Η κυβέρνηση διαθέτει για θύματα φυσικών καταστροφών πάνω από 5 δις, αλλά ζητιανεύει χρήματα από εμάς και από ξένους. Γιατί;;;

Στις 24 Ιουλίου 2018 εκδόθηκε η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 (ΦΕΚ A’ 135) με την οποία αποφασίστηκε :

– να ανοιχτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

– η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού να διενεργηθεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημόσιου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημόσιων επενδύσεων, ανάθεσης μελετών, σύναψης συμβάσεων, καθώς και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

-οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από ποσά που κατατίθενται σε αυτόν από: α) τον κρατικό προϋπολογισμό, β) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γ) εισφορές φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, νομικών πρόσωπων δημοσίου δικαίου, αλλοδαπών κρατών, διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών. Στο λογαριασμό θα μεταφέρονται επίσης ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες για τον ίδιο σκοπό.

Την επομένη μέρα εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.2/57679/ΔΛΓΚ/2018 – ΦΕΚ 3014/Β/25-7-2018 με την οποία δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι ο ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται υπό την ομάδα λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου 234 «Διάφοροι Ειδικοί Λογαριασμοί» No 23/ 2341195169 με ΙΒΑΝ GR4601000230000002341195169 και ονομασία «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018». Στη συνέχεια,

– η κυβέρνηση «προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές» δόθηκαν στην ευρύτερη δημοσιότητα τα στοιχειά του λογαριασμού • Τράπεζα τη Ελλάδος / Bank of Greece • Αριθμός λογαριασμού: 23/2341195169 • IBAN GR4601000230000002341195169 • Όνομα Δικαιούχου: Υπουργείο Οικονομικών / Ministry of Finance • BIC/SWIFT BNGRGRAAκαι ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με εισφορές 20 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Βουλή με επιπλέον 10 εκ. ευρώ.

– εμείς δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ όπου λέγαμε ότι επειδή ακόμα ψάχνουμε τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, προειδοποιούμε τη κυβέρνηση ότι καταγράφουμε όλα τα ποσά που δίνονται και έχουν αποδέκτες τους πυρόπληκτους και ότι απαιτούμε πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση και διανομή τους και εντός εξαμήνου επίσημη αναφορά για το που πήγαν τα λεφτά.

Τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη ήταν 110 δις ευρώ και τα υπόλοιπα που δεν αναφέραμε, αφορούσαν άλλο ειδικό λογαριασμό, όπου πρέπει να υπάρχουν πάνω από 5 δις εύρω, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν υπάρχουν διότι ο αρμόδιος υπουργός, αρνείται πεισματικά από το 2015 και μέχρι σήμερα να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στη βουλή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μυστικό, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, λογαριασμό του Δημοσίου που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, που είχε δημιουργηθεί αρχικά, από τη δεκαετία του 60, για «την επιδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων», η χρήση του καταργήθηκε λόγω της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ε (με απόφαση και του τότε Διοικητή της ΤτΕ) και για 24 χρόνια, από το 1991 μέχρι το 2015, εμφανιζόταν να είναι άχρηστος, καθώς η εισφορά έπρεπε να έχει καταργηθεί ενώ επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα αυτό υπήρξαν έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ και «πληρωμές» (άγνωστο πού), 4,5 δισ.

Σε αυτόν τον λογαριασμό κατατίθενται οι εισφορές του ν.128/1975 τις οποίες καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι δανειολήπτες σε κάθε δόση που πληρώνουν για δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Από το 2015, με μια υποπαράγραφο του τρίτου μνημονίου, ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται πλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για την επιδότηση θυμάτων από «τρομοκρατικές επιθέσεις» ή «φυσικές καταστροφές», και ανήκει μάλλον στην ίδια ομάδα λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου 234 «Διάφοροι Ειδικοί Λογαριασμοί» . Βάσει των στοιχείων που έχει καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το 2015 και το 2016,  οι συνολικές εισφορές των δανειοληπτών ανήλθαν περίπου, σε 436 εκατ. και 416 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από αυτά, όπως πρόσθεσε ο υπουργός πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή, δόθηκαν το 2015 60 εκατ. ευρώ και το 2016 110 εκατ. ευρώ, σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Κάτι που σημαίνει ότι, μόνο μέσα σε δύο χρόνια, δημιουργήθηκε μία «καβάτζα», όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό, 700 εκατομμυρίων στα ταμεία του κράτους, χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν οι εισφορές για το 2017.

Μόνο που, παρότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει σαφή στοιχεία για τις εισφορές και τις πληρωμές της περιόδου 1991-2015 (τα έγγραφα βρίσκονται στο σχετικό ρεπορτάζ του TPP) και έχει επιβεβαιώσει ότι όντως, το 2015, ο λογαριασμός άλλαξε χρήση και από τότε μαζεύτηκαν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια, ο αρμόδιος υπουργός (Τσακαλώτος) αρνείται πεισματικά να πει στη βουλή πόσα χρήματα έχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός. Η ερώτηση «Ποιο το ακριβές υπόλοιπο του λογαριασμού της εισφοράς του ν.128/1975» κατατέθηκε περισσότερες φορές από τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη, αλλά η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Για την υπόθεση κατατέθηκε σχετική καταγγελία στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου άλλα από ότι φαίνεται η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει ότι τα χρήματα που εισπράττουν οι τράπεζες από τους δανειολήπτες καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό παρότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Συνεπώς, παρότι η κυβέρνηση διαθέτει όλα αυτά τα κονδύλια για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των ζημιών που έχουν προκληθεί, και παρότι:

– τόσο κατά τη διάρκεια των εν λόγω πυρκαγιών όσο και μετά, οι Έλληνες ενώθηκαν σαν μια γροθιά και σε χρόνο δτ αντικατέστησαν το (άχρηστο) κράτος, αναλαμβάνοντας και διεκπεραιώνοντας δικά του καθήκοντα όπως κατάσβεση, έρευνα και διάσωση, σίτιση, στέγαση, περίθαλψη των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και των κατοικίδιων τους κ.α., κάνοντάς του έτσι εκτός άλλων και μεγάλη οικονομία

– οι εγχώριοι μεγάλο επιχειρηματίες, οργανισμοί και σύλλογοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, όπως λχ το Ίδρυμα Ωνάση, όλοι οι μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ) , ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι εταιρίες Βιανεξ και Βιαν του Ομίλου Γιαννακόπουλου και πολλοί άλλοι η κυβέρνηση ζητάει / δέχεται επιπλέον βοήθεια από τους υπερφορολογουμένους Έλληνες πολίτες και από ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ, ΞΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΞΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ κλπ παρότι τα καταφέρνουμε και μονοί μας και δεν χρειάζεται τέτοια βοήθεια.

Σε αυτά τα πλαίσια, και μάλλον με σκοπό να εξευτελίσει / προσβάλλει τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που διαμαρτυρήθηκε και διαμαρτύρεται έντονα για την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία και τη ταυτότητα του Μακεδόνα στους Σκοπιανούς, η κυβέρνηση δέχτηκε ή ενδέχεται να δεχτεί και την βοήθεια ύψους 97.000 ευρώ την οποία η ΠΓΔΜ προσέφερε στην Ελληνική Δημοκρατία !

Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα, και έχοντας υπόψη ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς και με όλα όσα σχετίζονται με τις πυρκαγιές στην Αττική οι οποίες σκότωσαν 83 άτομα (αριθμός που λόγω άγνωστου ακόμα αριθμού αγνοούμενων θα αυξηθεί κατά πολύ), τραυμάτισε άλλα τουλάχιστον 187 και κατέστρεψε περισσότερες από 2.500 κατοικίες, 12.760 στρέμματα, αμέτρητα αυτοκίνητα, καταστήματα, υποδομές κ.α., ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ αυτή η έρευνα να συσχετιστεί και με τους προαναφερόμενους λογαριασμούς, διότι ενδέχεται να έχουν άμεση σχέση με τα αίτια ή με τις συνέπειες ή με τις όποιες ολιγωρίες διαπιστωθούν ότι έχουν υπάρξει .

Όπως λέμε στα χωριά μας δηλαδή, “Follow the money” κ Εισαγγελέα !

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

 

Update: Σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ η κυβέρνηση έχει στην διάθεση της και 750 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αποκατασταθούν οι ζημιές, από φυσικές καταστροφές. Τα κονδύλια  αυτά είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα και είναι στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπάρχει μάλιστα, δυνατότητα αναδρομικής αποκατάστασης των ζημιών από το 2014 και μετά. Νότης Μαριάς

14 comments on “Η κυβέρνηση διαθέτει για θύματα φυσικών καταστροφών πάνω από 5 δις, αλλά ζητιανεύει χρήματα από εμάς και από ξένους. Γιατί;;;

  1. Απίστευτο το μέγεθος της πολιτικής και τραπεζικής απάτης που συντελείται εις βάρος της χώρας

    01.07.2018

    – ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ..ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΨΟΥΣ 9 ΔΙΣ..
    – Εϊναι απίστευτα αυτά που βλέπουμε και αποκαλύπτουμε καθημερινώς από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι απίστευτο το μέγεθος της πολιτικής και τραπεζικής απάτης που συντελείται εις βάρος της χώρας του Ελληνικού λαού από πληρωμένους εκτελεστές του που ανεβήκανε στην εξουσία με την προβιά του αριστερού και σήμερα γίνανε τα καλύτερα τσιράκια των τραπεζιτών και συγκαλύπτουν σε όλα τα επίπεδα το τραπεζικό σκάνδαλο όπως αυτό που αφορά την εισφορά του Ν.128/75 όπου πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες σε κάθε είδους δάνειο..

    Η εν λόγω εισφορά παρότι είναι παράνομη σύμφωνα με το Ευρωπαικό δίκαιο και δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας ο νόμος που επεβλήθη συνεχίζει να εισπράττεται ακόμη και σήμερα από τις τράπεζες και δεν ξέρει κανείς που πάνε αυτά τα λεφτά..
    Το εν λόγω θέμα το έχει φέρει στη βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ενωσης κεντρώων κύριος Σαρίδης και είναι σημαντικό να επισημάνουμε την πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τις ψευδής και αδιαφανείς απαντήσεις του αρμοδίου υπουργού κυρίου τσακαλώτου και να αποκαλύψουμε τι απαντά το ΓΛ του κράτους και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα

    Στην κάτωθι ερώτηση που κατέθεσε ο κύριος Σαρίδης η απάντηση του κύριου Τσακαλώτου προ 6μηνου ήταν αποκαλυπτική για το ύψος των υποτιθέμενων εισφορών που θα έπρεπε να εγγράφονται κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό πράγμα και το οποίο δεν γίνεται..Ο αρμόδιος υπουργός αποκάλυψε έναν πίνακα από το 1991 έως και σήμερα όπου αποτυπώνει το σύνολο των εισφορών που θα έπρεπε να πάνε στα ταμεία του κράτους

    Ερχεται λοιπόν ο ίδιος ο βουλευτής και ξανά ρωτά τον αρμόδιο υπουργό με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή και η απάντηση του κύριου τσακαλώτου ήταν σοκαριστική μια και μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν ξέρει σε ποιον λογαριασμό πιστώνονται κάθε χρόνο πάνω από 500 εκατομμύρια λες και μιλάμε για κάτι χιλιάρικα και το ακόμη πιο ςξωφρενικό πως πιστώνονται σε λογαριασμό της ΤτΕ όπου χρηματοδοτείται η χώρα μέσω του μηχανισμού του ESM..για όσους λοιπόν δεν καταλάβανε την απάντηση του υπουργού μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως με χρήματα που ανήκουν κανονικά στο Ελληνικό δημόσιο και θα έπρεπε να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό γίνονται χρήση από την ΤτΕ και τον ESM προκειμένου να μας δανείσουν..Δηλαδή τι μας λέτε κύριε τσακαλώτε; πως με δικά μας χρήματα μας δανείζουν οι θεσμοί;

    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΟΠΟΥ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΣΤΏΝΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ Ο ESM

    Κύριε Σαρίδη, έχετε τον λόγο.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
    Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μου είναι πάρα πολύ απλή. Ποιο είναι το υπόλοιπο ενός τραπεζικού λογαριασμού; Εσείς όμως και εγώ μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου γνωρίζουμε ότι η πληροφορία και το περιεχόμενο αυτής της ερώτησης είναι πολύ πιο σύνθετο.
    Ουσιαστικά αυτό που σας ρωτάω, κύριε Υπουργέ, είναι -εάν έχω καταλάβει καλά- εδώ και είκοσι πέντε χρόνια οι τράπεζες παρακρατούν χρήματα των δανειοληπτών, ενώ με την απόφαση 1975/1991 του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαλικιά αυτές οι εισφορές έπρεπε να καταργηθούν.
    Άρα θέλω την άποψή σας, κύριε Υπουργέ, στο εξής: Από το 1991 μέχρι το 2015 οι τράπεζες παρακρατούσαν παράνομα χρήματα των Ελλήνων δανειοληπτών;
    Ευχαριστώ πολύ.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
    Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, το έχουμε ξανασυζητήσει οι δύο μας αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα που άλλαξε στην πορεία, λόγω του ότι αυτές οι παρακρατήσεις προορίζονταν για εξαγωγικές ενέργειες, που η DG Competition, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αποφάσισε ότι είναι κρατική βοήθεια.
    Δεν υπάρχει κάτι παράνομο στην παρακράτηση. Το μόνο που έγινε, είναι ότι άλλαξε η κατεύθυνση στην οποία πήγαιναν αυτά τα χρήματα, δηλαδή από το να πηγαίνουν για εξαγωγικές δραστηριότητες για ενίσχυση των κρατικών δραστηριοτήτων, τώρα πηγαίνουν στους πυρόπληκτους και άλλες τέτοιες ομάδες.
    Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Είναι ένας μεγάλος λογαριασμός, που όπως λέτε και στην ερώτησή σας, είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κάτω από αυτόν τον μεγάλο λογαριασμό υπάρχουν διάφοροι λογαριασμοί, μέσα στους οποίους είναι ο λογαριασμός που συζητάμε.
    Όμως δεν βλέπω τον λόγο να ανησυχείτε. Να κάνουμε μια συζήτηση, αλλά αυτή πρέπει να γίνει όχι στο πλαίσιο μιας ερώτησης αλλά στο πλαίσιο κάποιας νομοθετικής παρέμβασης. Είναι άλλο, αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η παρακράτηση από τα δάνεια στους πυρόπληκτους. Εγώ ακούω ότι για αυτό υπάρχουν επιχειρήματα και υπέρ και κατά. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Δεν μου έχετε απαντήσει στο υπόλοιπο, κύριε Υπουργέ.
    Πώς θα δευτερολογήσω, κύριε Πρόεδρε; Δεν μου έδωσε την απάντηση. Αυτή ήταν η ερώτηση.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, αυτή την απάντηση σας έδωσε ο κύριος Υπουργός. Με συγχωρείτε τώρα. Τι να κάνουμε; Έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση, ποιο είναι το υπόλοιπο αυτή τη στιγμή του τραπεζικού λογαριασμού. Έτσι μου στερείτε την ανταπάντησή μου, γιατί δεν έχω δικαίωμα τριτολογίας. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Το είπατε αυτό, κύριε συνάδελφε. Μην καθυστερούμε.
    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, νόμιζα ότι το εξήγησα.
    Ακριβώς επειδή είναι ένας λογαριασμός, που είναι μέσα σε έναν μεγαλύτερο, είναι δύσκολο αυτό που ζητάτε να σας το δώσω με αριθμούς. Δεν είναι, δηλαδή, ένας λογαριασμός από μόνος του. Είναι ένας υπολογαριασμός, στον μεγάλο λογαριασμό που μπαίνουν μέσα τα χρήματα που θα πάρουμε από το ESM, που μπαίνουν μέσα τα χρήματα που μαζεύουμε από τις εξόδους της αγοράς. Αυτό είναι. Αν δεν το καταλάβατε, αυτή είναι η απάντησή μου.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Εντάξει, κύριε Υπουργέ. Πολύ ωραία.
    Κύριε Σαρίδη, έχετε τον λόγο.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν από έξι μήνες είχε γίνει μια επίκαιρη ερώτηση στον κ. Τσακαλώτο. Στη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση η οποία είχε γίνει, είχαμε ρωτήσει ποιο είναι τον Σεπτέμβριο του 2017 το υπόλοιπο του συγκεκριμένου λογαριασμού. Τότε, λοιπόν, είχε πει ο κ. Τσακαλώτος ότι οι εισπράξεις του 2015, αν ενθυμούμαι καλά, ήταν 450 εκατομμύρια ευρώ και οι εισπράξεις του 2016 ήταν 430 εκατομμύρια ευρώ.
    Από εκεί είχε προκύψει ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης εισφοράς του ν.128/1975, είχε αλλάξει με τον ν.4336, τον υπουργικό νόμο. Σε κάποια διάταξη μέσα σε μια υποπαράγραφο είχαν βάλει ότι είχε αλλάξει ο σκοπός, και από τότε θα πήγαιναν οι συγκεκριμένες εισφορές για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και για τους πυρόπληκτους και για τους σεισμοπαθείς και για διάφορα άλλα τέτοια.
    Όμως, κύριε Πρόεδρε, στην πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτό που προέκυψε, μετά από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου τα οποία θα τα καταθέσω και στα Πρακτικά, είναι ότι με απόφαση του κ. Χαλικιά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το 1991, η συγκεκριμένη εισφορά είχε καταργηθεί, δεν είχε αλλάξει σκοπό, όπως λέει ο Υπουργός. Άρα από το 1991 μέχρι τον Αύγουστο 2015 που έρχεται η νέα νομοθετική διάταξη, η συγκεκριμένη εισφορά παράνομα παρακρατείτο από τους δανειολήπτες.
    Ως εκ τούτου αν δεν ισχύει αυτή η απόφαση, η 1975/1991 του κ. Χαλικιά, με ποια νέα απόφαση, με ποια υπουργική απόφαση, με ποια διάταξη, με ποια απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η συγκεκριμένη δεν ήταν πλέον εν ισχύι; Ένα είναι αυτό.
    Ένα δεύτερο ερώτημα πάρα πολύ σημαντικό είναι το εξής. Θα καταθέσω στα Πρακτικά πίνακα του Υπουργείου Οικονομικών, όπου φαίνεται ότι οι εισφορές από το 1991 μέχρι το 2015 ανήλθαν στα 9 δισεκατομμύρια. Οι πληρωμές που βγήκαν από αυτόν τον λογαριασμό, κύριε Πρόεδρε, ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια. Πού είναι τα άλλα 4 δισεκατομμύρια;
    Ό,τι χρήματα, κύριε Υπουργέ, και να έχει μέσα αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος λογαριασμός, δεν δικαιολογείται. Είναι παράλογο, κύριε Υπουργέ. Το βρίσκετε λογικό, για 100 εκατομμύρια να κόβουμε συντάξεις, για 100 εκατομμύρια να χάνουν τα σπίτια τους άνθρωποι; Το βρίσκετε λογικό, να υπάρχουν λεφτά μέσα σε έναν λογαριασμό, που έχει έναν διαφορετικό σκοπό, και εμείς αυτή τη στιγμή να μην προσφέρουμε ούτε τη νομική βοήθεια, τη νομική προστασία στους δανειολήπτες, που θα προέλθει από χρήματα των ίδιων των δανειοληπτών; Ό,τι λεφτά και αν έχετε μέσα στον λογαριασμό, κύριε Υπουργέ, το βρίσκετε λογικό αυτό;
    Επίσης για το τι λεφτά έχετε μέσα, σίγουρα θα ακολουθήσει από αύριο άλλη ερώτηση, γιατί σαφώς δεν έχετε έρθει προετοιμασμένος, κύριε Υπουργέ, να μου απαντήσετε στην ερώτηση. Ήταν σαφέστατη. Πόσα χρήματα έχει μέσα αυτός ο λογαριασμός;
    (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
    Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν καταλαβαίνω την έντασή σας. Τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά.
    Θα καταθέσω στη Βουλή στα Πρακτικά τον νόμο του 1992, που σημαίνει το αντίθετο απ’ αυτό που είπατε, ότι είναι τελείως νόμιμο, έχει καινούργιους νόμους που το λέει αυτό. Δεν ξέρω άμα θα το καταθέσω, αλλά είναι εδώ οι συνεργάτες μου να σας εξηγήσουν γιατί διαβάζετε λάθος την απόφαση του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Σας ευχαριστώ.
    (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
    Τέλος, όπως σας έχω εξηγήσει, σας έχω δώσει τα στοιχεία για τις ροές. Αλλά επειδή το απόθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα απ’ αυτά που σας καταθέτω αλλού, δεν είναι εύκολο να σας δώσω το απόθεμα. Σας δίνω τη ροή κάθε χρόνο πόσο είναι και πόσο ξοδεύεται για τα σημαντικά. Δεν νομίζω ότι πηγαίνουν σε λάθος μέρος αυτά τα λεφτά, αλλά είναι στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε.

    Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

    NEA EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για την ακρίβεια στο χρόνο της απάντησής του.
    Πριν περάσουμε στην τελευταία ερώτηση που αφορά στον κ. Τσακαλώτο, θα αναγνώσω ορισμένα κωλύματα.
    Η τέταρτη με αριθμό 1434/28-3-2018 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Ποιο το ακριβές υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του ν.128/1975;», δεν θα συζητηθεί διότι ο Υπουργός έχει απαντήσει ήδη σε μια γραπτή και δύο επίκαιρες ερωτήσεις.
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΠΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ Ν.128/75 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ

    ΗΤΟΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ Ο ESM
    KAI EΠΕΙΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΞΕΠΕΡΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ

    https://www.mikrometoxos.gr/apisteyto-to-megethos-tis-politikis-kai-trapezikis-apatis-poy-synteleitai-eis-varos-tis-choras/

  2. ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ του Καμμένου θα διαχειρισθεί την κυπριακή βοήθεια στους πυροπαθείς…

    Harris Kodopoulos
    Χάρης Νίκου Φαλάς.
    Κουμπάρος του Πάνου Καμμένου.
    Ο εν λόγω κύριος (φωτογραφία) είναι μετακλητός στο γραφείο ΥΠΕΘΑ (του Μπάνου), διαμένει μόνιμα στη Κύπρο και μισθοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους.
    Θα διαχειριστεί τα 10.000.000 ευρώ που πρόσφερε η κυπριακή κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυροπαθών.
    Σε καλή μεριά.
    🔥🔥🔥

    http://www.press-gr.com/2018/07/blog-post_9794.html

    • χρήματα από Κύπρο : 10 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία, 200.000 ευρώ από την Εκκλησία της Κύπρου και 250.000 εύρω από τηλεμαραθώνιο τηλεοπτικού σταθμού ( ALPHA Κύπρου 25/7/2018)

  3. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…..

    Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το Ταμείο Συνοχής για το έργο ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών, τονίζει με δήλωσή της η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «..Έχω ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες μου είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, βάσει αιτήματος των ελληνικών αρχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να ξαναρχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές», τονίζει η Κορίνα Κρέτσου.

    «…Στεκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών αρχών και έχουμε ένα συνεχή διάλογο μαζί τους για να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, βάσει των οποίων θα αποστείλουν την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε αυτό το ταμείο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταβάλουμε προκαταβολή το συντομότερο δυνατό.

    …Επιπλέον, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Ελλάδα να επωφεληθεί σε ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% για εργασίες ανοικοδόμησης που χρηματοδοτούνται μέσω της πολιτικής συνοχής» καταλήγει στη δήλωσή της η Κορίνα Κρέτσου.

    …Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνισαν ότι «από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας βρέθηκε σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια επίτροπο, Κορίνα Κρέτσου. Με επιστολή του στις 25/7, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών…» (Ν.Π., ΑΠΕ).

    http://news.935radio.gr/ελλαδα/οικονομια/129631-Μέχρι-και-95-συγχρηματοδότηση-για-την-ανοικοδόμηση-των-πληγεισών-περιοχών.html

    • O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε για λογαριασμό της κυβέρνησης οικονομική βοήθεια και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων….

      Mε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ, επικοινώνησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Αττική και την ενίσχυση των υποδομών που θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕπ ανταποκρίθηκε θετικά και τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τη σχετική τεχνική επεξεργασία, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

      Η βοήθεια αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με την απόκτηση πχ πυροσβεστικών αεροπλάνων και οχημάτων, στην αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (πολλά σχέδια βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ), στην αναδάσωση, αλλά και σε τεχνική υποστήριξη για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

      http://www.documentonews.gr/article/h-eyrwpaikh-trapeza-ependysewn-sto-pleyro-ths-elladas-gia-thn-apokatastash-twn-zhmiwn-apo-thn-pyrkagia

  4. Pingback: Η κυβέρνηση διαθέτει για θύματα φυσικών καταστροφών πάνω από 5 δις, αλλά ζητιανεύει χρήματα από εμάς και από ξένους. Γιατί;;; « ΑΒΕΡΩΦ

  5. Μαζεύτηκαν 40 εκατ. € για Πυρόπληκτους και τα δίνουν στους Λάθρο, οι Πυρόπληκτοι δεν είδαν ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ! ΝΤΡΟΠΗ

    13/08/2018

    Λάβαμε αυτό το μήνυμα από έναν φίλο μας στα Fb και σας την παραθέτουμε
    Φίλοι μου.. Θέλω την προσοχή σας και την βοήθεια σας. Πήγα στο Μάτι. Δεν θα σας πω πολλά..αν έτσι είναι ο πόλεμος..Τότε έχουμε πόλεμο! Οι εικόνες αποκαρδιωτικές..παντού κηδειοχαρτα..λιωμένα παιδικά παιχνίδια θυμίζουν πως κάποτε υπήρχε ζωή.. τα σπίτια ολοκληρωτικά ισοπεδωμένα. Η φύση νεκρή..οταν πήγα στα ξαδέρφια μου δεν ήξερα τι να πω..
    Ήταν μαζεμένοι με φίλους πυρόπληκτους κ περίμεναν μήπως περάσει κάποιος..ΚΆΝΕΙΣ ΌΜΩΣ!!! Την πρώτη εβδομάδα που είχε “ζουμί”το θέμα όλοι Εκεί! Δεν θα μιλήσω για τους εθελοντές..είναι οι μόνοι που είναι ακόμα Εκεί!! Οι κάτοικοι όμως κυριολεκτικά είναι μόνοι!! Μαζεύτηκαν τόσα χρήματα,που είναι? Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιτέλους..σε 1 μήνα ανοίγουν τα σχολεία, πως θα πάνε αυτά τα παιδιά σχολείο?? πέρασαν τα χειρότερα, έζησαν κ δεν έχουν σπίτι.. κοινοποιήστε το μήνυμα μου, να ακουστεί η αλήθεια! 13 μέρες έχουν περάσει και ήδη είναι μόνοι..να τονίσω φίλοι μου πως η αξιοπρέπεια τους είναι τόση που αυτοί με παρηγορούσαν από την εικόνα που είδα! Ελάτε να βοηθήσουμε, αν κάνουμε “φασαρια” ισως παρουν τα χρήματα που ο κόσμος έδωσε ! 23-7-18 Δεν ξεχνώ ! Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να τους ξεχασει! Προωθήστε το μήνυμα.. Πάμε να ακουστούμε! Το κακό όταν χτυπάει την πόρτα του γείτονα δεν αργεί κ στην δική μας..ας πάνε μια φορά τα χρήματα στα σωστά χέρια!

    https://mknews.eu/2018/08/13/mazeytikan-40-ekat-e-gia-pyropliktoys-kai-ta-dinoyn-stoys-lathro-oi-pyropliktoi-den-eidan-oyte-eyro-ntropi/

  6. Χυδαία πολιτική σπέκουλα με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

    Γράφει ο Νίκος Καραγιαννακίδης
    Δικηγόρος – Νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος

    Υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος ένας Ειδικός Λογαριασμός στον οποίο υποτίθεται ότι οι Τράπεζες καταθέτουν την εισφορά του Ν. 128/1975, που εισπράττουν υποχρεωτικά από κάθε δάνειο που δίδουν. Πρόκειται για την εισφορά 0,6% που πληρώνει ο κάθε δανειολήπτης, η οποία στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται σε 0,12%.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με αυτά τα χρήματα; Τι χρήματα υπάρχουν σήμερα στον Λογαριασμό αυτόν; Γιατί δεν απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σε επανειλημμένες επερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με τον Λογαριασμό αυτόν; Μήπως ο Λογαριασμός αυτός χειραγωγήθηκε από την Κυβέρνηση το 2015 κατά την διάρκεια της υπερήφανης διαπραγμάτευσης;

    Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του Λογαριασμού αυτού, αναφέρω ότι η Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που δίδεται σε ζημιωθέντες συμπολίτες μας σε έκτακτη περίπτωση φυσικών καταστροφών (φωτιές, πλημμύρες, ξηρασίες, σεισμοί κ.λπ.) προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το απόθεμα αυτού του Λογαριασμού.

    Συνεπώς, το να λέει η Κυβέρνηση ότι στέκεται δίπλα στους πυρόπληκτους της Αττικής και να δείχνει με αυτές τις αποζημιώσεις (Δ.Κ.Α.) την έμπρακτη συγγνώμη της, αν μη τι άλλο, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, καθότι οι αποζημιώσεις αυτές προέρχονται κατά το μέγιστο ποσοστό τους από το υστέρημα των δανειοληπτών και όχι από τον Κρατικό Κορβανά. Είναι αυτονόητο ότι εάν η Κυβέρνηση ήθελε να δώσει αποζημιώσεις από τον Κρατικό Κορβανά, ο οποίος πάλι ανήκει στους Έλληνες Πολίτες, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να βάλει χέρι στο περίφημο υπερπλεόνασμα, τούτο, όμως, το κρατάει για την επικοινωνιακή προπαγάνδα των προεκλογικών της παροχών.

    Ωστόσο, ανακύπτει κι ένα άλλο θέμα σχετικά με τον ανωτέρω Ειδικό Λογαριασμό.

    Τίθεται το ερώτημα, έγινε ποτέ έλεγχος στο αν οι Τράπεζες καταβάλουν τα ποσά που πρέπει; Έγινε ποτέ έλεγχος στο εάν η Κυβέρνηση το 2015 έβαλε χέρι σε έναν τόσο σημαντικό Λογαριασμό;

    Έγινε έρευνα στο εάν η Τράπεζες κεφαλαιοποιώντας την εισφορά αυτή παράνομα επί δεκαετίες τώρα, κέρδιζαν σε βάρος δανειοληπτών χρήματα που δεν απέδιδαν, καθότι τα θεωρούσαν δικά τους;

    Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

    Όσο αφορά την περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, η πρότασή μου είναι να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% της αξίας της ζημίας των πυρόπληκτων και όχι στο 60% από την Δ.Κ.Α. και κατά 40% με άτοκο δάνειο, όπως εξήγγειλε χθες ο κ. Τζανακόπουλος.

    Άτοκα ρυθμίστηκε το δάνειο της οικογένειας Τσίπρα και θα ανέμενα σε μία πόλη που κάηκε εξ ολοκλήρου και θρηνεί θύματα μία άλλη προσέγγιση στο θέμα των αποζημιώσεων.

    Επίσης, προτείνω να γίνει άμεση ρύθμιση όλων των δανείων των κατοίκων της περιοχής, ανεξαρτήτου είδους δανείου (επιχειρηματικού, στεγαστικού κ.λπ.) με γενναίο κούρεμα και μακροχρόνια άτοκη ρύθμιση του υπολοίπου.

    Επίσης, δεδομένου ότι προκύπτει σχεδόν ολική καταστροφή των υποδομών του Δήμου στην περιοχή, προτείνω ενίσχυση του Δήμου από τον ανωτέρω Λογαριασμό και όχι άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο στον Δήμο που ουσιαστικά επιβαρύνει τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, προτείνω την καταβολή αποζημίωσης στο 100% της αξίας των αυτοκινήτων και μέσων μεταφοράς που καταστράφηκαν.

    Τέλος, προτείνω και την εφάπαξ καταβολή ενός ποσού ενδεικτικού, άσχετου με το νομολογιακό ύψος τέτοιων περιπτώσεων, ως ηθική βλάβη στα μέλη των οικογενειών που θρήνησαν θύματα…

    Άλλωστε, η οφειλόμενη Δ.Κ.Α. σε ποσοστό 100% δεν είναι καν έμπρακτη συγγνώμη, όπως σημειώνουν απαράδεκτα Κυβερνητικά στελέχη, αλλά εφαρμογή του νόμου και επιβαλλόμενη πράξη σεβασμού στις ζωές που χάθηκαν εγκληματικά και τραγικά δίπλα στα λεγόμενα κέντρα αποφάσεων της πρωτεύουσας ……

    https://vimapress.gr/chydea-politiki-spekoula-me-tis-apozimiosis-gia-tous-pyropliktous/

  7. Χωρίς επίδομα οι πυρόπληκτοι

    23 Aug, 2018

    Παράλληλα, οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν πως ένα μήνα μετά την φονική πυρκαγιά δεν έχουν πάρει το επίδομα πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Εσωτερικών, αποδέχεται το γεγονός, ρίχνοντας το φταίξιμο στη… γραφειοκρατία! Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σήμερα, ένα μήνα μετά, το επίδομα πρώτης ανάγκης ύψους 586 ευρώ δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

    Ένα επίδομα που προοριζόταν για να καλυφθούν οι πρώτες στοιχειώδεις ανάγκες (ρουχισμός, μετακινήσεις, τρόφιμα) των ανθρώπων που είδαν τη φωτιά να καταστρέφει ζωές και περιουσίες. Πρόκειται για 1.500 επιδόματα που είχαν προαναγγελθεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας.

    «Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» δήλωσε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα, Διονυσία Κανελλοπούλου. «Πιστεύω ότι έδωσαν πολλές υποσχέσεις και αδυνατούν να τα εκπληρώσουν όλα μαζί. Δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν. Θεωρώ όμως ότι κάπου μπλόκαραν», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι αιτήσεις θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα.

    https://www.crashonline.gr/epikairotita/1219226/mavri-epeteios-enas-minas-apo-tin-tragodia-sto-mati-sti-vouli-i-minysi-kata-skourleti-toska/

  8. ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
    Μετά τα δημοσιεύματα, ο Σκουρλέτης ενέκρινε 4,5 εκατ. ευρώ για επιδόματα πυροπλήκτων

    23|08|2018

    Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 4.500.069,10 ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας- Πικερμίου.

    Χρήματα για τη χορήγηση στους πυρόπληκτους δημότες τους, των επιδομών για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες τους (586,94 ευρώ) και για την αντικατάσταση της οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

    Συγκεκριμένα, στο Δήμο Μαραθώνα αποδίδονται 3.756.421 ευρώ και στο Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου 743.648 ευρώ.

    http://www.iefimerida.gr/news/439126/meta-ta-dimosieymata-o-skoyrletis-enekrine-45-ekat-eyro-gia-epidomata-pyroplikton

  9. Οι επτά «πληγές» που πονούν ακόμη

    Κατά τις επαφές που είχε με πυρόπληκτους κατοίκους και φορείς της περιοχής, το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη, επεσήμανε τα σοβαρότατα προβλήματα που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν επιλυθεί. Ειδικότερα, τους αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους πληγέντες τα εξής:

    ● Δεν έχει προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση.
    ● Εκκρεμεί το επίδομα κοινοχρήστων χώρων, ενώ οι πληγέντες δεν έχουν πάρει κανένα επίδομα οικοσκευής και άμεσων αναγκών, όπως επίσης τους υποσχέθηκε.
    ● Δεν έχει διευκρινιστεί πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό που διατηρεί η κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στον λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας.
    ● Μετά από 30 ημέρες δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα του αέρα στις πληγείσες περιοχές. Πρόκειται για θεμελιώδες ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.
    ● Δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τη νέα ρυμοτομία της περιοχής, καθώς πλην των απαλλοτριώσεων στην οδό Δημοκρατίας την οποία θα κάνει το Υπουργείο Υποδομών και των ασφαλτοστρώσεων ορισμένων άλλων οδών δεν υπάρχει κάποια πιο ριζοσπαστική παρέμβαση.
    ● Η Λεωφόρος Μαραθώνος σε 6-7 σημεία δεν έχει ακόμα ρεύμα, όπως και ο Νέος Βουτζάς σε σημεία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαραθώνος.
    ● Δεν έχει βρεθεί μια αξιόπιστη και τυποποιημένη διαδικασία για την αφαίρεση του αμιάντου. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υποδομών δεν δέχεται αιτήσεις πολιτών, αλλά κάνει αφαίρεση μόνο στα κόκκινα σπίτια που είναι προς κατεδάφιση.

    https://www.protothema.gr/politics/article/815173/fotia-sto-mati-oi-epta-pliges-pou-kategrapse-o-kuriakos-mitsotakis-stis-puropliktes-periohes/

  10. Αυστραλοί πυροσβέστες συγκεντρώνουν χρήματα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι

    Η συγκινητική πρωτοβουλία τους δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, ο οποίος τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη.

    O πυροσβέστης Johnny McGirr και οι συνεργάτες του από το πυροσβεστικό σταθμό του Newtown στο Σίδνεϊ ήταν τόσο συγκινημένοι από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη των πυρόπληκτων, όπως μεταδίδουν οι Greek City Times.

    Ο McGirr και οι συνάδελφοί του σχεδίασαν μπλουζάκια με την ελληνική σημαία και τα έχουν διαθέσει προς πώληση στο διαδίκτυο, με τα έσοδα να προορίζονται για τον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που έχει συστήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

    Ο πυροσβεστικός σταθμός του Newtown στο Σίδνεϊ είχε αποσπάσει πρόσφατα την προσοχή των ΜΜΕ μετά από το μήνυμα υποστήριξης προς τους συναδέλφους τους και τους κατοίκους της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, σε πινακίδα ανακοινώσεων του σταθμού.

    Αυτή η έκφραση αλληλεγγύης δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Χρήστο Καρρά, ο οποίος τους προσκάλεσε για να τους συγχαρεί για τις προσπάθειές τους και να υποστηρίξει την φιλανθρωπική τους πρωτοβουλία.

    Μεταξύ των πυροσβεστών που επισκέφτηκαν το Γενικό Προξενείο ήταν και αξιωματικοί ελληνικής καταγωγής, όπως οι Peter Stathis, Nick Andronicos, John Cassimatis, και Anthony Halikiotis.
    http://www.real.gr/koinonia/arthro/australoi_pyrosbestes_sygkentronoun_xrimata_gia_tous_pyropliktous_sto_mati-494144/

  11. Οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες και από το Κατάρ :

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11:00 την Τετάρτη (19/09/2018) η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θανί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά για την οικονομική ενίσχυση της χώρας του με σκοπό την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

    https://www.newsbomb.gr/politikh/story/917204/epafes-tsipra-me-ton-ypex-toy-katar-kai-ton-dimitri-avramopoylo-pics

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.