυτό, γιατί θέλω να ωραιοποιήσω κάποια κατάσταση. Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν. Ξέρετε τι συζήτηση γίνεται στην Πορτογαλία, που κάηκαν 4,5 δισ. στρέμματα; Η συζήτηση είναι συνεχής και κάηκαν άνθρωποι, γιατί, ακριβώς, δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πέρυσι, είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές από την προηγούμενη χρονιά. Ξεπεράσαμε τις 10.000 πυρκαγιές. Ωστόσο, η είδηση μιας πυρκαγιάς είναι όταν γίνεται μεγάλη. Όταν είναι μικρή και πηγαίνει το πρώτο αυτοκίνητο με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου, που ξέρουμε ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες, έχουν σβηστεί πολλές φωτιές».

    Ο ίδιος ανέφερε ότι «Πέρυσι σβήστηκαν, εξαιρετικά, δύσκολες πυρκαγιές που δεν τις μάθατε ποτέ. Στη Δυτική Αττική ξέσπασε φωτιά, που την έσβησαν τα παιδιά της ΕΜΑΚ, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, γιατί όταν ανέβηκαν στο βουνό τη νύχτα, είχε 5 μποφόρ και απειλούσε η φωτιά να περάσει στην Πάρνηθα, αλλά δεν την έμαθε κανείς.

    Άρα, θέλω να πω, ότι έχουμε έναν, εξαιρετικά, πολύ καλό δασοπυροσβεστικό μηχανισμό. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει, πλέον, είκοσι χρόνια εμπειρίας και αυτό αρχίζει και φαίνεται. Σας το λέω γιατί έχω την εμπειρία αυτή από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ξέρω πώς ήμασταν το 1998 και ξέρω και ποιες δυνατότητες και ικανότητες, έχουμε τώρα».

    Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας δήλωσε μεταξύ άλλων στην ίδια συνεδρίαση πως «Η επιδίωξή μας είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο. Αυτό τι σημαίνει: Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, γιατί εμπλέκεις περισσότερα μέσα, αλλά αυτό είναι το σωστό, γιατί άμα πάρει η πυρκαγιά έκταση, ξέρετε ότι δύσκολα μετά ελέγχεται». Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε τα Σώματα Ασφαλείας έχουν drones «για επιτήρηση των διαφόρων περιοχών που είτε υπάρχει πυρκαγιά είτε προσέχουμε για λόγους πρόληψης». Αναφορικά δε με την Αττική ανέφερε ότι «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων θα είναι στην Αττική, δηλαδή τα βαρέα ελικόπτερα, εκτός από ένα που σας είπα ότι θα είναι στην Ανδραβίδα, πλην όμως, εδώ στην Αττική θα είναι το κέντρο. Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. 8 Ιουνίου 2018) υπάρχει μεγάλος δείκτης κινδύνου στην δυτική Πελοπόννησο. Έχει ήδη αναπτυχθεί το ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο και θα αναπτυχθεί και αύριο το πρωί και άλλο ένα ελικόπτερο, γιατί πρέπει να δίνουμε ευελιξία και τα μέσα μας να τα προσανατολίζουμε, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που υπάρχει σε κάθε περιοχή, ώστε να υπάρχει η γρήγορη αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ίσως ξέχασα κάποια στοιχεία, αλλά από εκεί και πέρα, μπορεί να σας ενημερώσουν για επιπλέον θέματα ο Γενικός Γραμματέας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου η επιτήρηση των δασών, από κλιμάκια στελεχών του πυροσβεστικού σώματος. Επιμένουμε στην επιτήρηση και επιμένουμε στην έγκαιρη ειδοποίηση»

    https://www.protothema.gr/greece/article/808478/ton-iounio-kobazan-gia-tin-etoimotita-stin-purosvesi-ton-ioulio-kaikame/

  14. Τα «ρίχνουν» στα αυθαίρετα, αλλά όπως αποδεικνύεται από ΦΕΚ με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη β’ κατοικίας τμήματος της πολεοδομικής ενότητας «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής).

    ( και να μη ξεχάσουμε ότι όλα τα “αυθαίρετα” έχουν ρεύμα και πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες τους δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ κλπ)

    Η άναρχη, αυθαίρετη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής είναι το «αφήγημα» που προσπαθούν να περάσουν τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να πάρουν από πάνω τους τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες για την τραγωδία με τους 84, μέχρι στιγμής, νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, 23 του μηνός.

    Ρίχνοντας, ουσιαστικά, τις ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής, την ώρα που εκείνοι θρηνούν τους ανθρώπους τους στα αποκαΐδια και αναζητούν για τυχόν επιζώντες, η κυβερνητική «γραμμή» είναι τα όσα τραγικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, να αποδοθούν σε κάθε άλλη πλευρά, παρά στην αδράνεια και την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού.

    Σταχυολογώντας ορισμένες μόνο από τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις εξής:

    – Νίκος Τόσκας: «Είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο (…)».

    – Δημοσιογράφος του BBC επισημαίνει στον Πάνο Καμμένο ότι υπήρχαν άνθρωποι στους λόφους στο Μάτι, πολλοί από τους οποίους πέθαναν και μάλιστα 26 έχασαν τη ζωή τους μαζί: «Ο κόσμος ρωτά γιατί δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και μια συντονισμένη επιχείρηση που να τους επιτρέψει να φύγουν».

    «Αυτό είναι έγκλημα» απαντά ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες».

    «Δηλαδή λέτε ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι έκτισαν σπίτια ανάμεσα στα πεύκα χωρίς άδεια ήταν ριψοκίνδυνο; Και αν ναι, η επόμενη ερώτηση είναι πώς του επετράπη να το κάνουν;» διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Δεν το επιτρέπουμε» καταλήγει ο Ελληνας υπουργός.

    – Χρήστος Σπίρτζης: Ο υπουργός Υποδομών επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική. Χαρακτηρίζει «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

    – Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν είναι ταμπού ούτε η παραίτηση ούτε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Οι ευθύνες όμως και η συγγνώμη δεν πρέπει να γίνουν το άλλοθι για να συγκαλύψουμε τις διαχρονικές ευθύνες για τον τρόπο που χτίστηκε η Αττική και ολόκληρη χώρα».

    Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, από ΦΕΚ με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη β’ κατοικίας τμήματος της πολεοδομικής ενότητας «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής).

    Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων.

    Αναλυτικά

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της πε- ριοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων, όπως οι παραπάνω ρυθμίσεις φαίνονται στα δύο (2) σχετικά χρωματισμένα πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:1000, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών και Γεωχωρικων Πληροφοριών με την 6822/2017 πράξη του και που αντίτυπα τους σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα.

    Άρθρο 2

    Εγκρίνεται, όπως διατυπώνεται στα επόμενα άρθρα, ο πολεοδομικός κανονισμός της περιοχής, της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με το άρθρο 1 του παρόντος.

    Άρθρο 3

    Στους παραπάνω οικοδομήσιμους χώρους επιτρέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 2 του από 23.2.1987 π.δ/τος (Δ’166), εκτός από ξενώνες.

    Άρθρο 4

    Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με το άρθρο 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους τεσσάρων (4) μέτρων, όπως φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 1.

    Άρθρο 5

    Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων καθορίζονται ως εξής:

    1. – Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα

    – Ελάχιστο εμβαδόν: διακόσια (200) τ. μέτρα

    2. Επιπλέον των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου 1 απαιτείται όπως:

    α. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια πενήντα (50) τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη πλευρά πέντε (5) μέτρα και

    β. τα οικόπεδα δε δημιουργήθηκαν από κατάτμηση που έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του από 22-6-1983 π.δ/τος (Δ’ 284).

    3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους.

    4. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

    α. Για το τμήμα του οικοπέδου από μηδέν (0) έως 200 τ.μ.: σαράντα εκατοστά (0,40)

    β. Για τμήμα του οικοπέδου άνω των 200 τ.μ.: τριάντα εκατοστά (0,30).

    5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: οκτώ (8,00) μέτρα.

    6. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (PILOTIS).

    7. Σε περίπτωση κατασκευής υπογείου, αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κτίριο.

    8. Για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας απαιτείται έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

    9. Ο αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων καθορίζεται από τις διατάξεις του 350/1996 π.δ/τος «Ρύθμιση των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε πόλεις της χώρας, καθώς και στις εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές αυτών» (Α’ 230, δι- όρθ. σφάλμ. Α’277), όπως ισχύει. Ειδικότερα για χρήση κατοικίας ορίζεται επιπλέον ότι ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μίας θέσης ανά αυτοτελή κατοικία.

    10. Επιτρέπεται η προσπέλαση των πεζοδρόμων από οχήματα άμεσης ανάγκης και από οχήματα των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν αποκλειστικά πρόσωπο σε αυτούς.

    Άρθρο 6

    Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

    Δείτε παρακάτω όλο το ΦΕΚ

    https://www.protothema.gr/greece/article/808572/apokalupsi-ta-rihnoun-stin-anarhi-domisi-alla-egrinoun-poleodomiki-meleti-gia-to-kokkino-limanaki/

    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/06/2018
      Εκδόθηκε ο Ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α΄ 101, 12/06/2018) που περιλαμβάνει τροποποιήσεις του ν. 4495/17. Οι τροποποιήσεις του Κεφαλαίου Δ’, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ αναγράφονται στο άρθρο 34, παράγραφοι 28-46.
      Αναμένεται προσαρμογή του συστήματος στα νέα δεδομένα. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

      http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/auth4495

    • Η Διονυσία Περπερίδου αποκαλύπτει την υποκρισία όσων λένε ότι όλα στο Μάτι είναι αυθαίρετα

      Οργανωμένα συμφέροντα μετέτρεψαν την περιοχή από αγροτική σε δασωμένη, για να έχουν ομήρους και να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες. Δασαρχεία, Πολεοδομίες, επιτήδιοι και πολιτικάντηδες, όλοι στο κόλπο…
      “Μα είναι μέσα σε δάσος. Έχουν χτίσει αυθαίρετα”
      Αφιερωμένο σε όσους βγαίνουν και λένε “μα είναι μέσα σε δάσος. Έχουν χτίσει αυθαίρετα” μπας και κάποια στιγμή καταλάβουν ότι πρέπει να το βουλώσουν το ρημάδι τους.

      Πρώτη φωτογραφία: 1945. Καθαρά αγροτική περιοχή. Ενδέχεται να είναι διανομή του Υπουργείου Γεωργίας.

      Δεύτερη φωτογραφία: 1960. Η περιοχή αρχίζει να οικοδομείται. Χαράζονται δρόμοι.

      Τρίτη φωτογραφία: 1967 Η περιοχή είναι σε πλήρη οικοδομική ανάπτυξη.

      Τέταρτη φωτογραφία: 1983. Η περιοχή είναι πλήρως οικοδομημένη.

      Πέμπτη φωτογραφία: 2010. Πλήρως οικοδομημένη περιοχή. Με έντονη βλάστηση. Από πεύκα.
      Η περιοχή ΔΕΝ ήταν πάντα δάσος, ήταν αγροτική – οικιστική. Δάσος άρχισε να γίνεται μετά το 1983. Τότε που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε αεροφοτογραφίες, από το σπίτι, τότε που άλλαξε η νομοθεσία και για να βγει μία οικοδομική άδεια ήθελες πολύ λάδι, τότε που μας προέκυψαν “οι τιμωροί του περιβάλλοντος”. Με το αζημίωτο πάντα.
      Οι δασικές αστυνομικές διατάξεις απαγόρευσης κοπής για 10 χρόνια, όπως αυτή που ανάρτησα εχθές, οδηγούν σε “δασωμένους αγρούς”. Την χαρά των “τιμωρών του περιβάλλοντος” (δημοσίων και ιδιωτών) που έστησαν καριέρες και έβγαλαν χρήματα εις βάρος των υπολοίπων και του περιβάλλοντος.

      Η “χθεσινή” ανάρτηση της Περπερίδου:
      ΑΔΑ: ΩΧΨΡΟΡ1Κ-4ΔΤ
      Απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά για ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς του, με την οποια απαγορεύει να οργώσουμε τα χωράφια μας, να κλαδέψουμε τα δένδρα μας ή να μαζέψουμε χόρτα να φάμε! Για τα επόμενα 10 χρόνια!
      “ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ:
      Την υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δένδρου,θάμνου,φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, αισθητικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφελείας, που φύονται μέσα σε γεωργικές ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε δάση, δασικές εκτάσεις, φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εξάρσεις και γενικά ακάλυπτους χώρους, Δημόσιους ή μη, πάρκα, άλση και κοινόχρηστους χώρους χωρίς άλλο ιδιαίτερο χαρακτηρισμό οι οποίοι έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι χαρακτήρα πάρκου ή άλσους εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης.Τυχόν υλοτομία των παραπάνω μπορεί να γίνει μόνον κατόπιν αδείας της Δασικής Αρχής”

      Αξίζει να διαβαστούν και τα έχοντας υπόψη.
      ΥΓ: Η περιοχή που φαίνεται στις αεροφωτογραφίες είναι στην Αργυρά Ακτή.

      Σημερινή ανάρτηση:
      Λένε οι άνθρωποι που καταστράφηκαν “μα είχαμε άδειες” και κάποιοι τους δείχνουν με το δάχτυλο, λέγοντας “μα τετραώροφα στο “δάσος”;

      ΓΟΚ 1973 ΝΔ8/1973 – άρθρα 40 & 48 – Αμιγής ελευθέρα δόμηση.
      Προβλέπεται εκτός σχεδίου ανάπτυξη περιοχών και κτήρια έως με ύψος έως 75 μέτρα.

      ΠΔ 270/ 1985 Τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης γηπέδων κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των νομίμων υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών.

      Οι αρτιότητες στα εκτός σχεδίου γήπεδα ξεκινάνε από τα 750 τμ για οικόπεδα που ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ κατά την 12-11-1962.

      Από τη σελίδα της Διονυσίας Περπερίδου

      http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/07/blog-post_694.html

  15. Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ το 2012, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος: «Τους έχω ζήσει, είναι επικίνδυνοι», «ο πόλεμος χάθηκε δίχως να πέσει μια ντουφεκιά, έστω για την τιμή των όπλων»

    Τους έχω ζήσει, και αποδείχθηκαν επικίνδυνοι, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ασφάλεια του πολίτη. Τα λόγια είναι του Νίκου Χανιά, αντιστράτηγου εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και πρώην μέλους της συντονιστικής επιτροπής του κόμματος.
    Μιλά για τραγικά λάθη του μηχανισμού, για προειδοποιήσεις που ήταν γνωστές εδώ και πολλές ώρες αλλά αγνοήθηκαν, και δεδομένα από μοντέλα πρόγνωσης καιρού για θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα που υποτιμήθηκαν.
    Σχολιάζοντας τη στάση του κ. Τόσκα δηλώνει ότι αν διατηρεί επαφή με τη πραγματικότητα και έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί, το καλύτερο που έχει να κάνει, μόνο και μόνο για λόγους ισχυρούς συμβολισμού, είναι να παραιτηθεί. «Αν δεν τα κατάφερε τώρα που η κοινωνία τον είχε τόσο ανάγκη, και ο πολίτης που καιγόταν, μάταια αναζητούσε τη βοήθειά του, πότε αλήθεια στο μέλλον ο κ. Τόσκας θα είναι χρήσιμος»;, λέει χαρακτηριστικά.
    Κατά τον κ. Χανιά, ο πόλεμος χάθηκε δίχως να πέσει μια ντουφεκιά, έστω για την τιμή των όπλων. Και εξηγεί ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα ακολουθείται ένα μοντέλο αποδεδειγμένα αποτυχημένο, δίχως μοντέλα προσομείωσης ώστε να διεξάγονται ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες, με οχήματα που δεν είναι εφοδιασμένα με φορητό υπολογιστή, ώστε ο επικεφαλής να βλέπει πως θα εξελιχθεί η φωτιά.
    «Αν ξεφυλλίσει κανείς το φάκελο της Πυροσβεστικής για το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, κάνει μόνο μια περιγραφή των υπαρχόντων πυροσβεστικών δυνάμεων και πως αυτά είναι κατανεμημένα: Δηλαδή τις θέσεις τους, που βρίσκονται τα περιπολικά, που ο πυροφύλακας, που οι πηγές ανεφοδιασμού των οχημάτων. Διαδικαστικά μόνο θέματα».

    – Τέσσερις ημέρες μετά τη τραγωδία προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πήγε στραβά; Υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής; Είναι δύο ζητήματα πολύ κρίσιμα. Ασφαλώς σε ότι έχει να κάνει το πρώτο σκέλος, ο αιφνιδιασμός του κρατικού μηχανισμού ήταν απόλυτος και στο σύνολό του. Δηλαδή δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Δεν δόθηκε καν μια μάχη απέναντι στην καταστροφική εξάπλωση αυτής της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης.

    Στο σκέλος του σχεδιασμού, κοιτάξτε τι συμβαίνει. Είναι δυο ειδών, ένας για τη πρόληψη και ένας για τη καταστολή. Ενας κατασταλτικός μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο αν λειτουργεί και ο αντίστοιχος προληπτικός. Είναι αξίωμα στην Πυροσβεστική ότι αυτά τα δύο λειτουργούν απολύτως συμπληρωματικά. Δεν μπορεί κανένας κατασταλτικός μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός αν δεν υπάρχει πρόληψη.

    Και πρόληψη δεν υπήρξε. Η απουσία της είναι διαχρονικό φαινόμενο, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, και οι περικοπές πόρων για την πρόληψη έχουν αυξηθεί.

    Δηλαδή ο αρμόδιος φορέας που είναι η δασική υπηρεσία για να σχεδιάζει και υλοποιεί μελέτες για έργα αντιπυρικά, ουσιαστικά είναι υποστελεχωμένος, απαξιωμένος και το προσωπικό του είναι αξιόλογο επιστημονικά, αλλά απαξιωμένο.

    Είμαστε σε επαφή με πάρα πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους και μας λένε ότι δεν έχουν καν βενζίνη για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να μετακινηθούν.

    – Αφορά και το Πυροσβεστικό Σώμα αυτή η εικόνα ελλείψεων ή μόνο το δασικό;
    Αφορά συνολικά το μηχανισμό πρόληψης και καταστολής. Ειδικά τώρα για τον κατασταλτικό μηχανισμό που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται το εξής λάθος.

    Ακολουθείται ένα μοντέλο που αποδεδειγμένα δεν είναι πετυχημένο, που μπάζει. Δεν υπάρχει σχεδιασμός με σενάρια, απουσιάζουν μοντέλα προσομοίωσης, ώστε να διεξάγονται ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες.

    – Τι εννοείτε ακριβώς;
    Εννοώ ότι σ” αυτήν την περιοχή που κάηκε, δηλαδή στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά, στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Νταού Πεντέλης, όπου είναι μια μεικτή ζώνη, καθώς διαπλέκονται τα σπίτια με το δάσος, δηλαδή είναι μια μικτή χρήση γης, δεν υπήρξε ποτέ καμία άσκηση και κανένας προβληματισμός.

    Δεν πήγε ποτέ εκεί καμία υπηρεσία, ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους ότι σε περίπτωση γεγονότος σαν αυτού που συνέβη πριν από τέσσερις ημέρες, μπορείτε να διαφύγετε από αυτά τα σημεία, ακολουθώντας την τάδε ασφαλή δίοδο. Αυτό οι κάτοικοι δεν το γνώριζαν.

    Δεν έγιναν, όπως σας είπα, ποτέ ασκήσεις σε μοντέλο προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών πυρκαγιάς.

    – Αυτό τι αποτέλεσμα είχε;
    Οτι ο κόσμος που συνήθως ενεργεί κάτω από συνθήκες πανικού και αφόρητης πίεσης γιατί δεν βλέπει την πολιτεία πουθενά, την ώρα που την χρειάζεται περισσότερο, κοιτάζει γύρω του και δεν έχει καμία οδηγία πως να αντιδράσει.
    Η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη. Αβοήθητοι άνθρωποι, χωρίς καμία καθοδήγηση, βρήκαν απέναντί τους την μοναδική μεγάλη και εύκολη διέξοδο που ήταν η Λεωφόρος Μαραθώνος, η οποία ήταν κλειστή.
    Αναγκάστηκαν λοιπόν είτε να μείνουν μέσα στο δάσος, είτε να κινηθούν προς τη θάλασσα όπου για πολλούς μαθαίνουμε ιστορίες φρίκης.

    – Αν δεν κάνω λάθος κ. Χανιά, η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών συνοψίζεται σε ένα φάκελο με τίτλο “Σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών” και που στην ουσία αναφέρει μόνο τα διαθέσιμα μέσα, σωστά;
    Ακριβώς. Αν ανοίξετε λοιπόν αυτό τον φάκελο και τον ξεφυλίσετε, κάνει μόνο μια περιγραφή των υπαρχόντων πυροσβεστικών δυνάμεων και πως αυτά είναι κατανεμημένα : Δηλαδή τις θέσεις τους, που βρίσκονται τα περιπολικά, που ο πυροφύλακας, που οι πηγές ανεφοδιασμού των οχημάτων. Διαδικαστικά κυρίως θέματα.

    Δεν μπαίνει ο περίφημος αυτός φάκελος διόλου στο υπηρεσιακό κομμάτι, ούτε σε σενάρια, ούτε σε λεπτομέρειες, ούτε σε σχέδια εκκένωσης μιας περιοχής κάτω από συνθήκες μιας τέτοιας πυρκαγιάς σαν εκείνη της Δευτέρας.

    Για παράδειγμα ο στρατός κάνει ασκήσεις προσομείωσης. Η Πυροσβεστική δεν το κάνει. Επίσης έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ο εθελοντισμός, και το σπουδαιότερο ίσως να διαμορφωθεί μια συνείδηση φιλική προς το περιβάλλον.

    – Φαντάζομαι όμως ότι παρόμοιες ελλείψεις είχε το Πυροσβεστικό Σώμα και στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Έκτοτε δεν υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις; Δηλαδή δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας;
    Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τα λάθη μας. Καταρχήν το καταστροφικό φαινόμενο του 2007 θα έπρεπε να είχε γίνει αντικείμενο μελέτης, ειδικά για το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα είχα πει και τότε, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
    Έπρεπε το τμήμα αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας να είχε πάει επιτόπου για ένα μήνα στην Ηλεία, προκειμένου οι άνθρωποι που θα αναλάμβαναν την ηγεσία του Σώματος, να δουν επιτόπου τι συνέβη και τι όχι, ώστε να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δυστυχώς ο εφιάλτης ξαναγύρισε, δίχως να μάθουμε τίποτα από το 2007.

    – Τι δεν πήγε καλά όμως; Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ήταν γνωστές εδώ και ημέρες. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται. Δεν ήταν απολύτως προβλέψιμη η πορεία της πυρκαγιάς;
    Σήμερα στις ΗΠΑ, και το τελευταίο πυροσβεστικό όχημα είναι εφοδιασμένο με ένα φορητό υπολογιστή, και ο επικεφαλής βλέπει πάνω σε ένα μοντέλο προσομοίωσης, πως θα εξελιχθεί η φωτιά. Συνεκτιμώνται δηλαδή επιτόπου κρίσιμοι παράγοντες, όπως κυρίως ο άνεμος.
    Αυτό το σύστημα σε εμάς δεν υπάρχει. Σε μια περίοδο όπου έχουν κατασπαταληθεί άσκοπα πάρα πολλά κεφάλαια, είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

    Από τις 12:03 το μεσημέρι οπότε και ξέσπασε η πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη έως τις 4 το απόγευμα, οπότε και εκδηλώθηκε η άλλη πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, μεσολάβησαν πολλές ώρες. Κανένας σε αυτό το διάστημα δεν είχε τη πρόνοια, όχι μόνο να ενημερώσει τον κόσμο, αλλά και να δώσει μια μάχη.
    Αυτός ο πόλεμος χάθηκε χωρίς να πέσει μια σφαίρα από τον κρατικό μηχανισμό. Το θέμα, ξέρετε, είναι πως δίνεις τις δύσκολες μάχες. Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Την ανάγκη του μηχανισμού την έχεις στα δύσκολα…

    – Στη “κόκκινη γραμμή” της Λεωφόρου Μαραθώνος δεν έπρεπε να γίνει μια μάχη ανάσχεσης με βάση και τη δική σας εμπειρία;
    Αυτός είναι και ο λόγος που οι επικεφαλής στο επιχειρησιακό έργο της Πυροσβεστικής πρέπει να είναι άριστοι γνώστες της μορφολογίας του εδάφους. Από τη στιγμή που θα εκτιμούσαν τη φορά του ανέμου, και προς τα που ακριβώς θα κατευθύνονταν η πυρκαγιά, θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια γραμμή άμυνας στο σημείο της Λ.Μαραθώνος.
    Αλλά είμαι βέβαιος, επειδή το έχω ζήσει, ότι ακόμη και το πλάτος των 26 μέτρων της Λ. Μαραθώνος, δεν επαρκεί για να συγκρατήσει την ένταση του φαινομένου. Αλλά παρ” όλα αυτά, ο πολίτης θα είχε εντελώς άλλο ηθικό, αν έβλεπε ότι εκεί δίνεται μια μάχη ανάσχεσης, και τουλάχιστον δεν θα διέσχιζε η φωτιά τόσο εύκολα και αβίαστα την άλλη πλευρά του δρόμου.

    – Σε κάθε περίπτωση, και με βάση την εμπειρία σας, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση;
    Από τις 12 μέχρι τις 4, στις ιστοσελίδες με μοντέλα πρόγνωσης του καιρού, έδειχναν ισχυρούς και θυελλώδεις ανέμους, καύσωνα, και χαμηλή σχετική υγρασία.
    Αυτό είναι το τρίγωνο της φρίκης, που όταν συνυπάρχει δημιουργεί το πλέον ευνοϊκό περιβάλλον για τη πυρκαγιά, και το χειρότερο για τον άνθρωπο. Αυτά δεν συνεκτιμήθηκαν καθόλου, κανείς δεν ενημερώθηκε, δεν μετακινήθηκε κανείς. Δεν συνέβη τίποτα.
    Αντίθετα το βράδυ εκείνο στήθηκε ένα επικοινωνιακό “σόου” στο Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής όπου μαζεύτηκε όλη η ηγεσία του σώματος. Ουδείς βρίσκονταν έξω για να συντονίσει τις όποιες δυνάμεις. Ο πόλεμος χάθηκε δίχως να πέσει μια τουφεκιά, έστω για την τιμή των όπλων.

    – Πως σχολιάζετε επομένως μετά απ” όλα όσα μας περιγράφετε, τις δηλώσεις του κ. Τόσκα ότι όλα λειτούργησαν κατά τον καλύτερο τρόπο;
    Ο κ. Τόσκας δεν μπορεί να περισώσει τίποτα, ούτε από την παρουσία του, ούτε από την υστεροφημία του. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Τόσκας είναι να υποβάλει την παραίτησή του.
    Αν διατηρεί επαφή με τη πραγματικότητα και έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί, το καλύτερο που έχει να κάνει, μόνο και μόνο για λόγους ισχυρούς συμβολισμού, είναι να παραιτηθεί.
    Αν δεν τα κατάφερε τώρα που η κοινωνία τον είχε τόσο ανάγκη, και ο πολίτης που καιγόταν, μάταια αναζητούσε τη βοήθειά του, πότε αλήθεια στο μέλλον ο κ. Τόσκας θα είναι χρήσιμος ; Ας σκεφτεί μόνο αυτό.

    – Βρήκα μια παλαιότερη σας δήλωση, του 2012, όπου για άλλο βέβαια λόγο, συγκεκριμένα για την οικονομία, είχατε τότε δηλώσει, παραιτούμενος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα, ούτε για μια ώρα. Θα ήθελα ένα σχολίο σας…
    Αφού λοιπόν με ρωτάτε, θα σας πω ότι έζησα όλο αυτό το σύστημα που σήμερα κυβερνά τη χώρα μέσα από το κεντρικό πολιτικό του όργανο εκείνης της περιόδου, δηλαδή τα δύο συγκεκριμένα χρόνια όπου βρισκόμουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
    Σας λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν επικίνδυνοι, και αποδείχθηκαν επικίνδυνοι, δυστυχώς όχι μόνο για την οικονομία. Αποδεικνύονται επικίνδυνοι και για την ασφάλεια του του πολίτη, την οποία το κράτος οφείλει να έχει πρώτο στις προτεραιότητές του.

    https://www.crashonline.gr/paraskinio/1200188/ypopsifios-vouleftis-tou-syriza-to-2012-tous-echo-zisei-einai-epikindynoi/

  16. Τα αμείλικτα γιατί ενός Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ: Πήγα αυτοβούλως στην Υπηρεσία για να βοηθήσω στις φωτιές και απογοητεύτηκα

    Μια επιστολή – ποταμός, αναγνώστη του bloko.gr, τροφή για σκέψη:

    Άφησα τα δάκρυα μου να στεγνώσουν, άφησα την οργή μου να ξεθυμάνει, έδιωξα απελπισία και φρίκη από το μυαλό μου και αποφάσισα να μοιραστώ κάποιες ψύχραιμες σκέψεις μου μαζί σας, εν είδει ψυχοθεραπείας περισσότερο, παρά δημιουργίας εντυπώσεων και επίρριψης ευθυνών.

    Το απόγευμα της Δευτέρας 23-7 και παρακολουθώντας ΖΩΝΤΑΝΑ από τους τηλεοπτικούς δέκτες, να εκτυλίσσονται όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα για τα οποία κλαίμε σήμερα, κοίταζα νευρικά την οθόνη του κινητού μου τηλεφώνου, περιμένοντας ανυπόμονα για την κλήση που θα με καλούσε να μεταβώ ΕΚΤΑΚΤΩΣ στην Υπηρεσία μου. Την κλήση που θα με έκανε να νιώσω χρήσιμος στην κοινωνία που υπηρετώ, την κλήση που θα μου θύμιζε για άλλη μια φορά ποιο είναι το καθήκον μου και για ποιο λόγο πληρώνομαι.

    Δυστυχώς η κλήση δεν ήλθε ποτέ, ΟΧΙ γιατί δεν είχα καλό σήμα, ΟΧΙ γιατί ενεργοποιήθηκε κάποια μυστηριώδης φραγή στο τηλέφωνό μου, ΟΧΙ γιατί δεν είχα μπαταρία, αλλά επειδή η Υπηρεσία έκρινε προφανώς ότι τα περιστατικά που λάμβαναν χώρα δεν επέβαλλαν τέτοια κλήση.

    Γνωρίζοντας τη χρόνια παθογένεια του συστήματος, τουτέστιν την ανυπαρξία δυναμικών ανθρώπων που θα σηκώσουν το βάρος δύσκολων αποφάσεων την κρίσιμη στιγμή (ΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ), μετέβην αυτοβούλως στην Υπηρεσία μου προκειμένου να προσφέρω τον εαυτό μου εθελοντικά στον όποιο σκοπό.

    Φευ, το μοναδικό που κατάφερα τελικώς ήταν να αλλάξω τηλεοπτικό δέκτη και συντροφιά!

    Αντί λοιπόν να παρακολουθώ τα τεκταινόμενα με τη γυναίκα μου στην τηλεόραση του σαλονιού μου, βρέθηκα να τα παρακολουθώ με τους συναδέλφους μου στους δέκτες των γραφείων μας. Ρωτώντας τους παριστάμενους προϊσταμένους μου για το τι μέλλει γενέσθαι, οι τελευταίοι μου αποκρίθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουμε ως έχουμε μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα με συμβούλευσαν να κρατήσω δυνάμεις μήπως χρειαστεί να βοηθήσουμε στη συνέχεια.

    Απογοητευμένος και γεμάτος ένταση κύριε Καραιβάζ “παρέμεινα ως είχα”. Παρέμεινα ως είχα μέχρι που κάηκε και ο τελευταίος συνάνθρωπός μου στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, παρέμεινα ως είχα μέχρι που πνίγηκε και το τελευταίο παιδάκι ανοικτά των ακτών της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

    Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις οργανωτικές ικανότητες των διοικητικών οργάνων τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γενικότερα. Το πως καταλαμβάνουν τις θέσεις τους είναι τοις πάσι γνωστό και τυγχάνουν ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα διαμάντια στις επωμίδες και τα παράσημα στο στήθος, συνάδουν με την ποιότητα και την πραγματική αξία του φέροντα. Όταν άκουσα δε στην χολυγουντιανού τύπου δημόσια μετάδοση του συντονιστικού πολιτικής προστασίας, παρουσία του πρωθυπουργού, κάτι για φωτιές στη ΣΟΥΗΔΙΑ, έχασα και την τελευταία μου ελπίδα.

    Δεν γνωρίζω τίποτα για πυρκαγιές και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν πήρα πρωτοβουλία να ενεργήσω μόνος μου, προς όφελος των συμπολιτών μου. Φοβόμουν βλέπεις μήπως από τις αγαθές αλλά ανεκπαίδευτες διαθέσεις μου, πάρω κανέναν άνθρωπο στο λαιμό μου και προκαλέσω μεγαλύτερη ζημία απ’ ότι καλό.

    Μετανιώνω οικτρά για την απόφασή μου αυτή, γιατί μπορεί με τους συναδέλφους μου να μην κατέχουμε την απαιτούμενη της περίστασης πείρα, κατέχουμε όμως την κοινή λογική και το καθαρά μυαλό, αρετές που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους τόσες και τόσες φορές σε δύσκολες στιγμές της καριέρας μας.

    Κοινή λογική και καθαρό μυαλό που σίγουρα έλειπαν από τους συντονιστές των επιχειρήσεων στις πυρκαγιές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

    Πίσω στην Υπηρεσία τώρα. Η νύκτα προχώρησε, η κατάσταση εκτονώθηκε και δόθηκε η εντολή να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να γυρίσουμε σπίτια μας, με την υπόσχεση/απειλή ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν απαιτητική. Ίσως σκέφτονταν να μας πάρουν τους καναπέδες και να μας βάλουν να βλέπουμε όρθιοι τηλεόραση σκέφτηκα, τι να πω;

    Αηδιασμένος μπήκα στο ιδιωτικό μου αυτοκίνητο και μαζί με άλλους συναδέλφους μου μεταβήκαμε στις πληγείσες περιοχές, με την ιδιότητα του εθελοντή περισσότερο κι όχι του αστυνομικού, για να βοηθήσουμε τους εκεί συναδέλφους μας και τους πυροσβέστες, με όποιο τρόπο μπορούσαμε.

    Αν και το σκοτάδι μας στέρησε την πλήρη εικόνα της καταστροφής, το θέαμα που αντικρίσαμε μας έκοψε τα πόδια. Καμμένη η γης από άκρη σε άκρη, αυτοκίνητα, σπίτια, εστιατόρια παρανάλωμα του πυρός και μια αίσθηση καταστροφής που όμοιά της πρέπει να βίωσαν μόνο επιζώντες πολεμικών συγκρούσεων.

    Έφτασε και το χάραμα, με τις ακτίνες του ήλιου να αναδεικνύουν το μέγεθος του ολέθρου, καθώς και την απόλυτη φρίκη πάνω στα υπολείμματα ανθρωπίνων σωρών, αποτεφρωμένων σωμάτων που κάποια στιγμή φιλοξενούσαν υποστάσεις συνανθρώπων μας.

    Ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας, κάθε φύλου, κάθε κομματικής και κοινωνικής υπόστασης. Ανθρώπων που το μοναδικό τους ατόπημα ήταν ότι πίστεψαν πως διαβιούν σε ένα οργανωμένο κράτος, ένα κράτος που τους παρέχει ασφάλεια και διέξοδο σε κάθε κατάσταση.

    Όσο περνούσε η ώρα φρίκη ξεχείλιζε με όσα έβλεπαν τα μάτια και αντιλαμβανόταν ο νους. Αυτό όμως που ενόχλησε περισσότερο και τρύπησε σαν πύρινη ρομφαία τα βάθη της καρδιάς μου, ήταν τα μικρά παιδιά.

    Αθώες Ψυχούλες, οι οποίες “έφυγαν” από αυτόν τον κόσμο αβοήθητες και μέσα στην απελπισία, χωρίς να προλάβουν να γευτούν καμία από τις χαρές της ζωής. Ψυχές που μετοίκησαν σε άλλους “αγρούς” με τρόπο σκληρό και βασανιστικό.

    Η ξεγνοιασιά, η αθωότητα και το αέναο παιχνίδι του Ελληνικού μαθητικού καλοκαιριού, μετατράπηκε στον απόλυτο εφιάλτη που τερμάτισε τις μικρές ζωές τους μέσα στην πύρινη φρίκη. Η σκέψη μου όμως λειτούργησε και εγωιστικά. Γονιός και εγώ δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ ακόμη περισσότερο τους άμοιρους γονείς των παιδιών αυτών, οι οποίοι απελπισμένοι και μη έχοντας κάτι άλλο να αντιτάξουν στον επερχόμενο θάνατο, έβαλαν τα σπλάχνα τους μέσα στην αγκαλιά τους, προσφέροντάς τους ένα τελευταίο συναίσθημα ανακούφισης πριν το μεγάλο ΑΝΤΙΟ.

    Όλοι αυτοί οι άνθρωποι “τελείωσαν”, πιστεύοντας πως άνθρωποι σαν κι εμένα, σαν τους συναδέλφους μου, σαν τους πυροσβέστες, δεν παρέμεναν θεατές των γεγονότων, αλλά κατευθύνονταν με κίνδυνο της ζωής τους να τους σώσουν. Ο αριθμός των θυμάτων είναι 80 νεκροί έως αυτή τη στιγμή που σας γράφω.

    Σαν αστυνομικός και σαν άνθρωπος θεωρώ αδιανόητο ανάμεσα σε τόσους νεκρούς να μην υπάρχει ένας αστυνομικός ή πυροσβέστης.

    Ένας νεκρός εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους, που να πάλεψε μαζί με τους συμπολίτες μας μέχρι την τελευταία τους στιγμή. Απόδειξη του ότι οι “ΗΡΩΕΣ” όπως θέλουμε να παρουσιαζόμαστε, δεν λογαριάσαμε τις ζωές μας για να σώσουμε τους συμπολίτες μας.

    Απόδειξη του ότι κι αν ακόμη δεν μπορέσαμε να τους σώσουμε, τουλάχιστον πεθάναμε μαζί τους, βάζοντάς τους εμείς στην αγκαλιά μας την ύστατη στιγμή, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι που έφεραν περήφανα το εθνόσημό μας.

    Αυτοί ήταν ΗΡΩΕΣ κύριε Καραιβάζ κι όχι οι παχύσαρκοι συνδικαλιστές που θα μαζέψουν δέκα ντάνες νερά για τους πληγένετες, κάνοντας επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής με φωτογράφους και μεγάλα λόγια.

    Αυτοί είναι ΗΡΩΕΣ κύριε κι όχι οι Στρατηγοί που φοβούνται να προφέρουν τη λέξη ΝΕΚΡΟΣ μπροστά στον πρωθυπουργό, αλλά συμμετέχουν ως αναπόσπαστο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού στη διαχείριση του πολιτικού κόστους σαν περιφερόμενος θίασος!

    Λόγια σκληρά ναι, μα λόγια αληθινά! Λόγια που δεν προσφέρονται προς πολιτική εκμετάλλευση.

    Δυστυχώς η ταπεινωτική εικόνα των ανώτατων Αξιωματικών είναι διαχρονική. Την ξαναείδαμε στις φωτιές του 2007, στα Δεκεμβριανά του 2008, στα επεισόδια της MARFIN, στις πλημμύρες στη Μάνδρα!

    Προς Θεού, δεν θα χαιρόμουν ούτε επιθυμώ το θάνατο των συναδέλφων μου. Απλά το όλο αποτέλεσμα αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν ήμασταν εκεί που έπρεπε να είμαστε. Δίπλα στους ανθρώπους, καλώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθοδηγώντας τους, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι δεν είναι αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους από το Ελληνικό κράτος!

    Στις λίγες εικόνες που στα μάτια μου διασώζεται η τιμή του σώματος, συγκαταλέγονται οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και των εποχούμενων περιπολιών, που έχοντας πετάξει τα υπηρεσιακά τους είδη, τα άρβυλα και τα παντελόνια τους ακόμα, βουτάνε μέσα στα νερά και μεταφέρουν στην αγκαλιά τους τραυματίες μικρά παιδιά και υπερήλικες στα σκάφη που ήλθαν για την περισυλλογή τους. Αυτοί ήταν από τους λίγους που βρέθηκαν εκεί που έπρεπε!

    Πολλοί θα βγουν να πουν ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Ναι σχέδιο δεν υπήρχε και όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το φαινόμενο πολιτική προστασία, μόνο να μειδιάσουν ειρωνικά με το όλο εγχείρημα μπορούν. Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όμως, συνθήκες στις οποίες τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς, όλα τα σχέδια πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

    Τα σχέδια εξυπηρετούν συγκεκριμένα πράγματα και λειτουργούν αποτελεσματικά μονάχα ως ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Το βάρος πέφτει στους διαχειριστές της έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι οφείλουν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να κατευθύνουν αποτελεσματικά τους όποιους πόρους τους, αρκεί φυσικά να τους γνωρίζουν.

    Επειδή είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε, θα παραθέσω ορισμένα απλά ερωτήματα, ερωτήματα που γέννησε το φτωχό μου μυαλό και απαιτούν απάντηση, ώστε να θέσω επιτέλους σε δίκαια πλαίσια την ευθύνη που μας αναλογεί ως κρατικός μηχανισμός.

    1 Με δεδομένη την αδυναμία προσέγγισης της Μαραθώνος-με τη πυρκαγιά να μαίνεται και στα δύο ρεύματα-καθώς και την ανυπαρξία ικανού οδικού δικτύου στις περιοχές εκτός αστικού ιστού Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Κόκκινο Λιμανάκι-Μάτι), γιατί δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος κυκλοφοριακού εμφράγματος και κατά συνέπεια του εγκλωβισμού των κατοίκων;

    2 Γιατί δεν εστάλησαν ΕΓΚΑΙΡΑ οι διαθέσιμες αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για την ΑΜΕΣΗ εκκένωση των κατοίκων στους οποίους πλησίαζε η πυρκαγιά προς άλλες κατευθύνσεις (π.χ. Λ. Ποσειδώνος πριν τη φτάσει η φωτιά )και σε έσχατη περίπτωση προς τη θάλασσα;

    3 Πότε ενημερώθηκε το Λιμενικό και γιατί δεν κινητοποιήθηκαν τα φέρυ από τα σε απόσταση ελαχίστων μιλίων λιμάνια Ραφήνας και Μαρμαρίου για την περισυλλογή των πυροπαθών;

    4 Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ελικόπτερα Αστυνομίας και Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό διασωθέντων με τις θερμικές τους κάμερες; Καλή και θεμιτή η διάσωση λαθρομεταναστών και προσφύγων, αλλά το ίδιο μπορούσε να γίνει και για τους πληγέντες.

    Δυστυχώς το καθαρό μυαλό και η κοινή λογική δεν επικράτησαν ούτε μετά την εκτόνωση της πυρκαγιάς

    5 Γιατί δεν εστάλησαν ικανές Αστυνομικές δυνάμεις στο λιμένα Ραφήνας για την πλήρη καταγραφή των διασωθέντων, την περίθαλψη ασυνόδευτων ανηλίκων και την τήρηση αναλυτικού αρχείου διάσωσης (καταγραφή σκαφών διάσωσης, διασωστών, διασωθέντων) γεγονός το οποίο θα επικουρούσε τα μάλα στο έργο του Ερυθρού Σταυρού;

    6 Για ποιο λόγο δεν καταγράφηκαν έστω και πρόχειρα μαρτυρίες διασωθέντων για αγνοούμενους, νεκρούς, τραυματίες

    και εγκλωβισμένους; Η ως άνω πηγή πληροφόρησης θα τύγχανε ανεκτίμητη τόσο για τον εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, όσο και για την εκτίμηση του αριθμού των αγνοουμένων.

    Όσο περνάει η ώρα σχηματίζονται και άλλα μεγάλα γιατί στο μυαλό μου, τα οποία είμαι σίγουρος δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ. Οι μεγαλοσχήμονες θα επιρρίψουν τις ευθύνες σε οποιοδήποτε άλλον εκτός από τους εαυτούς τους, η θερμοκρασία, ο αέρας και οι μυστικοί πράκτορες με τις σουβλερές μύτες θα παρελαύνουν καθημερινά από σάιτ και οθόνες ως οι μοναδικοί υπαίτιοι της καταστροφής και όλα καλά! Κανείς δε θα παραιτηθεί, κανείς δε θα διωχθεί και το κυριότερο κανείς δε θα κλάψει όσο οι άμοιροι εκείνοι άνθρωποι που έχασαν μέσα στις στάχτες αγαπημένους, περιουσίες και την ψυχή τους!

    Σαν Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ζητάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου που νιώθουν τα ίδια συναισθήματα με εμένα, ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, ως άνθρωποι κι ως Αστυνομικοί!

    Μετά τιμής
    _

    http://www.newsnowgr.com/article/1170741/ta-ameilikta-giati-enos-axiomatikou-tis-elas-piga-aftovoulos-stin-ypiresia-gia-na-voithiso-stis-foties-kai-apogoiteftika.html

  17. Κραυγάζουν οι ευθύνες για την ανικανότητα διαχείρισης της τραγωδίας

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2018 05:45

    Επικοινωνιακά τηλεοπτικά σόου αντί για μια συγγνώμη. Ηγεσία χωρίς επιχειρησιακή εμπειρία στην Πυροσβεστική, η ανικανότητα του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η εξαφανισμένη Δούρου και ο ρόλος Τόσκα – Σκουρλέτη

    Πόση οδύνη, πόση απόγνωση, πόση μαυρίλα… Ενα μακάβριο ψηφιδωτό από προσωπικά δράματα και ένα συλλογικό πένθος που αναζητεί αλλά δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της λύτρωσης. Τουλάχιστον όχι όσο παραμένει ανοιχτός ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων. Τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, η Ελλάδα έχασε ένα κομμάτι της ψυχής της σε κάτι ασύλληπτο, σε μια αιφνίδια εκτόνωση της φύσης. Η πυρκαγιά άφησε πίσω της σώματα σε δρόμους, σε χωράφια, σε αυτοκίνητα, στα βάθη της θάλασσας, έναν ακίνητο χορό αρχαίας τραγωδίας που με τη σιωπή του υποβάλλει ταπεινότητα, περίσκεψη, σιωπή και πένθος.

    Αυτό που συντάραξε ως τα κατάβαθα τού είναι της όλη τη χώρα, μοιάζει να αγγίζει επιδερμικά την κυβέρνηση. Ποιος θα δώσει άλλοθι στα 50 μέλη της, όταν κανένας τους δεν βρήκε να πει μια λέξη συμπόνιας σε όσους έμειναν πίσω, μια συγγνώμη σε αυτούς που έχασαν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή· όταν δεν αισθάνονται προσωπική προσβολή από την παρουσία του Πάνου Καμμένου στον τόπο του θρήνου και από τους αλληλοεπαίνους των αρμόδιων, που δήλωσαν υπερήφανοι για τους χειρισμούς τους. Ακόμα και αν είναι, η σκιά των 87, ως τώρα, νεκρών δεν πέφτει βαριά πάνω τους; Η κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος και παράλληλα χάραξε γραμμή πυροπροστασίας από την κοινωνία. Στους πόσους βαθμούς εξουσίας καίγεται η περίφημη αριστερή ευαισθησία;

    Πολιτική ευθύνη

    Οι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν την εντύπωση ότι δεν κυβερνούν μια πραγματική χώρα, αλλά μια εικονική την οποία διοικούν μέσω τηλεόρασης. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής μεταδόθηκε απευθείας, προκειμένου να αναλάβει ενώπιον του ελληνικού λαού, όπως είπε, «ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» – αμέσως μετά επικαλέστηκε ως αιτίες της καταστροφής τα μνημόνια, το πελατειακό κράτος και τα αυθαίρετα. Για να καταδικάσει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις υπερβολικές δικαιολογίες, ενώ παράλληλα μιλούσε για «σκοτεινά κέντρα», τα οποία επιδιώκουν «να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης» και να την «απομακρύνουν από τον στόχο», τη στιγμή που «ανακτά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια την κυριαρχία της και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή». «Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι ο σεβασμός». Μόνο που ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς πολιτικές συνέπειες, δηλαδή παραιτήσεις, δεν υπάρχει…

    Την προηγούμενη φορά που είδε ο ελληνικός λαός τον Πρωθυπουργό ήταν πάλι στην τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας, στις 11 μ.μ. όταν άνθρωποι, σπίτια, δένδρα είχαν γίνει στάχτη, να διευθύνει μια σύσκεψη καθησυχαστική. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διαβεβαίωνε ότι «το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση. Η φωτιά όπως πέρασε καίει κάποια σπίτια, έχει δοθεί προτεραιότητα να διασώσουμε τον κόσμο».

    Ο Πρωθυπουργός ρωτούσε για τους ανέμους, για τον αριθμό των μέσων που επιχειρούσαν, για τους εγκλωβισμένους. «Ηταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι, τους μεταφέραμε από εκεί» απαντούσε ο κ. Τόσκας. Και έπειτα άρχισε η επικοινωνιακή διαχείριση. «Δηλαδή η εκτίμησή σας ποια είναι… Πόσες εστίες είχαμε ταυτόχρονα;» ρωτούσε ο κ. Τσίπρας. «Αρκετές», «είχε και 11 μποφόρ, ήταν το πιο εφιαλτικό σενάριο» του έλεγαν. «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης, τα αεροσκάφη δεν έκαναν παρά λίγα λεπτά» πρόσθεταν. Τρεις μέρες μετά ο κ. Τόσκας έλεγε ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσαν να απογειωθούν τα καναντέρ.
    Θέατρο
    Ολα τα γνώριζαν εκείνη την ώρα που έστησαν το θέατρο για να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις εναποθέσουν στο «ασύμμετρο φαινόμενο». Μόνο που στην Ελλάδα το θέατρο δεν ήταν ποτέ μόνο μια παράσταση. Είναι μια εναλλακτική διαδρομή για την αποκάλυψη της αλήθειας, «μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας», δηλαδή πράξης με αξιολογικό περιεχόμενο, με αρχή, μέση και τέλος, «δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Αυτή τη διάσταση την παρέβλεψε το πρωθυπουργικό επιτελείο, και προσπάθησε να προσπεράσει την τραγωδία με ένα φτηνό ριάλιτι, αποκαλύπτοντας τον συναισθηματικό ακρωτηριασμό των πρωταγωνιστών· ούτε έλεος ούτε φόβος ούτε κάθαρση. Γιατί η επόμενη μέρα ξημέρωσε εφιαλτική, δεν σήκωνε επικοινωνιακά κόλπα.

    Στην τηλεόραση καταγράφηκε και όλο το πλέγμα των ευθυνών. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αντί να τον προστατέψουν του φόρτωσαν όλη την ευθύνη αφού τον μετέτρεψαν από πολιτικό προϊστάμενο σε επιχειρησιακό αρχηγό. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να διασώσει τον εαυτό του με τη δήλωση που έκανε την επόμενη ημέρα: «Κανένας και τίποτα δεν θα ξεχαστεί» υποσχέθηκε.

    Οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Την Πέμπτη στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκε με λεπτομέρειες η κυβερνητική εκδοχή: σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού, 13 θερμικές εστίες καταγραμμένες από δορυφόρο, ένταση ανέμων χωρίς προηγούμενο σε χερσαίο έδαφος, 10 ως 11 μποφόρ, ταχύτητα πυρκαγιάς 120 χλμ. την ώρα, ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει εκκένωση.

    Τη συνέντευξη την παρακολούθησαν πολίτες αλλά και πυροσβέστες, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αφτιά τους. Στην πυρκαγιά της Κινέτας η εστία ήταν σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, «ποιος εμπρηστής θα πάει εκεί πάνω να ξεκινήσει 13 εστίες μέχρι χαμηλά στον δρόμο;» διερωτούνταν και εκτιμούσαν ότι η αιτία μάλλον ήταν κάποιος πυλώνας υπερυψηλής τάσης. Αυτή η πρώτη φωτιά απορρόφησε την προσοχή των αρμοδίων αλλά και οχήματα κρίσιμα για την πυρόσβεση της δεύτερης φωτιάς στο Νταού Πεντέλης που ξεκίνησε στις 16.49. Τρία πυροσβεστικά οχήματα, από το Ντράφι, τη Νέα Μάκρη και το Κορωπί, μετακινήθηκαν προς την Κινέτα, ομοίως και τα τρία ελικόπτερα με ενσωματωμένο κάδο 7-9 τόνων νερού. Το ένα το γύρισαν πίσω όταν η φωτιά άρχισε να καίει ανεξέλεγκτα στην Καλλιτεχνούπολη και να ξεφεύγει προς τον Νέο Βουτζά, τότε που ο επικεφαλής των επιτόπιων δυνάμεων χτύπησε καμπανάκι συναγερμού και ζήτησε εναέρια μέσα, πάρα πολλές ενισχύσεις και την εκκένωση της περιοχής. Στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης υπάρχει μια κολόνα της ΔΕΗ με κομμένο καλώδιο και παραδίπλα σωροί με καμένα ξύλα. Ο κ. Τόσκας παρουσίασε φωτογραφίες και τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμό. Εστειλε μάλιστα και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να ερευνήσουν τα δεδομένα του δορυφόρου. Ασφαλώς θα πρέπει να ερευνηθούν τα πάντα, αλλά μήπως στην προκειμένη περίπτωση η έρευνα έχει δεδομένες τις απαντήσεις και ψάχνει τις ερωτήσεις;

    Δυσαρέσκεια

    Γιατί ο κ. Τόσκας κρατά αποστάσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος πέρυσι το καλοκαίρι στη Βουλή. «Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί ίσως τον πιο στρεβλό μηχανισμό του Ελληνικού Δημοσίου. Χρησιμοποιήθηκε για κομματικές εξυπηρετήσεις και δεν είχε επιχειρησιακό σχεδιασμό» είπε. Τι έκανε για να βελτιώσει το Σώμα; Αλλαξε από το 2015 – 2017 τέσσερις αρχηγούς και επέτρεψε να γίνουν μακροβούτια στην επετηρίδα, πέρυσι έφτασαν μέχρι το νούμερο 90 για να βρουν τους καλούς (δηλαδή σκληροπυρηνικούς συριζαίους) αξιωματικούς, εφέτος έμειναν στο 78. Στην Πυροσβεστική, σε αντίθεση με την Αστυνομία, όταν γίνονται προαγωγές νεότερων αξιωματικών οι προηγούμενοι παραμένουν στον ίδιο βαθμό, δεν αφυπηρετούν. Οπότε νέοι και άπειροι δίνουν εντολές σε έμπειρους πυροσβέστες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο κλίμα δυσαρέσκειας και αδικίας.
    Μήπως όμως βελτιώθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός; Τα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών μιλούν από μόνα τους. Αφησαν με ελλιπή κάλυψη πευκόφυτες, πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Αν. Αττική, ενώ ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν 4 με πρόβλεψη για ισχυρούς δυτικούς ανέμους· τον γενικό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε ο διοικητής της Αν. Αττικής με βαθμό ταξιάρχου και όχι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων με βαθμό αντιστρατήγου· το ελικόπτερο συντονισμού των επίγειων δυνάμεων εστάλη από την Κινέτα αλλά έμεινε στον αέρα μόνο έναν τέταρτο, τόση ώρα πτήσης του είχε απομείνει. Τα καναντέρ δεν μπόρεσαν να απογειωθούν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, τα ελικόπτερα κατάσβεσης δεν είχαν πρόβλημα αλλά τα δύο παρέμειναν στην Κινέτα. Γιατί δεν έφεραν ένα ακόμα από την Ανδραβίδα;

    Ασυντόνιστοι

    Στην Κινέτα συνεδρίασε το ενιαίο συντονιστικό κέντρο και η περιοχή εκκενώθηκε, στην πυρκαγιά που κατέκαυσε το Μάτι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση, το συντονιστικό συνεδρίασε αφότου είχαν όλα τελειώσει. Το Λιμενικό στην αρχή έστειλε μεγάλα πλοία για να περισυλλέξουν τους ανθρώπους στο Κόκκινο Λιμανάκι και σε άλλες παραλίες τα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στην ακτή και ευτυχώς προσέτρεξαν εγκαίρως ιδιώτες με φουσκωτά και μικρά σκάφη. Δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 ώστε να ενημερωθούν μέσω των κινητών τηλεφώνων όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έπρεπε να εκκενωθούν. Στις πολλές μαρτυρίες των κατοίκων που καταγράφουν τον ανύπαρκτο συντονισμό να προστεθεί και αυτή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στη Νέα Μάκρη και στο Μάτι. «Στρίψαμε όπως μας είπαν και πέσαμε ακριβώς μέσα στη φωτιά. Τώρα καταλαβαίνω ότι γλιτώσαμε στο παρά πέντε» δήλωσε.
    Σε αυτά να προστεθεί ότι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης, ο οποίος θεωρείται σοβαρός αξιωματικός συντηρητικών αντιλήψεων, υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στην Αν. Μακεδονία – Θράκη και δεν έχει επιχειρησιακή εμπειρία στην Αττική. Το ίδιο και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων Βασίλειος Ματθαιόπουλος, που υπηρετούσε στην περιοχή Κορίνθου – Πάτρας, και ο υπαρχηγός Υποστήριξης του πυροσβεστικού σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, που υπηρετούσε στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Κανένας από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν γνώριζε την περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά και τις ιδιαιτερότητές της.

    Ανύπαρκτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Ενώ οι κάτοικοι στον Ν. Βουτζά και στο Μάτι πάλευαν αβοήθητοι με τις φλόγες, η Ελληνική Αστυνομία στις 8.05 το βράδυ, 3 ώρες και 15 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενημέρωνε τους οδηγούς να μη χρησιμοποιήσουν τη λεωφόρο Μαραθώνος αλλά μια εναλλακτική διαδρομή. Την ίδια στιγμή το Λιμενικό επέτρεπε στα πλοία να αποβιβάζουν επιβάτες στο λιμάνι της Ραφήνας επιβαρύνοντας την ήδη χαοτική κατάσταση. Δικαιολογούν τα παραπάνω γεγονότα φράσεις όπως «είμαι υπερήφανος» και «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό»;

    Αρμόδια για την Πολιτική Προστασία όμως δεν είναι η Πυροσβεστική αλλά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επικεφαλής της είναι ο Γιάννης Καπάκης, ένας εκπρόσωπος του «τσοχατζοπουλικού ΠαΣοΚ», ο οποίος ακολούθησε το μονοπάτι της κρίσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφτασε στον προορισμό του μέσω της Κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά. Αφυπηρέτησε από το Πυροσβεστικό Σώμα το 2013 με τον βαθμό του αρχιπυράρχου, το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Ανδρο και τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε επικεφαλής της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας.

    Το βιογραφικό του κ. Καπάκη παραθέτει σπουδές και θέσεις που κατέλαβε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αλλά παραλείπει κάτι σημαντικό. Την έλλειψη κύρους που είχε στους συναδέλφους του, τον ελάχιστο σεβασμό που ενέπνεε στους ανωτέρους του. Πριν από έναν χρόνο, στις 13 Αυγούστου, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο και μετά από τέσσερις ημέρες ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε με ελικόπτερο τα καμένα και βρήκε την καταστροφή «περιορισμένης έκτασης» σε σύγκριση με το 2009. Στην πτήση τον συνόδευε και ο κ. Καπάκης, ο οποίος στις 20 Αυγούστου έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ. «Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί ολική προσέγγιση» έλεγε, «οι αντιπυρικές ζώνες δεν αποτελούν πανάκεια», «μόνο στην Ελλάδα τα αεροπλάνα είναι φετίχ. Το φαινόμενο είναι πολυπαραμετρικό, δεν είναι… αεροπλανάκια μόνο η συζήτηση» έλεγε. Μιλούσε για αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ο καθένας να ξέρει τους ρόλους του από πριν και να έχει προετοιμαστεί για το τι θα κάνει».

    Η πυροπροστασία

    Εναν χρόνο μετά κανένας δεν ήξερε τι κάνει και ο κ. Καπάκης ήταν άφαντος. Κατέθεσε το φετινό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στις 25 Μαΐου, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξή της, και στις 7 Ιουνίου δήλωνε στη Βουλή ότι «το σύστημα πυροπροστασίας που έχουμε φτιάξει είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Η μόνη εμφάνιση του κ. Καπάκη τη μοιραία Δευτέρα ήταν στο twιtter όπου ανήρτησε στις 5 το απόγευμα μια φωτογραφία του από τη συνάντηση με τον κ. Τόσκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι συντόνιζε την πυρκαγιά της Κινέτας! Για την άλλη πυρκαγιά τσιμουδιά. Ο αρμόδιος για τον συντονισμό όλων των άλλων υπηρεσιών είτε δεν γνώριζε είτε δεν κατάλαβε τι συνέβαινε το κρίσιμο διάστημα που έπρεπε να σημάνει συναγερμό.

    Εξαφανισμένη είναι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όχι από μία αλλά από όλες τις καταστροφές που συνέβησαν στις περιοχές αρμοδιότητάς της. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας ήταν οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή με το «φαινόμενο Δούρου»: ιδεοληψία, αυταρχισμός, τοποτηρητές από την Κουμουνδούρου να υποκαθιστούν τις υπηρεσίες. Στην πυρκαγιά στον Κάλαμο εμφανίστηκε κατόπιν εορτής και απηύθυνε συστάσεις: «Οταν επιχειρούμε σιωπούμε». Οχυρωμένη στην Περιφέρεια, αντιμετώπισε με παγερή αποστασιοποίηση τους οργισμένους κατοίκους της Μάνδρας. «Μη μας ταλαιπωρείτε άλλο» της φώναζαν οι πολίτες. «Σήμερα ακούτε εμάς» τους μάλωνε εκείνη. Αυτή τη φορά δεν εμφανίστηκε καθόλου, σε αντίθεση με τον αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος παραδέχθηκε: «Τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν δώσαμε εντολή εκκένωσης στο Μάτι. Κι αν το κάναμε, ποιος σας είπε ότι ο κόσμος θα έφευγε;».

    Ποινικές ευθύνες

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να διερευνηθούν εκτός από τις πολιτικές και οι πιθανές ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με το άρθρο 108 του νόμου 4249/2014 των Γιάννη Καπάκη, Ρένας Δούρου και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών. Στο κάδρο βάζουν και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον πολιτικό προϊστάμενο όλων των παραπάνω προσώπων, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό ανάθεμα στα αυθαίρετα – όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης.

    Πολλοί κατηγόρησαν το σχέδιο πολιτικής προστασίας, ωστόσο τα ζητήματα που χρειάζεται να διορθωθούν είναι βαθύτερα. Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μιλά για «εγκατεστημένη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού», ο οποίος δεν νοιάζεται για τα προβλήματα όταν περάσει η επίδραση της καταστροφής. Τα παραδείγματα που φέρνει προβληματίζουν. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σάμο δημιουργήθηκε σώμα εθελοντών δασοπυροσβεστών. «Θελήσαμε να τους αγοράσουμε 300 βραδυφλεγείς στολές, δαπάνη ύψους 17.000 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε τη δαπάνη και η εταιρεία απειλεί να κινηθεί δικαστικά κατά της Περιφέρειας» σημειώνει. Στο αντίστοιχο εθελοντικό σώμα της Χίου έδωσε ένα εξοπλισμένο αυτοκίνητο αλλά δεν μπορεί να του πληρώσει τα καύσιμα.

    http://mobile.tovima.gr/Article.aspx?Id=1009303
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=1009303

  18. Μήνυσεις για τη φονική πυρκαγιά κατέθεσαν :

    – ο Παναγιώτης Σταμάτης, Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α,

    Παναγιώτης Σταμάτης κατά παντός υπευθύνου αρμοδίου Υπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, αιρετών των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι «φονικές» πυρκαγιές , την 23η Ιουλίου 2018.

    – οι οικογένειες δυο θυμάτων

    Click to access mhnysh-katsargyrh—fwtia-neos-voytzas-2018.pdf

    – ο Νίκος Νικολόπουλος
    https://www.nikosnikolopoulos.gr/?section=29667&language=el_GR&itemid730=34631&detail730=1

    -Κωνσταντοπούλου κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων,για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε κίνδυνο ζωής

    Κωνσταντοπούλου κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, για εγκλήματα που τελέστηκαν στις πυρκαγιές της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018

    • Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια Χερουβείμ -Εχασε 4 μέλη της

      Μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, ο κ. Χερουβείμ δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

      Παράλληλα, κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με το οποίο ζητά να λάβει γνώση σειράς εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, ώστε να συνδράμει στο έργο των εισαγγελικών αρχών, δηλαδή την «απρόσκοπτη και εις βάθος έρευνα για την απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να αποκλειστούν αλλοιώσεις του προανακριτικού υλικού, όσο ψηλά κι αν ευρίσκονται αυτές». (Ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής μαζί με τον εμπειρογνώμονα Τάσο Δέδε τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη και τον στενό συνεργάτη του επίσης ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Μανίκα είναι εκείνοι που συνέταξαν και κατέθεσαν το υπόμνημα . )

      Αναλυτικότερα ζητεί τα εξής έγγραφα: πρακτικό απομαγνητοφώνησης καταγραφικού μηχανήματος ΕΣΚΕ Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), ιστορικό κίνησης (ψηφιακό αποτύπωμα) υπηρεσιακών οχημάτων της ηγεσίας του ΠΣ, πόσα και ποια οχήματα Ανατολικής Αττικής πήγαν στην Κινέτα και πόσα παρέμειναν στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης, ιστορικό κίνησης των διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, διοικητή Αθηνών, υποδιοικητή Αθηνών, διοικητή Ανατολικής Αττικής, διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, διοικητή του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και συνομιλία του χειριστή του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στην Ανατολική Αττική (με ποιόν και τι ώρα και το περιεχόμενο της συνομιλίας).

      Ζητεί ακόμη: αντίγραφο σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών του 2018 από την Περιφερειακή διοίκηση της ΠΥ Αττικής, μνημόνιο ενεργειών για εκκένωση λόγω δασικής πυρκαγιάς από δήμους Ραφήνας και Ραφήνας – Πικερμίου, επιχειρησιακό σχέδιο για δασικές πυρκαγιές Ανατολικής Αττικής από την ΓΑΔΑ, από την πολιτική προστασία να ενημερώσει αν συγκλήθηκε το ΚΣΟΠ, πού, πότε, ποίες ώρες και από ποιους, αντίγραφο Πρακτικού ΣΟΠΠ και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τα δάση από την Περιφέρεια Αττικής, αντίγραφα διαταγών για θέσεις επιφυλακής ΠΥ, αντίγραφο του καταγραφικού σώματος των εγκλωβισμένων στην παραλιακή μετώπη από το λιμεναρχείο Ραφήνας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τέλος να χορηγηθούν αντίγραφα βιβλίου συμβάντων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την κινητοποίηση όλων των θεσμικά εμπλεκόμενων-αρμοδίων σε Μάτι κλπ.

      Η οικογένεια Χερουβείμ τις τραγικές ώρες που η φωτιά είχε πλέον περάσει την λεωφόρο Μαραθώνος βρισκόταν στο σπίτι της στην συμβολή των οδών Θήρας και Πανός στο λόφο της Ζούγκλας(Νέα Μάκρη) , 50 μέτρα ακριβώς από την Μαραθώνος.

      Η αίτηση

      http://www.iefimerida.gr/news/437296/tragodia-sto-mati-parastasi-politikis-agogis-apo-tin-oikogeneia-heroyveim-ehase-4-meli

      https://www.zougla.gr/greece/article/ipomnima-apo-tin-ikogenia-xerouvim-gia-tin-katastrofi-sto-mati

      https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/908270/fotia-mati-sti-dikaiosyni-i-oikogeneia-tis-aktinologoy-poy-kaike-mazi-me-tis-5xrones-kores-tis

      • Τον εφιάλτη που έζησε τη χθεσινή νύχτα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στο Μάτι Αττικής περιέγραψε στην έκτακτη εκπομπή του Star, ο δημοσιογράφος, Άρης Λάμπος.

        Ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα από την πύρινη λαίλαπα.

        «Εικόνες που σφίγγουν το στομάχι. Την ώρα που προσπαθήσαμε να κάνουμε ρεπορτάζ στον Λόφο της Ζούγκλας αντικρύσαμε μια αποτρόπαιη εικόνα. Μια γυναίκα νεκρή. Στα πόδια της ένα μικρό κοριτσάκι. Στο ίδιο σημείο πολύ κοντά τους ήταν άλλο ένα παιδάκι και ακόμη μία γυναίκα. Από όσο βέβαια μπορούσαμε να καταλάβουμε. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Κολώνες της ΔΕΗ είχαν πέσει πάνω τους. Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να φύγουν γιατί ήταν δίπλα από ένα φλεγόμενο σπίτι, το οποίο μάλιστα είχε και φλόγες από φυσικό αέριο που έβγαιναν εκείνη τη στιγμή. Στα πόδια τους είχαν ένα πανί στο οποίο μέσα υπήρχαν πιθανότατα λιγοστά πράγματα που προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

        https://www.star.gr/lifestyle/media/430667/reporter-toy-star-antimetwpos-me-tessera-apanthrakwmena-ptwmata

        όλα αυτά έχουν συμβεί την νύχτα ώρες μετά τη πυρκαγιά !!!!

  19. Φωτιά στο Μάτι: Τα 7 θανάσιμα λάθη σε στεριά, αέρα και θάλασσα

    30/07/2018, 06:30

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    arxigos_pyrosvestikis_arthro
    Ντοκουμέντο – Αρχηγός της Πυροσβεστικής: «Στις 16:49 η φωτιά, στις 17:15 η άφιξη των πρώτων 22 υδροφόρων οχημάτων»
    26/07/2018, 23:46
    Τι δεν έκαναν Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., δήμοι, Περιφέρεια και κυβέρνηση για να αποτρέψουν την πύρινη κόλαση – Ολοι τους βρήκαν φαιδρές δικαιολογίες

    Η τραγωδία στο Μάτι ξεκίνησε αρκετές ώρες πριν ανάψει η πρώτη σπίθα φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Για την ακρίβεια, η τύχη όσων η μοίρα τούς είχε φέρει να βρίσκονται στον παραθεριστικό οικισμό της Ανατολικής Αττικής την αποφράδα 23η Ιουλίου του 2018 επηρεάστηκε σε καθοριστικό βαθμό από γεγονότα που προηγήθηκαν της καταστροφικής πυρκαγιάς. Και σφραγίστηκε από τις λανθασμένες εκτιμήσεις και κινήσεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων το κρίσιμο διάστημα που το περιστατικό ήταν σε εξέλιξη. Η διαχείριση της επόμενης μέρας ανέδειξε και προσέθεσε προς αξιολόγηση και τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα όρια και τις σκοπιμότητες των πρωταγωνιστών.

    1.Λάθος εκτίμηση για την πορεία και την επικινδυνότητα της φωτιάς!

    Ηταν μόλις 3 λεπτά μετά το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν στο ημερολόγιο συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγινε η εγγραφή για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Ορη. Η εντολή από τον ασύρματο, που έχει καταγραφεί στο Συντονικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ), το γνωστό σε όλους 199, μάλλον θα πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στα πληρώματα των έξι πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Ολα έλαβαν οδηγίες για «πορεία στην Κινέτα – Αγίους Θεοδώρους»!

    Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν δύο οχήματα από το Κορωπί, δύο από την Παλλήνη και δύο από τη Νέα Μάκρη. Το ένα από αυτά ήταν σκοπιά μόλις 3 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη, το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά! Επρόκειτο για όχημα χωρητικότητας πέντε τόνων, ενώ η πρόβλεψη (με βάση το Σχέδιο Δασών) ήταν για όχημα ενός τόνου. Η εντολή μετακίνησής του στην άλλη άκρη του νομού ήταν παράλογη. Αποδείχθηκε και μοιραία. «Θα προτιμούσα να παραιτηθώ, παρά να μου πάρουν οχήματα από αυτό το σημείο», επισήμανε στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος αξιωματικός που έχει υπηρετήσει στη Νέα Μάκρη.

    Αποτέλεσμα; Το ομολόγησε ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης. Είπε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε τις 16.49 και ότι τα πρώτα οχήματα έφτασαν στις 17.15! Οταν ο συνάδελφος Μάκης Πολλάτος ζήτησε να μάθει αν ήταν ικανοποιητικός ο χρόνος αντίδρασης των 26 λεπτών, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διέψευσε τον εαυτό του λέγοντας ότι είχε μιλήσει για… κλιμάκωση στις αφίξεις των πυροσβεστικών δυνάμεων!

    2.Αγνόησαν την πρόβλεψητης ΕΜΥ!

    Οταν ξέσπασε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη η αρχική εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν ότι θα κινηθεί προς τον Διόνυσο, με βάση το προηγούμενο που έχουν δημιουργήσει τα μελτέμια, τα οποία κυριαρχούν στην περιοχή. Η ΕΜΥ, όμως, είχε δώσει ξεκάθαρα την πρόβλεψη ότι οι άνεμοι θα ήταν δυτικοί, κάτι που θα μπορούσε να το αντιληφθεί χωρίς δυσκολία και όποιος ήταν στην περιοχή. Σύντομα η φωτιά έφθασε στον Νέο Βουτζά, μπήκε στη χαράδρα και «από εκεί και πέρα ο δρόμος ήταν ανοιχτός, ένα χαλί από πεύκα και ξερά χόρτα μέχρι τη Μαραθώνος», σύμφωνα με πυροσβέστη που γνωρίζει την περιοχή.

    3.Η εκκένωση που δεν έγινε!

    Εισήγηση υπήρξε, αλλά η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών που βρίσκονταν στην πορεία της πυρκαγιάς δεν ξεκίνησε ποτέ. Για την ακρίβεια, όπου υπήρξε εκκένωση με πρωτοβουλία των άμεσα εμπλεκομένων δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα (Λύρειο, Νέος Βουτζάς, Αγιος Ανδρέας). Δυστυχώς για το Μάτι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής (που έχουν την αρμοδιότητα με βάση τον ισχύοντα νόμο) έκριναν ότι δεν είχαν τον χρόνο και τις απαραίτητες συνθήκες. Ακόμη και με το δικό τους χρονοδιάγραμμα, όμως, όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου πολιτικών προϊσταμένων και αρχηγών, χάθηκαν 83 κρίσιμα λεπτά για τις ζωές των ανθρώπων:
    ■ Η φωτιά ξεκίνησε στις 16.49, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
    ■ Εφτασε στο Λύρειο Ιδρυμα στις 17.45, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
    ■ Και η Μαραθώνος έκλεισε στις 18.12, σύμφωνα με τον ίδιο.
    Δηλαδή, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι τη στιγμή που η πυρκαγιά χτύπησε το Μάτι μεσολάβησαν 83 λεπτά, τα οποία έμειναν ανεκμετάλλευτα. Το ερώτημα είναι ποιος έκρινε ότι δεν θα πρέπει να γίνει η επιχείρηση; Κακή εκτίμηση; Πανικός; Αδιαφορία; Σύγχυση;

    4.Εκλεισαν τη Μαραθώνος και τους έστειλαν όλους στο Μάτι!

    Αρχηγός και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν μάχη για να πείσουν τους δημοσιογράφους για τη… μάχη της Μαραθώνος που δεν έδωσαν χαρακτηρίζοντας… αυταπάτη τη θέση πως από μόνη της η λεωφόρος συνιστά μια εν δυνάμει αντιπυρική ζώνη. Ο αρχηγός δήλωσε ότι στην περιοχή υπήρχαν 40 οχήματα, αλλά στα πλάνα την ώρα που εμφανίζεται η φωτιά να περνά προς το Μάτι υπάρχει μόνο ένα όχημα με 2-3 πυροσβέστες.

    Εμπειρα επιχειρησιακά στελέχη υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν δεν ήταν δυνατόν να παραταχθούν πυροσβεστικά «θα έπρεπε οχήματα έργου (σ.σ. μπουλντόζες) να έχουν μεγαλώσει την αντιπυρική ζώνη ρίχνοντας τα δέντρα στο σημείο όπου κατευθυνόταν η πυρκαγιά και να έχει γίνει διασπορά οχημάτων στον οικισμό για να προστατέψουν δρόμο-δρόμο τα σπίτια και τους κατοίκους». «Πού ήταν τα 40 οχήματα;», ρωτούν. Μάλιστα υπάρχει η πληροφορία πως οι ενισχύσεις στάλθηκαν στο… Νταού Πεντέλης, βρέθηκαν δηλαδή στην πλάτη της πυρκαγιάς, όπου δεν είχαν καμία πρακτική αξία. Απλά την έβλεπαν από ψηλά να καταστρέφει το Μάτι.

    Στις 18.12 δίνεται η εντολή για το κλείσιμο της Λεωφόρου Μαραθώνος. Οι δύο τροχονόμοι… τσακώνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, για το ποιος θα έχει την προτεραιότητα, ο ένας προς Ραφήνα, ο άλλος προς Νέα Μάκρη. Το κλείσιμο της λεωφόρου οδήγησε διερχόμενους οδηγούς στο Μάτι, δημιουργώντας τα τραγικά μποτιλιαρίσματα που κατέληξαν σε έναν σωρό από καμένα αυτοκίνητα, οι κάτοχοι των οποίων τα εγκατέλειψαν αναζητώντας τη σωτηρία. Αλλοι έφτασαν στην παραλία, άλλοι όχι.

    5.Αλαλούμ με τη χρήση των εναέριων μέσων

    Δεδομένου ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν τα Canadair, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλάσσιων κυματισμών (σύμφωνα τουλάχιστον με την κυβέρνηση), εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρχικά μετακινήθηκε μόνο ένα ελικόπτερο τύπου Sikorsky από το μέτωπο της Κινέτας! Για δύο περίπου ώρες, μία ώρα όμως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, επιχείρησαν και δύο Σινούκ. Η εικόνα των ελικοπτέρων ολοκληρώνεται με το Super Puma που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσωπικού και την εκτίμηση του κινδύνου. Πέταξε μόλις για 15 λεπτά πάνω από την Πεντέλη, καθώς δεν είχε καύσιμα, αφού είχε μετακινηθεί και στην πρωινή φωτιά στα Γεράνεια Oρη. Το ερώτημα είναι γιατί δεν σηκώθηκε άλλο, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει άλλα τέσσερα ελικόπτερα γι’ αυτού του τύπου τις αποστολές. Σε ό,τι αφορά τα αεροπλάνα, την κρίσιμη ώρα ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα επτά αεροσκάφη. Εντολή να παρέμβουν στη φωτιά της Πεντέλης έλαβαν δύο Canadair από Σάμο, ενώ η δύναμη της Ανδραβίδας στάλθηκε στην Κινέτα, καθώς τα αεροσκάφη της Ελευσίνας ήταν καθηλωμένα λόγω ανέμων.

    6.Καθυστέρησε η επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα

    Παρά τις εκκλήσεις των πολιτών που είχαν γεμίσει τις παραλίες στο Μάτι από τις 18.00, η κινητοποίηση των Αρχών ξεκινά στις 19.00, με την εντολή προς μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού να σπεύσουν στα ανοιχτά της επίμαχης περιοχής. Πρώτο αντιδρά το Λιμεναρχείο Ραφήνας. Διαθέτει στην επιχείρηση τα δύο πλωτά της δύναμής του και επιτάσσει τα καΐκια της περιοχής. Στις 21.00 φτάνουν και οι Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού με δική τους πρωτοβουλία, καθώς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού δεν έχει ζητήσει την παρέμβασή τους, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώνεται περίπου στις 2 τα ξημερώματα, ενώ στις 09.00 εμπλέκονται τα «βατράχια» του Ναυτικού για την αναζήτηση των αγνοουμένων. Το ερώτημα είναι γιατί εφόσον το περιστατικό είχε λήξει, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση από τις 18.30, χρειάστηκαν 8 ώρες για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των κατοίκων στη Ραφήνα;

    7.Λάθος άνθρωποι στις λάθος θέσεις, τη λάθος στιγμή

    Τέσσερις αλλαγές αρχηγού σε τρία χρόνια έφεραν στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αξιωματικούς που δεν είχαν εμπειρία από επιχειρήσεις στην Αττική. Ταυτόχρονα, αποστρατεύτηκαν τα στελέχη που είχαν περάσει σχεδόν το σύνολο της επιχειρησιακής τους δράσης στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Ειδικά ο αρχηγός μετατέθηκε στην Αθήνα από τη Θράκη το 2016 και ήταν… υπαρχηγός Διοικητικής Υποστήριξης.
    Οι ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι τεράστιες. Επέτρεψε τη μετακίνηση των δυνάμεων στη Δυτική Αττική και έχασε τη μάχη του συντονισμού με Ναυτικό, Λιμενικό, Αστυνομία, Τροχαία και Πυροσβεστική. Αποτελεί ερώτημα αν ο κ. Γιάννης Καπάκης αξιοποίησε τα συστήματα Engage, για την ηλεκτρονική απεικόνιση των πυροσβεστικών δυνάμεων, και Evita, για την υπόδειξη δρομολογίων εκκένωσης. Αναζητείται ακόμη η τύχη του συστήματος AVL (προσφέρει ζωντανή εικόνα) και της δυνατότητας αποστολής SMS, στο πλαίσιο της υπηρεσίας ευρωπαϊκής βοήθειας, το γνωστό 112 που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

    https://www.protothema.gr/greece/article/809062/fotia-sto-mati-ta-7-thanasima-lathi-se-steria-aera-kai-thalassa/

  20. Ελλάδα η χώρα που όλα μπορούν να σου συμβούν: Καταμέτρηση κάθε βράδυ να δούμε ότι είμαστε όλοι καλά

    10/08/2018 – 14:37

    Ελλάδα η χώρα «του δεν ξέρω αν θα φτάσω σπίτι μου και αν φτάσω τι με περιμένει».

    Δεν είναι υπερβολή, είναι αυτό που νιώθει ο κάθε Έλληνας πολίτης μετά τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στην Μάνδρα Αττικής και τις ακόμα πιο φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

    Μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξίσου μεγάλες σε περιουσίες.

    Μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καταλήξαμε να έχουμε επανειλημμένες πλημμύρες μέσα στο καλοκαίρι εντός Αθηνών…

    Είδαμε ανθρώπους να κινδυνεύουν να πνιγούν μέσα στην Λεωφόρο Κηφισίας και πάρκινγκ στο Μαρούσι να έχει μετατραπεί σε λίμνη. Το ακόμα «καλύτερο» ήρθε λίγες ημέρες αργότερα όταν είδαμε τους ασθενείς να… κολυμπάνε μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία και δημιουργώντας την αίσθηση ότι πλέον κάποιος θα πρέπει να νοσηλεύεται με στολή δύτη δίπλα του για πάν ενδεχόμενο.

    Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα (έτσι λέμε) και καταδεικνύουν ένα μόνο πράγμα. Πρέπει όλοι μας μεταξύ μας να τηλεφωνιόμαστε το βράδυ για να ελέγχουμε αν φτάσαμε σπίτι μας καλά και εάν είμαστε όλοι παρόντες.

    Καθημερινά πρέπει να κάνουμε αναφορά… τάγματος και οι απόντες να είναι δικαιολογημένα κωλυόμενο​ι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα των πράξεων της τωρινής κυβέρνησης καθώς συνέβαιναν και επί των προηγουμένων.

    Το πρόβλημα με αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι ακόμα επιμένει να «φορτώνει» τα δικά της «εγκλήματα» πλέον, στους προηγούμενους.

    Όχι κύριοι δεν μπορεί να γίνει αυτό, κυβερνάτε 3,5 χρόνια πλέον μπορείτε να κριθείτε με πλήρη εικόνα των πεπραγμένων σας και η κρίση είναι βαριά.

    Κάνατε μια τρύπα στο νερό όπως και οι προηγούμενοι με την διαφορά ότι η δική σας τρύπα είναι ακόμα μεγαλύτερη και «ρούφηξε» πολλούς ανθρώπους.

    Και επειδή δεν μπορείτε να αποδεχθείτε την ευθύνη γιατί έχετε… σύμπλεγμα ανωτερότητας (εμείς οι αριστεροί, εμείς οι προοδευτικοί, εμείς οι αδιάφθοροι κι άλλα άσχετα…) βρήκατε τον επόμενο φταίχτη που είναι οι πολίτες, οι ίδιοι δηλαδή που σας ψήφισαν.

    «Φταίτε εσείς χτίζετε όπου να ναι και ότι να ναι»

    Ναι αλλά όταν τους ζητούσατε ψήφο ήταν «πολύ ωραίοι». Όταν σας πλήρωναν τόσα χρόνια φως, νερό, τηλέφωνο ήταν «ακόμα πιο ωραίοι»

    Οι άνθρωποι δεν κάηκαν λόγω αυθαιρέτων αλλά επειδή κάποιοι έλεγαν ότι «στην Αττική δεν φυσάνε δυτικοί άνεμοι», κάποιοι άλλοι δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης και ακόμα χειρότερα όλοι μαζί δεν είχαν καν καταλάβει τις συμβαίνει και που πηγαίνει η πυρκαγιά και ότι μέσα σε μια ώρα είχε φτάσει στις ακτές.

    Και το χειρότερο; Μέχρι το βράδυ και ενώ ο κόσμος είχε καεί και είχαμε ήδη τους πρώτους νεκρούς, στον κυβερνητικό μηχανισμό «έπαιζαν την κολοκυθιά» για το αν υπάρχουν νεκροί και ποιος φταίει σε περίπτωση που είχε γίνει μεγάλο κακό. Γιατί ήδη ήξεραν ότι είχε γίνει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ κακό… από αυτά που μένουν και στοιχειώνουν μνήμες και σημαδεύουν ολόκληρες ζωές…

    Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας και να τους μετράτε να ξέρετε ότι όλοι είναι εκεί, αν δεν το κάνετε δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εσάς…

    *Ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος είναι Bsc in Physics and Mathematics από το Brighton University και Msc in Digital Signal Processing από το Lancaster University, γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά και Ιταλικά, υπηρέτησε στις Δυνάμεις Πεζοναυτών ως έφεδρος αξιωματικός και είναι συντάκτης στο Pronews.gr

    http://www.pronews.gr/opinion-makers/704502_ellada-i-hora-poy-ola-mporoyn-na-soy-symvoyn-katametrisi-kathe-vrady-na-doyme

  21. Νέα στοιχεία
    Μάτι : Μοιραίες καθυστερήσεις και τραγικά λάθη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
    Τα νέα στοιχεία και τα βίντεο της Πυροσβεστικής, τα τραγικά λάθη και η έρευνα για τυχόν αλλοιώσεις δεδομένων

    Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ
    15 Αυγούστου 2018 | 08:49

    «Η διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι καθυστέρησε κατά 30 λεπτά με μοιραία αποτελέσματα».

    Αυτό φαίνεται να είναι το κύριο συμπέρασμα εκτεταμένης έρευνας του πρώην ανώτατου στελέχους της Πυροσβεστικής κ Ανδριανού Γκουρμπάτση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου του κ Αντώνη Φούσσα που εκπροσωπεί θύματα της πύρινης λαίλαπας της 23ης Ιουλίου.

    Στην έρευνα αυτή προσμετρώνται τα δεδομένα βίντεο κατοικίας όπου φαίνεται ο ακριβής χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, ο χρόνος τηλεφωνικών κλήσεων από έναν εθελοντή πυροσβέστη, έναν ιδιωτικό υπάλληλο κι έναν πυροσβέστη που βρισκόταν τυχαία στην περιοχή.

    Παράλληλα αποκαλύπτεται σύγχυση στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής (στην έκθεση υπάρχουν σχετικά δεδομένα) που στέλνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία έλαβε αργότερα τεράστιες διαστάσεις είτε οχήματα που βρίσκονταν στην φωτιά της Κινέττας, είτε άλλα που έφθασαν στο σημείο με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

    Παράλληλα στην έκθεση του κ Γκουρμπάτση εντοπίζονται κι άλλα λάθη και σύγχυση στις ενέργειες των πυροσβεστών κι όχι μόνο. Επιπλέον προσμετρώνται οι λανθασμένες αναφορές στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018, όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά για ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να φυσήξουν εκεί ποτέ δυτικοί άνεμοι. Οπως δηλαδή τελικώς συνέβη την μοιραία 23η Ιουλίου.

    Ακόμη εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις της ΕΛΑΣ και κυρίως των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Παράλληλα εξετάζονται οι περιπτώσεις ενδεχόμενης αλλοίωσης χρονικών δεδομένων σε καταγραφές της Πυροσβεστικής όχι μόνο για να μεταφερθεί χρονικά ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς, αλλά και για να φανεί ότι ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως. Ενω κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβαινε, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα δεδομένα .

    Μάλιστα, σύμφωνα με μια πηγή, «αυτή η προσπάθεια ετεροχρονισμού των γεγονότων έχει οδηγήσει στο ιδιότυπο γεγονός να εμφανίζεται κλήση για κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων για να σβήσει η φωτιά στο Νταού Πεντέλης πριν αυτή εκδηλωθεί». Χωρίς ακόμη πλήρη διασταύρωση αυτής της σημαντικής διαφοροποίησης.
    Επιπλέον δείγματα των αλλοιώσεων μπορεί να υπάρξουν αν συγκεντρωθούν οι καταγραφές του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής, αλλά και τα δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων μέσω κινητών που επίσης έχουν ζητήσει οι δικαστικοί λειτουργοί.

    Μάλιστα αν επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης δεδομένων αυτό ίσως αποτελέσει αντικείμενο συμπληρωματικής δικαστικής έρευνας.

    http://www.tanea.gr/2018/08/15/greece/astynomika/mati-moiraies-kathysteriseis-kai-tragika-lathi-stin-katasvesi-tis-pyrkagias/

    Σύγχυση στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο Μάτι
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και «ισοπέδωσε» το Μάτι φέρεται να εκδηλώθηκε στις 4.35 μ.μ.,

    Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα λάθη και τις παραλείψεις των στελεχών της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει εντοπίσει η έρευνα του τεχνικού πραγματογνώμονα και απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση. Το πόρισμα είναι 70 σελίδες και παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, ο οποίος αρχές Αυγούστου κατέθεσε την 1η μηνυτήρια αναφορά για λογαριασμό τριών συγγενών θυμάτων. Αναμένεται να υποβληθεί τη Δευτέρα στους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο και Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι.

    Ανάμεσα σε όσα προκύπτουν από τις παράλληλες έρευνες των εισαγγελέων και του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα είναι το γεγονός ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης φέρεται να εκδηλώθηκε στις 4.35 μ.μ., δηλαδή 14 λεπτά πριν από την ώρα που ειδοποιήθηκε το «199» της Πυροσβεστικής. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί, κατά πληροφορίες, το βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί σε σπίτι της περιοχής και έχει καταγράψει την έναρξη της φωτιάς. Οι φλόγες εντοπίστηκαν από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα και στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν πρώτα υδροφόρες από τον Σύλλογο Προστασίας – Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Υπάρχει η εκτίμηση πως εάν στην περιοχή βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν μετακινηθεί στην πυρκαγιά της Κινέτας, η ανταπόκριση θα ήταν γρηγορότερη και περισσότερο αποτελεσματική.

    Στα παραπάνω προστίθενται πληροφορίες οι οποίες λένε ότι για μερικά λεπτά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη ήταν από νέα πυρκαγιά ή από αυτή που μαινόταν στην Κινέτα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, αρμόδιος αξιωματικός διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στους εθελοντές δασοπυροσβέστες ότι οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη προέρχονται από τη Δυτική Αττική. Σαν να μην έφτανε αυτό, προκύπτει ακόμη ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στην Κινέτα και έλαβε μέσω ασυρμάτου εντολή από το συντονιστικό κέντρο να μεταβεί στο Μάτι για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην εντολή. Την επομένη της πυρκαγιάς φέρεται να είχε δηλώσει σε συνομιλητές του ότι, όταν πήρε εντολή, η φωτιά είχε ολοκληρώσει το έργο της και ότι η απόφαση για μετακίνησή του στο Μάτι είχε ως στόχο να τον καταστήσει –λόγω του βαθμού και της θέσης του– υπεύθυνο για την καταστροφή.

    Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Αστυνομίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γραφείο του κ. Φούσα επισκέφθηκαν συγγενείς θυμάτων που κατήγγειλαν εκ νέου ότι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της Τροχαίας, που έστελνε τους οδηγούς στο μάτι του κυκλώνα. Οι μαρτυρίες – καταγγελίες τους θα συμπεριληφθούν σε νέα μηνυτήρια αναφορά που θα συνυπογράφουν δέκα συγγενείς θυμάτων και θα υποβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο στον εισαγγελέα από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

    Κινητοποίηση υδροφόρων

    Οσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την καθυστερημένη κινητοποίηση δύο υδροφόρων του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Παλλήνης και καταχωρίστηκαν στο αρχείο του «199», αυτά είναι ανακριβή. Οι χρόνοι ενημέρωσης και ανταπόκρισης στο εν λόγω χειρόγραφο αρχείο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αποκλίνουν από τους πραγματικούς καθώς –στην προκειμένη περίπτωση– ενώ οι υδροφόρες με κωδικούς 12-15 και 12-30 επιχειρούσαν από νωρίς το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου στην Κινέτα, εμφανίζονται να βρίσκονται στην Παλλήνη και να λαμβάνουν με καθυστέρηση εντολή να πάνε στο μέτωπο στο Νταού.

    Τέλος, στα πορίσματα επισημαίνεται ότι την 23η Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις εναέριας επιτήρησης, όπως συνηθίζεται τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, καθώς μεταξύ άλλων το ένα από τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είχε πάει στη Σκόπελο για τον συντονισμό επιχείρησης πυρόσβεσης στο νησί.

    6.200 ευρώ η άμεση ενίσχυση

    Τις 3.830 έφτασαν οι αιτήσεις για την καταβολή της εφάπαξ έκτακτης ενίσχυσης πυροπλήκτων, εκ των οποίων οι 1.322 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.520 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 574 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 414 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι προχθές Δευτέρα, είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 1.004 φυσικά πρόσωπα και εκείνο των 8.000 ευρώ σε 43 επιχειρήσεις.

    Χθες ήταν προγραμματισμένο να λάβουν το επίδομα των 1.200 ευρώ για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών όσα νοικοκυριά είχαν ήδη λάβει τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ. Εφεξής θα συμπεριλαμβάνεται αυτομάτως το ποσό των 1.200 ευρώ στις ενισχύσεις, άρα θα καταβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα το ποσό των 6.200 ευρώ και στις επιχειρήσεις αντίστοιχα ποσό ύψους 9.200 ευρώ.

    http://www.kathimerini.gr/980051/article/epikairothta/ellada/sygxysh-sta-prwta-lepta-ths-pyrkagias-sto-mati

  22. Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών

    Ανδριανού Γκουρμπάτση,
    Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού,
    Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονα
    Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

    Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στις περιοχές Καλλιτεχνούπολης, Νέου Βουτζά και Μάτι, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα, στην Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αρ. πρωτ. 3752/25-05-2018 και τίτλο ”Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών” ορίζονται τα εξής:
    Ως γνωστόν, οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που εντάσσεται στις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με το διακριτικό τίτλο ”ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”.

    Εξάλλου στην παρ. 2.4 του Μέρους Δεύτερου της ως άνω εγκυκλίου, στις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και συνεπειών από δασικές πυρκαγιές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
    α) Ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώμα που βρίσκονται σε επαφή ή εντός του φλεγόμενου χώρου.
    β) Η υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, ως μέσο προληπτικής προστασίας τους και δρομολογείται εγκαίρως (ενώ η η καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη) και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς, η εκτίμηση των οποίων γίνεται μόνον σε τοπικό επίπεδο. Η δράση γίνεται με ευθύνη των αρμοδίων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Περιφερειάρχης,Δήμαρχος κλπ), σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4249/2018.
    γ) Η λήψη μέτρων τροχαίας από την ΕΛΑΣ για αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, τόσο στην πληγείσα όσο και και την ευρύτερη περιοχή

    .
    Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, έχει και τα εξής:

    α) Συγκαλεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) και
    β) Συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων πολιτικής προστασίας, όπως ΠΣ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ Περιφέρειες, Δήμους κλπ.
    Ωστόσο το ΠΣ, έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και αντιμετώπιση καταστολής των δασικών πυρκαγιών και τη διάσωση κινδυνευόντων από τις δασικές πυρκαγιές και συμμετέχει δια των αρμοδίων οργάνων του στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών (ΣΟΠΠ) και στα Συντονιστικά Τοπικά όργανα των Δήμων ( ΣΤΟ).

    Επίσης ο επικεφαλής αξιωματικός του ΠΣ που συντονίζει κάθε φορά όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών σε συγκεκριμένη περιοχή, εισηγείται προς τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας, όπως Δήμαρχο, Περιφερειάρχη, για τη λήψη του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών (εκκένωση).

    Επίσης από την ίδια ως άνω εγκύκλιο της ΓΓΠΠ, Κατηγορία Κινδύνου 4, στην οποία βρίσκονταν η Περιφέρεια Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, που εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά, σημαίνει οτι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθεί πιθανόν να είναι μεγάλος, αλλά το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

    Ακόμη η διαχείριση γενικά και πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών , σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4249/2014 ενεργείται, σύμφωνα με την ίδια ως άνω εγκύκλιο της ΓΓΠΠ καθώς και την με αρ. πρωτ. 29430/6-05-2015 ως εξής:
    1) Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής αξιωματικού ΠΣ που συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και μέσα πολιτική προστασίας.
    2) όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν Δήμο, όπως στη συγκεκριμένη πυρκαγιά τους δύο Δήμους της Ραφήνας – Πικερμίου και του Μαραθώνα η ανωτέρω απόφαση είναι ευθύνη του Περιφερειάρχη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν Αντιπεριφερειάρχη.
    3) Τέλος στις περιπτώσεις του άρθρου 2, παρ. 3 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 8, παρ. 1 περ. (β), (γ) και (δ) του Ν. 3013/2002 την ως άνω απόφαση λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και εκτελείται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη κατόπιν εισήγησης της φυσικής Ηγεσίας του Σώματος (ΕΛΑΣ, ΠΣ) που έχει την αρμοδιότητα διενέργειας της προανάκρισης για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά (προανακριτική αρχή), όπως στην προαναφερόμενη πυρκαγιά το ΠΣ.

    Η δράση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών (εκκένωση) έχει χαρακτήρα μη υποχρεωτικό. Το αρμόδιο ως άνω όργανο για τη λήψη απόφασης οφείλει ωστόσο να ενημερώσει τουλάχιστον για τον επερχόμενο κίνδυνο και τις συνέπειες για τη ζωή, την υγεία και σωματική ακεραιότητάς τους καθώς και τις περιουσίες τους.
    Εξάλλου στις δράσεις της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, μετά την εκδήλωση τους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
    α) Τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη – προληπτική απομάκρυνση κατοίκων, όταν η καταστροφή έχει επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο (άρθρο 108 του Ν. 4249/2014), κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίο ενεργεί σε τοπικό επίπεδο, ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου (καταστολής της πυρκαγιάς) και
    β) Τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ).

    Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3013/2002, η κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας διακρίνεται σε:
    1) Κατάσταση Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου και
    2) Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, στην οποία περιλαμβάνεται η κατάσταση που σχετίζεται με συγκεκριμένη καταστροφή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται: ι) Ειδικός συντονισμός από τη ΓΓΠΠ του δυναμικού και των μέσων, που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ιι) Κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου από κανονικές συνθήκες, όπως στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.
    Εξάλλου στις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2 του Ν. 3013/2002 προβλέπεται η διάκριση των καταστροφών, σε Γενικές, Περιφερειακές και Τοπικές.

    Πιο συγκεκριμένα, ως Περιφερειακή Καταστροφή μεγάλης έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η διάθεση δυνάμεων και μέσων πολιτικής προστασίας και από άλλες Περιφέρειες ή Κεντρικές Υπηρεσίες ή Φορείς του Κράτους. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά και θεωρείται κατά τον ως άνω νόμο ως Περιφερειακή Καταστροφή μεγάλης έντασης και ως εκ τούτου υπάρχει ευθύνη διαχείρισής της από την ΓΓΠΠ.

    Τέλος στις περιπτώσεις μεγάλου αριθμού απωλειών όπως στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, στην ως άνω ίδια εγκύκλιο της ΓΓΠΠ προβλέπεται η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, η οποία μάλιστα γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

    http://andrianos-firedepartment.blogspot.com/2018/07/blog-post.html#more

  23. Φωτιά στο Μάτι: Με τουλάχιστον 25 λεπτά καθυστέρηση το πρώτο πυροσβεστικό

    Βίντεο από κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στα χέρια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δείχνει τις φλόγες να ξεπηδούν στις 16.35, το 199 ενημερώθηκε στις 16.49.27 και η εντολή στο περιπολικό δόθηκε 8,5 λεπτά αργότερα, στις 16.57! – Το περιπολικό που βρισκόταν 300 μ. από το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς το έστειλαν στην Κινέτα και ήρθε άλλο που ήταν 5 χιλιόμετρα μακριά

    Απίστευτο, αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν έγινε όπως έπρεπε το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου με τη φωτιά στο Μάτι. Ακόμη και όταν έγινε γνωστή η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 199 χρειάστηκε 8,5 κρίσιμα λεπτά για να κινητοποιήσει περιπολικά από την Παλλήνη, καθώς το πυροσβεστικό όχημα που επιτηρούσε τη Διώνη είχε σταλεί νωρίτερα στην Κινέτα.

    Τα στοιχεία που έρχονται σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή και η απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών δεν ήταν ούτε θέλημα Θεού, ούτε καπρίτσιο της κλιματικής αλλαγής, πολύ δε περισσότερο απόρροια της ύπαρξης αυθαιρέτων. Ο κρίσιμος παράγοντας ήταν ο άνθρωπος. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με βαθμό εμπλοκής της πολιτικής ηγεσίας που μένει να αποδειχθεί, έκαναν όσα λάθη μπορούσαν και ακόμη περισσότερα. Στις καθυστερήσεις έρχεται να προστεθεί και ένα στοιχείο που προέκυψε από τις έρευνες των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που αναζητούν τα αίτια της φωτιάς.

    Το οικόπεδο μεταξύ των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Ιουστινιανού όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά. Σύμφωνα με το βίντεο από κάμερα ασφαλείας, η φωτιά ξεκίνησε στις 16.35

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στην κατοχή τους βίντεο από οικιακή κάμερα ασφαλείας που καταγράφει τις φλόγες να ξεπηδούν από οικόπεδο μεταξύ των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Ιουστινιανού λίγα λεπτά μετά τις 16.30 της αποφράδας ημέρας. Εικόνες που ενισχύουν την εκδοχή της αμέλειας, καθώς συνοδεύονται από μαρτυρίες για κάτοικο που επιχείρησε να κάψει ξύλα και ξερά χόρτα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πεσμένα καλώδια που εντόπισε ο δήμαρχος της Πεντέλης «είναι από στύλους αναμονής για τη μελλοντική επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ και δεν φέρουν ηλεκτρικά φορτία». Σε κάθε περίπτωση, η φωτιά, αφού στροβιλίστηκε στο οικόπεδο που απεικονίζεται στη φωτογραφία δεξιά, χωρίστηκε σε δύο μέτωπα: ένα ήπιο προς την Καλλιτεχνούπολη και κάποια σπίτια στο νότιο τμήμα του οικισμού της Διώνης και το καταστροφικό που έφτασε στο Λύρειο Ιδρυμα και από εκεί κατέκαψε τον Νέο Βουτζά και το Μάτι, καίγοντας μέχρι και το τελευταίο δέντρο πάνω από το… λιμάνι της Ραφήνας.

    Πώς χάθηκαν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά

    Οποια κι αν είναι η αιτία της, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι προκάλεσε την εξής αλληλουχία γεγονότων: 16.49.27: Εθελοντής από πυροφυλάκιο στη Ραφήνα βλέπει τον καπνό να υψώνεται πίσω από τους λόφους της Καλλιτεχνούπολης και ειδοποιεί το 199 με τον υπηρεσιακό ασύρματο. Η επικοινωνία του αποτελεί και την επίσημη ώρα αναγγελίας πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, που επρόκειτο να σπείρει τον όλεθρο.
    Οπως έχει ήδη αναφερθεί, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που τοποθετούν την πραγματική εκδήλωση της πυρκαγιάς αρκετά λεπτά νωρίτερα. Συγκεκριμένα στις 16.35, σύμφωνα με εικόνες από σύστημα παρακολούθησης οικίας το οποίο βρίσκεται 100 μέτρα από το σημείο όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν όλα.

    Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον διασταυρωμένο ότι το 199 ενημερώθηκε στις 16.49.27, οπότε και ήταν υποχρεωμένο να ξεκινήσει την επιχείρηση ακριβούς εντοπισμού και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με το engage (καταγράφει τις μετακινήσεις των οχημάτων), η εντολή στο περιπολικό 12-30 με αριθμό κυκλοφορίας ΠΣ 1476 δίνεται στις 16.57.57! Με καθυστέρηση 8,5 λεπτών! Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι την ώρα που έλαβε την εντολή εμπλοκής, το πλήρωμα του περιπολικού βρισκόταν στην Παλλήνη! Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κινητοποιήθηκε και το περιπολικό 12-91. Στις 16.58.11. Οπότε είναι λογικό να έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς στις 17.15, όπως εκ παραδρομής αποκάλυψε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στην αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης μετά την καταστροφή.

    Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και στο θέμα των επιπέδων επιφυλακής, που επηρεάζουν το κρίσιμο ζήτημα της στελέχωσης των μονάδων.

    Ώρα: 13.00 – Η διαταγή του Αττικάρχη της Πυροσβεστικής για κήρυξη γενικής επιφυλακής στη Δυτική Αττική και μερικής επιφυλακής στον υπόλοιπο νομό

    Παρότι η φωτιά στα Γεράνεια όρη ξέσπασε στις 12.03 και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις άγριες διαθέσεις της συγκεντρώνοντας την προσοχή της κρατικής μηχανής, ο Αττικάρχης Αχιλλέας Τζουβάρας έθεσε τη Δυτική Αττική σε γενική επιφυλακή στις 13.00! Με το ίδιο έγγραφο έθετε και την υπόλοιπη Περιφέρεια (Αθήνα, Πειραιά, Ανατολική Αττική) σε μερική επιφυλακή! Την ίδια ώρα αποφασίζεται η μεταφορά δυνάμεων από αυτές τις περιοχές στα μέτωπα της Κινέτας. «Είναι αδιανόητο να μεταφέρεις δυνάμεις από σημεία με επίπεδο κινδύνου 4», επισημαίνουν επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. «Μπορούσαν να είχαν ζητηθεί ενισχύσεις από την Αρκαδία», προσθέτουν και εξηγούν ότι «αν ήταν απαραίτητη η μεταφορά δυνάμεων από την Αττική, θα έπρεπε να τεθεί από την πρώτη ώρα όλος ο νομός σε γενική επιφυλακή, ώστε να επιστρέψουν όλοι οι άνδρες στις θέσεις τους για να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης των πληρωμάτων και άμεσης αντίδρασης σε ενδεχόμενο νέο κίνδυνο».

    Ώρα: 17.30 – Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής τίθενται σε γενική επιφυλακή όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι αργά

    Μόνο που αυτό έγινε στις 17.30, όταν πλέον ήταν αργά για τον Νέο Βουτζά και το Μάτι. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» ότι «με βαθμό επικινδυνότητας ημέρας στο 4 και περιστατικό σε εξέλιξη κανονικά θα έπρεπε ο βαθμός επικινδυνότητας να έχει αλλάξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

    Εντύπωση προκαλούν στα έμπειρα επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής οι εικόνες που δείχνουν όλη την ηγεσία του Σώματος να βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο. Η νομοθεσία επιβάλλει τουλάχιστον ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς να μεταβαίνει επιτόπου και μάλιστα με ελικόπτερο, καθώς από το ανάγλυφο του πεδίου δεν είναι εύκολο σε κάποιον που είναι στο έδαφος να αποκτήσει πλήρη εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το ελικόπτερο πέταξε με αντιπύραρχο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν και πότε ζητήθηκε εκκένωση και για ποιες περιοχές. Επισημαίνεται ότι πολλοί αξιωματικοί επιλέγουν να ενημερώνουν την ηγεσία με κλήσεις στα προσωπικά κινητά. Ηδη έχουν διαπιστωθεί χρονικές αποκλίσεις σε καταθέσεις αξιωματικών που δήλωσαν ότι ήταν επιτόπου σε σχέση με τις αντίστοιχες επίσημες εγγραφές στο βιβλίο κίνησης. Με αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητη η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, τόσο για τα υπηρεσιακά όσο και για τα ιδιωτικά κινητά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεδομένου ότι η χώρα βίωνε περιφερειακή καταστροφή μεγάλης έντασης, ο νόμος για τις εκκενώσεις περιοχών είναι ξεκάθαρος: εισηγείται η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, αποφασίζει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και υλοποιούν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

    Καπάκης: Στα social media αντί να συντονίζει

    Ώρα: 17.03 – Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής σύσσωμη η ηγεσία του Σώματος παρακολουθεί την πυρκαγιά στην Κινέτα

    Επισημαίνεται ότι στις 17.03 της αποφράδας ημέρας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία από το Συντονιστικό Κέντρο με τον πρώην πλέον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό (επίσης πρώην) και τους δύο υπαρχηγούς (τότε) του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρότι θα όφειλε να γνωρίζει την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο κ. Γιάννης Καπάκης αναφέρεται μόνο στην Κινέτα! Ισως έτσι να εξηγείται και η καθυστέρηση στην αντίδραση της ηγεσίας της Πυροσβεστικής, καθώς ήταν στο Συντονιστικό με τους πολιτικούς προϊσταμένους.

    Ώρα: 18.18 – Στο Συντονιστικό συμμετέχει πλέον και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Η εικόνα όμως παραμένει ίδια, καθώς όλοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τη φωτιά στην Κινέτα

    Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι οι προηγούμενες τρεις αναρτήσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης (πριν από την Κινέτα) ήταν για την Ανδρο. Μάλιστα, η τελευταία είναι με τον… μετέπειτα συμπρωταγωνιστή του στο δράμα Ηλία Ψηνάκη. Η επόμενη ανάρτηση για τις πυρκαγιές γίνεται στις 18.18, όταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων είχαν υποδεχθεί και τον Πάνο Σκουρλέτη. Τίποτα και κανείς από τους εμφανιζόμενους, ούτε και το συνοδευτικό κείμενο δεν δίνει δραματικό τόνο στη σκηνή. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος θα υποστηρίξει, μέσω των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ότι το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που στις 18.30 τα πάντα είχαν τελειώσει για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στο Μάτι! Οπότε δεν είχε νόημα να διατάξει εκκένωση. Ενα επιπλέον στοιχείο που δείχνει ότι στο Συντονιστικό δεν είχαν εικόνα ή έκαναν ότι δεν την έβλεπαν είναι το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν από την τελευταία του ανάρτηση στο Twitter o κ. Καπάκης είχε στείλει φαξ στην Περιφέρεια Αττικής (στις 18.03 και στις 18.07) ζητώντας υδροφόρες και μηχανήματα έργου για τη φωτιά που πήγαινε προς τη… Διώνη, όπως τους ενημέρωνε!

    Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες

    Τα προηγούμενα του 2007 και του 2009 φωτίζουν και το θέμα της ενδεδειγμένης οδού για τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Το 2009 δόθηκε εντολή στον Λέανδρο Ρακιντζή να προβεί σε ΕΔΕ για εμπρησμό από αμέλεια. «Εφόσον λένε ότι θέλουν όλα να βγουν στο φως γιατί δεν κάνουν το ίδιο και τώρα;» είναι το ερώτημα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής προς την κυβέρνηση, τα οποία αντιδρούν στην απαξίωση των σωμάτων ασφαλείας. «Μόνο στελέχη που γνωρίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών ξέρουν τι να ρωτήσουν», λένε χαρακτηριστικά και διαφωνούν με τον ορισμό αξιωματικού της Πυροσβεστικής στον ρόλο του εμπειρογνώμονα στο πλευρό των εισαγγελέων. Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται και το Σχέδιο Δασών 2018, το οποίο εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2018. Σύμφωνα με αυτό, θα έπρεπε να υπάρχουν περιπολικά της Πυροσβεστικής στις θέσεις Ντράφι/Διώνη, με τη διαδρομή της περιπολίας να περνά ελάχιστα μέτρα από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνος με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Α’ είσοδο του Νέου Βουτζά. Δυστυχώς, όπως έχει ήδη αναφερθεί, 7 περιπολικά από την Ανατολική Αττική κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα.

    https://www.protothema.gr/greece/article/812767/fotia-sto-mati-me-25-lepta-kathusterisi-to-proto-purosvestiko/

    • Νέο βίντεο επιβεβαιώνει την καθυστερημένη πυροσβεστική επέμβαση

      Εως και 50 λεπτά μεσολάβησαν από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης μέχρι την άφιξη πυροσβεστικών αυτοκινήτων στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις ότι τα οχήματα που έσπευσαν πρώτα για την κατάσβεση της φωτιάς δεν ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά σε εθελοντικές ομάδες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
      ……

      από το υλικό που κατέγραψε ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο Νταού Πεντέλης προκύπτει ότι στο σημείο, πρώτο φθάνει στις 5.21 μ.μ. ένα περιπολικό (1), ακολουθεί στις 5.34 μ.μ. ένα κόκκινο φορτηγάκι φέρον μικρή δεξαμενή νερού (2) και στη συνέχεια δύο υδροφόρες, στις 5.35 μ.μ. (3) και στις 5.40 μ.μ. (4).

      διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ :

  24. TANEA Team

    30 Ιουλίου 2018

    Το κυβερνητικό Βατερλώ και η σύσκεψη στο Μαξίμου

    Σας έχω σήμερα το παρασκήνιο των επικοινωνιακών χειρισμών που επιχείρησε να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου στο φόντο της μεγάλης τραγωδίας. Γιατί, ναι, οι άνθρωποι είχαν και την έγνοια του επικοινωνιακού τους σωσίματος. Καταρχάς μαθαίνω πως έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, τον δήμαρχο Μαραθώνα (λέμε τώρα…) Ηλία Ψινάκη, την εξαφανισμένη περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτά όλα πριν το πρώτο διάγγελμα Τσίπρα που έλεγε πως κανέναν ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο.

    Τοποθέτηση
    Υστερα λοιπόν από αυτή τη σύσκεψη, αν παρατηρήσατε, άλλαξε η στάση του – δεξιού – δημάρχου Ραφήνας, ο οποίος, μου λένε, φαίνεται πως ανέλαβε να γίνει η επικοινωνιακή ασπίδα των κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή. Και έχει σημασία αυτό αφού ο εν λόγω δήμαρχος μόνον της πρώτη φορά Αριστεράς δεν είναι.
    Πληροφορίες που φτάνουν στ” αφτιά μου αναφέρουν πως η κυβέρνηση ζήτησε ευγενικά και έλαβε την τοποθέτηση «δικού» της δημοσιογράφου στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος, ανεπισήμως, ανέλαβε να διοργανώνει επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε αποστειρωμένο και ασφαλές γι” αυτούς περιβάλλον ώστε να αποφεύγονται οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Πρόσφατα παραδείγματα; Οι επισκέψεις Ξανθού, Σπίρτζη και Πολάκη. Αναμένονται και άλλες, να ξέρετε.

    Ερωτήματα
    Ο Παύλος Πολάκης, μου επισημαίνει η ίδια πηγή, φέρεται να επισκέφθηκε με μηχανή το Κέντρο Υγείας συνοδευόμενος από αστυνομικούς με πολιτικά, ένα ακόμα αυτοκίνητο και έναν ένστολο αστυνομικό. Δήλωσε ότι επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές – δεν ήταν βέβαια πολλοί αυτοί που τον είδαν. Και αναρωτιέμαι εγώ: ο δήμαρχος Ραφήνας είναι σίγουρος ότι θέλει να συμπορευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά με κυβέρνηση, υπουργούς και περιφερειάρχες των οποίων η ευθύνη εκτός από πολιτική, μπορεί να αποδειχθεί πως έχει και άλλες προεκτάσεις;

    Ζητείται επικοινωνία
    Στον Δήμο Μαραθώνα, πάλι, στον οποίο ανήκει το Μάτι, τα πράγματα είναι χειρότερα και η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση ακόμα μεγαλύτερη. Μου μεταφέρουν ότι ο υπό παραίτηση δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απουσίαζε κατά τη διάρκεια καταστροφικών πυρκαγιών στον δήμο του, ψάχνει για επικοινωνιολόγο και διαχειριστή κρίσεων μέσω φίλων του. Εκπρόσωπός του φέρεται να έχει απευθυνθεί σε κορυφαίο επαγγελματία του κλάδου αλλά και σε κάποιες εταιρείες και λέγεται πως η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική. Στο επιτελείο του λέγεται πως κυριαρχεί πλέον πανικός – και για τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως προκύψουν για τον χειρισμό της κρίσης. Για όποιον δεν κατάλαβε, από εδώ και πέρα θα δούμε πολλά.

    2 Αυγούστου 2018

    Μια ερώτηση στον Σπίρτζη και το μπάχαλο στην Πυροσβεστική

    Ελλάς το μεγαλείο σου λοιπόν. Θα σας πω γιατί το λέω. Βασικά έχεις πάντα λόγους να το αναφωνείς. Πολύ περισσότερο σε ώρες μιας εθνικής τραγωδίας και μιας σειράς καταστροφικών χειρισμών. Είδα χθες τη συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών (Γιώργου Σταθάκη, Πάνου Σκουρλέτη, Σωκράτη Φάμελλου) και τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν. Ωραία ώς εδώ. Η κυβέρνηση ψάχνει αλλαγή αφηγήματος, επιμένει στην απόδοση ευθυνών στον πολίτη και γενικά ένα φάγωμα εσωτερικό παίζει να ξέρετε, αλλά θα αναφερθώ παρακάτω.
    Αρμοδιότητες
    Πάμε όμως λίγο σε έναν υπουργό που δεν ήταν εκεί αλλά έχει αξία να σταθώ: στον Χρήστο Σπίρτζη. Αφού όπως λέει θίχτηκε για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχω και εγώ να του κάνω μια ερώτηση: ΟΚ, στο δικό του χαρτοφυλάκιο, στο Υποδομών και Μεταφορών, δεν ανήκουν η ΓΓ Χωροταξίας και η ΓΓ Περιβάλλοντος που έχουν – παρεμπιπτόντως – τις αρμοδιότητες της αυθαίρετης δόμησης. Καλά ώς εδώ.
    Γιατί τότε, λίγη ώρα έπειτα από όταν μάθαμε όλοι για τους νεκρούς συμπολίτες μας, διοχέτευε μέσω συνεργατών του πως μηχανικοί του δικού του υπουργείου θα ελέγξουν τους φακέλους σε όλες τις πολεοδομίες για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν στις πληγείσες περιοχές και σε απόσταση εκατό μέτρων από τις παραλίες;
    Αλλα είπε πάντως χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Που επίσης παρεμπιπτόντως μίλησε τελικά για γκρέμισμα μαντρών σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τον αιγιαλό. Και ο νοών νοείτω.

    9 Αυγούστου 2018

    «Κακούργε, πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς;»

    Με ένα απόσπασμα από τον Αμλετ που πόσταρε στο facebook, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επέλεξε να στείλει το δικό του οργισμένο μήνυμα για τους νεκρούς που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
    «Α, εσύ κακούργε. Καταραμένε κακούργε
    Πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς. Να το θυμάμαι
    Αυτό πρέπει να το θυμάμαι. Να έχεις σκοτώσει και να χαμογελάς. Να το γράψω στα χαρτιά μου.
    Να ξέρω πως αυτό γίνεται στην Δανία
    Μονάχα αυτό να ξέρω για την Δανία».
    (Αμλετ, Πρ.1 σκ. 5 | μτφ. Γ. Χειμωνάς)».
    Απαντώντας σε ανάρτηση φίλου λίγο αργότερα, γράφει για την κυβερνητική διαχείριση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική:
    «Γνωρίζουμε πως οι φυσικές καταστροφές μπορεί να έχουν θύματα, προφανώς. Δυστυχώς, συμβαίνουν – όπως ο θάνατος. Στην αρχή, αν και σοκαρισμένος, ήμουν πολύ προσεκτικός. Απο την πρώτη μέρα όμως περίμενα να ακούσω το εξής αυτονόητο: «Αποτύχαμε. Εχουμε μια βασική αποστολή, μια κύρια ευθύνη: να προστατεύουμε τους πολίτες. Δεν τα καταφέραμε, κι ας κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Το καλύτερο που μπορούσαμε απλώς δεν είναι αρκετό. Με καλύτερη οργάνωση, περισσότερη προετοιμασία, ίσως να σώζονταν δέκα, πέντε, ένας. Αυτός, ο ένας θα μας βαραίνει για πάντα. Θα βρούμε τι έφταιξε. Και ποιοι έχουν ευθύνες. Και δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί». Αντ” αυτού, η μπάλα στην εξέδρα, συζητήσεις για αυθαίρετα, γκρεμούς και μάντρες, έπαρση, αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης και στοχοποίηση των θυμάτων. Ασέβεια στους νεκρούς – μου προκαλεί εμετό. Νομίζω, αν μπορούσαν να το κρύψουν για τους νεκρούς, να μην το μάθει κανείς, θα το έκαναν. Δεν έχω τίποτε κοινό με τους ανθρώπους αυτούς, ούτε μ” εκείνους που δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορώ καν να διασκεδάσω με τα στιχάκια για τον Αύγουστο στα μάτια των παιδιών. Αισθάνομαι ντροπή».

    Θα φτιάξουν βίντεο για τις πυρκαγιές κατόπιν… τραγωδίας

    Το έχω πει πολλές φορές, αλλά θα το ξαναπώ. Αν ψάχνεις στη Διαύγεια βρίσκεις σχεδόν πάντα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Να όπως αυτή η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που αλίευσα χθες με αριθμό πρωτοκόλλου 5491, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 7 του μήνα, δηλαδή προχθές. Τι γράφει; Θα αφήσω στην άκρη τα γραφειοκρατικά τύπου έχοντας υπόψη τις διατάξεις τάδε και περνάω κατευθείαν στο «Αποφασίζουμε». Γράφει λοιπόν εκεί: «Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους (2.356,00€) δύο χιλιάδες τριακόσια πενήντα έξι Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων 07 Γ.Γ.Π.Π., Ειδικός φορέας 430 Κ.Α.Ε 0899- οικ. έτους 2018 για την “παραγωγή ενημερωτικού βίντεο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές». Να υποσημειώσω ότι το σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, Εθελοντισμού, Εκπαίδευσης και Εκδόσεων για το συγκεκριμένο ενημερωτικό βίντεο είχε υποβληθεί από τις 7 Μαΐου, αλλά το παραπάνω κονδύλι εγκρίθηκε όπως καταλάβατε μόλις προχθές. Για να το πω ακόμη πιο ωμά, οι της κυβέρνησης θυμήθηκαν να κάνουν ενημερωτικό βίντεο για τις πυρκαγιές τόσες μέρες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Θα ήταν ενδεικτικό της ανεπάρκειάς τους, αν δεν φανέρωνε τον βαθμό της υποκρισίας τους.

  25. Συγκλονιστική μαρτυρία: Γυναίκα προσπάθησε να αυτοκτονήσει επειδή έχασε τους δικούς της στην φονική πυρκαγιά

    Newsroom – 8 Αυγούστου 2018, 16:33 Τετάρτη

    Σοκ προκαλεί μαρτυρία που αποκαλύπτει ότι γυναίκα που έχασε όλους τους δικούς της ανθρώπους στη φωτιά αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της, μη μπορώντας να αντέξει τον ανείπωτο πόνο.

    «Πριν από δύο ημέρες», λέει στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ένα στέλεχος του δημοτικού συμβουλίου της Ραφήνας που θέλει να παραμείνει ανώνυμο, «ήμουν στο Μάτι και έπεσα πάνω σε μια γυναίκα που πήγαινε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει επειδή είχε χάσει όλους τους οικείους της. Προσπάθησα να τη μεταπείσω. Μου φώναξε να μην την πλησιάσω γιατί είχε πολλές μέρες να πλυθεί και ήταν βρόμικη. Μου φώναζε να την αφήσω ήσυχη. Δεν ήθελε βοήθεια για το παραμικρό, ήθελε να βρει την ειρήνη της. Δεν ήξερα τι να κάνω. Έπειτα ήρθε μια άλλη γυναίκα που είχε χάσει τον γιο της και κατάφερε να τη μεταπείσει με έναν τρόπο που εγώ δεν είχα…».

    https://www.topnews.gr/συγκλονιστική-μαρτυρία-γυναίκα-προσπάθησε-να-αυτοκτονήσει-επειδή-έχασε-τους-δικούς-της-στην-φονική-πυρκαγιά/

  26. Ξανά-μετρώντας νεκρούς…

    20 ΑΥ̓ΓΟΎΣΤΟΥ 2018 ἈΠῸ ΤῸΝ/ΤῊΝ ΦΙΛΟΝΌΗ

    Εἴπαμε… 26 (σχεδόν) ἀγκαλιασμένοι, σὲ ἕναν μόνον οἰκόπεδον…

    Ὁ τελευταῖος δὲ ποὺ ἐπέτυχε νὰ περάσῃ ἀπὸ τὸ παρανάλωμα τοῦ πυρός, τὰ λέει πιὸ λεπτομερῶς:

    Ἀκόμη ὀκτὼ [8 (7+1)] κάπου μέσα στὸ Μάτι, ἐκεῖ ποὺ οἱ δύο ἡλικιωμένες κάποτε κατοικοῦσαν (26+8=34…!!!).

    Ἀκόμη δώδεκα πτώματα κάπου στὴν Ῥαφήνα (34+12=46…!!!)

    Ἀκόμη πέντε πτώματα μέσα στὸ κολαστήριον.
    Ἐπὶ πλέον μία μητέρα καὶ ἕνα βρέφος, ἀγκαλιὰ καὶ ἀποτεφρωμένοι (ποὺ τοὺς παρέσυρε τὸ νερό)…
    [46+5+2=53…!!!]

    Καί σέ αὐτόν τόν δρόμο πόσοι ἀκόμη;
    Σίγουρα μία γυναῖκα 50 ἐτῶν, ἀλλὰ καὶ ἀκόμη δύο γείτονες… (53+3=56…!!!).

    Κι ἀκόμη πέντε ἄτομα (δύο γυναῖκες, δύο παιδιά, μία ἀκόμη ἀπανθρακωμένη)
    Μία μητέρα μὲ δύο παιδιά.
    Δύο νεκροὶ σὲ μίαν πυλωτή.
    Δύο νεκροὶ ἀπὸ ἔμφραγμα, μέσα στὸ νερό.
    Τέσσερα ἄτομα σὲ ἕνα αὐτοκίνητο…
    Σῦν μία μητέρα μὲ τὸ βρέφος της ποὺ κατέληξαν σὲ νοσοκομεῖα.
    Σύνολον; 18!!! (56+18=74…!!!)

    Ἕξι ὧρες μέσα στὴν θάλασσα οἱ τουρίστες…
    Πνιγμένοι πόσοι; Καμμένοι πόσοι;
    Ἕνα κοριτσάκι (14 ἐτῶν) νεκρό, ἐπισήμως. (74+1=75…!!!)

    Ἀκόμη ἕνας συμπολίτης μας ὡς …πυροτέχνημα (μᾶλλον γυναῖκα), μέσα στὸν περιβάλλοντα χῶρο ἑνὸς ξενοδοχείου!!!
    (75+1=76…!!!)

    Ὁ ἴδιος μάρτυς ἀναφέρει ἐπίσης πὼς ὅσοι παρέμειναν στὰ αὐτοκίνητά τους …ἐξηφανίσθησαν (πόσοι;;;)!!!
    Δὲν ἔμεινε ζωντανὸς κάποιος ἀπὸ αὐτὴν τὴν φρίκη!!!

    Ἀκόμη δύο…
    Τούς προσεμέτρησε κάποιος; (76+2=78…)

    Ἀκόμη μία γυναῖκα, 50 ἐτῶν… Πάει… (78+1=79…!!!)

    Δυστυχῶς ἔχει καῆ πολὺς κόσμος… Πάρα πολὺ περισσότεροι ἀπὸ ὅσους (ἀκόμη καὶ ἀκροθιγῶς) μᾶς ἀναφέρουν…
    Ὅταν θὰ ἀνοίξουν τὰ σπίτια (4500) θὰ εὑρεθοῦν ἀκόμη ἑκατοντάδες νεκροί.
    Θά τό ἀποκαλύψουν ἤ θά τό πνίξουν κι αὐτό;

    Ἢδη, τὴν Τρίτη (14 Αὐγούστου) τὸ πρωΐ, ἕνα ἀπὸ τὰ κλιμάκια τῶν δευτεροβαθμίων ἐπιτροπῶν (ἐλέγχου καταστάσεως κατοικιῶν, γιὰ νὰ κινηθοῦν διαδικασίες ἀποζημιώσεως) μόνον σὲ ἕνα ὑπόγειον στὴν Ῥαφήνα, ἀνεκάλυψαν δεκαπέντε (15) ἀπανθρακωμένους!!! (79+15=94…!!!)
    Ναί, δὲν ἔγινε ἀναφορὰ στὰ μέσα μαζικῆς ἐξαπατήσεως γιὰ αὐτούς, ἀλλὰ κατὰ …σύμπτωσιν ἤμουν παρούσα στὴν τηλεφωνικὴ ἀναφορά.
    Ἀπὸ τὰ ἴδια κλιμάκια, μόνον σὲ ἕνα ἐξ αὐτῶν σὲ δύο ἡμέρες ἀνεκάλυψαν ἀκόμη 11 ἀπανθρακωμένους ἢ νεκροὺς ἀπὸ θερμοπληξία καὶ ἀναθυμιάσεις. (94+11=105…!!!)

    Ἀκόμη μία γυναῖκα, γιὰ τὴν ὁποίαν δὲν ἀκούσαμε κάτι.
    Φίλη φίλης μου ποὺ πέθανε ἀπὸ ἀσφυξία, στὴν προσπάθειά της νὰ σώσῃ τὰ σκυλιά της. (103+1=106…!!!)

    Ζευγάρι ἡλικιωμένων, ἀγκαλιὰ ἀνανθρακωμένοι, γιὰ τὸ ὁποῖον ἀκούσαμε πολλὲς μαρτυρίες, διότι ἡ σύζυγος ἦταν ἀνίκανη νὰ περπατήσῃ. (106+2=108…!!!).

    Τρία παιδιά, μέσα σὲ ἕνα ὄχημα στὴν διαδρομὴ πρὸς τὸ ὁλοκαυτήρειον τῆς Μαραθῶνος (μὲ τοὺς ὁποίους συνοδούς τους) καὶ ὁπωσδήποτε ἕνας ὁδηγός, ἀπωλέσθησαν… (108+4=112…!!! + πόσους ἀκόμη ἐγκλωβισμένους ἐντός τῶν αὐτοκινήτων καί τῶν στενῶν δρόμων πέριξ τῆς Μαραθῶνος;;;…)

    Τὰ τρία παιδιὰ στὸ αὐτοκίνητο ἐμπρός τους, ποὺ ἐξηκολούθησαν τὴν προσπάθεια διαφυγῆς, ἐχάθησαν.

    Ξεβρακώνονται μόνοι τους οἱ κάθε λογῆς ἀνίκανοι

    Τὸ κοριτσάκι (οἰκογένεια Φύτρου) ποὺ ἔπεσε ἀπὸ τὰ βράχια… (112+1=113…!!!).
    (Τὰ ὑπόλοιπα μέλη, πατέρα καὶ υἱό, δὲν τὰ προσθέτω, διότι ἀναφέρονται μέσα στὶς γενικὲς ἀναφορὲς ὡς νεκροί, δίχως ἐπὶ πλέον λεπτομέρειες!!!)

    Ἡ ἡλικιωμένη μητέρα του ἔγινε παρανάλωμα…
    Μία ἀκόμη ἡλικιωμένη θὰ μοῦ πεῖτε…
    (113+1=114…!!!).

    Ὅμως ὁ δρόμος τῶν ἡλικιωμένων καταγράφει μόνον νεκροὺς καὶ ἀγνοουμένους, πού, καταληκτικῶς, (σκεπτόμενοι λογικὰ καὶ μόνον) εἶναι νεκροί. Πόσοι; Πόσοι;… Θά μᾶς ποῦν; Ὄχι, δὲν θὰ μᾶς ποῦν. Δὲν ὑπάρχουν.
    Λὲς καὶ εἴμαστε ἠλίθιοι καὶ δὲν ἀντιλαμβανόμεθα πὼς ὁ ππληθυντικὸς ἀριθμὸς ἀφορᾶ σὲ περισσοτέρους (τοὐλάχιστον) ἀπὸ δύο.
    Χαμένα τὰ ἴχνη τους…

    Ἰατροὶ καταγγέλλουν πὼς ἂν καὶ ὑπῆρχαν νεκροί, οἱ ὑπεύθυνοι τοὺς ἔδιωχναν…
    «Φύγετε» τοὺς ἔλεγε ἡ Πυροσβεστική…

    Ὁ δημοσιογράφος τοῦ «ΑΛΦΑ» ἀναφέρεται σὲ ἄγνωστον ἀριθμὸ πνιγμένων, ποὺ σιγὰ σιγὰ (φαντάζεται) θὰ τοὺς ξεβράση ἡ θάλασσα…
    Ὅμως ἕνας νεκρὸς ἀκόμη, λόγῳ ἀδυναμίας καὶ ταλαιπωρίας, ἐξέπνευσε μέσα στὴν ψαρόβαρκα δίπλα του…
    (114+1=115…!!!).

    Ὅμως… ἤδη ἡ θάλασσα ἔχει ξεβράση περισσότερα ἀπὸ δέκα πτώματα, εἴτε ἀπανθρακωμένα εἴτε πνιγμένους μὲ ἐγκαύματα.
    Ἐπισήμως τρία… (115+3=118…!!!)
    …ἔχουν ἤδη γίνη γνωστά…

    «Πνίγονταν άνθρωποι δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πέσαμε στην θάλασσα στον Κάβο Ραφήνας λίγο μετά τις 7. Πήγαμε πολύ μέσα, αλλά είχε πολύ ρεύμα. Δεν βλέπαμε τίποτα, ένα σκοτάδι παντού. Αφεθήκαμε στο ρεύμα και στις 11 τη νύκτα μας μάζεψαν στην Λούτσα με μια μηχανότρατα.

    Ήμασταν πολλές ώρες στη θάλασσα. Χάσαμε ανθρώπους! Ήμασταν 6, χάσαμε μια κυρία κι ένα παλληκάρι. Την ώρα που κολυμπούσαμε είδαμε ένα πτώμα. Μία μεγάλη γυναίκα με άσπρα μαλλιά επέπλεε διπλά μας. Δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε κανέναν».

    πηγὴ

    Ο Νίκος Κ. συμμετείχε μαζί με τις δυνάμεις του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλους εθελοντές στην διάσωση ανθρώπων δια θαλάσσης.

    «Τα σκάφη του λιμενικού πήγαν να σώσουν κόσμο πριν ακόμα τους καλέσουν. Ήταν εκεί με το που έγιναν αντιληπτές οι πρώτες φλόγες», τονίζει και συνεχίζει τη διήγησή του: «Πήγαμε να σώσουμε κόσμο που βγήκε στην παραλία για να γλυτώσει από την πύρινη λαίλαπα. Ο αέρας όμως φύσαγε ρπάνω τους. Πήγαν εκεί για να σωθούν και στην ουσία λυποθυμούσαν από τις αναθυμιάσεις, έπεφταν μέσα στην θάλασσα και πνίγονταν. Βρήκαμε πτώματα. Εγώ μόνο είδα μπροστά μου 10 νεκρούς να επιπλέουν στο νερό».

    πηγὴ

    Σύνολον; (Ἐπισήμως πάντα…) Ἀκόμη 13… (118+13=131…!!!)
    Τοὐλάχιστον…
    (Σαφῶς καὶ δὲν μᾶς εἶπαν τὸ τὶ ἀπέγιναν οἱ ὑπόλοιποι…!!!, μά, κυρίως, τὸ πόσοι ἦσαν!!!)

    Πόσοι λοιπόν; Πόσοι;

    Ἐκτὸς ἀπὸ τοὺς 26 ἔχουμε ἀκόμη τρεῖς, τὴν ἐπομένη. Ἕνα παιδάκι καὶ δύο ἑνήλικες. (131+3=134).

    Ἕνας νεκρὸς (ἐπισήμως ὁ πρῶτος) μέσα σὲ αὐτοκίνητο ἀπανθρακωμένος (134+1=135…!):

    Κι ἕνα σκυλάκι θρηνοῦσε τὸ ἀπανθρακωμένο πτῶμα τοῦ ἀνθρώπου ποὺ τὸ φιλοξενοῦσε…
    Δύο ἀκόμη ἀπανθρακωμένοι ἐκεῖ κοντά…
    Σύνολον ἀκόμη τρεῖς νεκροί… (135+3=138…!!!)

    Ἀκόμη ἕνας καμμένος στὴν Ἀργυρᾶ Ἀκτή (138+1=139…!!!)

    Ἡ Λαμπίρη τί λέει; Ἀκόμη ἕνας νεκρός, στὴν γωνία τοῦ σπιτιοῦ της… (137+1=138…!!!)

    Μία ἀκόμη ἀπανθρακωμένη γυναῖκα, ἀλλὰ κι ἀκόμη τέσσερεις στὴν γύρω γειτονιά.
    Ἕνας καμμένος ἀκόμη ἀνάμεσα σὲ δύο ἐπίσης καμμένα αὐτοκίνητα…
    Σύνολον ἀκόμη ἕξι νεκροί!!! (138+6=144…!!!)
    Χώρια τὰ φουσκωτὰ πού, ἀργότερα, στὸ λιμάνι τῆς Ῥαφήνας, ἔρχονταν συνέχεια γεμάτα σορούς, γιὰ νὰ ἀδειάσουν καὶ νὰ τὶς παραλάβουν τὰ ἀσθενοφόρα…

    Ἀκόμη ἕνας ὅμως, κατὰ τὴν ἀγωνιώδη προσπάθεια διασώσεώς του μέσα ἀπὸ τὸ νερό, κατέληξε πνιγμένος…
    (146+1=147…!!!)

    Μητέρα, δύο παιδιά, γιαγιά, Νέος Βουτζᾶς… Τέσσερα ἄτομα…
    (147+4=151…!!!)

    Ἀκόμη μία μητέρα, ἡ ἀκτινολόγος Βίκυ Χερουβείμ, μὲ τὰ δύο παιδιά της, καθὼς καὶ ἡ γιαγιά…
    Τέσσερα ἄτομα νεκρά μέσα στὸ σπίτι τους…
    Μία οἰκογένεια ἐπίσης (τέσσερα ἄτομα) μέσα σὲ ἕνα αὐτοκίνητο καμμένοι, καθὼς καὶ δύο ἀκόμη λίγο πιὸ πέρα… (151+10=161…!!!)πηγὴ

    Καὶ μία ἀκόμη ἀνήμπορη γυναῖκα, ποὺ δὲν μποροῦσε νὰ μετακινηθῇ. (161+1=162…!!!)

    Κι ἀκόμη ἕνα ἐνδεκάχρονο παιδάκι….(162+1=163…!!!)
    Μὰ καὶ ἀμέτρητα (πόσα ἀλήθεια;) πτώματα καμμένων καὶ πνιγμένων…
    Παιδιά, ἡλικιωμένοι, νέοι ἄνθρωποι… Φρίκη…
    Οἱ φίλοι τους δὲν τὰ κατάφεραν…

    Ἀκόμη ἕξη ἄτομα ἔτσι, θυσία στὴν βλακεία καὶ τὴν ἀνικανότητα…(163+6=169…!!!)

    Ἕνα ἀγοράκι κι ἕνας πατέρας… Ἀγνοούμενοι ἔως τότε… Τί νά ἀπέγιναν; Μήπως ὑπάρχουν πιθανότητες νά εἶναι ζωντανοί…
    Ὄχι, νεκροὶ κι αὐτοί…
    Ὅπως φυσικὰ καὶ ἡ οἰκογένεια Κοκκινίδου, πέντε ἄτομα, εἶναι σαφῶς νεκροί…
    Μία γυναῖκα ἐπίσης ἀγνοουμένη, ποὺ τελικῶς εἶναι στοὺς νεκρούς…
    Ἡ οἰκογένεια Κατσουλάκη, τέσσερα ἄτομα, νεκροί…
    Σπύρος Κάκαρης καὶ Ἀθηνᾶ Καραλῆ, στὴν θάλασσα, νεκροί… Ἀκόμη δύο…
    Χαμηλοθώρης καὶ Σιαπκαρᾶ….
    Μία κοπέλα ἀπὸ τὴν Ἰνδονησία…
    Πολυφόρτης Μιχάλης, Βίκτωρ Μίχας, Μπάμπης Ῥουμπῆς, Βάνα Κατηφόρη… Ἀπὸ ἀγνοούμενοι κατέληξαν νεκροί, εἴτε στὴν προσπάθειά τους νὰ διαφύγουν, εἴτε μέσα στὰ σπίτια τους… (169+21=190…!!!)

    Μία ἀκόμη, φίλη αὐτῆς τῆς γυναῖκας, πάει… (190+21=191…!!!)

    Πτώματα, πτώματα, πτώματα…
    Καί, κυρίως, ἀνικανότης, ἀνικανότης, ἀνικανότης…

    Ἄνθρωποι ποὺ καίγονταν ἔτρεχαν πανικόβλητοι…

    Ἕνα παιδάκι παρεπάτησε κι ἔπεσε στὸν γκρεμό…
    Ἕνα ἄλλο ἦταν καμμένο, ἐκεῖ κοντά…
    Ἕνας παπποῦς μὲ ἐγκαύματα, ἐγλύτωσε ἀπὸ τὴν φωτιά, ἀλλὰ δὲν ἄντεξε καὶ κατέληξε…
    Δύο ἀκόμη ἐδῶ… Τέσσερεις ἀκόμη λίγο πιὸ κάτω…
    Λίγο παρακάτω οἱ δύο ἐπιβάτες μίας μοτοσυκλέτας ἔγιναν ὁλοκαύτωμα…
    Ἕνα πτῶμα στὴν παραλία… (181+12=193…!!!)

    Δύο πνιγμένοι ποὺ περισυνελέγησαν ἀπὸ περιπλέοντα πλοία, σχεδὸν ἀμέσως καὶ πάντα ἐπισήμως, βάσει τῶν μαρτυριῶν τῶν πληρωμάτων καὶ τοῦ πλοιάρχου, ποὺ ἢδη ἀνεφέρθησαν στὰ δελτία εἰδήσεων. (193+2=195…!!!)

    Σῦν ἀκόμη ἕξι ἢ ἑπτά, ποὺ μετεφέρθησαν λίγο ἀργότερα, οἱ ὁποῖοι ἐπίσης περισυνελέγησαν ἀπὸ τα πλοῖα τῆς γραμμῆς, σῦν ἀκόμη δύο ποὺ περισυνελέγησαν ἀργότερα, ἀπὸ ὁμάδα διασώσεως στὴν ὁποίαν συμμετεῖχε φίλος μου…
    Σύνολον (ἐπισήμως πάντα) 10 ἢ 11 (195+10 (ἢ 11)=205 (ἢ 206)…!!!)
    Πόση ἀλήθεια; Μᾶς εἶπαν;

    Ναί… συζητᾶμε γιὰ τὸ ἀπόλυτον μπάχαλον.
    Ἐπισήμως ἡ λίστα τῶν νεκρῶν ἀναφέρεται σὲ 94 (ἢ 96). Οἱ δημοσιοκάφροι, πολὺ φιλότιμα, ἀποφεύγουν νὰ ἐπιστρατεύσουν στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικῶν (πρόσθεσις) κι ἔτσι, παπαγαλίζοντας, παρὰ τὰ πτώματα ποὺ ξεβράζονται, ἢ παρὰ τοὺς διαδοχικοὺς θανάτους σὲ νοσοκομεία, αὐτοὶ ἔχουν κολλήση ἐκεῖ ποὺ τοὺς ὑπαγορεύει ἡ κυβέρνησις καὶ τὰ παπαγάλια τους.

    Πνίγονταν ἄνθρωποι δίπλα της… Πόσοι;

    Οἱ ὑπόλοιποι ἀγνοούμενοι; Τί ἀπέγιναν;

    πηγὴ

    Κάποιοι ἔχουν ταὐτοποιηθῆ. Κάποιοι.
    Τά πτώματα πού δέν ἔχουν ταὐτοποιηθῆ;
    Οἱ λοιποί, πού ἀγνοοῦνται ἀκόμη; Πόσοι εἶναι; Θά μᾶς ποῦν;

    Φρίκη… Φρίκη…
    Μὰ ἀκόμη μεγαλυτέρα φρίκη ἀπὸ τὸ σκηνικὸ τοῦ θανάτου καὶ τοὺς ἰδίους τοὺς νεκροὺς εἶναι ἡ σκύλευσίς τους. Εἶναι ἡ προσπάθεια τῶν ἀνικάνων νὰ συγκαλύψουν τὴν βλακεία τους, τὴν ἠλιθιότητά τους καὶ τὸν μισανθρωπισμό τους.

    Ἐγὼ δὲν μπορῶ νὰ ἀπαντήσω μὲ σαφήνεια.
    Ἐκ τοῦ προχείρου καὶ μόνον βασιζομένη στὰ ὅσα ἔχουν δημοσιευθῆ ἢ σὲ προσωπικὲς μαρτυρίες, φίλων καὶ κατοίκων τῆς περιοχῆς, προσπάθησα νὰ παρουσιάσω μόνον αὐτὰ ποὺ ἔχουν ἤδη γίνη γνωστά, σὲ διάφορες ἐκδοχές τους.

    Ἐσεῖς ξανά-μετρῆστε…
    Εἶναι ἀπαραίτητον…
    Δὲν μποροῦν νὰ μᾶς κοροϊδεύουν μέσα στὰ μοῦτρα μας!!!

    Φιλονόη

    Σημειώσεις

    Ἕνα ἀκόμη πτῶμα ἀνδρὸς στὴν Ῥαφῆνα.
    Ἀκόμη τέσσερα (ἐδῶ: δύο, ἕνα καὶ ἕνα) σὲ Σχοινιὰ κι Εὔβοια.
    Φθάνουμε ποῦ; Στούς 205 ἤ στούς 206;
    Λάθος… Πολλοὶ περισσότεροι… Τὸ BBC ἀνέφερε κάτι γιὰ 300 νεκρούς. Ξέρουν κι αὐτοὶ ἀλλὰ δὲν μᾶς λέν…

    πηγὴ

    Υ.Γ.1. Τί λέει αὐτός; Γιά ποιά παιδιά μιλᾶ; Πόσα εἶναι; Πόσες οἰκογένειες; Τί ἀπαντοῦν στά σχόλιά του ὁ Μπουρνοῦς καί ὁ ψινάκης; Ἤ δέν ἀπαντοῦν;

    Υ.Γ.2. Ἐδῶ τί μαθαίνουμε; Πόσες γειτόνισσες; Πόσα παιδιά; Πόσες οἰκογένειες;

    Υ.Γ.3. Πολὺ πιθανὸν κάποιες, δυστυχῶς ἐλάχιστες, διπλὲς ἀναφορὲς ἲσως νὰ ὑπάρχουν στὰ παραπάνω, ἐφ΄ ὅσον ἐμπεριέχεται ἀσάφεια στὸ «ἕνας ἐδῶ, δύο λίγο παρακάτω», δίχως περισσότερα στοιχεία γιὰ τὴν ἀκριβὴ περιοχὴ ἀνευρέσεώς τους. Ζητῶ συγγνώμη γιὰ τὶς τυχοῦσες διπλὲς καταγραφές. Δυστυχῶς ὅμως, ὅσο καὶ νὰ τὰ ἐλέγχω, ὅλα τὰ παραπάνω, φοβᾶμαι πὼς ἐλαχίστη σημασία ἔχει κάτι τέτοιο, ἐφ΄ ὅσον ἀκόμη τόσοι κι ἄλλοι τόσοι κι ἄγνωστον πόσοι ἀκόμη, δὲν ἀναφέρονται στὶς ἐπίσημες ἀνακοινώσεις.

    δείτε όλα τα βίντεο και άλλες λεπτομέρειες στη πηγή :

    Ξανά-μετρώντας νεκρούς…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.