Παρακαλώ διαβάστε: Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους

updated

greek debt 2.jpg

Το 2009 η ελληνική κυβέρνηση χρώσταγε κάτι λιγότερο από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 120% του τότε Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Χ=120%ΑΕΠ). Μέχρι στις αρχές του 2010, η νέα  κυβέρνηση έπεισε τους δανειστές της (τις αγορές) ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα, ότι δηλαδή το χρέος της είναι μη βιώσιμο και ξεκίνησε έτσι η κρίση χρέους. Επειδή γενικά, βιώσιμο θεωρείται το χρέος που είναι μικρότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Χ <ΑΕΠ), η αποστολή της κυβέρνησης ήταν να αντιστρέψει σταδιακά την εξίσωση Χ>ΑΕΠ σε Χ<ΑΕΠ. Τα απλά μαθηματικά λένε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους : Μειώνοντας το Χρέος (Χ), αυξάνοντας το ΑΕΠ ή και τα δυο μαζί. Έτσι δεν είναι;; Ωραία. Αυτά ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση μόνο που από την ανάποδη. 

Συγκεκριμένα: αύξησε το χρέος ζητώντας ένα δάνειο μαμούθ ύψους 240 δις εύρω, δηλαδή σχεδόν όσα ήδη χρωστούσε και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει και ταυτόχρονα, ξεκίνησε την διαδικασία μείωσης του ΑΕΠ, τραβώντας χρήμα από την αγορά, κλείνοντας επιχειρήσεις και γενικά μειώνοντας με κάθε τρόπο την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Αποτέλεσμα; Το χρέος σκαρφάλωσε για την ώρα στα 354 δις. εύρω, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η μεταξύ τους αναλογία βρίσκεται στο 182% και η διαδικασία συνεχίζεται. Για να έχετε πλήρη εικόνα, σημειώστε παρακαλώ και ότι το προαναφερόμενο δάνειο ήταν το μεγαλύτερο κυβερνητικό δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ότι ξεπερνά το συνολικό ποσό που οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δανειστεί στα προηγούμενα 30 χρόνια και ότι για να κλείσει την συμφωνία, η κυβέρνηση παραχώρησε την εθνική κυριαρχία και ουσιαστικά υποθήκευσε την Ελλάδα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα (Οκτ. 2009 – Νοβ. 2012), η κυβέρνηση έκανε και το εξής: μείωσε δραστικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και συνεχίζει απτόητη την ίδια τακτική. Αποτέλεσμα;; Ο αριθμός εκείνων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εργάζονται τωρα για να συντηρούν την χώρα και να πληρώνουν τα χρέη της, ανέρχεται σε μόλις 3.726.663 άτομα, αλλά ο αριθμός μειώνεται συνεχώς. Τι σημαίνει αυτό ;; Ότι το 30% του πληθυσμού πρέπει όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρία χρόνια όλο τα αυξάνει, αλλά διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ξέρει τι κάνει και ότι η χώρα βρίσκεται πια στο σωστό δρόμο. Αν μιλάμε για τον δρόμο προς την ολική καταστροφή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!

Με πολύ λίγα και απλά λόγια, αυτή είναι η ουσία της κρίσης κυβερνητικού χρέους και της έτσι αποκαλούμενης επιχείρησης διάσωσης της χώρας. 

Εικόνα από proactiveinvestors.com

( αγγλικό κείμενο εδώ )

Σχετικά : 

Eurostat: Στο 9,5% η ανεργία στην Ελλάδα το 2009

Στο 25,4% η ανεργία τον Αύγουστο(2012)7,2% η μείωση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 Τι λέει ο Στουρνάρας ;Τα ψέμματα για τις ελληνικές εξαγωγέςGrèce : un crime se commet sous nos yeuxΔεν υπήρξε ποτέ σχέδιο διάσωσης της ΕλλάδαςΟικονομικά , Η Ελλάδα πτώχευσε αλλά το χρέος έμεινε! (βίντεο) , Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1981-2009… κλπ 

update

Στο 27,4% η ανεργία το α’ τρίμηνο ( 2013)

22 comments on “Παρακαλώ διαβάστε: Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους

  1. Pingback: Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους « Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

  2. Pingback: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ! Διαβάστε και κοινοποιήστε με κάθε τρόπο !! ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! « CretanPatriot ***** (Blog Ελλήνων Δημοκρατών Κρήτης)

  3. Pingback: Εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος και αυτόφωρη διαδικασία για βουλευτές που θα ψηφίσουν την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας | αἰέν ἀριστ

  4. 19 Δεκεμβρίου 2012

    Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τσάρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση σχετικά με την επαναγορά του ελληνικού χρέους. Είπε συγκεκριμένα ότι θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα που κερδήθηκαν (περίπου 20 δις ευρώ) να μην πάνε στη μείωση του χρέους αλλά να διατεθούν απευθείας στην ανάπτυξη!

    Οι δηλώσεις αυτές είναι απόλυτα λογικές, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Όπως είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενη αρθρογραφία η ελληνική οικονομία δείχνει να αντιδρά πολύ άσχημα σε περιοριστικά μέτρα (μνημόνιο).
    Για κάθε 1 δις ευρώ μείωσης ελλείμματος, το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχωρεί έως και 1,5 δις ευρώ, με αποτέλεσμα η αναλογία ΑΕΠ προς χρέος να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, παρά τις οικονομίες που επιτυγχάνονται.

    Αυτό που φαίνεται ως αξεπέραστο πρόβλημα μπορεί να κρύβει και τη λύση.
    Γιατί υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αν ακολουθηθεί ανάστροφη πολιτική να φθάσουμε στον επιθυμητό δείκτη της μείωσης ΑΕΠ προς χρέος.

    Αντί να μειώνουμε το χρέος κατά 1 δις θα μπορούσαμε αυτό το ποσό να το διοχετεύουμε στην ελληνική οικονομία, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη γύρω στο 1,5 δις και βελτιώνοντας τελικά την αναλογία ΑΕΠ προς χρέος, χωρίς να μειώνουμε ονομαστικά το χρέος.

    Δηλαδή ο περίφημος «πολλαπλασιαστής» που οδηγεί στην ύφεση και στην αύξηση της αναλογίας χρέους θα μπορούσε να γίνει το όπλο μας για τη βελτίωση του χρέους.

    Εννοείται πως τώρα και μόνο τώρα μπορούμε να συζητάμε για τέτοιες λογικές, αφού έχει σιγά-σιγά αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τώρα κάνει ανάλογες δηλώσεις ο Τσαρλς Νταλάρα, δίνοντας το «σήμα» για μια αλλαγή πολιτικής στην ελληνική οικονομία.

    http://spirospero.gr/index.php/48-arthrografoi/stefanos-zormpas/32240-to-provlima-os-lysi

  5. Pingback: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ! Διαβάστε και κοινοποιήστε με κάθε τρόπο !! ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! | ΜΟΥΣΑΙΟΣ

  6. Pingback: Σταθεροποίηση και ανάπτυξη “βλέπει” η κυβέρνηση, ύφεση 3,9% και χρέος στο 190,5% του ΑΕΠ η S&P | JusticeForGreece

  7. Reuters 09-05-2013: Η ανεργία στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε από το 2009

    Το Reuters επισημαίνει ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 2009 και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανήλθε στο 12,1% τον Μάρτιο.

    Το Reuters στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσοστό του 64,2% το Φεβρουάριο από 59,3% τον Ιανουάριο του 2013. ΚΙ αυτό παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών έχει μειωθεί κατά 32%, σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο διακηρυγμένος στόχος της παροχής κινήτρων για να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι.

    Όπως αναφέρει το Reuters, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, έχει κακοποιηθεί από τις αυξήσεις φόρων, από τις περικοπές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Με το υψηλό ποσοστό ανεργίας, επομένως, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν προβλέπονται αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον της οικονομίας.

    http://www.fpress.gr/o-sfigmos/item/9634-reuters-i-anergia-stin-ellada-triplasiastike-apo-to-2009

    • Repeated doses of austerity under international bailouts have almost tripled Greece’s jobless rate since its debt crisis began in 2009, weighing on an economy in its sixth year of recession.

      Overall unemployment has risen to an all-time high of 27 percent, data showed on Thursday, while joblessness in the 15-to-24 age group jumped to 64.2 percent in February from 59.3 percent in January.

      “I’ve been looking for a job since 2010 and it has been extremely tough,” said Angeliki Zerva, 24, a physiotherapy graduate. “Most employers do the job with interns and don’t need to hire anyone.”

      Greek unemployment is more than twice the average rate in the euro zone, which reached 12.1 percent in March.

      Athens has cut the minimum monthly wage for those under 25 years by 32 percent to about 500 euros to boost hiring, but the jobless rate among young people has kept rising, even as some indicators suggest the worst of Athens’ debt crisis is over.

      The IOBE think-tank’s overall economic sentiment gauge hit a 3.5-year high in April, it said on Thursday, the same day that the Athens bourse benchmark index .ATG hit its highest level since August 2011.

      The IOBE mood index based on consumer confidence and business outlook gauges covering industry, construction, services and retail trade rose to 89.2 points in April from 88.1 in March.

      However, the survey showed consumer pessimism worsened slightly in the face of the economic slump aggravated by tax rises and spending cuts demanded by Greece’s international lenders, all of which have an impact on jobs.

      “I once dreamt that I could work in my field but after three years of searching, I have very little hope that I will get a job, any job. It looks almost impossible,” said 23-year old Evanthia Bouza, who has studied English literature.

      The country’s economic outlook remains uncertain, despite the progress it has made in recent months to cut its budget deficit and push privatizations, ratings agency Moody’s said in a note on Thursday.

      “Consumption will continue to decline, led by rising unemployment, wage and pension cuts and weak domestic confidence, resulting in a deferral of spending,” said Moody’s analyst Alpona Banerji, who expects the economy to contract by 5.3 percent this year.

      http://www.reuters.com/article/2013/05/09/us-greece-unemployment-idUSBRE9480RZ20130509

  8. Pingback: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ « Αρχαία Ιθώμη

  9. Greece Debt Clock July 7, 2013, 01:39

    385,759,761,962 €
    Source: Greek Government Data

    Comment: Includes the 34bn Euro EU/IMF loan (£27bn / $44bn) in December 2012, and the 3.24bn Euro loan in Jan 2013

    The Figures
    Interest per year:
    50,355,444,530€

    Population:
    11,309,885

    GDP:
    201,667,310,992€
    Interest per second:
    1,597€

    Citizen’s Share:
    34,108€

    Debt as % of GDP:
    191.28%

    Interesting Facts
    You could wrap $1 bills around the Earth 1,935 times with the debt amount!
    If you lay $1 bills on top of each other they would make a pile 54,274 km, or 33,724 miles high!
    That’s equivalent to 0.14 trips to the Moon!

    http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

  10. Ο καταστροφέας Γ. Παπανδρέου κατόρθωσε το ακατόρθωτο: μόνο μέσα στο 2010 αύξησε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά… 50 δισεκατομμύρια ευρώ! Από τα 292 δισ. το εκσφενδόνισε στα 340,3 δισεκατομμύρια! Ακάματος φορέας της οικονομικής συμφοράς, πρόσθεσε το 2011 άλλα… 30 δισεκατομμύρια και το έφτασε στη «στρατόσφαιρα» των 368 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μέσα σε δύο χρόνια αύξησε το ελληνικό δημόσιο χρέος σχεδόν κατά εκατό δισεκατομμύρια!

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63878217

  11. Στο εκρηκτικό ύψος των 321 δισ. ευρώ ανέβηκε και πάλι το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.

    Μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί. 🙂

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=527180

  12. ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

    Κατά το έτος 2007, δηλαδή ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η παρούσα κρίση, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προϋπολογίζονταν σε 51,8 δισ. ευρώ. Με τον Προϋπολογισμό του 2016, η Κυβέρνηση προϋπολογίζει τακτικά έσοδα ύψους 48,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα μόλις κατά 6,5% σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο.

    Όμως, κατά το διάστημα αυτό, το ΑΕΠ, αλλά και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, έχουν μειωθεί κατά περίπου 28%.
    Κατά το έτος 2007, τα έσοδα από τη φορολογία έφθασαν στο 20,8% του ΑΕΠ. Κατά το 2016, υπολογίζονται σε 25,7% του ΑΕΠ!

    Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι, αλλά και ο συνολικός πληθυσμός.

    Δηλαδή, τα φορολογικά έσοδα που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5,0% του ΑΕΠ, πέφτουν στην πλάτη ενός μικρότερου πληθυσμού και σημαντικά μικρότερου αριθμού εργαζομένων, σε φάση που τα εισοδήματά τους έχουν –στην κυριολεξία- διαλυθεί.
    Η Κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της! Πυροβολεί την οικονομία και την κοινωνία. Και βαθαίνει την ύφεση που φέτος κλείνει τον 8 συνεχή χρόνο της, δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα ύφεσης που έχει ποτέ καταγραφεί στην ελληνική ιστορία, αλλά και σε κράτος μέλος του ΟΟΣΑ.

    http://www.i-siatras.gr/permalink/3240.html

  13. Υστέρηση 4,9 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού – Εκτός στόχου και το Πρωτογενές πλεόνασμα

    Υστέρηση κατά 4,9 δισ. ευρώ εμφάνισαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, ενώ εξαιτίας της στάσης πληρωμών του δημοσίου εμφανίστηκε αυξημένο με πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,079 δισ. ευρώ που όμως είναι κατά 565 εκατ. ευρώ μικρότερο από ότι προβλεπόταν στους στόχους.

    Ειδικότερα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,079 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,532 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,644 δισ. ευρώ.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το εννεάμηνο ανήλθε σε 1,897 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,285 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1,363 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και καταγράφουν σημαντική υστέρηση εσόδων και δαπανών από τους στόχους που έχουν τεθεί για το εννεάμηνο.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία:

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,296 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,915 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32,227 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,604 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,724 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) και ποσό 1,544 δισ. ευρώ από τη μη βεβαίωση και είσπραξη των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,022 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 399 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,069 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο μήνα Σεπτέμβριο 2015, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,531 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 762 εκατ. ευρώ ή 18% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,528 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 534 εκατ. ευρώ ή 13%.

    Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 149 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,193 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,381 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,023 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,142 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως, λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,694 δισ. ευρώ, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 406 εκατ. ευρώ και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 99 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,891 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 56 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 43 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις Γεωργίας και 24 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

    Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,170 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,240 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,477 δισ ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ειδικά, για το μήνα Σεπτέμβριο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,324 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,717 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Πηγή: express.gr

    http://www.eurocapital.gr/index.php/permalink/74210.html

  14. Tο ΔΝΤ ήταν θετικό στην αναδιάρθρωση του χρέους από το 2010

    Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του Π. Ρουμελιώτη πως το ΔΝΤ θα ήταν θετικό στην αναδιάρθρωση του χρέους από το 2010.

    κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στις 9 Μάιου 2010, της οποίας τα πρακτικά είναι δημόσια λόγω παρέλευσης της πενταετίας, το ζήτημα του ελληνικού χρέους ετέθη εκτελεστικών και μάλιστα όχι μόνο υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αποτυχίας της χώρας μας.

    Σε δύο άλλα σημεία επικεντρώθηκε η κριτική των διευθυντών, στην περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και στις σχέσεις seniority του Ταμείου με τους άλλους δύο θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας ήταν και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα βασικά κριτήρια για να χρηματοδοτηθεί μια χώρα από το ΔΝΤ. Τα άλλα τρία είναι: α) η χώρα να έχει ιδιαιτέρως μεγάλες ανάγκες στην εξυπηρέτηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, β) η χώρα να έχει προοπτικές να αποκτήσει πρόσβαση στο ιδιωτικό χρήμα των χρηματαγορών και γ) να έχει τη θεσμική και πολιτική ικανότητα και δέσμευση να εφαρμόσει το σχετικό πρόγραμμα που εκπονεί κάθε φορά το Ταμείο. Μάλιστα, μετά τη χρεωκοπία της Αργεντινής το 2001 παρά την εμπλοκή του Ταμείου, η συμμόρφωση προς το κριτήριο αυτό επανερχόταν στις συζητήσεις και στην κριτική εναντίον του ΔΝΤ και εκτός και εντός του Ταμείου.

    http://thegreekreport.gr/epikaira/η-αναδιάρθρωση-του-χρέους-συζητείται/

  15. 2016

    Και νέα μείωση του ΑΕΠ – Πτώση 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2016

    http://www.topontiki.gr/article/171804/kai-nea-meiosi-toy-aep-ptosi-14-proto-trimino-toy-2016#.V0xVKBU0jxs.twitter

    http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29418

    Υποχώρηση έξι θέσεων για την Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

    Κατά έξι θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του IMD για το 2015, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 56η θέση, μεταξύ 61 χωρών.

    Για την εξαγωγή των στοιχείων, η IMD (Institute for Management Development) έλαβε υπόψη τέσσερις παράγοντες: Οικονομική αποδοτικότητα, Κυβερνητική αποτελεσματικότητα, Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και Υποδομές.

    Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 58η για το 2015, διατηρώντας την ίδια θέση, όπως και την προηγούμενη χρονιά,

    Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

    Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις.

    Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η χώρα μας για το 2015 κατατάσσεται στην 38η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι στην απογοητευτική θέση της Ελλάδας «αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

    Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. «Γι’ αυτό, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» έσπευσε να προσθέσει.

    Για τον ΣΒΒΕ – υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης – η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας ύπαρξη συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής άρση των προσκομμάτων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

    «Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν έγκαιρα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα όσα προτείνουμε, είμαστε βέβαιοι ότι η ζημιά, που σας ανέφερα στην αρχή, έναν χρόνο μετά θα είναι πραγματικά ανεπανόρθωτη» κατέληξε.
    http://www.eurokerdos.com/?p=23420

  16. Φτωχότεροι κατά 62 δις. το χρόνο οι Έλληνες
    Του Νίκου Ιγγλέση

    Saturday 10/06/2017

    …..
    Δεκαοκτώ μέρες πριν, στις 15 Μαϊου, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε μειωθεί κατά 0,5%.

    Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια έχει απωλέσει πάνω από το ένα τέταρτο του πλούτου της. Το ΑΕΠ από το 2010 μέχρι το 2016 έχει μειωθεί κατά 26,12% και από 237,6 δις. ευρώ έχει περιοριστεί στα 175,6 δις. (βλέπε πίνακα). Μέσα σε επτά χρόνια, που οι δανειστές σε συνεργασία με τις εγχώριες μνημονιακές κυβερνήσεις ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα, οι Έλληνες έγιναν κατά 62 δις. ευρώ φτωχότεροι το χρόνο. Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τα περίπου δέκα εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού τότε αναλογούν 6.200 ευρώ σε κάθε άτομο – από τα νήπια μέχρι τους υπερήλικες – δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια έγινε φτωχότερη κατά 24.800 ευρώ, κατά μέσον όρο, το χρόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή μιας χώρας σε καιρό ειρήνης.

    Η πραγματική μείωση του ΑΕΠ είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε ότι σ’ αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι έμμεσοι φόροι (όχι οι άμεσοι όπως π.χ. ο φόρος εισοδήματος) που επιβαρύνουν την παραγωγή και την κατανάλωση. Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 26,32%, από το 19% στο 24%. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 44,44%, από το 9% στο 13%. Παράλληλα έγιναν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο κλπ.). Αυξήθηκαν επίσης οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό και σ’ άλλα προϊόντα. Πρόσφατα, ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβλήθηκε στον καφέ και το κρασί. Η αύξηση των φόρων αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ. Αν υποθέσουμε ότι δεν είχε γίνει καμιά αύξηση των έμμεσων φόρων από το 2009, η μείωση του ΑΕΠ θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από το 26,12% που καταγράφεται μέχρι σήμερα.

    Οι πολιτικές των Μνημονίων, της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της φοροεπιδρομής και των «μεταρρυθμίσεων» πρέπει να σταματήσουν άμεσα πριν διαλύσουν οριστικά την Ελλάδα και πριν οι δανειστές λαφυραγωγήσουν όλη τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία της χώρας.

    Φτωχότεροι κατά 62 δις. το χρόνο οι Έλληνες

  17. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ»…ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ

    Στην καταστροφή της Ελλάς από τα Μνημόνια και στην διαφυγή των νέων στο εξωτερικό αναφέρεται το Spiegel με την χαρακτηριστική φράση «Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει».

    Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα μικρό ελληνικό χωριό, με κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους κατοίκους και λίγα παιδιά θέλοντας έτσι να τονίσει την τραγική κατάσταση της χώρας που γηράσκει, πεθαίνει και δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να δείχνει ότι αλλάζει αυτό

    Το γερμανιό περιοδικό κάνει αναφορά στα 237,7 δισ. ευρώ που έδωσαν στη χώρας μας ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ και σημειώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα δράματα φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος όπως αναφέρει η DW

    «Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς.

    Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται.

    Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα», αναφέρει το Spiegel.

    Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, αλλά χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων».

    Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, σημειώνει. «Άλλη μια επανάσταση. Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», σχολιάζει.

    Παρά τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία, επισημαίνει το Spiegel.

    «Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

    Επίσης, παρατηρεί ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει μειωθεί ελάχιστα. Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες», όπως παρατηρεί το περιοδικό.

    «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει το δημοσίευμα.

    http://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/705085_apostoli-exetelesthi-i-ellada-pethainei-spiegel-gia-tin

    http://www.makeleio.gr/εξωφυλλο/ΟΙ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΤΑ-ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ/

  18. 23/4/19
    Μετά από 9 χρόνια ανελέητης φοροκαταιγίδας, όπου έχουν επιβληθεί πάνω από 20 δις νέοι φόροι, ιδού τα αποτελέσματα:

    Tα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2009! Από την άλλη μεριά, το ΑΕΠ της χώρας έχει βυθιστεί σωρευτικά κατά 23%. (Πηγή: Υπ. Οικονομικών)
    Μόνη λύση για να πάρει μπρος η οικονομία είναι η μείωση φόρων. Ιδανικά η θέσπιση ενός κοινού συντελεστή: 20% στο φόρο επιχειρήσεων, 20% στον ΦΠΑ, 20% στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (είτε ενιαία είτεπροοδευτικά, δλδ τρεις συντελεστές 10%, 20% και 30%).
    Το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει θα καλυφθεί:
    1ον) από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που θα συντελεστεί λόγω της ευεργετικής μείωσης των φόρων
    2ον) από τον μηδενισμό του αχρείαστου υπερπλεονάσματος, που τα έτη 2016-18 ήταν κατά €1,8 δις υψηλότερο έναντι του στόχου (4,5% vs. 3,5% του ΑΕΠ)
    3ον) από την περικοπή της σπατάλης. Ενδεικτικά:
    α) το μηδενισμό των μετακλητών υπαλλήλων και την ανάκληση των κομματικών προσλήψεων,
    β) τη συγχώνευση / κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών «φαντασμάτων», που μάλιστα αρνήθηκαν να απογραφούν,

    γ) τη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών σε κρατικά κτίρια. πχ το κτίριο «Κεράνης» που μένει ανενεργό για σχεδόν 20 χρόνια μπορεί να στεγάσει 2 υπουργεία,
    δ) την αποτελεσματική διαχείριση του κατακερματισμένου συστήματος προμηθειών του δημοσίου, το οποίο απαρτίζεται από 6.500 αναθέτουσες αρχές (!) χωρίς ολοκληρωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων,
    ε) το νοικοκύρεμα των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, όπου οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις τους αφήνουν να εξελίσσεται ένα όργιο κακοδιαχείρισης
    στ) την αντικατάσταση των δημόσιων λαμπτήρων ηλεκτρισμού παλαιάς τεχνολογίας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (ετήσιο κέρδος €60 εκατ !!!).
    Dimitris Giokas

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/04/9-20.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.