Συνθήκη των Πρεσπών: Τα έγγραφα που έστειλε η FYROM στην Αθήνα με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην γειτονική χώρα

MFA Macedonia 12:02 μ.μ. – 16 Ιαν 2019 Press release:

Ολοκληρώθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ – Διευκρινίσεις για εθνικότητα και γλώσσα

Πλέον καλείται η ελληνική πλευρά να επικυρώσει τη συμφωνία 

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη ρηματική διακοίνωση, με την οποία ενημερώνει την Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα δίνονται και διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας.

Πλέον, με την κοινοποίηση της ρηματικής διακοίνωσης, το «μπαλάκι» περνάει στην ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων.

Στη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, νοείται ότι ο όρος ‘εθνικότητα’ του Δεύτερου Μέρους που ορίζεται στο Άρθρο 1 παράγραφος 3 στοιχείο β της Συμφωνίας ως ‘Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή δεν προκαθορίζει την εθνοτική καταγωγή/εθνότητα, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2 (2) του Συνταγματικού Νόμου για την εφαρμογή των τροποποιήσεων και του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει επίσης ότι «όπως αναφέρεται στο Άρθρο 1 (3) (γ), το Άρθρο 7 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 7 (3) και (4), η “μακεδονική γλώσσα” αναφέρεται στην επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους, όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έγινε στην Αθήνα το 1977, και η οποία (σ.σ. γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των νότιο-σλαβικών γλωσσών».

Διευκρίνιση: σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο της συμφωνίας όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, το Δεύτερο Μέρος έπρεπε να ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018. (ΑΡΘΡΟ 1.4.ε)

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

πηγή εγγράφων 

επισήμανση: Δεν υπάρχει η υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας της FYROM, αλλά του προέδρου της Βουλής. Σχετικό δημοσίευμα: Με εκκρεμότητες στην ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 comments on “Συνθήκη των Πρεσπών: Τα έγγραφα που έστειλε η FYROM στην Αθήνα με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην γειτονική χώρα

 1. Μαξίμου: Όχι σε fast track διαδικασίες για τη Συνθήκη των Πρεσπών – Να συμφωνήσει ο Μητσοτάκης σε debate

  δημοσιεύθηκε: 17/01/2019 15:26

  «Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

  «Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

  Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

  Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

  Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

  Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή δια του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν».

  Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, «τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

  Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

  Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.

  Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνει καταλήγοντας.

  http://www.enikonomia.gr/timeliness/206122,maximou-ochi-se-fast-track-diadikasies-gia-ti-synthiki-ton-prespo.html

 2. Τα Σκόπια δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες – Νομικά έωλη η εισαγωγή της συμφωνίας στη Βουλή

  Νομική εμπλοκή απειλεί την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση.
  Ο λόγος είναι ότι, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδιασίες στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, προκειμένου ο νόμος που κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούλιο του 2018, να αποκτήσει και τυπική ισχύ.

  Τούτο συνέβη διότι ο Πρόεδρος της χώρας , Ιβάνοφ , αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα νόμου, τόσο κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Ιούνιο 2018, όσο και κατά την δεύτερη μετά την αναπομπή τον Ιούλιο 2018. Κι ενώ ο νόμος με τις συνταγματικές τροποποιήσεις ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε, εκκρεμότητα παραμένει ως προς το διάταγμα του νόμου που επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών.

  Το Νewsbomb.gr επικοινώνησε με την δικηγόρο Αριάδνη Νούκα , που μετέχει στην επιστημονική επιτροπή δικηγόρων για την νομική αποδόμηση της συμφωνίας των Πρεσπών:

  Με βάση την συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα το άρθρο 1§4 περ. ζ προκειμένου να εισαχθεί στην Βουλή προς κύρωση η συμφωνία, τα Σκόπια πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές τους νομικές διαδικασίες.

  Οι εσωτερικές νομικές διαδικασίες τους προβλέπονται στο Σύνταγμα τους.

  Οι σχετικές συνταγματικές διατάξεις στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων που προβλέπουν αφενός την σύναψη και κύρωση των διεθνών συμβάσεων καθώς και την τυπική διαδικασία κυρώσεως είναι τα άρθρα 118, 119 και 75, τα οποία μεταφράστηκαν με την επιμέλεια του καθηγητή – σλαβολόγου κου Χρυσανθόλουλου Μιχαήλ .

  Οι προαναφερόμενες συνταγματικές διαταξεις προβλέπουν τα ακόλουθα
  Το άρθρο 118 του Συντάγματος των Σκοπίων προβλέπει ότι:

  Οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν μπορούν να τροποποιηθούν από το νόμο.

  Το άρθρο 119 του Συντάγματος των Σκοπίων προβλέπει ότι:

  Οι διεθνείς συμφωνίες εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνάπτονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

  Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν επίσης να συνάπτονται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όταν αυτή καθορίζεται από το νόμο Το άρθρο 75 του Συντάγματος των Σκοπίων προβλέπει ότι : Οι νόμοι διακηρύσσονται με διάταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης υπογράφουν το διάταγμα για την έκδοση των νόμων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποφασίσει να μην υπογράψει το διάταγμα για τη διακήρυξη του νόμου. Η Συνέλευση επανεξετάζει εκ νέου τον νόμο και, εάν εγκριθεί με πλειοψηφία των ψήφων του συνολικού αριθμού βουλευτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα. Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα, αν σύμφωνα με το Σύνταγμα ο νόμος υιοθετείται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψήφων του συνολικού αριθμού των Εκπροσώπων.»

  Από τον συνδυασμό των ως άνω συνταγματικών διατάξεων -118 και 75- προκύπτει ότι, η υπογραφή διατάγματος νόμου που επικυρώνει μία διεθνή συμφωνία, όπως και κάθε νόμου, λαμβάνει χώρα από τον Πρόεδρο του γειτονικού Κράτους, Γκεόρκι Ιβάνοφ και επιπρόσθετα από τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, προκειμένου στην συνέχεια να δημοσιευθεί στην “Εφημερίδα της Κυβέρνησης” και να αποκτήσει τυπική ισχύ στο εσωτερικό της χώρας. Η διάταξη του άρθρου 75 είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμία απολύτως παρερμηνεία.

  Μεχρι σήμερα υφίσταται εκκρεμότητα , διότι στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Σκοπίων έχει δημοσιευθεί μόνο ο νόμος που ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις πριν μερικές ημέρες αλλά δεν δημοσιευθηκε το διάταγμα νόμου που ενέκρινε την συμφωνία των Πρεσπών λόγω της έλλειψης της υπογραφής του Προέδρου, Ιβάνοφ. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό κατά του Προέδρου των Σκοπίων, τον περασμένο Οκτώβριο η Εισαγγελία Πρωτοδικών των Σκοπίων ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, με την αιτιολογία ότι η μη υπογραφή του διαταγματος νόμου που επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών από τη μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Σκοπίων. Αξίζει να σημειωθεί , ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να υπογράψει, επικαλούμενος, ότι δεν είχε τηρηθεί η συνταγματική νομιμότητα για την σύναψη διεθνούς συμβάσεων βάση των διατάξεων 118 και 119 του Συντάγματος, διότι η Συμφωνία έπρεπε να φέρει την υπογραφή του.

  Κατά συνέπεια, η εκκρεμότητα αυτή, ήτοι η έλλειψη σύννομης δημοσίευσης του διατάγματος του νόμου που επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούλιο του 2018, εμποδίζει να εισέλθει στην Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση. Η εκκρεμότητα, αυτή θα εκλείψει είτε όταν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θέσει οικειοθελώς την υπογραφή του – σημειωτέον δεν τίθεται κάποιος χρονικός περιορισμός στο Σύνταγμα των Σκοπίων – είτε με την εκλογή νέου Προέδρου των Σκοπίων τον ερχόμενο Απρίλιο και εφόσον αυτός υπογράψει, είτε όταν εξασφαλιστεί η υπογραφή του Προέδρου Ιβάνοφ κατόπιν νομικής διαδικασίας.

  Αν παρ’ ελπίδα η συμφωνία των Πρεσπών, παρά την ύπαρξη της εκκρεμότητας αυτής, εισέλθει στην Βουλή προς κύρωση και κυρωθεί και λάβει την μορφή διεθνούς συμφωνίας, υπάρχει βάσιμος φόβος σε μελλοντικό χρόνο η συμφωνία να ακυρωθεί στα Σκόπια από το Συνταγματικό τους Δικαστήριο, όπως επισυνέβη το 2009 με την διμερή συμφωνία για τον αγωγό ΟΚΤΑ, που ακυρώθηκε για τον ίδιο λόγο . Σε μία τέτοια περίπτωση , τα Σκόπια θα μετονομασθούν σε Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και η Ελλάδα θα έχει αναγνωρίσει “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονικό” λαό , δηλαδή “μακεδονική” εθνότητα.

  Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και ένα γεγονός που εξελίσσεται αυτή την στιγμή στα Σκόπια. Εχει υποβληθεί αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα, με ερωτημα άν γίνεται δεκτό το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, από το Παγκόσμιο “Μακεδονικό” Κογκρέσο . Ηδη η επιτροπή το ενέκρινε προκαταρκτικά . Οταν εγκρίνει το αίτημα το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, και εφόσον συγκεντρωθούν 150.000 υπογραφές εντός 3 μηνών, θα διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα. Σε περίπτωση που η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία τεθεί εναντίον της αλλαγής του ονόματος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβασθεί τη λαϊκή βούληση. Και σ αυτή την περίπτωση, κινδυνεύουμε τα Σκόπια να μετονομασθούν σε Δημοκρατία της “Μακεδονίας” ενώ η Ελλάδα θα έχει αναγνωρίσει “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονικό” λαό , δηλαδή “μακεδονική” εθνότητα.

  Με την ίδια αιτιολογία, περί μη νομιμότητας λόγω έλλειψης ο Σλάβος μακεδονιστή Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος είναι μια συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και Σκοπίων, χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας και μάλιστα με ένα δημοψήφισμα στο οποίο δεν προσήλθε η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

  https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/951358/ta-skopia-den-oloklirosan-tis-diadikasies-nomika-eoli-i-eisagogi-tis-symfonias-sti-voyli

 3. Newsbomb 17Ιαν 2019 13:53

  «Κουρελόχαρτο» ο Κανονισμός της Βουλής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – «προθύμων». Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.

  Καταπατούν τα πάντα για να περάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
  «Αφού πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης, πάμε να τρέξουμε τώρα για να τελειώνει και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

  Αυτή είναι φράση που είπε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

  Αυτό ακριβώς συμβαίνει από το πρωί της Πέμπτης (17/01). Το κυβερνητικό επιτελείο παλεύει κυριολεκτικά για να παρακάμψει κάθε εμπόδιο και να φτάσει άμεσα προς κύρωση στην Ολομέλεια η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

  Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο… δεδομένα όσο ήταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καθώς, η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

  Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.

  Αυτό που επιχειρείται να συμβεί στην Βουλή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει προηγούμενο.

  Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να… μαγειρέψει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να προκύψει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

  Αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διεργασίες τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.

  Στο άρθρο 31 παράγραφο 5 του Κανονισμού αναφέρεται:

  «Για να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των Boυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

  Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φυσικά δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή, αφού έχει 145 έδρες, δεν μπορεί να έχει και πλειοψηφία στις επιτροπές από την στιγμή που δεν συνεργάζονται πλέον με τους ΑΝΕΛ.

  Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

  Άρα, λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψήφος.

  Στην επιτροπή το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη αλλά από την στιγμή που έχει διαγραφεί, το κόμμα έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Αν καταψηφίσει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ή δηλώσει «παρών», η συμφωνία δεν περνά.

  Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και με αυτόν τον τρόπο να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

  Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία από Επιτροπή και να κληθεί απευθείας η Ολομέλεια να αποφασίσει.

  Πρόκειται σαφέστατα για καταφανή καταπάτηση του Κανονισμού της Βουλής.

  Φαίνεται προφανώς πως η έννοια της Δημοκρατίας χρησιμοποιείται α λα καρτ από την κυβέρνηση της Αριστεράς (;).

  https://www.newsbomb.gr/politikh/story/951264/koyreloxarto-o-kanonismos-tis-voylis-apo-tin-kyvernisi-syriza-prothymon

 4. Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

  Περί σκοπιανής Ρηματικής Διακοίνωσης

  Η σκοπιανή ρηματική διακοίνωση στην ουσία απέδειξε ότι τα Σκόπια δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτα σε ότι αφορά τις σαφέστατες επεκτατικές βλέψεις του στην Ελλάδα.

  Εκτός του ότι, υπάρχει η αναφορά για «Μακεδονικός λαός» υπάρχει και το περιβόητο προοίμιο που είναι ύμνος επεκτατικού εθνικισμού.

  Το προοίμιο στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ακόμα και με την τελευταία αναθεώρηση εξακολουθεί να είναι ύμνος επεκτατικού εθνικισμού γιατί συνεχίζει να παραπέμπει στις περιβόητες αποφάσεις της ASNOM.

  Μάλιστα το κάνουν ακόμα χειρότερο διότι το “ιστορικές αποφάσεις της ASNOM” το λένε πλέον “νομικές αποφάσεις της ASNOM”!!!!

  Για όσους δεν ξέρουν τι λένε οι αποφάσεις της ASNOM, το παρακάτω λινκ θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι εννοώ…… https://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2008/07/fyrom.html

  Ενδεικτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της “νομικής” απόφασης του ASNOM:

  «Το αγωνιζόμενο Πεδεμόντιο της Μακεδονίας έχει με πάθος διακηρύξει ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια και δεν θα φεισθεί θυσιών για την απελευθέρωση και των άλλων δύο τμημάτων του έθνους μας και για την τελειωτική ένωση ολόκληρου του μακεδόνικου λαού.»

  Τέλος επαναλαμβάνω τα γνωστά επιχειρήματα που δεν είναι τίποτα άλλο, από τα:

  ü Η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών από την μεριά των Σκοπίων δεν έχει την υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας της γείτονας χώρας αλλά έχει την υπογραφή Αλβανού προέδρου της Βουλής.
  Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
  Στις επόμενες εκλογές να ξαναβγεί ο Ιβανόφ(το πιο πιθανό) ή ο υποψήφιος του VMRO, που σημαίνει ότι δεν θα υπογράψει την συμφωνία.
  Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές και ο Ζάεφ να πάει σπίτι του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα….ξαναχάσει, μιας και το κόμμα του ακόμα και σήμερα είναι….2ο.
  Και εμείς τι θα κάνουμε;
  Θα τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ με μια συμφωνία όπου δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία στα Σκόπια;

  ü Την απόφαση του δημοψηφίσματος καθώς και την όλη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης την έχουν εφεσιβάλλει βουλευτές του πλειοψηφούντος VMRO στο σκοπιανό Συνταγματικό Δικαστήριο.
  Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
  Ότι μπορεί εμείς να τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ, και να έρθει το Συνταγματικό τους Δικαστήριο και να ακυρώσει τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να έρθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Το αντίστοιχο παράδειγμα του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ της μέσης γραμμής, είναι τρανό εμπειρικό παράδειγμα.

  http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2019/01/blog-post.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/ySdOyJ+(Ακρίτας+της+Μακεδονίας)&m=1

 5. Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, 11:03

  ΠΓΔΜ: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς την υπογραφή του ΠΔ. Αναλυτικά οι συνταγματικές αλλαγές

  Στο φύλλο 7 της εφημερίδας Κυβέρνησης της πΓΔΜ, με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2019, δημοσιεύθηκε το πρωί (15.01.2019) με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλατ Τζαφέρι, ο νόμος που κυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών, και έτσι πλέον ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην γειτονική χώρα.

  Τώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να φθάσει στην Αθήνα η γνωστοποίηση της κυβέρνησης Ζάεφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οπότε και θα ξεκινήσει στην Ελλάδα «ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ » η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Αυτή είναι η Εφημερίδα της κυβέρνησης:

  Από την πλευρά του ωστόσο, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε γραπτή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι το ΦΕΚ θα πρέπει να φέρει την υπογραφή του ιδίου ώστε οι τροπολογίες να γίνουν νόμος του κράτους, και ότι δεν επαρκεί η υπογραφή του Τζαφέρι. Παράλληλα κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.

  Σημειώνεται ότι χθες, στο φύλλο αριθμό 6 της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» (Sluzben Vesnik), με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2019, είχαν δημοσιευθεί τα κείμενα των Συνταγματικών Τροπολογιών και του εφαρμοστικού Νόμου που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στις 11 Ιανουαρίου.

  Αναλυτικά οι αλλαγές, όπως δημοσιεύονται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αναφέρουν τα εξής:

  «Κοινοβούλιο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”

  Βάσει του Άρθρου 131 παράγραφος 5 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, το Κοινοβούλιο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, έλαβε

  Απόφαση για ανακήρυξη των τροπολογιών ΧΧΧΙΙΙ, XXXIV, XXXV ΚΑΙ XXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”

  Ανακηρύσσονται οι τροπολογίες ΧΧΧΙΙΙ, XXXIV, XXXV καιXXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υιοθέτησε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.

  Οι τροπολογίες ΧΧΧΙΙΙ, XXXIV, XXXV και XXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” αποτελούν συστατικό μέρος του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τίθενται σε ισχύ με τη θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την παύση της ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών και την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος της Τελική Συμφωνίας.

  Αρ. 08-184/1

  11 Ιανουαρίου 2019

  Σκόπια

  Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”

  Ταλάτ Τζαφέρι

  Τροπολογίες ΧΧΧΙΙΙ, XXXIV, XXXV ΚΑΙ XXXVI

  Οι τροπολογίες αυτές αποτελούν συστατικό μέρος του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και τίθενται σε ισχύ με τη θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την παύση της ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών και την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος της Τελική Συμφωνίας.

  Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ

  1. Στο Σύνταγμα οι λέξεις: “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αντικαθίστανται από τις λέξεις: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η λέξη “Μακεδονία” αντικαθίσταται από τις λέξεις: “Βόρεια Μακεδονία”, εκτός από το Άρθρο 36 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

  Τροπολογία XXXIV

  1. Στο Προοίμιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας διαγράφονται οι λέξεις “όπως και οι πολίτες που ζουν στα σύνορά της, που είναι”, “οι αποφάσεις της ASNOM” αντικαθίστανται με τις λέξεις “οι νομικές αποφάσεις που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη της Πρώτης Συνεδρίασης της ASNOM προς τον μακεδονικό λαό για την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της ASNOM”, μετά την λέξη “έτος” προστίθενται οι λέξεις “με τις οποίες εκφράστηκε η βούληση για δημιουργία ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους και της Συμφωνίας-Πλαισίου της Αχρίδας”, ενώ διαγράφονται οι λέξεις “αποφάσισαν να”.

  2. Με αυτή την τροπολογία γίνονται αλλαγές στο Προοίμιο-Τροπολογία ΙV του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

  Τροπολογία XXXV

  1. Η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών.

  2. Με αυτήν την τροπολογία συμπληρώνεται το Άρθρο 3 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

  Τροπολογία ΧΧΧVI

  1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

  Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

  Η Πολιτεία μεριμνά για την διασπορά του μακεδονικού λαού και για μέρος του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού, του βλάχικου λαού, του σερβικού λαού, του λαού των Ρομά, του βοσνιακού λαού και των άλλων και καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα.

  Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

  2. Με αυτήν την τροπολογία αντικαθίσταται το Άρθρο 49 και η Τροπολογία ΙΙ του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

  101. Βάσει του Άρθρου 133 παράγραφος 3 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, έλαβε

  Απόφαση για την ανακήρυξη του Συνταγματικού Νόμου για υλοποίηση των τροπολογιών από XXXIII εώς XXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

  Ανακηρύσσεται ο Συνταγματικός Νόμος για υλοποίηση των τροπολογιών ΧΧΧΙΙΙ έως XXXVI του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που το Κοινοβούλιο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” υιοθέτησε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.

  Ο Συνταγματικός Νόμος για υλοποίηση των τροπολογιώνΧΧΧΙΙΙ έως XXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” τίθεται σε ισχύ με την θέση σε ισχύ των τροπολογιών ΧΧΧΙΙΙ, XXXIV, XXXV και XXXVI του “Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

  Αρ. 08-185/1

  11 Ιανουαρίου 2019

  Σκόπια

  Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”

  Ταλάτ Τζαφέρι

  Συνταγματικός νόμος για υλοποίηση των τροπολογιών από XXXIII εώς XXXVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”

  Άρθρο 1

  Οι τροπολογίες από ΧΧΧΙΙΙ έως ΧΧΧVI του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” τίθενται σε ισχύ με την θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την παύση της ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών και την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος της Τελική Συμφωνίας.

  Οι τροπολογίες από ΧΧΧΙΙΙ έως ΧΧΧVI του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν παράγουν νομικές επιπτώσεις, δεν τίθενται σε ισχύ και δεν ισχύουν εάν δεν εκπληρωθούν αμέσως οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αυτού του άρθρου.

  Άρθρο 2

  Οι διατάξεις της Τροπολογίας XXXIII στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων εφαρμόζονται από την ημέρα που τίθεται σε ισχύ αυτός ο νόμος.

  Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της “Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες.

  Η υπηκοότητα, μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της “Βόρειας Μακεδονίας”, στα προσωπικά έγγραφα και ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών αναγράφεται στην μακεδονική γλώσσα και την κυριλλική της γραφή. Η υπηκοότητα, μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στα προσωπικά έγγραφα και ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών που μιλούν επίσημη γλώσσα διαφορετική από την μακεδονική γλώσσα και την κυριλλική της γραφή, αναγράφεται στην μακεδονική γλώσσα και την κυριλλική της γραφή και σε αυτήν την γλώσσα και την γραφή της και το ίδιο θα ισχύει σε αυτή την γλώσσα σε όλους τους νόμους που πρέπει να εφαρμοστεί.

  Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η χρήση του επιθέτου σε σχέση με το κράτος, τα κρατικά όργανα και τους δημόσιους θεσμούς, καθώς και σε σχέση με άλλες χρήσεις σύμφωνα με την Τελική Συμφωνία, είναι σύμφωνη με το όνομα του κράτους ή με το συντμημένο όνομά του και είναι της Δημοκρατίας της “Βόρειας Μακεδονίας” ή της “Βόρειας Μακεδονίας”.

  Άρθρο 3

  Τα υφιστάμενα επίσημα έγγραφα και υλικά της δημόσιας διοίκησης για διεθνή χρήση και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του κράτους, θα εναρμονιστούν με την Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ το αργότερο εντός πέντε ετών από την θέση της σε ισχύ.

  Άρθρο 4

  Η εναρμόνιση με την Τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ των υφιστάμενων εγγράφων και υλικών που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση θα ξεκινήσει με το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου από το αντίστοιχο πεδίο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός πέντε ετών από το άνοιγμα του κεφαλαίου.

  Άρθρο 5

  Σε σχέση με την εφαρμογή της Τροπολογίας ΧΧΧV, η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών: Δημοκρατία της Αλβανίας, Δημοκρατία της Βουλγαρίας, Ελληνική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κοσόβου και Δημοκρατία της Σερβίας.

  Άρθρο 6

  Τον παρόντα συνταγματικό νόμο για την υλοποίηση των τροπολογιών από ΧΧΧΙΙΙ έως ΧΧΧVI του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας τον ανακηρύσσει το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τίθεται σε ισχύ την ημέρα που τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροπολογίες».

  https://www.liberal.gr/arthro/236433/amyna–diplomatia/2019/autes-einai-oi-allages-sto-suntagma-tis-pgdm.html

 6. Μας εμπαίζουν – Καραμπινάτη απάτη εις βάρος της Ελλάδας στη ρηματική διακοίνωση Ζάεφ!

  Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
  Ο Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύεται εξ ίσου πολιτικός απατεώνας με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο που συνοδοιπορούν! Και συνεννοούνται στις εξαπατήσεις. Όπως με τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε στον εταίρο του με δήθεν διευκρινήσεις για γλώσσα- εθνικότητα για να τις πουλήσει στην ελληνική Βουλή!
  Το τραγικό είναι ότι την εξαπάτηση που υπέγραφε ο Ζόραν Ζάεφ τη διαφήμισε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σαν επιτυχία της συμφωνίας, χωρίς κανείς από την Αντιπολίτευση να του απαντήσει και να τους ξεσκεπάσει και τους δύο!
  Η εξαπάτηση είναι απλή:
  Την ημέρα που ο κ Τσίπρας ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, εντελώς συμπτωματικά (!) φτάνει στην κυβέρνηση από τον κ Ζάεφ η ρηματική διακοίνωση, που πληροφορεί επισήμως την ελληνική κυβέρνηση για το τέλος της διαδικασίας αλλαγών στο Σύνταγμα, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Πληροφορεί επισήμως την ελληνική κυβέρνηση ότι η FYROM ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της.

  Δεν αρκείται όμως σ αυτό ο φανερότατα προσυνεννοημένος με τον κ Τσίπρα κ Ζάεφ. Στο τέλος της ρηματικής διακοίνωσης, και χωρίς να έχει κανέναν φανερό λόγο, συμπληρώνει δύο παραγράφους με τις οποίες ΔΗΘΕΝ διευκρινίζει 1. ότι με την έννοια nationality στη συμφωνία δεν υπονοείται η εθνικότητα, αλλά η υπηκοότητα και 2. Ότι η μακεδονική γλώσσα είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης.

  Ακόμα και ένας μαθητής που έχει διαβάσει τη συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνει ότι αυτό που ο κ Ζάεφ πουλάει ως διευκρινίσεις είναι αχρείαστες! Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι και τα δύο αυτούσια και αυτολεξεί άρθρα της συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία απλώς επαναλαμβάνει δήθεν ως διευκρινίσεις ο κ Ζάεφ!

  Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν επίσημο λόγο να επαναλάβει υπό τύπο διευκρινίσεως άρθρα που υπάρχουν αυτούσια στη συμφωνία! Η οποία συνοδεύει τα επίσημα έγγραφα προς την ελληνική κυβέρνηση.

  Έτσι, η μόνη αιτία που επισυνάπτονται οι δήθεν διευκρινίσεις είναι για να τις πουλήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ως δήθεν αποστασιοποίηση των σλαβομακεδόνων από τις διεκδικήσεις σε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα και δήθεν παραίτησή τους από την πάγια προσπάθεια να μπορούν να πουλάνε σε όλο τον κόσμο τη μοναδική μακεδονικότητά τους. Αυτή άλλωστε είναι και η πάγια πολιτική τους από το 1948.

  Η αχρείαστη επανάληψη στη ρηματική διακοίνωση δύο άρθρων της συμφωνίας ως δήθεν διευκρινίσεις της κυβέρνησης Ζαέφ και η καθόλου συμπτωματική αποστολή τους τη μέρα που θα αγόρευε ο κ Τσίπρας στη Βουλή φωνάζει από μακριά ότι ήταν σε συνεννόηση των δύο πολιτικών. Και φωνάζει από μακριά ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να τελειώσει τη δουλειά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας για να τον στηρίξουν στην εξουσία, δεν διστάζει να βάλει από την πίσω πόρτα στην ελληνική Βουλή και τον κ Ζάεφ!

  Πέρα από την απάτη των δήθεν διευκρινίσεων, επί της ουσίας και αυτές καθαυτές οι συγκεκριμένες προβλέψεις στη συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαπατήσεις των σλαβομακεδόνων. Τις οποίες έχουν καταπιεί αμάσητες ο κ. Κοτζιάς και οι διπλωμάτες και σύμβουλοί του στο υπουργείο Εξωτερικών. Για τον κ. Τσίπρα δεν συζητάμε. Ούτε από τα κλασσικά εικονογραφημένα δεν ήξερε το μακεδονικό ζήτημα.

  Και είναι απάτες, γιατί τα διαβατήρια γράφουν nationality και δεν εννοούν ιθαγένεια, αλλά εθνικότητα σε όλο τον πλανήτη. Κανείς τελωνοφύλακας ή άλλος που θα βλέπει τα σκοπιανά διαβατήρια δεν θα διαβάζει πουθενά τη διευκρίνιση της συμφωνία των Πρεσπών, που μας πουλάει για διευκρίνιση ο κ Ζάεφ με την υπογραφή Τσίπρα- Κοτζιά.

  Και, το κυριότερο, όταν σε όλο τον κόσμο ο κάθε σλαβομακεδόνας θα ρωτιέται στην καθημερινότητά του: Nationality? Και θα απαντάει “Macedonian”, δεν θα συμπληρώνει «αλλά, ξέρετε, δεν είναι εθνικότητα, είναι ιθαγένεια»!! Ούτε όταν ρωτιέται τι γλώσσα μιλάει θα απαντάει «Μακεδονικά, αλλά, ξέρετε, δεν είναι τα ελληνικά, είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης»!!

  Αυτές τις ηλιθιότητες που προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη έχει υπογράψει και μας τις πουλάει και για επωφελείς για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός. Και αυτές του έστειλε για να τον …βοηθήσει στη Βουλή καραμπινάτα προσυνεννοημένα ο κ Ζάεφ. Και τον βοήθησε! Γιατί κανείς δεν σηκώθηκε από την αντιπολίτευση να του φωνάξει «τι ανοησίες μας πουλάς για διευκρινίσεις! Τα άρθρα της συμφωνίας; Για τα οποία θα έπρεπε να ντρέπεσαι;»

  Και για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το ότι οι σλαβομακεδόνες όταν λένε Macedonian εννοούν εθνότητα ας κοιτάξει η αντιπολίτευση και ο κάθε πολίτης τις τροπολογίες του σκοπιανού Συντάγματος, όπου γίνεται λόγος για «diaspora of the Macedonian people and part of the Albanian people”. Οι «Μακεδόνες» και οι «Αλβανοί» είναι διαφορετικές ιθαγένειες στο ίδιο κράτος;;!!

  Και αυτή τη δήθεν αλλαγή του Συντάγματος θα την εγκρίνει η ελληνική Βουλή;

  Είναι πέρα από φανερό ότι το μακεδονικό ζήτημα έχει ξεπουληθεί από το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού δημοκρατικού κομματικού συστήματος. Και εκείνοι που το υπερασπίζονται ακόμα από τα δημοκρατικά κόμματα το κάνουν γιατί τρέμουν μη και δεν ξαναβγούν βουλευτές. Επειδή έχουν αφουγκραστεί την οργή του λαού για την προδοσία.
  Έτσι, είναι μόνο ο λαός πια που μπορεί να υπερασπιστεί το δίκιο της πατρίδας του..

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/01/blog-post_595.html#more

 7. Ιωάννης Μάζης: αντισυνταγματικώς κατατεθείσες τροπολογίες από πλευράς του Προέδρου της Βουλής της FYROM κου Ταλάτ Τζαφέρι (Aρ. Πρωτ. Νο 08-185/1, 11/01/2019) και όχι από πλευράς του Προέδρου της FYROM κου Ιβανώφ.

  «Εθνικώς επιζήμια, επικίνδυνα για την ελληνική εθνική και εδαφική ακαιρεότητα της χώρας και άκρως υποτιμητικά για την νοημοσύνη της ελληνικής διπλωματίας, του ελληνικού ΥΠΕΞ, της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Ελληνικού Λαού» χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ι. Μάζης τα όσα θα ψηφίσει και θα κυρώσει η Ελληνική Κυβέρνηση

  tanea-team
  22 Ιανουαρίου 2019

  Τους κινδύνους που παραμένουν στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ όσον αφορά στις αλλαγές του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να εναρμονιστεί με τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών αναλύει σε άρθρο του στα tanea.gr ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνοντας ότι όσα προωθούνται προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων είναι: «Εθνικώς επιζήμια, επικίνδυνα για την ελληνική εθνική και εδαφική ακαιρεότητα της χώρας και άκρως υποτιμητικά για την νοημοσύνη της ελληνικής διπλωματίας, του ελληνικού ΥΠΕΞ, της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Ελληνικού Λαού».

  Αναλυτικά το άρθρο του Ι. Μάζη:

  «Με βάση τις παραπάνω θέσεις μου, απευθύνομαι προς στους πολιτικούς αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού, που έδωσαν τον όρκο πίστης στην πατρίδα και στη Δημοκρατία και τήρησης του Συντάγματος και κάνω με πλήρη συνείδηση την ακόλουθη έκκληση και δήλωση:

  Να μην παραβιάσουν τον όρκο τους απέναντι στον Ελληνικό Λαό, ψηφίζοντας υπέρ της αντισυνταγματικής αυτής Συμφωνίας, η οποία παραβιάζει και απειλεί ζωτικά συμφέροντα κυριαρχίας της Ελλάδας. Εάν, παρ’ ελπίδα, υπάρξει πλειοψηφία αντιπροσώπων του Λαού, που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία

  των Πρεσπών, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον όρκο τους, η εν λόγω Συμφωνία δεν θα έχει καμμιά απολύτως ισχύ και δε δημιουργεί καμιά υποχρέωση για την Ελλάδα. Την επόμενη ο Ελληνικό Λαός θα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να συνεχίσει τον Αγώνα».

  Γεώργιος Κασιμάτης, Ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,

  Νομικής Σχολής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 20/01/2019

  Θέλοντας να κρούσομε τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, επιθυμούμε να υπομνήσομε τα κατωτέρω σχετικά με τις αντισυνταγματικώς κατατεθείσες τροπολογίες από πλευράς του Προέδρου της Βουλής της FYROM κου Ταλάτ Τζαφέρι (Aρ. Πρωτ. Νο 08-185/1, 11/01/2019) και όχι από πλευράς του Προέδρου της FYROM κου Ιβανώφ.

  Α) Η Τροπολογία 33 (XXXIII) αναφέρει ότι:

  «Στο Σύνταγμα οι λέξεις “Δημοκρατία της Μακεδονίας” τροποποιούνται ως: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η λέξις: “Μακεδονία” αλλάζει με τις λέξεις “Βόρεια Μακεδονία”, εκτός του Άρθρου 36» το οποίον παραμένει αμετάβλητον. Ας εξετάσομε όμως τί σημαίνει αυτή η παραμονή ως αμεταβλήτου του Άρθρου 36.

  Α.1) Η Τροπολογία 33 και το άρθρο 36 του Σκοπιανού Συντάγματος του 1991

  Εις το άρθρον 36 το οποίον παραμένει άθικτο, συμφώνως προς την Τροπολογίαν 33 (XXXIII), αναφέρεται ότι: «Η Δημοκρατία εγγυάται τα ειδικά κοινωνικά δικαιώματα των πολεμιστών του Αντιφασιστικού Πολέμου και όλων των πολέμων της εθνικής απελευθέρωσης της Μακεδονίας, τους αναπήρους πολέμου, και των φυλακισθέντων και διωχθέντων για τις ιδέες τους τις αναφερόμενες στην οντότητα του Μακεδονικού Λαού και την κρατική του ιδιότητα όπως και των μελών των οικογενειών των τα οποία τελούν υπό καθεστώς ανέχειας μέσων υλικής και κοινωνικής επιβίωσης»)1. Επίσης, συμφώνως προς το άρθρο 196 του Νόμου 80/1993 ο οποίος αφορά την συνταξιοδοτικήν και αναπηρικήν ασφάλισιν, οι Σλάβοι αυτονομιστές και “συμμετέχοντες στο Εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα στη Μακεδονία του Αιγαίου” έχουν δικαίωμα εις αυτήν, όπως και τα μέλη των οικογενειών των.

  H συγκεκριμένη διάταξις αυτού του Νόμου του 1993 ισχύει μέχρι σήμερον και προβλέπει ότι: «Οι συντάξεις των αγωνιστών του Εθνικο-απελευθερωτικού Στρατού, των συμμετεχόντων στο Εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα, των συμμετεχόντων στο Εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα στη Μακεδονία του Αιγαίου και των μελών των οικογενειών τους, οι οποίες υλοποιήθησαν πρό της ημερομηνίας ενάρξεως του παρόντος νόμου βάσει του Νόμου περί θεμελιωδών δικαιωμάτων της συνταξιοδοτικής και αναπηρικής ασφαλίσεως, του Νόμου για τους βραβευθέντες με “Αναμνηστικό δίπλωμα Παρτιζάνων 1941” και με τον Νόμο για την συνταξιοδοτική και αναπηρική ασφάλιση, διασφαλίζονται και μετά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος νόμου στο εύρος και το ύψος που καθορίζονται με τις προηγούμενες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτού του είδους οι συντάξεις μπορούν να καταβληθούν το ανώτερο μέχρι του ποσού της υψηλότερης σύνταξης που καθορίσθηκε με τον παρόντα νόμο»2. Και αυτός ο Νόμος παραμένει δημιουργώντας, σε συνέργειαν με τα ανωτέρω εκτεθέντα, προοπτικές σοβαροτάτου αλυτρωτισμού και διεκδικήσεων από την Ελλάδα. Εδώ λοιπόν, οφείλομε να σημειώσομε σαφή προσπάθεια εξαπατήσεως της Ελληνικής πλευράς!

  2) Εκ τούτων προκύπτει συνεπώς ότι η Τροπολογία 36 δεν είναι δυνατόν να καταστήσει αντίστοιχον, κατά κανέναν τρόπο, το Άρθρον 49 του σκοπιανού Συντάγματος, με αυτό του Άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος όπως θεωρούν οι ημεδαποί υποστηρικτές της Συμφωνίας. Διότι το Άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος «μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα» καθώς και «για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια» αλλά ομιλεί δια μίαν ιστορικώς, πολιτισμικώς, γλωσσικώς, γραμματειακώς και άρα εθνικώς υπαρκτή ταυτότητα λαού, του Ελληνικού, με γραμμική συνέχεια 3000 ετών, τουλάχιστον. Ως προς τί ακριβώς ομοιάζει με αυτήν την ταυτότητα, το, για καθαρώς γεωστρατηγικούς λόγους δημιουργηθέν, Σταλινο-τιτοϊκόν κατασκεύασμα του 1944; Εάν αυτό γίνει αποδεκτόν από την ελληνικήν πλευράν, τότε το επόμενον κυβερνητικόν σχήμα θα δαπανά το 50% του διοικητικού, διπλωματικού και νομικού χρόνου του εις τους προθαλάμους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συλλέγει καταδικαστικές αποφάσεις βασιζόμενες εις την λογικήν της «καταπιέσεως εθνικών μακεδονικών μειονοτήτων εις την Μακεδονίαν του Αιγαίου» και μάλιστα με την δικήν του αποδοχήν! Το δε αποτέλεσμα αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων θα έχει οδυνηρές συνέπειες στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και με τις τουρκικές και άλλες «ευρωπαϊκές παρεμβολές» και «ενθαρρύνσεις» θα έχομε σύντομα, εν συνδυασμώ και με την Τουρκικήν παρεμβατικήν πολιτικήν εις την Θράκην, και ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας. Αυτά θα γίνουν αντιληπτά, δυστυχώς πολύ αργά εάν η επομένη κυβέρνησις δεν φροντίσει να ακυρώσει την συμφωνίαν των Πρεσπών εγκαίρως.

  Α.2) Ο συνδυασμός των Τροπολογιών 33(XXXIII), 34 (XXXIV) και 36(XXXVI) και το ανατρεπτικόν τους αποτέλεσμα εις το σύνολον της Συμφωνίας των Πρεσπών (Μη μεταβολή του Άρθρου 36 και ζητήματα προστασίας “Μακεδόνων Αγωνιστών”).

  α) Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, οφείλομε να υπογραμμίσομε και να προσθέσομε ότι τα προβλήματα βιαίου αλυτρωτισμού εντείνονται από την Τροπολογίαν 34 που κατέθεσε προς έγκριση ο κος Ζάεφ, συμφώνως προς την οποίαν, εκ του Προοιμίου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αποσύρεται η φράσις «αποφάσεις της ASNOM» και αντικαθίσταται από την φράσιν «Διακήρυξη της Πρώτης Συνεδρίασης της ASNOM προς τον μακεδονικό λαό για την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της ASNOM».Εδώ λοιπόν γίνεται μνεία και για την διατήρηση των «νομικών αποτελεσμάτων» της Διακηρύξεως της «Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας», με τα αρχικά ΑΣΝΟΜ (στο βουλγαρικό ιδίωμα της FYROM). Εις την «Διακήρυξη» του Αυγούστου του 1944, η «Αντιφασιστική Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας» (ASNOM) μιλούσε σαφώς μεταξύ άλλων και για «μακεδονικό έθνος» “υπό φασιστική κατοχή” από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία (!), για «σλαβομακεδονικό κράτος» το οποίο έπρεπε να ενωθεί με το γιουγκοσλαυϊκό κομμάτι μου και να «απελευθερωθεί» κ.α. επωδύνως ενδιαφέροντα δια την Ελλάδα και την εδαφικήν και εθνικήν της κυριαρχίαν!

  Aς εξετάσομε όμως ένα σημαντικό απόσπασμα από το κείμενο της Διακηρύξεως της «Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας» του οποίου τα «νομικά αποτελέσματα», όπως προαναφέραμε, κατοχυρώνει το Προοίμιον του δήθεν “τροποποιηθέντος” Σκοπιανού Συντάγματος του 1991:

  «Λαέ της Μακεδονίας, λόγω των προδοτών και των αποστατών, το μοιραίο έτος του 1912 σας βρήκε διχασμένους, ματωμένους και αποδιοργανωμένους και η γη σας χωρίστηκε μεταξύ των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Αυτή η επαίσχυντη κατάτμηση της Μακεδονίας επιβεβαιώθηκε το 1919 και εσείς συνεχίσατε να είστε υπό τον ζυγό της καταπίεσης. Εν όψει των αιωνίων ιδεωδών του λαού της Μακεδονίας, το πρώτο

  Μακεδονικό εθνικό συμβούλιο διακηρύσσει σε όλον τον κόσμο τη δίκαιη και αποφασιστική του φιλοδοξία για την ένωση όλου του μακεδονικού λαού με βάση την αρχή της αυτοδιαθέσεως. Αυτό θα θέσει τέλος στην καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματά της. Μακεδόνες υπό την Βουλγαρία και την Ελλάδα η ενοποίηση όλου του λαού της Μακεδονίας εξαρτάται από την συμμετοχή σας στο γιγαντιαίο αντιφασιστικό μέτωπο. Μόνο με την καταπολέμηση του άθλιου φασίστα κατακτητή θα αποκτήσετε το δικαίωμα για αυτοδιάθεση και ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού. Είθε η συμμετοχή σας στον γενικό αντιφασιστικό αγώνα να δώσει ζωή στις αρχές που διακυρήχθηκαν στο πρώτο εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας και να σβήσει τα σύνορα που σηκώθηκαν διαιρώντας αδελφό από αδελφό, Μακεδόνα από Μακεδόνα.»

  Η σύνθεσις των Α.1) και Α.2.α) ανωτέρω, με δεδομένον ότι ο μοναδικός «εθνικο- απελευθερωτικός αγώνας» με εν ζωή βετεράνους και «εκδιωχθέντες για τις ιδέες της ξεχωριστής «μακεδονικής» ταυτότητας» κατά την διαρκή σκοπιανή προπαγανδιστική αντίληψη, ήτο ο ελληνικός εμφύλιος 1944-49. Δια του παραμένοντος αθίκτου Άρθρου 36, όπως αυτό δηλούται σαφώς εις την Τροπολογίαν 33, προβλέπεται εγγύησις των «δικαιωμάτων των»!

  i) Αναγνώρισις όμων τοιούτων «δικαιωμάτων» δηλώνουν και την αναγνώρισιν του «δικαίου Αγώνος» τον οποίον διεξήγαγον οι εν λόγω «εκδιωχθέντες» και

  ii) εφόσον δεχόμεθα το δίκαιον αυτού του Αγώνος, δεχόμεθα και το δίκαιον των σκοπών του Αγώνος αυτού!

  iii) Και ποιός ήτο ο σκοπός; Mα αυτός ο οποίος περιγράφεται εις το Προοίμιον του σκοπιανού συντάγματος δια της Τροπολογίας 34: και είναι «τα νομικά αποτελέσματα της Διακηρύξεως της Asnom», δηλαδή:

  1) Η άρση του «ζυγού της άθλιας ελληνικής και Βουλγαρικής καταπίεσης» και

  2) η «ένωση όλου του μακεδονικού λαού με βάση την αρχή της αυτοδιαθέσεως» η οποία «θα θέσει τέλος στην καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματά της». Αυτά σπεύδομε εμείς να κυρωσομε εις εις την Βουλήν των Ελλήνων!

  Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν το οποίον προκύπτει από τα ανωτέρω εκτεθέντα είναι ότι οι Τροπολογίες 34 (XXXIV) και 36 (XXXVI) συνδυαζόμενες με την Τροπολογίαν 33 (XXXIII) τινάζουν στον αέρα και το τελευταίον δήθεν «αντιαλυτρωτικόν» φύλλον συκής της απαραδέκτου αυτής εθνικώς, Συμφωνίας των Πρεσπών εφόσον διότι με την τραγικήν ελληνικήν κυβερνητικήν άρα, εθνικώς επίσημον, αποδοχήν, παραβιάζουν συγκεκριμένα το εδ. ζ, παρ.3, Άρ. 3, Μέρος 1 της Σ.τ.Π. όπου σαφώς προβλέπεται ότι «ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους (σσ. της ΦΥΡΟΜ) ή το σύντομο όνομα, ήτοι, της «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή της «Βόρειας Μακεδονίας».

  Ας γίνομε πιο συγκεκριμένοι:

  α) Η Τροπολογία 34(XXXIV) προβαίνει στην εξής τροποποίηση του Άρθρου 49: η φράσις «Μακεδόνες που ζουν σε γειτονικές χώρες/of those persons belonging to the Macedonian people in neighbouring countries» έγινε «Μακεδόνες σε χώρες του εξωτερικού». Η μετατροπή αυτή κρίνεται από τον γράφοντα ως άνευ ουσίας και παραπλανητική, διότι δεν συμβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστον εις την μείωσιν του αλυτρωτικού πνεύματος της γείτονος FYROM.

  Και αυτό διότι το ζήτημα δεν έγκειται στο εάν η Ελλάς ονομάζεται χώρα «γειτονική» ή χώρα «του εξωτερικού» αλλά το ότι εδώ εκφράζεται μία γενική και νεφελώδους τύπου «μέριμνα» της χώρας του κου Ζάεφ για τους «Μακεδόνες(sic!)» οι οποίοι δεν έχουν το καθεστώς των «Μακεδόνων πολιτών των Σκοπίων», αλλά το ζήτημα σαφώς έγκειται στο ότι αναφέρεται «Μακεδόνες πολίτες άλλων», απροσδιορίστων (!;) «χωρών του εξωτερικού» όπως π.χ. οι φανταστικοί «μειονοτικοί Μακεδόνες» της Ελλάδος και οι πάσης φύσεως «Μακεδονικές Πολιτιστικές Εταιρείες και Σύλλογοι») και, σε συνδυσμό με την Τροπολογίαν 36(ΧΧΧVI), «η ενδυνάμωσις και αναβάθμησις των δεσμών» των «Μακεδόνων» αυτών με την «Γην των Πατέρων τους/fatherland/Vaterland=ναζιστικός όρος» η οποία καλείται να τροποποιήσει το Άρθρον 49 του σκοπιανού Συντάγματος του 1991.

  Θα με ερωτήσει κάποιος, «Γιατί ανησυχείς εφόσον οι μειονοτικοί Μακεδόνες εν Ελλάδι είναι φανταστικοί;». Θα απαντήσω δια της παραθέσεως του εδαφ. 3, της Τροπολογίας 36(XXXVI) το οποίον αναφέρει ότι: «Η Πολιτεία (τα Σκόπια) μεριμνά για την διασπορά του μακεδονικού λαού και για μέρος του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού, του βλάχικου λαού, του σερβικού λαού, του λαού των Ρομά, του βοσνιακού λαού και των άλλων και καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα.»

  Προβαίνω δε και εις τα εξής ρητορικα ερωτήματα:

  1) Γιατί ξεχωρίζει τον «Μακεδονικό Λαό»; Μήπως εννοεί «σλαυομακεδονικό λαό»; Και εάν το εννοεί γιατί δεν το γράφει ευθέως; Είναι απλό: διότι και την «μακεδονική» εθνοτική ταυτότητα θέλει να διατηρεί αυτούσια αλλά και να την χρησιμοποιεί και υπό το κάλυμμα αυτής να χειραγωγεί και τους λοιπούς εθνοτικώς βαλκανίους που διαβιούν εις την Ελλάδα και αλλαχού διατηρώντας τους υπό την εργαλειακή αιγίδαν της. Μήπως και εδώ ο έτερος στόχος είναι η Θράκη σε συνεργασία με την Άγκυρα; Αλλά και η Δυτική Ελλάδα σε συνεργασία με τα Τίρανα;

  2) Ποιοί είναι αυτοί οι «άλλοι»; Θεωρούνται από τα Σκόπια μήπως «Μακεδόνες πολίτες» οι οποίοι «εθνοτικώς ανήκουν» εις τους ανωτέρω αναφερομένους λαούς;Και όσοι εξ αυτών δεν έχουν, και δεν έχουν, «Μακεδονικά Διαβατήρια», πόσο δύσκολο είναι να τα αποκτήσουν βοηθούμενοι και από γνωστούς διεθνούς εμβελείας «φιλανθρώπους» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και ιδιαιτέρως στην χώρα μας; (π.χ. το Open Society Fund

  Makedonia, ή το CDRSEE κ.τ.λ. Ας μη λησμονουμε ότι ο κ. Νίμιτς συμμετέχει επίσης και στο Διοικητικόν Συμβούλιον του CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Eυρώπης) του χρηματοδοτουμένου (μεταξύ άλλων, άκρως αμφιλεγομένων δια τους υπηρετουμένους υπ’ αυτών στόχους, πηγών) και από τον κ. Σόρος μέσω του, «Foundation Open Society–Macedonia»!. Το εν λόγω ίδρυμα (CDRSEE) έχει έδραν την Θεσσαλονίκη και χρηματοδότην επίσης, τον Δήμον Θεσσαλονίκης!

  (βλ.https://slpress.gr/ethnika/giati-kentrovalkaniki-dimokratia/)

  3) Ποίος ο ρόλος των Σκοπίων ως «ηγεμόνος-προστάτου» των Βαλκανικών λαών στην Ελλάδα; Εμείς οι Έλληνες θα του τον δώσομε; Kαι ποιοί άλλοι; Μήπως, και τα ήδη καλώς, και από μακρού «εκπαιδευθέντα» Γερμανικά Ινστιτούτα περί Μειονοτήτων; Τα ερείσματα των Σκοπίων ανήκουν πρωτίστως σε κύκλους γερμανικής και δευτερευόντως ιταλικής προελεύσεως και εμπνεύσεως για λόγους οι οποίοι έγιναν σαφείς από εδαφικής απόψεως ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία ιδρύθηκαν ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «ερευνητικά κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον –ναζιστικής εμπνεύσεως– πολυτεμαχισμό και την διάλυση της Βαλκανικής στη «βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν σαν καταπιεζόμενες. Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μειονοτήτων», ιδρυθέν το 1996, και προσωπικότητες όπως ο τότε διευθυντής του, και μετέπειτα «επίτιμος πρόξενος» στο, μη ανεγνωρισμένο ως κράτος, Κόσσοβο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του ανωτέρω κυρίου ήταν ότι διηύθυνε το ανωτέρω γερμανικό «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μειονοτήτων».

  Ο εν λόγω κος Επίτιμος Πρόξενος, σε διάλεξή του σε Συμπόσιο του Ιδρύματος Καρλ Φρίντριχ φον Ζίμενς, η οποία εδόθη εις το Μόναχο, περί των «προβλημάτων των εθνοτήτων» και τις «περιφέρειες» στην Κεντρο-Ανατολική Ευρώπη, δημοσιευθείσα στη λίαν «έγκυρη» επιστημονική επιθεώρηση «Südosteuropa» τ. 7-8/1992. Στη διάλεξή του ο ανωτέρω Καθηγητής ανέφερε τα εξής: «Στον, μόλις το 1912 εξελληνισθέντα Βορρά (sic!) θα είναι, άραγε, οι εναπομείναντες Νοτιοσλάβοι ή οι Τούρκοι, οι εκεί διαβιούντες Πομάκοι ή οι Αρωμούνοι, οι Μεγλενοί, οι Αλβανοί, οι Σαρακατσάνοι, οι Σεφαρδείμ, οι Ρωμά, οι Γύφτοι ή οι Γιουρούκοι –ή ποιοι άλλοι (Σ.Σ.: νάτοι, λοιπόν και οι «άλλοι» του άρθρου 3, της Τροπολογίας 36! Άλλωστε έβαλε τους πάντες καθιστώντας τους μειονότητες και βεβαίως εις το εσωτερικόν της Ελλάδος)– εκείνοι που πρώτοι θα αξιώσουν τα μειονοτικά τους δικαιώματα –ως προστάδιο της ιδίας κρατικής υπάρξεώς τους, ή της ενώσεως με ένα εκ των γειτονικών κρατών;».

  Προφανώς, εδώ εξαγγέλεται περίπου είκοσι χρόνια πρίν (!) η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» η οποία συντελείται αθορύβως σήμερα με τις σχετικές συμφωνίες Ράμα-Θάτσι μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου και η οποία θα έχει συνέχεια με τις αλβανικές μειονότητες Μαυροβουνίου, Βοσνίας αλλά και Τετόβου στα Σκόπια και κοιλάδος του Πρέσεβο στην Σερβία! Μακρόπνοον σχέδιο! Όλοι δε οι προαναφερθέντες «μειονοτικοί», καταλλήλως υποβοηθούμενοι, την επαύριον (;) της επικυρώσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών θα φροντίσουν να κάμουν χρήση των από αυτήν απορρεόντων «δικαωμάτων τους» εναντίον της χώρας. Και η Ελλάς δεν θα μπορεί να προσφύγει εναντίον των Σκοπίων διότι τα Σκόπια δεν θα εμφανίζονται ουδαμόθεν εις τις «κινήσεις» αυτές! Τα Σκόπια θα τηρούν την ρήτρα του εδ. 4 της Τροπολογίας 34(XXXIV) ! Έλληνες πολίτες «μέλη του Μακεδονικού Λαου» μέσω των ιδρυθέντων και ιδρυθησομένων σωματείων και Συλλόγων τουσ θα προβαίνουν στις σχετικές καταγγελίες στο ΕΔΑΔ και αλλαχού! Και βάσει των Τροπολογιών 34 και 36 θα αναμειχθεί κατόπιν, ως «οφείλει» η Βόρεια Μακεδονία! Kαι πάλιν εδώ στόχος είναι η Θράκη και η Δυτική Ελλάδα (το υποβολιμιαίον και με τουρκική υποστήριξη “Τσάμικο”).

  H καταγραφή 282(!) εθνοτικών ομάδων από αυτά τα γερμανικά «ειδικά ερευνητικά κέντρα» αποτελεί στόχευση. Υπαγορεύεται εδώ και 100 χρόνια από την από την ανάγκη του γερμανικού (και, εν τω μεταξύ, του ευρωπαϊκού) Κεφαλαίου να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να ανταγωνιστεί επιτυχώς, κατά τον 21ο αιώνα, το αμερικανικό Κεφάλαιο. Αλλά και το αμερικανικό κεφάλαιο, με την σειρά του, επίσης βαδίζει με αργά βήματα προς την περιχαράκωση του δικού του στρατοπέδου, από την Αλάσκα μέχρι την Λατινική Αμερική. Βλέπε την εθνιστική πολιτική Τράμπ στην Οικονομία και αλλαχού!

  Eίναι, συνεπώς, διαυγέστατος ο μηχανισμός της μοριοποιήσεως και κατόπιν πολτοποιήσεως των εθνικών ταυτοτήτων που χρησιμοποιείται από τα κέντρα αυτά. Όπου το εθνικό συναίσθημα έχει υποχωρήσει, βαλλόμενο τόσον από τον διεθνιστικό πολτοποιητικό κοσμοπολιτισμό όσον και από έναν παρεκκλίνοντα «νεοφιλελεύθερο διεθνισμό» μιας παρακμιακής, καθεστωτικής, μακράν των θεμελιωδών αρχών της, δήθεν Αριστεράς, οι άνθρωποι καταφεύγουν στο άμεσο και εγγύτερον: στην τοπική κοινότητα ή περιφέρεια, όπου διασώζονται ακόμη κάποια στοιχεία –ας είναι και μια διάλεκτος– που θα μπορούσαν να διακρίνουν «εμάς» από τους «άλλους». Οπότε η τοπική ιδιαιτερότητα ανακηρύσσεται σε «εθνοτική/μειονοτική ταυτότητα» και ανάγεται από τους απελπισμένους στον ωκεανό της «Νέας Τάξεως» και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας σε σανίδα σωτηρίας.

  Και ο λυσιτελέστερος, λιγότερο επώδυνος και ηθικώς λιγότερο μεμπτός τρόπος αποσταθεροποιήσεως της Ευρώπης των μη-γερμανικών κρατών, προς όφελος του «Νέου Βερολίνου», είναι σήμερα το υπονομευτικό παίγνιο με τις τεχνητές ή/και πραγματικές «εθνοτικές» αλλά και «γλωσσικές μειονότητες». Παραδείγματος χάριν, η ομηρική ελληνική κυπριακή ή ποντιακή ή κρητική διάλεκτος θα παρουσιασθεί από τα διεθνή αυτά «Κέντρα» κάποια στιγμή, σαν «εθνοτική γλώσσα». Γι’ αυτόν τον λόγο και πρέπει να απωλέσει ο Έλληνας την γνώση της συνέχειας της γλώσσας του από την αρχαία ελληνική στην βυζαντινή, στην μεταβυζαντινή και τέλος στη νεοελληνική σε όλες της τις μορφές. Γι’ αυτό και τα αρχαία ελληνικά πρέπει να θεωρηθούν «νεκρή γλώσσα» και να μην διδάσκονται, προϊόντως του χρόνου, εις ουδένα Έλληνα μαθητή. Τέτοιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους έχουν ενταθεί, στη νέα περίοδο που διανύουμε διεθνώς μετά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές των ετών 1989-92 (διάλυση της ΕΣΣΔ), οι προσπάθειες προς επαναχάραξη του χάρτη της Ευρώπης με γνώμονα τις «μειονότητες».

  (βλ. άρθρα του γράφοντος:

  1)https://slpress.gr/idees/poioi-sthrizoun-ta-skopia-kai-giati/

  2) https://slpress.gr/idees/germaniki-yponomefsi-me-anakalypsi-ethnotiton-sta-valkania/

  3) https://slpress.gr/idees/oi-xartes-pou-orisan-ti-geografiki-makedonia/)

  4) Ποιό θα ορισθεί ως το διοικητικόν και πολιτικόν καθεστώς αυτών των «εθνοτικώς ανηκόντων» εις τα μέλη αυτών των Βαλκανίων πολιτών οι οποίοι διαβιούν εις την Ελλάδα;

  Μήπως αυτό του «Μακεδόνα πολίτη», μέλους του Μακεδονικού λαού» ώστε να επιτρέπεται η εργαλειακή «αλυτρωτική» χρήση των Τροπολογιών 34 και 36 από τα Σκόπια; Και μάλιστα ενισχυομένων των Σκοπίων από την Αλβανία και την Άγκυρα;

  5) Ποίος ο ρόλος των Σκοπίων ως «ηγεμόνος-προστάτου» και εργαλειακού χειριστού του τουρκογενούς στην Ελλάδα;

  Προφανώς και η ενίσχυσις και οργάνωσις αποσχιστικού κινήματος εις την Θράκη! Η μέχρι σήμερα δραστηριότης και τα λεγόμενα από πλευράς Αγκύρας εις την Θράκη μας πείθουν απολύτως περί του λόγου το αληθές!

  6) Παραθέτω δε το αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο σημαντικών στοιχείων τα οποία ενισχύουν τον άκρατον και σαφή αλυτρωτισμό ο οποίος εμπεριέχεται εις το άρθρον 36 του δήθεν απαλλαγέντος αλυτρωτισμών, νέο και «τροποποιηθέν» Σύνταγμα των Σκοπίων:

  α) Το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων θα παραμείνει μετά τις τροποποιήσεις Ζάεφ ως ακολούθως: «Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους Μακεδονικούς εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού λαού και του Μακεδονικού κράτους όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμέναδικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο»

  β) Η Τροπολογία 36 η οποία θα θεράπευε τον ψευδο-αλυτρωτισμό του προηγουμένου Άρθρου 49, του σκοπιανού Συντάγματος δεν το επιτυγχάνει. Και αυτό διότι η εν λόγω τροπολογία αναφέρει μεν τα περί προστασίας «των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό», (παράγραφος 2) το οποίο δεν δημιουργεί per se ψευδο-αλυτρωτικές διεκδικήσεις εφόσον αναφέρεται σε υπηκόους (citizens), αλλά προχωρά και σε ζητήματα μέριμνας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ανηκόντων εις τον «μακεδονικό λαό» οι οποίοι διαβιούν εις το εξωτερικό»(παρ. 3). Συνεπώς η ψευδο-αλυτρωτική αναφορά περί «μακεδονικού λαού», η ευρισκομένη εις το προϋπάρχον Άρθρο 493 του σκοπιανού συντάγματος υφίσταται ανέπαφος εις την Τροπολογίαν 36. Αν λάβομε υπόψιν δε και το ότι εις το Άρθρον 49 παραμένει άθικτον το «ενδιαφέρον της Δημοκρατίας» για «το καθεστώς και τα δικαιώματα…των εκπατρισμένων Μακεδόνων» (Αρθρο 49, 1 του Συντάγματος της FYROM: «Η Δημοκρατία μεριμνά για την κατάστασιν και τα δικαιώματα των πολιτών μακεδονικής καταγωγής και των εκπατρισθέντων Μακεδόνων των διαβιούντων εις (τις χώρες του εξωτερικού), ενισχύει την πολιτιστικήν των ανάπτυξιν και αναλαμβάνει την προώθησιν των δεσμών της με αυτούς» αντιλαμβανόμεθα ότι έχομε την περίπτωσιν της επαναλήψεως ενός σκοπιανού τύπου «τσάμικο», το οποίο με την σειρά θα δημιουργήσει απολύτως έκρυθμες καταστάσεις στην ελληνική πλευρά ανφορικώς με την ελληνική εθνική ασφάλεια.

  7) Η παραπλάνησις και υπονόμευσις του ελληνικού εθνικού συμφέροντος, όπως προκύπτει από το Τμήμα «Constitutional Law for the implementation of amendments XXXIII to XXXVI to the Constitution of the Republic of Macedonia», Άρθρο 1.

  Αναφορικώς με το ΝΑΤΟ, εάν η παρούσα Κυβέρνησις υπογράψει το σχετικόν Πρωτόκολλον η πορεία δεν έχει επιστροφήν. Εδώ χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής το έτερον μπερτόλδειον τέχνασμα των Σκοπίων: Τα Σκόπια επιβάλλουν εις το Τμήμα «Constitutional Law for the implementation of amendments XXXIII to XXXVI to the Constitution of the Republic of Macedonia», Άρθρο 1, δι’ εισαχθείσης παρανόμου συνταγματικής ρήτρας, την ενεργοποίησιν των αποτελεσμάτων της συνταγματικής αναθεωρήσεως εις την οποίαν προέβησαν… μετά όμως, από την κύρωσιν του Πρωτοκόλλου εντάξεως των Σκοπίων εις το ΝΑΤΟ από πλευράς Αθηνών! ((παράγραφος 1, Άρθρου 1)…and upon the ratification of the NATO Accession Protocol by the First Party (σσ. την Ελλάδα) to the Final Agreement (sic!) και επίσης: …shall not enter into force and shall be null and void if the constitutions set out in paragraph 1 of this Article (σσ. Άρθρο 1) are not fullfilled imediately) Τούτο, αποτελεί, ασφαλώς, βάναυσον και παράνομον μονομερή τροποποίησιν (!) της Σ.τ.Π., διότι παραβιάζει σαφώς το εδ. 5, Παρ. 4, Άρ. 1, Μέρος 1 αυτής, το οποίον και σαφώς προβλέπει την ολοκλήρωσιν των Συνταγματικών της τροποποιήσεων πρό της εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών εις την Βουλήν των Ελλήνων προς κύρωσιν). Αυτό δημιουργεί και ως φυσικήν συνέπειαν την μη ύπαρξιν επισήμου κειμένου του αναθεωρηθέντος Συντάγματος της «Βορείου Μακεδονίας» το οποίον θα υπάρξει όταν, και μόνον όταν (όπως αναφέρει το ανωτέρω αντισυμβατικώς τοποθετηθέν Άρθρον 1) αυτό υλοποιηθεί. Δηλαδή όταν η Ελλάς υπογράψει το Πρωτόκολλον Προσκλήσεως της FYROM εις το ΝΑΤΟ! ‘Αρα, αδίκως αναζητούν κοινοβουλευτικοί άνδρες και ερευνηταί το νέο κείμενον του αναθεωρηθέντος Συντάγματος της FYROM. Τοιουτοτρόπως, θα αρχίσουν οι συζητήσεις εις την Επιτροπήν Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής άνευ της οριστικής και ουσιστικής γνώσεως της τελικής μορφής του…υπό συζήτησιν κειμένου! Σουρρεαλιστικόν μεν, αλλά λογικόν! Αυτό που θα έπερεπε λοιπόν να πράξει η Αθήνα, θα ήτο να επιστρέψει το κείμενον με την πραξικοπηματικήν προσθήκη του εν λόγω Άρθρου βασιζομένη εις την αντισυμβατικήν του φύσιν και να μην αρχίσει ουδεμία διαδικασία συζητήσεως και πολλώ μάλλον, κυρώσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών!

  Και όλα τα ανωτέρω φρικαλέα, εθνικώς επιζήμια, επικίνδυνα για την ελληνική εθνική και εδαφική ακαιρεότητα της χώρας και άκρως υποτιμητικά για την νοημοσύνη της ελληνικής διπλωματίας, του ελληνικού ΥΠΕΞ, της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Ελληνικού Λαού θα τα ψηφίσει και θα τα κυρώσει η Ελληνική Κυβέρνησις!

  Δεν τελειώσαμε όμως με αυτά. Θα επανέλθομε για να εξετάσομε και άλλους μύθους τους οποίους εκαλιέργησαν οι υποστηρικταί της Συμφωνίας, όπως π.χ. η προστασία των Σκοπίων από την επιρροήν της Τουρκίας και άλλα ηχηρά παρόμοια.

  Σημειώσεις

  1 «Article 36. The Republic guarantees particular social security rights to veterans of the Anti-Fascist War and of all Macedonian national liberation wars, to war invalids, to those expelled and imprisoned for the ideas of the separate identity of the Macedonian people and of Macedonian statehood, as well as to members of their families without means of material and social subsistence. The particular rights are regulated by law.»

  2 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΥΡΟΜ, τεύχ. 80 (30 Δεκεμβρίου 1993), άρθρο 196. (http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2008/05/blog-post_04.html)

  3 Article 49. 1). The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighbouring countries, as well as Macedonian expatriates, assists their cultural development and promotes links with them. In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs. Item 1 of Amendment II is an Addendum of paragraph 1 of article 49. 2).The Republic cares for the cultural, economic and social rights of the citizens of the Republic abroad.

  https://www.tanea.gr/2019/01/22/politics/oi-mpertoldeies-skopianes-tropologikes-poniries-pros-athinaikin-katanalosin/

  • ΗΧΗΤΙΚΟ – Ιωάννης Μάζης : «Η συμφωνία ανοίγει νέες ΠΛΗΓΕΣ αλυτρωτισμού»

   16/06/2018

   Η Συμφωνία από τη στιγμή που περιέχει όνομα, γλώσσα και ταυτότητα, με τη λέξη «Μακεδονία» , έχει όλα τα δομικά στοιχεία ενός αλυτρωτισμού με επίσημα κρατικά χαρακτηριστικά και με την υπογραφή της Ελλάδας , αυτή τη φορά, λέει στον 98.4 ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης.

   Κατά τον πανεπιστημιακό Ιωάννη Μάζη, η Συμφωνία, δεν κλείνει αλλά ανοίγει νέες πληγές αλυτρωτισμού και μάλιστα με επιθετικότερο τρόπο , αφού πλέον η ΠΓΔΜ αποκτά κρατική αναγνώριση από πλευράς της Ελλάδας, σε όλα τα στοιχεία του «Μακεδονισμού».

   https://cognoscoteam.gr/ηχητικο-ιωάννης-μάζης-η-συμφωνία-ανο/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.